Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ünnepi ételek

zsebibaba50
Létrehozva: 2009. október 10. 15:19

Kedves Fórumozók!

 

Azért indítottam ezt a topikot, hogy sok háziasszonynak segítséget nyújtsunk az ünnepi ételeink elkészítéséhez, megoszthassuk egymásssal jól bevált receptjeinket.

Előételek, főételek, egytálételek, sültek,köretek,  sütemények, koktélok, tárgyában. 

A kérésem a következő lenne:mivel a topik címe is ünnepi ételek címszóval szerepel, más jellegű recepteket most ne írjunk ide.  

Hajrá lányok, írjatok, mivel egykettőre itt lesznek az ünnepek.  

  1. 2010. november 26. 16:28107.
    Írjatok ide ünnepi  finomságokat  
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_351906 (0)
     
  2. 2010. Április 6. 09:33106.

    Julika, jó kis recepteket írtál, elmentettem őket és áprilisban sort kerítek az elkészítésére

     

    Csokoládés haboskocka

     

    Hozzávalók:

    5 tojás sárgája

    20 dkg porcukor

    15 dkg Ráma

    2 evőkanál keserű kakaópor

    20 dkg finomliszt

    1 cs. Sütőpor

    1,5 dl tej

     A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lágy margarint. Alaposan kikeverjük. Majd hozzákeverjük a többi hozzávalót ( legvégén a tejet).

    A masszát, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180fokon kb. 18-20perc alatt megsütjük (tűpróba). Kihűtjük.

    Hab:

    Az 5 db tojásfehérjét gőz fölött kemény habbá verjük, és a vége felé hozzáadagolunk 20dkg porcukrot. Azon melegében a kihűlt kakaós tésztára simítjuk.

    Csokoládémáz:

    20dkg kristálycukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3 evőkanál forró víz, 5 dkg Ráma margarin. Ezeket vízgőz fölött összeolvasszuk.

    A kihűlt habos süteményre, összevissza rácsurgatjuk.

     

    Forró vízbe mártott késsel lehet szeletelni.

     

     
    előzmény:
    Julika1953 (105)
    2010-04-01  14:55
  3. 2010. Április 1. 14:55105.

    Tepsis Raffaelló

     

    Sütőt 180 C-ra előmelegítjük.

    Tészta: 6 tojás fehérje, 25 dkg kristálycukor, ezt kemény habbá verjük, majd belekeverünk 10 dkg lisztet, 15 dkg kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt 28x34-es tepsiben barnára sütjük.

    Krém: 6 tojás sárgája, 1 cs vaniliáspuding, 10 dkg kristálycukor 1/2 l tejben felfőzzük, hülni hagyjuk.

    20 dkg margarint, 10 dkg porcukorral elkeverünk. A két krémet összedolgozzuk majd a tésztára kenjük. Megszórjuk 5 dkg kókuszreszelékkel.

    előzmény:
    zsebibaba50 (1)
    2009-10-10  15:19
  4. 2010. Április 1. 14:47104.

    Húsvétra ajánlom!

     

    Sonkás, tojásos hústekercs

     

    Hozzávalók: 6O dkb sertéscomb, vaj, 5 tojás 15 dkgfőtt, füstölt sonka, 1-2 szál újhagyma, 10 dkg juhtúró vagy márványsajt, liszt, zsemlemorzsa, só, bors, olaj, kevés tej.

    Felmelegített vajon megsütjük a felaprított sonkát, hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát, és beleöntünk 3 felvert tojást. Kevergetve megsütjük, belemorszoljuk a juhtúrót vagy márványsajtot, és kevés sóval, borssal ízesitjük. A vékonyan felszeletelt, kicsit kiklopfolt husszeleteket sóval, borssal megszórjuk, és megkenjük a tojásos masszával. Feltekerjük, hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük és először lisztbe, majd felvert, sóval és kevés tejjel elkevert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Felforrósított olajban pirosra megsütjük. Párolt zöldséggel és vajas burgonyapürével kínáljuk. Szeleteljűk ferdére tálalásnál, nagyon mutatós. 

    Remélem finom is. Most fogom én is elkészíteni. Jó munkát és étvágyat.

    Ezúton kívánok minden forumosnak Kellemes Húsvéti Ünnepeket. Julika

    előzmény:
    zsebibaba50 (1)
    2009-10-10  15:19
  5. 2010. március 28. 19:53103.
    Írjatok ide finom, bevált étel recepteket
    előzmény:
    zsebibaba50 (1)
    2009-10-10  15:19
  6. 2010. február 22. 13:44102.

    Szia Julika, Zsebiék fürdőhelyen pihennek.

     

    Milyen receptet látnál szívesen?

     

    Küld el nekem a kedvenc süti és étel receptedet  

     

     

     

     

    előzmény:
    Julika1953 (101)
    2010-02-11  13:30
  7. 2010. február 11. 13:30101.
    szomoró vagyok Zsebike, hogy nem írtok recepteket, hiába kereslek benneteket, vagy már megszüntetek? Jelentkezzetek puszi.
    előzmény:
    zsebibaba50 (1)
    2009-10-10  15:19
  8. 2010. január 28. 12:41100.

    Sziasztok, most egy almás krémessel örvendeztetlek meg benneteket nagyon finom süssétek meg.

     

    A tészta hozzávalói: 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1/2csomag sütőpor, l tojás, l csomag vaníliás cukor, kevés tejföl.

    A krém hozzávalói: 2 tojás, 2 kanál cukor, 2 kanál liszt, 3 csomag vaníliás cukor, 10dkg margarin, 15 dkg cukor, 1/2 l tej.

    Almatöltelék: 1 kg reszelt alma, kevés margarin, 10 dkg cukor, kevés fahéj.

     

    A hozzávalókat összegyúrjuk és egy tepsi hátulján 3 lapot sütünk.

    Közben a tölteléket elkészítjük: a hozzávalókat simára keverjük és 1/2 l tejjel sűrűre főzzük. a margarint a 15 dkg cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémmel összeforgatjuk.

    A reszelt almát kevés margarinon megpároljuk. 10 dkg cukorral és kevés fahéjjal ízesitjük. (ha van leve azt szürjük le)

    Összeállítás: Az alsó lapra kenjük a vaníliás krémat, majd a következő lapot ráfektetjük, erre jön az almatöltelék, majd a 3. lap. Legalább egy éjszakát álljon, majd porcukorral meghintve kínáljuk

    A lapokkal óvatosan bánjatok mert törékeny. Jó munkát és étvágyat!

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2010. január 26. 06:3399.

    Ezt készülök megsütni, kaptam a receptet, remélem finom lesz.

     

    Kinder tejszeletek

     

    Tészta:

    3 tojás sárgáját

    5 evőkanál kristálycukorral habosra keverni,

    hozzáadni másfél evőkanál vizet,

    1 evőkanál olajat,

    1 evőkanál kakaóport.

    5 evőkanál liszthez hozzáadni

    fél csomag sütőport és az előzőleg jól kikevert masszához hozzádolgozni.

    Ez után a három  tojásfehérje felvert habját óvatosan belekeverni. Előmelegített sütőben (190°C-on) kb. 15 perc alatt megsül.

    Ezt a tésztát én a sütő saját  tepsijében (tehát a legnagyobb méretű, ami befér) szoktam elkészíteni, és csak sütőpapírt teszek alá, ez a legegyszerűbb, mert ha kihűlt  szépen le lehet róla húzni.

    Egy viszonylag vékony lap lesz belőle.
    Ebből a lapból kettő kell (alja + teteje), tehát még egyszer meg kell
    sütni!

    Nem kell megijedni, nagyon gyorsan megy!


    Krém a két lap közé:

     

    3 csomag Dr.Oetker tejszín ízű pudingport és 1 evőkanál lisztet összekeverni és felfőzni 7 dl tejjel.
    Nagyon sűrű lesz.

    Ahogy kész, még forrón bele kell keverni 2 dl tejfölt, aztán félretenni hűlni.

    25 dkg Rama margarint és 20 dkg porcukrot jól kikeverni és a hideg főzött pudingos krémmel össze turmixolni.

    Ha kész, a két lap közé tölteni.


    Érdemes egy éjszakára a hűtőbe tenni, mert hidegen isteni.



     
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2010. január 26. 06:2698.

     

    Gyümölcsös édesség

    Hozzávalók:

     30 dkg babapiskóta,

    0,5 l habtejszín,

    1csomag habfixáló,

    1 nagy és 1 kicsi tejföl,

    20 dkg porcukor,

    1 nagy citrom,

    ízlés szerint gyümölcs.

    A tejszínt jó keményre felverem, a habfixáló hozzáadásával.

    A tejfölt elkeverem a porcukorral, és a citrom levével, a felvert tejszínt óvatosan belekeverem.

    Egy tál alját kirakok babapiskótával, rá kenem a krémet, és teszek rá gyümölcsöt.

    Ezt addig folytatom,amíg a hozzávalók el nem fogynak.

    A tetejére mindig krém és gyümölcs kerüljön.

    Legalább 5-6 óra kell, amíg a piskóta átpuhul.

    Jó étvágyat!

     
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2010. január 26. 06:1397.

    Ezt is nagyon szeretem:

     

    PALÓC LEVES

    Hozzávalók 4-6 személyre:

    10 dkg hagyma (egy nagyobb fej)

    2 gerezd fokhagyma

    40 dkg sertés lapocka vagy comb (kockára vágva, mint a gulyáshoz)

    10 dkg húsos szalonna, vagy nyers füstölt hús

    2 nagyobb burgonya

    25 dkg zöldbab,

    1 kis tejfel kb. 2 dl

    1-2 babérlevél

    1 csipet majoránna

    1-2 húsleves kocka, vagy füstölt kocka, vegeta

     tört bors,ízlés szerint.

    1 kk Piros paprika , és kevés Erős Pista (annak aki a csípőset szereti)

    Elkészítés : 

    Az összevágott hagymát üvegesre pároljuk,beledobjuk a szétnyomott fokhagymát és lehúzzuk a tűzről. Beleszórjuk a paprikát és beleforgatjuk az összevágott húst és a húsos szalonnát. Kevergetve a húst pirítjuk, beleszórjuk a majoránnát, a babérlevelet és a borsot.

    Felengedjük 1.8 l vízzel, és bele tesszük a leveskockát.

     Fedő alatt lassú tűzön félpuhára főzzük.( kb.1/2 óra )

    Most tesszük bele a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot.

    Tovább főzzük, míg az alkotó részek puhák nem lesznek.

    Ha készen van a tejfelből 1 kk. liszttel habarást készítünk, és lassan a levesbe csorgatjuk, elkeverjük és még egyet hagyjuk "rottyanni"

     Utána sózzuk, ha kell, még egy kis friss törött borsot rádarálunk.

    Mi cseréptálba tálaljuk.

    Jó étvágyat.

     

    Mikszáth friss foszlós kenyérrel szerette, utána Vargabélest, vagy buktát rendelt.

     
    előzmény:
    Julika1953 (95)
    2010-01-25  13:35
  12. 2010. január 26. 06:0696.

    Köszönjük!

    Beírok egy finom levest(a mennyiséget lehet felezni)

     

    Csorbaleves kétegyházi módra

    Hozzávalók:
    2 kg csirke feldarabolva
    1 kg vegyes zöldség
    1 dl tejföl
    citromlé
    lestyán
    1 csokor újhagyma

    bors
    petrezselyem zöldje
    olaj

    A csirkedarabokat kevés olajon fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget (répa, petrezselyem, karalábé, borsó). Sózzuk, felengedjük 3 liter vízzel. 30 perc főzés után hozzáadjuk a vékony karikákra vágott újhagymát és a finomra vágott lestyánt. A készre főzött levesből 2 dl-t elkeverünk az 1 dl tejföllel és a leveshez öntjük. Kiforraljuk, majd a citrom levével ízesítjük. Friss petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

    Ezt a Kalcsó Mihályné Magyarországi Románok Hagyományos Ételei című gyűjteményéből származó receptet a kétegyházi Gurmania fesztivál (www.gurmania.hu) szervezőinek köszönhetjük.

     

     
    előzmény:
    Julika1953 (95)
    2010-01-25  13:35
  13. 2010. január 25. 13:3595.

    Sziasztok! Tegnap sütöttem először ezt a pitét és nekünk nagyon ízlett!

    Csokoládés pite

    Hozzávalók 10 szelethez

    Tészta: 12 dkg liszt, 8 dkg margarin, 4 dkg porcukor, 1evőkanál kakaópor 1 tojássárga.

    Krém: 1 csomag vaníliás pudigpor, 1 narancs reszelt héja, 12 dkg cukor, 5 dl tej, 4 dkg csokoládé, 3 tojássárgája

     

    A tészta hozzávalóit egy tálba mérve gyúrjuk omlós tészává, és béleljünk ki vele egy 20 cm átmérójű piteformát. 18o C fokos sütőben süssük 8-10 percig.

    A krémhez a tojássárgáját, a cukrot és a pudingport egy kevés tejjel keverjük simára, a többi tejet forraljuk fel, és sűritsük be a pudingos résszel. Keverjük bele a narancshéjat, és a megfőtt krém felét kanalazzuk foltokban a kisült, kihűlt tésztára. A másik felébe keverjük bele a csokoládét, míg az teljesen elolvad, majd szintén tegyük a tortára, és egy kanál segítségével mossuk össze a kétszínű krémet. Tegyük hűtőbe néhány órára dermedni, utána szeletelhető.

    Remélem nektek is ízleni fog. 

    előzmény:
    molly49 (92)
    2010-01-22  10:39
  14. 2010. január 22. 13:1894.

    Farsangi fánk:

     

    30 dkg liszt,

    3 evőkanál vaj,

    5 tojás

    2 dkg élesztő

    1 púpozott evőkanál porcukor

    2 dl tej

    1 evőkanál rum

    1 mokkáskanál só

    1/2 citrom reszelt héja

     

    A tejet langyosra melegítve 8 dkg liszttel, az élesztővel és egy kis cukorral kovászt készítünk, s azt 20 percig állni hagyjuk.

    Az 5 tojássárgáját cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a vajat, mindezt fakanállal jól elkeverjük, úgy hogy szinte verjük a tésztát. Ha már látjuk, hogy elválik a fakanáltól, félretesszük, és 30 percig letakarva kelni hagyjuk.

    Amikor megkelt, deszkán 2 cm vastagságúra kinyújtjuk.

    A kinyújtott tésztából fánkszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, s tiszta ruhára téve, letakarva még 25 percig állni hagyjuk.

    A forró olajba úgy tesszük a fánkokat, hogy kissé benyomjuk a tetejét, s a benyomott oldalával lefelé fordítjuk.

    Fedővel letakarva sütjük, közben ellenőrizzük, s amikor az alsó része szép pirosra sült, megforgatjuk, de már nem takarjuk be, így karikás fánkokat kapunk.

    Sütés után rácsra tesszük, hogy az olaj leperegjen.

    Tálalás: Barackízzel és vaniliás cukorral.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. 2010. január 22. 12:4093.

    Farsangi fánk: (Juli Suli könyvből)

     

    56 dkg finomliszt

    4 dl tej

    3 dkg élesztő

    8 dkg porcukor

    5 tojássárgája

    0,3 dl rum

    csipetnyi só

    8 dkg ráma margarin

    a szóráshoz: egy kevés finomliszt

    a lekenéshez egy kevés olaj

    a sütéshez: bőven olaj

    a tálaláshoz: rummal higított barackíz

     

    A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejet megmelegítjük (kb.35 C.fokra) az élesztőt egy kevés porcukrot meg lisztet adunk hozzá. A tojások sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. A rumot belecsurgatjuk, csipetnyit megsózzuk és az olvasztott vajat apránként hozzáadva hólyagosra dagasztjuk. A tészta tetejére egy kevés lisztet szórunk, majd letakarva meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, 2 cm vastagságú lappá nyújtjuk és fánkiszúróval kiszaggatjuk. A fánkok tetejét olajjal megkenjük, letakarjuk, majd kb 20 percig újra kelesztjük.

    Utána mindegyik fánk közepét benyomjuk, közepesen forró olajba rakjuk, és lefedve az alsó felét kb. 2 perc alatt megsütjük. Ekkor a fánkokat megfordítjuk és a másik oldalukat is megsütjük, de fedőt már nem teszünk rá. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, végül rummal hígitott barackízzel kínáljuk.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2010. január 22. 10:3992.
    Julika1953, hozzál valami fincsi receptet
    előzmény:
    Julika1953 (91)
    2010-01-21  14:16
  17. 2010. január 21. 14:1691.
    Szia Zsebike jók a receptjeid én is bekapcsolódom szia
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2010. január 20. 14:0390.

    egy kis csülök

     

    Serpenyős sertéscsülök

     

    Hozzávalók:

     

    1 kg kicsontozott sertéscsülök

    3 evőkanál liszt

    Só ízlés szerint

    2 teáskanál csípős pirospaprika (helyette lehet édesnemes is)

    2   mokkáskanál őrölt bors

    2 nagy fej vöröshagyma

    9 gerezd fokhagyma (lehet több is)

    4 dl tejföl

    1 dl olaj

    2 nagy zöldpaprika

    2 nagy paradicsom

     

    A Rőmertopf tálat egy óráig hideg vízben áztatom. Közben a csülköt (bőrével együtt) nyersen vékony szeletekre vágom.

    A lisztet, a sót, a pirospaprikát és a borsot összekeverem és a csülök szeletkéket egyenként megforgatom benne.

    A lecsöpögtetett tál aljára terítem a nagyon vékony szeletekre vágott vöröshagyma felét, erre rakom a fűszeres csülökhúst.

    A maradék hagymakarikákkal betakarom.

    Rámorzsolom a szétzúzott fokhagymát.

    Összekeverem a tejfölt, olajat és egy kis sót, majd rácsorgatom az étel tetejére.

    A tálat körberakom a kicsumázott és felszeletelt paprikával és a karikára szeletelt paradicsommal.

    Megsózom és a tál fedőjével betakarom.

    Hideg sütőben kezdem párolni, sütni.

    Sokáig kell párolni, amikor puha a tetőt levéve kicsit pirítom.

     

    Hagymás tört burgonyával és savanyúsággal tálalom.

     

    Én szoktam simán tepsibe sütni alufólia alatt, de akkor vizet öntök alá, hogy puhára tudjam párolni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2009. december 20. 10:5189.
    Sziasztok!Korhatár nélkül keresek főzni szerető nőket és férfiakat.Priváton lehet jelentkezni,ott bővebb infot kaptok.
    előzmény:
    zsebibaba50 (1)
    2009-10-10  15:19
  20. 2009. december 20. 09:4588.

    Kaptam egy jó kis kenyérreceptet, igaz, hogy én csak a két ünnep között fogom kipróbálni, de aki küldte rendszeresen süti!

     

     

    Dagasztás nélküli kenyér Zsézsétől

    60 dkg rétesliszt, 4dl langyos víz, 1 teáskanál szárított élesztő, 3 teáskanál só, 1 teáskanál olíva olaj, 1 teáskanál méz.

     A lisztet, sót, élesztőt összekeverem, majd hozzáöntöm a vizet, olajat mézet.

    Pár mozdulattal éppen hogy csak összekeverem.

    Olyan lesz mint a nokedli tészta.

     Letakarom és szobahőmérsékleten hagyom kelni 12 órát.

    Mikor megkelt még az edényben egy fakanál segítségével ráhajtom négy irányból.

     Aztán egy deszkára folpackot teszek, belisztezem és ráborítom hajtással lefelé a tésztát.

    Letakarom és még 1.5 hagyom kelni.

    Közben a sütőt 250 fokra bemelegítem /vagy a legnagyobb fokozatra/

    Beteszem azt az edényt amibe sütni fogom, hogy jól átmelegedjen.

    A lényeg, hogy legyen fedele.

    Én a római tálamba szoktam sütni.

    Mikor elérte a sütő a megfelelő hőfokot kiveszem, belisztezem.

    A tésztát a folpackkal felemelem és beteszem a forró edénybe.

    Lefedem és 35 percig sütöm fedővel, majd még 15-20 percig fedő nélkül.

    Attól függ milyen barnára szeretném a héját.

    Ha kész kiveszem, hideg vízzel megspriccelem és rácson hagyom kihűlni.

    Ui.

    A folpackot természetesen ki kell dobni.

     Én csak azért használom, hogy ne legyen a deszka tésztás.

    A hajtott fele alul legyen.

    Megfogom a folpackal a tésztát és beleborítom, így lefelé kerül a hajtás!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2009. december 19. 19:1287.
    Köszi, jó kis oldal
    előzmény:
    monci1 (86)
    2009-12-19  09:33
  22. 2009. december 19. 09:3386.

    Nézzetek be ide:)

    A gasztro részlegben sok-sok recept,és kreativ ötletek:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. 2009. december 19. 06:1585.

    Recept Milner Angélától

    MÉZESKALÁCS ANGÉLÁTÓL
    Tésztához:

    1 kg liszt
    20 dkg porcukor
    1 csomag szódabikarbóna
    2 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
    2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
    Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)

    ˝ kg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. 8-10 perc. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.

    Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban élelmiszerboltokban kapható.

     
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2009. december 9. 19:3084.

    Mézes zserbó /olcsóbb változata/

     

    2 tojás,

    10 dkg cukor.

    5 dkg margarin,

    1 evőkanál mézzel gőz felett kikeverünk, hozzáadunk 40 dkg lisztet, 1 kávéskanál szódabikarbónát és egy kicsi tejet, majd összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, a tepsi hátán sütjük.

     

    Krém: 4 evőkanál lisztből 1/2 liter tejjel sűrű pépet főzünk, 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, ha kihül a péppel összekeverjük, utána két részre osztjuk, az egyik részbe vaniliát vagy citromlevet teszünk, a másik részbe pedig kakaót. A tetejét csokimázzal kenjük be.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top