Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Iran2

Torolt_felhasznalo_598102
Torolt_felhasznalo_598102
Létrehozva: 2009. július 4. 16:54

Sziasztok!

Ez itt az Irán topic folytatása.Kedves Iran topiclakók!Itt kellene folytatni a beszélgetést az iránnal kapcsolatos dolgokról,felfedezésekről,érdekességekről.Úgy gondolom itt már jobban lehet koordinálni a topicot.Gyertek!

  1. 2009. augusztus 25. 12:4859.

    Szerintetek milyen származású a lány...?

     

    Egyértelmű, nem egyértelmű? Mire tippelnétek? Jellegzetességek?

     

    Tágabb, vagy szűkebb körben. Mondjuk: "Közel-keleti", vagy arab, török, kurd, azeri, perzsa, stb...

     

    Szerintem: "perzsás"

     

    De ez csupán az én meglátásom...

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2009. augusztus 25. 12:3658.
    Sajnálattal látom, hogy eltűnt több Niloofarral lefolytatott kedves hozzászólásunk is az utóbbi napokból...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_451749
    Torolt_felhasznalo_451749
    2009. július 31. 00:3557.
    Szegény,pedig milyen szép nö volt
    előzmény:
    Juszuf100 (56)
    2009-07-31  00:01
  4. 2009. július 31. 00:0156.

    Mellékelni akartam...

     

    előzmény:
    Juszuf100 (55)
    2009-07-30  23:55
  5. 2009. július 30. 23:5555.

    Kedves, az iráni emberek életét szívükön viselő Ismerőseim!

     

    Mellőzve igyekezvén a csúnya - mindennapjainkat átszövő politikát-,  van egy olyan helyzet, amelyet nem lehet, nem szabad figyelmen kívül helyezni. Egy részről talán nyilvánvaló okból és célzattal, a nyugati sajtó feszült figyelemmel és állandű jelleggel beszámol az ominózus június 12-ét követő iráni zavargásokról, a zavarról.

     

    A legújabb cikk ->  Nedára akartak megemlékezni

     

    Röviden idézve:

     

    ...

    "Az iráni hatóságok rendőri erőt vetettek be csütörtökön, hogy feloszlassák a Teherán több pontján összegyűlt ellenzéki tüntetőket, akik meg akartak emlékezni a Mahmúd Ahmadinezsád elnök vitatott újraválasztása nyomán kirobbant tüntetések halálos áldozatairól...Estére mintegy háromezer tiltakozó sereglett össze az iráni főváros központjában lévő, hatalmas szabadtéri imahelyen, a Grand Moszalánál...Ennek oka egy szétvert délelőtti gyászszertartás volt...Tették azt annak ellenére, hogy a hatóságok megtiltották, hogy az ellenzék gyászszertartást tartson ott a június 20-i, különösen heves tüntetések áldozatainak emlékére...'Halál a diktátorra!, Engedjétek szabadon a politikai foglyokat! Mir Hoszein!' - skandálták...Más tüntetők kukákat és autógumikat gyújtottak fel a közeli utcákban, és a környéken számos autós folyamatos dudálással adta jelét, hogy támogatja a tüntetést...Az ellenzék szerint Ahmadinezsád tömeges csalások révén nyerte meg a választást...Neda Aga Szoltant június 20-án lőtték le, pedig nem vett részt a tüntetéseken, csak nézelődött...Mir Hoszein Múszavi iráni ellenzéki vezető [ - még délelőtt ] megpróbált csatlakozni a gyászolókhoz Neda Aga Szoltan sírjánál...Múszavi és Mehdi Karúbi, az ellenzék másik vezetője korábban engedélyt kért a belügyminisztériumtól egy gyászszertartásra, de az engedélyt megtagadták. Ezért döntött úgy a két politikus, hogy csatlakoznak Neda családjához a lány sírjánál, a Teherántól délre található Behest-e Zahra temetőben. Karúbit odaengedték a rendőrök, Múszavit azonban nem...'Múszavinak nem engedték, hogy elszavalja az ilyenkor szokásos verseket a Koránból, azonnal körülvették a rendőrök és az autójához vezették' - mesélte egy szemtanú a BBC szerint...szemtanúkra hivatkozva azt írja, a rendőrség gumibotot használt, hogy feloszlassa a temetőben összegyűlt több száz fős tömeget...'Puccsista kormány, mondjon le!' - kiabálták közben a temetői tüntetők, akik közül többen kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik itt is őrizetbe vettek néhány személyt, köztük Dzsafar Panahi filmrendezőt, az iráni filmművészet külföldön többször díjazott neves képviselőjét, Panahi feleségét és a lányát is." (...)

     

    Néhány dolgot viszont - többé-kevésbé - bizonyosan tudhatunk:

     

    1. a Nyugat el akarja tüntetni Ahmadinezsádot

     

    2. az iráni politikai elit sem szimpatizál Ahamdinezsáddal (nehezen ellenőrizhető bennfentes információ - az események is alátámasztják)

     

    3. Ali Khamenei főajatollah, siíta vallási vezető támogatja Ahmadint

     

    4. Az iráni elnök az olajbevételekből - mint afféle nemzeti kincsből - sokat oszott a szegény rétegeknek, az arab ellenállásnak és ezáltal kevesebb jutott Irán - egyébként gyors - fejlődésére, a munkahelyteremtésre

     

    4. Teheránban valószínűleg jóval többen szavaztak a reformer Muszavíra - itt vannak értelemszerűen az állandó zavargások, immár több, mint 1 hónapja

     

    5. FŐ KÉRDÉS: mi történt a választásokon. A Nyugat illegitimnek, egyértemlműen csaló, puccsista diktártornak állítja be Ahmadinezsádot - UGYANAKKOR hogy nem sikerülhet politikai támogatással, esetleges  külföldi segítséggel érvényesíteni legalább annyit, hogy új választásokat tartsanak...?

     

     

    Hivatalosan Ahmadinezsád 2x annyi szavazatot kapott, mint a Muszaví - elvileg a vizsgálatok "bebizonyították", hogy valóban ilyen népszerű a jelenlegi elnök.

     

    Véleményem szerint nagyon nehéz és komplikált ez az ügy, de biztos vagyok benne, hogy itt a siíta vallási vezető, Ali Khamenei szava, tisztelete, megbecsülése az, amely pellengére lett állítva, amelyben hisz az emberek nagy része.

     

    Mit gondoltok...? Messzire el lehet menni ezen a síkon...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2009. július 30. 23:2154.

    Nos, kicsit őrültek!

     

    A Samand-ban viszont szerintem nincs TempoMat, csupán üresbe tette az autó sebességváltóját, így a motortól függetlenül, lendületből gurulhatott az autó az egyenes úton...

    előzmény:
    Juszuf100 (53)
    2009-07-29  23:24
  7. 2009. július 29. 23:2453.

    -> Eszement iráni fiatalok kocsikáznak

     

    TempoMat-os Samand...(tartja a sebességet)?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2009. július 24. 16:0252.

    Sziasztok!

     

    Nagyon köszönöm a segítséget!!!!Tündérek vagytok!Majd még igyexem kigondolni pár jó kérdést:)

     

    Üdv : Cs.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_598102 (48)
    2009-07-22  12:20
  9. 2009. július 23. 20:3651.

    Kedves Csibrot, kedves Mindenki!

     

    A nyílt Iran topikban értékes amerikai vitapartnerünk, Houston figyelmébe ajánlottam a következő cikket. Azt gondolom döbbenetes! A szerző részéről a kiegészítő kommentek is érdemesek elolvasásra és további folytatás is várható. Egy fiatal atomfizikus járt Iránban, 2008 november-decemberében. Érzésem szerint megkedvelte, megértette, megérezte és bizonyos fokon szimpatizált az iráni rendszerrel, ezt főként szubjektív kommentjeiben fejezi ki a kérdéseket feltevők számára adott válaszaiban.

     

    ÍME:  -> Fordítják a tengelyt...

     

    RÖVÍDÍTÉS

     

    ...

    "A közelmúltban a 'gonosz tengelyében', Iránban jártam, nem utolsósorban azért, hogy összevessem a valóságot azzal a képpel, amit a tömegsajtó alakít ki nálunk, Nyugaton, és azzal a második képpel, amit elfogulatlanabb irodalmakat olvasva, illetve Iránt személyesen is megjárt egyénekkel konzultálva, vagy éppen csevegve alakítottam ki. Természetesen a valósággal való kölcsönhatás következtében egy harmadik kép körvonalazódott bennem.

    Ebben a postban nukleáris szakmámat lelkes amatőr történészkedéssel és politizálással keverve, mindezt személyes élményekkel fűszerezve írok az iráni atomprogramról és annak hátteréről...útiterv, na, az nem volt, és a turistáknak való szállókat is kerültük. Többnyire a műemlékeket is. Minket az élő Irán érdekelt. Az emberek...beszél az ember közel-kelet szakértő kollegákkal is előtte, meg másokkal, akik pl. NAÜ kiküldetésben jártak ott, no meg utazómániás cimborákkal, akik hegyet másztak arrafelé, vagy éppenséggel „csak úgy” mentek a buli kedvéért. És ezek mind mondták, hogy majd igencsak meglepődöm, hogy semmi sem igaz...szinte éppenhogy fordítva!...Az iráni atomprogram állásáról próbálok valami ismeretterjesztőt írni, pár élményt belefűzve, de műszaki szempontból is, szakemberként, és egy kicsit beleártanám magam a történelembe, politikába is, lelkes amatőrként. Végül megírnám, hogy milyen változásokat sejtek az Irán-Nyugat viszonyban. Mert úgy tűnik, hogy fordítják a tengelyt! Az urándúsító centrifugák tengelyét is pörgetik, de közben fordítják a tengelyt, a gonosz tengelyéből kifelé, a Nyugattal való partnerség felé, erre utal számos tény...meggyőződésünkké vált, hogy bár az iráni emberek többsége elégedetlen, vagy akár rezsim-ellenes is, de a helyzet távolról sem robbanásközeli. Külső ellenség ellen pedig döntő többségben védenék országukat. A rezsim, a nyugati média sugallata ellenére, széles legitimációs alapokkal bír. Az emberek szabadon beszélhetnek, ami cáfolja a rezsim fékevesztett keménységét. Jazdban egy étterem közepén hangosan ismételgették lelkes fiatalok a rövid kis angol mondatot, amit össze tudtak hozni: „Ahmadinejad is terrorist!”

     

    Általában is elmondható, hogy a politika nyílt és teljesen általános beszélgetés téma. Az amerikai elnökválasztások előtti napokban jártunk ott, és nagyon várták Obama győzelmét...megszólított minket egy úriember, akiről később kiderült hogy Fársz tartomány „kommunikációért felelős vezetője”. Mi úgy mondanánk, hogy a főcenzor… Ő is megnyugtatott minket, hogy Ahmadinedzsád megy májusban. A politikai elit is ezt akarja..." (...)

     

    előzmény:
    csibrot (46)
    2009-07-20  16:12
  10. 2009. július 23. 19:0450.

     

    Nem lettem kijavítva...

     

    A következő oldalon (-> Iran Electronic Business Center) kellett tudatosítanom: Iránban ma 1388-at írnak.

     

    előzmény:
    Juszuf100 (49)
    2009-07-22  15:52
  11. 2009. július 22. 15:5249.

    Iránban 1387-et írnak!

     

    előzmény:
    csibrot (46)
    2009-07-20  16:12
  12. Torolt_felhasznalo_598102
    Torolt_felhasznalo_598102
    2009. július 22. 12:2048.

    Istenhozott Kedves csibrót!

     

    Mint kahera is írta rossz a netünk,most épp szomszédolok.

     

    Szóval azt tudom csak megerősíteni amit kahera is írt már.

     

    Tejfől sajnos nincs,de a yoghurt ott sokkal töményebb mint itthon,Ott az a neve hogy :Maszt.így mondják.

     

    Tápszer is van,de ha jól tudom csak gyógyszeretárban kapsz,(ebben nem vagyok tuti biztos de patikában 100% hogy van.A perzsa neve:

     

    Sírkhosk,azaz száraz tej.Kiejtés szerint írtam.

     

    Pelenka is van,bébi étel is van,de az szerintem szintén patikás,

    Gházaye báccse,azaz gyerek étel .

     

    Piros paprika is van,de azt hiszem csak csípős.Megkell kérdezni..

     

    Felfele=bors,paprika ghermezi ,=piros

     

    a csípős azt jelenti:Tonde

     

    Gyógyer ott is sokféle van és jók,de a már beváltakból vigyetek! A kórházi és orvosi ellátás színvonala nem különbözik a magyarétól,jól képzett orvosok és nővérek vannak

     

    A gyógyszer perzsa neve: Darú

     

    kórház:bimaresztan

     

    gyógyszertár:darúkhaneh

     

    Festheted a körmödet de ne nagyon feltűnő színnel,kendőt azt kell hordani,ez szabály,de elég ha a fejeden van,nem kell agyonra tekerned.A ruhának takarnia kell a tested formáját,azaz elég ha a ruha hossza fenék és térd közé kell érnie,persze nadrág akkor kell.vagy egybe függő hósszú ruha ami nem áttetsző.csador nem kötelező.Amikor már tudsz mozdulni a babával akkor a bazárokban sok klassz ruhát és mantót találsz ami kényelmes célnak megfelelő és nem melelg.A városokban,mint  pl.Teherán vagy shiráz,ott a belvárosok tele vannak női ruha üzlette(nagy női elnyomás)

    és bármikor kimehetsz kettesben a babáddal kiséret nélkül!Csak a táskádra vigyázz mert tolvajok ott is akadnak! ha megtörténik akkor kiabálni kell:Komák!Dozdi!=segítség tolvaj!általában ilyenkor min.5-6 férfi a nyomába ered .

     

    Biztos fogsz ott is barátokra lelni,az irániak nagyon kedves barátságos nép.Feltétlen nézzétek meg a mecseteket!Külön vannak a nők!Ha be mész gyerekkel a mecsetbe még barátokat is szerzel pillanantok alatt,akik aztán még segítenek is neked.Sokan beszélnek angolul.Az utcákon az eligazító táblák a farszi mellett angolul is vannak írva.

     

    Szóval nyugi.

     

    Néhány szó:

     

    Paszport:útlevél

     nam,eszm:név

    forudgah:repülőté r

    hávapejma:repülőgép

    taxi:taxi

    otobusz:autóbusz

    masin:a utó

    kátar:vonat

     

    nan,nún:kenyér

    sír:tej

    szib:alma

    szi bzamini:burgonya

    berendzs:rizs

    roghán:olaj

    gúst:hús

    ghús tebárre:bárányhús

    gústemorg:csirkehús

    gústegav:marhahús

      dzsáfári:petrezsejem

    eszfinacs:spenót

    rejhún:bazsalikom

    s eved:kapor

     

    hol van a ....?=

     

    .......kodzsaszt?

     

     

    egy kilo almát kérek.=

     

    lotfan,yek kilo szib zamini.

     

    egy szép szoknyát szeretnék= yek khásáng damán ra delám mikhad.vagy

     

    yek khásáng=szép damán=szoknya mikham.

     

    Jó napot:szálam!

    jó estét :shab be kheir!

    jóreggelt:Szobh be kheir!

    Viszlát!:khodahafez

                 khodanegádar!

     

    Köszönöm szépen.= kheili mamnun,

    motsákerám,

    merszi.

     

    Örültem a találkozásnak:Kheili khosal sodám .

                                          / nagyon öröm lett nekem/

     

    Sok puszi Mindenkinek!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    előzmény:
    csibrot (46)
    2009-07-20  16:12
  13. 2009. július 20. 20:1147.
    szia, kedves csibrot, erre a sok kerdesre erdemben nilofaar tudna valaszolni, de ugy todom, nem jo a kompjutere. nem kell am mindent elhinni, amit a sikerkonyvek irnak, ezt leszogeznem. Neked nem kell ott olyan ruhat hordanod, amit a muszlimak hordanak. NYitott papucsban nyugodtan jarhjatsz, ha szereted.Babanak olyasmit erdemes vinni, amit elso idokben a nyelvi nehezsegek miatt esetleg nem tudtok beszerezni; egy-egy lazkup, ilyesmi. Pelenka van, bebietel is, gondolom, hisz meg itt is van, pedig ez csak Egyptom.A tejfolt nem tudom, itt van, turo is.Kolat szinte mindenhol lehet kapni, ha netan nem, akkor se kenodj el, mert sok finom uditovel talalkozol, ami karpotol a kolaert.Amire feltetlen szukseged lenne; magyar piros paprika, mert az biztos nincs. Kuloben az irani konyha nagyon jo, csuda jokat foznek. Itt van egy program a tvben, ahol a vilag konyhairol hoznak recepteket, es az irani nagyon klassz.Ne legyen gondod a fozessel, alapanyagok ott is vannak, husi, baromfi, hagyma, krumpli, es meg sok-sok finomag, gyozz valogatni.kedvelt fuszered azert vidd, mert en ugy jartam, hogy evekig nem tudtam a majoranna itteni nevet, otthonrol kuldtek postan, vegul kiderult, hogy ez egy tosgyokeres egyptomi fuszernoveny.Most mar tudom a nevet is.Magyar nyelvu ujsagot a neten talalsz, biztos van ott is utcai netkafe, amig nem lesz sajat netetek.
    előzmény:
    csibrot (46)
    2009-07-20  16:12
  14. 2009. július 20. 16:1246.

    Kedves Mindenki!

     

    Köszönöm a kedvességet és h.befogadtatok.Szóval az első sokk :)után az alábbi fantasztikusan naiv, fontos, ostoba és bugyuta kérdések merültek fel bennem (nem fontossági sorrendben)

    -vigyünk-e magunkkal a babának tápszert, gyógyszert, bébiételt, pelenkát, bébiitalt itthonról(de hát ott is vannak babák) ?

    -járhatok nyitott papucsban?

    -kifesthetem a körmömet?

    -van tejföl? túró rudolf biztos nincs

    -az anyám szerint a kóláról is le kell mondanom

    -sétálgathatok a kisfiammal a városban férfikísérő nélkül?

    -vajon van játszótér?

    -kiszolgálnak a boltban, piacon?

    -muszáj csadort , kabátot, kendőt hordani?Ha igen hol vegyek itthon?

    -mit vigyek magammal ami ott nincs és feltétlenül szükségem lenne rá?

    -valóban szükség van mind a 6 fajta védőoltásra?

    Mit fogok főzni, hogyan jutok hozzá magyar nyelvű újságokhoz.Szóval mi akartunk kalandot, de asszem ez így elsőre kicsit NAGY kaland.Mindenesetre már alig várom h. menjünk és berendezkedjünk, felderítsem a terepet, kitapasztaljak mindent én magam is. Bocsánat a hülye kérdések miatt, de ebből is látszik h. nagyon sokan nem tudunk semmit Iránról.(Persze  minden ismerősöm a Lányom nélkül soha c. könyvet és filmet említette)

    Nagyon köszönök előre is minden választ! 

    Remélem nem bántóak a kérdéseim, legnagyobb tisztelettel: csibrot

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. Torolt_felhasznalo_598102
    Torolt_felhasznalo_598102
    2009. július 9. 20:3345.

    Kedves Csibrót!

     

    Gyere,írjál nyugodtan.Megértelek.Bármi kérdésed van írd meg.Amint tudok segítek,de itt vannak kedves tagok akik szintén nagyon segítőkészek.

     

     

    Kedves Mindenki!

     

    Sok puszi és üdvözlet Mindenkinek!

    Sajnos nem tudok sürűn a nethez férni,de ügyekszem.

     

    Szép estét!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_462554
    Torolt_felhasznalo_462554
    2009. július 9. 19:5244.

    Szevasztok.

     

    Ami azt illeti, "beköltözni" most én sem tudok a topicra, a gyerekek váltva szünidőznek nálunk, és alaposan kihasználják a mondásomat, miszerint "szülők dolga a nevelés, nagyszülőké a kényeztetés". A nyami-nyamiztatáson túl még az esti hát- és talpacska sikálás is a "feladatom", amit speciel a 17 éves lesz nov.-ben, 196 cm-es unokám esetében már kissé feleslegesnek tartok. De miután a gyerekek a "hátam megett" --egymás közt-- alaposan megtárgyalják, hogy "milyen volt a nagyinál", hát kénytelen vagyok azonos "bánásmódban" részesíteni őket mindaddig, míg erre igényük van, vagy képes vagyok rá. 

     

    Juszuf, úgy gondolom, politikai vélemény nélkül nem igen lehet manapság "létezni", olyan világot élünk, hogy a politika körbevesz bennünket. Szerencsések viszont azok, akik nem éreznek késztetést arra, hogy gondolataiknak, véleményüknek nyilvánosan hangot adjanak. Szerencsések azok, akik a  történéseken, információkon átsiklanak, érdeklődési körük inkább más irányú, és egy cseppet sem nyugtalanítja őket, hogy mi lesz a világ sorsa...

     

    Igaz, hogy az 5-6 kg-nyi bab fejtése közben (hhuhh, de unom csinálni!) én sem a világ megváltásának módján töröm a fejemet, hanem azon, hogy miként porciózzam el megmentésre, elkészítésre.

     

    Most azért egy kicsit "szétnézek" a világban.

    előzmény:
    Juszuf100 (41)
    2009-07-09  12:01
  17. 2009. július 9. 15:4743.
    Igazolt hianyzas; festek.
    előzmény:
    Juszuf100 (41)
    2009-07-09  12:01
  18. 2009. július 9. 13:5042.

    szia

    én itt vagyok de velem nem sokra mész tudod én vagyok itt a "kakukktojás"

    olvastad hogy megint tüntetnek teheránban? 

    előzmény:
    Juszuf100 (41)
    2009-07-09  12:01
  19. 2009. július 9. 12:0141.

    Linkek, amelyeket a kedves új hozzászóló topiktagunk, Csibrot számára ajánlanék:

     

    -> Az iráni nők helyzete más szemmel

     

    -> Iráni úti beszámolók, képek

     

    -> Németh Géza, a világutazó iráni élményei

     

    Kedves topiklakók! Bújjatok elő!

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2009. július 7. 14:1240.
    Még képek. Ha minden igaz, jövőre én is rengeteg képet készíthetek majd.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2009. július 7. 13:5239.
    Képek Teheránból.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. 2009. július 6. 11:2038.

    Avigdor Lieberman pártja meghatározó a kormánykoalícióban, amelyet Netanjahu vezet.

     

    Érdekes ez a kettős mérce, nem gondolod? Nem célom politizálni, de például Ausztriában tavaly a választásokon mintegy 29%-os eredményt ért el együtt két ún."szélsőséges" nacionalista párt. Izrael bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatát Ausztriával, amennyiben a "rasszista" pártok hatékony kormányszerephez jutnak.

     

    Úgy másfél héttel a választásokat követően autóbalesetben meghalt az osztrák Jörg Haider, a Szövetség Ausztria Jövőjéért párt elnöke...

     

    Ha ezt a jelenséget általánosan átterelem Magyarországra (előre is elnézést kérek érte...), akkor mit látunk. Itt van a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevű párt. A mellékelt képek szerintem újabb szavazatok tízezreit fogják jelenteni nekik...

     

    Nos, mára szinte nem is kérdés, hogy immár "második erővé" léptek elő, vagyis népszerűbbek lettek a kormánypártnál és jó esélyük van egy 15-20%-os társadalmi támogatottságra is!

     

    A Jobbik nacionalista, radikális párt. Az Esrael Bétanje pedig ultra-nacionalista radikális, nem mellesleg az izraeli kormánykoalíció része.

     

    Ezek tények. Tehát az egyik még-radikálisabb, mint a másik. A szélsőség szó pedig jelentését tekintve a "megfelelőtől túlzottan eltérő" fogalmat fejez ki.

     

    Tiszta logika: az egyik radikális, a másik még-radikálisabb. A kettő közül melyik a szélsőséges...? Melyik tér el a "megfelelő" politikától, méghozzá túlzott mértékben...?

     

    Célom nem valamilyen pártnak a védése/szapulása, csupán próbáltam rávilágítani valamire (ami nem más, mint a jó öreg: kettős mérce).

    előzmény:
    Juszuf100 (36)
    2009-07-06  10:47
  23. 2009. július 6. 10:5937.

    Sziasztok ismet!

     

    Juszuf, mostanaban huzatjuk be a lakasba a netet, aztan elkezdjuk a letoltest

     

    Bar egyre gyakrabban kerulget a frasz igy is, hogy egyelore TV-nk sincs na mindegy!

     

    Amugy Malajzia is Iranban termeli ki az olajat! Biztos hallottal mar a Petronasrol!

     

    Itt is nagyon olcso a benzik, 120Ft korul mozog,  nem tudom pontosan hany Ft 1 ringgit most

    előzmény:
    Juszuf100 (33)
    2009-07-06  08:35
  24. 2009. július 6. 10:4736.

    Szia!

     

    Máshol olvastam, hogy Avigdor Lieberman, az ultranacionalista Jesrael Betánje (? - "Izrael a hazánk" - afféle "ultra-Jobbik" ...) párt  elnöke júniusban kijelentette, hogy nem készülnek megtámadni Iránt.

     

    Aztán majd meglátjuk. Azonban én sem hiszek ebben. Túl nagy a kockázat, bizonytalan mivé fajulhatna a helyzet. Ezt az amerikai katonai vezető is így látja.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_640615 (35)
    2009-07-06  10:34

Címlap

top