Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2015-11-25 01:5325939.

  Na, tudtam, hogy kifelejtem a karfiolt. A múltkor szeletekre vágtam a fejet, és serpenyőben kevés zsírban megpirítottam mindkét oldalát, nagyon ízlett, és 5 perc alatt kész volt, de nyersen is nagyon jó, olyan, mint a karalábé. Nekem sajna már figyelni kell, hogy a lehető legkevesebb liszt szerepeljen a kajában. Kenyeret már nem eszem, reggelire még 2 kifli lecsúszott 1 bögre tejjel, de majd azt is mérsékelem. Inkább este van problémám. Ezt a levest is azért ettem, mert nem bírtam már magammal, hiába ettem gyümölcsöt, főzelékből kihalászott zöldbabot, semmitől se laktam jól.

  2015-11-25  00:59
  mandula2 (25937)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 2. 2015-11-25 01:4625938.

  Olyan hülyeség, hogy csak oda lehet visszapörgetni, akinél bejelölöm a választ, holott mindenkinek szeretnék valamit írni, csak elfelejtem.


  Julcsi a kabátom ujját felhajtottam, annyira nem sikerült jól, mert nem vágtam le belőle, hanem lebontottam a bélést, és a rávarrt mandzsettának a szélénél belülre visszahajtva felvarrtam. Így egy gépi varrás látszik. Rávasalt vatelin van benne, és egy-két helyen nem a vatelinba, hanem a steppelés cérnájába szúrtam a tűt, ott picit húzódik, de mivel steppelt anyag, csak az veszi észre, aki keresi a hibát. Még jó, hogy kifordítottam az ujját, az egyiknél nem volt összevarrva a bélés, azt is összevarrtam.


  A nadrágnak is ez lesz a sorsa tudom jól, csak nem szeretek varrni. Gyerekkoromban nyári munkám a nadrágfelhajtás, szoknyafelhajtás, bélésbevarrás az ujja végén, és ilyen egyszerűbb szabómunkák voltak. Ja és a zakók elejébe a vászon belevarrása. Azt apu rávasalta valami ragaccsal, és valami különleges varrással kellett összevarrni a vásznat egy vékonyabb vászonnal, az egyiket kanavásznak hívták, volt egy külön megnevezése ennek a műveletnek. Majd eszembe jut.


  Egész nap el akarok aludni állva, most meg felébredtem.


  Mi régen úgy tettük el a muskátlit, hogy kiszedtük a földből, és újságpapírba csomagolva fellógattuk a pincében a csőre. Tavasszal kiültettük, mindig szép lett, és kihajtott, és virágzott. A társasházban a speizban lógtak.


  Ma zöldbabfőzelék volt rántott csirkemellel, kicsit fokhagymás lett, mert pont akkor telefonált a gyerekem, és a fhagymát odakapta, viszont apa már elindult a kajáért, és nem csináltam új rántást.


  A töltött paprikát én is gombócosan csinálom, de van benne fejenként 2 paprikába gyömöszölt is, 1 ebédre, 1 vacsira, vagy másnap ebédre.


  Húsvétkor mikor annyira betegek voltunk, akkor volt töltött paprikusz, és nagyon rosszul lettem tőle, jó darabig nem is főztem, de már újra szeretem. Kicsit savas, be kell venni gyógyszert.


  Holnap lecsó lesz virslivel, azt hiszem frissből az utolsó az idén, drágább volt mintha pörköltet főznék, nem is kívánom, de apa akar enni, hát megfőzöm.
  Találtam göndör tésztás levest a múltkori bevásárlásbeli zacskók között, kihullott a hajam olyan erős volt. Ahogy ettem, öntöttem bele a vizet, hogy meg bírjam enni, mert a múltkor sok vizet öntöttem hozzá, most meg keveset. Rengeteg volt a tészta, csak a felét tettem bele, majd valami magyaros levesbe belerakom egyszer a maradékot.


  Most lefekszem, rá se nézek a játékokra, mert ezen a héten minden éjjel 4-ig, 5-ig játszottam, nem bírtam abbahagyni, csoda ha álmos vagyok?
  Jóccakát, sziasztok!


   

  2015-11-24  22:18
  szőrész (25935)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 3. 2015-11-25 00:5925937.

  Jönnöm kellett,mert olyan finom illatokat éreztem.Nanáááá hogy savanyúság, ráadásul milyen gyönyörűek!!


  Nyertél, tényleg nyeltem.


  A töltött paprika nálunk is paprika nélküli húsgombóc /Férjnek/, de én a paprikát is szeretem,ezért magamnak abba teszem a tölteléket.


  Nálunk ma maradék húsleves volt, Férjnek grenadirmars, magamnak meg,mivel volt egy kis fej karfiolom, megsütöttem jó tejfölösen,sajtosan, sonkásan, egyszóval nyami szósszal leöntve,be a sütőbe,  aztán onnan a fele a pocakomba. Nagggyon finom volt, régen ettem már karfiolt. El is feledkeztem volna róla, ha Klári nem írja, hogy levest főzött belőle.


  Ma nem sokat lendítettem a ház körül, mivel tegnap több mint egy órán keresztül hordtam le a fönti teraszról,meg a kertből a nehéz ládákat, benne a muskátlikkal, leanderekkel. Még meg is veregettem a vállamat, hogy milyen jól bírtam, aztán mára nem tudtam, hogy mitől fáj a derekam, meg a karjaim?


  Minden évben megfogadom, hogy jövőre aztán egyre kevesebb lesz amit cipelni kell, de jön a tavasz, és én megint nem bírok magammal.


  Hááát Julcsi az úgy volt, hogy kerestem ma valamit a mappák között. Nicsak! Már megint kit, ill. mit találtam?


  Fotókat, sztárfotókat. /Ittten volt egy felsorolás, amit aztán kitöröltem, de közben irigykedtem egy sort/ .


  Édesem nálunk a délelőtt mással telik el, az egomi Főteret olyan korán még nem láttam, a piacot meg pláne nem.


  képek: 1.   sütésre várva


              2.  jól megpirítva, irány az asztal, onnan meg....


  Aludjatok jól. 


   

  2015-11-24  22:44
  szőrész (25936)
  előzmény:
 4. 2015-11-24 22:4425936.

   


  Évi ne izélj már!


  Pite helyett töltött paprika?


  Gondokat okoz, úgyhogy néha nagyon szelíd paradicsom mártásban húsgombóc, de paprika nélkül.


   


  Egomban sokszor jártok, menjetek egyszer szombaton reggel és a főtéren találjátok a nagyon jó piacot. Jópárszor voltunk már ott. Nyáron vettünk hurkát kolbászt és megsütöttük a remoskában, sokan jártak felénk az orruk után akkor.


   


  Ühüm, emlékszem a fotóra, azt ilyenkor emlegetni...na megállj csak! Küldök a piacról, van egy füstölt húsos-szalonnás-kolbászos, meg a savanyúságos, nyelni fogsz!


   

  2015-11-23  00:03
  mandula2 (25931)
  előzmény:
 5. 2015-11-24 22:1825935.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Most jövök a TV3 elöl, ma volt Az Onedin család című tengeri kélgyó első része, amit persze csak az utolsó 10 percben sikerült nézni.


  Érdekes, én fekete-fehérre emlékszem... mindegy, holnap lesz a következő rész.


  Az esővizes hordók tetején reggel jég volt, a növények meghajoltak a fagy előtt. Megérkezett, a tél, hajrá abált szalonna, kocsonya és töltött káposzta.


  Mai ebédünk: sárgaborsó leves, túrós tészta, ozsonnára bundás kenyér. Fázott szegény kenyér, bundába bújtattam, jól megsütögettem. Régen volt már.


   


  Vera volt, de elköltözött. Nadrágot kívülre felhajtod-tűzöd, ahogy jó, illegeted magad a tükörben, vagy megnézeted valakivel, utána meg krétázod és befelé fordítod, onnan már megy. Ma már mindent csak végigvarrnak géppel, még bontani is kín.


   


  Most voltam kinn, behoztam az érlelt paradicsomokat és a körtéket, nehogymár! Még megfáznak és végük, de nekem is mint a botnak, nem azért bajlódok velük, hogy aztán a komposzton végezzék!


  Még nem fagy, de már csak 0 körüli a hőmérséklet. Hehehe azt írja, az UV sugárzás elhanyagolható.


   


  Kínai mondóka: Kend csöcse kint csüng, csak oda tekincsünk!


   


   


   


   


   


   


   


   

  2015-11-24  11:45
  Tete (25934)
  előzmény:
 6. 2015-11-24 11:4525934.

  Sziasztok.


  Szombaton az összes virágláda ki lett ürítve. Már háromba meg is csináltam a dekorációt. Most még bogyókkal, termésekkel, tobozzal.


  Majd két hét múlva meg lesz a karácsonyi. Akkor csak kiszedem a mostani cuccot, a fenyőágak maradnak.


  Tegnap moziban voltunk Gergőkével, vasárnap meg bábszinházba megyünk.


  Tegnap hazajövetelkor gyorsan mostam egy adagot, meg bepakoltam a Segéderőt. Mást szinte nem is csináltam. Kaja volt, főzni nem kellett.


  Most kocsonya készül, meg karfiolleves. Megsütöttem frissen a múlt héten begyúrt kekszet.


  itthon van, azaz belföldezik. Jó, hogy megy egész nap, de legalább estére hazaér és itthon alszik.  Neki gondoltam a jó kis forró leveskét, amikor hazaér, biztosan át lesz fagyva. Aztán a kocsonya majd jó lesz a jó kis meleg lakásban, forró teával nyammnyamm.


  Nálunk is gyógyítós a húsleves. Jó is az minden bajra. Nekem meg amikor nyűgöm van, akkor haza kell jönni, mert az már fél gyógyulás.


  Lassan ki lehet rakni a kopogtatót, vasárnap meg az adventi koszorút. Reggel már elég télies volt a hangulat, meg a hőmérséklet.


  Legyen szép napotok. Itt süt meg hideg van.

  2015-11-23  02:04
  arirangarirang (25933)
  előzmény:
 7. 2015-11-23 02:0425933.

  Hahaha!


  Ilyet én is tudok, a kínai hentest hogy hívják? --Mócsinc Csüng Csak


  A többit elfelejtettem. A viccek általában egyik fülemen be, a másikon ki.


  Hát Julcsi, mióta tilos lenne ennem, azóta én is folyton eszem. Ma rántott hal volt, krumplisalátával. Egy lapos csont beleállt a 2 fogam közé, mikor ki akartam szedni beletört. Feszítette szét a fogaim. De sehogyan nem lehetett hozzáférni. Gondoltam, akkor ott maradsz, mert már kezdtem megszokni, Aztán egyszer csak azt vettem észre már nincs ott, megettem egy szem szőlővel.Apa biztosan széjjel szedte volna a száját miatta, az enyémet is akarta, de nem engedtem.


  Kutyusaim nagyon szerették a halat. Egy jó nagy szelettel nem paníroztunk be, azt megfőztem vízben, kiszálkáztam, és az volt az ebédjük. Már nagyon éhesek voltak, korábban szoktak enni, de akkor meg nem hagytak volna békén, mikor mi ettünk, így vártak.


  Nálunk már régen le lettek víve a virágok a pincébe, ki tudta, hogy ilyen sokáig jó idő lesz. Kéne egy varrónő, aki felhajtja a nadrágomat, és az új kabátom ujját. Julcsi nem ismersz valakit a közelben? A nadrágot elvileg meg tudom csinálni, csak bejelölni nem. A kabáthoz pedig mindenképpen kell egy szakszerű varrónő. Elviekben azt is tudom, láttam milliószor, mikor apukám csinálta, de a varrógépemmel lett valami, és eltűnt a szerelő címe. Egyszer voltunk nála mióta megvan a gép.


  Le kell vágni a mandzsettáját, kivágni belőle, és visszavarrni, ha nem bővebb ott már a kabát ujja. De valami hülyén van megcsinálva, mert a bélése le van hozva végig az ujjában, különben fel lehetne hajtani. Tavaszig csak elkészül. Majd holnap megnézem, hogy ha esetleg lefejteném a bélést, akkor fel lehetne-e hajtani, mert akkor ki tudnám vágni a felesleges bélést, egyszerűbb lenne.


  Hozott apa sütit, gyümölcskosár címen, csokis kosárkában volt, azt ki nem állom, kiettem belőle a gyümölcsöt, a kosárkát megette a fiú.


  A torokfájásom elmúlt a koreai erőspaprika pasztától a levesben, lemart minden bacit, úgyhogy alkalmazni fogom, akár húslevesbe is, ha valamelyikünk beteg. Iszonyatosan erős, csak a jalapeno paprika vetekszik vele.


  TVben volt egy műsor, Peruban, vagy hol termelik ezeket a nagyon erős paprikákat, a lüke riportersrác leharapott egy fél ilyen paprikát, és majd meghalt, nem kapott levegőt. Erre mondják, aki hülye......


  Megint nem vagyok álmos, már éhes sem, mert megettem még egy szelet halat az előbb.


  Szép álmokat, sziasztok!

  2015-11-23  00:18
  mandula2 (25932)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 8. 2015-11-23 00:1825932.

  Vera ezt a viccet neked hoztam, bár tudom hogy ez kínai.


  "Egy kínai iskolában farsang van.


  A gyerekek készülődnek.


  -Chuan lesz az indián, Lee a hóember, Cheng a telefon."  Van másik is, de ne tiltsatok ki a Konyhánkból :


  "Kissné Miamiban szilveszterezik. Egy üzletbe betérve rémülten mutat a pulton egy bogárra.


  -Jaj, istenem, csótány!


  -Igen, asszonyom - bólogat egykedvűen a kereskedő -, ez Florida...


  -Micsoda? Maga név szerint ismeri őket?!


                      ------------------------------


  Na akkor még pár kép

  2015-11-22  00:09
  arirangarirang (25927)
  előzmény:
 9. 2015-11-23 00:0325931.

  Sziasztok!


  Julcsikám sajnálom hogy a pitéből nem kaptál, de itt van töltött paprika. Igaz hogy abból Vera kért, de egy kis kóstolót te is vehetsz belőle. /nem tudom miért lett sárga a fehér tányér?/


  Mi többnyire a madarasba járunk, ott szoktak kínálni kis falatkákkal, vagy egy új kávéval, stb. Férj mindig kóstol, én meg sem állok. Múltkor viszont nem bírtam megállni, hogy a savanyúságosnál ne kapjak be egy falatka uborkát. A végén vettem is egy üveggel. Sajnos vegyes, a karfioltól a zöld paradicsomon át, az uborkáig minden volt benne.


  Noszlopi finomságok néven árulják. Valamikor tavasszal hirdette magát egy bio piac valahol a környéken. Elmentünk megnézni, hát kb. öt asztalka árválkodott, alig-alig áruval. Azt hiszem azóta már az is bezárt. Hozzánk a Fény u-i piac lenne a legközelebb, de oda bebumlizni, parkolni stb... kész cirkusz. Amikor még a régi helyen laktunk, gyakran mentünk /mentem/ oda, de gyanítom, hogy már mindenhol u.azt a gyümölcsöt, zöldséget, húst kapjuk. Még a budaörsire kellene elmenni, na de az tőlünk a világvégén van.


  A napokban fotóztam még a kertben, mielőtt belepi a hó. Van még  mit takarítani, rengeteg még mindig a falevél.


  Julcsikám én tudom, hogy te mindig eszel. Emlékszel arra a fotóra, amit küldtem? /nem akarok árulkodni, hogy mit és milyen élvezettel, szinte átszellemülve... nyam-nyam /


  Ma a templomban "Szent Erzsébet kenyeret" osztogattak. Kifelé menet mindenki kapott. Én még ilyen finom kenyeret nem ettem.

  2015-11-22  22:17
  szőrész (25930)
  előzmény:
 10. 2015-11-22 22:1725930.

   


   Igen és az az eredeti gondja, hogy viszket a háta. Cumicecid is volt felírva...


   


  Szervusztok leánkák!


   


  Klári menza ügyben kb. hasonlóra tippeltem. Ahol nem főznek otthon, ezért nincs szokva a hétköznapi ételeket, ott a gyerek mit eszik, csak hideget? Felnőtt kérhet sót? Aha! Itt a példa mutatása! Siralom!!


   


  Szombat-vasárnap meg esznek a multiban pizzát, vagy mekit? Esetleg, na ez talán árnyalatnyival jobb, melegítenek valami fagyasztott izét, és tésztára öntik a szószt, vagy konzervet? Nade, erre nem lehet alapozni egy háztartást!


   


  Ritkán megyünk multiba, de ott mit látunk? Mi vesszünk azt amiért célzottan mentünk oda, előttünk, mellettünk meg, tisztelet a kivételnek, dugig rakott kocsik, rengeteg általunk csak vacaknak nevezett tartós izékkel megrakva.


   


  Jó, lehet, hogy az a heti vagy havi adag, de Műkaja, édesség cukros víz, stb.


   


  Évi szokta mondani, neked könnyű piacra jársz. Igen, közel van, de ha messze lenne, akkor is oda mennék, mert azt szeretem. Talán csak heti egyszer, de ott venném meg ugyanezeket, gyümölcs-zöldség, húsféle.


   


  Meg lehet azt tenni egy multiban, hogy kérek kóstolófalatot a sajtból, vagy a kolbászból? Elég baj az, hogy a hurkából még itt sem, mert ugye nyers, de ha én állnék a pult mögött, sütnék otthon pár szálat és adnék egy karikát, hadd kóstolják meg.


   


  Ismerős hozott konyháról zsömlét, szerinte teljes kiörlésű. Én már párszor sütöttem olyat, ez nem az. Talán tettek bele egy marok korpát. Sosem lesz olyan, mint a felfújt hólyag zsemle.


   


  Tetszik a töltelék, most volt húsleves, harmadszorra nekem már nem kellett, gyerekkoromban minden vasárnap... Majd jövőre kipróbálom.


   


  Szoktam rizses fokhagymást karalábé, vagy torma levélbe tölteni, cserépbe lerakosgatom, tejföl és sütöm.


   


  Sütőtökből szoktam tökös-mákos rétest, de sima tökös-fahéjas és diós-tököst is finomak mind.


   


  Évi hol vagy? Már megint főzök és eszek!


   

  2015-11-22  09:34
  Tete (25929)
  előzmény:
 11. 2015-11-22 09:3425929.

  Mellékhatás (kabaré jelenet.)


  Megnéztem Szombathy Gyula a beteg, aki valamire pl. Antivakarint kap. A gyógyszertárban láttam, tényleg van ilyen.

  2015-11-22  00:09
  arirangarirang (25927)
  előzmény:
 12. 2015-11-22 09:3125928.

  Kérdezted a menza kaját. Az én unokám a suliban ebédel. A menyem iskolatitkár Ő is. Azt mondják nem rossz. A kisfiú kicsit válogatósabb, de valamelyiket mindíg megeszi. Meg kell kóstolni, de ha nem izlik nem kell megenni, ez a megállapodás. Pl. a felnőttek kérhetnek sót, de kiviszi a konyhás az asztalhoz és megvárja amíg megszórják az ételt és el is viszi. Tartanak az ellenőrzéstől. A gyerekek élelmesebbek, beosztják mikor ki visz sót. Meg van, hogy mikor van tésztanap, főzeléknapok illetve hús és köret nap. A levesek többnyire a gezemice kategória. Mikor melyik zöldségből van benne több. Hetente többször van gyümölcs. Aki a  hagyományos "jó magyaros" fűszeres kajához van szokva annak lehet, hogy íztelen, de ezek a mai gyerekek nem is igénylik és szokva sincsenek hozzá. Nekem ez a véleményem.


  A bölcsis kaja kifejezetten jó, változatos, az ízeket nem tudjuk, meg a kislány nem is válogatós és szereti is a kis hasát, ő mindent megeszik. Figyelnek rá, hogy teljes kiőrlésű lisztből van a kenyér, sok zöldséget kapnak és sok gyümölcsöt. Csirkét és pulykahúst.

  2015-11-20  23:22
  szőrész (25920)
  előzmény:
 13. 2015-11-22 00:0925927.

  A Körmendi Lászlóra gondolsz?


  A hagymás krumpli az a röszti szerintem, de ha eleve hagymásat esztek hozzá, nem ért veszteség, hogy későn vettem észre amit írtál. Mi általában úgy eszünk, ahogy otthon megszoktam, főleg mostanában igénylem azokat az ízeket. Nem is nagyon főzök más ételeket mostanában. Azelőtt még művészkedtem szakácskönyvből. Apukám meggyanusított egyszer, hogy étteremből hoztuk az ebédet, nem hitte el, hogy képes vagyok olyat főzni.  Egyszer meg, a férjem kollegái jöttek mikor ide költöztünk, segíteni a kertben, akkor főztem fejtettbablevest, és krumplis csigát. Az egyik férfi a kaja végén kezet csókolt, hogy ilyen finomat még nem evett. Egyből híztam 10 kilót.


  Ma úgy jártam, hogy valamiért mindig félbe kellett szakítanom a kajálást. Mire visszamentem megették. Este leraktam egy fél kiflit, mert dolgom akadt, aztán eszembe jutott, de már megették. A pizzás csigámat is megették. Egész nap éhes voltam, mert sose tudtam befejezni a kajámat. Most az előbb mindenki lefeküdt már, eszembe jutott, hogy a héten vettünk a koreai boltban leveseket. Nem olyan, mint Éváé, ez koreai. Megmelegítettem a mikróban, de nem találtam elég fűszeresnek, tettem bele egy jó teáskanál paprikapasztát, szintén koreai. Egyből elmúlt a torokfájásom. Olyan erős volt, főleg tűzforrón, hogy kiugrott a szemem. Ezt biztosan nem ették volna meg előlem. Most nem szopogatok sztrepsilset, majd meglátom reggelre mi lesz.


   


  Szép álmokat, már alig várom a rántott halat, de most nem megyek el mellőle amíg meg nem eszem.


   

  2015-11-21  22:14
  Tete (25926)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 14. 2015-11-21 22:1425926.

  Igen hagymás receptet találtam. Kihagyhattam volna, dehagymás törtkrumplit szokott kérni a kacsához. Szép pirosra sütöttem, és egyben kiborítottam egy tányérra. Az ecetes szilva nagyon finom. Kemények maradtak, nem puhultak meg. Összesen annyit "zabáltunk", hogy megmaradt egy fél kacsa, a másik félnek a melle és egy fél combja. evett egy fél combot, én a szárnyat meg a csontos részét lerágcsáltam. Annyi maradék van, hogy holnap nem kell főzni, de szerintem még hétfőn sem.


  Az ember elolvassa az ellenjavallatokat és már be sem meri szedni a bogyót. Volt egy jó kis jelenet a Sinkovitssal meg a Tábori Nórával erről a témáról. Az most nem ugrik be mi annak a színésznek a neve aki a beteget játszotta.


  Meg az is jó, amikor azt mondják köhögésre hashajtó. Pár nap múlva. Köhög még? Nem merek.


  Ma lehetett kerti hulladékot térítésmentesen lerakni egy telepen. Ha nem volt 30 zsák falevél akkor egy sem. Pedig még a komposztálóba is raktunk. Nagy dió és nyírfa van. A szomszéd hársfája telekhatáron, de a széljárás miatt az összes levél hozzánk hullik. A másik szomszéd mogyoróbokra szintén telekhatáron van, az is minket szeret. Tavasszal takarítjuk azokat a bordó terméseket azt hiszem Krisztustövis a neve a fának. Igaz ilyenkor valamennyit felhasználok az őszi-téli dekorációhoz. Nem morgok, csak leírtam, honnan a nagy mennyiség.


  Sokan eszik a halat rizzsel és tartárral. A közelben van egy ételfutár cég, annál pl.  a tonhal és a harcsafilé azzal van. Mondjuk pontyhoz nem nagyon tudom elképzelni. 


  Jó éjszakát mindenkinek. 

  2015-11-21  20:26
  arirangarirang (25925)
  előzmény:
 15. 2015-11-21 20:2625925.

  Sejtettem, hogy a reszelt krumpli receptek mind hagymásak. Nálunk nem. A hagyma elviszi az étel ízét. Ha hagymás, akkor olyan kaja kell hozzá, ami bírja ezt a fűszerezést. Anyukám sose tett bele semmi fűszert a són kívül, és az alját szép pirosra sütötte, úgy a finom. Persze jó lehet hagymásan is, aki szereti, mi másképp szoktuk.


  Holnap rántott potyka lesz, még nem tudom mivel. Apa állandóan rizzsel akarja enni a halat, ki hallott még ilyet, nálunk sose volt a halhoz rizs, és mióta együtt vagyunk, én se főztem úgy.


  Vívódunk, hogy karácsonykor rántott hal legyen-e, vagy fokhagymás, petrezselymes, vajban pirosra sült, az szerintem finomabb, és egyszerűbb is, és végre nem a megszokott lenne. Ha rántott lesz, akkor majonézes, hagymás krumplisalátát csinálok, azt hiszem holnap is az lesz, az jó még más húsokhoz is.


  Halászlé 24.-én szokott mostanában lenni, mióta nem tudunk annyit enni egyszerre. Azelőtt a rántott hal is 24.-én este volt, és a halászlé is, de már nincs akkora kapacitás. Így 1. nap van a rántott, vagy sült hal, második nap pedig a sült kacsa, vagy csirke. és 2 ünnep között a töltött káposzta, szilveszterkor a kocsonya, elsején a lencse, és a füstölt csülök pékné módra. Aztán 2.-án kéne vigadozni, tortát enni, a szülinapomon, de ez általában diétázással telik, mert annyit eszünk 1 hét alatt.


  Ti mit főztök karácsonykor és szilveszterkor?

  2015-11-21  09:46
  Tete (25922)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 16. 2015-11-21 18:1725924.

  Az exem apja vadászott, sok vadhoz volt szerencsém, de elkészítve. Egyszer kaptuk a nyers kacsát, aminek a levese leesett a tűzhelyről, azt már írtam, egyszer anyunak adtak őzet, pörköltöt csinált belőle, naná, hogy az én tányéromba került a sörét, egy darab szőrös bőrrel, amit behúzott a húsba, naná, hogy nem ettem belőle többet. A lányom esküvőjén volt valami vadragu, nem kóstoltam. Örültem a grillhúsoknak, nyers salátával, mást nem ettem ott. Hoztunk haza bedobozolt maradékokat másnapra, de már nem emlékszem mi volt.


  Nagy ellenszenvem volt a cukor ellen írt gyógyszerrel kapcsolatban, úgyhogy még azóta is gondolkodom, hogy bevegyem-e. Elhatároztam, hogy ma beveszem, olvasom, hogy mikor kell evés előtt, után, nem, közben. Olvasom, ellenjavallat. Ha ionos kontrasztanyagot kapott, vagy kapni fog, egy ideig ne szedje. Na, én csütörtökön kaptam, milyen hatodik érzékem van. Igaz elolvashattam volna előbb is a tájékoztatót, de csak most szántam rá magam. Hétfőn majd telefonálok, hogy mikor szedhetem.


  Fáj a derekam. Nem tudom, hogy a hexensusstól, vagy a vesém, a torkom is fáj, szopogatok sztrepsilst.


  Mi a csudát tud csinálni anyósom 5 lepedővel, 3 dunyhahuzattal, a fene evett, hogy hová teregessem, kitettem a teraszra, de 2 lepedő a szélén van, az oszlopok közé húzott ki apa hirtelen egy madzagot, ha esni fog azt hiszem megázik. Majd megszárad. Nagyon ugrál, már egy hete nem kell neki főzni, ma nyers húst kért, és pörköltöt is és sülthúst is főzött magának. Csak nem szereti a főztömet ezek szerint. Viszont így sose tudom mire számítsak, mert ilyenkor szokott előfordulni, hogy rosszul lesz, és akkor kisfiacskám főzzél nekem tojáslevest. Kisfiacskám meg akkor általában nem azt főz itthon, és abból küld, ami éppen van.


  Tököt csak főzeléknek készítem, manapság nem cifrázom a kajákat. Ha jönnek a lányomék, akkor van bővebb tartalmasabb kaja, főleg mióta kiderült ez a cukor, inkább visszafogom magam.


   

  2015-11-21  09:46
  Tete (25922)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 17. 2015-11-21 17:5525923.

  Nem hiszem, hogy valahol le van írva, én leírom. Az előnye, hogy vendégséghez elkészíthető akár több nappal előre, ezért aktuális több napos ünnepeknél.
  Héjában megfőzöd a krumplit, megpucolod, majd megvárod amíg kihűl, vagy legalábbis ne égessen. Aztán a nagy lyukú reszelőn lereszeled. Már kész is van. Ha hideg berakhatod a hűtőbe. Nem kell megsózni, zsiradékot tenni alá, csak mikor felhasználod, előtte kiveszel annyit amennyit megesztek azt sózod, és alá teszel én zsírt szoktam. Jól megmelegíted, nem keverészed túl sokat, hogy ne törjön össze.

  2015-11-21  09:46
  Tete (25922)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 18. 2015-11-21 09:4625922.

  Sziasztok.


  Vera, annyit emlegetted a reszelt krumplit, hogy azt csinálok a kacsához. Még soha nem készítettem, de kinéztem, hogy hogyan kell.


  Szerintem is jó a tök. Annyi mindent lehet belőle csinálni. Tölteni, rétegezni, rántani, lecsónak, székelytöknek (ez az én találmányom). így még az is megeszi, aki egyébként nem. Én már raktam sütibe is,  a lusta asszony rétesébe, alaposan megszórva vaníliás cukorral. Mivel elég semleges az íze, bármit lehet belőle csinálni, ízesítés kérdése az egész.


  Én sem vágtam még el egy baromfi nyakát sem, de ha a családom éhezne biztosan megtenném. Édesapám vadászott, Anyukám mindíg mondta neki, hogy elbánok én akár a medvével is csak ne mozogjon. Azért vadnyúlnál nagyobb állatot nem kellett nyúznia. A nagyobbat elintézték a férfiak még a tetthelyen. Anyukám a vadnyulat megtűzdelte szalonnával fokhagymával és megsütötte vele sült krumplival, milyen nagy dolog volt. Akkor ez természetes volt, ma már ritkaság.


  Egyszer én is begorombultam és azt mondtam a fiamnak, hogy nem kel fel az asztaltól míg nem eszi meg a zöldbabfőzeléket.  Ő győzött. Nem bírtam nézni, ahogy potyog a könnye a főzelékbe.  35 éves, de ma is ordítós főzeléknek hívja a zöldbabot, de már szereti.

  2015-11-21  00:48
  arirangarirang (25921)
  előzmény:
 19. 2015-11-21 00:4825921.

  Gyerek voltam mikor a karfiol levest nem szerettem valamiért. Mondtam nem eszem meg. Anyukám mondta nem? én: nem. Fejedre öntöm, mondta ő , akkor sem. A fejemre öntötte. Egész este szedegette a karfiolokat a hajamból, hiába mostuk meg. De jót nevettünk.Azért nem gondoltam, hogy rámönti.


  Volt egyszer egy pulykánk, a szomszéd gyerekek mindig csúfolták, hogy mérges pulyka rud,rud,rud. Az meg visszkiabált nagyon csúnya hangon. Apukám küzdött meg vele, nem adta olcsón az életét, apu tele lett sebekkel. De gyereknek még mindent megetettek velem, mert megfőzve nem tudtam azonosítani, ha jó íze volt, megettem.


  Imádtam, mikor télen a szobában a kiskályhán melegítette anyukám a maradék vacsit, egy nagy lábosban. Pl. pörkölt nokedlival, és a lábos szélén a párolt piroskáposzta.


  A másik kedvencem a reszelt krumpli sülthússal. Néha a szomszédból szoktam ilyen illatot érezni, egyszer átmegyek és kérek.  


  Jön az idő, érzem. Ma annyira szédülök reggel óta, mikor felkeltem, vagy lefeküdtem, elmondhatatlan, mintha  ringlispilben lennék.


  Nálunk apukám volt a főfinnyás, sok mindentől gyomorsava volt, és hangoztatta. Sok mindent nem főzhetett az anyu. Tulajdonképpen azóta szeretek enni, mióta én főzök magunknak. Igaz az elején sok bajom volt a nyers húsokkal, a hallal főleg, de aztán elmúlt, inkább most kezd visszajönni, hogy érzem a húsokon a fertőtlenítő szagát. De ha pár napig nem eszem húst a küszöböt is el tudnám rágni, olyan éhes leszek.


  Még csak a koreai étteremben ettem többféle tengeri herkentyűt, de olyan ügyesen álcázzák, hogy a tintahalcsíkoknak azt hittem a káposztának az erét eszem. Mondom a mellettem ülőnek, olyan halíze van ennek a káposztának. Mert az is, mondta. De csak a végén lehetett érezni egy igen pici enyhe halízt.


  Ma fejtett bablevest főztem, nem kellett sehová sem menni. Fincsi nyers füstölt császár van itthon, abból főztem bele, jó puha, rezgős lett, mindenki kapott a levesébe.


  Igazad van Julcsi a példával. Apa régen, amíg meg nem fegyelmeztem, vacsora után ivott egy üveg sört, és csinálta, hogy az milyen finom, és jólesik neki. A fiú kicsi volt, 6-7 éves, és sírt érte. Akkor porrá törtem egy nagyon keserű emésztésjavító gyógyszert, és belekevertem egy pici sörbe. Azt megkapta. Nagy elvárásokkal belekortyolt, aztán olyan pofát vágott.... Azóta se érti, hogy mit szeretnek a felnőttek a sörön. Mondjuk azóta már nincs se sör, se bor, se semmi, leginkább víz van, vagy tej. Az a pici korty a gyógyszerrel nem ártott meg, ha az egészet megitta volna az sem, mert valami gyógynövényes guriga volt.


   


   

  2015-11-20  23:22
  szőrész (25920)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 20. 2015-11-20 23:2225920.

   


  Jaj már, hogy milyennek teccik lenni!


  Én bizony levágom, kopasztom, a párom is, de a nyulat, azt nem nyúzta meg, nekem kellett, de a pörkölt az ment neki a hasikájába.


  Ha véres hurkát akartam enni disznóvágáskor, az én dolgom volt a kicsorgó vért kevergetni a nyakánál.


  Apróm is mindenevő, Svédországban cseregyerekként sok halat, kagylót rákot tálaltak nekik, megevett mindent, semmi gondja nem volt velük. 3 évesen panírozta és ette a sok rántott gombát, amit a telek melletti erdőben szedtünk, vagy a gomba pörköltöt. Szomszédasszony nem hitt a szemének. Az ő fiai undorkodtak. Persze, mert még egy gombalevest sem kaptak kicsinek. Amit megszokik, azt eszik.


  Személyes példamutatás is sokat jelent, nem válogat a szülő, nagyszülő az asztalnál, hanem eszi és nem dumál, hogy jaj, azt én nem szeretem, mert így meg úgy. Finom volt a leves, sokat ettem, tele vele a hasam, most nem tudok másodikat enni. Kölök, meg nyugodtan megeszi a másodikat, mert nem vették el tőle a kedvét-étvágyát. Slussz!


   Jönazidő! Holnap országos eső, aztán a zima is, nagy széllel. Itt van az ideje. Jövő héten temetjük az egyik kolléganőnket, muszáj lefagyni a virágoknak, nehogy tudjunk vinni? Ezvan.


   


   


   


  Jár valamelyikőtök unokája ovodába, iskolába? Mi van evvel a menzakajával?  Most egy kicsit elhallgattak róla.

  2015-11-20  19:49
  mandula2 (25917)
  előzmény:
 21. 2015-11-20 23:0125919.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Szegény tök? Én akár egész héten is eszem! Sok ződdel! Tojáspörkölttel, vagy csak pörköltalap hagymával meglocsolva.


   


  Sőt, rántott tököt igen sokat sütöttem a nyáron, termett, csak le kellett csavarni, felszeletel és paníroz, süt. Fokhagymás tejföllel ettük. Muzsdéjnak hívják Erdélyben. Amit kitalálok, vagy megkóstolom és ízlik, azt felveszem az étlapra és főzöm is. Ezzel is változatosabbá teszem az étkezésünket.


   


  Kókusztej, az bizony kókuszos, de nem túlzottan, nekünk ízlik. Pl. gyümölcslevesbe kifejezetten finom, vagy édességekben, az Indiai húsos-sós kajákban is használják, rengeteg fűszerrel egyetemben, meg kell kóstolni! Az előítéletes emberek sok jóból kimaradnak tapasztalatom szerint.


  Annyi szakácskönyv van, különféle nemzeteké, no és itt az internet, szinte korlátlanul használható, hozzáférhető, akármelyik alapanyagról is akarsz valamit megtudni. A kisfilmekből is sokat lehet tanulni, még a nyelvet sem kell hozzá tudni.


   

  2015-11-20  14:53
  Tete (25915)
  előzmény:
 22. 2015-11-20 21:3325918.

  Igen, kellevélbe csomagolt zsemletöltelék. Amilyet a csirkébe tyúkba szoktak. Néha megbolondítom kis májjal vagy husival. A látvány kedvéért a közepébe egy kis szin. Mi nagyon szeretjük húslevesbe főzve.


   

  2015-11-20  19:49
  mandula2 (25917)
  előzmény:
 23. 2015-11-20 19:4925917.

  Sziasztok, jó estét!


  Már régen voltam ennyire fáradt. Úgy kell nekem, miért fogtam bele abba, amihez évek óta nem nyúltam, csak mindig annyit, amennyit éppen kellett. Van egy helyiségünk, ahol a falak mellett polcok állnak, azokon mindenféle. Először külön a tisztítószerek, a pipere dolgok, a klf. fóliák, aztán - ezek egymás alatt, mellett - háztartási, sütési stb. cuccok, majd a lisztek, cukrok stb-k, aztán a kisebb háztartási készülékek... nem is tudom hogy mi minden!!! Aztán jött a káosz. Az ŐSKÁOSZ!! Bevásároltunk, aztán csak letettem, mindig előre, a régebbi dolgokat hátrébb tolva. Persze hogy egy csomó minden lejárt. Azokat - behúztam a kukát - kidobáltam, rendszereztem, átgondoltam, hogy mire lehet még felhasználni? Mondjuk az öblítőket pl. a wc-be öntöm, nem húzom le, hanem hagyom, hogy átjárja a helyiség levegőjét. Na lett is káosz. Alapos szellőztetést kellett csinálni!


  Azt hiszitek hogy készen lettem? Áááááá. Először azzal kezdtem, hogy gumikesztyűt húztam, porszívót készenlétbe állítottam, aztán kezdtem elhuzigálni a dobozokat. Annyi pók jött elő, hogy ugrottam akkorákat, mint a bakkecske. Mára kb. a negyede már készen van. Átlátható, olyan, mint amikor először berámoltam. Nem akarok csömört kapni ettől a fajta munkától, ezért beosztom pár napra. Nagggyon-nagggyon elfáradtam.


  Honnan a bánatból gyűlik össze ennyi felesleges lom? A kuka megtelt, már egy gyufaszálat sem tudok bepréselni. A kertben több zsáknyi levelet kellene összeszedni, de már jártányi erőm sincs.


  Sajnálni nem kell, majd lesz valahogy.


  Klári az van a mikulás csomagban, amit lefényképeztél?


  Marink örülök hogy jöttél! Ma is teregettem a mosókonyhában, olyankor mindig Rád kell gondolnom, mert Te kérdezted, hogy miért csipeszelem a ruhákat, amikor zárt helyiségben teregetek? Logikus a kérdés, de megszoktam. Szóval ha mosok, teregetek, mindig Rád gondolok.


  Julcsi a pulykával nem lenne semmi gondom, ha nem lenne semmi gondom, de van. Régi gyerekkori borzalom. Láttam, amikor megfogták szegény jószágot, tőkére tették a nyakát, és lefejezték.


  Már az is iszonyat volt, de amikor fej nélkül, a szárnyait csapkodva kezdett rohanni, nnnna, az!!!!! brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Jaj, már most rosszul vagyok, magától az emléktől is. Arról már nem is beszélve, hogy milyen iszonyúan csúnya jószág. Szegény. brrrrrrrrr.


  Ennyit a pulykáról. brrrrrrrrr.


  Na azért az sem semmi, amikor szegény csirke nyakát hátrahajtják, és nyissz. A vér meg fröcsköl. Ha nekem kellene megcsinálni, mondhatom, soha, soha, soha nem ennék csirkét.


  Amitől egyszer megundorodok, soha többé nem eszem meg. Ilyen pl. a császárhús, vagy a paradicsomos káposzta... van még pár dolog. Egyszerűen nem megy. Bennem, magamnak az a jó, hogy le tudok mondani olyan dolgokról, amik azelőtt fontosak voltak, vagy kívánatosak voltak... ha egyszer valami, vagy valaki miatt... szóval ez van.


  Milyen időt mondanak holnapra? Esőt? Hideget? Már nem is görcsölök az el nem végzett kinti munkáktól, valahogy majdcsak lesz.

  2015-11-20  17:06
  Tete (25916)
  előzmény:
 24. 2015-11-20 17:0625916.

  Ilyen tölteléket szoktam a húslevesbe főzni.

  2005-11-23  20:04
  .Mosomedve (1)
  előzmény:
 25. 2015-11-20 14:5325915.

  Sziasztok.


  Az a papírdobozos tej más. Az a tehéntej (lát-e vajon tehenet) kiváltására van. Amit vettem az konzervdobozos. Ma vittem a likörből a tesómnak, ő is nagy ivós, az alig alkoholos cucctól is kipirult.


  Sütöttem négyféle kekszet, meg kétféle pogácsát. A keksz tésztája ugyanaz, csak négyféle ízesítéssel készült. A keksz az a nyersen rúdban hűthető, majd szeletelhető, süthető. Nagggggyon meg vagyok magammal elégedve. Mostam három adagot. Igaz borús az idő, de fújt a szél, meglepően jól száradt. Ágyneműt nem tudok benn szárítani. A fél szemem állandóan az ablak felé ácsingózott, hogy, ha esik behozzam a ruhákat. Megúsztam.


  belföldezik, ha hazaér kap pörköltet krumplival, tegnap úgy is csak húslevest evett. Én tökfőzeléket ebédeltem. Szegény tök, olyan mint a pulykahusi. Nem örvend nagy népszerűségnek.


   

  2015-11-19  18:47
  arirangarirang (25914)
  előzmény:
 26. 2015-11-19 18:4725914.

  Utálok mostanában főzni, de irigyellek benneteket ahogy süttök, főztök. Nálunk mindig is az volt, ha sütöttem, akkor apa és a fiú megevett 2 szeletet, a többi rám maradt. Aztán meg is lett az eredménye.


  A kókusztejtől a leves nem lesz kókuszízű? Múltkor láttam valahol ilyen tejeket. Kókusztej, mandula, szója, és még pár másféle.


  A varjúk itt is vonulnak. Télen ezerszámra. Ma amerre jártunk, mindenhol keveregtek.


  10-re hívtak a diabétesz rendelésre, negyed 11kor behívtak, 12-ig bent voltam, de abból kb 10 percet foglalkoztak velem részletekben. Rohangáltak, telefonáltak, hergelték egymást. A doktornő velem és a nővérekkel, orvosokkal egyszerre beszélt, nem esett jól, hogy nem vagyok fontos. A fodrásznál se szeretem, ha a fodrász nem velem beszélget, miközben az én hajamat nyeszeteli. Mikor kijöttem, osontam, mert nagy volt a hangulat kint is.alig bírom a vállamra akasztani


  Kaptam egy naplót méregessem a cukromat itthon, és egy brossúrát mintaétrendekkel Menjek oktatásra, ahol a dietetikus kioktat.


  Annyira álmos voltam egész délelőtt, hogy nyitott szemmel aludtam amíg várakoztunk. 


  Hazafelé mentünk a grillcsirkéshez, zárva volt. Annyira éhes voltam, hogy hányingerem volt, és az ájulás kerülgetett, transzzsír ide, vagy oda, kénytelenek voltunk megállni a Mekinél. Ebéd akció volt, egy menű 900 Ft. , 1 hambi, 1 kiskrumpli, és egy ital. Elég is volt. Hazajöttünk elájultam másfél órára, mint akit fejbevágtak.


  3 napja mindenem fáj, apa azt mondja nem csodálja, több kilókat cipelek a táskámban, alig bírom a vállamra akasztani,  úgy fáj a karom .


   

  2015-11-19  11:33
  Tete (25912)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 27. 2015-11-19 17:5725913.

   


  Szervusztok Leánkák!


  Olvasom itten az ételeket. Nálunk egyöntetűleg nem eszik a tökfőzeléket. Férjem abszolute nem, a lányom még a óvodában 30 valahány éve evett, fönt ki is jött, az unokám is belekotort az óvodában tegnapelőtt, rettentő hasmenése is lett. Egyedül én eszem meg, de az idén 1x ettem kaprosan, fájt a gyomrom. Nem is ültettem az idén csak egy bokorral /mellé kukoricát és babot, hármas időzítés/.


  A kert tiszta, vasárnap jön a 2 ló, ha igaz. Utána már várom a hóesést.


  Mindenféle orvosi ez+az volt, tüdőszűrés, nógyógyászat, gasztro, fogászat, orvosi rendelő a jogosítvány hosszabbítása miatt, etc.  Tavaszig kitartunk.


  Szoktam venni pulykahúst, de itt jó sorom van, mert házi csibe, házi tojás, házi tészta, házi sertéshús, házi kolbász. Szóval ritkán megyek a henteshez. Vettem szép szalonnát, ami abálnivaló. Jön a lehűlés, jön a kocsonyafőzés is, az idén megint készülök disznósajtot készíteni. Szoktam venni fél disznófejet, na abból sok minden kijön, igazad van Szőrészke. A forralt bor ideje is jön. Már csináltam pár napja, amikor nagyon fáztam. Most van libazsírban sütött kacsamájam, ezt reggelizem, és ha nem megyek sehova, lilahagyma egy-két szelet. Forró tea. De mindenekelőtt kora reggel egy fél citrom leve kis vízzel. Ezzel indítok.


  Tervezek egy gulyáslevest + palacsintát, gondolom, szombaton.


  Vasárnap jöttek a Lányok, betegség miatt elaltatták a cicát, itt temettük el rózsaszirmokkal a fügefa alatt. Volt sírás-rívás. Hiába, el kell tőlük válni.


  Az én cicám sem került meg, majd tavasszal kerítek egy picit, a télen nem veszkődöm vele.


  Nálam is domborodik a talaj, ahol a nárciszok vannak, remélem ott maradnak a föld alatt, mert jön a hideg.


  Egy nagy bokor barkát kivágtunk tövestől, kettő volt belőle, úgy gondoltuk, egy is elég, ez már tele volt bimbóval. Szegény növények ebben a 20 fokban, nem tudják mi van.


  Pucolom a diót - közben a cinkéknek is adok - , mert ha legközelebb jöttek a Lányok, akkor aranygaluska lesz. Az unokám mondja, de mama, azt mondtad, hogy piskótatekercset sütsz! Drágám, ezt is, meg azt is, legyen meg mindenkinek a kedve.


   


  A fotón saját disznósajt


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   


   

  2015-11-18  09:18
  Tete (25905)
  előzmény:
 28. 2015-11-19 11:3325912.

  Sziasztok.


  Megkóstolnám a pulykát. Én próbálkoznék még vele, de hallani sem akar róla.  Karácsonykor szoktunk venni gyöngyöst.  Azt megeszi.


  Nálunk a hentesbóóótba van finom savanyú káposzta. Megkóstolom, és picit ki szoktam mosni. Nálam is ott van a lé, amíg nem fejezödik be a főzés.


  Itt rengeteg a varjú és szarka is van. Jegenyenyár fák vannak a közelben és azon fészkelnek. Nyáron hajnalban kellemes a madárdal, de ötkor a biztosítós madár........ Én annak hívom mert állandóan azt mondogatja kár-kár. Úgy emlékszem gyerekkoromban azt mondták a nagyszüleim, hogy hideget jósol, ha bejönnek a házak közé. De ezek egész évben itt vannak......


  legnagyobb alakítása volt, amikor szilveszter délutánra hívott vendégeket. Már sütöttem a malacot, finom illatok voltak. Az én kedvesem meg lazán azt mondta Maradjatok itt vacsorára. Azt hittem elájulok. Gyorsan tettem még csirkecombokat a hús mellé. Még pucoltam gyorsan krumplit. Párolt káposzta volt elég.  Kettőnkre készültem erre meghívott három embert. Megvacsoráztunk, a malacról lepiszkálták a piros ropogós bőrét, a csirkéről szintén, (a szívem majd megszakadt) aztán felálltak, hogy nekik bulimeghívásuk van és már ideje indulniuk. 


  A szárítógépben nagyon finom puha a ruha és nem kell vasalni. A farmerok is megpuhulnak nem olyan bádogjellegűek. Imádtam a meleg illatos ruhákat hajtogatni.


  Fő a húsleves, a pörkölt a tökfőzelék. Gyúrok be kekszet, diósat meg kókuszosat. Holnap készül pogácsa, majd akkor sütöm.

  2015-11-18  22:21
  szőrész (25910)
  előzmény:
 29. 2015-11-18 22:2125910.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Szegény pulyka, mit vétett, hogy ennyire ellenségesek vagytok irányában? Nem lennétek jó ámérikások, ott bizony nemzeti hagyomány a pulykanap! Eszi, nem eszi, az van, méghozzá egész madár, egyben sütve, olyan 4-6 kilós kis béby.


  Próbálkoznak töltelékkel, gesztenyével, de a pulyka túléli mindet és olyanképpen végzi, mint nálunk a bájgli.


  Én bizony szoktam belőle felkockázva pörköltöt főzni és gulyásként esszük, semmi zsiradékot nem teszek alá, mint általában a pörköltök alá, viszont jó sok a zöldség, nagyon könnyű gulyás lesz belőle.


   


  Ma főtt éppen, húsleveske combból, az bizony holnap ludaskása helyett pulykás lesz, van hozzá cékla, dudára lakunk, még holnapután is. A leves felhős lesz. (grízgaluska felhős) Csak nehogy ez az őrült szél elfújja!


   


  A radiátoron szárad a cérnametélt és a nagykocka, tésztáztam.


   


  Éppen a kuttyokkal kollektíve rágtuk a sárgarépát az udvaron, amikor jöttek a varjúcsapatok, keringve és szinte részegen "támolyogva" hangos károgással, talán evvel jelezték, hogy jönazidő?


  A közeli kiserdő helyén maradt fákon éccakáznak. Reggel mennek délre, este északra.


   


  Káposzta. Itt veszem a Vecsésiektől a piacon. Először is megkóstolom. Mivel én mindig a gyengébbiket választom, nem kell kiöblíteni, csak, ha kifejezetten alig savanyút akarok. Szintén a levével savanyítok, ha kell.


  Eszembe jutott a hidegről a korhelyleves. Trallalallla, egy kis csípős Jászapáti kolbászkarikás, korhelyleves, utána kókuszos aranygaluska...


   


  Kókusz.


  Rendszeresen használom a kókusztejet, azért tej, hogy fehér legyen, kókuszízű, mert koprából van, sűrű, mert konzentrált. Indiában és a meleg térségben igen gyakran használják arra, amit mi a leveseinkben tejföllel oldunk meg.


  Édességekben talán még jobb is mint a tejszín. Nekünk ízlik. A tapiokás édesség is azzal készül. De jó, hogy beszélünk róla! Rég volt.


  Ma lepottyant a körtefáról az utolsó szem. De nem a földig, megakadt egy ágvillában, ahonnan a súlya miatt még a szél se tudta lefújni.


   


  Évi, mi van avval a pitével? Csak várom, csak várom...


   


   

  2015-11-18  20:17
  mandula2 (25908)
  előzmény:
 30. 2015-11-18 22:0325909.

  Olvastam szárítógép tulajdonosok lelkesedését, hogy még vasalni sem kell szárítás után, ha még melegen kiszedik a ruhát, és hajtogatják, és fincsi puha, mintha esővízben lenne öblítve, és szélben szárítva. Viszont az öblítő fölösleges, mert elmegy az illata, de én nem is szeretem, mert vannak anyagok, amiknek kifejezetten árt az öblítőszer.


  Apa az étkezőben ücsörög, valami trutyi előtte a földön. Mondom mi ez? Sz@r?Á, dehogy mondja ő, falevél, leesett a kutyák lábáról. Á, mondom ez nem az, mutasd a talpadat. Ott volt egy szekérderéknyi a talpára ragadva. Állandóan belelép, most már muszáj nyerni a lottón.


  Miért kellett pajzsmirigyvizsgálat? mert göböket találtak benne a múltkori ultrahangozásnál, de azt mondta a dokinő, hogy jól működik, a göbök meg nem vészesek az esetemben, nem kóros, homogén szerkezetű, azt mondta, és használjak tengeri sót, mert abban eleve benne van a jód. Szoktunk venni Kalas nevűt, műanyag szóróban, mert a papírzacskós a múltkor koszos volt, és ropogott, az nekem a halálom. Úgy használtam el, hogy feloldottam vízben, és Szilvián átszűrve tettem a kajába.


  A körte nagyon fincsi volt, de 2 már sok volt, megfájdult a pocóm tőle.


  Én kérek töltött paprikát!


  Holnap megint nem fogok főzni, és ötletem sincs, néha teljesen kiakadok, és nem főzök.


  A pulykának nekem is a csontjától van undorom. Egyszer főztem belőle egy isteni kaját, csak én tudtam, hogy miből, és hogyan készült, a vendégek viszont ették, mint a gép.


  Apa egyszer régen este 6-kor bejelentette, hogy 8-ra vacsoravendégeket hívott. Akkor még nem voltak multik sokáig nyitva. Volt minden kacat a mélyhűtőbe, kb. 100 éves cuccok. Egy egész bébipulyka, kukorica, borsó, sárgarépa.
  Gyorsan kiolvasztottam forróvízben, kuktában megfőztem fokhagymás tejes vízben, vöröshagymával, borssal, jó sok vajjal, aztán vajjal locsolgatva pirosra sütöttem, hozzá a zöldségeket szintén vajban, mit mondjak nem vallottam szégyent, nem győzték dicsérgetni. Ha tudták volna! Nem is értem a férfiakat, jelen esetben a férjemet, még este 6-kor is csak véletlenül szólt.


  Nekem nem szoktak levet tenni a káposztára, azt kérni kell? ja, és ez le volt fagyasztva, muszáj volt sietni a kiolvasztással, legegyszerűbb volt a forró víz.


  Most még játszom egy tetrisz szerű játékkal a gépen, aztán remélhetőleg éjfélkor elmegyek aludni, az éjjel 5-ig játszottam. A vizsgálaton várakozás közben meg elbóbiskoltam, ciki volt.


   Szép álmokat mindenkinek!


   

  2015-11-18  20:17
  mandula2 (25908)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 31. 2015-11-18 20:1725908.

  Sziasztok!


  Julcsi már éppen hoztam a tányért, kést, villát hogy vegyek a húsból, amikor olvastam, hogy ez bizony pulyka!!!!


  Nagyon gusztusos a képen, de én köszönöm, nem kérek belőle, nem tudom  elvonatkoztatni az iszonyatos gyerekkori élménytől. Valamelyik nap a rádióban szó volt a herpeszről, hogy van, aki undortól kapja. Azt hiszem én is rögtön megkapnám. Akkor viszont rögtön szólj, ha valami disznóóóságot sütsz.


  Azt hiszem holnap töltött paprika lesz a vacsora. Szóljon ha kér valaki, mert akkor többet csinálok.


  Vera nálunk is napirenden vannak a körték, hol zöld, hol sárga. Egyik finomabb, mint a másik, pedig a zöld olyan nagyon keménynek, harsánynak tűnt első látásra. Én is vettem szőlőt, nagyszemű, mézédes. Adunk a kalóriáknak.


  Én is mindig kimosom a káposztát, de óvatos duhajként az eredeti levéből elteszek egy kicsit, mert már én is jártam úgy, hogy nem maradt semmi íze. Nos, akkor ott van a felmentő sereg, csak rá kell önteni, összerottyantani és újra finom lesz.


  Miért kellett pajzsm.vizsgálatra menned?


  Őrült szél fújt egész nap, érzi is a fejem.


  Ma mosás, vasalás volt a fő tevékenységem, az életemet is meguntam közben.


  Aludjatok jól, jó éjszakát.

  2015-11-17  22:18
  szőrész (25904)
  előzmény:
 32. 2015-11-18 17:5625907.

  Azért próbálkoztam, mert írtad, hogy milyen finom vajaskenyérrel. Erről már lemaradtam.


  Kétszer vettem pulykát, egyszer szárnyat és nem volt jóízű a csontnál. Aztán már sehol, amikor megcsapott valami nem odaillő szag. Brrrrr a gondolatra kiráz a hideg.


  Aztán egyszer mellet. Beáztattam fokhagymás tejbe, majd kirántottam. A két pasi nézegette, hogy ez mi? Mondtam csirkemell. Na meg is kellett esküdnöm a fehér ló tomporára, hogy csirke. Azóta nem vettem. Minek a plusz macera. De így készen....... 


  Szerintem tényleg kimostad a lényeget szegény kócoltból.


  Amikor voltunk felülvizsgálaton, időpontra, akkor négy órát vártunk. De úgy van vele az ember, bánom én, hogy várni kell, az eredmény legyen jó. Életem értelme már az országban, de csak holnap ér idáig.  Majd utolsőnak megy megint Solymárra.


  Itt is iszonyatos szél volt, meg meleg, mostanra elült a szél, de még mindíg enyhe az idő. Vasárnapra meg mínuszokkal riogatnak. Az előbb nyitom a szúnyoghálós ajtót kifelé, aztán egy nagy kazal levélen csörtettem át, mert idefújta a szél a teraszra.

  2015-11-18  17:29
  arirangarirang (25906)
  előzmény:
 33. 2015-11-18 17:2925906.

  Nahát, ilyen se volt még, hogy én nem vettem a lapot ezzel a vajas kenyérrel. Tegnap még kérdezni is akartam, hogy minek mászkálsz vele. Jesszus! ez gáz.

  Mamának főleg azért ízlett, mert kimostam a káposztát, annyira, hogy nekünk ecettel kellett pótolni, hogy ehető legyen, pont a lényeget mostam ki belőle, de nem lesz ebből rendszer.
  ma kaja semmi, hacsak ki nem olvasztom a káposztát, de vettem a piacon isteni zöld színű körtét, nincsenek benne bogyók, és édes, lédús, vettem egy sárgahéjút is, egyárban voltak, mert a néni nem óhajtotta megmondani melyik a jobb, a zöldet néztem jobbnak, most mindjárt megeszem a sárgát is, összehasonlításnak. Szóval a körte és a káposzta nemigen mennének össze. Ma 1 kiflit ettem mindössze, voltam Pajzsmirigy vizsgálaton, beadtam izotópot, este majd nem kell villanyt gyújtani, én fogok világítani.

   Naggggyon sokat kellett várni, mire behívtak, és amíg elért az anyag a nyakamig, de mondták még a bejelentkezésnél, hogy hosszú lesz. Apa vagy 4x kiolvasta a sport újságot.


  Utána bementünk a városba, tettünk kocsival egy kört, mert nem volt parkoló, aztán hazajöttünk. De jobb is, hogy visszajöttünk, mert Csepelen vettem egy kabátot, gondolom negyedáron, és méretes, és világos, és tetszik. A csepeli piacon vettük a gyümölcsöt, még szőlőt is vettem, állítólag muskotályos. Őrült szél fúj, jön a hideg? DE most még meleg  szél fúj, majd leszedte a kabátom, alig bírtam magamon tartani.


  Julcsi guszta a pulykád, de én nem szeretem. Persze ha más megcsinálná, lehet, hogy szeretném. Na megjött apa a mamától, megyek valami kaját keríteni.

  2015-11-18  09:18
  Tete (25905)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 34. 2015-11-18 09:1825905.

  Sziasztok.


  Julcsi hiába volt a téblábolás nem jött semmi. Vera nem küldött.


  Ez a tepsi husika eszméletlen. Ebédre, ha kérhetném. Nem szoktam pulykát sütni-főzni, de ennek délben nekifogok. Nem a szám szélét fogom nyalogatni, hanem a képernyőt. Mára még van a nemszabadkimondanianevét. Aztán holnap jön. Húslevest biztosan főzök, meg lehet valami mártást a főtt húshoz. De az is lehet tökfőzeléket.


  Én is azt hittem, hogy az az átlátszó lé lesz a dobozban. Amikor kinyitottam sűrű fehér és nagyon intenzív kókuszízű valami volt benne. Megkóstoltam, de nagyon töménynek éreztem. Gyorsan ki kellett rá találni valamit. Kókuszlikőrt még úgy sem ittunk. Nem csinálom ütősre, hogy tényleg olyan lányos nasizós legyen. A Baileys is isteni.Hukk


  El kellett döntenem, hogy húsleves vagy kocsonya, egyszerre nem készítem a kettőt. Úgy döntöttem kifőzöm a fagyasztóból a husikat, és nem is veszek addig semmit, míg ki nem fogy. Majd úgy alakítom a menüt. Ha tényleg jön a hideg akkor már disznótorosban is lehet gondolkodni. Ja, ami nálunk egy kis  májas hurkát meg egy kis kolbászt jelent. Véreset nem is veszek, mert nem bírjuk megenni, hidegen meg nem szeretjük egyiket sem.

  2015-11-17  22:18
  szőrész (25904)
  előzmény:
 35. 2015-11-17 22:1825904.

   


   A kép meg lemaradt.


   

  2015-11-17  22:10
  szőrész (25903)
  előzmény:
 36. 2015-11-17 22:1025903.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Tete leánka, ne téblábolj a vajassal, vágj egy karajt és kezdj neki ennek!


  Tunkolhatod is a széléről, pulykacomb, jól megtűzdeltem fokhagymával, együtt sültek ilyen szép pirosra a szaratovos tepsiben lefedve.


   


  Vera jó kimondhatatlant főzött, na ugye ez a Mama fogára való volt?


  A fejhús az már készen van, abban nincsenek benne a fogak, szép pirospaprikás darabok és finom fokhagyma szagúak. Mint az abált szalonna, csak húsosabb, ha nem tudnád... Pláne a pofahús, nyammm!


  A fogas az a nyers disznófej. Milyen jókat tudnak veszekedni a csontokon a kuttyok, van morgás, pedig mind a kettő szája tele -vele.


   


  Évi, kisült már? Ha kinyitom hideg, de pite is? Vagy ülök a melegben nyálam csorgatva? Nagy az én dilemmám.


   

  2015-11-17  14:11
  Tete (25900)
  előzmény:
 37. 2015-11-17 21:1325902.

  Én baromi finnyás vagyok, vagy inkább fóbiáim vannak.Kajában is és a környezetemben is, és magamon is.
  Nagy nehezen megettem anyukáméknál a nyulat, de ha véletlenül megláttam a csontját a tányéromon, már nem is kellett.


  Mint a múltkor a hurkában is ropogott valami, és nem ettem belőle utána egy falatot sem.


  A fiú miatt fogok időnként sonkát csinálni, annyit eszik, mint egy hadsereg, reggelire 3 karéj kenyeret, arra rámegy 20 dk szalámi is, meg vaj, meg minden rávaló. És este is ennyit eszik, délben pedig nagy tányér kajákat.


  Ez a sonka olyan, mint a házi kenyér, sokkal laktatóbb, mint a vízzel felfújt bolti, kevesebb kell a kenyérre. És persze gondoltam magamra is, mert én nem eszem meg a boltit.


  Gyerekkoromban, és még kicsit később is, a kocsonyából én is csak a levét ettem meg, most a cubákokat szeretem.


  Apa kikészült, hét elején a mamánál csinálta az eldugult mosogatót, ma meg nálunk. Azt mondta az előbb, aztán vigyázzál a mosogatóra! ok, mondom megígérem a közelébe se megyek. Jót vihogtunk.


  Sztrapacskát csináltam, de a mamának nem kellett, ennek örömére teljes kiőrlésű tönkölylisztből csináltam, jó barna lett, de apa azt hitte a krumplitól van.A kókusztejnek kókuszíze van? Mert a kókuszdióban átlátszó víz szerű lötyi van, én azt hittem az a kókusztej.


   


   

  2015-11-17  14:11
  Tete (25900)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 38. 2015-11-17 17:1225901.

  Sziasztok!


  Vera nem csuklottál? Délután a madarasban gondoltam Rád, mert vettem megint olyan levest. Ha közelebb laknál...


  Mi esszük a sonkát is, meg a jobb szalámikat is, ezért megnéztem a klf.préseket. Sokféle van, de azok nem műanyagból vannak. Az áruk olyan húszezer magasságban. Sajnos még az a fél kiló is sok, hamar ráunnánk, kevesen lennénk rá.


  Julcsikám ma direkt vettem almákat, hogy teljesüljön a kívánságod. Egye fene, almás pitét fogok sütni.


  Este majdnem felhívtalak, mert olyan, de olyan tájakon jártam!! /késő este volt már, olyankor az ember nem zavar már senkit/


  Ma a doki néni ráparancsolt Férjre, hogy ha van otthon szobabicikli, hát tessék használni. Van! hihi   most aztán nincs mese. Ja, ha én mondom, akkor falra hányt borsó.


  Szép estét, jó éjszakát.

  2015-11-16  21:56
  szőrész (25897)
  előzmény:
 39. 2015-11-17 14:1125900.

  Sziasztok.


  Tegnap is tébláboltam a vajas kenyeremmel, ma is........ Pedig még ablakot is nyitottam, hátha fénypost.......


  A Martinit leszűrtem egy másik befőttes üvegbe. Majd onnan fejtem üvegekbe. Vettünk múltkor kókusztejet, mert izgatott milyen az íze. Nagyon tömény volt és sűrű. Lett belőle kókuszlikőr. Már annyi pia van, kitart Húsvétig. A pájinkákat rázogatom, már elmehetnék mixernek is.


  Nagyon tetszik a sonkacsinálód, de nálunk, ha veszünk is szalámi vagy sonkafélét, csak 10 dekát.


  Engem nem zavar a kocsonyafőzésnél semmilyen hozzávaló. Igaz nem én pucoválom őket. Csak a sovány húst eszem meg belőle lével. Direkt teszek bele magamnak. eszi a körmöt, fület. Ő meg a húst nem. Az unokának meg rakok csak levet.  A nővérem szokott disznósajtot is  készíteni meg (z)abált szalonnát. Mi így hívjuk. Tényleg lassan jön az ideje. Már hétvégére hűvösebbet mondanak.


  Közeleg a , de még nehéz ráhangolódni, amikor szinte tavasz van.


  Legyen szép délutánotok.  


   

  2015-11-17  01:05
  arirangarirang (25899)
  előzmény:
 40. 2015-11-17 01:0525899.

  Jajj, fejhús, végem van tőle, ha meglátom egyben a piacon, és ott vannak a fogai.


  Apa nyafog mindig a füléért, hogy tegyem a kocsonyába, de akkor én nem tudok enni belőle.


  A disznósajtot sem szeretem a látvány, és a mindenféle porcok, és orrok, stb miatt.


  Nekünk is sok még a fél kg sonka is, de legfeljebb megsütöm főzelékre, mert ebben nem lesz egy E betű sem. Ezt már nem, mert holnap elfogy. Jön a zima hétvégére. De én akkor is csak karácsony és szilveszter között főzök kocsonyát.


  Lesz jó füstölt lé, már 2 füstölt csülök csücsül a mélyhűtőben. Annak a levéből jutni kell a káposztába, a kocsonyába, és a lencsébe. Lehet, hogy egyet még beruházunk addig, mert karácsony előtt már azok is csalnak, tavaly is novemberben még rendes füstölésűt vettünk, karácsony előtt pedig gyorsérlelésűt, ugyanattól a fószertól.


  Káposzta fincsi volt, a mamának 2 adagot küldtem, de egyszerre megette. Egy kis lábossal.


  Szóval jó volt.

  2015-11-16  21:56
  szőrész (25897)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 41. 2015-11-16 22:3025898.

  Azt sajnos nem tudom, hogy a boltban mennyibe kerülne a szalámi, nem szoktunk ilyesmit vásárolni, jobb egy szelet zsíros kenyér hagymával.


  Szerintem fél óra alatt elintéztem a hús előkészítését, a diója lehártyázását, apróra vagdalását a kb 30 dk húsnak, és a többi ledarálását, pépesítését, fűszerezését, és a hengerbe rakást. A rugó leszorításához apát kértem, jó erős a rugója. Az 1 kg húsból szemmértékre vágtam le fél kg-t, kb fél dekával lehetett több, mert a rugó kalibrálva van fél kg-ra, és kb annyi húst nyomott a leszorítólap fölé, de az a kutyusoké lett, imádták.


  Teljesen Zalahús íze van, csak kicsit lágyabb a fűszerezés, nem vág bele az ízlelőbimbókba, hanem lágy, és selymes. Olyan ízlés szerint, illetve háziasszonyi tapasztalat szerint fűszereztem, benne van az ember kezébe ennyi idő után, hogy egy bizonyos mennyiséghez miből mennyi kell. Főzés közben se kóstolgatom a nyers kaját. Úgyhogy ezen a recepten nem változtatok semmit. Írják, hogy pár deka zsírszalonnát is kockázzunk bele, de nekem annyira jó, hogy nem csavarja meg a gyomrom a zsír, ehetem minden nélkül is.


  Csak fél kilókat fogok csinálni, majd más ízesítéssel is, most marhapárizsi következik, de majd csak pár nap múlva, nem szoktunk állandóan szalámit enni. Azért marha és disznó, hogy ne legyen fakó szürke a végeredmény, mivel nincs benne a pác-só, amitől rózsaszín lesz, az a nyers húsban lévő vért manipulálja. A szakszavakat nem jegyeztem meg.


  A prés belseje nagyon sima, síkos műanyag, és egy kis víz is termelődik a főzés közben, ezt ki kell csurgatni belőle, mielőtt szétszedi az ember a formát, van rajta 4 kicsi lyuk felül. A prés rugós részén lévő lapra pedig, ami érdes, ráragad a sonka, így könnyen kihúzható a hengerből. Egy késsel le kell vágni, mint a videón is lehetett látni.


  Tegnap megcsináltam azt amit nem szabad megnevezni, elvileg maradt mára is, de nem bírok két nap egymás után káposztát enni, jobb a békesség, lefagyasztottam, és ma szalámizás volt. Apa nehezen szánta rá magát, pedig előtte készült, aztán végül nagyon ízlett neki vajaskenyéren. Megdicsérte. A fiúnak még maradt reggelire is, aztán elfogy. 2 nap a szavatossága, de le lehet fagyasztani egybe és szeletenként, külön-külön nylonba téve.


  Mama bevadult, ma is, holnap is ő főz magának, nem nagy dolgot, ma csak krumplilevest, holnap tojáslevest, és még valamit. Én sztrapacskára vágyom, lehet, hogy megcsinálom, mielőtt még a cukrom miatt diétára fognak, és gyógyszerre. Rettegek tőle.


   

  2015-11-16  19:46
  mandula2 (25896)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 42. 2015-11-16 21:5625897.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Évi, a húslevest kihagyom, de az a mindenfélés palacsinta, az jöhet!


  Úgy látom, közeleg a kocsonya és az abált szalonna ideje, jön a zima.


  Vera a sonkád szép, biztos finom is, miénk is jó volt, párszor csináltunk, de sok volt, így sem tudom mikor ettem utoljára gépsonkát.


  Hogy ízlett a káposztád? Én varázsolni szoktam a knédlikkel a tetején. Az a meglepetés rajta.


  Mivel annak az üvegnek nem szűkebb a szája, mint a dunsztosoknak általában, kijött, volt amit körbe kellett vágni, fellazítani kicsit késsel. Nekem ezekből a zulca ízlik a legjobban, a kocsonyája.


  Egyedül a tormakrémmel töltött sonkát szeretem franciasaláta ágyon. No persze abból sem mindegyiket, ért már meglepetés, sajnos rossz irányban. Szép volt, de...nem is emlegetem.


  Aki a jó fűszeres csülköt kedveli: Bevagdalom csontig a csülköt, ki lehessen hajtogatni laposabbra, hogy ne kelljen rá sok víz, sót bele és főzöm. Ha megfőtt, leesik a csontról, fokhagymával, borssal, sóval, pirospaprikával (majorannával) ízesítem a feldarabolt csülköt, hagyok alá levet is, bele egy, vagy két őzgerincformába, vagy hosszúkás más formába és hadd hüljön!


  Nagyon finom lesz, kiborítva szépen lehet szeletelni, ha teszünk hozzá bőrkét, fület, nyelvet, egy-két körmöt, már kész is a disznósajt.


  Klári vállalkozó szellemű vagy, hajrá!


  Tavaly télen Marinkkal felváltva főztünk fejet disznósajtnak, meg paprikás-fokhagymás fejhúsnak.


   


  Ne sütött senki almás pitét? Kár.


   

  2015-11-16  19:46
  mandula2 (25896)
  előzmény:
 43. 2015-11-16 19:4625896.

  Jó estét, sziasztok!


  Vera a sonkád kinézetre szuper. Hogy az íze milyen, azt nem tudhatom, szerintem mindenki a maga ízlése szerint fűszerezi.


  Azt már kiszámoltad, hogy hány deka/kiló húsból lesz egy adagnyi


  sonka? Alapanyag + energia + munkád egyenlő arányban van-e a sonka árával? Ez az anyagi része, ami pedig mellette szól mégis, hogy tudod hogy mit teszel bele, nincs benne tartósítószer, meg mindenféle szójasz@rmicsoda.


  Julcsi a te sonkád is finom volt? Mondjuk nem tudom hogy tudnád szeletelni, ill. kiszedni az üvegből, hogy ilyen szép legyen? Igazad van, nem a küllem a fontos. Ha finom, akkor finom az, kockákra vágva is.


  Mai vacsoránk: tegnapi húsleves, sós palacsinta megtöltve füstölt tarja+reszelt sajt, bele még mindenféle finomság , összetekerve, tálra téve, be a sütőbe, a teteje megkenve reszelt sajt, fokhagymás tejföl, és éppen csak a színe miatt csípős Piros arannyal.


  Már csak abbahagyni volt nehéz.


  Jó éjszakát, jó pihenést. 

  2015-11-15  23:34
  arirangarirang (25894)
  előzmény:
 44. 2015-11-16 06:4725895.

  Naggggyon jól néz ki. Biztosan finom is.


  Reggelire üres vajaskenyeret fogok kenni...... Ha érted mire gondolok.


  Kicsit borús, kicsit fújós, de meleg van. Most vittem ki a kukát.


  Megyünk a pici lánnyal, aztán szigorúan spejz takarítás leszen. Brrrr, nem szeretem. Még szerencse, hogy kicsi.


  Legyen szép napotok, hetetek.

  2015-11-15  23:34
  arirangarirang (25894)
  előzmény:
 45. 2015-11-15 23:3425894.

  Kész a sonka!!! Nagyon fincsi lett, az íze is, össze is állt rendesen, nem törik. Szeletelőgéppel kéne szeletelni, de az enyémmel nem lehet annyira vékonyat, késsel pedig kicsit girbegurba. Vajaskenyérrel nagyon fincsi. Pont jó lett az íze. Zalahús. Kicsit sok húst tettem a formába, azt fölnyomta, a kutyák nagyon örültek neki, megkapták.

  2015-11-15  09:47
  Tete (25892)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 46. 2015-11-15 14:4625893.

  Na képzeld Julcsi, főztem olyat, amit Klári, és amit nem szabad megnevezni. Persze Gömbölyű hozzávaló nincs a tetején, barna kenyér van hozzá nekem, a többieknek fehér. Már aki kér, mert apa nem kér.


  Későn ébredtem, 1 órát elcsúsztam a főzéssel.  Klári a sonka most kezdett el főni, mert 48 órát pihentetni kellett volna a hűtőben, amit kicsit sokallottam, lecsökkentettem kb. 20 órára. 4 órán át kell főzni 75-80 fokon.


   

  2015-11-14  22:48
  szőrész (25891)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 47. 2015-11-15 09:4725892.

  Sziasztok.


  Szeretem a Túró Rudit. Meg a túrós sütiket is.


  Szárad 15 karika narancs.  Majdnem elfelejtettem, pedig annak idő kell. A tavalyiak is megvannak, de azok megsötétednek, én meg szeretem a fán a szép narancsszínű karikákat.


  Julcsi, tudom ki fogsz nevetni, de megint azt főzök.


  Éppen mondogattam, hogy ebben az időjárásban összekeveredik mindenki. Növény, állat, ember egyaránt. Ami kihajt majd meg fog fagyni, aminek meg kellene fagyni az átvészeli.


  Itt most esik, azaz szavaival élve petymereg.


  Nagyon finom lett a keksz, majd lesz másfajta ízesítésű is. A kekszpisztolyom használatára kellene már rászánni magam.


  Vera milyen lett a sonkád, elmeséled, raksz fel fotót?


  Legyen az itteninél szebb napotok!


  Tegnap éjjel láttam egy filmet, a Kulka is szerepelt benne, ráadásul éppen  "olyat játszott amilyen".


  Az Életképekben nagyon szerettem, meg párszor hallottam énekelni, illetve a szinkronjai is jók. Robival sincs semmi bajom, de ne kérkedjenek vele. A csukott hálószoba ajtó mögött mindenki azt csinál amit akar, de ne legyen ez a "reklám helye". Ne reklámozzák se magukat se a hovatartozásukat.

  2015-11-14  22:48
  szőrész (25891)
  előzmény:
 48. 2015-11-14 22:4825891.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Évi, én megkóstoltam a túró rudit, nekem sehogy nem jön össze a túró és a bevonó csoki. Anélkül meg nincs. Maradok a tejfeles túrónál, akár sósan, akár édesen.


  Ma vacsorára fél tányér paradicsomos tésztát ettem sajttal és friss bazsával. Érnek a paradicsomok, a bazsát is beköltöztettem a konyhaablakba.


  Ebédre a maradék tarhonyából lett némi vízfelöntéssel és után ízesítéssel +petrezselyemmel leveske, begyúrtam egy tál krumplis lángosnak valót is, maradt holnapra is lángostészta, válámi leves is akad majd. Igen Klári, semmi nem megy veszendőbe. A kuttyoknak úgyis csak fél falat lett volna. Nekünk meg ebédleves.


  A kert világosodik, ahogy lehullottak a levelek, most várhatunk megint március végéig, a virágzásig.


  A krókuszok kidugták a csücsküket, a hóvirágot nem is néztem, az is korán szokott hajtani. Majd megáll a fejlődésben, ha lehűl.


  Szép őszi napokat!


   


   


   

  2015-11-14  21:27
  mandula2 (25890)
  előzmény: