Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szőlőcukor sütni??
2006-02-07 15:161.
Létrehozva: 2006. február 7. 15:16
Sziasztok, olvasgattam a topicok között, de nem nagyon találtam választ a kérdésemre. Gyümölcskenyeret sütök, kell bele fél kiló cukor. Nem nagyon favorizálom a kristálycukrot, általában barnacukrot haszálok, de most nincs itthon, csak szőlőcukor. Szerintetek azt is tehetek bele? Vagy tökmás hatást érek el vele mint a kristálycukorral? Szokott valaki szőlőcukorral sütni? És szerintetek melyik fajta barnacukor jobb, a nádcukor, vagy a cukorrépából készült?
>>Szia! A szőlőcukor teljesen alkalmas sütésre, nem is kell belőle annyi, mint a normál cukorból.
Tapasztalat? ÉS vajon ilyen ennyiségű cukor helyett is használható?
szőlőcukrot használok desszertekhez, amiket nem kell sütni, pl. kókuszgolyóhoz, kimondottan finom vele!!
hát még mindig nem tudom, jol lesz-e a szőlőcukor. Mert a fruktóz is más, meg a méz is. Az ok. De a szőlőcukor?? amúgy ebbe a kenyérbe simán elvész eza fél kiló cukor, sokszor csináltam, eleinte kristálycukorból, és nem volt egyátalan túl édes. Aztán barnacukorból is (cukorrépából), az is jó lett. Nádcukorból még nem mertem, elég aromás íze van szerintem, félek, nem siekrülne jól. Most meg ugye itt ez a szőlőcukor, csak nem merem beletenni, mert elég drága kenyér ez, nem szeretém ha szar lenne :D Na ime a receptje:
ILLATOS KENYÉR
300g kimagozott datolya, 220g szárított füge, 180g dióbél, 120-120g piros és zöld kandírozott cseresznye, 600g finomliszt, 2 kk sütőpor, 500g cukor, 220g margarin, 6 tojás, 1/2 kk őrölt fahéj, 1/2 kk őrölt szercsendió, 200g mazsola, 100g cukrozott narihéj, 300g aszalt alma, 200g mogyoró, 0.5dl brandy vagy rum, 2ek méz. Én általában nem regaszkodom a recepthez, azt teszek bele, ami van, csak azt szoktam figyelembe venni, hogy az aszlat gyümölcsök és magok súlya összesen egyezzen a receptben lévőkkel, a méz pedig csak a tetejére kell, hogy a díszítéshez a magok ráragadjanak. Én nem szoktam rárakni, mert akkor nehéz befóliázni. Így amúgy egy jó hópig is simán eláll. Szóval a cuccokat (gyümi, mag), leöntjük alkoholal, megszórjuk kicsi liszttel, hogy ne ragadjanak össze. a cukrot és a margarint robotgéppel habosra keverjül, beletesszüka tojglikat, fűszereket (én ált. többet rakok bele, mint a receptben van, és sütőporból is kicsit többet), aztán ugye a liszt és vegül a magokat-gyümiket. Aztán mehet bele a sütőbe, lassan kell sütni, míg szép sötétbarna nem lesz
Sziasztok!
lehetne egy kérdésem? én most vettem először szőlőcukrot, a teában próbáltam de egyátalán nem érzem az édességét, pedig vagy hat kanállal raktam már végül bele! forró dolgokban elvész a hatékonysága vagy mi lett??? de írjátok hogy sütni is lehet vele, akkor mégse! nekem nem jött be, majdnem duplaannyi cukrot raktam a teába így, és még csak édeskés se lett!
Szia! A szőlőcukor teljesen alkalmas sütésre, nem is kell belőle annyi, mint a normál cukorból.
Én fruktózt vagy mézet használok sütésre cukor helyett, abból pont feleannyi kell, mint a normál cukorból!
Szerintem a szőlőcukor nem olyan édes, mint a "rendes" cukor.
A nádcukor jobb, mert a barnacukor csak a színében különbözik a fehér répacukortól. Különben meg, a cukor az cukor :-))))
Leírnád a receptet? Ez nekem hatalmas adagnak tűnik. Ha egy normális püspökkenyérformában gondolkodom, én nem raknék bele 15, max 20 dekánál több cukrot.
Uramisten, mennyi kenyér lesz belöle??
én MINDIG kevesebb cukrot teszek, mint amennyi elö van irva minden süteménybe. Szoktak is mondani, hogy nem is olyan édes!!!
Igaz, a gyümölcskenyérnél lehetséges, hogy az eltarthatosag miatt van ennyi cukor benne..
Szölöcukrot még soha nem hasznaltam, csak barnat!