Kerti tó

cicamami0108
Létrehozva: 2009. március 9. 18:33
Sziasztok! Szeretnék csinálni egy kicsi tavacskát a kertembe. kb. 2X3 m lenne a vízfelület. Sok oldalt olvasgattam már, de még mindig nem tudok mindent. Szeretném, ha a tó önfenntartó lenne, ha nem muszáj nem használnék szűrőt, stb. Tudni szeretném, hogy a halak, növények így is megmaradnak-e egy ekkora tóban? És szívesen vennék más egyéb tanácsokat, ötleteket is. 
140 hozzászólás
 1. takacsveca93
  Offline
  2017. június 3. 14:10140.

  Mi is nemrégiben csináltunk a kertünkbe tavat a barátommal. Bár még elég kezdők vagyunk a kertépítés területén, de szerintem nagyon jól sikerült!  Vettünk cuki kis padokat is, olcsó is volt, lefestettük őket zöldre. Jyskből vettünk mindent :D


  https://www.ujsagomat.hu/jysk/aktualis-szorolap-14/

 2. Babyface83
  Offline
  2017. június 3. 10:00139.

  Köszi a választ :)


  Tényleg nagyon hangulatos anyósod tava! Mienk is hasonló, vagyis ilyesmit terveztünk, csak aztán ugye nem sikerült mélyebbre bányászni, a férjem meg úgy döntött jó lesz ez így és befóliázta Az egyértelmű, hogy halak ebbe a vízbe nem jöhetnek, de azért reménykedtem, hogy növényeknek, néhány békának meg a tekinek megfelelő. Régebben gyerekkoromban a szüleimnél egy leásott lavór funkciónált kerti tóként, két teknős lakott benne és nem poshadt be a víz, persze elég zöld volt meg minden, de nem volt poshadt, büdös, ezért reménykedtem, hogy valamit kezdeni lehet ezzel is. Két nap után már után kellett töltenünk, mert kb a negyede elpárolgott ebben a melegben, szóval így nyáron bőven fog kapni friss, tiszta vizet. Hát, meglátjuk mi lesz belőle :)

  előzmény:
  Filemon (138)
  2017-06-03  07:43
 3. Filemon
  Offline
  2017. június 3. 07:43138.

  Szia!


  Anyósomnak van kerti tava, amit a férjem készített kb. 10 éve, ő is gondozza. Ne úgy képzeld el, mint a kertészmérnökök mestermunkáját, de azért szerintem szép. Vannak benne halak, békák, vízipókok, csibor, tavirózsa, ide járnak inni a kerti madarak, vadgalambok... Igazi kis életközösség, számomra a legjobb kikapcsolódás ülni a partján és nézni az élőlények nyüzsgését.


  Területre az is kb. akkora, mint amit te írsz, viszont sokkal mélyebb. 30 cm-es mélységben szerintem esélytelen, hogy egészséges ökoszisztéma alakuljon ki. Be fog poshadni a víz a nagy melegben, a telet meg biztosan nem élik túl az állatok.


  Anyósomnál lépcsőzetesen van kiásva a meder úgy, hogy van egy sekélyebb rész (ez kb. 30 cm mély), ide járnak ki íváskor a halak. Van egy nagyobb, közepes mélységű rész, ide vannak edénybe leültetve az aljára a tavirózsák, itt úszkálnak legszívesebben a halak. És van még egy kisebb területű, de sokkal mélyebb (90 cm-1 m) rész, ahová télen el tudnak bújni. De még így is, tavasztól őszig folyamatosan (kb. 2 hetente) cserélgetni kell a vizet, hogy ne fülledjen be. Ilyenkor nem az összeset cserélik le, csak kimernek pár vödörrel és frisset engednek a helyébe. Pedig van levegőztető berendezés is, de melegben kevés.


  A csatolt képeken éppen fóliacsere után van a tó, még nem nőtték be újra a növények. Amúgy a kövek közé sziklakerti növények vannak ültetve és elég szépen be tudják nőni.


  A 3. képen a nagy kupi ellenére (gyerek éppen leszedette a padlásról eddigi élete összes játékát, nosztalgiából ) remélem látszik, micsoda mennyei béke a kis tó partján ülni. Így odajönnek a madarak, macska, halak, még a béka is ott ült az egyik tavirózsa levélen, csak az nem látszik, minden együtt, és az ember csak ott ül, és néz ki a fejéből, mert ez egy kis csoda.


  Nem tudom, nektek a köves talajban mi lenne a megoldás, de szerintem mindenképpen mélyebbre lenne szükség.

  előzmény:
  Babyface83 (137)
  2017-06-02  22:49
 4. Babyface83
  Offline
  2017. június 2. 22:49137.

  Sziasztok!


  Látom ezer éves topic, de hátha egy érintett idetéved :)


  Szóval nekünk is lett tavunk, bár csak nagy jóindulattal nevezhető annak, inkább mondanám méretes pocsolyának :) Ovális alakú, a hossza kb 2 m, szélessége 1,5. A mélysége kb 30 cm, sokkal mélyebbet akartunk, de nem tudunk lejjebb ásni, idáig is kínszenvedés volt, nagyon köves a talaj, 30 cm mélység alatt pedig csákány se meg semmi se tesz benne nagy kárt, ráadásul domboldalon van a kertünk. Na szóval ekkora. Lehet ezzel valamit kezdeni? Be tud állni az egyensúly ekkora vízben? Szűrőt nem szeretnénk, egy pici, napelemes csobogó lesz. Azt tudom, hogy áttelelni halak nem fognak ekkora vízben, de azért néhány növény mehet bele, ugye? Most van békalencsénk, meg nád a tó partján, de majd még beszerzünk úszógazokat is. Lesz egy tekink, neki gondolom elég ez is. Valamint a békakérdés: mi sokakkal ellentétben nagyon szeretnénk, ha beköltöznének a békák, imádom hallgatni a kuruttyolást, minél hangosabb annál jobb :) Reménykedhetünk benne, hogy beköltöznek maguktól, vagy nekik egy ekkora pocsolya nem pálya? Esetleg van valami módszer, amivel oda lehetne csalogatni őket? A közelben van egy patak.


  Előre is köszi, ha válaszol valaki :)

 5. Ez is érdekelhet: Nyuszimennyországot csinált kertjéből a házaspár
 6. cicamami0108
  Offline
  2010. május 30. 09:44136.

  Szia!

  A teknős kérdésre sajnos nem tudom a választ, de hallottam róla, hogy minden növényt elpusztítanak.

  A medencét ha kitakarítjátok, el fognak tűnni a békák. A tóba is beköltöznek tavasszal. Nekünk egy csoportba vannak rakva a növények, azok közé petéztek, tehát nem zavaró. Nincs nagy békatömeg a tóban, mindenki szépen elfér, és egyszercsak eltűnnek.

  Fólia: Mi a bricostoreban vettük. Azt nem tudom, hogy van-e 4 m-nél szélesebb, egyébként szerintem a miénk 6 m széles. De lehet hozzá kapni ragasztót, ezzel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim.

  Írj nyugodtan, ha kérdésed van még. Ha nekiálltatok, képeket kérünk!

  előzmény:
  Poppett (135)
  2010-05-28  12:49
 7. Poppett
  Offline
  2010. május 28. 12:49135.

  Sziasztok!

   

  Végigolvastam a topikot és nagyon örülök, hogy sokaknak ennyire bejött a kerti tó. Már régóta szemezgetünk mi is a dologgal. Igazából úgy kezdődött, hogy föld kellett az építkezéshez, ezért kitaláltuk, hogy a telek határán legyen egy tó. Úgyhogy most egy éve van egy marha nagy gödör hátul a kertben. De a medencénk is így kezdődött, és cirka 5 éven belül lett is belőle medence, úgyhogy ha lassan is, de megvalósítjuk az álmainkat. 

   

  Több kérdésem is lenne, mert lassan hozzá is fognánk. 

   

  1. Teknős kérdés. Van olyan, akinek 1, azaz egy darab teknős megélt a tóban, és körülötte azért maradt növény is? Igazából van egy George nevű teknős az ismerősi körben, akinek nagyon kéne egy sokkal jobb hely. És mi van vele télen? Akváriumban tölti a fél évet?

   

  2. Béka kérdés. A medencét idén még nem tisztítottuk és töltöttük fel, ergo 20 cm esővíz és levélrengeteg van benne. A múlt héten még csak egy béka volt benne. Az elkezdett óbégatni, és most cirka 25-30 békánk van. (Ha valaki esetleg nagybani békafelvásárlót ismer, az is jelentkezzen) Nagy varangyok. És vannak ezek a gyöngy szerű ikralánsok is. Ez lesz a tóban is? Mert eggyel-kettővel még kiegyeznék, de 30? Vagy most van párzás, aztán elmennek?

   

  3. Növényeket már Obiban is láttam, de tófóliát honnan vegyünk? És igaz, hogy csak 4 méter széles? Nekünk azért ennél több kellene. Ezt forrasztják? Vagy lehet fólia nélkül is?

   

  Ha van erre valaki, akinek van kedve válaszolni, azt nagyon megköszönném.

 8. cicamami0108
  Offline
  2010. május 27. 20:18134.

  Nálunk a nagyhalak ették meg a kicsiket:S Nem tudom a teki nem fog-e megszökni, bár bolond lenne:)

  A mi halaink mindent megesznek. De állandóan éhesek, és dugdossák ki a fejüket a vízből, amikor ott vagyunk a parton. Mi vettünk is ilyen drágább halkaját, ami szép színes, és a piros a kedvencük:) meg kaptunk vmi zöldet is, a vízben szétesik, eredetileg nem is halkaja, hanem a tehenek eszik, vagy mi. Azt is szeretik mindenesetre. Nálunk a nagy gondot a macskák okozzák. Egy halat már kiszedett az egyik. Most a másik hal is megsérült, gondolom a macskától. Régebben szerettem a macskákat, de most....

  előzmény:
  Talpika (133)
  2010-05-26  14:59
 9. Talpika
  Offline
  2010. május 26. 14:59133.

  Lehet művészi lett.)) Igazából ott a bokron a rügyeket fotóztam, háttérben meg a tó. Nekem tetszik. :D

   

  Nálunk már ebihalak is voltak de a nagy halak lerendezték, megint felfalták mindet. Most akarunk a héten venni teknősbékát. Remélem nem megy majd világgá. Állítólag kordában tartja a halszaporulatot???:) A nagyokat nem eszi meg.

  Ja és mondtam már, hogy válogatósak az aranyhalaink? A kimérős tápot nem eszik meg csak a fene drága vödröset..ki érti ezt?

  Ki mivel etet amúgy?

  előzmény:
  cicamami0108 (132)
  2010-05-25  22:02
 10. cicamami0108
  Offline
  2010. május 25. 22:02132.

  A 2. kép elég művészi lett 

  Nálunk be kellett kapcsolni, hogy szellőzzön egy kicsit a víz. És az aljáról jó büdöset hozott fel, de szép lassan elmúlt ez a gond. Tele van minden békapetével ha jól tudom, hogy az az. Várom már a jó időt, hogy a parton lehessen ücsörögni.

  előzmény:
  Talpika (131)
  2010-05-24  19:33
 11. Ez is érdekelhet: Csodaszép apró kertek lámpákba rejtve
 12. Talpika
  Offline
  2010. május 24. 19:27130.

  Nálunk is átvészelték a halak a telet és eszméletlen sokan vannak!!

  Vizililiomunk az nincs, de a tavirózsa egyre nagyobb leveleket hoz, szerintem szép nagyok lesznek már a virágai is.

  A víztisztítót idén még nem kapcsoltuk be és bár tavasszal borzalmasan nézett ki a víz, mostanra szépen kitisztult. 

  Kipróbáljuk beáll e szépen öntisztítóra vagy sem. Iszonyatos áramszámlánk volt tavaly a szivattyú miatt.

  előzmény:
  cicamami0108 (129)
  2010-05-08  20:09
 13. cicamami0108
  Offline
  2010. május 8. 20:09129.

  Ha még nézegeti valaki  topicot:

  Rengeteg kishalunk van, mindenki átvészelte a telet, a békák betelepültek, és hangoskodnak, a vízililiom virágzik. Nálatok mi a helyzet?

 14. cicamami0108
  Offline
  2009. november 9. 20:40127.

  Végre sikerül egy képet feltennem. Hát ilyen lett. Persze már változott, mindenféle állatok beleköltöztek, békák, vízibogarak. Nagyon örülök, hogy megcsináltuk, halakat telepítettünk, rengeteg kishalunk született, bár valószínűleg nem mindegyik telel át, mert vannak még nagyon picik is.

 15. Ez is érdekelhet: Egy jeges szépség: a csontvázvirág
 16. cicamami0108
  Offline
  2009. szeptember 28. 16:38126.
  Szia! Hát igen, nem nagyon működik a net, vagy épp a gép, aztán a képeket nem tudom töltögetni. Hogy haladsz a tóval? Lehet hogy neked már nem aktuális a válasz, de másnak még jól jöhet. Minnél nagyobb lesz a tavad, érdemes annál vastagabb fóliát venni. A fólia alá homokréteget, és geotextíliát kell tenni. Bár nálunk a homok kimaradt. Hogy mennyi homok kell az pedig a talaj minőségétől függ, hogy mennyi milyen mekkora kövek, gyökerek fordulnak ott elő. A szűrő, szivattyú nem fogja kiszakítani. Mi is vettünk bele. Mindenképp érdemes még beszerezni egy merítőhálót. Ha van még kérdésed írj bátran.:) Illetve ha kész vagy, akkor várjuk a tapasztalatokat.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_858958 (125)
  2009-08-31  15:14
 17. Torolt_felhasznalo_858958
  Torolt_felhasznalo_858958
  Offline
  2009. augusztus 31. 15:14125.

  Sziasztok!

   

  Bocs, hogy így betolakodok, bár igazából nem is tudom, hogy működik-e még a topik, mivel cicamami kb. 1 hónapja ígérte, hogy tesz fel képet az elkészült tóról :)

   

  Lehet, hogy a topik elején volt már róla szó, de tó fóliával kapcsolatban kérdeznék.

  Milyen, mekkora tavakhoz alkalmas a fólia, mennyire strapabíró?

  Az én tavam nem öko-tó lenne, szivattyút is szeretnék tenni a tóba, meg szűrőt. Nem tudom, hogy például a szivattyú nem szakítja-e ki a fóliát?

  Már nézegettem is kütyüket: találtam egy online shopot, ahonnan ingyen még házhoz is szállítják (www.mineralholding.hu/mh), csak abban nem vagyok még teljesen biztos, hogy miket is kell megrendelni, pedig hétvégén már neki is kezdenénk az ásásnak.

   

  Ha valakinek esetleg van konkrét listája, vagy tud olyan oldalt, ahol össze van szedve, hogy pontosan mit is kellene beszerezni, akkor megköszönném a segítségét :)

   

   

 18. cicamami0108
  Offline
  2009. július 31. 09:41124.
  Készen vagyunk vele. Most ezen a gépen nincsenek képek, de hamarosan teszek fel. nagyon jó lett:)
  előzmény:
  Talpika (123)
  2009-07-27  15:28
 19. Talpika
  Offline
  2009. július 27. 15:28123.

  A cicánk vízbe vetette magát. Halat akart fogni. Én csak a csobbanást hallotam és már csak azt láttam, hogy a csurom vizes cica kifelé evickél. Csak csípi a csőrét, hogy a víz alatt ennivaló van...

  Halak megvannak. Azóta egy újabb brigád is született. Az első eresztés pedig már kezd narancssárgásodni. :))

   

  Hogy halad a tó?

  előzmény:
  cicamami0108 (122)
  2009-07-06  14:08
 20. cicamami0108
  Offline
  2009. július 6. 14:08122.
  Ez még csak terv, de ha nem lesz egy jobbnak tűnő ötletem, akkor ezt megcsináljuk nyár végén, és megmutatom:)
  előzmény:
  Talpika (121)
  2009-07-06  14:02
 21. Ez is érdekelhet: Egyszerűbb savanyítani a talajt, mint gondolod – videó
 22. Talpika
  Offline
  2009. július 6. 14:02121.

  A fiú cicák itt nálunk is elég csúnyán össze szoktak akaszkodni. Volt már, hogy véresre. Elég csúnya látvány, de azon kívül, hogy meg/elzavarom őket nem tudok mit csinálni velük. Túlteng bennük a macskatesztoszteron.

  Cili meg közben kéjesen járkál fel alá.

   

  Ez a fatörzsmadáretető nagyon jól hangzik. Ha kész majd mutasd meg nekünk. :)

  előzmény:
  cicamami0108 (120)
  2009-07-06  12:31
 23. cicamami0108
  Offline
  2009. július 6. 12:31120.

  Én a macsekok miatt azért aggódom ennyire, mert a szomszéd macskái elég agresszívak, széttéptek a múltkor itt egy galambot is, meg amikor volt még cicánk, akkor vele is csúnyán elbántak. :(:(

  Persze, tudom, hogy folyamatosan lesz mit csinálni a tóval, de az már azért talán könnyebb lesz, mint az ásás. :)

  A madáretetőre is gondoltam. Nekem egy olyan öteletem van, hogy egy régi fatörzset szereznék valahonnan, ami felül szépen elágazik, mondjuk 3 irányba, és oda az elágazásba illesztenénk egy kis etetőt. De ez kimondottan csak egy törzs, semmi levelek, meg kis ágak... Ez így nem biztos, hogy érthető, de én már jól látom magam előtt:)

  előzmény:
  Talpika (119)
  2009-07-06  11:16
 24. Talpika
  Offline
  2009. július 6. 11:16119.

  és még utána is kell vele foglalkozni elég sokat. Nem annyi, hogy na kész és gyönyörködjünk. :))

  De megéri, mert olyan jó ücsörögni a partján és nézni mi történik a vízben és közben hallgatni a csobogást.

   

  Múltkor kérdezted a cicát, csak elfelejtettem rá válaszolni. Van macskánk, meg az összes szomszéd macska is átjár, bár nem a tó miatt, hanem a mi cicánk miatt.

    Cili a tóból iszik és minden este ott csücsül a partján és nézi a halakat, de még nem vadászott ki belőle egyet sem, annyira nincs rákényszerülve. :)

   

  Ja és olyan szép énekes madarak is szoktak fürdeni és inni a vízből, amilyeneket eddig még nem láttunk. Eddig csak veréb, galamb és szarka járt felénk, de most sokféle szép szines madárkák. Olyan jó nézni őket. Majd lehet csinálunk egy madáretetőt is az udvarra télire.

   

  Szépen halad a tavatok, csak így tovább!

  előzmény:
  cicamami0108 (118)
  2009-07-06  09:33
 25. cicamami0108
  Offline
  2009. július 6. 09:33118.
  Jó lesz, már nagyon várom, hogy kész legyen, de meg kell dolgozni érte az biztos.
  előzmény:
  Torolt_felhasznalo_785124 (117)
  2009-07-05  17:36
 26. Torolt_felhasznalo_785124
  Torolt_felhasznalo_785124
  Offline
  2009. július 5. 17:36117.
  én is szeretnék ilyet!!!
  előzmény:
  cicamami0108 (1)
  2009-03-09  18:33
 27. Ez is érdekelhet: 8 mód, ahogy megőrizheted a kerted privát szféráját
 28. cicamami0108
  Offline
  2009. július 5. 17:15116.
  hoppá, 2szer is elment. Ez tegnapi kép egyébként, azóta már nem sokat változott, csak kb 20-30cm-t
  előzmény:
  cicamami0108 (115)
  2009-07-05  17:13
 29. cicamami0108
  Offline
  2009. július 5. 17:13115.
  Ja, azon a képen, még csak a vázlat van. azóta a közepe lett mélyítve. Kb. 1 m mély. Kiásni nagyon nehéz volt, mert elég rossz ott a talaj.
  előzmény:
  Talpika (114)
  2009-07-05  09:15
 30. Talpika
  Offline
  2009. július 5. 09:15114.

  Így kép alapján tényleg nem tűnik nagynak, bár gondolom elég volt kiásni. :)

  Ha halakat is akarsz bele, akkor kellene bele 1 m-nél mélyebb rész is, ahol elférnek és át tudnak telelni.

   

  Mennyi a legmélyebb része? Mármint milyen mély?

  előzmény:
  cicamami0108 (111)
  2009-07-02  16:32
 31. cicamami0108
  Offline
  2009. július 4. 18:00113.
  ehhez írtam még mást is, nem tudom miért nem jelenik meg. na mindegy itt leírom majd részletesen a tó alakulását, ha vkit érdekel.... Bár már úgy érzem magam, mintha magammal beszélgetnék ebben a topicban...
  előzmény:
  cicamami0108 (112)
  2009-07-04  17:35
 32. Ez is érdekelhet: 20 gyönyörű medence, ami meghozza a kedved a csobbanáshoz
 33. cicamami0108
  Offline
  2009. július 2. 16:32111.
  Íme egy kép De sajnos nem igazán látszik rajta, hogy mekkora eddig a "gödör"Talán ha jó sokat nagyítotok, vagy nem is tudom.
  előzmény:
  Talpika (107)
  2009-07-01  09:53
 34. Torolt_felhasznalo_990850
  Torolt_felhasznalo_990850
  Offline
  2009. július 1. 22:53109.

  Sziasztok!

   

  Szeretném a figyelmetekbe ajánlani ezt az oldalt, hátha kaptok Ti is 1-2 ötletet a kerti tóhoz.

   

  http://www.mediterranotthon.hu/kertito/kertito .html

   

  Vannak jó kis cikkek, és egy csomó kép!!!

   

   

 35. cicamami0108
  Offline
  2009. július 1. 19:47108.
  Képeket sajnos nem tudok feltenni, mert most nem otthon vagyok, de majd holnap. Bár azokon nem nagyon látszik, hogy hol is tartunk. Lassabban megy, mint amire számítottam. Még eltart egy darabig. Nagyon szép tavad van. A halakat nem halásszák ki a macskák? Vagy Nektek/környéketeken nincs? Én attól félek, hogy nálunk majd kiszedik, úgyhogy nem tudom merjek-e venni majd.
  előzmény:
  Talpika (107)
  2009-07-01  09:53
 36. Talpika
  Offline
  2009. július 1. 09:53107.

  Szia!

   

  Dehogynem, vagyok/unk. :)

  Hogy halad a tóásás? Képeket kérünk. :)

   

  Én is hoztam a halakról, hétvégi képek.  Ha jól kinagyítjátok a kicsik is látszanak valamennyire. 14 db kicsihal van. :)

   

  A békák azóta többször is petéztek, de pár nap múlva felszívódnak az ebihalak. Tuti a halak rendezik le, nem tudok másra gondolni. Mostmár nem is görcsölünk, hogy kiszedjük a petéket.

  előzmény:
  cicamami0108 (105)
  2009-06-28  19:43
 37. Ez is érdekelhet: Monet híres kertjénél csak a konyhája csodásabb
 38. cicamami0108
  Offline
  2009. június 28. 19:43105.
  Már nagyon rég írtam ide, de egy időre szünetelt a tó projekt. ma viszont nekiálltunk ásniAlig vízhólyagos a kezem.... Még kb. 2 nap, és kész az ásás. Aztán jön a többi. Valaki nem tud abban segíteni, hogy Székesfehérváron hol lehetne venni növényeket?
 39. Mucor
  Offline
  2009. június 5. 17:03104.

  Alapban növényevő :-)

  De a koi-k nálunk is bekapják az ebiket - a minap láttam meglepve - amikor a halkajához kitátják a szájukat és ha ebi is van ott akkor hammmmm

  előzmény:
  Talpika (103)
  2009-06-01  22:03
 40. Talpika
  Offline
  2009. június 1. 22:03103.

  Öööö :) Hogy őszinte legyek nem tudom, hogy növényevő e vagy ragadoz.

  Bár a saját szememmel is láttam, hogy hammbekapja. Növényevő volna? Én meg halucináltam? Két napig nem adtunk nekik enni, mármint tápot  és az ebihalak száma eléggé redukálódott, egy hét alatt meg szinte nulla. Akkor hova lettek? Csak a peték nagy részét szedtük ki, az ebiket ami kikelt már nem pecáztuk.

  előzmény:
  Mucor (102)
  2009-06-01  21:47
 41. Mucor
  Offline
  2009. június 1. 21:47102.

  Eperke!

  Tekitek nem pusztítja a növényeket?

  Mi tavaly befogadtunk 2 szép nagy példányt, akik kinőtték a helyüket a lakásban. Az örömünk kb. a 2 nap reggeléig tartott, amikoris lebuktak és már bizonyítékom volt ellenük, hogy ők gyepálják a növényeket a tóban. A tavirózsán 20 levél volt amikor bekerültek a tóba és 4 nap múlva amikor átvittük őkt egy másik helyre már csak 5 levél volt. A többit levagdosták és a partmenti növényeket is elkezdték pusztítani. nem ették meg csak letépték a leveleket

  Így bármilyen arik voltak menniük kellet, nagyon sajnáltam....

   

  Talpika: aranyhal az ebihalat? Ezt nem hallottam még. Növényevő a lelkem, nem?

  Nálunk is volt egy csomó ebihal. Amikor kikeltek szinte invázió volt. Aztán szépen csökkent a számuk, most már kevesen vannak és kisbéka alig lesz pár, de azok úgyis lelépnek csak szaporodni jönnek a tóhoz.

  A képen egyébként varangypete van. Nálunk van másik békafaj is azok nagy labdacsokba petéznek.

  A szúnyogok miatt meg jó ha van brekkancs

   

  előzmény:
  eperke68 (101)
  2009-05-27  09:34
 42. Ez is érdekelhet: 7 dekorációs ötlet, amit idén nyáron bevethetsz a teraszon és a kertben
 43. eperke68
  Offline
  2009. május 27. 09:34101.
  De jó, születtek halacskák. Nekünk még nem, de bízom benne, hogy lesznek majd. Békánk nekünk sincs, a tóban legalább is, mert a kertben igen. Nekünk is volt olyan halunk, ami világos sárga színű lett, lehet, olyan fajta.
  előzmény:
  Talpika (100)
  2009-05-27  09:19
 44. Talpika
  Offline
  2009. május 27. 09:19100.

  Képzeljétek, születtek kisaranyhalak. :)))

  Remélem a nagyok nem eszik meg őket. Csak párat láttam még, gyorsan elbújnak.

   

  Ja amúgy a békaseregből nem lett semmi. Párom kiszedte a békapetéket. Bár még 2-szer megint petéztek a békák, egyszer le is buktak. :) De azokat is kiszedtük. De még így is kikelt csomó ebihal, amiket az aranyhalak rendeztek le. Rendesen vadásztak rájuk.

   

  A 6 aranyhalból amiket tavasszal  vettem egy tarka volt és képzeljétek egy másik is kifakult teljesen. Mitől lehet ez?? A napon nem sötétedniük kéne?

 45. bereske
  Offline
  2009. május 10. 11:2599.

  Húúúúúúúúúúú, az nálunk is rengeteg van... Én a lakásban porszívóval "védekezem" ellenük, kint csak elrohannak.

  Nálatok van valami módszer?

   

  :o)

  előzmény:
  eperke68 (98)
  2009-05-08  06:54
 46. bereske
  Offline
  2009. május 7. 21:3197.

  Ezért is jó a kertes ház! Mindíg van valami "izgalom"...

   

  :o)

  előzmény:
  eperke68 (96)
  2009-05-07  18:50
 47. Ez is érdekelhet: Csodáld meg te is New York legszebb eldugott teraszait!
 48. eperke68
  Offline
  2009. május 7. 18:5096.

  Köszönöm szépen lányok a tanácsokat a tavirózsát illetően. Fogok majd venni, régóta szeretnék.

  Egy pár béka valóban jó tanulmány a kisgyerekeknek, az enyémek is szerették nézni. Felénk több kertben is van tó, néha egyenesen békainvázió van, de a környékbeli halastavakhoz el szokták vinni őket. Néha amikor napozunk, átcsattognak rajtunk, de annyi baj legyen.

  előzmény:
  bereske (95)
  2009-05-07  11:09
 49. bereske
  Offline
  2009. május 7. 11:0995.

  Mi Pomázon lakunk, nálunk sincs közelebb természetes víz! Mégis eltűntek a békucik, hang nélkül. Én is meg voltam rémülve, hogy ennyi ebihalból micsoda kórus lesz (kisvakond meséből kiindulva...) aztán egyszercsak ott sem voltak...

   

  Szerintem ne piszkáld őket, inkább nézzétek végig a kifejlődésüket, a gyerekeknek izgalmas dolog látni, ahogy abból a rengeteg fekete pontocskából először halszerű, majd béka lesz! Nálunk naponta vizsgálódás volt, hol tart épp a dolog.

   

   

  :o)

  előzmény:
  Talpika (94)
  2009-05-07  10:10
 50. Talpika
  Offline
  2009. május 7. 10:1094.

  A legközelebbi természetes víz kb 5 km-re van. Addig elugrabugrálnak szerinted? Keresztül egy forgalmas főúton. :) Egyáltalán jó irányba indulnak majd. ?:D

   

  A tavirózsát mi ősszel raktuk le, késő ősszel. Nem volt egy darab levele sem, csak egy csonknak látszó valami kandilált ki a cserépből. A kertész akitől vettük, mondta milyen színű lesz. Elhittem, majd meglátjuk. :D

  előzmény:
  bereske (92)
  2009-05-06  20:37
 51. bereske
  Offline
  2009. május 6. 20:4193.

  Először olyan mélyre kell tenni, amilyen magasak a levelei. Aztán szép lassan egyre mélyebbre! Ne tedd rögötn a legaljára, mert az túl sötét neki, és elhalnak a levelei. (legalábbis nekünk ezt mondták) Nekem különben kb 60-80 cm mélyen van, és simán áttelelt, 4éve van benne!!

   

  :o)

  előzmény:
  eperke68 (90)
  2009-05-06  12:29
 52. bereske
  Offline
  2009. május 6. 20:3792.

  Nem fontos kiszedni. Nekünk tavaly volt több ezer ebihal, és egyetlen béka nem volt, ami itt maradt volna! Azt mondják, hogy keresnek maguknak természetes vizet, és elmennek...

   

  :o)

  előzmény:
  Talpika (91)
  2009-05-06  13:00
1 2 3