Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Fáraóhangya irtása

dinamiqs
Létrehozva: 2006. július 26. 12:43

Panelban lakom, és sajnos fáraóhangyák is laknak itt. Van valakinek bevált módszere a kiirtásukra?

Sajnos már szinte mindenhova bevették magukat, főleg akkor nyüzsögnek, amikor ilyen meleg van, mint most. Az élelmiszer, a fürdőszoba, stb. semmi sem szent nekik, már hülyét kapok tőlük. Az ablakkeret réseiben, az ajtófélfák műa. burkolata alatt, a konnektorok alatt, sőt a hűtőszekrényben is vannak már  Egy darabig - festés, járólapozás, csempézés után - nem voltak egyáltalán, de jó ideje sikertelenül próbálok megszabadulni tőlük. (Fára&oacutehangyacsapda nem vált be, csak rájárnak kajálni. Szegfűszeget is raktunk már ki egy tanácsra, szépen kikerülik, de nem látom, hogy marhára elriasztaná őket A hypo-s, Domestos-os le- és felmosást nem szeretik, de annak a hatása se tart sokáig. Levegőbe porlasztott vegyszert, vagy padló szintjén alkalmazott szert ne ajánljatok, mert kis rágcsálóim (deguk) vannak, amik miatt ezt nem lenne szerencsés alkalmazni, bár a hűtő környékét és a ajtóréseit már lefújtam, hogy legalább oda ne tudjanak beszabadulni  Qrva idegesítő a dolog, hogy mielőtt bármit előveszek, enni, vagy felvenni, megnézem, hogy hangyás-e. Én már hangyás vagyok teljesen tőlük 

Szóval, segítsééééég! 

  1. 2015. február 13. 15:5952.

    Sziasztok. Először is köszönöm hozzŕszólŕsaitokat! Most čn is megosztom tapasztalataimat, mert ahogyan a ti včlemčnyetek is segített hŕtha az čn "fŕraós ismereteim" is hasznosak lesznek. Panelban lakom a 7.emeleten, immŕron 4. čve de csak most tčlen bukkantak fel. A hŕzban mŕr hallottam mŕsoktól, de nem az čn sorom volt črintett. Az idei tčlen nagyon csodŕlkoztam de szakčrtők szerint a fűtčsi szezon igen kedvező a szŕmukra. Viszont az irtŕsuk nehčz egy panelben, mert mindig lesz aki azt mondja nŕla nincs vagy ha van is a korŕnŕl fogva nem lŕtja. Ěgy nehčz "tüzet oltani". A kezdetekkor csak felderětő hangyŕkkal talŕlkoztam a konyhŕban de hiŕba nčzegettem nem derült ki honnan jönnek. Ekkor mčg elčg volt nekik egy kis ecetes törölgetčs a konyhŕban čs nem jöttek. De mostani ismereteimből kiindulva ha mŕr megjelennek nem szabad a "port a szőnyeg alŕ seperni". Nem is volt sokŕig hatŕsos. Előbb vagy utóbb megjelennek mŕshol čs meg is jelentek. Először ŕltalŕnos hangyacsapdŕt vŕsŕroltam, persze nem tudtam, de csak a kizŕrólag fŕraóhangya irtó csalčtek a hatŕsos, mint megtudtam. Viszont ezt nem kaptam sehol így 2 hčtig kerestem. Nčztem mindenhol de mintha azt čreztem volna, hogy hiŕny van. Včgül sikerült. Kiraktam 1-et, rŕ is kaptak 1 nap alatt čs ki tudtam figyelni merre mennek. Azutŕn mčg 4 csapdŕt helyeztem ki čs 2 nap alatt a felčt elvittčk. Ami jó viszont annyi hangya lett a konyhŕba meg a fürdőbe, hogy ihajj😀 Čs ekkor tudatosult mennyi fčszek lehet mert vittčk több helyre. Mivel ez a hangya mŕs mint a többi hiszen több kirŕlynő is lehet egy fčszekben. Anya čs leŕnykolóniŕk, amik között a kapcsolat megmarad. Ezutŕn lŕttam is hogy erről lesz szó. De a legmeghökkentőbb eset, hogy a fürdőben čpp szŕrětottam a hajam čs lŕtok egy kirŕlynőt a csempčn vonulni a szolgŕkkal majd 30cm-rel alatta mčg egy kirŕlynő čs alatta mčgegy. Döbbenten ŕltam ott měg tudatosult ,ez egy leŕnykolóniŕs költözčs lett volna az orrom előtt. Persze beavatkoztam ěgy a csapdŕzŕs 4 napjŕra az 5. királynővel is elbŕntam. De ez hab lehet a tortŕn ha azt vesszük hogy többszŕz kirŕlynő lehet. De legalŕbb ezek mŕr nem szaporodnak mert egy ilyen anya a kb.9 hónapos čletciklusa alatt 400 utóddal gazdagětott volna engem. A csapdŕnak is ez lenne a lčnyege a királynő hormonzavara, de čn gyorsabb voltam. Čs biztosan tudom a kirŕlynőket kaptam el mert komolyan utŕnančztem mindennek. Egyčbkčnt ha fčszket kerestek nŕlam a melegvizes csövek környčkčn talŕlható....de itt a hŕzban hallottam, hogy a szŕmětógčp egerčbe talŕltŕk meg a bolyt. A tovŕbbiakban mčg jelentkezem. Mindenkinek sikeres irtŕst kěvŕnok.

  2. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. szeptember 27. 02:0651.

    Szia!

     

    Sikerült kiirtani a hangyákat? Nálunk most jelentek meg először, amióta itt lakunk (több, mint két év, panel, 3. emelet), és totál kivagyok. A konyhaszekrényt kipakoltam, és egy nagy műanyagdobozba pakoltam a cuccokat, mindegyiket egyesével átnézve. Még most takarítom őket, de venni fogok én is Protect B-t. Állandóan a mikrónál és vízforralónál, mosogatónál vannak. Lehet azért, mert szeretik a meleget. A legnagyobb gond az, hogy még nem találtam meg, honnan jönnek. Még azt akartam kérdezni, hogy hol lehet megvenni azt a hangyairtót? Esetleg Tesco, Rossmann, Dm? Vagy csak mezőgazdasági boltban? Előre is köszi! Annyira rossz, én eddig is undorodtam a bogaraktól (jobban, mint a pókoktól, mert azok legalább nem repülnek), de ez már kiverte nálam a biztosítékot.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_695520 (50)
    2009-08-19  12:54
  3. Torolt_felhasznalo_695520
    Torolt_felhasznalo_695520
    2009. augusztus 19. 12:5450.

    Sziasztok,

    7 éve lakom panelben, de eddig még egy bogarat sem láttam, Mostanáig pár hete megjelentek a fáraó hangyák. Mindent ami csak felbontott élelmiszer volt kidobtam, a maradékot bedobozoltam, naponta többször kipórszívózok esélyt sem adva arra, hogy bármi kaját találjanak. Ezzel viszont elértem, hogy megindultak a szobák felé ami két kisgyerekkel igen csak idegesítő. A fórumon olvastam, hogy a Protect B bevált, be is szereztem zabálják is ezerrel. Megjegyzem igen csak disznó módjára étkeznek, mert szana szét hagyják. nekem bezzeg minden kis morzsára vigyáznom kell. Hát nem igen igazságos. A kérdés csak az , hogy mennyi idő alatt hat a szer, mert ebbe bele lehet őrülni a saját lakásomban folyamatosan vizslatok, nehogy véletlenül vmit nyitva hagyjak, rögtön elmosok mindent , de az érzés, hogy rámásznak hát nem vmi szívderítő. A férjem szerint ez egy evolúciós csata köztem és a hangyák között, hogy ki hal ki előbb a dolog során, hát mit mondjak úgy tűnik eddig a hangyák állnak nyerésre, mert nekem már rendesen az idegeimre mentek.

    Rájöttem, hogy bogár fóbiám van és UTÁLOM őket. Eddig ez vhogy nem az tűnt fel, de együtt élni velük, hát azt nem majd ha fizetnek a rezsibe, de ezek egyenlőre csak kárt okoznak. Legújabban a csempék közötti fugára cuppantak rá.... 

     

    Szóval segíííííííííííítség. Akinek már sikerült megszabadulni tőlük mennyi időbe telt? Csak miheztartás végett. Az írtószer cimkéje szerint 12-14 hét, hát  az vhogy nem bíztat.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2006. július 28. 16:5149.

    Hát én már szerencsésen túlvagyok egy fáraóhangya invázión, de be kell, hogy valljam iszonyatos volt szerintem.

    Azt hittem, hogy nekünk kell költözni már. Sokat olvastam róluk, és isten igazából azt írják, hogy akkor veszi észre őket az ember, amikor már késő, ugyanis annyira kicsik és rejtőzködő a színük, hogy amikor észrevehtők akkor már annyian vannak, hogy ha a lakbért fizettetnénk mindegyikkel akkor fillérre jönne ki az egy főre jutó...

    A hangyaméregből sem jó ám mindegyik, csak kifejezetten a fáróhangyás ami használ ellenük, a sima az nem. Valahonnan a trópusokról hurcolták be őket hozzánk, és elég szívós fajta. nálunk kb 6 dobozzal zabáltak be abból a cuccból, de én teljesen padlót fogtam mert egyik este tettem ki 3-at oda, ahol láttam, hogy az útvonaluk van, és mikor másnap hazaértem kettő doboz üres volt. Azt hittem lehidalok. Viszont ebben az a csúcs, hogy csak 3 hónap után hat, ugyanis, nem öli meg őket, hanem valahogy zavart okoz a szaporodásukban, és gátolja a kicsik növekedését. Tehát, fantasztikus, várakozással teli hangyás három hónap következett ezután is. A végén már attól paráztam, hogy nehogy az ágyba is beköltözzenek, mert már közel jártak hozzá. Volt egy boly a nagyszobában valahol a szekrény alatt a parkettában, volt a konyhában is, ott minimum 3, és a fürdőben is a falban, valamint a végén már a hálószobában szintén a parkettában. aztán az egyik szomszéd javasolta még a Protect csótány és hangyairtó spray-t. Azza az útvonalukat fújkáltam, ennek azonnali a hatása. és a végén már tudtam, hogy merre van az útvonaluk, állandóan azt lestem, hogy merre menetelnek. Rájöttem, hogy a fürdőben, és az előszobában, hová mennek be a falba, és áttetsző szilikonnal betömtem a réseket. BÁr azt mondták, hogy ezeknek úgyis több kijárata van, akkortól folyamatosan csökkent a számuk, és most már nincsenek... De ehhez kellett min. fél év. és iszonyatosan sok idegeskedés.

    Ahogy olvastam, ezeknél a hagyáknál az egymástól szétvló csoportok is segítik egymást...

    szóval nem egyszerű a dolog. Kitartást és sok sikert! Nekem sem az erős szagok (hypo, parfüm) sem a sütőpor nem jött be.... 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2006. július 28. 15:2848.

    Sziasztok!

    Én is csatlakozom hozzátok. Mióta itt lakom ebben a házban még soha nem volt sem csótány, sem hangya a lakásban.

    A nyár elején elkezdték a ház szigetelését, fúrtak, faragtak és előjöttek a hanygyák!

    Nem elég a bajom, hogy ilyen eleven zöldre festették be a házat, most még a hangyákat is kerülgetni kell.

    Megrendeltem a rovarirtást egy cégtől, ez nem Bábolna nevű, de bízom bennük.Fehér pöttyöket nyomtak ide-oda, a hangyáknak úgy látom nagyon ízlik, mert ugyanúgy rohangásznak mint eddig.

    Majd 2 hónap múlva jönnek újra írtani, nem tudom lesz -e még belőlük.Azt mondták más szert addig ne használjak, bízzak bennük.

    előzmény:
    nagyszáju (46)
    2006-07-26  19:24
  6. 2006. július 28. 08:3247.

    Sziasztok!

     Pár napja nálam is elöjöttek ezek az apro dögök  eddig a konyhában csak egy pici részen mászkáltak,de ma reggelre már belemerészkedtek a macskám táljába   azt szeretném kérdezni hogy ezt a BábolnaBio valamit lehet macsek mellett használni és hogy hol lehet kapni?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2006. július 26. 19:2446.
    Láttam olyan helyet is, ahol sütőporral irtották a hangyákat. S mi lett az eredmény? Meghiztak tőle, mint piskóta a sütőben      , a gazdasszony legnagyobb      -ára.
    előzmény:
    vardaikr (26)
    2006-07-26  14:02
  8. 2006. július 26. 15:2245.

    Hú, ez jó ötlet 

    Nagyon dühítő, amikor nem tudsz egy szelet kenyeret sem enni, mert beleköltöztek a hangyák...

    előzmény:
    süsü63 (41)
    2006-07-26  14:58
  9. 2006. július 26. 15:2144.

    Te ezek olyan intelligensek már, hogy ihajj 

    Egyik nap egy darab - mit darab, morzsányi - húsféle pottyant a konyhapultra, az ember mondta, hogy amikor kiment, és meglátták, ezerrel menekültek róla! 

    A csapdát próbáltam, de valahogy az volt az érzésem, hogy csak táplálom őket. Bár lehet, hogy a látszat csal(t).

    előzmény:
    csirri (42)
    2006-07-26  15:03
  10. 2006. július 26. 15:0743.
    Szia, de örülök neked! Utoljára az valamelyi Ikrek topicban találkoztunk.
    előzmény:
    *rainbow* (40)
    2006-07-26  14:56
  11. 2006. július 26. 15:0342.

    Szerintem nekem a királynőt és "udvartartását" sikerült vízbe fojtani, valahol a panel-résekben, ahol a víz is utat talált az alattam lakóhoz.

    Tulajdonképpen akkor döbbentem rá, hogy milyen sok van, amikor kiraktam azt a kicsi műanyag csapdát a granulátummal. Úgy jöttek rá, mint a mézre! Pillanatok alatt elhordták. Hatás meg semmi..... De az özönvíz megtette a magáét!

    előzmény:
    dinamiqs (39)
    2006-07-26  14:54
  12. 2006. július 26. 14:5841.
    Csatlakozom a 7. hsz-hoz. A fáraóhangya apró, vöröses-barna rovar, alapvetően a száraz, meleg helyeket szereti, pl. távfűtéses - elsősorban panel - lakásokban virul, Észak-Afrikából származik.

    Szüleimnél kb 25-30 éve jelent meg a fáraóhangya, hoszzú ideig nem tudtunk megszabadulni tőlük, de aztán megjelent a BábolnaBio speciálisan rájuk kifejlesztett elesége, néhány hét alatt eltűntek. Persze előfordul, hogy a szomszédok nem foglalkoznak a problémával, ilyenkor időnként újra kell etetni őket (mármint a hangyákat...).


    amíg nem tűnnek el, addig pedig idétlen, de célszerű megoldás: lapostányérba ujjnyi víz, abba egy kisebb átmérőjű magasabb edény, annak a tetejére a megvédendő élelmiszer (pl konyharuhába csomagolt kenyér)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2006. július 26. 14:5640.
    Nem reklám, de tényleg bevált... 28 év panelban... - ebből öt éve van csak - szerencsére nem minden évben.... de ez segit...
    előzmény:
    nagyi155 (37)
    2006-07-26  14:42
  14. 2006. július 26. 14:5439.

    Hehe 

    A víz biztos nem oké nekik, mert a hűtő sarkában összegyűlt kis pocsolyában volt jónéhány, amelyik már nem mászik Csak rém gusztustalan.

    Az a baj, hogy nem csak "talajszinten" vannak. Minden irányú és jellegű felületen megtalálhatók! A falon, ahangszóró dobozán, a konyhapulton, a mikróban... és még sorolhatnám. Lehet, hogy elárasztás esetén csak egyszerűen "felmennének a hegyre"   

    Egyébként egy jó darabig nálunk is csak a vizesblokkokban voltak (érdekes, hogy mégis a vízben nyírodnak ki véglegesen), most már terjeszkedtek.

    A csapkodásról jut eszembe: néhány éve még lelkesen nyomogattam el őket, mire a kamasz fiam megjegyezte, hogy anyu, most mindet egyenként el akarod nyomkodni?!

    Mára már sajnos nem győzném 

    előzmény:
    csirri (35)
    2006-07-26  14:29
  15. 2006. július 26. 14:4938.
    Ami jó, az jó. A Bábolnának híre van, mint az Unikumnak 
    előzmény:
    nagyi155 (37)
    2006-07-26  14:42
  16. 2006. július 26. 14:4237.
    Különben ne értsetek félre, nem reklámozom a Bábolnásokat, semmi közöm hozzájuk, de a termékeik kiválóak, ezt tapasztalatból mondom.
    előzmény:
    nagyi155 (33)
    2006-07-26  14:25
  17. 2006. július 26. 14:3036.

    Hú, nem akarok velük humánus lenni, káromkodok, mint egy kocsis, amikor meglátom őket... főleg ha a kajámon, vagy az is előfordul, hogy a karomon mászkál egy-egy, mert rá találok könyökölni a konyhában az asztalra   

    A Mortein volt az új, köszönöm 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_415083 (31)
    2006-07-26  14:17
  18. 2006. július 26. 14:2935.
    Szintén panellakás, pár éve csak a fürdőben és a WC-ben előjöttek a fáraóhangyák (tényleg kisebbek, mint az "alapjáratos" hangyák és nagyon szívósak). Fújás-porozás-csapdázás --- semmi hatás. Már kezdtem őket megszokni (a konyhában nem voltak szerencsére...) Aztán egyszercsak véletlenül sikerült elárasztani a fürdőt, beázott az alattunk lakó is. Jó buli volt.....  Viszont pár nap múlva észrevettem, hogy sehol egy árva hangya!!!! És azóta sem! Szóval: Kérdezd meg az alattad lakót, hogy van-e biztosítása és nem akar-e épp újra festetni, aztán boríts ki pár vödör vizet és hagyd leszivárogni  
    előzmény:
    dinamiqs (1)
    2006-07-26  12:43
  19. 2006. július 26. 14:2734.
    Elírtam. Mesélő nagyi. Hiába, meleg van.
    előzmény:
    nagyi155 (33)
    2006-07-26  14:25
  20. 2006. július 26. 14:2533.

    Eszembe jutott egy sztori. Lehet, hogy én leszek az nlc réme az állandó történeteimmel, vagy a mesélő nyagyi, nem tudom. Akkor is leírom.

    36 éve élünk a panelban. Igaz, hogy ahol hangya van, ott nincs csótány, és viszont. Vagy egyik vagy másik, de egyszerre a kettő szerencsére nem. Viszont szépen, egymás után sikerült megtapasztalnom mindkettő igen bosszantó jelenlétét. Már írtam, hogy a hangyákat a Bábolna Protect B-je tüntette el örökre. Viszont -és most jön a történet - egy alkalommal becsengetett egy pasi, közölte, hogy a lak.szöv. szerződést kötött velük, mármint a cégével rovarirtásra és a fertőzöttség felmérése céljából csótánycsapdákat helyezne ki. Gyanakvó vagyok, utánaérdekődtem, de igazat mondott. Oké, helyezze ki. Kb egy hét múlva jött megnézni a csapdákat, nálam egy darab nem volt, mondta, az én lakásom nem fertőzött, de valahol alattam találtak párat, és nálam is be kell fújni, mert ahol irtanak, onnan menekül, hogy ne szaporodjon el, ezért. Mondtam, rendben. Jöttek, körbefújtak, eltelt három hét és a lakásom tele lett csótánnyal. Évekig kínlódtam, csapdával, spray-vel, mindennel, amit csak meg lehet vásárolni, irtószert, kb 10 évig éltem "társbérletben" a bogarakkal, hol eltűntek, hol hirtelen sokan lettek, szerintem ebbe őszültem bele. És akkor tavaly a lak.szöv szerződést kötött a Bábolnával. Azok hoztak valami gélt, kis apró barna pöttyöket nyomtak a vízcsapok köré, konyhába, fürdőszobába, azokra a helyekre, ahol láttam feltűnni a kéretlen lakótársakat. Mondták, ne idegeskedjek, pár napig nyüzsizni fognak a drágák, de ne nyomjam agyon őket, mert ezt a szert beviszik a fészekbe, és szaporodásképtelenek lesznek. Ha agyonütöm a szédelgő példányokat, nem jut el a szer a bolyba, és akkor nincs eredmény. Szót fogadtam, undorító két-három hét volt, mindenhol legyengült bogarak szédelegtek, aztán egyszer csak eltűntek. Ennek kb fél éve. Azóta kétszer volt itt a Bábolna, kihelyezték a pöttyöket, és semmi! Egy icike-picike darab se jött elő. Lekopogom, és remélem többet nem lesz szerencsém ezekhez az undorító kis férgekhez. Ja, és ez a gél egyáltalán nem veszélyes a melegvérű kis állatkákra.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2006. július 26. 14:2132.
    Ők is ketrecben vannak, csak néha kijöhetnek szaladgálni. Azt hiszem, én sem adok nekik célzottan sütőport Bár néha, ha "elgurul a gyógyszerem", vagy eltörök egy poharat, és a szilánkokat takarítom össze, mindig félek, hogy marad valami, amit fel tudnak csipegetni 
    előzmény:
    vardaikr (30)
    2006-07-26  14:16
  22. Torolt_felhasznalo_415083
    Torolt_felhasznalo_415083
    2006. július 26. 14:1731.

    Mortein kültéri spray-el fújd be az ablakkereteket, kivűl belül ha tudod, valamint a vonulási útvonalat.

    Ha humánusabb megoldás érdekel, állítólag nem szeretik a szegfűszeget és a sütőport sem!

    Megjegyzem nem olvastam végig a hozzászólásokat, lehet már írták ezeket előttem!

    előzmény:
    dinamiqs (1)
    2006-07-26  12:43
  23. 2006. július 26. 14:1630.
    Nekünk is degunk volt akkoriban, de ketrecben tartottuk. Célzottan nem etettünk vele sütőport, de a gyerekek sokszor játszottak vele kint is, és néha bizony elbújt. De baja nem lett, pedig biztos érintkezett vele. Mondjuk célzottan nem adnék nekek.
    előzmény:
    dinamiqs (27)
    2006-07-26  14:10
  24. 2006. július 26. 14:1629.

    Tudom, mit akartál írni 

    Köszi, tényleg jókedvem lett tőle, és semmiképpen nem kinevettelek! Csak hogy tudd 

    előzmény:
    nagyszáju (28)
    2006-07-26  14:11

Címlap

top