Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Lakcím - másként

November5
Létrehozva: 2014. Április 4. 13:45

Sziasztok!

 

Talán valaki már találkozott ilyen üggyel és tudja a megoldást.

 

Vettem egy lakást és a bejelentkezés kálváriáját járom.

 

Elkészült az adásvételi. Legyen Pitypang utca 15/C, földszint 5. Ez a cím szerepel a tulajdoni lapon is. Ez alapján íródott a szerződés, kaptam hitelt a banktól.

A banki hitel folyósítás egyik feltétele, hogy állandó lakcímem kell legyen ez a cím.

Ezzel nincs is bajom. Elmentem az okmányirodába, hogy átjelentkezem. Vittem az adásvételit, kitöltöttem a papírokat.

 

A hölgy megnézte a gépben a papírokat - helyrajzi szám, valóban én vagyok-e bejegyezve tulajdonosként stb - a földhivatal oldalán.

 

Ezek után kijelentette, hogy nem tud bejelenteni, mert ugyan ez a hivatalos cím a földhivatalnál, de neki a rendszerbe erre a helyrajzi számra csak annyi van, hogy pitypang utca 15/C. Földszint 5 nincs, tehát nem írhat ilyet.

Ha nem ír ilyet, akkor a bank sem fogadja el majd a kártyám.

 

Elmondta, hogy 2008-ban került át minden számítógépes rendszerre, de mivel azóta nem volt tulajváltás, így nekem kell megindítanom a címfelvételt.

 

Mehettem be a hatósági osztályra, hogy kérjek egy igazolást, hogy igenis van Pitypang utca 15/C, azon belül földszint 5. Ott adnak, azzal mehetek vissza lakcímkártyázni.

 

Elmentem a hatósági osztályra, ahol is közölték: nekik kell a társasházi alapító okirat, amiben tételesen fel van tüntetve, hogy van a Pitypang utca 15/c alatt földszint 5.

Kell még 3000 Ft illetékbélyeg

Kell az adásvételi szerződés.

 

Mindezzel menjek majd vissza hozzájuk, elindítanak egy átírási, beírási dolgot és pár nap, hét múlva már az okmányirodában is látszik majd, hogy van!!! Pitypang utca 15/C, földszint 5.

 

Én ezen teljesen kiakadtam...

 

Én fizessek azért, ami már van, de a hivatal nem vezette át normálisan?

 

Felhívtam a közös képviselőt, hogy mi a problémám. Elmondta, hogy mivel nem társasház, nincs is alapító okirat. Egy igazolást tud kiállítani, hogy van földszint 5 a Pitypang utca 15/C alatt és összeollózza a papírokat.

 

Intézett már valaki hasonló ügyet?

 

Tudom! Ha tellett lakásra, ne ezen a pár ezer forinton bukjak ki. De összeszámoltam, hogy az ilyen csak illetékek, igazolások kikérése majd' 100 ezer forint volt. 

Mikor azt hittem, hogy vége, túl vagyok minden papírozási dolgon akkor kiderül, hogy nem. Mert nem tudok hová bejelentkezni, az okmányiroda szerint ilyen lakás nem létezik, csak a 15/C, ahol tulképp 10 család minden tagja boldogan él egymás mellett, alatt, felett - egy kupacban.

 

Szerintetek jogos ez az eljárási díj? 

 

Ja, arról nem is beszélve, hogy a ház oldalán egy nagy B díszeleg, az összes közmű 15/B, földszint 7 alá van címeztetve, az előző tulaj által. Akitől vettem, az ebben a lakásban lakott, a lakcímkártyáján 15/B, földszint 5 szerepelt. A földhivatal erre a címre írta, küldte ki a tulajdonjog bejegyzés törlését.

 

Nos... Esetleg, valaki... :))  Ötletek?

 

Köszönöm!

 

Nov 

 

 

  1. 2014. Április 6. 15:5015.

    Üdv a bürokrácia útvesztőjében...

     

    személyes tapasztalataink, komoly asztalracsapások, és valahogy csak lesz megoldás...

     

    Ha elkezdesz igazat adni a hülyeségre is, akkor csak küldenek ide oda végeláthatatlanul... totál feleslegesen. ha előző lakó címe ez volt, akkor  hmm... mindenképp ők vétettek, némi ügyvéd főnök emlegetése, és elsz kártyád..

     

    amúgy egy rossz vicc az egész természetesen ami a bürokráciában megy... ezerrel tologatják az aktákat, marha fáradtak ebben, és ők fontosak.. a saját szabályaikat se ismerik,  neked kell kívülről tudni, mert egymás melletti ablakokban tök mást mond ugyanarról az ügyről az ügyintéző...

     

    fizetni meg csak óvatosan.. mert simán kifizettetnek 10 ezreket feleslegesen, aztán végül kiderül, nem is kellett az az okmánybélyeg, csekk stb... de ha már kifizetted rajtabuktad.

     

    egy a tuti, mindennek te magad nézel utána előre mi a szabály, felkészülten mész, megmondod nekik ez van, és ha húzzák a szájuk asztalra csapsz. ennyi. Igen az aláíráson és a pecséten kivül (tisztelet a nagyon kevés kivételnek) a hivataloktól ne várj munkát. Neked kell mindent tudni.

     

    Ha végképp elvesztél akkor meg bízz meg egy hozzáértő ügyvédet, vagy ügyintéző céget intézkedni, megoldják helyetted. Még olcsóbb is lesz, mint a sok időráfordítás.

     

     

     

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45
  2. 2014. Április 6. 15:3414.

    Szerintem ne hagyd, hogy az államigazgatási tévedés miatti költségeket Rátok testálják/kényszerítsék!

     

    A JEGYZŐT keressétek meg, ő a jogban jártas, ez a gond az ő "asztala", neki tudnia KELL, hogyan rendezhető el az ügy, ami a házadban mindenkit érint!

     

    Mert bármikor okozhat problémát bármelyik lakástulajdonosnak, itt a példa, a Tiéd!

     

    Másoknál is jelentkezhet ez gondként, másféle ügyintézésnél, hitelfelvételnél, vagy postai kézbesítésnél, vagy ami még eszükbe sem jut, csak, ha majd találkoznak vele.

    előzmény:
    November5 (13)
    2014-04-05  22:17
  3. 2014. Április 5. 22:1713.

    Megkérdeztem.

     

    Van, akinek 15/B - így simán.

     

    A velem szemben lakó 2007-ben örökölte és irta a nevére a lakást. Neki 11/C. Földszint 5.

     

    A másik lakó pár hónappal előbb vette a lakását, mint én. Neki is végig kellett ezt járnia, mert a tulajdoni lapon a jó cím volt, de az okmányirodában nem volt meg az a cím, ami a tulajdoni lapon. Mehetett a szövetkezeti elnökhöz igazolásért, de...

     

    Azt a papírt simán bevitte az okmányirodába és az alapján kiállították a tulajdoni lap szerinti címre a lakcímkártyáját. Se illetékbélyeg, se építési osztály, se hatósági ember.

     

    Erre varrjak gombot!

     

    Köszönöm a segítséget, gondolkodom tovább. A jövő héten lesz lakógyűlés, felvetem a témát. 

     

     

    előzmény:
    csutak51 (11)
    2014-04-05  10:18
  4. 2014. Április 5. 22:1112.

    Bocsi, lehet, hogy nem érthetően írtam le.

     

    Tehát:

     

    Kevés hitel kellett nekem. Kértem a banktól, hitelképes voltam, tehát adtak. De a szerződés egyik feltétele, kitétele az volt, hogy a pénz folyósítását követően egy éven belül be kell jelentkeznem állandó lakcímként a lakásba, aminek megvásárlásához a hitelt megkaptam.

     

    Én már tulajdonosa vagyok a lakásnak, bejegyezve a tulajdoni lapra, mellette a bank, mint első "kielégítendő" a hitel lejártáig. 

     

     

    előzmény:
    xyz123123 (7)
    2014-04-04  19:48
  5. 2014. Április 5. 10:1811.

    November5,

    kérdezd már meg a többi 9 ott lakó családot, hogy nekik mi áll a lakcímkártyájukon?

     

    Lehetséges, hogy néhányuknak a jó cím, helység, utca/emelet/ajtószámmal.

     

    Ha a lakcímkártyájuk régebbi, mint az adatnyilvántartásban keletkezett hiba, szerintem a jó cím van a kártyájukon!

     

     

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45
  6. 2014. Április 5. 10:0910.

    Ez egyszerű.

    Gondolom, megkötötték a szerződést, November5. adott előleget/foglalót, és a további összeget pedig a bank utalná át az eladónak.

     

    HA be tudná jegyeztetni a lakcímkártyájára a JÓ címet, ami ott áll a lakás tulajdoni lapján!

     

    Ha a hibás lakcímnyilvántartás miatt anyagi kára keletkezik, vagy emiatt netán a vásárlás is meghiúsul, -mert a szerződésben leír fizetési időpontban nem utal a bank-, ki fogja őt kártalanítani???

     

    Gondolom, bármelyik ügyvéd azt mondaná, az, aki hibázott! Vagyis az állam(igazgatás).

     

    Egészen biztos, hogy a földhivatali tul.lapra a jó címet az önkormányzat adta meg, alighanem, amikor a házat építés után bejegyezték.

    Talán a gépi adatnyilvántartásra való áttérésnél követték el a hibát.

     

    A furcsa, hogy ha az okmányirodai ügyintéző látta a tul.lapon a címet, miért nem nézett utána HIVATALBÓL, mi lehet a gond, és hogy lehet javítani, ami téves????

    előzmény:
    xyz123123 (7)
    2014-04-04  19:48
  7. 2014. Április 4. 23:099.

    Olvasgattam kicsit.

    Tehát a pontos címet -pl. Pitypang utca 15/C, földszint 5.-    "közigazgatási cím"-nek nevezik.

     

    "Az egyes lakások (nem lakás céljára szolgáló helyiségcsoportok) bejáratát (társasházi közös területről vagy közterületről) közigazgatási címmel kell jelölni (pl. fszt. 1. vagy I. em. 6.)."

    Mármint a földhivatali bejegyzéshez szükséges alaprajzokon.

     

    A földhivatal HELYESEN tehát be is jegyezte annó ezt a pontos "közigazgatási cím"-et a lakásod tul.lapjára.

     

    Csak épp a KÖZIGAZGATÁS -okmányiroda- nem ismeri (el) ezt a címet!????Vicces!

     

    Ahogy írtam, irány az illetékes önkormányzat jegyzője, akitől én a Helyedben kérném a hivatal tévedése miatt felmerülő költségeim megtérítését IS!

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45
  8. 2014. Április 4. 22:088.

    Az ingatlannyilvántartásnak vannak szabályai, az ingatlanok bejegyzése/nyilvántartása a vonatkozó törvények szerint történik.

     

    Ugyanígy a lakcímek nyilvántartása is törvényben/rendeletekben szabályozott!

     

    Ezt MIND ismernie kell az önkormányzat jegyzőjének IS, és a földhivatal vezetőjének/jogászának IS!

     

    Azt javasolom, hogy ha az okmányiroda vezetőjével beszélve nem jutsz megfelelő eredményre, menj be az önkormányzat jegyzőjéhez, és kérj TŐLE felvilágosítást, mit tehetsz!

     

    A lónak is 4 lába van, mindenki tévedhet, a hivatalok is, ám NONSZENSZ, hogy egy hibás nyilvántartás/hivatali bejegyzés miatt az ügyfél fizessen, és járjon kanosszát!

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45
  9. 2014. Április 4. 19:487.

    "A banki hitel folyósítás egyik feltétele, hogy állandó lakcímem kell legyen ez a cím."

     

    Ha nem adott hitelt, hogy vetted meg a lakást? Ha nem vetted meg a lakást, hogyan is jelentenéd be magad állandó lakhelyre?

    Bocsánat, de ezt így nem értem... 

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45
  10. 2014. Április 4. 16:586.

    Szia!

     

    Ez szövetkezeti lakás, nem társasház. Emiatt nincs alapító okirata. Csak építési engedélye, tervrajza. Ezeken van rajta minden adat.

    Helyrajzi szám, pontos cím, helyiségek száma, alapterület mérete stb.

     

    A tulajdoni lapon, a földhivatalban detto ez van feltüntetve.

     

    De az okmányirodában csak a házszám és a betűszám jelzése található meg a gépben, a többi nem.

     

    Ezért nem értem, hogy miért kerül ez nekem pénzembe. Én megtaláltam a hibát, igényem van a javítására, mert így pontos a cím. Ha időbe telik, akkor kivárom, de pénzembe ne kerüljön.

     

    Lehet, hogy tényleg egyszerűbb lenne az önkormányzat építési osztályáról kikérnem a ház, lakás adatait.

     

    Nem én szúrtam el, az ügyvéd is a földhivataltól kikért papír alapján dolgozta ki a szerződést.

     

    Megkérdeztem a szomszédokat, itt mindenkinek úgy van beírva a lakcíme, hogy Pitypang utca 15/B és slussz. Se emelet, se ajtó.

     

    Ha valaki eladná papíron a Pitypang utca 15/B-t, akkor mindenkit kiköltöztetnének, mert eladta, holott csak annak egyik lakásában lakik?

     

    Most bogarat ültettem mindenki fülébe, hogy jéééé, tényleg... Miért nincs emeletezés, ajtószámozás, holott a földhivatalban, a tulajdoni lapon van.

     

    Már mindene túl vagyunk, a jelzálogot bejegyezték, csak be kellene jelentkeznem.

     

    Nem, akitől vettem, az a 15/B-ben lakott - papíron, de gyakorlatban ebben a lakásban- , mint itt a házban mindenki. :))) A földhivatalban a lakás címe viszont 15/C. + földszint 5. 

     

    Szóval rajtam kívül ebben a házban mindenki a B-ben lakik, csak én a C-ben. Senkinek sincs emelet, ajtó vagy bármi más jelölés, nekem van földszint 5.

     

    Amit nektek ingyen és bérmentve megtettek, azért tőlem most 3000 ft-os illetékbélyeget kérnek.

     

    A tulajdoni lapon határozottan önálló ingatlan van írva. 

     

    A banknak nem elég. Határozottan azt a címet kéri a lakcímkártyára, ami a tulajdoni lapon szerepel. Különben ezért az egy hiányért visszavonja a hitelem. hiába fizetem, fizettem rendesen. Aláírtam ezt a feltételt is, de nem gondoltam, hogy ez is ekkora cirkusszal jár.

     

    A közműnél nullázáskor is a régi lakó címe szerepel. Tehát évtizedek óta nem a tulajdoni lapnak megfelelő címre írták, számlázták ki a dolgokat. 

    Ezek szerint, ha sikerül átiratnom a földhiv. szerinti címet, de a közmű a régi rossz címre jön, akkor nem is hajthatják be rajtam?

     

    Jaj, most annyira belém bújt bosszúból a kisördög. Úgy is kifizetném... De elméletileg lehetne ilyen? 

     

    Évekbe telik, mire gatyába rázom ezt a lakást mindenhogyan. Ha így halad az ügyintézés.

     

     

     

    előzmény:
    Claire31 (5)
    2014-04-04  16:24
  11. 2014. Április 4. 16:245.

    Szia!

     

    Nemrég nálunk is volt ilyen gond. Sajnálom elég sz...r ügy, de azért nem lehetetlen.

     De lenne pár kérdésem, ha jól értem ez egy társasházi lakás és úgy is vetted?

      Ha az , akkor kell legyen alapító okirat( földhivatalnál), különben hogy lehet a lakásnak külön helyrajzi száma? (A bank gondolom az önálló zálogjog bejegyzése miatt kéri a papírokat).

    Amúgy ezeket a volt tulajdonoson kéne leverned, mert a társasházi szerződést át kellett volna adnia. Ha pedig őt már bejelentették erre lakcímre, akkor az okmányirodában nem lehetne probléma. (gondolom az adásvételiben is így szerepelt a volt tulajdonos címe). Én úgy tudom az önkormányzatok építésügyi hatóságához tartozik a lakcím megállapítás(nálunk így volt és ingyen és bérmentve megállapították a lakcímet, csak a társasház alapítót kellett bemutatni). Utána már mehettünk az okmányirodába. Szóval nekünk teljesen ingyen volt a dolog.

    Engem inkább az aggasztana, hogy papíron akkor társasházi lakást vettél, vagy csak egy közös ingatlannak tulajdoni hányadát.  Amúgy az igaz, hogy Pitypang utca 15/b alá bejelentkezhetsz te is. hátha az is elég a banknak. A közműves dolog már nagyobb gáznak hangzik. Adott nullás papírokat átadásnál, ott milyen óraszám azonosítók szerepeltek? Tuti azok tartoznak a lakáshoz? Nálunk vízdíjat kellett horribilis összeget kifizetnünk ártírási hiba miatt, aztán lefogyaszthatjuk

     

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45
  12. 2014. Április 4. 16:084.

    Nem jogos, ha ők b***ták el, de nem tudsz mást csinálni. Állampolgári jogod, hogy neked ugyanannyiba kerüljön a lakcímed intézése, mint másnak, de ha ragaszkodsz az igazadhoz, akkor egy csomó pénzt, időt meg energiát bele kell öldöd abba, hogy pereskedj.

    Nálunk 3 lakás van a földszinten a lépcsőházban, viszont csak 1-et jegyeznek a népesség nyilvántartóban, amit az én lakhelyem tulajához tartozik. Jó kérdés, hogy hol lakik papíron a másik 4 ember. Az egyikre azt mondom, hogy talán a szüleiknél (én fiatal pár bérel), de a falszomszédaink tulajdonosok. Ez akkor derült ki számomra, mikor véletlenül rossz ajtót mondtam bejelentésnél ( a szomszédét), és közölték, hogy ilyen nem létezik.

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45
  13. 2014. Április 4. 15:053.

    Szia!

     

    Köszönöm, igyekszem türelmes lenni.

     

    Az egész lakótelep nagy ásza a postás, aki bármilyen betű és szám elírás esetén is tudja, csak név alapján, hogy hová dobja be a levelet.

     

    Időnként kiköt egy-egy ismeretlen névre szóló, ám a lépcsőházunkba címzett levél, ami ott pihen a hirdetőtáblán pár hétig, majd visszaküldi a feladónak. 

     

    De most még a postás sem tud segíteni.  

    előzmény:
    Amarynda (2)
    2014-04-04  14:32
  14. 2014. Április 4. 14:322.

    Te szegeny

     

    na kb. az ilyenek miatt hagytam el Mo ot 28 eve. orokre.

     

    mert ezekbe napi szinten csak beleorulni lehetett, mar akkor is.

    sok szerencset, probalj megnyugodni azt hiszem mast ugyse tehetsz.

    előzmény:
    November5 (1)
    2014-04-04  13:45

Címlap

top