Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gázkonvektor csere

Jégmacska
Létrehozva: 2013. március 31. 10:58

Sziasztok!

 

Lakótelepi, tégla lakásban szeretném a fűtést korszerűsíteni.

Ez egy 4 emeletes épület földszinti lakása. Fűtése egyedi, gázkonvektoros, amit szeretnénk központi kazános, lapradiátoros fűtésre átépíttetni.

 

Ha esetleg valaki már belevágott ilyenbe, átépíttette, akkor ossza meg velem legyen kedves a tapasztalatokat.

 

Kell-e terveztetni?

Kell-e a lakók beleegyezése vagy sem, mert már így is egyedi a fűtés.

Milyen dolgokra kell figyelni? Pl: kazán beszerelésekor.

Praktikus ötletek?

Kihez kell fordulni első körben? Vizes vagy gázos szakemberhez? (Mert a gázkazán melegíti a vizet, ami kering a rendszerben, amit gondolom a vizesember épít ki).

A falon vagy a padló alatt érdemes a fűtéscsöveket elvinni?

Meddig bírja a rendszer? Évente kell takaríttatni, cserélni benne bármit is?

 

Valóban sokkal gazdaságosabb, mint a gázkonvektor?

 

Valami más megoldás gázkonvektor helyett, ami gazdaságosabb?

 

Jelenleg új ablakokkal, szigetelve a 63 m2 fűtése a leghidegebb hónapban 30 000 Ft volt. Csak a fűtés, ebben nincs benne más.

 

Még mielőtt letépné valaki a fejem: éjjel gondoltam ki, friss a dolog és azért érdekel most. Leginkább azért, hogy gondolkodjam rajta tovább is vagy sem, ha igen, akkor merre induljak el a továbbgondolásban.

 

 

 

 

 

  1. ViV
    ViV
    2014. szeptember 18. 10:1454.

    Nekünk az előző lakásunkban öntöttvas konvektorok voltak, amelyeket nagyon szerettem. Bár kezdetben féltem tőle, hogy nem lesz gazdaságos, nem lesz elég meleg, stb., de a 60 m2-t teljesen jól befűtötte a 3 db konvektor. Gyorsan felmelegedett, és jól tartotta a meleget is. Volt némi hangja, pici halk kattogás, de egyáltalán nem volt zavaró. 


    Időközben elköltöztünk, itt lemezes konvektorok voltak. De ezt a fajtát nem ajánlom senkinek! Amilyen gyorsan felfűt, olyan gyorsan le is hűl. Még szerencse, hogy a házban van cserépkályha. Így tavaly télen főként azzal fűtöttünk, a konvektorok csak tartalékon mentek. Ha ez nem lett volna, félek belegondolni, mennyi gázt fizettünk volna havonta.


     

    előzmény:
    horvat.barbara.75 (53)
    2014-09-12  08:15
  2. 2014. szeptember 12. 08:1553.
    Bocsi, lehet, hogy félreérthető voltam. Ahol laktam, ott az összes (5 db) lemezes konvektor volt. Utáltam. Amit vettem lakást (amiről a topikot nyitottam), ott is konvektorok voltak, három lemezes, kettő öntöttvas. Nem próbáltam ki egyiket sem, az egész fűtés élből "ment a kukába". Az új lakás konvektorait adtam le bizományba, arra írtam, hogy az öntött vasat hamar elvitték.
    idézet:
    Jégmacska (52)
    2014-09-11 12:58:43
    Na igen, így már értem =)
    Én is ezért félek az új fajta konvektoroktól, nem merek lemezt venni. Az öntöttvas viszont szuper, én sosem váltanék radiátorokra, imádom őket =)
    előzmény:
    Jégmacska (52)
    2014-09-11  12:58
  3. 2014. szeptember 11. 12:5852.
    Bocsi, lehet, hogy félreérthető voltam. Ahol laktam, ott az összes (5 db) lemezes konvektor volt. Utáltam. Amit vettem lakást (amiről a topikot nyitottam), ott is konvektorok voltak, három lemezes, kettő öntöttvas. Nem próbáltam ki egyiket sem, az egész fűtés élből "ment a kukába". Az új lakás konvektorait adtam le bizományba, arra írtam, hogy az öntött vasat hamar elvitték.
    előzmény:
    horvat.barbara.75 (51)
    2014-09-10  08:33
  4. 2014. szeptember 10. 08:3351.

    Érdekes, hogy az öntöttvasra is azt mondod, hogy kattogott. Nekem eddig csak az volt a környezetemben (anno otthon, a nagyiknál, az albiban...) és sosem éreztem ezt. Inkább a lemezre mondják, hogy kattog.


    Ha esetleg bárkinek van Lampart tapasztalata, légyszi írjatok!
    Köszönöm!

    előzmény:
    Jégmacska (50)
    2014-09-09  16:48
  5. 2014. szeptember 9. 16:4850.
    Szia!

    Anno én nyitottam ezt a topikot. Túl vagyok az átépítésen és megszabadultam a konvektoroktól is.
    Azelőtt az volt a lakásunkban, fég, parapetes nem a legrégebbi, de nem is a legújabb.. Csattogott, mint az istenyila, ha felfűtött, majd akkor, amikor hűlt vissza. Nappal is zavaró volt, éjjel meg pláne a nagy csendben. Egyenletes hőmérséklet sem volt. Javította azt szerelő, évente tisztították, termosztátot cseréltek benne. Mindent csináltak alkalmanként 8-10 ezerért. Akkor is ez volt a helyzet. 5-ös fokozatra állítva lehűlt a lakás 18 fokra, majd berobbant, fűtött mint a bolond 27 fokig. Utána kikapcsolt és megint kihűlt a lakás.

    Leszereltettem a konvektorokat. Kettő öntött vas volt, azt nagyon gyorsan kiárulta a boltos, azt még szívesebben felszerelik, mint ezeket az új látványosabb konvektorokat. A másik kettő, ami újabb volt, pofásabb, na az még mindig ott porosodik nála bizományban.
    előzmény:
    horvat.barbara.75 (49)
    2014-09-09  13:58
  6. 2014. szeptember 9. 13:5849.
    Sziasztok! 

    Milyen új kéményes konvektort érdemes most venni? 

    Sok mindent terjesztenek az eladók, hogy a FÉG az új tulajdonosa óta haldoklik, de csak ők gyártanak öntöttvasat. Még sosem volt lemezes konvektorom. Nagyon hangosan kattog? 

    Lampart tapasztalatom nincs, de furcsán hangzik, hogy román... Van valakinek ilyen márkájú? 

    Nagyon köszönöm a segítséget.
  7. 2013. október 1. 21:3248.
    Szerintem akármilyen gázszerelőt hívsz egy jó tanács, hogy az arcképes gázszerelő igazolványt kérd el. http://gazigazolvany.hu Ezáltal a visszaélés is csökkenthető, mert rengeteg a kontár és a túlszámlázás.
  8. Torolt_felhasznalo_535929
    Torolt_felhasznalo_535929
    2013. Április 2. 17:1847.

    Járjátok körbe alaposan a lehetőségeket. Azért is írtam le…

    Elhittem, hogy életveszélyes volt.

    Gyakran találkozom ilyenekkel. Én ilyenkor azonnal szakvéleményt is írok, illetve leírom a további lehetőségeket is.

     

    A fűtéskorszerűsítés az esetek többségében csak egy hangzatos lózung. Korszerűsít a lakó, felrak egy csili-villi modern vackot, azt hiszi, hogy évtizedekre megoldotta a problémáját, pedig nem. Sőt, az esetek többségében kiszúrnak magukkal… Például a konvektoros fűtés helyére kombocirkó beépítése... A megbízható helyére bekerül a megbízhatatlan, a drágán fenntartható, ami valószínűleg soha nem fogja visszahozni az árát.

     

    Bárhogy is döntötök, sok sikert kívánok hozzá!

    előzmény:
    bévica (46)
    2013-04-02  16:58
  9. 2013. Április 2. 16:5846.

    Sajnos nálunk az a gázkészülék tényleg életveszélyes volt...Nagyon régi volt, a lakás egy romhalmaz volt, amikor 6 éve felújítottuk...Ablak csere csak 2 éve volt és tavasztól őszig mindig bukóra volt nyitva a felső ablak a lakásban. Tehát volt szellőzés...Fürdőszobán csak egy tolóajtó volt, ami elég gagyi volt, tehát nem volt elzárva a lakástól.

    No mindegy, sz... dolog ez a fűtés korszerűsítés...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_535929 (45)
    2013-04-02  16:10
  10. Torolt_felhasznalo_535929
    Torolt_felhasznalo_535929
    2013. Április 2. 16:1045.

    Az a szomorú, hogy az emberek egy része csak legyint arra, amikor életveszélyesnek nyilvánítanak a szerelők gázkészüléket, vagy Főkétüszösök kéményeket.

    Professzionális mérőműszereket használok, és szinte minden hétre jut olyan, amikor jóval-jóval a normál határérték feletti CO-t tudok mérni… De nem ritka az sem, amikor az életveszélyesnek előzőleg kikiáltott készülékről kiderül, hogy minden oké, csak ki kéne tisztítani, vagy egy érzékelőcsere után újra üzembiztos az.

    Talán a legtöbb CO visszaáramlásért, mérgezésért nem a gázkészülékek hibái felelősek, csak felszereltek egy új szagelszívót, vagy új jól záródó ablakokat, amitől huzatproblémák (levegő-utánpótlási problémák) lettek. Pedig csak a plusz levegőbeáramoltatásról ill szellőztetésről kellett volna gondoskodni, ahogy azt a szabályok is leírják. És ez sokszor a kéményt bevizsgáló „szakembereknek” sem tűnik fel…

     

    De érthető az is, hogy miért nem hisznek az emberek a figyelmeztető, intő szónak.

    Sajnos sokszor előfordul az, hogy szerelők butaságból vagy jól felfogott gazdasági érdektől vezérelve életveszélyesnek, cserére szorulónak mondanak olyan készülékeket is, amiket viszonylag egyszerűen és olcsón meg lehetne javítani. Sajnos ugyanez igaz sok Főkétüszös szaki „életveszélyes kémény” szövegére is. Amikor kellően ráijesztettek az emberekre, akkor előkerül a zsebből annak az ismerősnek a száma, aki „olcsón” megcsinálja azt. Ami után nem kevés jutalékot kap vissza zsebbe.

    Tehát nem egyszerű…

     

    Más. Mint írtam, egy parapettes cirkó (nem muszáj a MIKA) beépítésével az egész kéménybélelősdit meg tudtátok volna úszni (ez még most is adott!!!), a Főkétüszösök meg megharaphatják a saját hasukat, mert ha nincs kéménybekötés, akkor nem kell béleltetni sem.

    előzmény:
    bévica (43)
    2013-04-02  10:39
  11. 2013. Április 2. 11:3644.

    Bizony, igazat mondtál!

    Most jön a rengeteg fű alatti javítás, csere. Egy a lényeg, hogy ne látszódjék, hogy valaki hozzányúlt, mert akkor jön 100 eFt-os birság.

    No meg a fusi munkák (lessz bőven) , és vele együtt akár a tragédiák tömkelege.

    előzmény:
    bévica (43)
    2013-04-02  10:39
  12. 2013. Április 2. 10:3943.

    A "szakember" az apósom, aki tudta a helyzetet, de mivel a Főkétüsz 6 éve mondta az életveszélyes gázkészülékünkre, hogy semmi baja ( az őrláng rendszeresen elaludt, gázszag terjengett a lakásban... ) ezek után úgy gondoltuk, hogy nem veszik észre, hogy csere volt...Tényleg vicc ez a cég! Hamarabb meghaltunk volna attól a régi készüléktől...

    Így jártunk... Hozzáteszem, szerintem még így is olcsóbban megússzuk, mintha számlát kérő idegen szakembert hívtunk volna...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_535929 (41)
    2013-04-01  20:55
  13. 2013. Április 1. 21:1242.

    "Gondolom ez csak az új építésű házakra, lakásokra vonatkozik."

    Hááát! Jobb, ha nem gondolunk semmire, hanem a törvény szerint járunk el.

    Ugyanis az említett lakásban a héra azért nem fűtött, mert a tetőfedők a kéménybe dobták a sittet.

    Kémény helyrehozva, de a héra üzembehelyezése, és a kémény használata, már az új (jelenlegi) gáztörvénynek kell megfelelni.

    E miatt csak 6 hónapra (téli időszakra) kapott engedályt.

    Na, már most ezek a házak vagy 100 éve épültek, és a konvektorok/hérák vagy 50 éve. RÉGIEK! 

    előzmény:
    Jégmacska (23)
    2013-03-31  16:24
  14. Torolt_felhasznalo_535929
    Torolt_felhasznalo_535929
    2013. Április 1. 20:5541.

    Ezért érdemes mindig mindent szabályosan csinálni az ésszerűség határain belül.

    A cirkót beépítő „szakember” felelőségre vonható akkor, ha 2005 utáni a cirkóbeépítés, ugyanis nagyjából akkortól kezdve veszik szigorúan új készülékek beépítésénél a kéménybekötési engedélyeztetési szabályokat. Magyarán szólva TILOS bekötni a kéménybe cirkót, ha az nem fut át az engedélyeztetési eljárásokon! EZT tudnia kellett volna a „szakembernek”!

     

    Másik megoldás az lehetett volna, hogy olyan készüléket kellett volna beépíteni, ami nem kéményes, hanem parapettes rendszerű. Ekkor a kéménykapcsolat megszűnik, lehet mosni kezeiteket. MÉG EZ IS járható út lehet számotokra!

    Nem véletlenül emlegettem azt, hogy sok minden szól a konvektorfűtés megtartása mellett, illetve ha valakinek benne van a változtatási szándék a kobakjában, akkor a konvektor-cirkó (Mika) beépítése.

     

    Még egy érdekesség. Nagyon sok helyen, ahol kötelezni akarták az embereket kéménybélelésre, az emberek inkább leszereltették a gázvízmelegítőt, és felszereltek villanybojlert. Akcióban legutoljára kb 50 ezerért meg lehetett venni a 80-100 literest, és a mostaniak többségének sima 220 voltos konnektorcsatlakozás bőven elég, mivel ténylegesen nagyon alacsony az áramfogyasztásuk!

    Illetve sok helyen, ahol lehetőség volt rá, felszereltek olyan hőtárolós gázbojlert, mely nem igényel kéménybekötést.

     

    Szóval sok, abszolút költséghatékony megoldás létezik.

    előzmény:
    bévica (40)
    2013-04-01  20:10
  15. 2013. Április 1. 20:1040.

    Nem értek annyira a dologhoz, de ha jár hozzátok a Főkétüsz ( panelba nem szokott, de konvektoros fűtéshez igen ), akkor kell szakértői vélemény, az tuti...

    Mi cseréltünk konvektorról cirkóra, volt a fürdőszobában egy készülék csere, a Főkétüsz jött most ellenőrizni és kaptunk figyelmeztetést, hogy nincs róla szakvélemény, 30 nap múlva önkormányzat és büntetés...

    Így most perkálhatunk ki 300.000 Ft-ot a semmiből, mert a kémény is sz.. állapotban van és cserélni kell + bélelést is cserélni kell az új készülék miatt korszerűbbre...

    Kisbabánk lesz, már félreraktuk a pénzt az érkezésére, ebből most minden erre megy... Lesz 3 hónapunk arra, hogy valamit összeszedjünk az érkezésére a nulláról...

    Tanács: Hívd fel a főkétüszt és csinálj mindent hivatalosan, mert idővel lebuksz és akkor gáz van...

    Legalább fél millióval számolj mindennel!

    ( Nekünk 300.000 Ft volt a fűtőtestek, csövek beszerelése munkadíj nélkül, mert családtag szakmája szerencsére. Ja és nekünk csak 35 nm, 1 szobás a lakás... ) és erre jön most a bélelés + kémény...

    A fűtés ára különben kevesebb lesz. Kérdés, hogy hány év alatt hozza vissza az árát...

    Sok sikert!

  16. Torolt_felhasznalo_953497
    Torolt_felhasznalo_953497
    2013. Április 1. 09:1339.

    Konvektor helyére MIKA-6E.V készüléket rakatott egy ismerős a meleg vizet is ezzel csinálja. Technorgáz Kft a gyártó, magyar fejlesztés.

     

    előzmény:
    Jégmacska (1)
    2013-03-31  10:58
  17. Torolt_felhasznalo_535929
    Torolt_felhasznalo_535929
    2013. március 31. 23:4538.

    Különösebb indok nélkül a topiknyitó helyében abszolút nem dobnám ki a gázkonvektorokat. Mondjuk ha szereti a szépet, akkor igényes gáz látványkonvektorokat-kandallókat is fel lehet szereltetni különös engedélyezési-tervezési procedúra nélkül.

    A megbízhatóság, a tartósság és a szervizigénytelenség (ergo olcsó fenntartási költségek) mind a gázkonvektorok mellett szólnak.

    előzmény:
    csutak51 (36)
    2013-03-31  23:29
  18. Torolt_felhasznalo_535929
    Torolt_felhasznalo_535929
    2013. március 31. 23:3737.

    Nem azt írtam, hogy mind, hanem hogy a többség…  De ez sajnos a magyar oktatási rendszer illetve a nem megfelelő utánképzési gyakorlatnak „köszönhető”. Elszakadnak a mérnökök a mindennapi „valóságtól”. Ettől nem lesznek rosszabb szakemberek, csak kevésbé tájékozottak olyasmiben, amiknél inkább gázkészülék-szerelők szakmai segítségét kéne kikérniük. Némelyek meg jutalék alapján terveznek be bizonyos márkájú berendezéseket.

     

    Padlófűtésnél csak a parkettát kötelező felszedni, a többi mind opcionális…

    Amúgy a padlófűtés kábé 10-12 centivel növeli meg a padlószintet akkor, ha nincs lehetőség a padló födémszerkezetének visszavésésére. Ez azonban további igen komoly árdrágító tényező lenne.

    előzmény:
    csutak51 (35)
    2013-03-31  23:24
  19. 2013. március 31. 23:2936.

    Az időpocsékolást pedig úgy értettem, hogy hiába gondolja ki szépen, hogy neki ez, vagy az tetszene jobban, ha műszakilag nem oldható meg, csak csalódik!

     

    Én inkább megkérdezném a hozzáértőt, hogy miféléket javasol, konkrétan az adott lakásban, és a javasoltakból választanék.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_535929 (33)
    2013-03-31  23:01
  20. 2013. március 31. 23:2435.

    Én jót ismerek, és lelkiismeretes is.

    (Még mielőtt....Nem budapesti, és dehogy akarok neki reklámot csinálni, még rossznéven venné!)

     

    Mindenféle szakmában van ilyen ember is, meg olyan is, megbízás előtt le kell informálni!

     

    Ilyen alapon, amit írsz, senkiben se bízz meg, nem???

    Olyan tervező is van, aki kivitelez is, így az elméleted nem illik mindre!


    Ezt a parapet-gázkazánt nem ismertem, köszi! Megnéztem én is az oldalt.Láttam, ahhoz is kell terv, de egyszerűbb az engedélyeztetése.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_535929 (33)
    2013-03-31  23:01
  21. 2013. március 31. 23:1234.

    Szerintem is igazad van!

    Mindenképp át kell gondolni a várható költségeket, bármiféle újat is választ!

     

    A padlófűtésnél az összes burkolatot és aljzatbetont is fel kellene szedni, ujra betonozni/burkolni, és az sem biztos, hogy az új szerkezet vastagsága belefér a most meglévőbe! (Hiszen a padlófűtésnél hőszigetelés is kell az új aljzat alá.)

     

    Ha nem férne bele, magasabban lenne a padlószintje a lépcsőházinál, ezért a bejárati ajtó magasságát is változtatni kellene.

     

    (Láttam ilyet, társasházban, szerintem réééémes!)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_535929 (31)
    2013-03-31  22:56
  22. Torolt_felhasznalo_535929
    Torolt_felhasznalo_535929
    2013. március 31. 23:0133.

    Szerintem nem időpocséklás. Ugyanis az épületgépészeti tervezéssel foglalkozó mérnökök többsége jó elméleti, ám iszonyatosan szar gyakorlati szakember. Kezükbe kapják a gyári brosúrákat, és az alapján terveznek.

    (Meg az alapján, hogy később honnét kapják az eladott készülék után a jutalékot)

    A készülékek strapabíróságáról, megbízhatóságáról, valós tulajdonságairól többségüknek fogalmuk sincs.

    előzmény:
    csutak51 (30)
    2013-03-31  22:53
  23. 2013. március 31. 23:0132.

    Helyes, járj sikerrel!

     

    Ez a MIKA valóban egyszerűbbnek tűnik, mint a másféle gázkazánok, remélem, járható út lesz Neked!

     

    előzmény:
    Jégmacska (27)
    2013-03-31  22:28
  24. Torolt_felhasznalo_535929
    Torolt_felhasznalo_535929
    2013. március 31. 22:5631.

    Jah még valami. Egy olcsóbb anyagokból álló fűtésrendszer kiépítése normális szakember keze munkája által a gázkészülék és a tervezés költsége nélkül minimum 12-15 ezer forint per négyzetméter. Tehát nálatok caca kb 14000 x 63.

    A fűtésdíj viszont nem sokkal lesz 30 eFt alatt. Kivétel, ha padlófűtés kerül kiépítésre. Annál viszont minimum 26-28 ezer forint per négyzetméter összeggel kell számolni. Anyósoméknál ez utóbbit építjük ki most nyáron, de ezt a szinte egészségtelenül jéghideg padló miatt vagyunk kénytelenek megcsináltatni nekik.

    Tudni érdemes, hogy egy ilyen beruházás eladáskor az ingatlan értékében sohasem hozza vissza a befektetett pénzt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_535929 (28)
    2013-03-31  22:45

Címlap

top