Keresés a fórumban

A mai magyar gasztronómia
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_729454

Sziasztok azért szeretném inditani ezt a topicot, mert véleményekre lenne szükségem.

Kérlek irjatok a magyar gasztronómiáról. Arról hogy milyen gondokkal küzd, mit lehetne javítani rajta, és ha esetleg van külföldi ismerősötök, kérdezzétek meg hogy mit tud a konyhánkról és mi a véleménye.  Bármi érdekel a témában. Előre is köszi 

  1. 2013-03-27 11:07148.

    Sziasztok!


    Ebben a félévben írom a szakdolgozatomat gasztronómiai marketing témában, és nagyon megköszönném, ha kitöltenétek a kérdőívemet ezzel kapcsolatban: 

    https://qtrial.qualtrics.com/SE/?SID=SV_b yLaV80F9tKOWfr

    Köszi előre is! 

     

  2. 2012-07-31 23:29147.
    SZIASZTOK! KEDVELJETEK A GASTROHEALTH OLDALUNKAT FACEBOOKON! NAGYON SOK JO TANACSOT OLVASHATTOK RENDSZERESEN ES NYEREMENYJATEKOKBAN IS RESZT VEHETTEK! MINDEN HETEN KISORSOLUNK UJ KEDVELOINK KOZOTT EGY EBEDET A FRUCCOLABAN! https://www.facebook.com/gastrohealth
  3. 2008-05-08 14:41146.

    pisztácia?????

    hát nem hiszem, hogy az nyerne

    én a csokisra szavaztam, klasszikus vagyok!

    2008-05-08  14:31
    haraposlo (145)
    előzmény:
  4. 2008-05-08 14:31145.
    ja amugy felhívnám a figyelmet, hogy kiválaszthatjuk Magyarország új ízét a www.izolimpia.hu oldalon!
  5. 2008-05-08 14:26144.
    napkelte az nem rtlklub? akkor rtlklub.hu
    2006-02-21  10:53
    Venice (3)
    előzmény:
  6. 2007-01-19 01:55143.

    Szia Zsuzsi ! Nem latlak mostanaban a hozzaszolok kozott.

    Remelem jol vagy ! Most en is gyakrabban gepkozelben vagyok szivesen beszelgetnek veled ha te is ugy akarod. Mintha lattam volna a  neved a skype hasznalok kozott.

    Orulnek ha jelentkeznel, addig is a l;egjobbakat kivanom sok szeretettel Eva

    2006-02-21  16:37
    Torolt_felhasznalo_435103 (82)
    előzmény:
  7. 2006-02-27 20:09142.

    Maximalisan egyetertek! Az en lanyaim se jottek rogton...de mire kicsit felnottek, mar szivesen kuktalkodtak ok is!! ketto mar azota sajat konyhajaban ugyeskedik / allando jelleggel receptek ugyeben telefonal!! sot nem csak ok, de a ferjeik is!/ En is tanulok toluk idokozben- ha otthon vannak, a konyha kozos akciok szinhelye.../ Ugy latom azt szeretik legjobban ha ok keszithetnek el valamit kedvuk szerint, inkabb mint a "besegitest"

     Nem konnyu, de nem tart tovabb mint akar etterembe menni, akar "hozatni" valamit- ami nalunk egyebkent egyaltalan nem divat.

    A gyorskajakban is igazad van- nap nap utan eszik az emberek, amikor az nem kis penz... ha unnepelni akarnak akkor is oda mennek...haaaat...nem sok unnepelni valo van az ottani eteleken....

    2006-02-27  19:48
    Torolt_felhasznalo_399008 (140)
    előzmény:
  8. 2006-02-27 19:54141.
    mi az hogy..... két vasárnapra is, csodaebédet lehet késziteni.....egy mekis túra árából.
    Csak a meki egyszerűbb....nem kell hozzá se fantázia, se meló...
    2006-02-27  19:48
    Torolt_felhasznalo_399008 (140)
    előzmény:
  9. Torolt_felhasznalo_399008
    2006-02-27 19:48140.

    ha a "sikk" nem a gyrosbufe vagy kifozde kajaban van a gyerekek szemeben, hanem az altaluk keszitett dolgok kozos elfogyasztasaban, akkor egy eletre olyat tanulnak, aminek hasznat veszik.

    Már az is nagy siker lenne, ha ezt a családok 30-50%-ában elérnénk! :-)  De én azt mondom, van remény. 25 évvel ezelőtt még én is úgy gondoltam, hogy egy diplomás, emancipált nőszemély nem fog fakanalat forgatni...   Aztán mégis úgy alakult, hogy nemcsak megszerettem a sütés-főzést, de a hobbym is lett a gasztronómia.   Egyáltalán nem csodálkoztam, mikor a lányaim - bár igen kifinomult ízlésűek lettek a főztömön (ez egy kis dicsekvés) - hogy úgy mondjam nagy ívben kerülték a konyha dolgozós részét. Az étkezőbe szívesen jöttek...   Nem erőltettem se a segítést, se a konyhai fortélyok tanulását.  De egyszer csak lassacskán kezdett változni a dolog. Most már 17 ill. 19 évesek. Jönnek a barátok, barátnők, hopp összedobnak egy muffint, vagy egyszerűbb kaját. Legutóbb már tortát is sütött nekem a nagyobbik szülinapomra.   Van ambíciója, nem mondom... :-)  Ezt csak azért meséltem el, hogy nem reménytelen ügy másnál sem...

    Ez már nem kifejezetten a fő témához kapcsolódik, de kikívánkozik belőlem: nagyon sok családot, gyereket látok én is gyorskajáldákban pl. hétvégén. Olyanokat, akikről messziről lerí, hogy ezt nem engedhetnék meg maguknak anyagilag. Persze, tudom, ez lehet a szülők részéről némi túlkompenzáció is. De nem tartom helyesnek. Régebben kiszámoltam egyszer, hogy egy négyfős család McD-beli ebédjének árából olyan fantasztikus háromfogásos ebédet lehet rittyenteni otthon, hogy nocsak!!! 

    Szóval érdemes pátyolgatni a gyerekeinket, talán ők is belátják, hogy mennyivel finomabban, és egészségesebben lehet otthon étkezni, és nem csak pörköltből meg rántotthúsból áll a magyar konyha.

    2006-02-27  18:24
    Torolt_felhasznalo_753919 (139)
    előzmény:
  10. 2006-02-27 18:24139.

    Ebben  akerdesebn en maximalisan egyetertek Jamie Oliverrel, aki ragyogo szakacs lettere odaallt es idot faradsagot nem kimelve elkezdte az iskolakban "oktatni" es terjeszteni az egeszseges etkezest.

     Manapsag amikor mindenki rohan es osszecsapja a csalad eteteset, vagy meg rosszabb, gyorsbufek  vackaival helyettesiti - mindenkinek "ujra kell" tanulni, hogy mi is a helyes, egeszseges es elvezetes etkezes... Nincs csodaszer, vagy varazspalca...
    Az en gyerekkorom egeszen amskepp nezett ki, a szulok jo resze fofeladatkent latta el a konyhai teendoket...meg akkor is, ha hazon kivul is dolgozott... a fiatalabb generacionak ez mar nyugos es folosleges... Ha nem tanuljak meg a fozesi technika alaplepeseit akkor minden sokkal ijesztobbnek tunik mint valojaban...

    Ez nem csak a magyar haziasszonyokra vonatkozik, vilagmeretekben ugyanigy lehet . Minden megvaltozott- az rendben, hat valtozzon meg  a magyar fozes is. Tanitani kene az iskolakban- az egeszseges etkezes alaptorvenyeit is, meg az egeszseges fozes alap fogasait is. Lanyoknak, fiuknak... Lehet jokat fozni fel ora alatt is...a hosszadalmas, komplikaltabb fogasokat meg lehet hagyni hetvegere, ritkabb alkalamakra. Mindenki egyetert, hogy a friss, jo minosegu alapanyagok hasznalata elengedhetetlen a jo vegerdmenyhez. Akkor nem kell agyonfozni, agyonfuszerezni...

    ha a "sikk" nem a gyrosbufe vagy kifozde kajaban van a gyerekek szemeben, hanem az altaluk keszitett dolgok kozos elfogyasztasaban, akkor egy eletre olyat tanulnak, aminek hasznat veszik.

    Mindez persze akar utopianak is nevezheto. De miert nem probalkozunk...?????

    2006-02-27  17:46
    Torolt_felhasznalo_729454 (138)
    előzmény:
  11. Torolt_felhasznalo_729454
    2006-02-27 17:46138.
    Sziasztok, nem vesztem el! Én minden nap többször is beleolvasok az irásaitokba, azért nem szólók hozzá mert a ti véleményetek érdekel. Nagyon sok érdekességet írtok! Arra tudnátok-e ötletet irni hogy hogyan javitanátok a helyzetén? Mindenki ajánljon valamit akár saját szakterületről. Én vendlátó suliba járok, ti bárhol is dolgoztok, tanultok irjatok "marketing koncepciókat"! Köszi és sziasztok
    2006-02-27  17:15
    Torolt_felhasznalo_753919 (137)
    előzmény:
  12. 2006-02-27 17:15137.

     Nekem csak egy szereny  kerdesem lenne, az is halkan...hova lett a topik inditoja???

    Nem azert mondom, hiszen egymas kozott is jol elbeszelgethetunk... 

    nemregen jartam Parizsban es meg kell mondjam meglepett hogy a hagyomanyos "falusi" francia konyha is mennyire nehez... sogornom folcaplatta az egesz varost mig vegre egy kifozdeben megtalalta a pacalt.../ csak azert volt nehez, mert az osz nem pacal-szezon mint megtudtuk.../ Mig ok  boldogan ettek, en nem igazan talaltam nekem tetszo fogast az etlapon...a csulokporkolt es a suru gombamartassal leontott borjuszegy kozott... Megsem fogok kacsasultet enni fenyes delben ... Szoval ott is, helye valogatja! a hidegkonyhajuk felseges, persze roppant draga...de a hagyomanyos fott etelek nagy resze felkilo vajjal keszul...

    ha persze 'reform" modra es konnyen akarasz fozni, akkor azt franciaul meg magyarul is meg olaszul  is lehet. A toszkan babfozelek sem sokban kulonbozik attol amit Edesanyam keszitett.

    Az indiai fozes sem piskota... Szamtalan konyha hasznal sokkal tobb  friss zoldeseget, gyumolcsot, halfelet -pl a thai, vietnami- torok, gorog .. Szerintem a magyar gasztronomia igen sokat tanult a balkani nepek egeszseges fozesebol.

    A csirkepaprikasnak persze nincs parja...de nem kell tul gyakran enni. 

    nagyon erdekes amit a kukoricarol irsz noa! itt eszak amerikaban is komoly "tapanyag" forras volt mar osidok ota- a hagyomany szerint az indianok tanitottak meg a telepeseket a termesztesere... A mexikoi es egyeb deli nepek sokkal tobbet hasznaljak mint mi europaiaik. a baj csak az, hogy mar teljesseggel "hibrid", genetikailag modositott termeny lett belole.de ez gondolom mas topik temaja lehetne... 

    Miota folyton itt lodorgok a ncl-en kicsit csodalkozva latom mennyire osszekuszalodott  a mai magyar fozeskultura... Persze a benyomasaim feluletesek, de valahogy nehez atlatni a "tendenciat" Sok fogyozos tema receptjei ossze-vissza kutyulnak fura alapanyagokat, masutt a hagyomanyos etelektol maximalisan eltero uj variaciok, sokkal komplikaltabbak...roppant nepszerusegnek orvendenek / lasd karacsonyi fozocske topik...pl/

    A sutemenyek dompingje arasztotta el pl a decemberi elokeszuleteket- mi mar csak ritkan eszunk edessegeket...szerintem otthon tulzottan kozponti kerdes...

    persze lehet, hogy tevedek.

  13. Torolt_felhasznalo_603947
    2006-02-27 13:49136.

    Azert ha nehez etelekrol beszelunk, ne feledjuk el, milyen jellegu orszag volt Magyarorszag tobb evszazadon keresztul. Agrokulturalis orszag voltunk, a nehez etelek szinte nelkulozhetetlenek voltak ehhez a munkahoz.

    Ahhoz, hogy vki bemenjen egy irodaba es usse a billentyut, eleg energiaforras a brokkolikremleves meg a parolt zoldseg, de aki hajnali 4-kor kel es megy ki egesz nap a foldre kemeny fizikai munkat vegezni, nem hinnem, hogy sokaig birja az ilyen lajtos kajakkal.

    Azert arra felhivom a figyelmet, hogy most tobb az elhizott ember, mint regen, pedig tobbfele a valasztasi lehetoseg, mint regen.

    JUcamuca, az epeko meg a stresszel, eletmoddal is osszefugg am, nemcsak a paprikas krumplival.

  14. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-27 13:05135.
    Ebben egyáltalán nem értek veled egyet. Ami engem illet, nekem sem a magyar konyha a kedvencem, viszont egy külföldi ismerősömet sem láttam, hogy fintorgott volna a magyar ételek előtt, sőt mindenkinek ízlett. Az igaz, hogy általában megjegyzik, hogy mindig így enni hosszútávon nem túl egészséges, de hogy visszautasítsák, olyat még nem láttam. A férjem kedvence a paprikás csirke uborkasalátával. A nokedliért nem rajong, de azért azt is megeszi.
    2006-02-26  17:08
    Torolt_felhasznalo_609851 (131)
    előzmény:
  15. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-27 13:01134.

    Egyetértek veled, mindazok amiket felsoroltam a szokásos sztereotípák a magyar gasztronómiával kapcsolatban. de nézd csak meg a topikindító által megadott kifejezéseket, amiket kiemeltem a 116-os hsz-ban: mind a turizmus terminológiájához tartoznak, éppúgy, mint az általam használt szavak és jelzők, amiktől hemzsegnek az idegenforgalmi kiadványok.

    Nekem valahogy az az érzésem, hogy a topikindítót elsősorban nem az érdekelte, hogy a magyar háziasszonynak mit jelent a magyar gasztronómia hanem, hogy a külföldiek hogyan látják azt.

    2006-02-25  13:14
    Torolt_felhasznalo_399008 (129)
    előzmény:
  16. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-27 12:56133.

    Csak annyit még érdekességként, hogy a polenta állítólag latin eredetű szó, miközben amikor a kukorica meghonosodott Európában a latin már rég nem tartozott az élő nyelvek közé. Viszont már a középkorban, sőt előtte is létezett egy hasonló étel, amit árpa, vagy bablisztből készítettek és ezt helyettesítették a kukoricával, miután Colombus meghonosította Európában.

    Valószínő, hogy mind a magyar puliszka, mind az olasz polenta latin eredetű jövevényszavak. Mo-on a kukoricát a törökök honosították meg, innen a másik neve a málé a mahíz szóból, így hívták Amerika őslakosai a kukoricát. Mig az olaszokhoz közvetlenül a spanyoloktól jutott a kukorica. Érdekes, nem?

    Egyébként rengeteg módon lehet készíteni a polentát: főzve, sütve, rántva, köretként, édességként, gyümölccsel. Nálunk az iskolák étlapján is szerepel sütve, husos raguval, mint ahogy Erdélyben etted. De láttam már fekete áfonyával és szilvával is tálalva.

    2006-02-24  18:55
    Torolt_felhasznalo_753919 (127)
    előzmény:
  17. 2006-02-26 19:28132.
    Ohhh, en sokkal jobb "vevokre" talatam akkor... vejeim, barataim, ismeroseim egyarant el vannak ragadtatva a magyar "muvektol" neha fozok "gulyast" a vejem- aki amerikai- minden alkalommal ezt mondja..."finom...de nem lehetne kicsit erosebb"?"
    En ugyanis nem szoktam erosen csinalni / mert nem szeretem.../
    2006-02-26  17:08
    Torolt_felhasznalo_609851 (131)
    előzmény:
  18. Torolt_felhasznalo_609851
    2006-02-26 17:08131.

    SZia!

    Sajnos egyet kell hogy ertsek veled a magyar konyharol. Nagyon nem egeszseges. Miota kulfoldon elek sokat valtoztattam a fozesemen. Meg van egy par magyar etel amit csinallok modositva. Kar erte, hogy nem tudunk buszkelkedni valami egyedivel. Engem sokszor kertek mar hogy fozzek valami eredeti magyarosat, egyszer meg is csinaltam a gulyas levest, de miutan lattam a reakciot tobbet sose fogok.  

    2006-02-24  01:38
    jucumuca (122)
    előzmény:
  19. 2006-02-26 04:03130.
    valojaban...magyar konyha= jo izek, valtozatos etelek...friss alapanyagok... kreativ elkepzelesek...
    hozzaallas kerdese. A hagyomanyok, elvarasok megvannak.Rajtunk mulik hogyan.
    2006-02-25  13:14
    Torolt_felhasznalo_399008 (129)
    előzmény:
  20. Torolt_felhasznalo_399008
    2006-02-25 13:14129.

    magyaros jelleg: fűszeres, csípős, szaftos, egytálételek, főzelékek

     

    Szerintem ez inkább egy sztereotípia, ill. ahogy a külföldiek elképzelik a magyar konyhát. Ennek persze oka a hiányos gasztronómiai marketing.

    2006-02-23  15:09
    Torolt_felhasznalo_841098 (116)
    előzmény:
  21. 2006-02-24 19:07128.

     Magyar boltok ugyan nincsenek, de van egy eleg jo "nemzetkozi" fuszeruzlet, ahol rengeteg fele dolgot lehet kapni, tobbek kozott magyar tarhonyat is...meg Vegetat... gesztenyepuret, otthonrol.  nagyon "jo dolgunk" van, mert a farmer piacon rengeteg fele friss zoldseg  van es hus-hal feleseg minden szombaton. A kozertben meg karalabet is lehet kapni... rendszeresen megkerdezik a penztarosok "tessek mondani mire lehet ezt hasznalni?" rajtam kivul azt hiszem a kinaiak vasaroljak...

    ugyancsak a piacon van harom nemet hentes, akiktol mindnefele felvagott, virsli es kolbasz megvasarolhato-szoval "el vagyunk latva" Az en lanyaim szeretik a fozelekeket, leveseket- anyosom kedveert folyton foztem is/ o is nagyon szerette a tojasos nokkedlit!! A tejfol itt sem az igazi, en yoghurtot szoktam, hasznalni / "balkani"-nak hivott, suru fajtat..finom!/ De Montrealbol szallitanak  nagyon jo turot meg sajtot, sot -tenyleg- meg tejfolt is. Meg turogombocot is lehet csinalni...

    Most latom csak milyen sokat eszunk...jesszasz... 

    2006-02-23  22:23
    Torolt_felhasznalo_841098 (121)
    előzmény:
  22. 2006-02-24 18:55127.

     En ezt tudtam keremszepen... 

    Baaaar, az a puliszka amit Erdelyben kanalaztam, az egesz mas / es jobb/ volt mint az a polenta, amit az olaszok csinalnak - Ok is eloszor megfozik a kukoricalisztet, aztan meg tepsibe teve kisutik , mint a "piskota tesztat" amit aztan lehet kockara vagni es koriteskent fogyasztani, valami finom zoldseges vagy husos raguval. Kessel villaval.

     A csiksomlyoi puliszka juhturoval volt osszekeverve , es szalonnaporccel  megszorva...

    gondolom sok- sok fele utja-modja  a kukoricalisztbol keszult etelnek/eteleknek  es sokfele neve. es sok europai nep vallja a sajatjanak. Alfoldi  gyerekkorombol ket nevre emlekszem / enni sosem ettunk/ a "prosza" meg a "male."

    A magyarok joggal buszkek a nemzeti konyhamuveszetukre- nincs abban semmi meglepo. Ha valaki zsirosan, nehezen kesziti el akkor magara vessen. Aki "magyarul" jol es szivesen foz, az mas nepek konyhajat is ertekeli meg el is tanulja. Aki csak osszecsapja es unalmas, monoton konyhat vezet, az nem fogja  az egyeb nepek izeit atvenni, vagy ertekelni.

    Igazad van, minden mas nemzet is a sajat izeit tartja nagyra. Skot szarmazasu kollegam minden evben hozza a "hagis"-t megkostolni- Robi Burns napjan...szerintem egeszen jo...miert is ne lenne? daralt hus, meg zabpehely, meg hagyma...kicsit a hurkara emlekeztet az ize. karacsonykor-miutan annyit vitaztunk az "igazi" toltelek elkesziteserol, behozott masnap a maradekbol megkostolni...mert ugye amit o csinal, az aztan... !!!

    "nem rossz" mondtam neki, de olyan ize van mint a "hagis"-odnak... Hat persze, valaszolta - hus, meg zabpehely meg hagyma van benne!!! "en igy szeretem" tette hozza buszken.

     

    2006-02-24  11:35
    emma2005 (126)
    előzmény:
  23. 2006-02-24 11:35126.

    Polenta = puliszka

    Román népi eledel.

    2006-02-23  19:08
    Torolt_felhasznalo_753919 (120)
    előzmény:
  24. 2006-02-24 09:48125.

    "A  magyorok  azok  akik  odavannak  a  magyar etelekert"

    Igazad van. Az angolok, meg a saját ételeikért vannak oda, pedig az igazán fűrészpor ízű. Nem tudom, miért kell azt mondani, hogy a magyar konyha túl zsíros és nehéz. Az egyetlen étel, amibe rántást rakok, az a főzelék, és abba is csak keveset. Nem is emlékszem, mikor rántottam be utoljára levest. Az elmúlt 15 évben biztosan nem. Azt ugyan olvastam és tévében láttam, hgoy a töltött káposztát rántani kell, de bizony még a nagyanyám sem rántotta soha. Akkor mitől nehéz és zsíros egy leves vagy egy káposzta? Persze, a rántott húst nehéz olja vagy zsír nélkül kisütni, de más ételek is vannak. A rakott és töltött zöldségeink sem zsírosak. Egy rakott krumpliban annyi zsír van, amennyi a kolbászból kisül.

    2006-02-24  01:38
    jucumuca (122)
    előzmény:
  25. Torolt_felhasznalo_754488
    2006-02-24 07:37124.

    Egyszer Lengyelországban halászlét főztem egy lengyel és egy angol barátomnak.

    A koncepció az volt, hogy mindenki főz valami "hazait".

    Látni kellett volna, hogy kanalazták magukba!!!

        

    2006-02-21  10:36
    Torolt_felhasznalo_729454 (1)
    előzmény:
  26. Torolt_felhasznalo_199687
    2006-02-24 07:22123.

        Anya Egyetértek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OFF: sikerült kapnom tegnap Mórahalmi krumplit...vettem is rögtön 3 zsákkal (kicsi zsákok 3 kg-osak)  

    ON

    2006-02-23  14:52
    anya77 (113)
    előzmény:
  27. 2006-02-24 01:38122.

    A  magyorok  azok  akik  odavannak  a  magyar etelekert!!

     nos,  talan a csehek es romanok  is  birjak....de........a kulfoldieknek  rendszerint  tul  zsiros  es  nehez  a  magyar  konyha.

    ezt,  ti  nem  vagytok  hajlandok  elismerni.

     

    A legjobb Magyar  etermekben  Francia  vagy  legfeljebb  Becsi  eteleket  talalnak.

    A  magyar  arisztokrataknak,  regen  mindig  kulfoldi  szakacsaik  voltak,  es  azok  MODOSITOTTAK  a  nehez  magyar  eteleket,  konnyebre  es  megehetokra.

     

    Azt  tudjatok,  hogy  MO-n  van  a  vilagon  a legtobb  epeko????

     

     

     

    2006-02-23  19:08
    Torolt_felhasznalo_753919 (120)
    előzmény:
  28. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-23 22:23121.

    Egyetértek veled abban, hogy a főzés nem kényszer kellene, hogy legyen, mint ahogy az evés sem egyszerűen csak egy szükséglet, hanem egyfajta élvezet. Sajnos, ez nem mindig így van. Én részemről szeretek finomakat enni családdal, vagy barátokkal és ha van időm rá és a hozzávalók is megvannak szívesen el is készítem az ételeket.

    Én a magyar kreációmmal azért sem nagyon büszkélkedhetek, mert nem minden alapanyagot találok meg itt. A rakott krumplit én is nagyon szeretem, meg a rakott karfiolt, babot stb, a karalábé viszont másmilyen mint otthon. A tejföl nem létezik, így ez egy alapvető probléma.Lehet helyettesíteni egy görög, vagy francia változattal, de azt sem lehet mindenhol kapni, és nem pont olyan lesz mint az igazi magyar, csak hasonló. Én nagyon szeretem a tojásos nokedlit is salátával. főzelékeket azért nem csinálok, mert a lányom nem szereti, meg már én is elszoktam tőlük. Egyébként igazad van, a magyar gasztronómiának is sok oldala van és ha valakit érdekel, meg ideje is van hozzá, hogy foglalkozzon vele, biztos, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő ételt.

    Én a polentát az anyósom révén ismerem, ő az Alpokban született a svájci határnál és ők inkább a kontinentális konyhát képviselik, mint a mediterránt, így sokkal jobban hasonlít a magyar konyhához is. Mesélte, hogy polenta a nagy szegénységek idején volt a fő ételük, viszont ezt a hagyományt azóta is őrzik mind a családban, mint a turizmus miatt. Ők köretként használják, egy tipikus sajttal keverve és sült oldalassal eszik, héjában sült krumplival és sült paprikával. Ha arra járunk, ezt nem lehet kihagyni, nem mintha annyira szeretném, de ez mindig egy alkalom arra, hogy összejöjjön a család és a barátok. A jó borokról nem is beszélve!

    Jó étvégyat a vadashoz! Remélem finom lett! Neked nincsenek problémáid az alapanyagok beszerzésével? Vagy vannak magyar boltok a környéketeken?

    2006-02-23  19:08
    Torolt_felhasznalo_753919 (120)
    előzmény:
  29. 2006-02-23 19:08120.
    Szia noa!! igazad is van, meg nem is- a magyar konyhanak szamos ugyes "trukkje' es modszere van, ha azt tudod, akkor nem kell am felnapokat tolteni a konyhaban / azt en se szeretem!!/ Szerintem az egyik kulcs tenyezo, hogy szereted csinalni es szereetsz valami jot es finomat kihozni belole. ha nyug es teher akkor megette a... fene...
    Eszak Amerikaban van egy igen "erdekes" dolog amit haai testvereink is eltanulhatnanak...aki foz, az nem fog mosogatni es konyhat rendberakni- hanem egy masik masik csaladtag vagy jobarat veszi at a munkat. Sot, az elokeszitesben is segitenek... ha ez meghonosodna kishazankban, akkor a fozes nem lenne nyug ... no de ez nem topik-tema- csak ugy eszembe jutott.
    Sok ev "nemzetkozi" fozocske utan is ugy erzem, a magyar gasztronomia igenis vilagszinvonalu es "exportkepes"! En a magam reszerol mindharom vejem megnyertem a magyar kreaciokkal- ha oket kerdezem mi legyen a hetvegi fozes, akkor az kivetel nelkul a magyarhoni etelek sora... rajonganak a toltott karalabeert / de meg a k.fozelekert is!/ meg az osszes kaposztas dologert...rakottkrumpiert, a leveseket imadjak...mert azt errefele senki sem fozne..

    Szerintem nyitott szemmel es nyitott szivvel kell jarni a nemzetkozi konyha vilagaban is, elfogadni ami mashol jo -. Aki "magyarul " tud fozni, annak a tobbi is menni fog!

    meg szivesen fecsegnek minderrol, de muszaly rohannom, vadast csinalok zsemlegomboccal- es ahhoz ido kell...
    Kerdesedre a kukoricalisztes kajakrol- most nagy divat a vilagban a "polenta"
    , ami nagyon hasonlit a malehoz...csak olaszul csinaljak- az en gyerekeimnek nem izlett... igy nem probaltam tobbe...pedig nem rossz!! a legjobb kukoricakasat egyebkent Erdelyben ettem- az igen!!
    2006-02-23  12:37
    Torolt_felhasznalo_841098 (109)
    előzmény:
  30. 2006-02-23 15:47119.
    Kedves Noa!
    Sem engem, sem a büszkeségemet, de még a nemzeti öntudatomat sem sértetted meg.  Én is a személyes véleményemet  és tapsztalatomat adtam közre. Ha jól gondolom  a topicon beszélegetünk, és jelen esetben a véleményem nem egyezik a tieddel. Mással is előfordult már, azt hiszem. Pusztán ennyi történt. -))
    2006-02-23  15:26
    Torolt_felhasznalo_841098 (117)
    előzmény:
  31. Torolt_felhasznalo_603947
    2006-02-23 15:43118.

    Hm..erdekes kerdes. A tpikus "magyaros" kajakrol mindenkinek a sok hus, hagyma, tejfol jut eszebe. Ugy velem, hogy a mai magyar konyha konnyebb. Regen a zsiros kenyer elfogadott volt uzsonnara, a mai gyerekek kozul nemhogy nem eszik, nem is kostoltak ezt.

    A pozitiv valtozas, ami tortent, hogy tobb alapanyagbol lehet valasztani a fozeshez. Van brokkoli, snidling, nemcsak telen van banan es narancs. Rossz viszont az, hogy egyre kevesebb a "bio" kaja. Evek ota nem ettem olyan igazi, oklomnyi oszibarackot, ami ledus volt es nem kemeny, mint a ko. Most megkapjuk szinte egesz evben, de a minosege olyan is. Mi hazi tojasokat veszunk, aminek nem sapadt vajszinu, hanem narancs a sargaja. A bolti tojassal egy napon sem lehet emliteni.

  32. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-23 15:26117.

    De azért engedd meg, hogy a magyar értékeket védelmembe vegyem

    Mikor tiltottam meg neked, hogy figyelembe vegyed a magyar értékeket?

    Csak véleményt mondtam, maximum nem egyezik a tieddel? És akkor mi van?

    Ha elmúltál már 38 éves, akkor régebb óta élsz, mint én. Nem ismerlek, így fogalmam sincs hány éves vagy, milyen emlékeid vannak, ez mindenkinek a magánügye. És nem is az a lényeg, hogy ki mit szeret. Nem a személyedet sértettem meg, mint ahogy senkivel sem teszem, főleg nem ismeretlenekkel. A nemzeti öntudatod és büszkeséged sérült meg azáltal, hogy mondtam néhány kritikát a magyar gasztronómiáról, ami abszolút az én személyes magánvéleményem. Nem értem, hogy a kettőnek mi köze egymáshoz és, hogy egy általános kritikát, hogy tud valaki személyes sértésnek venni?

     

    2006-02-23  14:52
    anya77 (113)
    előzmény:
  33. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-23 15:09116.

    Konyhaművészeti globalizáció: ételreceptek és alapanyagok szabad áramlása országok között

    hungarikum: Unicum, Szegedi paprika, konyakmeggy, Tokaji aszu (biztos van még sok más is)

    magyaros jelleg: fűszeres, csípős, szaftos, egytálételek, főzelékek

    népbetegség: elhízás

    gyorsétterem: McDonald's

    vendéglátás: .....magyaros vendéglátás - sokszor hallottam már róla, de nem tudom pontosan, hogy mit értenek alatta

    2006-02-23  14:26
    Torolt_felhasznalo_729454 (110)
    előzmény:
  34. Torolt_felhasznalo_386346
    2006-02-23 15:04115.
    Minden szavaddal maximálisan egyetértek!
    Judit
    2006-02-23  14:52
    anya77 (113)
    előzmény:
  35. 2006-02-23 14:59114.

    Én is így tudom... a rántást, allitólag pontosan azért találták ki, hogy anno... kevesebb ételből is jól lakjon egy nagy család.

    A másik.... hogy amikor arattak... ami azt illetti a háziasszony is markot szedett.... nem volt ideje fözöcskézni.... mégis minden nap megfözött.. levest és főételt is. hajnalban. mint a nagymamám.
    Szóval, nem tarott órákig. --- ja... és ráadásul sparhelten tette mindezt.

    Szerintem az én korosztályom(37)  talán tized annyi ételt tud elkésziteni mint a nagyanyám......
    Sokkal tudatosabban fözött.... megvolt, hogy melyik nap főzelék, melyik tészta, vagy melyik hús..... Egész nyarakat, töltöttem nála, és nem nagyon fordult elő a 2 hónap alatt kétszer ugyanaz az étel. Pedig egyszerű asszony volt. nem szakácsnő.

    2006-02-23  14:52
    anya77 (113)
    előzmény:
  36. 2006-02-23 14:52113.

    Kedves Noa!
    Kezdettől olvasom a topicot. Nem mesélted még el, hogy hol, milyen környezetben nem szeretted meg a magyar konyhát, a magyar ételeket. Érdekelne. Miért írod azt hogy zsíros, nehéz, stb.?
    A legutolsó kérdésedre röviden: régen is és ma is esznek mást is az általad felsoroltakon kívül. Ugyancsak a kérdésed megfogalmazásából indulok ki mikor azt gondolom, vélhetően régebb óta élek mint Te, így erre nézve személyes emlékeim is vannak. Nizonyára elötted is ismert, hogy  az un. felvágottak, kész ételek - pláne ilyen választékban - nem túl régóta kaphatóak a magyar üzletekben. Ha ennyire sok kérdés tornyosul Benned miért nem nézel utána, hogyan is volt ez mondjuk 3 évtizeddel ezelőtt? Rengeteg írott anyag van a polgári magyar konyháról, rengeteg értékes gyüjtés a magyar tájegységek étkezési szokásairól. Ha abból az egyetlen dologból indulunk ki, hogy hazánkban a családok túlnyomó többsége nem dúskálhatott , akkor ez azt is jelenti, hogy zsírban sem csicsoghatott az étel. Azt a zsírt, amihez évente talán csak egyszer jutottak hozzá, igen nagyon meg  kellett gondolni, hogyan használják fel.
    Nem hiszem, hogy egyedül vagyok azzal, hogy más népek ételeit is szívesen megeszem, megfőzöm, ha éppen arra támad kedvem, lehetőségem. De azért engedd meg, hogy a magyar értékeket védelmembe vegyem.
    Nem saliból és norbidiétából, de nem is zsírtengerben úszú ehetetlen kutyulmányokból áll a magyar konyha. A valóság valahol a kettő között van.
    Meggyőződésem, hogy a háziasszonyok még az én generációm is ma már igenis tudatosan vásárolnak és főznek. Már amennyiben lehetőségük nyílik erre.
    Ne haragudj, de az sem stimmel, hogy magyar ételt főzni egész nap a konyhában kell állni. Kellő gyakorlat hiányában természetesen tovább tart, de ez esetben bármilyen nemzet ételének elkészítése is tovább tart. Legyünk korrektek azért. Amit írok tapasztalatból mondom. Rendszeresen főzök, hagyományos, polgári konyhát vezetek.
    Lábjegyzetként csak annyit: Ha mégis berántják mondjuk a töltöttkáposztát,  az lehet, hogy nem tunyaság, nem szellemi mocsár, hanem azért van, mert úgy kevesebb ételtől is jóllakik a család. Erre esetleg nem gondoltál?

    2006-02-23  12:37
    Torolt_felhasznalo_841098 (109)
    előzmény:
  37. 2006-02-23 14:47112.

    1- az egész világon elterjed ami finom... 

    2- ha már kaja....csak nálunk készitenek olyat... sehol a világon utánozni nem tudják... pl: pick szalámi

    3- magyaros.... szintén csak nálunk tudják ugy elkésziteni, hogy az jó legyen... itteni alapanyagból, itteni szokások szerint,...stb

    4 elhízás- az egész világon

    5-Meki... valami fűrészporos izé

    6-hm....még gondolkodom... sok minden...

    2006-02-23  14:26
    Torolt_felhasznalo_729454 (110)
    előzmény:
  38. 2006-02-23 14:37111.
    zsíros kenyér hagymával
    lekváros kenyér
    vajas kenyér
    kőrőzőtt
    aludttej

    kolbász
    sonka
    szalonna
    tojás-sokf éleképp

    sajt
    Bukták,
    lepények
    rétesek
    pogácsák
    kalácsok

    mindezek... felvágott helyett- házilag készitve.
    2006-02-23  12:37
    Torolt_felhasznalo_841098 (109)
    előzmény:
  39. Torolt_felhasznalo_729454
    2006-02-23 14:26110.

    Sziasztok, szeretnék néhány szót, kifejezést  irni és mindenki irja meg mi jut eszébe!

    konyhaművészeti globalizáció,

    hungarikum,

    magyaros jelleg,

    népbetegség,

    gyorsétterem,

    vendéglátás.

    Irjatok mi jut eszetekbe róla! 

     

  40. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-23 12:37109.

    Ez tényleg igaz, hogy a magyar ételek nagyon ízletesek és a főzés összetett. Talán túlságosan is, így ha valakinek nincs arra ideje, hogy az egész napot a konyhában töltse, akkor lehet kénytelen, vagy korlátozott számú ételt főzni, vagy más népek ételeiből választani.

    Szerintetek régen, amikor még nem voltak felvágottak, készételek stb. az egyszerű ételeket miből főzték a krumplin meg a búzán kívül? Ettek pl. kukoricakását? És ha igen, akkor manapság miért nem eszik már?

    2006-02-22  17:09
    Torolt_felhasznalo_753919 (107)
    előzmény:
  41. Torolt_felhasznalo_841098
    2006-02-23 12:31108.

    Sajnálom, hogy a topikban az olasz konyha került hangsúlyba. Én csak a védelmében szólaltam fel, mert többször is elhangzott, csak tészta az egész. Elismerem, hogy elfogult vagyok az olasz gasztronómia irányában és nem azért mert itt élek lassan 10 éve, vagy mert annyira olasznak érzem magam, hanem mert mióta az eszemet tudom mindig is az olasz nyelv és a kultúra volt a gyengém, így ki nem állhattam a zsíros és nehéz magyar ételeket.

    Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a magyar gasztronómia sem csak zsíros, vagy rántott ételekből áll és főleg nem csak abból a néhány tálból, amit a túrista könyvekben leírnak. Főleg az utóbbi években kezdtem el érdeklődni a magyar ételek iránt és pl. meglepett, hogy nem is olyan könnyű jó könyvet találni, mert a szakácsok nagy része is vagy nemzetközi ételeket részesíti előnyben, vagy a aki a hagyományos vonalat képviseli az leragad a szokásos zsíros ételeknél és mindennek az alapja ugyanaz a 4-5 tál.

    És ezt azért sem értem, mert Magyarország pl. azon kevés helyek egyike, ahol megterem a tönkölybúza, másfajta gabonák tucatjáról nem is beszélve, zöldségben és gyümölcsben sincs hiány, főleg nyáron. Nem értem, hogy miért van minden a húsra korlátozva, akkor is ha ezek között tényleg vannak nagyon finom és ízletes ételek is. Azt sem hiszem, hogy régen csak húst ettek az emberek és a gabonák közül csak a búzát ismerték. Nyáron a Művészetek Völgyében, vagy a kézműves vásáron lehet látni néhány érdekességet, pl. a kemencében sütött lángost, amúgy ezek az ételek már rég feledésbe merültek.

    2006-02-22  17:09
    urino (106)
    előzmény:
  42. 2006-02-22 17:09107.

    Ez igaz, az olasz konyha roppant mod valtozik egyik tajegysegtol a masikig. Altalaban nem kell ahhoz elokelo etterembe menni, csak egy "kifozdebe" hogy maris jo izes es kulonleges zamatu dolgokat talalj. Nekem a toszkan a kedvencem...minden tele van friss zoldseggel...sajat konyhankban nem konnyu ugyanazt eloallitani a kevesbe jo minosegu alapanyagokbol.

     Itt egy lista, amit az egyik nemzetkozi konyhakkal foglalkozo szakacskonyvem a magyaroknak tulajdonit:/amerikai kiadvany/

    gombaleves,korhelyleves,ponty halaszle,gulyasleves csipetkevel,bableves,paprikascsirke,bogracsgulyas,szekelyka poszta,toltott kaposzta,Eszterhazy rostelyos,toltott karalabe,toltott paprika,paprikas krumpli, rakott krumpli,csusztatott palacsinta,Gundel palacsinta,Rigo Jancsi,Somloi galuska,Dobos torta...a "retest" osztrak-magyarnak titulalja, de a dios retes valtozatot magyarnak.../?/ Az etelek mellett kozolt leirasok nagyon is akkuratusak, jol kovethetok. Sok helyutt talalkoztam a korozott emlitesevel, rendszerint nagy elismerest kap!

    Ez a  konyv egyebkent 30 eve irodott, ma talan mas kerulne bele. A bevezeto sorokban nagy elismeressel szol a magyar izekrol es valtozatosnak, osszetettnek talalja a fozest... Allitasa szerint bar nagyon sok teren hasonlit a kornyezo orszagokera, ismert okonal fogva, de konnyebb, jobb minosegu- meg az osztraknal is...kulonlegesebb. Egyik oka, hogy anno a magyar nemesi osztaly ossze vissza hazasodott masorszagbeli elokelosegekkel, francia, olasz foldrol hoztak feleseget, veluk pedig a szakacskulturat, konyhaszemelyzetet, szokasokat is.

    2006-02-22  09:19
    Torolt_felhasznalo_399008 (102)
    előzmény:
  43. 2006-02-22 17:09106.

    Most nincs időm utánanézni, hogy mit mondtam, de az egészen biztos, hogy nem szóltam le az olasz konyhát. Tényleg nem ismerem, nem is vitatom. A téma a magyar konyha. Én csak azért szóltam, mert a hozzászólók 2/3-a (köztük Te is) rögtön dícsérni kezdtétek a más népek konyháját. Nem az volt a kérdés. És lehet, hogy ismered az olasz konyhát, de azt is el tudom képzelni, hogy a magyart nem. Én is meglepődtem, amikor kezembe akadt egy vasi ételeket leíró szakácskönyv. A nagy részéről soha nem hallottam. Pedig értékes, érdekes ételek.

    Ha mégis olyasmit írtam, amivel megbántottalak, bocsánatot kérek, nem akartam.

    2006-02-21  17:00
    Torolt_felhasznalo_841098 (90)
    előzmény:
  44. Torolt_felhasznalo_768096
    2006-02-22 12:52105.

    Panírozottat mi sem eszünk a párommal, ö nem szereti, én meg elvagyok nélküle, ha mégis megkívánom a rántott húst, eszek valahol máshol :-)
    Sokan valóban idegenkednek ismeretlen ízektöl, alapanyagoktól, elkészítési módoktól - honnan tudná valaki, hogy kell egy tengeri halat elkészíteni, ha életében még csak rántott pontyot látott? Hiányzik néha a bátorság is - én sem tudom, hogyan kell tintahalat jól elkészíteni, mert bár ettem már, de senki nem mutatja meg nekem, hogy nem lesz "gumiszerü". Úgyhogy én is tartok töle :-)

    2006-02-21  19:40
    emp (100)
    előzmény:
  45. Torolt_felhasznalo_768096
    2006-02-22 12:45104.

    Én is elég olaszosan fözök, pedig soha nem éltem ott, de imádom. Mindezt egy német párral Németországban :-) Amikor Zürichben éltünk, az ottani legjobb barátunk svájci olasz volt, a felesége svájci német, mindketten jól föztek - valószínüleg innen ered a "szerelem".
    Engem is meglepett, hogy tényleg csak 20-30 féle ételt föz egy átlagos háziasszony, de azt azért gondoltam, hogy nem sokat. Néha elég csak megnézni a saját szüleinket, mennyire változatosan vagy egyhangúan föznek. Aztán már csak a saját döntésünk, hogy követjük-e ezt vagy sem.

    2006-02-22  09:25
    Torolt_felhasznalo_399008 (103)
    előzmény:
  46. Torolt_felhasznalo_399008
    2006-02-22 09:25103.

    egy átlagos háztartásban elég egyhangúan főznek

    Egyszer olvastam egy felmérést erről a témáról, egy "átlagos" háziasszony állítólag max. 20-30 féle ételt tart "étlapon".  Engem eléggé mellbetaszított ez az adat. Nálunk évente legalább 50-60 féle kaja kerül kipróbálásra. És hozzáteszem, hogy csak hétvégén főzök.   Csak az kerül be a repertoárba (azaz visszatapsolásra :-) ), ami tényleg nagyon ízlett mindenkinek. Szerencsém van, mert a családom nagyon vevő a kísérletezéseimre. Nálunk a pörkölt meg a hasonló magyaros kaják a különlegeségek, mert iszonyú ritkán kerülnek sorra.

    2006-02-21  19:40
    emp (100)
    előzmény:
  47. Torolt_felhasznalo_399008
    2006-02-22 09:19102.
    Milyen étteremben dolgoztál? Gondolom, nem egy extra helyen... Szerintem nem lehet úgy megítélni egy ország konyháját, gasztronómiáját, ha nem jártál a különböző részeken, és különböző kategóriájú éttermekben, noch dazu :-) nem ettél igazi jó házikosztot. Nekem mindegyik lehetőség megadatott, Trieste-től, Biellatol egészen Tarantoig.  És a mai napig el  vagyok ájulva, itthon több olasz kaját főzök, mint úgynevezett magyarost. Nálunk egy évben kb. 2x van rántott hús. :-)
    2006-02-21  19:50
    Torolt_felhasznalo_131132 (101)
    előzmény:
  48. 2006-02-21 19:50101.
    Én továbbra is tartom a véleményem, hogy nem vagyok hasra zuhanva az olasz konyhától!  Alig vártam, hogy végre ehessekitthon egy jót, mikor olaszok mellett dolgoztam külföldön.
    2006-02-21  15:58
    Torolt_felhasznalo_841098 (75)
    előzmény:
  49. emp
    2006-02-21 19:40100.

    Sziasztok!
    Olvasgatlak Titeket, és azon gondolkodom közben, mi a mai magyar gasztronómia? A háztartások, az éttermek, a menzák?
    Mi (a szűk családom) mindenevők vagyunk, de ritkán eszünk paníros ételt, és tocsogós csak hús-tészta,hús-krumpli ételeket, olyan "szendvicseket", amiben egy szelet vmi felvágott, vagy szalámi van." Ki is néz minket" ezért  a tágabb környezetünk (család, kollégák), túl "pepecselős" vagyok, egyszerűbb egy pörköltet odacsapni, mint azokat az ennivalókat készíteni, amiket mi szoktunk, meg hát a zöldség is drága, tartják.
    Szerintem egy átlagos háztartásban elég egyhangúan főznek (nem jelenti, hogy nem tartom finomnak, csak egyhangú, és egyoldalú.Megfigyeltem a kifejezések használatát: vasárnap odatettem a levest (értsd: húslevest főzött, természetes, nem is lát más alternatívát), kirántottam a húst, stb... Azt tapasztalom, sokan eleve idegenkednek alapanyagoktól, és ízektől, anélkül, hogy megkóstolnák.

    2006-02-21  18:59
    Torolt_felhasznalo_753919 (99)
    előzmény: