Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hús?Soha többé

Torolt_felhasznalo_300079
Torolt_felhasznalo_300079
Létrehozva: 2003. február 15. 08:36
Sziasztok!
Én pár éve lettem vega, és egyáltalán nem bántam meg. Jó lenne a "társaimmal" dumálni ezekről a dolgokról, ezért gondoltam nyitok egy ilyen fórumot. Szeretnék sok egyéb tapasztalatot, és hozzászólást olvasni. Persze a nem vegákat is szeretettel várjuk!Első kérdésem az lenne hogy szerintetek az ember eredendően húsevő v. vegetáriánus?
  1. 2012. Április 23. 17:189827.

    találtam egy isteni spenótos tészta receptet, megcsináltam, 5 perc múlva üres volt a tepsi:-)

     

    kifőzöl tésztát, annak a felét leteríted a tepsi aljába

    a spenótot olajon, sok fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval megdinszteled, ráteríted a tésztára

    erre kensz sok tejfölt, kis vízzel hígítva, úgy könnyebb

    rá a tészta másik fele

    arra tejföl és reszelt sajt

    én egy kis olivaolajjal megspricceltem a tettejét

    ezt össze kell sütni fél-háromnegyed órát - mennyei

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  2. 2012. Április 23. 17:139826.

    ma - kínomban, mivel elfogyott a tojás- kipróbáltam a palacsintát keményítővel, és nagyon könnyen kezelhető tésztát kaptam

    egész más az állaga, olyan selymesebb, persze szódavíz és tej volt még benne

     

    tiszta spórolás az élet:-)

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  3. 2012. Április 7. 17:409825.

    Köszi!

     

    Nokedlit megcsináltam tojás és keményítő nélkül.

    Ugyan spenóttal, de az vízzel is helyettesíthető - akkor több lenmagpor mehet bele.

     

    Itt van a recept:

     

    http://vegalife.blog.hu/2012/03/25/nokedli_sp enotbol

    előzmény:
    LondonEye (9819)
    2012-03-30  09:55
  4. 2012. Április 2. 11:339824.

    Bocsánat!

    A sós változat leírásánál csak sikerült kifelejtenem a hozzávaló 1. 5 dl langyos tejet!!

     

    előzmény:
    pflaume (9823)
    2012-04-02  11:28
  5. 2012. Április 2. 11:289823.

    Sziasztok!

    Ha megengeditek, akkor én is szeretnék megosztani veletek egy édes és egy sós tojás nélküli kelttészta recit! 

     

    Az édes:

    50 dkg liszt, 4 dkg élesztő,  3, 5 dl tej, 3 csap. ekan. pocukor, 1 kávéskan. só, 2 ekan. étolaj. (citromhéj, vanil cukor esetleg)

    Szokásos módon kelttésztát készítünk, - cukros tejben az élesztő felfuttat, majd az összes többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk- . Kelesztjük kb 1/2 órát, majd tetszés szerint felhasználjuk. Lehet kinyújtani kakaóval, dióval, mákkal tölteni, vagy csak simán mazsolás kalácsnak megsütni. A tetejét cukros tejjel szoktam lekenni, sütés közben is. Igy puha marad. Talán édes csigáknak is megfelelő ez a tészta, azt még nem próbáltam.

     

    A sós változat, amiből különböző csigák, tekercsek készíthetők:

    30 dkg liszt, csipet cukor, 1 dkg élesztő, 1 kávéskan. só, 1 dl olaj, 1 evőkanál tejföl.

    Az alapanyagokból kelttésztát készítünk, kinyújtjuk megkenjük a tetszőleges töltelékkel, ami lehet tejföl+sajt, pizzaszósz, stb, majd feltekerjük és felszeleteljük, sütjük. 

    előzmény:
    LondonEye (9820)
    2012-03-31  09:41
  6. 2012. Április 2. 09:279822.

    viszont húsvétra szívesen csinálnék meleg töltött tojást

     

    van valakinek jó kis receptje?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  7. 2012. Április 1. 19:359821.

    Én teljes kiőrlésű tönkölylisztből minden további nélkül csináltam már nokedlit tojás nélkül, csak só, liszt és víz segítségével, csak egy kicsit sűrűbbre kell keverni a tésztát, nehezebb kiszaggatni, de nem lehetetlen.:) bár az is lehet, hogy szerencsém volt.:) és nagyon szerettem az ízét is:)))

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  8. 2012. március 31. 09:419820.

    Édes kelttészta tojás nélül:

     

    60 dkg lisztet 10 dkg puhamargarinnal összamorzsolni

    2 kanál keményítőt és kis sót kell hozzákeverni

    2 dl. tejben kis cukorral egy instant élesztőt felfuttatni, ezt , és 7-8 dkg cukrot, hozzákeverni és jól kidagasztani

     

    Sós kelttészta tojás nélkül: ehhez én nem is mindíg teszek keményítőt, anélkül is működik:

    50 dkg liszt

    kb.1,5 dl tej vagy más tejtermék, pl. tejföl vízzel felhigítva-ebbe kell az élesztőt kis cukorral felfuttatni

    1 dl olaj

    pizzás, sajtos csigához, zöldséggel vagy akármivel töltött párnákhoz isteni

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  9. 2012. március 30. 09:559819.

    Otthon megnézem a pontos receptet, ez a tészta kalácsnak és mindenféle kelttésztából készülő dologhoz jó

    60 deka liszthez teszek 2 evőkanál keményítőt (én a Dr.Oetkert használom, sárgás dobozban lehet kapni, 280 ft körül van)

     

    Van egy sós kettészta receptem pizzás, sajtos csigához, azt is megnézem pontosan.

     

    Nokedlit próbáltam, de nem nagyon jött össze, 1 tojást mindenképp kell hozzá tenni

    előzmény:
    Vegalife (9818)
    2012-02-29  12:42
  10. 2012. február 29. 12:429818.

    Hm... Ez a keményítős megoldás érdekel. Elmondod bővebben? Milyen arányban, hogy használod? A kakaós csiga összetevőket is leírhatod.

     

    Ez nagyon érdekel!

     

    Bevallom, a tojás szagát egyre ritkábban birom. Szép lassan kikopik az étrendből.

     

    Nokedlit is keményítővel készítesz? Vagy tojással?

    előzmény:
    LondonEye (9817)
    2012-02-29  12:31
  11. 2012. február 29. 12:319817.

    én sokszor a spórolás miatt is igyekszem minimalizálni a tojásfelhesználást

    kelt tésztába pl. keményítőt használok, és őszintén mondom, hogy pl. a kakaós csiga finomabb, könnyebb is úgy

     

    teljesen kizárni nem tudom, de nem is akarom, sok mindenbe kell, és a rántott dolgok és a bundáskenyér miatt meg is szakadna a szívem:-)

     

    de töményen már egyáltalán nem kívánom, pl. rántottát nemigen szeretnék enni, még a gondolatától is távol tartom magam:-)

    előzmény:
    Vegalife (9816)
    2012-02-29  11:20
  12. 2012. február 29. 11:209816.

    Nem vagyok vegán, noha sokszor a főztöm abszolut tojás mentes.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  13. 2012. február 29. 11:179815.

    Gondolom, nevemből kiderül, hogy a hús az én étrendembe sem fér bele.

     

    Ennek okairól írok itt:

     

    http://vegalife.blog.hu/2011/12/10/hust_enni_vag y_nem_enni_ez_itt_a_kerdes_avagy_miert_vagyok_vegetarianus

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  14. 2012. február 29. 11:159814.
    Úgy látom, elcsendesedett ez a topik. Ébresszük fel egy kicsit. :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  15. 2012. február 21. 13:489813.

    hátha feléledünk:találtam a neten

     

    Pirított csicseriborsó

    50 g csicseriborsó fogyasztásával 100 kalóriától mentettük meg magunk, mintha mogyorót ropogtattunk volna. A csicseriborsó finom, élettani szempontból rendkívül értékes. Jelentős mennyiségben tartalmaz növényi fehérjét, olajat, B-vitaminokat, ásványi sókat és rostanyagot.

    Készíthetjük otthon magunk is konzerv vagy zacskós csicseriborsóból. A konzervet öblítsük át vízzel, csöpögtessük le, és papírtörlőn szárazra töröljük. A zacskós csicseriborsót áztassuk be éjszakára, majd főzzük puhára enyhén sós vízben. Csöpögtessük le, papírtörlőn töröljük szárazra. Innentől kezdve mindkettő ugyanúgy készül. Sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, locsoljuk meg olívaolajjal, kis sóval és borssal. Forró sütőben (190 fok) süssük kb. fél óráig. Végül egy kis pirospaprikával keverjük össze.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  16. 2012. január 21. 19:419812.

    igen :( már régóta panaszkodott emésztési problémákra, de ezen a nyáron erősödött fel az egész. először a tejcukorra gyanakodtunk, majd kiderült lassacskán, hogy gluténmentes diétára megszűnnek a panaszai:) ... :(((

     

    előzmény:
    LondonEye (9811)
    2012-01-17  12:02
  17. 2012. január 17. 12:029811.

    Ez most derült ki a lányról?

    Ez az, amit lisztérzékenységnek hívnak?

    előzmény:
    ZITIMI (9810)
    2012-01-16  20:53
  18. 2012. január 16. 20:539810.

    Hahóóó, a szilveszter fő fogása számomra a rokfortos dióval töltött cékla volt, anyósom készítette, isteni finom volt! :))) csak ajánlani tudom - receptet nem tudok, csak fül után tudnám lekottázni. :)

     

    Közben kicsit bonyolítja az életemet, hogy a lányom gluténmentes diétát kell, hogy tartson, mertő a gluténre érzékeny. No comment. Néha bizonynehéz kitalálni a menüt, mert egy asztalnál esznek ragadozók, egygluténérzékeny és egy vega...:) no comment:))))

     

     

     

    előzmény:
    LondonEye (9809)
    2012-01-02  11:32
  19. 2012. január 2. 11:329809.

    Hahóóó!

    Nem hiszem el, hogy kihalunk...

     

    mindenesetre BÚÉK minden vegának

     

    Mi finomat ettetek-ittatok az ünnepek alatt?

     

    Én sok finom salátát ettem, krumplit, sokféle formában, szintén salátával, rántott palacsintát, répatortát, csicseriborsóból curryt, és rengeteg sütőtököt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  20. 2011. november 18. 14:199808.
    Hűűűűűűűűű, ezt nem láttam még. Mennyi recept! :)
    előzmény:
    LondonEye (9807)
    2011-11-18  09:43
  21. 2011. november 18. 09:439807.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_177270 (9806)
    2011-11-17  18:10
  22. Torolt_felhasznalo_177270
    Torolt_felhasznalo_177270
    2011. november 17. 18:109806.
    Sziasztok! Én nem vagyok vegetáriánus, de mostanában egyre inkább kezdek undorodni a hústól. Ami azért furcsa, mert lassan 29 éves leszek és nem vagyok válogatós. Főleg a csirkétől undorodtam meg, de a tojást is eléggé kerülöm. Szeretnék olyan oldalakat nézegetni ahol jó receptek vannak, mert eddig húst ettem mindenhez. Ha tudtok ilyeneket ajánlani várom őket.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_300079 (1)
    2003-02-15  08:36
  23. 2011. november 14. 20:469805.

    Sziasztok, a kolléganőm hívta fel  figyelmem egy vega blogra, hááát, azt kell mondjam, ez minden szegletében tetszik:) ajánlom figyelmetekbe! :)

     

    http://vegasztromania.blogspot.com/

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  24. 2011. október 16. 19:339804.

    Igen, jókis recipék vannak itt, bizony egy-két könyv biztosan kijönne belőle:)))) Veggie is mindig olyan jó recepteket írt:))))

     

    A hajdinapalit kicsit vastagabbra kell sütni, nem?

     

     

    előzmény:
    *szisz* (9801)
    2011-10-14  15:30

Címlap

top