Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Cukorbetegek klubja

banyuci
Létrehozva: 2012. január 1. 08:28

Kezdődő diabeteszt állapítottak meg nálam 56 évesen.

 

Szeretném ha  lenne egy klub ami nem apadna el és egymás segítségére lennék, hog yéletkörülményeinken javítani tudnánk.

Nagyon megköszönném ha ellátnátok tanácsokkal a tapasztalt ember számomra kincset ér.

 

Minen betévedőt szeretettel köszöntök és nagyon boldok új évet kívánok. Andi

  1. 2012. január 3. 10:4934.

    Szia!

     

    Köszönöm lehet, hog yjelentkezem viszontn én nem eszem főtt ételt mivel nem szeretem.A kötöttségeket sem..de feltétlen megnézem mit esznek a cukrosok biztos segitségemre lesznek.

     

    Alapjáűraton én is jókedvű vagyok szeretek nevetni panaszkodni nem szoktam csak nagyon nagyon ritkán ha napokig nem tudom elhagyni a házat és pocsék az idő akkor kiborul a bili nálam.

    Tegnap  amozgás jót tett velem ugrósztalon táncikáltam fél órát..most is megyek szeretném rendszerssé tenni a napi egy órányi mozgást.

    Örülök ha tudsz nevetni.-gondolotam én naiv lélek annyira megvisel a gyermeked sorsa ha ránézel, hogy kissé depis leszel.

    Néha én besokallok ha egész nap azzal szembesitenek miből maradtam ki és hol tartanék ha az orvosok kissé odafigyelnek rám és nem felelőtlenül flegmán állnak a szüléshez..mint a munka tárgyához.

     

    előzmény:
    valakilánya (32)
    2012-01-03  09:13
  2. 2012. január 3. 10:4433.

    Szia!

    Gyere én nagyon örülök neked.

    Tudod hiába mondják, hogy a cukor 5,8.-ig jó..én azt szeretném ha az éhgyomrim 4,5 lenne mivel ezt tartom jónak és úgy hallottam változtatni fognak az értéken mivel magasnak tartják a norm. értéket.Koleszterinről is sokat olvastam van ismerősöm akinek a magas koleszerinszinttől záródtak el az erei szóval Szendynek sem kell nagyon bedölni mivel ez a mi életünk.

    Nagoyn nem filózom a magas koleszterinemen én úgy érzem gyulladás miatt alakult ki nálam..gyulladás elég ha túlsúlyos az ember na és hozzá jön még viszér heltelen táplákozás néha habár nayon igyekszem.Koleszterinnél a 2.-3 értéket mondják jónak...-nem folytatom mert estig itt ülnék és mondanám a magamét.György tát a párom ivott neki nem mondanám, hogy segitett és pont Gyuri bácsi aki ajánlotta a tyukhúr napi ivászatát ez állitólag leviszi a koleszterint.Egy kolszterin érték semmi sem mond mindig az a gond ha van mellette más betegség is mint nálam a kezdődő cukor.Nekem határérték alatt van a húgysav szintem olvastam a legújjabb kutatások szerint génhiba és táplálkozással nem lehet változtatni rajt.Húst nem szeretem nagyon ritkán eszem..csak ha kivánom és látod mégis magas ez az érték.A kereatininem is kicsit magasabb orvos nem mondott rá semmit...inkább szakember tudna felvilágosítást adni erről de ha nagy baj lenne biztos küldenének kiegészitő vizsgálatokra.

    Úgy gondolom nagyon fontos a fogyás és napi rendszeres torna és tudod én nem hiszem, hogy az agyonfőzött főzeléknek van tápereje a sok rostot leszámitva inkább nyersen eszem ezért viszont üldöz a környezetem, hogy milyen buta vagyok.Pedig csak egy orvos könyvét olvastam ami megtetszett viszont a mi éghajlatunkon az ő tanait nem nagyon tudom érvényesíteni ez itt a bibi.

    Nem tudom emlitettem.-e egy ismerős hat hétig almát evett főzve..nyersen stb. és nagyon szépen kitisztult az allergiája teljesen megszünt.

     

    Fehérjánek ott a tojásfehérje a lgtisztább fehérjeforrás..esetleg egy kis tofu.-én szeretem..és zöldségeket iszom összeturmixolva, spenót, alma, zellerszár, egy uborka, kis gyömbér citrom kb egy -két szelet.

    Egy hölgynek megjelenik a könyve aki fogyott kb. 5o kg.-ot ő nem evett semmi olyan ételt ami tartósitószert tartalmaz.

    Inkább apró nassolásokat lehet megejteni a mi korunkben én nem vagyok éhes mivel nem dolgozom fel az ételt csak sokára inkább a  a kényszerevés nálam egy öröm forrás.

    Szóval az én véleményem tartósitószer nélküli étgelek, lehetőleg sok nyers zöldség kevesebb gyümölcs,hozzá hüvelyesek./nekem nem ártanak /tojás határozottan jó nem emeli a koleszterint és muszáj akár sétálni ha más mozgás nem megy.

     

    Na mit gondolsz? 

     

     

    előzmény:
    symphonia (29)
    2012-01-02  15:42
  3. 2012. január 3. 09:1332.

    Most indul a nlcafe-n a házipatika fogyókurás programja, érdemes jelenkezni, mert az étrendben amit közzétesznek lesz cukorbeteg étrend, alacsony Gi étrend. Aki fogyni akar annak érdemes jelenkezni, és ráadásul ingyenes!!!

     

    Leltem webáruházat ahol érdemes rendelni, igaz itt már 1700 ft/kg, de nem 4600!!!!

    György teát ismered-e, én hallottam már erről, de nem próbáltam...A fórumokon jó a vélemény róla.

     

    Kérdezted, hogy szoktam-e nevetni...IGEN!!!Nem csak nevetni, hanem hangosan hahotázni is. Alapvetően vidám természet vagyok, azzal nem lesz jobb a dolog, ha mindig siránkozok. Igaz nem vagyok itthon állandóan, rendesen dolgozom 4 müszakban, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy itthon üljek. Miből élnénk? A fiamat tanitattam, most már ahog írtam dolgozgat. Egyetemi tanulmányait én finansziroztam, az apja elhagyott minket amikor 4 hónapos volt a gyerekem. Sosem érdekelte, hogy mi van vele, bár most már jönne vissza hozzánk... de ez egy másik téma. Nagy szerencsém, hogy a kollégáim sem kezelik Zoltán fiamat fogyatékosnak, és nagyon ritkán inkább soha nem beszélek erről a betegségről. Tudod, ha mindig sirnék ki szeretne velem dolgozni???Ez fontos nekem!!! Az emberek szeretete... Másik dolog beteg emberekkel találkozom, írtam, hogy sürgősségi osztályon dolgozom, ha mindig morcos lennék.. mit mondana a beteg??? 

    előzmény:
    banyuci (1)
    2012-01-01  08:28
  4. 2012. január 2. 20:0831.
    na ezt hívják betegségiparnak, a gyógyszerek mellékhatásának mellékhatásaira újabb gyógyszereket írnak. Mindegy, hogy nem vagy jól, a lényeg, hogy jó sok gyógyszertől függjél.
    előzmény:
    symphonia (29)
    2012-01-02  15:42
  5. 2012. január 2. 16:0130.

    Bármely furcsa is, de a sors nem mér senkire semmit. Valójában nincs is kereszt amit cipelni kell. Bármikor, bármin képesek vagyun változtatni, a kérdés csupán az; Hogyan?

     

    www.tudatalattid-hatalma.5mp.eu sok érdekes olvasni való van ezen az oldal.

    előzmény:
    banyuci (24)
    2012-01-02  07:27
  6. 2012. január 2. 15:4229.

    Sziasztok! Az elejétől kezdve olvasom a topikot, ha megengeditek, csatlakoznék hozzátok. Bár én tanácsot nem nagyon tudok adni, inkább kérdéseim lennének. ( Azonkivül rettenetesen sajnállak is benneteket, nálunk a családban ekkora bajok nincsenek , veletek érzek .)

    Én egy éve voltam először laborvizsgálaton, ahol 6,2 -es cukrot mértek, ami nem vészes szerintem, magas volt a koleszterin szintem, a húgysav , és 10 éve szedtem 2 féle vérnyomáscsökkentőt ( az orvos szerint az egyik  okozta a magas húgysavszintet ( meg persze: a hús a kedvencem )

    akkor kaptam koleszterin csökkentőt, vagy 4 féle vérnyomás csökkentőt próbálgatott az orvos, de egy sem volt jó, most talán eltalálta. Fél évig volt dagadt a lábfejem és fájt, erre szedtem Medrolt, amitől mindig éhes voltam.

    Cukrot nem ettem, édességet sem, és persze elkezdtem hizni. Már hála Istennek nem fáj a lábam, menni is tudok, de most  a kreatinin-kináz érték magas nagyon ( egyből el kellett dobnom a koleszterincsökkentőt - az orvos szerint ez támadta meg az izomrendszert, nagyon-nagyon fáj a karom, lábam. ) Nem tudok tornázni, mert mindenem fáj,   nem is tudom , mit kellene csinálni, hogy fogyjak, mert húst, cukrot, stb nem ehetek, a zöldséget meg nagyon unom és nem lakok jól vele ( amúgy 6 emberre főzök másnaponként , 3 kisunokám van , velük sohasem lehet ülni )

    Most azt mondta a doki, nem ad semmi gyógyszert, de kellene, 3 hét múlva megyek vissza, szerintetek a kreatinin-kináz szint magától csökken?

    Köszönöm, hogy meghallgattatok.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  7. 2012. január 2. 15:2228.

    Köszönöm.Nem vagyok kenyérpárti de feltétlen kipróbálom.

     

    Szia

     

    4 kg. xilit -ért fizettem  8160 ft. ot.póstadijjal együtt.

     

    1422 ft. vol tavaly egy kg.

    előzmény:
    valakilánya (27)
    2012-01-02  12:32
  8. 2012. január 2. 12:3227.

    Mi baja a gyermekednek??? 

    -Érdekes az én fiam is beteg, 23 éve, végstádiumú vese elégtelenség. 2 naponta művesekezelésre jár, nincs már vizelete, kb 20 éve. Már 3x volt vese átültetése, de egyik sem sikerült. Most 32 éves, bár Ő ellátja magát, most még dolgozik is, informatikus. 23 év rettegésben. Aki nem próbálta nem tudja, milyen nehéz beteg gyermekkel. Fizikailag és lelkileg.

     

    Itt írta valaki, hogy a cukorbetegség hátterében ún. szeretet hiány is van. Nem vitatkozom vele, hanem igaza van. Igen ez az amiből nagyon kevesett kaptam az életben. A gyerekem, a szüleim és a testvéreim kivételek, tőlük mindig megkaptam azt a szeretetet és támogatást amit vártam, de az igazi társ az nem volt meg. Nem panaszkodom, csak úgy tárgyilagosan megjegyeztem.

     

    Most leírok egy kenyér receptet, kipróbálhatod, ha akarod. Alacsony Gi-s kenyér, kalória tartalma 10 dkg-ban 250 kcal. Nem kell hozzá kenyérsütőgép, csak egy nagy müa. tál, vagy kelesztő tál,és egy 2,5 dl csésze.  Nem kell dagasztani sem!!! Rendkivül egyszerü, de nagyon finom.

     

    Tönkölybúzás papucs kenyér:

     

    3 csésze liszt/ ebből a fele tönköly, vagy rozsliszt, a másik fele sima liszt./

    1 tk só, 2 dkg élesztő, 1,5 csésze langyosvíz, pici cukor az élesztő miatt. Tehetel bele 1 csipet rozmaringot.

    A hozzávalókat egy müanyag tálba pakolod, fakanállal 5-6 keveréssel összekavarod, és hagyod kelni 12-13 órát. Ezután lisztezett deszkára teszed ezt a kissé ragadós masszát, egy-két mozdulattal/nem kell dömöckölni, vagy gyurni!/ vastag hengert formázol. Egy késsel 4 darabba vágod. Olajozott tepsübe pakolod, félóra pihentetés után sütőben tartalék lángon 30-35 pers alatt szép pirosra sütöd.

    Ebből egy egész darab 480 kcal, de ez kb 20 dkg. Ez a fajta kenyérke nem emeli meg drasztikusan a vércukor szintedet. Én ezt kétfele vágom és pici sajtkrémmel, vagy vajjal megkenem. Sonkát teszem bele, meg sok-sok zöldséget, de csak simán vajasan vagy sajtosan is jó. 

     

     

    előzmény:
    banyuci (26)
    2012-01-02  10:02
  9. 2012. január 2. 10:0226.

    Szia!

     

    Cigit én is letettem..majd jött a klimax éa a pajzsmirigy betegség.Rám jött vagy 1o kg.

    Beteg gyerekkel vagyok itthon bezárva élek vagy 26 éve.Nem volt nekem súlyproglémám soha..de most ő nagy feladat elé állitott.

     

    Kangoo-ra esküszöm..izmosot jó  feneket csinál..most a hasamról szedi le a zsir...viszont kétnaponta lenne jó csinálni.

    Délutánra úgy elfáradok a sok gyerekemelgetéstől..hogy semmihez nincs kedvem.Nekem a gyaloglás igen lassan segitett de csak egy pincurkár.Hiába nem ok nélkül néznek ki rondán az 5o fölötti nők.Igaz rám azt mondták jól nézek ki..de én tudom..hog ynem és nem az vagyok aki feladja.Nem akarok rönda öregaszzony lenni.

     

    Steroidok a mellékvesére hatnak ezért nem fogyok..más hizik a gyógyszertől 1o kg. nekem 2 lement.Alig ettem.

     

     

    Majd megkeresen honnét is rendeltem..

     

    Szia várlak.

    előzmény:
    valakilánya (25)
    2012-01-02  09:22
  10. 2012. január 2. 09:2225.

    A fogyással állok hadilábon, most egy gyors válasz, és később visszajövök, de még ma!

    Mindennap fenn vagyok a neten.

    Fogyóznom kell nekem is, eddig sem voltam vékony, de 8 hónapja leraktam a cigarettát, és csak ettem és ettem. Eszméletlen, hogy észrevétlenül, de feljött még plusszban 16 kg. Az elmult hét péntekjétől mindennap gyalogolok. Ez azt jelenti, hogy 1 órát sétálok a városban, csak úgy. Ez is mozgás! Legalábbis ahhoz képest, hogy eddig semmit sem csináltam. Kocsival mentem a munkahelyre, és valljam be nem mindig kellett megölni magam a munkával.

    Ezt a nyirfacukrot jó, hogy írod, melyik oldalon rendelted, mert ennyiért én is rendelnék.

    Délután jövök és hozok egy pár jó receptet. Szia! 

    előzmény:
    banyuci (23)
    2012-01-02  07:25
  11. 2012. január 2. 07:2724.
    Köszönöm, benne van ez is a pakliban viszont nem tudok változtatni, vannak feladataim amit a sors rám mért.Ez az a bizonyos kereszt amit cipelni kell, van akinek nehezebb az átlagnál.-
    előzmény:
    Lenci71 (21)
    2012-01-01  21:17
  12. 2012. január 2. 07:2523.

    Köszönöm a válaszod.MInt írtam már régóta foglalkozom a cukorral szinte éreztem, hogy nem kerül el.Sokat olvastam róla és szeretek kisérletezgetni magamon de csak addig amig nincs nagy baj velem és nem kapok inzulint.

     

    Nyírfacukrot én egész olcsón veszem a netről kb. 2 ezer egy kg. és az ageve szirup  an itthon ez elég drága.

    Avokádóból készitek csokikrémet talán ez a kedvencem az édességek közül.

     

    Ma valamit kezdek magammal, talán megpróbálom a nyerskosztot de csak az étkezésem egy felét töltse ki...és mérem étkezés után 1.5 órával mennyire viszi föl és mennyi idő alatt áll közeliti az étkezés elötti értéket.

     

    Keveset eszem ez itt a gond.Néha meggondolatlanul  össze-vissza mindent.-de keveset.

     

    Elkezdem a mozgást is megvedttem Norbi dvd.-jét 5o+ a címe.Nagyon gyenge torna majdnem csak helybe jár:)

    Nekem az erősebb pörgősebb ugrálós mlozgás tetszik viszont délutánra igen elfáradok.

     

    Zártá teszem a fórumot esetleg betegség miatt ha nem tudnék jönni vagy hamarosan új gépem lesz és pár napot nem leszek, kizárnak.

    Te mennyit vagy a gépnél nincs keded Neked meglépni ?:)

     

    Ma reggel eszem egy kis zabpelyhet és reszelek bele almát.-nagyon szeretem.

     

    Majd gyere..hátha együtt könnyebben haladunk.

    Állitólag a hasról ha eltüntetem a zsirt vissza áll a metabolikus szindróma.Nehéz fogyni igy 5o fölött.

     

    Szia .Andi

    előzmény:
    valakilánya (20)
    2012-01-01  18:52
  13. 2012. január 1. 21:3922.

    És még sok más betegségnek is lelki oka van.

    itt ez a könyv, sok érdekes van benne

    előzmény:
    Tulipáncsokor (19)
    2012-01-01  15:59
  14. 2012. január 1. 21:1721.

    Vannak úgynevezett lelki okai is, a következő írja egy professzor az egyik könyvében.

     

    "Gondok a szeretni tudással, csalódás, értéktelenség érzése. Felszólítás az önszeretetre, az élet élvezésére."

    előzmény:
    banyuci (9)
    2012-01-01  10:37
  15. 2012. január 1. 18:5220.

    Szia!

     

    Tiszta véletlenül vettem észre, hogy cukorbeteg vagyok. Egy kórházban dolgozom diplomás ápolóként, és egyszer csak úgy D. conttal néztem magamnak is vércukrot, és az éhgyomri magas volt. 6.5 mmol/l, aztán ,már tudatosan nézegettem, nem csak éhgyomrit, hanem tékezés után 2 órával, az 8.0 körüli volt. Jött azután teljes labor, majd cukor terheléses vizsgálat. Na az már kimondottan rossz volt 12. fölött, és ez egyértértelmüen diabetes. Ekkor már egy Endokrinológussal is felvettem a kapcsolatot, azóta járok hozzá a Meforált  Ő irta fel. Jelenleg félévente járok ellenőrzésre. 1600 kcal írt elő alacsony Gi étrenddel. Édesség vágyam sajnos nekem is van. Az elején vettem nyirfacukrot, de ezzel az a baj, hogy rettentő drága, egy fél kg 2300Ft. A kávét azóta cukor nélkül iszom, nem használok semmilyen édesítőt, mert azt olvastam, hogy ha nem a cukor öl meg akkor az édesítő. Egyébbként utálom a mellékízét. Kerülöm a sütiket, ez van. Nem iszom colát, semilyen édes löttyöket, egyrészt mert mindegyikben cukor van, és még hizlalnak is.  Kenyeret magamnak sütöm, rozsliszt és fehérliszt keveréket használok. Semmilyen fehérlisztből készült dolgot megpróbálok mellőzni. Nincs fehér kenyér, sem tészta féle. Száraz tésztában a durumlisztből készültet eszem. Kevés burgonyát és barna rizset.

    Tudok egy jó pár receptet, ha édekel szivesen megosztom Veled.

    Még egy jó tanács, ha lehet tedd zárttá a topikot, igy a kellemetlenkedőket ki tudod zárni. Üdv. Gizike 

    előzmény:
    banyuci (5)
    2012-01-01  09:45
  16. 2012. január 1. 15:5919.

    Szerencsére nem vagyok cukorbeteg, de a múlt héten egy barátnőm egy nagyon érdekes dolgot mondott. Más betegség miatt volt természetgyógyásznál és ő azt mondta, hogy ezeknek a komolyabb betegségeknek lelki okai IS vannak.

     

    Egészen konkrétan a cukorbetegség a szeretethiány jele. Ezen először én is csodálkoztam, aztán sorra vettem az ismerőseimet, akik cukorbetegek és rájöttem, hogy ez valahol mindre igaz.

     

    Nem akarom az összeset felsorolni, csak egy példát említenék: a nagypapám második felesége hosszú éveken kereszül ápolta a férjét (talán 10 év is volt), egy magatehetetlen embert. Tényleg odaadással csinálta, de valljuk be, nem sok érzelmet kapott vissza. Amikor meghalt a férje és a nagypapámmal összekerültek, pillanatok alatt normalizálódott a betegsége: a nagypapám mindenféle gyógyteával itatta és ennek IS köszönhetően az izulin injekcióról át tudott térni a gyógyszerre és folyamatosan csökkentették az adagját.

     

    Nem mondom, hogy mindenki cukorbetegsége mögött szeretethiány áll, de esetleg gondolkozz el azon, hogy nálad mennyire játszhat ez szerepet és ha tudsz változtass ezen!

     

    BUÉK! És jó egészséget kívánok 2012-re!

    előzmény:
    banyuci (1)
    2012-01-01  08:28
  17. 2012. január 1. 13:5018.

    Édesítésre legjobb a nyírfacukor (xilit) vagy eritritol.

     

    www.nyirfacukor.hu

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  18. 2012. január 1. 13:4117.

    Nem nagyon értelek, pontosan mivel ijesztettek meg?? A gyümölcsök, de főleg a zöldségek nem tiltó listások, csak oda kell figyelni a CH jukra.

    A több zsír tutira nem előnyös, mert általában a felszívódási zavar nem jár egyedül, tehát szinte biztos, hogy a koleszterin is hibádzik.

    Ha nem szedhetsz gyógyszert akkor vagy kőkemény diéta segít vagy marad az inzulin, azért az sem az ördögtől való, sokkal kissebb baj minhta folyamatosan magas a cukrod.

     

    előzmény:
    banyuci (13)
    2012-01-01  12:47
  19. 2012. január 1. 13:2816.
  20. 2012. január 1. 13:2515.
    köszönet :)
    előzmény:
    csböbe (14)
    2012-01-01  13:22
  21. 2012. január 1. 13:2214.
    előzmény:
    gitta58 (7)
    2012-01-01  09:59
  22. 2012. január 1. 12:4713.

    Ildikó köszönöm utána fogok nézni.Régóta olvasgatok mit mivel hogyan  egyek de amióta megijesztettek szinte egycsapásra elhagytam a gyümölcsöket és megutáltam a zöldségeke viszont több zsirt viszek be.Húsundorom is lett.

     

    Nem szedhetek tablettát mivel most zajlok egy hepatitisz nálam és a májat bántja a gyógyszer.-.azért csak inzulin jöhetne szóban.

     

    Sajnos egész nap itthon tartózkodom és nasizok.

    előzmény:
    h_ildikó (11)
    2012-01-01  11:26
  23. 2012. január 1. 11:3312.

    Közben eszembe jutott, csak mert írtad, szereted az édességeket...

     

     http://recepttar.lapunk.hu/?modul=mcsop&a=215165

     

    Itt kifejezett olyan édességeket találsz, ami cukorbetegeknek való. Természetesen ezt se nyakló nélkül, de alacsony szénhidrát tartalmúak, és minden recept végén fel is van tüntetve, mennyi van benne.

    előzmény:
    banyuci (1)
    2012-01-01  08:28
  24. 2012. január 1. 11:2611.

    dr. Oz szivsebé és az ő müsorába érkező kutatók műsorát nézem.

    Nincs szükség húsra csak ha nagyon kivánjuk, a sok zsír méreg és ha lehet nyersen együk a zöldségeket mivel enzimhiányosak vagyunk.

     

    Olvastam a könyvét tavaly.

    Köszönöm

    idézet:
    banyuci (10)
    2012-01-01 10:40:55

    Szia

     

    Nekem nincs ilyen problémám, de a családban van, aki 2-es típusú diabetesszel küzd.

     

    Az inzulint nem egészen értem, mivel a 2-es típusú az nem inzulinfüggő. Itt előttem írták a Metformint, azzal az az egyedüli probléma, hogy jelenleg hiánycikk (legalábbis december elején még az volt), de ugyanez a hatóanyaga a Metfogammának is, szerintem a dokidtól mindenképpen érdemes rákérdezni.

     

    A húst nem igazán iktathatod ki az életedből, hiszen figyelned kell a szénhidrátbevitelt, ami a húsoknál, akárcsak a tojásnál gyakorlatilag nulla.

     

    Kevés szénhidrátot tartalmaznak a levélzöldségek, káposztafélék, tökfélék.

     

    Gyümölcsnél már jobban oda kell figyelni, mivel akad köztük magas szénhidráttartalmú. pl datolya, mazsola, banán, szőlő.

     

    Két fontos dolog: 

     

    1. Glikémiés index - ettől függ, milyen hamar bontja le a szervezet. Érdemes alacsonyabb glikémiás indexű ételeket fogyasztani, így elkerülheted a vércukorszint ingadozásokat.

     

    Ezekről itt olvashatsz:

     

     http://www.fogyjonvelem.hu/cikkek/glikem ias.htm

     

     http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/a-g likemias-index-103063.html

     

    Ha olyan ételt eszel, aminek alacsony a szénhidráttartalma, de magas a glikémiás indexe (pl. sárgarépa), akkor mindenképpen egyél hozzá fehérjét, vagy zsírt, ezzel csökkenteni tudod a teljes étkezés glikémiás indexét.

     

    2. Krómbevitel. Cukorbetegnél fontos a megfelelő krómbevitel. Sok krómot tartalmaznak a káposztafélék, illetve a sajt, aminek ráadásul alacsony a szénhidráttartalma is. De érdemes rákérdezni a szakorvosra arra is, javasolja-e szerves króm bevitelét étrendkiegészítő formájában.

     

    Így hirtelen ennyi, ami eszembe jutott. Mielőbbi jobbulást!

    előzmény:
    banyuci (10)
    2012-01-01  10:40

Címlap

top