Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Cukorbetegség

bibic1945
Létrehozva: 2002. november 17. 17:35
A családom egyik tagja cukorbeteg lett. Nem egyszerü megtanulni ezzel a betegséggel élni. Ugy étkezni, hogy jó is legyen és az ember be tudja tartani az alöirásokat. Ha tudtok adjatok egy pár tanácsot.
  1. 2017. augusztus 19. 17:024633.

    Sajnos én 6 éve (a férjem hirtelen, lelkileg végtelenül megviselő halálát követően)lettem cukros. Nem voltam kövér, nem volt magas a vérnyomásom, nem ettem sok szénhidrátot, naponta járok úszni. A háziorvosom vizsgálatokra küldött, ahol féléveket kellett várni, ott a váróban meg órákat. Mindenhol csak gyógyszereket adtak és csak annyit mondtak, hogy fél év múlva menjek vissza. No ebből elegem lett. Elkezdtem aktívan foglalkozni a témával, természetes (gyógyszer nélküli) gyógymódokat tanulmányoztam. Az orvos által felírt gyógyszeradagot lassan (állandó ellenőrzésem mellett) az orvos tudta nélkül lassan csökkentettem. Elértem mostanra csak 1-2 egységgel magasabb a cukorszintem a normálisnál. (6 évvel ezelőtt 20,5-ről indultam)


    Egyszóval ha valaki nagyon figyel magára, törődik magával, a témában aktívan tájékozódik, akkor a cukorbetegségből is MEG LEHET GYÓGYULNI!!!!!!!!!!  

  2. 2017. augusztus 13. 14:084632.

    Abban teljesen egyetertek veled, hogy az emberi szervezet nem finomitott szenhidratok fogyasztasara lett tervezve, es hogy elsodlegesen ezek tartos fogyasztasa all a cukorbetegseg hattereben.


    Azzal azonban nem ertek egyet, hogy a finomitott szenhidratok fogyasztasa onmagaban azonnal megszunteti a 2-es tipusu cukorbetegseget, szerintem nincs is ilyen tudomanyos tapasztalat.
    Egyreszt a 2-es tipusu cukorbetegseg altalaban hosszu evek helytelen taplalkozasa kovetkezteben alakul ki, ami az inzulinszintet noveli es inzulin rezisztenziat hoz letre. A finomitott szenhiratok elhagyasa termeszetesen kulcs tenyezo az egeszseg helyreallitasaban, de ettol a gyogyulas nem valoszinu, hogy bekovetkezik, azonnal meg semmikeppen.


    Az emlitett magas inzulinszint miatt ugyanis a belso szerveken (peldaul vese, hasnyalmirigy) zsir rakodik le a cukorbetegge valas folyamata soran. Az inzulin hormon alakitja ugyanis a szenhidratot zsirra, ha magas az inzulinszint, akkor meg hatekonyabban alakitja zsirra. (Ha valakit el akarunk hizlalni, inzulint kell bevinni a szervezetebe).


    A cel a magas inzulinszint megtorese, amihez a szenhidratok bevitelet minimalizani kell (LCHF etrend - pl. napi 20 g szenhidrat). Az etrend azonban meg mindig csak egy lepes az egeszseg fele, ugyanis az inzulinszintetet nem csak a szenhidratok emelik, de peldaul az allati feherjek is (peldaul tojas es hal is).
    Vagyis ha eszunk, az inzulin emelkedik.


    Ha bojtoluk, az inzulinszint nem emelkedik, raadasul a szervezet atall a zsir alapu uzemmodra es hatekonyan egeti a szervezetben lerakodott zsirt. Igy messze hatekonyabb, mint az a helyes taplalkozas onmagaban.


    A gyogyulas altalaban tobb honapot, akar evet is tarthat.


    Az altalam az utobbi hozzaszolasomban a cukorbeteg gyogyitasara javasolt LCHF dieta es idoszakos bojtoles tehat termeszetes modon megtori az inzulinrezisztenciat.

    előzmény:
    castaneasativa46 (4631)
    2017-08-13  13:06
  3. 2017. augusztus 13. 13:064631.

    Én úgy tudom, hogy az ember csak az ősök hasnyálmirigyével rendelkezik - genetikusan - az ősember pedig nem fogyasztott finomitott szénhidrátot. Se cukorfélét - a ritka méztől eltekintve . se lisztet, se keményítőt. A hasnyálmirigy ezért általában túl van terhelve, ezért olyan gyakori a cukorbetegség. /A kristálycukor - répacukor - voltaképpen egy összetett cukor /C12H22O11, ez az összegképlete, két egyszerű cukormolekulából áll/ ezért elég nehéz lebontani. Ezért olyan gyakori a cukorbetegség. Ehhez még hozzá kell számítani azt, hogy az élelmiszergyártók a cukros üdítőket előszeretettel reklámozzák, mert elég magas rajta a hasznuk. Nagyon sok mindenben van cukor, amiről nem is gondolnánk, hogy tartalmaz /pl.majonéz/


    Ha megszüntetnénk a finomított szénhidrátok fogyasztását, elméletileg azonnal megszűnne a cukorbetegség, mert az egészséges szervezet nem igényli feltétlenül a cukrot /A rákos - deformált sejtek viszont csak a szőlőcukrot tudják hasznosítani, ezért elméletileg az összes rákos megbetegedést is meg lehet fékezni diétával/ Persze ez csak elmélet, akik ehhez jobban értenek, jobban tudják. 

    előzmény:
    Walaki_mas (4630)
    2017-08-13  10:08
  4. 2017. augusztus 13. 10:084630.

    Ebbe a forumba is beirom, hatha valaki utananez es segitseget jelent neki:

    A 2-es tipusu cukorbetegseg az esetek tobbsegeben GYOGYITHATO, visszafordithato.
    Az magyar gyakorlatban a tunet kezelesevel foglalkoznak, a vercukorszintet probaljak a megfelelo hatarok kozott tartani. A valos problema, az inzulinrezisztencia, ezt kell megtorni, es a szervezet mukodese helyreall, akar tobb eves gyogyszer es inzulin hasznalat utan is.

    Az ingyenes es rendkivul egyszeru modszer:
    - helyes taplalkozas (LCHF etrend)
    - idoszakos bojtoles (intermittent fasting

    Rengeteg ingyenes informacio talalhato a kovetkezo oldalakon (angolul):
    1) Dr. Jason Fung: Intensive Dietary Management Blog
    https://intensivedietarymanagement.com/
    2) Diet Doctor
    https://www.dietdoctor.com/



    Ezekkel az eloadassorozatokkal erdemes kezdeni:
    https://intensivedietarymanagement.com/category/lectures /type-2-diabetes-lecture-series/
    https://intensivedietar ymanagement.com/category/lectures/the-aetiology-of-obesity-l ecture-series/


     

  5. esi
    esi
    2014. május 9. 12:274629.
    Sziasztok!

    Segitsegeteket szeretnem kerni egy anyuka megtalalasaban. A szivemen van az esete, azert szeretnem megtalalni.
    Debreceni vagy Debrecen kornyeki. A kisgyereke nem reg lett cukorbeteg. Ezert az ottani korhazba kerult a gyerekkel, ahol 3 nap alatt kihajitottak. Sajnos ilyen helyzetben nem eleg ez a 3 nap. Ketsegbe esve hivta fel a budapesti Bethesda korhaz szakorvosnojet, akitol csak egy felorat kert barmikor amikor az orvosnonek megfelel.

    A tortenetet eddig tudom. Az orvosnotol biztos megkapta a szokasos es humanus orvosi segitseget.  Azert keresem mert lehet, hogy tudok a gyerek szamara olyan gyerekorvost ajanlani, aki nem kezeli, hanem meggyogyitja a gyereket.

    Koszonom elore is a segitsegeteket!

    Esi
    előzmény:
    bibic1945 (1)
    2002-11-17  17:35
  6. 2014. január 11. 12:524628.

    Ha valakit érdekel, minap bukkantam erre az igencsak hasznos kis dologra. Egy egyedi adatokkal gravírozott és szép karkötő. Itt találtam: www.proid.hu 

    A páromnak is vettem, hogy ha véletlenül bárhol-bármi érné, rosszul lenne, akkor tudják ki ő, kit értesítsenek és hogy cukorbeteg. Ajánlom nektek! 

  7. 2013. szeptember 6. 08:444627.
    Sziasztok! Nagymamám cukorbeteg, viszont mostanában elfelejti beadni magának az inzulint, illetve a többi gógyszerét (sajnos szed vagy 30 féle gyógyszert :() - ez sajnos egyre többször fordul elő és én és a család többi tagja sem tud mindig mellette lenni a munka meg az iskola miatt. Nem tudtok valami megoldást, amivel mindig észben tartaná? (Kérlek, ne mondjátok, hogy szedjen memóriajavító gyógyszert, azt is szed)
    előzmény:
    bibic1945 (1)
    2002-11-17  17:35
  8. 2011. május 12. 20:444626.

    Nem vagyok ebben profi, nekem az anyukámm számolgat, de úgy tudom, hogy az sem mindegy hogy pl. egy zsömle mellé mit eszel, a sok saláta a sok zöldség segít, mert lefékezi a ch felszívódását.

    remélem ez így van, és nem beszélek túl nagy hülyeséget.

    gyümölcsnek most ott lesz az eper abban ha jól tudom, csak 7 ch van

    ehetsz paradicsomot, is túróval, és ha szereted egyél kaprot kaporral

    előzmény:
    Athene (4625)
    2011-05-12  18:20
  9. 2011. május 12. 18:204625.

    Tudom, hogy sokmindenben van szénhidrát.

     

    A mai étkezéseim ezek voltak: 

    reggeli: barnakenyér sajt és sonka, uborka és csípőspaprika

    Ha nagyon felkerekítve számolom akkor ez kb 35g szénhidrát

     A kenyeret kimértem, hogy 1 zsemlének feleljen meg.

     

    Ebéd: székelykáposzta csirkecombbal és kolbásszal kenyér és tejföl nélkül. (a tejfölt véletlenül itthon hagytam.) 

     

    A neten azt találtam, hogy egy adag ebből kb. 11g szénhidrátot tartalmaz. 

     

    Uzsira 1 db körtét ettem (17 dkg, ez kb 20g)

     

    Vacsira valószínüleg sóskát csinálok tükörtojással. Arra azt találtam, hogy 1 adag kb 22g szénhidrátot tartalmaz. 

     

    Ez összesen  88g szénhidrát.

    Vizet ittam ma és teát reggelire édesítővel.  Hát ez mára sem sok... :(

     

    Azt hiszem, hogy főzök hozzá egy kis bulgurt.

     

    Igyekszem akkor kicsit több szénhidrátot enni. 

     

    Milyen ételeket lehet enni tízóraira, uzsira, ami nem keksz vagy zsemle. Az almát nem igazán szeretem. 

     

    Köszönöm a segítségeket!

     

     

     

     

     

    előzmény:
    ezisen (4624)
    2011-05-11  22:20
  10. 2011. május 11. 22:204624.

    nézd itt mindent megtalálsz CH táblázat

    nem hinném, hogy kevesebbet ettél, ennél ch mindent bele kel számolni.

    CH nem csak a tésztafélékben van, hanem szinte mindenben

    nézegesd meg azt a táblázatot.

    előzmény:
    Athene (4623)
    2011-05-11  21:59
  11. 2011. május 11. 21:594623.

    Köszi a választ. Az a fő bajom, hogy most szerintem több szénhidrátot eszek, mint a diéta előtt. Már csak azért is, mert napi 2-3 helyett 5*eszek.


    Attól félek, hogy amit a 90 napos fogyókúra első hónapjában leadtam, az most visszajön. Sajnos, azt most nem tudom folytatni. :(

     

    Fagyikban mennyi szénhidrát van? Délután 1 gombóc citromfagyit ettem. 

     

    Köszi a válaszokat!

    előzmény:
    ezisen (4621)
    2011-05-10  22:47
  12. 2011. május 10. 22:544622.

    A cukorbetegek 2010-re 44.100.- Ft adójóváírást vehetnek igénybe.

    Orvos által kiállított igazolás alapján.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_754539 (4619)
    2011-05-02  16:17
  13. 2011. május 10. 22:474621.
    Majd jönnek gyakorlottabbak, de szerintem az kevés ha rendszeresen 110 ch eszel. Az anyukám csinálta egyszer és kezdett agyilag leépülni, az agy normális működéséhez szükség van szénhidrátra, hogy hol az alsó határ azt sajnos nem tudom.
    előzmény:
    Athene (4620)
    2011-05-10  22:35
  14. 2011. május 10. 22:354620.

    Sziasztok!

     

    Közel állok a cukorbetegséghez. Ezért a doki 160g-os szénhidrátdiétát írt elő.

     

    Mivel még a diéta elején tartok, így szenvedek a számolásokkal. 

     

     

    Ugye az nem baj, ha kevesebb szénhidrátot eszek egy nap? (kb 110g/nap)

     

    Azt esetleg tudja valaki, hogy a kínai gyorsétteremben kapható szerzetesek eledele kb hány g szénhidrátot tartalmaz?

     

    A.                                                                          

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  15. Torolt_felhasznalo_754539
    Torolt_felhasznalo_754539
    2011. május 2. 16:174619.

    Üdv nektek!Van köztetek Ir-es/inzulinrezisztens/?Tudjátok,hogy igénybevehető e az adójóváírás ebben az esetben is??Sajna értetlenül állok a dolog előtt mert van ki szerint nem ,más szerint meg igénybevehető...Szóval nem tudom.

    KÖSZI,HA MEGÍRJÁTOK!!

    előzmény:
    charme10 (4618)
    2011-04-30  23:42
  16. 2011. Április 30. 23:424618.

    ez egy jó nézz bal oldalt a kcal étrendeknél körbe, melyik

    jó neki%

    http://cukorbetegek.hupont.hu/

     

    üdv, Charme

    előzmény:
    verano26 (4608)
    2011-03-28  08:50
  17. 2011. Április 14. 16:144617.
    renatale már nem is jársz a fórumon?

    Hogy van a cukrotok?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  18. 2011. Április 12. 16:474616.
    Igen, értem, amit írtál.
    Nem nagyon találtam minta étrendet sajnos.
    előzmény:
    verano26 (4615)
    2011-04-07  10:25
  19. 2011. Április 7. 10:254615.
    gyorgyisew: Nem tud főzni vagyis nem akar, de jobb is ha nem használja a gázt sokszor jobb megelőzni a bajt! De mint írtam ebédet kap a családsegítőktől! Xsak reggeli és vacsit kell megoldanunk!
    előzmény:
    gyorgyisew (4613)
    2011-04-01  15:50
  20. 2011. Április 6. 13:304614.
    Ne haragudj, hogy nem válaszoltam, a készülék neve Smart Pix és a Roche cég gyártja. Sok féle rendszeren fut és a doki nagyon értékeli, ha kinyomtatott oldalakon viszem neki a vércukorszint értékeim.
    Meg amúgy is mindig azt mondja, hogy az Accu-Chek, a vércukormérő gépem a legpontosabb. Próbáltam mással mérni, de telejesen más eredmények jönnek ki, így semmi értelme cserélgetni a vércukormérő gépeket. Én egyből ezzel kezdtem és ennél is maradok.
    előzmény:
    renatale (4606)
    2011-03-22  15:59
  21. 2011. Április 1. 15:504613.
    Hát valami olyasmi előfizetősre gondoltam. Ezek szerint nem tud főzni magának? Mert akkor mindjárt máshogy kell megközelíteni a dolgot.
    előzmény:
    verano26 (4612)
    2011-03-30  16:50
  22. 2011. március 30. 16:504612.

    Nagyon köszi......

     

    Családsegítőknél van befizetve és egy embernek egy adag kaja jár ebéd és kész! Tudom biztos ilyen gastroyalosokra gondolsz!??? Azon vagyok hogy rávegyem, de nem akar ennyi pénzt kiadni......

     

    Én arra jutotta, hogy kb úgy nézhet ki egy vacsi vagy reggeli, hogy 1 db korpás vagy magvas zsemle - gondolom semmiképp sem sima!! - vaj vagy májkrémmel vagy sajtkrémmel megkenve.......esetleg sonka vagy pár szelet szalámi rá sok-sok zöldésg!!!!!! Esetleg egy egy tojás vagy ilyesmi!

     

    Uzsi, tízórai: Gyümölcs!

     

    Nem??? 

    előzmény:
    gyorgyisew (4611)
    2011-03-30  15:14
  23. 2011. március 30. 15:144611.
    Akkor még szétnézek, de szerintem főznek olyat is, amit vacsira is lehet fogyasztani.
    előzmény:
    verano26 (4610)
    2011-03-29  16:31
  24. 2011. március 29. 16:314610.

    Köszi megfigyelem....

     

    Igazából nekem csak a reggelik és vacsik a problémásak, mert ebédet azt rendelünk! :-)

    előzmény:
    gyorgyisew (4609)
    2011-03-29  16:26

Címlap

top