Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bio vagy nem bio?
2010-03-17 13:351.
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2010. március 17. 13:35
Első ránézésre egyformának tűnnek. Az ízekben már érezni a különbséget, az árak aztán egyértelműen kettéválasztják a csoportot. De vajon mi van a külalak, az íz és az ár mögött? Vegyszerek, gyógyszermaradványok, mérgek? Talán csak üres szavak? Utánajártunk.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/09/04/nem_egeszs egesebb_a_bioelelmiszer/
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2012/09/04/n em_egeszsegesebb_a_bioelelmiszer/
2012. szeptember 4., kedd 11:16
az ara meg hagyjan de kiderult semmivel nem jobb a hagyomanyosnal
http://annals.org/article.aspx?articl eid=1355685
remeljuk valami nlc firkasz majd ir fel ev mulva egy rosszul ertelmezett cikket rola
4 September 2012 Last updated at 00:47 GMT
Organic food \'not any healthier\'Food labelled as organic must meet certain standardsContinue reading the main storyRelated StoriesOrganic \'has no health benefits\'UK government \'lazy\' on organicsJust what does organic mean?Eating organic food will not make you healthier, according to researchers at Stanford University, although it could cut your exposure to pesticides.
http://www.bbc.co.uk/news/health-19 465692
Nem tudom elképzelni, hogy nagybani biotermelés létezhet.
Az is megkérdőjelezem, hogy pl Vecsésen, vagy Budakalászon lehet biotermelést folytatni, ha csak a levegő nagymértékű szennyezettségére gondolok, vagy a helikopteres szúnyogírtásra.
Valóban rettetesen nehéz megszerezni a bio-minősítést.
Nálunk sose volt a föld vegyszerrel vagy műtrágyával kezelve, tudjuk mit eszünk, és benne van a pakliban, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy máskor. De piacra nem tudok termelni bio minőségben olyan mennyiséget, amiért már érdemes.
Pipacs, te meg a végén tönkreteszed a kozmetikusokat LOL
Bocs, már meginzt a gmo.
Maon nincs gm termék! Ezzel fölösleges riogatni a fogyasztókat.
Kettő: beszerzési helynél ne hagyd figyelmen kívül a láncokat, egyre több bioterméket árulnak (pl. spar, tesco, cora, de dm, müller is...)
http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHQtNmo4 WGJONy1GNm8xeWF4UmFJLWc6MA
Sziasztok!
EZ egy biotermékekkel kapcsolatos kérdőív..kérlek töltsétek ki, mert felmérést végzek,s érdekelne véleményetek!
Előre is köszönöm,
Márti
Köszönöm tanácsodat, Eda. Nagyon jól jött. A vakondokkal elég sok baj tud lenni, annak ellenére, hogy nagyon hasznos tevékenységet folytat. Mert kárt is okoz - amelyet megszüntet, a pajorok és egyéb férgek kártevése csak lappang; az ő rombolása viszont azonnal nyilvánvaló. Némely ostobák ezért pusztitják őket.
Sajnos, kertem túl kicsi ahhoz, hogy elláthassuk magunkat terményeinkkel.
Igaz az is, hogy valamivel dárgább az előállításuk, az is, hogy sokba kerül a hivatalos bio minősítésük, de az extrém drágaságnak legalább ennyire oka az is, hogy pofátlanul nagy árréssel áruljék őket.
És nem értek egyet, ennek nem annyira az az oka, hogy VAN fizetőképes kereslet -- hiszen Magyarországon relative kicsi a fizetőképes kereslet a bio-termékekre; a nálunk termelt bio-élelmiszerek nagy részét tőlünk nyugatabbra adják el. (Magyarország ugyanis ideális terep a bio-termelésre, sokkal jobbak a feltételek ehhez, mint tőlünk nyugatabbra.)
Inkább azért van ez, mert a a termékekre elég jó a kereslet nyugaton, azaz egyáltalán nem kénytelenek itthon eladni, viszont az a kevés, ami itthon elkel, az betegek és fanatikusok konyháiban landol, azaz olyan embereknél, akiknek egészségügyi vagy elvi megfontolások miatt létfontosságú a táplálkozási ártalmak minimálisra csökkentése, és ezért bármennyit hajlandók megadni érte. De az ilyen embereknek egy jelentős hányada csak óriási anyagi áldozatok árán képes erre, nagyon sokuk egyáltalán nem gazdag. Többségük súlyos beteg, és szeretnének élni még egy kicsit. Az ilyeneket elég nagy arcátlanság ilyen volumenű extraprofit elérése érdekében megvámolni.
Bizony, igy van! Kézzel fogdosom össze kertemben a büdös kerti poloskákat, amelyek a málnát ehetetlenné teszik. Cseresznyefám közelében kis bodzabokrok vannak, hogy rájuk csoportosuljanak a tetvek, amelyeket aztán szintén kézi erővel elpusztitok. Ám igyekezetem csak annyit tesz, hogy legalább én nem szórom a mérget unokáim játszóreréül is szolgáló kertemre, a szomszéd azonban rendületlenül permetezi almafáit, többi fáit. Joga van hozzá. De amit áthoz a szél, az mégiscsak jóval kevesebb méreg, mint ha magam is juttatnám ki szorgalmasan.
A bio, nem bio, azaz az árkülönbség lényegét a termékek, termények tartósságának különbségében látom. Az életellenes, azaz a rothadást lehetetlenné tevő szerekkel lehet végtelenül nagy mennyiséget előállitani és felhalmozni a kereskedelem számára - a tartós kenyér sosem fog megpenészedni, csak összeszárad.
Megfordul az is fejemben, hogy néhol valóban túlzóan drága a bio, (az Auchanban kétszer annyiba kerül itt nálunk, mint a Kaiserben, holott az utóbbi a drágább általában), de lehet, hogy inkább a nem bio túl olcsó némely esetben. Az állatoknak rémes szenvedéseket okozó csirkehizlalás, amely révén felére csökkent a vágó baromfi "előállitása" - olcsó a csirkehús. A hasonlóképpen, a "tojástermelés", a tojásgyárakban, ahol a munkaeszköz élő egyed, de, sajnos, ez senkit sem érdekel.
Az ételek mérgezése, a gyötrelmet okozó állattartás majd akkor szűnik meg, amikor elfogy az igy alőállitott termékek kereslete. Ez pedig akkor következik be, ha magának az embernek jobb dolga lesz, és lesz pénze megvásárolni a jobbat, egészségesebbet, izletesebbet. Már Petőfi ilyesmiről álmodott, "Ha majd a bőség kosarából. Mindenki egyaránt vehet,". Valamicske előrelépés történt azért talán a közel kétszáz év alatt, bár mára azt is tudjuk, hogy ez, igy, sosem valósul meg, meg nem valósulhat.
Magyarországon tilos a GMO termesztése, ezért minden itthon termelt élelmiszer GMO mentes.
Azért megnézném a vizsgálat pontos adatait: hányféle minta volt, melyik honnan származott (piac, szupermarket, magyar vagy importtermék stb.) mert NEM MINDEGY.
Ez így nagyon hangzatos, de kevés.
"miért is ennyire drágák a bio élelmiszerek"
Ha gonoszkodni akarnék, azt mondanám azért, mert van rá jól fizetőképes kereslet...)))
Az igazság az szerintem, hogy tényleg több munka van velük, mert nem attól bio egy zöldség, hogy hagyod Isten nevében nőni, azért oda kell figyelni rá, bio-módszereket használni gyom-és kártevőírtásra.....ezek időigényesebb dolgok, mint fogni a permetezőt és zutty neki!
Egyfelől azért drágább, mert nálunk ezeket az élelmiszereket nem nagyüzemben gyártják.
Másfelől nagyban növeli az árakat az, hogy mivel nem használnak növényvédőszereket, tápokat, stb., így több a selejt, kevesebb az eladható mennyiség, hosszabb időt vesz igénybe az előállítás, lassabb a növekedés.