Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ha nem ingatlan a garázs

November5
Létrehozva: 2017. július 19. 15:58

Sziasztok!


Úgy hozta a sors, hogy garázst tudnék vásárolni. Azért a feltételes mód, mert végre van eladó garázs a vágyott helyen. A másik feltétele a pénz. Bankom szerint hitelképes vagyok. Nem nagy összeg (nézőpont kérdése), de biztosra menvén (Lesz-e mindig munka? Betegállomány esetén is tudom fizetni? Mellette másra is marad? Hirtelen kiadástól nem omlik össze a költségvetés? stb) a havi törlesztő részletet nem toltam ki a végletekig.


Itt jön az a helyzet, hogy a garázs csak személyi hitellel vásárolható meg. Hiába van helyrajzi száma a garázsnak, nem minősül lakóingatlannak. Az APEH felé igen, vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség van utána, mert ingatlan. 


Még ezt is elfogadom, bár nem értem. Mert ugyan ezen a helyen a lakás+garázs kombó, két külön helyrajzi számmal megvásárolható egy lakáshitellel. 


Az első számolásnál 7 évre felvett hitel esetében a kamat 1 M 650 ezer Ft. Ugyan erre az összegre 2 év alatt csak 450 ezer Ft - a garázs árának 1/5 része. Igaz, hogy akkor 2 évig patentra kellene működnie mindennek, nem jöhetne közbe más nagyobb anyagi kiadás. Itt azért még pozitívum az, hogy biztosítékkal van számolva a hitel. Tartós betegállomány (2 hón túli) vagy haláleset esetén a bank vállalja a hitel kiegyenlítését. Egyedülálló szülőként ez nem hátrány. 


Hangsúlyozom, hogy nem kell mindenáron a garázs, csak nagyon jó lenne, tehát nem mennék bele ilyen "játékba", ha nem muszáj.


A másik oldal az illeték/adó. Az eladónak ez a pénz másra kell, nem venne ingatlant, tehát SZJA kötelezettsége van. Nekem illetéket kell fizetnem, ha rendesen, becsületesen lepapírozzuk a valós vételárat.


Gondolkodtam a bérleti szerződésen is. Mondjuk havi 1000 ezer a bérlés, amikor kiegyenlítődik a vételár, akkor köttetne adás-vételi szerződés. Így nekem nem kellene hitelt felvennem és kamatot fizetnem. Biztosíték nekem, hogy megkapom a garázst és az eladónak is, hogy tényleg megveszem. Vagyis azt hiszem... Volt már benne valaki ilyen szerződésben? Tudom! Ügyvéd! Természetesen nem marad ki az sem, bármelyik változat is marad.


Esetleg más ötlet a "vásárlásra"? Nem kívánok a vételárból alkudni, mert korrekt az ár. Viszont az SZJA, a kamat és a kicentizett költségvetés már elgondolkodtat. Várhatnék másfél évet és megvan a kp (nagyon spórolósan, de nem nyomasztva, hogy nincs pénz, ha hirtelen másra kell). Viszont addigra a garázs már másé lesz és ki tudja mikor lesz újra megint eladó garázs a környéken.


Ötlet? Tanács? Tapasztalat?


Minden véleménynek örülnék. Hátha van olyan megoldás, amire nem gondoltam ezeddig.


Nov


 


 


 


 


 

  1. 2017. július 20. 16:376.

    Fogalomzavarban vagy. Amit te fizetnél, az nem 100 ezer bérleti díj, hanem vételár előleg. Amit te szeretnél, hogy a bank helyett ő hitelezze meg neked ingyen, mert akkor nem kellene kamatot fizetned. Ezért lenne lúzer, mert miért hitelezne neked ingyen, ha addig beszedhetné mástól érte a bérleti díjat. Neki ez hol éri meg ? Nekem ha nem lenne sürgős, akkor mondanám, hogy gyűjtögesd otthon a 100 ezreidet, aztán ha megvan a vételár és még én sem adtam el, akkor szólj. Addig továbbra is kiadnám 12 ezerért. Vagy fizesd ki a 12 ezret havonta a 100 ezren felül és akkor mindenkinek jó. Így érné meg. Miért esne el a kifizetésig a bérleti díjaktól, ha az lehet 1-2 év is, másrészt gondolom ha most akarja eladni, akkor nem az a terve, hogy megvárja amíg összegyűjti rá vki a lóvét. Értem, hogy a potenciális vevők korlátozottak, de magad is azt írtad, hogy mire összegyűjtöd a pénzt biztos megveszi más, ami esélyes, mert lakóparkokban is mindig jönnek új lakók. Szerintem őt semmi nem motiválja, hogy egy ilyen előnytelen konstrukciót válasszon. Egyébként addig egy fillért nem fizetnék kézbe részletre sem, amíg nincs róla adásvételi.

    előzmény:
    November5 (5)
    2017-07-20  14:22
  2. 2017. július 20. 14:225.

    Hogy mennyire lenne lúzer a havi 100 ezres bérleti díjjal, azt nem tudom. Per pillanat havi 12 ezer Ft-ért adja ki a garázsát raktározás céljára, amiből ő fizeti ki a közös költséget, az havonta 2500 ft. Ez azért van, mert mindenkinek van már garázsa (kivéve nekem), neki éppen három is, a garázsokat pedig nem veheti meg más, csak az, aki a lakóparkban lakástulajdonos.  Hiába volna rá vevő a másik utcából, sajnos az nem veheti meg. Valahogy így íródott meg anno az alapító okirat. Pont azért, hogy ne legyen 10-20 év múlva a világ minden tájáról tulajdonos bárki, aki aztán tesz arra, hogy a közösségnek mi a jó vagy nem jó, ha épp szavazni kell valamiről. Ehhez képest az én havi bérleti díjam elég magas, mondjuk úgy, hogy a végén csak 1 millió Ft kerülne papíron eladási árnak. Szóval ezt szerettem volna. Illetve azt, hogy ha valaki már vásárolt ilyen formában ingatlant, azt tud-e valami hasznos információval szolgálni, amire érdemes volna figyelnem. Ha pedig ezek után az a kérdés, hogy ha nincs rá más vevő, csak én, akkor mit parázom? Ingatlanhalmozók...   Van, akinek nem volt elég 1 lakás, van 3 és van hozzá 5 garázs, mert amikor volt pénz és még nem volt elég vásárló, akkor felvásároltak mindent befektetésként. Van akinek 1 lakáshoz 3 dupla garázsa van, amiben 1-1-1 autó áll a 6 férőhelyen. Azt nem tiltja az alapító okirat, hogy több legyen valamiből valakinek, csak legalább egy lakása legyen a tulajdonában. Ha anno 1 lakástulaj felvásárolja az összes garázst és utána kiadja, hát az sem lett volna szabályellenes. 

    előzmény:
    Büdösbogár (4)
    2017-07-19  22:57
  3. 2017. július 19. 22:574.

    A bérleti szerződéssel nem igazán értem, hogy mit szeretnél. Úgy gondolod a konstrukciót, hogy x db "bérleti díj" kifizetésével kvázi vételár előleget törlesztenél ? Ebben mi a jó a tulajnak ? Ha várni akarna a pénzére még 1-2 évig, akkor nem a neki semmi haszna variációt választja, hogy majd kifizeted neki részletekben, mert ez az, ha jól értelmezem a mondandódat. Ezzel az erővel ki is adhatná még arra az időre, amíg nem sürgős neki a pénz, aztán majd jön rá vevő ugyanezért az árért, de legalább addig beszedne még párszázezer bérleti díjat ténylegesen vki mástól. Nagy lúzer lenne, ha belemenne egy ilyen konstrukcióba. 

  4. 2017. július 19. 17:593.

    Bérleti szerződés után mi a garancia arra, hogy megköti veled az adásvételit?  Ha mindenképp szeretnéd megvenni a garázst, és belefér a költségvetésbe, akkor hitellel vedd meg.

  5. 2017. július 19. 17:522.

    Szja fizetési kötelezettsége az eladónak van akkor, ha a vételtől számított 5 éven belül adja el az ingatlant. Függetlenül attól, hogy az érte kapott pénzt mire fordítja.


    Neked vagyonszerzési illeték van (10 %, mivel nem számít lakásnak). A hitellel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de a lakásvásárlásra kapható kedvezményes hitel biztos, hogy nem játszik, marad a már általad is említett személyi kölcsön.

Címlap

top