Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Burgonyás pogácsa lépésről lépésre
2010-01-04 15:281.
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2010. január 4. 15:28
Ez az egyik legkiválóbb pogácsarecept, amellyel valaha dolgoztam. Ha kellő odafigyeléssel készítjük el, egészen biztosan nem okoz csalódást a végeredmény.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20050118/krumplis_pogacsa_/
Ez is nagyon jó recept, megsütöttem.2 tepsinyi mennyiség.
Annyit módosítottam a recepten, hogy a fél tojás helyett 1 tojássárgáját+2 evőkanál tejfölt tettem bele, és több (1 teáskanál) sót. Fél órás pihenés után vékonyra nyújtottam és feltekertem, összehajtottam, majd kb 15 percig pihent még kinyújtás előtt.
Cca 1,5 cm vtg-ra nyújtottam, bevagdostam, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgattam, felvert tojással kentem.
Gázsütőben legfelül sült, majdnem 4-en, kb 30 percig.
Sütés közben nem dőlt el, magasságában és széltében is alig nőtt.
Kívül ropogós, belül foszlós, nagyon finom!
Éppen most készítettem el a pogácsát, ami nagyon finom lett. Meg is tartom ezt a receptet.
Igáz én nem pihentettem olyan hosszú ideig. Jó sütést mindenkinek!!!!!
No ha az én pogácsám is mindig ilyen "rosszul" sikerülne, nem lennék szomorú!
Juteszembe, nemrég találtam egy receptet egy úgynevezett gyors pogácsáról, ami nem élesztős, szinte teljesen azonos ízre, állagra a rendes pogival, de ezt a sütőbe kerülésig kb 5-10 perc alatt össze lehet rakni.
Melyik részt nem érted? Az "az összes többi összetevőt mérd ki", vagy a "Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is" kifejezést?
Azért megpróbálok segíteni:
1. fogsz egy tálat
2. a főtt áttört burgonya kivételével mindent beleteszel
3. a tál egyik felébe mérd a sót és a cukrot, a másikba az élesztőt, így nem érintkeznek közvetlenül
4. tedd rá a kihűlt, főtt áttört burgonyát
5 gyúrd össze
Kész
A felfuttatásról annyit, hogy ez valami kényszer egyeseknek? Ha nem kell felfuttatni ennél a tésztánál, akkor nem kell felfuttatni. Lehet, de minek? Mikrózni is lehet a tésztát, csak minek. Sőt lilahagymát is tehetsz bele, csak minek?
Sok sikert! ;-)
Ez a "ne érintkezzen" szerintem valami túlmisztifikálás.
Én direkt felfuttatom az élesztőt egy kevés cukros tejben MINDIG, akármit is ír a recept. És mégis sikerülnek a pogácsáim, meg más sütik is.
Nekem pl. nincs digitális mérlegem, mert működik a jó öreg hagyományos. Viszont grammokat tényleg nem lehet vele "kicentizni". Amúgy tévedsz, nem csak digitális mérleget árulnak...
Amúgy nem szokott izgatni, max. fél dekákat nem mérek le A pogit meg kipróbálom, amint lesz kedvem hazacipelni pár kiló krumplit.
Nekem most sül ez a pogácsa. Ez a fajta hajtogatás szerintem nem jár különösebb pluszmunkával. És én sem értem, miért nem mindegy, hogy ugyanazon a mérlegen 380 grammot vagy 375-öt mérek ki. Nekem ugyanaz az energiabefektetés.
Ha más is megsüti, arra figyeljetek, hogy jó ritkán kell a tepsibe tenni a pogikat, mert széltében is nő. Ez azért ért váratlanul, mert a desszert.eu túrós pogácsáját sokszor sütöttem már és az csak felfelé nő, össze is lehet zsúfolni őket
Nézd, ha neked van energiád kigrammozni a grammos mérlegen a 375 és fél grammot - hát lelked rajta. :-)
De az előbbiekben írtaknak megfelelően tök fölösleges. Ui. akár a liszt mennyisége, akár a tojás nagysága miatt pluszmínusz 5 dkg is kellhet hozzá lisztből....
A sok hajtogatás helyettesítésére egy tuti tipp: Jó vékonyra, hosszúkás téglalap formára kinyújtod a tésztát, és a keskenyebbik vége felől feltekerd, mint a beiglit. Ez legalább annyi réteg lesz, mintha 2-3x 6-ba v. 9-be hajtogattad volna. A "beiglit" aztán még háromba hajtod és újra kinyújtod. És kész is. .-)
A gramm problémát sem értem. Csak grammos digitális mérleget árulnak már....
Persze minek örülni a jó receptnek, mikor lehet kritizálni is...
Na ja. Azért még koránt sem vagyon nagy spiler a sütésben, de azért az ilyenekkel már boldogulok. Viszont barátnőm mondta, hogy tanitsam meg kenyeret sütni. De úgy kezdjem el a recept irást meg a magyarázatot, hogy "vegyél elő egy nagy tálat". És akkor magyarázzam el neki, hogy a kelt tészta mikor jó állagú
Amúgy ennek a receptnek én csak azért nem kezdek neki, mert ez a sok hajtogatás kikészit.
Meg akarom védeni Gábort akitől a recept származik. Szuper cukrász, akitől bármit készitesz isteni lesz otthon is.
desszert.eu
Azért ilyen a recept, mert a weboldalon lehetőséged van beállitani hogy mennyi mennyiséget akarsz és akkor kiadja neked a receptet annak megfelelően. Az oldalon találhatsz még egyéb fura dolgokat is, mint pld grammolt tojásfehérje, de ha a weboldalról dolgozol akkor az tele van fázis képekkel és olyan nincs hogy elronthasd!
hajrá Desszert.eu!
Sok sikert a sütögetéshez!
Ez tényleg így van.
Csak visszaemlékszem kb. 20-25 évvel ezelőttre, mikor lámer kezdő voltam.... Hát nem sokat tudtam volna kezdeni pl. az "amennyit felvesz" mennyiséggel.... :-))))))
De hát gyakorlat teszi a mestert. .-)
Nálad a megoldás! :-)
ezek a 125, meg 375 grammok általában 4-8x-os adagú nagyüzemi/cukrászati mennyiségekből vannak visszaszámolva családi (4 személyes) adagokra.
A másik lehetőség, ahol nem is 5 g végű, hanem még ennél is cifrább :-DDD töredék grammok vannak, hogy angolszász mértékegységekből számolják át grammra.
Egy krumplis pogácsánál nemhogy 5 g de még 5 dkg is "nem oszt - nem szoroz". Úgyis menet közben dől el, és az "amennyit felvesz" alapján kell ezt v. azt hozzátenni. Szegény kezdők ettől a falnak mennek. :-DDDDDDD
375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya.
Tényleg elég abszurd mennyiségek: 660 g liszt, 22 g só .... Ki az a hülye, aki otthon grammozza a pogácsa hozzávalóit?!
Hát épp ezaz! 37,5 dkg, azaz 5 gramm a vége! Elég nehéz kimérni, de nem hiszem hogy ezen múlna a pogi íze.
Mindig jókat mosolygok az ilyen recepteken, 37,5 dkg
Cukrászreceptnek tűnik a mennyiségek alapján.
http://hedonism.hu/archives/2007/03/23/Az_en_ burgonyas_pogacsam/
Én ezt próbáltam legutóbb, kicsit (nagyon) puha lett és szétfolyt a sütőben, de az íze isteni.