Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Táborozik a gyerek

N?k Lapja Café
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2010. július 28. 09:12
A szülőknek és a nagyszülőknek sokszor nehéz eldönteniük, hogy amikor a gyermek telefonál a táborból, hogy menjenek érte, vajon megtegyék-e, vagy hagyják, hogy megoldja a nehézségeket egyedül.

Tovább a cikkre...
  1. 2016. augusztus 19. 15:2419.

    Azt azért mindig érdemes valahogy kideríteni, hogy bajban van-e a gyerek, vagy csak hisztizik. Távfelügyeleti eszköz is van már, ami figyeli, hogy merre jár, mozog-e, tud segítséget is kérni, ha bajba kerül.


    http://hello.inetrack.hu/t/segitseg-taborozik-a-gyerekem/ 236


    Hiszti kezelésére ajánlom Lackfi János Bögre család c. könyvét, nagyon szórakoztató olvasmány. :)

  2. 2010. július 29. 08:4118.

    Annak az embernek meg aki kezet emel egy tanárra 10 év kényszermunkát. 

     

    Azért ebben vitatkoznék veled, némelyik tanárt vaslapáttal kellene agyonverni. Na persze ezeket nem is szabadnak TANÁRNAK nevezni... de ettől még ott tanítanak az iksolában... Tanítanak? ámokfutnak...

    előzmény:
    kasokaa (12)
    2010-07-28  12:52
  3. 2010. július 28. 15:5317.

    Van amiben én is eggyetértek veled, de abban nem hogy:

    " hisz valljuk be a gyerekekkel a tanárok foglalkoznak legtöbbet abban a korukban amikor a leginkább nevelésre szorulnak"            Hisz a gyerekek többsége 6 órát tölt az iskolában és 18-at otthon- így én inkább azt mondanám, hogy a szülőknek kell és kötelessége is nevelni a gyereket. Az nem lehet mentség,hogy nincs rá ideje, nem akarásnak nyögés a vége és a nemtörödömség bizony elöbb utóbb vissza üt majd a szülőnek is.  Van a lányomnak egy olyan osztálytársa(14éves) akivel már az ovi óta gondok vannak. Először ráfogták hogy a válás miatt rendetlen, de ma már ott tartanak hogy a rendőrséggel is kapcsolatba került- le lopta a kamerát a suli faláról. Mi történt? semmi! Most is abba az iskolába jár, bár jobb ha lóg, de a szülők nem tesznek semmit. Na ezt soha nem értettem. A fiam tiszteletlen volt a tanárnővel, beírást kapott- jogosan. Kapott egy jó alapos fejmosást és bevallom két pofont is.

    előzmény:
    kasokaa (12)
    2010-07-28  12:52
  4. 2010. július 28. 15:3316.
    Az a gond, hogy általában azért lesz ilyen a gyerek ha nincs megfelelő nevelés a szülő részéről. Ennek lehetnek különböző okai, de ha nincs normális nevelés onnantól fogva tökmindegy mit csinálnak a gyerekkel kevés foganatja lesz. És a nevelést nem akkor kell elkezdeni amikor már előjönnek a bajok, olyankor már eső után köpönyeg...

    De amúgy az iskolai táboroknál azt nem értem miért teszik mindig kötelezővé a dolgot. Vannak gyerekek akik inkább csinálnának bármi mást egy tábor helyett, de kötelező menniük. Aztán meg a szobabeosztások se mindig olyanok ahogy lentebb leírták, hogy külön beosztják a gyereket. Nagyon sokszor van az, hogy a tanárt egyáltalán nem érdekli a dolog, a gyerekek válasszanak maguknak szobát. És ebből is jön ugye sokszor probléma...

    Arról meg már nem is beszélek, hogy szerintem nagyon sok helyen a megfelelő figyelem sincs meg a tanárok részéről. Bár nem is inkább a tanárok hibája ez, mert tényleg nem tudnak figyelni minden gyerekre, de manapság valahogy nem dívik hogy kísérő szülők is menjenek egy ilyen helyre. Ennek nem tudom mi az oka de én így vettem észre. Vagy nincs rá idejük már vagy egyáltalán nem is érdekli őket a dolog...
    előzmény:
    csele2 (15)
    2010-07-28  13:01
  5. 2010. július 28. 13:0115.
    Én kötelezővé tenném az iskolapszichológust, fejlesztőpedagógust, gyermekvédelmi felelőst minden iskolában, persze nem olyan aktatologató módon, hanem valós segítségként. Sajnos a gyerek általában nem magától lesz agresszív! Amíg a szülők, társadalom, pedagógusok a másikban keresik a hibát, egymást alkalmatlannak kiáltják ki, másra hárítják a felelőséget, addig sajnos a lényeg veszik el, a GYEREK, mert róla valahogy mindenki megfeledkezik.
    előzmény:
    kasokaa (12)
    2010-07-28  12:52
  6. Torolt_felhasznalo_940001
    Torolt_felhasznalo_940001
    2010. július 28. 12:5714.

    Nekem is az a nagy kérdőjel a történetben, hogyan fajulhattak idáig a dolgok. 12 éve táboroztatok gyerekeket, sokféle dolog megtörtént, de sosem engedtük, hogy 1-2 erőszakos gyerek elrontsa mások táborozását. Ez nem könnyű, sok odafigyelést igényel. (Kezdve azon, hogy elszedjük a veszélyes eszközöket...) Már azt is nagy gonddal dönti el a táborvezető - meghallgatva a kéréseket -, hogy kiket helyez egy szobába és ki felügyel rájuk (nehéz gyerekekhez határozottabb tanárok kellenek). 12 év alatt alig történt meg, hogy gyerek hazautazott volna a cikkben elmondott okokból. Azokban a turnusokban, ahol ott voltam, összesen 2 esetre emlékszem, ebből az egyik egy fogyatékos kisifiú volt, amikor próbálkoztunk az integrált táboroztatással, a másik esetet nem egészen értettem.

    Azon kívül mindig megkérjük a szülőket, (mióta van mobil a legtöbb gyereknél, előfordul ilyen), ha zaklatott telefonhívást kapnak a gyerekektől, elindulás előtt konzultáljanak a táborvezetővel. Akik helyben vagyunk, sokkal inkább látjuk a tényleges folyamatokat és inkább átköltöztetünk valakit mindenki érdekében vagy más intézkedést teszünk. A gyerekeknek is szokta mondani a táborvezető a nyitó beszélgetésen, hogy először a helyben levőktől kérjenek segítséget. Tény, hogy nem ér minket felkészületlenül az ilyen eset.

    előzmény:
    konfetti (9)
    2010-07-28  12:31
  7. 2010. július 28. 12:5713.

    Sajnos tudom, hogy agressziv gyerek mellé, sok esetben agressziv szülő  is társul.

    és, tudod, az a legszomorúbb, hogy megtehetik, hogy agresszivak legyenek.

    ok.. vannak esetek amikok helyes, ha a törvény a gyereket védi.
    De nekem nagyon tetszik, hogy ezzel aztán visszaél, aki olyan.

     


    Egyébként nálunk is hasonló kifogások merültek fel a kirándulni nem akaró kiscsajok részéről. Nem volt elég elit a hely, ahova mentek volna.
    De az elit helyet, meg a többi szülő nem tudta volna kifizetni.
    Sok kamasz elszáll 14-18 éves korában. Nekik nem jó, holmi gyalogtúra a Bakonyban.. mertazmilyentrémár..
    De legalább tettek volna javaslatot, hogy hova menjenek, mi tetszene nekik.

    Kirándulás helyett, egyébként a lányom megszervezte, hogy kifestik a termüket. Nagyon klassz lett.

    előzmény:
    csele2 (11)
    2010-07-28  12:42
  8. 2010. július 28. 12:5212.

    szörnyű ezt hallani, bátor vagy hogy ezt megtetted!

    Remélem megszűnik ez a fajta felfogás, és a tanárok/nők mögé kerül a törvény, hisz valljuk be a gyerekekkel a tanárok foglalkoznak legtöbbet abban a korukban amikor a leginkább nevelésre szorulnak.  A dolgozó szülőknek meg nincs idejük/erejük nevelni is még a munka után. (Persze tisztelet a kivételnek.)

     

    Annak az embernek meg aki kezet emel egy tanárra 10 év kényszermunkát. 

    előzmény:
    csele2 (11)
    2010-07-28  12:42
  9. 2010. július 28. 12:4211.

    Sajnos az én osztályom is szívott már egy-két kattant gyerek, vagy szülő miatt, az idén mi is csak 2*1 napra tudtunk elmenni kirándulni, mert pár hölgyikének nem tetszett a visegrádi kirándulás ötlete (már majdnem le volt szervezve az egész), mert a faházakban nem lehet hajkiegyenesítőt használni :). Sajnos a törvény ellen nincs mit tenni, ha anyagi helyzetre hivatkozik (mindegy, hogy jogosan-e), akkor ugrott a program. Egyébként a törvény nem teszi lehetővé azt sem, hogy magatartási okok miatt ne menjen egy gyerek, ilyenkor elég egy kardoskodó szülő, aki megmagyarázza, hogy Ödönke nem is rossz, csak kristálygyerek!!! és már kap is a tanár a fejére.

    Sajnos az agresszív gyerekhez általában agresszív szülő is társul, ezért nem mer sok tanár fellépni, mert mindenki félti a fenekét, a jog és a törvény pedig általában a szülőt és a gyereket védi.

    Az én osztályomban is volt tavaly egy nagyon agresszív fiú, aki terror alatt tartotta a gyerekeket, az apukája meg az igazgatónőt és a tanárokat. Én megoldottam a problémát, leüvöltöttem a gyerek fejét, hogyha még egyszer meghallom, vagy meglátom, hogy a kicsiktől pénzt szed el, akkor nem marad egy épkézláb csontja sem, még akkor sem, ha ez az utolsó tanári megmozdulásom az életem során. A gyerek normálisabb lett, de ez a kis megmozdulásom az állásomba is kerülhetett volna, vagy apukát ismerve a fogaimba:)))

    előzmény:
    Lillaréka (8)
    2010-07-28  12:28
  10. 2010. július 28. 12:4110.
    Az én Lányom elsős kora óta táborozik minden nyáron, van, hogy több helyen is. Minden táborból jött 1-2 olyan hívás, amikor szívszakadva zokogott, hogy menjek Érte. Aztán mikor mentem egy hét után szülők napjára, már mégsem akart hazamenni. Persze, az ember szíve ilyenkor megszakad, és legszívesebben eská ráncigálná meg a bajkeverőt egy kicsit a hajánál fogva, de általában aztán elrendezik egymás közt a dolgokat.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-28  09:12
  11. 2010. július 28. 12:319.

    Elég szomorúnak tartom, hogy 10 éves gyerekeknél a tanár nem intézte el ezt a dolgot.

    Hát hogy lehet ez, hogy egyes gyerekek más gyerekeknek parancsolnak?

    Oda kellett volna hívni a tanárt, aki igazságot tett volna. Azé a hely, aki előbb ott volt. Pont.

    És mi az, hogy elküldi valahova az egyik kislány a másikat? Én biztos vagyok benne, hogy tanárként ezt nem hagynám, minden gyerek egyenrangú, és ezt el is mondanám nekik. Senki nem parancsolhat senkinek.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-28  09:12
  12. 2010. július 28. 12:288.

    Szintén gimi, 10es osztály..

    2 nap lett volna.
    Sajnos nem lett megszervezve,az ofő nem akarta, merthogy nem tudnak megegyezni.  De csak 2-3 kiscsaj miatt nem tudtak, akik nem egyeztek bele semmibe.
    A kirándulás az érettségi szünetben lett volna.
    Persze anyagi helyzetre lehet hivatkozni... csak ez esetben hiteltelen.
    és nekem az nem tetszik, hogy 2-3 gyerek miatt szív az egész osztály.

    Tudod, pl a kisebbik lányomnál, volt olyan, hogy nem vittek el kirándulni az osztályból gyereket. komoly magatartásbeli problémák miatt.  Nem merte vállalni az ofő érte a felelősséget. Amit maximálisan meg is értek, mert azt  a gyereket képtelenség volt fegyelmezni. De az osztályt ettől még elvitték.

     

    Nem és nem fogom megérteni, hogy  egy osztályfönök miért engedi azt, hogy az osztályában előforduljon olyan, hogy pár gyerek terrorizálja a többit, bármilyen módón.

    előzmény:
    csele2 (7)
    2010-07-28  12:17
  13. 2010. július 28. 12:177.
    Azért a helyzet nem olyan egyszerű ám! Én is tanár vagyok (gimiben), osztályfőnök is (10. osztály). A mi iskolánkban 2 tanítási napot szánnak a tanulmányi kirándulásra, ahová minden gyereknek joga és kötelessége elmenni (lévén, hogy tanítási nap), kivéve, hogyha hoz szülői, vagy orvosi igazolást. A pedagógusnak úgy kötelessége megszervezni a kirándulást, hogy az minden diák számára elérhető legyen, anyagi helyzetétől függetlenül. Ha egy gyerek is van aki anyagi helyzetre hivatkozva nem tudja, (vagy nem akarja) befizetni a pénzt, akkor a tanárnak más módon kell megszerveznie a kirándulást.
    előzmény:
    Lillaréka (4)
    2010-07-28  10:07
  14. Torolt_felhasznalo_108364
    Torolt_felhasznalo_108364
    2010. július 28. 10:366.

    Én egyetértek a tanár úrral.

     

    Nekem is van két gyerekem - igaz, fiúk. Leírom, mit tennék, ha a nagyobbik hasonló szituációba kerülne - a kissebbik úgy vágta volna nyakon visszakézből azt, aki bántja, hogy többet nem merészkedett volna közel hozzá... .(2,5 éves, na...)

     

    Na szóval a nagyobbik finom lélek, ő kevésbé tiltakozik, ha igazságtalanság éri. Én megkérdeztem volna: fiam, te hol voltál, amikor a másik lepakolta a cuccaidat az ágyról? Miért hagytad? Miért nem cirkuszoltál? Miért nem kiabáltál? Miárt nem hívtál segítséget? Hogy a másik erősebb mint te? Miért nem hívtad a barátaidat - abból sok van neki - sok lúd disznót győz... És mi az, hogy nem enged valakivel játszani? Mondjad szépen, mondjad csúnyán, szólj egy felnőttnek, s ha semmi nem segít, rúgd jól sípcsonton!

     

    Ne értsetek félre, nem támogatom az agressziót, de azt sem, hogy őket elnyomják. Én a "ne bánts senkit, de ha a másik bánt, ne hagyd magad!" elvét vallom.

     

    Szóval lehet, elmentem volna a táborba, de ha ott megtudtam volna, mi volt a gond, akkor megvártam volna, míg gatyába rázzák azt a "terrorizálót", aztán hazajöttem volna egyedül.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-28  09:12
  15. 2010. július 28. 10:195.

    Szia! 

    Ezt nem szeretem én sem, hogy pár hangadó miatt megbüntetnek húsz-huszonöt másikat. Ebből látszik, hogy kevés pedagógus ért a gyerekekhez.

    Ha helyre raknák a hangadókat elsőre, rögtön tudnák, hogy hol a helyük! 

    előzmény:
    Lillaréka (4)
    2010-07-28  10:07
  16. 2010. július 28. 10:074.

    Én meg a tanárokat nem értem...

    Az én lányom már gimis.

    Az idén nem volt osztálykirándulásuk, mert azok a bizonyos hangadók minden ötletet lefujjoltak és kicikiztek.
    Nekik nem volt jó a Mátra , a Bakony, és Balaton sem.
    Ezenkivül az osztálypénzt, a kirándulásra sem voltak hajlandóak befizetni. Nem anyagi okokból...
    Erre az ofő nem vitte el az osztályt kirándulni. kb 3-4 hp miatt.
    Nem tudom mire való némelyik ofő, ha nem tud rendet tartani a saját osztályában.
    Ahogy mondod, nem tudják és nem is akarják letörni az erőszakosak szarvait.

    előzmény:
    maszi (3)
    2010-07-28  09:46
  17. 2010. július 28. 09:463.

    Szerintem sem volt igaza a tanár úrnak!

    Ez az a helyzet, amikor úgyis az erősebbje győz és egy ilyen erőszakos gyerek tönkre teheti az egész csoport táborozását. 

    Szerintem jó lett volna, ha táborvezető, vagy valamelyik pedagógus jobban megfigyeli a helyzetet és annak megfelelően kicsit "megregulázza" az erőszakos gyereket a többiek érdekében. 

    Csak az a baj, hogy az ilyen erőszakos gyereknek senki sem akarja letörni a "szarvait". 

     

    A lányomék osztályába is járt egy ilyen lány, egészen hatodik osztályig, minden külön megmozdulását az osztálynak, osztálykirándulást, az ő szája íze szerint  kellett alakítaniuk a gyerekeknek. Mikor elment az osztályból, a gyerekek felszabadultak, és egy olyan jó kis egységes csapat lett belőlük. Nem értettem, hogy a tanárok miért nem vették észre, és látták be, hogy ez a gyerek mit művel. 

    előzmény:
    Maja Sager (2)
    2010-07-28  09:12
  18. 2010. július 28. 09:122.
    Sajnos az erőszakosabbja tönkreteszi egyik másik gyerek táborozását!!!

    Mi is elmentünk a gyerekért és akit otthagyott a mama , nagyon bánta hogy nem
    ment érte!! Sajna, már az iskolában is "elnyomták " őket ugyanazok a gyerekek akik aztán a táborban is "kiskirályok" voltak.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     

Címlap

top