2017. 01. 17. Antal, Antónia

Cseh konyha

.Mosomedve
Létrehozva: 2005. november 23. 20:04
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
28909 hozzászólás
 1. arirangarirang
  Offline
  2017. január 17. 12:3928909.

  Jájj, leragad a szemem.


  2 éjszaka, és 2 nap semmit sem aludtam. Sikerült is teljesen pépesre turmixolni a borsófőzeléket tegnap, /biztosan elaludtam közben / ami így mama szerint undorító volt, szerintem finomabb, mint ha csak éppen megforgatom a turmixban, mint eddig, mert akkor a héja zavaró nekem, felragadnak mindenhová a számba.


  Mama tegnap megint begyógyszerezte magát, mikor délben vitte apa a kaját, nem tudott beszélni, össze-vissza makogott és zagyvált. Már azon voltunk, hogy kihívjuk a mentőt, de aztán rendbe jött, és leszólta a főzelékemet. 4 db, sült csirkeszárnyat is küldtem , arról aztán nem hallottam semmit.


  Ma sárgarépafőzeléket csináltam, szerintem nagyon édes lett 1 kanál cukortól, de én újabban mindent sokkal édesebbnek érzek, mert nem cukrozok.


  Holnap hurka és sült kolbász lesz. Mindenféle savanyúval, bogyiszlói paprika, uborka, csalamádé, cékla, és pár szem krumpli a fiúknak.


  Ezt most mind megiszom.

  előzmény:
  Tete (28908)
  2017-01-17  06:07
 2. mandula2
  Offline
  2017. január 16. 21:1228907.

  Klári szerintem nem évszakfüggő, hogy kinek  mikor van ideje, vagy kedve. 


  Tudod, mindenki akkor jön, amikor ráér, vagy kedve, vagy mondanivalója van.


  Van olyan, hogy egyikünk sem jár a Konyha felé, aztán meg annyi hsz van, hogy csak kapkodjuk a fejünket.


  Ma egész nap álomkóros voltam/vagyok. A ketyegőm valahogy nem úgy szuperál, ahogyan szeretném, de kinek van kedve elmenni bármilyen /mondjuk háziorvoshoz/ rendelőbe, ebben az influenzás időben?


  Elvégzem az általam előírt kötelező házimunkát, aztán mivel tv-t nem nézek, fogom a könyvemet és bevackolok  a fotelomba. Onnan aztán robbantani sem lehet. Közben persze furdal a lelkiismeret, hogy ezt is, azt is meg kellene csinálni... de ha tudom, időben fejbe vágom. Holnap is lesz nap, ha lesz.


  Pár nappal ezelőtt mondtam, hogy vettem narancsszínű citromot. Ilyet sem láttam még. A színe tényleg narancssárga, az íze és az illata pedig valami egészen különleges. Sajnos már nem sok van belőle, ha elfogy, nagyon fog hiányozni. /kép/


  A másik képen a tegnapi vacsoránk egy része van, sült hús, hozzá sült krumpli, és ami nem látható, az a párolt káposzta. Minden nagyon finom volt, el is fogyott. Csak egy-két szem krumpli maradt meg, azt meg Bori vacsorájába kevertem, nem tudta kiválogatni, hogy melyik a krumpli és melyik a hús?


  Már az esti kávét is megittam. Ahogy az ablaki hőmérőn látom, nem ért el hozzánk a mínusz tizen...fok, talán csak  mínusz egy fok van, de hidegebbnek érezni.


  Vera fáj még a fejed?


  Aludjatok jól, szép álmokat.

  előzmény:
  Tete (28906)
  2017-01-16  14:29
 3. Tete
  Offline
  2017. január 16. 14:2928906.

   Az sem lenne csoda. Mostanában nem volt túl kapós, a vérnyomásom meg nem bír el ennyi gazdátlan -t.


  Senkivel semmi nem történik? Hogy nyáron pang az élet egy topicon rendben van, de hogy télen, amikor az ember egész nap benn kuksol? Ki érti ezt? Szomorú amikor nem fogy a kávé, amikor ír az ember, de magának, aztán válaszolhatsz is, de azt is magadnak. Mondjuk ennek is van előnye, mert az ember nem vitatkozik önmagával és még nagyobb az egyetértés, mert egyedül van. De én úgy szeretem amikor pörgés van.Amikor mindenki tesz-vesz, nyüzsög. Nem jó, amikor van.Lányok egy kis aktivitás, egy kis izgalom, egy kis jókedv még senkinek sem ártott meg. Feldobja az unalmas, hosszú téli napokat. Gyertek legyünk egy kicsit vidámak, egy kicsit huncutok, jó?

  előzmény:
  mandula2 (28905)
  2017-01-16  13:45
 4. mandula2
  Offline
  2017. január 16. 13:4528905.

  Sziasztok!


  Már kávé sincs? Befagyott a kávéfőző???

  előzmény:
  Tete (28904)
  2017-01-15  17:39
 5. Tete
  Offline
  2017. január 15. 17:3928904.

  Fél egykor feküdtem le, és négytől fenn vagyok. Sütöttem bőrös malacot, kolbásszal, mert az előzőt elvitte a kedvesem. Csináltam almás zellersalátát, sütöttem pogácsát. Igaz az a fagyasztóból kivett, karácsony előtti begyúrás volt. Nem lehet észrevenni az ízén, hogy didergett egy hónapot.


  Voltam sétálni, a ragyogó napsütésben. Nagyon jól esett.


  Nekifogtam az egyik ajándékba kapott könyvnek. Vissza kell fogni magam, mert kiolvasnám az éjjel. Több napos élvezkedést tervezek vele. A novemberben készített tejszínes citromkrémlikőröm ma rúgta az utolsót. Elfogyott, a séta után pont jó volt az a két korty, ami még az üvegben tartózkodott. Nem romlott meg, az állás kifejezetten jót tett neki. 


  A gyerekeim megjöttek, jól érezték magukat, szép érintetlen hóban mászkáltak, szánkóztak, jókat ettek. Most tanulnak, a picikének is kell házi feladatot adni, akkor el van vele foglalva és nem szekírozza a bátyust.


  csak kap a "jó időből", elkezdett szakadni a hó, de akkora szél, hogy vízszintesen esik. Fél óra sem kellett és már tetemes mennyiség hullott. Németországban van, onnan  Hollandiába megy, aztán meg ki tudja?


  Megint jön a hideg, csupa jég lesz minden, vigyázzatok magatokra.

 6. arirangarirang
  Offline
  2017. január 15. 11:2928902.

  Nagyon jól aludtam volna, ha elalvás előtt a kutyák nem döntenek úgy, hogy nálam alszanak. Testületileg berontottak. Mindig verseny van az egyik ágyért. A kicsi foglalta el, a nagy a nagyobbik ágyat . Így lenne logikus, az éjszaka közepén a Nagyobbik elkezdett mászkálni, kopácsolt a körmeivel, odavitte a párnájukat a foglalt ágy mellé, arra feküdt, a fél fenekével kitúrva a kicsit az ágyból. Aranyos jelenet lett volna, ha nem fél háromkor történik. Aztán tévéztem valameddig, majd azért sikerült aludnom is. Nem akartam inni kávét, de nagyon álmos voltam, most aztán azóta fáj a szívem.


  A káposztás cvekedli kész, megcsináltam egy zacskó tésztát, megy belőle a mélyhűtőbe is, jól jön az majd, mikor nem tudok, vagy nem akarok főzni a mamának.


  Már lemeóztam, finom, kár, hogy nem ehetem cukorral. Sok bors és cukor lenne nekem az igazi.


  Mondtam már, hogy alkoholista leszek? A hivatalos diabetesz oldalon azt írták, a cukorbetedek igyanak meg egy pohár bort ebég után, leviszi a cukrot, és tényleg. Csak egy baj van, nem szeretem a bort, és a vörös nekem nem viszi le, a fehér pedig több, mint 1 fokot. Direkt kipróbáltam, amikor régen 8,7 szokott lenni bor nélkül, az most borral 7. De tényleg úgy iszom, mint a gyógyszert. 1dl-t, és utána ráz a hideg. Nem értem a mechanikáját, mert úgy tudom a hasnyálmirigy ellensége a bor, a cukor is a hasnyálmirigy rossz működésének a következménye, akkor miért?  Mondaná a kis Ákoska, vagy kicsoda a reklámban.

  előzmény:
  Tete (28900)
  2017-01-15  00:14
 7. Tete
  Offline
  2017. január 15. 06:3928901.

  , hogy felébredjetek. Sziasztok, jó reggelt. Már kuruttyolok vagy egy órája.

 8. Tete
  Offline
  2017. január 15. 00:1428900.

  De neeeeeem repedt ki. Annyira büszke vagyok rá. Sajnos fotózni nem tudok. Én is úgy szoktam nekiállni, hogy az sem érdekel, ha a tepsiből kell kikanalazni. Oszt azóta sikerül.


  Muszáj ebbe a göthös időszakban mindkettőtöknek menni?


  A zsúfolt helyeket kerülöm, bár Aprókák is hazahozhatják a kórságot, bölcsiből, suliból. Inkább a Duna-part. Nem zajlik, alig lehetett látni egy-egy kis jégdarabot rajta. Tegnap bezzeg....


  Olvastam, hogy baj lesz a boltokban a madarakkal, de lehet ez is rémhír. Meg a tojásról is.


   

  előzmény:
  mandula2 (28898)
  2017-01-14  22:04
 9. arirangarirang
  Offline
  2017. január 14. 23:2028899.

  Azért túlzás, hogy karácsony óta minden este 5 órától fáj a fejem. Már meguntam, és tegnap vettem be gyógyszert, iszom a vizet is, az édesség hiányzik az agyamnak. Régen az ilyen nagy fejfájásokkor ettem valami édeset. Most a hajhagymáim is fájnak, össze van ugorva a fejbőröm is.


  Ma bőgéssel szerettem volna orvosolni magam, egy nagyon megható filmet néztem, fél perc lett volna hátra, éreztem, ez most jót fog tenni a fejfájásomnak is, bőgtem mint a záporeső, erre telefonált a lányom, megvitatni anyóst. Hát mit mondjak, nem vertem magam a földhöz örömömben. 1 órával azelőtt mentek haza...........Persze kijöttem a meghatottságból, és oda lett az utolsó 1 perc, éppen búcsúzott a szerelmétől, és meghalt. Pedig nagyon készültem megnézni.


  Holnapra maradt paprika,mamának megcsinálom a képosztás tésztát, nagyasszony nehogy 2 nap egye ugyanazt, hétfőre káposztás cvekedli lesz nekünk. Akkor hétfőn is főzök valamit a mamának, hogy utolérjem magam a főzésben.


  Vejem 4 gombócot evett a töltött paprikából, úgy volt paprika, hogy a mélyhűtött paprikát nemes egyszerűséggel belefőztem a szószba a zellerrel együtt. Aki kérte az kapott, én nagyon szeretem a főtt paprikát. Meg kellett volna tölteni még ősszel a hússal, mert most össze volt fagyva és törött, kiolvadás után meg tudjuk milyen a paprika.Lassan lefekszem, mert éjjel kb. 1 órát aludtam, és még most se vagyok álmos, de lehet, hogyha ágyba bújok mégis elalszom.


  Jóccakát mindenkinek!


   

  előzmény:
  mandula2 (28898)
  2017-01-14  22:04
 10. mandula2
  Offline
  2017. január 14. 22:0428898.

  Sziasztok, jó estét!


  Azt vettem észre, hogy szépen lassan hülyülök. Nem is tudom, voltam már ma a Konyhában, vagy sem? Na mindegy. Vera jó hogy vége az ünneplésnek, nehogy teljesen kikészülj. Fáj a fejed? Ne félj, elmúlik. Igyál vizet. Ha lehet, ne vegyél be semmit.


  Az én pirítómba mindig csak csipesszel nyúlok. Amikor felpattan, de nem tudom kézzel kivenni, megfogom csipesszel a kenyeret vagy zsömlét, óvatosan kihúzom és kész. Villával? Talán a haszn.utasításban figyelmeztettek is, hogy azzal NE!!!


  /most szállt el minden gondolat a fejemből/ Majd jövök, ha eszembe jut, amiről akartam írni.


  Ma vettem ragasztót, mert a régit nem találom azóta sem. Csakazértis!! két tubussal vettem, de nem kaptam azt a márkát. Ha nagyon koncentrálnék /AK/ biztosan eszembe jutna, ill. megmutatná magát, hogy hova tettem, de olyan fáradt vagyok. Ma este el kellett mennünk, ilyenkor mindig gombóc van a gyomromban, hogy nehogy valaki tüsszentsen, vagy köhögjön, mert akkor.....


  A vacsora nagyon finom lett, mindent megettünk, pedig valójában nem is voltunk éhesek. Egy nagy tejfölt /vödrös/ki kellett dobnom, mert penészes lett a teteje. Milyen jó, hogy majd csak jan.végén jár le a szavatossága. A madarasban alig volt valami csirke féle, azt hiszem csak szárnyakat láttam. Szárnyakat, lábakat, nyakakat SOHA! Megmaradt a félpénzem, trallala.


  Klári valahol olvastam, hogy ha kireped a bááájgli, akkor szorosan be kell tekerni alufóliába, hagyni hogy abban hűljön ki. Összeragadnak a törésvonalak és szépen szeletelhető. Persze repedjen, kit érdekel, csak finom legyen a tésztája és legyen benne elég töltelék.


  Na látjátok, mi lett volna, ha még eszembe is jut, amiről akartam írni?


  Jó pihenést, holnapra kellemes időtöltést.

  előzmény:
  Tete (28897)
  2017-01-14  18:16
 11. Tete
  Offline
  2017. január 14. 18:1628897.

  Időjárás. Hatalmas  viharral számoltak, mobil gátakkal meg homokzsákokkal készültek, mert a szél a tengervizet kisodorja és az eláraszt városrészeket.


  Még szerencse, akkor, hogy nem rázta meg az áram a lányodat.


  Akkor nem semmi a Mama. Így tudja magára irányítani a figyelmet. Csak azzal nem számol, hogy ezzel mit tesz másokkal.


  Hallod egy eccccerű töltött paprika? Négyfelé főzni? Atya ég. Gondolom akkor sütni már nem volt energiád. Nem csodálom.


  Nézem a Rémhiradót, halljátok ez a sok verekedés  metróban, villamoson? Most akkor a jegyellenőrök meg a biztonsági őrök verekedhetnek, lebírkózhatnak? Nem értem, már az utóbbi napokban nem ez az egyetlen. Kamionos is meghalt a 4-es úton. Szegény, meg a családja is.


  Aki fáradt pihenjen, akinek fáj valami gyógyuljon, sziasztok.

  előzmény:
  arirangarirang (28896)
  2017-01-14  17:29
 12. arirangarirang
  Offline
  2017. január 14. 17:2928896.

  Milyen balhé van Belgiumban? Időjárás, vagy egyéb?


  Elkezdtem ezt a levelet közvetlenül a másik után írni, de nem fejeztem be, most elmentettem, aztán bemásolom.


  Jaaa! meg van a kérdés a kenyérpirítóról, és nem tudom a választ, már elfelejtettem mi lett a hibája, de szállóigeként fent maradt az évek során, hogy a lányzó kerülje a kenyérpirítókat, mert a 4 kenyereset azonnal tönkretette. állítólag belenyúlt villával.


  Mama megint benyújtotta az igényét a teljeskörű takarításra, lányomék meg is csinálták. Jó későn értek ide, kihült a 4 féleképpen elkészített töltött paprika. Mondom én, hogy féltékeny a mama, amikor apának valami családi dolga van, mindig úgy intézi a kérését, a hisztijeit, hogy belezavarjon a családi hangulatba. Ez a lányom esküvőjén kezdődött, onnan is rohangált apa hozzá. Úgy volt hogy ő is jön, de nem volt megfelelő cipője. A piacon megbeszéltük a cipős nővel, hogy ha nem jó a mamára a cipő, akkor visszaveszi. Oda vittünk a lakásra 4 féle cipőt, de ő mindenáron el akart menni a cipőboltba. Persze az nem úgy volt, hogy kiszállt az ajtó előtt, hanem kicsit gyalogolni kellett, a cipőbolt sem az ajtónál van a plázában, szóval akkor kikészítette magát, és az esküvőre már nem tudott eljönni. Azóta nem tette ki a lábát a lakásból, csak egyszer a kórházba, de oda már vitték.


  Aztán ugye a jajgatás, és a hiszti közt nem lehet különbséget tenni, úgyhogy inkább eljött apa az esküvőről többször, hogy édesanyját istápolja, mert állandóan telefonálgatott, hogy jaj kisfiam, stb.....


  A nász meg azt hitte, hogy nem akartuk elvinni a mamát, állandóan mondogatta, hogy azért a mamát el kellett volna hozni, a végén arra is ráhagytuk, beszéljen csak.


  Közben eltelt a nap, elmentek a gyerekek, sokat vigyorogtunk, jó nap volt. Én jól elfáradtam mire jöttek, 4 féleképpen csináltam meg a paprikát. Elsőre a mamának külön csináltam a szószt, mert 121-re ott kellett lenni vele. Utána csináltam egy kis lábossal a lányomnak a saját paradicsomból. Aztán csináltam egy központi szószt, amiből kivettem magamnak, az sósan maradt, a 4. részét pedig megédesítettem a többieknek.  Ezért nem főzhetem bele a gombócokat a paradicsomba, mert ami a lányomé, ahhoz külön fakanalat, és merőkanalat használok, ne keveredjen a bolti szósszal.


  Eljött az 5 óra, megint kezd fájni a fejem. időponthoz van kötve, úgy látszik.


   

  előzmény:
  Tete (28895)
  2017-01-14  14:49
 13. Tete
  Offline
  2017. január 14. 14:4928895.

  Én paradicsomlébe főzöm a gombócokat. Igaz most másképpen csináltam. Paradicsomlé meg  megmaradt húsleves keverékébe főztem, aztán hozzáöntöttem a megmaradt paradicsomszószt. Mi szeretjük elég édesen. A fiam is bepakolt belőle. Nem lehetett észrevenni rajta, hogy egy része "újrahasznosítás" volt.


  Ügyes a vejed, az én párom főzni tud, de sütésre nem lehetne rávenni. Nagyon jó lett a bejglim, márványos, nem repedt ki, pedig annyi töltelék van benne, hogy gyakorlatilag eltűnt a tészta a belsejében. 


  Kérdeztem a németországi itéletidőről. Azt mondta sima útja volt, 3-4 centis hó van arra, ahol jár. Igaz itt nálunk  országon belül  is nagy eltérések voltak, pedig nem vagyunk nagyok. Remélem Belgiumba nem küldik, főleg nem a tengerpartra, mert most ott van "balhé". 


  Kimicsinál?

  előzmény:
  arirangarirang (28894)
  2017-01-14  10:34
 14. arirangarirang
  Offline
  2017. január 14. 10:3428894.

  Sziasztok!


   Nem tudom este hánykor aludtam el, de éjfél biztosan volt, 1-kor felébredtem, aztán reggel 6-ig néztem a tv-t. A fejem megint fájt, már olyan régen fáj, hogy bevettem 1 gyógyszert. Gondoltam ez majd le is nyugtat, mint régen, fájdalmat is csillapít, de semmi hatása nem volt .


  9 előtt ébredtem, pedig este előkészítettem a töltött paprikához mindent, megdaráltam a hagymát, hogy ha hajnalban felébredek, ne kelljen zörögni, csak összekeverni. Mondjuk így is az volt az első, hogy bekevertem, csak pár óra késéssel, de már fő a fele, hiába a 40 cm átmérőjű lábos, csak a fele fért bele. Majd kiszedem, aztán bele a másik felét. Kétféle szószt csinálok, az egyiket a lányomnak, a másikat a többieknek.


  A vejem sütött a lányomnak puncstortát, kávéval rum helyett, ételfesték helyett fagyasztott meggy levével. Állítólag finom, én nem akartam rum nélkül csinálni. Sajnálom, mert évek óta a névnapra puncstorta dukál, náluk meg volt, nálunk nem lesz.


  Éva a ragasztót megette a kutya? Nálam nincs az biztos.


  Volt valami nagy kérdésed, amire megint nem válaszoltam, majd kikeresem, és megírom külön.


  Megyek főzni, a mama káposztás cvekedlijéből ma nem lesz semmi, majd holnap. Ma ő is töltött paprikát eszik, punktum.


  A lányomék előbb hozzá mennek, de bevárják apát, mert egyedül nem mernek, mivel a mama őket is terrorizálja. Szeretném, ha a családból senki sem lenne olyan öregségére, mint ő. Merthogy mindennek van határa, illetve lenne.


  Keresem az Éva kérdését, aztán megyek a konyhába.

  előzmény:
  Tete (28893)
  2017-01-14  07:42
 15. Tete
  Offline
  2017. január 14. 07:4228893.

  Na, most meg nevetés közben kilötyögtetik a -t. Lehet szépen feltörölni.


  Ott lesz az a ragasztó, csak szórakozik Veled. Arra vigyázz, rá ne lépj.


  Az a káposzta meg olyan lassan sül, hogy azalatt az idő alatt sok mindent lehet csinálni, csak néha keverinteni kell rajta. Vera jó vendégeskedést, érezzétek jól magatokat, de este gyere és mesélj. Julcsi nem is kócos. Csak a káposztája. Hihi.


  Piskóta tallérból csinálom a Kozák sapkát. Csak úgy kell megkenni krémmel, hogy az alja meg a teteje az egyenes rész legyen, hogy megálljon a talpán, meg be lehessen csokizni rendesen. Ugye értitek?  


  A szellőztetéshez minden ajtót ki kellett támasztani, mert fúj a szél. Megyek sütni a bejglimet. Két diós lesz. Nem raktam annyi cukrot amennyit a recept szerint kellene, de én mindenből kicsalom a cukor egy részét és pont így szeresssssssük. Szép napot, majd gyertek. Mondtam, kiszellőztetve, befűtve, nemsokára a süti is kész. Pussz

 16. szőrész
  Offline
  2017. január 13. 23:4528892.

   


   


  Vidámító holnapra:


   


  Az ausztrál farmer egy vödörrel a kezében elindul a közeli gyümölcsösébe, az útja egy tavacska mellett visz el. Arra lesz figyelmes, hogy a tóban három meztelen fiatal nő fürdik, a ruháik szétdobálva a parton. A lányok észreveszik és kikiabálnak neki:
  - Ne leskelődjön, addig úgysem megyünk ki a vízből, amíg el nem megy innen!
  A farmer egy kicsit felemeli a vödröt és visszakiált:
  - Nem leskelődni akartam, a krokodilt jöttem megetetni!


   

  előzmény:
  mandula2 (28891)
  2017-01-13  22:34
 17. mandula2
  Offline
  2017. január 13. 22:3428891.

  Galád egy nőszemély! Már megint ilyen későn hozol ilyen ínycsiklandó kajákat? Kapsz egy rossz pontot. Ez ráért volna reggel is!


  Aranyos vagy hogy hoztál kenyérkét meg zsömléket. Ne félj, nem eszem meg mind, testvériesen elfelezzük. Hálás vagyok érte.


  Mielőtt elkezdem írni a hsz-t, miért nem látom az előttem szólókét??? Ki érti ezt?

  előzmény:
  szőrész (28889)
  2017-01-13  21:32
 18. mandula2
  Offline
  2017. január 13. 22:2528890.

  Felébredtem. Olyan jókat tudok szunyálni vacsora után.


  Vera! Gyerek még az idő, dinszteld meg még ma a káposztát /utána jó nagyot lehet szellőztetni/ és akkor holnap már csak össze kell keverni a tésztával. Na, ugye milyen ügyesen beosztottam az idődet?


  Ha megtalálod a tubusos ragasztómat - Klári szerint valahol nálad van - akkor kiabálj, jó?


  Mi a kávét - ha nincs finom házi keksz - mindig piskótatallérral isszuk. Azért jó, mert nem túl édes, és elég kicsi. Ha meg egymás mellé teszed, máris kész a süti alapja, rá egy krémet, be a hűtőbe, aztán később, vagy másnap már ehető is.


  Amikor felébredtem, az első ami az eszembe jutott, hogy elneveztem a kócost.


  Kócos káposzta: ezentúl KÓCOSJULCSI lesz a neved. Így legalább nem keverem össze a többi káposztával. KÓCOSJULCSI és punktum.


  Utcát bárkiről elnevezhetnek, na de egy ételt? Ez ám a karrier!


  Jó nagyot lapátoltam, jó volt a friss levegő meg a mozgás is, bár ha meggondolom, hogy a vállam fájdalmára még álmomból is felébredek... most meg nem volt mese, csinálni kellett. Nem baj, nemsokára itt a tavasz, csak addig kell kibírni.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.

  előzmény:
  arirangarirang (28886)
  2017-01-13  18:06
 19. szőrész
  Offline
  2017. január 13. 21:3228889.

   


   Megígértem, itt vannak a képek a Gombócos káposztáról, nálam így készül, sok fokhagymával.


   


   

  előzmény:
  szőrész (28879)
  2017-01-13  12:49
 20. szőrész
  Offline
  2017. január 13. 19:2828888.

   


   Klári, ez én sajtom is egy edényben kötött meg, ki győzné disznógyomorral? Felét az előbb ajándékoztam el az ifjaknak, amikor mennek a dolgozóba, akkor úgyse fokhagymázhatnak, most hétvége van, lehet.


   


  Holle anyó ma igazán kitesz magáért, már megint zuhog, ez most meg már is marad, alatta a puklis jég, rajta a mindent eltakaró hó, ajajajjjj lesz csúúszka holnap. Süvítenek majd a mentők.


   


  Donovaly/Doval-ban, most is síelnek, Jár a sílift, járkál a ratrak, simítja a pályákat, holnap-holnapután,  nagyüzem lesz.


  Webkamerák


   


   

  előzmény:
  Tete (28880)
  2017-01-13  13:21
 21. szőrész
  Offline
  2017. január 13. 19:0528887.

   


  Évi, hoztam neked kenyeret, jó lesz? Ha jó, ha nem jó, én nem sütök most másikat, éjjel lesz, mire elkészül.


  Képes vagy és megrágod a csücskét, akkor hogy alszol majd? Addig itt leskelődhetsz az üveg tetőn keresztül.


   


  Jóvanna, egy zsömlét elmajszolhatsz, de a többit igazságosan felezd meg Istvánoddal!

  előzmény:
  mandula2 (28882)
  2017-01-13  14:36
 22. arirangarirang
  Offline
  2017. január 13. 18:0628886.

  Cálka=cékla


  A kócolt káposztát, én se úgy csináltam, ahogy a recept van, de úgy is finom lett. Szalonnazsíron vöröshagyma dinsztelve, azon az oldalas, mindkét fele pirosra, rá 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, törött bors, víz, káposzta.


  Na, mit mondott mama erre a nagyon fincsi ételre?


  SAVANYÚ!


  És ő azt álmodta, hogy káposztás tésztát főzött és nem főznék-e holnapra neki káposztás tésztát.


  De, főzök. Hogy emiatt nem fogok sütni, nem baj. Kit érdekelnek a gyerekei, mikor anyós káposztás tésztát enne!


  Végre megtaláltam a sütit, de nem lesz rá idő, mert kicsit romos a tűzhelyem, és ha a lapokat használom, akkor nincs addig sütés. Lehet, hogy hajnalban kelek megint?


  Nem mertem kávét inni reggel, mivel napok óta fáj a fejem, álmos is vagyok egész nap.


  Keresek új édességnek valót, hátha nem lesz reggelre vaj.


   

  előzmény:
  arirangarirang (28885)
  2017-01-13  17:46
 23. arirangarirang
  Offline
  2017. január 13. 17:4628885.

  Abszolut nem így szoktam sütni a halat. Besózom a szeleteket, serpenyőben olvasztok vajat, bele a fokhagymát, petrezselymet, abban pirosra sütöm a halat, egyik felét, másik felét, kész. Nem sütőzök, de az étteremben is így csinálták, mert megkérdeztem.


  Van, hogy petrezselymes krumpli van hozzá, van, hogy sóban-vízben kocka, vagy krumplipüré, mikor milyen kedvem van.


  Mégse főztem meg semmit sem előre, mert apa későn érkezett meg a hússal, a paradicsom sem akart kiolvadni, még mindig jeges a közepe, nagy ásványvizes flakonban volt a mélyhűtőben. De végülis nem egy ördöngősség, megfőzni a tölteléket, a szósz ahhoz képest 5 perc. Külön főzöm a gombócokat, meg ha van a paprikába töltötteket is, és azzal a vízzel engedem fel a paradicsomszószt, csak ennyi.


  Találtam egy piskótatallér nevű aprósütit, kedvemre való, mert kavart tészta, de apa nem hozott vajat, margarinnal meg a lányomnak nem merem. Vajból is meg van határozva melyiket használhatom, és persze mindig az nincs ami kell.


  Mondom 2 kg darálthús, erre 3-t hozott. Nem baj, elteszem. Úgy szoktam, hogy bekeverve rakom el a fagyóba, mielőtt még beleteszem a rizst vagy a kenyeret, akkor lehet belőle fasírt is.vagy levesbe gombócka, vagy bármi amibe darálthús kell, amit én nem szeretek.  de a többiek szeretek, hát csinálom.


  Igen, a cálkának egy baja van, hogy piros. Evéskor nem zavar, de amikor még a hátam közepe is céklalés, azt nem tudom megérteni.


  Apa nincs a toppon ma, akartam lapátolni, de nem találtam a hólapátot, és nem mondta meg hol van, mert hozta a kollegát aki eltolta a havat. A kutyák 1x voltak ma kint, hosszasan guggoltak, de mivel hasig süllyedtek a hózagyvalékban, nem akarnak kimenni. A nagyobbik, olyan óvatosan jött vissza, csúszott a tappancsa, a kicsi átrohant mindenen, kis hebrencs. Szomszédkutyit megint egész napra kizárták ebben az esős, latyakos, havas időben,  még mindig nincsenek itthon, szegény pára, meg kint ugat a kapu előtt, hogy engedjék be. Azoknak ugathat a szerencsétlen. Én meg mérges vagyok rájuk.


   

  előzmény:
  Tete (28884)
  2017-01-13  15:39
 24. Tete
  Offline
  2017. január 13. 15:3928884.

  Tudomtudomtudom hol van, elbújt Vera zöldborsója meg petruskája mögé. Ott keressed. Elfelejtettem a pótderekamat felvenni, ma meg már úgy döntöttem a többit lapátolja el az ifjúság. Szüntelenül esik, talán egy picit apróbbak a pelyhek. Már nem roggyan meg az ember válla, ha ráesik.


  Vera jó lett a hal. Amikor paníroztam a többit, rétes, hallod réteslisztbe mártottam és elősütöttem olajban. Nagyon jó rétesliszttel panírozni, mert nem annyira mancsos mint a simalisztes. Én a simalisztbe nem szeretek belenyúlni, de ezzel nincs bajom. Aztán betettem tepsibe. Kevertem vajat petrussal, fokhagymával, mint a kijevinél. A felét ráhalmoztam a halacskára és be a sütőbe. Amikor ráolvadt és picit pirult is a hal, akkor megfordítottam és ua. megcsináltam a másik felével is. Hajában főtt krumpli volt hozzá. Új kaja, biztosan elkészítem máskor is. Tadaaaaam.  Főztem teát, tettem citromot, mézet és gyömbért. Fini. A kabátokat nem vittem el, örültem, hogy bírtam menni, mert reggel még nem sok helyen volt elseperve. Pedig nem teszem vissza a szekrénybe nem és nem.


  Mandula, pedig a párodnak nagyon jó lenne a cékla. Mond neki, hogy nem is piros, csak rosszul sikerült a sminkje. 


  Esikesikesik, és csak esik.este majd hívom, izgulok érte.

  előzmény:
  mandula2 (28883)
  2017-01-13  15:05
 25. mandula2
  Offline
  2017. január 13. 15:0528883.

  Fontos!   Lányok, nem láttátok a tubusos ragasztómat? Napok óta elnyelte a föld.


  Nézzétek, ilyen volt a... na mi ez? Körte, vagy esetleg cékla?


  Ilyen most a kert és környéke. Már nem fehér, hanem szürke minden, akkora a köd.

  előzmény:
  szőrész (28879)
  2017-01-13  12:49
 26. mandula2
  Offline
  2017. január 13. 14:3628882.

  Klári ha lapátolsz, utána /meg közben is/ KOSMODISK!!!!!!!


  Julcsi ha már úgyis mész, egyúttal nekem is hozhatnál kenyeret. Akkora a hó, hogy nem nyílik ki az elektr.kapu. Azt hiszem én is megyek lapátolni.  Nálunk még van a mélyhűtőben lencsefőzelék, lehet hogy az lesz + valami hozzá. Éjjel megcsináltam a céklasalátát. Ittam a levéből egy jó nagy pohárral. Hmmm... ha cékla, ahhoz nem megy a lencse. Lehet hogy kénytelenek leszünk megint valamilyen húsos ételt enni??? Férj nem is eszi a céklát, mert... piros! Hogy milyen emberek vannak?!

  előzmény:
  Tete (28881)
  2017-01-13  13:36
 27. Tete
  Offline
  2017. január 13. 13:3628881.

  A receptet kérő hölgynek írtam privátban, de mivel nem láttam a saját levelemet, küldtem megint egyet. Azt sem látom. Válaszoltam, csak nem mükszik ez a csodálatos enelcö.

 28. Tete
  Offline
  2017. január 13. 13:2128880.

  Julcsi, de jó, köszönöm. Most elmentem, vagy megjegyzem a hozzászólás számát. Én is így írtam, de a Te megfogalmazásodban az igazi. Van oldalas is, meg káposzta is itthon........


  Te már fánkot sütsz én meg bejglit. Majd lesz fánk is. Én is szoktam disznósajtot  csinálni, igaz én egy jénaiba teszem, nincs hagyományos módon töltve meg füstölve sem. De teszek bele füstölt paprikát így az íz meg van. A közepébe egy nyelv és akkor husis is, meg mutatós is. Még forralt bort nem csináltunk idén, de bevallom a séta után a tavalyi citromkrémlikőrből becsókoltam két-három-négy-öt-hat-hét kortyot. Vicc vóóóóót. Csak egy kortyikát. Jól esett.

  előzmény:
  szőrész (28878)
  2017-01-13  12:39
 29. szőrész
  Offline
  2017. január 13. 12:4928879.

  A képeket nem vitte át, majd délután, mert itt sem vagyok ám!


  Felhúzom a vízenjáró bakancsomat, nincs tejecském, pedig fársáng van, fánkot ígértem, igaz készült már vízzel is, de a kávéba csak kell egy löttyintés!


   


  Aki gyors, az vághat a disznósajtból, jó fokhagymás, fűszeres, jól csúúúszik rá a forralt bor!


   


  Időjárás: Most éppen hó zuhog, de reggel eső, majd havaseső, ez a jó kabarc meg fog az éjjel fagyni, rücskös lesz és csúszós, a kuttyok négy lába sem lesz elég a megálláshoz.


   

  előzmény:
  szőrész (28878)
  2017-01-13  12:39
 30. szőrész
  Offline
  2017. január 13. 12:3928878.

  Itten van la'!


   
   Gombócos káposzta


  Félkilónyi lisztből kenyértésztát gyúrni, ha megkelt a deszkán elgombócolni, mintha kis zsemléket szeretnél sütni.


   Egy csík oldalas, csontonként felvágva. Nem sóz!


   Üres lábosban a saját zsírján erős lángon jó barnára sütni mind a 4 oldalát.


   Sózni.


   1-2 fej fokhagymát felkarikázva a tetejére szórni.


   Egy kilónyi savanyú káposztát rákócolni.


   Felengedni annyi vízzel, hogy az oldalasokat jól elfedje.


   Hadd főjön kislángon befedve, míg a káposzta félfőtt nem lesz.


   Ekkor ráültetni nem szorosan a kis megkelt zsemléket, és kb. félóra alatt a finom gőzben átfőnek a gombócok/knédlik.


   Kis lé marad alatta azt mammogva kitunkolni!


   A dagasztással szoktam kezdeni, amíg kel, addig sül a hús, majd közben gombócolom.


   Ha megfőzöd kérek kóstolót! 


  előzmény:
  Tete (28876)
  2017-01-13  12:22
 31. mandula2
  Offline
  2017. január 13. 12:2828877.

  Vera! Ott van a névnap a fölső csíkban, csak szürkével. /nálam/


  Már akartam kérdezni, mert izgat,mivel minden nap Férj pirítós kenyér alapra kapja a sajtot és a sonkát, hogy hogy a bánatba tudta hazavágni a lányod a készüléket? Bekapcs. bele a kenyereket, lenyom, ha kész, magától kikapcs. Mit lehet azon elbaltázni????


  Válaszolj, mert naponta ezen tűnődök, amikor a reggelit készítem.

  előzmény:
  arirangarirang (28873)
  2017-01-13  10:23
 32. Tete
  Offline
  2017. január 13. 12:2228876.

  Pedig nagyon számítok Julcsira. Én balga nem mentettem ki az recipéjét, pedig nagyon tetszik. Addig írogattam róla, míg a biztonság kedvéért beszereztem a savanyú káposztát. Lehet, hogy.......


  Ma délután mindenesetre hal lesz. Vera felizgatott a fokhagymás, petrezselymes hallal. Nekem pontyszeleteim vannak. Gondolom abból is lehet, próbának megcsinálom. Elősütöd a halat, mert én úgy gondoltam? Aztán megy a sütőbe és kap egy kis fokhagymás, petruskás vajat. Későn reggeliztem ráér az ebéd korai vacsorának. Diós bejglit készítek, Vera egy rúd elég? Küldök, reggel fogom sütni. Tészta kész, a töltelék kész, pihengetnek.


  Most nézem az M1-en a Hiradót. remélem nem lesz gondja. Új aksik vannak, hólánc kötelező felszerelés. Jáááááááj, hogy nekem állandóan van izgulnivalóm. Persze Nektek is, tudom. Továbbra is változatlan intenzitással szakad a hó. Majd őőőőtözködök és megyek hányni. Hihi


  Nekem is az volt az első a madáretetők feltöltése. Azért a zsebembe tettem a telefont, ha eltanyázok, tudjak segítséget hívni. Én átfogalmazok egy híres mondatot: Legyetek (jók) itt, ha tudtok! Úgy döntöttem ma itt fogok csellengeni. Két lapátolás közt biztosan.

  előzmény:
  mandula2 (28875)
  2017-01-13  11:51
 33. mandula2
  Offline
  2017. január 13. 11:5128875.

  Sziasztok!


  Éjjel kettőkor még ott álltam az ablaknál és gyönyörködtem a hóesésben. Most is olyan tejfehér minden. Olyan a táj, mint a képeslapokon. A hóesést látom, a távolban viszont a hegyeket már nem, legfeljebb a közeli erdőcskét... szóóóval nagyon szép.


  Jöttek a madarak, keresték a reggelit. Mielőtt még mi ettünk volna, felvágtam almát, öntöttem szotyolát, törtem diót, tegnapról maradt főtt répát és megterítettem nekik, mint minden nap többször is. Meg kell mondjam, azért a rigó eléggé pimasz. A cinkéket elzavarja, a vörösbegy még az, amelyik bátrabb a kisebb madarak közül. Borit kiverni sem lehet. Úgy belesimul az ágyába, hogy alig találom, pedig nagytestű kutya. El ne felejtsem - már napok óta itt van - a féreghajtót beadni neki. Van még a finom sült bőrből, amit mi nem eszünk meg, majd abba teszem, összetörve. Nálunk mindenki azt csinál amit akar. /?!/ Na majd teszek róla!


  Klári pont úgy gondoltam a káposzta átöblítését, ahogyan leírtad.


  A Konyhánk szeretettel vár mindenkit /zugolvasó/ aki úgy érzi, hogy "konyhalány" tud lenni közöttünk. Jöjjön, ha van kedve.


  A kávét megittam, köszönöm. Julcsi megint nem tudsz belépni? Merre vagy?

  előzmény:
  Tete (28871)
  2017-01-13  05:17
 34. Tete
  Offline
  2017. január 13. 10:4528874.

  Lányok éjjeltől szakad a hó. Szerintem 15 centinél  már több van. A párommal beszéltem reggel, azt mondta Győrben +4 és szakad az eső. Az vált majd  hóba, vagy a mi havunk esőre?


  Én mindenesetre megtettem a szokásos körömet, vettem kenyeret, zöldfélét. A kenyér felét lefagyasztom, szóval, ha ónos eső lesz tényleg nem mozdulok ki. Aztán annyira tetszett a hó, hogy lementem a Duna-partra is. A hegyek eltűntek, a túlsó part csak halványan látszik. Amikor hazaértem úgy néztem ki, mint egy hóember, de nagyon élveztem.


  Vettem káposztát, mert ki tudja????????

 35. arirangarirang
  Offline
  2017. január 13. 10:2328873.

  Köszi a köszöntést.Régen itt is ki voltak írva a névnapok, most nem látom, de én se szoktam sohase megnézni.


  Apa elment anélkül, hogy pótolta volna a husit a mama káposztájában, igaz tegnap azt mondta rá, hogy sokat tettem, és a kisebbik darabot ettem ki belőle. Annyira finom, hogy ma is azt reggeliztem, a diétás pirítósra tettem a hideg káposztából.  Nyami! Szerintem a húst nem sóztam meg eléggé, mert újabban mindent elsózok, és nem mertem, nem érzem úgy az ízeket, ahogy kéne. Lehet, hogy valamelyik gyógyszer a ludas ebben.


  Itt szakad az eső, szerintem odafagy. Most még nincs hideg annyira. Fújt a szél? mert a székpárna a teraszon lent volt a földön, a fiú kivitte , kint is maradt, de nem kár érte, már ócska.


  Napok óta fáj éjjel a fejem, apa képtelen hozno gyógyszert, pedig jár a gyógyszertárba a mama miatt. Éjjel a fejemre húztam egy sapkát, el is múlt a fájás, úgy nézek ki, mint a "Csengetett mylord"-ban a mindenes szolgáló, de még rajta hagyom, amíg ide nem ér a gyógyszer.


  Kénytelen voltam a porszívóval felszívni a poloskákat, mert nem értem el. A pókhálót a partvissal szedem le, mert a teleszkópos portörlő sem elég hosszú. Még így is fel kellett mászni az ágyra tegnap, mert a sarokban megláttam valami nem odaillőt.


  Most mondja a fiú, hogy már a hó esik. Hatalmas plattyokban, remélem nem fagy le!


  Egyszer olyan jégpáncél volt, hogy a vizsla kutyám nem bírt megállni, szétcsúsztak a lábai. A kerítés mellett közlekedett mindenki, kapaszkodtunk.


  Délután megfőzöm a töltött paprikát, addig még keresgélek valami süti után, de azt hiszem nem sütök.


  Sziasztok, tevékeny napot kívánok!


   


   

  előzmény:
  Tete (28871)
  2017-01-13  05:17
 36. Tete
  Offline
  2017. január 13. 06:0328872.

  Lányok, főleg Julcsi. Szolgálati közlemény!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Valaki kérte tőlem a kócolt káposzta receptjét. Leírtam, hogy hogyan kell csinálni, de én nem tudom olyan ízesen visszaadni, ahogy Julcsi leiratában szerepel.  A hölgy olvasgat minket a háttérből, tetszik neki a stílusunk, bátorítottam, hogy jöjjön közénk. Arról nem is beszélve, ha a "kócolt káposzta" megtetszett neki "rossz ember" nem lehet. Vicc vóóóót.

 37. Tete
  Offline
  2017. január 13. 05:1728871.

  Sziasztok, ne izguljatok, ez a péntek csak szerencsés lehet. Iszonyat, hogy naponta kezemben van a naptár, de a névnapot soha nem figyelem. Akkor Mandula nyomán én is Boldog Névnapot kívánok Vera, ismeretlenül a lányodnak is. Jó bulizást szombaton.


  Itt a kávé,, ha nem fogy el, ennyitől én sem kapok még szívdobogást.


  Vera, Mandula arra a lére gondolt amiben kimostad a káposztát. Azt félretesszük, én csak akkor szoktam kiönteni, ha már kész a kaja, és biztosan nem kell a cuccból hozzá. Ezért nem "nagymosást" csinálunk, csak kevés vízben mossuk ki a káposztát. A húst pirítás után sózni kell, és mégis sótlan lett a végeredmény? Lehet nagyon kimostad a Mama miatt.


  Kortyolgatom a kávét és azon agyalok, hogy a sok havat a lumbágós derekammal, hogy fogom eltakarítani? Na, majd megoldom valahogy. Mert senki nem fog azért korábban kelni, hogy ellapátolja, meg a Mama úgy is itthon van meg ráér. Meg kell neki a mozgás. Szinte hallom.


  Remélem a páromnak normál útja lesz. Németország, Ausztria már Európa. Attól errefele már nem annyira.


  Tegnap megérkeztek az első idei csekkek, de ellesznek itt a melegben még pár napig. Nincs szándékomban emberekkel zsúfolt helyre menni. Amikor hallom, hogy az idősekre veszélyes, akkor elsiklok a tény felett, pedig sajna már magamra kell venni. Ez van na. Vigyázzatok magatokra, nem játék az elesés.Z-be nem jár senki, leállt az átépítés is. Szerintem valamikor Karácsony előtt voltak körülnézni csak.


  Én is állandóan takarítok, pedig sokat vagyok egyedül. Igaz a gyerekek "berongyolnak" csizmával. Télen azért van az előszobában szőnyeg. Nálunk is az első a fenyőtüske amit behozunk, aztán jön az a repülős valami a szomszéd hársfájáról. Ne porszívóval gyilkold a poloskákat. A gyerekek múltkor valami macskakaját vagy mit porszívóztak fel és nem jöttek rá mitől van büdös a lakásban. A porszívótól volt. Aztán olyankor náluk is a fiam reszortja a kitakarítás.

  előzmény:
  arirangarirang (28870)
  2017-01-13  00:19
 38. arirangarirang
  Offline
  2017. január 13. 00:1928870.

  Évám, nem volt a káposztának leve, de így pont jó volt kimosva és utánsózva. A mamának külön tettem az adagját, a miénket kivittem a teraszra, aztán megéheztem, és kivettem a mamáéból egy kis húst, mondtam apának el ne vigye így, utána kell pótolni mielőtt elviszi.


  Délelőtt apa behozott fél kiló sáros havat, nem tud lábat törölni. Állandóan telehordja a lakást sárral, homokkal, fenyőtüskékkel, levelekkel, pont mint a földszinteseim. A szél is befújja ajtónyitásra a fenyőtüskéket, állandóan térdig járunk a koszban. Mindegy hogy 2 napja, vagy 10 perce volt takarítva. A kutyákat rászoktatta, hogy kis darabka kenyérhéjat kapnak, az a cumi, a csöpp szájukkal azt se nagyon tudják elrágni, beviszik a szobába, és ott aztán minden tele morzsával. Azért vettem a kicsi porszívót, Mikor a vizslánk bent lakott, akkor is minden nap porszívózni kellett, mindegy kiskutya, vagy nagy koszolnak.


  Köszönöm a névnapi jókívánságot, azt hittem szombaton van, már úgy megkevertek a gyerekek ezekkel az időpont tologatásokkal.


  Ráadásul péntek 13.


  Vigyázzatok magatokra a 13.-a miatt!


   

  előzmény:
  mandula2 (28868)
  2017-01-12  21:21
 39. arirangarirang
  Offline
  2017. január 13. 00:0428869.

  A paradicsom magában is hashajtó, ha még túrósat csinálok utána, a kertbe is futhatunk ki, mert itt lent csak 1 rötyink van. Lehet, hogy nem sütök semmit, egyébként is elrontották az egészet szombatra áttevéssel, mert el akartam menni végre itthonról, hogy veszek valamit a lánynak, őt is úgy hívják hogy...


  Holnap megfőzöm a töltött paprikát, legalább nem kell kapkodni. Aztán lehet, hogy kitalálok még valami sütit is.


  Errefelé egyáltalán nincs rum, azt mondják nem éri meg tartani, mert nem viszik, sütibe is az aroma fogy. De én olyat nem vehetek a lányom miatt, ne már az anyja mérgezze meg, mit tudom én, hogy allergiás-e rá, vagy nem. Az ő allergiája nem egy egyszerű kis kiütéses izé. hanem komoly ájulással kísért dolog volt, apja vitte a kórházba, és amikor kihúzta az autóból a bejáratnál, elájult. Jó, hogy én nem voltam ott, mert én olyankor megkeményedek, mint a szikla, csinálom amit kell, mindenkinek lelketlennek tűnök, aztán mikor vége, leeresztek, mint a lufi, és engem kell ápolni.


  Mi nagyon szeretjük a fokhagymás, petrezselymes, vajas halszeletet, krumplival. Egyszer egy Sóstó nevű helyen ettünk, de hogy az hol van, azt már nem tudom. Nagyon hamar kész van, és szép pirosra kell sütni, isteni!


  Csak a fele-fele réteslisztből csináltam nokedlit, mert másnap inkább kuszkuszt csináltam magamnak, a fiúk megették a maradékot.


  A legnagyobb hidegben én is ablakot pucoltam a konyhában, ráfagyott a víz. Nem volt felhúzva a roló, és vagy 10 db. mezei poloskát porszívóztam le a szúnyoghálóról, a porszívóban elkezdtek bűzleni, majd elhánytam magam, aztán apa kivitte a géppel együtt őket, és kiöntötte, de ma már az én szobám ablakán is császkál egy, a roló és a háló között. Nekünk csak az emeleten van felhúzható hálónk. Ezt a dögöt holnap kiírtom, mert nem szeretném ha bejönne.


   

  előzmény:
  Tete (28867)
  2017-01-12  20:12
 40. mandula2
  Offline
  2017. január 12. 21:2128868.

  Sziasztok!


  Vera, írtuk már, hogy a káposztát ha kimossuk, a levét eltesszük, aztán ha kell, lassan adagoljuk vissza, ízlés szerint. Ha sózod, attól még nem lesz ugyanolyan, mintha az eredeti levével főznéd meg. Én is - mint Klári - valamilyen kelt tésztát adnék a paradicsomos szósz után. Nem is tudom milyen rum lehet az, amelyik ennyire drága lenne? Én meg kivit nem látok sehol, pedig már nagyon ennék.


  Ma enyhült az idő, így aztán jól felöltözve, végig letöröltem kívülről az ablakokat, teraszajtókat. Bori nyoma mindenhol, ameddig felért, meglátszott, sáros tappancs formájában. Nem tudom miért mindig januárban jön rám az ablakmosás? Remélem nem követem a hagyományt, és nem leszek beteg. A múltkori kiszaladgálás után csak egy kis orrfolyás, és belső melegség volt, láz nem.


  Ma elég későn ébredtem, méghozzá telefoncsörgésre. Mivel felriadtam és azt sem tudtam hogy hol vagyok, olyan erős fejfájást kaptam, ami kitartott egészen estig, sőt... még most is érzem. Mondtam már, hogy "kedvencem" az olyan telefonáló, aki csak köszön, de nem mondja meg, hogy kicsoda?! Szerintem ez.... mintha fájna, hogy megmondja a nevét. Még akkor is, ha barát, vagy rokon. Miért gondolja úgy, hogy a hangja a fülemben van? NINCS!!!


  Vera a holnapi névnapodra már most gratulálok, minden jót kívánva.


  Klári meddig leszel szalma? Pár napja kérdeztem, hogy kijártok-e időnként Z-be? /azt a bekezdést az nlc már elnyelte, a többi kérdésemmel együtt /

  előzmény:
  arirangarirang (28866)
  2017-01-12  19:44
 41. Tete
  Offline
  2017. január 12. 20:1228867.

  Igen ez az 502  jött be párszor, aztán akkor én is feladtam. Szerintem ecccerűű a kócolt, meg nem is tart sokáig. Múltkor krumplisgombóccal csináltam, igaz aprókákkal, de jó lett. Most holnapi főzésre halat vettem ki, igaz még nem tudom mi lesz belőle, rántott, gombás, sajtos, ki tudja, majd megálmodom.


  Kaptam egy nagyon ígéretes csirkecomb receptet, most az izgat, de majd csak akkor készítem el, ha itthon lesz.


  Eddig a hideggel riogattak, most a hóval. Elvégre tél van, mikor legyen hideg meg essen a hó, ha most nem.


  Selejteztem ki kabátokat, de ki a bánat fogja elcipelni a fogasos helyre?


  Paradicsomos után? Nekem krémes süti biztosan nem. Esetleg valami kelt? Túrós batyu? Lusta asszony rétese? Hamis túrós? Nem tudom miért csak valami túrósat tudok elképzelni. Tényleg fogalmam nincs miért ezek ugrottak be, de mind túrós. Nehéz dolog, mert a töltött paprita is édes. Nálunk édes után a sós megy. Finom lett az újrahasznosított  paradicsomszószom. Kiváló kaja lett belőle. Be sem töltöttem, csak gombócoltam meg belefőztem két fél paprikát. Meséltem, hogy múltkor nagyobb darabban sütöttem meg az oldalast és szerintem sokkal finomabb lett?


  Kipróbáltad a nokedlit réteslisztből?

  előzmény:
  arirangarirang (28866)
  2017-01-12  19:44
 42. arirangarirang
  Offline
  2017. január 12. 19:4428866.

  Remélem most nem jön ki valami 502-s hibaüzenet, ha ezt ki tudják írni, nyugodtan kiírhatnák mi a hiba oka, mert ezt úgyse tudja senki. Vagy azért csinálják?


  Szóval délelőtt megírtam, aztán eltünt nlc-stől mindenestől. Be se jött az NLC eddig, az elmentett könyvtáramból sem.


  Kérdeztem volna, hogy csináljátok a kócolt káposztát, gombóc nélkül, de aztán megoldottam. Nem egy rövidtávú kaja, fél 5-re lett készen. Ettünk tojást ebédre, a káposzta nagyon finom lett, mamának már különválasztottam az ételhordójába, a maradék a teraszon várja a holnapi felmelegítést.


  Érdekes oldalast vett apa a múltkor, nem volt benne egy csont sem, pár hosszú porcikán kívül a kutyusok örömére. Annak a végeit vágtam le, szép eléggé sovány, inkább a dagadóra hasonlító húsdarabok lettek, 3x30 cm-k.Felvagdaltam, és abból lett a husis rész. Káposztát után kellett sózni, mert kimostam a mama miatt. Mondtam, hogy jobban szeretem, mint a töltött káposztát, diétásabb is.


  A családi összejövetelek időpontjai mindig vándorolnak errébb-arrébb. Úgy volt vasárnap, most már szombat, így aztán nem lesz puncstorta, mert annak már ma el kellett volna készülni, aztán még rum sincsen. Milyen süti megy a paradicsomos szósz után? Töltött paprika lesz a vejem kérésére, saját készítésű paradicsomléből.


  Aludjatok jól, jóccakát!

  előzmény:
  Tete (28865)
  2017-01-12  17:17
 43. Tete
  Offline
  2017. január 12. 17:1728865.

  Sziasztok.


  Tegnap éjjel esett vagy hajnalban, de reggel fehér volt minden. aranyos volt, indulás előtt, mindent letakarított a hótól.


  Mostam, takarítottam. Minden maradék elfogyott, hála az égnek. Úgy szeretek főzni, ha el is fogy. Persze ritkán van ilyen, de most sok minden összejött azt meg utálom. Még van a fagyasztóban pár dolog, amit még az ünnepre vettem, azokat fogom megfőzögetni, ne öregedjen a hűtőben. Van oldalas, tyúkcomb, bőrös malac és hal. Amikor a párom indult, kikisértem és amikor bejöttem az volt az első, hogy levettem a termosztátot két fokkal. Én nem vagyok annyira fagyos. Úgy gondoltam, mivel minden van itthon sehová nem megyek vásárolni, ha a kenyér kifogy azt is sütök. Kicsit spórolok legalább, meg akkor apadnak az itthoni készletek. Lassan már eljön a január közepe, majd csak kimászunk a télből. Apropó, itt taglalták, hogy ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, hogy a "dögök" elpusztulnak a hidegben. Poloska, kullancs, katica átvészeli. Maximum pár szúnyogfajta száma apad, de a "rusnya dögök" túlélik. A pesti patkányszaporulatnak sem árt. Hiába örülgettünk, meg viseljük ezért szívesen a hideget. A mi fenekünk befagy az övéké nem. Már influenzajárvány is van. A tél örömei. Kávét nem küldtem, mert csak az én vérnyomásom szökik az égbe a sok kávétól. Á nem azért, csak el voltam foglalva az útnak indulóval. Még van Zserbó, kér valaki?

 44. mandula2
  Offline
  2017. január 11. 22:3628864.

  Sziasztok!


  Jó estét, felébredtem. Korán vacsoráztunk, ma nem főztem, hanem vettem csirkecombokat /grill/ meg finom kenyeret, franciasalátát. Jól belaktunk, aztán egy "picit" ledőltem... úgy látszik kellett, mert most ébredtem fel. Vera most olyan fejfájós idő van, ne izgasd magad, csak túl kell élni. Írtam a hentesünkről, akinél olyan naggggyon finom kis vödrös csemege uborkát lehetett kapni. Állítólag meghalt a bácsi aki szállította, nem lesz többet. Így van ez, ha valami beválik, biztos hogy nemsokára vége lesz.


  Megfőztem a céklát, de kitettem hűvös helyre. Várjon a sorára, majd holnap megcsinálom.


  Vera ne legyél irigy, amennyi nekem kellene /haj/ annak a hiánya neked meg se kottyanna. Igaz, Julcsi is adhatna, neki is van bőven.


  Ha nekem annyi hajam lenne mint a nagynénémnek volt...!!! Idős korára sem volt egy ősz hajszála sem, és mindig ki kellett vágni a sűrűségéből, mert annyira húzta hátra a fejét a hajtömeg. Kontya volt, amikor kibontotta, a fenekéig ért a haja. Nem is értem, hogy lehet ilyen különbség két testvér között? Nagyanyám haja mint a pókháló, a testvérének pedig sűrű hajzuhatag.


  Rumban nem vagyok otthon, mert bár mindig van itthon, senki nem issza, azért tartom csak, ha esetleg krémbe vagy pürébe kell tenni.


  Nem tudom mennyivel lett olcsóbb a tojás, de én tegnap - pedig az már idén volt - a Sparban u.annyiért vettem, mint tavaly. 44,90/db


  Tegnap tényleg nem voltál a Konyhában. Aludjatok jól, jóccakát.

  előzmény:
  arirangarirang (28863)
  2017-01-11  19:39
 45. arirangarirang
  Offline
  2017. január 11. 19:3928863.

  Azt hiszem nekem is kevesebb hajam van, vagy jobban őszül, és kilátszik, de valami nem stimmel.


  Kerestem mit írtam tegnap, de lehet, hogy csak gondolatban írtam, nem hiszem, hogy eltűnt már az enyém is.


  Ma palóclevest csináltam a maradék csirkepöriből, mamának zöldbab főzelék botmixerrel pürésítve, mert annyira tiltakozott a pürék ellen, aztán mióta egyszer mégis megcsináltam, azóta kéri.


  A bab sem és a pörkölt sem volt elég, így összeházasítottam őket, kis tárkony, ecet, és nagyon fincsi lett. Krumplit nem tettem bele.


  Készülök fehérboros almalevest csinálni, de ahhoz mit, ami laktató, és mindenki eheti? Tudtátok, hogy nem lehet rumot kapni? Egy helyen volt, 3000Ft 2dl. Ezt túlzásnak tartom, igaz, hogy a lányom sütijébe nem tehetek mindenféle vackot, és aromát sem, de nagyon drága a 3000 ft. 2 deciért. Puncstortát tervezek vasárnapra, de mit tehetnék bele rum helyett?


  Egész nap fáj a fejem


  Jóccakát mindenkinek!

  előzmény:
  mandula2 (28861)
  2017-01-11  12:02
 46. arirangarirang
  Offline
  2017. január 11. 18:4328862.

  Úgy emlékszem írtam tegnap, vagy mégsem? mert nincs itt.

  előzmény:
  Tete (28858)
  2017-01-10  21:40
 47. mandula2
  Offline
  2017. január 11. 12:0228861.

  Jó reggelt /pardon, most látom hogy mindjárt dél lesz/. A kávét megittam, köszönöm.


  Már megjártam a fodrászatot is - éva szalon -.


  Most egy kicsit világosabb árnyalatú lesz a hajam, mert sajnos az elmúlt stresszes hónapok nem múltak el nyomtalanul,


  nagyon sok hajam kihullott, mondjuk a negyede. Vera adhatnál a tiedből!!!


  Mai programot még nem tudom, délutánra, estére mondják a havat, ill. az esőt. Most szépen süt a nap, azért így más az ember


  hangulata.

  előzmény:
  Tete (28860)
  2017-01-11  07:01
1 2 3 4 5