Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Bartholini mirigy ciszta

Torolt_felhasznalo_993066
Torolt_felhasznalo_993066
Létrehozva: 2005. július 5. 08:08
Sziasztok!

Olyan hasonló cipőben járó hölgyeket keresek akiknek műtét során megnyitották már a Bartholini mirigyet és évek után ismét kiújult. Szeretnék hinni a csodában, abban hogy az antibiotikum hatására visszafejlődik és nem kell a nyaralás helyett ismét a kórházat és a műtétet választanom.

Ötleteket várok azzal kapcsolatban, hogy ki mit vetett be azért, hogy az újabb műtétet megússza, vagy elkerülje. Borogatás, ülőfürdő? Valami csoda krém?

Válaszaitokat előre is köszönöm.
Klani
  1. 2016. október 8. 12:0930.

    Kedves juccci323!


     


    Megkérdezhetem hogy mit jelent pontosan az hogy kihámozták a cisztát? Hogy eltávolították teljesen? 


    Nekem Kedden volt egy műtétem, és eredetileg csak megnyitástól volt szó, de a" kihámoztam mint egy tojást" kifejezést használta az orvos utána, és most nem vagyok biztos benne hogy kivette-e. Mert nem arról volt szó.


    Neked azóta van bármi nehézséged ezzel kapcsolatban?


    (az én műtétem után nagyon erős vérzés lépett fel, majd mivel befele is vérzett, egy ronda nagy lila ödéma lett a nagyajakban, ami hetek alatt szívódik fel)


    Nekem a másik oldalon pár éve begyulladt és 2 nap után kifakadt magától. Csinált magának 1 lukat, ami azóta is ott van és azóta semmi problémám vele nincs.


    De ott erős fájdalomcsillapítót és antibiotikumot adtak, csak hely hiányában nem tudtak megműteni (külföldön történt). Szerencsésen alakult így, utólag látva-akkor ki voltam akadva.


    Köszönöm a választ !


     

    előzmény:
    juccci323 (29)
    2013-07-02  13:03
  2. 2013. július 2. 13:0329.

    Szia!

     

    Engem 3x műtöttek tályoggal, végül kihámozták a cisztát.

    Ha gondolod meg tudom adni az orvos nevét, aki végül megszabadított a nyűgömtől. Sajnos nem volt olcsó mulatság, de 3évi idegeskedés után bőven megérte.

     

    előzmény:
    Katalin19 (28)
    2013-04-20  15:23
  3. 2013. Április 20. 15:2328.

    Sziasztok!

    Látom hogy már elég rég nem írt ide senki de szeretnék segítséget kérni!Olyan problémám van hogy nekem is bartholini cisztám van de már 5-6 éve és eddig még egy orvos sem vállalta a műtétet, mondván hogy amíg nem fáj annyir, hogy nem tudok járni vagy ülni addig nincs értelme műteni! Ahogy olvastam mindenkit megműtöttek cisztára és nem várták meg míg begyullad vagyis tályog lesz belőle, nem értem hogy engem mért nem vállaltak eddig, ennyire veszélyes lenne ez a műtét? Nem értem! Szeretném leszedetni mert engem nagyon zavar és már a párom is teljesen elhidegült tőlem amióta tudja hogy mi az és mért van ott! Főleg hogy már síkosító nélkül nem megy (és ez számomra 20-on évesen nagyon elszomorító!)!! Kérlek segítsetek adjatok ötletet hogy kihez fordulhatnék! Köszönöm!

  4. 2011. július 26. 12:2527.

    Sziasztok!

    Engem pár napja műtöttek. És már jövök megyek nem fáj. Bezzeg előtte vártam a csodát sokáig húztam de nem tudtam már se ülni se járni se feküdni. EGY NAGYON FONTOS JÓ TANÁCS!!!!! Amint érzitek, hogy ott van, azonnal menjetek orvoshoz. Minél később mentek annál nagyobb fájdalom és annál nagyobb vágás. És hiába fakad ki magától, kitisztulni nem tud teljesen. Így később kiújjul és a mirigy elvesztésébe is kerülhet. Ami köztudott kellemetlenségekkel jár az életben.Mindenképp műteni kell . Nekem mütét előtti nap Dalacin 300mg tablettát írtak fel. Ezt kellett szednem négy napon keresztül napi 4 szemet. Napról napra jobb lett. A műtétnél altattak utánna volt pici fájdalmam , de már közel sem olyan mint előtte. Egy hét múlva varrat szedés, és bízom benne hogy mindez már csak egy múló rossz emlék marad. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_372348 (25)
    2010-04-17  23:32
  5. 2010. május 14. 15:1826.

    Sziasztok!

    Egy elég kellemetlen problémám van: néha a szemérem ajkaknál fent és a hüvélynél is kis piros vágásra emlékeztető sebek szoktak megjelenni. Olyan, mintha szikével v. pengével belevágtak volna egy kicsit. Pisilésnél elég kellemetlen, mivel csípi :S Próbáltam lekenni alkoholos fertőtlenítővel, persze akkor meg majd szétrobbantam úgy csípte, de utána legalább kicsit jobb lett. Aztán megint...Pár nap alatt elmúlik, de fogalmam nincs mitől lehet. Állandó partnerem van, nem ülök máshol wc -re csak itthon (még a barátomnál sem merek!), nem állandóan használok intim mosakodót. A borotvára gondoltam, de ott meg nagyon figyelek, hogy ne sértsem meg magam. Ha valaki hallott már ilyenről vagy volt már hasonló problémája, megköszönném, ha megosztaná velem. De bárki aki tud vmit, segítsen. Nőgyógyásznál nem voltam még.

     

    Előre is köszönöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_372348
    Torolt_felhasznalo_372348
    2010. Április 17. 23:3225.
    Sziasztok!
    Én is hasonló"cipőbe" járok 2008-ban műtöttek először majdnem pontosan rá egy évre másodszor és azt hiszem,hogy megint kiújult.Nekem is már nagyon elegem van belőle.Semmi antibiotikumot nem írtak.Aki tud segítsen!!!Előre is kösz!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993066 (1)
    2005-07-05  08:08
  7. Torolt_felhasznalo_366530
    Torolt_felhasznalo_366530
    2009. augusztus 20. 19:2424.

    Sziasztok,

     

    Életemben először forumozok, pont azért, mert mikor pénteken megmondta a nődoki, hogy Barholini tályogom van, végigbőgtem az egymegállónyi utat hazáig, és a legmegnyugtatóbb az volt, hogy 4 forumot végigolvastam, arról ki hogy küzdött meg vele.

    A  tályogom/cisztám kialakulásnak lelki okaival tisztában vagyok, ahogy szerintem midnenki, csak be kell tudni vallni, és utánna lépni-de ez magánügy.

     

    Hétfőn megműtöttek, altatásban, két zölddiónyi nagyságú atipikus, baloldalra nőtt cisztával. Nem jöttem rá, mikortól ciszta, mikortól tályog az elnevezése, nem is fontos annyira szerintem. Sok rossz és sok jó dolog történt, részben az én hibámból is, részben a kórház számlájára írható. Van ez így:)ahogy Vonnegut mondta.De az Uzsoki utcai kórházat ajánlom azért:)

     

     A cisztám akkora lett, hogy elindult a végbél felé a duzzanat alsó vége, ami ugye nem jó. Meg a bal combtőm felé az egyik széle, valahogy mintha a nagyajak izomzatába terjedt volna.   A másik széle meg a szemközti kisajak felé, elzárva a hüvelynyílást, és itt volt ráadásul a csúcsa, ahol vágni kellett.  A nagysága miatt csak szerdán engdtek ki, akkora már boldog voltam, mert ki tudtam nyújtani háton fekve fájdalom nélkül a bal lábam:) Viszont nem tudták kitisztítani a combtő felé indult részt. Még szedem az antibiotikumot 6 óránként, napota 4x borogatom kamillás vattával, ahogy a doki mutatta, bele a sebbe, erősen nyomva. Fura, de jobb utánna, és az első fájdalom hamar elmúlik. Fucinarral kenem a megmaradt cisztát, szépen csökken a mérete. Néha még vérezget a varrat, remélem hétfőn kiszedik vagy kiesik magától. Ma már tudok ülni-nem 90 fokban, és végre fájdalomcsillapító nélkül aludtam.

     

    Azt terveztem, hogy elkezdem a  paradicsomos pakolást a megmaradt részre, meg a gyógyteázást, kapszulázás, amit Sumakker írt, ("immunrendszert és a nyirokrendszert erősítendő (sunrider), iszom a calli teát (méregtelenitő), egy másik gyógyteakeveréket, meg ezüstkolloidot") szombaton, mikor az antibigyókat abbahagytam, és várok. De közben megjött a menstruációm, úgyhogy ezt meg át kell gondolnom:) Ha valakit érdekel, mire jutok, irjon, akár évekkel később is. Nekem sokat adtak a fórumok ezen a hétévégén, tudást, ismeretet, nyugalmat. De nem szivesen irok fel többet a "közfalra" a intim dolgaimról. 

     

    Én nagyon reméltem szombaton, hogy kifakad, de csak nőtt és nőtt.Talán, ha merek paradicsomos kúrába kezdeni kétségbeesés helyett, akkor ki is fakad, és nem kell műteni. De végül nem tehettem meg, hogy nem műtettem meg, és utólag már nem bánkódom, mert nem tudok változtatni.Talán ha merek paradicsomos kúrába kezdeni kétségbeesés helyett, akkor ki is fakad, és nem kell műteni.  Viszont az biztos, hogy a műtét adta meg  a végső lökést a Kriston Andrea féle Intim Torna tanfolyamra. Így már nem tologathatom mindeféle kifogással a tornát, mert gyakorlatilag megvágtak ott, ahol sose volt erős a szövetem, és kell még sok mindenre a követekező  ötven évben;-)

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. Torolt_felhasznalo_662443
    Torolt_felhasznalo_662443
    2009. július 21. 13:5823.

    Kedves Mindenki hasonlo cipoben!

     

    Engem is mutottek cisztaval. Akkor a korhazban azt mondtak, nem tudjak, mi okozza, meg hogy ez sok mindenkinek van, nem komoly mutet stb. De kinek?

     

    Kesobb teljesen mas miatt biorezonancias vizsgalaton voltam, ahol  trichomonaden-t talaltak nalam,  ami pl. okozhatta a cisztat. (Ezt a szokasos nogyogyaszti vizsgalat nem mutatja ki, mert ha nincs testhomersekleten, 2 ora utan nem mutathato ki.)

     

    En a helyetekben, nem szednek semmilyen antibiotikumot, persze az orvosnak az a legegyszerubb, felirni a gyogyszert. Es megis meddig kellene szedned, hogy ne ujuljon ki? Inkabb deritsd ki, hogy mi okozza es az okokat szuntesd meg ne  csak a tunetet kezeltesd. (Nekem irrigalnom kellet.)

     

    Udv.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993066 (1)
    2005-07-05  08:08
  9. Torolt_felhasznalo_235526
    Torolt_felhasznalo_235526
    2009. július 8. 23:4922.

    Ezerejo!

     

    Sztem, ha ennyi problamed van a miriggyel, a legjobb megoldas az volna, ha beszelnel az orvosoddal, hogy tavolitsak el. Megeri, hogy ujra mütetnek vesd ala magad, hogy "veglegesitsek" a problemat, hiszen ha megszüntetik a gond okozojat, akkor nincs ami okozza azt. Nem kell felned, nekem van olyan ismerösöm, akinek mindkettöt eltavolitottak, es boldog csaladanya.

    Engem legelöször mütöttek most a hetvegen es felek azert , h visszaterhet, m nekem csak kitisztitotta az orvos, de ha megegyszer gond lenne vele nekem nem eri meg a fajdalmat, h többször ateljem, ahogyan alkalmam van ra vegleg kivetetem. 

    Amit tenyleg ajanlhatok neked, ha megengeded, beszelj az orvosoddal es tavolitasd el.

    Remelem tudtam segiteni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_352442 (18)
    2008-07-07  08:27
  10. 2009. június 8. 05:2721.
     Sziasztok! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Páromnak Bartholin cystája van, harmadszor alakult ki, és az orvos most "rászánta" magát a végleges műtétre. Tehát nem csak kitisztítják, ahogy eddig, hanem az egész mirigyet, tokostul eltávolítják. A problémám az, hogy a kedvesem nagyon nehezen viseli a mostanit, és nem akart velem maradni, hazaköltözött. Sajnos el sem tudom képzelni, hogy mi mehet végbe benne, de nagyon szeretném megérteni. Látom, hogy érzelmileg padlón, sőt, az alatt van, de eddig úgy gondoltam, hogy jobban esik ilyenkor a törődés, mintsem az egyedüllét. Szeretnék segíteni, ha nem közvetlen mellette állva, akkor legalább távolról, és szeretném tudni, hogy ezek a negatív érzések elmúlhatnak-e, amit irányoba érez (pl.: harag, teher stb.), vagy mivel én voltam mellette, szándékosság nélkül, de benne marad. Tehetetlennek érzem magam, de biztos tudok valamit tenni, de a problémát nem érzem át, így nem tudom, mi tenne jót neki. Állítólag a végleges műtét sokmindent megold. Kb. még 3 hét van addig. Kinek, milyen tapasztalata van, mit ajánlotok, mit tegyek, mit tehetek, hogy segítsek, és hogy később esély legyen rá, hogy visszatérjenek (ha egyáltalán eltűntek) az érzései? A segítséget előre is köszönöm!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2009. Április 4. 16:1120.

    Szia!

    Nekem pár napja volt bartholin ciszta műtétem és ez az első alkalom, hogy ide tudok ülni a gép elé .

    Nekem is húzodótt, a lábamba nyilallt, az utolsó nap már ülni alig bírtam. A dokim sürgősen meg akart műteni, mert az mondta, hogy ez bármikor nagyon-nagyon be tud durranni és az rettenetesen fáj, szóval azt ne várjam meg.

    Nekem végülis kivették az egész cisztát, a műtét közben derült ki, hogy annyira nagy, hogy ez a legjobb megoldás.

    Engem altattak, szerintem ezt úgysem te döntöd majd el, hanem a doki.

    Az első nap pont olyan volt mint a gátseb szülés után, de azóta napról napra sokkal jobb, de kímélni kell, vigyázni a sebre, varratokra.

    Nekem 2 hét múlva kell  a dokihoz vissza mennem, addig csak zuhanyzás, csak betét, semmi szex (na nem mintha most...) és antibiotikum.

    Ha még van kérdésed, szívesen válaszolok.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_938454 (19)
    2009-04-01  10:24
  12. Torolt_felhasznalo_938454
    Torolt_felhasznalo_938454
    2009. Április 1. 10:2419.
    Köszönöm a válaszokat, mégha nem is olyan bíztatók. . .
    Nekem azt mondták ez nagyon ritka betegség, de látom vagyunk egy páran :-(((

    Allisc, amikor teljesen eltávolították hány napig kellett bent lenned a kórházban?
    idézet:
    Klani (5)
    2005-07-05 10:41:45

    Sziasztok!

     

    Sajnos bartholini mirígy cyszta műtét előtt állok, ráadásul május elején busszal mennénk nyaralni. Nagyon örülnék, ha valaki, aki már átesett ilyen műtéten, leírná, hogy milyen fájdalommal jár a műtét utáni időszak.

    Lehet-e vele űlni? Mennyire vérzik? Lehet-e vízbe fürödni? Mennyire nyillalik a helye?A szűlés utáni gátmetszéshez hasonlít a fájdalom, mert az nagyon kellemetlen és fájdalmas volt neken. Mikor lehet szexuális életet élni és az elején mennyire fáj? Ez azért lenne fontos, hogy tudjam, mivel a 2 hetes nyaralást nem szeretném elrontani. Végülis a műtét időpontját is el lehet tolni, de így sem valami jó, mert feszít és időnként nyillalik. A doki azt mondta, hogy a műtét utáni napon már lehet dolgozni és csak kicsit húzódik. Igaz ez? A műtét egyébként fáj ha helyi érzéstelenítésben csinálják, vagy jobb altatásba?Nagyon szeretném ha valaki, aki már átesett ilyenen válaszolna!Köszönöm előre is:

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993066 (5)
    2005-07-05  10:41
  13. Torolt_felhasznalo_352442
    Torolt_felhasznalo_352442
    2008. július 7. 08:2718.

    Sziasztok! Már háromszor műtöttek Bartholini cisztával. Először 20 évesen (2000-ben) estem át egy ilyen műtéten akkor mondták is hogy vagy kiújúl vagy nem. 2006 novemberében ismét előjött ismét megműtöttek, nem telt el egy év szintén ugyanott kiújúlt és nem úsztam meg a műtétet mert annyira nagy lett és annyira fájt, hogy kénytelen voltam bízni az orvosokba. Az utolsó műtétem óta (2007. szeptembere) a mai napig kínlódom a betegséggel. Most nem telik fel teljesen és mindig ki is fakad, nem fáj annyira hogy ne tudjak ülni, járni viszont nem tudom igazán élvezni a szexet mert állandó stresszben vagyok. Nincs hét hogy ne lenne vele gondom, egyik napról a másikra változik és nem tudom hogy mit tegyek. Vállaljam be hogy ismét megműtsenek? És akkor mi lesz? Mert sztem semmi, már nem hiszek benne...nincs erre valami szivató kenőcs ami kitísztítaná, fertőtlenítené? Amitől végleg meggyógyulna?

    Kérlek ha valaki tud rá valami jó gyógymódot esetleg egy igazán jó orvost aki segítene a problémámon válaszoljon!

    Előre is köszönöm a válaszokat!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_228280
    Torolt_felhasznalo_228280
    2007. szeptember 28. 13:3417.

    Sziasztok!

    A nyáron én is átestem a bartholin mirigy gyuladáson!(végülis csak 2 nyaralás ment el ez idő alatt)!Nem bírtam menni, ülni, semmit sem, csak feküdni, kezdetben nem is lett volna ez olyan vészes, amig meg nem jött a menzeszem, ezután jött hogy nem tudtam semmit csinálni!Nyomtam magamba az antibiotikumot, meg jegeltem ,kamilláztam!Csak fájdalomcsillapítóval tudtam aludni, úgy ahogy!mozogni semmit. Én is bőgtem, anniyra, hogy kimerültem, kórházba nem akartam menni, rá kellett jönnöm, hogy össze kell szednem magam, mert anélkül nem megy!!!!! 2 -3 nagyon durva nap után elmentem egy másik orvoshoz, mire odaértem magától kifakadt!

    Most csak az problémám, hogy az együttlétek után fáj. Ez mindg így marad mostmár????20 éves vagyok, valahol azt olvastam, hogy szülés előtt nem távoltíják el.  Mindig olyan ideges vagyok és félek tőle, hogy újra előjön és kezdődik minden előről!!!!

    Valaki tud írni valami biztatót??? köszönöm.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. Torolt_felhasznalo_988706
    Torolt_felhasznalo_988706
    2007. július 11. 20:0016.

    Sziasztok!

     

    Tudom, h elég régi a topic, de én is hasonló cipőben járok, és van egy-két kérdésem, amik nem hagynak nyugodni.

    Ha a helyzet "elfajul" és az a megoldás marad, hogy a cisztát ki kell operálni, nem áll fenn a veszélye, hogy az egy szem megmaradt mirigynek kell ellátnia a nedvesítő funkciót? Sőt, mi van, ha mindkettő "bedöglik"? Örök életre marad a nem túl romantikus síkosító?

     

    Valaki tud erről bővebbet, hogy mik az utó történetek?

     

    Előre is köszönöm.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_569177
    Torolt_felhasznalo_569177
    2006. október 17. 02:5815.
    Üdv!   Én a fórumban szereplő Pásztory Ibolya doktornőt keresem. Remélem megtalálom,ugyanis egy pár évvel ezelőtti cikkében írt a szemhéj betegségeiről,azon belül is a herpes zoster okozta problémákról, és nagyon fontos lenne őt megtalálnom,mert édesanyám ezzel a gonddal küzd és hátha lehetne vele konzultálni,vagy ajánlana egy kiváló orvost... Legalábbis nem értem,hogy övsömörre jó-e az epilepsziagyógyszer/Tegretol/(természetesen sok más gyógyszer mellett,amit kap),anyukámnak...Az 5. orvos volt képes felismerni a kórt,mindaddig kiütéssel,allergiával,kötőhártya-gyulladással,meg bőrirritációval kezelték,míg egy orvos,akihez került véletlen felismerte a bajt... Szeretném tudni,hogy jó kezelést kap-e most édesanyám,mert vészesen romlik a szeme állapota,/állítólag a sok félrekezeléstől/,egyre több duzzanat van az arcán és a fejbőrén is...   Valaki kérem segítsen megtalálni a doktornőt,vagy valakit,aki segíthet...    Nagyon köszönöm!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. Torolt_felhasznalo_606540
    Torolt_felhasznalo_606540
    2006. május 13. 21:0214.

    Sziasztok!

    Én épp most vagyok kilábalóban a bartholin tályogomból. azért irok ide, hogy valami nyugtató is megjelenjen. én sokat olvastam utána mikor megbetegedtem, de sosem találtam pozitív, lelkesítő hozzászólást.

    Ez a második tályogom volt, ugyanott. Az első két éve. Akkor túl későn mentem dokihoz, nem gondoltam, hogy ez komoly dolog. rögtön vágni akartak. nem hagytam, kértem antibiotikumot, persze a hentes-doki hülyének nézett, mondván, megbánom még ezt én. igaz, volt még 2-3 pokoli napom, oltárira fájt, a végén már aludni sem tudtam tőle, de nekem akkor óriásira nőtt, totál begyulladt. a végén kifakadt, kitisztult, üldögéltem pár napig a jégen, aztán semmi gond 2 évig. közben a másik bartholin mirigyem is becisztásodott, azonnal észrevettem, mert mostmár szemfüles vagyok és mindig ellenőrzöm, oké-e. az meg szépen felszivodott. itt sincs műtét.

    1 hete vissznőtt a tályogom. pánikba estem, mert akkor esett le a tantusz, miért volt annyi furcsa tünetem hónapok óta.. hát, mégse voltam elég szemfüles. megint vágni akartak, sőt, ki akarták azonnal operálni mind a 2 mirigyet!! erre elkezdtem nevetni, kértem, adjanak antibiotikumot, majd meggyogyulok egyedül. tudni kell, hogy én abszolut operácio-ellenes vagyok, hiszen az egy tüneti kezelés, és attol tartok, hogy ha most ki is nyitják, senki nem garantálja, hogy akát pár hét mulva vissza ne jöjjön, hisz az ok nem lett megszűntetve.

    szóval, amit tettem:

    kibőgtem magam. eldöntöttem, hogy önerőből meggyógyulok, ha a fene fenét eszik se vágnak fel. ( ez stratégiai fontosságú, enélkül nem megy, hinni kell magadban!!) beszedtem az antibiotikumot, meg valami baktériumölö gyógyszert. szedek kétféle növényi kapszulát, az immunrendszert és a nyirokrendszert erősítendő (sunrider), iszom a calli teát (méregtelenitő), egy másik gyógyteakeveréket, meg ezüstkolloidot. elmentem természetgyógyászhoz, mert hiszek benne. és ami nagyon fontos: paradicsomos pakolást kötöztem a tályogra, egész napra, éjszakára is. eleinte csíp, de aztán kifakad szépen a tályog, kitisztul. akkor át kell mosatni egy akármilyen orvossal betadinnal, utána pedig állando steril gézes-betadin kötést tartani rajta. és persze megtalálni a betegség, a gyulladás igazi okát és azt kezelni. ezt szerintem csak alternativ gyógyászattal lehet, mert a nyugati orvoslás csak a tünettel foglalkozik. az nem létezik, hogy a betegség egy normális állapot. mindenből van kut!

    sok sikert minden bartholini-áldozatnak!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. Torolt_felhasznalo_466641
    Torolt_felhasznalo_466641
    2005. november 2. 19:0713.
    Szia!Most olvastam a cikked.Hasonló cipőben járok,már 4x nyitották meg a cisztámat,de újra előjön.26 éves vagyok,még nem szültem,ezért nem akarják végleg eltávolítani.megértem a problémád.Próbálkoztam már mindennel,de semmi sem segít.Miért nem tudják pontosan meghatározni,hogy mitől van?Mielőbbi gyógyulást neked!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993066 (1)
    2005-07-05  08:08
  19. Torolt_felhasznalo_993066
    Torolt_felhasznalo_993066
    2005. július 6. 15:5512.
    Allisc, egy apró kérdésem lenne még csak a műtét utáni kezeléssel kapcsolatban. Ebben az esetben is van mindennapos sebtisztítás egy hétig?
    előzmény:
    allisc (8)
     
  20. Torolt_felhasznalo_993066
    Torolt_felhasznalo_993066
    2005. július 6. 15:5311.
    A szeméremtáji betegségek közül a szeméremajkak cisztája, sérülés miatti vérdaganata, valamint rostos, zsír-, mirigy-, verejtékmirigy-, simaizom- és ideghüvely-daganata (az utóbbit Recklinghausen-tünetegyütesnek nevezik), továbbá méhnyálkahártya- és emlőszövetnek a rendellenes megjelenése említhető, míg a hüvelyi betegségek közül a ciszta, a simaizom-daganat, a mirigybántalom és a méhnyálkahártya-szövet előfordulásának lehetőségét kell kizárni. De arra is akadt már példa – mint arról két orvos hét évvel ezelőtt beszámolt –, hogy a lágyéksérv eredetűnek vélt fájdalmat a Bartholin-mirigy tömlője okozta.


    Leszívás, katéterezés, műtét
    A panaszmentes cisztát negyvenéves kor alatt általában nem kezelik, fölötte azonban némelyek szerint az esetleges elrákosodás miatt ajánlatos megszabadítani tőle a pácienst. A fájdalmas tályogot ellenben minden esetben megnyitják, s a fertőzés leküzdése végett antibiotikummal orvosolják.
    A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tömlő folyadékának leszívása, sőt, gyakran a felmetszése sem okvetlenül végleges megoldás, ugyanis ez a betegség kiújulásra hajlamos. Ezt elkerülendő vagy Word-féle katétert alkalmaznak az orvosok (ez egy apró gumikatéter, amelynek a végén felfújható ballon van, s ha azt a felmetszett tömlőbe helyezik, majd a ballont vízzel feltöltik, mindaddig – néhány hétig – nyitva tartható a mirigy újonnan létrehozott kivezetőcsöve, amíg új hám nem képződik benne), vagy a szűzhártyagyűrűn kívül ejtett apró metszés után a tömlő falát odavarrják a szomszédos részhez (ezt a műveletet marzupializációnak nevezik a szakemberek). Az utóbbi esetben a kivezetőcső behámosodásával egyidejűleg új mirigynyílás alakul ki. Ha a tömlő minden igyekezet ellenére többször kiújul, a végleges megoldás a kimetszése, ha pedig a Bartholin-mirigy elrákosodik (ez egymillió esetből körülbelül egyszer fordul elő), a mirigyet eltávolítják a szervezetből.
    Az említett orvospáros felmérése szerint a Bartholin-mirigy tömlőjének és tályogjának a gyógyítása ugyan nem veszélyezteti az éppen fennálló terhességet, a panaszmentes tömlő esetleges kezelését mégis ajánlatos a terhesség befejeződése után elvégezni.

    Dr. Pásztory Ibolya

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993066 (10)
     
  21. Torolt_felhasznalo_993066
    Torolt_felhasznalo_993066
    2005. július 6. 15:5210.
    Köszönöm a priviket és a közösben jó szándékkal vezérelt hozászólásaitokat.

    Sajnos, mint az élet minden területén itt is előfordulnak nagyon rosszindulatú emberek akik "viccelődni" próbálnak más fájdalmával.

    Én nem haragszom csak tájékoztatni szeretnék egy két emberkét arról, hogy miről is van szó. Ezért bemásolok ezzel kapcsolatban egy két cikket.
    Végezetül még csak annyit, hogy ezt a fájdalmat még az ellenségemnek sem kívánom.

    "Jó- és rosszidulatú
    A BARTHOLIN-MIRIGY
    A nõi külsõ nemi szervhez tartozó, nyáktermelõ
    Bartholin-mirigy tömlõje (cisztája) rendszerint
    nem okoz panaszt, ám a befertõzõdése után
    kialakuló fájdalmas tályog, illetve az elráko-
    sodása mielõbbi beavatkozást tesz szükségessé.
    Szabad szemmel nem látható és rendesen nem is tapintható a kis szeméremajkakkal kapcsolatban levõ, bab nagyságú, kétoldali Bartholin-mirigy. A mintegy 2, 5 centiméter hosszú jobb és bal oldali kivezetõcsõ kétoldalt nyílik a szûzhártya és a szeméremajkak közötti redõbe. A nyákos mirigyváladék biológiai feladata a hüvelybemenet környékének nedvesen tartása, de minthogy kisebb nyáktermelõ mirigyek is vannak e testtájon, a Bartholin-mirigy eltávolítása nem nehezíti meg a közösülést.

    Elkülönítõ kórismézés
    A Bartholin-mirigy tömlõje azért alakul ki, mert ha a kivezetõcsöve elzáródik, a nyák kitágítja a mögötte levõ szakaszát. Az így létrejövõ ciszta általában 1–3 centiméter átmérõjû. Minél nagyobb a térfogata, annál valószínûbb, hogy a nõ tisztálkodás közben kitapintja, de az sem ritka, hogy a nõgyógyászati vizsgálat során fedezik fel. Szerencsére az esetek java részében panaszmentes, de a szeméremajak és a hüvelybemenet környéke fájdalmassá is válhat miatta, s ilyenkor nemcsak a közösülés, hanem az ülés és a járás is fájdalmat okoz a páciensnek.
    Ha a csíramentes tömlõ befertõzõdik, két–négy nap alatt tályog alakul ki, amely akár 8 centiméteresre is nõhet. A tömött tapintatú duzzanat nemcsak igen heves fájdalommal jár, hanem a szeméremajak környéke kipirosodik és vizenyõssé válik. Kezelés nélkül a tályog négy-öt nap alatt megérik és kifakad, de ezt nem ajánlatos megvárni, mert a nagy fájdalom szinte kikészíti a beteget. Az orvosi beavatkozás viszont hamar megszabadítja tõle a nõt. Régebben az volt az általánosan elfogadott vélemény, hogy a tályogot kankós (gonorreás) vagy chlamídiás fertõzés kelti, ám napjainkra kiderült, hogy a hüvely baktériumflórájának egyéb mikrobái is okozhatják (ez idáig hatvanhétféle mikrobát különítettek el a Bartholin-mirigy tályogjából).
    Két floridai nõgyógyász – D. A. Hill és J. J. Lense – összegyûjtött
    előzmény:
    sternglass (3)
     
  22. Torolt_felhasznalo_993066
    Torolt_felhasznalo_993066
    2005. július 5. 14:199.
    A végső megoldás valószínűleg, hogy ez lesz. Most viszont szeretnék valahogy kigyógyulni belőle, mert már nagyon ránk fér egy kis kikapcsolodás a 3. sikertelen lombik után.

    Sternglass köszi!
    előzmény:
    allisc (8)
     
  23. 2005. július 5. 13:148.
    Ugyanannyi a kórházi idő, a gyógyulás, mint a "sima" műtétnél.
    Igazából kivenni csak akkor lehet, ha nincs begyulladva. De mivel harmadszor már nem vártam meg az utolsó pillanatot, hogy már totál begyulladjon, így az orvos megpróbálta teljes egészében kivenni, és sikerült neki.
    Szóval sztem ha már többször előfordult, beszéld meg a dokiddal, hogy inkább vegye ki, minthogy újra és újra szenvedj miatta.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993066 (5)
     
  24. 2005. július 5. 11:487.
    :DDDDDD HiuÁbránd
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_993066 (6)
     

Címlap

top