Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Profi lakberendezés

tobia3
Létrehozva: 2006. január 25. 11:46

sziasztok!

Érdekelne a véleményetek a profi lakberendezésről. Mármint, hogy fogadnátok-e lakberendezőt vagy sem? Ha nem miért?Én lakberendezőként dolgozom és szeretnék tájékozódni az emberek véleményéről e témában.

 

  1. 2015. Április 7. 08:481352.

    Sziasztok! 


    Rég óta olvaslak Titeket, eddig csak inspirációt gyűjtöttem, de most eljutottunk a lakásfelújításig. Egy 3 szobás, tetőtéri, 70 m2-es lakásról beszélünk, ahol az amerikai konyhás nappali a legtágasabb. Ezt a szobát szeretnénk burkolni, kifesteni és új konyhabútort csináltatni, de bajba kerültünk a színekkel. Szeretnénk egy nyugodt, harmónikus, mégis modern hatást elérni, meleg árnyalatokkal. Drappos, cappuccinós, fehér színekre gondoltunk, de nem áll össze a kép. Bútoraink nyír és fehér színűek. A szoba nagy része laminált parkettát kap, a konyha rész pedig (8 m2) járólapot. A laminált parkettára kinéztünk egy világos, majdnem fehéres színt,(country körte), de az elég hideg, amellé már a melegebb színek kellenének. Milyen színű konyhabútort tudtok emellé elképzelni? Az tuti, hogy valami fás hatású, fehérrel kombinálva. Nagyon köszönöm!


     

    előzmény:
    tobia3 (1)
    2006-01-25  11:46
  2. 2011. február 8. 17:181351.

    Szia! Tényleg nagyon jó ez az oldal. És a fürdőszoba is tetszik. Nekem egy kicsit sötét, de attól még tetszik. :) 

     

    A párommal építkezésen törjük a fejünket. A berendezés még messze, van mert még a ház sincs kész, de azért probálunk úgy nekikezdeni, hogy legyen elképzelésünk, hogy mit milyenre akarunk. A hálószoba és a fürdőszoba berendezése nincs még meg. A többire már van pár ötlet.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
    2011-02-02  14:51
  3. 2011. január 11. 13:341350.

    Sziasztok!

     

    Többen írtátok, már hogy nem olyan vészesen drága lakberendező, amilyennek sokan gondolják. 

     

    Mégis mennyibe kerül?

     

    Kb. jövőre jutunk el, addig anyagilag hogy hozzákezdjünk az építkezésnek. Már van egy majdnem végleges tervünk, de én szeretném kikérni szakember véleményét. 

     

    Légyszi segítsetek, hogy mire számítsunk anyagilag.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  4. 2010. október 19. 10:441349.

    Sziasztok!

    Jelentem újra itt vagyok!!!

    Egy cikket is hoztam, forrás www.mwadesign.hu

     

     

    "Azt tartja a közhely, hogy az építkezés, felújítás becsült költségvetése a projekt végére (ha egyáltalán vége lesz) rosszabb esetben a duplájára, jobb esetben a másfélszeresére nő.

    Ebben van igazság, nagyon is!

    És itt kerül képbe a belsőépítész.

    Neves építész-belsőépítész tanárom mondta: tanuljátok meg gyerekek, hogy nem a megbízó fizet nektek, ti spóroltok neki!

    Persze, hiszem ha látom.

    Az építkezés ugye a tervezéssel kezdődik. Ezt nem akarom bővebben kifejteni, nem az én feladatom. De aki kezébe akarja venni az irányítást még a terv engedélyezése előtt optimalizáltassa az alaprajzot.

    Mit is jelent ez? Első lépésként nagy valószínűséggel kiírtunk egy-két ablakot. Jesszus! Én a világos tereket szeretem, nem lesz sötét? Nyugi! Egy dél-keleti fekvésű szobában teljesen indokolatlan két nagyméretű ablak. Az egyiket kiírtjuk, hopp 100 ezer bent maradt a pénztárcában :-) és nem kell fájjon a fejem amiatt, hogy hova teszem a gardróbszekrény.

    Falakat is mozgatunk az optimális berendezhetőség érdekében. Néha 20 centin múlik, hogy kényelmes lesz-e a fürdőszoba vagy el lehet felejteni az áhított sarokkádat.

    Még az is lehet, hogy spórolhatunk néhány négyzetmétert! Úristen, én a tágas tereket szeretem, nem lesz ez kicsi? Nyugi! Megvannak a standardok, felesleges kifutópályát csinálni a lakásból. Ne pazaroljuk értékes négyzetmétereket felesleges közlekedőkre!

    No, megvan a végleges terv, engedélyeztettük. Oké, csapjunk bele, karácsonyra költözni kell!

    Na itt álljunk meg és kezdjük el berendezni. Berendezni????? Hát hol van az még!

    Valóban, hol van az még? De ha nem rendezzük be, ugyan honnan tudjuk, hogy hova kerüljenek villanykiállások, hol nem zavarja a bútorozást a radiátor és mégis hova milyen burkolatot tegyünk?

    Tehát belsőépítésszel egereket megmarkoltatni, tervező szoftvert beizzíttatni és lenyomni a berendezési vázlatot.

    Megvan, huhhh. Megvívtuk a csatát férjjel, feleséggel, gyerekekkel, kotnyeleskedő anyóssal és a belsőépítésszel.

    Na most már jöhet a pezsgős alapkő letétel, levél az utókornak míves dobozkában...adjuk meg a módját!

    Adjuk meg, de vigyázzunk! Ne szórjuk a pénzt az elején, kezdjük el villámgyorsan konkretizálni a burkolatokat, tapétát, festéket, konyhabútort (ez nagy falat) ülőgarnitúrát, szanitereket.

    Na ne máááár, hol van az még? Hol van az még, de ha nem esek neki, honnan tudjam, mire mennyit kell költeni? Öreg hiba ha elfogy a pénz idő előtt és meg kell elégednem az olcsóval, ha nem lesz kandalló amit bedurrathatok karácsonykor.

    Tehát amíg a mesterek alapoznak, falaznak, addig mi válogatunk, mérlegelünk és szépen lassan összeáll a kép. Persze ez stresszes dolog, megint „harcolunk” családtagjainkkal és a belsőépítésszel. Nehezen döntünk, minden teszik. Lejárjuk a lábunkat, nem hisszük el, hogy abban a három szaküzletben is meg tudunk venni jutányosan mindent amit belsőépítészünk ajánlott.

    Hát ki ő? Csak 8 éve műveli a szakmát, én meg az elsőt – az igazit, amiért güriztem, hitelt vettem fel - csinálom! Hogy tudná már jobban mint én hrrrr.

    Aztán szépen lassan belefáradunk a felesleges rohangálásba és szépen visszatérünk az elsőhöz :-)

    De hát ez az otthonteremtés sava-borsa.

    Na, minden kész, minden kitalálva, kinézve, excell táblázatba szedve. Tuti a költségvetés, halad a falazás, látjuk az alagút végét.

    Nincs más teendő mint várni és kiosztani a pénzt a mestereknek.

    Na, álljunk meg egy szóra, meggondoltam magam! Mégsem oda szeretném a mosdót! De a vízkiállás már megvan, mi legyen? Semmi nem lesz. A mosdó a helyén marad és a kedves megbízó, ha jót akar a pénztárcájának, nem partizánkodik! Elhiszi, hogy amin fél évig güriztek vállvetve a szakemberrel, az jó lesz.

    Nagyon jó, minden megy a maga útján, gyönyörű falazási terv, még szebb villanykiállási terv, víz, radiátor....de én ezt nem értem! Nekem ez kínai, mi lesz ha nem sikerül? Nyugi! Nem kell érteni, a látványtervek meggyőzőek, minden teszik, ennyi elég.

    Majd a belsőépítész kimegy az építkezésre és ellenőrzi, hogy minden jó helyre került-e. Ez a tervezői művezetés. Természetesen nem műszaki vezetés, tehát a szakmunkák műszaki tartalmát nem vizsgálja, nem ért hozzá. Csak a megfelelő helyre való telepítést ellenőrzi.

    Már burkolnak! Jézusom, ez nagyon kicsi :-( Hogy férünk itt el, hogy engedhettük, hogy a tágas tereinket megnyirbálja ez a némber! Ráadásul sötét is! Visszakérem a pénzemet!

    Nyugi, a kifestetlen, bútorozatlan helyiségek fele akkorát mutatnak mint valójában és sötétnek tűnnek. Ne nézegessük, ne mélázgassunk rajta, várjuk meg a végét!

    Na igen ez az! Tényleg pont jó a méret, tényleg minden kézre esik. Tényleg vagány ez a tapéta....lehet, hogy lehettem volna merészebb is, mégis azt retro mintásat kellett volna megrendelni amit a „némber” ajánlott? :-) Lehet, hogy igaza volt? Lehet, hogy.....



    Hoppá, már ennyi az idő? Rohannom kell! Jön a kandallós próbafűteni!"

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_390011 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. március 19. 20:571348.

    Én nemsokára költözöm, lakberendező segít nekem minden.

    Szerkezetkészen vásároltam meg a lakást, már a falak tologatásában is segített.

    Megéri az árát, ha eljárok ötletelni, bevásárolni, kitalálni... pedig helyette dolgozhatnék. És tuti nem lenne olyan a lakás amilyet lakberendező csinálna.

    előzmény:
    tobia3 (1)
    2006-01-25  11:46
  6. Torolt_felhasznalo_547742
    Torolt_felhasznalo_547742
    2008. október 1. 21:041347.

    Sziasztok!

     

     

    Remélem nem veszitek tolakodásnak, de egy iskolában dolgozok, ahol indítunk lakberendező tanfolyamot olyan tanárokkal, mint Czeglédi- Kovács István, Kelemen Marcel...

     

    Nagyon gyakorlatias lesz, tehát a bizonyítvány tudással is fog párosulni.

     

    Ha lesz időm án is be fogok járni az órákra, nagyon érdekesnek igérkezik.

     

    Ha valakit érdekel keressen meg e-mailben, nagyon szívesen válaszolok minden kérdésre.

     

     

    És akkor most talán nem reklámoztam, nem sértettem érdekeket, ez csak egy infó, kérem ne hábordjon fel, aki azt tervezte.

     

     

    előzmény:
    tobia3 (1)
    2006-01-25  11:46
  7. Torolt_felhasznalo_979463
    Torolt_felhasznalo_979463
    2008. szeptember 29. 18:531346.

    Sziasztok!

    Szerintem is bőven megéri az árát! Ritka, akinek született tehetsége van a lakberendezéshez, és nem szakmabeli

    Meg nem is ismer ugye annyi hlyet egy laikus.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. Torolt_felhasznalo_863750
    Torolt_felhasznalo_863750
    2008. szeptember 19. 20:271345.

    Igen, fogadtam. Már 2x is. A lakberendezést egy komoly szakmának tartom. Mindkét lakberendezőnek zseniális ötletei és óriási kreativitása volt. Nagyon elégedett vagyok és harmadszorra is szakemberre bizom majd a lakásom átalakitását, berendezését. Olyan tudás és tapasztalat birtokában vannak, amely nekem nincs meg. Ahogy elmegyek fogorvoshoz és fodrászhoz, úgy egy lakás kialakitását is olyanra bizom, akiről hallottam, láttam a munkáit, szimpatikus, megbizom benne. Bőven behozza az árát. És nem szabad sajnálni az időt az alapos tervezésre!

    Egyébként ismerősök azt hitték ez valamiféle megfizethetetlen úri-muri, de amióta elárultam nekik az összeget, már többen kérték a lakberendezők elérhetőségét ...

     

    Nagyon fontos, hogy a lakberendezőnek legyen sok-sok referenciája egy könnyen kezelhető és izléses honlapon. Nálam sokan már ott kiestek a rostán, hogy kép egysem volt, csak rajzok ... Az is előny, hogy a lakberendezők legtöbbjének saját kivitelező csapatai, beszerzési forrásai, függönyösei, stb. vannak. Ha ezt mind nekem kellett volna felhajtani, összehangolni. Hát még mindig nem lennék kész.

     

    előzmény:
    tobia3 (1)
    2006-01-25  11:46
  9. acs
    acs
    2007. február 20. 22:561344.

    Már nagyon régen akartam írni...

    Tobia, nem vagy semmi, hogy karácsony délutánján képes voltál ezen lelkizni...!  Amúgy nagyon jó a példa, amit felhoztál...

    Egyébként meg nagyon jó lenne "új lappal" megnyitni ezt a topikot, szerintem sokan szerettük, és biztosan sokunknak lenne még szüksége jó tanácsokra vagy legalább visszaigazolásokra...

    Szóval, én csak azt szeretném javasolni ezennel, hogy akinek van mit mutogatni, az mutogassa, akinek van mit kérdezni, az kérdezzen, én meg közben - remélem, nem egyedül - figyelek és próbálok tanulni...  

    Na???  

    előzmény:
    tobia3 (1343)
    2006-12-26  17:14
  10. 2006. december 26. 17:141343.

    Mivel a téma kifejlete napok óta nem hagy nyugodni, sokat gondolkodtam és eszembe jutott egy történet:

    Anno, úgy '94 tájékán még könyveltem. Szerettem volna egy jó kis könyvelőszoftvert, ezért elmentem az IFABO-ra ( nem tudom létezik-e még ez az informatikai kiállítás). Kb. 15 céget néztem végig, ebből 5 cég rendelkezett ingyenes demo programmal. Nyilván csak ezek jöhettek számításba számomra. Elhoztam az 5 db. demót és kipróbáltam őket. Egyik nagyon megtetszett és úgy döntöttem, h a rendkívül borsos árától függetlenül ez a legprofibb, ezt fogom megvásárolni. Utána évekig használtam és nagyon meg voltam vele elégedve!!!

    Mi is a demo lényege? Kb. 50 könyvelési tételt tudtam rá felvinni, ami elegendő ahhoz,h behatóan kipróbáljam a szoftvert, de édes kevés ahhoz, h érdemben profitáljak belőle, vagyis használhassam mondjuk akár egyetlen ügyfél éves anyagához.

    Vicces lett volna, ha azzal vádolom meg a céget, h a demójuk alapján engem kár ért. Hiszen a demó remek marketing fogás: ingyen ad, de nem alkalmas semmi másra mintsem a rátermettségük bizonyítására. Ha úgy döntök, h nekem ez a szoftver kell, akkor igen sok pénzt kell fizetnem érte, de minden fillérje megéri! Különösen, h ingyen kipróbálhattam, persze sok időm ráment, mert magamtól kelett kitalálnom azt, amit a vásárláskor a szakemberük 2 óra alatt elmagyarázott!

    előzmény:
    tobia3 (1342)
    2006-12-21  08:57
  11. 2006. december 21. 08:571342.
    Mivel nem ismered a történetet teljes egészében, ezért nem veszem zokon a kioktatást. Ugyanis van egy nagyon rossz szokásom ( a mai kapitalista világban) nem mindig kérek pénzt a munkámért. A probléma akkor van, ha emiatt kapok egy büdös nagy pofont. Na de ilyen az élet.  
    előzmény:
    Krisztinca (1341)
    2006-12-20  21:14
  12. 2006. december 20. 21:141341.
    4 év customer service után nyugodtan kijelenthetem, hogy jobban tudom, mit jelent / mikortól kuncsaft a kuncsaft. Attól a pillanattól kezdve, amint hallótávolságba ér, kuncsaftnak kell tekinteni, és úgy kell vele viselkedni. SOHA, ismétlem SOHA nem tudhatod, ki, mikor kerül olyan helyzetbe, hogy milliókat csorgathat a kasszádba. Elmúlt már a kommunizmus, tessék felébredni, és úgy bánni a leendő fizető vendégekkel, fórumtársakkal és azok előtt, hogy ne csak annyit tudj felmutatni, hogy tudod, hágy centis ajtó illik ide vagy oda. Bocs a kioktatásért, de remélem ez ráébreszt erre-arra.. vagy ha nem, úgyis mindegy.
    előzmény:
    tobia3 (1340)
    2006-12-20  07:34
  13. 2006. december 20. 07:341340.
    A kuncsaft akkor válik kuncsafttá, ha profitálsz belőle ( Ő is belőled, de ez más téma), amíg csak kedélyesen elbeszélgettek, addig nem tartozok a kuncsaft katagóriájába. Az meg kicsit durva, h nyilvános helyen megpróbál  szakmailag megkérdőjelezni pláne akkor, ha nincs tisztában azzal, h miért mit várhat el és milyen feltételek között. Ez olyan, mintha egy 6 napos antibiotikum kúrát csak 1 napig alkalmaz, aztán leszedi az eget az orvosról, gyógyszerészről és mindenkiről, mert nem hatott a gyógyszer.
    előzmény:
    Krisztinca (1338)
    2006-12-19  21:50
  14. acs
    acs
    2006. december 20. 00:291339.

    Azért ha engem nyilvánosan támadnának, ráadásul a szakmai hitelemet próbálnák rongálni, akkor én is nyilvánosan védeném meg magamat...

    Tobiának pedig épp abból adódott a problémája, hogy jó üzletemberként csepegtetett némi ötlethalmazt, hogy esetleg fizetős munkája legyen belőle... De nem az lett belőle...

    (De befejeztem, nem vagyok én a szócsöve... ;-))

    Azért tényleg kár, hogy idáig fajult ez a történet és ez a topik...

     

    előzmény:
    Krisztinca (1338)
    2006-12-19  21:50
  15. 2006. december 19. 21:501338.

    Bocs, hogy beleszólok, de végül is egy nyilvános fórumon vitáztok elég unintelligens módon. Mindkettőtöknek igaza van, és egyikőtöknek sincs. Tobia, te nyitottál egy szakmához kapcsolódó topikot, ami felelősség. Igazában a vak is látja, hogy titokban kuncsaftokat szerettél volna, nekem ne mondd, hogy nem. De ehhez azért csepegtetned kell némi ötlethalmazt, ergó, a szellemi tőkédet ingyen befektetni, hogy később pénzes megrendeléseid legyenek. Ezt szerintem Te is tudod, csak át kellene gondolnod / be kellene vallanod. Az az igazság, hogy kettőtök közül elvileg te vagy a szakember, akinek felül kell emelkednie az esetleges nézeteltéréseken, hiszen akár ingyen, akár pénzért, ska a másik oldal, azaz a kuncsaft, és mint ilyennek mindig igaza van (vagy nem, de azt nem teregetjük ki egy nyilvános fórumon).

    Szóval az a véleményem, hogy ez messzemenően szakmaiatlan volt.

    Sajnálom, hogy ide jutott ez a topik, azt reméltem, hogy tele leszünk egymás motiválásával, képeket rakunk fel, jönnek majd más lakberendezők is, talán meg is tudtak volna győzni abban, hogy a házunkhoz már majd lakberendezőt fogadok.. stb

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2006. december 19. 21:241337.
    A valaszaid alapjan utolag en is azt gondolom, valoszinuleg sosem kerultunk volna egy hullamhosszra. Erre pelda, hogy en keres nelkul is leveszem a cipomet vendegsegben. Ezt varom el a hozzam erkezoktol is, de nekik nem is kell szolni, automatikusan huzzak le a cipojuket...
    előzmény:
    tobia3 (1336)
    2006-12-19  08:54
  17. 2006. december 19. 08:541336.

    És utoljára, még egy:

    Tudod, van olyan, h az ember úgy gondolja a személyes találkozás ( illetve csak fél találkozás, mert a pároddal lehetetlen volt találkozni, aki amúgy a végén a távolból minden javaslatomat elutasította) után esetleg úgy dönt ( ráadásul minden elkötelezettség, kvázi érdemi megállapodás hiányában), h nincs az a pénz amiért Nektek esetleg dolgozna!

    Hát..... baromi nagy szerencsém volt ezzel a fajta emberismeretemmel!

    előzmény:
    tobia3 (1335)
    2006-12-19  08:41
  18. 2006. december 19. 08:411335.

    Nos, ez nem egészen így volt, mivel pont Te tologattad az időpontokat és a végén felszívódtál.

    De mindegy, részemről téma lezárva, az eset nagyon tanulságos vol számomra!

    előzmény:
    ska76 (1332)
    2006-12-18  22:12
  19. acs
    acs
    2006. december 19. 00:261334.

    A kettőtök dolgába nem nagyon akarok beleszólni, mert nincs bizonyítékom egyikőtök történetére sem, meg különben is, ki vagyok én, ráadásul nem előttem, hanem egymás előtt "kell" megvédenetek magatokat... ;-) 

    Az ajtóméreten viszont most is fennakadtam: 70, 80, 90, 100 cm-es ajtót minden sarkon lehet kapni - nem értem, mi a tragédia a kisebbel, ha az a funkció miatt jobban megfelel a célnak... A barkácsáruházakban valóban nincs, de jobban is jársz, ha nem ott veszel, különben hamar kell, hogy újat vegyél. Az olcsó ajtóik annyira nem méretpontosak és olyan rossz minőségűek, hogy nem véletlenül nem lehet többet kérni értük (egy barátom keserű tapasztalata - vagyis olcsó húsnak híg a leve...)

    És ha jól értem - mindegy milyen okból - nem volt helyszíni felmérés, vagyis lóvé ide vagy oda, nem bízhattál meg a tervben 100 százalékosan, az ötleteket viszont ezek szerint jónak ítélted, mert elfogadtad... Az meg, hogy a lakberendezőnek esetleg (neked rosszkor) épp más munkája/dolga is akadhatott (majd ő megvédi magát, ha akarja), neked meg esetleg nagyon sürgős lett volna a segítség, szerintem semmit nem tesz hozzá a történethez - te vállaltad, hogy nélküle illetve egy másik szakember nélkül folytatod a kivitelez(tet)ést...

    Egyébként tapasztalatom szerint a legtöbb lakberendező egyedi terveket készít, szinte minden esetben méretre tervezett bútorokat javasol (ami egyébként a tökéletes megoldás), nem a tucatáruházak katalógusaiból, akciós prospektusaiból csemegézik. Ahogy a mesterszakács sem hot-dogot fog neked ajánlani csak azért, mert az a legolcsóbb, és azzal is jól lehet lakni. Bizonyos dolgokhoz nem kell szakember. Ha csak az a fontos, hogy a bútor beférjen a szobába, ahhoz szerintem elég egy mérőszalagot elővenni...

    Én szakmai hibát nem fedeztem fel a leírtak alapján, de persze szakember sem vagyok. Esetleg meg kellett volna kérdezned más szakembert is, ha már úgyis olyan sokan vannak (?), akik  ingyen osztogatják a tanácsaikat...?!

    Arról meg már végképp nincs értelme vitát nyitni, hogy mi minősül megbízásnak, ajánlatkérésnek ill. -adásnak, aminek megléte alapján jogosan verheti az ember az asztalt, sürgetheti a tanácsadót... Persze a billentyűit mindenki szabadon koptathatja... ;-)

    előzmény:
    ska76 (1333)
    2006-12-18  22:30
  20. 2006. december 18. 22:301333.

    Kedves acs! (Ha mar hozzaszoltal a temahoz, valaszolok a kerdeseidre.)

    -mint olvashatod elozo hozzaszolasomban, en be szerettem volna vonni a szakembert a tovabbi munkalatokba, de valamilyen ok miatt o nem szeretett volna penzt keresni...

    -ha kapok egy tervet egy olyan embertol, aki szakertonek mondja magat, elhiszem amit mond, hiszen ezert o a szakember, en pedig ebben a temaban atlagpolgar. Nem gondolom, hogy mindennek utana kellene jarni, mert ugyebar az penz es ido. EZERT biz(na) meg az ember lanya lakberendezot.

    -"miért nem a tanácsot adó szakemberrel vitatja meg valaki a szakmai problémáit, miért a laikusoktól vár bólogatást vélt igazára?" En semmifele bologatast nem vartam. Leirtam egy esetet okulasul azert, hogy a magat szakembernek nevezok sem feltetlenul azok, sajna itt is kiderult, hogy az ember ne bizzon meg a masik felben maradektalanul. Sajnos en olyan ember vagyok, hogy mindig a maximumra torekszem, igy valamilyen hulye ok miatt, ugy gondolom mas is igy tesz. Hat ugy tunik, nem.

    -"Szerintem ez a történet nagyon jól példázza, miért is külön szakma a lakberendezés, miért kell megfizetni a szakembert, és miért az olcsó a legdrágább... " Ha egy ilyen tervert meg az altalad emlitett osszeget is kifizettem volna, azt hiszem a lakberendezo reg elbujdokolhatott volna a haragom elol. Csak ismetelni tudom magam, en SZAKEMBER segitseget kertem, akirol ugy veltem, a ismeri a piac minden apro szegletet (igy pl a szeriaban kaphato butorok meretezeset is...)

    Meg egy adalek, hogyan kezdodott a "kapcsolatunk": itt a topikon beleolvasgattam a tanacsaiba. Gondoltam egy eletem, egy halalom, felteszem en is a kerdesemet. Akkor meg ugy volt, hogy a konyhat fallal valasztjuk le reszben, kb pultmagassagig. Megkerdeztem a "lakberendezot", mi a javaslata, legyen fal igy, esetleg teljes magassagban, vagy talan hagyjuk el teljesen a falat. Mivel erre a kerdesre a leirasom alapjan valaszolni nem tudott (ami persze termeszetes, nehez valamit pontosan elkepzelni par szavas leirassal), kerte, kuldjem el neki a tervrajzokat. En e-mailben tovabbitottam neki. Egyszercsak szolt, hogy o attervezte az egeszet, irjam meg neki a postacimemet, mert elkuldi a terveket. Meg kell mondjam, igencsak meglepodtem, hogy valaki ilyen kedves, biztosan a szakmaja a hobbija is egyben. Mivel az epitkezes olyan fazisaban voltunk, hogy mindenkeppen folytatnunk kellett  (lefolyocsovek elhelyezese), mar nem igazan volt ido a kerdezgetesekre, stb. Arra meg azonban igen, hogy a falak kesobbi helyzetet megvitassuk. Ekkor es ezert kerestem fel a konyhastudioban. A tobbit pedig mar leirtam...

    előzmény:
    acs (1328)
    2006-12-18  02:51
  21. 2006. december 18. 22:121332.

    No, akkor folytassuk, felolem.

    1. En nem kertem semmit szamon, hiszen tobbszor is irtam, a tervet INGYEN kaptuk, reklamalni igy nincs is igen jogom.

    2. Amit irtam, az akkor is igaz, akar ingyen van, akar fizet erte az ember: a 80-as ajto NEM szabvany, viszont a 75-os igen. Ha mar nem 90-es kellett, akkor miert nem 75-os????

    3. En akartam fizetni, tovabbi felkeres is lett volna, ha visszaemlekszel. Meg a konyhastudiotokban is talalkoztunk. DE: tobbszori megkeresesemre, telefonalasomra sem birtal jelentkezni, hogy mikor tudnal kijonni a hazunkhoz. Na ez utan dontottem el, hogy veled inkabb nem dolgoztatok. Azt hiszem ez ket felen mulik, nem csak a megbizon...

    4. Lehet, hogy az eredeti, epitesz altal tervezett lakasban is egyedi butorok kellettek volna, DE meg mindig ugy gondolom, a lakberendezo dolga es feladata lenne, hogy olyan terveket gyartson (akar ingyen is!), amit konnyeden, plusz kiadas nelkul meg lehet valositani. Szerintem itt most felesleges elovenni az epiteszt.

    5. Tekintettel arra, hogy tudtad, lesz egy kulon gardrobunk, ahova az akasztos cuccok elfernek, eszedbe sem kellett volna jutnia, hogy a haloszobaba akasztos szekrenyt kellene berakni. Egy lakberendezo a lakas egeszeben gondolkodjon, ha eppen egy teljes atalakitason dolgozik, ne csak epp azon a szoban, amelyet epp rajzol...

    előzmény:
    tobia3 (1327)
    2006-12-17  18:48
  22. 2006. december 18. 09:301331.

    A terv szellemi tulajdon, olyan mint pl. a zene, ahányszor lejátsszák mondjuk a rádióban, annyiszor kell a szerzőnek jogdíjat fizetni. Persze a tervet meg lehet vásárolni, de nem ez az általános gyakorlat.

    Tanácsot, javaslatot lehet virtuálisan is adni, de csak egyszerűbb esetekben. Ez olyan, mintha az orvostól telefonon kérnél tanácsot: esetleg ajánlhat fádalomcsillapítót vagy egyéb kockázatmentes gyógyszert, de ha komolyabb a baj, el kell menni a vizsgálatra.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_737040 (1330)
    2006-12-18  09:08
  23. Torolt_felhasznalo_737040
    Torolt_felhasznalo_737040
    2006. december 18. 09:081330.
    Ez érdekes, hogy a terv a tervezőé, nem is tudtam. Mindenesetre én  már kértem itt a nlc lakberendező-tanácsadótól tippet, és nagyon hasznosnak találtam ( a kérdés a milyen halóbútort a kicsi és levendulal lila-kék hálóba volt ) 4 féle tippet adott, amiből én szelektáltam, és végül a pénztárcánk miatt nem pont az ő tanácsát tudtam megfogadni. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy bár nem teljesen az lett, amit ő javasolt, de elindított egy irányba, hogyan és merre gondolkodjak... úgyhogy lehet sikeres egy látatlanban adott tanács is, ha helyén kezeljük...
    előzmény:
    tobia3 (1329)
    2006-12-18  08:16
  24. 2006. december 18. 08:161329.

    A tervzés a szellemi munka kategóriába tartozik és ezért szerzői jogvédelem alatt áll. Vagyis a megbízó nem magát a tervet veszi meg, hanem annak egyszeri felhasználását. Ha többször szeretné felhasználni (pl. üzlethálózatok) akkor sokszorosítási díjat kell fizetnie.

    Tehát alapesetben maga a terv mindig is a tervező tulajdona marad.

    előzmény:
    acs (1328)
    2006-12-18  02:51

Címlap

top