Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2015-08-03 13:0725494.

   


   


  Szervusztok Leánkák!


   


  Annyira rohannak a napok. A patakparti piac megvan, vasárnap volt is portéka vétel. Unoka itt van, leköt rendesen. Etetem, itatom, mesélek, mindenféle van. Közben ugye háztartás, a festők utáni takarítás, új üveg vágatása a régi kredencbe, gombok - mutatom -, jó elfoglaltságok ezek. Szép a csemege kukorica a kertben, lassan el is vénül, sokszor főztünk belőle, majd még átnézem, hogy van-e zsenge. Érik a füge, a szilva, a nyári alma, van még ribizli.


  A másik Ribizli éjjel kopogott, bekérte magát az előszobába, érzett valamit. Jött is a valami, jó kis villámlás, dörgés, nagy eső. Nem jönnek a kéményseprők, tavaly sem jöttek. Így aztán magad családiházuram, kotortuk a kéményeket, nem  győztem utána takarítani, pedig jól előkészítettem a terepet. Most már mehetünk majd neki a fűtési szezonnak.


  A cicánk sebes lábbal jött meg az egyik csütörtöki vihar után, el is bújdosott, már kevés a remény, hogy hazajöjjön 12 nap után.


   


  Mi is láttuk a kék Holdat, hatalmas volt. Már többször láttam ilyet.


  Ez jó, amit az elsejékről írtál. Még azokat a napokat is szeretem, amikor csenget a pénzespostás :-)  Az más kérdés, hogy a csekkek feladása után, és egyebek után mihez kezdünk. 


  Barátnőm megvan, jól van, elhatároztuk, hogy szeptember 1-jétől újra gyalogolni fogunk. Addigra elmúlik a befőzés, savanya eltevés, gazolás, unokafelfigyázás, stb. Néha benézünk egymáshoz, de ugye itt van a skype, ez hasznos dolog.


  Most ebéd utáni pihenés jön.


  fotó:  100 éves kredenc a nyári konyhában, tisztító festés után


   


   


   


   


   

  2015-08-01  21:55
  mandula2 (25489)
  előzmény:
 2. 2015-08-03 12:0325493.

  Évi most láttam, hogy egy nagyon fontos kérdésre nem válaszoltam. A kamionrendelést intézem, szólj mikorra, hány autó kell. Hűtőkamion? Bármi megoldható. 


  Vicc vóóóóóót, meg ne sértődj!


  Én is szeretem a jópofa apróságokat. Egy időben volt sok "tehénkés" dolog. Még WC kefe tartóm is van tehenes. Aki meglátja nem állja meg szó és nevetés nélkül.


  Ma készülök  eltenni  egy kis szilvát. Ecetesre gondoltam. A tegnapi almának is úgy örülök. Ma lecsó lesz, még mindíg van a duplán vett paprikából. Kell pótolni a kovászos uborkát is. A tegnapi hamburger iszonyatos rossz volt. Nem is tudom hogy jutott eszébe fagyasztott húspogácsákat venni. A cicák jól járnak vele.


  A sajtos sonkás csigáid szépek lettek, nincs azokkal semmi baj.

  2015-07-31  20:52
  mandula2 (25485)
  előzmény:
 3. 2015-08-03 10:5825492.

  Sziasztok, jó délelőttöt!


  Hajnalban felébredtem, aztán visszazuhantam az álomba.


  Honnan szedi az ember azokat az össze-vissza álomképeket? Hallgattam ahogy szép csendesen kezdett esni az eső, aztán rákezdett jobban, de sajnos nem tartott sokáig. Csak arra volt jó, hogy bevizezze a leveleket, meg a fű tetejét.


  Klári ezek a fiúk nagyon bírják, ha az ember matat rajtuk. Én is elkényeztettem a Férjemet, mert nem hajlandó masszőrhöz menni, azt mondja, neki csak az én kezem kell.


  Vera! Kellett ez neked? Ne félj, hamarosan cirkuszt csinálnak a házból, úgy érzed majd, hogy több kutya szaladgál a lábad körül.


  Jobban vagy már? Azért ki kellene vizsgáltatnod magad, hogy mitől vannak ezek a rosszullétek!


  Julcsi OK!


  Marink nem jelentkezik, nagyon elfoglalt.


  Mindjárt iszom a második kávémat. Kértek?

  2015-08-02  23:24
  citylako (25491)
  előzmény:
 4. 2015-08-02 23:2425491.

  Sziasztok!


  Tegnap még élveztem, hogy a kicsi olyan hebehurgya, de ma idegesített, mivel egész nap ráz a hideg, fájnak a csontjaim, a mellkasomban lévő izületek is. Büdös vagyok, bekentem magam valami erre való kenőccsel, szerintem csípte a kutyák szemét, egész nap elkerültek. Pillanatnyilag el is múlott, de most újra kenni kéne. A fejem is nagy, a lázam is megy fel, amennyit bírtam feküdtem, főzés előtt, közben, utána, és mikor felkeltem, mint aki nagy betegségből lábadozik. Még az ujjaim, és a kézfejem is fáj. Ez már kb. egy hónapja tart, ill. akkor jöttem rá. Elmegyek a dokihoz, de mikor? Ez a kis nyüzüge nem bír egyedül maradni, azonnal nyivákol.


  Ma valamelyik átváltozott bűzbombává, kiraktam őket az udvarra, mindjárt elkezdett balhézni. Ugatott, aztán a Hani is. Még átneveli nekem. Haninak nem nagyon tetszik, hogy itt van. Ővele csendesen kell beszélni, szinte suttogva, a kicsivel meg erélyesen. Mikor szólok a kicsinek, Hani kimegy. Hát kellett ez nekem, két ellentétes természetű kutya?


  Egész nap lohol, menni nem is tud, vagy sétálni. Szalad mindenhová. Nem is hiszem, hogy 2,5 éves, ez még bőven kölyök. Ivartalanításból lábadozik, még be van öltöztetve hálóba, hogy ne tudja szétszedni a kötést, és kiszedni a varratokat. Reggelre kibújt a ruhából.  Kimostam, újra ráadtuk, aztán a bokorban megint elvesztette , de apa megtalálta, most még rajta van, de reggelre biztosan leszedi.


  Hát etetem, mert nálam minden élőlénynek meg kell adni mindent, hogy jól érezze magát. A papagájnak is hatalmas gurulós kalitkája van, de most a kis girnyócska miatt be van zárva a fürdőszobába. A fürdő világos és nagy. Most nem lehet kigurigázni a teraszra, a macskák miatt is, és mert a kutya is nagy madarász. Nem tudom mi lesz velük. Egyszer ment be, egyből lerohanta a kalitkát, Gyurka sikítva csapdosott. Azóta zárjuk az ajtót, de itt van ugye a fiú, aki egy alvajáró. Ő biztosan el fogja időnként felejteni becsukni az ajtót.


  Az udvaron is első dolga elkergetni a madarakat. Sok van, nyüzsögnek az itatónál. De sok ész szorult a borsónyi fejébe, mert ha tudja, hogy semmi esélye elérni a madarat, nem strapálja magát. Egy galambot csak nézegetett a teraszról, amint az kis elszáradt ágacskákat, füveket gyűjtögetett a fészkéhez.


  Ma rakottkrumpli volt, és holnap is az lesz, és görögdinnye.


  Most már a fogam is fáj, legjobb lesz lefeküdni, de most meg melegem van.


  Sziasztok, szép álmokat!


   


   
   
  2015-08-01  21:55
  mandula2 (25489)
  előzmény:
 5. 2015-08-02 08:0825490.

  Szép reggelt.


  Tegnap grilleztünk, csakkettesben. Készült hozzá olívás, kakukkfüves, alufóliás krumpli, tzadziki, meg paradicsomsaláta. Nem tudom ti, hogy csináljátok a paradicsom salátát, de én úgy, hogy meghámozom a paradicsomokat, feldarabolom, kis só, kis cukor, pár csepp olívaolaj, oregánó, bazsalikom. Néha apró kockára vágott hagyma. Enged annyi levet amennyi kell. Hidegen nagyon finom. Most a mindenféle szinű paradicsomomból meg érdekes is.


  Sütöttünk 4 padlizsánt, meg 4 kápia paprikát. Az utóbbit jó feketére. Mire kihámoztam őket a sült héjukból, mert azt csak mancsolni lehet. Mentek a mélyhűtőbe.


  Aprajafalva az Állatkertben volt.


  Bejelöltem az újságban egy-két filmet, hogy majd megnézem, aztán úgy döntöttem, inkább legyünk kinn a hintaágyban.


  üldögélni, beszélgetni, de mi nagyon jól tudunk kettesben hallgatni is.


  Minden nap megmaszírozom a lábát, tegnap festett és sokat hajolgatott, így a derekát is. Levendulás krémmel. Levendula illatban aludtunk, olyan finom volt.

  2015-08-01  21:55
  mandula2 (25489)
  előzmény:
 6. 2015-08-01 21:5525489.

  Sziasztok!


  Most jöttünk haza, felnéztem az égre, hát a Hold akkora, húúúú de akkora! Sárga. Tegnap kinéztem az ablakon, mert eszembe jutott, hogy kéket írtak. Egy frászt volt az kék. Aztán már csak azon drukkoltam, hogy nehogy az ágyamra világítson.


  N e m    szeretem a Holdat. Azt hiszem, félek tőle. Egyszer gyerekkoromban a többi gyerekkel együtt üldögéltünk, beszélgettünk, hülyítettük egymást, és ők mondták, hogy a gonosz a Hold sugarán jön le. Már akkor is frászt kaptam, magától a mondástól, de úgy látszik bennem maradt ez a félelem, mert ha a fénylőre nézek, legtöbbször temető, meg ilyen butaságok jutnak az eszembe.


  A hajnalt szeretem, meg a kora reggeleket. Mindig azt mondom, hogy akkor még minden megtörténhet. Előttünk a nap. Hozhat bármit!


  Julcsi ha olvasol, majd az emilkéidet böngészd át, mert határidős, amiről szeretnék írni neked.!!!!!!!!!!!!!!!!


  Vera nehogy azt mondd, hogy ez a kicsi a másik miatt kellett!! Látom én, hogy ez máris a szíved csücske. Vigyázz, nehogy agyonzabáltasd!


  Amikor én a Kudlik Juli műsorából... már nem tudom a címét, elhoztunk egy kutyát - gyönyörűű volt - és először megetettük, olyan falánk módon bezabált mindent, hogy pár perc múlva ki is adta. Nem volt szokva a normális ételhez. Amikor először vittem ki az utcára sétálni, persze pórázon, akkor jött velünk szembe egy idős nő, /boszorkány kinézete volt, BOTTAL a kezében/ az a szerencsétlen kutya nyüszítve bújt hozzám.


  Valószínű verhették is. Férj ránézett, és csak annyit mondott, hogy ez a kutya vemhes. Igaza volt. Nem sokkal az elhozatal után lett vagy 5-7 kölyke. Szerencsére mindnek találtunk gazdát, de az anya megmaradt olyan félénknek, mint ahogyan elhoztuk.


  Bori dettó. Valami történhetett velük, talán bántották az anyát, amikor vemhes volt, vagy.... nem tudom. Tény, hogy ha dörög, vagy jön valaki, csak rohan hozzám. Tudja, hogy én megvédem, beengedem, dédelgetem.... elolvadok. Szívem mélyén nem ilyen kutyát szerettem volna, de ez van, ezt kell elfogadni és szeretni.


  Most is mondom, a kis yorki százszor értelmesebb és harciasabb volt, mint ez a nagy lakli.


  Klári, micsoda hang ez?! Dehogy vagy te betolakodó! Ne viccelj.


  Azt már észrevehetted, hogy mindenki akkor jön, amikor ráér, vagy van mondanivalója - vagy nincs, de akkor is jön - . Vera kint meleg volt, de bent a házban bizony én is fáztam, aztán úgy gondoltam, hogy egy picit ledőlök. Na, úgy is maradtam. Ilyenkor jön a lelkiismeret furdalás, hogy az alvás helyett mennyi mindent meg tudtam volna csinálni.


  Az viszont a legnagyobb hülyeség. Miért, megcsinálja helyettünk valaki más? Kinek tartozunk számadással magunkon és Férjen kívül?


  Nálunk - nálam - első az állat, aztán a növény, utána jön Férj, és végül én, ha marad magamra idő. Azt hiszem, ezen már nem fogok változtatni, de néha olyan jó egy kicsit lazítani.


  Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én az elsejéket, meg az új füzeteket nagyon szeretem. Azok olyanok, mint a reggelek.


  Új nap, új hónap, új ismeretek. Erről jut eszembe, Julcsi ma reggel hallgattam meg a linkedet, mondanom sem kell, hogy egész nap elkísért, a fejemben zümmögött. /azért a Bolero sem kutya!!/


  Tényleg megyek, megfőzöm a negyed/fél kávémat, aztán még keresgélek itt-ott.


  Julcsi üzenem, hogy a két olasz még mindig éhes...


  Marink, hogy telt a hét? Hármasban, vagy négyesben voltatok?


  /a szőrösökről is , meg a Barátnődről is, na meg a patakparti piacról is olyan régen hallottunk már!!/


  Gyere, mesélj. A nóta ugyan úgy szól, hogy "mi fáj, gyere mesélj, mondd el mi bánt...." Remélem nem fáj semmi, szóval gyere.

  2015-07-31  22:47
  szőrész (25487)
  előzmény:
 7. 2015-08-01 20:5725488.

  Sziasztok!


  A kék hold nem kék, hogy miért nevezték annak ki tudja, akkor mondják, amikor 1 hónapban 2 db. holdtölte van.
   Éva! a kutya ugyanonnan a fajtamentésből van, mint a másik. Elvileg shih tzu. De szerintem  keverék, 2,5-3 éves, csak termetre kicsi, meg a viselkedése is, nagyon hebrencs, folyton üget, rengeteg trükköt tud, amit a másik nem. Pl. hanyatt is tud aludni, Hanika pedig ha véletlen a hátára fordul, olyan, mint a teknős, nem bír egyből visszafordulni, így mindig az oldalán alszik. A kicsinek levágták a szőrét, ami minőségileg inkább selymes, a Haninak tömött, vastag aljszőrzete van nyáron is, a kis hebrencsnek meg nem. Leginkább ilyenek a shih tzu-s csoportban a fajta társak, mint Hani.


  A kicsi olyan, mint egy macska, kis bogyó feje van, és felpúpozza a hátát, mikor hízeleg. Egész nap nevetek, ha rá nézek, olyan mókás. Trénernek lett hozva a Hani mellé, mert nagyon nagyon kövér, aztán gondoltuk majd jókat fognak rohangálni, eddig nem történt meg, illetve ma este állítólag versenyeztek, ki ér előbb hátra a kertbe.


  Azért vagyok kicsit mérges, mert hajnali 6, fél hat-kor elkezd mocorogni, rázza magát, mint aki a vízből jött ki, csapkodja a pinduri füleit. És ugye én általában 4 körül alszom el, ebből kifolyólag teljesen meg vagyok zakkanva egész nap. De Hani is így kezdte, aztán már egyidőben ébredünk, általában én előbb.


  Kicsi rengeteget eszik, reggel a táptól majdnem megfulladt, ütögetni kellett a girnyó hátát, jöttek ki belőle a bogyók. Ma megevett 1 csirkecombot, 4x evett tápot, 1-1 én kicsi markommal, és egy vastag szelet fasírtot, mert nem lakott jól este a táppal. Kiesz a vagyonunkból.


  Tegnap késő este megfőztem a tökfőzit, és egybefasírtot, hogy reggel vigye apa a mamának. úgy vettük ki, hogy nemigen ízlett megint a főzelék, persze, én mindent másképp főzök, nálam a tök nem édes, kis ecettel főzöm, hogy ne essen szét, kapor, kicsi pirospaprikás rántás, mert ha fehér nem ízlik a szememnek, berántom, behabarom tejföllel. Ő meg valami tejjel, vagy hogy csinálja, nem is akarom megtanulni. A fasírtokat vacsira szeletben serpenyőben, kis zsírban pirítgatva melegítettem meg, apa 2x kért a főzelékből is és a fasírtból is. Én annyira nem vagyok oda a fasírtért, általában a darálthúsos ételekért sem.


  Holnap állítólag mama csinál magának krumplis tésztát. Majd hétfőn újra visz apa, rakottkrumplit gondoltam holnapra, neki valami variációt csinálok.


  Ráz a hideg, délelőtt kint üldögéltem a kutyákkal, dél körül bejöttünk, azóta fázom. Most már beöltöztem hálóruciba, és plüss pongyiba, most melegem van.


  Kinek van még Facebook oldala? Mert ott meg lehet nézni engem is, és a kutyulikat is. Kutyikat ide majd teszek föl, de magamat nem plakátolom. Ott is azért van, mert a fajtamentő hölgy a kiskuttyal lefényképezett,  az a szokás, hogy az új gazdival lefényképezik az örökbefogadott kutyusokat, és minden kutyinak van egy albuma.


  Szép álmokat!


   
   
  2015-07-31  22:47
  szőrész (25487)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 8. 2015-07-31 22:4725487.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Nem mondod komolyan, hogy betolakodónak érzed magad? Szépen köszöntél nekünk, még a lábadat is megtörölted belépés előtt, mi meg, (gondolom) normálisan fogadtunk.


  Emlékszel Évi  a lábtörlésre, még az előzőből? Jujj, ott valaki jött ajtóstól, én meg éppen jó zabos voltam, meg is írtam neki, mi a szokás nálunk a topikon. Csak, hogy tudjátok mi volt.


  De mikor volt? Huhuhúúú-hogások voltak akkor kérem szépen éccakai baglyok voltunk, de jó beszélgetések, vihogások voltak abban az időben. Az sem lesz már, elmúlt, mint az i.. nem még nem, a tavalyi nyár.


  Sok régi történeten andalodunk el mostanában, vagy felidézzük a képek segítségével, sok jó ismerőst elkísértünk az utolsó útjára is, az idő telik, még jó, hogy felszálltunk arra a vonatra és nem ment el mellettünk.


  Sajnos sokan panaszkodnak, hogy nem voltak sehol, szinte csak a mindennapi munka és gyerekneveléssel teltek napjaik éveik, most meg tessék, már elment az a vonat.


  Jaj nem akartam ilyen szürkére festeni a mai napot, ki is megyek megnézni a holdat, kék hold van, tegnap akkora udvara volt, szinte szivárványos szélekkel.


   


  Ez bizony ma sem kék, tudom, hogy ne is várjam, de miért beszélnek zőődségeket, vagyis kékségeket, ha nem is az?


  Szép nagy sárga holdvilágképű világító égitest.


  Kint bambultam, két kutty kétoldalt ült, mit les a gazdasszony, hogy ez mindig valami különöst csinál!


  De megvakargat, megsimiz, úgyhogy hadd csinálja, azért melléülünk farkcsóválva, földet söprögetve.


  Van egy szőnyeg, amin persze a kicsi fekszik, és van mellette egy lábtörlő amin a nagy, vagy a feje, vagy a feneke van rajta, a többi lelóg. Ha nekik így jó?


   


  https://www.youtube.com/watch?v=S_bMFqUfyhA


  Itt aztán van önbizalom és kiállás, no persze hang és szusz is! Chilei a tenor.


  Jóóccakát!


   


   


   

  2015-07-31  05:18
  Tete (25484)
  előzmény:
 9. 2015-07-31 20:5725486.

  Na tessék. Most minden gond nélkül felrakta.


  Igaz, hogy ha itt a gépen kattintgatok, akkor elhallgat a netrádióm. Ki érti ezt?


  Szóval finomak voltak ezek a csigák, csak a külalakjuk....,hmmm hát fogjuk a tésztára. /Tante Fanny/ ami egyébként mindig nagyon finom és gyorsan kész, én szeretem.

  2015-07-31  20:52
  mandula2 (25485)
  előzmény:
 10. 2015-07-31 20:5225485.

  Sziasztok, jó estét!


  Cikáznak a gondolatok /mert azért vannak ám!!/ meg a témák a fejemben, de most nem jut eszembe semmi!


  Délután olyan netkaját csináltam, hogy csuda! Még jó, hogy csak az egyik fele kapott oda a husiknak. Na mindegy, legjobb szakács az éhség, szóval megettünk mindent. Borda volt és csirkecomb.


  Szerintem nem vagyok rasszista, de ezek eléggé lebarnultak.


  Délután "kerestünk" kb. négyezer forintot, mert rendeltünk egy alkatrészt, amit aztán közben megvettünk máshol, szinte fillérekért. Kiértesített az áruház, hogy meghozatta, menjünk érte. Elmentünk. Az ott lévő hölgy pedig azt mondta, hogy nincs semmi gond, stornózza a megrendelést. Jajjjjjj de jó!!


  Na rögtön el is költöttem a felét egy olllyan, de olllyan kenyeres kosárra, ami nem is kosár, hanem inkább dobozka /?/.


  Úgy tudok örülni az ilyen apróságoknak. Férj persze mondta, na meg én is tudom magamtól, hogy van egy pár kenyérkosarunk, fonott is, meg mindenféle, na de ez!!


  Még mindig keresem azt a vajtartót, amit egyszer itt a topikon az egyik barátnőnk mutatott, aki az anyukájától örökölte.


  Már nézegettem mindenféle kirakodóban is, sajnos nincs. Van nekem csilivili rozsdamentes, meg szép műanyag, de amikor AZ kellene! Abban még a vaj íze is más lenne.


  /csak csendben mondom, egy kacattal több lenne, de néha olyan jólesik egy-egy új holmi/


  Csak kérdés: kamiont hol lehet rendelni, és kell-e előre rendelni, mert már két kis zöld bogyója van a paradicsomomnak. Ha ilyen ütemben szaporodik, hát nem is tudom hogy mit kezdek vele?


  Múltkor sütöttem sajtos-sonkás csigát. Na, amikor azokat a képeket akartam föltenni, akkor vitte el a ... valahova a szövegemet is. Nagyon finom lett, de úgy szétterült, mint a... azt már megírtam. /tehénnel kezdődik/


  Jaj, még nem ittam meg az esti kávémat!!


  Vera! Nem írtad, hogy milyen a kutyus? Azt olvastam, hogy pici, na de mi lesz belőle, ha megnő? Komondor? Uszkár? Vizsla??? vagy mi?


  Hogy került hozzátok? Ki az aki vitte? Orvosi igazolások? Fizettél érte, vagy ingyéééé?


  Julcsi nem fázott a lábad mondjuk tegnap este? Én már ott tartottam, hogy zoknit húzok. Egy picit szipogok is. Most is pulcsiban ülök, jobb a béke alapon.


  Klári! Nem mindenki ismeri egymást személyesen a Konyhánkból, de ezen lehet segíteni. Emilkében elküldhetjük egymásnak a fizimiskánkat. /nekem alig van, inkább nincs / Akkor aztán lehet egymás szemébe nézni.


  Nálunk minden száraz, reped a föld a locsolás ellenére is. A ládákban a muskátlik egészen megsültek.


  Elküldöm, mielőtt ezt is beszippantja a fekete lyuk.


  Jó éjszakát, aludjatok jól.


   

  2015-07-30  21:49
  szőrész (25482)
  előzmény:
 11. 2015-07-31 05:1825484.

  Szép reggelt mindenkinek.


  Julcsi, én nem rosszból írtam azt, hogy eldicsekszünk egymásnak, kinek mi termett. Bár szerintem mindenki büszke lehet rá, amit létrehoz. Én is viccelődök a saját "hatalmas termésemmel". Kocakertész vagyok, mindennek örülök ami nem gyom. Azért is fordultam hozzátok betolakodóként többször is tanácsért, mert látom, hogy ti sikeresek vagytok a kertészkedésben.


  Sajnálom, hogy én nem ismerlek benneteket személyesen, de gondoltam ez nem akadály.

  2015-07-30  21:49
  szőrész (25482)
  előzmény:
 12. 2015-07-31 00:3125483.

  Ezek a tökök nem sülnek meg, ha felmelegszik a tető?


  Jó ötlet a túrógombóc, és ezt a receptet kipróbálom, mert a főtt túró mostanában olyan fura. Melegen nyúlik, hidegen kemény.


  Képzeljétek, ma adtam megint önmagam. Rám jött a takarítás, mivel nincs meleg, és mit csináltam, a WC illatosító spray-jel végigkentem a lakásban a bútorokat, egymás mellett voltak a Prontóval, és nem volt rajtam szemüveg. A lakásunk olyan szagú, mint egy nagy budi.


  Ma befogadtunk egy másik kis kutyulit is. Hozták. Hanika örült, aztán mikor a kicsi bekakszizott a szobába, megsértődött rá, és ott hagyta. Nehezen lehetett rávenni, hogy foglalkozzon vele. Hani is kicsi, mint egy rövid tacsi, de ez a kutyus egy kisegérke hozzá képest. Majd csinálok róluk képet. Nagy nehezen elcsendesítettem, aztán eszembe jutott, hogy a gyógyszereimet nem vettem be. Kimentem, erre már föl is ugrott. Teljesen más természet, mint a másik.


  Hani csalódott, mikor a kislány elment, és a kutya maradt. Azt hitte hozták játszani, aztán el is viszik. De az ő érdekében fogadtuk be ezt a picit, mert Hani olyan lusta, és én sem könnyítem meg a tornázását, mivel nem futkosok vele le-föl. A férjem legalább sétálgat, de olyan is van, hogy  ül a kertben a széken, a kutya mellette, aztán nézelődnek. Ez a kis pöttömke olyan, mint a zsizsik.


  Közelharcot vívtunk az előbb az ágyamért, olyan csendben felugrott a hátam mögött, nézem hol lehet, hát már befészkelte magát a hálóingemre. Na kisasszony ezt aztán nem. Levettem, a helyére tettem, mondtam ez a te ágyad. Kiváncsi vagyok, hányszor kell még elismételni.


  Remélem leszokik, hogy állandóan kövessen, mert ha kimegyek, addig ügyeskedik, amíg kinyitja az ajtót, sajnos nem lehet kilincsre bezárni, kiugrik a kilincs . Aztán eltűnik a lakásban, apa felébred, szóval..... de már tudja, hogy ha lefelé tartom a tenyeremet, az a fekszik. Néz bánatosan, aztán lefekszik. És ezt itt tanulta 3 óra alatt.


  Hétfőn ivartalanították, be van hálóba húzva az egész kutya, mint egy kötözött sonka. És már  ugrik fel helyből a jó magas ágyamra, én a lábam nem tudtam feltenni ma a kád szélére, még mindig a konyhai baleset miatt, ami négy, vagy 5 éve történt. Tavalyig még sietni se tudtam, vagy szaladni, de a lányom esküvőjén jót tett a táncikálás. 


   Reggel apa beszólt a szobámba, hogy Vera, én még aludtam, ilyenkor szoktam naaagy fejfájást kapni. Hát most is. Du. 2 óráig ájuldoztam, szédültem, csuklott, nyaklott a lábam ki alólam. Aztán elmúlt, most újra fáj a fejem.


  Mit nem adtam volna a múlt héten egy kis hűvösért, most meg fázom. Kimentünk a kutyákkal, és visszajöttem széldzsekiért, szinte vacogtam, a lábam is lefagyott a papucsban. Szóval újra meleg lesz? Remélem azért nem nagyon.


  Megyek lefeküdni, de még előtte ki kéne mennem, aztán megint harcolhatok a kutyával.


  Jó éjt mindenkinek!


   
   
  2015-07-30  21:49
  szőrész (25482)
  előzmény:
 13. 2015-07-30 21:4925482.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Mit nem írsz Klári?  Dicsekszünk? Nem szántam annak, mi megbeszéljük kinek mi termett, viccelődünk is vele, ha lehetne csere-berélnénk. Ám ennek földrajzi akadályai vannak, de akinek ez nem akadály az bizony megteszi!


  Ugye lányok, ismerjük is egymást személyesen. Biztos változott a fizimiskánk azóta, de az nem számít.


   


  A méteresem leghosszabbika 96 cm volt, krémesebb az a bab és nem utolsó sorban nagyon látványos. A kolbásztól vastagságában elég messze áll. Kolbásztököt ismerek, egy kollégámnak évente fut a háza tetején, lógnak a kolbászok és a rumbák az eresz alá.


   


  Évi képzeld a saját vetésű bazsámat lelegelte a csiga. Vettem egy cseréppel, gondoltam kiültetem, de féltem a csigától, na majd alkalmas cserepet keresek, de mik azok a kis likak a leveleken? Okula fel, hát fél milliméternyi vastag másfél centi hosszú zöld hernyók rágták, mikor le akartam venni kapaszkodott a piszok. Gondolom, már a petékkel együtt hoztam haza a növényt.


  Csaba gyöngye szőlő érik, olyan finom, csak cuppogva lehet róla beszélni. Apróm kapott metszéskor pár szál venyigét, letettük iskolába, egy híján mind megeredt, kicsit később az az egy is kileveledzett. Ősszel ültetjük a helyére.


  Gyomláltam, úgy nő a gaz az eső után, pedig azt senki nem ülteti. 


   


  Vera a negyed kiló túró az nagyon jó, gyors, főzés nélküli túrógombócnak. Főzöl tejbegrízt nem hígat, mikor már csak langyos, belekevered a túrót, kigombócolod, azt A. is tudja, már mehet is a morzsára, vagy ahogy szoktad.


   


  Marink jó nyaralást az aprótalpúval!


   


  Jól szellőztessetek ki, mert indul a következő meleghullám, a szúnyogok is sokan lettek, a nyár "áldásai".

  2015-07-28  07:11
  Tete (25477)
  előzmény:
 14. 2015-07-30 12:5525481.

  Még valamit el akartam mesélni. Amikor kórházban volt és már három nap után felkelhetett, a vizitkor a doktornő leszúrta, hogy miért nincs fásli a lábán? Azt válaszolta, hogy senki nem mondta, hogy kell. Ment a nővérke nagy dérrel-dúrral, hogy magának már a felvétele óta fásliznia kellene a lábát. Mondta neki a párom, hogy maga vett fel nővérke. Na, kapott fáslit. Persze amikor hazajött vettünk, próbáltunk jobb minőségűt beszerezni, kapcsokat hozzá, hogy ne kelljen begyűrögetni.  Az én párom azóta is tekergette a lábát. A kórházban  a zárójelentés kiadásakor egy szót nem szóltak a dologról, a körzeti orvos sem mondott semmit. Múlt héten ment Pestre az urológiára kontrollra, persze a doki látta a fáslit, meg a kedvesem mondta is, hogy mi történt. Ez így nem állapot mondta a professzor. Átvitte az érsebészetre, a kollégájával íratott gumiharisnyát és még arra is adott tanácsot, hol váltsuk ki, mert nem mindenhol azonos a minőség. Neki aztán nem lett volna feladata, míg a kórháznak, esetleg a körzeti orvosnak szerintem igen.

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 15. 2015-07-30 12:2325480.

  Tegnap vagy fél órán keresztül próbáltam képet küldeni. Nem sikerült. Mondjuk, szerintem nagyok a képek és azért nem küldi el. Majd megoldom valahogy. A fényképezőgépről már sikerült letölteni, már ez is eredmény.Nálam legalább is.


  már naponta hívják, hogy mikor megy dolgozni. Ma volt vérvételen, azt mondta hétfőn megbeszéli, hogy mehessen munkába.


  Ma vettünk szép nagygerezdes fokhagymát, lenyomtuk és tettem két üvegbe, sóval. Egy darabig elég lesz. Hússzelet lesz édes-savanyú mártással meg rizs. Túrógombóc közkivánatra az unokák miatt. Tegnap voltunk moziba, holnap tervezzük Esztergomot, ha nem esik. Közben folyamatosan bébiszitterkedés, mert az apróságok nagyon szeretnek nálunk lenni. Már éppen beszélgettük a nővéremmel, hogy elmegy dolgozni, a gyerekek bölcsibe, iskolába, az ő lánya tanítani, az én menyem is a szabi után dolgozni, akkora csend lesz a házban......


  Most még nagyon zajlik az élet. Azért remélem még lesz pancsolás. Alaposan lehűlt a medence vize, mondjuk 31 fokos már biztosan nem lesz. Még a fiúk sátrazást is terveznek a kertben. Pici lány itt alszik, mert odaát nagytakarítás folyik. Tudjátok, a Mama meg nálunk is mindent félretesz, ha az unokákról van szó. Minden ráér, minden megvár.a nővérem kerti szerszámait javítgatja, nyelet cserél, kapát élez. Ott nincs férfi a háznál, az enyémek szoktak besegíteni, ha kell valamit csinálni. Azért ugye lesz még nyár?

  2015-07-29  18:38
  mandula2 (25479)
  előzmény:
 16. 2015-07-29 18:3825479.

  Sziasztok!!


  Szétrobbanás helyett kilépek, mielőtt hoznám a jégcsákányt.


  Hosszú, hosszú hsz-t írtam, képeket csatoltam /volna/ de nem engedte ez a sz@r rendszer. Fönt a karika csak forgott, forgott, aztán huss, elvitte az egész irományomat a ........ba.


  Elmentettem, de valamit még írtam hozzá, így a mentés storno lett, a hsz-vel együtt.


  Jövök majd.

  2015-07-28  16:47
  Tete (25478)
  előzmény:
 17. 2015-07-28 16:4725478.

  Tegnap jó kis spontán grillezés lett. Mivel leszüreteltem a padlizsánokat, úgy gondoltuk faszénen lesznek megsütve.


  beindította a faszenes sütőt, aztán előkerült ez meg az, a padlizsánok előtt. Jó lett az este.


  Ma már szerveztem a pírítóskenyér bulit. Csináltam tatárt meg padlizsánkrémet, a menyem a gyerekek miatt (ők egyiket sem eszik) tojáskrémet, a nővéremék töpörtyűkrémet. Hosszabbító, kenyérpirítók és indulhat a banzáj.


  Délelőtt lenn voltunk a Duna-parton. Kavicsozni, hajókat nézni. Jól elment a délelőtt. Kicsi lánynak eszébe sem jutott, hogy pityeregjen. Mivel még csak pár szót mond, bármi baja van akkor anyaanyaanya van. Ezzel hívja fel magára a figyelmet, aztán lehet találgatni, hogy éppen mit szeretne.  Beszél gagyarászik ő folyamatosan, be nem áll a szája, de a sok kuka felnőtt meg azt a nyelvet nem beszéli. A zöldbab letermett, kiszedtem, annak a helyére tervezek valamit. A tököket feldolgoztam, lett aprókocka lecsónak, nagyobb kocka paprikásnak, hajszálvékonyra gyalult, sütibe. Már a téli főzeléknekvaló a hűtőben didereg. Mást kellett kitalálnom. Tegnap egymástól független mindketten vettünk zöldpaprikát. ( darabot abból is eltettem, nehogy tönkre menjen. Kimagoztam összedugtam őket kettesével. Zacsiba a fagyra, majd jó lesz töltött papritának.


  Nekem tavasszal ültethetnékem van, nyáron eltehetnékem van.

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 18. 2015-07-28 07:1125477.

  Szép napot mindenkinek.


  Julcsi nálatok a legjobb a klíma hatékony energiatakarékos. Szegény krumplik. Győznek annyit csírázni, hogy mindíg legyen a pincében dolgod?


  A kolbászbab szerintem a méteres bab, mi így ismerjük. Ugyanolyan mint a rendes, halványzöld és képes egy méteresre is megnőni. Igaz Marcsi? Ja, és finom is.


  Évi, ha kell kamion a paradicsom szállításához, szólj, megoldható.


  Bár az én babomhoz kellene felhasználási javaslat. Viszont van három tököm.


  A Lucullus nagyon jó aszalni. Érdekes lesz nálatok a dísztökszüret.


  Szerintem olyan helyes, ahogy dicsekszünk a magunk kis terméseivel.


  Ma még bébiszitterkedés aztán holnaptól mozi, hajózás.

  2015-07-28  00:03
  szőrész (25475)
  előzmény:
 19. 2015-07-28 00:4125476.

  Sziasztok Őstermelők!


  Nekem is van ám paradicsomtermésem, és még virág is van rajta, 3 tő balkonparadicsomon 11 szem paradicsom, nem semmi ám, a tövek darabja, ha jól emlékszem 700 FT körül volt. És a sok víz, hát azt gondolom megérte?


  Volt sok fosószilva, de csak tetszik, mert van piros is meg sárga, de enni lehetetlen a nevéből kifolyólag.


  Mamának tetszett a hatása, egy szatyorral bespeizolt a mélyhűtőjébe,  finom az íze, akkora mint a cseresznye, hatalmas maggal. Napi 6 db volt az adagja.


  A sárgabarack megint lepotyogott, egyik nap még zöld, másnap meg leesett. Kb. 3 kg volt rajta, akkorák, mint a sárgadinnye. Jó lett volna, ha elcsípjük, de nem sikerült csak 3 szemet enni róla.


  Eddig mindig akkor érett meg, mikor esett. Most nem esett, és mégis leesett.


  Ma maradék tokány volt. Hogy holnap mi, azt titok övezi egyenlőre.


  Lehet, hogy palacsinta, ha nem jön vissza a meleg. De csak negyedkiló túró van itthon. Na majd meglátjuk.


  Újság semmi, a fű folyton nő, valami önjáró fűnyíró kéne. Vagy olyan mint a kistraktor., rá lehessen ülni. Apának könnyebb lenne.


  Jó hűvös van, az előbb felvettem a pongyolát, de melegem lett, újra pántosban vagyok.


  Jó éjt mindenkinek!


   


   


   


   
   
   
  2015-07-28  00:03
  szőrész (25475)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 20. 2015-07-28 00:0325475.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Na, ezt a hőséget is túléltük!


  Ki tudja, mi lesz, van még hátra bő 1 hónap a nyárból és huszadika előtt rá szokott kapcsolni, majd meglátjuk.


  Tegnap azt hittem elromlott a hűtőm, 14 foknál nem tudott kevesebbet, de ma már tud.


  Van egy szép nagy lavórunk, kint a füvön, a napon, abban szoktunk lábat áztatni, én meg magam vagyok a klíma, nyitogatok fél éccaka, reggel korán meg csukogatok. Ha nagyon melegem van, akkor irány a pince, krumpli csirázás jelszóval, de már alig van öreg rumlim. Lepcsánkát ettem belőle szombaton, dejóóvóót! Udvaron sült.


   


  Marink milyen az a kolbászbab? Olyat még nem ettem. Ellenben nagyon finom a juliska bab, azt mindig létráról szoktam szedni, nagyon magasra képes futni.


  Megnőttek a fák a kertben és az árnyékukban egyre kevesebbet tudok termelni. 


   


  Klári a gyerekek sokkal jobban viselik a változásokat, mint hiszitek, képesek akárhol elaludni, ha fáradtak, csak legyen ott ismert ember akihez kötődnek, aki mellett biztonságban érzik magukat. 


  Mi már csak tudjuk, volt már sátor, kicsi-nagy, a skoda buszban is sokszor aludtunk, most a lakó, de a kisbuszban is elférünk egy-egy éccakára, nem kell cibálni a kisházat. Aprómnak nem okozott gondot egyik sem, sőt sokat járt táborba is, félóra alatt indulásra kész. Tapasztalt pakoló. 


   


  Évi, ha sok a paradicsom, esetleg szerződj le a konzervgyárral, de állandó minőséget kérnek ám és gyakori szállítást, hogy meg ne akadjon a gyártás. :)


  Lucullusom már lesz, mert tojásdadok a bogyók, meg marhaszív is, ezt csak gondolom, mert gerezdes, mint a sárgadinnye.


  A meggyfán magasan járó dísztökök is kötnek, érdekes lesz onnan betakarítani, kevert mag, nem lehet tudni mi lesz belőle.


  A muskátlikat is megviselte a meleg, meg a múltkori jégverés, azért majd rendbe jönnek, ha olyan szépek nem is lesznek, mint az első virághullámkor.


  Rózsabimbók megégtek, viszont a téli körte fán, sok termés gömbölödik.


  Jóccakát!


   


   

  2015-07-27  17:08
  bmari (25474)
  előzmény:
 21. 2015-07-27 17:0825474.

  Szervusztok Leánkák!


   


   


  Itt 2x volt igen jó eső, csütörtökön és szombaton. Végre lehűlt a levegő, a forróságban csak hápogtunk.


  Mandula a festést 3 nap alatt elvégezték, utána rámoltunk. Tegnap pakoltuk vissza a nyári konyhát, ott a 100 éves kredencet is lefestették, új üveget rakattam bele és vettem új gombokat rá. Megfiatalodva ott áll, és nézi, ahogy főzöm a tökfőzeléket vagy készül a rántott hús, stb. Ilyenkor az ember lánya selejtezést is végrehajt, sokkal több a hely, mint volt.


  Unoka itt van, most még vakációzik velünk 4 hétig. Sok a terv, játszás, fürdés, éneklés, sütés-főzés minden.


   


  Vetettem kolbászbabot, locsolgattam eddig, na mondom, kimegyek és kiszaggatom az az 5 futó szálat, ne senyvedjen. És mit találok: 10 szál babot, egyik napról a másikra odatermett. Jó kis leves lesz belőle. A zöldbabot már kiszaggattam, lett pár zacskóval fagyasztva, a virágbabomon kevés lesz, megsínylette a hőséget.


   


   


   

  2015-07-26  09:41
  mandula2 (25470)
  előzmény:
 22. 2015-07-27 00:4425473.

  Most olvastam az Origón, hogy Kiskunhalason kigyulladt at erdő, és több megyéből mentek a túzoltók az esti órákban, úgyhogy biztosan azt hallottuk. itt kell menni a Soroksári úton tovább.


   


   
   
   
  2015-07-27  00:34
  arirangarirang (25472)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 23. 2015-07-27 00:3425472.

  Sziasztok!


  Nálunk 2x volt szél, az első kis esővel és kb. 10 percig. Már letettünk a reményről, mikor megérkezett az igazi. Úgy csavargatta a fenyőt az ablakom alatt, hogy rossz volt nézni. Mindennek ellenére nem csuktuk be az ablakokat, csak a konyhait, odavert az eső. A szél egész éjjel fújt, még délelőtt is. A nap sem sütött ki 4 óráig, de ahogy kisütött, már izzadni kezdtem. Elég, ha meglátom a napfényt. De ahol besütött, ott érezni lehetett a melegét.
  Az eső után tegnap, kinyitottam a konyhaablakot, és egy fél vödör esővíz bezúdult a konyhába. Megtelt  a vályú mert valami eltömítette, nem tudott kifolyni az udvar felé. Akkor még föl is kellett szedni.


  Mamának hol kell főzni, hol nem, kiszámíthatatlan, ez rosszabb, mintha rendszeres lenne az igény. Mert ha neki főzök kevésbé fűszerezek.


  Lánykámék is megérkeztek vidékről, lemaradtak a felfrissülésről, mert az alföldön voltak. A lakásuk jól befülledve, mire hazajöttek.


  Este 8-ig aludtam, akkor nénózásra ébredtem, fél óráig nénóztak, rengeteg jármű, én tűzoltóra tippelek, mert berregtek is, egyszer láttam, hogy a parancsnoki kocsi berreg, aztán lehet, hogy a rendőr is azt csinálja. Nem tudom mi történhetett, de az egész utca kint volt, mindenki találgatott, hallottam a nyitott ablakon keresztül.


  Jó hűvös van kint, jó éjt mindenkinek. Szép álmokat!


   


   


   


   
   
   
  2015-07-26  13:05
  Tete (25471)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 24. 2015-07-26 13:0525471.

  Kellemes napot mindenkinek!


  Erre vártunk. Nem tudom hol mi történt, de nálunk tegnap kétszer is hatalmas vihar volt. Az első volt a nagyobb. Rengeteg eső leesett, állt a kertben a víz, pedig ez itt homok, mindent képes elnyelni. Mondjuk 20 perccel a vihar után már elszívódott. A paradicsomjaimat karóstul kidöntötte a hatalmas szél, próbáltuk menteni amit lehetett. Mandula, házi kecsapot is főzhetsz, ha már sok lesz az ivólé. Vicc vóóóóóót, meg ne haragudj. 


  Köszönöm kérdésed jól aludtunk mindannyian. A picilány egyszer nyüszizett kettőt aztán cscscscs hangokra abba is hagyta és este fél nyolctól negyed hétig durmolt. Őt utazóágyban altattuk. Nagyon tetszett neki, hogy még délután a cippzáros ajtón ki-be közlekedett. Gergőkém meg felfújhatós ágyon, ami szintén kedvére való volt. Kicsit úgy néztünk ki, mint egy hajléktalan szálló, de viszont mindenki élvezte.


  Én délután már gyilkolászós hangulatban voltam. Nem tehetek róla, amikor besokkallok a melegtől, ölni tudnék az idegességtől. Zavar, hogy nem tudok  a meleg ellen semmit tenni. Persze fürdünk meg megy a légkondi, de mégis. A vihar után rögtön jobb lett. Most minden nyitva, jár-kel a levegő ami már lényegesen elviselhetőbb, mint a tegnapi. A fiatalok jól érezték magukat a lagziban, mondták, ha jól elvagyunk, nem is sietnek haza. Ráérnek. Ha ilyen marad az idő lenne egy csomó programunk szerdától. Hétfő kedd még bébiszitterkedés pár órában, mert már a menyem megy két nap dolgozni. Ölelés.

  2015-07-26  09:41
  mandula2 (25470)
  előzmény:
 25. 2015-07-26 09:4125470.

  Sziasztok, jó reggelt!


  Ugye most mennyivel jobb??


  Klári milyen volt az éjszakátok a gyerekekkel?


  Vera jobban vagy már?


  Tegnap vettem én is egy zacskó valamilyen babot, majd ha lesz kedvem elültetem.


  Egyelőre a kert olyan mint a sztyeppe.. siralmas, viszont a muskátlik közötti paradicsom /ládában/ már hozott egy


  icipici kis zöld bogyót. Mit csinálok majd ilyen mennyiséggel, még nem tudom, talán ivólét, vagy... na majd kitalálom.


  Tegnap a levesbe kerestem petrezselymet és zellert. Múlt héten még volt, tegnap már csak két kis satnya szálat tudtam


  leszedni. Magról is ültettem, cseréppel is vettem és úgy ültettem le, háááát ennyi, a locsolás ellenére.


  Szép vasárnapot, finom ebédet, jó pihenést.


  Én már ittam, de azért hozok ide is, ha esetleg valaki későn ébredne és megkívánná: 

  2015-07-25  08:49
  Tete (25469)
  előzmény:
 26. 2015-07-25 08:4925469.

  Kicsit hűvösebb, de szép napot mindenkinek.


  Még nem látszik a hőség vége, egész szerdáig harminc fok fölött lesz, most néztem az időjóst.


  Ma déltől holnap délutánig miénk a két lurkó. Kicsit tartok az éjszakától. Náluk nagyon meleg van, én ott nem tudnék aludni, a pici lány nem aludt  még egész éjszakára nálunk. Majd kiderül.


  Tegnap ráncosra áztuk, fürödtük magunkat. Nem lehet bírni másképp. Ma azt mondtam bezár a konyha, de leveskét kell főzni.


  karfiol levest kíván. Igaz meg is tudja csinálni. Van még maradék lecsó, sült csirke, krumplipüré, kifőzött tészta. Lesz leveske. Ezekből majd a gyerekeknek is tudok adni. Szerintem a leves meg sajtos tészta lesz a nyerő.


  Irígykedünk azokra, ahol volt eső, bár a viharkárok nem hiányoznak. Julcsi, a futkosós babom tele  piros virággal, de más semmi. Szerintem a babhüvelyek még babakorban megégnek, ez lehet a magyarázat. Már nem bosszankodok, nem látni be a medencére, már ez is előny. A másik szomszéd sütőtököt ültetett. Egy része "menekültként" már nálunk tanyázik, nem ismeri a határokat. Nem baj, elfér.


  Épp mesélte, hogy a Nyugati környékén mennyien vannak. Mármint menekültek, nem tökök. Vigyázzatok magatokra, senkinek ne legyen baja ettől a trópusi időjárástól. Ölelés.

  2015-07-24  18:15
  citylako (25468)
  előzmény:
 27. 2015-07-24 18:1525468.

  Nem, hogy hűvösebb lenne, nagyon, rettenetesen megdögölök a hőségtől.


  olvastalak benneteket, mindenfélét akartam írni, aztán most semmi sem jut eszembe. Ja, a darázs. Anyukám mondta, hogy nem szabad gyilkolászni a darazsakat, mert jönnek a többiek, és megbosszulják.
  A lányom mivel allergiás a darázscsípésre, kisebb korában mindig visítva rohant előlük. Mondtam legalább a szádat ne nyisd ki, mert belrepül.
  Még pólyás volt, anyukámmal tologattuk az utcán a babakocsit, mikor rászállt pintyőkémre egy darázs, az arcocskájára. Anyukám elkezde legyezgetni, mondtam hagyja abba, én megfogtam kézzel és földhöz vágtam, agyontapostam. A darázsnak még ideje se volt észrevenni, hogy fogdossák, már kinyiffant. Kiskoromban pont azért csípett meg egy cukrászdában, mert anyu hajszolta.Ezért szüntettük be a medencét is, mert rengeteg darázs jött a vízre. De a madáritatón most is nyüzsögnek.


  Ami még félelmetesebb, egy ismerősöm kisgyerekekkel kirándult, és vaddarazsak jöttek tömegével. Szerencsére eszébe jutott, hogy olvasta valahol, ilyen esetben hasra kell feküdni, és eltakarni az arcodat lefelé, mert a lélegzettel távozó széndioxidot érzékelik, vagy valami ilyesmi. A gyerekeket lenyomta, ő is lefeküdt, és elmentek a dögök.


  Megettem egy kistányér lecsót, azóta hőgutám van. Nem is voltam éhes, de még ma nem ettem, és szédelegtem. Ilyen még sohasem fordult elő velem felnőtt koromban, hogy nem kívántam enni.


  Itt nem volt semmi eső, csak egy negyedórás szél, és dörgés messziről. Lányoméknál jég is esett.


  Vigyázzatok magatokra! Sziasztok!


   
   
   
  2015-07-24  16:45
  Tete (25467)
  előzmény:
 28. 2015-07-24 16:4525467.

  Jól sejtem, hogy magadnak csinálod a fodrászolást?


  Persze, hogy azzal dicsekszünk ami nálunk terem.


  Julcsi, a futós babom remekül funkcionál mint belátásmentesítő. Nem lehet a szomszéd felől a medencére látni, olyan szépen befutotta a kerítést. Mondjuk egy nem működő, volt autómosó arról az oldalról a "szomszéd". Sok kiváncsiskodótól nem kell tartani. De így még konfortosabb a strandunk.


  Nálunk nagyon szép volt a fű. Volt benne néminemű nem odavaló. A fiam fogta és lepermetezte kétszikű gyomirtóval, ahogy máskor is. Hogy mi volt abban az előtte nap gazdaboltban vásárolt flakonban, kérdés. Ahová ment a permetből kiégett a gyom is, de körülötte a fű is. Hatalmas barna égett foltok vannak a pázsitban. Mindenkit a guta ütöget, a fiam meg mondja, hogy most vizsgáltassam be, jelentsem fel, pereljem be? Csak magamnak csinálok plusz idegeskedést, költséget.


  Ma a medencéé a főszerep egyik ki,másik be, szinte mindíg van benne valaki. Nagyon kellemes a vize.


  Ma sültcsirkét óhajtott, mondtam is, ebben a melegben sütögessek? Befűszereztem a madarat, beraktam a kacsasütő edénybe, be a sütőbe, bekapcsoltam az elszívót és a pipikét magára hagytam. Volt hozzá gyömbéres krumplipüré meg paradicsomsaláta. Aztán fagyi. Pedig maradt a lecsóból és azt terveztem, hogy "Ma a konyha, a nagy hőségre való tekintettel zárva tart." feliratot biggyesztem ki és maradékot eszünk. Nem jött be. Na de lesz holnap is nap.................

  2015-07-24  13:30
  mandula2 (25466)
  előzmény:
 29. 2015-07-24 13:3025466.

  Sziasztok!


  Még ma is meleg van. Julcsi azért volt törölköző a fejemen, mert akkor jöttem a szalonból. /fodrász/


  Nagyon szeretek oda járni, mert nem kell várakozni, az árak jutányosak, lehet kritizálni és nagyon közel van.


  Ha elázik a hajam, akkor a szemembe lóg, az meg idegesít.


  Mutatom, hogy ma ennyi "termést" gyűjtöttem be. Ki mit termel, azt mutatja!   Megmostam, már csak szárítani kell, üvegbe rakni és..... milyen jó lesz ez


  majd télen!!!!! Bár minden kívánságom így teljesülne, mint ez a tavalyi, hogy idén már tudjak szüretelni, méghozzá a sajátomat.


  Fű a kertben gyakorlatilag sehol, csak itt-ott barnás fűcsomó. Találtam még ép, egészséges dióleveleket is, azokat is gyűjtögetem.


  A csalánt viszont megtámadta valami, ma erről is beszélt Bozsik gazda.


  Pár napja, amikor a teraszon vacsoráztunk, jött egy darázs. Én nem félek tőle, mindig súgom, hogy menjen a szomszédba, ott dinnye van, mire tényleg elszáll. Férj kapálózott, naná hogy ott keringett körülötte. Fogtuk az elektr.légycsapót, azt a teniszütő félét, és megsütöttük szegény darazsat. Lepöcköltük a kőre. Nem telt bele pár perc, jött egy újabb darázs, de nem az ételből akart lakmározni, hanem lerepült a "hulla" mellé, átkarolta és huss, elrepült vele.


  Egy pillanatra meghatódtam, de aztán eszembe jutott, hogy valahol azt  olvastam, hogy semmi ne menjen kárba, hát megeszik a döglötteket a többiek. A hangyák is ezt csinálják. Beszaladtam a masináért, ott térdeltem elég sokáig, hogy le tudjam fotózni, mert közben ugyanez a jelenet lejátszódott még egyszer, de úgy látszik a másik társukért már nem jöttek, mert jóllaktak.


  Mit gondoltok, lesz ma eső? A hordóim kiürültek.

  2015-07-23  23:36
  szőrész (25465)
  előzmény:
 30. 2015-07-23 23:3625465.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Klári tanácsot kértél, szoktam ültetni guggos sárgát, aratás után, tehát mostanság, ha locsolható helyen van, terem is szépen, de fejtőst még nem, gyanúm szerint annak hosszabb a tenyészideje.


  Nem lettek a babodon hüvelyek? Írtad, hogy sok a virág rajta. Ha a piros és fehér virágú jó nagy babok, akkor az bizony keveset hoz, és várni kell rá sokat. Azt virágbabnak hívják.  Lefényképezhetnéd.


  Amit a piacon árulnak a rózsaszín mintás fejtőst, az tarkabab, hogy fut, vagy nem, azt bizony nem tudom.


  Ha van felétek gazdabolt, kérdezd meg a biztonság kedvéért, csak jobban értenek hozzá mint én a kocakertész.


   


  Nálam a méteresen, megjelentek a cukorspárga vastagságú pilinckák, gyorsan nőnek, több centit képesek naponta, nagyon finom levest szoktam belőle főzni, kis füstölttel, habarva.


  Találtam kis tököt a dísztökön, már nemcsak a nagy sárga szokatós virágokat hozza.


  Még mindig van pár szem piros retkem, direkt csak potyogtatva- eltolva ültetem, hogy sokáig ehessük.


   


  Jött nagy dérrel-- durral, nagy villámlás, reccsent is párat, plattyok, azután esni kezdett, majd abbahagyta, kicsit még csöpörgött és slussz, semmi egyéb. A beton 10 perc múlva száraz volt.


  Ismerős jött, itt nem volt eső? nálunk akkorát esett! 


  Hát így jártunk. Meglocsoltam...


   


  Évi, én fürdőruhában tettem-vettem az udvaron az esőben, jólesett, de kevés volt.


  Miért kellett törülköző a fejedre? A hajad is megszárad ebben e melegben pillanatok alatt.


  Hűsebb napokat!


   

  2015-07-23  11:39
  Tete (25461)
  előzmény:
 31. 2015-07-23 21:1125464.

  Köszönöm az érdeklődést, minden rendben volt a kontrollon.


  Itt nálunk, beborult, dörgött és kb 10 nagy platty lett a betonon négyzetméterenként. Semmi több. Addig sem tartott míg most elmeséltem. Tőlünk, délre északra meg leszakadt az ég. Az útonlévők mesélték.


  Brühühühü


  Jegeskávé, imádom!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2015-07-23  20:18
  mandula2 (25463)
  előzmény:
 32. 2015-07-23 20:1825463.

  Klári jó lett a kontroll eredménye?


  Marink készen lettek a festők? Mire megy az unoka, addigra minden kiglancolva. Gondolom van medencétek, bár vas-hétfőre már esőt és lehűlést mondanak.


  Négylábúakról régen írtál.


  Julcsi merre vagy?


  8 db palacsintát sütöttem, el is fogyott két perc alatt.


  Aludjatok jól. /közben a kávémról elfeledkeztem, itt van a hátam mögötti asztalkán/ Na nem baj, hidegen is szeretem.

  2015-07-23  11:39
  Tete (25461)
  előzmény:
 33. 2015-07-23 18:1225462.

  Sziasztok!


  Végre esett egy kicsit. Ki is használtam, a fejemre tettem egy törölközőt és nyargalásztam a kertben - senki nem látott - élveztem, hogy a bőrömön csurog a víz. Ja, hogy a ruhám is vizes lett? Kit érdekel? Olyan jó volt, majdnem olyan, mint gyerekkoromban - csak akkor még könnyebben kapkodtam a lábaimat -.


  Lehet hogy telhetetlen vagyok, de szerintem elég kevés volt ez az esőcske. Tényleg, nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Jó nagy dörgések voltak, megint bebújt az asztal alá, aztán amikor kijöttem a konyhából, mint akit zsinóron húznak, mindenhova jött utánam.Most is itt fekszik a lábamnál. Szőnyegen? Nanáá.


  Ma korán vacsoráztunk, tegnapi maradék lecsó, mai finom kapros tökfőzelék fasírttal, és azt hiszem feláldozom magam, mert sütök egy pár palacsintát. Nem kééééne, de a tökhöz nem szeretem a gyümölcsöt, válámi pedig még úgy hiányzik.


  Vera gyógyulj meg!! Ha lehetne kapni Mumiot, azzal kellene kenegetni a Férjed sebét. Az maga a csoda! Na nem amiket esetleg aranyárban lehet kapni, hanem ami nem olyan exkluzív csomagolású, viszont nagyon hatásos.


  Élvezzétek ezt a gyenge lehűlést. Nálam az íróasztalon 29,7 fok van, azért ez mehetne még lejjebb is.


   

  2015-07-23  01:07
  citylako (25460)
  előzmény:
 34. 2015-07-23 11:3925461.

  Szép napot, csak kicsit hűvösebbet.


  Vera gyógyulj meg. Nem voltál légkondi közelében? Akkor most rátok jár a rúd. Kilábaltok belőle hamarosan.


  Már kész a lecsó, meg a túrógombóc. Minden felnyalva (törölve).


  Mára a házirobiból elég is. Csak még kiteregetek. Este jönnek a nyaralásból a gyerekeim. Végre összegyűlt annyi pont a Pe...-be, hogy elhozhattuk a plüss gombácskát  Gergőkémnek. Meglepi lesz. Annyira szereti az ilyen figurákat. Sokszor úgy jön hozzám aludni, hogy hat alvóst is hoz. Szombaton itt alszanak, mert a szüleik lagziba mennek. Itt hűvösebb van. Már hajnali ötkor locsoltam a virágokat, meg szellőztettem náluk.


  Julcsi, megint egy kertészeti kérdés. Van szabad területem, másodvetésben, tehát most, érdemes fejtősbabot ültetni még? Locsolva van a hely. Mivel a futós babom átvágott megpróbálkoznék másfélével. Köszönöm, hogy adsz tanácsot. ment kontrollra, remélem minden rendben lesz.


  Vigyázzatok magatokra. Ölelééééééééééés.


   

  2015-07-23  01:07
  citylako (25460)
  előzmény:
 35. 2015-07-23 01:0725460.

  Sziasztok! A gépemet nagyjából rendbe hoztam a tudatlanok bátorságával, nem a gépem rosszalkodik, hanem én. Már egy hete minden estére felmegy a lázam 37,8-ra, azt mondják az még nem láz, de akkor miért fáj minden tagom? Ma beültem langyos vízbe, utána tök jól voltam negyed óráig, azóta még a fejem is fáj.


  Apának fogat kellett huzatni, több orvos nem merte vállalni, végül itt a rendelőben már odáig eljutott a dokinő, hogy leszedte a koronát, aztán beküldte a szájsebészetre, hátha lesz valami gáz. Nem lett, ez tegnap volt, egész nap ebben a melegben ott izzadt a rendelőkben. Még mindig fáj neki, és az ínye előrefelé bedagadt. Mondtam szedje azt a gyulladásgátlót, amit felírtak neki a múltkor a fogára.


  Nem főzők egy hete. Mindenféle hidegeket eszünk, mint kefír, sajt, tojás paradicsommal, paprikával, stb. Vasárnap rántotthús volt, és akartam szilvásgombócot. Megfőztem a krumplit, apa átnyomta a nyomóval, akkor megint rámjött a nyavalyás láz, és beraktam a krumplit a mélyhűtőbe. Kiváncsi leszek milyen lesz ha kiolvad. De még nem aktuális, majd.


  Most iszom egy joghurtot, mert nagyon melegem van, aztán lefekszem. Egész nap aludtam, biztosan attól a valamitől, amitől lázam is van.


  Rossz hír, hogy eső, vihar ugyan lesz, de marad a meleg, még magasabb értékkel, és pára lesz. Úgyhogy hiába vártuk a hétvégére az enyhülést, rosszabb lesz.


  Nem jövök sűrűn, mert nincs bekapcsolva a gép, mert az is melegít. Megcsináltam a fordítást, ma azért kapcsoltam be, még lenne olvasni valóm, de hasogat mindenem. inkább nem, megyek aludni. Sziasztok, jóéjt!


   


   
   
   
  2015-07-22  00:57
  mandula2 (25458)
  előzmény:
 36. 2015-07-22 19:5425459.

  Szép estét mindenkinek.


  Már lassan elviselhető lesz kinn az idő. Gyerekeknél is locsolok, szellőztetek. Ha nem sikerül korán ébredni megette a fene. Hajnalban még érdemes ablakokat sarkig tárni. De később....


  Mozit terveztünk, de reggel kinézve maradtunk itthon. Kapáltam-medence, megfőztem-medence, elpakoltam-medence.


  Harcsapaprikás volt galuskával, nagyon finom lett.


  Úgy döntöttünk, hogy holnapegyedül megy a kontrollra és vonattal. Én meg elvégzek azalatt itthon mindent. Gyerekeket lecsóval meg túrógombóccal várjuk. Lehet hazafelé rendelnek pizzát és be is mennek érte. Akkor meg pénteken nem kell a menyemnek főzni.


  Vera, mi a helyzet a gépeddel? Régen voltál.


  Sóska, spenót ügyben hallgatok rátok, majd szeptemberben megpróbálkozom a vetéssel, bár az a futós izgat már most. Tudom mindennek meg van a maga ideje, a természetet nem lehet megerőszakolni.


  Van három érett füge, de megvárom a gyerekeket, remélem nem pottyannak le holnapig. Naponta szedegetjük a paradicsomot, lett finom paprikám is. Cukkini nem, de kis tök van a bokron.


  Jeget is tettem bele, csak kevergessétek és lassan inni.

  2015-07-22  00:57
  mandula2 (25458)
  előzmény:
 37. 2015-07-22 00:5725458.

  Sziasztok!


  Remélem már mindenki alszik. Én vacsora után eldőltem és legalább három órát aludtam. A tele gyomor és a meleg megtette a hatását. Arra ébredtem, hogy Bori bökdös az orrával. Hááát persze! Még nem kapta meg a vacsoráját.


  Szobakutya lett belőle. Bent alszik az előszobában. Inkább liheg a melegtől, de nem akar kimenni. Az a  .....szomszéd hajnali hatkor döngeti a kocsiját - na erről ennyit, mert megint elönt a méreg - a kutyák pedig ugatnak. Férj egyébként is rossz alvó lett, és legalább hajnalban tudna aludni, de akkor rákezdi, pont az ablaka alatt. Így aztán jobb a béke alapon, bent alszik. Itt bezzeg hallgat, mint az a bizonyos ....


  Ma, de csak azért, hogy adjunk a kalóriáknak, olyan, de olyan téli kaját főztem - talán azért is aludtam el - sült oldalas, krumpligancával és káposztával. Jénaiba kanalazva, be a sütőbe.


  Hű de finom volt.


  Marink azok az almák eszméletlenül gyönyörűek. /na persze egy Éva nevű alma nem is lehetne más /


  A házatok viszonylag új, azok a helyiségek még nem lettek kimeszelve, vagy már elkoszolódtak? Én is festek majd újra a napokban, sőt azt hiszem az egyik ajtót is le kell mázolni, mert a négylábúak anno erősen igénybe vették .


  Locsolásnál eszembe jutott Klárinak az a kérdése, hogy már nem veteményezek? Bizony nem. Az a régi ültetgetés sem volt veteményezés, nem is értek hozzá, na meg ebbe a földbe?!! Hát föld az ilyen?


  Julcsi tudom hogy az uborkára száras kapor kell, ezt az olaszt a tökfőzelékbe vettem. Sajnos a gyalult tökhöz - ha adnak egyáltalán - szemérmetlenül minimális, csak egy vékonyka szál kaprot adnak, de volt már olyan is, hogy egyáltalán nem volt benne kapor. Kérdeztük a nénit, hogy miért nincs? Azt mondta, azért, mert neki sincs. Tök maradt a néninél.


  Holnapra van még mai maradék, de lecsó is újra asztalra kerül.


  Nyáron lecsó és kovászos uborka nélkül nem élet az élet.


  Sajnos elkutyultam valahova Zsóka receptjét a káposztával töltött paprikáról, pedig az nagyon finom volt, és most kellene még eltenni pár üveggel, amíg viszonylag jó a paprika ára.


  Vera régen volt a Konyhában, talán megint rosszalkodik a gépe?


  Ti csak aludjatok, lassan én is lefekszem, de még előtte egy gyors hűsítő zuhany!


  Jó éjszakát.

  2015-07-21  23:52
  szőrész (25457)
  előzmény:
 38. 2015-07-21 23:5225457.

   


   Évi, ez az olasz kapor! Hogy mindig kifogod, neked már nem is jó holmi hazai, amit a gyalult tököcskéhez adnak?


  Az uborkához elég a magbamenős, az már másra úgysem használható, de ez a friss olasz kiváló lenne a túróba!


  Dobd át nekem, elkeverem túró-tejföl -cukor-kapor, és sütök alája pár palacsintát. Holnapra maradt mai becsinált leveske, éppen passzol hozzá.


  Ha ügyesen, sok földdel kihalászod a paradicsomot, beülteted egy jó nagy cserépbe, terem is, de ha elég földje és helye van, akkor akár hagyhatod is.


   


  Milyen szép friss kenyered van a mindennapi lecsóhoz!


  Tegnap megint lecsó, mert én ettem volna nagyon, erre a férfinép vacsorára eltüntette tojással a maradékot, pedig aszonták mindig lecsó? Jó, tudom a rántott csirke finomabb (nekik) de 3 nap múlva már kérnének válámi főzeléket inkább. Ismerem a madárkáimat!


  Jó pihegést!


   

  2015-07-20  14:59
  mandula2 (25452)
  előzmény:
 39. 2015-07-21 23:4025456.

   


   Klári nekem csak sóskám van. Spenótot mindig a szomszédtól kapok, de olyan sokat, hogy jut a fagyasztóba is. Gyakran van spenótos nokkkedli, rá a tejföl, sajt, csak valami leves kell eléje!


  Újzélandi spenót, hosszú indákkal elfutkározik neki a kertben, nem is gondolta volna, hogy a magját is elszórja és nem kell újra, meg újra ültetni.


   


  Sóskám, az magról, évekkel ezelőtt ültettem, nem lehet azonnal szedni, tavaszit csak jóformán nyár végén, én késsel vágom, a tő bent marad és újra kihajt. Pár évente érdemes újat ültetni, mert úgy mint az eper, elvénül a tő. Idén kétszer vágtam le, most nem akar nőni, nem szereti a nagy meleget, vénül is, szeptemberben ültetek másikat, akkor még kicsit megerősödik és jövő tavasszal vághatom.


  A nyaralók örülhetnek a jó melegnek, nekünk sokkk! Nálunk én vagyok a légkondi, de most nem tudok nyitogatni, mert kint még mindig melegebb van. Legalább éccaka hülne kicsit!


  A hírekben olvastam a meteós oldalon, hogy mióta mérik, a legmelegebb első félév volt az idei.


   

  2015-07-20  09:28
  Tete (25450)
  előzmény:
 40. 2015-07-21 23:2025455.

   


   Szervusztok leánkák!


   Jéé a Marink, ritka vendég vagy mostanában!


  Ezt az Éva-almát ismerem, finom, kaptunk mindig az érdi ismerősöktől, meg finom, majd később érő champion fehérhúsu őszibarackot. Nagyon finomak, hol vannak már azok a barackok? A szánkban érezzük még most is az ízét. Megöregedtek, sőt elmentek az ismerősök is az örök kertekbe kapálgatni-permetezni...


   


  Jó időtök van a meszeléshez, hamar szárad, voltam úgy, hogy a napon festettem az ajtót, de beleragadt az ecset az olajfestékbe, olyan gyorsan száradt. Meg kellett várni az árnyékot.


  Szombaton volt nálunk egy alig félórás eső, de jöhetne a következő!


   

  2015-07-20  16:08
  bmari (25453)
  előzmény:
 41. 2015-07-20 17:4525454.

  Jaj, de gyönyörű az az alma. Ki is vettem belőle párat (gondolatban). Nem baj? Ha nem elállós, akkor nem teszed el télre a felesleget? Vagy a fagyasztóba? Én fagyra tettem amikor sokat kaptam. De emlékszem Édesanyám befőttesüvegbe is rakta. Lereszelve a nagyja leve kinyomva. Igaz valami tartósítót tett bele szerintem. A fagyasztotthoz nem kell. Én szerettem télen előszedni, kiolvadt és egy-kettő volt almáspite. Bizony más íze van a sajátnak, meg azért is, hogy szeded-eszed, nem sínylődik valahol napokig, vagy utazik kamionnal esetleg repülővel.


  Kapor Olaszországból megáll az eszem. A kenyér "jól bírja" Korához képest egész jól néz ki. Ma csirkepaprikás volt galuskával és jó hideg uborkasalátával. Holnap maradék zöldbabfőzelék lesz tegnapról, meg rántott csirke. Holnapután maradék galuska máról, meg harcsapaprikás. Jól szervezve, nem kell kidobni semmit. Így tanultam. Én igyekszem, azért is tervezek előre. Ebben a melegben gyorsan a hűtőbe a maradékkal, ahogy kihűlt már rakom is el. Inkább még hideg vízzel rá is segítek. Most rittyentettem padlizsánkrémet.


  ebéd utánhagyom is pihenni sokat. Most meg kevés lett a labor értéke. Múltkor csökkentették, most emelték a gyogyóbogyó adagot. Majd csak..........

  2015-07-20  16:08
  bmari (25453)
  előzmény:
 42. 2015-07-20 16:0825453.

  Szervusztok Leánkák!


   


   


  A múlt hetem azzal telt, hogy vártam a festőket, pénteken meg is érkeztek :-(


  Azóta itt vannak, kivéve a vasárnapot. A nyári konyhát meszeltetem, meg a mosókonyhát, ablakfestés, és még ez+az. Minden kipakolva, elrakva, festékes vödrök, létrák, padlók az udvaron.


  Felhozták a pincéből a befőttes üvegjeimet - az egyik festő kis rábeszélésre fagyi reményében felhordta - az egyik festő elvitte saját magának meg ide-oda. Kb. ötszáz üveg volt, persze ki számolja? - nekem is maradt jópár, meg még egy csomó üvegben finom lekvárok, befőttek, lecsók várnak ránk.


  Elég nagy szárazság van, a kert alszik és szomjazik, ennyit nem bírunk locsolni, meg minek is? Tök van, paradicsom, cukkini, zeller, uborka, kukorica, kis krumpli. ennyi elég is. A nyári almát leszedtük szépen ládába, nagyon finom, édes, de nem elálló, nyári, így figyelem, nehogy pusztuljon és enni kell.


   


  Mandula, a kaprom már magban van, majd szétszórom a kezeimmel, jövőre jó kis tavaszi eső után kikelnek.


  Itt nem volt eső régóta, a meleget is nehezen viseljük, ilyen meleg nyarak régen nem voltak.


   


  Most unoka óvodában van, de a hét végén jönnek, és megint itt lesz 4 hétig, majd sokat pancsolunk meg játszunk persze.


   


   


  ilyen a nyári almánk:


  "Éva" nyári piros alma


   


   


   

  2015-07-20  14:59
  mandula2 (25452)
  előzmény:
 43. 2015-07-20 14:5925452.

  Sziasztok!


  Klári ez aranyos és ismerős.


  Lézengünk. Menni kéééne, de nem megyünk, csak ha nagyon muszáj.


  Pénteken vettem egy csomó uborkát, de kaprot nem kaptam, mindenhol elfogyott. Az Aldiban elcsíptem két zacskónyit /képek/. Hogy nálam nem terem meg még a kapor sem, azt már megszoktam, bár azt mondják, hogy a kapor olyan, mint a cigánygyerek, mindenhol megterem. Éppen ezért voltam felháborodva, amikor olvastam a kis cédulát, hogy olasz kaprot árulnak. Látjátok majd hogy mennyit, az árát viszont elárulom, kapaszkodjatok meg!!!!!! 149.-Ft egy zacskó.


  Marink gondoltam is Rád, hogy milyen értékeid vannak a földedben elrejtve.


  Van ám egy másik gyöngyszemem is. Kenyeret vettünk pár napja, a cimkén pedig ez állt. /kép/


  Nem tudtam hogy sírjak, vagy nevessek? A dátumhoz képest egészen friss volt. Mindegy hogy mi van a cimkére nyomva, lényeg hogy díszelegjen valami a kenyér oldalán.


  Lecsó, lecsó, lecsó. Szinte minden nap. Fíííínom! Egy baj van, hogy lecsó, kenyér, borocska, elnyúlás = összement ruhák. Hiába a behúzott pocak, azok bizony szorítanak.


  A muskátlik között a ládában szépen nőnek a paradicsom palánták. Van amelyik már több virágot is hozott. Nem merem kiszedni, mert akkor tuti hogy elpusztul. Az új füvem már így is sárga, ha még van belőle egyáltalán valami.


  Az északi szoba ablakában most is 31 fok van. Megkerestem a leghűvösebb teraszt, mostanában ott vacsorázunk, ott még kibírható ez a hőség.


   

  2015-07-20  12:37
  Tete (25451)
  előzmény:
 44. 2015-07-20 12:3725451.

  Kerestek telefonon a gyerekek, az enyém le volt némítva, lemerült. Keresték a nővéremet. Na szóval gyorsan hívom őket, mi a helyzet velük Manó veszi fel.


  Szia Mama.


  Jól vagytok Drágám?


  Jól.


  Fürdesz sokat?


  Igen.


  Kishugod nem ugrott fejest a tóba?


  Nem. Szia Mama.


  Erről a bőbeszédűségről jutott eszembe, amikor a fiam táborba volt a Balatonon, kötelező volt nekik egy lapot vagy levelet írni haza. Az én kisfiam vett egy képeslapot amire rá volt írva, hogy Üdvözlet a Balatonról. Ez alá biggyesztett egy G betűt. Ez volt a levél az otthoniaknak.

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 45. 2015-07-20 09:2825450.

  Szép reggelt mindenkinek.


  Picit talán hűvösebbet is?


  Látod Julcsi erről beszéltam, hogy bezzeg az én koromban.


  Azt hiszem pénteken nálunk is nagy zuhi volt, de fél óra múlva kisütött a nap és főttünk a gőzben. Mi szombaton grilleztünk, de huzatos helyre és árnyékba húzódtunk. Lavór víz az asztal alatt, oszt úgy üldögéltünk. meg nagyon bírja a meleget, bár szerintem ez már neki is sok. Mondent bevásárlást ő intéz az én bicajommal, és nagyon élvezi. A Duna-parton a gáton a hatalmas nyárfák árnyékában jó is. Gyerekeim nyaralnak, a két unoka olyan barna, mint a csoki, a hajuk ki van szőkülve, édesek.


  Igyekszem korán reggel minden kinti teendőt ellátni, illetve megfőzök. Mire jön a nagy meleg a kaja kész, kiszellőztetve (már amikor hajlandó a levegő megmozdulni) aztán tényleg csak pihegünk. Időnként megy a légkondi, de én folyamatosan nem bírom.


  Julcsikám, ha szeretnék spenótot, sóskát ültetni, úgy, hogy még őszre szedhessem, van rá esély? Mikor szórjam el a magot, ha lehet egyáltalán még ültetni? 


  Mennyi téli Mikulásos meg karácsonyihangulatjel van. Nyárit miért nem csinálnak?

  2015-07-19  23:33
  szőrész (25449)
  előzmény:
 46. 2015-07-19 23:3325449.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Hogy bírjuk Klári? Háát, pihegve!


  ÉÉrdekes gyerekkoromban a 30-31 már kánikula volt, nem is volt gyakran, egyszál klottgatyóban voltunk 10 évesig, azután kaptam egy egyben fürdőruhát, amíg le nem szakadt rólam az volt. Később már kétrészes, az mindig csúszkált, no persze hol volt még a belevaló?


   


  Holnap megint lecsót eszünk, most kell, szezonja van! Ma tejszínes cukkínis tészta volt, meg tegnapról maradt a fiúknak kis gulyás. Este egy szép és jó sárgadinnyét is megettünk folyadék-helyettesítőként.


  A gulyás bent készült, nem tudnak rávenni a bográcsozásra ilyenkor, csak a zöldséget kellett megfőzni, mert a lábszárpörkölt fagyosan csusszant a forró lébe, némi nokkedlik, fokhagyma és sok petrezselyem, hadd hüljön, aztán lehet osztani.


  Tökfőzelék másnapra már nem is maradt, pedig a maradék abból az én kiváltságom. Még van öregkrumplim, azt hiszem gombolygatok, meg nudlizok még egyet, de egy sztrapacska is csábító, juhtúróval, tejföl locsolással.


  Kaptunk savanykás nyári almát, almás pite, almakompót, párom járkál a pincébe a bögréjével, meg a merőkanállal, másnaponta hozza az üres fazekat is, hogy lehet újrázni.


   


  Tegnap jó kis zivatar, záporba ment át, nem egészen félóra alatt, elején kis jéggel. Kellemesebb is volt az este, mint ma, kicsit lehűtötte a sok víz a levegőt.


   


  Szép napokat!


   

  2015-07-19  14:33
  Tete (25448)
  előzmény:
 47. 2015-07-19 14:3325448.

  Kislányok!


  Hogy bírjátok a meleget?

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 48. 2015-07-17 10:3025447.

  Szépséges napot mindenkinek.Vera, de jó, hogy megjavítottad a géped.Marika téged is hiányolunk.


  Már kész a tökfőzelék meg a pörkölt. kicseleztem. A kész főzelékből kivettem, aztán a többibe utólag tettem kis dinsztelt párolt kaprot. Mert nem szereti a tökfőzeléket kaporral. ÁÁÁÁÁÁÁ nem hiszem el, hogy van ilyen. A meleget is kicseleztem. Mindjárt feltörlök mindenhol és tádám, mára semmi dolgom. Medencézés, unokázás, hűsölés. Holnap grillezünk azt mondta őt nem zavarja a hőség. Csak kevéske grillkolbász lesz sütve, meg  leszedem a padlizsánokat  megsütjük és elrakom a fagyasztóba. Az is jobb faszénen sütve. Cukkinit kis kockákra vágva picikét megpárolom csak a mikróba pár percet, aztán ha kihűlt akkor rá  házi majonéz, vagy kapros vagy fokhagymás tejföl. Hűtőben érlelve finom a grillezett dolgokhoz. Paradicsomsaláta szintén behűtve. Lehúzom a héjat róluk, összekockázom, kis só és cukor, majd pár csepp olívaolaj. Nagyon ízletes.


  Vera zöldbab illetve tökfőzelék, rakott zöldbab, töltött padlizsán vagy tök, cukkini, ezek a zöldfélék akár rántva. Tésztasaláta sok zöldséggel. Virslisaláta, tojás saláta, halsaláta. Gyümölcsleves. Lesütsz  egészben egy darab husit, akár hidegen akár melegen szeletelve bármilyen zöldséggel.

  2015-07-17  01:21
  citylako (25446)
  előzmény:
 49. 2015-07-17 01:2125446.

  Megpróbálok írni, remélem nem tűnik el megint.


  Szerelő még mindíg a búsfenében, nem veszi fel a telefont, sms-re nem válaszol, le fogom cserélni. DE, addig piszkálgattam a gépet, amíg sok minden megjavult rajta, találtam rajta egy öngyógyító programot, nem tökéletes, de közelít. Csakhogy 2 hete minden szabadidőmet ezzel töltöm, minden programnak, ami a gépen van, megpróbálok utánaolvasni. Ezalatt 1000 mást is csinálhattam volna.


  Ma gulyáslevest csináltam, kifelejtettem a csipetkét, de így is jó volt, erőspistával, és szerecsendióval szeretem. Ha nincs benne a szerencsedió, ahogy a gyerekeim hívták, elrontom a gyomrom. Előző 2 nap lencsefőzelék volt, praktikus okokból, nem volt kedvem kavircálni, volt maradék sülthús, a főzelék önfőző, félóra az edényben, babérral, végül v.hagymás rántás, és tejfölös habarás. Ecet, cukor.


  Ma nagyon szenvedtem a melegtől, pedig ez még csak a kezdet. Följebb fog menni.  estefelé kiteregettem egy adag ruhát, hát nagyon melegem volt. Kint most már isteni az idő, az étkezőben csodásan jön a hűvösség, a fiú szobája az enyémmel párhuzamos, annyi az előnye, nem süti annyira a falat a nap, mert előtte van kb. 1,30 széles fedett rész, a teraszhoz lehet rajta hátra menni. Nála is isteni friss a levegő, körbe van nyitogatva minden ajtó, néha rám hozza a frászt, asztmás, és alvás közben igen furcsa hangokat hallat, főleg ha álmodik. Most is megijedtem.


  Pici kutyám újból hasmenéses, de most jó a kedve, nem úgy, mint a múltkor. Állandóan macskázna, megy a gömbtuja alá, ott szoktak hűsölni a macsekok. Egy csomó toklászt szedtem ki belőle, most módszeresen írtom a kertben az elszáradt füveket, amit meghagyott a fűnyíró. Kukába dobálom. Kutyás csoportban is vagyok, és a fajtatársai közül sokan megjárták a toklászokkal, befúródott az egyiknek a könnycsatornáiba, másiknak orrába, fülébe tappancsába. Többrétegű a bundájuk ezeknek a kutyiknak, és nehéz észrevenni. Én is már 2x átfésültem, mikor egyszer csak kiesett belőle, a hátából. 5 db-t szedtem ki belőle különböző helyekről, és még a talpából fenyőtüskét is.


  Holnapra nincs ötletem, mit főzzek. Hol lehet ilyenkor öregkrumplit szerezni. Úgy tudom, hogy a krumpli-tésztát, pl. nudli, gombóc, csak abból lehet csinálni. Az újkrumpli nagyon vizes?  Pedig már vágyom egy kis szilvás, vagy barackos gombócra. Nem szoktam deszkára tenni, hanem tálban gyúrom össze, és kézzel kimarkolok belőle, szétlapítom a tenyeremben, bele a gyümölcsöt, úgyis ugyanaz a végeredmény, csak kevesebb a mosogatni való, igaz kevésbé elegáns főzési mód, de sebaj. Evés közben senki nem veszi észre, hogy nem volt kinyújtva.


  Délutánt átaludtam, mikor ledőltem TVt nézni nem is voltam álmos. Persze álmodtam össze-vissza a tv hatására, de már nem emlékszem. Hajnali fél hatkor volt riadó, mert kutyusnak sürgős volt kimenni, hát jogos volt az alvás.


  Elmentem az egérrel, és teszek egy kísérletet az elküldéssel.


  Sziasztok, szép álmokat!


   


   


   


   
   
   
  2015-07-15  22:14
  Tete (25445)
  előzmény: