Keresés a fórumban

Gyűjtsük álmainkat! (
40
 embernek tetszett)
Több Ezo topik »
»

          Gyűjteni nagyon jó! És bármit lehet! Szabad hirtelen, meggondolatlanul határozni, és azonnal, mintegy varázsütésre gyűjtővé válni! Varázspálca sem kell hozzá. De ha úgy gondolod, mégis kell, azonnal csapj fel varázspálcagyűjtőnek!

          Tegnap még nem voltál gyűjtő, ma gyűjtő vagy! Gyűjtsünk együtt! Én mindenféle kacatot gyűjtök. Babákat. Bohócokat. Kőtojást. Kőgolyót. Amarillisz t. Csigát.  Kavicsot.

De legesleginkább álmaimat gyűjtöm. És emlékeimet. Mindent megőrzök, amihez szeretet fűz. Ezért aztán gyűjtök mosolyokat, tekinteteket, sőt gyűjtök hangsúlyokat is. És érintéseket, kézfogásokat.

           Gyere velem! Legyél gyűjtő te is! Gyűjtsünk együtt! Mondd el, gyűjteményednek mi a legújabb darabja. Mi a legrégebbi. Talán egy mese. Talán egy versidézet. Egy gondolat, ami nem hagy békén. Egy színes kavics az udvarodról. Egy tojás, melynek rendellenes a formája, ezért megőrizni érdemes. Hangkazetta vagy fénykép. Gyűjtsünk együtt, fejtegessük együtt az élet titkait. Oszd meg velünk gyűjteményed legféltettebb darabját, így még inkább tiéd lesz, örömünk megsokszorozza örömödet.  Ha örömöt gyűjtesz, mondd el azt. Ha embereket gyűjtesz, mondd el őket. Ha barátokat, róluk beszélj! Hozd el ide gyűjteményedet!

   talán nem is tudod,hogy gyűjtő vagy! Fedezd fel a gyűjtőt magadban! Gyere, gyűjtsél velem! Remélem: velünk!

 

 

 1. 2016-09-25 14:5865563.

  Az egyik pedagogus baratnomnek 3 gyereke van  - abbol 2 rendes gyerek - eggyel meg rengeteg problema van .Felnottkent is .A hetvegi alkoholizmust azzal magyarazta , hogy a tulkoros  ,devians gyerekeket beteszik a kisebbek koze es nekik az a nagyfiu peldakep volt 8 . osztalyban . Nagyon kuzd azert , hogy ne legyen igy -nem tudom valtozott -e a helyzet . Tudom , hogy vannak orszagok ,ahol nem  veszik ki a bukott tanulot sem a kortarsai kozul - mert az mindenkinek rossz .


  _____________


   Miota megjelent a "Lanyom nelkul soha " c. konyv  szinte mindenki ugy gondolja ,hogy jol ismeri a muszlim vilagot .A media tele van alhirekkel , altalanositasokkal . Ha bemondjak ,hogy Afganisztanban ez es ez van -akkor  az emberek tobbsege ugy gondolja , hogy ez igaz minden muszlim orszagra .


   Nem tudom , hogy gonoszsag-e vagy mas - de ez van nemcsak otthon , hanem baba -mama  klubbokban mas europai anyukakkal beszelgetven mashol is nyugaton .Meg akkor is , ha europai a teljes csalad ,aki idekoltozik , a rokonsag  sokszor csak karog  egyfolytaban .


  _________________


  Amikor a ferjem Magyarorszagra kerult ,meg baratsagosak voltak a magyarok .Mire hazament mar gyakoriak volt a szkinheadek tamadasi  .Az egyik diplomata ugy magyarazta egyik arab lapban - hogy egyesek diszkoba jarnak tanulas helyett  es ott bajba keverednek . Ezek utan ezt a diplomatat is ugy helyben hagytak a nyilt utcan -fenyes nappal , annyira ,hogy fel kellett hagynia a munkaval es rokkant lett . Volt a ferjemnek ismerose ,aki csak nyaralni ment Pestre - gyanultanul uldolgelt egy padon a Bartok Bela uton es egy csapat skinhead "csak ugy" alaposan elverte .


  Masfelol -az elso 4 -5 evben anyagilag egy alom volt az eletuk . 200 dollart kaptak szallasra otthonrol -200 dollar volt otthonrol az osztondij es egyik sogorom nagyon jol keresett akkoriban es o is kuldott havi 200 dollart neki. Ebbol 200 dollar volt egy 2 szobas lakas berleti dija rezsivel . A megelhetesre eleg volt kb . 5000 ft -emlekszem ennyi volt a fizetesem es kenyelmesen kijottem belole -ruhazkodtam , nyelveket tanultam ebbol .Hivatalosan a dollart 50 ft -ert vettek meg a bankok -de feketen  tobbszorose volt . Aztan rendszervaltas utan ,mar nem volt dollarinyseg -es a penz vasarlo ereje is nagyon elromlott -igy az utolso evben mar turkalobol oltozkodott es az egyetemen  vagy baratainal "csovezett" ,mert nem tellett neki tobbre pedig 3 allasa volt egyszerre ...


  Kulonben szereti Europat  , szereti , hogy az emberek udvariasak / szervezettebb az elet .Amiert otthon kinevettek gyerekkoraban ,hogy pl . nem akart a testvereivel osztozni se egy torulkozon , se mas utan nem akart inni eg uvegbol ,az Europaban magatol ertetodo volt .A pestiek zarkozottsaga is tetszik neki -mert otthon tul nagy volt a tarsadalmi eletuk -es o sokszor maganyra vagyott nem vendegekre .Nekem speciel ez  pont nem tetszik  - de o mas ,mint en .

  2016-09-25  11:01
  klára13 (65558)
  előzmény:
 2. 2016-09-25 14:3965562.

  Klára, a hullám természete valóban egy fajta rövidhullám. 


  Úgy tudom,hogy a készülékben a gerjesztett hullámok a forgó tányér irányában hatnak, s a szekrény leárnyékolja , visszaveri azokat. Sérült szekrény hézagjain, vagy a rosszul tömített ajtó mellett ugyan "kiszökhet", de 20-30 cm. távolságon kívül -úgy gondolom-"elenyészik". Ezért sosem támaszkodom a működő készülékhez, kissé ellépek a közeléből. 


  Azon még nem gondolkodtam, hogy a szellőző rácson a levegővel vajon kijut-e? Biztosan nem, mert akkor ott is veszélyes lenne  a környezetére....


  Belegondolni is rossz, hogy egyébként hány féle hullám, sugárzás ér bennünket! Akár csak a Föld, vízér, rádióhullámok, radar, kozmikus, Nap, ......s mennyi, amiről mi nem tudunk, esetleg a szakemberek, "brittudósok" sem.


   

  2016-09-25  10:39
  klára13 (65556)
  előzmény:
 3. 2016-09-25 14:1365561.

  Magdikám, Te (és mi, sokan!) élő példa vagyunk a nyugdíjasok utazó kedvére. Örülök, hogy ismét ilyen jól sikerült rendezvényen vettél részt! Egészségedre a finom söröcskét!


  A fővárostól távoli vidéki (kis és nagyobb) városokban bizony sok-sok program van az idősek számára. Nyugdíjas klubok, "olvasókörök", Civil kaszinók, sorolhatnám sokáig azokat akik várják, hívják az idős korosztályt. Aki túrázásra nem vállalkozik az kora délutáni filmklubokba járhat potom pénzért, jobbnál -jobb új filmekre.( Mi járunk a barátnőmmel keddenként 600 kemény Ft egy jegy)


  Épp a film előtt hirdettek egy autóbuszos utat Etyekre, a Korda Stúdió látogatására, ahol még egy borospince is "útba lesz ejtve".


  Akinek szervezett útra nincs pénze, buszon, vonaton ingyen utazik, miért ne menne? Múzeumok nagy részébe belépődíj nélkül bemehet. 


  Nemrég véletlenül betévedtem egyik nyugdíjas szervezet heti "fogadó órájára". A hosszú asztalt körül ülve különféle egyszerű sütik, kekszek, vagy épp kifli karikák társaságában beszélgettek a tagok, miközben épp egy autóbuszos utat szerveztek Gyopáros fürdőre, de nemrég voltak Tőserdőn. 


  Olyan est is volt, ahol  senior bár zongoristák nosztalgia zenével emlékeztették a szépkorúakat a 60-as évekre.


  Mindez a déli határ közeli régióban, nem Dunántúl, vagy Pest megye.


   


   

  2016-09-25  11:30
  Kusza (65559)
  előzmény:
 4. 2016-09-25 14:0565560.

   nagyon tetszik  ! irigyellek ! pisztrang es sorocske !


  es kedves emberek !

  2016-09-25  11:30
  Kusza (65559)
  előzmény:
 5. 2016-09-25 11:3065559.

  Voltam a múlthéten is kirándulni Lillafüreden. Városunkban nagyon megbecsülik a nyugdíjasakat, most is ingyenes vonatozás volt, kaptunk egy uzsonna csomagot is. Sajnos nem volt senki ismerősöm, akivel indultam volna, de a vonaton nagyon kedves emberek voltak, nem éreztem a hiányát. A fele társaság egy elég hosszú gyalogtúrán vett részt, a többiek a vízeséshez és a függőkerthez mentek. Én az előbbit választottam, egy erdei oltárnál voltunk, a Limpiáni keresztnél. A végén születésnapon révén, megvendégeltem magam egy pisztrángos tányérral, ja és egy pohár sört is ittam!

  2016-09-23  03:55
  hus (65538)
  előzmény:
 6. 2016-09-25 11:0165558.

    A pedagógusgyerekeknek gyakran volt rossz hírük. Hogy rájuk már nem jut a fáradt szülő "pedagógiájából". Ma inkább azt mondanám, hogy nem voltak alkalmasak a szülők a gyermeknevelésre - és hát az ő kezükben voltak a mi gyerekeink is.
    De hát miféle gonosz népséggel voltál körülvéve? Miféle ember az, aki egy nagy változás előtt álló kislányt halálra rémiszt? Fel nem foghatom.
     Te tudod okát, hogy férjed ilyen elkeseredetten ragaszkodik lányához? Arra gondolok, hogy nehéz lehetett neki nagyon, amikor ő pedig szinte kamasz fejjel a fehérek közé került. Bár akkoriban nem volt arabellenesség, sőt, különlegességnek számított a "külföldi". De azért egy érzékeny lelkű fiúnak így is nagyon nehéz lehetett az idegen világ.

  2016-09-24  14:29
  csinomjank (65551)
  előzmény:
 7. 2016-09-25 10:4865557.

    Emlékszel, Zsuzsa, az ÉS utolsó oldalán megjelentetett mindig izgalmas, nagy riportokra? Sosem felejtem el, hogy az újságírót paprikával kínálta a fóliasátor tulajdonosa, és figyelmeztette: ezekből vegyen, amazok a piacra mennek. Merthogy ezek kevésbé vegyszeresek.
    Nem véletlenül írták a gilisztatenyésztésnél, hogy ne adjunk nekik idegen zöldet, csak ami kertünkből került ki, és biztosan vegyszermentes. Csakhogy nincs mindenkinek kertje. Bár az általad idézett esetben nyilván volt. De hát termelni sem egyszerű.

  2016-09-25  05:31
  szizsuzsóka (65554)
  előzmény:
 8. 2016-09-25 10:3965556.

    A mikrohullám nem azért mikro, mert az egyes hullámok "terjedelme" kicsi? Hanem, mert kis távolságon hat? "nem hajolok közel, nem érhet, hiszen mikrohullám". Zsumikám, hát ezt én ezek szerint rosszul tudtam.

  2016-09-24  17:28
  Zsumi45 (65553)
  előzmény:
 9. 2016-09-25 08:2265555.

  Nagyon érdekes történetet írtál. Ilyen súlyos esetről nem hallottam. A metilénkék orvosi alkalmazásáról sem, csak mint indikátor festéket ismertem.- Látod, ez az "élethosszig tartó tanulás"". 


  Másik -analitikában is használatos- vegyszer az EDTA, ez pedig az ólom mérgezettek szervezetéből köti  le az ólmot. A 60-as években még ólmos mázat használtak, s a kemencéből kiszivárgó ólomgőztől megbetegedtek páran. Az üzemorvosunk azonnal letiltatta, s konferenciát rendeztek az össze hazai gyár részvételével üzem egészségügyi témákból. Tőlem kérte az összes, gyártásban használatos vegyi anyag listáját- s együtt böngésztük ki azok hatását a szakirodalomból.


  Sokkal később vált kötelezővé jelölni a veszélyességet ikonokkal, s mellékelni minden anyag forgalmazásához a biztonsági előírásokat. 

  2016-09-25  05:31
  szizsuzsóka (65554)
  előzmény:
 10. 2016-09-25 05:3165554.

  Sok féltudományos tévhit terjed a médiában , különösen a bulvársajtóban .


  No a spenótdolog nem ilyen tévhit. A nitrogéntartalmú műtrágyák használata felgyorsítja a levélnövények fejlődését . (nem tudom hogyan ) ezért a primőrtermelésben előszeretettel használják.


  Saját tapasztalat . Kb 31 éve hívtak egy 8 hónapos kicsihez ügyleten , hogy bekékült. Rohantunk . Megérkezvén jókedvű eleven kisbabát láttam , akit mintha befestettek volna. Arca szürkés, ajka livid volt, mint súlyos szívbetegeké. Hallgatózási eltérés nem volt. Már volt a praxisomban  methaemoglobinaemiás ( methemoglonóbinémiás  az új írásmód szerint? )gyermek, rögtön arra kérdeztem rá. Ásott kutak vize tartalmaz olyan sok nitrátot, hogy ezt kiválthatja.Vezetékes vizet használtak. Mit evett? Kiderült, hogy spenótot vett az anyuka , frisset a piacon azt kapta. Rögtön kórházban küldtem, ahol a fiatal doktornő behívta a főorvost, mert ilyet nem látott nem tudta mit kezdjen vele. Vénásan beadtam C vitamin, de az ilyenkor igazán hatásos metilénkék oldat nem állt rendelkezésre, mert nagyon bomlékony két-3 naponta ki kellene dobni. Nekik sem volt, de kórházi gyógyszertár tudott csinálni. Után nagyon tiltottan a gyereke számár a spenótot illetve salátát , kivéve , ha otthon termesztették.Az üveges csecsemőételek fő erénye az, hogy ellenőrzött körülmények között  készül )

  2016-09-24  17:28
  Zsumi45 (65553)
  előzmény:
 11. 2016-09-24 17:2865553.

  Igen, ez a kezelőjére vonatkozik. Régi készülékeknél a szekrény szétnyílhat. Bár, ha nem hajolok közel, nem érhet, hiszen mikrohullám.


  Én arra a rémhírre gondoltam, hogy a benne készülő étel rák keltő, mert átalakítja a fehérjéket.(?) Ha az étel színe, szaga, állaga nem tér el a szokásostól, akkor szerintem nem károsodott.  A spenótról is mondják, hogy a nitrogén tartalmú vegyületek nitritté alakulhatnak, s az nem jó.


   

  2016-09-24  16:12
  szizsuzsóka (65552)
  előzmény:
 12. 2016-09-24 16:1265552.

  A falunkban élőegyébként Budapesten is lakik fizikus professzornő szerint a mikró akkor árt, ha rossz szigetelése és a hullámok kijönnek. Ez úgy nézhető meg, hogy beteszel egy mobil telefont, és felhívodHa kihallatszoik a hangja , le kell cseréni a készüléket !

  2016-09-24  08:52
  Zsumi45 (65547)
  előzmény:
 13. 2016-09-24 14:2965551.

  "Nemigen tudhatjuk, milyen óriási félelmekkel küzdött nyolcévesen abban az idegen, nagyon idegen és ijesztő, kényelmetlen világban, amely rászakadt. "


   hat en gondolom , hogy mikor mar majdnem kozepiskolaskent idejott , rengeteg felelmet belevertek  az ismerosok es rokonok ..."itt ferjhez adnak kilencevesen , korbe fognak metelni , itt az utcan fejeznek le embereket , a nok sose vezethetnek autot ,a nok nem dolgozhatnak es nem jarhatnak iskolaba stb . stb . stb ."  szerencsere -mikor kijottunk 14 eve ,azert az interneten sok hiteles forras volt ,amibol tajekozodni lehet ...


   az igazi kihivas az , hogy egy kasztosodott tarsadalomban csoppentunk bele - hogy kozelrol szemlelhetjuk mennyire igazsagtalan vilagban elunk ,mert a vilag legszegenyebbjei jonnek ide kemeny fizikai munkat vegezni ... az ,hogy gyokertelen nagy varosi eletunket nem szakithatja meg nagyon a falura menekules ,mint otthon  - hogy igen nagy a fluktuacio   a gyuttmentek kozt ...nincs az emeri kapcsoltakban az a spontan baj ,mint egy kisvarosban otthon ...


  ___________


   de itt egyszer se zaklattak reszegek , fajgyulolok , ceganyok ....otthon mindengyikhez volt szerencseje


  itt nem volt egy baratunknak sem alkoholista gyereke -otthon 2 pedagogus baratnomnek is hetvegi alkoholista lett a gyereke meg alt . iskolaban


  nagyon szomoru hirek jottek - 

  2016-09-23  18:18
  klára13 (65544)
  előzmény:
 14. 2016-09-24 13:5265550.

  Kulonosen a furdoszobak a veszelyesek ! Anyu par honapja nem tudott kijonni a kadbol . Nem tudta megemelni magat . Elhagyta az ereje .Tobb, mint egy oraig tartott -amig kikaszalodott valahogy .


  Mondtuk is neki , hogy akkor ezekutan csak ugy vegyen kadfurdot -ha valaki tud rola .


  Nagymamam is cukros volt -az a fajta ,aki nagyon szigoru magahoz . Tobbszor tortek ra az ajtot ,mert reggel nem jott ki a hazbol .De nem volt hajlando hozzank a "varosba " bekoltozni .


  Nektek akkor szerencsetek volt anyukaddal , hogy hallgatott ratok .A balatoni telepulesik telen tenyleg nagyon elhagyatottak .Emlekszem kislanykent ,hogy elszomoritott az ures strandok latvanya  - a viharos balaton , a koparsag .


  ____


  Otthon nem divat idoskorban utazgatni . 


  De en 10 evig dolgoztam idosekkel  -kulfoldiekkel - idegenvezetokent . Az ilyen csoportos utakon 80 -90 % nyugdijas koru volt . Es beszeltem veluk -kiderult , hogy evente 3 -4 szer mennek hosszabb utra .Jo -tudom ,hogy ez anyagiak kerdese is -de a hozzaallase is .


  ____


   szep program volna ,amit felvazoltal  ....

  2016-09-23  05:23
  szizsuzsóka (65540)
  előzmény:
 15. 2016-09-24 13:2465549.

   hat igen -  csaladi beke .


   csiripelnek a madarak a parkban -uldogelunk az arnyekban - minden idilli .szep pentek delelott .


  a gyerekek elemennek cicazni ...erre a ferjem rakezdi megint " nem tudom , hogy fogom ezt tulelni stb ."


  legszivesebben felkeltem volna es otthagytam volna  .


  nekem nagy most a szabadsagom .hetkoznapokon .


  ________________________________________________________


  hogy visszajon-e es ertekel-e majd bennunket -azt az ido majd megmutatja .


  nem is az a fontos -hanem ,hogy jojjon tisztaba sajat maga ertekeivel is hibaival .


  valami onismereti kurzusra eljarhatna .


   


   

  2016-09-23  03:33
  hus (65537)
  előzmény:
 16. 2016-09-24 08:5965548.

  Boldog, jó hétvégét, kellemes idővel!


  KÖSZÖNÖM, HOGY BARÁTOM VAGY - Aranyosi Ervin verse
  Köszönöm, hogy befogadtál
  szíved közepébe!

  Köszönöm, hogy élni hagytál,
  s ne kérdezd elég-e?
  Úgy hiszem, hogy attól lesz szép,
  ez a mi világunk,
  közös céllal, szeretettel
  egymás mellé állunk.
  Együtt könnyebb átvészelni
  vihart, s nehézséget,
  minden, ami fájó, bántó,
  hamarabb ér véget.
  Összefogva, támogatva
  erősebb a létünk.
  Köszönöm, hogy barátom vagy,
  s közös útra léptünk.


  Ugye milyen aranyos?

 17. 2016-09-24 08:5265547.

  Zsuzsám! Nagyon finom! Valami hasonlót én is szoktam csinálni, 1 kg darált húsból, amit 2-3 részre elosztok és utólag kicsit tovább fűszerezem. egyenként: bazsalikom  vagy görög fűszer keverék,vagy több paradicsom, vagy piros paprika.... Ha nem tésztára teszem, akkor rakott zöldségbe ( karfiol, vagy kelkáposzta, karfiol, padlizsán, tök....)Lehet főtt rizst, v. főtt krumpli karikákat is közé tenni, leönteni tojásos tejföllel, vagy csak tejföl, mehet a reszelt sajt is a tetejére.Együtt átsül a sütőben, aztán lehet dobozolni. 


   Az elkészített darált hús egy részét lefagyasztom, pár nap múlva új ételhez új ízben használom fel.


  Családom jó szaftosan szereti, mert mikróban melegíthető, gyors ebéd akár a munkahelyen is.


  Más:


  A mikrót főzésre, sütésre nem használjuk, de odafigyelve, melegítésre használva nem ártalmas.Ameddig víz marad az ételben, addig nem gerjednek túl a molekulák.(gondolom én)


  Szerintem a grillezett étel, vagy a sütőben túlpirított legalább annyira ártalmas, mint a kíméletesen mikrózott. Hiszen a külsőleg kapott hő is éppolyan rezgést gerjeszt, mint a belsőleg. Nem?


  Még a barna rántás és a karamell is lehet káros, hiszen ott is sok a pörk anyag. 

  2016-09-24  06:40
  szizsuzsóka (65546)
  előzmény:
 18. 2016-09-24 06:4065546.

  Szervusztok ! Tegnap vásárolni voltunk . Csak a szokásos hetivásárlás Csináltam egy nagy adag "puszta pasta" nevű ételt ill. kifőtt tésztához valót Kell bele leveszöldség, káposzta hagyma , darált hús , paprika apróbbra vágva -- 


  fokhagyma , paradicsom . Füstölt szalonna kockákat megpirítom, hogy kijöjjön a zsírja. A pörcöt benne hagyom.   A darált húst átpirítom benne , majd a zöldségekkel együtt , puhára párolom. Ha túl darabos, kicsit még áttöröm . Azonos mennyiségű tölteléket és kifőtt tésztát összekeverek, vagy rétegezek. Tetejére reszelt sajt szükséges( anélkül is jó ) Kethup vagy valamilyen fúszeres paradicsomos mártás jó még rá. Kiadós és egészséges .


  Az Jancsó Miklóstól származik és   az egyik régi Nők lapjában volt . Az olaszos zöldséges tészták kissé magyarosított változata

  2006-02-21  21:43
  klára13 (1)
  előzmény:
 19. 2016-09-23 18:4365545.

    Óriási örömmel olvasok tyúkocskáidról, Hus. Hogy milyen jó dolguk van, és hát hogy így tojnak!!! Csudaklassz.
     Talán holnap már kakaskával térsz haza? Hangjára talán előkerül majd az az egyetlen eltévedt szegényke. Mert a kakaska folyton hívja a lányokat.
      Felidéződnek bennem az emlékek. Amikor hoztuk a szép, vaníliaszínű kakaskát. Este a lányok bementek szépen helyükre, kakaska pedig felült a kerítés két méteres oszlopának tetejére, ott kucorgott. Hagyta megfogni magát, és betettem a tyúkocskákhoz. Másnap már velük tartott gond nélkül.
     Igazi kis úr volt. Soha finom falatot meg nem evett, mihelyt talált valami finomságot, azonnal hívta a hölgyeket, felkapta eléjük dobta, majd ismét, ha nem csaptak le rá. Gilisztánál természetesen nem kellett ekkora produkció, azonnal elkelt. Kakaska csak nézte, hogy a finom falatok hogyan csusszannak le a torkokon, sokat feltálalt nekik, amire eggyel megtisztelte önmagát.
      Kiirtották a kertben a csigát. Kifosztották a hangyabolyokat, igazán sok hasznuk volt.
       Mit teszel a tetvek és atkák ellen?
       Ma is fáj szívem visszaemlékezve tudatlanságomra, azt hittem, nálunk ilyenek nincsenek. Pedig hát hogyne lettek volna! Ha másként nem lettek volna, hoztak volna a madarak, elpottyantva őket. Amikor erre ráébredtem, már milliószám voltak a tyúkházban, alig bírtam velük. 
      Vidámabb emlék: Bazsival elmentünk a nagy országos kisállat vásárra, és minden fiatal kakaskát tyúknak néztünk! Nagyon sok hibát követtem el,  remélem, te szerencsésebb, ügyesebb leszel.

  2016-09-23  03:55
  hus (65538)
  előzmény:
 20. 2016-09-23 18:1865544.

     Janka, nagyon bízom lányodban. Mert nagyon okos. Férjed árthat csak neki, ha mindenféle ígéretekkel visszacsábítgatná, mihelyt az első probléma felmerül. Mert gond az lesz. De meg tud birkózni velük. Okos lány.
     Nemigen tudhatjuk, milyen óriási félelmekkel küzdött nyolcévesen abban az idegen, nagyon idegen és ijesztő, kényelmetlen világban, amely rászakadt. És hogyan sérült lelke. Talán itthon kiheveri végre, hiszen ezért menekült ide. Ha biztatod, az biztosan jól fog esni neki.És ha érzi, bízol benne.
     Nagyon szurkolok neki.

  2016-09-22  22:31
  csinomjank (65536)
  előzmény:
 21. 2016-09-23 13:1465543.

  Köszönöm Hus, nagyon eltaláltad, hiszen Solymos Tóni a kedvencem.


  Kakas az bizony kell, apukám is mindig azt mondta, kakas nélkül nem lehetnek a tyúkok. Mit adsz pipiknek enni? Én mindig vegyes terményt adtam, búzát kukoricát, és napraforgó magot, ezt délután kapták. Reggelire apró krumplit, no meg krumpli héját összetörtem, és kukorica darával összekevertem, nagyon szerették, csak úgy kapkodták fel egymás elől.

  2016-09-23  03:55
  hus (65538)
  előzmény:
 22. 2016-09-23 12:0565542.

  Neked is Hus, minden szépet jót, éjjel-nappal!


  Te kellemes zenét hoztál, én meg találtam egy aranyos képet. 


  Barátnők:

  2016-09-23  05:58
  hus (65541)
  előzmény:
 23. hus
  2016-09-23 05:5865541.

  Jo reggelt kivanok, az elmaradahatatlan fincsi kaveval, sutikevel es jokedvvel.


  https://www.youtube.com/watch?v=7izigJc1C2Q


  2006-02-21  21:43
  klára13 (1)
  előzmény:
 24. 2016-09-23 05:2365540.

  Igen Janka mi idősebbek fárasztónak éljük meg a sok változást, Anyukád úgy tudom ,hozzám hasonló korú. Én pont 75 vagyok, és most már elmondhatom, hogy ha csak pár nappal is, de közelebb a nyolcvanhoz, mint a hetvenhez. A változtatás fárasztó, de kellő türelem esetén a kialakult új életforma szerencsés lehet. Az egyedülálló idősebbek esetén az éjszaka a kritikus. Elesik, nem tud felkelni, nem tud telefonálni.éjszaka senki sem hívja, ha kiabál sem hallják......Így szerencsés, ha van valaki a közelében .


  Ez volt a szorongásom anyukámmal . Ő a Balaton mellett lakott , szomszédok csak nyáron voltak, télen csak a 4.-5. házban laktak. Így késő ősszel mindig felhoztuk és a tél felét nálunk , másik felét öcséméknél töltötte Nem volt neki könnyű a változás, de biztonságban , melegben volt. Félretette a nyugdíját, ez jó érzés volt neki. Lányod , ha munkát talál , szálljon be a megélhetésbe , így anyukád élete kissé könnyebb lesz, lányod pedig megtanulja , hogy a sült galambok csak a mesében szálldogálnak.

  2016-09-22  17:04
  csinomjank (65533)
  előzmény:
 25. hus
  2016-09-23 04:1465539.

   Akkor a kakasnak jo dolga volt. Olyan aranyosak ezek a gyerekek a mondasaikkal egyutt. Jo megfigyelok, az o dolguk a legjobb minden kotelesseg nelkul.


  Zsuzsoka, tudom, hogy nem mindig fogalmazok jol, plane, ha keson van, de  anyi mindent akartam irni es probaltam osszehozni a lenyeget. magam  nem erzem , hogy is sikerult.


  Kakas meg mindig nincs. Nezegetem, meg vasaarra akarok menni, remelem a het vegen meg fogom tudni venni. Klarank hivta fel a figyelmemet, hogy fontos, hogy legyen kakas, mert meg a hangulatuk is megvalatozik akkor. Milyen igaz. Miert is nem rendeltem egy allatkaval tobbet, mar magam sem tudom. Talan nem akartam igazan.


  Elkepzeltem most az unokaidat, amikor meseltek elmenyeiket a nagymamnak toltott idokrol.


  Nem felejtem el en sem, sot a testverem  amikor itt volt felemlegettuk es olyan boldogan beszeltunk rola. Pedig mi mar lassan megvenulunk. De meg is. A nagyszulok, nagyszulok voltak. Milyen szerencsesek voltunk, emlekeinkben orokke fognak elni oriasi szeretettel. A legidosebb unoka noveremmel tudunk meg konnyes szemmel rajuk emlekezni, aldott lényükre, oriasi szeretetukre.


  Hiaba, na mindket oldalrol feleljthetetlenek josagukrol.


  Testverem mon. volt tavaly. Hozott nekem egy konyvet, azt mondta, olvassam el minel elobb. Kepzeld ahogy olvastam, a nagypapamrol irtak benne es kulonlegessegerol. Kepzelheted ezt a varatlan boldogsagot, persze, hogy igy  olvastam a rola szoloakat.


  Nekem elkepzelhetetlen  az,hogy gyerekeimet,  unokaimat ne tömjem meg szeretettel egy eletre.

  2016-09-22  06:28
  szizsuzsóka (65527)
  előzmény:
 26. hus
  2016-09-23 03:5565538.

  En is orulok a tojasoknak, mar alig varoom, hogy  csusza tesztat es csipetket csinaljak es szaritsak.


  Kineztem egy jo receptet a teszta kesziteshez, majd a gep meggyurja es a masik kinyujtja, igy majd cask tordelni kell es csipkedve pödörni.


  Te is emlekszel a szep tyukos korszakra?  Nagyon orulok nekik. Ma mar egy ora hosszat voltak kinn a nagy kertben. Hu de elvezik. En meg feltem oket, hogy el ne csavarogjanak , szeretem oket latni.


   


  Magdika, nagyon sok boldogsagot kivanok, meg tobb kirandulast es gyermekek latogatasat az elkovetkezokben is.


  https://www.youtube.com/watch?v=o7U8jvduadI


  2016-09-22  22:17
  Kusza (65535)
  előzmény:
 27. hus
  2016-09-23 03:3365537.

  Janka, akkor orulj, hogy kulon kivankozott menni toletek es orulj, ha vissza megy es kulon fog koltozni. Nincs ebben semmi kulonos az en szememben , csak kinott benneteket es onallo eletre vagyik.


  Nehez lehetett , kellett akkor neked sok turelem fenntartani a csaladi beket.


  Mit gondolsz, ha fogtok megint  talalkozni jobban fog benneteket ertekelni?


  A masik, hogy mindent megtettetek erte amit tudtatok, iskolajat befejezte, papirja meg van rola, a tobbi rajta mulik, hogy gyarapitsa az eddigieket.


  Csak alakuljon minden jol neki. Az a lenyeg.


  Figyelj azert oda, hogy mi tortenik a mamad es  lanyod kozott.


   


  Vegul is  most te kaptal szabaadsagot, igaz?

  2016-09-22  22:31
  csinomjank (65536)
  előzmény:
 28. 2016-09-22 22:3165536.

  Hat en  hagyom . Nekem sokkal kenyelmesebb .Nem okoskodik es vitazik velem senki minden aprosagrol , nem kell naponta neznem , hogy teszi tonkre magat ,nem hergeli senki a kis tesoit ellenem .


   Bekes vilag es csaladi elet .


  Azt mondjak ,aki 14 eves koraig egyke volt ,az az marad egesz eleteben .Most a mamajanal kielheti volt egykesege iranti nosztalgiajat .


  Ha visszajonne is jobb lenne ,ha valami kulon lakreszben elne . De hat erre nincs penzunk .


  Ahogy elment egyre inkabb ugy erzem , hogy a ket dudas egy csardaban esete forog fenn .

  2016-09-22  18:58
  hus (65534)
  előzmény:
 29. 2016-09-22 22:1765535.

  Hus jó Neked, hogy olyan szépen tojnak a pipik, én is nagyon boldogan gyűjtöttem be a tojásokat. 


  Nekünk is egyszer eltűnt egy szép fehér tyúk, sajnos csak akkor találtuk meg, mikor már nem élt. A kertben a bokrok közt egy összetekert drótkerítésben találtunk rá, oda betudott menni, de ahogy mondják, annyi esze van mint a tyúknak, visszafelé nem tudott jönni.

  2016-09-22  05:50
  hus (65524)
  előzmény:
 30. hus
  2016-09-22 18:5865534.

  Janka hagyd, hagy elje vilagat. Ra kell jonnie magatol, hogy maskepp is van elet, mint a mama es papa szarnyai alatt.


  Nem kell varni azt, hogy huszonakarhany evesen hazamenjen hozzatok.


  Irjal neki egy szep levelet ( ne emailt) , hogy mennyire orulsz annak, hogy onallo eletet akar elni es pont ott van anyukadnal, aki tud neki segiteni de o is segitsegre szorul, ez kolcsonos es jo. Mindenben segitse, amire szuksege van.


  Probalsz majd menni es meglatogatni oket ahogy tudsz. Engedd utjara. Ne tartsd vissza. Aztan minden rajta fog mulni a tovabbiakban. Akarhogy is fog sikerulni, mindebbol tanulni fog. Nektek is kell az o erdeket nezni a kirepulesben. Meg akkor is, ha faj nektek es testvereinek. Annyi megertest kapott mar toletek, job ez igy, hidd el.


  Minden penzt meger most es a tovabbiakban. Vigyazzon nagyon magara az a legyeg.


  Hogy is tanulna meg az otthonaban , ahol mindent megkapott idaig es szamara "unalmasnak" tuno eleteben, ha nem mashol es nem pont a nagymaminal.


  A tobbi az o dolga. Az o erdeke.


  2016-09-22  06:15
  csinomjank (65525)
  előzmény:
 31. 2016-09-22 17:0465533.

  tul sok meleg ruhaja az embernek errefele nincsen :neki van egy poncsoja es egy vastag kapucnis pulovere


  majd turkal maganak valamit -vagy regi ruhainkat is elhordhatja


  most itt egyre enyhebb az ido -kezdodik a kellemes evszak


  ___________________


   en is ugy velem ,hogy az idos emberek megszokott elet ritmusuk miatt nem nagyon szeretik a tartos vendegeket


  vagy pl . nem szeretnek annyira utazni ...nalunk legalabbis anyukam nem jon  -2011 ben anyosom volt itt -akkor kerdezgette , hogy o mikor johet - a ferjem meghivta 2012 -ben -azt mondta , hogy o mar nem megy senkihez sehova ,mert annyira faj sokszor a gerince

  2016-09-22  16:24
  Kusza (65532)
  előzmény:
 32. 2016-09-22 16:2465532.

  Janka nem irigylem anyukádat. Tudod nagyon szeretem az unokáimat, de nem szívesen venném, ha nekem kellene felelni értük. Azt mondják, a szülők feladata a nevelés, a nagyszülőké a kényeztetés.


  Hozott meleg holmit a lányod? Mert bizony most már hűvösre fordul az idő. 

  2016-09-22  06:15
  csinomjank (65525)
  előzmény:
 33. 2016-09-22 16:1765531.

  Köszönöm szépen Zsuzsa!

  2016-09-22  08:21
  Zsumi45 (65529)
  előzmény:
 34. 2016-09-22 09:3665530.

  Csak a ferjemert izgulok ! Hogy o tultegye magat az egeszen .


  A batyam is informatika koreben dolgozik videken -de azt mondja ,hogy nagyon nagy szerencseje volt es hogy ha elvesztene az allasat ,akkor sehova se tudna menni ott.Vannak szerencsesebb es szerencsetlenebb videkek .

  2016-09-22  06:35
  szizsuzsóka (65528)
  előzmény:
 35. 2016-09-22 08:2165529.

  Magdikám!


  Nagyon sok szeretettel köszöntelek születésed napján! Minden szépet, jót kívánok, még sok-sok ilyen napod legyen, egészségben, szerető családod körében! 


  2016-09-19  17:02
  Kusza (65504)
  előzmény:
 36. 2016-09-22 06:3565528.

  Nem minden rossz jő ártalomra! Meg kell tanulnia lányodnak is küzdeni ! Ha ő jól beszél és dolgozik angolul, itt talál helyet informatikusként vidéken is.Elég jól keresnek itteni viszonylatban Ami fő, kimozdult abból az álmos tespedtségből, amiben leírásod szerint volt. Munka nélkül csak durciból nem lehet tartósan megélni  még olyan gazdag országban sem, mint a Tiétek. Egy nőnek meg kell tanulnia gondoskodni is , segíteni . Erre most van lehetősége. ! Ne izgulj, mert ha nem tetszik neki visszamegy !

  2016-09-22  06:15
  csinomjank (65525)
  előzmény:
 37. 2016-09-22 06:2865527.

  Nagyon érdekesen írtad le izgalmas ténykedéseidet tyúkocskáiddal ! Van azért egy kakas is ? Állítólag az kell. Lehet, hogy már írtam, de megismétlem. Unokáim 6-7éves korukban nagyanyjuknál nyaraltak, mert menyem akkor tavasszal szült, mi meg dolgoztunk. Rengeteg élménnyel jöttek haza . Elmondták, hogy a mamának van 80 tyúkja és egy kakasa . A tyúkok naponta tojnak, az ő feladatuk a tojások összeszedése . Van egy kakas is ám ! De az nem tojik. Annak semmi más dolga nincs, csak búbolja a tyúkokat !

  2016-09-22  05:50
  hus (65524)
  előzmény:
 38. hus
  2016-09-22 06:2765526.

  Jo  reggelt kivanok sok-sok finomsaggal, kavecval es sutikevel, legyen szep  napotok.


  https://www.youtube.com/watch?v=1HnOFwqpLRQ


  2006-02-21  21:43
  klára13 (1)
  előzmény:
 39. 2016-09-22 06:1565525.

   Az apja nem tamogatta az otletet , hanem kenyszerusegbol vett neki jegyet  - mivel a lanyom a testveremet akarta mar ravenni , hogy kuldjon neki repulojegyet . Nagyon szegyelltuk magunkat ,mikor megtudtuk . Hogy ha el akar menni ,meg arra is lusta ,hogy dolgozzon egy honapot -hanem egy 2 gyerekes apatol szedne el a penzt !igy sok penzzel se latta el az apja .Azert ki tud jonni majd belole ,mert anyukam is eteti -meg amennyire csak tudja kenyezteti .2 honapra valo penzzel latta el az apja =abban bizvan , hogy utana hazajon .


  De ,ahogy beleneztem az ures ruhasszekrenyebe -nem ugy ment el ,mnt  aki vissza akar jonni .Mondtam is a ferjemnek -es nagyon maga alatt van . " Ha legalabb egy nagyvarosba ment volna , ahol a karrierjet epithette volna ! "


  Anyosomnak annyit mondott - hogy hazament anyukammal torodni ,mert ,aki eddig viselte gondjat rokon az nagyon lebetegedett . Ez eddig igaz is .


  Ha fel even belul nem jon vissza legalabb latogatoba ,akkor elveszti a vizumat is .


  Most intezi a lakcimet  meg az adoszamot meg ilyesmiket . Majd ha munkaba all es megkapja a fizeteset ,ami annyi lesz ,mint itt egy indiai ketkezi munkas bere ,akkor talan belatja , hogy nem veletlen , hogy annyi ember elmegy .Mi hiaba monjduk neki -rettentoen makacs .


  Ferjem hiaba mondja neki -vallalj munkat itt -vakaciozzal a nagymamadnal minden nyaron .Anyunak se olyan nagy orom tartosan az egesz . Egyszer ketsegbeesve hivott fel , hogy beszeljen a ferjem a testverevel ,hogy szerezzen  a lanynak munkat a hely legitarsasag informatikai osztalyan .De hat a sogorom mar tobb mint egy eve felkinalta a segitseget -es ez a lany csak megvonta a vallat -meg se koszonte . Most is segitene .neki nem kell . "nagyon buta" -kommentalta anyu . Hat igen -az . Se szep szo , se belatas csak a fajdalmas tapasztalas nyithatna meg az elmejet .


  ________


   szoval a babas alom a mihaszna nagylanyomrol szolna ? Lehet .


   


   

  2016-09-21  15:38
  klára13 (65518)
  előzmény:
 40. hus
  2016-09-22 05:5065524.

  El kell nektek ujsagolnom, hogy a pipiket mar egy parszor kiengedtem a ketrecukon kivul is. Borzalmasan elvezik a finom friss fuben valo valogatast. Igaz csak a vacsorajuk elott es nem volt meg egy ora sem naponta, de ugy tudnak orulni neki.


  Meg nem meseltem nektek, amikor a masodik 10 db csirket elhoztam, a keritesuk csak olyan volt, hogy eppen megfelelt.Az elso nap semi komoly nem tortent. A masodik nap delelottjen kijott 2 csirke azon a leheteetlennek mondott es valojaban hofogonak   es vedonek hasznalat  kis muanyag gyenge vacakon. Megelegedve, hogy viszonylag jol vannak az ujak a regiekkel bejottem reggelizni. Ferjem elmenes elott meg matatott az udvaron es egyszer cask jon be, hogy menjek gyorsan, mert Lillyke kergeti az uj  csirkekete az oldalso szomszed fele. Jaj nekem, a szivem majd kiugrott, hogy ebbol mi lesz most. Mert ugy megsajnaltam oket, hiszen a regiek mindig csipkedtek, kergettek el oket az ennivalotol is es a kozelukbol is. Rohantam ki es egy szem barna csirke maradt, a tobbi mind elmenekult.


  Ugy ereztem, hogy ott rogton vege let az egesznek, az oromomnek, hogy milyen szep ajandekot kaptam es most mar cask egy van beloluk.


  Lanyok 2 napig kerestuk oket, jartunk a bokrokba, hogy az en edes kis csoppsegemnek visszahozzuk az oromet. Mert amikor megtudta, hogy kedvenc  kutyaja elkergette oket es ok ilyedtukbe mentek ahova tudtak, hat ugy elkezdett uvoltve  sirni, ugy elkeseredett, szajat lebiggyesztette szinte a foldig, rohant a mamajaboz segitsegert.


  Jott a lanyom gumicsizmaba, mondta, hogy na keressuk oket. Estere  lett 7 csirkenk.  Bokrokba bujtak, a futok koze, megfogni szinte lehetetlennek ereztuk oket. Aztan Cukorbabam talalt egy tojast az egyik korhadt fa toveben, gondoltuk, ha mas nem less talan ha elve marad ejjel, akkor megint oda tojik es tudni fogjuk, hogy csak elbujt felelmeben. Ugy is tortent, masnap megint oda tojt egyet, de ot nem talaltuk. Delutanra visszajott a keriteshez es sikerult megfognom.  Mar csak ketto maradt el. Jarkaltunk ossze es vissza, minden fele, egyszer csak a ferjem meglatta az egyiket a a legsurubb bozotba. Harman probaltuk bekeriteni, de mindig sikerult elmennie tolunk, annyira felt az a kis draga. Vegul az utolso 20 percbre ketten maradtunk a ferjemmel es sikeresen megfogtuk.


  Ugy ereztuk, hogy oserdobe jarunk, mert kozben irtani is kellett azt a rengeteg osszenott novenyt, hogy haladni is tudjunk benne.


  Na meglett a 9-ik csibe is, de a 10-ik soha nem jott elo.


  Nagyon sajnalatam, nagyon megilyedhetett. Az oldalso szomszednak vannak csirkei, de nem akartam megkerdezni, hogy nincs-e nala. Mar lemondtam rola, ha pedig az ove lett, hat hagy oruljoon o is, mint en orultem az ajandek tiznek.


  Azota eros keritest csinaltunk, nem mertem le, de tobb mint 15 m hosszu es majdnem 5 m szeles. Helyuk van boven, imadnak repulni is benne. Van 2 csavargo aki mindig kirepul az erdobe, mert meg nem magasitottuk meg es a csibek szarnyait nem akarom levagni, vagyik levagatni.


  Igy jartunk csirke ugyben. Amikor megjottek a barna pipik mar 2 tojast tojtak egy par napig, aztan egyre tobbet. A feketes csibek eloszor csak neztek naggyot, amikor kotkodaltak,  igazan aranyosan es kerdoen. Viszont maegtanitottak ooket tojni.


  Na a tojos dobozommal is van kalandunk. Egy agynak a felso reszebol, ami konyvtarto volt keszitettem 3 tojo helyet, egy regi regi hutonek az also dobozat szalmavalbeleltem es meg 2 muanyag dobozt is elkeszitettem nekik.


  Na ezek nagyon szereethetik a biztonsagot, mert a regi hutodobozt, ami eros femdoboz, csak abba tojnak. Nem kellett nekik semi mas. Egy ido utan mindent kivettem a helyukrol csak a kek doboz maradt.  Igy turelmesen varnak egymas utan , hogy kipottyanthassak a tojasokat. Mar napi 13-16 tojasunk van.


  Ha meg lesz az uj otthonuk megcsinalom nekik nagyon kenyelmesre.


  Csinalatam nekik ulo rudat is, mar mindenkinek van helye.  Igaz az egyik egy eros nad, a lanyom vette a viragja tamasztojanak, de mar nem kellett nek, kidobta. En meg elvittem nekik. Meg szerencse, hogy meglattam. Szeretik. Jol bele tudnak kapaszkodni.


  Eddig a tortenet,  majd kepeket is teszek fel.


   

  2006-02-21  21:43
  klára13 (1)
  előzmény:
 41. 2016-09-21 17:0465522.

  Nekem is megvan a könyv ! Ha befejeztem a Pál Feriket  folytatom a dalai lámát. Érdekes, hogy bizonyos születési adatok szerint választják ki, és nevelik. Nem tudom, hogy az előzőek is ilyen bölcsek és okosak voltak-e . Ha igen akkor ez a nevelés hatásának legékesebb bizonyítéka .

  2016-09-21  15:45
  klára13 (65519)
  előzmény:
 42. 2016-09-21 16:5965521.

  No én is költöztem álmomban Régi családi otthonomból jöttem el dühösen, hogy itt egy percig sem maradok tovább, -mondtam volt sógornőmnek. Azt hiszem ő volt a fő oka ,hogy testvéremmel elhidegültünk,és mindig mást csinált ,mint amit megbeszéltünk. Sohasem tudtam , mire megyek haza.


  Még a mosott ruhát is vizesen hoztam el, dühösen. Túl toleráns vagyok, mindent lenyelek és néha robbanok. Ezt tettem álmomban is.

  2016-09-21  11:30
  csinomjank (65515)
  előzmény:
 43. hus
  2016-09-21 16:3965520.

  Szep napot tovabbra is nektek!


  Belepesi problemam volt a napokban, vagy is be tudtam lepni, cask beirni nem tudtam, mert ez a fekete  keret nem ugrott be nalam.


   


  A gyengelkedoknek jobbulast es mielobbi mentes napokat  kivanok.


  Marika szep verset hoztal megint. Janka gratulalok lanykad uj fejezetu eletehez. Kell ez neki majd meglatod. Maskepp fogja nezni a vilagot.


  Zsumika javulas utan tovabbi jo furdozest, mert az midennel tobbeet er.


  Klaram nem csodalkozom a pityergesen, hiszen baratnod most ezen megy vegig.Ha ugy is latszik, hogy valaki beletorodik, hat ketsegeim vannak. Inkabb el kell fogadnia a megvaltozhatatlant. Nehez, szinte elviselhetetlen fajdalom lehet ez a lelekben es ilyenkor elo kell venni amiert erdemes volt elni es visszaemlekezni a felejthetetlenre.


  Zsuzsoka  koszontelek szuletesnapodra en is, kivanok mindent es cask jot, szeretetben, boldogsagban toltsd el a tovabbiakat is igen jo egeszseg kisereteben. Finomakat foztel, sutottel most is es szerintem a tovabbiakban is te efogod a csaladot vendegul latni ezen a szep napodon.   Ugyan is erosen buszke vagy.


  Remelem senkit nem hagytam szo nelkul az utolso hozzaszolasom ota.


  Nalunk jo meleg van es probalom kihasznalni ameddig engedi magat. Kerti munkakat a jovo hetre tervezem, mert nem less olyan eros napsutes.


  Allatok jol vannak, haznezoben volt a ferjem tegnap az egyik baratunkkkal, mi lesz meg nem tudom. Jo ajanlataim vannak pedig ez ugyben.  De urake az elsobbseg, csak megmaradjon  az altalam valasztott, ha az o valasztottjuk  nem jon be. A baratunk talalt valami jot es o vitte el megmutatni . Ma arrol fognak beszelni.


  2006-02-21  21:43
  klára13 (1)
  előzmény:
 44. 2016-09-21 15:4565519.

     Zsuzsa, óriási hatással van rám a Jóság hatalma. Csodálatos könyv. Benne van a Dalai Láma, és még több is ennél.
     Nagyon elszomorodtam, mert nem vagyok olyan ember, mint akit ő leír. Olyanná lenni vagy születni kell, vagy olyan neveltetésben részesülni.
     Aztán még jobban elszomorodtam, olvasva erről már társadalmi méretekben szólva, és hogy nálunk mind megvalósult és valósul, ami az igazságosság és együtt érzés ellenére van. Minden. Hiánytalanul.

  2016-09-21  06:58
  szizsuzsóka (65514)
  előzmény:
 45. 2016-09-21 15:3865518.

      Hiszen ebben az álomban az egész élet benne van. Nagylányod zsenialitása, amely most éppen rejtőzködött, de lám, megtalálta az utat önmaga megváltására.
      Vajon mennyi ideig bírják ki egymást édesanyáddal? Mivel engedtétek útra? Gondolom, jó sok pénzzel, na és a mondattal: ide mindig visszajöhetsz.
       Bárcsak ne menekülne nagyon hamar haza. Nagyon kellene neki, hogy felnőjön, felelősségteljes emberré váljon. És az ilyesmire nem a kényeztetés, hanem ennek ellenkezője döbbent rá.

  2016-09-21  11:30
  csinomjank (65515)
  előzmény:
 46. 2016-09-21 15:2765517.

     Szép vers.
     Marika, valamiféle kibontakozás ígérete hangzott el részedre a jövőt illetően. Azóta is töprengek, vajon milyen műfajban? Mondd, lehet-e, hogy költő lakik benned? Vannak-e titokban tartott verseid? Na, elő velük!

  2016-09-20  12:21
  jara (65510)
  előzmény:
 47. 2016-09-21 15:2465516.

    Lehet, hogy itt valamiféle kivételezett világ van? Folyton süt a Nap, ha esik is csak rövid ideig, és már itt van ismét a verőfény.
     Sajnálom, hogy rád ragadt valamiféle gomba vagy bacilus. Ez a veszélyük a nagy közös lavóroknak.
     Tetszik a m betű kimaradása, hogy már második hullában esik az eső. Most fejeztem be Esterházy Péter Hasnyálmirigy naplóját, írja, hogy egy ideje mintha tilos lenne náluk kimondani a HAL-, még akkor is, ha az állat húsáról van szó. Ennél szellemesebben a rák szónál időzött el, amikor sült rákocskák voltak az ebéd.
    Ilyen sokára fejeztem be a könyvet, mert amikor meghalt, elment kedvem az olvasástól. Aztán most kissé elpityeredtem a végén. Minden pátosz nélkül írta, hogy most már sosem lesz egyedül, Hasnyálka mindig vele lesz, illetve, ÖRÖKKÉ, javította ki a szót.
     Keveset élt a kemó után. Néhány hónapot mindössze, és egyre rosszabb állapotban.

  2016-09-19  18:13
  Zsumi45 (65508)
  előzmény:
 48. 2016-09-21 11:3065515.

   mar reg osztottuk meg , hogy mit almodtunk . en gyereket szultem . persze ,csak ugy mellekesen .pont a gimis diszteremben egy eloadast vartunk - egy rongyba becsomagoltam es vartam az eloadast  . meg sem neztem milyen nemu csak az eloadas utan .kislany volt .. .aztan egy regi babakocsiban tologattam ,olyan alacsony ,panoramas kocsiban ,amiben meg bennunket tologattak a szuleink .nagyon ficankolt - kivettem . Koltoztunk  haza kisvarosunkba -es egy munkas  pakolt es kerdezte -levigyuk ezt a dolgot? - erre a pici megszolalt : Le !


  es kozben regi kis hazunkban voltunk es en csak magyaraztam a ferjemnek " nem tudom , nem tudom ebben a szegenysegben felnevelni .el kell mennunk ! "


  ______________


   nem tudom, mivel van ez az egesz osszefuggesbe


   mikor a nagylanyom bakfis lett ,akkor is egyre gyereket szultem almomban  - most is van egy bakfis lanyom , de a gyerekszulesbol mar kizartam magamat  meg ugy gondolom , hogy a termeszet  is kizart mar ...a tudatalattim meg fiatal ugy latszik