Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyerekkel vagy nélküle?

N?k Lapja Café
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2010. július 6. 11:15
A szülők sokszor nehezen döntenek: egyrészt szívesen kimozdulnának kettesben egy rövid időre, másrészt lelkiismeret-furdalásuk van, ha a kicsiket otthon hagyják…

Tovább a cikkre...
  1. 2011. július 8. 14:0240.
    Pont ez a legnagyobb dilemmám már két éve! Minden évben elhatározom, hogy nagyon jó lesz a lányaimnak (most 5 és 4 évesek), viszem őket Balatonra, minden. Aztán mikor halál fáradtan, leégett háttal (azt éri a nap miközben rájuk figyelek a vízben) hazaesünk, rájövök, megint öngólt rúgtam. Nem éreztem jól magam, világvégére is elszaladtak, ha nem voltak szabadon engedve bárhova, hiszti volt. Persze, itthon nagy kert van, nem fogom a kezüket. Ott meg minden veszélyes, a mély vízben még nem engedhetem el őket nagyon, nem tudnak úszni. Kint nem bírok két óráig a trambulin mellett várakozni, hogy megunják. Ha fáradtak nyűgösek lesznek, de mennének a vízbe is, és hiszti a vége. Aztán hazajövünk. Nyugalom, kert, gyerekmedence. Boldogok! Mi is! És minden évben elhatározom, idén csak a férjemmel!! Ők itt boldogok, itt szabadok, ha átjönnek a barátok, a medencézésnél nagyobb buli nem kell nekik! És mi is pihenünk csak ketten. IDÉN ERŐS LESZEK, ÉS CSAK EGYNAPOS vízparti bulik lesznek, ahogy azt már más is írta. Az az ő napjuk lesz mindig. A többnapos meg a miénk. :) Csak bírjam ki!!:)))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_344426
    Torolt_felhasznalo_344426
    2010. július 8. 09:3339.

    Ebben mennyire igazad van! Mármint az apró, de mégis zavaró dolgokra gondolok. Mivel mi mindketten itthon dolgozunk, mindenki azt gondolja, hogy bármikor "ráérünk" és hát "miaaaaznekeeeeed, hogy gyorsan...". :-)))) Ilyenkor borul a program, és ez sokszor tényleg idegesítő. Meg egyébként is olyanok vagyunk, hogy nem tudunk nemet mondani, szóval tényleg nehéz szervezni. Ebből a szempontból valóban jobb, ha az emberfia elmegy a fenébe otthonról és kikapcsolja a telefont egy hétre. :-))))) Csakhogy nálunk még ez sem játszik, a laptop nyaral velünk, és hát naná, hogy van valakinek valami kínja, amit azonnal, vagy még tegnap meg kell csinálni. :-))))) Csodálatos vállalkozói lét... :-D

     

    Ennek ellenére jóval nyugodtabbak az elmenős, mint a nem elmenős hetek. Tegnap például felfújtam ugyan a nagy medencét, de mire a kicsi eljutott odáig, hogy pancsoljon, délután 5 óra volt, mert arra nem volt időm, hogy bekenjem napolajjal. :-)))) Mára családi strandot terveztünk, de már tegnap le is fújtuk, valami közbejött - majd holnap. Mindig majd holnap. :-))))) Ehelyett ma fújok megint medencét... :-D Megyek is, mert mire felmelegszik benne a víz, megint 5 óra lesz. :-S

    előzmény:
    Caithleen (38)
    2010-07-07  22:08
  3. 2010. július 7. 22:0838.

    Nagyon is egyetertek a lenyegevel, amit irtal;-) Ezert mondtam, hogy nekunk az elso 4 evben pl. csak a kis csaladi nyaralonk volt, ami majdnem masodik otthon jellegu, hiszen mindannyian ismertuk, "biztos, kiprobalt" terep volt. Diofa alatt felallitott gyerekpancsoloval, poros kis videki utcakkal, falusi fagyizoval.

     

    Csak az is nagyon jo volt benne, attol lett igazabol nyaralas a nyaralas, hogy ugy csaladilag ki voltunk veve a hetkoznapokbol, nem volt ott, hogy "jaj, ezt meg kozben 15 perc alatt elintezem a kompjuteren, meg ideszolt a kollegam, hogy..., meg holnap ugorj mar be anyadekhoz"..., erted, mire gondolok. A lenyeg nem is a plusz latvanyossagokon vagy programokon van, hanem hogy egy ilyen kozegben tenyleg a pihenesrol, egymasrol, nagy kozos nyaralasrol szol az a par nap, nem zavar be semmi:-) Marmint a szulok reszerol, ugye.

    Nekem is annyira jo gyerekkori emlekeim ezek a szuleimmel, ocsemmel toltott hetek. 6 eves koromtol minden evben mentunk egesz 18 eves koromig, es meg ma is epitkezek ezekbol a csodalatos elmenyekbol. Ezert tartom fontosnak megadni a sajat gyerekemnek is.

     

    Amugy azt is nagyon szerettem, amikor meg Pesten eltunk, amit te irsz, es valoban nyaralastol fuggetlenul is megcsinaltunk mi is a kisfiunkkal akar kettesben, akar harmasban, ha apa is raert egy-egy delutan, hetvegen: kirandulas a Margitszigetre, egy delutan a Kozlekedesi Muzeumban, Allatkerti jatszohazban, stb. Most se telik el ugy 2 het, hogy valamilyen "szervezett" kozos dolgot nem csinalunk igy harmasban. Ezek is szuperek tenyleg!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_344426 (37)
    2010-07-07  21:44
  4. Torolt_felhasznalo_344426
    Torolt_felhasznalo_344426
    2010. július 7. 21:4437.

    Az "itthon ingyé" nem azt akarta jelenteni, hogy ki sem mozdulva a lakásból, sokkal inkább azt, hogy nem kell feltétlen egyhetes nyaralásban gondolkodni, amikor a gyerekekkel szervez az ember programot. Lehetnek a programok egynaposak is, vagy egy délutánosak, lehet hétvégére szervezni, és ez remekül helyettesíti a nyaralást, főleg, ha gyakrabban fordul elő, mint néha. Szerintem. :-) Az ötévesemet pl. teljesen kielégíti, ha felfújom neki a nagy medencét, teleengedem vízzel, és a szomszéd gyerekekkel ökörködik egy nagyot - ehhez nem kell neki Balaton, vagy horvát tengerpart. Vagy egy egész napos strandolás, egy egész napos városnézés/csavargás. Az egy számal nagyobb meg már nem is velünk akar jönni, szívesebben megy táborba, itt-ott alszik napokig a haverokkal, vagy épp csak döglik egyet itthon, egyedül. :-))

     

    Ezzel persze nem meggyőzni akarok senkit. Van, akiknek fontosabb a ketteben levés és van, akik teljesen jól elvannak kettesben-nyaralás nélkül is.

    előzmény:
    Caithleen (36)
    2010-07-07  14:38
  5. 2010. július 7. 14:3836.

    Azert a "nyaralashoz" az is hozzatartozik, hogy valahol otthonitol fuggetlen kozegben szerintem. Mig a gyerekunk kicsi volt, erre a celra pont megfelelt a csaladi nyaralo egy tavacska kozeleben. Nem is vagytunk mashova:-)

    Ha a gyerek(ek) nagyobb(ak) mar, ok is vagynak uj helyeket megismerni, kimozdulni. Legyen az orszagon belul vagy kulfoldon. Ha csak otthon elmatatgatunk, barmilyen felhotlenul is, az azert nem egyenlo a nyaralassal, legalabbis nekem;-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_344426 (34)
    2010-07-07  14:14
  6. 2010. július 7. 14:1735.

    Megertelek am. Nekem is nagyon jo volt, amikor tavaly a hazassagi evfordulonkat kettesben unnepeltuk meg egy utazassal. Sot meg az is jo volt, bar nem nyaralas, amikor azert jottunk ki ide Angliaba kettesben egy hetre, hogy lakast bereljunk a majdani itteni eletunkhoz.

    Ettol fuggetlenul tenyleg nem hajt a kenyszer, pedig barmikor megtehetnenk, hogy rendszert csinaljunk belole. Mikor kicsi volt, azert nem, mert parazos anyuka voltam, ha nem volt mellettem, illetve lattam rajta, hogy nem jo neki sem. Most hogy nagyobb, meg mar azon van a fokusz, hogy milyen keves ideig lesz mar igy, hogy a csaladi harmasunk a csucs! Milyen hamar ki fog repulni;-))

    Igy aztan, mivel nagyon szeretunk utazni, kirandulni, mindig egyutt megyunk harmasban mindenhova:-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_344426 (33)
    2010-07-07  14:08
  7. Torolt_felhasznalo_344426
    Torolt_felhasznalo_344426
    2010. július 7. 14:1434.
    A gyerekes nyaralás szerintem nem feltétlenül szükséges, de ezt nagyban a körülmények határozzák meg. Mi mindketten itthon dolgozunk, illetve én inkább csak úgy csinálok, mintha, hiszen heti négyszer 3 óra óvoda sok terhet nem vesz le a vállamról. Ebben a felállásan viszont lehetőség nyílik sokkal többet foglalkozni a gyerekekkel, valószínűleg ezért nem érzem égető szükségét annak, hogy külön nyaralni is menjünk családostól - megtesszük ezt itthon, ingyé. :-))
    előzmény:
    nemérdekel (30)
    2010-07-07  03:20
  8. Torolt_felhasznalo_344426
    Torolt_felhasznalo_344426
    2010. július 7. 14:0833.
    Én pedig telhetetlen vagyok (lennék). Kell mindkettő. :-)))))) A hétköznapokon ellopott 1-2 órák lassacskán elkezdődtek, és ahogy nő a család átlagéletkora, annál több ilyen lesz. 2 hét kettesben-ről viszont még csak álmodok, egy hét a maximum - több okból is, de ez már más tészta. Viszont rettentően hiányzik, és azt is látom, hogy mindkettő, nem csak az egyik vagy a másik. :-)
    előzmény:
    Caithleen (32)
    2010-07-07  13:59
  9. 2010. július 7. 13:5932.

    Gondolom, ez fugg a gyerekek szamatol es eletkoratol is;-)

    Nekunk csak egy van, es amiota iskolas, azota vannak ezek a hetkoznap is lophato kellemes delutanok, ebedek, stb. Meg persze kell az is hozza, hogy en nem dolgozom, a ferjem pedig van, amikor pont hetkoznap szabad. Szoval soktenyezos:-))

     

    De nekem (most hogy mar mindkettot probaltam) tenyleg fontosabb ez, hogy rutinszeruen jut kettonkre ido, nem pedig csak az evi egyszeri varva vart 1-2 het. Igy vagyok beallitva, ahogy a fiam mondana:-))

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_344426 (29)
    2010-07-06  21:57
  10. 2010. július 7. 13:4631.

    Nem hiszem, hogy létszükséglet lenne az, hogy egyszer vele egyszer nélküle. Ezalatt az időszak alatt a nagyinál is érezheti felhőlenül jól magát. Akkor is elmehetünk ha a gyerek pl: táborozik. Már is nem lesz olyan lelkiismeret furdalása az embernek. Valószínűleg jobban fogja magár érezni ott, mint a szülőkkel.

    Persze megértem azokat a szülőket akik nem mennek gyerek nélkül. Valószínűleg én is vinném a fiamat ha a férjem nem erőszakoskodna, hogy kettesben menjük.

    előzmény:
    nemérdekel (30)
    2010-07-07  03:20
  11. 2010. július 7. 03:2030.
    Magyarországon az emberek 50%-a az idén nem jut el nyaralni,gondolom a családosoknál még rosszabb az araány,ahol meg eljutnak,ott örülnek,h az egy nyaralás árát kipréselik,viszonylag nagyon szűk réteg probbléája a topik kérdése,mert nyilván ha a szülők mennek nyaralni,akkor kell egy gyerekes nyaralás is,vagyik 2 nyaralás.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_344426 (29)
    2010-07-06  21:57
  12. Torolt_felhasznalo_344426
    Torolt_felhasznalo_344426
    2010. július 6. 21:5729.
    Nálunk épp a hétköznapokban nem megoldható, hogy gyerekek nélkül legyünk. Szó szerint a nap 24 órájában, hétfőtől vasárnapig, januártól decemberig rajtunk lógnak a kölkök, így ha el tudunk szabadulni akármennyi időre kettesben, az maga a menyország! :-) Ez idővel változni fog (mennyire várom már...!), de addig biztosan megzakkanok, hogy soha nincs egyetlen gyerek nélküli percünk sem kettesben. :-S
    előzmény:
    Caithleen (23)
    2010-07-06  13:15
  13. Torolt_felhasznalo_344426
    Torolt_felhasznalo_344426
    2010. július 6. 21:4528.
    Nna, nekem aztán minden van, csak nem lelkiismeret-furdalásom, ha lekapcsolom a gyerekeket magunkról. Egyszerűen kell a kettesben eltöltött idő is, a szülőknek is és a gyerekeknek is. A gyerekek kifejezetten élvezik, ha nincs a szigorú anya és apa a közelben, és lehet ebéd előtt corn flakes-et zabálni. :-))))) Meg egy csomó mindent, amit otthon nem lehet... ;-)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-06  11:15
  14. 2010. július 6. 20:1427.

    Mi hétvégékre el szoktunk menni, illetve a 11 év alatt 1-szer voltunk külön is 10 napot. Hát mit mondjak, csodálatos volt. Végre tényleg ki tudtam kapcsolni, fel tudtam oldódni teljesen. Sajnos nem tudjuk ezt túl gyakran megoldani, mivel 4 gyerek, közülük 1 autista, 1 pusztán tartósan beteg (többféle betegséggel), így őket nem könnyű a nagymamára hagyni.

     

    Egyébként, hogy mennyire kell: nem könnyű évek vannak mögöttem, a végén kiborultam, elmentem pszichiáterhez, mert úgy éreztem, hogy nem bírom tovább. Szó szerint idézem:"ha fel lehetne írni receptre, hogy időnként utazzanak el a férjével kettesben, akkor most azonnal megtenném"

     

    Tény, hogy egy hétvég is sokat jelent, de a 10 nap az összehasonlíthatatlan. 

    Írom mindezt úgy, hogy a nem túl egyszerű felállásunkkal is minden évben van családi nyaralás.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-06  11:15
  15. 2010. július 6. 13:3626.

    Szerintem nyaralás gyerekkel.

    Hosszú hétvége lehet gyerek nélkül.

     

    Sajnos elég kevés az ember szabdsága amit ki lehet venni a mh-en.

     

    De ami miatt nyaralás gyerekkel: miért fosztanám meg azoktól az élményektől, amit együtt is átélhetnénk.

     

    Persze lehetne a nagyinál is, de az nem olyan.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  16. 2010. július 6. 13:2425.

    Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy mivel a bölcsi 5 hétre bezár, 2 hetet a nagyiékkal nyaral a kislányom (én eközben dolgozom, és a délutánok olyanok mintha nyaralnék)  utána meg szabira megyek és 2 hetet velünk nyaral.

     

    De az hogy én külön nyaraljak, számomra legalábbis luxus lenne, annyi szabim sajnos nincs. Ugyanakkor meg, véleményem szerint, úgyis olyan kevés az az idő amit gyerekkel tölthetünk, hogy szerintem a szabadság (és a hétvége is) arra való, hogy azt a szülő azt tartalmasan a gyerekével töltse.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-06  11:15
  17. 2010. július 6. 13:1724.
    Sajnos mi sem engedhetjük meg magunknak :( De nem csak ezt, hanem az 1-2 hetes nyaralást sem. Így marad 4 nap, de az kettesben. Rossz persze, mert csak hiányzik stb, de kibírható és kell az is, hogy kettesben legyenek  a szülők. Nem hiszem, hogy tragédia ként kellene ezt felfogni :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_741267 (5)
    2010-07-06  11:31
  18. 2010. július 6. 13:1523.

    Szerintem eletkor kerdese is, hogy mikortol megy/mehetne el az ember (nyugodt szivvel) a gyereke nelkul nyaralni. 3 eves kor alatt gyermeklelektani szempontokat figyelembe veve nemigazan ajanlott, meg ha mindenfele indokkal meg is magyarazza a szulo maganak, hogy "ez igy jo" neki, gyereknek, nagyszulonek, stb.

    Nalunk ez sokkal jobban kitolodott, mert a sajat gyerekunkbol kiindulva egyertemu volt, hogy neki nem lenne jo, korai.

    Akkor meg - oszinten szolva - nekem, nekunk se. Igy az elso, gyerek nelkuli nyaralasunkra tavaly kerul sort, amikor a kisfiam 8 eves volt.

    Elotte is volt mar nelkulunk 2x, amikor kf-on volt apja-anyja, de nem nyaralni, az kenyszerbol volt, nem is orultunk neki. Sajnos valasztasi lehetoseg nem volt.

    De a tavalyi tapasztalat engem abban erositett meg, hogy - bar jo volt a gyerek nelkul is -, nemigazan van erre szuksegem, szuksegunk evi rendszeresseggel. Sokkal inkabb a hetkoznapok szintjen probaljuk megvalositani a gyerek nelkuli "felnotteletet", amikor o amugy is iskolaban van, baratokhoz hivatalos, stb. Olyankor rendszeresen eljarunk etterembe, kavezoba, koncertre kettesben, vagy csak egy szep tengerparti setara, ilyesmi. Igy ugyan nem jut egyben 1-2 het, de osszessegeben tobbet kapunk, ugy erzem:-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-06  11:15
  19. 2010. július 6. 12:2422.
    nálunk az a baj, h a párom nem ül repülőre, ha pedig igen, akkor úgy be van parázva,  h előtte két napig nem lehet hozzá szólni, meg utána két napig. Úh vele mindig autós utakra megyünk, ami azért behatárol. Ami engem érdekel, az érdekli a gyerekemet is, úh mi megyünk oda, ahova éppen gondoljuk. Idén spec majdnem Tanzánia lett belőle, csak lecsúsztuk az oltásait. Egyébként én vele érzem a legjobban magam utazásokkor.
    előzmény:
    hexilein72 (20)
    2010-07-06  12:13
  20. 2010. július 6. 12:1621.
    Nekem erre elég lenne egy hosszú hétvége is :)
    előzmény:
    hexilein72 (18)
    2010-07-06  12:04
  21. 2010. július 6. 12:1320.

    Sztem attol is függ, mihez szokott.

    Nalunk pl. 1,5 eves volt a kisebbik es 3,5 a nagy, amikor elöször elrepültünk nelkülük (10 napra). Ök maradt a mamanal (anyukam) es nem volt semmi gond. Ezutan szinte minden even megyünk gyerköcök nelkül is es olyan joooooo :-)

    Nem mondom, hogy az elsö 1-2 nap nem hianyoznak, olyan szokatlan. De aztan mar naggggyon joooooo :-)

    előzmény:
    mizsimazso (9)
    2010-07-06  11:38
  22. Torolt_felhasznalo_836247
    Torolt_felhasznalo_836247
    2010. július 6. 12:0519.

    Szerintem a legjobb az is-is.

    Mi télen voltunk hosszú hétvégézni kettesben (relative kettesben, kistesó a pocakban volt már bőven), nyáron pedig gyerekestül.

     

    Jövőre mivel pici lesz a kicsi ezért családos nyaralás lesz,ám kizárólag olyan helyen ahol van gyerek-klub valamilyen formában :D

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2010-07-06  11:15
  23. 2010. július 6. 12:0418.

    Persze, ertem en, nem is veszekedni akarok :-)))

    De csak egyszer probald ki, aztan meglatod, kesöbb mar te is gyerek nelkül (is) akarsz nyaralni ;-) Egesz mas ugy, az ember teljesen ujja születik!

    előzmény:
    Gazocska (12)
    2010-07-06  11:48
  24. 2010. július 6. 11:5817.

    Nálunk ez fordítva megy, a takarító vinne magával minket Romániába bemutatni a szülőknek :-DDDD

    előzmény:
    havasar (16)
    2010-07-06  11:55

Címlap

top