Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ráértek?

Tete
Létrehozva: 2016. május 6. 13:14

Kérdezem, hogy ráértek-e?


Gyerekekről, unokákról, hobbikról, filmekről, könyvekről, sütés-főzésről, kertészkedésről, utazásról beszélgetni? Tapasztalatokat, cserélni, újdonságokról hallani és megosztani? Ki hogyan tölti a szabadidejét? Pár hónapja lettem nyugdíjas, élvezem, hogy magam osztom be az időmet. Aktív vagyok, vidám, rengeteg minden érdekel. Akinek kedve van tartson velem. Úgy érzem végre azt csinálhatok amit akarok, és én sok mindent akarok.

  1. 2016. május 21. 14:2899.

    Amikor itthon vagyunk (én állandóan), a párom még dolgozik, akkor kb. nyolcig lustálkodunk. Ha menni kell valahová akkor persze kelünk.  Ha felébredünk, valamelyikünk főz kávét, a párom szereti megnézni a reggeli Hiradót. Én inkább figyelem az ágyból a madáretetőt, a fákat, lesem a mókusunkat. Hétköznap háromnegyed nyolckor felkelek integetni. Akkor indul a menyem a két kicsivel, iskolába, bölcsibe dolgozni. Sokszor pizsamában, de kimegyek, mert ez szertartás. Kikisérem őket, kicsit bohóckodunk, szép napot kívánunk egymásnak és mennek. Akkor nekem is kezdődik a nap.

    előzmény:
    Christine (98)
    2016-05-21  11:24
  2. 2016. május 21. 11:2498.

    A laposkúszásban azt utálom leginkább hogy amíg én igyekszem néma csendben végezni a dolgomat elvégre alig hat órát alhat csak a férjem, addig tuti hogy a postás ezerrel nyomja a csengőt, csörög a mobil, csörög a vezetékes, becsönget a szomszéd. Szóval mintha ilyenkor mindenki összeesküdne az az ember ellen.


    Tete. Jó nektek ha tudtok ennyit lustizni. Én nekem ahogy kinyílik a csipám kivet az ágy, képtelen vagyok megmaradni benne, pedig néha jó volna.


     

  3. 2016. május 21. 11:2397.

    Mi már csak ilyenek vagyunk. Ültetnem kellene, de annyi kedvem van hozzá, mint rossz lánynak a jámborsághoz. Pedig muszáj lesz.  Mi még nem csináltunk idén lecsót. Azt a kedvesem tudja nagyon jól főzni. Persze én meg mindent kézhez készítek neki. Bográcsos meg grilles dolgokat is tud is, szeret is. A menyem és az unokák is nagyon bírják, amikor a Papa süt-főz. A fiamnak soha eszébe nem jutna. Alapvető dolgokat megcsinál, ha pl. nincs vacsora a gyerekeknek, de nem érdekli, eszébe nem jutna szórakozásból főzni. 


    Christine az olcsó eper mit kóstál ?


    És már kérdezek is, ha nem baj. Mi olcsó, mi drága nálatok? A rezsi sok, az élelmiszer, a ruhanemű, az utazás?


    Itt ragyogó napsütés van és meleg is. Egész nap az udvaron, a kertben leszünk. Én annyira szeretem.


     

    előzmény:
    manyuska7 (96)
    2016-05-21  10:51
  4. 2016. május 21. 10:5196.

    A  laposkuszást 31 évig gyakoroltam,aztán úgy megszokta,hogy most is lábujjhegyen kell járnom,ha alszik,ha,ha,ha.


    Szép idönk van ilyenkor jobb a kedvünk is.

  5. 2016. május 21. 09:3895.

    Sziasztok.


    Itt kezdetben sem volt nagy fellángolás, (ahhoz túl "hétköznapi" a téma). De látod még abból is morzsolódtak le, pedig Nessy és Gemini is érdekelt volna. Remélem semmivel nem bántottuk meg őket.  Ha valakit nem érdekel valaki vagy valami azt nem lehet erőltetni. A kávét mi ötkor ittuk meg az ágyban, aztán nyolcig még lustálkodtunk.


    A laposkúszásos közlekedést ismerem. Nálunk is van ilyen, ha a párom munkája úgy alakul.

    előzmény:
    manyuska7 (93)
    2016-05-21  05:49
  6. 2016. május 21. 09:1194.

    Szép reggelt! Jó a kávé. Nekem dolgozik a férjem egész hétvégén, igaz éjszaka, de attól nem jobb mert ilyenkor napközben laposkúszásban vagyok a szőnyeg alatt nehogy felébresszem. Majd kinézek a piacra van e megint olcsón eper, mert amit szerdán vettem az fölfaltuk. Persze megint esik.

  7. 2016. május 21. 05:4993.

    Szép jó reggelt kivánok.


    Finom kávét hoztam, ,én most ittam meg,no nem itt az ágyban ,ahol laptopozom,mert félek,nehogy kiömöljön.


    Klári


    irtam a topik megnyitásadkor,hogy kezdetben milyen nagy a fellángolás ,azután kimaradnak,pedig 5 perc idöt lehetne szakitani arra,hogy pár mondatot beirjunk.


    Nálunk a hétvége porszivozás és fözés lesz,de most még kicsit pihengetek,d.u.szeretk olvasgatni vagy rejtvényezni, szoktam nézni a "Gasztroangyalt,majd a Kismenöket.Te nézed?


    Legyen nagyon szép hétvégünk.


     

  8. 2016. május 20. 15:0092.

    Ibolya.


    Éppen azért kérdeztem, hogy ne lepődjek meg, ha Te sem írsz.


    Christine kedvesen válaszolgat a kérdéseimre. Én csak pár országban jártam oda is nyaralás illetve körutazás alkalmával. Jó olvasmány a blogja.


    Páromnak mégsem kellett elmennie, nem lesz magányos a hétvégém.

    előzmény:
    manyuska7 (89)
    2016-05-20  13:40
  9. 2016. május 20. 14:0791.

    Tete. Már jó pár éve írom a blogot. Jó olvasgatást hozzá!


    Hogy telik a napom? Erre nehéz válaszolni mert mindig változik a fiúk beosztásától függően, én vagyok a család ébresztő órája. Férjem folyamatos műszakban dolgozik 12 órás munkanapokkal hol éjjel, hol nappal. Gyerek meg suliba jár hol délelőtt hol délután. Ha senki nincs itthon, na azok a napjaim a legsűrűbbek, mert igazán akkor tudok rendesen takarítani. Itt a szigeten a nagy páratartalom és a túlzásba vitt hőszigetelés miatt a penész állandó vendég az ablakfülkékben, fürdőben, stb. Hiába fúj rá az ember penészölő szert, ecetet, akármit. Rendesen csak tömény domestos-al lehet eltávolítani. Szóval mikor nincs itthon senki a fürdőt a padlótól a plafonig lekenem, plusz az ablakoknál majd elmegyek vásárolni, kirakatot nézni úgy két órára legalább. Aztán hazajövök és leöblítem az egészet, majd kereszthuzattal szépen átszellőztetem a lakást. Aztán jöhet a porszívó meg a többi. Érdekes hogy itt tisztább ugyan a levegő mint otthon, viszont porosabb. Szóval port törölni nálam fő állásba lehetne a sok csetresz, mütyür miatt. Gyűjtögető típus vagyok, teli a lakás porfogókkal. Főzni régebben kétnaponta főztem, de az étlapunk lassan kezd el angolosodni rengeteg frissen sült hús félével, úgyhogy most már majdnem minden nap főzök is. Ha túl vagyok a házimunkán és a főzésen és épp titkárnőt se kell játszanom (én intézem mindannyiunk összes hivatalos ügyét), illetve nincs sürgős vásárolni vagy bámészkodni valóm odakint akkor az időm nagy részét a számítógép előtt töltöm.  A gépen olvasok könyveket, újságokat, híreket. Ezen nézek filmeket, sorozatokat, mondhatni a gépen tévézek. Mivel szeretek fotózni, így megtanultam digitális úton fotókönyveket készíteni, amiket később rendes könyv formába megcsináltatok. A számítógépen élem a társasági életem is. Email, blog, facebook. Régebben többet írtam mind a blogot, mind történeteket, novellákat. Mindenesetre unatkozni nem szoktam.


    A fiam software engineer magyarán programozó lesz ha befejezte az egyetemet. Leginkább a hálózat építés meg a rendszer biztonság érdekli eddig. Egyenlőre az első évvel végzett, szóval még akármi is lehet végül.   

    előzmény:
    Tete (87)
    2016-05-20  13:09
  10. 2016. május 20. 13:4190.

    :Javitás:bocsánat 3-an.

  11. 2016. május 20. 13:4089.

    szervusz Klári.


    ugy néz ki,hogy csak ketten maradtunk,amilyen nagy hévvel indult ,épp ugy lelassult,én csa a jövö hét közepén indulok,addig sok dolgom van.


    Majd még irok.


  12. 2016. május 20. 13:1688.

    Ibolya mikor utazol? Jó pihenést kellemes időtöltést Neked.

    előzmény:
    manyuska7 (84)
    2016-05-19  16:57
  13. 2016. május 20. 13:0987.

    Igazad van, figyelmetlen voltam. Elkezdtem olvasni a blogodat. Időnként jókat derülök rajta. Néha meg csak ámulok, mennyi bátorság volt bennetek. Leírod, hogy aki háztartásbeli, annak, hogyan telik egy napja? Úgy általánosságban. Engem az unoka szokott faggatni, Mama amikor mi nem vagyunk otthon, meg a Papa sem, akkor te mit szoktál csinálni?  


    Nálunk sok mindent megtanítanak (?) amit aztán sügősen el is felejthetsz, mert soha, de soha nem lesz rá szükséged. Alapvető  dolgokat meg nem. A fiad milyen pályára készül? Üdvözlettel Klári

    előzmény:
    Christine (86)
    2016-05-20  12:40
  14. 2016. május 20. 12:4086.

    Tete. Az iskolát itt 5 évesen kezdik a gyerekek primary school-ban ahol hat osztályt járnak, majd a hetedik évet már a secondary vagy high school-ban kezdik és oda járnak öt évig. Ez utóbbi végén van az itteni "érettségi" 16 éves korukban. Ezekben az iskolákban mindenhol kötelező az egyenruha. A tananyag hogy is mondjam...másabb. Más dolgokat helyeznek előtérbe. Persze a matek és az angol kiemelten fontos. De a többi tantárgyból inkább csak ízelítőt kapnak. Pl. földrajzból nem tanulják a kontinenseket. Viszont sok mindent tanulnak ami az életre készíti fel őket. Magyarán itt nem a lexikális tudáson van a hangsúly, hanem azon hogy kapjanak egy induló csomagot a nagybetűs élethez. Persze a mi szemünkben műveltségileg lehet hogy gyengék, de egyszerűen más dolgokat tartanak fontosnak. És úgy vannak vele akit érdekel valamilyen téma az sulin kívül nyugodtan utána olvashat, vagy később tovább tanulásnál arra szakosodhat. A tananyag primary-ban még egyáltalán nem megterhelő, házi feladat is alig van, de van ahol nincs is. Úgy 6. osztálytól kezdenek bekeményíteni és komolyabb terhelésnek kitenni őket, mert a 7 osztályt már a high school-ban kezdik. Ott pedig már komolyabb minden és szaporodik az otthoni lecke is. Segítséget, korrepetálást első perctől kezdve kapnak. Mondjuk én úgy tapasztaltam ez elsősorban az angolra és a matekra vonatkozik. Az iskolában töltött idő általában kb. 6,5 óra konkrétan  9-től 3:20-ig. Ebből egy óra az ebédszünet. A tanórákon kívüli felügyeletet a suli nem igazán látja el. Legjobb esetben reggel nyolctól van "morning club" ahová le lehet passzolni egy órával suli előtt a gyereket. Suli után szintén  vannak különféle sport vagy ismeretterjesztő klubbok, de max 4 óráig, aztán vége. Különleges tantárgyak inkább high school-ban vannak, ott van pl. olyan óra hogy dráma, vagy építkezés, fotózás, tánc, média-ismeretek, üzleti képzés, számítástechnika. Ez itt még nem szakképzés, hisz végül csak egy gimis érettséginek megfelelő papírjuk lesz róla, de már ekkor is van lehetőség az érdeklődési körüknek megfelelő dolgokat is tanulni. Ami számunkra fura lehet még hogy amit mi biológia, fizika meg kémia néven tanultunk azt itt  science (tudomány) név alatt egy tantárgyként tanulják.


    A tanórák hossza változó. Primary-ban 30 perces órák voltak 5 perces szünettel és egy órás ebédszünettel. High school-ban már 40-45-50 perces órák vannak.


    Még a legelső hozzászólásomban írtam hogy háztartásbeli vagyok. Ezért érek rá.

    előzmény:
    Tete (85)
    2016-05-20  03:21
  15. 2016. május 20. 03:2185.

    Szia Christine.


    Írnál a tanításról? Tanulnak a gyerekek valami különleges tantárgyat? Ott is úgy oszlik meg, hogy 45 perc tanítás majd szünet? Alsóban ott is egy (két) tanító van? Hordanak egyenruhát? Ami eszedbe jut és másképp van mint nálunk.


    Az én unokám első osztályos. A főbb tantárgyakat, írás, olvasás, matek, két tanítónénivel tanulják. Spec. tantárgyalkat pl. nyelv mással. Napköziotthonos az iskola alsó tagozatban. Reggel negyed 9-re mennek és du. négyig vannak. Hétfőn viszik a táskát, pénteken hozzák haza. Hét közben megtanulnak a suliban.  A délutáni időszakban biztosítanak "külonórákat", tánc, kézműves foglalkozás, plusz nyelv, sportolási lehetőségek. Háromszori étkezést kapnak. A felsősök, 5. osztálytól, az ebéd után eljöhetnek, nekik nem kötelező a napközi, viszont lehetnek tanulószobások. Akik szintén megcsinálják a suliban a leckét. Nálunk 8 év az általános iskola. Félévben és év végén bizonyítványt kapnak. Szept 1.-én kezdődik a tanév és június közepéig járnak. Van karácsonyi és tavaszi szünet. Időnként egy-egy nevelésmentes nap. Akkor nincs tanítás, de van ügyelet. Vannak kirándulások, bábszínház a nagyobbaknak színházlátogatás, egésznapos sportesemények, családi nap.


    Még azt nem írtad, hogy Te is dolgozol? 


     

    előzmény:
    Christine (83)
    2016-05-19  11:13
  16. 2016. május 19. 16:5784.


    cho of Animal Gardens ~ America's Got Talent 2011, Minneapolis Auditions2
  17. 2016. május 19. 11:1383.

    Tete. Kérdezhetsz nyugodtan itt is. Igazából senkinek az üzeneteit nem tudom megnyitni, egyáltalán az üzenő rész nem működik csak az üzenetek főoldalt tölti be újra meg újra bármire kattintok is. Nem tudom másnak is van e ilyen gondja, mert én elég rég nem használtam. De ha jobb szeretnél privátban írni akkor a blogomon keresztül utol tudsz érni. A profilomban ott van a blog címe.


    Befőzés. A vidéki, és főleg idősebb emberek raknak el dolgokat, főznek be lekvárt. De azért ez nem egy általános valami. A konzerv ipar itt is ugyanúgy megölte ezt. Egyszerűen nem éri meg befőzni. Plusz tegyük azt is hozzá, hogy itt a középkategóriás konzervekből sincs kispórolva a hozzávaló, vagyis nagyon jó minőségűek.


    A távolságtartás az megvan. Félreértés ne essék a kis falvakban mindenki rád köszön és mosolyog. De ennyi, nem állnak veled szóba. Sokkal messzebb kell Londontól menni ahhoz hogy igazi barátságos embereket találj. Olyanokat akik nem félnek megszólítani egy idegent. Kivételek ugyan mindenhol akadhatnak, de összességében mi azt tapasztaltuk hogy évek kellenek ahhoz hogy szóba álljon egy angol veled. Az előző lakásunknál konkrétan négy évbe telt mire a szomszédok nem csak egy biccentéssel köszöntek hanem meg is szólítottak.

    előzmény:
    Tete (80)
    2016-05-19  03:32
  18. 2016. május 19. 06:1282.

    szervusztok


    már kávéztam,szomorú idö mutakozik,ma többfelé kell mennem,haza vinni az Avont,d.u. mosok.


    Klári


    valóban úgy van,hogy szinte semmit nem érdemes eltenni,5 éves barackéekvárom van,már nem eszünk annyi édességet,mint régen,savasit.Én nem fogok eltenni epret,nem is édesek,nincs eperizük.


    Majd szeptemberben teszek szilvaizet,mert ezt derelyéhez használom,a télen vettem egy gépet,ami kinyújtja a tésztát.vágni csak 2 félét tud,vékonyt és széleset.


    Legyen szép napunk sok vidámsággal.

  19. 2016. május 19. 03:4381.

    Szia Ibolya.


    Tudod a jelenlegi árak mellett annyit venni, hogy az ember befőzzön, tegye hozzá a  drága cukrot? Aztán vagy eláll vagy nem? Ha teszed hozzá az oly divatos zselésítő anyagokat, akkor az már megint nem természetes. Én savanyúságot szoktam eltenni, mert mi nem szeretjük az ecetes dolgokat, hanem a csemege, azaz édesebben ízesített savanyúságot. Régebben tettem el lecsót is, de még mindíg van pár üveggel, így azt mostanában nem szoktam. Tettem el kovászos uborkát télire. Az nagyon bejött. Zöldbabot fagyasztani szoktam. Idén majd  az aszalást fogom bevetni, mert Karácsonyra aszalógépet kaptam. Nagyon szeretjük olyan módon a gyümölcsöt. Még a házi vegetát is ki szeretném próbálni szárított zöldségből.

    előzmény:
    manyuska7 (79)
    2016-05-18  19:56
  20. 2016. május 19. 03:3280.

    Sziasztok.


    Christine megint érdeklődök. Ott is van befőzés mint nálunk? Raknak el a háziasszonyok savanyúságot, befőttet? Nyitottak az emberek vagy tényleg hűvösek és kimértek az angolok? Nagyon sok kérdésem lenne, ha nem baj.


    A privit azért küldtem, hogy megadhatom az email címemet, ha nem akarsz nyilvánosság előtt ilyesmikről írni. Bár nincs ötletem, ha nem tudod megnyitni a privát levelet, akkor ez hogyan oldható meg.


    Gemini élete is érdekelne az ikrekkel. Hiszen a fiúk már kiskamaszok. A fiamnak volt egy kollégája ott hármas ikrek vannak. Én mondtam amikor elindultak, hogy nehéz lehet háromfelé szaladni utánuk. Azt mesélték, hogy nem mennek "százfelé". Van köztük egy aki olyan kis "vezéregyéniség" és a másik kettő körülötte van.


    A zöldségesnél 1200 pénzért van olyan eper mint a nagykönyvben. Két hete olcsóbban vettünk. Nem volt ennyire szép, de eperízű volt. Ezek a hatalmas mesébe illő szemek, talán ízetlenek. Mi igazság szerint az apróbb gömbölyűbb fajtát vennénk, ami édes, zamatos. A kertben most kezd szinesedni, de csak húsz tő van kb. az meg a gyerekeké. Olyan örömmel csipegetik. Egyik évben vettem egy kis fa ládával pár kilót. Dugig ettük magunkat, a maradékot leturmixolva lefagyasztottam. Milyen finom csemege volt az télen.

    előzmény:
    Christine (78)
    2016-05-18  19:26
  21. 2016. május 18. 19:5679.

    Szép estét lányok.


    nálunk is árulnak már epret,elég elfogadható áron,de nem édes,nem tudom,mit lehet belöle késziteni,sok cukor kellene a dzsemhez,tettetek-e már befötet belöle,állitólag lehet,de sosem probáltam még.

  22. 2016. május 18. 19:2678.

    Szép estét! Olvaslak titeket, csak ha úgy nincs mihez hozzá szólni akkor hallgat az ember.


    Ma itt is egész nap esett. Jól el is áztam mikor kimentem a piacra. Most vettem idén először epret. Konyházás terén én épp recept gyűjtésben vagyok hogy mihez lehetne kezdeni ezekkel a tengeri halakkal. Rántva, vagy grillezve már unalmas ezért keresgélek.

  23. 2016. május 18. 10:2977.

    szia Ági


    Én Szoboszlóra  szoktam menni,csak strandra,már 7x voltam ennél a családnál.ahol egy lakrészem van.Nagyon szeretem ott,szép lakás,szép udvar és csend,már az én koromban ez kell.


    -menüt mindenhol lehet kapni,reggelit,vacsorát magam készitem,van amikor fözök,van amikor hideg ételt  eszem.


    Én szeretem a csevegős témákat,mindenki másként éli az életét s ez igy jó.Jó lenne,ha jönnének,biztos kevés idejük van,munkahely,család és egyéb elfoglaltság.Nekem az Avon,ami a családon kivül van,innen jön egy kis pluszpénz.


    legyen szép délutánod.


     

    előzmény:
    Tete (76)
    2016-05-18  09:55
  24. 2016. május 18. 09:5576.

    Sziasztok.


    Ibolya, hová szoktál utazni? 


    Itt nálunk több helyen is van sült hal, lehet válogatni. Lehet egyik nap a hétvégén el is megyek.


    A többiek nagyon eltűntek. Sajnálom, ha nem jönnek többet. Kár, hogy az ilyen "hétköznapi" témák, már nem számíthatnak érdeklődésre. Pedig nagyon szerettem volna egy családias, nem veszekedős meg beszólogatós új topicot.


    Gemini, Christine, Ági várunk benneteket.


    Tegnap is többször eleredt az eső, de volt napsütés is. Most olyan nagyon egységes szürke minden. Megint esni fog?

    előzmény:
    manyuska7 (75)
    2016-05-18  06:40

Címlap

top