Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ájulós, szorongó gyerek

anoli37
Létrehozva: 2004. szeptember 2. 10:00
Sziasztok! Sajnos a 10 éves fiam az utóbbi időbben többször rosszul lesz, ájulás környékezi, olyan pánikos tüneteket produkál. Első rosszulléte autóban tört rá, akkor azt hittük utazásos betegség, azóta kap dedalont, s nem tőr rá a rosszullét utazáskor. Az érdekesség még az, hogy az első rosszulléte az esti órákban volt, azóta többször este csak úgy spontán rosszul lesz. A nagyobb baj az, hogy tegnap az iskolában az évnyitón elájult :-(, (idáig egyszer sem ájult el), namármost, estefelé megint előjött a rosszulléte, sőt reggel iskolába induláskor is. Alig tudtunk elindulni az iskolába, aztán nagy nehezen elmúlt neki. Egyfolytában a telefonomat lesem, mikor hívnak, hogy mennem kell érte. Szóval nagyon el vagyok keseredve, mert látom, hogy ő is nagyon odavan miatta. Hétfőn megyünk gyermekneurológiára, hátha okosabbak leszünk. Van, volt olyan, akinek a gyermeke hasonló gondokkal küszködött?
  1. 2004. szeptember 2. 17:5521.
    Szia. Lehet hogy furcsa lesz amit mondok. Hoztak hozzánk aurafotózásra hasonló"problémás"gyereket. Az aurában látni a problémákat. . . először nekem is hihetetlennek tűnt. . . Egészségügyi dolgok is kimutathatóak. . . Biztos hogy lelki oka van, ez is látható. . .
    előzmény:
    anoli37 (1)
     
  2. 2004. szeptember 2. 16:2020.
    Ilyen esetekben mindig az orvosi kivizsgálás az első: gyermekorvos, vér- és vizeletvizsgálat, majd jöhet a neurológiaia és pszichiátrai vizsgálat. Ha leletek negatívak, akkor a szakvéleménnyekkel együtt kell felkeresni a nevelési tanácsadót. Az ott dolgozó szakemberek a leletek és a szülővel való beszélgetés alapján már nagy valószínűséggel tudni fogják, hol a gubanc. :)

    Pszichológusként amúgy nem bocsátkoznék találgatásokba előzetesen, hiszen borzasztóan kevés az információ és nagyon sokféle ok állhat a kisfiú tünetei mögött. (Nem is biztos, hogy az iskolához egyátalán köze van. )

    előzmény:
    anoli37 (1)
     
  3. Torolt_felhasznalo_395957
    Torolt_felhasznalo_395957
    2004. szeptember 2. 12:2319.
    Szia!

    Nagyon hasonlítanak az általad leírt tünetek arra, ami velem is megesett gyerkekoromban (13-14 évesen). Engem is végigvizsgálgattak, de semmit nem tudtak kimutatni, úgyhogy végül azt mondták, hogy pszichés dolog. Ami biztosan úgy is volt, most már én is ezt gondolom, de akkor nem tudtam megfogalmazni, hogy mitől szoronganék. Szerintem ez tipikus tinédzserkori tünetegyüttes, ami a hormonváltozásokkal, személyiségfejlődéssel függ össze. Az alapvető pisi-vér vizsgálaton kívül nem javasolnám, hogy hurcolászd szegény gyereket orvostól orvosig (csak súlyosbítaná a helyzetet), nem hiszem, hogy bármit ki tudnának mutatni. Az én gyerekem még csak 6 éves, de csinált már olyat, hogy hasmenése lett az izgalomtól (de persze kizárólag évközben, nyaraláskor nem), de ha az iskolától újra kezdődik, biztos, hogy alternatív orvoshoz fogom vinni, naygon jó tapasztalataim vannak az akupunktúráról például.
    előzmény:
    anoli37 (7)
     
  4. Torolt_felhasznalo_728757
    Torolt_felhasznalo_728757
    2004. szeptember 2. 12:2018.
    azaz pszichológust. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_728757 (17)
     
  5. Torolt_felhasznalo_728757
    Torolt_felhasznalo_728757
    2004. szeptember 2. 12:1817.
    Nekem is voltak ilyen tüneteim gyerekkoromban és a bátyámnak is. Most felnőtt fejjel már látom, hogy fontos lett volna a kikezelése. Akkoriban ugye ezt hisztinek meg ilyesminek tartották, hiszen szervi okokra nem tudták visszavezetni, hiába a havi vérkép meg vizeletvizsgálat. :( Viszont ha a gyerkőcnél nem találnak szervi okot (ami valószínű) mindenképp keressetek fel pszcichológust, hogy ez ne okozzon benne maradandó nyomokat.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_982291
    Torolt_felhasznalo_982291
    2004. szeptember 2. 11:5816.
    En annak idejen rengetegszer ajuldoztam. Gyorsan nottem, elegge magasra, nem tudott a szervezetem olyan hirtelen alkalmazkodni.
    Ha sokat alltam, elajultam.
    Most, varandosan is kerulgetnek ilyen rosszulletek.
    A szervezetnek hozza kell szoknia a valtozasokhoz.
    Alacsony vernyomasa lehet kis gyereknek is, nekem a jo eg tudja miota van. . :))
    En nem hiszem, hogy barmi lelki oka lenne.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2004. szeptember 2. 11:3415.
    Szerintem is jó lenne vérképet nézetni legalább, hátha csak vérszegény, az is okozhat ilyen tüneteket. Vagy ezen már túl vagytok? A háziorvos küldte a gyerekneurológiára?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_541604 (14)
     
  8. Torolt_felhasznalo_541604
    Torolt_felhasznalo_541604
    2004. szeptember 2. 11:0114.
    Azért én a helyedben erősen ragaszkodnék egy fizikai kivizsgáláshoz is. A suli még csak most kezdődött, hogy lehetnek már olyan rossz élményei, amitől ilyen durva tüneteket produkál?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2004. szeptember 2. 10:5713.
    A tanítónénivel ma beszéltem, azt mondta, hogy ő sem érti a rosszullétet. Nem vett észre rajta semmi különöset az órákon, a tanulmányi eredménye sem romlott le. Sajnos pszichopedagógus nálunk nincs.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2004. szeptember 2. 10:5012.
    Az iskolában beszélj erről a tanítónénikkel, hátha ők is tudnak valamit. Nálunk van pszichopedagógus ott helyben és nagyon jó, mert így négyesben (gyerek-szülő-tanítónéni-picológus) összefogva lehet igazán jól kiismerni a problémát.
    előzmény:
    anoli37 (7)
     
  11. 2004. szeptember 2. 10:4411.
    Hát nem mondanám, hogy szeret iskolába járni, de azért el van, olyan átlagos gyerek. A tanítónénit szereti, nem hiszem, hogy vele lenne a gond. Sok barátja van, olyan barátkozós tipus. Amúgy az első rosszulléte júliusban volt, épp a kedvenc együttesének a koncertjére indultunk, mikor vissza kellett fordulnunk, mert a kocsiban rosszul lett. Valahogy innen számolhatom a rosszulléteket. Mondjuk azt már észrevettem, hogy nagyon szorongó s ezért sokat beszélgetünk vele.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2004. szeptember 2. 10:4310.
    Nagyon hasonlítanak a tünetek arra, amit a párom szokott produkálni, és az állítólag pánik roham. Zsibbad a keze, izzad, hideg, nem nagyon tudja mozgatni a végtagjait, és elsápad. Ilyenkor masszírozni szoktam, és folyamtosan beszélni hozzá, hogy igenis tessék mogatni, attól elmúlik, és akkor hamarosan jobb lesz tényleg.
    előzmény:
    anoli37 (7)
     
  13. Torolt_felhasznalo_125971
    Torolt_felhasznalo_125971
    2004. szeptember 2. 10:399.
    :( Mindenképpen ki kell vizsgálni, mert ha régebben nem fordult elő, akkor elképzelhető, sőt biztos hogy ez nem hiszti, mint egy ötévesnél. A két eset össze sem hasonlítható.
    lehet hogy a 10 éves fiúnak idegi alapon van( valamilyen változás az isiben vagy máshol , amit nehezen tud elmondani, vagy talán nics is tudatában a problámának és tudatalatt okoz idegrendszeri problémákat. De elképzelhető az a lehetősége is, hogy valamifle vírus tombol a szervezetében és megtámadta az idegrenszert vagy egyszerűen a középfület, ahol az egyensúlyért felelős szervek vannak, amitől könnyen szédülhet, és a hosszú állás során elájulhat.
    Hétfőn a szakorvos majd sokkal többet tud mondani. De szerintem minden rendben lesz:)
    előzmény:
    anoli37 (1)
     
  14. 2004. szeptember 2. 10:388.
    Egy ídöben az én 5 éves kislányom is nagyon aggodott óviba menet elött. Sírt és néha elöfordult, hogy hányt is. Az óviba is többször elöfordult, hogy hányt vagy hányingerre panaszkodott. Többször kellet öt elhozni az óviból. A végén már kezdett fárasztó lenni, hogy a munkahelyünkröl kellett elszaladni többször. Szerencsére, hogy lassan elmultak a panaszok és ma már nincs semmi baja. Végül az okát is kideritettük a dolognak. Egy nagyobb gyerektöl félt az óviba.
    előzmény:
    anoli37 (1)
     
  15. 2004. szeptember 2. 10:357.
    Rosszullét előtt semmi tünet, legalábbis nem vettem észre rajta. Aztán látszik, hogy olyan furán veszi a levegőt, sápadt, szédül, hányingere van (de elmondása szerint nem tud hányni), zsibbadnak a végtagjai, s ilyenkor már nem tud állni sem, szóval elég rémisztő.
    Valószínű, hogy generálja magát a rosszullétre, mert tegnap este mikor kérdeztem tőle, hogy bepakolt -e holnapra, azután láttam rajta a tüneteket. Aszem pszichonénit is felkeresünk, csak hát mi a fene lehet ez az egész. Nagyon elkeserít a helyzet.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2004. szeptember 2. 10:296.
    Még az jutott eszembe, hogy azt írod: az utóbbi időben. Nem lehet, hogy az iskolakezdéssel függ össze a dolog? Minden rendben vele a suliban, beilleszkedett, vannak barátai, tanítónénik rendesek, szeret járni?
    előzmény:
    krisz32 (5)
     
  17. 2004. szeptember 2. 10:275.
    Mindenekelőtt fontos, hogy vizsgáltasd ki: egy vér- és vizeletvizsgálat már kimutatja, ha valamilyen hiányban szenved, vagy gond van.
    Az én nagyobb fiam szintén 10 éves és ahogy közeledett az iskola, úgy lett mindig rosszul esténként: kedden este 10-kor még hányt. (Bocsánat!) De ő is olyan, mint Mosómedve fia, képes magának rosszullétet produkálni. Annyira belelovallja magát valamibe, hogy sírni, ettől köhögni, fuldokolni esetenként és aztán kidobja a taccsot. Ő ilyen, tudni kell kezelni. Nálam az vált be, hogy határozott vagyok vele szemben, ha akarod, ha nem, ez van, mert általában akkor produkál ilyeneket, ha valami nagyon nem tetszik neki.
    Szóval azt kellene kideríteni, mi lehet a dolog hátterében. Próbálj vele elbeszélgetni (semmi esetre sem felemlegetve a rosszulléteket), hátulról kiszedni belőle, vagy kihámozni a mondandójából, mi lehet az ok, ami ezt kiváltja. Lelki dologra gondolok.
    előzmény:
    anoli37 (1)
     
  18. 2004. szeptember 2. 10:254.
    Pszihónénihez is menjetek szerintem, mert ha magától a rosszulléttől fél, akkor lehet, hogy generálja magának.

    Saját sztorim: egyszer hülyére zabáltam magam egy gombás ételből (kicsi voltam) és hát kihánytam. A következő x alkalommal, csak azért, mert emlékeztem, mi történt legutóbb, szintén kihánytam. Azóta kerülöm a gombát mint a pestist, de ha mégis eszem (mondjuk csak az van a menzán és muszáj), most, 27 évesen is rosszul leszek tőle, bár már nem hányok.

    Én azt gondolom, a spontán esti rosszullét hátterében az is állhat ennek analógiájára, hogy bemagyarázta magának az agya, hogy este rosszul "kell" lenni.

    előzmény:
    anoli37 (1)
     
  19. 2004. szeptember 2. 10:253.
    Gyerekkoromban én is elájultam néhányszor, ha levegőtlen helyiségben voltam, és előtte nem kajáltam rendesen. Mik a tünetek a rosszullét előtt?
    előzmény:
    anoli37 (1)
     
  20. 2004. szeptember 2. 10:172.
    Az én fiam (5 éves) is képes rosszullétet "csinálni" magának, ha valamit nagyon nem akar, pl. oviba vagy orvoshoz menni . . . de nem ájul el, csak rosszul lesz, hány, meg ilyenek . . . de ha azt mondom neki, hogy jó, akkor nem megyünk, akkor rögtön elmúlik:-)))))
    előzmény:
    anoli37 (1)
     

Címlap

top