Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2016-05-03 23:5626641.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Rumlis napok lesznek? Sokféleképpen elkészíthető és egyszerű kajákat lehet belőle tálalni, igazi joker a krumpli. Jóbarátja a hagyma, egy kis zsiradék, vagy szalonna alá és már áramlanak is az illatok.


   


  A mai túróba kaprot kevertem, tavaszi íze lett tőle a palacsintának.


  Holnap karalábéfőzelék lesz, válámit sütök a tetejére, ne maradjon mezítláb.


   


  Vera, az nálunk is élmény volt, gyerek bemászott, ő volt a legkisebb, aztán nyitogatta az ajtókat. Egyszer az autókulcsunk pottyant a Dunába Baján, a tartalék itthon volt. Volt egy kis vonatozás érte.


   


  Klári a megismeréshez idő és alkalom kell! Én mindhármukkal találkoztam már egyszer, kicsit beszéltünk is élőszóval, de az itteni "beszélgetések" hidd el, többet mondanak!


   


  Kicsilánynak gyógyulást, Mamának sok-sok türelmet! Melyik Füred?


   


  CCakát!


   


   

  2016-05-02  23:24
  mandula2 (26638)
  előzmény:
 2. 2016-05-03 09:3426640.

  Sziasztok.


  Vera a szerecsendióból nagyon kevés is "sok". Biztos, hogy legközelebb jobban sikerül. Múltkor sertésből csináltad és apróbb meg nagyobb darabokból, erre határozottan emlékszem. Meg, hogy picit  múltkor is túltöltötted?


  Évi, ekkora unokád van?


  Lányok  sajnos szinte semmit nem  tudok rólatok. Persze a napi dolgokról írogatunk, de másról nem nagyon. Amikor írtam, hogy elkészítettem a hintaágyon a beszélgetős helyet, szomorúan vettem tudomásul, hogy nem is tudlak elképzelni benneteket, ki  hogy néz ki. Tudtommal ti már személyesen is ismeritek egymást, azt úgysem lehet pótolni. Hát ez az, amikor valaki később "esik be" egy összeszokott csapatba. Na, nem baj.


  Itt tegnap is, eddig ma is, olyan semmilyen idő van. Kicsit fúj, kicsit borult, néha (sikertelenül) próbálkozik a napocska.


  ma hazaér. Holnap jó lenne Füredre menni.


  A kicsilány álla, keze tele van kiütéssel, egész hétre kiírták. Első három nap itthon van vele az Anyukája, de csütörtökön pénteken már megy dolgozni. Akkor velem lesz. Én nem szeretem szem elől téveszteni, mert huncut, feszegeti a határokat. Többnyire olyan dolgokkal próbálkozik ami tiltó listán van. Nem sok ilyen létezik, de ő azért megpróbálja, hátha a Mama megengedi, amit a szülei nem. Két évesen még nem igazán van veszély érzete és kiváncsi is meg bátor is. Meg roppant önálló. Néha a hajam égnek áll. Most voltak itt, hogy mennek a kertészetbe, menjek velük, de mondtam majd a papával.


  Csatlakozom a krumplis menühöz, nálunk krumplis tészta lesz. Lehet főzelék is sült oldalassal, hogy legyen kaja, ha holnap hazaérünk. Mi megennénk a krumplit minden nap.

  2016-05-03  01:37
  arirangarirang (26639)
  előzmény:
 3. 2016-05-03 01:3726639.

  Mostanában történt, hogy apa a csomagtartón át mászott be az autójába, mert valamiért nem nyíltak az ajtók, azt már elfelejtettem miért.


  A régi autónk meg tolvajfogó volt, ha ellopták volna leállt volna egy idő után, szörnyű ricsajt csapva, és lezártak volna az ajtók, nem kimenni ám.


  Ma valahogy nem jött össze az alvás. Este óta mindig az volt, hogy éppen elaludtam, akkor felébresztett valaki. Ma ez folytatódott délelőtt a telefonnal, délután éppen megint elaludtam volna, mikor dörrent az ég, a Nagyobbik kutya berohant a szobámba, őt kellett vigasztalni. Szerencsére elkerült bennünket, kis eső volt, de több dörgés, vihar, az nem volt. Aztán elaludtunk családostól, 10kor ébredtem, tök sötét mindenhol, kutyák is aludtak. Megszámoltam hány darab húsuk van megfőzve, látom még nem vacsiztak szegénykéim. Apa is nagyon elájulhatott, mert mindig megeteti őket, ha én akadályoztatva vagyok. Kutyik nem hittek a szemüknek, hogy még kapnak ma vacsit. Utána kimentünk, olyan érdekeset láttam, állt egy autó előttünk, és a kapu kulcslyukán világított be a piros lámpája. Már épp oda akartam menni, mikor elment.


  Szombaton csináltam a szalámi készítőben olyan párizsit, mint a múltkor, legalábbis azt hittem, hogy olyan, mert jöttek a gyerekek, egyből mentünk a temetőbe, én ugye nem merek enni, ha elmegyek itthonról, és gondoltam egy kis előétel legyen, mert mindig éhen halnak mire ideérnek. Nem mértem le a súlyát a húsnak, és nem a régi recept szerint csináltam még ráadásul. Főztem, 4-5 órán át 75-85 fokon. Figyeltem rá, egész délután. Aztán mikor lehűlt kinyitottam, és csodálkoztam, hogy nem akar kijönni. Addig ráztam, míg kijött egy gyűrű alakú igen puha főtt izé. Az alján volt egy kb. 8 cm vastag tökéletes kinézetű szalámi. Sok volt a husi benne, és felnyomta körben. Hát ez a gyűrű eltört természetesen. Külön csomagolva ment a hűtőbe, de akkor már lemondtam az előételről, inkább levest ettek.


  Megkóstoltam ezt a darabokra tört izét, nem ízlett, mert az új recept szerecsendiót írt bele, de talán sok volt, vagy mit tudom én. Főtt krumpli maradt a tegnapi sült mellől. Ma kitaláltam, hogy átfűszereztem a csirkeparizert, és rakott krumpli szerűen feltálaltam, tök fincsi volt. Szerencsére, mert a 2 nagy csirkemellét sajnáltam volna. Egyébként a múltkor azt hiszem nem is csirkéből csináltam, hanem disznóból, és voltak benne darab húsok is, szóval elnéztem a receptet. Nem adom fel, nem szokásom, újra csinálom mielőtt újra jönnek a gyerekek, de lesz megint kiskapu, hátha nem sikerül.


  Éva. lehetséges, hogy mi már ismertük egymást mikor az unokád megszületett? Én emlékszem egy fényképre, amin egy ajtón keresztül néztek befelé, ahol az újszülött volt.


  Kint nincs hideg, itt bent egyfolytában melegem van. Lassan lefekszem, kevés reményt fűzök az alváshoz, mivel 10kor ébredtem, azt hiszem beveszek egy dilibogyót.


  Jóccakát mindenkinek!

  2016-05-02  22:54
  szőrész (26637)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 4. 2016-05-02 23:2426638.

  Sziasztok!


  Holnap már remélhetőleg nyugisabb napom lesz /nem igaz, csak szeretném/. Unoka tegnap elballagott, ma magyarból írásbelizett, és holnap jön a feketeleves, a matek, bár jó abból a tárgyból is.


  Ünnepeltünk, drukkoltunk, elfáradtunk.


  Ma hazafelé szivárványt láttam, ill. csak szivárványocska volt az, mert csak egy kis csücsök volt belőle, elmaradt a szokásos híd.


  Ahogy közelítettünk Pest felé, a napsütésből egy kisebb viharba kerültünk. Napsütés-vihar-eső. Ilyen lesz az idei nyár?


   Julcsi holnapra én is tárkonyos rumlilevest terveztem, meg van még egy kis túró is. Ma nem kellett főznöm, mert a tegnapi dínom-dánomból maradt még mára is sült, meg saláta.


  Jövök majd. Mostanában nem tudok képeket kapcsolni a hsz mellé.

  2016-05-02  22:26
  szőrész (26636)
  előzmény:
 5. 2016-05-02 22:5426637.

   


  Aktuális:


   


  - Szerintem szedjük szét a zárat és akkor ki tudjuk nyitni az ajtót.
  - Az nem jó, mert nagy zajjal jár.
  - Akkor törjük be a szélvédőt.
  - Az sem jó, mert azt hinnék, hogy el akarjuk lopni az autónkat.
  - Nekem teljesen mindegy, csak siessünk, mert az eső mindjárt esik, a tetőablak meg nyitva van!


   

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 6. 2016-05-02 22:2626636.

   


   Szervusztok leánkák!


  Jéé ez mitől dülöngél? Nem is ittam. Ja, hogy kéne? Igen jót tenne, hűs van.


  Aha, most meg meghízott, bocs, akkor inkább maradjon ez.


   


  Szia Marink!


  Megcsappant a várható termés? Ilyen ez a mezőgazdaság. Nálunk nem tett kárt, ma estefelé azonban olyan jó kis zivatar jött villámlott-dörgött-zuhogott, ahogy kell, egy órácskát, azután szépen vonult tovább,a város felé.


  Most pár napig nem kell locsolni, még jósolnak többet is belőle, aztán süthetne a nap is...


   


  Az utcán nyílik az akác, (de jól illatozik) most kell permetezni cseresznyelégy ellen!


   


  Én még nem aszaltam, megeszem inkább frissen.


  Holnap tárkonyos rumlileves, túrós kőttpalacsinta. (kelt) Van kibontva meggylekvár is, akinek ahhoz van kedve...


   


  CCakát!


   

  2016-05-01  11:08
  bmari (26633)
  előzmény:
 7. 2016-05-02 16:2826635.

  Az aszaló elképzelésem szerint nagyon lassú lehet, és keveset tud csinálni egyszerre. Én azelőtt a villanytűzhely legalacsonyabb fokozatán csináltam nyitott ajtónál pár dolgot, szerintem hatékonyabb mennyiségben. A minőségről nem tudok mit mondani, nincs összehasonlítási alapom.


  Ki vagyok borulva, egész éjjel szórakoztatott valaki, egyszer a kutya, aztán apa mászkált, hajnalban a fiú jött gyógyszerért, vissza se tudtam aludni. délelőtt 9 felé visszafeküdtem  a legjobban aludtam, telefon.


  Most aztán visszafekszem , nem bírok magammal.Lehet, hogy jön a jobb idő?

  2016-05-02  12:16
  Tete (26634)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 8. 2016-05-02 12:1626634.

  Sziasztok.


  Marika az jó lehet amikor csak úgy jönnek-mennek a szállítmányok.


  A két napos "lógás" után most takarítok. Mostam. Épp most állítom össze a táncrendet a szokásos partnerekkel. Partvis Uraság, Felmosó Úrfi. Majd kiötlöm mivel várjamMég nincs ötlet. Ha hazajön megyünk Füredre, kapálógépezünk, palántáért megyünk. Lesz tennivaló. Éjjel esett, minden csupa víz, a napocska próbálkozik. A tavaly tavasszal ültetett fákon, őszibarack, szilva, volt virág, van pár szem gyümölcs. A cseresznye sztrájkol. Zebegénybe van egy szép cseresznyefa, állítólag finom a gyümölcse. Mondtam mindent szeretnék aszalni. Még úgy gondoltam zöldséget is fogok, és csinálok Vegetát. Tudom, hogy lehet üvegesen is eltenni, de én majd próbálkoznék a szárazzal.


  Legyen szép napotok. A hintaágyon készítettem helyet, oda szervírozom a is.

  2016-05-01  11:08
  bmari (26633)
  előzmény:
 9. 2016-05-01 11:0826633.

  Szervusztok Leánkák!


   


   


  Szép Anyák napját kívánok!


   


  Hűs van ma, bár a nap erősen süt. Még minden este befűtök, jól esik nagyon.


  Tegnap csirkeszállítmány jött, ma hajnalban feldolgoztam, ma csirkés ebéd lesz. A zöme ment fagyni.


  Sütni is akartam - diós kosárkát -, de aztán lebeszéltem magam róla. Majd a jövő hét végén.


  A kert szomorkás, mert sok minden lefagyott - szőlő, barack, krumpli - a fügét még meg sem néztem. A birset sem.


  Nagyon szeretek én is piacra menni, még akkor is, ha nincs vásárlási szándékom. De mindig van valami fontos, amit végül hazahozok. Itt szerdán és vasárnap van piac a szomszéd faluban, ami ugyan már városnak minősítve, itt mindenfélét lehet kapni. Most éppen egy fajta rózsafát várok, még nem jött meg a szállítmány.


   


      


   


   


   


   

 10. 2016-05-01 00:5426632.

  Anyák napján a virágot
  én a temetőbe viszem
  Ezért hallod sokszor
  hogy sír zokog a szívem
  Nem adhatom a virágot
  Jó Anyám kezébe
  Csak ide leteszem a
  hideg sírkőre
  Drága Édesanyám
  nézz onnan föntről rám
  Szánd meg gyermeked
  aki itt maradt árván
  Kérd meg a Jó-istent
  legyen gondja rám
  Mert nekem itt lent
  nincs Édesanyám ......

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 11. 2016-05-01 00:5226631.

  Az Erzsébeti csarnokba ritkán, mert nem olyan jó. Kiskoromban onnan cipeltük ruháskosárban a befőzni való sárgabarackot, paradicsomot. Anyu minden évben töménytelen mennyiséget rakott el, és persze nem fogyott el mind, mindig voltak megkövesedett lekvárok, de neki befőzés kényszere volt. Semmit sem örököltem ebből.


  Ma nálunk is egyszerűsített kaja volt, mivel olyan migrénem volt egész nap, hogy csak tapogatva, fal mellett tudtam közlekedni.


  Maradt tegnapról az a borzalmas gömbölyűszemű ragacsos rizs, már csak másfél kg van belőle szerencsére, azt tegnap nem sóztam, zsíroztam meg, mert már tegnap is zizi voltam, így nyakon öntöttem ma 1liter tejjel, cukrot bele, aztán kész a tejberizs. Ma egyáltalán nem diétáztam, a fájós agyam kívánta a szénhidrátot, úgyhogy én is ettem egy fél tányérral, aztán bevacsiztam 6 hajszálvékony szelet graham pirítóst téliszalámival, paradicsommal, ami szerintem keserű volt, de lehet, hogy csak a szám íze.


  Julcsi lányzó, tudom én, hogy mit nem ehetek, hidd el, minden reggel cukorméréssel kezdek, és ott van leírva a bizonyíték, hogy mit nem kellett volna enni előző nap.


  De rémesen éhes vagyok esténként, aludni meg nem tudok, ha hangosan korog a hasam.


  Minden tervem oda lett, amit mára terveztem, már a pislogástól is szétment a fejem, és most is kezdi megint. Pedig vérnyomás mostanában teljesen rendben, mióta rátaláltam a propoliszra. Gyógyszert felesleges bevenni ilyenkor, migrénre nem hat.


  Azért az alapvető dolgok meg vannak, holnapra félig kész az ebéd, a szokásos takarítás maradt el. Nekem muszáj szombaton takarítani, így szoktam meg ifiasszony koromban, mikor dolgoztam, és máskor nem jó azóta sem. Aztán utána mostanában hétfőn is, mert apa vasárnap kertészkedik, és nem szeret lábat törölni, és a zoknijában, gatyaszárában is benne a fű, fa bokor.


  Apa eldöntötte a kérdést, hogy mi legyen az ebéd holnap, annyira megszerette a sült pulykát, hogy addig kell főznöm minden héten amíg meg nem utáljuk. Úgyhogy gyönyörű felsőcombokat hozott, visznek majd belőle a gyerekek is, mama sülthús címmel fog kapni ügyesen szeletelve, nehogy kidobja a neve miatt.


  Lehet a pulykát rántani? Ez a leggusztább hús amit mostanában venni lehet.Amíg csak egyben 5 kilósat, aztán a bébipulykát, addig nem bírtam ránézni sem, így szétszedve szép.


  Fekszem, mielőtt újra rámjön a migrén. Jóccakát!

  2016-04-29  23:48
  szőrész (26629)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 12. 2016-04-30 17:1226630.

  Sziasztok.


  Reggel itt akkora köd volt. Aztán szépen kisütött a nap és finom idő van. Ebédre rántott csirkeszárnyközép volt, rántott gomba, meg sült krumpli. Ma szabaadnapot adtam magamnak. A kötelezőkön kívül nem csináltam semmit. Olvastam, keresztrejtvényeztem, napoztam és most leültem Gasztroangyalt nézni. Mi is majdnem Dunakanyar vagyunk, és most az a téma. A fiam Zebegényben, úgy volt a két lány is megy a kisfiú meg marad velem. Aztán Zsuzsika reggel nyűgösen ébredt, hőemelkedése volt. Így itthon maradtak. A fiam a nagyobb kertrendezést meg tudta csinálni. Lehet holnap tyúkcombot sütök, de az is lehet, hogy ebédre főzök egy pár debrecenit. Nem csinálok nagy felfordulást. Egymagamnak felesleges. Majd amikor jön haza. Lesz mi szem szájnak kellemes.


  Felhőkenyér? Még nem is hallottam felőle.


  Tojásos krumpli, már új vagy parázs krumpliból ( a régiből is jó) fejes salátával. Mi szoktunk "rongyos salátát" hirtelen átforgatni kisült szalonna zsírján és aztán rá az ecetes cukros lé.


   

  2016-04-29  23:48
  szőrész (26629)
  előzmény:
 13. 2016-04-29 23:4826629.

   


   Felhőkenyér? Hány éves vagy királylány? És még hiszel a mesékben?


   


  Benne van a nevében, hogy kenyér? Akkor lenne benne liszt is, mert az a kenyér egyik alapanyaga. Ki mondott neked olyat, hogy nem ehetsz egyáltalán kenyeret? Keveset és lehetőleg teljes kiörlésűt, vagy barnát!


  Krumplitól sem kell félni, abból is lehet, de szintén keveset.


  normál adag étel


  A kalória is írva vagyon.


   


  Sokszor eszem reggelire: előző napról maradt főtt krumpli kockák (egy közepes szemnek megfelelő) kicsi kacsazsíron átpirongatva, rája zuttyintok egy tojást, két kanál tejjel és kis sóval összekeverve. Tetejét pirospaprikával megszórom. Ennyi, ezt lassan komótosan egy bögre teával megeszem.  KENYÉR NÉLKÜL!


   


   Most is jöhettek Kispestre, megmutatom én hol vásárolok. Ha egyezik az ízlésünk, jól jártok, én már kitapasztaltam mit, hol?


  Az Erzsébeti? A csarnok?


  Párom ma hozott egy nagy kosár krumplit, abból sütöttem a tejszínest, finom, ámbár nem a legolcsóbb, de mindig ezt vesszük.


   


  Vacsorára körözöttes egy szelet rozsos kenyér, két szem retekkel.


  Igen én is éhes vagyok, na és? Majd lesz reggeli!


   


  CCakát!

  2016-04-28  23:28
  arirangarirang (26626)
  előzmény:
 14. 2016-04-29 15:3826628.

  Én próbálkoztam csirkeneveléssel, de meghaltak végelgyengülésben, mert nem vágtam le őket. Ilyen álszent az ember, ki tudja szegény jószágok min mennek keresztül amíg a tányérunkra kerülnek, de amit nem látunk, olyan, mintha nem is lenne.


  Tulajdonképpen még a növények is éreznek, sőt kommunikálnak, és okosak is. Folytak kísérletek, az egyik növény levelét öngyújtóval megperzselték. Erre a közelében lévő összes olyan növény összerántotta a levelét. Aztán legközelebb mikor az öngyújtóval közelítettek, már ugyanez a reakció. Szóval tök mindegy mit eszünk, minden mindennel összefügg. A növény annyival van rosszabb helyzetben, hogy nem tud hangosan sikítani.


  Anyutól örököltem egy régi szakácskönyvet, már ki sem merem nyitni, mert porladnak el az oldalak. Abban olvastam az étel neve csíkos káposzta. Hát a csík az egy nagyon kicsi hal,mostanában valószínű ezt hívják snecinek, csalihalnak. Ezeket élve dobálják bele a forró káposztába, és állítólag sikítanak. Nem is tudtam végig olvasni, mert rosszul lettem.


  Lehet, hogy előbb ennék meg egy hernyót a dzsungelben, mint egy halat, vagy madarat.


  Erre a butikos dologra már régen rájöttem. Már normális anyagot sem lehet venni, hogy megvarratná az ember. Apukám szabó volt, addig voltam elegáns, amíg tudott rám varrni, aztán rohamosan leromlott a ruháim kinézete. Mégis más egy méretre varrt gönc, minden varrás ott van, ahol kell, mint ezek a piacos mindenkire jó, mellvarrás, szűkítő varrás nélküli vackok.


  Amikor az ember fiatal, azt hiszi a szülei hülyék, pedig ha hallgatok apámra, és megtanulok rendesen varrni, elláthatnám nyugdíjas fejjel a családot rucikkal. attól még mehettem volna más iskolába, nem kellett volna varrónőnek lennem, csak tudni varrni.


  Mi is azért járunk a Metróba, mert a mi kisboltosunk is onnan szerzi a cuccait, még a címkét se szedi le. Kisebb dolgokat, mint tej, mindegy hol veszünk, habár most vontak vissza egy csomó tejet, tejterméket, tegnap láttam, ilyesmiért nem megyünk a Metróba, de pár havonta liszt, cukor, rizs, az kell, és kávé, pirospaprika, ilyesmi. Most már mindenből kevesebb fogy, cukrot apa fogyaszt a kévéjáva, Néha a fiú valamilyen ételbe, vagy csinálok nekik sütit, de az ritka.Már a finom liszt se fogy, sűrítésre zabpehely lisztet használok, jobb, mint a búza, és nincs semmi rossz íze, vagy graham lisztet, rizsből pedig a barnát.


  De ez már elég régen így van, ezért nehéz nekem az életmódváltás, mert már régen váltottam, és mégis cukros lettem.


  Egyet még tehetnék, sportolni kéne, de arra sosincs időm. Meg aztán egyedül nincs is kedvem. Lakott itt egy ismerős nő, ők is kutyáztak, hirtelen meghalt a férje, és hogy ne búsuljon egyedül, cipeltem mindenhová. Jártunk jógára, gerinctornára, vizi tornára, az volt a legjobb, csak megszűnt az az uszoda, mert naná, hogy az akkori hatalomnak más tervei voltak, Aztán mentünk az oktató után másik usziba, meleg volt a vize, nem volt jó ugrálni benne, így aztán lekoptunk, aztán elköltözött vidékre, szóval mostanra már véglegesen eltűnt. Pedig nagyon klasszul éreztük magunkat együtt. Próbáltam a lányommal is járni, de ő nyafizott, és nem volt jó.


   Álmom egy olyan ház, ahol legalább akkora téliesített medence van, ahol tudnék vizitornázni. Úszni nem tudok, nem bírja derekam a mellúszást, a többi meg nem megy már, elsüllyedek, mint a balta nyél nélkül.


   


   

  2016-04-29  12:27
  Tete (26627)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 15. 2016-04-29 12:2726627.

  Sziasztok.


  Én azt a dolgot piacon vettem a Lehelen. A kis boltok meg a Metróból szerzik be az árut. A kolléganőim jártak be valamelyik nagy ruhapiacra, aztán látták az ismerős butikost, aki zsák számra pakolta az árut. Rátett pár ezer forintot, aztán sem magyar áru nem volt sem minőségi, hanem a szokásos kelet felől érkező tömegcucc. Viszont butikáron. Ma már az ember nem tudja, hol vesz jót. Persze a kistermelői piac más. De szerintem az a csirkés is táppal eteti a baromfit, mert akkor nő neki gyorsan. Az lenne jó, ha az ember megtermelné, meg felnevelné, amit aztán megeszik.


  Voltam ügyet intézni. Én a kis naív, gondoltam bemegyek a pénzintézetbe, ahol kötöttem az önkéntes magánnyugdíjszerződést. Bemutatom a határozatot, hogy nyugdíjas vagyok, oszt ide a pénzt. Na ez nem így megy. Hívjam fel az akármilyen vonalat, mert azok tudják megmondani, hogy mennyi a pénz. Kaptam egy többoldalas nyomtatványt egy még több oldalas tájékoztatót, az irataimat le kell másolni és mindent ajánlottan feladni postán kérelmezve a tagság megszüntetését és az összeg kifizetését. Aztán várni. Vagy mehetek Pesten egy helyre és beadom személyesen a papírokat. Akkor megspórolok némi kis időt. Szóval a betett kis pénzecskémhez nem jutok ám ripsz-ropsz. Annak idején azért léptünk be, mert a munkahelyünk felajánlotta, hogy egy bizonyos összeget ad minden évben. Na az is egyszeri alkalom volt, mint a budán a kutyavásár. Oszt azután soha többet.


  Vettem egy otthoni papucsot, meg egy könyvet, illetve a piacon csirkeszárnyat.

  2016-04-28  23:28
  arirangarirang (26626)
  előzmény:
 16. 2016-04-28 23:2826626.

  Nálunk nincs a közelben piac, mégis eljárunk, leginkább a Csepelire, régebben a Kispestire mikor arra dolgoztunk.


  A legritkább esetben veszünk élelmiszert, kivéve durum tésztát a multiknál. És ha van valami csetresz akció, akkor szeretek bámészkodni. Egyébként az se kell már, pincétől a padlásig telítve vagyunk kütyükkel. Inkább csak meregetem a szemem. Ha hirtelen kell hús, és nem marha, pulyka, vagy csirkebelsőség, akkor ide kiszaladunk a kishenteshez, itt friss az áru, nagyon vigyáz a főnök, hogy véletlenül se maradjon 1 dk se szombattól keddig. Igaz kicsit drágább, mint a piacon, de sokszor még azt is felülmúlja minőségben.


  Az előbb írtam, aztán el is tüntettem, csak az időjárási link maradt meg belőle.


  Ma egész nap le vagyunk targiázva, biztosan ettől az időjárástól.


  Nincs kedvem a konyhába se menni, mert hideg van, mi már nem fűtünk, juszt se veszünk több tűzrevalót.


  Köszönöm az ötleteket a főzésre, de ne felejtsétek el a cukromat, apa tejfölutálatát, és a lányom mindenfélére allergiáját. Ja meg a mama finnyásságát. Most se tudom egyenlőre elképzelni se mit főzök holnap. Ma csirkeleves volt, tojást is főztem bele, a fiúnak, hogy tartalmasabb legyen, kenyeret is evett hozzá, azt mondta mindig így kéri . Tudom, hogy finom, a picilányomnak is főztem így kiskorában.


  Asszem én sohasem ettem spárgát, ha igen olyan régen volt, hogy nem emlékszem.


  Rebarbarát is talán 2x a szomszédnénitől kaptam főzve, aztán adott ültetni valót is, de nem szerette nálunk a talajt. Úgy emlékszem rá, hogy olyan savanyú volt, hogy marta a nyelőcsövem végig, pedig nagyon édesre volt készítve.


  Ma csináltam felhőkenyeret, a neten hülyére dicsérték, ugyanolyan sz@r, mint a banánból készült palacsinta. Abba is tojás kell, és összetört banán. Ebbe krémsajt, tojás, fűszerek, sütőpor, és kisütni, mint a palacsintát, Klassz rántotta íze van, nem nyert. 3 tojás helyett 1ből csináltam, még szerencse.Úgy érzem ezeket a pótló műételeket nem tudom megszokni, inkább eszem kevesebbet. Az édesség viszont hiányzik, pedig azelőtt hónapokig meg voltam nélküle, talán azért mert most tésztát és kenyeret sem nagyon eszem. Az a 2-2 szeletke graham kenyér pirítva, semmi.


  Jóccakát mindenkinek, sziasztok!


   


   

  2016-04-28  21:03
  szőrész (26625)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 17. 2016-04-28 21:0326625.

   


  Szervusztok leánkák!


   


  Egyik szemem sír a másik nevet. Mindig mondom a magamét--a piacot-- aztán tessék már ráfanyalodtok.


   


  Miért is jártak a nagysasszonyok régen a cseléddel együtt a piacra? Ők megvették, a cseléd meg hazacígölte az apraját. A nagyját, akkor is, most is, hazahozza az árus maga, ha megbeszéljük, megéri neki, vagy útba esik. De gépjármű sem rogyik alatta össze, ma már ritka család, ahol nincs.


   


  A multi őőőő izééé na szóval, nem nekünk való.


  A rohanósoknak, mert összekapkodnak ezt-azt, nem számít, a felét úgyis kidobják, elvégre olcsó volt.


   


  Oda ugyanis csak a legolcsóbb árakkal lehet bekerülni, olcsó húsnak meg híg a leve.  Evvan!


   


  Mi már megettük az első idei tejszínes spárgalevest, két ebédhez levesként.


  Ma a kertecskémből rebarbarát puceváltam és meg is főztem kompótnak, egész délután nyalakodjuk, nem marad semmiféle sütibe belőle. Pedig úgy terveztem...


   


  Ebédre a szeletekre vágott óriásból rántott gomba lett, elé pedig a fagyasztóból tavalyi cseresznyéből és meggyléből gyümölcsleves. Ha kicsi tányérba szedem, akkor kettő, ha normálisba, akkor csak másfél maradt. Ifjúság igen nyalta a száját rája.


  Mivel a félliteres tejszínes dobozban maradt, válámi olyat kell főzni, nehogy kárba menjen. Tejszínes rakott rumli, nyers rumli az uborkagyalun vágva, sózva, reszelek rá szerecsendiót és nyakon öntöm tejszínnel, be a sütőbe! Csak fújkáljuk és esszük.


  Igen, sportot csinálok a minél kevesebb hozzávalóból való főzésből.


   


  Évi, akkor kérem a főbb támpontokat a házkereséshez, úgyis mindig lesem, érdekel, mennek ám felfelé az árak, csípkedd magad!


  Egyet tudok, legyen közel gyalog is a piac!


  Második és többedik? Und so weiter!


   

  2016-04-28  18:47
  mandula2 (26622)
  előzmény:
 18. 2016-04-28 20:5526624.
  2016-04-28  19:25
  Tete (26623)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 19. 2016-04-28 19:2526623.

  Elég szomorú, hogy lassan versenyre kelhetünk ki vesz ócskább dolgot. Én is szemeztem új kelkáposztával meg rendessel is, de aztán nem vettem. Utoljára sárga krumplit vettünk, olyan szép tiszta vékonyhéjú és jóízű volt, de szerintem az sem magyar. Már láttam parázskrumplit 498 Ft/kg. Spárgát, fehér 400, zöld 600 pénz. A parázskrumplit nagyon szeretem meg a zöld spárgát is, de ennyiért még  úgy gondoltam nem "szeretem".

  2016-04-28  18:47
  mandula2 (26622)
  előzmény:
 20. 2016-04-28 18:4726622.

  Sziasztok!


  Most értem ide, a gép elé. Klári olvasom, hogy milyen ízű izét sütöttél!! Sajnálom a munkádat, meg mindent, amit bele feccoltál.


  SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!!!!!!


  /csak hogy én se maradjak le!/


  Lányok! A héten vettem olyan gyönyörű, idei friss káposztafejeket, gondoltam hogy hűűű de finom salátát kreálok belőlük. Nagyon szeretjük a friss káposztából készült salátát.


  Ma megcsináltam. Bele mindent ami kell.... aztán megkóstoltam. Már előre élveztem, hogy nyami de finom lesz, hiszen az elronthatatlan, a család egyik kedvence.


  A számba vettem egy villányit, de közben már éreztem, hogy válámi nem stimmel. A szaga iszonyatosan büdös volt. Érdekes, hogy ezt reszelés közben nem éreztem. Szóval kiköpni sem nagyon tudtam, de tény, hogy azóta sem sikerült attól a borzasztó íztől megszabadulnom.


  Ugye már írtam, hogy a krumplinak gezarol + penész szaga, íze volt, annyira büdös, hogy a házból alig tudtuk kiszellőztetni.


  Háááát ez most aztán mindenen túl tett. Csak a fotó erejéig tartottam meg, aztán úgy mint Klárinál, ment - nem a kukába, hanem - a komposztba. Lehet hogy el sem fog rohadni!!


  Viszont nem sok jót kívánok annak az illetékes elvtársúrnak, aki enged ilyen szemetet behozni, vagy egyáltalán árusítani.


  LE MINDEN MULTIVAL!!!!!!


  A FENE EGYE MEG, HOGY A MÉZÜNKET, A BÚZÁNKAT, A KRUMPLINKAT, A HAGYMÁNKAT, A PAPRIKÁNKAT, A TEJÜNKET stb.stb.stb.... nem vehetjük meg itthon, hanem a fene tudja honnan hozatják be, csak azért, mert ott olcsóbb!!!!


  KIKÉREM MAGAMNAK, HOGY MÉRGEZZENEK ILYEN FRANCOS KITUDJAHONNANJÖTT sz@rral!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Ne vásároljatok az Auchanban!!! Szemetet árulnak, még akkor is az, ha szép küllemmel illegeti magát a krumpli, a répa és a többi zöldség. Na hogy a húsokról már ne is beszéljek.


  Julcsi!!!! Megyek hozzátok, inkább oda költözöm, csak IGAZI piac legyen a közelben.


  Most jól kidühöngtem magam, de legszívesebben Tacepaón hirdetném, hogy minden idegen /majdnem minden/ áru menjen a francba a behozójával együtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Nahát!!!


   

  2016-04-28  16:17
  Tete (26621)
  előzmény:
 21. 2016-04-28 16:1726621.

  Ha Karácsonyig kiejtem annak a valaminek a nevét, rúgjatok fenékbe. Félperces lakoma volt. A tepsi kaja a kukában. Olyan illat terjengett míg sült..... A szalonna, a fokhagyma, a gomba, szóval mennyei volt. Még az a szerencse, hogy nem indultam a tesómhoz a tepsivel. Gondoltam megkóstolom. Nagy blama lett volna.  Az igaz, hogy nem a megszokott helyen vettük, mert az már zárva volt, hanem egy másik üzletben. Szóval egy darabig nem akarok hallani róla. Egyszerűen fogalmazva tó vagy iszapíze volt.


  Az elgondolás egyébként jó, többféle ízesítés egy edényben. A krumpli pl. mennyei volt, megkóstoltam. Azon nem lehetett érezni. Amennyire készültem rá, meg szöszmötöltem vele...... Francbafrancbafrancba. Bocs.


  Látjátok? Haladok, nem fojtom magamba a mérgem. A tepsit azért nem vágtam földhöz, helyette a cuccot a kukába.


  Nem gyakran csinálok ilyesmit. Egyszer sütöttem úgy tortát, hogy az elkészülte után ment a tyúkoknak. A családom jött szimatolva. Mit sütöttél, finom illat van. Mondtam torta tyúkudvar módra. Valahogy elrontottam a zselatint és nem megdermedt a tortán, hanem egyszerűen beitta a piskóta. Aztán elmeséltem, hogy hová került. Na ez meg ...szeletek kuka módra.


  Remélem sikeresebb napotok volt, mint nekem.


   

  2016-04-28  12:06
  Tete (26620)
  előzmény:
 22. 2016-04-28 12:0626620.

  Vera neked egy ötlet vendégségre, a többiek ezt a részt ugorják át, bár nem nevezek nevén semmit. Abból a bizonyos három szelet valamiből nem rácos lett. Besóztam, belemártottam lisztbe és elősütöttem. Főztem krumplit héjában. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral bele kicsike és hajszálvékony f.szalonna szeletek, rászeletelve a főtt krumpli. Majd az a bizonyos három szelet valami. Megkentem bőven tejföllel, az egyikre szeletelt előpárolt gomba került, a másikra reszelt sajt, a harmadikra fokhagyma és füstölt sajt. Benn vannak a sütőben. Szerintem ilyet csirkével vagy más hússal is lehet csinálni. Előre elkészíthető, csak sütni kell. Egyben van vele a köret is nem kell külön főzőcskézni, és mindenki olyat szed amire gusztusa van. Na mit szóltok hozzá? Ha valakinek nem megy a tejföl, ugyanezt besamellel is csinálhatja. Most sül, isteni illata van, pedig ugye az ami. Két napra tervezem, de lehet átviszem tepsistől a tesómhoz és egy napos lakoma lesz. Másik ötlet a BBQ oldalas. Én azt is előkészítem, csak sütni kell, ha megjelenik a siserehad. Vagy Pékné csülök, ha szeretitek.


  A tyúkból pörkölt készül majd, ha jön haza. Kicsontozom összevágom és kuktában fogom megfőzni. Nokedli és uborkasaláta jár majd hozzá.

  2016-04-28  10:07
  arirangarirang (26619)
  előzmény:
 23. 2016-04-28 10:0726619.

  Tegnap este írni akartam elment a net. Pipa voltam, mert mehettem aludni, és még korán volt, de akkorát aludtam, mint a ház. Egyszer éjjel kint császkáltam, összetalálkoztam apával, vizet ivott.


  Nagykutyám, aki szintén kicsi ott aludt el apánál, akkor csaltam hozzám a helyére, mert ő nem jön be, ha be van húzva az ajtó, kicsit megböki, ha észre veszem, hogy mozog az ajtó beengedem, de ha nem, akkor képes itt aludni a kövön az ajtó előtt. Volt itt lábtörlő, de olyan rövid lábikóik vannak, hogy már egy lépcsőhöz is ugraniuk kell, és mindig elcsúsztak a lábtörlővel együtt. Nagy volt reggel az öröm, mehettek hátra a kertbe, lejárt a 3 nap a kullancscseppek miatt.


  A kisebbik pedig minden reggel azzal ébreszt, hogy amikor apa elmegy nekiugrik az ajtómnak, bevágja, és berobog. Ma erre sem ébredtem fel, csak amikor már egy ideje itt ugrabugrált az ágyam mellett simiért.


  Kérdezted nem szoktam-e Dubarryt csinálni, nem szoktam. Ilyen karfiol levest is majd 1 év múlva ha csinálok, mert fájt tőle reggelre a gyomrom, pedig finom volt.


  Apa rám szólt, hogy nem azért hozott nekem csirkemellet, hogy szétosztogassam, én egyem meg, mert már aggódik, hogy egyre feljebb megy megint a cukrom. De hogy ehetném én a húst pl. mikor a fiú nézi, és ő nem kap? Egyébként hamar meg fogom unni a csirkemellét, nem variálhatom nagyon, mert nem bír a gyomrom minden zöldséget, és ha meg már szaftosabbat találok ki, azt köret, vagy kenyér nélkül nem bírom megenni, akkor meg ott vagyok ahol a part szakad.


  A kígyóuborkától általában nincs bajom, a másiktól szokott lenni nyersen, salátának már attól sem, és a kovászostól, savanyútól sem. A csemegét utálom, az sosincs nálunk.


  Most viszont érzem a karfiol után, nem fog ma menni az uborka sem. Van még paradicsom, de az savas, és attól éhesebb leszek.


  Már ettem egy szeletke graham kenyeret pirítva, másképpen nem bírom megenni.


  Annyira vékonyra van előszeletelve szerencsére, hogy nem sok cukrot zavar szerintem. Elő fogom venni a digitális mérleget, már ígérgetem magamnak egy idő óta, és leméricskélek ételeket, hogy tudjam mekkorát lehet megenni büntetlenül. Ez eddig még elmaradt.


  Vívódok, hogy hétvégén mit főzzek, valószínű brassói lesz, jön a lányom, anyák napja , itt lesz egész nap, a vejem meg hazautazik, jó messze laknak a szülei. Így találták ki, mert az elején mindig duzzogott az anyja, hogy melyik nap menjenek, melyik nap ne menjenek, mert van még 2 testvére a vejemnek, és össze kellett egyeztetni az időket, az egyik kórházban dolgozik, ügyelet, meg minden, mindenki hozzá alkalmazkodik. Én meg a békesség kedvéért mindig lemondtam a személyes felköszöntésről, de a lányom aztán átvette az irányítást az ünnepek felett, és így én is bekerülök a szórásba.


  Csinálok paradicsomlevest ma az biztos, de hogy a többieknek is mit? mert magamnak megpárolok egy fél csirkemellét, azt fogom rágcsálni, már előre nincs hozzá kedvem. A krumpli a kedvenc zöldségem, és nem ehetek, szörnyű. Majd ha kitalálják a gyógyszeremet, amit bírok is, akkor talán több mindent megengedhetek, de nem akarom elrontani megint. Legrosszabb azért a gyümölcsök mértékkel evése, főleg a görögdinnyének, attól ment fel 18-ra, egész nyáron szinte csak azt ettem tavaly.


  Még egy halas recept eszembe jutott, nagyon finom, étteremben ettem először, aztán felkerült az itthoni étlapra is. Pontyból, mindegy, hogy patkó, vagy filé . Fokhagymás petrezselymes vajban pirosra sütni mindkét oldalát, pár perc, és persze krumplival. Én hagyma nélküli reszelt krumplival, vagy pürével szoktam csinálni, de a pürét nem szeretem annyira. Néha kiváltjuk vele a karácsonyi rántott halat, habár az akkor tradíció. A sült krumplin kívül egyébként mindenfajta krumliköret megy hozzá, ja meg a krumplisali sem.


  Van is a mélyhűtőben filének való 2 fél ponty, lehet, hogy rövidesen sorra kerül.


  Tyúkot egyszer főztem életemben, nagyon vén volt, nem is volt finom. Anyukám szokott csinálni belőle levest, aztán utána megpirította, az övé mindig fincsi lett.


  Most mintha nem lenne olyan hideg, de lehet, hogy csak azért tűnik úgy, mert süt a nap.Fel kéne ébrednem végre, de kicsit nyomi a fejem még.


  Szép napot, legyetek jók, ha tudtok!


   

  2016-04-28  07:29
  Tete (26618)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 24. 2016-04-28 07:2926618.

   


  Sziasztok.


  Én a vadkacsától vagyok rosszul. Apu vadászott, ha azt hozott haza én már menekültem. Az öklendezésig undorított a szaga.


  Mandula a házat téliesíteni akarják, és kiadást is terveznek. Egyrészt befektetés, másrészt a fiamnak a beteljesült szerelem. Neki kell valami tennivaló, amin agyalhat, tervezhet, kivitelezhet. Itthon már csak szinten kell tartani a házat a kertet, neki meg kell, hogy kiélje a kreativitását. Szeret fával dolgozni.Oda meg az nagyon illik. 


  A kutya sokat nőtt. Kajla még mindíg. A kislány úgy hívja, hogy Kiskutyuskanembánt. Mert mi mondogattuk neki állandóan, hogy ne féljen tőle. A nővérem meg kiabál neki: Hol vagy te Istencsapás? Vitéz!  Az öreg kutya már nem igényelt különösebb foglalkozást, de ezt nevelni kell(ene). A nővéremnek éppen elég a háztartás, a kutyaszitterkedés már nem neki való. Időnként átjön a blöki, de szigorúan haza van zavarva.


  Na lassan indulok az intéznivalós körutamra. Legyen szép napotok.


  Itt süt ezerrel. 


   

  2016-04-27  19:23
  mandula2 (26616)
  előzmény:
 25. 2016-04-27 23:5526617.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Most nem érzek halszagot, a piacon, ott igen! Kicsit kipofozták az egyik halast, van új mindenféle általam nem ismert izé-mizé, na ott aztán van halszag! És micsoda árakon!


  Megálltam a múltkoriban és csak néztem, hogy ez, meg az mi lehet és már kínálták is. Mondtam, hogy csak nézelődöm, aztán hamar eljöttem, mert a szaglókám nem bírta tovább. A frissnek nem lehet erős szaga, csak a jellegzetes enyhe halszag. Mi lesz ott nyáron? Megyek majd a másik soron.


  Egyszer kaptunk a dán kempingesektől, ha jól emlékszem halmájkrémet, lehet tőkehal volt. Annak csak éppen pici hal-illata volt, még én is szívesen ettem. Irtó nagy büdliben volt, napokig foglalta a helyet a hűtőben. Sok paprika-paradicsomot megettünk hozzá. A friss rozsos magos kenyérrel, finomakat reggeliztünk.


   


  Kajaötlet: ma paprikás rumli, beleszaggatott nokedlivel, fapadossal és káposztával töltött paprikával.


  Holnap ebéd: rántott gomba, a hozzávalókkal.


  délután: vajas kenyér rebarbaralekvárral. (reggelire nem megy az édes) akkor majd vajas-márványsajtos kenyér piros retekkel.


   


  Zima lett, én elővettem újra a bakancsomat, szégyellje magát az idő, nem ismeri a naptárt?


  Többiek elmentek pancsoldába, május elsején vannak a szezonnyitók, mi megvárjuk a normális időt. Majális? Ja. Síöltözékben. Volt már hónyúl is húsvétkor, nem szabad meglepődni lassacskán semmin!


  A fügefa levelei kicsit összekunkorodtak, fáznak, talán. Maj megint berobban a nyári idő, mint ahogy már évek óta is teszi. Akkor elő a szandál, lipityánka ruha, szalmakalap, napszemüveg. Az utóbbi kettő nálam már használatban volt hetekkel ezelőtt is.


  CCakát!


   


   

  2016-04-27  19:23
  mandula2 (26616)
  előzmény:
 26. 2016-04-27 19:2326616.

  Sziasztok!


  Idáig érzem a hal szagát. Be is fogtam az orromat. A sorok között olvasok, még így is a hideg ráz a haltól, ill. a témától. Bocsi, de ez van.


  Nálunk tegnapról maradt egy kis lecsó, ahhoz sütöttem krumplit, rizst is pároltam, és csirkecombot sütöttem jó fokhagymásan. Mindez egy tányéron! Már a felénél nem bírtunk szuszogni sem, de azért bement valahogy.


  Hajnali öt óra óta ébren vagyok, most viszont le kell dőlnöm, mert nem állok a lábamon. Borcsi is kapott vacsorát, mi is, igaz hogy lenne még mit csinálnom, de majd ha felébredtem. Mostanában olyan össze-vissza alszom, remélem ez az állapot nem tart már sokáig.


  Klári oda költöznek majd a fiatalok, vagy kiadják esetleg a zebegényi házat?


  Régen írtál a szomszéd kutyusról. Megemberelte már magát?


  Ki tud Julcsiról? Ritkán vagyok a gép előtt, már nagyon unom ezt az egészet, de túl kell esnünk az elmaradt munkálatokon. Nem is elmaradt, hanem már elhasználódott. Tíz év, az tíz év.


  Megértem az öregeket, akik már nem festetnek, a függöny is olyan, amilyen... csak amikor olyat látok, hogy a bácsi, aki azelőtt a feleségével ment karonfogva, egymást támogatva, már egyedül jön-megy, lóg rajta a ruha, leszakadva a kabát alja, borostás... és úgy egyáltalán... akkor összeszorul a szívem. Nem jól van ez így!!!


  Tudjátok, szeretnék nálunk kutya lenni. Ezt őszintén mondom.


  Ki-ki értse úgy, ahogy akarja.


  Most megyek egy kicsit szundítani, aztán egy óra múlva már megint életképes leszek.


  Aludjatok jól, ez az álmosító idő hozzá is segít. Szép álmokat.

  2016-04-27  18:17
  Tete (26615)
  előzmény:
 27. 2016-04-27 18:1726615.

  Én halászlét, rántott halat szoktam legsürűbben. De csináltam már gombás és sajtos halat is. Azt is pontyból. Egyszer Apukám fogott kecsegét meg harcsát, azt csak vajjal megsütöttem, mert akartuk a hal ízét érezni fűszerezés nélkül. Harcsából paprikást, tonhalból csak rántottat. Hekkből paprikás fokhagymás sültet vagy palacsintabundásat. Régen az Anyukám még ruszlit meg olajos halat is készített. Lazacot egyszer  csináltam vajban, nekem nem nagyon jött be. Halfasírozottat is ettem már.


  Hallod most elgondolkodtattál a rácos hallal.


  Múltkor vettem  jó nagy tyúkcombokat, régen szerettük vagy pörköltnek, vagy töltelékkel sültnek. Szerintetek mit lehet még csinálni belőle?


  korán reggel elment. Befűtöttem, mert nem akaródzott a hideg lakásban lenni. Holnap remélem nem fog esni, mert vásárolni kellene. Pénteken meg  intézném az önkéntes magánnyugdíjpénztáras dolgomat.


  Dubarry szeletet nem szoktál csinálni Vera? 

  2016-04-27  17:27
  arirangarirang (26614)
  előzmény:
 28. 2016-04-27 17:2726614.

  Egy fantáziakaját csináltam csirkemellből, karfiolból.


  A cs.mellet csíkokra vágtam, vajban borssal átsütögettem kicsit. Kiszedtem, majd a maradék vajba tettem petrezselymet, sárgarépa karikákat, és karfiolt. Kis víz, és tejszín. Ebben nincs most pirospaprika, de fincsi, csak nagyon könnyű, nem tudok tőle jóllakni kenyér nélkül, de mivel nem szedem a gyógyszert egyre feljebb megy naponta a cukrom, így csak reggel ettem 2 ványadt előre szeletelt Graham kenyeret pirítva, fokhagymával bedörzsölve, avokádóval. Imádom az avokádót. Én is mindenbe rakok pirospaprikát, még a paradicsomlevesbe és a paradicsomos káposztába is. Tejfölös főzelékekbe egy kiskanállal.


  Azt nem értem, hogy a koreaiak, legalább annyira eszik, termelik a paprikát mint mi, és mégse raknak az ételekbe úgy mint mi, hanem mindig csinálnak valami iszonyat erős paprikaszószt, és abba mártogatják a húsokat, félig nyers zöldségeket. Számomra érthetetlen.


  A kiskutyámnak a kullancs elleni oltás ártott meg, nem a cseppek, amit rákentek, de már jól van, remélem nem kapott semmi fertőzést, mert az csak később jönne ki rajta.


  Tavaly nem volt bennük kullancs, tavaly is kaptak ilyen cseppeket.


  Régen a pici Dollykámat is megcsípte egy. Virágokat hoztunk kertészetből, ott segédkezett az ültetésben, és beleült a kullancsba. A farka tövén volt, akkor is bepánikoltunk, elvittük az állatkórházba, kapott oltást, ami elgennyesedett neki.


  Én akkor voltam a valahanyadik tüdőgyulladásomban, 40 fokos lázzal, nem nagyon tudtam vele foglalkozni. Közben valami tatarozás is volt a lakásban, májustól októberig nyűglődtem, pillanatonként köhögtem, a fejem teteje majd kiszakadt, a hasam, gyomrom izomlázban, szóval borzalmas volt. Dolly senkivel nem volt jóban, pisilni is csak velem jött ki az udvarra. Emlékszem alig tudtam kivánszorogni, lemenni az 5 lépcsőn. Úgy éreztem, mintha mindig hanyatt akartam volna esni.


  Kutyik nem akarnak kimenni, mert esik. Mikor nem esett, akkor sem csináltak mást, csak rázogatták a lábukról a vizet.


  A kisebbiknek tegnap nagyon hiányzott a másik, amikor az orvosnál voltak, nagyon bánatos volt, mikor megjöttek, összebújt vele. Pedig féltünk, hogy nem jönnek majd ki egymással, de jó hatással vannak egymásra. A nagy néha rendre utasítja a kicsit, mikor már nagyon virgonc, akkor kap egy kokit, vagy egy morgást. Nagyon szeretem őket.


  Már nem emlékszem írtam-e a kolléga 30 macskájáról. El akarták venni tőlük, kivonult minden lehető és lehetetlen szerv, de végül találtak egy állatvédőt, aki éjszaka felpakolta a cicusokat, és levitték Győrbe egy menhelyre, hajnalra értek vissza Pestre. Egyébként nem csodálom, hogy elvették tőlük, mert egy belvárosi lakásban túlzás 30 macska és 2 kutya.  már 3 is, de 30!


  Nagyon hideg van, esik, Ausztriában hóakadályok vannak, lesz itt árvíz nemsokára.


  Nem nagyon vagyok kíváncsi az idei nyárra. Minden időjós azt mondja sokkal melegebb lesz mint tavaly. Hosszabb ideig lesz nagyon meleg egy-egy etapban. Egy magyar mérnök állítja egyedül, hogy nem lesz túl meleg, állítólag tudományos alapon, valamint a megfigyelései miatt. Kívánom, hogy neki legyen igaza!


   


   

  2016-04-26  21:33
  mandula2 (26611)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 29. 2016-04-27 14:4626613.

  Egyszer csináltam rácpontyot, nekem olyan íze volt a lecsótól, és a tejföltől, mintha kihányták volna. Egyébként sem szoktam lecsót rakni meg sült hagymát a halászlébe, és a halat sem tudom elképzelni zöldséggel, ugyanúgy, mint a rizottót sem tudom elképzelni tengeri herkentyűkkel és csirkével együtt. Nekem ez mind undorító. Gondolom másnak meg más az undorító, aki ahhoz van szokva.


  Igaz egyszer csináltam olaszos paradicsomlevest, abban is volt azt hiszem tejföl, vagy tejszín, már nem emlékszem, és reszelt sajt a tetején, az viszont ízlett.


  Megyek főzni, mindjárt itt lesz apa. Csirkemelle csíkok lesznek karfiollevesben.


   

  2016-04-27  00:08
  Tete (26612)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 30. 2016-04-27 00:0826612.

  Sem a törölgetés, sem a paskolás nem esik nehezemre. Fűtök is, hogy barátságos legyen a Konyha. Ráérek, elvégre nyugdíjas vagyok. 


  Zebegény  most még nyaraló. De komoly tervek vannak vele. 


  Neked meg egészségedre a pizzát. Nem lehet, hogy fertőző ez az ehetnék? Egyszer Vera egyszer Te.


  Julcsi ízesen ír, főz és eszik is.


  Marikáról nem sokat tudok.


  Van három szelet pontypatkóm. Lehet rácponty lesz belőle.


  Teszek egy kis füstölt szalonnát, rá krumplikarikákat, aztán a halat, majd sk. lecsó és a legtetejére tejföl. Elmebeteg ötlet vagy tényleg így van a rácponty? Mert nem olvastam receptet, csak így képzelem. Majd beteszem a sütőbe.


  Egyszer étteremben ettünk úgy sült (nem füstölt) csülköt, hogy rósejbni volt a köret és jó sűrű szaftos lecsó volt rá. Mikor elkezdtük enni, még sem a csülök  piros ropogós bőre sem a krumpli ropogóssága nem ázott el a szaftban. A végére aztán már igen. Azon nem volt tejföl. Eszméletlen finom volt.


  Elolvastam a rácponty receptet, nem is járok messze, mondjuk "rácalsón". Majd beszámolok. Megyek  zuhanyozni meg aludni, mielőtt elcsapom a pocakot. 

  2016-04-26  21:33
  mandula2 (26611)
  előzmény:
 31. 2016-04-26 21:3326611.

  Sziasztok!


  Klári paskold csak a párnákat, aztán valaki csak erre téved! Mondjuk én is.


  Igen, még sok munka van. Ma még elmentünk az új jogsiért is. Meg sem néztem a képet... nem is én vagyok rajta. :-)


  Szombaton akkora pizza zabálást csináltam, hogy magam is meglepődtem.


  Füvet nyírtam, aztán nem csak füvet, hanem az utcai rézsűt is, ami olyan nehéz volt, mint amikor a Vidám Parkban a lökd meg a kecskét című játékkal próbálkoztunk. Még annál is nehezebb. /na később aztán jelentkeztek is a tünetek, nem is kicsik/ Nagyon éhes voltam, Férjnek üzentem a telefonjára, hogy hozzon nekem pizzát, mert meghalok az éhségtől. Meghozta, leültem. Addig fel sem álltam, amíg egy morzsa is volt belőle. Volt is nagy csodálkozás, hogy mi van? Semmi kritika, semmi finnyáskodás? Bizony nem. Életemben ilyen jól még nem esett kaja.


  A múltkori ub.saláta, ami fölött körözött a cinke, másnapra szépen kijött az orrom hegyén és a számon is. Elmúlt már, de nálam így jelentkezik az undor, vagy a nagyon jóízű kaja.


  Már nagyon fáradt vagyok, korábban is fekszem le, azonnal el is alszom. Ez az időjárás nem az én kedvemre való, de ez is elmúlik egyszer.  Ma nagyon finom kolbászos-tojásos lecsó volt a vacsora.


  Délután viszont megkívántam a fagyit, vettünk is. Kár volt. Mondtam is Férjnek, hogy ne engedje, hogy egyek, bármennyire is kérem. Ami nem megy, nem kell erőltetni.


  Klári a zebegényi rezidencia végleges, vagy csak nyaraló? Mindegy, mindenképpen jó választás, kedves és szép hely.


  Vera, a mi kicsink is kapott anno kullancs elleni cseppeket, amit a feje búbjára kellett bedörzsölni. Nem telt el kis idő, és a kutyusnak már bocsánat, taknya-nyála összefolyt, a szeme is könnyezett, egyszerűen allergiás volt rá. Hosszú ideig nem jött rendbe, de a kullancsok csak röhögtek ezen az egészen, bizony szobakutya létére, amikor kiment a kertbe elvégezni a dolgát, szinte mindig kullanccsal a bundájában jött be. Én nem hiszek ezekben a csodaszerekben.


  Jövök majd, csak még egy jó hét kell ahhoz, hogy úgy-ahogy....


  Közben vasárnap ballagás is lesz, utána nálunk egy kis ünnepség.


  Hogy elszaladt az idő. Nekünk is, az unokának is.


  Klári tegyél a tűzre és csak paskold a párnákat, előbb-utóbb mindenki jönni fog.


  Aludjatok jól, jó éjszakát. Kávé itt: stb.stb.stb....

  2016-04-26  20:21
  Tete (26610)
  előzmény:
 32. 2016-04-26 20:2126610.

  Sziasztok.


  Törölgethetem én a stokit, paskolhatom a párnákat.......


  Mandula még  sok munka van?


  Julcsi, Marika kertlakók lettek gondolom.


  Szerintem borzasztó a krumplis tészta paprika nélkül. Én is szeretem a paprikát mint fűszert, mi füstöltet is használunk. Annyit emlegették a főzős műsorokban, hogy be kellett szerezni. Nem ócccsóó, úgy hogy beosztással használjuk. Időnként én is csinálok fehér rizseshúst,  borsostokányt, stb. hogy ne minden legyen paprikás. Még minimálisat a főzelékekbe is tenni kell, mert  nem eszi meg a fehér főzeléket. De sokszor van feltétnek pörkölt, akkor az meg egy kis szafttal megoldja a problémát.


  Unoka (a nagyobbik) ma a miénk volt. Elvittük libegőzni. A hegyen kifújta a szél a popsinkból a port. Gyönyörűen sütött a nap, tiszta volt a levegő, szép volt a város. A végállomáson van egy játszótér, ott szórakoztunk kicsit, aztán hazafelé bementünk a Lehel piacra. Izgatta őt, hogy milyen belül a hajó. Sajnos olyan csirkeszárnyat nem kaptnunk, amit akartam venni. Ami csak a kétcsontos része a szárnynak. Így ott hamar végeztünk. Sütöttem frissen fasírtot a tegnapi zöldbabfőzelékhez. Most este mi vigyáztunk  a gyerekekre, vacsora, fürdetés, mert a fiataloknak programjuk volt. Menyem ma ünnepli a szülinapját a fiam elvitte vacsorázni. A két kicsi tündéri volt. Olyan öröm a ragaszkodásuk. Amikor a párom hazaér mind a kettő repül a nyakába. Reggel átjönnek köszönni, meg Mama kisérj ki és integess. Annyira jó, hogy ilyen közel vannak.


  Vera nincs bajod az uborkától? Egészségedre a "bezabálást", ha nem okoz problémát akkor nincs gond. Néhány helyen könnyebb gurulni, mint gyalogolni. Remélhetőleg nem lesz beteg a kutyus.


  Még most éjszakára is nagyon hideget jósolnak. Majd csak túl leszünk rajta. Mondjuk tőlem a nyár is lehetne stabilan 25 fokos.

  2016-04-25  22:54
  arirangarirang (26609)
  előzmény:
 33. 2016-04-25 22:5426609.

  Apa elvitte a kutyust a kullancs miatt orvoshoz. Van egy biztonsági övhöz rögzíthető hám, azt raktuk rá. Beraktam az ágyát a hátsó ülésre, beleszíjazva a kutya. Még teljesen jókedvűen jött haza, de aztán rosszul lett,  este felé eszegetett is, utána kicsit vidámabb lett. Nagyon jó lenne, ha megúszná ezt a csípést, már tettek rá új kullancsírtót, úgy látszik a régi már lejárt. Hozott egy ampullával a kicsinek is.


  Olyan krumplistésztát kellett főznöm, amin nem volt pirospaprika, mert állítólag én sok paprikát használok. Nem sok az, csak a legjobb minőség, és jó piros. Na mindegy, így megint 2x főztem ma, mert nekünk undorítónak tűnt a színtelen tészta. Most aztán itt a kérdés megint, holnapra mit?


  Ma csak kicsit voltam kint a teraszon, nem erőltettem ebben a hidegben. Reggel a kutyák is kiszaladtak, mintha falnak ütköztek volna, úgy vissza is szaladtak.


  Most nagyon bezabáltam, megettem 1 egész kígyóubit tejfölösen, és kb 15 dk füstölt tarját. Ez fincsi volt, van amit nem tudok megenni, mert undorító, de ez friss volt, és jóízű. Most meg se bírok mozdulni, gurulni fogok.


   


   


   

  2016-04-25  06:29
  Tete (26608)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 34. 2016-04-25 06:2926608.

  Sziasztok.


  Néztem a 30 napos előrejelzést, és ott nem mutatnak már májusi fagyokat. Most reggel nincs hideg. Itt nem esik, nem fúj, igaz nem is süt.


  Ha az ember elég bátor lenne.... Én is a zömökebb palántákat szeretem, nem azt amit fél méteres lyukba kell tenni, annyira meg van nyúlva. Lassan én is ráveszem a fiúkat, hogy kapálógépezzenek a kiskertben.


  Vettem ki csirkezúzát, ragunak való kocka lapockát, darált húst meg pár csirke kétcsontost. Lesz pörkölt, tárkonyos raguleves, fasírt meg rántott szárny elvinni.


  Holnap tanításmentes nap van a változatosság kedvéért most az iskolában, Gergőkémmel kitalálunk valamit.


  Nagyapám kertészkedett, melegágyásnak hívta a fakeretes valamit, amibe a magokat szórta. Üveges volt a teteje. Gyere kisunokám kitakarjuk a palántákat, mondta sokszor. Volt, hogy csak feltámasztotta, volt amikor le is emeltük az üveges részt. Hidegben még nádfonatot is tett rá. A környékről, mindenki nálunk vette meg a palántát. Sokat dolgozott vele, de szerette csinálni. Meg a vevőkkel beszélgetni.


  Már én is szemeztem kacsaszárnytővel. Mi a zöldspárgát szeretjük. Egy-két csokorral szoktam lefagyasztani, mert a raguleveseknek nagyon jó ízt ad. Idén még nem láttam, igaz egy hete nem voltam sehol, ahol láthattam volna. Stokik letörölgetve, a párnák felrázva a kávé forró . Mi már túl vagyunk rajta.

  2016-04-24  22:12
  szőrész (26606)
  előzmény:
 35. 2016-04-25 01:3326607.

  Tegnap csináltam körömpörit, nagyon szép tiszta volt, össze is volt vágva, mondjuk én csak kettőbe vágtam volna, 4-ben volt. Azért darabonként megmostam, megnéztem, de egy kóbor szőrszál se volt rajta, szép tiszta fehér volt.


  Aztán ma megpároltam a pulykafelsőcombot, de kint várja a pirítást a hűtőben. Megettük 2 nap alatt a körömpörit, és tegnap még diétáztam, nem ettem krumplit hozzá, de nem volt jó a graham kenyérrel, úgyhogy ma lesz...tam a diétát. Rendes ubisalit is csináltam, minden nagyon finom volt, reggel elválik, hogy mennyire volt káros, mivel nem szedem azt a szörnyű cukigyógyszert pár napja, már elhaláloztam volna a hasmenéstől.


  Tegnap mama jól evett, húslevest cérnametéltet, sült krumplit, főtt csirkecombot átsütve kicsit. Ma ugyanezt. Tegnap nem volt semmi baja tőle, ma állítólag nagyon jól ebédelt, aztán délután kihányta. Most nem tudom mit csináljak neki holnap, végre egyszer rendelt kaját, és nem tudom, hogy megcsinálhatom-e. Krumplistésztát kért, gondoltam csinálok paradicsomlevest is, végre vettem a piacon betűtésztát.


  Remélem apa nem felejti el, hogy reggel megkérdezze mamát, hogy mi legyen.


  Nagyon tanácstalan vagyok ilyen főzésekben, nem tudom eldönteni ha valakinek rossz a gyomra mit csináljak.


  Régen meghaltam volna a körömpörkölttől, most töménytelen mennyiséget meg tudnék enni a legzsírosabb részéből is. Mondjuk a csülök azért még nekem is megárt.


  Aggódom a szerelemvirágomért, lent felejtettem a kertben, remélem nem fagy meg.


  Kutyáim nem értik miért nem mehetnek hátra a bokrosba, majd veszünk kullancs elleni cseppeket, így is nagyon aggódom a Nagyobbik miatt, hogy megcsípte a dög, és nagyon nehezen jött ki belőle, jól bepaszíroztunk mindent a puttonyából, a csipesz valamiért nem működött, a kutya ugrált, végül apa kézzel szedte le, de addigra már romokban volt a dögje. Lett a kutyu fején egy nagy dudor, kenjük tetránnal.


  Megyek szundi, jóccakát!


   

  2016-04-23  22:05
  Tete (26604)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 36. 2016-04-24 22:1226606.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Megjött a hullámvasút, remélhetőleg ennél mélyebbre nem utazunk vele. Növényeim szinte élvezik, minden zőőőd és ma még zőődebbek lettek. Végre igazi esőt is kaptak, nemcsak a csapvizet, igaz, a cserepeseket tudtam öntözni a hordókból, de már nagyon fogytán volt.


   


  Klári a fiataloknak gratula, érezzék magukat sokszor, nagyon jól, Zebegényben!


   


  Évi ne aggódozd magad túl, nem itt lesznek a fagyok, kitett területeken, ahol nincs semmi a hideg útjában. Tudom nálatok zima van, mikor nálunk már tavaszodik, -szoktad írni- ez olyan áprilisi szeles esős lehülés. Bepótolja amit tegnap napoztunk, mi legalábbis.


  L alakban veszi a ház körül az udvart, így elfogja a szelet, azért persze nem mindet, de mi már tudjuk mikor hová tegyük a székünket.


   


  Hehehe mi is a konyhapapírt használjuk zsebkendő helyett, ezen nem sikerül átfújni, de a zsepin már sokszor igen.


   


  Tegnap palántanézőben jártam a piacon. Hordták nagyon a 30-40 centis paprika-paradicsomokat. Sőt padlizsán is volt. Ha el is ültették, de ki nem karózták, akkor siralmasan nézhettek ki mára a nagy szélben. Nem mellékesen, ezek mind nagyon melegkedvelők, különösen a padlizsán.


  Én a kis palántákat szeretem, kevésbé sínylik meg a kiültetést. Aztán van még valami amiről mostanában leszoktak a kertészek, a kertészkedők. A szabad levegőhöz való hozzászoktatás. Üvegházi, vagy fóliás nevelés után, a rideg kinti körülményekhez való alkalmazkodást nagyban elősegíti, ha a naphoz, kinti szabad levegőhöz szoktatják, kitéve a nappali félárnyékba a palántás szaporítótálcákat, cserepeket.


  Lehet, hogy ez csak az én vesszőparipám, így tanultam, ezt alkalmazom.


   


  Újság hasunkba, hideglelés pokolba! Szokta mondani a Nagymamám, mikor valami azévi újdonságot főztünk-ettünk. Ma ez a spárga volt. Tejszínes spárgaleves készült, igen finomra.


  Tegnap kacsaszárnytövek sültek a tepsiben, főtt rumli és csalamádé volt hozzá, ma a tepsiben maradt barna zaftot felitatva rizi-bizi, némi húsmaradékkal.


  Illatos szép sárga kacsazsír is van, a kis cseréptálkában várja a holnap reggelt, kenyérre kenve és retekkel, hmmm, de finom lesz!


  Süti: túrós-meggyes pite.


   


  Jóvanna, nem főzök és eszek itt tovább, ilyenkor már izgató a téma. Bár talán ötletelésnek nem utolsó.


   


  CCakát!

  2016-04-24  11:35
  Tete (26605)
  előzmény:
 37. 2016-04-24 11:3526605.

  Sziasztok.


  Itt hajnal óta intenzíven esik, és elég erős szél fúj. Anyósommal beszéltünk, azt mondta Füreden nem esik, de éjjel nagy vihar volt. Mindíg elcsodálkozom rajta amikor kiderül, hogy alig pár(száz) kilométer és mennyit változhat az időjárás.


  Örülünk neki, hogy tegnap kirándultunk, illetve a fűnyírás után is jó az eső. Gyerekek esőkabátban, gumicsizmában kinn hancúroznak. Öket nem zavarja az eső. Mi meg picit még be is fűtöttünk. Úgy barátságosabb a lakásban.

  2016-04-23  22:05
  Tete (26604)
  előzmény:
 38. 2016-04-23 22:0526604.

  Sziasztok.


  Vera jó, hogy holnap azt főzöl amit csak akarsz. Mi a nyár végén szenvedünk az allergiától. Szemcsepp, orrcsepp? Kérdem én aki inkább szenved, mint gyógyszert vegyen be.


  Évi én sem voltam megelégedve a krumplikkal. Minden vásárolt adagnak volt valami baja. Olyan igazán jóízűt nem is ettünk.


  Reggeli után mentünk Zebegénybe. A fiam még nem volt 18 éves, amikor szabályosan beleszeretett ebbe a bájos településbe. Gondoltam is, hogy előbb-utóbb oda fog költözni. Mivel az élet, a sors másképpen alakult itt maradt immáron családdal. De a szerelem kitartott, és most vettek egy házat a hegyoldalban. A teraszról csodálatos kilátással a Dunára. Pár napja kapták meg a kulcsot, mi ma láttuk először.


  Délután itthon fűnyírás meg gyomirtás volt. Grilleztünk, tarját, grillkolbászt. Csináltam salátát, tzadzikit. Jó volt a mai nap. Holnapra nem terveztünk semmit. Hétfőn megy belföldezni és kedden útra. 

  2016-04-23  00:57
  arirangarirang (26603)
  előzmény:
 39. 2016-04-23 00:5726603.

  Igen, miért pont Zebegény?


  Nálunk is kéne festeni, de leginkább eladni kéne. Sajnos a telek nem megosztható, pedig dupla számozása van. Esetleg ha a hátsó megvenné a hátsó részt, de akkor túl közel kerülnének, nem szeretem őket.


  A szemeimmel jobban szenvedek az allergia miatt, mint a hapcizással, búvárszemüveget fontolgatok, de úgyse bírnám ki hosszabb időre. Vettem be allergia elleni tablettát, kicsit megkönnyebbültem, de már újra viszket. Majd alvás előtt még cseppentek bele.


  Ma jól bediétáztunk az éjszakai, és a tegnapi rosszullét után.Bedobálós krumplit csináltam, akartam vágni a fiúnak hozzá hagymát, jéggombóccá fagyott alul a hűtőben. Apa kiment a kis közértbe hagymáért, és hozott még mellé 1kg füstölt szalonnát. Én elkezdtem enni a krumplit vajjal, majd egy kis szalonna is került rá, arra meg hagyma.


  Maradt még 2 krumpli, azt ugyanígy bevacsiztam. A fiú pedig kenyérrel evett szalonnát, és hagymával. Most meg almaszirmot rágicsálok nasinak.


  Ma nem sokat voltam kint, mert nagyon viszketett a kukkerom.


  Viszont teljesen kába vagyok az éjszaka után, remélem ma tudok aludni, nem fog zavarni semmi.


  Gondoltam hétvégén kimegyünk az Állatkertbe, de állítólag hideg lesz, szél lesz, eső lesz, úgyhogy mégsem. Mióta ismerjük egymást minden évben kimentünk tavasszal, akkor maradt abba, mikor a fiú a cipője orrát nézte végig, és rugdosódott unalmában. A kislánnyal szinte hetente mentünk gyerekszínházba, moziba, kirándulni, a fiú a színházi páholyban is beült háttal a színpadnak, és árnyjátékot játszott a kezével.Attól kezdve nem nagyon járunk sehová.


  Kirándulni szeret a fiú is, de csak ha jönnek a lányomék is, a vejem az Isten neki, mert mindig beszélget vele haláli komolyan, mindenféle óvodás dologról.  Aztán apa lába már annyira kikészült, hogy nem is bírja a mászkálást. Pedig a kirándulásban én is benne lennék.


  Nem kell főzni a mamának holnap, lehet kicsit lazítani.


  Megyek szundizni, jó éjt mindenkinek!


   

  2016-04-22  20:39
  Tete (26601)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 40. 2016-04-22 23:0926602.

  Naná hogy a gurigás.


  Vera ha annyira annyira allergiás vagy, vegyél fel a kertben szájmaszkot. Hidd el, sokat segít. Én is azt teszem, bár minden nap többször is beszélgetek a füveimmel, hogy gyorsan, gyorsan nőjenek, mert már itt van a dió barkája, aztán meg porzik majd a fenyő rügye.


  Hasznát veszem az orröblítő kannámnak is, egy kis enyhe sóoldattal. Nincs szerencsém az uborka salátával. Tegnap kiömlött, ma pedig éppen a levét akartam megcsinálni, amikor benyitok a konyhába, és valami elröpül a fejem felett. Nagy sikítás, konyhaajtó becsapása. Férj partvissal be, ajtó ki, majd egy kis cinke röpült ki rajta.


  Én aztán igazán szeretem a cinkét, még most is tele az etető, de a tollasoktól úgy konyhaközelben irtózom. Mindenki maradjon a maga helyén.


  Lemostam mindent újra, a pultot, az edényeket... az uborkát is, ami a tálban várta, hogy megcsináljam.


  Mit mondjak? Nagyon kívántam, de undorral ettem belőle. Most várom, ill. nem várom, hogy reggelre lesz-e dudor a számon tőle?


  Miért szeretik a konyhámat az állatok? /is/


  Volt ott már kelgyó - sikló - madár, szöcske, darázs, béka, gyík...


  a róka is bejött volna, ha nyitva lett volna az ajtó. Így csak a teraszra jött fel. brrrrrr


  Bori a gyíkokra vadászik, múltkor egy gyíkot hozott be, aminek már hiányzott a farka.


  Lányok van egy futóm, szép tölcséres virágai vannak/voltak, de most olyan szappanhab-szerű izé van a levelein. Mivel mossam le?


  A leander már napok óta kint van, ijesztgetnek az éjszakai fagyokkal, remélem nem lesz baja!


  Férj vett gyönyörű krumplit. Amikor főztem, olyan gezarol szaga volt, alig lehetett kiszellőztetni. Szívesen meginterjúvolnám a gazdát, akitől vette a zöldséges, hogy hol a bánatban tartotta a krumpliját? Még az is lehet, hogy csak kamu a termelő neve, mert gyanúsan hajazik a holland, ill. francia krumplira. Könyörgöm, hol van a mi valódi rózsa krumplink? Elvitte a cica, vagy talán a multi?


  Klári miért pont Zebegény? /szeretem/ Szőnyi múzeumban voltatok már? Érezzétek jól magatokat, bár a mete... nem mond valami jó időt.


  Jó éjszakát.

  2016-04-22  20:39
  Tete (26601)
  előzmény:
 41. 2016-04-22 20:3926601.

  Nem is tudom, mikor volt a TV utoljára bekapcsolva. Most jöttünk be, már majdnem tök sötét van. Szeretjük nézni, amikor megy a locsolórendszer. Az egyik körön befejeződik a másik kezdődik. Folyamatosan megy egymás után. Mi sem bírnánk a kertet rendben tartani, ha a fiamék nem velünk laknának és nem lenne szinte az egész befüvesítve. Nekik illetve a gyerekeknek kell a nagy hely focizni, tollasozni. Sok a füves terület.


  A telketeket nem lehet megosztani?


  Mi sem használunk papírzsepit, hanem nálunk is a gurigás papírtörlő van forgalomban. Az embert nem éri meglepetés. A fiammal ketten vagyunk allergiásak júliustól míg be nem jön az esős idő. Ilyenkor tavasszal még szerencsére semmi nem árt.


  Finom lett a halászlé, és most sok palacsintát sütöttem, jusson mindenkinek elég. Holnap reggel megy a pékségbe, hoz friss mindenfélét. Tejjel kakaóval az lesz a reggeli mindenkinek. Aztán irány Zebegény. Ott majd egy lángos vagy hamburger ebédnek, és estére sütögetés. Persze, ha nem fog esni. Már kivettem a bepácolt husit a fagyasztóból.

  2016-04-22  16:22
  arirangarirang (26600)
  előzmény:
 42. 2016-04-22 16:2226600.

  Egyre allergiásabb vagyok, pedig úgy kívánom, hogy sokat kint legyek, de leesnek a rigófészkek, amikor tüsszentek.. Nagyon kínlódok, viszket a szemem, de arra nincs szó, hogy mennyire. A guriga Szilviával mászkálok, mert 1 szelet egy perc, aztán dobom el.

  Nem volt annyi nyírfacukor a kajában, már régen azt használom magamnak, és még sosem ártott meg, és rosszul is írtam, mert azt csak én tettem a magaméba. Reggel csináltam 2 vékony szeletke graham kenyérből pirítóst, és az rendbe hozott, úgyhogy nem értem a technikáját az egésznek.

  Nemsokára jön apa, sütőben sült krumplit csinálok, nem valami diétás, de most csak kis vajjal fogom enni.

  Holnapra hozott apa körmöt, és nekem pulyka felső combot, de jó nagy, elleszek vele pár napig, de hát persze, hogy a körömpörire fáj a fogam nekem is.

  Apa nem valami jól van a fűnyírás óta, csak el kéne adni ezt a házat a nagy telek miatt, de mostanában nemigen vesznek nagy házat, nagy telket.  Egy tÁrsasházat is lehetne rá építeni, de még nem találtuk meg a befektetőt. És annyit illene érte kapni, amennyiért veszünk egy kisebb házat, kisebb telekkel. Ez ami itt van a ház mellett, a kaputól a leválasztott kertig bőven elég lenne, Nem kellene nagy kert, fű, meg csak annyi amit a kutyáim lepisilhetnek. A kertészkedést elintézem a cserepesekkel. Azt feltehetem a kerti asztalra, és nem kell hajolni.

  Állandóan elmegy a tv adás. Nálatok is?

  2016-04-22  13:33
  Tete (26599)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 43. 2016-04-22 13:3326599.

  Sziasztok.


  Évi az igazi kertészek tartanak már elöl, a magamfajta hobbikapisgálók még sehol. Mivel idén csak méteres bab meg paradicsom lesz, még ráérünk. Még fel sincs kapálógépezve a hely. Biztosan sok volt a munka, de most évekre le tudtad a gondot. Ismerem a dolgot, hogy magadnak Te tudod a legjobban elvégezni a munkát. Másnak nem fontos, hogy 110 % legyen.


  Vera a nyírfacukor árthatott meg. Helyeske lehettél beöltözve. Egyszer egy kolléganőm mesélte, hogy rendezte az előkertet, az utcán percek óta senki. Pont amikor úgy fordult, hogy a popsit tette az utca felé egyszercsak ráköszönt valaki.


  A párom felülírta a menüt. Főzi bográcsban a halászlét. Igazi paszírozóst. Utóbb kétszer is csak hallevest csináltunk, most megkívánta a tartalmasabbat. Én meg kevertem be jó adag palacsintának valót. Mire érkezik Aprajafalva frissen sütöm.  A hétvégén megyünk Zebegénybe egyik nap. Másik nap grillezés lesz, van pácolt tarja, meg grillkolbászok. Majd csinálok görög salátát meg tzadzikit.


  Kellemes hétvégét mindenkinek, ne csak dolgozzatok, tessék élvezni a szép időt, a csodálatos tavaszt. Kezekre, lábakra, derekakra vigyázni. Nem hajt a tatár.

  2016-04-21  21:25
  mandula2 (26597)
  előzmény:
 44. 2016-04-22 00:0526598.

  Lusta asszony krémese. Ennyit tudok róla, és kb még úgy 5 évet várok a kipróbálásra, nem vagyok kapkodós típus.


  Kaukázusi nefelejcs. Nekem is van sok, de nagyon szeretem a kétnyárit is amit magról vetek június, július táján, és következő tavasszal virágzik. Ha nem bolygatom a helyét akkor évekig ugyanott minden évben, de én mindig piszkálódok, ezért nincs kukacvirágom sem, mert bolygatom, meg hát a föld sem olyan, ezt a kemény agyagosat nem szereti.


  Ma sárgarépa főzi volt virslivel. Mamának fehér liszt, finomított cukor, nem is lett tőle semmi baja. Nekünk teljes kiőrlésű bió tönköly, és nyírfacukor. A fiút kivéve, iszonyatosan rosszul lettünk tőle.Én ott ragadtam kb 1 órát a lakás legkisebb helységében, és még el is aludtam, mert unatkoztam. Valami nagyon jót álmodtam, de mikor felébredtem, és nem tudtam hol vagyok, elfelejtettem az álmom, csak a hangulatára emlékszem.


  Most is készülök aludni, de mire végzek a fürdőben, addigra mindig felébredek.


  Sokat voltunk kint a bébikutyákkal, apa már kipakolta az összes virágot a pincéből, hiába mondtam, hogy ejj, ráérünk arra még. Azonnal hideg lett utána.


  Először kimentem hosszú ujjú felső, macinaci. Aztán bejöttem egy köntösért, majd egy másikért is, és végül egy sálért. Úgy voltam, mint Julcsi, ami a kezembe került, egy ezüstszállal átszőtt hófehér sálban kertészkedtem. Szerencse, hogy elég zárt az udvarunk.


  Sajnos az allergia miatt benőttek a szemeim, és viszketnek, hiába cseppentek. Aztán hapcizok is sorozatokat, már papírzsepivel nem is vackolok, egy tekercs Szilvia van rendszeresítve, az jó nagy, és nedvszívó.


  Holnapi menü még nincs kitalálva, nem sok mindent tudok megenni a tavaszi választékból.


  A kis szenya kukacok, a mi puszpángunkat tavaly lelegelték, már ki is pusztult, a kis dögök odébb álltak.


  A képeket nem tudom kinagyítani, Not fund!


  Jóccakát, jó munkát!


   


   

  2016-04-21  21:25
  mandula2 (26597)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 45. 2016-04-21 21:2526597.

  Sziasztok, jó estét.


  Festő el, én meg ki/borultam/. Sok ez már, reggeltől-estig.


  Az előbb lementem a lenti helyiségbe, ahol a szobabicikli is, a szauna is van. Annyira megörültem hogy milyen szép és tiszta, hogy bár magam mellé ültem olyan fáradt voltam, mégis felpattantam a bicajra és tekertem pár kilométert. Délután kb. másfél órámat vette el az, hogy a függönyöket tettem fel. Hülye a karnis, de még hülyébb, aki kitalálta azt a fajtát. Na meg én se maradjak ki, aki annak idején megvette. Mindegy, már készen van, szép, illatos, póóóókmentes.


  A konyhában a falakra nem teszek vissza mindent, megy ám a selejtezés. Sziszifuszi munka és fárasztó. Mindent áttörölni, ablakokat, függönyöket kimosni, feltenni. A fürdőben is olyan friss festék illat van. Klári én is szerettem a mész szagát, de mi már annyit építkeztünk meg átalakítottunk /sajnos majdnem mindent sk./ hogy belefáradtam, és a festék szagáról csak a munka jut az eszembe.


  Kérdezted, hogy van-e segítségem? N I N C S !  Tudod akik idáig voltak...azokból nem kérek. Inkább tartson tovább, de az legyen olyan, amilyennek én szeretem.


  Annyi minden történt, hogy oldalakat tölthetnék meg a leírásukkal.


  Tegnap pl. /mivel én nem tudom megemészteni a nyers uborkát, ezért forró vízbe dobom, megkeverem, majd leszűröm jéghideg vízzel, ropogós lesz és számomra is emészthető/ le akartam szűrni az uborkát, de mielőtt kiöntöttem volna a lábasból, a lábas füle letört, az egyik ujjamat leforráztam, de a nagyobb baj, hogy az egész felszeletelt uborka a mosogatóba ömlött. Közvetlen előtte fújtam be a mosogatót hideg zsíroldóval, az pedig méreg.


  Ki kellett dobnom az egész mennyiséget. A nyálam csorgott érte. A másik: lejárt a jogsim, meg kellett hosszabbíttatni. Elmentünk a Hivatalba. Ott fotót is csináltak. Kérte az ügyintéző hölgy, hogy vegyem le a szemüvegemet, mert esetleg csillogni fog, és nem fogadják majd el ott, ahol kiállítják az új jogsit.


  Mondtam, hogy szemüveg nélkül meg sem ismerem magam, mert ébredés után az első, hogy felteszem. /mióta szám.gép van, azóta romlott meg a látásom/ Na mindegy, levettem, és belebandzsítottam a kamerába. Nem tudtam hogy mikor kattant. Közölték, hogy kész, várjak. Szólítottak, átvettem az ideiglenes okmányt. Ránéztem arra a fekete-fehér maszatos madárijesztőre, és az volt az érzésem, hogy elcserélték. Már éppen vissza akartam adni, amikor Férj mondta, hogy hááát...izéééé... mintha mégis én lennék, csak kicsit NAGYON borzasztóan nézek ki rajta.


  Egy hasznom lesz belőle, ha esetleg igazoltat a rendőr úr/elvtárs, ijedtében gyorsan elenged.


  Nem értem. Egy ismerősünk legalább 35-40 évvel ezelőtt mutatta a jogosítványát, és abban színes volt a kép, ráadásul még mosolygott is az illető. Jaaaaa, hát az bizony nem itt volt, hanem valamivel messzebb, északon. Itt miért kell ilyen búsképű fekete-fehérnek lenni? Az ilyen képeken még a nem most barnultak is "barnák".Klári a nyögdijadhoz gratula, Anyósodnak pedig mielőbbi gyógyulást kívánok.


  Vera a lusta krémes nem az intelligens krémes? Azt mondják, hogy kb. olyan az íze, mint egy édes tojásrántottáé.


  Julcsi mea culpa, na meg tudod hogy a türelem rózsát terem.


  Hogy ti mennyivel előbbre vagytok a kertetekkel mint én. Igaz hogy nálam csak a gaz nő, de az nagyon. A rebarbarám tényleg szép, meg egy tő eper is virágzik. Ma a tárkonyos rumli leveshez a tárkonyt már a kertből szedtem. Nőnek a .....füveim is. Már nagyon várom hogy egy kicsit nagyobbak legyenek, aztán jön a legelés.


  Jövök majd, csak most tényleg sok a munka.


  Legyetek jók. Ma már nem iszunk kávét, majd reggel.


  Jó éjszakát.

  2016-04-21  20:10
  Tete (26596)
  előzmény:
 46. 2016-04-21 20:1026596.

  Sziasztok.


  A nyugdíjas létbe is bele kell tanulni. Én is elővettem a térdnadrágokat, aztán meg vissza a melegebbet.  Reggel és este kifejezetten hideg van.


  Julcsi a növényeid nem sínylik meg a hideget?


  Anyósomat pénteken műtötték, hatalmas vágása van. Ma reggel nyolcra kellett menni érte. 11-re sikerült is megkapni a papírokat. Három volt, mire el tudták helyezni a Szívkórházba. Egy csomó leletet kiadtak a Honvéd kórházból, de egy csomó vizsgálatot meg megcsináltak Füreden is. Anyósom nyolcvan éves, a nagy műtét miatt még elég gyenge. A párom kérdezte, hogy miért kell ennyi vizsgálat, hiszen pár órája adták ki a kórházból és nála a sok lelet. Mert állítólag a saját kell. Szóval szegényt jól megviselte az egész herce-hurca. Először úgy volt tíz nap kórház, de aztán megváltoztatták.


  Ma Zsuzsika velem volt egész nap. Én is jól kifáradtam. Rizi-bizit csináltam meg lisztes húst. Tegnapelőtt a húsleves is "közpréda" lett. Még Anyósom is kapott belőle. A mai kajára is volt jelentkező. Igaz a tegnapi zöldborsófőzelék is "füstöt vetett". Én meg nem bánom, szeretem a kosztosokat. Mikor jár a kis nózijuk, hogy Mama finom illat van, mit főzöl? Ilyenkor jó azt mondani, hogy kóstoljátok meg, beszéljetek Anyával és jöhettek, ha kértek. Ma csak mostam meg főztem, meg egész nap játszottam. Holnap párizsias  rántott hús lesz, krumplipürével.


  Vera nem csináltad meg a lusta krémest?


  Mandula, hogy álltok a festéssel?


   


   

  2016-04-20  23:37
  szőrész (26595)
  előzmény:
 47. 2016-04-20 23:3726595.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Klár ügyes kislány, nem hajt a tatár, így igaz. Meg nem csinálja senki, megvár a rendcsinálás. Én éppen a vastag télieket akartam elrakni, de úgy érzem a bőrnadrágomon, amit a tényleges nadrág alatt viselek, hogy "ej ráérünk arra még."


  Mivel ma délután megint a puszpáng lepke hernyóit bogarásztam, vagyis hernyóztam, és a szél a fülembe dudált, az első vastag téli sipkát a fejembe nyomtam ami kezem ügyébe került, úgy pompáztam az utcán a sövény mellett. Máskor alig járnak autók, ha hernyászok, akkor meg percenként kell fellépnem a járdára, különben kivasalnának.


  Le is szórhatnám a bandát, 1700 ft három kis zacsi méreg, na avval kéthetente szórhatnám. Még akkor sem biztos, hogy elpusztulnak, szóval én spórolásiból hernyászok.


   


  Van jó hír is: Kel a borsóm és a retkem, szépek a zellerek, virágzik az eper, kisfügék zöldellnek, locsolom, mert eső???? Sok virágom kint, remélem a ma éjjelre ígért talajmenti fagy, csak ígéret marad.


   


  Anyósodnak jobbulást kívánok, egy hetet sem tölt a kórházban, már mehet is a rehabra? Jó, tudom, hogy rossz a helyzet a kórházakban, de régen ez talán egy hónap is volt.


   


  Évi! Sajna, sajna, sajna...oszd be! Jujj de ránk is férne, ha végez a mester küldheted!


   


  Vera nekem évelő kék nefelejcseim vannak, de fenyő alatt még nem próbáltam, szinte kiirthatatlan a málna mellett és egyáltalán akárhol, magot szór és elterjed. Úgy viselkedik, mint az ibolya.


   


  Marink, hogy téged is lehet látni! Igen, ez az évszak sok munkával jár, de megéri a szép kert és a jó termés. Aprótalpú és az anyukája jól vannak?


   


  Egy kis jó áztató esőt kívánok mindannyiunknak!


  Meg CCakát!

  2016-04-20  15:15
  Tete (26594)
  előzmény:
 48. 2016-04-20 15:1526594.

  Sziasztok.


  Évi mi miden lett (lesz) festve nálatok? Így már érthető, hogy nem melegszik a stoki meg a párna alattad. Nagyon szépek lesztek biztos vagyok benne. Meg én szeretem a festékszagot (már amelyiket) olyan "új" szag van tőle. Van segítséged?


  Julcsi írtam, hogy végigtakarítottam a házat. Nyugiban. Amikor "kidögöltem" akkor leültem kicsit. Nem hajtott a tatár. Igaz délutánra lettem kész, de nem fáradtam el, nem hajtottam agyon magam. Ittam kapucsinót, beszélgettem a nővéremmel. Aztán új erőre kapva hajrá.


  Tegnap menőkénk volt. Anyósom mindkét szívbillenytyűjét cserélték pénteken. Még az intenzíven van, de csütörtökön lehet már Füredre vinni. Tegnap meglátogattuk, ma csak megy és holnap ő viszi, mert nekem a kislányra kell vigyázni.


  Ma a sztrájk miatt itthon voltak a gyerekek (a pedagógusok, iskolai dolgozók nem). Így  a nővérem kisebbik unokáját, meg a mi nagyobbunkat elvittük moziba. A gyerekek megebédeltetve (borsófőzelék, tükörtojás), a párom már vissza is fordult. Mivel kell matricát vennie, jó lenne, ha a hétvégét itthon tölthetné, mert akkor csavarognánk kicsit.

  2016-04-19  11:38
  mandula2 (26592)
  előzmény:
 49. 2016-04-19 19:3326593.

  Én tervezek, apa pedig elrontja.


  Kitaláltam, hogy szerda estig nem nyitom ki a gépet, mert valamit megfogadtam mellé. Tegnap azt hiszem tartottam, vagy reggel volt nyitva és utána jött a fogadalom, na, ma muszáj volt dolgozni a gépen, szóval meg kellett nyitni. Remélem ez nem számít megszegésnek, mert nem önszántamból volt.


  Ma egész nap kerteztem, nem erőltettem meg magam, időnként kutyáztam közben, vagy üldögéltem is a napon. Ültettem, aztán rendezgettem a cserepeket, tisztítottam a pincéből felhozottakat.


  Van a teraszon 2 db nagy kőedény, olyan régies, lépcsőkorlát tetején szokott lenni úri házakban. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy olyan a házam, örököltem, és az az érzésem a szüleim is.


  Ebbe nem ültetünk, hanem van belepasszoló műanyag cserép, abba.


  Ma meggondoltam, hogy mást ültetek bele, már évek óta egy késő ősszel virágzó kis lapos virágocska van benne. Kivettem a cserepet, nagy sikítások, mert valami tekergett benne nagy sebességgel.  Voltak benne kövek is, elbújt. Egy léccel arrébb piszkáltam a követ, egy gyíkocska. Elő a telefont, mert elkezdett pózolni. Kifeküdt a cserép szélére, meg mindenféléket csinált, de nem akart elmenni. Kapott egy pici vizet, akkor leugrott a fűbe. Nagy bátran benyúltam a másik kőért, ott volt a párja, ami sokkal nagyobb volt, de az nem volt pózolós kedvében, egyből leugrott a terasztól. Nem tudtam mit csináltam volna, ha kígyó. Elköltöztem volna.


  Most jól tele van már a terasz virágokkal, de a nefelejcseket elvirágzás után mással kell majd pótolni. Még vannak üres ládák, és kb 5-10 éves virágmagok, amire már gondolom nincs esély, hogy kihajt. Azért holnap elszórom, hátha 1-1 kikel.


  Sárgaborsó főzelék volt, 5 perces. 2,5 perc amíg beraktam a kuktába, 2,5 amíg berántottam. 


   

  2016-04-18  21:00
  Tete (26591)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...