Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hús?Soha többé
2003-02-15 08:361.
Torolt_felhasznalo_300079
Létrehozva: 2003. február 15. 08:36
Sziasztok!
Én pár éve lettem vega, és egyáltalán nem bántam meg. Jó lenne a "társaimmal" dumálni ezekről a dolgokról, ezért gondoltam nyitok egy ilyen fórumot. Szeretnék sok egyéb tapasztalatot, és hozzászólást olvasni. Persze a nem vegákat is szeretettel várjuk!Első kérdésem az lenne hogy szerintetek az ember eredendően húsevő v. vegetáriánus?
Én pár éve lettem vega, és egyáltalán nem bántam meg. Jó lenne a "társaimmal" dumálni ezekről a dolgokról, ezért gondoltam nyitok egy ilyen fórumot. Szeretnék sok egyéb tapasztalatot, és hozzászólást olvasni. Persze a nem vegákat is szeretettel várjuk!Első kérdésem az lenne hogy szerintetek az ember eredendően húsevő v. vegetáriánus?
találtam egy isteni spenótos tészta receptet, megcsináltam, 5 perc múlva üres volt a tepsi:-)
kifőzöl tésztát, annak a felét leteríted a tepsi aljába
a spenótot olajon, sok fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval megdinszteled, ráteríted a tésztára
erre kensz sok tejfölt, kis vízzel hígítva, úgy könnyebb
rá a tészta másik fele
arra tejföl és reszelt sajt
én egy kis olivaolajjal megspricceltem a tettejét
ezt össze kell sütni fél-háromnegyed órát - mennyei
ma - kínomban, mivel elfogyott a tojás- kipróbáltam a palacsintát keményítővel, és nagyon könnyen kezelhető tésztát kaptam
egész más az állaga, olyan selymesebb, persze szódavíz és tej volt még benne
tiszta spórolás az élet:-)
Köszi!
Nokedlit megcsináltam tojás és keményítő nélkül.
Ugyan spenóttal, de az vízzel is helyettesíthető - akkor több lenmagpor mehet bele.
Itt van a recept:
http://vegalife.blog.hu/2012/03/25/nokedli_sp enotbol
Bocsánat!
A sós változat leírásánál csak sikerült kifelejtenem a hozzávaló 1. 5 dl langyos tejet!!
Sziasztok!
Ha megengeditek, akkor én is szeretnék megosztani veletek egy édes és egy sós tojás nélküli kelttészta recit!
Az édes:
50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 3, 5 dl tej, 3 csap. ekan. pocukor, 1 kávéskan. só, 2 ekan. étolaj. (citromhéj, vanil cukor esetleg)
Szokásos módon kelttésztát készítünk, - cukros tejben az élesztő felfuttat, majd az összes többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk- . Kelesztjük kb 1/2 órát, majd tetszés szerint felhasználjuk. Lehet kinyújtani kakaóval, dióval, mákkal tölteni, vagy csak simán mazsolás kalácsnak megsütni. A tetejét cukros tejjel szoktam lekenni, sütés közben is. Igy puha marad. Talán édes csigáknak is megfelelő ez a tészta, azt még nem próbáltam.
A sós változat, amiből különböző csigák, tekercsek készíthetők:
30 dkg liszt, csipet cukor, 1 dkg élesztő, 1 kávéskan. só, 1 dl olaj, 1 evőkanál tejföl.
Az alapanyagokból kelttésztát készítünk, kinyújtjuk megkenjük a tetszőleges töltelékkel, ami lehet tejföl+sajt, pizzaszósz, stb, majd feltekerjük és felszeleteljük, sütjük.
viszont húsvétra szívesen csinálnék meleg töltött tojást
van valakinek jó kis receptje?
Én teljes kiőrlésű tönkölylisztből minden további nélkül csináltam már nokedlit tojás nélkül, csak só, liszt és víz segítségével, csak egy kicsit sűrűbbre kell keverni a tésztát, nehezebb kiszaggatni, de nem lehetetlen.:) bár az is lehet, hogy szerencsém volt.:) és nagyon szerettem az ízét is:)))
Édes kelttészta tojás nélül:
60 dkg lisztet 10 dkg puhamargarinnal összamorzsolni
2 kanál keményítőt és kis sót kell hozzákeverni
2 dl. tejben kis cukorral egy instant élesztőt felfuttatni, ezt , és 7-8 dkg cukrot, hozzákeverni és jól kidagasztani
Sós kelttészta tojás nélkül: ehhez én nem is mindíg teszek keményítőt, anélkül is működik:
50 dkg liszt
kb.1,5 dl tej vagy más tejtermék, pl. tejföl vízzel felhigítva-ebbe kell az élesztőt kis cukorral felfuttatni
1 dl olaj
só
pizzás, sajtos csigához, zöldséggel vagy akármivel töltött párnákhoz isteni
Otthon megnézem a pontos receptet, ez a tészta kalácsnak és mindenféle kelttésztából készülő dologhoz jó
60 deka liszthez teszek 2 evőkanál keményítőt (én a Dr.Oetkert használom, sárgás dobozban lehet kapni, 280 ft körül van)
Van egy sós kettészta receptem pizzás, sajtos csigához, azt is megnézem pontosan.
Nokedlit próbáltam, de nem nagyon jött össze, 1 tojást mindenképp kell hozzá tenni
Hm... Ez a keményítős megoldás érdekel. Elmondod bővebben? Milyen arányban, hogy használod? A kakaós csiga összetevőket is leírhatod.
Ez nagyon érdekel!
Bevallom, a tojás szagát egyre ritkábban birom. Szép lassan kikopik az étrendből.
Nokedlit is keményítővel készítesz? Vagy tojással?
én sokszor a spórolás miatt is igyekszem minimalizálni a tojásfelhesználást
kelt tésztába pl. keményítőt használok, és őszintén mondom, hogy pl. a kakaós csiga finomabb, könnyebb is úgy
teljesen kizárni nem tudom, de nem is akarom, sok mindenbe kell, és a rántott dolgok és a bundáskenyér miatt meg is szakadna a szívem:-)
de töményen már egyáltalán nem kívánom, pl. rántottát nemigen szeretnék enni, még a gondolatától is távol tartom magam:-)
Nem vagyok vegán, noha sokszor a főztöm abszolut tojás mentes.
Gondolom, nevemből kiderül, hogy a hús az én étrendembe sem fér bele.
Ennek okairól írok itt:
http://vegalife.blog.hu/2011/12/10/hust_enni_vag y_nem_enni_ez_itt_a_kerdes_avagy_miert_vagyok_vegetarianus
hátha feléledünk:találtam a neten
50 g csicseriborsó fogyasztásával 100 kalóriától mentettük meg magunk, mintha mogyorót ropogtattunk volna. A csicseriborsó finom, élettani szempontból rendkívül értékes. Jelentős mennyiségben tartalmaz növényi fehérjét, olajat, B-vitaminokat, ásványi sókat és rostanyagot.
Készíthetjük otthon magunk is konzerv vagy zacskós csicseriborsóból. A konzervet öblítsük át vízzel, csöpögtessük le, és papírtörlőn szárazra töröljük. A zacskós csicseriborsót áztassuk be éjszakára, majd főzzük puhára enyhén sós vízben. Csöpögtessük le, papírtörlőn töröljük szárazra. Innentől kezdve mindkettő ugyanúgy készül. Sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, locsoljuk meg olívaolajjal, kis sóval és borssal. Forró sütőben (190 fok) süssük kb. fél óráig. Végül egy kis pirospaprikával keverjük össze.
igen :( már régóta panaszkodott emésztési problémákra, de ezen a nyáron erősödött fel az egész. először a tejcukorra gyanakodtunk, majd kiderült lassacskán, hogy gluténmentes diétára megszűnnek a panaszai:) ... :(((
Ez most derült ki a lányról?
Ez az, amit lisztérzékenységnek hívnak?
Hahóóó, a szilveszter fő fogása számomra a rokfortos dióval töltött cékla volt, anyósom készítette, isteni finom volt! :))) csak ajánlani tudom - receptet nem tudok, csak fül után tudnám lekottázni. :)
Közben kicsit bonyolítja az életemet, hogy a lányom gluténmentes diétát kell, hogy tartson, mertő a gluténre érzékeny. No comment. Néha bizonynehéz kitalálni a menüt, mert egy asztalnál esznek ragadozók, egygluténérzékeny és egy vega...:) no comment:))))
Hahóóó!
Nem hiszem el, hogy kihalunk...
mindenesetre BÚÉK minden vegának
Mi finomat ettetek-ittatok az ünnepek alatt?
Én sok finom salátát ettem, krumplit, sokféle formában, szintén salátával, rántott palacsintát, répatortát, csicseriborsóból curryt, és rengeteg sütőtököt.
itt van rengeteg recept:
http://www.linkpark.hu/linkalkat.php?linkalka t=4191
Sziasztok, a kolléganőm hívta fel figyelmem egy vega blogra, hááát, azt kell mondjam, ez minden szegletében tetszik:) ajánlom figyelmetekbe! :)
http://vegasztromania.blogspot.com/
Igen, jókis recipék vannak itt, bizony egy-két könyv biztosan kijönne belőle:)))) Veggie is mindig olyan jó recepteket írt:))))
A hajdinapalit kicsit vastagabbra kell sütni, nem?
Anyukámtól tanultam, hogy krumplit, répát és sütőtököt kockára kell vágni és egy kicsi olyajos hagymára rádobva teflonban megpárolni-sütni, kicsi sóval, borssal, zsályával:) vigyázn kell arra, hogy ne legyen nedves egyik alkotórész sem túlságosan. Nem kell sokat kevergetni sem, mert szétesik a tök, de nagggyon fincsi:) kicsit sós-édes, én még gyömbércsíkokat is szoktam beletenni, az is bolondít rajta rendesen:)
Vééégre megnőtt a csicsóka, csináltam belőle tejfölöd-reszelt répás salátát, hát nagyon finom:-)
Sütőtökből tudtok sós köretet?
Ma annyira finomat ettünk: ragadozó férjemnek rakott krumplit csináltam, a maradék főtt krumplit belekarikáztam egy olivaolajjal kikent tepsibe, megkentem olajos-currys cuccal, rátettem minden karikára egy kis sajtot. Körtét is negyedeltem, azt is bekentem olajos curryvel, és benyomtam az egészet a sütőbe. Az alja szép pirosra sült, a tetejére ráolvadt a sajt. Együtt a krumpli és a sós-édes körte kis joghurtba tunkolva egyszerűen mennyei volt!!! Próbáljátok ki:-)
Szia!
Megsütöttem a hajdinalisztes palacsintát, kisfiamnak ízlett páromnak nem. Kicsit szárazabb volt mint a normál pali, de én így szeretem. Azt hiszem egyszer Te írtad le a zabpehelylisztes pali receptet, azt is sokszor csinálok, de csak magamnak, mert az is "száraz". Fehér lisztből nyúlós, amit én nem szeretek......
Barátnőmnek készítettem a káposztás - répás- tejfölös salátát amit erről a topicról mentettem, nem győzte dícsérni :)
Régi-régi receptek jutnak mostanában eszembe (Vegaíró , Bágica). A rossz idő beköszöntével talán több idő jut főzőcskézni, melegítő ételeket készíteni. Tegnap sütőtököt sütöttem. 3 éves kisfiam imádta.
Szép hétvégét! szisz