Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Darazsak írtása

Babyface83
Létrehozva: 2016. szeptember 16. 13:00

Sziasztok!





Van valakinek tapasztalata darázsírtással, esetleg lódarázsírtással kapcsolatban? Tudom gugli, de jól jönne néhány személyes tapasztalat... Az van, hogy vettünk egy házat, kiderült, hogy az ingatlanon két darab darázsfészek van, ráadásul az egyiket lódarazsak lakják. Mindkettő hozzáférhetetlen helyen, a falban van. Szakembert hívtunk, hétfőn jönnek, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Akik hasonló helyzetben voltak, az írtás végleg megoldotta a problémát? Biztos a siker, vagy lehet hogy némelyik (mondjuk pont a királynő) túléli? És ha sikeres is volt az írtás, mennyire jellemző, hogy visszajönnek? Mivel tudnám a későbbiekben távoltartani őket? A fiamat nagyon féltem (4 éves). Egyszer az oviban megcsípte egy darázs (bár nem biztos hogy az volt, óvónéni fura módon észre se vette, csak a gyerek elmondásából tudom) és hatalmasra dagadt a keze, tehát könnyen lehet, hogy allergiás, gondolom ezesetben a lódarázs csípés konkrétan életveszélyes lehet, ezért aggódom annyira.

  1. 2016. szeptember 16. 19:416.

    Ha elerhetoek a kijarataik, akkor le kell zarni azokat es utana johet a banzaj!


    Fecskendovel gazolajat rajuk, tuti elpusztulnak annak gozeben is.


    Lehet meg kapni jo kis darazsirto sprayt is, de az draga es azzal kozvetlenul el kell erni a darazsakat.


    En egyszer pirszivoval irtottam ki oket a legkondinkbol,  mivel mereggel nem tudtam elerni oket. Megvertem a hazat, a kijaratnal pedig egybol beszippantottam oket.


    De ezt sokszor kellett megcsinalni, mire elfogyott mind.


    Persze a  csipes kockazata mindig benne van, ha valaki fel, ne probalja!

    előzmény:
    Babyface83 (1)
    2016-09-16  13:00
  2. 2016. szeptember 16. 19:405.

    Köszi :) Igazából nehéz ügy ez, hogy ne legyenek rések, lyukak, védett helyek, mert látszólag most sincsenek, a lódarazsak a tető gerendánál tünnek el és jönnek elő, nem látszik semmi, csak nagy zümmögés jön a falból, valszeg rágtak maguknak egy járatot és a szigetelésbe ették bele magukat. Na remélem az írtóember kiokosít, nem szeretnék még egyszer ilyen förmedvényekkel találkozni...

    előzmény:
    Szállófelhő (4)
    2016-09-16  18:52
  3. 2016. szeptember 16. 18:524.

    Sokféle darázs van, ezek különböző élőhelyeket alakítanak ki maguknak. Úgy tudom, hogy a darazsaknál nincs királynő. Ha visszatérnek, azért van, mert jó helyet találtak.


    Nálunk családi háznál földi darazsak fordulnak elő egy helyen (lábakon álló kerti faház alá bújnak be), sajnos 2-3 évente visszatérnek, de tavasszal, amikor helyet keresnek és amíg kevés van belőle, lefújjuk darázsirtóval őket. Volt olyan év, amikor a faház tetőzetébe költöztek közönséges darazsak, őket kénezéssel (kénlap égetése) irtottuk ki, azután takartuk a hézagokat.


    Ne legyenek rések, hézagok és onnan elérhető védett belső tér, ahol megtelepedhetnek. Ne legyen szemét, főleg állati eredetű, amin megélhetnek. Ha ott fogtok lakni, akkor kisebb az esélye, hogy elszaporodjanak.


    A lódarazsakkal nincs külön tapasztalatom.


    A darázscsípésről annyi tapasztalatom van, hogy inkább fájdalmas, mint feldagad, ami veszélyes, az az, ha a szájban csíp. És persze, lehet az allergiás reakció életveszélyes is, mint minden csípés és allergia.


    Remélem, tudtam segíteni. 

    előzmény:
    Babyface83 (1)
    2016-09-16  13:00
  4. 2016. szeptember 16. 16:483.

    A "sima" darázsfészket megpróbáltuk likvidálni, férjem egyik este lefújta, egy csomó meg is döglött, de bőven maradt még, szóval ez nem megoldás. A lódarazsakat természetesen nem mertük piszkálni. A ház amúgy lakott volt eddig, augusztus végén költöztek ki a volt tulajok.

    előzmény:
    eda-1952 (2)
    2016-09-16  16:04
  5. 2016. szeptember 16. 16:042.

    A szakember a kérdéseidre biztosan válaszol majd. Nagyon jó, hogy nem magatok kezdtetek valami tenni ellenük, mert mindenhol írják, hogy életveszélyes. Anyám lakásának erkélyére -amikor nem lakott ott senki egy darabig- fészkeltek, jó nagy fészek volt, az emberre a frászt hozta  a látványa is. (messze vagyunk Bp-től...) Nem  jöttek vissza, bár  utána már lakott lett a lakás....talán azért?

    előzmény:
    Babyface83 (1)
    2016-09-16  13:00

Címlap

top