Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

SOS 15 liter Csilisbab...

Torolt_felhasznalo_735415
Torolt_felhasznalo_735415
Létrehozva: 2009. augusztus 5. 11:41

Sziasztok! 15 L csilisbabot kell csinálnom. mennyi hús, bab, kukoricakonzerv és alappor kell hozzzá?

 

Köszi!

  1. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 6. 10:5133.
    Nincs semmi baj. Már rájöttem, hogy nem is te vagy az igazán kötekedő, te csak észrevettél egy hiányt a receptben.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_293319 (31)
    2009-08-06  08:41
  2. Torolt_felhasznalo_293319
    Torolt_felhasznalo_293319
    2009. augusztus 6. 08:4332.

    Ja, még valami!!

     

     

    NEM RECIPE!!!!!!!!! Iylen szó a magyar nyelvben nincs. Van például repce, perec, bár ezek nem kapcsolódnak a chilis babhoz. Meg a RECEPT!!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_293319
    Torolt_felhasznalo_293319
    2009. augusztus 6. 08:4131.

    Nem bántásból mondtam, de ha a chilis babba nem rakunk chilit, az olyan, mintha a csokis piskótát csoki nélkül csináljuk.

    Receptet írni pedig nem fogok, látod aki segíteni akart azt is leszólták... (Mármint én Téged... )

     

    És tényleg bocs csendben maradok!

     

     

    előzmény:
    moncsikám (21)
    2009-08-05  13:04
  4. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 20:0530.

    a tescoban van bab, es ha mas gyarto csinalja az se baj

    en nem azt irtam csak az a jo

    meg chili is kaphato, meg minden egyeb

    el mo-n par baratom, toluk tudom mit nem lehet kapni, amit kernek, hogy kuldjek

     

    barmilyen nyelven talalhato eredeti recipe szinte

     

    de ugye ki figyelemmel ez is lathato

     http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne

     

    es aki pl. nemetul tud az egy kajat angolul is megert

    vagy kiszotarozza

    neten szotar is van, minden nyelven szinte

     

    előzmény:
    moncsikám (28)
    2009-08-05  19:57
  5. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 19:5929.

    Másrészt meg befejeztem, mert nem erről, vagyis rólad szóla topik kedves fatmann, hanem 15 liter csilis bab hozzávalóiról.

    Elnézést kérek a topik indítójától az offokért.

    előzmény:
    moncsikám (28)
    2009-08-05  19:57
  6. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 19:5728.

    Van olyan egyszerű ember, aki németül beszéli a külföldit, van aki olaszul, vagy franciául, stb. Nem általános nyelv nálunk Magyarországon az angol. Sőt, van itt olyan is, aki oroszul beszél kiválóan.

    Pl. nálunk nem kapható chili, meg olyan bab sem, amilyet te linkeltél be, mert én falun lakom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_675401 (27)
    2009-08-05  19:26
  7. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 19:2627.

    te irtad mo igy fozod

    akkor nyilvan mashol is fozol ha ezt igy kiemeled

     

    egyebkent mindent kapni hozza magyarban is

    csak nem hasrautve kell fozni

    2 perc olvasas fozes elott nem art

     

    ha o nem magyarost akar fozni van joga hozza

     

    en megelolegezem egy mai embernek, hogy ennyit tud kulfoldiul, ami egy egyszeru recipe elolvasasahoz kell

     

    előzmény:
    moncsikám (26)
    2009-08-05  19:10
  8. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 19:1026.

    Toll a füledbe kedves fatmann!! Te sem tudsz mást, csak kötözködni.

    Itt Magyarországon, csak ilyen módon tudjuk a legtöbben elkészíteni, mert nincs lehetőségünk eredeti alapanyagokat beszerezni. És, mint a következő mondatomban írtam, én magyaros ételeket készítenék az ilyen főzős napokon, mert ahhoz minden eredeti alapanyag kapható, meg egy részük a kertben is megterem.

    Külföldön nem készítem el a csilis babot, mert nem ott élek, de ezt, ha értelmezni tudnád a szavaimat, ki is derül belőlük.

    Más, ha kérhetjük, mi magyarok, itt a magyar fórumon magyarul tessék írni!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_675401 (25)
    2009-08-05  14:12
  9. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 14:1225.

    kerdes

    ott magyarorszagon miert ne lehetne eredeti modon kesziteni?

     

    akkor azt is ird le, kulfoldon hogy keszited

    az is valasztas lehet szamara

     

    babnak ez jo pl.

     

     http://www.goya.com/english/products/product.html?prodSubCatID=1&prodCatID=1

     

    1 pelda

     

     

    chili seasoning mix

     

    1/4 cup all-purpose flour4 teaspoons chili powder1 tablespoon crushed red pepper1 tablespoon dried minced onion1 tablespoon dried, minced garlic2 teaspoons white sugar2 teaspoons ground cumin2 teaspoons dried parsley2 teaspoons salt1 teaspoon dried basil1/4 teaspoon ground black pepper
    előzmény:
    moncsikám (21)
    2009-08-05  13:04
  10. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 13:3824.

    nem recipe kert

    egy mennyiseghez az osszetevok aranyat es mennyiseget kerdezte

     csak legyunk pontosan olvaso emberek

     

    előzmény:
    moncsikám (21)
    2009-08-05  13:04
  11. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 13:3423.

    ha atverted az urad hogy kell bele, akkor persze hogy hianyolja

     

    viszont ha valami kaja egy recipe nevet viseli, akkor ugy is illik csinalni

    mint ahogy ha inget kersz a boltban, nem fogy bugyit vinni helyette

     

    ha valaki valami kotyvalekot keszit maga fejebol azt ne akarja egy vilagszerte ismert kajanak beallitani

     

    a topic inditonak tamogatasul, beraktam par eredeti verziot

     

    NEM a magam krealmanyat akarom raeroltetni

     

    semmi baja se lesz tole, ha tudja mi is az valojaban amirol beszel

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_419523 (22)
    2009-08-05  13:13
  12. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 13:1322.

    Jajj ne legyél ennyire okos! Engem akkor csapna ki az uram a házból, ha nem tennék bele kukoricát! Magadnak csináld úgy, ahogy neked ízlik, mi is ezt tesszük!

     

     

    Topik indító! Minek bele alappor? Próbáld ki moncsikám receptjét! Semmivel sem nehezebb megcsinálni, mint a poralapút... :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_675401 (19)
    2009-08-05  12:44
  13. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 13:0421.

    Írj receptet, és ne kötözködj!

    Én azt pontosan tudom, hogy a chili paprika nem egyenlő az erős paprikával. A topikindító kért egy receptet, én meg leírtam neki, hogyan készítem el itt Magyarországon ezt az ételt. 

    Az egy más dolog, hogy én ilyen főzős napon magyaros ételt készítenék el, de ez már nem a topik témájához kapcsolódik.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_293319 (18)
    2009-08-05  12:38
  14. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 12:4920.

    so, ha canned bean hasznalunk

    akkor azt szuroben jol le kell mosni

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_735415 (1)
    2009-08-05  11:41
  15. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 12:4419.

    ha egy no nem veszi a faradsagot, hogy egy idegen kajanak rendesen utana olvasson

    es azt nagyjabol rendesen recipe szerint keszitse e

     

    nem tudom mit lehet mondani ra

    en elcsapnam a haztol, biztosan 

     

    MAJD ha mar jartas az uj izekben es utana kiserletezik kicsit az okay 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_201765 (17)
    2009-08-05  12:31
  16. Torolt_felhasznalo_293319
    Torolt_felhasznalo_293319
    2009. augusztus 5. 12:3818.
    És hol a chili? :-) Mert az erős paprik az nem az... Ugye?
    előzmény:
    moncsikám (12)
    2009-08-05  12:08
  17. Torolt_felhasznalo_201765
    Torolt_felhasznalo_201765
    2009. augusztus 5. 12:3117.

    Én nem vagyok egy világszakács, de a csilisbab az paradicsom alapú, chilivel, borssal valamint házanként eltérő fűszerezéssel... Többféle babbal, hússal, hagymával, fokhagymával, kukoricával készülhet.

     

    De szerény véleményem szerint ha a paradicsomot, hagymát kihagyjuk belőle, pláne aztán még por alapanyag felhasználásával készítjük, akkor az nem csilisbab. Sima darált húsos mártás chilivel. 

     

    Mint pl. anyósom Tiramisut készített. Örültem is, először. Aztán kiderült: némi camping sajtott tett a vanília pudingba, ez lett a krém. Egyébként kinézetre messziről úgy nézett ki mintha tiramisu lenne. De ez nem az. 

     

    A mennyiségek úgy látom lassan összeállnak... 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_735415 (4)
    2009-08-05  11:52
  18. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 12:1616.
    Akkor nem kellenek bele, de próbáld meg, hogy ne tegyél bele alapport. Ez a recept, amit leírtam, kipróbált, bevált recept. A portól csak műíze lesz.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_735415 (14)
    2009-08-05  12:12
  19. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 12:1515.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_735415 (1)
    2009-08-05  11:41
  20. Torolt_felhasznalo_735415
    Torolt_felhasznalo_735415
    2009. augusztus 5. 12:1214.

    de ha alapporból csináéom, akkor is kell bele paradicsom (mondjuk azzal nem lehet elrontani ) és fokhagyma?

     

    előzmény:
    moncsikám (12)
    2009-08-05  12:08
  21. 2009. augusztus 5. 12:1113.

    Pedig igaza van, az eredetibe nem kell kukorica....

    De itthon én is teszek bel. ;-)

    előzmény:
    zazás (6)
    2009-08-05  11:57
  22. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 12:0812.

    Csilis bab (kb. 40 személyre)

     

    Hozzávalók:

    15 fej vöröshagyma
    10 nagyobb gerezd fokhagyma
    5 kg darált hús (disznó, vagy disznó-marha keverék)
    5 nagyobb paradicsomsűrítmény
    20 konzerv bab
    10 konzerv kukorica
    5 liter víz

    bors
    oregánó
    erős paprika
     fél liter olaj

     

    Az apróra vágott hagymát megsózom és olajon megpárolom. Hozzárakom az összenyomott fokhagymát, majd a darált húst és fehéredésig pirítom.
    Hozzáteszem a paradicsom sűrítményt, felöntöm kevés vízzel. Borsozom, oregánót teszek hozzá, és icipici erős paprikát.
    Beleteszem a babot és a kukoricát, pár percig hagyom rotyogni és már kész is.
    Kenyérrel fogyasztjuk.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_735415 (1)
    2009-08-05  11:41
  23. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 12:0511.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_735415 (1)
    2009-08-05  11:41
  24. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. augusztus 5. 12:0410.

    elhiszem neked, mivel osi magyar kaja

     

    előzmény:
    zazás (6)
    2009-08-05  11:57

Címlap

top