Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Csörgő alma

falubolondja
Létrehozva: 2008. augusztus 22. 15:52

Nagy a hiányérzetem. Hiányoznak a régmúlt gyümölcsök ízei. A zöldalma, ami nyáron fürtökben érett, és éretten sárgásfehér, borízü volt.

Az árpával érő körte, amelyet még a méhek is szivesen kóstolgattak, olyan édes volt.

A csecses alma. A csörgő alma, ami édes, húzós. A církás alma, ami savanykás volt.

A noszpolya, amit a dérnek meg kelett csípnie.

Az aszalni való körte, ami 5-6 cm, majdnem gömböjű, fügeszerű volt.

A mézédes ringló szilva. A sózóka, ami szilva és akkor érett, amikor már alig volt valamilyen gyümölcs.

 

Én ezeket hiányolom! Most vágtam ki 120 fát az udvaron (kertben). Ilyeneket szeretnék helyettük telepíteni.

 

Minden ötletet, segítséget szívesen várok!

 

  1. 2016. július 21. 12:3849.

    E két színből tudnék magot küldeni,ha kell valakinek!

    előzmény:
    Allegra48 (46)
    2016-07-18  12:09
  2. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. július 18. 13:1848.

    Köszönöm hogy ezeket hoztad.


     


     


     

    előzmény:
    V eszeva (47)
    2016-07-18  12:48
  3. 2016. július 18. 12:0946.

    MOST VETTEM ÉSZRE,HOGY MOCSÁRI HIBISZKUSZT SZERETNÉL!MAGRÓL ÉS TŐRŐL LEHET SZAPORÍTANI.NAGYON SZÉP LILA ÉS FEHÉR SZÍNŰBŐL TUDOK MAJD ŐSSZEL MAGOT KÜLDENI ÉS ABBÓL 2018 --BAN MÁR POMPÁS VIRÁGZÓ PÉLDÁNYOK LESZNEK!HA MÁST IS ÉRDEKEL,JELEZZÉTEK!

    előzmény:
    Falubologya (43)
    2016-07-17  20:44
  4. 2016. július 17. 21:2945.

    Pontosan 8 éves ez a topik.


    És igen,"igazi" liba/kacsa zsírral kentük meg a forró lángost, sőt hogy még jobb legyen nagyon ritkán volt frissen sült tepertő is hozzá. Én nagy mestere voltam a kemence fűtésnek, akkor volt jó, amikor szikrázott a piszkafa vége, amikor megdörzsöltem vele a kemence alját.


    Azok a ringló szilvák méz édesek voltak.


    Kijutott nekem a csirke vágásból is, úgyhogy engem csak nyugodtan nevezz csirkefogónak.....

    előzmény:
    Falubologya (43)
    2016-07-17  20:44
  5. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. július 17. 21:0044.

    A noszpolyát én naspolyának ismerem.


    Való igaz, valósággal  kőrözni kell és csak egy egy kis piacon lehet kapni.


    De milyen finom is az a csodás gyümölcs.Nagyon szeretem!


    És van vagy csak volt?????????? a közepes méretűre növő kissé lapos cirmos illatos régi magyar alma!!!!!!!!!!!!!!!!!4Az valami isteni illatú és ízű volt.


     


    Jó lenne, ha tényleg sikerülne neked megmenteni/megőrizni legalább néhány fajtát az utókornak.

    előzmény:
    falubolondja (1)
    2008-08-22  15:52
  6. 2016. július 17. 20:4443.

    Elhalt a topik. Mint mindegyik mostanság!


    Van azóta mocsári hibiszkuszom. No meg új kertem. Amit be kell fásítani, virágosítani, zöldségesíteni.


    Kis kertekre van jelentkező a közeli ismerősök közül.


    A fákra meg találtam olyan honlapot, ahol a régi fajták meg mentésével foglalkoznak.


    Lehet tőlük korlátozott db számban igényelni gyümölcsfa fajtákat.


    Tervek azok vannak!

  7. 2008. december 3. 16:4142.

    Mocsári hibiszkuszt szeretnék!

    Nem tudom hogyan kell szaporítani, és kezelni. Mit szeret?

     

    Ötleteket kérek!?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2008. szeptember 2. 12:1341.

    Most érik egy fajta őszibarsck. A barack viszonylag nagy, kicsi a magja. Jól válik a hélya és a magról is. Nem zavaróan szőrös. Magról lehet szaporítani. Jó leves, és istenien zamatos.

     

    A magokat el fogom ültetni!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2008. augusztus 26. 09:5340.

    Látom van füge fátok!

    Azt én is szeretnék!

    előzmény:
    foka (35)
    2008-08-24  09:03
  10. 2008. augusztus 25. 13:0039.

    Szia!

     

    Fehérbélű illatos őszit vettem a ráckevei piacon! Ott főleg kistermelők árulnak, azt ami épp a kertjükben terem.

     

    Andi

    előzmény:
    undorka (10)
    2008-08-22  18:46
  11. 2008. augusztus 25. 12:5038.

    Az ötletet Te adtad!

     

    Természetesen jövök! 

    előzmény:
    margo1958 (37)
    2008-08-25  11:49
  12. 2008. augusztus 25. 11:4937.
    Megnéztem,nagyon jó! Ide is fogsz azért jönni remélem!
    előzmény:
    falubolondja (36)
    2008-08-25  11:03
  13. 2008. augusztus 25. 11:0336.

    Nyitottam egy új topikot. Hátha valakit az is érdekel!? 

    http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=202603

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. 2008. augusztus 24. 09:0335.
    Nekem sok ilyen gyerekkori étel-emlékem van, de  a nagyanyám - saját lányai szerint sem - nem volt éppen a háziasszonyok gyöngye. Nekem nem hiányoznak az ő levesei, főzelékjei. Húst meg alig ettünk gyerekkoromban, csak, ha vmi ünnepkor ott voltunk. 1-2 tyúkot  levágott, és néha láttam, mikor a fej nélküli tyúkok egy darabig még ott ténferegtek a favágító körül. Viszont a friss vért jó sok hagymával sütve máig szeret(né)m. Pedig most már tudom, hogy árt a koleszterinemnek. Mit tudta akkor bárki is, mi a koleszterin!
    Na megyek, mert éhen halok a sok kaja idézése közepette.
    előzmény:
    margo1958 (34)
    2008-08-24  08:54
  15. 2008. augusztus 24. 08:5434.

    Igen,a régi értékek!!!Bizony nagyon jó lenne!Nagyon sokszor elgondolkodom rajta,hogy sok kertesházba élő ember "sír"hogy nincs lehetősége dolgozni. Nem is akar,mert ha akarna,tudna zöldséget,gyümölcsöt termelni,mert bizony lenne rá vevő!De ez megint egy másik téma!

     

    Ahogy öregszem olyan sokszor eszembe jut,milyen jó lenne összegyűjteni azokat a régi leveseket.ételeket a mit a nagyszüleink főztek,olcsóak,egészségesek voltak! Sajnos nekem már nincs lehetőségem ezek receptjeit megkérdezni!

    előzmény:
    falubolondja (31)
    2008-08-24  08:41
  16. 2008. augusztus 24. 08:5233.
    Juhé!! Friss meleg kenyérlángos pincehideg tejfölös uborkasalátával. Nagyanyám 2 hetente sütött kenyeret, és addigra mire a kenyerek kisültek, mindig volt egy vájdling uborkasaláta is. Mi pedig (4 db unoka) úgy faltuk, mint akik a héten nem láttak ennivalót!
    előzmény:
    margo1958 (26)
    2008-08-23  17:55
  17. 2008. augusztus 24. 08:4932.

    Elérhető számmomra Hejőcsaba.

    A kertben fent park és virág, lent gyümölcs van. Régen müveltem, most fü van alatta. Gondolkodok az ujbóli müvelésen is (kicsiben).

     

    Tavasszal minden gyümölcs és virág le fagyott, azért nincs szilvátok.

     

    A férjednek meg igaza van!!!!

    előzmény:
    margo1958 (30)
    2008-08-24  08:31
  18. 2008. augusztus 24. 08:4131.

    Én azt szeretném hogy a régi értékek vissza honosodjanak! Nem azért mert régi, hanem mert jók voltak. Akár a szürkemarha, a mangalica, a piacon a pucolt kacsa vagy a köpült vaj (a több államban betiltott szívbarát margarin helyett).

    A felesleges gyümölcsöt ne az álatokkal etessék fel vagy kisüstit főzzenek belőlle, vigyék ki a piacra, vagy osszák szét a szomszédok barátok között!

     

    Ó!!!!!!!!!!!!! ez a kisüsti megérne egy külön topikot!

    Ezen még gondolkodok!  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2008. augusztus 24. 08:3130.

    Hát csak irigykedj nyugodtan! Hol kacsazsírral,hol meg finom házi tejföllel! Ha rágondolok az én nyálam is csorog.

     

    Az almáért ne irigyelj,mert valószínű te is tudsz szerezni ha nem vagy messze Miskoltól.Hejőcsabán(a Bodrogi hídnál lévő)faiskolában vettük,ők biztosan tudják mit szeretnél.

     

    Mekkora kerted van,hogy ennyi fát vágtatok ki?! A miénk csak 1300 m2,de ez is sok már időnként,főleg,ha nekikeseredek!

    Van vagy 10 szílvafánk,de annyi nem volt rajtuk hogy jól lakjak velük.Minden évben harcolok a férjemmel,hogy vágjuk ki őket,de hasztalan.Azt mondja a tavaszi virágözönért is megéri.

    előzmény:
    falubolondja (29)
    2008-08-24  08:14
  20. 2008. augusztus 24. 08:1429.

    Húú de utállak! Folyik a nyálam!

    Azt ne mond hogy kacsazsírral kenték meg úgy forrón!?

    előzmény:
    margo1958 (26)
    2008-08-23  17:55
  21. 2008. augusztus 24. 08:0928.
    Irigyellek az almáért!
    előzmény:
    margo1958 (25)
    2008-08-23  17:53
  22. 2008. augusztus 23. 18:0927.
    Hát azt nem tudom, még sosem ettem... pösti jány vagyok, de biztosan nagyon finom lehet az is... mint minden, ami kemencében sült!! A régi kenyerek nekem a szomszéd péknél sült hatalmas, 2 kg-os , forrón szeletelt kenyérre kent libazsírról szól.... hm..mmmmmm sokáig azt hittem, csak a gyerekkori emlékek szépítik meg az ízemlékeket, de nem... hisz' még a felvágottak sem olyanok, mint régen.. a régi párizsik, szafaládék, a különböző felvágottak, amikor még nem egyen-szója, hanem külön-külön íze volt mindennek.... még a téliszaláminak is más íze volt.. kicsit olyan húzós...nem is tudom elmondani... na, ezek már nem jönnek vissza! EU van, meg normarendszer, meg tömegáruk unalmas ízekkel, ízfokozókkal..... kár!
    előzmény:
    margo1958 (26)
    2008-08-23  17:55
  23. 2008. augusztus 23. 17:5526.
    És ahhoz a kenyérlángoshoz mit szólnál,amit kenyérsütéskor a kemence elején sütöttek meg?!
    előzmény:
    undorka (24)
    2008-08-23  15:16

Címlap

top