Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Élménypedagógia

N?k Lapja Café
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2011. május 28. 12:59
Először hallottam anyukát áradozni egy iskoláról és olyat is, aki azt mondja, hogy a gyereke szeret iskolába járni. Utána kellett járnom!

Tovább a cikkre...
  1. 2011. május 29. 21:1511.
    Az is nagy baj, hogy alig akad jó tanár (tisztelet a kivételnek), aki nem magáért van, hanem hogy tanítson és nevelejen.  Eltömegesedett a tanár képzés, nem szelektálják meg kit vesznek fel, a diplomát meg sok olyannak is belenyomják a kezébe akinek nem kellene. Ez nagyon nagy baj. És akkor ilyent hallok egy ismerős anyukától, hogy a középiskolai  kémia tanárnő bulizni jár az osztályába járó kiscsajokkal. Talán még az alkoholt is fizeti nekik. Meg a hírekben szereplő kis tanárnő, aki behúzott a diákjának a bulin, gondolom pasin vesztek össze. Meg a neten pornó képeket magáról feltöltő tanárnő.  Vicc az egész. Így még a poroszos iskolától sem kell műveltséget remélni. Ott meg még rosszabb is lesz a képzés, ha ilyenek tanítanak! Ne mondjuk, hogy munkanélküliség van, ha a kezdő fiatal tanárok közül az ilyeneket nem rostálják ki!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  2. 2011. május 28. 21:4210.

     

     

     Nos, a SEMMI az tényleg nem frusztrálja az embert!

     

     Igen, másmilyen a világ, gondolom, észrevetted te is, hogy leszállt az érettségik színvonala. Én nem tudom, mit keres egy magyar érettségin a szövegértés!!! Ott kell megvizsgálni, hogy 10-20, 30, 50, 80 vagy 100%-osan érti-e az érettségiző az elolvasott szöveget? És szerinted, aki 50%-ra érti (és majd a szóbelivel együtt mondjuk 4-est kap!!!), az majd el fogja tudni végezni a főiskolát/egyetemet? Mert nekem az a tapasztalatom, hogy nem végzik el, vagy legalábbis a többség nem. 1-2 évet járnak és annyi volt. Ezt eredményezik a más módszerek! Amíg egyféle volt, addig tudni kellett. És nem "gondolkodni"! Ezen is örökké mosolyra fakadok: akinek nincs a tarsolyában tárgyi tudás, az miről gondolkodik? Az hogy rak össze eseményeket, s következtet belőlük? Ha nem tud eseményeket, nem fog következtetni sem! 

     

    Én ismerem, tudom, virtuskodhatom. Ebből a mondatodból tehát csak az maradt ,amilyenné az embereket teszi a mai oktatáspolitika. Immár 20 éve.

     

    "Amit nem ismerünk vagy nem tudunk, az csak rossz lehet!"- írod. Mostmár tudom, hogy miért nem tanulnak a mai gyerekek: nem ismerik a betűket, nem tudják, hogy kell tanulni...

    előzmény:
    kovács edit (8)
    2011-05-28  18:12
  3. 2011. május 28. 20:599.

    De írták: "Semmi környezetismeret, irodalom és társaik."

     

    előzmény:
    kovács edit (8)
    2011-05-28  18:12
  4. 2011. május 28. 18:128.
    Miért jó, hogy még nyolcvan évesen is stresszeli magát valaki?! Ezek szerint életen át fusztrál a régies iskola rendszer. Arany Jánosból, meg Íliászból nem sokan élnek meg. El kell fogadni, hogy a mostani világ más mint régen és ötven évvel ezelőtt. Azért mert más módszerrel tanítanak, még lehet jó és eredményes. Ezt húsz év múlva lehet megvizsgálni, mikor látjuk kiből mi lett. Nem írták hogy nem tanulnak irodalmat!
    Megint a hülye magyar virtus! : Amit nem ismerünk vagy nem tudunk, az csak rossz lehet!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  5. 2011. május 28. 16:177.

     

     

    Példaképem soha nem lesz olyan ember, aki börtönből ki-bejár, vagy analfabéta.

    előzmény:
    birerzsi (2)
    2011-05-28  12:59
  6. 2011. május 28. 16:146.

     

     

    "Akik a poroszos iskolarendszerben nevelkedtek,és rengeteg a szaktudásuk, tárgyi ismeretük, nagyon jók beosztottnak, cselédnek olyan emberek mellé, akik semmilyen- vagy valamilyen kísérleti iskolában végeztek. A "poroszosok", akik végigidegeskedték, stresszelték -- sokszor megalázva -- az iskolákat, meg retteghetnek, hogy ezek a magasabb rendű emberek mikor teszik lapátra őket."

     

    Ezek szerint, ha az elmúlt 20-30 évet nem számítjuk, nem is voltak "magasabbrendű emberek", mert nem voltak mindenféle, hetente nyíló kísérleti iskolák. Meg is látszott az akkori "csőcseléken": ismerték a János vitézt, hallottak Arany Jánosról, sőt, kívülről tudták a verseiket, némelyek még latinul, görögül is beszéltek az 1-2 vagy 2-3 kötelező nyelv mellett. Nem is értem, hogy lehetett azokban a csökött időkben Nobel-díjas tudósunk, holott a pocsék poroszos rendszerben tanult.

     

    Ismerősöm, 80 éves nagypapája belepirul, ha belesül az Íliász valamelyik sorába. Merthogy kívülről tudja az egészet görögül. Eredeti foglalkozása: nem vállalkozó! Viszont művelt. És nem kell keverni a műveltséget a kreativitással.

     

    Nem kell ilyen-olyan módszernek nevezni, tanítani és tanulni kell, annak lesz meg az eredménye.

     

    Csípem, amikor a lekvár teszi el a nagymamát...

    előzmény:
    birerzsi (2)
    2011-05-28  12:59
  7. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2011. május 28. 14:575.

    Szerintem meg nem lehet a "kisiskoláskorban megtörésre" hivatkozni egy életen át, ha nem sikerül teljesíteni az életben.

     

    Természetesen az iskola meghatározó, de az ottani sikertelenség NEM hivatkozási alap. Felnőtt ember tud felnőtt döntéseket hozni, változtatni, korrigálni, segítséget kérni, stb.  Magyarán, egy egészséges ember felismeri a saját igényeit és teljesítőképességét, teljesen függetlenül attól, milyen suliba járt.

    előzmény:
    birerzsi (2)
    2011-05-28  12:59
  8. 2011. május 28. 14:444.
    egyébbként ez pont így van ahogyan mondod
    előzmény:
    birerzsi (2)
    2011-05-28  12:59
  9. 2011. május 28. 14:083.

    "Viszont sosem hallott a "János vitéz"-ről, és a "Toldi"-ról, Petőfi és Arany János nevét csak innen-onnan hallotta, nem az iskolából."

    Meg gondolom másokét is... Hát tudod, én nem engedném oda a gyerekemet. Az az iskola, ami a tudásanyagával előre meghatározza, hogy az odakerülő még kialakulatlan gyerek merre mehet az iskola elvégzése után---az nem jó iskola. Az az iskola amelyik nem ad  a gyerekeknek valamiféle általános tudást, a később megszerezhető általános műveltség alapjait, az nem is iskola. Ez az iskola amiről írsz, szakbarbárokat nevel, esetleg egy jó irodalmárból is. Lehet, hogy az életet taposni és érvényesülni megtanítják őket, de...(((

    Attól lesz magasabb rendű egy ember, hogy kisérleti iskolába járt?! Egyáltalán (és elnézést a szóhasználatért, de kissé felhúztam magam), mi a lóf@ ...tól lesz egy ember magasabbrendű? Mert az iskolától nem. Az értelmi képességeitől lehet, de annak semmi köze ahhoz, hová iratják be a szülei..

    előzmény:
    birerzsi (2)
    2011-05-28  12:59
  10. 2011. május 28. 12:592.
    Jó dolog lehet ilyen iskolába járni. Tudósok kimutatták, hogy az életben való boldogulásunkat nem az iskolai eredményeink határozzák meg. Ismerősöm a Janus Pannonius Főiskola kísérleti osztályába járt általános iskolásként, és olyan tantárgyi voltak, hogy pl. ÁGI = állam, gazdaság, ipar, meg hasonló nevű tantárgyak. Semmi környezetismeret, irodalom és társaik. A tanórán csupán inspirációkat kaptak az anyagról. Hogy a következő órára megtanulják a leckét, el kellett menniük a könyvtárba kutakodni, mert a tankönyvben (már ha volt egyáltalán) nem volt benne. Ő elég kreatív és jó problémamegoldó, jó önérvényesítő volt világéletében, amibe bizonyára ez az oktatási forma is belejátszott. Viszont sosem hallott a "János vitéz"-ről, és a "Toldi"-ról, Petőfi és Arany János nevét csak innen-onnan hallotta, nem az iskolából. Aztán ott van a mindannyiunk által ismert kiváló üzletember, Stadler József is, a 8 osztályával.

    Most mesélte szakmunkásképzőt végzett ismerősöm mesélte, hogy a vállalkozó, aki mellett a kőműves és festő munkákat végzi, analfabéta, és ismerősöm olvassa-írja meg helyette a szükséges dolgokat. Amik megírásához meg komolyabb szaktudás kell, arra ott van egy hivatásos könyvelő-adószakértő, akihez elmegy. Akik a poroszos iskolarendszerben nevelkedtek,és rengeteg a szaktudásuk, tárgyi ismeretük, nagyon jók beosztottnak, cselédnek olyan emberek mellé, akik semmilyen- vagy valamilyen kísérleti iskolában végeztek. A "poroszosok", akik végigidegeskedték, stresszelték -- sokszor megalázva -- az iskolákat, meg retteghetnek, hogy ezek a magasabb rendű emberek mikor teszik lapátra őket.

    Könnyű annak az életben jól teljesíteni, haladni, akit nem törtek meg már kisiskolásként.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top