Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Lakás zajok

Torolt_felhasznalo_773465
Torolt_felhasznalo_773465
Létrehozva: 2016. január 11. 17:08

Kedves Fórumozók! Lakásvásárlás előtt állunk, és tapasztalatokat szeretnék szerezni, a társasházakban észlelhető zaj áthallásokról. Kérlek Titeket, ha nem túl megerőltető, és éppen ráértek, akkor legyetek szívesek, töltsétek ki nekem ezt a kis kérdőívet. Köszönöm előre is, nagy segítség lesz majd nekem a döntésben. Légy szíves, azt is írd meg, hogy milyen jellegű házban élsz. T=tégla P=panel Ú=Új építésű lakás. Köszi!


Áthallható-e hozzád a szomszédodból az alábbi zajok közül valami?


1. Villanykapcsoló (billenő kapcsoló) billenése. (Tehát, ha a szomszédod felkapcsolja a villanyt. Jelenleg mi egy olyan társasházban lakunk /szenvedünk/, ahol rendkívül erős az áthallás, mi pl. azt is halljuk, ha a szomszéd fel- vagy lekapcsolja a villanyt. Ismerőseimet körbekérdezve, ez nem túl szokványos. Mi téglában lakunk most.)


2. Szomszéd köhög, tüsszög. (Sajnos, ezeket is halljuk mindig.)


3. Lépések zaja (Nem a rohangálásra, futkározásra, direkt dübörgésre gondolok, a normál lépést kérdezem, hogy lehallatszik-e a felső szomszédból hozzátok.)


4. Beszéd. (Nem a kiabálásra, veszekedésre, hangos beszédre kérdezek itt sem, a normál hangerővel folytatott beszédre értem a kérdést, hogy áthallatszik-e a szomszédból. Sajnos hozzánk szinte minden szó érthetően átjön fentről. Nagyon kínos, nekünk is, és a fentieknek sem lehet túl kellemes, gondolom én.)


5. Szomszédod engedi a vizet, pl. mosogatáshoz, kádba.


6. WC lehúzás (Ezt akkor, amikor NEM a vécében tartózkodsz, hallod-e.)


7. Széket emeli, vagy húzza, tolja. 


8. Szól a rádió, tévé (Itt szintén nem arra gondolok, hogy bömböl, üvölt a tévé, azt akarom kérdezni, hogy ha normál hangerővel hallgatja a szomszéd a tévét, akkor azt hallod-e. 


Mi fölöttünk nagyon kulturált, normális emberek laknak, ezért nem is akarok balhézni, veszekedni velük, de sajnos, a fent felsorolt zajok mind, egytől-egyig áthallatszanak. Hajnalban lelépnek az ágyról, onnantól fogva itt nálam sincs tovább alvás, pihenés. Mindent, az égvilágon mindent hallani tőlük. Nincs értelme vitázni, veszekedni velük, nem is akarok, mert nem csinálnak mást, mint élik az életüket. Jönnek, mennek, főznek, fürödnek, vécéznek, ágyaznak, beszélnek egymással... Sajnos, a ház rendkívül rossz építési technikája miatt költözésre kényszerülünk. Azért érdeklődtem a fenti témában, hogy tudjam, mire számítsunk, ha lakást váltunk. Nem egyszerű dolog, nem olcsó mulatság egy költözés. Jelenleg, Pest viszonylag drágának számító környékén élünk, tégla házban, Marina parthoz közel, Duna Pláza szomszédságában, 4 emeletes tégla ház 2. emeletén, parkos környezetben. Kintről szinte semmi zaj nem jön, a házon belül viszont minden áthallható. Azokat kérdezem főleg, akik panelben laknak, érdemes panelra váltani? Három családnál jártunk, barátainknál, akik panelban élnek, egyik család sem panaszkodik az áthallásra, és mi sem tapasztaltuk ezt az erős áthallást, ami nálunk, a tégla házban van. Ezek szerint, áthallás szempontjából a panel jobb lehet, mint a tégla? És most itt nagyon kérem, ne soroljuk el a panel ház hátrányait, mert csak és kizárólag a szomszédból érkező zajokra lennék kíváncsi. Köszönöm, ha megosztjátok velem a tapasztalataitokat. Sajnos, ez a második tégla ház, amiben ezeket a fent említett zajokat halljuk, és kezdek attól tartani, hogy a tégla nem szigeteli annyira a hangot, mint a panel. Egy igen nehéz, és költséges döntést szeretnék hozni a lakás problémámmal kapcsolatban, azért van szükségem a segítségetekre. Köszönöm szépen minden fórumozónak, aki normális hangnemben hozzászól a témához! K.

  1. 2017. február 24. 22:5086.

    Ugyanilyen házban lakom. Amikor vettem a lakást, tégla lakásként adták el. Nem az. A főfalak zsaluzott beton, előtte szerelőfal van téglából. A szintek között nulla szigetelés, a pucér aljzatbetonra ragasztották rá a fél cm. vastag mozaik parkettát. A szomszéd lakástól elválasztó fal egy réteg lyukacsos tégla, papíron 30 cm, a valóságban ennek a fele. 


    Hangszigeteltettem utólag. Hangmérnök tervezte, a lehetőségek határain belül. Körbedobozoltattam magam, 2,5 cm légrés, 5cm rockwool, dupla gipszkarton.  Eredmény: engem nem hallanak, persze ez is valami, de én.. a kopogó hangokat csak az tudja szigeteltetni, akitől jönnek, de van eszében ezt megtenni, viszont házibulikat rendez hetente. Dobolni is szeretnek, és táncolni is a drága bérlők. A tulajdonos 30 éve az USA-ban él, nem érdekli. És a léghangokat is csak a normál életvitel szintjén sikerült kizárnom, a felettem lakó bérlők a 40 négyzetméteren 10-15 fős baráti összejöveteleket rendeznek, azt a hangterhelést már nem szigeteli le ez a rétegrend. Meg a nagy hangerővel hallgatott tuc-tuc zenét sem, mert az rezgés, és az ellen  még kellett volna beletenni a rétegrendbe nehézgumit is, ami ezt is lefogja. 


    Természetesen szóltam nekik. Angyali ártatlansággal közlik, hogy az a szomszéd házból jön. Néha használ, hogyha kora reggel, amikor ők szeretnének még aludni, válaszul a fürdőszobában beüzemelek egyszerre több hangkeltő eszközt jó hangosan, viszi a hangot a szellőzőakna felfelé rendesen. Akkor kicsit nyugi lesz.


    De a vizes helyiségek leszigetelhetetlenek, és igen, éjjel együtt megyünk pisilni, mert felébredek arra, hogy ők, ők meg biztos arra, hogy én.


    Őrület. Ugyanez a bajom, hogy úgy élek együtt emberekkel, hogy semmi közöm hozzájuk. Kényszerú életközösségben.


    Mellettem felneveltek három gyereket, de azokkal jóban voltunk. De akkor is abszurd, hogy egymás életéből olyan intim részleket tudjunk, amikhez semmi közünk.


    És azt reméltem, ha hangszigeteltek drága pénzért, (12 000FT/Nm) akkor ezek a durva dolgok megoldódnak. De nem.


    Nem vigasztal kicsit sem, hogy nem egyedi a problémám, inkább elkeserít, mert nem látom a megoldást. Botrány, hogy ilyem házakat fel lehetett építeni. A mienket a hetvenes évek elején a hírhedt 43 sz. Állami Építőipari Vállalat építette. Mindent kiloptak belőle, mint utólag kiderült.


     


     


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (71)
    2016-01-13  13:58
  2. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2016. január 15. 00:0985.

    Javítom: panzióbaN

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (84)
    2016-01-15  00:05
  3. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2016. január 15. 00:0584.

     


    A legjobb szakember országosan Csott Róbert akusztikai szakértő. Mi vele beszéltünk. Nála nincs jobb ebben a szakmában. Csak őt tudom ajánlani. Nekem egy építészmérnök adta meg a telefonszámát.


    Nem éri meg  az ilyen szar építésű, zajfészek lakásokat tákolni, barkácsolni, mert az utólagos hangszigetelés sose lesz olyan, mintha eredetileg bele rakták volna. Ráadásul, mindig a zajforrás irányából kellene szigetelni, tehát ha pl. a feletted lakó leburkolta kővel az egész lakást, és nem hajlandó lerakni szőnyeget, akkor neki kellene először hangszigetelni, és nem Neked. Ha nem hajlandó hangszigetelni, nem akar költeni rá, akkor véged van. 


    Csott úr korrekt ember, kerekperec megmondta, hogy nyugodtan lehet egy ilyen zajos lakásra rákölteni akármennyit, lehet egymilliót, kettőt, hárommilliót is akár, ki lehet cserélni az ablakokat is, ha kintről jön a zaj, tényleg a határ a csillagos ég, vannak drága, luxus szigetelők is, vannak olcsóbbak is, teheted, veheted akármelyiket, de tökéletes eredmény sose lesz. A hangszigetelés az a dolog, amivel utólag sose lehet olyan eredményt elérni, mintha normálisan benne lenne az eredeti építésben. 


    Hogy hova kellene menni, jó kérdés. Minket a harmadik helyről üldöz el a zaj. A Városmajori lakásban a házon belüli zaj üldözött el, gyakorlatilag ugyanaz volt a helyzet, mint itt. A környék, az udvar amúgy csendes volt, mert belső udvarra nézett a lakás. Szuper környék volt, egyszerűen imádtam. Szerencse, hogy az albérlet volt, így viszonylag gyorsan eljöttünk onnan, és nem is buktunk a költözés áránál többet az egészen.


    Mi nyárig valahogy kihúzzuk itt, szerencse, hogy páromnak is, és nekem is két-két munkahelyünk van, összesen tehát négy, bejelentett, hivatalos állásunk van, plusz még van egy ötödik munkánk is, azt közösen csináljuk, egy idős nénit gondozunk, így gyakorlatilag szinte csak aludni járunk haza (illetve, aludnánk, ha tudnánk). Tényleg rengeteget melózunk, néha a belünk lóg, mikor megérkezünk, és én mégse tudok elaludni azonnal, akármennyire ki vagyok nyúlva, mert már állandó vészhelyzetben, stresszben van az idegrendszerem a zajok miatt. Szóval, viccet félre téve, nagyon keveset vagyunk itthon. Vasárnap, ha nem dolgozunk (nagyon ritkán van ilyen), akkor amikor már nagyon ki vagyunk készülve a zajtól, elmegyünk itthonról, sétálni, vagy valami programot találunk ki. Néha panzióba, vagy a szülőknél aludjuk ki magunkat. 


    Mi most vidéki házban gondolkodunk. Mivel Pesten nem tudunk házat venni, ezért jött szóba a vidék. És ha az ember lejjebb ad abból az álmából, hogy Pesttől 10-15 km-re vesz házat, elmegy mondjuk egy 30-35 km-es körzetig is akár, akkor arra távolabb már nagyon jó áron (értem ezalatt, hogy egy panel árából szép új nagy házat) lehet venni. Mi most ezen agyalunk.


    Bp-en belül nem mernék min. egy hét próbaottlakás, próbaottalvás nélkül lakást venni ezek után sehol.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_619176 (83)
    2016-01-14  23:19
  4. Torolt_felhasznalo_619176
    Torolt_felhasznalo_619176
    2016. január 14. 23:1983.

    Országos gondok ezek, ezt Pécsről jelentem... De a világért sem szeretném elviccelni a dolgot, hiszen hasonló cipőben járunk mi is, azzal megfejelve, hogy ráadásul a saját, drága pénzen vásárolt újszerű (15 éves), csili-vili lakásunkban hallgatjuk jó pár éve az összes általad felsorolt szomszéd-zajt (gyakorlatilag semmilyen hangszigetelés nincs). Amíg nem voltunk túl sokat itthon, elment, de most már őszintén vágynánk egy kis "saját életre". Egyébként mindezt megelőzően mi egy 1982-ben épült soklakásos tégla építésű lakótömbben éltünk 12 évig, ahol semmi bajunk nem volt, persze az bőven lehetséges, hogy jóval szerencsésebbek voltunk a szomszédainkat illetően. Szóval, nálunk is megérett az idő egy újabb költözésre, a nagy kérdés, hogy HOVA? Mivel a belvárosban szeretnénk maradni, egyelőre inkább régi-öreg, vastagfalú házban gondolkodunk. Csakhogy fogalmam sincs, hogyan tudnánk tesztelni a kinézett lakást, mielőtt belevágnánk az adásvételi tortúrába - a szomszédokat alaposan körbejárni vagy szakértőt hívni?


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (1)
    2016-01-11  17:08
  5. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2016. január 14. 22:0682.

     


    Mint írtam, NEM  a szomszédaimmal van a gond. Írtam nekik levelet, ez már elég régen volt, megkértem őket, hogy este 9 után már ne nagyon beszéljenek hangosan, tévét ne üvöltessék, a fatalpú papucsukat cseréljék le valami puhább talpúra, székeket ne húzzák, hanem emeljék, ők ezeket a dolgokat tudomásul vették, nem volt belőle balhé, veszekedés, nagyon intelligensen fogadták a kérésünket. Tényleg elmondhatom, hogy nem velük van a baj, mióta a levelet megírtam nekik. Előtte voltak gondok, de azóta tapintatosabban élnek. Néha, nagyon néha felemelik a hangjukat, mikor beszélgetnek napközben, de ezért nem írhatok rájuk újra. És ez egyébként is nappal van, hogy néha hangosabban szólnak egymáshoz, emiatt eszem ágában sincs ismét írni nekik. Szerintem amúgy ennek az az oka, hogy a néni restül hall már. Tehát: Nem a felettünk lakókkal van baj! A baj a lakással van, az építési technológiával, a szerkezettel, a fal vastagsággal. Mert az nem normális, hogy ha fürdik, vagy pisil, vagy kakál a szomszéd, akkor úgy hallom, mintha itt csinálná a szobában mellettem. A sóhajtást is hallani lehet. Lelép az ágyról, azonnal hallom. Leteszi a vizes poharat (vagy a tányért, kanalat, villát, akármit) az asztalra, tisztán lehet hallani a koppanást. A normál emberi beszédet, tehát nem az üvöltést mondom most, a normás szót is simán lehet hallani, sőt, érteni is lehet. Ha picit hangosabban beszél a néni, na akkor az olyan, mintha itt beszélne mellettem húsz centire a fülemtől. Ez a nagy baj. Nincs intimszféra, nincs magánélet. Érted, mit mondok? Nem lehet ellazulni soha. Engem baromira zavar pl. hogy este későn fürdik vagy sokszor elmegy vécére, mielőtt elalszik, vagy ágyaz, és azt hallom. És azért zavar, mert teljesen tisztán hallom, mintha itt csinálná mellettem. És ez nem a szomszéd hibája. Neki joga van éjszaka haza jönni, utána későn fürödni, esetleg jönni menni a lakásban, vagy kaját melegíteni, megenni, és utána még mosogatni is. Ha ehhez nincs joga az embernek a saját lakásában, akkor mihez van. Mégsem kérhetem meg, hogy legyen szíves, ne fürödjön este 10 után, vagy ne menjen el vécére, vagy ne dobja be a fogkefét a fogmosó pohárba, mert még azt is hallom. És tudod, mit zavar ennél jobban? Az, hogy mindig az jut eszembe, engem ugyanúgy hallanak, mint ahogy én hallok másokat. Na ez mekkora gátlást ad az embernek már! Pedig néha nálunk is megtörténik, hogy későn jövünk haza, mittudomén színházból vagy valamilyen előadásról, vagy moziból, utána persze még fürdünk, beszélgetünk, teszünk-veszünk a lakásban. Esküszöm, ilyenkor mindig azon aggódok, hogy holnap ki ver kupán, amiért éjjel megmozdultam. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (80)
    2016-01-14  11:04
  6. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2016. január 14. 11:1881.

    régi ház? régi ház?


    nos az a régi ház nem az a régi ház amit a háborúután felgányoltak az elvtársak a leromboltak helyére


    EZ ALAP


    új ház is csak akkor lehet jó ha nem gánymunka


    ezt meg csak SZAKÉRTŐ tudja megállapítani, nem a közemberek


     

    előzmény:
    pszichothriller (79)
    2016-01-14  10:44
  7. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2016. január 14. 11:0480.

    Azért a kommunikációt se felejtsd el! Ha esetleg megkéred a szomszédot, hogy halkuljon le kicsit, akkor lehet nem zavarna többet.


    Mi 11 éve egy teljesen szélső lakásban lakunk, földszinten, direkt választottuk ezt. Mert így nincs sehol szomszéd, csak felettünk. Ott kb 2 évig egy család lakott, néha furcsa szombatreggeli_metálzeneüvöltős_takarítási szokásokkal  de szóltunk, halkítottak. Aztán beköltözött egy elvált anyuci a 6 éves fiával. Na ott voltak gondok: gyerek elég kezelhetetlen volt (nyilván a válás-költözés miatt) ott is kellett párszor szólni, illetve anyucira is 2-3x szóltam, ha találkoztunk, hogy ugyanmár ne magassarkúban közlekedjen reggel 6-7 között a feljárólapozott lakásában. És megértette. Bő 6 éve semmi, de télleg semmi gondunk nincs egymással, és zajok sincsenek.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (78)
    2016-01-13  23:36
  8. 2016. január 14. 10:4479.

    De őszintén lehet ennél rosszabb? Szerintem már nem, hiszen az utcára menekülsz a saját lakásodból. Egyszerűen már nincs mire várnod.


    Azért az látható a hsz-okból, hogy tökéletesen csöndes lakás/ház nincs, viszont az is, hogy ennyire rossz építésű lakásban, mint te nem lakik igazán senki vagy talán még egy ember írt hasonlót (meg esetleg én, de nekem nem igazán van szomszédom). Tehát matematikailag azért nagyobb az esélye egy csöndesebb lakásnak, én biztos, hogy belevágnék.


     


    Azt már megjegyzésben írom, hogy én szeretem a XIII. kerületet, laktam is ott, párom angyalföldi, az összes családtagja ott lakik, és mi is nézünk arra a lakásokat, de a pénzünkért csak egy kis garzont kapnák, mert igen drágák. És most belegondoltam, hogy nagy nehezen összekuporgatjuk a pénzt, aztán egy ilyenbe költözünk, mint amiben te is vagy, hát megütne a guta, az biztos. Szóval most elbizonytalanodtam, hogy nem minden arany, ami fénylik.


    Ha priviben leírnád melyik utca, örülnék neki. A nagymamája a Fiastyúkban lakott, és én ott nem éreztem ilyen problémát, inkább csak dohszagot, mert nagyon régiek, vizesek azok a házak.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (78)
    2016-01-13  23:36
  9. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2016. január 13. 23:3678.

     


    Mert nincs rá garancia, hogy másik társasház bérelt lakása csendesebb lenne. És jelenleg nincs pénzünk családi házra. Ezért nem kapkodtunk eddig a költözéssel. Ezért indítottam a topikot, tapasztalat szerzés miatt is. 


    Egy új lakásba beköltözünk, ami ott van, az mind szituatív állapot. Lehet, beköltözéskor magányos, csendes ember lakik felettünk, de az is lehet, egy hónap múlva már nem ő lakja, hanem az örökös, vagy akárki. Bármikor cserélődhet a lakóközösség. Vagy: beköltözünk valahova, mert csendes a felettünk lakó család. Igenám, de miért csendesek? Mert padlószőnyegen járnak. Utána, teszem azt fel, egy hónap múlva gondolnak egyet, és felújítják a lakást, vagy allergológus javaslatára felszedik az összes szőnyeget, és leköveznek mindenhol mindent. Kezdődik az őrület, a zaj, a dübörgés újra, ugyanaz, ami itt van, ami elől menekülünk. 


    Szóval nagyon nagyon meg kell gondolni a költözést, tekintve, hogy egyrészt nem kis meló, másrészt pedig iszonyat pénzbe van benne. 

    előzmény:
    asztanaviszta (76)
    2016-01-13  15:03
  10. 2016. január 13. 15:2877.

    Szóval én családi házas környéken nőtten fel, engem kevésbé zavar a fűnyírás, kutyaugatás, kakaskukorékolás. Csak abban az esetben akasztanak ki, ha már nagyon durván zajosak. 


    A társasházakban is vannak olyan emberek, akik kevésbé fogékonyak a zajokra. Nálunk pl. amikor a sorházban laktunk, a szomszéd mindig mondta, hogy őket semmilyen zaj nem zavarja, nyugodtan csináljunk amit akarunk. Persze nem tettünk így, de őt tényleg nem zavarta volna, egyszerűen ilyen típus volt. Viszont az sem zavarta, hogy ő extra hangosan élt a lakásában, abból indult ki, hogy ez mást se zavar. Pedig bennünket  marhára zavart és nem értette, amikor szóvá tettük.


    Meg az sem mindegy, hogy az ember milyen közegben dolgozik egész nap. Ha stresszes, vagy nagyon zajos a hely, sokkal érzékenyebb az otthoni zajokra, hiszen nyugalmat várna el a menedékében. 


    Mint írtam, nálunk csendes a tégla lakás, szinte semmi nem hallatszik át, bónuszként viszont nyáron a nyitott ablaknál lehetetlen létezni a forgalom miatt, na meg van egy nyitott szórakozóhely is a közelben, ahol hajnalig bömböl a zene minden hétvégén. Szóval ez sem jobb. Mi meg azért akarnánk költözni, csak hát félek, hogy csöbörből vödörbe esünk, mert most esetleg kinn csendes lesz, de bent zajos. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (71)
    2016-01-13  13:58
  11. 2016. január 13. 15:0376.

    Írtad, hogy bérlitek a lakást. Ha ilyen rossz a helyzet, miért nem léptetek előbb és kerestetek egy másik albérletet?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (74)
    2016-01-13  14:42
  12. 2016. január 13. 14:4275.

    Én panelban lakom, egy 11 emeletes ház 5. emeletén. Lehet egy szerencsés ember vagyok, mert nálam, majdnem egész nap  síri csend van.
    Persze vannak zajok amiket hallok, de nem zavar. Így pl.: Ha centrifugál a mosógép valahol a 3.-on vagy a 7.-en, mert ott kicsi gyerekek vannak és sokat mosnak, esetleg közvetlen felettem, de már hozzászoktam. Hallani is csak a fürdőben vagy a WC-ben hallom.
    Felettem 2 iskolás gyerek lakik az anyjukkal, a férj 2 éve meghalt. A nő időnként a konyhában vagy a konyhához közel telefonál, azt hallom, ha a konyhában vagyok, de nem zavar, nem érdekel. Azt viszont, ha üvöltözik a gyerekekkel, még a szobában is hallom.
    Néha hallom a mosogatást, mert a víz folyását hallani a csőrendszerből, de azt is csak a konyhában hallom.
    Mászkálást nem hallani, csak néha a gyerekek szaladgálását és ugrálást, mert a nappaliban csörömpöl a csillár.


    Hallom viszont a lift fel-le járását a lépcsőházban, mert közel van a lakásomhoz a lift, de főleg hajnalban, amikor mennek a népek munkába.
    A hálószobám a WC mellett van és időnként lehet hallani ha valaki pi**l, alattam vagy felettem és lehúzza a WC-t, de nem zavar, már megszoktam.


    *****************


     


    A családi ház sem jobb.  A kutyaugatás, busz, villamos közlekedés is zavaró lehet. Esetleg még vonat is járhat a közelben.
    Anyukám kutyája, rendszeresen nekiugrott a kapunak oltári nagy csattanással. Nekem az agyamra menne.


    Aztán vidéken az állatok is zajonganak. A kakas kukorékol, a ló nyerít, a disznó röfög és mellé társul a kellemes illat is.


    Szóval mindenütt van zaj. Esetleg egy másik bolygón még csend lehet. Pl. a Marson, mert ott még nem lakik szomszéd.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (1)
    2016-01-11  17:08
  13. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2016. január 13. 14:4274.

    Igen, biztos, h. tégla. Megkérdeztük. 


    Unokahúgom ugyanilyen házban bérel albérletet szemben, ugyanezektől a dolgoktól szenved. Tehát tuti, hogy nem csak én hallom, nem az én fülem extra érzékeny. Ráadásul rokonom ilyen idegállapotban végzi a SOTE-t. El nem tudom képzelni, hogy tud tanulni szegény.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (72)
    2016-01-13  14:15
  14. 2016. január 13. 14:1873.

    Igen. A tanya lesz a legjobb.

    előzmény:
    pszichothriller (68)
    2016-01-13  12:06
  15. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2016. január 13. 14:1572.

    Ez valami döbbenet, nagyon kifogtátok. Biztos, hogy téglaház? Írta itt is valaki, hogy azt hitte, téglaházban lakik, amikor meg falat bontottak, kiderült, hogy nem is tégla volt, csak valami vékony sz.r. Szerintem egyébként ne a téglát (mint építőanyagot) hibáztasd, ilyet még a hírhedten rossz hangszigetelő panelekről sem hallottam, a tégla meg mindig jobb. Szerintem ebben a lakásban, ahol laktok, úgy összességében nagyon elrontottak valamit, amikor a házat építették.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (71)
    2016-01-13  13:58
  16. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2016. január 13. 13:5871.

     


    Nálunk teljesen az van, amit az utolsó mondatodban írtál. Normál életvitellel is mindent át lehet hallani. Istennek nem győzök hálát adni, hogy kutya-, és egyéb háziállat nélküli, gyerektelen pár lakik felettünk. Így is mindent, az égvilágon mindent hallani tőlük. Most pl főznek, közben beszélgetnek. Előbb picit felemelte a nő a hangját a pasira, de most már megint békésen beszélgetnek egymással. Voltak már vagy hatszor vécén, fürödtek, kezet mostak, mindent tudunk a napjukról, valószínűleg ők is a miénkről. Egyébként az is őrület amúgy, hogy ennyi mindent megtud az ember idegenekről egy ilyen rohadt házban. Azt is lehet hallani, hogy mit csinál a vécén a szomszéd, a pisi csurgását tisztán halljuk a konyhánkban is, de amikor lövöldözik a nagydolog közben, na az se semmi. Főleg, ha eszel közben. Guszta nagyon. Épp ma mondtam a páromnak, hogy ez az egész itt lakásunk ez nem más, mint egy perverz, kényszerű együttélés idegen emberekkel. Kizárt dolognak tartom, hogy hosszú távon nincs egészségkárosító hatása, mentális szinten. 


    És valószínűleg úgy lehet, ahogy írtátok, nincs sablon, nincs olyan, hogy minden tégla ház szar, és minden panel jó. Ez olyan lehet, hogy ha valaki kifog egymás után három rossz házasságot, az nyilván azt érezheti, hogy minden házasság szar, holott nem így van. Nekünk is így jöhetett össze, hogy ennyire megutáltuk a téglát, kifogtunk egymás után kettő ilyen rettenet helyet. 

    előzmény:
    phangan (70)
    2016-01-13  13:44
  17. 2016. január 13. 13:4470.

    Szerintem a csaladi hazzal se altalanositsunk. 3 csaladi hazban laktam, sehol nem zavart tulsagosan semmi ilyen. Funyiras volt esetleg, na es? Sot az egyik sorhaz, na ott az egyik fal vekonyabb volt, mert a szomszednak fel kellett huznia egy falat, igy a hangos zenet valanennyire lehetett hallani.


    Csaladi haznal nalunk ami nyaron elfordul, hogy a szomszedban grilleznek, isznak, hangoskodnak keso ejjelig, de hat mit tudok csinalni? Olyan mint egy hazibuli egy lakasnal. Ez is inkabb akkor hangos, ha az ablakot nyitva hagyjuk - ami persze tok atlagos egy forro ejszakan. 


    Ez mar inkabb az elni es elni hagyni kategoria, mig egy lakasnal nem tudsz mit csinalni, normal eletvitellel is hallani mindent.

    előzmény:
    pszichothriller (68)
    2016-01-13  12:06
  18. 2016. január 13. 13:1769.

    Ez sem feltétlenül igaz, a mienk viszonylag új, tégla, és mint írtam, abszolút nem halljuk egymást a szomszédokkal, csak a lépcsőházból szűrődik be minimális zaj. Szagok sincsenek.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (50)
    2016-01-12  22:38
  19. 2016. január 13. 12:0668.

    Én nem javasolnám a saját lakást, főleg az eddigi tapasztalataid fényében. 


    Váltogasd az albérleteket, aztán, ha valamelyik jónak bizonyul, akkor tenni kell ajánlatot a tulajnak megvételre.


    Tudom, hogy nem jó költözni folyton, de az albérlettől mégis könnyebb megválni, mint egy saját lakástól.


    A családi házzal az a gond, hogy én még nem jártam olyan helyen, ahol ne ugatott volna kutya, vagy a szomszéd ne reggel 7-kor barkácsolt volna. Az meg végképp idegesítő, hogy tiszta nyugi a környék, idilli csönd, de egy kutya mindig belerondít a képbe. Tesómék utcájában az egyik németjuhász egész éjjel ugatott, az egyik lakó meg is akarta mérgezni, amikor már nagyon elfajultak a dolgok.


    Tehát családi házból is olyan jó, ami inkább tanyaszerűség, és messze vannak a szomszédok. De ennek is vannak hátrányai. Messze mindentől, nem túl biztonságos. De olyat semmiképp, ahol egymás szájában vannak a házak, még a faluk is összeér.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (1)
    2016-01-11  17:08
  20. Torolt_felhasznalo_773465
    Torolt_felhasznalo_773465
    2016. január 13. 11:0967.

     


    Családi házban hallod a szomszéd házból a beszélgetést? Ez most komoly? Jól értettem?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_412193 (65)
    2016-01-13  09:05
  21. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2016. január 13. 09:1066.

    Szerintem azért ennyire nem kéne visszafognotok magatokat. Mi a fenének? Ha te hallod amit a másik csinál? Azzal, hogy éltek a lakásban, még senki nem fog feljelenteni. Nyugodtan mossál, porszívózz vasárnap is, ha neked úgy jó. Erre senki nem tehet egy szót se.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (59)
    2016-01-12  23:06
  22. Torolt_felhasznalo_412193
    Torolt_felhasznalo_412193
    2016. január 13. 09:0565.

    A panel vasbetétekre ráöntött betonelemekből áll, amik remekül vezetik a hangot. A fal fúrása bizony 10 emeleten keresztül is remekül hallatszik, de a szomszédból  a villanykapcsoló működése is. A padlószigetelést átrakáskor általában felszedik, így még a sima lábbeli használata is hallatszik.


    A régebbi téglaépítésű házaknál a közműveket kell általában cserélni - így bizony zsákbamacska a legtöbb lakásvásárlás.


    Persze a családi házaknál is akadhat probléma. Mi nem vettük észre a tetőgerendák vékony keresztmetszetét, és bár első ránézésre minden rendben volt, egy év múlva szép lassan elmozdult a szerkezet a betoncserepek súlya alatt - annak ellenére, hogy már öt éve készítették.


    A szomszédból a kutyaugatást, vonítást bizony keményen át lehet hallani, de még a hangosabb beszédet is - főként éjszaka. Bizony nagy odafigyelést igényel az új otthon beszerzése.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (1)
    2016-01-11  17:08
  23. 2016. január 13. 08:2364.

    Teljesen megértem a gondodat, 10 évig szenvedtem tőle. Én panelba sem költöznék, lutri az egész, mikor éppen ki és hányan laknak melletted.


    Eddigi tapasztalataim szerint a vastag falú, régi építésű társasházakban a legkisebb az áthallás, bár ezeket meg műszakilag kell jobban megnézni, mert lehetnek nagyon elavultak. Arra is figyelni kell, hogy ha nagyobb lakások lettek átalakítva kisebbekké, a választófalak már vékonyak. Elég egy vékony fal, hogy megkeserítse az életed. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_773465 (39)
    2016-01-12  18:35
  24. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2016. január 12. 23:2763.

    A panelban a zajok mellett van egyfajta duborges is. (valaki egyszer el is magyarazta, hogy asszem a wc es furdoszoba csoveken at meg fel is erosodik a zaj es a duborges.) Regi szep szocialista idok: a folottunk lako baratnommel a futescso finom utogetesevel jeleztunk egymasnak:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (61)
    2016-01-12  23:21

Címlap

top