Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Egészséges termékek!
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani konkrétan egészséges, ízfokozómentes, adalékanyagmentes termékeket? Mindig végigböngészem az összetételt vásárláskor, de nehéz rátalálni az olyan termékekre, amelyek mentesek mindenféle olyan cucctól, amit nem szeretnék megvenni. Például az egyik üzletben olyan lekvárral bukkantam, ami csak szilva és őszibarack, még cukor sincs benne. Na, efféle kincsekre gondolok. Persze néhány dologból veszem a biot, nem azért mert bio, hanem a felesleges adalékanyagok hiánya miatt. Virslit például nagy nehezen találtam egy fajtát, amiben nincs ízfokozó.
Amit lehet magam készítek, de erre sajnos nincs mindig idő.
Köszi!
Szia!
Én is így vagyok ezzel. És hogy őszinte legyek, nagyon hálás tudok lenni ha látok valami egészséges kész terméket és nem nekem kell otthon előállítanom. Persze sok segítség van már, tudok otthon magtejet készíteni, meg pástétomot, meg kenyeret de több munkahelyem is van és napi átlag 3 órát utazom szóval gyerek mellett nem olyan nagyon sok idő marad. Persze azért lelkesen főzök-sütök minden nap ehhez az is kell hogy imádok főzni és sütni de sokszor jól jön egy B terv is amihez lehet nyúlni ha nincs idő. Nálunk nagy a piac is az is segítség finom magokat aszalványokat is lehet kapni. A nehezebb ha valaki mondjuk náthás, vagy valami egészségügyi gond van, mert akkor is kellene a jó minőség szedünk vitaminokat meg aszkorbinsavat ha hasmenés van vagy kezdődik ez a nyavajás betegeskedős időszak akkor egy adag bio-kult probiotikumot szoktunk beszedni. Sok gyógyteát iszunk, és próbálunk semmilyen adalékot nem nagyon bevinni. Mellé heti négyszer valami sport is kell ha más nem egy kis hajnali tornázás vagy jóga. Egyébként azt vettem észre ha rendesen kijárunk a nyár végén futni és ezt tudjuk tartani ősszel is akkor nem leszünk egyáltalán még náthások sem.
Sajnos cukorbeteg vagyok Accu-Chekkel mérem az értékeket rendszeresen. Megbízható, de az ételeknél nem tudom biztosan mit vehetek és ehetek meg. Mit kell nézni a csomagoláson? Hol látom ehetem e?
na mármeg linket nem tudok beszúrni...
http://napfenyaldos.hu/
megvan!
Szerintem azért vannak még igazi kis gyöngyszemek. Úgy értem értékes, egészséges táplálékok.
A tablettáktól, étrendkiegészítőktől én is viszolygok. Meg kell keresni a kistermelőket.
Például ott van a napfény-áldos. Tele van természetes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. Nekem nagyon bejött. Itt találtam: http://napfenyaldos.hu/
bár kevesen ismerik még.
Sajnos manapság nem is nagyon létezik olyan, hogy 'egészséges' étel. Mindent telenyomnak vegyszerekkel, elolvasod mondjuk a ropi hátulján a hozzávalókat és rengeteg E betűs dolgot találsz, pedig ez csak egy sima ropi.
Talán itt nézelődjetek, a LIDL-nek elég jó termékei vannak:
https://www.ujsagomat.hu/lidl
Szerintem csak a TÁPLÁLÉK egészséges! Az élelmiszergyártók ennivalót (amit meg lehet enni) gyártanak és nem vegyszermentes táplálékot. Nekik a profit a lényeg.
A huminsavak csodája
A természet biztosított számunkra minden tápanyagot ahhoz, hogy hosszú, egészséges és aktív életet élhessünk. Sajnos nem élvezhetjük teljes egészében mindezen földi javakat, mert táplálékainkat oly módon termesztjük és dolgozzuk fel, hogy azok nagy része nem használható a szervezet számára. Ezen az sem segít, hogy a teljesen kimerített talajainkon termesztett növényeket és az állatokat mesterséges szteroidokkal serkentjük nagyobb növekedésre.
A szántóföldi növények egyre több mikroelemet vonnak ki a talajokból, ugyanakkor utánpótlás nincs. Mindezek eredményeképpen tudományosan igazolható hogy a gabonákban és a gabona alapú élelmiszerekben folyamatosan csökken a mikroelem szint. Ugyanez igaz az állati eredetű termékekre is, hiszen a gabonákkal egyre kevesebb mikroelemet vesznek fel.
A mikroelem hiány a táplálkozási lánc végén álló emberi szervezetben is megjelenik. A következményekkel nap, mint nap szembesülünk, az ún. civilizációs betegségek elterjedése révén (allergia, stressz, immunrendszeri problémák, daganatok, elhízás stb…). Érdemes idézni a kétszeres Nobel-díjas kémikus Dr. Linus Pauling megállapítását:
„Nincs az élő szervezetnek az a megbetegedése, ami ne lenne visszavezethető valamely mikroelemek hiányára…”
A mikroelemek és ásványi anyagok hiánya a szervezetben elsősorban az enzimek és vitaminok működését gátolják. Ezért hiába fogyasztjuk a vitaminokat, ha nincs jelen a megfelelő mikroelem, akkor azok hatástalanok maradnak. Az analitikai módszerek fejlődése mára lehetővé tette a nagyon kis mennyiségben jelen lévő elemek mérését. Ezen elemzések azt igazolják, hogy egy élő szervezet működéséhez több mint 70 mikroelem és ásványi anyag folyamatos jelenléte szükséges.
A szervezet hatékonyan azonban nem tud felvenni akármilyen ásványi anyagot vagy mikroelemet. Ehhez ún. szerves molekulakomplexek kellenek, melyek átjutnak a bélfalon és a sejtfalon is.
A legjobb megoldást, mint mindig, a természet fejlesztette ki a természetes huminanyagok (huminsav és fulvosav) formájában, melyek nemcsak, mint a mikroelemek felvételét segítő szerves komplexképző molekulák tűnnek ki, hanem a sejtek energiatermelését is serkentik és a szervezet méregtelenítésben is fontos szerepet játszanak.
A huminanyagok a növényi eredetű biomassza évezredes bomlási folyamataiban keletkeznek (növény-tőzeg-lignit-barnaszén-feketeszén-gyémánt). A természetes huminsav és fulvosav legalább 70 féle ásványi anyagot tartalmaz önmagában és mindezeket felvehető, biológiailag hasznosítható formában. Érdemes megjegyezni, hogy a világ legjobb minőségű, legtisztább huminanyag lerakódása Magyarországon található.
A huminsav és fulvosav évezredek óta ismert gyógyászati hatásait, mint „természetes antivirális hatóanyagot” és „alternatív antibiotikumot” a modern tudomány is felfedezte. A huminsav és fulvosav mikroelemekkel képzett komplex vegyületei természetes megoldást nyújtanak a technikai civilizáció kihívásainak megfelelni vágyó ember testi, lelki és szellemi megpróbáltatásaihoz.
Írta: Dr. Csicsor János
Akit érdekel az A Gödöllői Agrártudományi Egyetem vizsgálati eredményei 1966-1990 között Magyarországon végzett vitamin és tápanyagtartalom változásának az eredménye, az itt megnézheti: https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q&esrc=s&source=web&cd&ved=0ahUKEwih3Iu32tvRAhXGVSwKHVJtCx4QFgggMAE&url=http%3A%2F%2F5mp.eu%2Ffajlok%2F2009augusztusibabazo%2Ftapanyagt.._www.5mp.eu_.doc&usg=AFQjCNEX45wVDpM-JE7VWG-tTskL9cOAGQ&sig2=kALCd5SF6e65w04sNGKOXQ
További információ: https://m.facebook.com/egeszsegjovoje/
#hlbs #huminsav #fulvosav #egeszseges #csokolade #naturkozmetikum #taplalekkiegeszito #foosszetevo
Egyetértünk. :)
Mondjuk eddig is sejtettem, hogy a d. cuccok árában kb. 10% az alapanyag, és 90% a marketing.....
De így elolvasva az összetevőket még a hátam is borzong.
Melyik most a jó natúr joghurt?
Sok évvel ezelőtt az egykori Plus-ban kapható ALPA (négyes csomagolású) joghurtot szerettem, 3,5% zsírtartalmú volt. Nem volt savas, és az állaga is nagyon jó volt. Aztán ugye mexűnt a Plus. :-(
Az Aldiban kiváló (és olcsó!) volt a 250 ml-es osztrák joghurt (szintén 3,5%-os) - erre azt is kivonták. :-((((((
homar.blog.hu/2011/07/15/mar_az_aldi_sem_a_regi
A Danone joghurt az egyik legnagyobb hulladék amit az ember a szervezetébe vihet. Joghurtnak sem nevezném, gyümölcs pedig talán mikroszkóppal lehet kimutatható belőle.
Danone eperjoghurt:
tejeperkészítmény 14% (eper (60%), cukor, folyékony cukor, glükóz-fruktóz szirup, stabilizátorok (módosított kukoricakeményítő, karragén), aroma, savanyúságot szabályozók (trikalcium-citrát, trinátrium-citrát), hordozók (kálcium-klorid, kálcium-karbonátok), színezék (kárminsav), murokrépalé koncentrátum, pektin-metilészter)cukorsovány tejportejfehérjékélő joghurt kultúra és Bifidus ActiReguláris kultúraGyümölcstartalom: 8,4 %.Egyszerűen venni kell a fáradtságot és piacokon kapható natúr joghurtba belekeverni egy kanál eperlekvárt. Pl.
Szia,
Ezt tudom ajanlani:
http://www.lebepur.com/
ÉN beszéltem huszonliterekröl. Hogy egy kis doboz/üveg instantporból kijön huszonlitr leveslé.
Köszi, ki fogom próbálni a koncentrátumot.
Igen, a beforralás is jó módszer. :-)
Én egyébként is szoktam alaplevet készíteni (mert nálunk pl. a csirkét csak filézve eszik, ergo rengeteg csont-bőr menne a szemétbe ill. a macskának), de zöldségből eddig csak célzottan főztem. Most, hogy elolvastam ezt a blogot, tényleg érdemes összegyűjteni a zöldség "hulladékokat". Bár akkor miből lesz komposztom? :-DDD
És közben ipari mérgeket eszel meg, az nem szempont?
Ajánlom a kis adagokban lefagyasztást, nem foglalnak sok helyet vagy ha minden kötél szakad, a dm adalékmentes bio leveskockáit.
De nem kell egy kondérral főzni, forrald be nagyon esszenciára és akkor csak elfér az az egy liternyi dolog valahol.
Antironia: nyilván nem orbitális mennyiségben, de fehérje kell az izommunkához. De azt nem tudtam, hogy levespor is
Ki beszél itt huszonliterekről....?
Ha minimális vízzel főzöd, jó kis koncentrátumod lesz, amit akár jégkockatartóban, akár tejfölöspohárban (vagy hasonlóban) lefagyasztod.
A füstöltáru addig tartható el, mint bármi, ami füstölt.
Ha nincs kamrád, pincéd, mélyhűtőd, akkor sehol nem tudsz tárolni, hanem venni kell a fáradtságot -ez kb. 15 percet jelent- és alkalmanként, negyed kilónként elkészíteni, hiszen a pástétomok nem tartósítottak,ez is a lényegük az adalékmentesség és a nagyon jó íz mellett.
Én is így teszek. Nem nagy fáradtság.
Legtöbbünket szerintem nem az a 2 répa/zeller/karalábé/akármi tántorít el a zöldség alaplé fözésétöl, ami hozzá kell, hanem ha fözöl egy kondér levet, hova rakod el??
A kis zöldségleveses por meg jól megvan a fiókban, amiböl kijön huszonakárhány liter lötty.
Engem érdekelne, hogy a házi hús/máj/sonkapástétomot ill. füstölt pulykamellet meddig/hol lehet eltartani? Gondolom jobban megéri nagy mennyiségben csinálni, de hol/hogy tárolja ezeket az ember? (lakásban lakunk, nincs éléskamra/pince/mélyhütöláda)
Más topikokon már előkerült többször is ez a fizikai munkát végzők étkezése... Már azzal sem tudok egyetérteni, hogy akkor folyton orbitális mennyiségű húst kell ezeknek fogyasztani... De hogy a levesporoknak mi köze a fizikai erőnléthez, azt végképp nem tudom. :-DDD
Még egy rövid bekezdés ugyaninnen:
Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem-tápláléktól. Az alig- vagy nem-táplálékkal folyamatosan „dezinformált” emberi szervezet viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt, megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel, mint a nehézdrog-fogyasztó, lassú de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma. A gyarmatosítás egyik kézenfekvő eszköze.
Ezt a Bűvös szakács posztot kb. kéthetente bemásolom valamelyik új topikba... :-)))))
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/05/12/aromaprofetak
Civilizált világunk hemzseg a drogfüggő állatoktól, akiket senki sem gyógyít. A dílereket sem körözik. Kutyák és macskák tömegei csak a legmárkásabb tápokat hajlandók magukhoz venni, haszonállatok tömegei élnek műaroma-mámorban. A nagyipari tápkeverékek kellemetlen alapízét ugyanis száz meg száz aromatrükkel fedik el a gyártók, máskülönben az állat hovatovább nem venné észre, hogy táplálékkal áll szemben.
Az aromaipar „friss, fűszernövényes szénára” emlékeztető ízt ajánl például a marháknak (HerbaromL), „harmonikus, vaníliás-tejes ízvilágot” a sertéseknek (NectaromP). A csont- és halliszt mellékízének kasírozására állítólag a MastaromP egészen kiváló.
Jószághízlaláshoz gyakran használnak mesterséges édesítőszert, mert ez – más szubsztanciapótlókhoz hasonlóan – azt üzeni az emésztőrendszernek, hogy készüljön fel dús szénhidrátok, zsírok, miegyebek emésztésére. Amikor a szervezet az ígértnél szegényesebb tápot kap, vagyis becsapták, a fölöslegesen megtermelt nedvek kielégületlenséget, savasodást, pszeudoéhséget okoznak.
Az emlős még több tápot kér, hisztérikus éhsége támad, elégedetlenség vesz rajta erőt. Így lesz szenvedélybeteg a hízósertés: egyre több műtápot kér, függővé válik, természetellenesen felpumpálódik.
Hasonló folyamatok mennek végbe akkor, amikor egy főemlős „lájtos” termékeket, aluljáró-pogácsát, gyümölcsjoghurtot, zacskós levest fogyaszt, esetleg McDonaldsba jár. Epres joghurtjába fűrészporból készül a növényi eredetű aroma (alkohol, víz és más adalékok hozzáadásával). A világ egyik legdrágább fűszere, a vaníliarúd képével díszített fagylaltos dobozból vanilines fagylaltot kap, mely aromát a papírgyártás melléktermékéből állítják elő.
A négyadagos zacskós leves két gramm dehitratált húsgranulátumot („száraztyúkot”) tartalmaz, ami hét gramm tyúkhúsnak („nedves tyúknak”) felel meg. Mivel ennyi húsból senki sem főzhet négy emberre tyúklevest, számos adalékra van szükség. A vegyészek nem is levesnek, hanem „hasonló oldatnak” nevezik.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy a fiatalabb korosztály (kolléganők, stb.) mániákusan szidják a piaci gyümölcsöket, hogy "az nem olyan jó ízű, mint a d.none joghurtban lévő eper/őszibarack/stb."
B.ccus, az aromával felturbózott fűrészport hiszik valódi gyümölcsíznek.
Őrjítő!
Bocsánat, igazad van
Na de az üveges szószokat leműanyagoztad, úgyhogy talán mégis hasznos volt a hozzászólásom. :)
Ha elolvasod az első hozzászólásomat, látod, hogy a bioleveseket én is külön említem az ehető kategória alatt. DM-es biolevesek :)
Pedig még nem is olvastam a hozzászólásod :)
Az Aldiban is vannak német, osztrák bio cuccok, mi a vegetáriánus bolognai szószt már többször leteszteltük :) Mikor gyorsan kell valami meleg kaja, akkor nagyon jól jön. De nagyon finomak a bio lekvárjaik is.
Azért nem minden leveskocka, kész szósz az ördögtől való ám! Pl. én szoktam a Müllerben, DM-ben vagy Sparban bio leveskockát venni, abban tényleg semmi káros dolog, ízfokozó, tartósítószer nincs. Igaz, tengeri só van benne, de ezt lehet ellensúlyozni azzal, hogy te magad kevesebb sót szórsz a levesbe, vagy egyáltalán nem.
Ez pontosan így van.
Hozzáteszem, van néhány olyan szósz, ami mentes az adalékoktól, tipikusan az olasz tésztaszószok egy része és azt hiszem, a dm bio leveskockáiban is kizárólag fűszerek vannak összegyúrva talán.
(Nemrégiben hallottam egy orvostól, hogy a daganatos betegségek 60%-a azzal már elkerülhető lenne, ha másként élnénk. Ui. 30%-ot az okoz, ami a torkodon lemegy, 30%-ot pedig az okoz, ami az orrodon bemegy.)
Na jó, akkor tisztázzuk a fantázia hiányából eredő féreértéseket.
1, A levesalap nevű dolog hülyeség. HÜLYESÉG. A levesbe bele kell tenni azt, ami beleveló: hús vagy nem, zöldségek, fűszerek, gombák. És kész.
2, Felvágott nélkül is van ám élet. Tizenéve élek a párizsin túl És nem csak túrókrémen.
Hanem: házi májpástétom, házi zakuszka, házi lekvárok (8-10-féle), házi húspástétomok, házi sonkapástétomok, házi padlizsánkrém, kőrözött, tojáskrém, túrókrém, tiszta, füstölt pulykamell szeletelve vagy libamell stb. Változatosabban eszem, mint amíg felvágottakat ettem.
Roni, a "minden-mentes" termékek megtalálásának egy kulcsa van: ha olvasol. Szakadatlanul, az összetevőket. És nem veszel meg semmit, ami nem az, ami. Végy zöldségeket, gyümölcsöket, gombákat, tiszta, nem injekciózott húsokat, halakat és felejtsd el a "készítményeket".
Ha feltétlenül ragaszkodsz hozzájuk, akkor van néhány olyan virsli például, ami adalékanyag-mentes. Ezt is úgy találod meg, hogy olvasod az összetevők listáját. Egy idő után rutinná lesz majd és nem rabolja az idődet sem.
És ne vásárolj ízesített tejterméket, színes-szagos italokat stb.
Pontosan, csak el kell olvasni a hátoldalukat.
Levespor, kocka, por alakú szószok, üveges mártások gyakori fogyasztása egyenes út a magas vérnyomáshoz (sótartalom) rákhoz (nátrium nitrit, glutamátok), szív és -érrendszeri megbetegedésekhez.
Helyette: kőrözöttek, padlizsánkrém, avokádókrém, tojáskrém, tonhalkonzerv, főzelékek, rakott zöldségételek, tengeri halak, tenger gyümölcsei, stb. Lehet egészségesen étkezni, elhatározás kérdése.
Ezek közül mi az, ami nem áll rendelkezésre természetes formájában bármely háztartásban....?????
Max. a tejsavó meg a tejfehérje. De az meg minek egy levesbe?????????????
Knorr levesporaiban sincs semmi adalék, tartósítószer, szinezék.
Hmmm....
Lsd. ....
http://zsucikonyha.blogspot.com/2012/04/hazias-sz o-meltanytalan-hasznalata.html
...... Knorr Házias Pörköltalap - ezt kaptam. Soha nem használok ilyesmit, de ha már beesett, elolvastam az összetevőket. Szívbajosok óvatosan!
Összetevők: víz - oké; só - oké; növényi zsír - oké; glükóz szirup - ???!!! minek?; élesztőkivonat - minek?; cukor - MINEK???; aromák - nagyon nem oké; sűrítő anyagok (xantán gumi, szentjánoskenyér lisz4) - MIVAN???!!!; maltodextrin - ez is minek???!!!; zöldség- és gyümölcslé koncentrátum (vöröshagyma, alma, sárgarépa) - ANYÁM BOROGASS!; majoranna - oké; marhahúslé kivonat 0,5% - nem hangzik jól, és nem is valami sok; karamell szirup - NEMÁR!; növényi olaj - mi a különbség a növényi olaj és a növényi zsír között???; fűszerek - érdekelne h ez mit takar!
...
Virsliből az Aldi-ban ill. Lidlben kapható német virslit szabad megvenni. Azok 80% hústartalmúak. Normál boltban pedig a Wiesbauer (M-óvári cég) termékeit. Ezekben nincs szója!!!
Ha egészségeset akarsz, akkor szerintem minden zacskós-dobozos-kockás porokat, izéket felejts el! Tökéletesen lehet ezeket pótolni, nem is túl sok konyhai bűvészkedéssel. Épp az előbb olvastam egy gasztroblogon, hogy gyakorlatilag konyhai hulladékból lehet zöldség alaplevet főzni. Amikor bármi más zöldséget főzöl, bedobod a brokkoli szárát, vagy a karalábé héját, paprika csumát, stb. stb. egy nejlonazcskóba, és mehet a mélyhűtőbe. Ha elegendő cucc összegyűlik, egy óra alatt főzöl belőle egy remek alaplevet. És máris nem kell leveskockát használnod.
Tessék:
kajapiazongora.blog.hu/201 2/04/16/zoldseg_alaple_kuka_vagy_komposztalas_helyett
Nehéz kérdés.
Talán a következők még viszonylag jók:
-Piacon kapható házi vaj, tej, kefír, joghurt (nem tudom, hogy van-e tejföl is).
- Boltokban kapható magvak (mandula, pisztácia meg ilyesmi)
- Lekvár saját készítésű (tavaly csináltam eperlekvárt, amihez az epret saját magam szedtem az eperföldön, szedd magad akcióban)
- Teákat lehet jókat kapni a különféle speciális teaboltokban.
-Mézet piacon lehet termelőit beszerezni, igaz, ők is van hogy rontanak a minőségen. (ahonnan eddig pld. vettem, ők is felcukrozzák újabban az árut).
Több hirtelen nem jut eszembe, ami "tuti" lenne.
Knorr instant paradicsomleves pirított zsemlekockával. Összetevők: módosított burgonyakeményítő, növényi zsír, pirított zsemlekocka, maltodextrin, só, ízfokozó, tejfehérje, petrezselyemlevél, vöröshagymapor, paradicsompor, fűszerek..
Lehet egészségesen táplálkozni csak hozzáállás és akarat kérdése.
Állandóan túrókrémet se lehet enni, még ha változatossá teszed fűszerekkel akkor sem.
A Knorr levesporaiban sincs semmi adalék, tartósítószer, szinezék. És egyre több ilyennel lehet találkozni.
Ez a bio dolog...kemény vita tárgya a szakértőknek is. Őszintén én nem hiszek benne. Az viszont tény, hogy egészségesen étkezni nehéz dolog.
Roni, tényleg vannak termékek amiket egyszerűen ki kell zárnod az étrendedből, pl. párizsi, májkrém, kenőmájas, a legtöbb felvágott húsipari hulladék. Helyette friss túróból, tetszőleges fűszernövények felhasználásával, számos variációt létrehozhatsz amit kenyérre lehet tenni.
A különböző szószokhoz való porok, üveges mártások szintén a műanyag kategóriába tartoznak. Ellenben kb 1 éve találtam rá a DM saját márkás bio levesporaira (paradicsom, spárga, gomba krémlevesek), amelyek a leírás szerint nem tartalmaznak ízfokozót, tartósítószert és ételfestéket sem. Az ízük nagyon jó, olyan 350 ft körül van darabja (ha gyorsan finomra vágysz).
Tejtermékből Cserpes joghurtok, illetva sparos bio naturpur joghurtok.
Gyakorlatilag semmit nem vehetsz meg, ami feldolgozott élelmiszer, mert mindenben van valami "mű". Egyik kedvencem a pálmazsír:-)))) hogy mitől lesz zsír, kukkom nincs, biztos így "terem".
Néhány éve a fiamnak volt egy VMA vizsgálata, amely előtt három napig nem volt szabad olyan élelmiszert fogyasztania, amely adalékokat, ízesítőket, stb. tartalmaz. Majdnem falnak mentem, mire kitaláltam a napi kajáit.