Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Tán csak nem szoptatni akar, anyuka?!

N?k Lapja Café
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2009. március 24. 16:04
Senki sem vitatja, hogy a szoptatás a csecsemő legegészségesebb és legtermészetesebb táplálási módja. Ugyanakkor azt is sokan gondolják, hogy ez olyan intim tevékenység, amely senki másra nem tartozik. Nem így a kisbabák, akik a legkülönfélébb helyeken és pillanatokban éheznek meg. Kulturális szokásaink egyelőre kevéssé engedik meg, hogy nyilvános helyen szoptassunk, de ha ehhez tartjuk magunkat, akkor épp azokat a kismamákat száműzzük hónapokra, sőt, évekre a négy fal közé, akik természetes módon szeretnék táplálni gyerekeiket…

Tovább a cikkre...
  1. 2009. augusztus 25. 23:24798.
    Kiakadok ettől a szótól,hogy ciciztetés.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_545106 (797)
    2009-08-25  22:57
  2. Torolt_felhasznalo_545106
    Torolt_felhasznalo_545106
    2009. augusztus 25. 22:57797.
    Igazad van ,hogy v.akinek nem tetszik,de sajnos 99%-ban, csak elfordulni tud az ember,ha szoptatnia kell, mert nincs hely ahol ezt intimen tehetné,mivel nem mindenki lakik Pesten,és bizony vidéken még a kórházakban sincs szoptató helység.Én tapasztalatból beszélek,vidéki vagyok,és három gyermek anyukája.A nagyfiamat(6éves)18 hóig szoptattam és vele is sokzsor kényszerültem nyilvánosan ciciztetni,de én elfordultam ha tudtam,az ikerfiaimmal is számtalanszor kerültem olyan helyzetbe,amikor nem volt más választásom ,mint nyilvánosan szopiztatni.Volt,hogy a kettőt egyszerre szoptattam, és akkor nagyon elfordulni sem tudtam ,és hidd el nem élveztem,inkább kellemetlen volt.De nem volt más megoldás.Úgyhogy szerintem nem azért szoptat sok nő nyílvánosan mert élvezi a közönséget,hanem mert,nincs hol megtegye,és nem azért ,hogy téged vagy mást megbotránykoztasson.Én még sehol,de még a kórházakban sem  láttam szoptatós helyiséget.Nemtudom te hol laksz,hogy ott annyi ez a helyiség?Pedig első fiamat Dunaújvárosban,az ikreket meg Zalaegerszegen szültem ,és ezek elég klassz kórházak.Ja és azért szerintem ne nevezd undorítónak mert az azért túlzás ,inkább intimnek nem?Kissé túlreagáltad ezt a témát.Béke veled.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_552514 (697)
    2009-04-01  14:01
  3. Torolt_felhasznalo_545106
    Torolt_felhasznalo_545106
    2009. augusztus 25. 22:30796.
    Sziasztok.Nekem három fiam van ,6éves,és a kisebbek ikrek, és 2évesek.Dávid nagyfiam 18 hós koráig szopizott, és én szoktattam le mert nem volt tovább türelmem szoptatni,meg is bántam.Az ikerfiaim is csak cicit kaptak, a nagyobbik 22 hósan szokott le MAGÁTÓL, a kisebbik ikerfiam még mindíg szopik, most 23 hós. Most megfogadtam,hogy nem én szoktatom le őket, hanem hagyom magától leszokni kiváncsi voltam ,hogy ez ,hogy megy magától.Nagyon édi volt a Balázs,őt már jobban érdekelte a játék és szép fokozatosan elhagyta az összes szopit,mindíg rázta a fejét ,hogy nem kell neki,gondolom Tomikánál is így lesz.Szerintem ha v.aki tud szoptatni,az hagyja magától elválasztódni,így jobb neki,mert nem kényszer miatt hagyja abba,hanem azért mert ő dönt úgy,hogy nem kell neki.Amúgy mindhárom fiam lombikbébi.Annak idején nekem sem segített senki,a szoptatásnál,én magamtól és elmondásokból tanultam meg fejni is.Az ikreket 34-hétre szültem meg természetes úton,de koraszülöttek voltak így intenzívre kerültek,de én fejtem nekik már aznap délután az előtejet amikor szültem és azt adták nekik fecskendőből.2grammal kezték,és már a 3. napon ragaszkodtam a szoptatáshoz,igaz gyengék voltak de szopiztak és egy gramm tápszer sem kellett nekik adni soha.Nagyon sok volt a tejem mert le kellett fejnem 2 óránként mert túltermeltem,3 liter tejem lett a végén a sok szopitól meg a maradék lefejésétől.Úgyhogy a tejtermelés csak fejéssel is fenttartható,ez a barátnőmnél is bebizonyosodott,őneki is ikrei születtek,de neki meg befelé forduló mellbimbója volt,így 18 hónapig fejt és szétosztotta nekik.Én a 20. héttől kórházban feküdtem mert nyílt a méhszájam,így nagyon sok nőt megismertem,és állíthatom,hogy a nők 80%-ának nem volt kitartása a szoptatáshoz,nemsikerült elsőre és feladták ezt a saját szememmel láttam.Valaki engedte,hogy segítsünk,mi tapasztaltak de a nagy része meg sem halgatott minket.Azt mondták tápszeren is felnő és a melle meg nem lesz lógós.Isten biz.Hát az igaz,hogy lógós lett a mellem,de ök meg így boldogabbak,a férjemnek meg igy is tetszik.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_517177
    Torolt_felhasznalo_517177
    2009. augusztus 22. 00:04795.

    Hát én próbálok elfogadó lenni, de hogy lehet egy gyereket 5 éves koráig szoptatni???? Jó, hogy nem mentél utána az iskolába még a szünetbe is megszoptatni!?

    Egy 5 éves gyereknek már nem elég az anyatej, ez csak arról szól, hogy anyuka nem tudja elengedni a kicsi fiát!!

     

    Az IQ baromira nem a tejtől, meg a szoptatástól függ, az immunrendszer már inkább, de azt Czeizel is megmondta, hogy a gyerek 7 hónapos koráig összeszedi a szükséges védelmet az anyjától.

     

    Az én anyámnál, nagyanyámnál gyerekcentrikusabb ember nem sok van, de ha meghallják, hogy valaki még 2-3 évesen mindig szotat ki szoktatk akadni!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_666495 (792)
    2009-08-21  15:00
  5. 2009. augusztus 21. 21:19794.
    Hát,ez az,ma már annyi midnen van,ami régen nem volt,mégis most mindenki jobban prüszköl,mint 10-20-30 éve...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_666495 (793)
    2009-08-21  15:10
  6. Torolt_felhasznalo_666495
    Torolt_felhasznalo_666495
    2009. augusztus 21. 15:10793.

    én azért írtam mindezt le, mert van hasonlítási alapom. majd 20 év telt el a két fiam születése között,és a mai társadalom sokkal könnyebben elfogadja a azt,hogy ha valaki szoptat....régebben ezt meg sem próbáltam volna, most meg szinte természetes volt!De csak ha kiindulok a szülőszobákból,a kórházakból. Mikor a nagyfiam született. nemhogy nem jöhetett be apuka, de a kórházat csak reggel 8,és este 6 között kapcsolták városi vonalra, akkor lehetett érdeklődni a kismama után.. A férjem reggel 8-ig nem tudta meg,hogy én hajnali 3 kor életet adtam a kisfiának..mobilok még nem léteztek... Most?! Jobb esetben vele is lehet!

    Amit pozitívabbnak látok a régi időkből, aza az anyatej hálózat.. akkor nagyon jól meg volt szervezve,hogyakinek többlete van, az tudjon adni másnak.. Én későbbi legjobb barátnőm kislányának adtam sokat.. Ez manapság nincs azaz 8 éve még nem volt........Literszámra döntöttem ki a  tejet...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_666495 (792)
    2009-08-21  15:00
  7. Torolt_felhasznalo_666495
    Torolt_felhasznalo_666495
    2009. augusztus 21. 15:00792.

    még nem olvastam végig, de itt is jellemző,(mint a legtöbb topicban)hogy úgy ítélkeztek mások felett,mintha minden ember egyforma lenne.. Pedig a tolerancia ott kezdődik,hogy elfogadjuk a másikat..olyannak amilyen.

     Ja ő nem akar szoptatni? bármilyen ok miatt.. az ő szeméyles ügye.. Vagy ő még mindig szoptat? az is az ő személyes ügye.. Ő rosszul lesz,ha egy szoptatós mellett lát.. hát legyen...ja neki tetszik? oké!

     Miért nehéz ez a felfogás? Ha nekem valami nem tetszik ,elmegyek onnan, vagy elfordítom a fejem...Nincs két egyforma ember...

    Én csak magamból tudok kiindulni. 

     3 gyermekem van, 3 fiú. A legkisebbet 5!!!!éves koráig szoptattam,és azért hagytam abba, mert muszáj volt, ételmérgezést kaptam.Azt nem tudom milyen IQ-ja lett volna ha nem teszem, de 4 évesen magától megtanult olvasni..majdnem leestem a székből, amikor elolvasta az újság címét...most volt elsős,és kítűnő tanuló, mint a bátyjai.. A másik két fiam,akik 15,és 17 évvel idősebbek is nagyon okosak, egyetemisták,idén végeznek....Szóval én nem tudom igazolni,hogy a szoptatás miatt lett okos....de ha van valami kapcsolat,hát én megadtam a lehetőséget hozzá...

    Tulajdonképpen nem tudom miképp alakult ki az a szoptatási idő...talán kényelemszeretetből..Volt egy időszak, amikor a lelkiállapotom miatt szinte elapadt a tejem,és még nagyon kellett volna...és tápszereztem..hát iszonyú volt felébresztenem magam,és nekiállni kevercézni, sterilizálagtni, melegítgetni az éjszaka közepén..és ha nem ébredt fel mire kész lett, akkor hangos üvöltés volt, míg újra megmelegítettem...nem kívánom a hátam közepére sem... Sokkal kényelmesebb a cici.. Szépen letörölni,és azonnal tálalni, minden cirkusz nélkül.... félhomályban,békésen....Normális időben elkezdtem a szilárd táplálékot,és a cici tulajdonképpen átment vacsi utáni "elaltatósnak, nasinak, vagy ha átesett a ló túloldalára,és már a fáradtságtól nem tudott elaludni...csak egy kis cici,és már durmolt is, bárhol voltunk...békésen....

    Természetesen egy étteremben én sem szopiztattam volna, de pl. a repülőn egy pelussal letakarva minket, bizony megtettem,hogy megnyugtassam... végigaludta... Bár így is okoztam egy kis feltűnést, mert majdnem 5 éves volt már akkor...de inkább csodálatot,és mosolyt kaptam bármerre jártam...

    Nem terveztem így, így alakult...semmilyen gondolkodásmód, vagy "módszer" nem hatott rám..csak a természet, de tetszett,és hát miért ne?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 20. 10:52791.

    Természetes és szép dolog a szoptatás, de ha egy intézményben van erre kijelölt kultúrált helyiség, akkor a nyilvános szoptatás nem más, mint feltűnési viszketekség.

     

    Törődéshiányos anyukák szoktak így szerepkedni, szeretik, ha a figyelem középpontjába kerülnek mégha legalább öt percre is. Ezért nem kell őket bántani. Mosolyogjunk rájuk kedvesen, mert erre vágynak.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2009-03-24  16:04
  9. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 19. 19:19790.
    Szerintem meg az is baj, hogy a legtöbb nő már azt is fursztrációnak éli meg ha nem tud szoptatni és valaki más a szoptatás mellett ágál. Én még nem szültem, és nem is szoptattam, de láttam már olyant, hogy szerencsétlen nő tényleg nem tudott szoptatni és utána meg személyes sértésnek vette, ha más meg tudott... Szerintem mindkét oldalon vannak szélsőségesek és túlérzékenyek...
    előzmény:
    mpanni (789)
    2009-04-08  12:30
  10. 2009. Április 8. 12:30789.
    Ezért kellene árnyaltabban fogalmazni a szoptatás kampányban, mert néha elszalad velük a ló. Mindenképpen támogatni kell a szoptatást, de valahogy úgy, hogy megtalálják az arany középutat, és egy anya, aki hibáján kívül (ide veszem azt is, hogy szakszerű segítség hiányában, mert arról sem ő tehet) nem tudott, vagy nem tudott x ideig szoptatni, az ne érezze magát másodrendűnek. Ez nem nagyon sikerül.
    előzmény:
    belváros (788)
    2009-04-08  11:48
  11. 2009. Április 8. 11:48788.

    Apukámat 1 éves korig szoptatta az anyukája,mégis elég hamar műfogai lettek.

    Én viszont-munkám során-nagyon sok ksiebbségit ismertem meg,ami lejjött az, hogy egyenlőségjelet tenni a hosszanszoptatás és a jóanyaság között  nagy butaság.

    És mi van azzal-mert ilyen is van-aki fiziologiai okok miatt nem tud szoptatni,mert pl fejletlenek a tejmirigyei?Ő ne is szüljön????

    előzmény:
    mpanni (783)
    2009-04-07  14:09
  12. 2009. Április 7. 20:28787.

    Erre kapta Sződy Judit ezt a levelet:

     

    http://www.babanet.hu/teto/nemszoptato.htm

     

     

    előzmény:
    mpanni (786)
    2009-04-07  20:26
  13. 2009. Április 7. 20:26786.

    Ez volt az, ami kiverte a biztosítékot anno, nagy port kavart, emlékszem.

     

    http://www.babanet.hu/publ/kotelezo.htm

     

    Nézzük a dolgot a baba szempontjából (őt mindig, mindenki kihagyja, nem vettétek észre?)
    Ő szopóreflexszel, magas izgalmi szinttel (adrenalinbomba a születés alatt!) érkezik, egy olyan világból, ahol folyamatos táplálásban volt része. Akkor csendesedik el, ha megölelik, ha mellre teszik, ha érzi a mama illatát, melegét, hallja a mamahangokat.(A szoptatás fiziológiai és pszichés jótéteményeiről most direkt nem írok. Nézzük pusztán a gyerek viselkedését!) Mondhatja bárki, hogy van akár egyetlen egy olyan egészséges baba is a földön, aki ne a szopást választaná…

     

    …hanem inkább azt mondaná, hogy: megértlek anyukám, nincs kedved ehhez a fene nagy kötöttséghez. Nem baj, jó lesz nekem a tápszer is. Igaz, hogy sokkal nehezebben emésztem meg, néha fáj is tőle a hasam. Meg az is lehet, hogy allergiás leszek minden francra, és az is, hogy a cumitól szájpenészt kapok, meg hamar kilyukad a fogam. Még az is meglehet, hogy betegesebb és kiegyensúlyozatlanabb leszek, mintha szoptatnál, hogy többször fogok kórházba kerülni, mint egyébként. Nem baj, majd ha biztonságra vágyom, megkeresem a cumimat… Számíthatsz rám! Fő a te kényelmed!

     

    Van olyan gyerek, aki ezt mondaná?
    A kisbabák végtelenül kiszolgáltatottak. Ne éljünk vissza ezzel! 

    előzmény:
    -Tiffin- (784)
    2009-04-07  14:09
  14. vmv
    vmv
    2009. Április 7. 15:10785.

    http://velvet.hu/trend/turk0407/

     

    Ez nem botránkoztatja meg az embereket? Nézzétek meg a képeket is.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_686442 (1)
    2009-03-24  16:04
  15. 2009. Április 7. 14:09784.

    Ha dr. Szody Judit pszichologusrol beszelsz, o nalam is kihuzta a gyufat. Az egy dolog, hogy van egy nezete es segiteni akar a szoptatasban, de a cumi, kisagy es tapszer ilyenfajta elitelese gunyos hangnemben, raadasul nyomtatasban es pszichologuskent....hat no komment. O valoban verlazito stilusu.

    előzmény:
    mpanni (781)
    2009-04-07  10:40
  16. 2009. Április 7. 14:09783.
    De vedd hozzá a halmozottan hátrányos helyzetű kisebbségi népcsoportunkat, köztudottan sokáig szoptatnak, te is tudod. Még ha személyesen nem is ismersz közülük egyet sem, amin nem csodálkozom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_468834 (782)
    2009-04-07  13:37
  17. Torolt_felhasznalo_468834
    Torolt_felhasznalo_468834
    2009. Április 7. 13:37782.
    Az én tapasztalatom épp az ellenkezője, vagyis minél magasabb iskolai végzettsággel bír valaki, annál tovább szoptat. Legalábbis az én környezetemben.
    előzmény:
    őskomcsi (772)
    2009-04-06  02:42
  18. 2009. Április 7. 10:40781.

    Valóban TILOS lenne tápszermintákat osztogatni a kórházakban, és a tanácsadáson is, egyetértek. Valóban erősen támogatni kell a szoptatást.

    Pont az LLL az, amelyik viszont sokszor elveti a sulykot. Olvastam én LLL-es szerző tollából olyan cikket a tápszerezés borzalmairól, hogy megállt bennem az ütő. Tképpen a szerző mindent ráhúzott a tápszerezésre, amit csak lehet, ráadásul szenzációhajhász módon a kisbaba szemszögéből írva azt. "Persze, jó nekem a tápszer, legfeljebb fájni fog a fülem, kilyukad a fogam, asztmás és allergiás leszek, nem leszek olyan kiegyensúlyozott..."blablabla. Majd megpróbálom felkutatni. Elhíresült írás lett belőle, igaz nem az LLL honlapján, hanem a babaneten jelent meg, de szoptatási tanácsadó tollából.

    előzmény:
    -Tiffin- (780)
    2009-04-07  03:43
  19. 2009. Április 7. 03:43780.

    Azzal nem ertek egyet, hogy atestunk a lo tulso oldalara a szoptatasi kampannyal.

    Lehet, hogy az LLL neha elveti a sulykot, az igaz, de szerintem elsosorban a szoptatast kell propagalni, megiscsak az a legjobb opcio az anyanak es a babanak is az elso 6 honapban. Ennek ellenre sokan kapnak tapszermintat a nogyogyaszaton, na ezt pl. nem kene.

     

    Persze, ha nincs anyatej, nem szabad senkiben lelkifurdalast kelteni, de megmondom neked oszinten, azt sem ertem, aki tapszerezik es mindig felkapja a fejet ezekre, minden szoptaos topikban szemelyes tamadast erez. Nem szabad minden beszologatasra igy reagalni, kell egy kis egeszseges onbizalom.

     

    IQ es anyatej osszefugges: az IQ-ra az anyatejben talalhato DHA-zsirsav hat jotekonyan az IQ-ra, de azt szerintem egyik tanulmany sem allitja, hogy a kornyezet, a szulok, a genetika tokmindegy. Meg az LLL sem.

    előzmény:
    mpanni (776)
    2009-04-06  20:30
  20. 2009. Április 7. 03:36779.

    Aztán vanank olyan lelki nyűgök,pl anorexia,ahol azt mondják, hogy jóval nagyobb a társadalom,a média,a szülők által támasztott nehezen teljesíthető elvárások,a kortárs csoport hatása ....szóval a környezeti hatások szerepe......

    Igen, ott vannak pl a tejcsokik, ők köztudottan szoptatnak feszt és mindehol kodobják,mégsem mintaanyák.Tudom,a munkám miatt.

    Szóval,a szoptatás,szép,jó-klassz,aki tudja csinálja( most a második babámnál nekem is tovább lesz remélem)de azért ne tegyünk Szentírás-szintű kijelentéseket vele kapcsolatban: aki szoptat-okos gyereke lesz,aki nem,annak idegbeteg.

    Ne feledjük el, nagyon csekély számban,de vannak olyan nők,akik fizikailag nem alkalmasak szoptatni, egyszerűen nem fejlődött ki a tejtermelő-mirigyük, ne prejudikáljuk őket eleve rossz anyának:)))

    idézet:
    belváros (763)
    2009-04-05 03:31:23

    Ilyen kijelenteseket, hogy szoptatas=okos baba, tapszer= idegbaj SENKI nem tett.

    Te viszont hasonlitottad a nyilvanos szoptatast (amirol belinkeltem kepet, mert szerintem se kisbabat, se szoptatast nem lattal kozelrol, olyan zoldeket irsz) a felpucer megjeleneshez.

     

    Abszolut nincs realitaserzeked, igy kar is itt irogatnod.

    előzmény:
    belváros (763)
    2009-04-05  03:31
  21. 2009. Április 7. 01:18778.

    Igazad van.Ezt mondom.

    Az orvos-jogász házaspár 3 hónapig szoptatott gyerekének (lakhely Bp, 12.ker) kb 30X nagyobb  esélye van arra, hogy ő maga is mondjuk orvos legyen,mint a borsodivánkai  munkanélküli-leszázalékolt pár 4  évig szoptatott gyerekének.

    előzmény:
    pbd (777)
    2009-04-07  00:02
  22. pbd
    pbd
    2009. Április 7. 00:02777.

    Szerintem azért az hogy valaki milyen okos lesz, a genetika mellett még nagyon sok mindentől függ.

    Pl. a környezettől.

    Ha adva van egy irtóra alul iskolázott, és egy bizonyos népcsoportból való anya, aki 8 évig is szoptatja, csak legyen valami étek a gyerekben, azoknál általában azért nem igazán lehet ingergazdagnak, motiválónak, értékátadónak hívni a családi környezetet. Hiába lenne okosabb a tejtől, (ha elfogadnánk, hogy igaz) ha az összes többi feltétel hiányzik.

    előzmény:
    őskomcsi (772)
    2009-04-06  02:42
  23. 2009. Április 6. 20:30776.

    Pontosan ezt tapasztalom én is. Én sem írhattam volna le jobban.

    Azért éreznek bűntudatot, mert bizonyos médiabeli források néha elvetik a sulykot a természetes szülés és a szoptatás terén is, hogy úgy mondjam: nem fogalmaznak precízen, nagyon odafigyelve, hogy ne sértsék senki érzékenységét. Kicsit átestek a ló másik oldalára a szoptatási kampányban is, ezt hibának érzem, én, aki szoptattam a gyerekemet, tehát nem vagyok elfogult.

    előzmény:
    pbd (775)
    2009-04-06  19:21
  24. pbd
    pbd
    2009. Április 6. 19:21775.

    Igen, sajnos a szakszerű segítség hiányzik.

    (mondjuk mostanában több ismerősömnek is javasoltam a szoptatási tanácsadót, akinek volt gondjuk, és egyikük sem hívta fe...)

    Ez a téma sajnos mindig ilyen közeli kapcsolatban áll a lelkifurdalással.

    Sokan, ha hallják, hogy szoptatás természetes, és a legjobb, szinte egyből kompenzálva rávágják, hogy nem mindenki tud ám. Pedig szerintem ha valaki mindent megtett, hogy szoptasson, annak semmi oka bűntudatra.

    Ez olyan, mint a császáros téma. Már megfigyeltem, ha nyílik egy topik, hogy a természetes szülés a jó, és követendő, és fújj le a kismamával aki kéri a programozott császárt, kb. a 3. hozzászóólás már egy császáros anyuka, akinél életmentő beavatkozásként csinálták.

    Azt látom ezzel kapcsolatban is, hogy nem a többiek ítélik el sem a tápszerrel etetőt, sem a császárost, hanem neki van lelkifurdalása.

    De ha nem tehet róla, akkor könyörgöm miért kínozza magát ezzel?!

    előzmény:
    mpanni (774)
    2009-04-06  17:47

Címlap

top