Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Karácsonyi pisztráng-HELP

abraxas
Létrehozva: 2013. december 22. 12:22

Sziasztok!

 

Második karácsonyunkat töltjük a párommal, még nincs kialakult menü, én meg nem vagyok rutinos az ünnepi kajákban. Tegnap hirtelen felindulásból vettem két nagyon szép konyhakész pisztrángot, amit mandulásan gondoltam elkészíteni.

Két kérdésem lenne:

 

- Milyen köret illik hozzá? (A párom elsősorban a krumplit szereti, és ezt elég ritkán eszünk, úgyhogy nekünk különleges.  )De milyen formában illik a pisztránghoz?

 

-Passzol-e mellé egyházi zöldfűszeres majonéz, vagy ne most akarjam villogtatni a tudományom. (ez a specialitásom)

 

- Hogyan lesz ropogós a hal? Forgassam meg lisztben?

 

- Ha valami csoda folytán levest is készítenék, akkor Ti mit kínálnátok?

 

 

Köszönöm a segítséget, boldog Karácsonyt mindenkinek! 

  1. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 29. 15:2429.
    Miután áll a megsütött hal, egyre erösebb halíze lesz.  Kezd hasonlítani a tengeri hal ízére.Ilyenkor, frissen a legfinomabb.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (28)
    2013-12-29  15:18
  2. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 29. 15:1828.
    Vannak rajta pikkelyek. A fotón is látszik, de ezeket tudomásul se vettem. Nem szoktam ezeket lepucolni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (25)
    2013-12-29  15:04
  3. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 29. 15:1727.
    Itt a fotó. Sajnos nem lett éles. A terítömet ne nézzétek, pár perc múlva kidobásra kerül, mert nagyon megviselt. Már készenlétben áll az új.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (23)
    2013-12-29  15:03
  4. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 29. 15:0626.
    Nem tudom melyik városban élsz. (?) Ha esetleg Bp-en, akkor pl. nemrég a Fehérvári úti piacon láttam egész füstölt pisztrángokat is. Az is finom tejszínes tormával. Az is van még itthon, 1 db.
    előzmény:
    abraxas (21)
    2013-12-25  12:04
  5. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 29. 15:0425.

    Az enyémen nem láttam semmilyen pikkelyt.

     

    előzmény:
    kougra (22)
    2013-12-28  15:02
  6. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 29. 15:0424.
    Mindig sütöben sütöm a pisztrángot 200 fok körüli höfokon a hölégkeverös sütöben.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (23)
    2013-12-29  15:03
  7. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 29. 15:0323.
    Nálunk ma van pisztráng. Éppen most eszik a gyerekek. Én már túl vagyok rajta. A férjem meg inkább a maradék cukkínit ette. Majd beteszek egy fotót is a nyers, tepsin fekvö halamról. A böre ropogós lett, de nem kell senkinek sem. A tónál direkt megkérdeztem az orosz férfit, aki kibontotta nekem a halakat ( a szomszédnak is hoztam 2 kisebb pisztrángot és magamnak egy pontyot is), hogy ök megeszik-e a börét? Azt mondta igen, még a ropogósra sült farokúszóját is. Na, most megkóstoltam a halam farkát, de inkább nem kell. Minek egyem azt, amikor van böven a szép, rózsaszínü húsából is? Petrezselymes, vajas föttkrumpli került mellé és citromos hollandi szósz. Hoztam a hallal halfüszerkeveréket is. Hasonlít kicsit a Vegetára. Ezt szórtam a hasába, kicsit a börére is.A hasába még frissen örölt bors került és a szokásos francia füszeres krémsajt, só. Vajdarabkákat tettem még belé és rá és legalább 20-25 percig sütöttem, hiszen nagy hal. Próbáltam megfordítani, de nem ment. Szétroncsolódott volna, ha megteszem. Majd jön a fotó is, csak energia krízise van a fényképezögépemnek és elöször fel kell töltenem az akkut. Fött spárgával szeretem nagyon, tavasszal. Most is sikerült spárgát szereznem, de nem föztem meg még hozzá, mert a gyerekeknek már nem volt kedvük tovább várni az így is megkésett ebédre. A halam ugyanis még 11 után a friss patakvízben úszkált a tónál.
    előzmény:
    abraxas (21)
    2013-12-25  12:04
  8. 2013. december 28. 15:0222.

    Ahá, azt hittem van benne valami amit nem kéne megennünk, vagy így illik :) nem láttam még sokfélét, én keveset eszem alapból és egy pisztráng pont elég nekem, kevés körettel, pl brokkolis rizzsel (nem volt borsó a rizibizihez, de így is tökéletes lett). Jól megmostam a bőrét, a pirinyó pikkelyeivel volt tele a mosogató :D

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (20)
    2013-12-25  10:13
  9. 2013. december 25. 12:0421.

    Köszönöm a segítséget, tegnap nagy sikert arattam.

     

    Végül csak sóztam borsoztam, és néhány szál petrezselymet tettem a hasába, így sütöttem.

     

    A bőrt végül nem ettük meg, mert egy kicsit odaégettem, pedig csak oldalanként 4 percet sütöttem, de a hús, az nagyon finom, szaftos lett.

    Ezek icipici halak voltak, egy nagy serpenyőbe simán belefértek ketten. 

     

    Végül főtt-sült burgonya, madársaláta és enyhén fokhagymás-petrezselymes "egyházi majonéz"  járt mellé.

     

    Előtte almaleves volt, utána trüffeltorta.

    Nagyon bejött ez a menü, mindennel együtt maximum1,5 órát dolgoztam vele, de azt is két napra elosztva.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (20)
    2013-12-25  10:13
  10. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 25. 10:1320.
    Ízlés dolga, hogy megeszitek-e vagy sem a börét.  Mi nagy pisztrángokat veszünk és annak nem valami guszta a böre és nem is szoktam ropogósra sütni. Amikor van elég halhús, minek egyem meg a ronda börét? A kisebb pisztrángnak a böre is vékonyabb, na meg nem valami nagy adag. Örül az ember, ha megeheti az egészet:-)
    előzmény:
    kougra (18)
    2013-12-25  03:22
  11. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 25. 10:1019.
    Sajnos nem jártam már itt. Nem szoktam megfordítani a pisztrángot. Csak egy oldalán sütöm. Nem baj, ha megetted a börét, ízlés dolga. A pisztrángot kiveszik nálunk a vízböl, kiszedik a belsörészét és úgy sütöm. Nincs sikálás, tisztítás.  Egyszerüen nem is óhajtom a börét, na meg így láttam a férjeméktöl, hogy így eszik. Mellesleg a ponty börét se szívesen eszem meg. Gondolom ha ropogósra sütik, akkor azért teszik, hogy a börét is megehessék és finomabb legyen. Akkora pisztrángot szoktam venni, hogy a nagy tepsiröl is lelóg a farka. Ha ezt ropogósra sütném kívül, belül esetleg kiszáradna. Most füstölt pisztrángunk van itthon, de annak is kidobjuk a börét. Egyszerüen gusztustalanul néz ki.  Egyébként meg megk´stolhattad volna kaporral is. Minden ízlés dolga. Nincs olyan a fözésben, hogy csak így vagy úgy szabad csinálni.
    előzmény:
    abraxas (17)
    2013-12-22  21:47
  12. 2013. december 25. 03:2218.
    Mi a baj a pisztráng bőrével? Mi megesszük, semmi bajunk nem lett tőle. Olyan pici pikkelyei vannak... Zöldfűszerekkel szoktuk sütni, esetleg egy kis citrommal.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (10)
    2013-12-22  21:19
  13. 2013. december 22. 21:4717.

    Hű, Te tényleg pisztráng szakértő vagy, köszönöm a tippeket

     

    Egyben van hal, de nem tudom, milyen fajta, az Intersparban vettem.

    Még sosem készítettem, de a lelki szemeim előtt a Szilvásváradon kóstolt halak lebegnek, azoknak, ropogós volt a "héja", én megettem, lehet, hogy nem kellett volna  Már, mindegy, max azt gondolták, hogy nagyon éhes vagyok..

     

    És külön köszi, hogy szóltál, hogy a kapor nem megy hozzá, akkor azt kihagyom a házi majonézből.

     

    Még azt szeretném kérdezni, ha esetleg még erre jársz, hogy serpenyőben sütve oldalanként hány percig kell sütni? Fűszervajban (fokhagyma-petrezselyem) gondoltam a sütését. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (16)
    2013-12-22  21:35
  14. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:3516.
    Na, jól elbeszélgetek itt magammal..:) Bocs, hogy közben félreértettelek..Valahogy szeletekben képzeltem el elöször a pisztrángjaidat és azut hittem azt akarod ropogósra sütni. Aztán eszembe jutott, hogy a konyhakész pisztráng lehet egész is. Én mindig egészben, élve veszem, így a konyhakésszel nem  tudtam elöször mit kezdeni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (14)
    2013-12-22  21:28
  15. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:3015.
    Petrezselymes föttkrumplit szoktak hozzá leginkább tálalni, vagy vajas burgonyapürét valamilyen kinyomózsákból dekorálva pl.
    előzmény:
    abraxas (1)
    2013-12-22  12:22
  16. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:2814.
    Elöször megrémültem, hogy a húsát akarod ropogósra sütni, de most kapcsoltam, hogy a börét akarod ropogósra. Mint írtam, a böre mindegy, azt nem érdemes megenni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (9)
    2013-12-22  21:12
  17. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:2613.
    A becsúszott szóközt szedd ki a linkböl! Pl. a végén..
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (12)
    2013-12-22  21:26
  18. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:2612.

    Nézegesd ezeket a német recepteket! Ha nem tudsz esetleg németül, akkor is ötletet adhatnak.

    http://www.chefkoch.de/rs/s0/forelle/Rezepte.ht ml

    előzmény:
    abraxas (1)
    2013-12-22  12:22
  19. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:2311.
    A pisztráng húsa önmagában  finom. Pl. kapor nem illik ehhez a halhoz. A füszernövényes vajat lehet csinálni is, de ahol élek készen is kapható. Majonézzel még nem próbáltam. A provance füszerkeverékes krémsajt viszont nem zsíros és nagyon illik hozzá, ha együtt sütjük vele. Én a lazac húsú, rózsaszín színü húsú pisztrángot szoktam venni. Gondolom Te a szivárványos pisztrángot vetted.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_776412 (10)
    2013-12-22  21:19
  20. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:1910.
    A pisztrángnak a börét nem esszük meg, így mindegy, hogy ropogós-e vagy sem. Ha ragaszkodsz a ropogós böréhez, akkor szórd meg zsemlemorzsával és az alá szórj füszereket! A pisztráng hasába füszernövényes vajat teszek és  füszernövényes krémsajtot. Ha nincs itthon füszernövényes vajam, akkor vajdarabkák, füszerkeverék, kevés pirospaprikát is néha, só, bors kerül a hasába. A halak sütéséhez van egy speciális margarin a Metroban, de nekem ez csak egyszer volt. Az nem ég meg olyan gyorsan, mint más zsíradék. Így legtöbbször csak vajat teszek darabokban a külsejére is és nem csak bele. Vigyázz a sütéssel, mert a kissebb hal akár 10 perc alatt is átsülhet! A sütés után a pisztráng börét az oldalán középtájon hosszanti irányba szétvágjuk és alóla leszedegetjük a vázról a halhúst. Ez már így csaknem filézett lesz.
    előzmény:
    abraxas (1)
    2013-12-22  12:22
  21. Torolt_felhasznalo_776412
    Torolt_felhasznalo_776412
    2013. december 22. 21:129.
    Pisztrángos tó mellett lakunk és rendszeresen eszünk friss pisztrángot. Mindig egészben sütöm meg. Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad a húsa. 15 perc alatt megsül egy egész pisztráng. Na, ezek után nem is értem, hogy hogyan képzeled, hogy egy pisztráng szeletet ropogósra kell sütni. Ez a hal nem az, amit roston sütnek ropogósra...
    előzmény:
    abraxas (1)
    2013-12-22  12:22
  22. 2013. december 22. 16:118.

    Van muffintepsid?

     

    Akkor csinálj ilyen krumplirózsát. Szerintem nagyon ünnepi. :-) 

     

    http://reviczkyblog.com/2013/12/14/karacsonyozzu nk-kacsacomb-es-krumplirozsa-ananasz-chutneyval/

     

     

    előzmény:
    abraxas (1)
    2013-12-22  12:22
  23. 2013. december 22. 16:107.

     

    Máris továbbmeséltem az "egyházi" majonézt a barátnőmnek, itt röhög mellettem.

     

     

     

    előzmény:
    abraxas (5)
    2013-12-22  14:16
  24. 2013. december 22. 15:266.
    A borlevesből az alkohol nagyjából elillan a hőkezelés hatására.

    A psiztránghoz pedig nagyon jól illik egy enyhén majonézes zöldsaláta is. (Egyházi majonézzel. )
    előzmény:
    abraxas (5)
    2013-12-22  14:16

Címlap

top