Cseh konyha

.Mosomedve
Létrehozva: 2005. november 23. 20:04
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
28520 hozzászólás
 1. 2016. december 3. 20:0228520.

  Felébredni? Most már minek? mindjárt megyek aludni. Tegnap 7 órakor elaludtam, ha nincs hasmarsom éjjel, végig aludtam volna reggelig.


  Én a kocsonyába körmöt teszek, bőrkét, és csülköt. Ha van füstölt csülök, de kizárólag házi, akkor azt előbb megfőzöm, a levéből lesz a kocsonya. Fűszerekből vöröshagyma 2 db,  fokhagyma 3-4 db., szemesbors kb. 15 szem, só, és 1-2 babérlevél. Mindezt egy 12 literes fazékban,  egész nap főzöm, ha nincs túlzottan tele, akkor ráteszem a kuktafedőt. Lezsírozom, kicsontozom, adagolom, és még a tányéron is zsírtalanítom.Ha szobahőmérsékletű, leborítom nylonnal, kirakom az ablakpárkányra. Mikor megszilárdul, beteszem a hűtőbe.


  Általában meg is kóstoljuk még aznap. Régen én is csak a "levét" szerettem, most már leginkább a körmöt, és a levét együtt. Állítólag semmi szénhidrát nincs benne, ha nem kenyérrel esszük, de ki tudja kenyér nélkül megenni?


  Virslit vacsiztunk, az utolsó pillanatban kipukkadtak. Azelőtt sohase pukkadt ki. Azt hittem ez a maszek virsli egyben marad, tévedtem. Lassan megyek aludni, aztán hajnalban megfőzök, ha felébredek korán.


  Nekem kb, 40 éves mérlegem van, már nem szép, de működik. Egyszer vettem egy elemeset, kapásból nem múködött, visszavittem, és marasdtam a réginél. Ha mindig azzal mérem magam, akkor is megkapom az értékeimet , pár kg. ide vagy oda.


  Sziasztok, jóccakát!


   


   


   

  előzmény:
  mandula2 (28518)
  2016-12-03  16:18
 2. Tete
  Offline
  2016. december 3. 17:1928519.

  Á, ez melegítős hópehely, ez melegen tartja. Egyszer egy kollégámnak azt kellett mondani, hogy Kistarcsa, de valahogy az alkoholmámorában rémlett, hogy válámi nem stimmol és azt mondta Kistartja. A hallgatóság fele diszkréten lefordult a székről a röhögéstől.


  Van aki márkafüggő, nem cipője van hanem Adidasa és nem téningje, hanem Nikéja. Már múltkor is akartam írni, hogy nem tudom Ti mennyire vagytok márkahűségesek, de én a Palmoliveról átnyergeltem a Babára. Mármint tusfürdőileg. Találtam számára is férfias illatot, (azóta kötelező azzal zuhanyoznia, mert hmmmmm, én meg tobzódok a citrusos illatokban. Igaz nem menő márka, de nekünk nagyon bejön. Az a vicc, hogy az unokám választotta magának legelőször, mert már természetesen mással fürdik, mint a huga. Annyira tetszett, hogy vettem a páromnak és nagyon fini.


  Egészen jól haladtam a dolgommal, meg vagyok elégedve, ha így tartom az ütemet, akkor csütörtökön tényleg minden készen lesz. Megint selejteztem, erre is jó a nagytakarítás.


  Az utolsó tál kocsonyát a nővéremnek adtam. Én nem eszem meg benne a mindenfélét, viszont Ő meg szereti. Mi körömből, csülökből, bőrkéból, fülböl főzzük, illetve nekem kerül bele sovány husi. Csak sót teszek bele egészborsot, egy fej hagymát, (már volt, hogy elfelejtettem) meg sok fokhagymát. Ezeket az apróságokat beleteszem egy nagyobb teatojásba és nem kell horgászni. Mi nem teszünk zöldséget, hogy ne legyen húsleveshez hasonló. Használ neki egy picike füstölt valami. Amikor csülköt főzök a levét  lezsírozom és elmentem, jó káposztába, kocsonyába, akár babba. De elteszem a levét annak is amikor pl bőrös császárból csinálok abáltszalonnát. Az jó sós, fokhagymás, nem árt egyik említett ételnek sem. Amit lehet felhasználunk, nem szabad semmit kidobni. Kiváncsi  vagyok a "gyári" kocsonyára. Majd mesélj.

  előzmény:
  mandula2 (28518)
  2016-12-03  16:18
 3. mandula2
  Offline
  2016. december 3. 16:1828518.

  Sziasztok!


  Vera ébresztőőőő! Abban igazad van, hogy olyan álmosító idő van. Az előbb ittuk meg a délutáni kávét, az utolsó kortynál én is majdnem lefordultam a székről.


  Délelőtt elmentünk megvenni az újabb elektr.melegítőt. Gyanúsan kicsi volt a doboz, itthon kibontva láttam hogy tényleg kisebb mint a másik, de az értékei u.azok, mint a picit nagyobbnak.


  Ezeket akkor használjuk - használom - amikor még nincs, vagy már nincs fűtés, ill. egy kicsit rásegítek pl. a mosókonyhában, mert ott van a vasalógép is, meg a varrógép is, akkor jó, ha a lábamra közvetlenül jön a meleg.  Van radiátor, de ez így jobb.


  Mondjak újat? Kipurcant a személyi mérleg!! Az elem jó benne, de tíz percen belül csal kb. 2-3 kilót, aztán meg "lovat" mutat.


  Szóval hol is van az a kuka? Bár én legszívesebben azokat dobnám bele, akik ilyen ......t csinálnak. Nem igaz, hogy ha márkásat veszel, az tovább tart. Mindent a kínyaiakkal dobatnak össze. Olyan is.


  Kerestem és találtam!! a mélyhűtőben bablevest, ma az lesz a vacsora, legfeljebb sütök hozzá egy pár palacsintát.


  Klári nem ért ide a kocsonyád , ezért aztán úgy gondoltam, hogy egy életem, egy halálom, veszek egy kis tálkányit. Gusztusos a kinézete, hogy az íze milyen, azt még nem tudom. "Öreg Sváb" Kft követte el, holnap lemeózom, aztán ha mégis kedvem támadna többre, esetleg megreszkírozok olyan körmös, füles izéket. Mit kell még belefőzni, milyen húst? Régen volt már amikor utoljára főztem, elfelejtettem. Tulajdonképpen én is csak a rezgős részét szeretem, na jó, legyen a tányérban egy kis husi is, de nem olyan patás meg füles.


  El ne felejtsem, a bögre tetszik, csak félek hogy a hópehely lehűti a benne lévő forró kávét.

  előzmény:
  arirangarirang (28517)
  2016-12-03  14:06
 4. 2016. december 3. 14:0628517.

  Meg fog ölni engem ez a cukros dokinő. Hiába mondom neki, hogy nem jó nekem az a gyógyszer, mégis erőlteti.Éjjel 2 óta ülök a retyón, egyfolytában. Jó, hogy nappal van, de már éjjel is, se alvás, se semmi. Többet nem veszem be.


  A kocsink megint elromlott, apa gyalog ment alkatrészér, és közben átvitte az ebédet is. Már reggel 8ra megfőztem, mivel úgyis fent voltam. Paradicsomleves és grízes tészta. Mást akartam, de az kihűlt volna mire átér vele és nincs mikró, hogy megmelegítse, úgyhogy majd ha kész az autó. Vagy az ételhordós termoszban fogja vinni. Nagyon régen vettem, mikor a kisbabámat vártam ebben hozták be a hazait. Néztem másikat, nagyon drága, tízen felül van.


  Nemrég ért haza apa, megetettem, most kiment szerelni, én meg azt hiszem megkockáztatok egy vízszintest, csak mindig sürgősen fel kell kelni.


  A napcsi süt, jó meleg van a napon, de aztán jön a szél.


  Már alig van levél a fenyőfán, a fele bent a lakásban. Holnap ha bírom, felporszívok, ma felesleges, ki-be mászkálnak, 5 perc alatt újra tele. Van az előszobaajtóban egy koszfogó szőnyeg, már az se bírja.


  sziasztok, szép napot!


   


   


   


   

 5. Sheriff-2
  Offline
  2016. december 3. 13:5828516.

  Sziasztok. Pl. én cefetül gyakorolom azokat a szavakat amiket Julcsitól tanultam, később pedig kicsit segítek a konyhában a -nek ami nem sok lesz, mert erdélyi rakott káposzta lesz belőle.


  Szóval, zőőőőd, kéccáz, cökken, nyóccáz, stb.....


   Kérded hogy vagyok?
  Köszönöm kérdésed!
   
   Hogy vagy?
   Fáj a lábam, fáj a vállam,
   A csontjaim, mind ahány van.
   A csipőm ki kell cserélni,
   Így továb nem lehet élni.

   Izületeim is fájnak,
   Gyógyszert arra nem találnak.
   Vérnyomásom ugrál fel s le,
   Már nem tudom mit vegyek be.

   Szivverésem arrythmikus,
   Belölem él a patikus.
   Gyomrom is fáj de nem félek,
   Losec, Zantek amin élek.

   Allergiám néha kitör
   És olyankor nagyon gyötör.
   Tüdöm hörög, orrom folyik,
   De percek múlva már elmúlik.

   Szemnyomásom nincsen rendben,
   Csöpögtetek reggel este.
   Minap orvosom keresett,
  Vörös vérsejtem leesett.
   Mivel a súlyom is lecsökkent,
   Azt mondta, hogy ő is meghökkent.
   S hogy nincs e tumor a belembe
   A huncutja hát nem belenézett a végbelembe.

   Mindezek ellenére látod hogy nem panaszkodok,

   Köszönöm kérdésed, ÉN MINDIG JÓL VAGYOK!

  előzmény:
  Tete (28515)
  2016-12-03  10:49
 6. Tete
  Offline
  2016. december 3. 10:4928515.

  Lustálkodtok, vagy már mindenki ezerrel pörög? Szombat ide vagy oda, nekifogtam a karácsony előtti nagytakarításnak. Úgy tűnik, most volt az őszi, közben meg állandóan csuszatol az ember, én nem is értem ezt. Valahogy más érzése van az ember lányának.......utána. Nem? Aránylag korán elkezdtem, elég jól haladok, most éppen szusszanásnyi pihenőt tartok, aztán hajrá tovább. Csavarogni nem mentem, mert itt most is viharos a szél, talán nem annyira, mint tegnap, de most sem túl kellemes. Napos időt igérnek még, az nekem szél nélkül ippegpont meg is fog felelni. Ma nem sütök, nem főzök, csuszatolok.Szól a zene, ha olyan megy akkor még riszálok is.


   


  Aprajafalva elpályázott Mikulásvonatozni, estére disznótorosra hivatalosak  a "harmadik" nagypapához. Ma nem sokat látom őket. A nővérem is bulizni megy, brühühü csak az én sorsom ilyen keserves. Áááááá, nem, szívesen csinálom. Mint mondtam olyan jó, nem előtte, nem közben hanem utána.


  Kimicsinál?  Kihogyvan?   Remélem mindenki tetterős és tettrekész. Lánykák, frissen, üdén, kívánatosan. A harmadikat aztán én most kinek adnám elő?


  Mit szóltok a Bözsi utalványhoz?


  Én a karórákat nyírom ki évente, azaz nyírtam, mert már régen nem hordok. A nagyobbik keresztlányom évente végez ki egy vasalót. Elvittem az órámat az óráshoz, nézegeti. Kérdezem lehet valamit kezdeni vele? Azt mondja, igen, szép nagy ívben a kukába dobni.


  Már sokadszor akart  a párom nekem órát venni és mondta az eladónak, hogy nagyobb számlaposra gondolt, hogy szemüveg nélkül is lássam. Azt válaszolta az eladó, akkor talán azokból tessék választani és felmutatott a faliórákra. Kérdeztem, nagyon megverted?


  Nemsokára jön a Mikulás!!!!!!!!! Hozza őt a réni!!!!!!!!


   

  előzmény:
  Tete (28514)
  2016-12-03  04:23
 7. mandula2
  Offline
  2016. december 2. 22:5528512.

  Sziasztok!


  Vera miért vagy cafatul? Mid fáj, vagy csak úúúgy általában? Aludd ki magad, aztán egyél valami nagyon finomat, simogasd meg a négylábúidat és mindjárt jobban leszel.


  Én sem vagyok valami jól, ráadásul este nálunk áramszünet lett, ami nem szokatlan, de nekem elszállt egy egész oldalnyi írásom, mert még nem fejeztem be és nem küldtem el. Ezen aztán annyira felhúztam magam, hogy nem tudtam elaludni.


  Borzasztó vihar volt, azt hittem hogy a szél kicsavarja és rádönti a fenyőket a házra.


  Már majdnem két óra volt, amikor lámpát oltottam, de előtte még jó nagyot szellőztettem és a félhomályban hallgattam, hogy a nyargaló szél hogy acsarkodik az útjába kerülő fákkal, házakkal. Engem megnyugtatott ez a kinti hangzavar, hiszen nagyon szeretem a szelet és a vihart, de a csontjaim nem úgy gondolják.


  Mondjátok meg nekem, miért olyan minősíthetetlenül sz@r minden kínyai cucc? Vettem egy sorozat mosogatószivacsot, kivettem egyet, ami három tányér elmosása után tropára ment. Érzékeny búcsút vett a dörzsi rész a vékony kis szivacstól. Egyébként mindig a legjobbat veszem, bár az is régebben sokkal tartósabb volt. Azt hiszem jugoszláv volt anno.


  A napokban jutott eszembe, hogy megkérdezzem tőletek, emlékeztek-e a régi mosogatószerek nevére? Ma annyi fajta van, anno csak egy vagy kétfajtát lehetett kapni. Milyen nagy szó volt, amikor a mosogatórongy helyett szivaccsal mosogattunk. Na és a kefék! A partvisra csavart felmosórongy! Emlékeztek?


  Ma nagy csörgést hallottam a konyha felől. Rosszat sejtve kimentem... Férj bepakolt a mosogatógépbe. Anyáááám! Szedhettem ki mindent, mert olyan edényeket tett egészen rossz helyre, amiket egyébként sem teszek gépbe. Aztán utolérte a végzet az egyik kedvenc kávéscsészémet. Mivel gránit a mosogató, víz meg már nem volt benne, a szárítóról leesett az egyik bögrém, persze hogy ripityára tört. Már annyiszor ki akartam cserélni ezt az átok gránitot, de nem találok olyan méretűt a rozsdamentesből, amilyet szeretnék.


  Soha, soha ne vegyetek gránit mosogatót. Szívja a piszkot és minden törik benne.


  Azt mondják, a tárgyak azért vannak, hogy tönkremenjenek. Mi már a második elektr.melegítőt dobjuk ki, csak azért, mert a kapcsolója nem működik. Sehol nem lehet kapni hozzá kapcsolót, javíttatni sem lehet. Egyébként nagyon szerettük, vigyáztunk rá, egy karc sincs rajta.


  Férjnek bizonyos okokból külön mikrót és konyhai mérleget kellett venni /hogy steril legyen/ és azt csak ő használta. Pár év után fityiszt mutatott a mérleg. Elem rendben van, akkor meg mi lehet a baj?


  Felhívott egy szervizt, ott egy nagyon kedves eladó megkérdezte, hogy az elem működik benne? Igen, felelte a Férj, mire az eladó:


  - Uram először vegye ki az elemet... - Férj figyelt, hogy utána mi következik, az eladó folytatta: - aztán keressen egy kukát és egy szépen ívelt lendülettel  dobja bele a mérleget - . Férj azt hitte nem jól hall, de aztán mind a ketten nevetésben törtek ki, - ezek a mérlegek ugyanis csak pár évet bírnak ki, utána ki lehet dobni -. Ha nem lenne szomorú, én is nevettem volna rajta.


  Tényleg így van. Amint lejárt a jótállása egy-egy elektr.berendezésnek, nem telik el két hét, legfeljebb egy hónap és máris vagy javíthatatlan, vagy annyiba kerül a javíttatása,hogy nem éri meg. Vedd-vidd-dobd...vedd-vidd-dobd és így tovább.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.


   

  előzmény:
  arirangarirang (28511)
  2016-12-02  22:01
 8. 2016. december 2. 22:0128511.

  Egyszer, 3-4 éves koromban elvesztem egy áruházban. Csak bevillanó képek vannak és az érzés, a rémület.


  Akkor mindenkin lódenkabát volt. Egyforma volt minden nő azon a magasságon, ahol én mozogtam. Odaálltam egy lóden mellé, és nem az anyu volt. Hogy vettem észre nem tudom, de megijedtem. Aztán megtaláltak.


  Bundák mellett sokáig nem tudtam úgy elmenni, hogy ne simítottam volna meg. Azt a jó tömör selymes barna bundát szerettem, aminek nem jut eszembe a neve.


  Ma egész nap el vagyok ájulva, nagyon rosszul érzem magam, alig állok a lábamon. Mindjárt megyek az ágyamba, csak benéztem.


  Vettem kuszkuszt, 3 perc alatt elkészült, tettem bele sót, fahéjat, és 1 kanál diétás lekvárt. Nagyon fincsi, komplett kaja lett belőle. Ajánlja a cukros fórum is. Tegnap csalamádét ettem, az is nagyon jól esett. Rájöttem hogy a régi ízek hiányoznak, így már nem is vagyok annyira éhes állandóan. Hűtő pucolás volt ma, utálatos egy munka.


  Tegnap nálunk is lencse volt, ma zöldborsó, mama tiltakozása ellenére, mivel 10 perc alatt kellett ebédet csinálni, hogy apa vinni tudja reggel, mert elmászkálja a napját, és nem tud dolgozni, ha délben még először haza is kell jönnie az ebédért. Gyorsan átforgattam az aprítógépben, éppencsak, hogy ne pép legyen, mamának nagyon ízlett, ezért el is határoztam, amit kigondolok megcsinálom, aztán ha megkóstolta, és akkor sem ízlik neki, akkor nem fózök többet. Mert nagyon ellenkezett az aprított borsó ellen is, amíg nem kóstolta.


  Legújabb, hogy a palacsintát ne töltsem meg, se lekvár, se túró, mert amíg 10 perc alatt átér vele, addig a palacsinta elázik. Küldjem külön a tölteléket, külön a palit. De ne csináljak piskóta tekercset sem, mert az is elázik.  Mellesleg olyan kemény baracklekvárom van, házi, hogy balta kell hozzá, nem valószínű, hogy elázna. Na mindegy, majd mi esszük, és nem küldök át.


  Nagyon cefetül vagyok, lefekszem. Jóccakát, sziasztok!


   


   

 9. Tete
  Offline
  2016. december 2. 15:5328510.

  Nem tudom nálatok milyen az idő, itt viharos a szél és ezerrel sütött a nap. A széltől olyan hideg van, hogy egész nap meg akarok fagyni. Ahányszor kimegyek (pedig felöltözöm), átfúj a ruhámon, viszi a hajamat. A ház védettebb sarkainál, féllábszárig ér az összegyűlt falevél, pedig becsületesen eltakarítottuk az összeset. Az egyik szomszéd tákolt a kocsijának valamiféle féltetőt, a műanyag hullámlemezeket egyben tépte le a szél és vitte görgette a kertjében. Szerencsére nincs a kertjében semmi, de ha felénk fújta volna, tönkreteszi a bokrainkat, szerencsére szokásosan a Duna felől fúj. Holnap mennem kéne, de ilyen időben szerintem felesleges. A piac kirakodós része érdekelne, de szerintem épeszű ember ilyenkor nem rak ki sérülékeny árut.elment, ilyenkor mindíg kell egy nap mire magamhoz térek. Csak kóválygok a lakásban, nem találom a helyem. Aprajafalva holnap Mikulásvonatozni megy, nekik sem ártana kicsit enyhébb idő. De tél van, most cidrizzünk, ne májusban. Elnézem a kert végében a medence helyét, milyen furcsa, szinte hihetetlen, hogy pár hónapja még szinte majdnem puccosan is ájuldoztunk a melegtől. Csoda ez az időjárás, de azért nem cserélném el. Nekünk jut mindenből, télből is nyárból is nem beszélve a két átmenetről.


  Ma nem főztem, volt lencsefőzelék meg pörkölt. Utóbbiból még maradt is, holnap főzök ki hozzá tésztát, aztán holnapután meg lesz a tésztából tejfölös aprótepertős tészta. Én a túrót nem szeretem rajta.


  A páromnak ezen kívül lesz még egy útja idén, megint drukkolhatok, hogy hazaérjen. Mondjuk ünnepre nem hagynák kint, de bizony a 23.án esti érkezés már többször előfordult. Olyankor amit lehet megcsinálok előre.

  előzmény:
  Tete (28509)
  2016-12-02  07:16
 10. Tete
  Offline
  2016. december 2. 07:1628509.

  Ez a viharos szél mindenhonnan kifújja a port.


  Sziasztok, jó reggelt.

 11. szőrész
  Offline
  2016. december 1. 22:2428508.

   


   Hogy én milyen jól kimacskáztam magam!


   


  Szervusztok leánkák!


   


  Múltkor ugye voltunk kismacsekokat nézni a promo film felvételen, most meg előugrott valahogy egy macskás youtube és azután újabb-újabb, nem volt megállás.


   


  Hideg? Az van. Hó nincs, ámbár vagy egy órája nem néztem már ki, akár lehet is.


   


  Lóden? De nehogy megüssön a guta, 200 ft-ért hoztam el. Muszáj volt!! (Persze még jó meleg volt akkor.) Kapuclija is volt, most van rajta szőrmeszegély is. Apróm barátnője kapta meg, mert nekem kicsit szűk volt, neki meg nem volt ilyen hosszú, szoknyához valója.


   


  Nem baj, lesz másik! Nekem van hosszú, zőőőd nagy gallér-kapucnival, zőőd rókaszegéllyel.


  Meg egy se-nem kabát se-nem pelerin, golfos, vagy lovas kabát, az is gyapjú, most az a kedvenc.


  (Szintén kéccáz, harmincöt fokban cepeltem haza.)


  Mostanában kacsingatok a nyári lipityánkákra, ha lesz igazán tetsző, akkor azért azt megkockáztatom utolsó nap, akkor kéccáz. Első nap nyoccáz, aztán naponta cökken.


  Ehhez a vadászathoz, mint az igazihoz is, türelem és kitartás kell. Átmazsolázni a holmit és sokszor semmi érdemlegeset nem találni. Aztán egyszercsak kincset.


   


  Mehetünk egyszerre, majd jól végigfogdosunk mindent behunyt szemmel és ha finom a tapintása, akkor jól meg is nézzük, hogy vajon tetszik-e? jó-e?


   


  Voltál abban a konyhásban?


  ÓÓ én csak itt a neten merem végigusztálni azokat a csak egyfélére való konyhai kütyüket. Pl tojás-szétválasztó, jaj nekem Nagymama forog a sírjában, az volt a belépő a sütizéshez nekem. Az élesztő felfuttatása a megfelelő hőmérsékletű tejben, után.


   


  Most akkor elmegyek a színházba és megnézem ezt:


  A muzsika hangja


  Aki megnézi, jó szórakozást hozzá!


  Aztán, CCakát!


   

  előzmény:
  mandula2 (28507)
  2016-12-01  21:34
 12. mandula2
  Offline
  2016. december 1. 21:3428507.

  Sziasztok!


  Nálatok is hideg van?


  Hogy telt a napotok?


  Julcsi évek óta szeretnék igazi lódent, de olyan igazit, osztrákosat. Férj kapott pár évvel ezelőtt kintről egy gyönyörűt. Sajnos egy kicsit szűk volt, így aztán az egyik barátunknak adtuk tovább. Mintha ráöntötték volna!


  Elmegyek, megkeresem a te turkálódat, de ne egyszerre menjünk, mert tudod... ezt már egyszer megbeszéltük, lehet hogy egymás kezéből szednénk ki a cuccokat, mert termetre is /hmmm/ meg ízlésre is... szóval nem lenne jó.


  Ma mielőtt elmentünk volna, gondosan megfésültem a hajamat, egyszóval frizurát csináltam. Mivel a garázsban ültem be a kocsiba, nem tudtam, hogy milyen idő van kint. Amikor kiszálltam a közért előtt, azt hittem, hogy felkap a szél. A hajam? Óó, hát ahány szál, annyifelé állt.


  Később elmentünk egy üzletbe, konkrét céllal. Végre megtaláltuk a világ végén, és én elájultam a sok konyhai kütyütől. Millió volt. Miután kosárba tettük azt amiért mentünk, Férj mondta, hogy kész, mehetünk. Micsodaaaa? Hogy én ne nézzem végig, meg ne próbáljam ki,  azt a sok háziasszonynak való konyhai izét... na neeem. Azt mondta, hogy ő rosszul lesz ha maradni kell, így aztán kiment a kocsiba, ott durcáskodott, hehe... nekem meg egy kő esett le a szívemről, hogy nincs a sarkamban és azt vehetek, amit akarok. Mindent megfogdostam, magamban megállapítottam hogy milyen gagyi, aztán mentem a másik gondolához, ott ugyanezt tettem, de egy konyhatündérnek ilyen helyre beszabadulni és nem venni semmit ... kizárt dolog!!


  A hentesünknél - mert már elkönyveltem  a "mi HENTESÜNKnek" - megrendeltünk egy grillpipit, hazafelé elhoztuk, az volt a vacsora. Hozzá vettem friss puha kenyeret, meg azt a bizonyos nagyon finom csemegeuborkát. Addig fel sem álltunk, amíg el nem fogyott.


  Négylábú is örült, mert megkapta a ropogós bőröket és a csontokat. Nincs ember, aki megmondaná, hogy este mi volt a vacsoránk, annyira eltüntettünk mindent az utolsó morzsáig.


  Klári most már tudom, hogy reggelenként milyen kütyüvel csinálsz figurákat a kávé tetejére! Abban az üzletben olyat is árulnak. Nem vettem, mert nem gyarapítom a felesleges holmik számát, meg különben is, nem tejszínnel isszuk a kávét.


  Éjfél után kinéztem az ablakon, azt nem láttam hogy esik a hó, de minden fehér volt. Mára nem maradt belőle semmi, csak a hideg és a viharos szél.


   


   

  előzmény:
  szőrész (28504)
  2016-11-30  22:06
 13. 2016. december 1. 04:5128506.

  Megint felébredtem, érzem, hogy van szívem, és olyan rémesen éhes voltam, hogy ki kellett mennem a kolbászért, mert kenyeret nem akartam enni. A szél nagyon nagyon fúj, és rém hideg van. Iszkoltam is befelé.


  Én se gondoltam , hogy megesszük a májgombócot egyszerre, 16 db-t csináltam, elég kicsiket. Mamának küldtem 5 db-t, be is osztotta még állítólag ma ebédre is azt fogja enni, így mindenki 5 db-t evett, és a kutyusok is egyet.


  Én nem tudom, biztosan rossz turiba járok, mert egy új széldzsekin kívül még sose tudtam ruhaneműt venni magamnak. Aztán nem is bírom a pulóvereket, mert mindig megizzadok, ha bemegyek valahová, vagy buszon utazom, aztán, jól megkehesedek vizes ruhában. Tegnap még rövidujjú volt a kabátom alatt, csak a gatyóm fázott volna, azért alá vettem a cicanacit. Nem túl hosszú a kabátom, ha beülök a kocsiba, akkor tornázni kell, hogy a popóm alá húzzam.


  Van kardigánom elég vékony, azt szoktam még fölvenni télen a kabát alá, és egy hosszúujjú valamit. Ha fütyül a szél, akkora sapira, vagy kalapra felcsapom a kapucnit is. A fülem elég érzékeny, most megyek majd fülészetre is, de nem kell oda beutaló.


  Lehet, hogy lassan nekiállok főzni, már háromnegyed öt, de nem tudom eldönteni mit csináljak. Elővettem este egy zacskó húst, azt hittem össze van vágva, de nincs, disznólapocka. Nem akarok pörköltet, de lehet, hogy mégis az lesz. Hétvégén volt gulyás, majd valami más levesbe rakom, vagy ha apa hajlandó visszajönni reggel a térről a gyalult tökkel, akkor mégis pörkölt lesz tökfőzelékkel. Vagy lencsegulyás, azt nagyon szeretem.


  A lencsét nem szoktam beáztatni, az elektromos fazékban 10 perc alatt megfő, akkor éppen még nem jön le a héja.


   A zöldségeket 5 percre szoktam belerakni, és utána azonnal kinyitom, kieresztem a gőzt.


  Még megnézegetem a recepteket, amiket kinéztem délelőtt, hátha kapok valami extra ötletet, ami nagyon hamar készen van.


  Sziasztok, aludjatok tovább!

 14. szőrész
  Offline
  2016. november 30. 22:1528505.

   


  Klári az a babsterc, krumplinyomóval összenyomkodni és pirított hagymával összekeverni, vagy csak meglocsolni a tányérban a tetejét.


  Babos pogácsát is lehet sütni. A buddhistáknak azt sütöttem, ízlett nekik. Meg káposztásat.


  Van natur gesztenye is. Az aszpartámot betiltották ámérikában. Nem tudom milyen volt. Pont az a negyed kiló árthat meg? Amit két-háromszorra eszik meg? Család egye a normált.

  előzmény:
  Tete (28503)
  2016-11-30  21:58
 15. szőrész
  Offline
  2016. november 30. 22:0628504.

   


   Szia Évi!


   


  Milyen igazad van! Nekem láma pulcsim is van, kis kályha és olyan fogása van, mint a szintén láma és alpaka takarómnak. Turisok persze.


  Oda járok vadászni. Mostanában volt néhány jó lóden, hosszúak, kapucnival, jól szabottak, de nincs benne vatelin, kell alá egy vastag pulcsi. Holnap leporolom a bundám, ki kell azt is szellőztetni, hideg is van, csak nem illik hozzá a hátizsák.


   


  Galuskákat, gombócokat nem szoktam kiszedni, hadd igya a lét, teszek alá eleget, esetleg a grízt, annak feneketlen bendője van.


   

  előzmény:
  mandula2 (28501)
  2016-11-30  21:45
 16. Tete
  Offline
  2016. november 30. 21:5828503.

  Azt a "bibit" nem kellett volna orvosnak látni? Esetleg pár öltéssel összefércelni?


  Haha, mi már egyszer kitárgyaltuk, hogy ebben a korban minimum ötkarikás az ember, mint az Olimpia.


  Julcsi, de jó, hogy sikerült belépned végre. Azt hiszem natúr gesztenyéről beszéltünk, de azt is lehet kapni néha. Gondolom Verának az sem mindegy az édesítőszeres mit tartalmaz?


  Én is mosolyogtam a gesztenye helyett a babpürén, amikor a májbab 1200 Ft. Majd a végén gesztenyéből főzünk babételt. Tényleg rémlik valamilyen hagymás babétel, amit szinte krémesre szét kell főzni. Mindenesetre most megyek és beáztatom a lencsét, akkor pillanatok alatt megfő.  

  előzmény:
  mandula2 (28500)
  2016-11-30  21:29
 17. szőrész
  Offline
  2016. november 30. 21:4628502.

   


  Jéé igen.


   


  Szervusztok leánkák!


   


  Nem tudom mi lehet a gond, egyáltalán nem tudtam belépni. A főoldali játékban sem tudok díszeket keresgélni, mert ahhoz is be kéne lépni.


  Megjött a zima, bundabugyik és hótaposók, különös tekintettel a füleket a jeges szél ellen takaró sapkákra, meraztán lesznek arc és homloküreggyulladások, amit nehéz kikúrálni. A füles dokihoz beutáló kell, na ilyet sem hallottam még.


   


  A mi piacunkon, meg a lidiben is kapható nagyszemű olasz? , vagy spanyol? gesztenye, a minőségéről nem tudok semmit, nem vettem, pimaszul drága! Nekem.


   


  Valaki keresett gesztenye masszát, a spárban a mélyhűtőben mindig van édesítőszeres, elég jó, onnan tudom, hogy egyszer véletlenül azt vettem normál helyett.


  CCakát!


   

  előzmény:
  szőrész (28499)
  2016-11-30  21:28
 18. mandula2
  Offline
  2016. november 30. 21:4528501.

  Amíg írtam, közben jött Julcsi is. Sziaaa! Örülök hogy be tudtál lépni.


  Klári én pulcsiban a műanyagot meg sem látom. Egyszerűen nem bírom. Legyen pamut, vagy gyapjú - bár kicsit szúr, de alá lehet venni valamit - de leginkább mohair vagy angóra.


  Üzletben nem is próbálkozom, mert vagy nincs, vagy eszméletlenül drága, viszont egy jó turiban olyan klassz cuccokat lehet találni, még az eredeti árcédula is rajta van.


  Aki keres, az talál.

  előzmény:
  szőrész (28499)
  2016-11-30  21:28
 19. mandula2
  Offline
  2016. november 30. 21:2928500.

  Sziasztok!


  Szóval a grízgaluskát ki kell szedni, hacsak nem azonnal eszitek meg. A májgombócot nem tudom, de a húsgombócot jobb benne hagyni a levesbe. Arról nem volt szó, hogy rögtön megettétek!!


  Ha van egy kis időtök, akkor sajnáljatok.


  Délelőtt vágtam - volna - a sajtot, megcsúszott a nagy kenyérvágó kés, meg sem állt a mutatóujjam csontjáig.


  Vérben úszott a konyha, ezért rögtön kezelésbe vettem /AK/ hamar el is állt a vérzés. Leragasztottam, de nagyon béna vagyok a mutatóujjam nélkül.


  Vera te évente szoktál menni kivizsgálásra? Na, ez derék. Én is mennék ha mennék, de azért nem megyek, hogy nehogy találjanak ezt meg azt. Tudom én nélkülük is, hogy milyen bajaim vannak.


  Most egy jót szellőztetek, aztán bebújok az ágyba. Könyv? Film? Majd eldől.


  Aludjatok jól, sziasztok.

  előzmény:
  arirangarirang (28496)
  2016-11-30  18:10
 20. Tete
  Offline
  2016. november 30. 21:2228498.

  Szóval kinn volt vállfán  a kardigán, nagyon szép pirosas, de a beleszövött fehér szálaktól olyan volt, mintha deres lenne. Tompított a szinén és nagyon érdekes volt. Elmentem mellette és mondom a nővéremnek, hogy szép, de biztosan szúr. Kipenderült az eladónő: tessék felpróbálni, meglátja, hogy nem szúr. Nagy nehezen ráálltam, hogy felpróbálom. A legjobb vásár volt. Később visszamentem és vettem egy padlizsánlilát is. Évek óta meg van, nem ment el a formája a sok mosástól, nem bolyhosodott ki, imádom.


  Egyszer meg képzeld el, színházban előttem ült egy nő ezüst színű kötött valamiben. Egyszerűen nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy az olyan mint egy páncéling. A szünetben mondtam a nővéremnek, hogy nekem azt meg kell érintenem. Valahogy úgy csináltam, hogy megfogtam a háttámláját és amikor leült hozzáért a vállával a kézfejemhez. Azt a finom puhát, selymeset, nem tudom miből lehetett. Ez akkor volt, amikor nálunk még ilyesmit, de még finom fonalakat sem lehetett kapni. Van amikor az embert becsapja a szeme.


  Megsütöttem négy tepsi diós linzert, van amit lekvárral ragasztottam össze, van amit csokival, van ami maradt magában csak ét illetve fehércsoki csurgatást kapott. Ezzel ellesznek egy darabig.


  Holnap megy belföldezni, és még nem tudjuk pénteken hová? De nekem meg főznöm kellene elvivőst. Marhalábszár pörköltet fogok készíteni meg lencsefőzeléket, illetve megint karfiol levest. Már nevettem, hogy karfiol leves függő, mert állandóan azt enne. Majd visz abból is, meg kocsonyát is.


  Holnap elseje, el ne felejtsem az adventi mesét "póstázni". Meg odaadni az  adventi naptárat.


  Mandula merre jársz? Jobban vagy? Lassan letelik a három hónap is.

  előzmény:
  Tete (28497)
  2016-11-30  18:58
 21. Tete
  Offline
  2016. november 30. 18:5828497.

  Azt hittem tovább lenne a levesben a galus. 10 perc nem nagy idő. Gondoltam talán elteszel a levesből holnapra. Igen csípős lett az idő, jobban fel kell öltözni. Kaptam egy moher pulóvert, olyan nagyon hosszúszörű és olyan mint egy kis kályha, nagyon szép ezüstszürke. Az alá én is veszek egy vékony fehér pólót. Egyszer piacon mászkáltunk a nővéremmel és megláttam egy kardigánt. Abba is olyan hosszú fehér szörszálak voltak belekötve Azt hiszem az is nyúlszőr volt. Majd folytatom, csak megjött és most vele foglalkozom.

  előzmény:
  arirangarirang (28496)
  2016-11-30  18:10
 22. 2016. november 30. 18:1028496.

  Igen. Én is ki szoktam szedni a grízgalust, ezt is kiszedtem arra a 10 percre, mert aztán mind elfogyott, olyan fincsire sikerült.A kutyusoknak is adtam egyet elosztva.


  Találtam egy leveses oldalt a Facebookon, Vagy 50 féle levest kiírtam névre, nem is túl bonyolultak, úgyhogy lehet majd választani a mamának, ha nincs ötletem. Olyanokat is kiírtam, ami kicsit bonyolultabb, amiről gondoltam én szeretném enni. Pl. a vörösboros meggylevest, vagy a tárkonyos leveseket. A családom nincs kibékülve a tárkonnyal, de néha az én kedvemre is főzök.


   Apa hazajött délután, rám nézett, és azt mondta ijesztően fehér vagyok. Ááá, gondoltam rosszul lát, megnéztem magam, és tényleg, zöldesfehér voltam. Most szedem már az új gyógyszert, és gyűjtöm a tapasztalatokat vele.


  Éjjel felébredtem 3-kor, reggel hatig nem aludtam. Ezért nem jó, ha korán lefekszem.


  Nézegettem a karácsonyi sütiket is, de azt hiszem csak ezen a szinten maradok, talán megcsinálok egy sajtosrúd receptet, ami nem annyira rúd, csak a formája, viszont laposabb. A recept kihangsúlyozza, hogy fehér búzaliszt, nem tudom akkor durumliszt nem lehet? vagy zabliszttel keverni?


  Keresek főzhető árpát. Koreában az éttermekben víz helyett adják a levét, gyógyhatása van, ittam már itt is étteremben, jó. Nincs ízesítve, csak a főzőlé, vagy áztatólé, még nem tudom pontosan hogy csinálják.


  Voltam orvosnál, meg orvosnál, és orvosnál a szokásos évi kivizsgálásokon. Ez a kiindulópont, mert utána mindig elmegyek császkálni. Egyre jobban fel kell öltözni.   A nadigrágom kissé szellős lett, klassz műszál, és olyan, mint a jég mikor hozzám ér. De a szövetet nem bírom, mert szúr, és egyébként az is műszál mostanában. Van pár cicanadrágom, amit jobban szeretek, mint a harisnyát, azt szoktam alá venni.


  Kiskoromban nekem volt hosszúnadrágom a lányok között egyedül, persze apukám varrta, annyira szúrtak, hogy rámadták, aztán álltam mozdulatlanul, nehogy hozzám érjen. Pizsama nadrágot adtak aztán alá. Volt egy gyönyörű , zöld-piros, fehér galléros, skótkockás ruhám, mint a szögesdrót. Aztán apu átalakította blézerré, de még blúzon keresztül is szúrt.


  Vettem egy jópofa sálat, már van egy ugyanolyan anyagból, más színű, jó puha, nem kötött, ami azért jó, mert a kötött szúrja a nyakam, a vékony sálak kezdenek hidegek lenni, ha gyalogosan megyek, nem kocsival. Ez vastag, puha, fincsi, pasztelszínű,türkizkék-bordó, fekete, és nagyon jópofa virágmintás. Jól megy a kabátomhoz, és az arcszínemhez is. Már alig várom, hogy felvegyem. Utálom ezt a mai divatot, mikor a sál 2 vége össze van varrva, és nem lehet rátekerni a nyakamra, hanem csak lóg melltájban, kámzsaszerűen. A magas soványaknak jól áll, de nekem? Volt már olyan sálam, de szétvágtam.


  Feladatot kaptam apától,   elküldöm a levelet, sziasztok, legyetek jók, és írjatok jó sokat!


   

  előzmény:
  Tete (28495)
  2016-11-30  11:52
 23. Tete
  Offline
  2016. november 30. 11:5228495.

  Szerintem egy idő után szétázik, én a grízgaluskát is kiszedem, ha marad véletlenül, mert "megissza" a levest.

  előzmény:
  arirangarirang (28494)
  2016-11-30  11:32
 24. 2016. november 30. 11:3228494.

  Halihóóóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Kérdés!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


   


  A májgombócot benne lehet-e hagyni a levesben, vagy ha megfőtt halásszam ki?


   


  Azt hiszem még életemben nem csináltam májgombóclevest.

 25. Tete
  Offline
  2016. november 30. 05:0428493.

  Nyitom a bóótot Lányok. Jó reggelt, sziasztok. Hetek óta ábrándozom forró haboskávéról. Tegnap végre vettünk tejszinhabot. Nyammm


  Még a bögrék is pulcsit vettek, hideg lehet. Ég a tűz a kandallóban itt a kávé.  Lehet kelni csak frissen, üdén, kívánatosan..........

 26. Tete
  Offline
  2016. november 29. 22:3128492.

  Az az igazság, hogy ahogy sütöm fogy. Amikor fogy sütök. Csak azért teszem dobozba, mert ott a helye, de nem dugom el. Mi sem esszük meg a világot Karácsonykor sem, dőreség is lenne mindent akkorra készíteni. Annyira ízlett mindenkinek a diós linzer, (amiről tettem fel képet is), hogy újra azt készítek. A rendszerem meg az, hogy mindenből teszek el egy keveset nyersen a fagyasztóba, így bármikor közóhajra hamar tudok sütni. Így van bespejzolva többféle dolog is. Annyi lesz belőle amennyi, de nem kell állandóan kutyulni. Kell a suliba, kell a focicsapatnak, kell a Mikulásnak. Visz be a menyem a munkahelyére, a párom útra. Ami kifejezetten az ünnep előtt készül az a 2 rúd bejgli 22 vagy 23.-án. Mi nagyon szeretjük tejjel reggelire, az ünnepekben többnyire az van. A fiamnak nincs Karácsony Tiramisu nélkül (nincs benne tojás), az unokámnak guba (pár éve gubatorta) nélkül. Ez úgy nagyjából eloszlik a három napra. Van ami azért készül, mert Anyósom szereti és neki viszünk. A menyem nem csinálja, mert tudja, hogy én meg igen. Meséltem, hogy vándorolnak a kistányérok. Lencselevest is a gyerekem kívánságára főzök.


  A kicsik miatt van ajándék. Egyszer nekünk nem volt semmi a fánk alatt, és akkor nagyon kiakadt az unokám, hogy nem hozott semmit a Télapó a Mamának meg a Papának. Azóta, ha egy könyv vagy valami apróság, de akkor is van.


  Mandula a kocsonya megint nagyon finom lett, tényleg úgy küldenék egy tányérral. Jól megszilárdult, persze az övé meg még gyorsabban, benne a mindenfélével, az enyémben csak sovány husika van meg a teljesen zsírtalan leve. De az is jól megszilárdult.


  Én a konyhai aprítóval darálom a diót is.  A mákot meg a kávédarálón cukorral. Ezek a linzerszerű apróságok meg a mézeskalács jönnek-mennek. Készülnek-fogynak. Jó vele foglalkozni, jó játék. Én élvezem.

  előzmény:
  mandula2 (28491)
  2016-11-29  19:57
 27. mandula2
  Offline
  2016. november 29. 19:5728491.

  Sziasztok!


  Klári "A bankjegyek tőlünk elfelé???" Persze, mert most ilyen a széljárás. /meg mindig/


  A kocsonyát köszönöm, gondolatban már meg is ettem.


  Mi csak a diótörésig jutottunk el, mert a daráló hmmm... szóval most rendelem meg, de az üzletben személyes átvétellel. A régiek már tényleg használhatatlanok. Ha nem tetszik, nem veszem át.


  Nálunk nem lesz nagy karácsonyi lakoma.. vagy ki tudja? Addig még annyi mindennek kell történnie.


  Hó? Legyen. Hátralévő életemben a bakancslistámon szerepel egy Barátunkkal való közös hógolyózás. /beteg/ Nekem már az is ajándék lenne, ha sikerülne.


  Nem tudom idén mekkora fánk lesz- egész életemben mennyezetig érő volt - lehet hogy egy kicsit összemegy majd, egy biztos, hogy csakis élő fenyő lehet.


  Ajándékok? Nem belőlünk fognak meggazdagodni a kereskedők.


  Még csak most nézegetem a recepteket hogy mi is legyen az ünnepi menü, de persze tudom, hogy nem változtatok a hagyományokon.


  Egyébként mi mindig a jeles ünnepeken esszük a legkevesebbet.


  Igaz hogy tegnap vacakul voltam - nem kicsit, nagyon! - egész nap csak egy szelet kenyeret ettem, na jó, este a másikat. Nem is hiányzott más. Ma már főztem. Csirkemellből pörkölt, /direkt sovány húsból/ hozzá nem nokedli, hanem olyan félig csigatészta. Jó volt a változatosság.


  Rengeteg lett a saláta. Jégsaláta, bele aprított alma, lila hagyma, paradicsom, feta sajt stb... citrommal, cukorral ízesítve. Bőven maradt, azt majd este megeszem, bár jobban szeretem olyankor, amikor még ropog a saláta.


  Olvastam egy cikket, hogy hogyan lehet megkülönböztetni az igazi mézet a hamistól. Szomorú, hogy mindent hamisítanak. Emilkében majd elküldöm a feta sajttal kapcsolatos cikket. Amiket kapni lehet, azoknak semmi közük az igazi görög fetához. Pirospaprika = téglapor? Gesztenyemassza = babpüré? Bár a bab már lehet hogy drágább mint a gesztenye, viszont az is igaz, hogy gesztenyét, igazit, már alig lehet kapni. Vera írta hogy a sütnivaló gesztenyék nagy része is penészes.


  Talán csak mi vagyunk még valódiak!


  Mindjárt nyolc óra, megpróbálok nagyot lustálkodni, irány az ágy. Lehet választani: könyv vagy egy választott film.


  Klári a sütiket amiket sütsz, már karácsonyra sütöd, vagy még csak amolyan főpróba?


   


   

  előzmény:
  Tete (28489)
  2016-11-29  14:53
 28. Tete
  Offline
  2016. november 29. 18:1428490.

  Most pár napig hanyagolom a főzést, bár, ha pénteken mennie kell, akkor megint kell elvivőst. Itt a kocsonya (még hűl, most tettem a teraszra), csináltam házi disznósajtot, maradt malachús, de még krumpli is. Annyi időt elszöszmögtem a főzéssel, hogy a sütés elmaradt. Majd holnap. Mértem ki diókat, bejglinek más sütinek. Van egy recept ami három lap, egy diós, egy kakaós, egy meg mákos, közte meg főzött krém van. Izgat. Meg egy pityókás diós. Az meg rumos, ha jól emlékszem. Jővő héten hétfő-kedd-szerda a személyes helyek dolgok takarítása magamban, aztán csütörtökön jön a segítségem akkor végzünk a többivel. Mivel lehet, hogy útja nagyon ki lesz számolva, így minden rám marad. Nem baj, halat veszek szeletbe, mert azt  egészbe nem vállalom be. Mást meg megoldok. Szombattól máig zavartalanul itthon volt,  jó is volt. Bár amikor dolgom van, akkor szeretek a magam módszere ritmusa  szerint pörögni.


  Mivel a kislány teljes lázban ég, megcsináltuk a kinti világítást.  Annyira tetszik neki.


  Remélem mindenki jól van. Kicsit most olyan semmilyen a Konyhánk, mindenki szalad, csak beugrik, de már megy is. 


  Békés, nyugodt, egészségben töltött fehér Karácsonyra vágyom. Ti is?


  Most a sós dolgokután el tudnék viselni egy ilyet.

 29. Tete
  Offline
  2016. november 29. 14:5328489.

  Ez az ember teljesen megkergít. Még a kávét is elfelejtettem. Igaz én kaptam  az ágyikóba. Szóval, most így délután valami mást kaptuk. Nyugi ez is kávés. Délelőtt vásárolni voltunk, ne tudjátok meg mennyi pénz elköltöttünk. Majd feltettem a kocsonyát (Mandula, ha szépen megszíjjasodott, küldök egy tányérral). Aztán a malachúst főni aztán meg sülni. A hagymás krumpli hagymáját megégettem, mert mértem a sütibe valókat, és nem figyeltem rá. Az a kukába, tettem sülni másikat, azt meg majdnem leborítottam, de megúszta szerencsére. Cékla meg piroskáposzta is volt  hozzá. A diós linzer tésztája kész,  kicsit kitettem a hidegre. Majd nyújtom meg sütöm, meg a kocsonyával is kell foglalkozni. Pedig most szívem szerint, kicsit olvasgatnék inkább. holnap megy dolgozni, aztán kb. pénteken útra. A Karácsony előtti hét az övé, felhívta a főnöke, hogy rendben van-e így? Azt mondta, ha az export is meg az import is úgy akarja 23.-án itthon lesz. Remélem ezt viccből mondta. Akkor már mi bográcsoznánk a halászlét. De nagy kislány vagyok megoldok mindent.


  Itt szép napsütés volt, de elég csípős a levegő, nem baj vesszenek a kártevők a bacik, minden ami nem jó nekünk.most autót szerel, el akarjuk adni a régit, de azt csak tökéletes állapotban lehet árulni..........


  Én ezekbe a dolgokba nem szólok bele. Nekem mindegy milyen autónk van. Bekrepált a navigációs rendszere, az helyett rendeltünk másikat. Csak úgy repkednek a bankjegyek tőlünk elfelé. Jáááj

 30. 2016. november 29. 12:3328488.

  Helló!


  Ilyen még talán sohasem történt. bevágtattam az orvosi rendelőbe, ott volt a lift. Felmentem, kilépek, nyitva az ajtó az orvosnál, és hívtak befele. Nem volt senki.


  Ennek örömére a doki kiselőadást tartott az orvostudományból, 1 óra hosszat. Akik utánam jöttek, nem is látták, hogy van-e bent valaki, 1 óra leteltével kopácsoltak.


  Mindig nagyon sokáig vagyok bent, úgy látszik értelmes képet tudok vágni a "kiképzéskor"


  Nem tudom kitalálni mit főzzek holnap a mamának, na azt se, hogy ma mit főzzek nekünk. A kettő lehet ugyanaz, ha jól van megválasztva. Tegnap székelykáposzta volt, hétvégén rántott máj, előtte paradicsomos krumpli, krumplis tészta,pörkölt tarhonyával, zöldbab főzelék. Ja és ma rakott krumpli van a mamának.


  Krumpli egyenlőre nem, mert fel fog szólalni. Valakinek ötlet? ami nem krumpli, és csak kicsit húsos, vagy egyáltalán.

 31. Tete
  Offline
  2016. november 28. 21:3028487.

  Jöttem és maradok is. Délelőtt mostam, klasszul kifújta a szél a nedvességet a ruhákból. Szépen sütött a nap. Dekupázsoltam pár mécsestartót. aztán elkészítettem az ebédet. Mivel itthon van, kötelező a délutáni pihi. Aztán befejeztük a diótörést-pucolást. A párom szerint még Húsvétra is elég lesz. Ahogy azt Őkelme elképzeli. Egy csomó diós recept toporog a jegyzeteim közt kipróbálásra várva.


  Holnap kocsonyát kell főzzek közkívánatra, akkor persze csinálok egy picike házi disznósajtot is szintén közóhajra. Megint sütök diós linzert, készül Réniorr is. Nagy sikere volt, de elfogyott, ami igazán nem szép dolog tőle. A jövő hét a takarítás jegyében fog telni (igaz mikor nem?), az ember állandóan rámol-takarít-csuszatol. Meg persze Mikulásozunk.


  Reggel mi is vásárolni megyünk. Krumpli, hagyma, fokhagyma (utóbbit állítólag horror áron lehet venni). Meg olyan cepekedős dolgokat.

  előzmény:
  Tete (28486)
  2016-11-28  08:47
 32. mandula2
  Offline
  2016. november 28. 00:3228485.

  Sziasztok!


  Jöttem, de már megyek is.


  Csak annyit: Julcsi jönne, de nem tud belépni.


  Majd jövök én is - holnap -! /ja, ma már holnap van /


  Jó éjszakát.

  előzmény:
  Tete (28484)
  2016-11-27  22:28
 33. Tete
  Offline
  2016. november 27. 22:2828484.

  Itt érdekes idő volt. Párszor kisütött a nap, de erős szél is volt. Nem tudom jön-e a beharangozott hideg. Ha nekünk nem is kellene, a sok bacinak meg a mindenféle dögnek, kártevőnek igenis kellene.


  Ma sütöttem a hurkát, csak kenyérrel ettük meg piroskáposztával. Délután diót törtünk meg pucoltunk. Ez még a tavalyi. Nagy sikere volt a sütinek a réniorrnak meg a többinek is. Akkor úgy gondoltam, most van itt annak az ideje, hogyrászedjem a diótörésre. Én szívesen pucolom, de törni nem szeretem. Holnap kiméregetem bezacsizom ráírom mibe szántam.  Olyan diós linzert tuti, hogy csinálok, meg persze bejglit, meg már alkudozunk az unokával, hogy a gubatorta legyen feles. Nekem mindegy, megcsinálom szívesen. Tegnap még napoztam is. Unokák kinn hancúroztak, én meg kiültem a napocskára. Párom gereblyézett kicsit, meg a kocsikkal voltak elfoglalva. Sokat mostam, mert a gyerekek mosógépe elromlott. Így a mi szennyesünk  (mármint amit hazahozott ) holnapra maradt. Még hétfőn is folytatjuk a diózást. Tökfőzelék lesz meg pörkölt a holnapi ebéd. Pénteken csináltam egy jó adag apró májgombócot levesbe, meg nagyobb húsgombócokat  majd kisütni, és gombamártással spagettivel enni. Ezeket most a fagyasztóba tettem, jó lesz előkapni. Készült húsos-csirkemájas pástétom is, jó krémes lett. Szeretnék húsgombócot is gyártani, de ahhoz csirkemellet veszek majd és aprólyukú darálón fogom ledarálni. Gondolkodom rajta, hogy a húsdaráló sütikészítőjét ki kellene próbálni. Gyerekkoromban  Anyukámmal csináltunk "darálós kekszet" még a kézihajtányos darálóval. Szóval teszek-veszek álandóan valamit. Még a leszabott fadarabokból kell Mikulást meg hóembert gyártani, illetve a vett virágcserepekből. Még Mikulásig elkészül. Szerintem holnap a kinti dekorálásból is megcsinálunk valamennyit.


  A rénis ágyneműnek nagy sikere volt.

 34. 2016. november 27. 15:3128483.

  Nem tudom megint mi a túró van, hogy nem bírok elaludni, reggel hatig dobáltam magam az ágyban. Fél nyolckor még aludni akartam fél órát, legközelebb 11.kor ébredtem arra, hogy rosszul vagyok. Nem vettem be a tablettámat a szokott időben. De még jó, hogy felébredtem, mama éhen maradt volna ma. Apjuk pedig zörgött állítólag, de nagyon aludtam.


  Pár pillanat alatt pucoltam pár szem krumplit,megfőzte a villanylábos, apa összenyomta villával, mert jól berámoltam a szekrénybe mindenféle diétás lisztet, és tésztákat, a krumplinyomó valahol mögötte.Paníroztam másik 5 perc alatt 4 csirkemájat, másik 5 perc alatt megsült és háromnegyedkor már ment is vele. Utána leolvadtam,  mint egy hógolyó, kiment belőlem a lelkesedés. Még pucoltam további krumplikat, és a többi májból resztelt máj lett.
  Talán ez a szél okozta a problémát, biztosan időváltozást hoz, mert nagy a hangja, nagyon süvít. Tolja maga előtt a meleget, gondolom, aztán utána jön a hideg.


  Nagyon ennék valami jó erős levest, vagy erőspaprikát. Harminc centis erőspaprikákat árulnak a zöldségesnél, 200 ft/ db. Vettem valamelyik nap 2-t, már elfogyott. Finom édes a húsa, és közben meg erős is.


  Van szárított erős, de az nem való csak levesbe, nehezen jön ki belőle az erős. Gondolkodom, ha megdarálnék próbára, akkor az jobb lenne szerintetek?


  Megyek ebédelni, a maradékot megettem ami itthon maradt a mama kajájából, és eddig nem voltam éhes.


  Kaptam a cukros dokinőtől új gyógyszereket, hétfőn tudom csak kiíratni a házival, mert nagyon meg van bonyolítva, ő elrendeli, aztán menjek a házihoz, aki kiírja. Mert olyan jó taknyos időszakban orvosi rendelőkben mászkálni. A legundokabb influenzát egy 3 éves kislánytól kaptam el legutóbb a patikában. További szép napot mindenkinek, sziasztok!


      

 35. mandula2
  Offline
  2016. november 27. 11:2028482.

  Sziasztok!


  Kávé pont jókor, későn ébredtem én is.


  Ha álmomban nem jön nekünk egy autó, talán még most is aludnék.


  Szél van, de egyébként kellemes az idő, menni kééééne...tenni kéééne...


  Ma van az első gyertyagyújtás!


  Tegnap megnyílt a helyi jégpálya, mellette kulturált melegedő, csak éppen a jég repedt meg az őrülten hangos zenebonától.


  Remélem ma már hozzáértőbb valaki kezeli az erősítőt.


  Szép napot

  előzmény:
  Tete (28481)
  2016-11-27  10:31
 36. Tete
  Offline
  2016. november 27. 10:3128481.

  Sziasztok, szép napot.


  Itt aludt Aprajafalva apraja. Most sikerült a szüleiknek hazacsalni őket.


  Most késői kávé lett.

  előzmény:
  mandula2 (28480)
  2016-11-26  13:45
 37. mandula2
  Offline
  2016. november 26. 13:4528480.

  Sziasztok!


  Úgy elment a tegnapi nap, hogy nem is emlékszem rá.


  Ma délelőtt már botoztam. Éreztem hogy mennem kell, ki kell járni magamból a heti felgyülemlett feszültséget.


  Szép idő volt. A levelek ha lehet még barnábbak lettek, a tó, a fák és a bokrok  hűs nyugalmat árasztottak.


  Volt megint pár kőbe merevedett pecás is, kocogók és futók, kutyáikat sétáltatók, biciklizők, na meg olyan sétálva


  meditáló kóborlók is, mint én. Jó volt ez a délelőtt.


  Visszafelé vettünk kétféle krumplit is /nagyságra kétféle/ az egyik válogatottan apróbb, a másik zsák meg inkább nagyobb


  szemű. Megkapargattam a héját, az szép piros. Csak nem rózsakrumpli? Létezik még egyáltalán olyan?


  Klári nem hoztál kávét, így kénytelen vagyok most én főzni, csak azt nem tudom, hány adagot tegyek az asztalra?


  Hoztam valamit, nézzétek meg, aztán irigykedjünk együtt, bár egy pár hasonló kütyüm nekem is van, de azt hiszem minden


  konyhában lenne helye mindegyiknek.


    Van tovább is, nézegessetek kedvetekre.


  https://www.youtube.com/watch?v=zaI6l7NHHc4

  Vera filmezel? Klári megjött?  Julcsi valahol elakadt, pedig múltkor együtt utaztunk a két éhes olasszal. Julcsi melyik kanyarban maradtál le???


  Marink teljes a Család??


   

  előzmény:
  Tete (28479)
  2016-11-25  11:38
 38. Tete
  Offline
  2016. november 25. 11:3828479.

  Babgulyással várom A pörköltből teszek el valamennyit, jó lesz tökfőzelékre mondjuk hétfőn. Holnap hurka lesz, kenyérrel, céklával, vasárnap bőrős malachús, JO krumpli meg piroskáposzta. 


  Reggel esett az eső, de mostanra a napocska is kisütött. Már nem invitálok senkit, aki akar jön.


   

  előzmény:
  Tete (28478)
  2016-11-25  07:44
 39. 2016. november 25. 02:0428477.

  Sziasztok, még lefekvés előtt. Nem voltunk itthon 3-ig, aztán elláttam a családot, kutyuskának megtörtént a mindennapi valahanyadik szemkezelése, aztán kinyúltam kicsit.


  Olyan helyen jártam, ahol metsző hideg szél süvített a fülembe, azóta is fáj. Nagyon sajnálgatom a nagy fehér horgolt kendőmet, ilyenkor bebugyoláltam a fejem és nemsokára el is múlt. Kéne egy újat csinálni, azt is én horgoltam, huszonévesen. Akkor minden üzletben lehetett fonalat venni, mostanában csak kötözőspárga szerű durva madzagokat látok fonal helyett, aranyárban. Ma is láttam az Aldiban, és egyáltalán nem volt olcsó, viszont ronda volt.


  Vettem édesburgonyát próbára, csipszet akarok belőle, kérdés, hogy ha édes, akkor az nekem való-e.És csicseriborsót is vettem, megsütni. Este mindig rám jön mostanában a ropogtathatnék, pedig sose voltunk nasizósak.


  Tulajdonképpen nem is vettünk semmit, 6000.


  Aludjatok jól, sziasztok!

 40. mandula2
  Offline
  2016. november 24. 23:2128476.

  Sziasztok!


  Klári finom volt a kávé és klassz a kávédaráló. Egy ilyen nekem is van a konyhai polcon, de persze csak mint dísz.


  Ügyes voltál hogy ennyi mindent megcsináltál. Ma nálunk is menő nap volt. Amikor hazajöttünk, a kávét a nappaliban ittuk meg, besütött a nap... ajjaj hogy mennyi pókháló, porcica meg egyebek lettek láthatóak, pedig mostanában csak átmegyünk a szobán.


  Azon gondolkoztam - immár sokadszor - hogy ha lakásban laknánk, és úgy mint tegnap is, hogy találtam egy egész pókcsaládot, mire elővettem a porszívót és likvidáltam őket, mindezt éjfél körül, szóóóval mit szólnának a szomszédok? Férj már megszokta ezeket a zajokat, tudja hogy ha késői porszívózást hall, akkor lefekvés előtt még egy kis utazást szervezek a dögöknek.


  Ma a nemrég felfedezett hentesnél vettem egy kis vödör csemegeuborkát. Hogy az milyen finom! Most is azt eszem. Olyan édes-savanyú, pont olyan, mint amilyennek lennie kell.


  Ma kaptam friss gyalult tököt és hozzá kaprot, tehát holnap tökfőzelék lesz, sült oldalassal.


  Rákaptam a pirított kenyérre, vajjal és jól megsózva. - sajnos -  Most is azt eszem, és hozzá azt a finom uborkát.


  Késő van??? Áááá nem. Korgó gyomorral nem lehet aludni.


  Klári mentek még ki Z-be? Lehet fűteni, vagy már téliesítettétek?


  Julcsi merre vagy?


  Aludjatok jól, jó éjszakát.


   

  előzmény:
  Tete (28473)
  2016-11-24  08:03
 41. Tete
  Offline
  2016. november 24. 23:1228475.

  Úgy látszik nyitottam a napot  meg zárom is. Nem szeretek magammal levelezni.


  Megijedtetek a káposzta illattól? Pedig alaposan kiszellőztettem, miután elkészült. Ha nem, hát nem. Jó éjszakát mindenkinek.

  előzmény:
  Tete (28474)
  2016-11-24  14:26
 42. Tete
  Offline
  2016. november 24. 14:2628474.

  Süt a nap, minden tárva-nyitva. Tegnap jól elfáradtam, de ma folytattam a ténykedést. Reggel menőke volt. Aztán gyúrtam kétfajta kekszet és eltettem a fagyra. Lilakáposztát pároltam, gondoltam, ha úgy is káposzta illat van, akkor legyen. Vettem egy fej rendes káposztát, "senyvesztettem" majd leszedtem egy csomó levelet szabolcsi töltött káposztának. A többit felszeltem aprókáposztának. Aztán, hogy nehogy kijöjjek a gyakorlatból, végigtakarítottam a szobákat. Még majd port kell törölni.


  holnap jön, ha igaz, azt hiszem babgulyással fogom várni.


  2990 a dió kilója itt nálunk. A babon voltam kiakadva a májbab meg a tarkabab 1200 pénz. Ugye a szegények eledele? Volt régen. Ja és a pontyszelet 2300 volt. Mondjuk azt remélem a Lehelen nem ennyi. Ez itt a közeli nagyobb városban elég drága.


  Szóval tessék jönni, a káposztaszag már kiszellőzött, befűtök, ha a kedves Konyhalányok meleget szeretnének. Süti kávé van. Dióslinzer meg a belőle készült réniorr a piros.

 43. Tete
  Offline
  2016. november 24. 08:0328473.

  Juj a kávé, valakinek nem jutott? Valaki meg csak felet iszik. Szóval elég lesz talán.

  előzmény:
  Tete (28472)
  2016-11-24  04:09
 44. Tete
  Offline
  2016. november 24. 04:0928472.

  Tegnap rengeteget dolgoztam. Kitakarítottam a beépített hűtőt a konyhában. Megsütöttem egy adag sütit. Kirántottam a maradék halat, egy részét marináltam. Kisérletképpen sütöttem le hagymát, mert utálok minden alkalommal pucolni-sütni-szellőztetni. Elkészítettem a céklát. Előfőztem egy adag pacalt. Nem beszélve az összes "köves" helyiség kiglancolásáról.


  Ahányszor leültem a gép elé, hogy szusszanásnyi szünet, annyiszor mutatott fityiszt. Most meg 1 óra óta nem vagyok képes elaludni, már rúgnám magam fenéken, ha tudnám, hogy nem esek pofára.

1 2 3 4 5