Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Menekülnek a magyar orvosok?

N?k Lapja Café
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2011. január 26. 07:41
Soha ennyi orvos nem akart külföldön dolgozni, mint 2010-ben. A hírt Winkler Nóra kommentálja.

Tovább a cikkre...
  1. 2011. február 8. 18:53209.

    Értem.Azért ne tegyek kritikai észrevételt az orvosokról, nehogy még többen menjenek el.

    Igen, nyilván, minden rendben, minden csodálatos, csak a betegek bunkók, (meg én, ha suttogva el merem rebegni, hogy sok rossz tapasztalatom volt orvosokkal) senki nem vesz el hálapénzt, mindenki nagyon lelkiismeretes, emberséges, becsületes, és szuper szakember. 

    Most, hogy ezt így elmagyaráztad nekem (nem tudom, honnan....) ,máris rájöttem, hogy magyar egészségügyben az égvilágon semmi baj nincs semmivel, csak azzal, hogy az orvosok keveset keresnek.

     

    (egyébként, ha már engem kiáltasz ki gyűlöletkeltőnek, a "bunkó" és a "szemét" kifejezéseket TE használtad, nem én, és ha neked az a demagóg duma, hogy kifogásolom a tapasztalataim alapján az orvosok hozzáállását, akkor igen, demagóg vagyok)

     

    Részemről lezártam a semmi osztását, ami itt folyik, legyen szép és egészséges élete mindenkinek!

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925525 (208)
    2011-02-08  15:25
  2. Torolt_felhasznalo_925525
    Torolt_felhasznalo_925525
    2011. február 8. 15:25208.

    Ha elegedett vagy az eleteddel, es nem vagy irigy, akkor miert foglalkozol azzal a sok bunko orvossal, aki most ugy dönt kulföldre megy es ott bunkozik tovabb a betegekkel 8x annyi fizetesert? Gondolod, hogy a bunko orvosok mennek el? Gondolod, hogy azok mennek el akiknek a zsebeit tömködik a betegek? Hat elmondom nem azok lepnek le.

     

    Miert allsz be abba a korusba, amelyik a kepzesi költsegek visszafizeteset követeli? Szerintetek kivel szurnak ki, ha visszakövetelik a kepzesi költsegeket? Azokkal, akik elmennek? Hat nem hiszem. Mert ök lazan visszafizetik 1-2 ev alatt es raadasul meglesz az indokuk arra, hogy ezutan soha ne jöjjenek vissza.  Mert az a kisebbik baj, hogy elmennek. A nagyobbik, hogy sokan nem is jönnek vissza soha? Miert? Gondolom kint alig varjak a magyar bunko orvosokat...

     

    Tudod kivel lesz kibabralva ha elmennek az orvosaink. Hat azzal a parezer agyonterhelt itthonmaradt orvossal, meg a betegekkel... de azokkal nagyon. Ugyhogy ha a betegek erdekeire hivatkozol, akkor szerintem gondold at az ervrendszered, mert nagyon el vagy tevedve sok dologban. Csak az orvosok a szemetek, a bunkok? Szerinted ök tehetnek erröl?

     

    Szerintem sokkal kevesebb bunko orvos van az orszagban, mint amennyiröl te beszelsz. Ellenben nem tudom te mennyire lennel megertö es gondos ha annyit kene dolgoznod, mint manapsag egy orvosnak. Dolgoztal te valaha egyhuzamban 36 orat, vagy rendszeresen egy heten 70-80 orat? Ejjel altal mar haldoklo agya mellett, vagy hajnalba keltettek-e fel eletet menteni? Hat nem hiszem...

     

    Olvastam egy pszichiaternö blogjat a neten, aki Svedorszagban dolgozik. Ö leirja, hogy az a szerencseje a sved egeszsegugynek, hogy vannak korlatolt kelet-europai nepek akik kiutaljak a sajat orvosaikat. S tudod mi a baj meg. Hogy az ilyen gyulöletkeltö emberek, mint te is, akik allandoan csinaljak a hiszteriat az orvosok ellen elfelejtik, hogy nekik is vannak idös szuleik, vannak gyerekeik, akik kerulhetnek ilyen orvosok kezei köze, akik mindent megtesznek hogy tuleljek a bajt, de olyankor nemcsak halapenz nem jar, hanem köszönöm se sokszor.

     

    Van egy orvos ismerösöm. Balesetin dolgozik. Elmeselte, hogy egyszer behoztak egy 20 ev köruli sracot, akinek autobalesete volt. Ugy mentek be az orvosok a mutöbe, hogy "Gyerunk sracok operaljunk egyet..."Semmi eselyt nem adtak a fiunak, de mindent megtettek amit lehet. Vegul a srac felepult. Egy filler halapenzt nem adott, ellenben 1 ev mulva visszament mar a rehabilitacioja utan, es mindenkinek megköszönte, aki azon az ejjelen dolgozott az eleteert. Ez az orvos ismerösöm mondta, hogy ezert erdemes csinalni a munkajat es nem a penzert... Tudod hol van ez az orvos jelenleg. Hat a svedeknek a norvegoknak es az angoloknak is dolgozik felvaltva, mert otthon nem tudott enniadni a csaladjanak, ugyanis ö egyike volt azoknak, akik NEM FOGADTAK EL a halapenzt. Tehat egy tisztesseges orvossal kevesebb az orszagban...

     

    Majd kik maradnak? Hat azok akik raalltak a beteg penztarcajara. Aparaztato nögyogyaszok, akik 100 ezer alatt nem vallalnak szulest, meg a sebeszek, akiknek 60 000 az indulo tarifa.

     

    Tehat kicsit vissza kene venni az agyarakkal amikor az orvosokat szidod. Kötve hiszem, hogy akar a barati körödben akar a csaladodban lenne orvos. Mert akkor nem mernel ilyen demagog dumakkal jönni. Nem kivanom neked, de ne legyen soha olyan az eletedben, hogy azert haljon meg körulötted valaki, vagy azert karosodjon egy eletre, mert nem volt orvos eppen a korhazban, vagy a környeken aki segitsen... En ugyanis tudok ilyen esetekröl. Mikor a szerencsetlen orvosnak döntenie kellett, hogy harom haldoklo közul melyiken segit, mert ö volt egyedul, es egyszerre nem tud harom helyen lenni. Tudod mi lett. Hat az egyiket megmentette, a masik kettö pedig meghalt... Kinek a hibaja?

     

    Szoval könnyu onnan kintröl, magas lorol osztani az eszt kedves rahan... 

     

     

    előzmény:
    rahan (203)
    2011-02-04  16:22
  3. 2011. február 4. 20:17207.

    ja ertem!

     

    bar olyat is ki lehet hozni havi 150-bol, a masodik gyerek mar ingyen utazik stb.

    foleg attol fugg, hany evesek a szulok, 25 vagy 45

    meg milyen fogorvosi, pszichiatriai csomagot ker bele, ezek a draga reszelemek

     

    10 font, az csak "cash plan", nem igazi biztositas, egy 5000 fontos mutetnel ad par szaz font zsebpenzt

    vannak "heart and cancer" biztositasok is, amik a ket "low risk-high cost, de leggyakoribb halalok"ra vonatkoznak, akkor minden mast az NHS-szel intez a paci, de ezekben tutira megy

     

    szoval a variaciok szama a csillagos eg

    kovetkezo eletemben ilyen magan eu-i biztositasi ugynok leszek :-))

    előzmény:
    Caithleen (206)
    2011-02-04  20:00
  4. 2011. február 4. 20:00206.

    Emma, lehet, hogy felreertheto voltam, a havi Ł300-ot (vagy mondjuk 2-300-at)csaladra ertem, 4 foset kerdezett turrita.

     

    Na, ja, a biztositok mar Ł10/kop/honap is hirdetnek biztositast (pl Bupa honlapja), de azok kvazi a nagy semmivel egyenlok, ha a gyakorlatot nezzuk (claims). Errol sajnos van tapasztalatom (ha nem is sajat).

     

     

    előzmény:
    emma33 (204)
    2011-02-04  18:41
  5. 2011. február 4. 18:48205.

    Ja, meg annyit, hogy bar a haziorvosra nem vonatkozik a magan bizt., sok biztositonak van un. 24/365  GP telefonos szolgalata. Receptet nem tudnak irni es nem latja konkretan a "dolgot", de barmivel felhivhatjak, akik naluk biztositottak.

    előzmény:
    emma33 (204)
    2011-02-04  18:41
  6. 2011. február 4. 18:41204.

    Turrita, Caithleen, nem 300 fontnal kezdodik a  maganbiztositas! :-))

    Eletkortol fugg az osszeg, egy 35 ev koruli, nem dohanyzo es extrem sportokat nem uzo ember havi 45 font koruli osszegert mar jo biztositast kap. Gyerekeket 15-20 fontert be lehet biztositani. Eletkorral fokozatosan emelkedik a havi dij osszege (50 evesen inkabb 100-120 font), es ha hasznalod, akkor is emelkedik a kovetkezo evben. De ha nem hasznaltad, akkor csokken a dija.

     

    Kulonbozo modon lehet csokkenteni a dijat, pl. onreszt vallalsz, az elso 100 fontot te fizeted mondjuk evente (ha keveset vagy beteg, akkor erdemes), sokkal lejjebb lehet vinni.  Vagy ha bevallalod, hogy ha az NHS 6 heten belul megmut, akkor befekszel az allamiba, akkor is olcsobb a havi dij.

    Vannak biztositok, akik fizetnek a betegnek, ha megis NHS korhazba fekszik be, olyan 100 font per ejszaka osszegeket.

    Valoban, magan haziorvosra nem vonatkozik, de a GP-k igazabol maganvallalkozasok, es ha maganbiztositasod, van, akkor gyorsan beutal maganalapon, ha kered.  Surgossegi Aand E osztalyok  nincsenek a magankorhazakban, tehat vakbellel, toressel stb. allamiba kell menned. De ha elmegy a surgossegire, es azt mondjak, holnap tessek egy UH ra visszajonni, akkor mar mehetsz a maganba. 

    Meg annyi, hogy mar letezo betegsegekre nem vonatkozik a biztositas, tehat ami a megkoteskor fennall vagy az azt megelozo 2-3-4 evben (biztositotol is fugg, milyen modon zar ki) ATMENETILEG nem vonatkozik.  Pl. egy evig, vagy 3 evig ha nem jon vissza a tunet vagy problema, akkor felveszik a biztositasba. 

     

    A maganellatashoz nem kell biztositottnak lenni, lehet sajat penzbol is fizetni. Egy magankonzultacio 200 font (atlag), egy kisebb mutet, pl. epeko 4000 font.

     

    Gyerekeknel az is benne van a biztositas araban, hogy a szulo befekszik vele. 

     

    Alternativ: valoban itt nagyon ellene vannak, pl. a homeopatianak, habar azt meg itt-ott teriti az NHS. (El kell menni egy homeos konzultaciora, itt a homeopatak nem feltetlenul orvosok is.) De minden elerheto, gong-terapiatol prana gyogyitasig minden - maganuton. A sima gyogyszertarakban alig van valami, de spec. boltokban vagy a neten keresztul minden van.

    Maganbiztositasba bele lehet venni az alternativ es komplementer terapiakat.  

     

    Kerdezz meg, ha erdekel.

     

    A Ti esetetekben lehet, hogy meghallgatta volna a doki x het utan es elkuldi rtg-re, ezt nem lehet elore megjosolni.  Itt is vannak jobb es nem olyan jo orvosok. Az NHS elegge kiszamithatatlan, nagyon jol is elsulhet es minden jo, de forditva is, sajnos. 

    előzmény:
    turrita75 (199)
    2011-02-03  13:48
  7. 2011. február 4. 16:22203.

    Már vártam az irigység-kártyát, komolyan.Kire lennék irigy és miért?

    Arra, aki agyonstrapált, alulfizetett és a "bunkó betegek" szívják a vérét?

    (Ezt itt írta magát orvosnak állító személy)

    Vagy arra, aki a jobb megélhetés reményében külföldre "kényszerült"?

     

    Én szeretek itt élni (bár már ezt is csak óvatosan merem leírni, mert pár napja épp emiatt kiáltott ki valami agyas véresszájú hazafinak), elégedett vagyok az életemmel, ha ez változik, majd próbálom kitaláni, hogy hogyan tovább.

    Viszont továbbra sem vagyok elégedett azzal, ahogy az orvosok többsége bánik a betegeivel, (a tisztelet, az alázat és néha a hozzáértés teljes hiányával) de igen, tudom, bunkók a betegek, meg kevés a pénz, meg egyáltalán, mindenki hibás, csak ők nem, soha.

     

    (Nem tudom, voltál-e Magyarországon kórházban és adtál-e "borítékot", de kérdezősködj olyan ismerősöktől, akik voltak és akiknek hiszel, majd rájössz, hogy ki kit szocializál a hálapénzre, illetve hogy milyen ellátásra várhat az, aki nem dug zsebbe pénzt........de biztos jön majd mindjárt ötven orvos, aki állítja, hogy ők aztán soha nem fogadtak el hálapénzt, sőt, még ők vették meg a szegény beteg pizsamáját)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925525 (201)
    2011-02-04  16:07
  8. Torolt_felhasznalo_925525
    Torolt_felhasznalo_925525
    2011. február 4. 16:13202.

    Menjetek kulföldre, amig nem kesö. Lassan ott is telitödik a piac. Jönnek a cseh es a lengyel orvosok is.

     

    A beteg idös rokonaidat meg evente többször kenyelmesen meglatogathatod. Ök is örulnek, ha neked jol megy, megha több orszaghatar valaszt el benneteket akkor is.

     

     

    előzmény:
    climbz (194)
    2011-02-01  12:11
  9. Torolt_felhasznalo_925525
    Torolt_felhasznalo_925525
    2011. február 4. 16:07201.

    Soha senkinek nem mondtam, vagy gondoltam, hogy minek vallal ennyi gyereket. Max. azoknak akik utik, verik eheztetik öket. De azoknak se. De ettöl meg az a velemenyem, hogy te egy kisse szocialisan irigy vagy. S pont emiatt az elfojtott szocialis irigyseg miatt menekul sok orvos kulföldre. Tudod a megbecsules nemcsak penzben merhetö.

     

    Egyebkent vannak sokan az orvosok közul akik visszajönnenek, csak eppen mar tul kepzenek, vagy tul tapasztaltnak szamitanak es ezeket meg sokszor a sajat kollegaik nyirjak. Volt ismerösunk, akik evek ota kint dolgozik, es porbalt mar egy parszor visszajönni. Meg meg is alkudott volna a joval kevesebb fizetessel. Kb. fel ev utan ment vissza, mert ott furtak a tisztes kollegak ahol tudtak. Mindegyik a poziciojat feltette.

     

    A keteves varolista meg nemcsak Mo-on van, hanem nyugaton is. Csak ott szocializaltak a betegek arra, hogy kivarjak a sorukat es ne dugdossanak boritekot minden orvos zsebebe, mert nem tudnak varni es ezzel esetleg attol veszik el a helyet, aki jobban raszorulna.

    előzmény:
    rahan (187)
    2011-01-31  16:47
  10. 2011. február 3. 14:20200.

    Nemrég kerültem sürgősségi ellátásra, és nagyon kellemesen tapasztaltam, hogy a fiatal garnitúra, úgy orvosok, és segítőik, milyen kedvesen, gyorsan, és szakszerűen, ugyanakkor mégis emberi közvetlenséggel rendezték az ellátásomat.

    Bevallom, ilyen kellemes tapasztalatom itthon még nem volt!

    Ők még talán nem fásultak bele, és nem volt köztük idősebb, aki a régi lekezelő fölényről naponta bemutatót tartott volna. 

    Tisztelet a kivételnek, akinek nem inge, az ugysem veszi magára!

    Tehát, nem a frissen végzett fiatalokkal van a baj, hanem azokkal, akik nekik a körülményeket biztosítják, avagy nem:(

    Vagyis avval a korosztállyal, akik a legélesebben birálják őket!

    Ja, igen, a legtöbb kezdő, szakdiplomával sem kap kézhez 100 ezret, mese habbal a 150 ezer!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2011-01-26  07:41
  11. 2011. február 3. 13:48199.

    Caithleen: Köszönöm a választ. Valahogy, szeretek kitekinteni, hogy s mint csinálják ezt máshol. 

     

    Ha lesz oktatással kapcsolatos topik, majd arról is kérdezek- nekem elég vegyes benyomásaim voltak/vannak - van, amit sokkal jobban csinálnak, mint itthon, mást meg nem.

     

    Egyszer volt egy topik külföldön élő magyarokról - a világ minden táján élő emberek számoltak be magyar szemmel az új hazájukról. Az is nagyon érdekes topik volt:)

    előzmény:
    Caithleen (197)
    2011-02-02  23:08
  12. 2011. február 2. 23:43198.

    Miért csodálkoztok???

    havi 300 órát dolgoznak, annyi pénzért, amennyiért egy kőműves a kezét nem emelné fel.

    Agyon nyomja öket a töménytelen adminisztáció.

    Ök az első számú közellenség, ostobák és pénzéhesek nem értenek semmihez csak a markukat tartják. Rajtuk köszörüli a nyelvét a Tv, a rádió, az újságok, a betegek.

    Vegzálja  öket az OEP, a minisztérium és ÁNTSZ.

    Majd ha nem lesz itthon körzeti orvos, meg különféle szakorvos és nem tud a k. beteg kihez fordulni, ha baj van....akkor lehetnek csodás épületek, meg világszínvonalú gépek, ingyen gyógyszer ....nem lesz aki gyógyítson.

    Épp itt az ideje, hogy megbecsüljük az orvosainkat, akik még hajlandóak ebben az agyonszabályozott, alkotmányellenesen, a hivatástudatra apelláló, velejéig romlott egészségügyi irányitás alatt dolgozni.

    Ne akkor akarjunk havi nettó 1.000.000.- fizetni az orvosoknak, amikor összesen 3 maradtak az országban.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2011-01-26  07:41
  13. 2011. február 2. 23:08197.

    Azert nehez a kerdesed, mert altalaban a maganbiztositoknal kulonbozo "cover"-ok vannak, tehat te valasztasz a kinalatbol, hogy igeny szerint milyen teruleteket akarsz lefedni a biztositasoddal. Olyan havi Ł300 korul indulnak ezek, es a hatar a csillagos eg.

    Amit viszont tudni kell, hogy a maganbiztositas fizetesevel sem vagy total levedve, hiszen egyreszt nem tudod kikerulni a GP-t, (van privat GP, de az itt mast jelent), nincsenek akkut esetekre berendezkedett magankorhazak, vagyis a magankorhazak csak elektiv muteteket vegeznek tudomasom szerint, stb, stb.

     

    Hogy mennyire altalanos ez egy jo korulmenyek kozt elo csaladnal (marmint hogy maganbiztositast fizetnek), nem tudom. Viszont sok jobbnak szamito allasnal adnak a cegek fizeteskiegeszitest ilyen modon.

     

    Alternativ lehetosegek, homeopatias szerek elerhetok, de az is teny, hogy az atlag orvosban meg nagyobb  ellenallas van iranyukban, mint otthon. Legalabbis otthon egy nagyobb nyitast, fellendulest tapasztaltam e teren. Itt nincs orvosi diplomahoz kotve kotelezoen a homeopatasag amugy.

     

    En spec magam rendelem az alkati szeremet a Helios-tol.

    előzmény:
    turrita75 (195)
    2011-02-02  14:42
  14. 2011. február 2. 14:55196.

    Kedves climbz,

    nem vágyom orvosi pályára, nem is vágytam soha.Nem fogom többször elmondani, (aki eddig nem értette, ezután sem fogja) sajnálom az orvosokat, tisztában vagyok vele, hogy siralmas fizetésért rengeteget kell dolgozniuk.

    Nem fogok belemenni veled abba a vetélkedőbe, hogy "ki a bunkóbb, az orvos, vagy a beteg?" , azt azért hozzáteszem, hogy bárkit vittem orvoshoz (akár magamat is) az általad emlegetett "tíz perc várakozás" MINIMUM másfélóra volt, ami abban az esetben tényleg nem érthető, amikor mondjuk KETTEN voltak előttem a váróban.

    Lehet, hogy furán hangzik, de a beteg is ember, és pl. negyvenfokos lázzal, vagy kificamodott lábbal nem az a fő érdeklődési köre, hogy milyen rossz lehet szegény orvosnak.

    előzmény:
    climbz (194)
    2011-02-01  12:11
  15. 2011. február 2. 14:42195.

    Emma33, Caithleen:

    A kinti-itteni helyzetet összehasonlítva, valószínűleg jobban járt itthon a kisfiam. Mert már a tüdőgyulladását sem tudták volna diagnosztizálni (nálunk nagyon alapos, profi dokibácsi jött rá, h a hossszú ideje elhúzódó köhögés hátterében a tüdőgyulladás egy alattomosabb, atipikusabb változata húzódhat meg, és mellkasröntgenre küldték, a felvételről derült ki, hogy a szívével is probléma lehet). 

    De egy kevésbé rutinos orvos itthon is elnézhette volna, és elintézte volna annyival, h hja, minden óvodás gyerek köhög, nincs semmi baj.

     

    Ha kint netán mégis kiszűrik a tüdőgyulladást és a szív-rendellenességet, akkor ott is kb. ugyanennyit kellett volna várni a kardiológiai vizsgálatig.

    Szóval, itt jobb. Még.

     

    Viszont puszta kíváncsiságból: 

     

    A magánbiztosítások mennyire elérhetőek egy átlag, jól szituált családnak? Havi szinten milyen tétel, és egy-egy vizsgálat, kórházi tartózkodás esetén mennyit kell még fizetni?

     

    Pl, én jogász/tanár vagyok, a férjem gépészmérnök, mindketten dolgozunk, mindketten az átlag felett keresünk (azaz, én csak régen, de remélem,előbb-utóbb újra többet keresek), van két gyerekünk, de nem élünk luxusszinten.

    Hasonló körülmények között élők (beleszámítva azt is, h ott tudom, h a többség jelzálogra vesz lakást (ha nem bérel), és a törlesztőrészlet v. bérleti díj elég jelentős tétel. 

     

    A homeopátia, alternatív terápiák mennyire elterjedtek, mennyire megfizethetőek?

    előzmény:
    emma33 (193)
    2011-02-01  11:38
  16. 2011. február 1. 12:11194.

    Itt már rég nemcsak a bérről van szó. 11 éve végeztem két szakvizsgám van de az elmúlt egy év negatív tapasztalatai alapján mi is (a férjem is orvos) erősen gondolkodunk a külföldi munkán. Nem elsősorban a bér miatt.

     

    14-en használunk és WC-t! Nincs hol enni, nem tudsz lezuhanyozni nyáron mert használhatalan a fürdőszoba és mág sorolhatnám a többit.....

    Egéybként 5 éves koromtól orvos akartam lenni elgé elhivatott vagyok/voltam. Mióta végeztem egyre rosszabb de eddig azzal nyugtattam magam, hogy majd csak jobb lesz meg a beteg az első. Ügyeltem havi 5-öt, hatot, hetet kilencet, mikot mennyit. Mindezt nevetséges 1-2 ezer forintért.

     

    35 éves vagyok két gyerekkel és két szakvizsgával. Külföldön kacsalábon forgó villában laknék havi 160 óra munkával. Itt havi 240 órával csak adósságaink vannak. De ami a legrosszab az betegek mérhetetlen bunkósága mai az utóbbi időben nagyon elharapózott. Szidják az anyámat, átkozzák a gyerekeimet mert 10 percet várni kell valamire. Az eü dolgozó a hibás mindenért. A betegjogi képviselő telefonszána nagy betűkket ott van a folyosón nálunk is de ki védi meg az egészségügyi dolgozók érdekeit?!? Vagy nekünk az is benne van a munkaköri leírásunkban, hogy kötelességünk szó nélkül lenyelni mindent? Egy bankban kirakatnának a biztonsági őrrel ha úgy viselkednék ahogy pld nálunk a betegek. (tisztelet e kivételnek) Egy olyan országban ahol lakosság nagy része egy forintot se fizet az eü. kasszába. Itt minden jár. Azonnal, ingyen....

     

    Na nekem pld ebből van nagyon de nagyon elegem. Ezerszer megbántam, hogy orvos lettem de egynelőre nem tudok szakmát váltani. Országot igen, csak az idős nagyszüleim meg a beteg anyám tart itt semmi más.

     

    Egyébként az kormány szándékosan uszítja a média által a lakosságot az eü-re így el tudja terelni a figyelmet a valódi bajokról Pedig van belőle bőven. Az eü időzített bomba nem az a kérdés, hogy robban hanem az, hogy mikor.

     

    Rahan: neked meg szívesen felajánlom, hogy amikor ügyeletes vagyok gyere be velem reggel és csináld végig amit én. Persze nem kell döntened meg felelősséget vállanod. Jössz utánnam ennyi. Amikor nem eszek te se eszel, amikor nem iszok te se, amikor nem tudok WC-re menni te sem... Lenyomsz így 24-26 órát és reggel megnézem a fejedet. Ja és ebből a kis túrából jut havi 5-6-7.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  17. 2011. február 1. 11:38193.

    Lattam, kerdeztetek:

     

    "Emma, ha a 6 eves kislanyod szivbeteg lenne, akkor kezelnek vagy nem Angliaban?

    Akkor hagynak meghalni Angliaban, vagy mindent megtennek es szakszeruen ellatnak, annak erdekeben, hogy gyorsan meggyogyuljon?"

     

    Eloszor is tiszatzzuk, hogy az NHS-rol van szo, nem "Angliarol".

     

    Erre azert nem tudok valaszolni, mert nem tudom,Turita kisfianak mi a baja, mi volt a tunete, ami alapjan gyanus lett es kivizsgaltak. 

    Masreszt a "mindent megtenni es gyorsan szakszeruen kezelni" es "meghalni hagyni" kozott van egy par atmenet.

    Lehetseges (mondanam, hogy valoszinu), hogy ha mar van szakorvosi diagnozis es vilagos, mi a teendo, elobb-utobb tisztessegesen ellatjak (ha nem is GYORSAN).

     

    A problema az en tapasztalatom szerint az, hogy kiderul-e vagy lerazza a haziorvos. 

     Ahogy Caithleen is irja, egy egesz szint hianyzik az ellato rendszerbol, nincs a haziorvosok es a korhazi szakorvosok ambulans rendelese kozott egy viszonylag gyorsan elerheto es viszonylag olcsobb szakrendelo halozat, mint mas orszagokban (ezt amugy az itteni szakemberek is mondjak, nem az ujjambol szopom).

     

    A haziorvosoknak teljesen beismerten az legfontosabb funkciojuk, hogy "gatekeeper"-kent elalljak az utat a draga szakorvosi ellatas elol. Egy friss GP statisztika - egy honapban a hozza fordulo betegek 7%-at utalta be BARMIRE: szakorvoshoz, kivizsgalasra, UH-ra, vervetelre stb.  Tehat a betegek 93%-at o diagnosztizalja es kezeli, ugy, hogy sem eszkozei nincsenek a diagnozis felallitasahoz, sem ideje nincs (atlag 8 perc) arra, hogy rendesen kikerdezze az illetot.  Nyilvan sok betegsegre ez eleg, benott korom es kaparo torok,  holyaghurut, kozepfulgyulladas, enyhe ekcema stb. De asztma, psziches betegsegek, komplikalt magas vernyomas, olyan esetek, ahol a diagnozishoz valami "kepalkotas" kellene, CT, UH stb. mar eleg furcsa.

    A haziorvosoknak havi egy osszeget folyositanak ilyen beutalasokra, es neki abbol kell gazdalkodni. Azon felul nem utalhat be, akkor sem, ha fontos lenne.

    A haziorvosok azert kapjak az elismertest, ha mindent ok inteznek -  ha valakit beutalnak es a kivizsgalas eredmenye negativ lett, akkor elovehetik, hogy pazarolta a forrasokat.  A "nem tudom, mi ez, de biztos semmi"  diagnozis itt pontos, szakszeru ellatasnak szamit, ahogy az is, ha ranezes nelkul (pl. telefonon) csak fajdalmat csillapit, pl. kinzo derek- vagy nyakfajas eseten.

     

    Ha pedig beutalta, akkor a kituzott cel, hogy 18 heten belul kell a varolista elejere erni, ez 4 es fel honap, de ez csak az elso szakorvosi vizit, utana meg egy honap egy UH, meg egy honap az UH EREDMENYE, majd ezutan johet szoba a kezeles megkezdese. 

     

    Tehat ha a GP azonnal gyanut fog, akkor ilyen atfutassal.  

     

    Es ha mar gyerekek: egy ismerosom jart ugy, hogy influenzasak voltak a gyerekek, de a kislanya nagyon gyanusan rosszul nezett ki, ezert elvitte az orvoshoz. Az orvos azt mondta, azonnal vigyek be a korhazba az ugyeletre, mert kekul a szaja, kellene egy veroxigen szint es egy tudorontgen. Bevittek, ez delutan 5 korul volt. Par ora varakozas utan a triage nover azt mondta, igen, ezt kellene, de ez itt most nem lesz, vigyek at egy masik korhazba. Atvittek, ujabb varakozas, triage nover lazat mer, magas laz, mikor kapott utoljara lazcsillapitot, delutan 5-kor? akkor adok valamit (pseudo ellatas). Masfel ora mulva megjelent a nover egy kanal paracetamol sziruppal, majd hajnal 4-ig varakoztattak oket. Ekkor megjelent a nover egy antibiotikum recepttel, amit egy altaluk soha nem latott orvos irt fel, majd hazakuldtek oket. A kislanynak szerencseje volt, hogy orvosi segitseg nelkul is meggyogyult, mert ezt sem orvosi ellatasnak, sem gyogyitasnak nem lehet nevezni.

     

    Masik amit egyre gyakrabban hallok, hogy diagnosztizalt vakbelgyulladassal napokig nem mutenek meg betegeket, mondvan, majd ha perforal, onnan szamitva ugyanis meg van egy 12 oras ablakuk, majd csak akkor lesz surgos.

     

    Ezert is forgatjak fel alapjaiban most az eu-et, mert az ellatas mara mar semmivel nem jobb, mint amiben a szegenyek 1948 elott reszesultek a jotekonysagi ingyenkorhazakban, tehat a nagy tarsadalmi csoda, az NHS okafogyotta valt, johet vissza a privat rendszer. 

     

    Egyebkent lehet maganbiztositast kotni, ez esetben a kardiologias cirkusz 2-3 nap lenne. Ez is Anglia! 

    előzmény:
    Olasimbo (181)
    2011-01-31  00:27
  18. 2011. február 1. 07:50192.

    Az a gond, hogy egyátalán nincs vele egy medikus tisztában, hogy mi zajlik az egészségügyben és mennyit keres egy orvos és abból meg lehet-e élni.  Én 12 éves koromtól orvos akartam lenni, mást el sem tudtam képzelni, de még 18 évesen sem foglalkoztam azzal, mi lesz majd, ha végzek és mennyit is fogok keresni. Persze a 18 éves naivitásommal ha bárki ezzel az indokkal akart volna lebeszélni, nyilván elengedem a fülem mellett.  No nem mintha bárki beszélt volna nekünk erről, az elején amúgy is max. annyit hallottunk, hogy majd addigra változni fog vmi mert ez így tarthatatlan (de ezt mondják vszínű 30 éve...). Negyed-ötöd évben a klinikumban kezdünk egyre inkább szembesülni a helyzettel, de akkor már benne volt 4 évnyi munkák, senki nem ment el emiatt, viszont volt aki elkezdte a jogot vagy a közgázt párhuzamosan.

    Azért az orvosi fizetés messze nem az egyetlen indok a külföldi munka mellett az állandó harc azzal, hogy ez sincs, meg az sem elérhető pl. egy kórházi osztályon nem a szerint megy a a gyógyszerelés, hogy mi a protokoll a szakma szabályai szerint, hanem hogy éppen melyik szer az, amiből van a szekrényben, és a hozzátartozók a saját szedett gyógyszereket hozzák be. 

    előzmény:
    rahan (190)
    2011-01-31  22:13
  19. 2011. január 31. 22:25191.
    Igen, a magyar eü-ben óriási problémák vannak, amik nehezítik az orvosok életét is, ez nem kétséges.
    előzmény:
    Frigyesur (189)
    2011-01-31  21:54
  20. 2011. január 31. 22:13190.

    Már írtam itt valakinek, (aki orvos) hogy tényleg nagyon, sőt, NAGYON sajnálom az agyonstrapált, éhbérért dolgozó orvosokat, akiknek a felelősségük ugye lényegesen nagyobb, mint egy műkörmösé, vagy egy pincéré, stb.

    Ez továbbra sem változtat azon, hogy ha ember beteg lesz, azt nem kicseszésből teszi, hogy az orvosnak legyen már plusz egy teher a vállán, akit meg kell vizsgálni, gyógyszert írni, stb., és a más szakmák bunkó képviselőivel IS kellemetlen találkozni, de a vízvezetékszerelő pl. nem a seggemben turkál, miközben bunkóskodik, (tudom, én problémám, minek vagyok érzékeny) és ha nem testzik, max. elküldöm és keresek egy másikat.

    Az orvos meg, ha elcsesz valamit, nézhetem magam évekig.

     

    (Megtörtént eset: fogorvos beszélgetett, miközben a fogamat fúrta és belefúrt az állkapcsomba, mindenkire rábízom, hogy képzelje el, mennyire volt jó érzés.Vagy hogy milyen szívesen mentem utána fogorvoshoz-addig sose volt semmi problémám velük, nem szorongtam, nem féltem, nem volt herótom az egésztől)

     

    Nem, ne legyen kedves. Ne is vegyen észre ezt-azt, hiszen fáradt, és ne is legyen alapos, mert nem fizetik meg a munkáját.

    Már csak az az egy kérdésem maradt, hogy miután mindenki tisztában van vele, hogy az orvosok mennyire alulfizetettek, túlhajszoltak, meg-nem-becsültek, stb., akkor miért akar bárki asz orvosin tanulni?

    Csak nem azért, hogy külföldön dolgozzon?

    előzmény:
    Frigyesur (188)
    2011-01-31  21:49
  21. 2011. január 31. 21:54189.
    Mindenesetre nem lehet nem eszrevenni, hogy igen csak kipecezett szakma az orvosi. Jo esellyel politikai okok allnak ennek hattereben, de ezt valaki vagy felismeri, vagy nem... Amig lehet az orvosokat utalni, addig nem kell azzal foglalkozni, hogy eü.-i szakemberektol fuggetlenul mekkora nagy problemak is vannak a magyar eü.-ben...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  22. 2011. január 31. 21:49188.

    Nem az a lenyeg, hogy 'normalis'-e, hogy kimennek az orvosok. Azt nem ertjuk, hogy mi a rakert kell csak naluk felemlegetni. Orvosellenesseg pelda 1.

     

    Az hogy agyonstrapalt az mar hadd ne az o hibaja legyen! Ertem, tehat szinte mindehonnan azt kapja vissza, hogy 'derosszakazorvosok', de o ennek ellenere legyen 'kedvesaranyos'. Ahhaaa, persze. 

     

    Bunko ember 1001. Lehet azzal jonni, hogy 'deabetegkiszolgatotthelyzetbenvan', attol meg nekem se nagyobb orom mas szakmakban bunko emberrel talalkozni. 

     

    Ugy erzem jo lenne kicsit kivul helyezkedni az orvosellenes latokoron, es eszrevenni, hogy ok is emberek...

    előzmény:
    rahan (187)
    2011-01-31  16:47
  23. 2011. január 31. 16:47187.

    Igazad van, valóban nem segítek anyagilag orvosokat, hogy enni tudjanak adni a gyerekeiknek....

    Másokat segítek, olyanokat, akikre talán te mondanád azt, hogy minek vállaltak három gyereket (vagy egyet, vagy négyet, nemkívánt törlendő)

     

    A nyolcáltalánost végzett kalandorgyerek, aki gondol egyet és kimegy külföldre pizzafutárnak, vagy takarítani, vagy az építőiparban dolgozni, valószínűleg tényleg nem szembesül vele, hogy a képébe vágják, hogy mennyibe került a képzése........viszont azt se tartom normálisnak, amikor az orvostanhallgatók a kamerába nézve bájosan pislognak és "szemtelenül a képébe vágják" az adófizetőknek, hogy "hjakéremszépen, innen el kell menni, mert itt nem lehet megélni"

    Azoknak az adófizetőknek, akiknek jottányival sem könnyebb a megélhetés, és akik hónapokat várnak egy vizsgálatra, vagy akik az agyonstrapált, lassan embergyűlölő orvosokkal találkoznak betegségük során.

     

    Én baromira sajnálom az orvosokat, tényleg, és igen, elképesztőnek tartom, hogy egy bolti eladó többet keres (de sok egyéb szakmát is mondhatnék), ettől függetlenül ne kelljen már tapsikolnom az örömtől, hogy valaki még csak két éve jár az egyetemre, de már pontosan tudja, hogy a lelépés a cél.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925525 (183)
    2011-01-31  12:51
  24. 2011. január 31. 13:44186.

    A nagyon alapveto kulonbseg az otthoni es itteni rendszer kozott, hogy nincsen meg az a szakorvosi alapellatas, mint otthon. Nincsen "korzeti gyermekorvos", nincsen rendelointezeti nogyogyasz, pszichiater, stb. A GP sokkal szelesebb lefedest jelent, o latja el ezeket a feladatokat, es nem is  utal olyan konnyen se laborba, se rontgenre, se szakorvoshoz, mint az otthoni haziorvosok. Sot! Sokszor kerulsz szembe azzal, hogy akkor sem utal, ha mar abszolut kellene, es idoveszteseg, es kovetkezmenyei lesznek. Ez pedig a "target-rendszer" miatt van elsosorban. (Illetve megkockaztatom, hogy sokszor meg a diagnosztikai kepessegek miatt ...)

     

    A GP vegzi a 3 evenkenti (nem ketto, turrita!) nogyogyaszati szurest (altalaban egyebkent egy practice nurse, meg a GP-t se latod), o vegzi pl a szules utani 6 hetes kontrolt baban, anyan, es meg sok mast is, ami a magyar rendszerhez szokva nagyon furcsanak tunik.

     

    Sokszor teljesen jogos egyebkent, hogy nem kell mas, csak a GP, de sajnos rengeteg olyan esetrol tudunk (szerintem Emma is), amikor gond lett, mert nem kerult szakorvosi kezekbe az illeto idoben. Pont a rendszer felepitese miatt.

    A fent emlitettekbol kiderul, hogy sokkal nagyobb feladatkore, ugyanakkor felelossege is van az itteni GP-knek, de valljuk be, ezt a GP-k nem mindig tudjak felvallalni. Es a szakorvos-rendeloi (poli-klinikszeru) hatter hianya miatt itt kevesbe erzik magukat "biztonsagban" a betegek, mivel tenyleges szakorvos ele kerulni nehezkesebb.

     

    Hogy melyik rendszer a jobb, vitathato. Hiszen pont ez a szlav hatasra megvalosult szakorvos-rendeloi felepitmeny vegezte ki az igazi haziorvoslast Magyarorszagon, vette el a felelosseguket, tenyleges beteggondozasi tevekenyseguket, ertektelenitette le a csaladorvos szerepet.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     

Címlap

top