Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Önbecsülés visszaszerzése

Torolt_felhasznalo_800048
Torolt_felhasznalo_800048
Létrehozva: 2011. augusztus 7. 11:01

Sziasztok!

 

Először is, aki nem szeretné a vasárnapi ebédjét nyafogással elrontani, a saját érdekében lépjen tovább :)

 

Ja és hosszú...

 

Az utóbbi időben történt események kellően gondolkodásra sarkaltak, és rá kellett jönnöm, hogy az ami eddig velem történt, azért leginkább én vagyok a felelős és nem okolhatok másokat.

Hogy a férfiakkal való kapcsolataim, rendre úgy végződtek ahogy, azt magamnak köszönhetem, mert én hagytam hogy úgy bánjanak velem, ahogy. Nem tiszteltem és pláne nem szerettem magam annyira, hogy a sarkamra álljak vagy legalább egy mércét állítsak fel, hogy mi az amit megteszek és mi az amit nem.

Totálisan feladtam az egyéniségemet (már ha egyáltalán volt nekem valaha is ilyenem), hogy másoknak megfeleljek, pusztán azért hogy szeressenek.

Egész életemben vágytam a szeretet kimutatására, a szüleim engem (meg a testvéremet is) leginkább két méteres távolságból szerettek, és szavakkal soha nem volt kimondva. Soha nem hallottam se a szűkebb vagy tágabb családomban hogy szeretlek, se nekem kimondva, se másnak. Asszem problémám is van a szeretet kifejezésével, lévén nem volt kitől megtanulnom hogy kell és bizonyos (mások számára mindennapi) szituációkkal se tudok mit kezdeni, mert számomra idegen.

Ezt most csak azért mondtam el, mert talán ez vezérelt arra, hogy már már kétségbeesetten kerestem azt, hogy valaki végre szeressen és ki is mutassa.  Vagyis mondhatni, ha volt egy pasi, aki egy kicsit is hajlandóságot mutatott arra, hogy esetleg meg tud szeretni, igyekeztem mindent (szinte szó szerint) megtenni azért, hogy kiérdemeljem a szeretetét és megszüntem önmagam lenni, olyan akartam lenni, amilyet az adott pasi épp szeretne.

Most már tudom, hogy kellően nagy hibát követtem el és saját magamat vettem semmibe és igazából ne csodálkozzak azon hogy senki nem tisztelt, nem vett emberszámba, mikor én se tettem meg ezt magammal szemben. Mindig is mások megítélése alapján könyveltem el hogy mennyit érek, pláne a szerethetőségemet. Ha nem szerettek, hát úgy éreztem, engem nem lehet szeretni. 

 

És most ezen szeretnék változatni, mert fénysebességgel robogok a lejtőn és bevallom, félek attól, ha nem változtatok magamon, akkor esetleg később már szakember segítségére fogok szorulni és teljes mértékig elmerülök az önsajnálatban. (ehhez egyébként remekül értek)

 

Ne értsetek félre, nem tutujgatásra, meg buksi simogatásra vágyom, hogy "jól van, legközelebb majd okosabb leszel, stb...." Csak hátha vannak itt nálam sokkal okosabbak, (talán voltak is hasonló helyzetben) és esetleg tudnának tippeket adni, hogy kezdhetnék hozzá hogy egészséges lelkű és önbecsülésű nő legyek. Esetleg olvassak valamilyen pszichológiai, önismeret fejlesztő könyvet? Nagy mértékű életvitel váltás? Úgy érzem, hogy egy kellően nagy munka előtt állok és nem tudom hogy kezdhetnék hozzá :(

Egyébként nyugodtan jöhetnek a keményebb hangvételű észrevételek, úgy érzem kell is, hogy keményen az arcomba vágják a dolgokat. 

 

Ja és 26 éves vagyok, ha valaki kérdezné.

  1. 2014. augusztus 29. 08:1381.

    Szia!


    Át tudom érezni milyen lehet így bolyongni a világban, keresve magunkban az értéket, éhezve hogy valaki végre értékeljen minket, de elmondanám hogy te nem egy tárgy vagy aminek van egy bizonyos "értéke" hanem egy kincs, minden ember az. Nincs egy ugyanolyan ember sem, Isten senkit sem teremtett ugyanolyannak, de mindenkit az ő képmására teremtett, ezért van benned valami ami tőle származik, mindenki jó/tehetséges valamiben, ezt találd meg, használd ki, élj vele. Csak ekkor találod meg önmagad, az egyéniséged. Ő szeret téged, az életed ajándék, de a te kezedben vannak a döntések. Nézz magadra így! Te nem azért vagy hogy másoknak megfelelj! De aminek látod magad az vagy! Sajnos ez a tény. Viszont az akaratban hatalmas erő van. Talán kisit el is tértem a tárgytól, neharagudj, de a lényeg hogy te lásd magadban a kincset, és más is látni fogja. Ajándék az életed Istentől, ajándék a tehetséged (ami mindenkinek van, csak meg kell találni). Ajándék lehetsz más számára, akkor ha önmagad vagy. Az szeret majd igazán aki önmagadért szeret!, Nem neked kell változnod (persze azért kompromisszumok mindíg kellenek majd), jogod van arra hogy az legyél ami vagy!


    Uha ez kicsit hosszura nyúlt de remélem tudtam segíteni:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (0)
     
  2. 2011. szeptember 7. 00:5580.

    Szerintem az ember nem Münchausen-báró, hogy saját hajánál fogva rántsa ki magát a bajból,bármekkora is az önismereted,csak a saját fejeddel bírsz gondolkozni,saját szíveddel érezni és néha bizony jó egy külső,"objektív" szemlélő és segítő kéz is...

    (Az egy másik kérdés, mennyire objektív valójában és jó szakember egy adott pszichológus,de elvileg tanulta, mit,miért és hogyan...)

    Lehet könyvekből (önismereti)morzsákat gyűjtögetni,csak lassú és hiányzik mellőle a szintetizáló képesség,ami segít összerakni a dolgokat.Egy pszichológus gyorsabb.

    /Ha kéred,priviben elküldöm egy budapesti pszichológus elérhetőségét,én évekkel ezelőtt jártam hozzá, nekem nagyon sokat segített.Szuper nőci és elismert szakember./

    Sok sikert és kitartást kívánok erre a hosszú és rögös útra-a felismerés egyébként már fél siker!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  3. 2011. szeptember 7. 00:3279.
    van benne igazság :)
    előzmény:
    havker (78)
    2011-08-24  10:44
  4. 2011. augusztus 24. 10:4478.

    Ne akarj változni, az nem fog sikerülni. Fogadd el magad, ilyen vagy és kész. Persze a hibáiból tanulhat az ember, de ne vidd túlzásba és ne akarj mindent másképp csinálni, ami "hibásnak" bizonyult. A nyitó hozzászólásodból kiderül, hogy van benned egy megfelelési kényszer, ezt fel is ismerted, de még mindig ott tartasz, hogy változtatni akarsz magadon. Ne akarj. Ez vagy Te, ne másoknak akarj megfelelni azzal, hogy folyamatosan azt keresed, mit rontottál el. Nem rontottál el semmit. Úgy cselekedtél, ahogyan kellett. Ezt fogadd el. Ha ez megvan, léphetsz tovább. ;-)

     

    Hosszú még az út, de helyes, amin jársz.  Valaki javasolta az önismereti tréninget: jó ötlet, de készülj fel rá, hogy nagyon kemény. Már ha jól csinálják. :-)

     

    Sok sikert, nincs veled az ég világon semmi baj! ;-) 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  5. 2011. augusztus 23. 16:4077.

    Kedves Pixie,

     

    azért tudom átérezni, amit írtál, mert a magam baja kapcsán is hasonló felismerésekre jutottam. Az első, amit megtehetsz önmagadért, az pontosan az, hogy elismered mi a baj, és vállalod, hogy segítség kell. És igen, akár szakemberé is. Mert az ember bonyolultan működik, ezért a problémáit is bonyolultan kezeli, illetve leplezi. Egy szakember erre rá tud mutatni, segíteni tud abban, hogy ne billenj át a túlvégére a dolognak. Szóval szerintem jól indulsz. Légy magaddal őszínte, kíméletlenül őszínte. Mond ki a problémád és vállald ha fáj, mert kinek nem fáj néha? Vonj mérleget, ismerd el magadban a jó és a rossz tulajdonságokat egyarát. A jókért ne félj megdícsérni magad, a rosszakat pedig ismerd el, de próbálj rajtuk változtatni. Ha leírod az segíthet. De mindenek előtt fogadd el, senki sem tökéletes se én, sem a szüleid, sem a testvérek, sem te magad, és senki ezen a földön. Emberek vagyunk nem istenek és az ember esendő. Ha ezt elfogadod, teszel egy nagy lépést önmagad felé. Mert mindebből csak azt szerettem volna kihozni neked, hogy ha képes vagy önmagadat elfogadni olyannak amilyen vagy, és őszintén meg tudod szeretni azt az embert, aki a tükörből néz rád vissza ( Igen, Csernus doki szavai is a már említett Fájdalom arcaiból), akkor sokkal könnyebben fogsz mások felé is fordulni. A kapcsolatokban viszont mindig két ember van. És általában a tudat alatti rezdülésekre jobban ráhangolódik a két fél, ha eleget vannak együtt és leginkább ez az, amire reagálsz, és a saját félelemeidre, amik egy kapcsolatban a felszínre kerülnek. Szóval én legalább is úgy gondolom, a saját káromon tanulva, hogy az egy dolog, hogy te mit adsz fel a kapcsolatban, az egy másik, hogy a kedves ezt hagyja, elnézi sőt ki is használja.

    Kívánom, hogy sikerüljön elfogadnod önmagad és megszeretnek azt a bátor nőt, aki szembe mert nézni önmagával és vállalta egy ország előtt mindezt.  Csak így tovább.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  6. Torolt_felhasznalo_617709
    Torolt_felhasznalo_617709
    2011. augusztus 23. 07:1476.

    Csernus Imre: A fájdalom arcai

    A harmadik fejezetnél tartok, eddig még nem érintett meg....

    A barátnőm elolvasta már, neki segített, szombaton öntötte belém a dolgokat.... és hasonló szavakat véltem felfedezni ebben a könyvben is. De bejött neki, mert lényegesen jobban vagyok!

    előzmény:
    szesszti (73)
    2011-08-22  02:47
  7. 2011. augusztus 22. 23:1875.
    nem biztos, van aki képes teljesen háttérbe szorítani az érdekeit, vágyait stb csak azért h megfeleljen..
    idézet:
    szesszti (42)
    2011-08-08 14:17:08
    Ez nagyon veszélyes dolog. Mert a végén, mikor egyedül marad, már azt sem fogja tudni, mit szeretne, mi az élete értelme és célja, mert már nem lesznek vágyai. 
    előzmény:
    szesszti (41)
    2011-08-08  14:17
  8. 2011. augusztus 22. 23:0574.
    Hát, gondolom, biztos jó lesz, de bizonyára nem ingyen csinálja. Csak Pesten fog képzéseket tartani, vagy eljön vidékre is? 
    előzmény:
    cecilia.vonburen (25)
    2011-08-07  12:34
  9. 2011. augusztus 22. 02:4773.
    melyik könyvet?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_617709 (71)
    2011-08-20  12:19
  10. 2011. augusztus 20. 15:3872.

    Nem olvastam végig az összes hozzászólást, így bocsánat, ha valaki már írta volna, de szívesen ajánlom Neked a Sikerkód tanfolyamot, amely ugyan agykontrollos alapokra épít, de aki nem végzett agykontrollt, az is mehet nyugodtan. Nézz utána az interneten vagy az ugyanilyen nevű honlapon, és ez most tényleg nem a reklám helye, de engem ez tett sínre tavaly nyáron. Pont így éreztem mint Te, és nagyon jókor jött ez a két nap!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  11. Torolt_felhasznalo_617709
    Torolt_felhasznalo_617709
    2011. augusztus 20. 12:1971.

    Az én önbecsülésem is a béka segge alatt van. És azt kérdezem, hogy miért én? Nekem miért nem sikerül? Esélyt adtam újra valakinek és ismét csak csalódás lett belőle.Sokszor én is magam hibáztattam, de rá jöttem, hogy mindenben csak nem én vagyok a  hibás. Eleve 2 ember kell hozzá vagy 3 - az utóbbi egy másik nő, az "anyós".

    Nekem is a terveim között van egy ilyesmi könyv elolvasása. Már letöltöttem.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  12. -1-
    -1-
    2011. augusztus 20. 10:5170.

    Azért azt elmondanám, hogy ha nekem gondom van az önbecsülésemmel, akkor bizony mindig a megfelelő emberek vannak körülöttem.

     

    Miért is?

    Mert tőlük pontosan azt kapom, amivel felébresztik a dühömet, és a dühömmel kezdek valamit tenni.

    Jobbára magamért, mert az már igaz, hogy a düh önmagában inkább csak mérgez. :)

    előzmény:
    zsubozsi (68)
    2011-08-20  10:31
  13. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2011. augusztus 20. 10:4669.

    Nem riogatni akarlak, de tényleg komoly a baj.

     

    Rossz hírem van!

     

    Csak te magad tudsz segíteni magadon.

     

    Írják itt hogy "egyre többet hallani arról hogy fejben dől el" .

    Hát ez már több ezer éve így van, és nem azért mert mostanában ezt mondogatják.

     

    Agyban  dönts el hogy Te mit akarsz, mert amíg ez nem történik meg addig nincs miről beszélni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  14. 2011. augusztus 20. 10:3168.

    Észrevetted, hogy itt a fórumon mennyi ember fordul feléd tisztelettel és szeretettel ? Mindenki becsül és mindenki segiteni akar. Első lépésként próbáld meg becsülni önmagad és gondolkodj el azon, hogy valószinűleg nem a megfelelő emberek vannak körülötted. Igenis a gyógyulás a fejben dől el! AKARJ MEGVÁLTOZNI! Nézz tükörbe és akit ott látsz TE VAGY! Szeresd ezt a képet és ezáltal magad! Segiteni tudunk szavakkal, tanácsokkal, de cselekedni csak Te  tudsz!

     

    Ha van hozzá erőd, ird meg, mit tettél eddig a változás érdekében? Csak magadnak akarj megfelelni! Lesz aki utál majd ezért, lesz aki szeret majd ezért. Egyet jegyezz meg: FEJVESZTÉS NEM JÁR ÉRTE!!! Bátran tedd meg az első lépéseket! Kiváncsi vagyok, hogy sikerül?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  15. -1-
    -1-
    2011. augusztus 20. 10:0867.

    Az öngyításban miért nem hiszel? Azért mert úgy véled, hogy az orvos fog meggyógyítani?

     

    Csak gondolj bele egy egyszerű csonttörésbe? Mit tesz az orvos ilyen esetekben?

    Begipszel. A kérdés az, hogy akkor mi vagy ki gyógyítja meg a törött csontott? A gipsz? Az orvos?

    előzmény:
    Halexa (63)
    2011-08-19  18:29
  16. -1-
    -1-
    2011. augusztus 20. 10:0466.

    Jól érzed, hogy ezzel dolgod van, mégcsak nem is könnyű sem nem kevés.

     

    Ugyan nem vigasznak szánom, de sajnos mi emberek így vagyunk megalkotva, hogy loholunk mások elismeréséért, szeretetéért.

     

    Valóban érdemes közelebbról megismerni, feltárni, hogy mik  azok a berögzült dolgok, amikkel ezt mindenkor képesek vagyunk elérni. Mármint azt, hogy folyton meg akarjunk felelni. Másoknak.

     

    Beteszek egy linket, nagyon tudom ajánlani, mert olyan dolgokra ad megfelelő magyarázatot a hölgy, amivel képesek vagyunk magunkból több mindent megérteni, és ezzel együtt persze könnyebbé tenni az életünket a magunk számára.

     

    http://www.fixhd.tv/videotar.php

     

    Remélem fogja hozni a linket. A videótáron belül pedig a Smaragdút című műsort választva több műsor megjelenik, érdemes a korábbiakkal elkezdeni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  17. 2011. augusztus 20. 09:4665.
    Egyre többet hallani arról, hogy minden fejben dől el. (Önbeteljesítő jóslat.) Én igenis hiszek az öngyógyatásban, szerintem jót tenne Neked,ha olvasnál lélektannal kapcsolatos írásokat. A pszichológus is jó ötlet, de azt csak a legvégső esetben javasolnám, mert hát ugye pénzből él mindenki!
    előzmény:
    Halexa (63)
    2011-08-19  18:29
  18. 2011. augusztus 20. 09:4164.

    Most, hogy ujra rapillantottam a cimre, az ugrott be: hogy lehet valamit visszaszerezni, ami sosem volt?

     

    Biztos, hogy ezen lehet segiteni, ha valaki ugy nott fel, hogy ez volt a normalis, ahogy eddig elt, es most valtoztatni akar? Nem lehet, hogy ez valami olyasmi, mint az ertekrend, ami nem valtozik az elet folyaman?

     

    Ezzel persze nem azt szeretnem sugallni, hogy remenytelen a dolog...csak hogy igazan nem egyszeru. Ha meg ujra es ujra ebbe utkozol bele, akkor meg ujabb kudarc er.

     

    Nem lehet, hogy inkabb valaki, aki ereztetne veled, hogy becsul, hozna meg a megoldast, es vegre el tudnad hinni, hogy ertekes vagy? Mert nekem ugy tunik, eddig a kornyezeted valtotta ki beloled ezeket az erzeseket, inkabb azzal van baj, nem veled.

     

    No persze, van, aki ilyen kornyezetben sem veszti el az onbecsuleset, de valoszinubb, hogy ha eveken keresztul olyanok veszik korul, akik nem becsulik es szeretik, barki elbizonytalanodik. 

    Az is ketsegtelen, hogy hat egymasra az egyen es a kornyezet.

     

    Egy tanacsot tudok csak adni: ha ugy erzed, valaki nem tanusit kello tiszteletet, megbecsulest irantad, azt egyszeruen keruld el, vagy ha nem lehetseges, akkor egyszeruen csak ne akarj neki mindenkeppen megfelelni. Itt kezdodik, hogy nem alkuszol meg, mert annal tobbre tartod magad.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  19. 2011. augusztus 19. 18:2963.

    Őszintén szólva én nem hiszek az öngyógyítésban (ha a könyvekkel az erre gondoltál). 

     

    Szerintem néha igenis külső segítséghez kell fordulni... 

    előzmény:
    szesszti (62)
    2011-08-18  21:30
  20. 2011. augusztus 18. 21:3062.
    szerintem is még idejében kell megcsípni a problémát, viszont ha nem olyan súlyos a dolog lehet h 1-2 könyvvel le tudod rendezni
    előzmény:
    Halexa (61)
    2011-08-14  16:49
  21. 2011. augusztus 14. 16:4961.
    Abszolút egyetértek, ha súlyosnak érzed a helyzetet akkor szakmai segítséghez kell fordulni!
    előzmény:
    szizsuzsóka (60)
    2011-08-13  06:45
  22. 2011. augusztus 13. 06:4560.

    És most ezen szeretnék változatni, mert fénysebességgel robogok a lejtőn és bevallom, félek attól, ha nem változtatok magamon, akkor esetleg később már szakember segítségére fogok szorulni és teljes mértékig elmerülök az önsajnálatban. (ehhez egyébként remekül értek)

     

     

     

     

    Ezeket írod. Csak Münnhausen báró tudta magát hajánál fogva kihúzni a mocsárból. egyszerűbb időben szakemberhez fordulni  , akkor gyorsabban rendbe jössz. Ő segít kiválasztani Neked azokat a könyveket , melyek olvasása és a beszélgetések meggyógyítanak.

    A mentalhygieneés szakrendelésen dolgozó pszichológus felkereshető, de ha nincs akadálya sok magán pszichológus is van . Ha időben fordulsz szakemberhez, gyorsabban gyógyulsz és nem kockáztatod, hogy újabb csalódás rontson állapotodon. ( nem vagyok érintett, nyugdíjas doktor néni vagyok, méár nem gyógyítok, de segíteni szeretek )

      

               Fel a fejjel

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  23. 2011. augusztus 12. 21:1459.
    Szerintem a felismerés a változás kezdete! Most értél el utadon oda, hogy látod magad kivülről és érzed, hogy változtatni akarsz. Ez már maga az út!
    Valószinűleg olyan férfiakat vonzottál be az életedbe, akik nem szerettek, csak kihasználtak. Aki igazán szeret, nem akarja, hogy megváltozz, feladd az egyéniségedet és megalázkodjál.
    Igenis kisérthet a szomorú gyerekkor, mert a szüleink nagyon meghatározó személyiségek az életünkben és ha nem szeretnek, vagy nem jól szeretnek minket ez az egész életünkre kihat. A nagyon szigorú, távolságtartó szülő gyereke azt érzi, hogy ha jó lesz, szeretni fogják. Megpróbál ezért mindent megtenni. Nem ez a kulcs! Szeresd meg önmagad! Ez az első és legnagyobb dolog, amit tehetsz magadért. Tölts el kezdetnek egy napot úgy, ahogy jólesik. Adj meg magadnak mindent, amire vágysz és érezd jól magad. Meglátod a nap végén mennyire felszabadult leszel!
    Figyelmedbe ajánlom a nemrég elhunyt nagyszerú és bölcs Popper Péter műveit akitől nagyon sokat tanultam , amikor mélyponton volt az életem. Azóta is Ő a lelki támaszom minden körülményben.
    Remélem megtalálod szerethető Önmagad! Hidd el benned lakik! Jó utat!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_800048 (1)
    2011-08-07  11:01
  24. 2011. augusztus 12. 20:2458.
    Egyetértek! rengeteg pszichológus van aki kifejezetten önértékelési zavarokkakl foglalkozik
    előzmény:
    szizsuzsóka (53)
    2011-08-10  06:07

Címlap

top