Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Cica kontra nyaraló

Ms Marple
Létrehozva: 2017. január 28. 19:38

Sziasztok!


Cicagazdik tanácsát kérném :-)


Van egy kölyökcicánk (fél éves) akit szeretnénk mindig a közelünkben tudni.


A helyzet az, hogy van egy kis nyaralónk, és jó lenne mindig magunkkal vinni őt is mikor nyáron majd hetente-kéthetente kint töltjük a hétvégét, de a netet bújva eddig szinte az összes ilyen fórumon vagy azt javasolják ilyen esetre, hogy otthon kéne hagyni és megbízni valakit az etetésével vagy rosszabb esetben mindennel felszerelkezve egyedül hagyható a macskusz otthon. :-(


Mi viszont nem szeretnénk másra hagyni, hanem szeretnénk ha a nyaralóban is velünk lehetne.


Van esetleg más is aki hasonló cipőben jár/járt és sikerült erre megoldást találni?


A cicánk nagyon kis vagány személyiség, a szokásosnál is kíváncsibb természet, emiatt gondoljuk azt hogy nem feltétlenül omlana össze az új helytől (habár a macskák alapvetően ugyanahhoz a helyhez kötődnek, de mi abban bízunk hogy ha időről időre velünk együtt vándorolna át egy másik fix helyre, akkor talán nem érezné törésnek...).


Nagyon köszönöm előre is ha tudtok segíteni bevált ötletekkel. :-)

  1. 2017. január 31. 16:1123.

    Vigyétek nyugodtan, bár cica függő, de valószínűleg meg fogja szokni a jövés-menést!

    előzmény:
    elsi1 (2)
    2017-01-28  20:08
  2. 2017. január 31. 10:5522.

    Az csak sima fajtársi nyúzás, mert ritkán látott cica a terepen. Ezt lány-lány és fiú-fiú cica is nyomja.

    előzmény:
    elsi1 (21)
    2017-01-30  13:11
  3. 2017. január 30. 13:1121.

    Akkor az  én cicóm extraszexi lehetett, mert őt igen nyúzták a fiúk, amikor sajnos néha kiengedtem, de később már nem.

    előzmény:
    cabron (20)
    2017-01-30  10:20
  4. 2017. január 30. 10:2020.

    Ez hülyeség, nem nyüstölik. Miután nem termékeny, nem ivarzik, a bak macska nem érzi rajta azokat az illatokat, ami miatt nyüstölni kéne.


    Szerinted az állatok honnan tudják, a fajtársuk nemét? Ránézésre?

    előzmény:
    elsi1 (13)
    2017-01-28  22:36
  5. 2017. január 30. 10:1519.

    Ha otthon csak benti cica, akkor a nyaralóban se engedjétek ki. Ha meg is szokja, és tetszik neki, otthon meg fog őrülni, hogy nem mehet ki.


    Elég lesz neki megszokni az ingázást (ha megszokja egyáltalán), az már végképp sok neki, ha egyik helyen szabadon jöhet-mehet, a másikon viszont nem.


    Ha viszonylag sokat ingáztok, akkor van rá esély, hogy megszokja, de ha mondjuk egy évben egyszer mentek a nyaralóba, akkor az elég necces.


    A cicák valóban nagyon helyhez kötődőek.


    A mi cicánknak 2-3 hónap volt, mire megszokta, hogy lett a házban egy új szoba. Állandóan bepisilt az új szobába, (egyébként szobatiszta, kinti-benti cica), idegen területnek érzékelte, amit birtokba kellett vennie.


    A cica, bár tudja, hogy ki a gazdája, különbséget tesz, de jobban viseli, ha otthon maradhat úgy, hogy másvalaki gondoskodik róla, mint ha hurcibálják. Viszont ez a gondoskodás ne csak az etetésben merüljön ki, hanem az illető, akire bízzátok, foglalkozzon is vele, amikor megy őt ellátni. Napi kétszer fél óra (amikor megy etetni) hancúr, simi elegendő egy macseknak, ha ezt így meg tudnátok oldani, jobb lenne neki, mint a hurcibálás.


    Hozzáteszem, hogy sosem volt még szobacicám, mindig kinti-benti cicáim voltak, önálló kis lények, saját döntéssel, lehet, hogy egy szobamacska jobban igényli a gazdi rendszeres jelenlétét. A macskák alaptermészetéből kiindulva írtam a fentieket.

    előzmény:
    Ms Marple (9)
    2017-01-28  21:04
  6. 2017. január 29. 13:1118.

    Cicafüggő.


    Az én cicóm szeret anyós nagy kertjében mászkálni.

    előzmény:
    Amarynda (17)
    2017-01-29  12:12
  7. 2017. január 29. 12:1217.

    Itt irod hogy benti a cica (nagyon helyes!). az uj kornyezetben sem fontos hogy kint legyen mert osszezavarodnak a szokasok a szemeben. ha van szunyoghalo az ajton es nyitva van az ajto boven eleg ha ott levegozik, de ha ragaszkodsz hozza akkor hammal es porazzal kell kezdeni szoktatni. ha nem akarja es eldobja magat a foldon akkor  nem szereti , hagyjatok beken mert eroltetni nem erdemes.


    az en benti cicam 18 evet ert meg ugy hogy sose jart ki. vegelgyengulesben halt meg, semmi baja nem volt attol hogy nem jart ki.


    most is kertes a hazunk es mindket cicank benti.


    ivartalanitsatok mielobb ha meg nem volt , mert a kesoi ivartalanitas eseten konnyen kialakulnak a spriccelesi szokasok az ivarerettseg megjelenesevel. es utana mar meg is marad. ha kislany akkor nem jelol de akkor is fontos hogy ivartalan legyen a kesobbi meh vagy petefeszekrak elkerulese miatt. a nem tenyesztett cicak ha nem ivartalanitottak altalaban ettol halnak meg.

    előzmény:
    Ms Marple (9)
    2017-01-28  21:04
  8. 2017. január 29. 12:0716.

    Anyamek meg kulfoldre is vittek magukkal a szobacicajukat es porazon setalt a lelkem az ausztriai Alpokban;-)))


    Ha a cicad nem fel az utaztatastol  (ez az egy van ami ellene szol ha hanyos vagy nagyon fel) hanem jol viseli az autozast akkor semmi gond nem lesz. vegyetek neki oda is cica WC t. es az elso alkalommal egy zacskoban vigyetek az otthoni  hasznalt alombol egy marekkal amiben van egy kis "termes " is. tegyetek bele a tiszta alomba az uj helyen es igy pillanatok alatt meg fogja szokni. jatekjat kedvenc takarojat ha van vigyetek magatokkal. utazas elott ne etessetek  kozvetlenul viszont ha hosszu az ut esetleg meleg van akkor alljatok meg porazzal! ha WC re kell mennie es kinaljatok meg vizzel.


    mas kulonosebb tennivalo ha  egeszseges a cicus semmi nem lesz vele es remekul fogja erezni magat. az uj kornyezetben ne engedjetek ki felugyelet nelkul mert konnyen baja eshet.


    40 eve vannak cicaim ha tanacsra van szukseged irj privit.

  9. 2017. január 29. 01:1215.

    Szia, amikor megérkeztek, tegyetek rá pórázt, ahogy Csendike mondta!


    Nekünk nincs nyaralónk, de egyszer adódott egy lehetőség. kánkat nem akartuk kihagyni a jóból, elvittük.


    Érkezéskor kiugrott apukám karjából (jól összevissza karmolta), és eltűnt a rengetegben. 2 hétig nem láttuk, már majd' keresztet vetettünk rá, mikor utolsó este megjelent. 


    Boxból is seperc alatt kiugorhat egy rémült cica, legjobb a póráz.


    Jó nyaralást és sok szép évet a cicussal!

  10. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2017. január 28. 22:3714.

    A mi történetünk:


    Kis cicukámat úgy szoktattam az új helyre, hogy vettem neki egy pórázt testhámmal és kb  2-3 óránként körbesétáltuk a telket a kerítés tövében.A séta maga kb 1 óráig tartott  ( júliusban  + 34 fokos hőségben), de nem igazán a terület nagysága miatt. Őbeszarisága Kis Cicufüle ugyanis minden kicsit is kiálló fűszálnál megállt, a bajszát megcírógattatta a fűszállal (területet jelölt) abban a hőségben is.


    Igaz  a szomszédság megdöbbenve  nézett és  röhögtek rajtam. Ezt később mikor már mindenkivel összeismerkedtünk el is mondták, hogy ilyet ők még nem láttak. Viszont Őkegyelmessége megszokta a környezetet kb  3-4 nap alatt és amikor egyszer véletlenül lazábban kötöttem meg megszökött a gazfickó délután, de este a kirándulás  után visszajött és a küszöbön hűtötte magát


    Ezt azért írtam le, hátha sikerül neked is valahogy megoldani a helyzetet.Igaz, ezután  már nem hurcolásztam máskor csak ha orvoshoz vittem Őfenségét, nálad meg más a helyzet........


    Gondolom azért van az embernek háziállata hogy együtt legyenek.


    Viszont  gondolj a szomszédokra ha a pórázt választod...........

  11. 2017. január 28. 22:3613.

    Mondjuk a lánycicókra akkor is vigyázni kell,ha ivartalanították őket,mert ugye  a fiúk ezt nem tudják és ettől még  hm ...nyüstölik őket,szóval olyankor jobb nem kiengedni őket.:))))


    Nekünk most fiúcicánk van, ivartalanított persze, egész nap eszik és alszik, nagyon barátságos, már  esedékes egy kis fogyókúra, de volt már ivartalanított lánymacsek is.

    előzmény:
    Ms Marple (12)
    2017-01-28  21:16
  12. 2017. január 28. 21:1612.

    elsi1, akkor a ti cicátok nagyon kis barátságos lehet. :-) a családi cicáknak a hátán fát lehet vágni, kis túlzással persze és tisztelet a kivételnek. :-) nekünk lány cicónk van :-) és az ivartalanítás még hátra van, de most már itt van annak is az ideje. Én is úgy hallottam, hogy a fiú cicák sokkal nyugodtabbak lesznek utána, de talán a lányoknál is csökkenti a kóborlási kedvet. :-)

    előzmény:
    elsi1 (10)
    2017-01-28  21:06
  13. 2017. január 28. 21:1311.

    kamaszka


    kb ilyenkor kezdenek érdeklődni egymás iránt


    korábbi macskám alig volt idősebb, amikor terhes lett.mikor elvittük hogy  sterilizáltatni akarjuk , már terhes volt:))

    előzmény:
    Ms Marple (9)
    2017-01-28  21:04
  14. 2017. január 28. 21:0610.

    A macskáknak  9 életük van,az enyém egy 5 éves ovis fiú mellet szocializálódik.


    Be van fogva:))


    A lánycicók még ragaszkodóbbak,mint a fiúk.Ha fiú,akkor meg jó sterilizálni,mert ugye a fiúcicók leginkább azért mászkálnak, ha viszont ez  a probléma megoldva, már nem olyan kóborlósak.


    Ill. a fiúcicók sok sérülést a lányok miatti harcokban szednek össze,ezek később elfertőződhetnek,tehát ezért is ivartalanítani

    előzmény:
    Ms Marple (5)
    2017-01-28  20:25
  15. 2017. január 28. 21:049.

    Köszi Dáridóri! Hát most fél éves és olyan május környékén kezdenénk az "ingázást". Még 9 hónapos kora környékén "fiatalnak" számít majd? Reméljük mi is hogy könnyebben veszi a dolgot, és kalandnak fogja fel. A kiengedés kapcsán lehet hogy tényleg óvatosnak kell majd lennünk, mert a mi cicánk valóban csak benti macskusz (itthon sajnos nincs lehetőségünk szabad levegőre engedni).

    előzmény:
    Dáridóri (7)
    2017-01-28  20:53
  16. 2017. január 28. 21:018.

    A macskáknak  9 életük van,az enyém egy 5 éves ovis fiú mellet szocializálódik.


    Be van fogva:))

    előzmény:
    Ms Marple (5)
    2017-01-28  20:25
  17. 2017. január 28. 20:537.

    Teljesen jól működik a cica hurcolászása, főleg így, hogy fiatal korában kezditek. Én is csináltam egy ideig. Persze nem a legjobb, a saját otthonukat szeretik, ez mindig látszott azért. Ott is van elég izgalom meg felfedeznivaló, csak a gazdin múlik... Arra viszont egy szobacicának semmi szüksége sincs, hogy kimenjen. Elkóborol, elüti az autó, megfogja valami nagyobb állat, összeverekszik másik macsekkal. Rutintalan harcosként a küzdelem egyenlőtlen, a sérülésveszély nagy.  Mivel nem ilyen élethez edződött nem is tud úgy alkalmazkodni. Továbbá a betegségek, amik egy kinti macsekot meg sem hatnak, egy benti cicánál nagy bajt okozhat. Ha pedig összeszed valamilyen élősködőt azt nyaralás végeztével hazaviszitek.

  18. 2017. január 28. 20:456.

    Kiskotól vittük és persze macskaboxban.


    De a macskák sokkal hűségesebbek,mint hiszik,sajnos,elég sok előítélet van velük szemben.

    előzmény:
    Ms Marple (4)
    2017-01-28  20:22
  19. 2017. január 28. 20:255.

    De jó! :-) Nagyon köszönöm csutak51! Ezt mindenképp elolvasom :-) Úgy örülök, hogy nem tartjátok "ördögtől valónak" az ötletet, hogy velünk tartson.

    előzmény:
    csutak51 (3)
    2017-01-28  20:17
  20. 2017. január 28. 20:224.

    Köszi elsi1, mi azon aggódunk legjobban hogy esetleg elkóborolna (pont abból kiindulva hogy minden irtóra érdekli és lehet szinte észrevétlenül elkalandozna). Persze tarthatjuk bezárva a nyaralóban, de biztos jobban élvezné a kinti szaladgálást. Most lehet hülyeséget kérdezek: macskapóráz megoldás? Még sosem használtunk ilyesmit, de hallottam róla hogy létezik ilyen. Vagy Ti hogyan oldottátok meg, hogy ne tűnjön el? 

    előzmény:
    elsi1 (2)
    2017-01-28  20:08
  21. 2017. január 28. 20:173.

    A legkedvesebb macsekos-könyvem: Peter Gethers: A macska, aki Párizsban járt


    Töltsd le, olvasd el, jól fogsz szórakozni!


    S a lényeg: az író mindenhová vitte magával a macsekját, a nyaralójába is! Az a macsek megszokta, miért ne szokná meg a Te cicád is?


    Mindenképpen jobb dolga lesz, mintha otthon, bezárva, másra hagynád, én úgy gondolom.


    (Van valódi macskám is, nem csak könyv-macskám, bár az enyém -sajnos?-:), nem utazgat. )

  22. 2017. január 28. 20:082.

    Nyugodtan vigyétek,főleg,ha ilyen kicsi,hamar fog alkalmazkodni és élvezni fogja a nagy terepen való rohangálást.


    Mi is vittük fel többször a Mátrába a cicót.

Címlap

top