Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Végre egy jó cikk a témában:
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20151026/sutotok-sutes-recep t/
Sütőtök sütéséhez a tepsit kibélelem fóliával és öntök bele egy kis vizet. A csónakokra vagdalt tököt megszórom fahéjas barnacukorral és megtűzdelem néhány szegfűszeggel. Isteni finom!
Én ugyan mostanában csak a kanadai sütőtököt sütöm különféle módokon (pld. újjnyira felkarikázva margarinon hús körítése gyanánt), de kezdő háziasszony koromban (sok tegnappal ezelőtt) még nem lehetett kapni ezt nálunk, tehát vettem én is a hagyományos sütőtököt. Az első újjsérülés után feladtam a "gerezdekre" szabdalást, így úgy, ahogy vettem a sütőbe beleférést megsaccolva, (megsikált héjjal) tettem a tepsibe, amibe jócskán töltöttem alá vizet. Közepes hőfokon sütöttem, gyakran nézegetve, és szúrkálva, hogy a gőzben megpuhult-e. Viszonylag gyos eredményt értem el néhányszori víz pótlás által, és amikor már a villa jelezte, hogy puha a dolog, akkor következett a kóstolás, az édességét illetően... Ha édesnek találtatott, akkor gond nem volt, gáz felhúzva folytatódott a sütés, a kívánt barnaság eléréséig, ha nem volt elég édes, akkor is jött a barnítási akció, de csak kevéssé. Aztán cukorral való beszórás következett, és közepes lángon a cukor ráolvasztási folyamata, majd újra a barnítás, egészen addig, amig olyan színe, és állaga nem lett, mint amilyennek a sült sütőtöknek lennie kell... Na, a kanadaival egyszerűbb a dolog, bár nálam az alátöltött víz most sem marad el, villámgyorssá teszi a puhulási folyamatot, aztán csak a sütőm grillezőjét kell bekapcsolni. Gyors, és mindig édes ez a fajta tök...
Mikrohullam, 10-15 perc, majd amikor mar egyenletesen puha, akkor par perc a sutoben, hogy kicsit karamellizalodjon (barnuljon) a kulseje.
szia,
én imádom a sülttököt, szinte minden másnap sütök ilyenkor télen. úgy 3-4cm vastag csíkokra szoktam felszelni, a sütőbe a rácsra alufóliát terítek és arra teszem a szeleteket. max hőfokon szoktam sütni, addíg amíg szép karamellbarna nem lesz a teteje!
üdv: hella
Tegyél alá sütőpapírt vagy alufóliát, hogy ne kellejen sokat tepsit vakarnod, mert ami kisül belőle igencsak rá tud égni
Ha nem vagy benne biztos, hogy már megsült, akkor szúrj bele egy villát és ha már jó puha akkor kész, persze egy kicsit legyen sült a teteje.
szia,
ha van magja, kapard ki, aztán a tököt vágd fel egyforma szeletekre, hogy egyszerre süljön meg mind. Hosszúkás sárga héjú vagy klasszikus, szürkehéjú tököt vettél? A sárga igen gyorsan, 20 percen belül megsül [amikor puha lesz mindenhol, ha beleszúrsz]; a másik lassabban. Viszont a szürke típusú fiomabb. Megyek is haza és megsütöm, amit a piaco sikerült vennem 7végén