Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Stroke után az élet!

Erm
Erm
Létrehozva: 2005. november 23. 12:55
Keresem azok társaságát, akik már kaptak stoke-ot v. agyvérzést, és megosztanák velem, hogy mostanság hogy vannak? Milyen terápiákat kaptak és mit tettek meg azért, hogy most a gép előtt ülve mind ezt leírják.

Illetve bárki akinek a családjában v. ismerősei között van ilyen és szivesen megosztaná velem, hogy mi történt vele.

Köszönöm.
  1. 2016. november 23. 12:5422.

    A skizofrennek nem ket szemelyisege van, sot nem is tobb, az egeszen mas betegseg. Olvasgass rola. Amikor terhes voltam, en is valahogy depresszios voltam, pedig nagyon orultem a babanak. Sot meg utana is tartott a depresszio.


    Stroke? Azonnali korhaz kell, 5 perc is sokat szamit. Batyam most halt meg a masodik stroke-tol.

    előzmény:
    Erm (18)
    2005-12-01  11:51
  2. 2016. november 23. 12:2221.

    69éves vagyok és nekem tavaly volt stroke-om. A beszédem, járásom, zsibbadásom szépen, viszonylag gyorsan javult. Mondjuk én használok egy speciális gépecskét, ami napi használat mellett segítette a gyógyulásomat. Nagyon jó, hogy hamar el tudtam magamat látni  és meg tudtam magamat értetni a külvilággal. Nem kellett a családomat terhelni vele. Köszönettel ennek a kis okosságnak. A lányomtól hallottam róla, mondjuk ha előbb elkezdem használni (ahogy ő javasolta), akkor maga a stroke is megelőzhető lett volna. Mindenkinek ilyen lányt kívánom mint az enyém és mindenkinek egy ilyen kis gépet otthonra. juli_mama@freemail.hu

  3. 2016. szeptember 7. 17:4720.

    ProiD gravírozott azonosító karkötő Stroke-osoknak: Stroke karkötő


  4. Torolt_felhasznalo_268491
    Torolt_felhasznalo_268491
    2009. június 19. 09:3419.

    szia,

    Én tavaly kaptam agyi infarktust  (jobb oldali érzéketlenség- arc, kar, láb) az orvos 2 hét múlvűra adott időpontot, mert csak addigra volt!!!!(elég durva), a vége az lett hogy szarabbul lettem és irány a kórház, ahol végre bent tartottak, mert látták, hogy ez nem játék. 2 hétig kezeltek bent (ezer fél vizsgálatom volt), majd hazaengedtek, azóta pont egy év telt el...úgyanúgy élem az életemet, kivéve, hogy véralvadásgátlót kell szednem és kicsit parásabb lettem, állandóan azt figyelme, hogy mozog e mindenem rendesen...szóval ezeken kivűl hál' Istennek, minden rendben velem, Ja és még ráadásként diagnosztizálták nálam kb 1 hónapja a leiden mutációt is, de szerencsére abban is a szerencsésebbik változat vagyok (ha lehet igy nevezni)....ilyenkor bánom, hogy nem szültem korábban, mert picit félek a gyerekvállalástól igy!!

    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  5. Erm
    Erm
    2005. december 1. 11:5118.
    Szia!
    Az apukámnak is lett pszichésen is baja, mert ő paranoiát (nem tom hogy írják) kapott, az majdnem olyan mint a skrizofénia, csak nem két személyisége van, hanem azt képzeli hogy üldözik, figyelik. Plussz kapott epilepsziát is. Szóval lehet, hogy a stroke, v. agyvérzés után mindenképpen kellene pszichiáter kezelés is. De erről sem tud senki semmit.
    Te hogy emlékszel erre az infúziós kezelésre, jó volt?

    Nos, bár én sem vagyok orvos, viszont nekem van egy gyerekem, meg kell mondanom tényleg gyönyörű és fantasztikus meg minden de a mindennapok az halál, és nagyon kemény feladat. Nagyon sok anyukával és kismamával beszélek mostanában és bár előtte egészségesek voltak, komoly depresszióba kerültek, szinte már a terhesség alatt.
    Azon kívül szerintem, mivel elmarad a menstruáció teljesen megváltoznak a dolgok belül. És a szoptatás alatt is. a hormonok meg minden minden miatt, nem igazán ismeri magát az ember így.
    Azt gondolom, hogy biztosan van olyan gyogyó már ami esetleg enyhébb és ilyen babás esetekre van kitalálva, csak esetleg még a dokid se tudja, hanem neked kellene talán a neten utána nézni. Esetleg átállíthatnának egy másik gyógyszerre a baba érdekében.
    előzmény:
    puccos (17)
    2005-11-30  22:30
  6. 2005. november 30. 22:3017.

    Szia!

    Erről az infóziókúráról én is halottam, sőtmitöbb, voltam is ilyenen. De csak 1szer, a kórház után 1 évvel egy 10 napos kúrára bejártam. De valójában nálam nem a magas vérnyomás a baj,hanem pont hogy az alacsony. Mert nem agyvérzésem volt, hanem annak az ellentéte, a trombózis. A túl lassú véráramlás a probléma és a rögképződés. De inkább nem akarok okoskodni, mert nem vagyok orvos.

    azóta szerencsére elvégeztem az egyetemet és munkába álltam. Szóval ilyen szempontból szerencsésnek mondhatom magam, mert az agyi kapacitásomat nem rontotta a betegség. Azonban sajnos 1,5 éve komoly depresszióval és szorongásos betegséggel kezel pszichiáter ami összefüggésben lehet a stroke-al. de valószínű, hogy a kezeletlen probláémák járultak hozzá a trombózishoz. de persze a kettő erősítette egymást. De sebaj, most már jó kezekben vagyok. A z aktuális problémám inkább az, hogy a gyógyszerek mellett hogy vállalhatok gyereket. Ugyanis ez a kérdés aktuálissá vált. Jó lenne gyógyszerek nélkül kihordani a babát, de sajnos egyik orvosom sem javasolja hogy abbahagyjam... Szóval nem tudom mitévő legyek

    előzmény:
    Erm (16)
    2005-11-30  21:01
  7. Erm
    Erm
    2005. november 30. 21:0116.
    Puccos!
    Nagyon köszi a választ! Háát, megnéztem a bemoldalad, és láttam épp egyidősek vagyunk. Azt gondolom, hogy nem könnyű így ezekkel a dolgokkal a háttérben. Nem tudom, hogy neked hogyan alakult ez a betegséged, és hogy végülis mi módon sikerült szépen felépülni, de Gratulálok!
    Írnál arról, hogyan telik az életed azóta, miket csinálsz és stb.


    Nem tudom, hogy számítana-e de épp a minap beszéltem erről valakivel, hogy vajon ha a magas vérnyomásosokat időnként beutalnák "infúzió kúrára" az mennyire befolyásolná azt hogy ezek megtörténjenek.
    Tudom, aki túl esett ezen, annak ez már nem fontos.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2005. november 29. 22:0315.

    Sziasztok!

    Én 22 évesen kaptam agytrombózist, mára szerencséreteljesen felépültem, csak a gyógyszereket kell szednem. 1 hónapot voltam az OPNI stroke osztályán. Nálam az ok valószínüleg a fogamzásgátló tabletta valamint a gének. Ugyanis az anyukám 32 évesen kapott agyvérzést, amikor velem 8 hónapos terhes volt. Ő nem úszta meg ilyen jól. 100 %os rokkant lett, lebénult a fél oldala, újra kellett tanulnia mindent (olvasni, beszélni, írni Stb) Neki az idegen szavak nagyon nehezen mennek, ha fáradt, akkor nehez érti meg a dolgokat lelassult, nehezen beszél. És mivel lassan60 éves, egyre csak romlik az állapota... Én hozzá képest jól jártam...

    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  9. Torolt_felhasznalo_660616
    Torolt_felhasznalo_660616
    2005. november 25. 10:3314.

    Sajnos az üzenet minden részes hibás - a legfontosabb információ az, hogy bármikor és bárkivel megtörténhet. Csak egy nagyon kicsi része van, ami az idősebbekkel történik. De rengetegen vannak a gyerekek és a középkorúak is. És úgye tudjuk, hogy az 1/3 meghal, a másik 1/3 életben marad, de minek és csak az utolsó 1/3 próbál újra kezdeni.

    A gyógyszerek kérdése? Évek óta pontosan szedtem a magas vérnyomás gyógyszerét, cukrom nem volt, évente többször jártam a létező legdrágább privát orvosi klinkára és mindent ellenőrizttem és mégis megtörtént.

    Igenis, mindenkinek van még kapacitása arra, hogy újat tanuljon, mert a fejben még "rengetek üres hely van".

    A baj ott van, ha a családok és a barátok - a munkahelyet nem is szólva - elfelejtik, hogy még kell egy kis idő...

    előzmény:
    alvóbaby (12)
    2005-11-24  22:46
  10. 2005. november 24. 23:3813.
    Abban sajnos teljesen igaza(d) / elnézést, ha a reflexes tegezés esetleg nem helyénvaló részemről/ van, hogy a szociális háló mint olyan ma még nem létezik Magyarországon, vagy ha igen, hát nagyon szakadozott Nem a rehabilitáció és utógondozás szintjén- itt van némi remény,- de a betegek társadalomba történő visszahelyezése terén. A munkahely elvesztéséhez elég egy lábszártörés, meg sem szerzéséhez egy nem megfelelően időzített terhesség, de gyakran elég betölteni adott életkort, hiszen a közalkalmazotti szférában a bértáblázat szerint a fiatalabbnak kevesebbet kell kifizetni, a munka pedig "számszerűen" ugyanúgy megvan, legfeljebb a minősége más, ha tapasztalatlanabb végzi. GYES v. teljes munkaidő:félállás nincs, idősek otthoni gondozása, stb. stb....
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_660616 (10)
    2005-11-23  19:28
  11. 2005. november 24. 22:4612.
    Hidd el, hogy sokat jelent, mert ha a magas vérnyomást normál értékekre állítják be,kezelik a cukorbetegséget, csökkentik/megállítják az érelmeszesedés folyamatát, felére csokken a stroke bekövetkezésének az esélye. Márpedig ezt megelőzni a legjobb, mert az elpusztult agysejtek helyett nem nő másik, javulás úgy lehetséges, hogy a megmaradt részek átveszik ezek feladatát de gyakran nem képesek tökéletesen pótolni azt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_660616 (10)
    2005-11-23  19:28
  12. Erm
    Erm
    2005. november 23. 19:4211.
    Köszönöm minedenkinek.
    Nekem is van a családban az apukám és az anyósom, és a nagypapám de őmár régen nem él.
    én is láttam milyen sokféle lehet ez az egész betegség.
    A minap hallottam:

    Egy ismerős bácsinak kettős látása volt és szédült kihívták az ügyeletet az mondta, nem tudja mi a baj. Egy hét múlv a agyvérzéssel szállították kórházba. Nem nagyon értem miért nem utalta be az orvos kivizsgálásra.
    És nem értem az orvosok hozzáállását sem.
    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  13. Torolt_felhasznalo_660616
    Torolt_felhasznalo_660616
    2005. november 23. 19:2810.

    Szerintem nem igaz, hogy nem tanulhat meg újra autót vezetni? Azzaz, hogy nem is újra kell tanulni, hanem folytatni... Az orvosok pedig egy másik világba tartoznak - de majd egyszer ők is sorra kerülnek.

    Más: Létre hozták a ESzME - azaz az Egyesület a Stroke Megelőzésért egyesületet - pont egy évvel ezelőtt. Én azóta harcolok, mert ha belegondoltok, a "Stroke a megelőzésért" semmit nem jelent, legfeljebb pénzt keresnek maguknak.  És ki segít annak, akivel megtörtént?

    DeZső

     

     

    előzmény:
    venca (7)
    2005-11-23  14:35
  14. Torolt_felhasznalo_660616
    Torolt_felhasznalo_660616
    2005. november 23. 19:089.

    2004. február 28-án Stroke-t kaptam - előtte sokat dolgozam. Utána? Újra tanultam a beszédet, az írást és az olvasást.  Azt hiszem, máram mindent megtanultam - újra beszélek németül is, és lassan újra megy az angol is. Csak a munkahely már nem várt?! Elmúltam 50 éves, kinek kellek még?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. 2005. november 23. 14:378.
    Többen körlöttem:
    Anyosom böven 80-on felül, jobb oldala lebénult, fekvésben kapott egy lábtrombozist is. Elsö napokban csak ismételt egy -egy mondatot amit mondtunk, majd állapota honapok alatt -rehabilitácio- annyira javult, hogy ujra jár gurulos kocsikát tolva maga elött. Ellátni magát nem tudja, otthonban lakik.

    Nagymamám: Ö teljesen felépült, még 50 éves sem volt akkor , én nagyon picurka voltam. Semmi nyoma nem maradt.

    Barátnöm, svéd, Hollandiában él, 45 évesen, rehabilitáco tart, kicsit ir néha számitogépen, több nyelven beszélt, most csak svédül tud. Nem tudom hogyan mozog, nem találkoztunk.
    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  16. 2005. november 23. 14:357.

    A férjemnek volt strokeja április végén. A jobb oldala bénult le, lábraállni sem tudott, valamint kettőslátása volt, mert a bal szeme nem mozgott az egyik irányba. 8 hétig volt kórházban, 3 hétig aktiv osztályon, 5 hétig rehabilitáción. Már másnap tornáztatták, a gyógytorna a mai napig tart. Amikor hazaadták, járókerettel járt, most itthon bot nélkül, az utcán 1 bottal jár. Járművün még nem utazott, bár szerintem nem lenne akadálya. A látása is rendeződött. Sajnos, a jogosítványa lejárt, és újról nincs szó, ha megérjük, talán tavaszra szóbakerülhet. Szellemileg - memória, beszédkészség - nem károsodott. Csak sajnos idős már, fiatalabb nem lesz. A torna rengeteget javít.

     

    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  17. 2005. november 23. 14:216.

    Sziasztok!

    Szerencsére más szempontból érint a téma, mint titeket (lekopogom).

    Húgom gyógytornász a kistarcsai megyei kórházban, és náluk a neurológiai osztályon nagyon színvonalas a stroke rehabilitáció.   

    Egészen kitűnő eredménnyel javulnak egyesek, persze fiatalabbaknál jobbak az esélyek.

     Ő munkaidő után vállal magánbeteget, igaz egyelőre még csak egy helyre jár, de még egy, talán kettő beleférne az idejébe.

    Ha esetleg van köztetek olyan, aki ennek hasznát tudná venni, és a környéken lakik (bár kocsival jár a hugi, azért túl sok utazást nem tud vállalni az időhiány miatt), írjon, és összehozom vele. 

    A környék alatt értem: Kistarcsa, Pesten a  IV., XV., XVI. kerület (Újpest, Újpalota, Rákospalota), Mogyoród, Fót, esetleg Dunakeszi.

    R.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2005. november 23. 14:025.
    Szia ! Nálunk apukámnak volt stroke , 13 napig küzdött , majd meghalt . Igaz én úgy érzem, hogy az orvosok nem tettek meg mindent, az első pillanattól rögtön azt mondták, hogy ne is reménykedjünk egyáltalán, 1 % esélyt sem adtak . 13 nap múlva elaludt , a keringése összeomlott .  Nehezen tettem túl magam rajta, eléggé kiborultam, a férjem kitalálta , hogy menjünk el Horvátországba. Elmentünk, első napon autóbalesetünk lett , a nagyobbik lányomnak koponyasérülése lett, agyvérzése. Hála Istennek nem bénult le, néhány hónapra rá helyrejött .De én amit akkor átéltem ....nem kívánom senkinek sem . Apám fél oldalára lebénult , sokan így vannak vele, de vannak olyan erős emberek is , akik szépen felgyógyulnak , nem lesznek már olyanok, míg rég . De ne adjátok fel , ha nem vagytok elégedettek az orvosi ellátással, akkor menjetek tovább.   
    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  19. 2005. november 23. 13:564.
    Nagymamám is sajnos stroke-ot kapott nyáron. :-( Ő sokkal rosszabbul járt, mint akikről eddig itt olvashattál: beszlédközpontja és az agyának szinte majdnem a fele érintett. Se beszélni, se mozogni nem tud, azt sem igen érti, amit mondunk neki, pedig előzőleg teljesen el tudta látni magát (külön élt tőlünk). Most meg... Ő is közel egy hónapig volt kórházban, de azóta se javult, mióta hazakerült. Anyu ápolja, de Ő is rokkant, úgyhogy nem egyszerű...

    Szörnyű ez az egész!
    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  20. 2005. november 23. 13:263.
    Szia! A nagyapám 85 éves korában kapott agyvérzést, miközben kapált a szőlőben. Fél oldala lebénult, az orvosok lemondtak róla teljesen. Lassan kezdett leépülni. Ahogy kikerült a kórházból, és visszament a saját környezetébe, egyre jobban lett. Ez három éve volt, a mai napig van nyoma a betegségének (kicsit sántít, és nem tud jól fogni az egyik kezével). De meggyógyult, értelme nem sérült, szinte mindent meg tud csinálni, amit korábban! Mindez az ő akaraterején múlt!!! Ha az orvosokon múlt volna, már nem élne...
    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55
  21. sK8
    sK8
    2005. november 23. 13:252.

    Szia!

    Anyanak volt 4 eve agyverzese, meg is mutottek az amerikai uti korhazban. Sokat javitott a helyzeten, h hamar gondos korhazi ellatast kapott es viszonylag jo helyen is tortent a fejeben, mar amennyire ez elkepzelheto.

    Kb 40 napot volt korhazban, eleg remes idoszakunk volt az es utana meg joo sokaig tartott a felepules. Most mar jol van, ami visszamaradt belole az csupan annyi, h 100%-ra leszazalekoltak, kevesbe terhelheto, nem birja a stresszt es neha elfelejt dolgokat, de aztan mikor mondjuk neki ujra, akkor alt. eszebe jut, h errol mar regebben volt szo. Azert reszidos munkat meg mindig vallal, nem birna ki csak ugy, itthon ulve toltse a napjait.

    Azt hiszem elmondhatom, irdatlan nagy szerencsenk volt. A dokik meg az elejen eleg remes statisztikakat mondtak a halalozasi aranyrol es hogy az agyverzes utan tobbnyire milyen elet var az emberekre.

    Teged hogy erint a tema?

     

     

    előzmény:
    Erm (1)
    2005-11-23  12:55

Címlap

top