Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Környezettudatos otthon?

Tinúviel
Létrehozva: 2016. október 6. 09:52

Őszintén: ti odafigyeltek arra, hogy az otthonotokban és a mindennapi életetekben megnyilvánuljon a környezettudatosság? Vigyáztok, hogy ne használjatok a boltban sok-sok műanyagzsákot, szelektíven gyűjtitek a szemetet, próbáltok természetes anyagokat használni takarításkor? Úgy nevelitek a gyereketeket, hogy példát mutattok ezzel és őt is környezettudatosságra intitek?


Úgy veszem észre, elméletben mindenki tudja, milyen nagy gond a környezetszennyezés, aztán a 99%-uk tesz rá, mert az úgy kényelmesebb. Tényleg senkit nem érdekel, hogy a gyerekei, az unokái már szeméthalmok között fognak élni? Miért? Mi az oka ennek? Ha nem figyeltek oda tudatosan, akkor mi az oka ennek?

Az okokra tényleg kíváncsi lennék. 

  1. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2016. október 10. 15:4512.

    van tartájod a szürkevíznek és punpa nyomja a buditartályba?


    ez a vágjuk ki a fát és tüzeljük, nem igazán környezetbarát


    nekem hővisszanyerős szellőztető fohyaszt 0,26 Wh/m3 amitől mindig 20 fok van

    előzmény:
    nyugger (11)
    2016-10-10  13:13
  2. 2016. október 10. 13:1311.

    Az ivóvízzel úgy spórolok, mintha a Szahara közepén élnénk. Óvom a Föld édesvízkészletét, ami már csak azért is fontos, mert Ausztráliában pl. már sótalanított tengervizet isznak. Persze tudom, hogy a Kárpát-medencében vízhiány soha nem lesz, minden vízfolyás ide gyűlik össze.


    De mégis, a mosógépből kifolyó, kézmosásnál stb. keletkező ún. szürkevizet összegyűjtöm, a vécét azzal öblítem le, sohasem ivóvízzel.


    Gyűjtöm az esővizet, slaggal a legritkább esetben locsolok.


    http://www.passzivhaz-magazin.hu/vizsporolas/


    Ami nem jött be, az a kályhafűtés. Ill. tavaly elkezdett irdatlanul füstölni, szerintem a kémény elkormolódott, bár a kéményseprők szerint teljesen tiszta. Egy csomó fát kivágtunk a kertben, tehát a tüzelő ingyen volt. Ez végül is megújuló energia, még ha levegőszennyező is. De ahogy kiszámoltam, pénzben nem sokkal olcsóbb, mint a gázfűtés (egyszer vettem 3 m3 tűzifát, és fabrikettet is), a kényelemről nem is beszélve.


    Amivel még spórolok, az a benzin. Szívesen járok busszal, villamossal, gyalogolok, az autót csak akkor használom, ha megoldhatatlan másképp pl. sietni kell, vagy sokat cipelni.

  3. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2016. október 7. 13:2610.

    német génekkel temészetes a rend


    más országban meg megtanítják a népet


    kutyaszarért $200-1000 a bünti a kukarendőr is megvág $50 ha nem szépen szétválogatva van kinn a szemeted


     

    előzmény:
    Tinúviel (7)
    2016-10-06  18:35
  4. 2016. október 7. 13:219.

    Túl körülményes: pl a mosható pelenka. Vagy a vízzel való spórolás bármilyen formája (most itt nem arra gondolok, hogy ne folyassuk fogmosás közben, mert az alap, hanem hogy mondjuk takarékos program a mosogató/mosógépen ami nem tisztít rendesen és még a masinát is kicsinálja, vagy hogy mondjuk kisdolognál nem húzzuk le a wc-t stb)

    előzmény:
    Tinúviel (7)
    2016-10-06  18:35
  5. 2016. október 6. 18:458.

    Nem is tudom...


    Bizonyos szempontból nyilván tudatosság kérdése a dolog, de azért ma már a csapból is az folyik, hogy mennyire szennyezett a bolygó, mennyi baj lesz ebből a gyerekeink életében, ki kellene menni mindenkihez egyenként és mindenkinek a szájába rágni a dolgokat? Az ember azt gondolná, hogy ma már a többség tisztában van ezzel, és valahogy mégsem látom, hogy tömegek kezdenének átállni a tudatosabb életre. 


    Azzal nem teljesen értek egyet, hogy a házi szerekkel nem lehet kiváltani a boltit, mi szinte mindenhez ecetet, szódabikarbónát, citromsavat és hasonlókat használunk. Pedig nálunk is nagyon durván kemény a víz, ha letakarítom a zuhany védőparavánját, másnap már látszik, de még sosem volt olyan, hogy pl. az ecet nem bírkózott volna meg a vízkővel. De rendben, elfogadom, nálad nem működött, viszont nyilván nem mindenhol kemény a víz, alapvetően a legtöbb helyen bőven elég lenne házi szereket használni, akár fürdőbe, akár konyhába, akár felmosáshoz... én pl. sosem veszek ablaktisztítót, azt tényleg fényesre lehet törölni ecettel és újságpapírral, de pl. nálunk se használja senki így a családban rajtam kívül. 

    De lehet, igazad van abban, hogy sokan nem emelkedtek még ki.... de nem értem, miért nem fontod ez egy olyan embernek, akinek gyereke/unokája van...

    előzmény:
    pszichothriller (3)
    2016-10-06  13:34
  6. 2016. október 6. 18:357.

    Mi az, ami már túl körülményes?


     

    előzmény:
    Babyface83 (2)
    2016-10-06  12:19
  7. 2016. október 6. 16:536.

    4 éves fiam többször rászólt a nagyszülőkre, hogy nem kéne a papírt, vagy műanyagot csak úgy bevágni a szemetesbe a többi közé. De hát ők már nem nevelhetőek, a gyerek viszont igen :)

    előzmény:
    frjutti (5)
    2016-10-06  14:18
  8. 2016. október 6. 14:185.

    Ja! és a fiatalokról! a huszonéves lányom pl. kimondottan odafigyel, neki már az a természetes, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet!  Rám is szól, ha szerinte valamit nem abba a kukába rakok, amelyikbe való. Szerintem ők már ebbe nőttek bele. ( Gyakran rá marad a feladat, hogy elvigye a szelektív gyűjtőkbe az összegyűlt hulladékot.)  

    előzmény:
    frjutti (4)
    2016-10-06  13:54
  9. 2016. október 6. 13:544.

    Igen, mi is hasonlóan vagyunk ezzel a témával. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, hetente visszük, de sokszor lusták vagyunk rá, ezért szerencse, hogy van hely, ahol addig tudjuk tárolni, amíg valamelyikünk rá nem szánja magát, hogy elvigye. Egyik ok a lustaság, a másik meg az, hogy valakinek esetleg nincs helye a tárolásra, ami miatt ez nem így történik. Nejlon szatyrot, zacskót kimondottan visszautasítom, ha a boltban, vagy a piacon bele akarják tenni a vett árut. Vásárláshoz általában kosarat, vagy textil szatyrot használok, pékárut - ha van az adott boltban - , akkor papírtasakba teszem. Egészen egyszerűen az az oka, hogy tudom , mennyire környezetkárosító a sok nejlon. Tisztító szerek helyett gyakran, - de nem mindig, minden esetben! - használok mosószódát, ecetet, szódabikarbónát -, de valóban ezek nem annyira hatékonyak, mint a vegyi szerek, így, ha nincs annyi időm, akkor kénytelen vagyok azokat használni. Vízzel is igyekszünk spórolni, pl. a felmosáshoz használttal le lehet önteni a wc-t . Szerintem ez az egész csupán indíttatás kérdése, hogy egyáltalán érdekel-e, odafigyelek-e. Tudjuk, sok kicsi sokra megy....én csak ennyit tudok tenni a környezetért, de ha már egyre többen így gondolják, az már haladás ezen az úton.

    előzmény:
    Babyface83 (2)
    2016-10-06  12:19
  10. 2016. október 6. 13:343.

    Csak rád kattintva tudok hozzászólást írni, bocsi.


    Ez az egész intelligencia kérdése, mint a legtöbb dolog az életben. Aki tudatos, gondolkodó lény, az tisztában van az általad írottakkal.


    Még 2 faktor lehet: a lustaság és az anyagiak. Egy biológiailag lebomló cucc drágább, mint a sima. Ráadásul sok esetben nem is azt a hatást kapja az ember, több kell belőle, hogy legyen eredmény. Mindent meg nem lehet a "házi patikából" pótolni. Az erős vízkövet nem oldja le a citrom meg az ecet. Nem azért mert csak havonta súrolom, hanem mert annyira kemény nálunk a víz, hogy nem birkózik meg vele.


    Én mosogatószerből, tisztálkodószerből csak biológiailag lebomlót veszek, de a WC-t domestossal takarítom, mert nem találtam még jó alternatívát. 


    Egyébként engem jobban zavar, az autóból kidobott cigicsikkek, az erdőben lerakott szeméthalom, vagy szimplán a játszótéren "ottfelejtett" chipses zacskó. Ha ez az alap tisztaság meglenne, arra lehetne már építeni, csak hát a legtöbb ember nem emelkedett ki az állatvilágból, hiába azt gondolja.


     

    előzmény:
    Babyface83 (2)
    2016-10-06  12:19
  11. 2016. október 6. 12:192.

    Mi próbálunk odafigyelni, de csak annyira, ami még nem teszi túlságosan macerássá, körülményessé az életünket. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, ha nem muszáj nem használunk műanyag zsákokat, soha nem szemetelünk, de például a természetes takarítószereket csak lightos dolgokra vetjük be, mert én azt tapasztalom, hogy nem annyira hatékonyak, mint a "vegyszeres" cuccok. Például az ecet nem oldja úgy a vízkövet, mint mondjuk egy jó vízkőoldós tisztítószer.

Címlap

top