Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

UH-rákszűrés

Torolt_felhasznalo_969639
Torolt_felhasznalo_969639
Létrehozva: 2004. február 8. 20:45
Sziasztok! Holnapra bejelentkeztem egy magánklinikára 3 dimenziós ultrahangos emlő és hasi ultrahangra. Arra lennék kiváncsi mennyire megbizható ez a két vizsgálat önmagában az emlőrák, valamint a mérnyakrák kiszűrésére. harminc éves vagyok, babócám még nincs. Előre is köszönöm a segítségeteket.
  1. ppp
    ppp
    2004. szeptember 13. 12:5026.
    Két dologtól függ az, hogy lehet-e gyerekük:
    1. Ha az egyik herét távolítják el, nincs semmi gond. Ha mindkettőt, akkor is lehet spermát eltenni műtét előtt mélyfagyasztva
    2. Kell-e adni gyógyszert is a műtét után. Ha nem, akkor a fentiek érvényesek. Ha igen, akkor is pár év után helyreáll a termékenység (2 év után a férfiak felének, 5 év után már 80%-ának lehet gyereke).

    Ennek ellenére persze nem öröm egy hererák, de szerintem nem is kétségbeejtő (még Pipacsbácsi segítsége nélkül sem).
    előzmény:
    Juliette** (25)
     
  2. 2004. szeptember 13. 12:0325.
    Ez megnyugtató a srácra nézve, de azt gondolom, senki se tudja garantálni, hogy lehet több gyerekük is a meglévő egy mellé. De legalább életben marad.
    előzmény:
    ppp (24)
     
  3. ppp
    ppp
    2004. szeptember 13. 09:3724.
    A hererák nagyon rossz példa: még pár éve is titokban tartottak egy ilyet, pedig nem ritka (és nem is volt ritka régen sem: kb 1-2%-a az összes daganatoknak).

    Azon kívül ez a rák TIPIKUSAN ennek a korosztálynak a betegsége. Tehát nem egyre korábban jön, hanem mindig is a 18-44 éves korosztály betegsége volt. A 30 éves beteg tehát a legtipikusabb és nem számít különlegesen fiatalnak.

    Kezelése pedig igen eredményes: időben felfedezve 100%, de még viszonylag előrehaladott stádiumban is 80% a túlélés!!!

    előzmény:
    Juliette** (23)
     
  4. 2004. szeptember 13. 07:5623.
    Igen, ebben sok igazság van. De azért az elgondolkodtató, hogy egyre fiatalabb emberek esnek a rák áldozatául :-(
    Bármilyen rák orvul támadhat. TEgnap tudtam meg, hogy egy ismerösünk férje 30! évesen hererákban szenved. Egy életerös, izmos, sportos, egészségesen élö, jóképü férfi, aki nemrég nösült és van egy szép, 1 éves kisgyermeke. Már kemoterápián van.
    Azt hittem, nem jól hallok.
    Szörnyü mindenesetre. És senki se tudja, mikor kire kerül sor és föleg, hogy miért. . . .
    előzmény:
    ppp (22)
     
  5. ppp
    ppp
    2004. szeptember 12. 15:3822.
    Ha egy kicsit is értene hozzá, tudná, hogy a mellrákok számának növekedése nem ilyen egyszerű kérdés. A statisztikákat ugyanis torzítja többek között az, hogy a szűrővizsgálatok egyre több daganatot fedeznek fel, vagy az is, hogy tovább élnek az emberek, mint 20 évvel ezelőtt, és így az idős nőkben persze több is lesz a daganat. A kimutatott tényezőknek, amelyek emelik a mellrák gyakoriságát, semmi közük a környezetszennyezéshez. Mondok néhány példát: gyakoribb az emlőrák azokban a nőkben, akik későn szültek és még gyakoribb azokban, akik egyáltalán nem szültek. Gyakoribb azoknál is, akiknek korán van az első mensese és későn jelentkezik a menopausája. A javuló életkörülményeknek és a gyerekszülési kedv visszaszorulásának tehát valószínűleg nagyobb szerepe van, mint a környezetszennyezésnek. Erre persze Pipacs bácsi sem tud megoldást.
    előzmény:
    Juliette** (20)
     
  6. Torolt_felhasznalo_113845
    Torolt_felhasznalo_113845
    2004. szeptember 11. 21:0621.
    Bocsika, de ha a hülyeség fájna már rég nem élnél!
    előzmény:
    pipacsbács (17)
     
  7. 2004. szeptember 11. 15:0420.
    Melyik topicba írt még?
    Egyébként valahol igaza van. Csak a baj az, hogy mi, akik beleszülettünk ebbe a világba, nem tehetünk sokat. A környezeten sajnos nem tudunk változtatni, nem költözhet mindenki Ciprusra vagy mit tudom én hova, ahol jó a levegö, mindig süt a nap, nincs benzingöz stb.

    De azért tényleg furcsa, hogy az elmúlt évtizedben többszörösére nött mindenféle rák gyakorisága, föleg az emlörák :-(((

    Engem is múltkor elküldtek UH után mammográfiára, mert valami gyanús foltot láttak, aztán kiderült, semmi gond, de hogy micsoda szadista egy vizsgálat ez a mammográfia, nem sejtettem volna. Több felvételt is csináltak, gondoltam magamban, ha eddig nem volt gond, majd lesz, a sok sugárterheléstöl :-DDDD
    Úgy tudtam mindig is, a mellre nagyon kell vigyázni, ne ütödjön, ne nyomódjon, erre satuba szorítják, hogy az ember üvölteni szeretne, elnézést, hogy jó legyen a felvétel kiáltással.
    Egyszer, szülés után, mellgyulladás után is csináltak régen nekem, de az egy kulturált röntgen volt, a mell alakját követö tartóval, ott nem nyomkodták össze-vissza!
    Nem létezik, hogy ez normális, hogy így megszadizzák az ember lányát, ha végre elmegy szürövizsgálatra, azóta is sajog mindkettö. Fel is vagyok háborodva rendesen, nem erre számítottam.
    előzmény:
    cartedor (19)
     
  8. 2004. szeptember 11. 11:0819.
    Nagyon egyetertek!Rendkivul izlestelen, amit ez az alak muvel. Pont a ketsegbeesett, elesett betegeken akar nyereszkedni:((Undorito!!
    Arrol mar szo se essek, hogy mennyi marhasagot hordott itt ossze. . .
    előzmény:
    Pirx (18)
     
  9. 2004. szeptember 11. 09:2718.
    Látom, teleírsz több fórumot is a zagyvaságaiddal. És miért sunyítasz? Ha tudod a megoldást, talán a világ elé kellene tárni - persze a bizonyítékaiddal. Mert amit eddig írtál, az a szokásos közhelyáradat, amit a csodaszerek forgalmazói szoktak mondani, akik nem szégyellnek a kétségbeesett betegen keresni, miközben az orvosokat vádolják ugyanezzel.
    előzmény:
    pipacsbács (17)
     
  10. 2004. szeptember 11. 04:3717.
    Miből lesz a (mell-)rák?
    Immunrendszeri gyengeség, környezeti ártalmak (levegőszennyeződés, dohányfüst, kevés szellőztetés a lakásban, munkahelyen, fénymásoló-gép a munkahelyen, mosogató- és mosógép a lakásban, gyakori vegyszerhasználat a háztartásban, mosószerek, hajfestés, make up, túl gyakori lemosása a bőr védőrétegének, rossz minőségű ivóvíz, lárma, stressz, stb. ), édesítőszerek, sok cukor fogyasztása, koffein, kóla, úgy nevezett „lite” vagy diétás termékek fogyasztása, margarin, gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, nyugtatók, alkohol, kávé, rendszeres antibiotikum-kúrák, kötőszöveti gyengeség, rossz minőségű táplálék (minőségi alultápláltság), rendszeres fogyókúrák, folyadékhiány, vitaminhiány (leginkább antioxidánsok), aminosav-hiány (lizin, prolin), mozgáshiány, szűk ruhák, (pl. melltartó, nadrág), nyirokrendszeri zavarok, izzadást gátló dezodorok (nem tudnak a hónalj alatt lévő nyirokszövetek kilélegezni, méregteleníteni). Ja!!! Valamit majdnem kifelejtettem a felsorolásból! Talán azért, mert ez számomra annyira természetes. A kiegyensúlyozott lelki-, testi és nemiéletet!!!
    És ha már kialakult, a „betegségipar” mindent megsemmisít, hogy a szervezetnek nehogy esélye legyen a gyógyulásra. Amputálnak, eltávolítják az immunrendszer részeit (nyirokmirigyek), besugároznak, kemoterápiáznak.
    A jó hír az, hogy a szervezet saját magát képes meggyógyítani, regenerálni önmagát, ha mindezek a rizikófaktorok lecsökkennek és a táplálékkal és táplálék-kiegészítőkkel beviszik a szükséges anyagokat, hogy a kötőszöveti szintézis újra helyreálljon, és a szervezet méregteleníthessen.
    Társadalmunkat a vegyi-, a gyógyszer-, az élelmiszer-, az energia, az acél- és autó- ipar manipulálja. És mindezt a „pénzipar” finanszírozza és „haszonélvezi”.
    Ha a halálozás nem lenne ilyen magas, összeomlanának a tőzsdék, tönkremennének a világhatalmak, összeomlana a nyugdíjrendszer.
    Mi magunk tudjuk a magunk portáján, kicsiben megváltoztatni a világunkat. A világot.
    Aki többet, részletesen szeretne tudni kérdezzen, privát.
    Sokakat foglalkoztató részleteket majd közzéteszem.
    „Pipacsbácsi”
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. Torolt_felhasznalo_969639
    Torolt_felhasznalo_969639
    2004. február 9. 14:2116.
    Köszönöm a segítségeteket! Reggel telefonált a klinika, hogy szeretnék áttenni a vizsgálatot szerdára, így még beszámolót nem tudok írni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_322109
    Torolt_felhasznalo_322109
    2004. február 9. 11:0215.
    Szia!Én is voltam már UH vizsgálaton, Veresegyházán az egészségcentrumban. Szerintem az a fontos, hogy olyan doki csinálja, aki ért a látottak kiértékeléséhez. Én is azért mentem UH- ra, mert még nem vagyok 40 éves, és a doki nem ajánlotta. Azt mondta, hogyha az UH talál valamit, akkor érdemes elmenni mammográfiára. Hát remélem segítettem!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2004. február 9. 10:5914.
    Nekünk a munkahelyen most van onkológiai kivizsgálás.
    Azt írták, hogy 30 év alatt csak Uh-ra lehet jelentkezni, és 30 év fölött csinálnak mammográfiát.
    Szerintem tényleg elég az uh, ha egyéb panaszod nincs.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_829008
    Torolt_felhasznalo_829008
    2004. február 9. 09:0613.
    Sziasztok!

    Én kb. másfél éve voltam emlő UH vizsgálaton, az OOI-ben. Először megpróbáltam a lakóhelyemen eljutni ilyen vizsgálatra, de mindenáron mammográfiára akartak küldeni - 24 évesen, jónéhány izotóp kezeléssel, és nyaki sugárterápiával a hátam mögött. . . A kezelőorvosom túlzott sugárterhelés miatt nem engedte a mammo-t, ő is említette, hogy az csak 40 év felett ad biztosabb eredményt!
    Szerintem mindenképp próbád meg az UH-t, engem megnyugtatott az eredmény, remélem Nálad is minden jól alakul!

    Üdv

    M
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_969639 (1)
     
  15. Torolt_felhasznalo_969639
    Torolt_felhasznalo_969639
    2004. február 9. 07:0112.
    Koszonom. Ugy dontottem elmegyek es ha erdekel benneteket, majd beszamolok. Az ultrahangnak karos hatasa nincs, fajni nem faj es ugyan nem olcsó, de ha a lelkem megnyugszik tőle, már megérte. Azért gondoljatok rám. :o) Tipikus nő vagyok amúgy. . . . mára mindengol, mindkét mellem érzékeny, stb. Lehet ha hazajöttem nyitok egy topicot valami 'milyen hipochondriásnak lenni' cimmel. :o)

    Mindenkinek szép napot!
    előzmény:
    ancsa21 (11)
     
  16. 2004. február 9. 06:5411.
    Ugy tudom, hogy 40 ev alatt nem is ajanlott mammografiai vizsgalat, kiveve tumorgyanu eseteben.

    En tegnapelott voltam mammograf vizsgalaton. Dorka nem tudom hany eves vagy, de ha 40-en aluli, es nincs panasz, akkor ne menj. Nincs ra szukseged, es kulonben is nem egy leanyalom amikor az ember melle't satuba szoritjak.

    Viszont vedd igenybe az osszes mas lehetoseget, az evenkenti emlovizsgalatot, es azt hiszem, hogy a 3 evenkenti nogyogyaszati rakszurest.

    Egy mammograf masina irto draga. Hogy behozza az a'ra't sok embert kell behozni egy maganklinikara. Szoval jol megreklamozzak magukat. . .

    Jo egeszseget neked :))))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_454526 (8)
     
  17. Torolt_felhasznalo_969639
    Torolt_felhasznalo_969639
    2004. február 8. 21:5810.
    A reklámok okozta paranoiámon kívűl semmi panaszom. :o)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_454526 (8)
     
  18. Torolt_felhasznalo_969639
    Torolt_felhasznalo_969639
    2004. február 8. 21:569.
    Ezek után lehet lemondom a vizsgálatot. Amugy a klnika elvileg jó.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_454526 (7)
     
  19. Torolt_felhasznalo_454526
    Torolt_felhasznalo_454526
    2004. február 8. 21:568.
    Ha én lennék a kolléga, de nem én vagyok. . . .
    Ha nem tapintható semmi, és az UH-n szépen látszanak a szövetek, nincs panaszod, és nincs halmozott tumorelőfordulás a családban. . . akkor nem muszáj valószínűleg a mammográfia. De ha bármi gyanúm lenne, akkor bizony buzdítanálak egy állami eü vizsgálatra :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_969639 (6)
     
  20. Torolt_felhasznalo_454526
    Torolt_felhasznalo_454526
    2004. február 8. 21:527.
    Ja és kifelejtettem az első beírásomból hogy a hüvelyi UH sem szűr méhnyakrákra. . . arra a kolposzkópia/nőgyógyászati kenet alkalmas. . . .

    Elnézést a szkeptikus hozzáállás miatt, rosszak a tapasztalataim a magánszektorral, de természetesen nem jelenti azt hogy mindenütt felületesek vagy neagyjisten felelőtlenek. REmélem ahova Te mész, az rendes hely.
    Csak két példa: volt a kezemben egy olyan "menedzserszűrés" eredményét rögzítő lelet, amin szó szerint ez áll: "onkológiai szempontból negatív. . . " na de hogy MIT vizsgált a kedves dr, nem derül ki. . . meg mivel vizsgálta. . . . :(
    A másik: privát MR labor, leírja az eltérést a májban. . . és nincs a leleten DÁTUM. A beteget meg már annyian és annyiszor vizsgálták hogy meg nem mondja, ez a vizsgálat mikor készült :( pedig néha nagyon nem mindegy. . . . :(
    na nem megatívkodok, sok sikert holnapra!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_454526 (5)
     
  21. Torolt_felhasznalo_969639
    Torolt_felhasznalo_969639
    2004. február 8. 21:506.
    Na most jól megnyugtattál. :o) magyarul tudja a franc, hogy mi újság odabent a vizsgálat után is?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. Torolt_felhasznalo_454526
    Torolt_felhasznalo_454526
    2004. február 8. 21:475.
    Akkor csinálank CSAK UH-t, ha azon biztonságosan megítélhető. Mást lát a mammográf és mást lát az UH, van akinek a zsír/ rost arány olyan hogy nem lát a rtg át rajta, de remekül UH-zható, és van aki fordítva. . . .
    Bár nem vagyok radiológus, de voltam mamma -központban gyakorlaton. Ott mindenkinek volt UH, mammográfia után, illetve csak a nagyon-nagyon fiataloknak (tiniknek) elégedtek meg a szimpla UH-val.

    Én sem vagyok még 35, de ha mennék szűrésre, mammográfiát is kérnék, Igaz van már 3 gyerekem :) szoptattam egy jó csomó időt, így volt alkalma fellazulni a szöveteimnek :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_969639 (4)
     
  23. Torolt_felhasznalo_969639
    Torolt_felhasznalo_969639
    2004. február 8. 21:374.
    Nem mondták hogy méhnyakrákra is szűr, éppen ezért kérdeztem. Most jutott eszembe, majd holnap tőlük is megkérdezem. Tudtommal a 35 év alatti nőknek mammográfia helyett ultrahangos vizsgálatot csinálnak "hivatalosan" is, ahol lehet.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_454526 (3)
     
  24. Torolt_felhasznalo_454526
    Torolt_felhasznalo_454526
    2004. február 8. 21:263.
    Szia!
    hasi UH-n akarod kiszűretni a méhnyakrákot?
    Ezt így mondták Neked, ez erre jó?
    Nem inkább a májadat, hasnyálmirigyet, vesét, lépet, aortát, nyirokcsomót néznek?
    Bizonyos mértékig látható a méh és a petefészek, de azokat hüvelyi UH-val sokkal jobban meg lehet ítélni. . .

    Mell UH : a szakember tapasztalata számít, nem a D száma :) de a korodtól és attól függetlenül hogy még nem szültél, lehet hogy mammográfia is kellene, ez ott dől el. . . .

    Fú azért jól nézz körül, mennyire tűnnek megbízhatónak :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_969639 (1)
     
  25. Torolt_felhasznalo_969639
    Torolt_felhasznalo_969639
    2004. február 8. 21:022.
    Nemcsak szakemberek véleményét várom, hanem olyanokét is, akik már átestek ilyen vizsgálaton.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_969639 (1)
     

Címlap

top