Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Közös képviselő hibái

Fehérló
Létrehozva: 2017. szeptember 23. 13:19

A kérdésem: hol tudok feljelentést tenni a közös képviselő ellen?  2012. évben vásároltam egy önálló garázst egy kisebb társasház belső udvarában. A közös képviselő telefonon elmondta, hogy milyen összegű közös költséget kell fizetni. Kérdésemre, hogy miért ilyen sok az összeg, közölte, hogy valamennyi lakó megszavazta azt, hogy aki nem lakik a házban, és csak garázsa van, az fizessen a garázsra többet (szinte a kétszeresét). De ez nem a legnagyobb baj.


Közölte, hogy ő Göd-ön lakik és dolgozik, ügyfeleket itt nem fogad. Elmondtam, hogy levélben vagy e-mail-ban tudunk kommunikálni, megadok minden adatot, hogy el tudja küldeni a meghívókat a lakógyűlésre és a közgyűlési határozatokat. Az adataimat leírta, de elmondta, hogy leveleket, értesítéseket ne várjak, mert ő "nem szeret levelezni!"


Közölte, hogy nem fog nekem semmilyen levelet küldeni, hanem figyeljem rendszeresen a társasházi folyosón a hirdető táblát, ott minden "ki lesz akasztva", beleértve az éves egyenlegközlőmet is!


Kérdeztem, hol tudok szerezni kulcsot a bejárati ajtóhoz vagy kapukódot, és kitől kérjek segítséget, ha valamilyen probléma van, pl. meghibásodik a közös autóbejárónál a kaput nyitó motor, vagy hasonló. Azt válaszolta, hogy nem tudja, ebben nem tud segíteni.


2012. óta nem láttam a hirdetőtáblán "kiakasztva" semmit! Egyébként is gondolom, hogy nem itt kellene, hogy keressem az egyenlegközlőmet, ahogy ezt ő mondta!


Az első éves egyenlegközlőmet csak többszöri kérésemre volt hajlandó e-mail levélben elküldeni. Meghívókat a lakógyűlésekre soha nem kaptam. Soha nem volt lehetőségem a lakógyűléseken szavazni sem!


A garázs közös költségét időközben megemelték, de erről nem értesített senki. Fizetési felszólítást soha nem kaptam!


Több év eltelte után, ismét megkerestem e-mail levélben a közös képviselőt, most sokkal határozottabban követeltem az egyenlegközlőmet, a közgyűlési jegyzőkönyveket, stb.


Szerintem megijedt, mert valamennyi iratot bescannelt és elküldött, de egyenlegközlőt nem. Ezt csak azután küldte el, miután kétszer kértem! Kiderülti, hogy tartozásom van, ami évekig halmozódott!  Közölte, hogy a tartozásomat haladéktalanul, 8 napon belül fizessem be! 


Ezek után lepett meg igazán: Írt nekem e-mail levelet, amelyikben kéri a lakcímemet és a tel. számot, mert neki nincs meg!


A tulajdonos adatai nincsenek meg a közös képviselőnek? Hogy könyveli el a pénzt, amit évek óta utalok?


Kérdésemre, ez hogy lehetséges, azt válaszolta, hogy azóta egyszer régen "lecserélte a számítógépet és mobil telefont is újat kellett venni", ezért sajnos az adatok "odavesztek".


Hol jelentsem fel?

  1. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. szeptember 26. 13:1213.

    Akárhányszor és akárhogy is próbálod kimagyarázni és megmagyarázni mit mikor és hogy csináltál, azon kellene elgondolkodni, hogy mit nem tettél meg a jogaid érvényesítése érdekében.


    Kizárt dolog hogy 2012 óta legalább néhányszor nem lehetett volna elkapni a  kképviselő grabancát.


    Akármennyire is fáradságos dolog is....


     

  2. 2017. szeptember 26. 12:0012.

    Tulajdonosa a garázsnak, és ha közös költséget szednek tőle négyzetméter arányosan, akkor szavazati joga is van.


    Ezzel az itt-ott feljelentgetem a közösképviselőt dologgal az a gond, hogy ha igaza is van, akkor sem vágja az ember a fát maga alatt, ugyanis ha megsértik a társasházi törvényt, vagy a számviteli törvényt, vagy akármit, ahol bejelentést tesz a tulajdonos, ott majd a társasházra szabnak ki vmi jó kis gigabírságot és nem a közösképviselőre. Az a társasház baja, hogy egy idiótára bízta a képviseletet, a bírságért közösen kell zsebbe nyúlni. A feljelentgetőnek is jó mélyen. Ki fogja, és mikor behajtani a közösképviselőn ?


    Célszerűbb lenne előbb a lehetséges opciókkal  egyelőre csak "megfenyegetni" a képviselőt, hátha felfogja miről van  szó és keresni a lehetőségét a rendkívüli közgyűlés összehívásának, ugyanis ez a zsebbe nyúlós helyzet "magától" is előállhat bármikor, ha leellenőrzi vmelyik szerv a társasház működését.

    előzmény:
    Lédienn (11)
    2017-09-26  11:14
  3. 2017. szeptember 26. 11:1411.

    Még csak annyit! Mivel nem laksz ott,nincs ott lakásod,csak egy garázst bérelsz a társasháztól,te nem szólhatsz bele a társasházzal kapcsolatos dolgokba,nem szavazhatsz. Csak az általad bérelt garázzsal,befizetéssel kapcsolatban köteles a kképviselő felvilágosítást adni,csak a garázzsal,annak bérleti jogával,hivatalos szerződés szerinti összegével,esetleges változásával kapcsolatban intézkedhetsz és közeles tájékoztatni. Mindent írásban kérj,a szó elszáll......!


    Saját érdekedben mielőbb keress egy olyan ügyvédet,aki társasházi ügyekkel is foglalkozik! Megéri kifizetni néhány ezer forintot most egy ügyvédnek a tanácsadásért,mint egy nagyobb probléma esetén súlyos pénzekért pereskedni.

    előzmény:
    Lédienn (10)
    2017-09-26  10:46
  4. 2017. szeptember 26. 10:4610.

    Amit ez a közös képviselő tesz,az elfogadhatatlan és törvénytelen! Visszaél azzal,hogy a tulajdonosok kiadják a lakásokat,ráadásul külföldieknek,akik valószínülek nem is beszélnek magyarul,a tulajok pedig nem laknak ott.


    Ezért nem is érdekli,mi történik abban a társasházban,aminek a képviseletére valamikor megbízták és amiért neki a lakók egy valamikori közgyűlés által megállapított összeget fizetnek havonta! Ezt a pénzt havonta átautalással kapja meg a kképviselő a társasház számlájáról. Arról a számláról,ahova a lakók közös költségeinek és egyéb befizetései érkeznek és ahova te is befizeted a garázs bérleti díját!


    A tulajok pedig úgy tűnik magasról tesznek arra,hogy mit csinál,vagy nem csinál a közös képviselő,mivel nem laknak ott. Mindenkinek csak az a fontos,hogy pénzét megkapja,így a közös képviselőnek csak az,hogy megkapja a fizetését,a lakások tulajdonosainak meg az,hogy megkapják a lóvét a bérlőktől.


    Amúgy a legtöbb társasházban hasonló a helyzet,mivel az ott élő lakók kb. 90%-a SOHA NEM MEGY EL az évente egy,azaz 1 kötelezően tartandó KÖZGYŰLÉSRE sem. Akkor sem,amikor erre kötelezően és személyre szólóan meghívást kapnak a kképviselőtől. Így aztán fogalmuk sincs arról,hogy mi történik a befizetett pénzükkel,mire költenek a társasháznak befizetett pénzükből,így azt sem,hogy az a néhány lakó,akik mégis eljárnak a kögyűlésre,mit döntött a társasházzal kapcsolatban és MIT és hogy SZAVAZOTT meg,akár törvénytelenül helyettük is!!


    Ezért sok becstelen közös képviselő teljhatalmat élvez a lakókkal szemben,mivel a lakók többsége nem él a törvény adta jogaival és erről csak maguk a lakók tehetnek! Ha pedig gondjuk támad,akkor van a cirkusz,pereskedés.


    Mivel te itt csak egy garázst bérelsz,nem ismerheted a lakókat sem és nem mehetsz be a társasházba,mert nem ott laksz.


    Amit ez a közös képviselő tesz,ill. nem tesz és ha minden úgy van,ahogy itt is írtad,akkor sürgősen menj el akár egy ingyenes jogi tanácsadásra,akár a jegyzőhöz is,ahol azt biztosan megmondják,milyen jogorvoslati lehetőséged van a közös képviselővel szemben! Az biztos,hogy a közös képviselő nem rázhat le,nem utasíthat el,főleg azzal az indokkal,hogy "utál levelezni is". Ilyen nincs,ezt nem teheti meg!


    A közös képviselőnek törvényben meghatározott kötelessége,hogy a bérlőkkel személyes kapcsolatot is tartson,(Így veled is!) ami lehet online,telefonon,postai úton ill. szintén törvényben meghatározott ,hogy legalább havonta egy alkalommal,meghatározott időben az irodájában köteles személyesen fogadó órát(!) tartani az általa képviselt lakóházakban lakók részére!!


    A közös képviselő köteles a bérlőknek a saját(!!) befizetéseikről a bérlő kérésére bármikor írásos kimutatást,elszámolást adni. Neked csak az általad bérelt garázs befizetett bérleti díjának teljes összegéről köteles kimutatást adni!


    Régi társasházi lakó vagyok,aki évente egyszer jár közgyűlésre és szavazati jogával is él.


     

    előzmény:
    Fehérló (8)
    2017-09-24  01:28
  5. 2017. szeptember 24. 11:189.

    A közös képviselőt csak a közgyűlés vonhatja felelősségre, tudomásom szerint egyénileg nem indíthatsz ellene sem pert, sem kártéritési igényt. Leváltani is csak a közgyűlés tudja. Kezdeményezheted rendkívüli közgyűlés összehívását, de nehéz lesz magad mellé állítani azokat, akiket nem is ismersz, főleg, ha ebben a házban amúgy is általános az érdektelenség a tulajdonosok részéről. 

    előzmény:
    Fehérló (8)
    2017-09-24  01:28
  6. 2017. szeptember 24. 01:288.

    A rosszindulatú, primitív megjegyzésektől, zöldfülű kislányok kíméljenek.


    Természetesen, felvettem volna a kapcsolatot a számvizsgáló bizottsággal, ha egyáltalán tudnám, hogy ki a tagja!


    Nem írtam meg, de nem lakom a garázs közelében, az út oda-vissza legalább 2,5 óra. Örökölt bútorok tárolására használom, de ennek itt nincs jelentősége.


    Egész nap dolgozom, estig. Több alkalommal, a hétvégén oda utaztam, hogy a lakókat megkeressem. Ez egy kb. 10 lakásos társasház. Előfordult, hogy minden lakásba csengettem a kapucsengőn, és nem jelentkezett senki. Egy ideig ácsorogtam a bejáratnál, de mivel nem jött senki, hazamentem. Nem kellemes tél közepén ácsorogni a bejárat előtt úgy, hogy hideg van és pisilni kell, erre pedig a közelben nincs lehetőség.


    Legközelebb ismét ott ácsorogtam, és végül jött egy fiatal férfi, beengedett a bejáratba, közölte, hogy ő csak bérlő, nem akarta elmondani, hogy kitől bérel lakást. Még annyit elmondott, hogy "Sok itt a bérlő, többnyire külföldiek", a hirdetőtáblán pedig soha nincs semmi kiírva. Megnéztem, valóban nem volt semmi.


    Leírtam a postaládákon kiírt neveket, a Facebook-on kettő személyt megtaláltam, mindkettőnek írtam. Csak az egyik válaszolt, egy nő. Azt írta, hogy ismeri a közös képviselőt, ha nem akar nekem meghívókat küldeni a lakógyűlésre, akkor majd ő értesít, és utánajár annak is, hogy kitől tudok szerezni egy kulcsot a bejárathoz. Sok mindent megígért, és végül nem tett meg semmit sőt, azóta nem válaszol az üzeneteimre, ennek már egy éve.


    Volt olyan "akcióm" is, hogy levelet írtam a lakóknak, és mindegyik postaládába bedobtam. Csak egy férfi válaszolt, írt az e-mail címemre, hogy a családjával csak bérlő, a tulajdonos külföldön él, és üzente, hogy ő sem tud többet, csak átutalja időnként a közös költséget a társasház számlájára. Egyenleget ő sem kap soha, de ezzel nem is foglalkozik.


    Szóval, nem vagyok lusta!


    Sorolhatnám még itt a próbálkozásaimat, de az nagyon hosszú lenne. Nekem az a benyomásom, hogy itt bérbe adják a lakásokat, gondolom számla nélkül, mivel a tulajdonosok nem járulnak hozzá, hogy a bérlők elmondják az elérhetőségüket.


    Biztos vagyok abban, hogy a közös képviselőnek van takargatni valója, mert a kommunikáció nem miattam nem működik.


    A lakógyűlésről köteles értesíteni, de ezt nem akarja. Elképzelhető az is, hogy helyettem szavaznak évek óta. Egy hamisított meghatalmazással megtehetik.


    A kérdésem az volt, hogy hol tudom feljelenteni?  A Jegyzőnél? 


     

  7. 2017. szeptember 23. 20:477.

    Egyetértek!  


    De a kényelem, és a lustaság olykor nagyobb úr, mint saját érdeke TI-nak. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (6)
    2017-09-23  19:23
  8. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. szeptember 23. 19:236.

    Gondolható lenne hogy csekken, piros utaláson, átutaláson - a saját érdekében.


    Csak elő kell venni a befizetéseket - és csiribicsiribá: nincs gond.


     


     

    előzmény:
    york (4)
    2017-09-23  14:30
  9. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. szeptember 23. 19:205.

    Szerintem, legelőször is jó kapcsolatot kellett volna kiépíteni a  lakók közül legalább néhánnyal.A saját érdekedben.


    Kommunikáció oda és vissza miatt.A saját érdekedben.


    De, még ezt megelőzően vagy egyidejűleg , a kképviselőből a ház és a közte lévő szerződést mindenképpen meg kellett volna szerezni.Akárkitől a házban.A saját érdekedben.


    Tüzetesen áttanulmányozni a szerződést, hogy  mit vállalt a kképviselő a szerződésben.


    Fel kellett volna venned a kapcsolatot legalább a ház  számvizsgáló bizottságával vagy annak tagjaival, hogy mi az ábra nálatok, téged mi hogy érint.


    Érdeklődni kellett volna mi hogy zajlik abban a házban, mi a szokásos rend .................


    Az hogy évekig semmiről semmit nem tudtál, mese habbal.Nem hiszem el.Néhány lakógyűlés idejét mindenképpen  meg kellett volna tudnod, hogy első kézből értesülj  a garázsoddal kapcsolatos dolgokról és egyáltalán.....................


    Így volt egyszerű, kényelmes és majd csak lesz valahogy...................................


     


    Egy kis olvasnivaló:


    https://www.google.hu/search?q=K%C3%B6z%C3%B6s+k%C3%A9pvisel%C5%91+bizotts%C3%A1g&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=oZXGWfuuKbTi8AeWi7GYBQ


     


     


     


     


     

  10. 2017. szeptember 23. 14:304.

    Hogyan fizeted a garázs bérleti díját?

    előzmény:
    Fehérló (3)
    2017-09-23  14:24
  11. 2017. szeptember 23. 14:243.

    Az SZMSZ-t soha nem láttam, erre nem volt lehetőségem. Személyesen nem fogad tulajdonosokat, levélben pedig semmilyen módon (e-mail, posta) nem küldte el, mert ő "nem szeret levelezni".

  12. 2017. szeptember 23. 13:472.

    Szia! Szerintem a jegyzőnél kell bejelentést tenni. Az SZMSZ-el tisztában vagy a társasházra vonatkozólag?


    Googleba írd be:  


    "A TÁRSASHÁZAK TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI JOGKÖRÉVEL KAPCSOLATOS JEGYZŐI HATÁSKÖR MARGÓJÁRA".

    Talán valamennyit tudtam segíteni. 

Címlap

top