Gyűjtsük álmainkat!

klára13
Létrehozva: 2006. február 21. 21:43

          Gyűjteni nagyon jó! És bármit lehet! Szabad hirtelen, meggondolatlanul határozni, és azonnal, mintegy varázsütésre gyűjtővé válni! Varázspálca sem kell hozzá. De ha úgy gondolod, mégis kell, azonnal csapj fel varázspálcagyűjtőnek!

          Tegnap még nem voltál gyűjtő, ma gyűjtő vagy! Gyűjtsünk együtt! Én mindenféle kacatot gyűjtök. Babákat. Bohócokat. Kőtojást. Kőgolyót. Amarillisz t. Csigát.  Kavicsot.

De legesleginkább álmaimat gyűjtöm. És emlékeimet. Mindent megőrzök, amihez szeretet fűz. Ezért aztán gyűjtök mosolyokat, tekinteteket, sőt gyűjtök hangsúlyokat is. És érintéseket, kézfogásokat.

           Gyere velem! Legyél gyűjtő te is! Gyűjtsünk együtt! Mondd el, gyűjteményednek mi a legújabb darabja. Mi a legrégebbi. Talán egy mese. Talán egy versidézet. Egy gondolat, ami nem hagy békén. Egy színes kavics az udvarodról. Egy tojás, melynek rendellenes a formája, ezért megőrizni érdemes. Hangkazetta vagy fénykép. Gyűjtsünk együtt, fejtegessük együtt az élet titkait. Oszd meg velünk gyűjteményed legféltettebb darabját, így még inkább tiéd lesz, örömünk megsokszorozza örömödet.  Ha örömöt gyűjtesz, mondd el azt. Ha embereket gyűjtesz, mondd el őket. Ha barátokat, róluk beszélj! Hozd el ide gyűjteményedet!

   talán nem is tudod,hogy gyűjtő vagy! Fedezd fel a gyűjtőt magadban! Gyere, gyűjtsél velem! Remélem: velünk!

 

 

66360 hozzászólás
 1. Csendike+
  Offline
  2016. december 4. 18:2066360.

  A linket nem ide szántam, de nem találtam antiróniatopikját.


  Viszont azóta ráleltem.


  Mellesleg, nem baj ha többen is olvassák és vigyáznak egymásra is.

 2. klára13
  Offline
  2016. december 4. 17:2266358.

    Nagyon rég olvastam egy magyar származású professzorról, aki áttért a muszlim vallásra, és két feleséget tartott. Elmondta, hogy a korán pontosan meghatároz mindent, hogyan kell bánnia feleségeivel, évente mennyi ruhát kell kapniuk és pontosan egyformán stb. Mondta, békében él a két feleség, és neki is nagyon jó így.
     Horthy Istvánka, a Nemzet Árvája szintén muszlimmá lett, mondta, hogy az a rendszer nagyon jó neki, amely tökéletesen keretbe foglalja az életet. Ötször mosakodni, imádkozni és így tovább. Azért mindenki ezt nem tartja be, ugye? Janka, lehetetlennek tartom, hogy az utcán is mindenki arcra boruljon vezényszóra.
     Néhány éve vásároltam két imaszőnyeget. Azért kettőt, mert együtt adták. És azért vettem meg őket, mert aranyosaknak találtam, és nagyon olcsón árulták. Azóta tudom, hogy nagyon logikus kis portéka, megvan az eleje és a vége, tehát a fejük mindig azonos végén van az imádkozóknak. A leborulásnak, hajlongásnak mi a célja? Szinte jógagyakorlat és edzi a testet? Persze a szakrális célon túl. Az én kis szőnyegeim valamiféle egyházi épületet ábrázoltak, talán minaretet, már nem nagyon emlékszem. Elajándékoztam őket, éppen megfeleltek egy dohányzóasztalra terítőnek. Vadonatújak voltak.

  előzmény:
  csinomjank (66355)
  2016-12-04  13:39
 3. klára13
  Offline
  2016. december 4. 17:0566357.

     Elég régóta tudhatják, hogy mit kell segíteni, ehhez felesleges Krisztákat odautaztatni.


  Más, de elmesélem: tizenévesen olvastam a romantikus könyvecskét, amelynek főszereplője gyönyörű és okos fiatal lány volt, Krisztina, akit Krisznek becéztek. Rettenetesen tetszett. Aztán amikor gyerekeim apja szu-ban tanult, mondtam neki, ha gyermeünk lesz, Krisztina lesz a neve és Krisz-nek fogjuk becézni. Mondta, hogy azt nem lehet, mert a krisz oroszul patkányt jelent. Aztán úgyis fiaim lettek.

  előzmény:
  szizsuzsóka (66354)
  2016-12-04  12:09
 4. csinomjank
  Offline
  2016. december 4. 13:3966355.

  Nem karacsonyi vasar -de a legtobb helyen mar villodzanak a karacsonyfak . Persze mu  mindenik .


   De a legtobb izlesesen van diszitve -de a villodzo fenyekkel nem vagyok kibekulve . Nekem a nem villodzo fenyek tetszenek a fan .


    Shopping festival  -nak van elnevezve ez a nagy learazas domping .Tele van a taskam sorsjegyekkel . KI kellene tolteni -visszamenni es bedobni ...   draga kocsikat lehet nyerni ... de szinte majdnem mindig Indiaiak nyerik ... nem is tudom mit gondoljak errol ...


  __________________________


   A Koran nem tiltja a fogamzasgatlast , nem szolit fel szaporodasra  , a jozan esz hasznalata viszont koteleseege lenne egy muszlim embernek  .


   De naivsag lenne azt gondolni , hogy a magat muszlimnak nevezo  elmaradott nepretegek ismernek sajat vallasukat .  Nem abszurditas , hogy a Koran eloszor kinyilatkozott verseben azt a felszolitast kapja az ember , hogy "Olvass "  es kozben muszlimok tomegei nem erzik szukseget az olvasas elsajatitasanak ? Mert szerintem  ,aki manapsag felnottkent nem tud irni es olvasni az csak azert , mert  nem erdekli .Meg a ferjem hazajaban is mig beke volt  cukrot , lisztet osztogattak , ha elmentek a felnott nok  az ingyenes orakra . De nem sokat segitett . Aki nem akart -az nem tanult csak vegig ulte az orakat . S kozben azt gondolta , hogy jol atverte a kormanyt .


  A sok gyerek -es sok feleseg statusz szimbolum -olyan ,mint egy draga auto .  Urizalas . Ezt sem tudjak a legtobben , hogy a Koran bar megengedi , de nem tanacsolja a tobb feleseg vallalast  . A vallas is ilyen a Koranban  megengedett -de nem tanacsolt . Es ha elnek is vele ,akkor is baratsagos modon kellene , hogy  megtortenjen .


   


   hat vannak elmeletek -es van a gyakorlat  - a Bibliaban is az van , ha megdobnak kovel -dobd vissza kenyerrel  - oszt milyen keves ember el ,aki eleg eros ehhez ... mert ehhez nagy lelkiero kell ...

  előzmény:
  klára13 (66350)
  2016-12-04  09:40
 5. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 4. 12:0966354.

  Klárám !A segítéshez tudni kell, hogy mit segíthetünk. Ezt pedig fel kell mérni, A jó szándék néha balul sül el.Az amerikaiak,az éhező afrikai csecsemőknek  tonnaszám küldtek tejport. Megkapták a készült tejet, és majdnem tömeges halálozás lett belőle. Kiderült a a csecsemők nagy része tejcukor érzékeny és a hasmenéses csecsemők majdnem kiszáradtak. Nem ételt kell küldeni, hanem gépeket, termelő eszközöket, napelemeket, melynek segítségével kissé könnyíthetnek életükön. Segíteni a vízhez jutásban ! Segíteni a mezőgazdasági termelés megindításában . Van injekciós formában is fogamzásgátló, sőt a szült nőknek méhen belüli eszköz, mely évekig biztonságot ad. A sok gyermeknek volt értelme régen a magas csecsemőhalálozás miatt . Így életben maradt és felnőtt néhány gyermek, aki idős szüleit ( a vén ötveneseket ) gondozni tudta .Ma a védőoltások ebben segítettek és ha nem halnak idő előtt éhen , tanulnak, tovább haladnak. Ez a segítség fontos és nagyon hasznos, emberi.

  előzmény:
  klára13 (66350)
  2016-12-04  09:40
 6. Zsumi45
  Offline
  2016. december 4. 10:4766353.

  Zsuzsa, Kedves! Szerintem csak a látszat volt, hogy az ellenfélnek szurkoltatok, hiszen a világ csak illúzió. Ti Unokátoknak és csapatának szurkoltatok, teljes szívvel, s valóban szépen feljött a csapat, amikor szemetekkel is őt követtétek. Nagyszerű utódokat neveltetek, dolgos, küzdeni tudó gyerekek, unokák! Szép percek lehettek a meccs végén, amikor megölelhettétek a fáradt harcost.


  Igazad lehet abban, tudni kell elfogadni is. Talán nem is erőltettem volna, hogy hazamenjen Tündi, ha nem dolgozott volna estig, s láttam fáradtságát. Az esti tisztálkodásban segített, ágyba kísért. Másnapra szabadságot vett ki, s korán reggel friss péksüteménnyel, hidegtől kipirult arccal érkezett. Azt a napot kettesben töltöttük.


  Nagyon találékony vagy a maradandó, személyre szabott, saját kezű ajándékokkal. Majd idős korukban meghatottan emlékezve simogatják. Nem csak a karácsonyokra, hanem az együtt töltött játékos nyarakra is emlékezve.  


   

  előzmény:
  szizsuzsóka (66348)
  2016-12-04  07:15
 7. Zsumi45
  Offline
  2016. december 4. 10:2066352.

  Klárám, bizony én is nyöszörgök sokszor, de olyankor nem írok! :) Pedig néha jól esne panaszkodni is, de valahogy nem tudom szalonképesen megfogalmazni, ha nyűgős vagyok.   Igyekszem a problémákat azonnal feladatként megélni, s olyankor a "sikervágy" erősebb lesz.  Tudjuk, egyszer fent- egyszer lent. Nem is ártott kicsit lecsendesednem, néha túl sokat akar a szarka....Az advent most még igazán csak tervezgetés, várakozás. Más években ilyenkor 2-3 sütiféle ott pislogott. Idén a csökkentett CH jegyében sokkal több az ünnepkor sem lesz. Diót törögettem, pirítottam. Majd zabpelyhes kekszet is sütök.


  Ma Zitámat és barátját várom túrógombócra. Dorka úgysem eheti, sajnos. Nehéz lesz neki a finom sajtok hazájában- különösen, hogy Julian literszám issza a tejet.


  Életfilozófiám nincs, szeretek élni, hiszen drága nagymamám szerint kis csecsemőként nagyon megküzdöttem érte. 

  előzmény:
  klára13 (66343)
  2016-12-03  15:31
 8. klára13
  Offline
  2016. december 4. 09:4866351.

     Hát ezt a meccset jól elszabtátok, Zsuzsikám. Szegény unokád. Legközelebb jelölje ki, hogy hova üljetek.
     Unokádon már látszik a sok úszás? Vállasodik? A pólósoknak van legszebb hátuk, nem annyira túlzó, mint az úszóké, hanem éppen olyan, hogy remek alakjuk van.
     Benikém is vállasodik. És folyton éhes. Persze nő, mint a bolondgomba. Ehhez találtam ki ajándékát, olyan szendvicssütőt kap tőlem, amibe ő maga bele tud csúsztatni két szelet kenyeret közöttük sajttal, sonkával, bármikor, amikor megéhezik. Bár jobb szereti, ha anyja teszi elé a dolgokat. Majdnem pontosan úgy csügg rajta, mint kisgyerekként. És veszekednek, mint két gyerek.

  előzmény:
  szizsuzsóka (66346)
  2016-12-04  06:19
 9. klára13
  Offline
  2016. december 4. 09:4066350.

    Janka, hazaküldesz ajándékot? Ez nagyon szép tőled.
    De nem karácsonyi vásár volt az üzletekben, ugye? Talán fekete péntek ott is? Ez az akció valahogy jobban szívembe lopta magát a Valentin napnál - mint újdonsült dolgokat vetem össze. Talán, mert a Bálint napból sosem volt hasznom, olcsóbban vásárolni pedig szeretek.Na, szép kis firma vagyok!
    Tegnap láttam a felvételeket, hogy Guineában járt az ENSZ küldöttség két terepjáróval, B. Tóth Krisztával, és szemügyre vették a nyomort. Hát, ez a szervezet egy gittegylet, azt gondolom. Mutatták az egyik családot, ahol négy feleség volt és 17! gyerek, és hát a nyomor az óriási. Az a rettenetesen sok gyerek mindenfele! És az ENSZ nyöszörög, hogy mennyien halnak éhen! Küldött volna Kriszta helyett két zsák fogamzásgátlót! Mert mit értek a helyiek azzal, hogy az érkezettek szemlélődtek, utazgattak? Semmit. Hogy rosszak az utak... Egy vállalat sem fog odaküldeni aszfaltozó gépeket a képek láttán. Nem is értem. Mondták, hogy rengeteg a természeti kincs, aranyat és gyémántot és mindenféle drágakövet rejt a föld, de hát miért nem ezt értékesíteni, azaz kibányászni segít ez a hülye szervezet az utazgatások helyett? Hát ezt én nem értem.
      Nagyon fel vagyok háborodva. Mondd, Janka, a Korán lehetővé teszi a fogamzásgátlást, vagy kötelező szaporodni, mint az egerek?
      

  előzmény:
  csinomjank (66349)
  2016-12-04  08:49
 10. csinomjank
  Offline
  2016. december 4. 08:4966349.

  gyonyoru az ido -ennek ellenere hetvegen nem jutottunk ki a szabadba 


  a gyerekek kinottek a ruhaikat es kenytelenek voltunk most mar a masodik hetveget ruhavasarlassal tolteni


   


  szerencsemre /szerencsetlensegemre pont hatalmas arleszallitasok is vannak  -  a ferfiruha reszlegen ott volt fel india


  30 ember allt elottem a penztarnal  - a labaimnak annyi ... az allas a legroszabb 


   


  ________________________


   mar csak a fiuknak kell valamit vennem karacsonyra  - a noknek mar megvettem  - az otthon elok mar meg is kaptak 


  kellemes  bronz vasarnapot   - ( ugye az van most otthon ) 


   

 11. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 4. 07:1566348.

  Nagyon örülök Zsuzsikám beszámolódnak. Az a kedves gyermeki szeretet és gondolkodás, ami Benned van üdítő. Sok szenvedés, nehézség után is megmaradt Benned , ez nagyon tiszteletre méltó !


  A szentestét gyermekünk megszületése óta mi is együtt töltöttük. Ez kissé nehéz volt első időben, mert anyósom vigyázott  fiúnkra, és  úgy érezte, hogy az ő joga a szenteste. Mi azt vallottuk, hogy a szűk családé a szenteste .(Később ők jöttek hozzánk, amikor nagyobb lakásaunk lett.) Ezt így is valljuk most is, és 18 éve ketten ünnepeljük . ELŐSZÖR NAGYON NEHÉZ VOLT,  de megszoktuk. A szilvesztert is kettesben töltjük , nem szoktunk vendégeskedni.


  Egy dolog van , amit írtál és kissé elutasítok. Nem fogadtad el Tündid től, hogy Veled töltse első éjszakádat a műtét után. Ez hiba volt, mert nem csak adni, de elfogadni is meg kell tanulnuk. Elfogadni segítséget ,melyet a szeretet iránytott. Gondoskodni akar Rólad, amikor úgy érzi, hogy szükséged van rá. Ő is elfogadja a Te gondoskodásodat, sütést , főzést , ne bántsd meg elutasítással.

  előzmény:
  Zsumi45 (66340)
  2016-12-03  12:42
 12. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 4. 06:5866347.

  Marikám ! Hasonlót gondoltam én is. A karácsony 1 napját töltsd unokáiddal, ez a szeretetteli nap mindannyiótoknak öröm lesz .Nagyon fontos nekik az a biztos pont, a nagyi, ahol mindig megnyugvást, megértést találnak.   Gyermekeid pedig döntsék el, hogy milyen formában akarnak ünnepelni. Ezt fogadd el, lelki békével. Nem élhetjük az ő életüket , nem ismerjük az összes körülményt . Minden házasságban van mélypont , koccanás. Szerencsés esetben ezt korrigálni tudjuk, de ha nem , jobb a szétválás, mint az örökös harc, sértettség, . Gyermekeid esetleg új társukkal jönnek , fogadd el békében . A volt társak új társai pedig nem érintenek Téged. Te nem unokáid szüleivel vagy érzelmi kapcsolatba, hanem saját gyermekeiddel és unokáiddal. Így már szűkül a kör. Karácsony a szeretet ünnepe, akkor igazi, ha az együtt ünneplők szeretik egymást . Ez nem mindig felel meg a formaságoknak, de fontosabb a lelki üzenet, mint a formaság. A kis Jézussal a megújulás is bejöhet a családodba . Fogadd el szeretettel. Hiszen Benned annyi szép és jó van , amiből sok jut szeretteidnek.

  előzmény:
  jara (66341)
  2016-12-03  13:13
 13. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 4. 06:1966346.

  Igazad van Klára ! egy kedves férfihang és főleg férfiszemlélet nem árt nekünk.


   


  Tegnap vízipóló meccsen voltunk: Unokánk játszik serdülőként , és országos bajnokság része volt a tegnapi . Mikor leültünk, nem tudtuk, hogy az ellenfél szurkolói közé ülünk. Tudtam, hogy unokám 8 számmal szerepel. Láttunk kék sapkás 8-as számot, sz ő, minden akciójukat lelkesen tapsoltuk. 4:1 - es vezetésig örömmel vettünk minden gólt. Fiam nem értette , és mondta . ott van a 9-as fehér sapkás  ő a kedvencünk. Akkor jöttünk rá, hogy ellenkezőleg szurkoltunk. . No megfordítottuk a tapsolást , csak kicsit későn, mert nem tudtak győzni, se feljöttek 13:12 -ig . Végül vesztettek, de nagyon jó gólaránnyal. Ha elképzelem, mi lett volna, ha kezdettől nekik szurkolunk....

  előzmény:
  klára13 (66345)
  2016-12-03  20:39
 14. klára13
  Offline
  2016. december 3. 20:3966345.

      Zsuzsa, számomra kimondottan üdítő jelenség itt nálunk Sheriff. Kimondottan örömmel hallok egy férfihangot. Jólesik.
      Kigondoltam, hogy Dodókám sakk-készletet kap tőlem karácsonyra, mert sokat sakkozunk. Eddig nem sejtettem, hogy mennyiféle készlet létezik! Mert különlegeset keresek.
      Végül nagyon szép kivitelű, ólomötvözetű készletet választottam, egyiptomi istenségek a szereplők. Van e témáról gyönyörű albumom, azt mellé teszem, hogy a figurákat beazonosíthassuk, történetüket megismerhessük. Gondolom, hasznosabb, mint a sárkányos vagy egyéb készlet. Lefújom védőréteggel, hogy ne a fémet tapogassa a gyermek.
       Most az x faktor megy a tévében, na, még egy kicsikét gyötröm magamat vele, aztán elkapcsolom. Nem a szereplők, hanem a mentorok miatt. Nem bírom ezt a primitív társaságot viselkedésük - gondolom, ezt előírják nekik - és tetoválásaik miatt.

  előzmény:
  szizsuzsóka (66338)
  2016-12-03  06:15
 15. klára13
  Offline
  2016. december 3. 15:3666344.

     Marika, drága, tényleg minden változik, és ha valami abbamarad, kezdődik valami új. Többnyire jobb, mint az előző. Csak ki kell bírni az átmenetet.
   

  előzmény:
  jara (66341)
  2016-12-03  13:13
 16. klára13
  Offline
  2016. december 3. 15:3166343.

     Sebek, sebek, sebek... Lelki sebek, testi sebek... meg kell őrülni, itt pityergek a klaviatúra fölött. Közben Zsuzsu vegzál, mást enne, mint adtam neki, hát a legjobb pillanatban - mindjárt úgy seggbe billentem, hogy kiszáll a csukott ablakon. Csak azt nem tudom, a rácson majd hogyan verekedi át magát.
    Jaaaaj... és még én nyöszörgök. Mélységesen szégyellem magamat.
    Zsumikám, hát ilyen szenvedéseken kell átmenned ismét! Megszakad szívem. Derűlátást, türelmet és belátást és tapintatot kell tanulni tőled. Értem én, hogy te kímélni akarsz mindenkit, de ők tudják, hogy mi jár neked. És Tünde lányai most tanulják, amit tőled, lányod, hogy mi jár majd édesanyjuknak. Nem mintha sötét jövőt jósolnék neki, de ti nagyon hosszúéletűek vagytok, és hát van ideje a bajnak is.
     Zsumikám, mindent kiérdemeltél, amit ma visszakapsz. Csodás, szeretetteljes, gondos vejedet is. Nem csupán elfogad tőled, hanem számon tartja, nem felejt, és végtelenül hálás, viszonozni igyekszik teljes szívével, szeretetével.
     Zsumikám, a te életszereteted, életigenlésedet tanítani kellene. Mondd, gondoltál-e arra, hogy könyvként megírd életfilozófiádat?
     

  előzmény:
  Zsumi45 (66340)
  2016-12-03  12:42
 17. jara
  Offline
  2016. december 3. 13:5666342.

  Azok a tüskék... Jó, hogy jöttél, amint látod, már erre felé támogatom önmagam. Kell, hogy átéljem ezeket a tapasztalásokat is, kicsit zötyögősen megy.


  Nem tudom, hogy alakult ki, hogy nálunk lett szenteste a gyertyagyújtás. Mióta a lányom megszületett így volt. Nem csak mi hárman voltunk, mindig sokan. Az elengedést lehet nem tudom helyesen értelmezni, mert úgy gondolom, nálunk mindenki önálló. Mindig mondom, hogy "mindenki azt csinál, amit akar, én meg ami marad". Kívülről persze, írásaim alapján ezt lehet másképp látni, mert nem látom a magam szemében a gerendát. Ha ráböksz a pontra, hogy mi nem helyes, az segítség nekem és megköszönöm. Sokat olvasok erről, de nem tudom beazonosítani magam.

  előzmény:
  Zsumi45 (66340)
  2016-12-03  12:42
 18. jara
  Offline
  2016. december 3. 13:1366341.

  Szervusztok.


  Köszönöm Klára, Úgy segítesz, hogy észre sem veszed. Azzal, ahogy írsz. Ezen keresztül szerethetlek, bár ne így fogalmazzak, hanem a szellemet szeretem, ami az írásaidon keresztül átjön nekem.


  Bizony Zsuzsóka én is aggódtam az elmúlt időben a szűzeink lelkéért. Most úgy fogom fel, hogy feladat van, amit meg kell oldanom magamban. Én adtam fel magamnak. Nem is okozott ez zűrzavart mindaddig, míg nem kezdtem verseket olvasni advent kapcsán. Szeptember óta elvétve olvasok verseket, újakat meg végképp. Most megpróbáltam és sok adventi vers témája volt a négy üzenet hiánya az emberekből. Rögtön magamra is vettem. Rögtön le is írtam nektek.


  Pillanatnyilag úgy fest, hogy az emeletről leszálló gipsz- és sittpor lesz a dekoráció nálunk karácsonykor. Közbejött fiamnak egy autójavítás és egy nagy munka. Négy unokám négy szülőjének négy új párja miatt a klasszikus családi karácsonyt sem tudom összehozni, bárhogy gondolkodom. Majd esik, ahogy puffan. (vagy fordítva) Kitaláltam egy társas játékot az öt gyereknek(négy unka+én) meg fogom csinálni karácsonyra. 


   

  előzmény:
  klára13 (66326)
  2016-12-01  22:07
 19. Zsumi45
  Offline
  2016. december 3. 12:4266340.

  Marikám, szavaid megrendítőek számomra. A hit a szeretetben nem rendülhet meg, a család fogalma pedig bizony rugalmassá válik, amikor felnőnek gyermekeink. Valamikor át kell élnünk "elszakadásukat" akár a nagy családtól, akár az átmeneti "csonka család" látványát, érzetét is.


  Elég idős vagyok ahhoz, hogy megértsem édesanyám fájdalmát, amikor 23 évesen kijelentettem, mi ketten újdonsült férjemmel "önálló család" vagyunk, s nem voltam hajlandó csak egy ebédmeghívást elfogadni a 3 napos ünnepből, majd válásom után ugyanígy kislányommal eljátszani az "önállót".


  A Szentestét azóta is a gyermekes, önálló családok szűk körben töltik, s az Első- vagy Másnapja a nagyszülőké. 


  Aztán a sors úgy hozta sok szép karácsonyi ebédre láthattam vendégül szüleimet, nagyszülőket- sőt olyan is volt, amikor "új családomban" "régi anyósom" is az asztalunknál ült. Sajnos olyan is előfordult, hogy a terített asztalomtól távoztak szüleim ebéd nélkül- egy félreértett , vagy rosszul sikerült mondat után. Hiába szaladtam utánuk sírva, mindenki sírt, mégsem sikerült akkor ott "igazi családnak" lenni. (?) Szívünkből a szeretet viszont sosem csorbult- legfeljebb valaki épp képtelen volt kimutatni, s ez száműzte akkor a békét.      Ilyen alkalom volt kislányom esküvője is, ahol "vérszerinti" és nevelő apukájának teljes családja "békében" együtt ünnepelte. ( Beárnyékolta sajnos örömét, hogy épp a vérszerinti mégsem jelent meg- sértődésből, s az ő szeretetét nélkülözte. )


  Anyukám életének utolsó, közel 20 évében kettesben álltunk a gyertyagyújtáskor a fa alatt, de másnap újra szólt a "Mennyből az angyal", s a kicsik csillogó szemében tükröződött a fény.Melyik volt az igazi? 


  Ezzel csak azt szerettem volna példázni, egyetlen életben hányféle ünnep létezik, s mind a maga módján emlékeimben "IGAZI"


  Vajon igaz az a kínai mondás: " a gyermek nem tulajdonunk, hanem önálló lény, akit szeretetben felnevelünk, s végül képesnek kell lennünk arra, hogy elengedjük. Abban kell megerősítenünk, hogy bármilyen döntést hoz, bármilyen irányt vesz élete, mi meghallgatjuk, támogatjuk."


   Sem egymáshoz, sem magunkhoz nem láncolhatjuk őket.

  előzmény:
  jara (66323)
  2016-12-01  20:07
 20. Zsumi45
  Offline
  2016. december 3. 11:5366339.

  Szervusztok, Kedves Gyűjtögetők, Kedves Nők és Férfiak!


  Utóbbiak akár lehetnének többen is, hiszen velük kerek a világ, bármilyen minőségben is közelednek, helyük van életünkben, vagy oda tudjuk tenni őket, nem szorulunk külső segítségre. Igaz?   Családom egyetlen fia ötösre vizsgázik "beteghordó" minőségében is, összkomfortot teremtve a kis autómban számomra.


  Mai sertepertélésemet kis pihenéssel kell felváltanom,s még mindig "térden állva jövök hozzád". Remélem a Mikulás végre megfoszt süni tüskéimtől, ami miatt még nem esik jól ülni. Mint említettem, 8 nappal ezelőtt "meglékeltek" két helyen is.A "stoppolás" még húzódik. Nem tudom, mi a "kóstolás" eredménye, de remélem még nem "lőrinces". Átvészeltem, s még első éjszakára sem engedtem, hogy Tündim megfossza kis családját anyai jelenlététől, bármennyire is "uralni kívánta" a kialakult helyzetemet. (Nem tudom, kire ütött ez a gyerek? )


   Unom már az olvasást, hason-kobra pózban, sőt hátam, vállam és lapockám izomlázát is. Próbálom tornáztatni, mert szerencsére konyha mániámnak így is tudok élni. Nem merem felsorolni miket "alkottam", nehogy áttegyenek minket a "főzőcske, de okosan" topikba.


  Igyekszem minden lehetőséget kiaknázni, amit függőlegesen lehet, vasalok, porszívózok, sőt még sétálni, boltba is lemegyek, csak ne kelljen feküdnöm, mert azt is korlátozott oldalaimon tudok. Ennyit távollétem okáról.


   


   

  előzmény:
  szizsuzsóka (66338)
  2016-12-03  06:15
 21. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 3. 06:1566338.

  Nem akartalak bántani, ha egy férfi közénk kerül , annak oka van. Szüksége van ránk, és ha nem bántó a jelenléte ,hozzászólásai , nem számít a neme.

  előzmény:
  kekelefant (66336)
  2016-12-02  23:59
 22. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 3. 06:1266337.

  Marikám ! Minden családban vannak hullámvölgyek , nehéz időszakok . Biztos vagyok benne, hogy körülötted megmarad a család, mert szereteted , türelmed, önfeláldozó életed összetartja. Ez olyan erő, mely az igazi családok alapja. A hited Benned van , megkopik, de majd újra erős lesz. Mi szüzek ilyenek vagyunk, önmarcangolók, sokszor bizonytalanok,, de nem látványos szeretetünk szolgálja a családot és szeretteinket.

  előzmény:
  jara (66323)
  2016-12-01  20:07
 23. kekelefant
  Offline
  2016. december 2. 23:5966336.

  Egyaltalan nem,boldog eletem van[hala az egnek]csak az zavar,hogy a ferfiak mindenhova belekotyognak,amihez nem erthetnek,mert nem nok,ez zavar[nem vagyok feminista]Ez a nok lapja nokrol ,noknek,ennel mar vilagosabban nem lehet leirni.Kulonban bocsanat a zavarasert,nem fog elofordulni tobbet,szep es tartalmas eletet kivanok,sok orommel!!!

  előzmény:
  szizsuzsóka (66332)
  2016-12-02  06:32
 24. klára13
  Offline
  2016. december 2. 11:3966335.

     Ez persze sokkal gazdagabb meghatározás, mint ami az én egyszerű gondolkodásomtól telt, de részben azért találkoztak.
     Dehogy butaság, Zsuzsa! Hiszen ha végigtekintünk a dolgokon, azt látjuk, szinte mindennek az alapja az elmúlástól való megszabadulás, amire persze nincs mód, de próbálkozás van bőven. Erre megy ki leglátványosabban a túlvilági életbe vetett hit, és ezt szolgálja minden alkotás, legyen akár vers, akár festmény. Kicsit fennmaradni, kicsit megmaradni. Egy író ismerősöm elégedetten mondta, fiatal volt még, hogy "azért jó darabig mocorogni fogok síromban". Azt értette ezen, hogy életműve máris olyan, hogy halhatatlanságot ad neki. Nos, rég volt, az akkori fiatalember eltávozott az élők sorából, és úgy elfelejtették, mint a sicc. Tartósabb, maradandóbb a család emlékezete, szeretete. Többet ér és megbízhatóbb, mint a társadalomé.
     Nem régen vettem egy könyvet, amely híres és kevésbé neves emberek végrendeletét tartalmazza. Nagyon érdekes. Tényleg, elő is fogom venni. A testamentumok is a rájuk való emlékezésért küzdenek. A legédesebb az volt, hogy leghosszabb és legtartalmasabb végrendeletet az írta, akinek semmi hátrahagyható vagyona nem volt. Hát, a gondolatait hagyta hátra.

  előzmény:
  szizsuzsóka (66333)
  2016-12-02  06:44
 25. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 2. 06:4966334.

  A kis csillagokat unokáim decemberi adventi iskolai vásárjára horgoltam . A gobelinek körül pár a falon van , a fiúk nem teszik fel. Midegy mi a sorsa, szeretettel, készítettem és a készülődés öröme volt az én ajándékom. 

  előzmény:
  szizsuzsóka (66333)
  2016-12-02  06:44
 26. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 2. 06:4466333.

  A kép március 27 -én készült pár éve .. Fiam születésnapját ünnepelte meg így a hóapó. A karácsfa díszeket én horgoltam be . Minden évben mind a 6 unokámnak behorgolok 1 darabot. Ezek hasonlítanak egymásra , de nincs 2 egyforma, mert munka közben gondolom meg, hogyan folytatom !Majd megkérem karácsonykor egyik fiamat, hogy fényképezze le az egész csoportot. Van lila , arany , zöld. Régebben még kis gobelineket is csináltam, és kis terítőket. Látod, milyen buta az ember ? Meg akar maradni az unokái emlékezetében még tárgyakkal is. .


  A magányról szóló előadás konklúziója az volt számomra , hogy magányosság  érzésével nem lehet igazán boldog az ember. Tehát ezt az érzést kell megszüntetni. Ha családon belül magányos , változtatni a kapcsolatrendszeren. Egyedül élőknek valami csoporthoz való tartozást keresni. De említette a flow jelenséget is, amikor egy tartalmas hobbi eltereli és megszünteti a magány érzését .

  előzmény:
  klára13 (66329)
  2016-12-02  06:10
 27. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 2. 06:3266332.

  Tudjuk, mi meg idősödő nők vagyunk. De azt is tapasztaltuk, hogy Te kissé rosszindulatú frusztrált csaj vagy, korodtól függetlenül.

  előzmény:
  kekelefant (66327)
  2016-12-01  23:18
 28. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 2. 06:2966331.

  Nem tudom, ki ez a hölgy ? A nagyon szép külsővel rendelkező emberek  ezt az adottságukat szolgálják és használják ki életük folyamán . Mivel vágyunk a szépre ,jóra , ezt a kettőt gyakran összevonva , jónak is látjuk őket. Pedig többnyire nárcisztikusak lesznek ,sokszor kihasználnak más embereket önmaguk kényelmére meggazdagodására .


  Igen a nők 30 év körüliek szeretnének miniig lenni.13- 14 éves koruktól 20 évesek, utána elegáns harmincasok, és azok szeretnének maradni 70 éves korukig. Sokat áldoznak ezért , pénzt , fájdalmat, kényelmetlenséget.  Ez többnyire nem sikerül, így a családosok hamar feladják, az önzőbbek pedig a családdal járó kényelmetlenséget, inkább a szingli életet választják .


  Nagyon szerettem a gyereket, mindig azt mondtam, hogy legalább 10 gyerekem lesz. Ez munkám miatt nem sikerül, maradtam a kettőnél, de unokákkal kárpótolt az élet 6 unokám van .

  előzmény:
  Sheriff-2 (66322)
  2016-12-01  17:27
 29. klára13
  Offline
  2016. december 2. 06:1866330.

     Marika, vajon tudtál-e aludni? Remélem, igen. Tudod, a viharok elvonulnak. és hát a felhők fölött mindig kék az ég. Itt akkora szél van, tán csak nem viszi el fejem fölül a tetőt. Csak ülnék itt és áznék, mert engemet nem bírna felemelni.
      Én balga, elfeledtem bevenni a jó kis pirulámat, és most térek nyugovóra. Úgy tűnik, álmos vagyok. Marika, a tegnapinál könnyebb napot kívánok.

  előzmény:
  jara (66323)
  2016-12-01  20:07
 30. klára13
  Offline
  2016. december 2. 06:1066329.

   Zsuzsa! Idei kép ez, ekkora hó van nálatok? A díszek díszítése saját munka? Minndig örömmel kukkantok be szép, harmonikus otthonodba.
    Milyen volt az előadás? Mit mondtak? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az én meglátásom találkozott-e a szakemberével?

  előzmény:
  szizsuzsóka (66315)
  2016-12-01  08:26
 31. klára13
  Offline
  2016. december 2. 06:0566328.

    E témával kapcsolatban hallgattam éppen egy nagyszerű interjút, Jacobstein nevű mesterséges intelligencia kutatóval. Mondta, hogy a tudományos ismeretek összessége 18 hónaponként megduplázódik, és 2040-re megvalósul az örök fiatalság, vagyis meg tudják állítani az időt, s az élettartam 120-140 évre növekedik. Vagyis idősödik az ember, de nyavalyák nélkül élhet élete végéig, mert azonnal megjavítják a mesterséges intelligencia segítségével.
     Amilyen óriási fejlődést jelentett a komputer létrejötte, hasonló csodák történnek az elkövetkező negyed évszázadban.Vagyis, szüleink, nagyszüleink kissé elsiették világrahozatalunkat, nem nagyon érjük meg e lehetőségeket. Ami engem illet, nem bánom.
    

  előzmény:
  Sheriff-2 (66313)
  2016-12-01  05:26
 32. klára13
  Offline
  2016. december 1. 21:5066325.

    Ó, drágám! Néha nagyon nagy a baj. Aztán elmúlik, mint minden öröm, ugyanúgy minden gond és fájdalom is.
    A mások élete fájhat nekünk, nagyon is. De azért az mégsem a mi életünk. És amit tehetünk: enyhíteni a bajt, jóvá tenni, amit lehet. Ez is valami.
   

  előzmény:
  jara (66323)
  2016-12-01  20:07
 33. klára13
  Offline
  2016. december 1. 21:4066324.

    Hát igen, szerencse...
    Egyik ismerősöm csak 28 volt, és többé nem öregedett. Hófehér menyasszonyi ruhában temették el.

  előzmény:
  Sheriff-2 (66322)
  2016-12-01  17:27
 34. jara
  Offline
  2016. december 1. 20:0766323.

  Zsuzsóka, nincs nálam adventi készülődés. Elhagyott a hitem, a szeretet csak ábránd, a remény egy álom, béke egy vágy.


  Pillanatnyilag a negyvenötödik karácsony sem lesz úgy mint eddig. Bár igazi csak negyvenegy évig volt. Ennyi ideig voltunk igazi család. 

 35. Sheriff-2
  Offline
  2016. december 1. 17:2766322.

  Fiatalabb koromban engem figyelmeztettek, hogy ne öregedjek meg ha el tudom kerűlni, de eddig még nem sikerűlt.


  Kivánok sok szerencsét annak a hölgynek, aki 30 éves születés napján 29 lett, és 29 maradt a következő 25 évre.

  előzmény:
  szizsuzsóka (66316)
  2016-12-01  08:28
 36. klára13
  Offline
  2016. december 1. 16:4766320.

    Milyen érdekes...
    Persze, hiszen a 16 éves öregnek látja a 42 évest. Én ámulva néztem őt, akkoriban még nem ismertük az arcfiatalító lehetőségeket.

  előzmény:
  csinomjank (66317)
  2016-12-01  11:29
 37. klára13
  Offline
  2016. december 1. 16:4366319.

  Hasonló az eredeti sírfelirat. Ott aztán nincs pardon!!!!

  előzmény:
  szizsuzsóka (66316)
  2016-12-01  08:28
 38. csinomjank
  Offline
  2016. december 1. 11:2966317.

  emlekszem erre az interjura - en a 20 as eveimben voltam  - es szannivalo  oregasszonynak lattam a zsazsat ...


  akkoriban az idos amerikai turistaim is allandoan emlegettek nekem -  es en nagyon szegyelltem , hogy vele hoznak osszefuggesbe ...


   


  most mar azert ugy latom , hogy nem is volt olyan rossz passzban ,mint akkoriban iteltem meg ...

  előzmény:
  klára13 (66309)
  2016-12-01  04:47
 39. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 1. 08:2666315.

  Aranyos, , köszönöm, de én valami adventi szép versre gondoltam, Jara Marika ennek a nagy szakértője. A hangulat felkeltésére küldök 1-2 képet

  előzmény:
  Sheriff-2 (66314)
  2016-12-01  05:39
 40. Sheriff-2
  Offline
  2016. december 1. 05:3966314.

  Vers.....


   


  Hogy vagy?
    Fáj a lábam, fáj a vállam,
    A csontjaim, mind ahány van.
    A csipőm ki kell cserélni,
    Így továb nem lehet élni.

    Izületeim is fájnak,
    Gyógyszert arra nem találnak.
    Vérnyomásom ugrál fel s le,
    Már nem tudom mit vegyek be.

    Szivverésem arrythmikus,
    Belölem él a patikus.
    Gyomrom is fáj de nem félek,
    Losec, Zantek amin élek.

    Allergiám néha kitör
    És olyankor nagyon gyötör.
    Tüdöm hörög, orrom folyik,
    De percek múlva már elmúlik.

    Szemnyomásom nincsen rendben,
    Csöpögtetek reggel este.
    Minap orvosom keresett,
    Vörös vérsejtem lesett.
    Mivel a súlyom is lecsökkent
    Azt mondta, hogy ő is meghökkent.
    S hogy nincs e tumor a belembe
    A huncutja hát nem belenézett a végbelembe.

  Mindezek ellenére látod hogy nem panaszkodok,

  Köszönöm kér désed, ÉN MINDIG JÓL VAGYOK!

 41. Sheriff-2
  Offline
  2016. december 1. 05:2666313.

  Nem vagyunk mi öregek, hanem szép lassan átalakulunk klasszikussá.


  Ha erről beszélsz egy fiatallal, mond neki azt, hogy én az voltam ami te vagy, te pedig az leszel ami én vagyok.

  előzmény:
  szizsuzsóka (66310)
  2016-12-01  05:05
 42. szizsuzsóka
  Offline
  2016. december 1. 05:2166312.

  Marikám ! Biztosan megcsinálja fiad, aki szakember. Még ilyen alkalmi segítséget is nyújtott. Hiányzol Te is Zsuzsi is,  remélem rövidesen jöttök mindketten egy kis csevegésre . Hozzatok valami szép verest is .


  Ma megyek a Kossuth Klubba pszichológiára , kíváncsi vagyok az előadásra !A címe is érdekes " Lehet-e magányosan boldog az ember? "

  előzmény:
  jara (66298)
  2016-11-30  07:44
1 2 3 4 5