Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Lyme kór

budasu
Létrehozva: 2004. május 14. 19:27
Ismerősöm hónapok óta fájdalmas,gyengülő izomzatra,rosszabbodó látásra panaszkodott.Semmit nem találtak nála,a Lyme teszt is neg. volt.Olvastam egy ujabb Lyme tesztről még ősszel,nem akart elmenni,könyörögtem,látván rosszabbodó állapotát.Orvosa beutalta,2 hete végre elment az Istenhegyi Klinikára.Most hívott:pozitív a lelet!Megkezdik a kezelését.Egy másik fiatal barátnőm már majdnem megvakult amikor Lyme tesztet csináltak és pozitív volt.Azóta tökéletesen meggyógyult.
  1. 2016. január 21. 13:1723.

    Lyme-kór a téma a Karosz.hu oldalán is:


    http://karosz.hu/?modul=oldal&tartalom=1203450


    Minden fontos információ a kullancsokról és a lyme-kórról ezen az oldalon, ha már megtörtént a baj:


    http://www.lyme-kor.eoldal.hu/


     

  2. 2015. május 27. 23:1021.

    Minden fontos információ a kullancsokról és a lyme-kórról ezen az oldalon, ha már megtörtént a baj:


    http://www.lyme-kor.eoldal.hu/

  3. 2010. szeptember 11. 20:5320.
    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van, de a borreliafertőzés ellen még nincsen védőoltás. Előbbit a csípés után legkésőbb 3-4 nappal be kell adni, ha korábban nem részesült védőoltásban.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  4. 2010. szeptember 11. 20:5219.

    A kullancs eltávolításakor nem szabad megfojtani azt krémmel vagy petróleummal, ez csak késlelteti az eltávolítást, és arra készteti, hogy visszaöklendezze a váladékait az emberi testbe. Ehelyett csipesszel kell megfogni a parazitát a bőrhöz minél közelebb, és folyamatos húzással eltávolítani. Ha enyhén csavarjuk az óramutató járásával ellentétes irányban, könnyebben kijön, de a potrohát nem szabad nyomkodni közben, mivel ezzel az esetleg borrelia-fertőzött váladékot a bőrbe fecskendezzük. Ha a kullancs feje beszakad, nem okoz problémát, mivel a gyomor tartalmazza a kórokozókat – nem érdemes ezért a „szakember” eltávolítására várni. Létezik kullancskiszedő is, de enélkül használhatunk egy egyszerű szemöldökcsipeszt, vagy a körmünket, a potrohát nem összenyomva.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  5. 2010. szeptember 11. 20:5218.

    Megelözés:

     

    A kullancsok egy kis csoportja a magasból veti magát áldozatára, a köztudatban ez az ismert támadási módjuk. Kevésbé ismert a kullancsok nagyobb csoportja: ezek a bokrok leveleinek fonákján, vagy a fűszálakon várakoznak, onnan tapadnak bőrünkhöz vagy ruházatunkhoz. Érdemes ezért a nadrágszárat betűrni a zokni alá, az inget vagy trikót pedig a nadrágba. A rovarriasztó szerek csak egy kirándulás időtartalmára, néhány órára nyújtanak védelmet. A bőrbe fúródott, főleg az éretlen (nimfa-állapotban lévő) kullancs apró mérete és fájdalommentes csípése miatt nehezen észrevehető, ezért a kirándulás után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani. A 72 óra elteltével eltávolított kullancs, ha fertőzött volt, csaknem 100%-os bizonyossággal átadta a fertőzést.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  6. 2010. szeptember 11. 20:5217.

    Tünetek:

    A Lyme-kóros betegek mintegy 30%-a nem veszi észre a csípést. Fontos a korai felismerés és a kezelés megkezdése a tünetek enyhítésére; ennek elmulasztása életre szóló krónikus állapotot eredményezhet. Láz szinte sohasem jelentkezik, jellemző tünet viszont a bőrön a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, ún. Lyme-folt (erythema migrans, terjedő bőrpír), a széli részén lassan terjed, és átmérője idővel akár az 50-100 milimétert is elérheti, valamint az erős égető érzés az ízületeknél. Jellemző tünetei még a feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye. A gyermekek fülcimpáján cseresznye méretű lilásvörös csomó (nyiroksejtes bőrcsomó) jelenhet meg, ami fájdalommal nem jár, de kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el. Idősebb nőknél végtagi bőrsorvadás jelentkezhet: a végtagok feszítő oldalán lilássá, tésztás tapintásúvá válik a bőr, majd foltokban elvékonyodik. Kezelés nélkül évekig-évtizedekig is rosszabbodhat a beteg állapota.

    Az esetek 5%-ában bénulást okozhat. A betegség bakteriális fertőzés lévén antibiotikumokkal kezelhető. A dózisok és a terápia időtartama tekintetében azonban nincs egységes álláspont. Például egy nézet szerint a különböző antibiotikumok kombinálása nem növeli a gyógyulás esélyeit, más nézet szerint fontos eszköz a gyógyulásban.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  7. 2010. szeptember 11. 20:5116.

    A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertőzött kullancsok (Ixodes ricinus) terjesztenek. Nevét a Connecticut állambeli Lyme városáról kapta, ahol 1976-ban leírták (noha már a 20. század elejéről vannak leírásaink a tünetekről), a baktériumot pedig Willy Burgdorferről nevezték el, aki 1982-ben kullancsokból izolálta azt.


    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  8. 2004. november 30. 15:0215.
    (2. rész)
    Szóval így telt el a kb. 20 év, amikor véletlenül (ha van egyáltalán ilyen. . . ) egy orvos rákérdezett h nem volt-e valamikor k csípésem. . . . ekkor jött a spéci vérvétel amiből egyértelműen kiderült a baj. Már krónikus változatban. Ez két éve volt.
    Azóta túl vagyok pár erős és hosszú antibiotikum kúrán, néha jobban néha rosszabbul érzem magam, és igazság szerint jó lenne már egy kis fényt látni az alagút végén. . .
    előzmény:
    dontgiveup (14)
     
  9. 2004. november 30. 14:5114.
    Örülök hogy ennyien írtatok, írtok! Persze jobb lenne ha kevesebben lennénk. . .
    Szóval a 20 év az úgy volt, hogy még gyerekként volt kullancsom, akkoriban még senki sem gyanakodott ill. gondolt rá hogy a temérdek panasz ami utána kezdődött talán ettől lehet. Szépen el is felejtődött a kullancs, a panaszok meg sűrűsödtek, a háziorvos már teljesen hülyének nézett, mondván miért nincs jobb dolgom mint hozzá járni. . . :(
    Kezeltek izülettel, SM gyanúval, persze nekem is jól leromlott a látásom, iszonyú fejfájások, bőrproblémák. . . ezek mind lassacskán a 20 év alatt.
    előzmény:
    Níniel (9)
     
  10. 2004. november 26. 19:1013.
    A férjemnek kb 8 éve derült ki, mikor az uszodában valaki meglátta a határvonalakat a combján. Antibiotikumot kapott, és részt vesz egy több éves injekció-sorozatban. Eleinte gyakrabban, aztán évente kapott oltást. Most már 3 év múlva kell újra jelentkeznie. Izületi és izomfájdalmai lehetnek ettől függetlenek is, mert a korban is benne van, meg nehéz fizikai munkát is végez időnként.
    előzmény:
    dontgiveup (6)
     
  11. 2004. november 26. 18:4512.
    Én gyógyult Lyme-os vagyok, nálam időben elkapták, így vállaltam babát, öt évvel utána jött össze, és semmi baja. Szerintem elég necces, ha betegen leszel terhes, bár nem tudom, megfertőzöd e a babát, de terhesség alatt a legtöbb gyógyszer nem szedhető, így sima izomfájdalomra is alig szedhetsz valamit.
    előzmény:
    dontgiveup (8)
     
  12. Torolt_felhasznalo_376621
    Torolt_felhasznalo_376621
    2004. november 26. 18:3111.
    Nekem vörös, forro volt, viszketett, es az egesz ugy nezett ki, mint egy masik test a labamon. Ja, az elejen feher udvara is volt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_809081 (10)
     
  13. 2004. november 26. 16:5510.
    Milyen púp jött ki a lábadon? A fiamnak olyan sötétlila folt volt a lábán, ami állítólag jellegzetessége ennek a bajnak, de az nem emelkedett ki a bőrfelületből
    előzmény:
    Níniel (9)
     
  14. Torolt_felhasznalo_376621
    Torolt_felhasznalo_376621
    2004. november 26. 16:399.
    Szia!
    En is a Lakosnal jartam, ketszer lecsapoltak, de ugy sem tudtak megmondani.
    A verkepem többe-kevesbe szep volt, de azt sem zartak ki, hogy "koros" vagyok.
    Nekem tavaly 11 pup jött ki, egymas utan a jobb labamon, azert volt gyanus. A körzeti orvos teljesen bepanikolt, es azonnal elkuldött, a specialista meg nem tudta megmondani.
    Ja, mellesleg 3 hete ujra kijött egy.
    Engem is erdekelne a tema, mert nekem is romlik a szemem (tavolra kell feles, es haromnegyedes), az immunrendszerem egyebkent sem valami "hej, de jo", es nagyon faradekony vagyok.
    Hogy erte azt, hogy:"20 eves, hiaba valo kezeles-kereses sorozat utan jöttek csak ra, h mi is a gond. "?
    előzmény:
    dontgiveup (7)
     
  15. 2004. november 26. 15:558.
    Ja, és a legfontosabb amiért tul. képpen írok, hogy mit tudtok a lyme és a terhesség "kapcsolatáról"? Mi babát szeretnénk, de már annyi mindent hallottam ezzel kapcsolatban, h teljes a zűrzavar bennem, szabad-e egyáltalán babát vállalni, megfertőzöm-e őt is, stb. . .
    előzmény:
    dontgiveup (6)
     
  16. 2004. november 26. 15:557.
    Ja, és a legfontosabb amiért tul. képpen írok, hogy mit tudtok a lyme és a terhesség "kapcsolatáról"? Mi babát szeretnénk, de már annyi mindent hallottam ezzel kapcsolatban, h teljes a zűrzavar bennem, szabad-e egyáltalán babát vállalni, megfertőzöm-e őt is, stb. . .
    előzmény:
    dontgiveup (6)
     
  17. 2004. november 26. 15:506.
    Sziasztok!
    Most találtam rá a topikra (igazság szerint az egész nlc még új nekem mert egy hete van netünk, eddig csak nagyritkán pillantottam be a munkahelyen. . . ), és keresek olyan emberkéket akik -hozzám hasonlóan- Lyme-kórban "szenvednek", ráadásul már régi a fertőzésük.
    Sajna nálam egy közel 20 éves hiábavaló kezelés-keresés sorozat után jöttek csak rá h mi is a gond valójában.
    Szóval ha vagytok még páran, írjatok légyszi mert rengeteg kérdés van bennem és valószínűleg tévhit is.
    Köszönettel :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2004. május 14. 21:095.
    Az én fiamnak is Lyme kórja volt, mikor kiderült óriási dózisban kapta az antibiotikumot, az újabb vérvétel nem mutatott ki aktivitást, így gyógyultnak tekintették.
    Szerencsére nem vettünk észre semmi maradandó elváltozást , bízunk benne hogy ez így is marad.
    előzmény:
    lilio (2)
     
  19. 2004. május 14. 21:054.
    A férjemet egy dr. Lakos András nevű doki tartja nyilván, egy Lyme-kór elleni vakcina kidolgozási programjában. Már kapott 3 oltást, most júliusban aktuális a következő, aztán 5 év múlva. Telefonját nem tudom, a címe Bp. XIII. Visegrádi u. 15.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2004. május 14. 19:523.
    A férjem is Lyme kóros volt, de időben észrevettük és rögtön kezelték, így jól van .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2004. május 14. 19:502.
    Hi, A Testvérem is ebben szenved, de már évek óta nem tudják meggyógyítani. Megmondod, hol gyógyultak az ismerőseid?
    előzmény:
    budasu (1)
     

Címlap

top