Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Darázscsapda

Torolt_felhasznalo_210124
Torolt_felhasznalo_210124
Létrehozva: 2004. július 23. 14:42
Sziasztok!
Sajnos a nagy melegben előjöttek a darazsak (az a fekete-sárga csíkos, szúrós). Nem tudom nyugodtan otthagyni az 1 éves kislányomat a kertben egy pillanatra sem, mert vízre, kajára egyből ott terem 3-4 darázs. Nagyon bosszantó, ráadásul veszélyes, ha a pici megfogja/bekapja. Hogyan lehet őket távoltartani, vagy csapdába ejteni?
A következőket próbáltam:
-Sörrel töltött dunsztosüveg, a fedele kilyuggatva, hogy a darázs beférjen, de ki már ne találjon... Na, a darazsak lesz*rják, 2 db légy veszett csak bele 2 nap alatt (amúgy nem értem, mert a sörösüvegre bezzeg jönnek a darazsak)
- Ugyanez a dunsztosüveg, csak sör helyett mézes víz. Na erre meg még a legyek is érdektelenek...

Van valakinek valami jó ötlete? Köszönöm előre is!
  1. Torolt_felhasznalo_208662
    Torolt_felhasznalo_208662
    2006. augusztus 3. 20:4023.
    Köszi petrozi a tippeket!

    Időközben megoldódott a problémánk (egyenlőre)!

    Egy másik méhésztől kértünk tanácsot , ő hozott egy kaptárat amibe valamilyen méhecskék számára vonzó szert tett ,és tettünk köré vízzel teli vödröket ahol ihatnak.
    Először úgy tűnt hogy nem válik be ,de mostanra már jóval kevesebb méh van a medencénél.
    Nemrég járt nálunk a méhész és azt mondta beköltöztek a méhecskék a kaptárba és már szaporodnak is....El is vitte őket ,és most alig van néhány.
    Sajnos a letakarást nem tudjuk megoldani a medence méretei miatt...
    Fákkal viszont körbe van ültetve.Egyébként mely növényeket nem kedvelik a méhek?
    A szomszédunk kb 200-300 méterre lakik tőlünk (külterületen lakunk) ,sajnos semmilyen vízfelület nincs a közelben csak a mi medencénk ,még pocsolyák sem alakulnak ki a homokos talaj miatt....
    Csak az a bosszantó a dologban ,hogy a szomszéd egyáltalán nem rak ki nekik vizet...és egy cseppet sem foglalkozik vele ,hogy minket meg zavar az a kisebb raj ami nálunk van egész nap.

    Na min1 most egész jó a helyzet
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2006. augusztus 3. 20:1622.

    A méheknek a fiasítás neveléséhez vízre van szükségük, így ha egy helyre már odaszoktak, onnan nehezen fognak elszokni. Az sem biztos, hogy a méhész tehet a gondról, mert a méhek bizony maguk is vannak olyan okosak, hogy megtalálják amire szükségük van, és egy család népessége továbbadja az ötleteit, hol lehet a szükségleteiket kielégíteni!

    Mi méhészkedünk, s bár rakunk ki vizet itatóba a méheknek, mégis megtalálnak minden egyéb vízlelőhelyet, legyen az egy tócsa, vagy egy vízgyűjtőedény....

    A méhek ösztönösen cselekszenek, de túl lehet ( és kell is!) járni az eszükön!

    Talán ha letakarnátok a medencét használaton kívül, le lehetne őket szoktatni róla... vagy csalinak kisebb hordókban, edényekben is kirakhatnátok vizet, hátha arra rászoknának...Napos helyre tedd a "csali-vizet", árnyékos helyen elkerülik! (Ezt egyébként már korán tavasszal, amikor melegszik az idő, érdemes megtenni!)

    Azt nem tanácsolom, hogy valamilyen vegyszerrel próbálkozz, mert ha megmérgezed őket, abból Neked lehet bajod!

    Ha magas növények vannak a medence mellé ültetve, akkor is kisebb az esély rá, hogy a méhek megtalálják. Pl. egy rácsot be lehet futtatni valamilyen ( méhek által nem kedvelt!) kúszónövénnyel. Persze ez már csak jövőre lehet aktuális...

    Azért én biztosan beszélnék még egyszer ezzel a szomszéddal, hátha lenne Neki is ötlete, ő is ültethetne pl. magas sövényt a kaptárak környékére. Az önkormányzatnál biztosan el tudják részletesen mondani, milyen szabályok vonatkoznak a méhtartásra ( mert vannak ilyenek!), s akkor talán hathatósabban fogsz tudni tárgyalni a szomszéddal is...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_208662 (20)
    2006-06-29  10:38
  3. 2006. augusztus 3. 19:4921.

    A darázsoknak készült kajából ne sajnáld az édes dolgokat, de legyen benne pár csepp ecet és valami alkohol is egy kevés (bor, vagy sör!) Amikor ezek el kezdenek erjedve illatozni, akkor majd belemennek a darazsak is, de ehhez idő kell!

    Mi csak sima üres flakonok tetejét szoktuk levágni, majd fejjel lefelé visszatenni a flakonra a tetőt, akkor már nem találnak ki belőle a darazsak.

    előzmény:
    Hidraulika (1)
    2004-07-23  14:42
  4. Torolt_felhasznalo_208662
    Torolt_felhasznalo_208662
    2006. június 29. 10:3820.
    Sziasztok!

    Nekem nem a darazsakkal ,hanem a méhekkel van gondom...
    A kertünkben van egy úszómedencénk és a méhek oda járnak inni ,ami még nem lenne baj ha nem lennének olyan sokan...Nem is agresszívek a probléma inkább az ,hogy rájuk lépünk...
    A méhek a szomszédban laknak (külterületen lakunk), állítólag a gazdájuknak kellene nekik vizet adni ,de valószínűleg ő ezt nem teszi meg ezért jöhetnek hozzánk.
    Már szóltunk ezerszer neki de semmi reakció.

    Ha valakinek van valami ötlete légyszi írjon ,mert elpusztítani nem szeretném őket ,inkább elriasztani valamivel!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_738445
    Torolt_felhasznalo_738445
    2006. június 28. 13:1519.
    Sziasztok!
    Remélem nem régen lerágott csont ez a téma.
    Nálunk most aktualizálódott, miután megépítettük pici kerti tavunkat a szebbnél szebb madárkák mellet rengeteg darázs is látogatja azt ivászat céljából.
    Nem zavarna, ha pár lenne, de lassan már nyúzsögnek.
    Szeretném egy picit írtani őket.
    Megnéztem VAPE-ban nincs.
    Kinek, mi vált be?

    Köszi és kellemes napot-nyarat mindenkinek.

    moncsa
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2004. augusztus 10. 11:3418.
    Sziasztok!
    Nálunk még súlyosabb a probléma, LÓDARAZSAK vannak, mert erdő mellett vagyunk. A ház még csak most épül, de már megvan a jövő évi haditerv LÓDARAZSAK ellen. A Spektrumon láttam és nem tudom, hogy működik-e "sima" darazsak ellen, ennek utána kellene nézni. A módszer azon alapul, hogy a lódarazsak a lárvákat "hússal" etetik (legtöbbször méheket mészárolnak le), a lárvák pedig etetik a felnőtteket az általuk kiválasztott nedvvel. A felnőttek tehát vegák. Namost a fészek felkutatása szinte lehetetlen, de ha kihelyezel rovarölő méreggel átitatott húsdarabkákát (figyelve, hogy macska és más egyéb ne tudjon hozzáférni és nem is kell a ház mellé attól messzebb) akkor azt a felnőtt darazsak maguk fogják bevinni a fészekbe, megetetik a lárvákat, azok elpusztulnak és nem tudják etetni a felnőtteket így azoknak is annyi. Így pusztul el a fészek. Természetesen ezt tavasszal kell elkezdeni amikor ők is nekiállnak a lárvanevelésnek, mert ilyenkor már a felnőttek vannak többségben. Szóval a lódarazsakkal így lehet elbánni, jővőre ki is próbálom. Nem tudom igazán, hogy a "sima" darazsak fejlődésmenete milyen, náluk lehetne ezt alkalmazni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. Torolt_felhasznalo_210124
    Torolt_felhasznalo_210124
    2004. július 26. 08:4317.
    Köszönöm szépen a segítséget! Azt hiszem, veszek egyet, aztán meglátjuk. A hétvégét eléggé megkeserítették a darazsak, úgyhogy nagyon elszánt vagyok! (Bár most zuhog az eső, de ugye ilyenkor nemcsak a darazsak vonulnak vissza a fészkükbe, hanem mi is. . . )
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_463279 (16)
     
  8. Torolt_felhasznalo_463279
    Torolt_felhasznalo_463279
    2004. július 26. 03:1216.
    Javítom magamat márkanév ügyben. Az ajánlott (és alant leírt) darázscsapda Nem a "R", hanem Vape.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. Torolt_felhasznalo_463279
    Torolt_felhasznalo_463279
    2004. július 23. 16:3415.
    Nekem a kutyáim voltak veszélyben tavaly a darazsak miatt. A vizükre és a kajájukra is rászálltak a darazsak. Miután az egyik vizsla pofája lufi nagyságúra földagadt egy csípéstől, haditervet készítettem. Az összes kapható darázscsapdából vásároltam 1-1-t. Kb. 5-6 függött a teraszon. Igazából csak a Raid (sárgafedeles, átlátszó műanyag pohár)darázscsapdája vált be, ugyanis annak olyan a fedéllyukasztása amibe könnyen és bátran bemásznak a darazsak, de kifele már nem jutnak ki. A többi gyártmánynak mindnek volt valamilyen problémája, vagy a lyukasztással, vagy a nehézkes ujratöltéssel, stb. Szóval pár hónap alatt rengeteg darazsat összefogott ez a csapda - de érdekes módon nem kellett újrafeltölteni!!! Mire elpárolgott belőle az első adag folyadéktöltet addigra 4-5 cm magasságban voltak benne a darázstetemek és hát ezek a tetemek szolgálták az új csáberőt a többi darázsnak. Ugyanis azért másztak bele ujabb és ujabb darazsak, hogy fajtársaikat fölzabálják. A télen sem vettük le a csapdákat, azok folyamatosan működnek így szárazon, és ennek köszönhetően elmaradt a darázsinvázió. Egyébként meg aki oly nagy darázsvédő itt, az valszínű még nem találta holtan kedvenc ebét - darázscsípéstől megfulladva. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. Torolt_felhasznalo_343893
    Torolt_felhasznalo_343893
    2004. július 23. 16:1114.
    Ja, (korán elküldtem) azzal, ha a helyi populációt kiirtjátok csak CSÖKKENTENI tudod a belátogató darazsak számát , teljesen nem tűnnek el. Mert a szagra akár 100 m-ről is jönnek, különösen jó széljárás esetén. Mégis érdemes irtani, mert később rájárnak az érő gyömölcsre is És milyen dolog már, hogy a szőlő felét lezabálják:-(( Kb. pontosan felét. Aztán megy egy másik szemre:-(
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. Torolt_felhasznalo_343893
    Torolt_felhasznalo_343893
    2004. július 23. 16:0613.
    Így látatlanban én sem, nektek kell végignézni, csak tippelni tudok: faüreg , repedés. Tető alatti üregek. . . , padlás. . . , kerítésoszlop üregei. . . gyakorlatilag bármilyen 2X3 cm-nél nagyobb üreg számításba jöhet. Ott zümmögnek a legjobban. De szúrnak is ám!!
    előzmény:
    Hidraulika (12)
     
  12. Torolt_felhasznalo_210124
    Torolt_felhasznalo_210124
    2004. július 23. 15:5212.
    Sajna fogalmam sincs, hol van a fészkük. . . :-(
    előzmény:
    parlissa (11)
     
  13. Torolt_felhasznalo_343893
    Torolt_felhasznalo_343893
    2004. július 23. 15:4411.
    Ha a darázsfészek saját kertben van, akkor tehetsz ellene: Alkonyatkor!!!, 10-15C ALATT!!! már nem repülnek a darazsak, akkor leverni, vagy rovarirtóval jól összefújkálni. (hétvégén lehűlés lesz:-))Ha a szomszéd kertben, akkor kérd meg szépen a szomszédot, hogy ő.
    (tipp: kisebb üregekben odúkban lakik a darázscsalád)
    Nappal ne menjetek 1-2 m-nél közelebb!!! Zokon veszik. . .
    A darázscsapda azon alapul, hogy a legtompább szaglású darazsakat is összegyűjti. (azaz jóval többet, mint amennyien csapda nélkül jönnének)Ezek egy része belemegy a csapdába, más része előbb az asztalon hagyott étel-italból csemegézik. Aggodalmad megértem, darazsat nyelni nem egy kéjhömpöly, pláne, ha még nem teljesen fulladt bele az ivóléba és végrendeletként szúr egyet.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_210124
    Torolt_felhasznalo_210124
    2004. július 23. 15:2810.
    Köszi a figyelmeztetést, de ennyire azért nem vagyok kényszeres, hogy a gyerekemet 10 mp-re se merjem egyedül hagyni. . . Feltéve, hogy nem egy darázsraj közepén hagytam. . . :-)
    A tanácsokat "darázs" témakörben várom igazából, és nem "gyereknevelés" témakörében. Az utóbbiban inkább a saját anyai ösztöneimre szoktam hagyatkozni. :-)

    Nem öldökölni szeretnék, úgyhogy ha van jó tipped, amivel a darazsakat távoltarthatom (mint ahogy azt a topik indításában is kértem), azt szívesen fogadnám. Köszi!
    előzmény:
    *kisbogár (5)
     
  15. Torolt_felhasznalo_210124
    Torolt_felhasznalo_210124
    2004. július 23. 15:219.
    Köszönöm!! Megnézem ezeket az oldalakat. Remélem, találok valamit, mert mégse csücsülhetünk a házban egész nap. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_139423 (8)
     
  16. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 23. 15:148.
    Meg egy otletem lenne, a kertnek a nemhasznalatos reszere helyeznel ki valami kivanatos dolgot a darazsaknak, es akkor talan a nagy tomeg elkerulne a terasz vagy a haz kornyeket.
    előzmény:
    Hidraulika (1)
     
  17. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 23. 15:137.
    Arra mindenkeppen fgyelj, a kaja le legyen takarva mondjuk kiszuperalt fuggonydarabbal, es akkor nem keveredik bele darazs, s omnnan a szajba, es az innivalo csak lezart edenyben legyen, tehat mindent dugaszolni, mert eszrevetlen meg lehet inni egy betevedt darazsa, es akkor . . .
    előzmény:
    Hidraulika (1)
     
  18. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 23. 15:106.
    http://www. otto. hu/detail. php?idp=2473&odkud=vyber

    http://www. babolna-bio. hu/Hun/Lap/Kereskedelem/Termek/Biostop_wasp. htm

    http://www. addel. hu/template/temp1/products. php?storeid=341&prcategory=4567

    Ezeken az oldalakon talalhatsz otletet, hazilag elkesziteni a csapdakat.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2004. július 23. 15:105.
    Értem. :-) Sajnos ez egy ilyen időszak, ebben nem tudok segíteni, se csapdával, se a kicsi lányod növesztésével.
    Vannak olyan helyzetek az életben, mikor kicsit kényelmetlenebbül tudjuk csak megoldani az ivást. . .
    Ha valaki írna egy tuti csapdát, és estére halomra ölhetnéd a darazsakat, akkor biztos lennél benne, hogy a kislányodat egy sem találja meg?
    Vagy fordítva kérdezem: biztos vagy benne, hogy azalatt a 10 mp. alatt megcsípi egy, amíg beszaladsz valamiért?

    Őszintén megírom neked, hogy én két út között döntenék: vagy beviszem magammal a picit, vagy "kockáztatok" (elvégre a lakásban is hagyod egyedül, és oda is beröppenhet egy-egy kóbor darázs). . . de nem ölnék meg darazsat. . . ráadásul mindet, amelyik a kertbe téved.
    előzmény:
    Hidraulika (3)
     
  20. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 23. 15:084.
    Na, akkor ujra, mert elszallt.
    Nekunk volt hivatalos csapdank, kerteszeti boltban lehet kapni, altalaban uvegbol, vonzotta a darazsakat, de az osszeset, azokat is, amik eredetileg nem akartak jonni. :(

    Probald meg, hogy kiteszel par legypapirt-az elelmiszerboltok vegyi reszen lattam, 60-100 ft kozott mozog az ara-, esetleg nemi edesitessel fuszerezve. hatha a zome raragad, ami feletek repul.
    előzmény:
    Hidraulika (1)
     
  21. Torolt_felhasznalo_210124
    Torolt_felhasznalo_210124
    2004. július 23. 15:033.
    Én sem úgy értem, hogy kirakom a kertbe azt' szevasz, hanem hogyha pl. beszaladok a házba innivalóért ebéd közben (10 másodperc). Ha nem lennének darazsak, ezt minden veszély nélkül megtehetném. . .
    előzmény:
    *kisbogár (2)
     
  22. 2004. július 23. 15:012.
    Darazsak ellen én sem tudok semmi jó csapdát, de ha esetleg itt valaki elhalmoz jobbnál jobb csapda 5letekkel, akkor sem biztos, hogy a darazsak azt találják meg előbb a kislányod helyett.
    Én azt mondom, az egy éves kislányodat ne hagyd magára a kertben akkor sem, ha több a darázscsapda, mint a darázs!
    előzmény:
    Hidraulika (1)
     

Címlap

top