Keresés a fórumban

Cseh konyha
Több Gasztro topik »
»
Sziasztok!!
Nagyon imadom a cseh konyhat de sajnos nem tudok egy etelt sem csinalni...Eddig csak knedlire talaltam receptet,de jo lenne ha valaki tudna mondani jo eleleket..
 1. 2015-07-03 17:0725422.

  Az finom lenne!


  Láttátok TV-ben a Csöngetett Mylord? angol sorozatot. A cselédekről inasokról szól, nagyon szellemes, most is megy valamelyik csatornán azt hiszem. Ebben a filmben mondja a cselédség legalsó fokán lévő mosogató, meg minden aljamunkát végző nő, mikor főznek valami finomat az uraságnak, és ugratják, hogy megkapja a maradékot, hogy "az finom lenne". De a lelketlen szakácsnő inkább a szemétbe dobál mindent, minthogy neki adja. Mégis jól lehet szórakozni a filmen, ajánlom mindenkinek.


  Egyszer úgy volt, hogy nem lesz a hétvégén szülinapi ünnepség, aztán úgy volt, hogy lesz, aztán most mégse, mert a gyerekek taknyosak, lányomnak a torka fáj. Tetőtéri lakást vettek klímával, és  egyik sem  bírja a klímát. Ráadásul az amerikai konyha konyha felőli oldalán van, az étkezőasztal fölött. Így ha főz, akkor is a nyakába kapja, és ha eszik, akkor is. Nekünk meg fent van a tetőtérben, amit most nem használunk, így aztán nincs is. Pedig jó volt, mikor ment, mert még a földszintet is hűtötte.


  Mondjuk, nem erősködtem, hogy főzhessek ebben a melegben, majd telefonon köszöntjük, és valamikor eszünk egy jót, ha nem lesz ennyire meleg.


  Máriánk azt írta, hogy itt a nyár végre. Nekem nem hiányzott egyáltalán. Inkább beöltözök, mint hogy melegem legyen.Mióta a Balcsin rosszul lettem az állandó naptól, melegtől, azóta melegben mindig fáj a fejem. Most is. És a bal kezemben fájnak az ereim. Minden kutyafüle rám jön, ha meleg van. Egyébként ha alszom, mindig magamra ráncigálom a paplant, mert akkor fázni szoktam. Lehet, hogy aludni kéne?


  Klassz volt, sikerült annyi kaját csinálni tegnap, hogy maradt mára is, nem főztem. Mióta nyár van, hallom, hogy a szembe szomszéd mikor megy el fél hatkor. Vagy 10x becsapja a kocsiajtót, mi a túrót tud annyit mászkálni. Férjem egyszer kimegy, és már indít is. Akkor visszaalszom, 8-kor megint felébredek, mikor a férjem megy, szóval nincs valami nyugodság. És a kutyák ribillióznak időnként, az enyém olyan csöndben van, sose ugat, kiváló lakótelepi kutya lenne, egy hangja sincs. Csak horkol, de azt jobban, mint apa.


  Jó hétvégét mindenkinek, sziasztok.


   

  2015-07-03  11:04
  Tete (25421)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 2. 2015-07-03 11:0425421.

  Lehetne meggyes pitét kávéval?

  2015-07-02  23:52
  szőrész (25418)
  előzmény:
 3. 2015-07-03 09:2725420.

  Sziasztok!


  Két napja!!! megírtam egy hosszú hsz-t, de a végénél annyira elálmosodtam, hogy már elköszönésre sem maradt erőm, időm.


  Így aztán el sem küldtem.


  Majd ma erőt veszek magamon, és beszámolok.


  Tegnap annyira kihűltem, /dög meleg volt/ hogy a jéghideg!!! karjaimra felvettem egy kardigánt. Akkor volt jó.


  Ez nem betegség, csak én ilyen vagyok.


  Jövök majd, csak most még millió dolgot kell elintéznem.


  ??? Kér valaki?


   

  2015-07-02  23:52
  szőrész (25418)
  előzmény:
 4. 2015-07-03 02:5425419.

  Helló, itt voltam, olvastam, majd írok.


   


   

  2015-07-02  23:52
  szőrész (25418)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 5. 2015-07-02 23:5225418.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Jól befűtöttek! Még pakolnak rá, pedig nekem már elég lenne!  Szép felhők jártak erre, de nem esik. Locsoltam.


  Erről jut eszembe: Közüzemi számlák, már két borítékban, egyben el sem férnek. Csatornázási művek, keresem a locsolási kedvezményt, na végre, már nyár van szerintük is, így levonják a 10 %-ot.


  Leadtam 21 köbméter fogyasztást, elszámoltak 20-at, és levontak 1 egészet. Egyem a számolókájukat! Nem kettőt kellett volna? Netán én nem tudok számolni?


  Gyorsan nézzétek meg, sok 1 tévesztés...295,66 ft/köbméter+áfa? sokra rúghat.


   


  Klári csak nyugodtan dicsekedj és örülj a jó termésednek! Megdolgoztál érte. A tökfőzelék emlegetésére összefutott a számban...de szeretem jó kaprosan!


   


  Marink portékáid szépek, egészségesek. Hiába, kell permetezni, különben hiába dolgozunk. Tetves-lisztharmatos  zöldséget nem eszünk.


  Az aprótalpúnak sok vitamint, akkorát nő őszre, meg sem ismerik az oviban!


  Brühühü, nekem is csak 2 szem barackom van a fán. Pár füge megérett, vagyis azt hittem, de olyan ízetlen, mint a szivacs, olyan az állaga. Azért a kuttyok megették.


   


  Évi kutyáz, locsol, fényképez, helyettem is? Meg liheg a melegben, na azt én, sőt mi is!


  Fellocsolok, rá a kocsi, alá a kuttyok a nedves hűsre. Lassan vége a vedlésnek, már nem olyan foszlottak, de futás közben azért repülnek a szőrszálak. Pedig naponta dolgozik a kefe, sorba állnak érte.


   


  Vera meg irigyli a málnát, már nem sok van, ez a hőség betesz neki, aztán majd ki kell törögetni a letermett szúrós vesszőket, tetőtől talpig felöltözve, kesztyűben...na azt már nem, ugye?


   


  Sütöttem meggyes pitét a remoskában, kér valaki?


  Jó pihenést!


   


   


   


   


   

  2015-07-02  15:08
  Tete (25417)
  előzmény:
 6. 2015-07-02 15:0825417.

  Szép napot mindenkinek.


  Nem bírom ki, hogy ne dicsekedjek. A későbbi ültetés zöldbabom is terem már, ma hajnalban leszedtem összesen 2,6 kilót. Annyira örülök neki, a téli zöldbabfőzelékek már biztosítva vannak. Levettem két cukkinit, legyalultam, én abból finom tökfőzeléket szoktam főzni. A sima tök meg a kerek cukkini még gondolkodik. Szóval ne nevessetek ki, én csak kocakertész vagyok,  de ahhoz egész jól alakul a dolog. Marcsi hozzád képest  a "kis kerti portékához" (ahogy írod)sehol nem vagyok, de nekem ez is huhuhúúúúúúú. Gondolom mennyi dolog van, ha nagy a kertetek. Majd télen be kell szerezni egy jó erős fényű olvasólámpát. 


  Én a kedvenc könyveimet  a mai napig is többször  elolvasom. Gyerekkoromban a Fekete István könyvekből, meg a pöttyös és csíkos könyvekből (emlékeztek rájuk?) oldalakat tudtam volna idézni, annyiszor olvastam.


  Végre fürödtünk a medencében 29 fokos a vize. Most is majd után csobbanok.


  szigorúan pihenésre van kárhoztatva. Nincs mese kérlelhetetlen  vagyok.


  Ölelek mindenkit, vigyázzatok magatokra.


   

  2015-07-02  13:16
  bmari (25416)
  előzmény:
 7. 2015-07-02 13:1625416.

  Szervusztok Leánkák!


   


   


  Tombol a héten a nyár végre, unoka itt vakációzik, az összes 4 évével jól érzi magát,   sűrű napjaink vannak.


  A 2 barackfa nem terem az idén, kb. 10 szem volt a két fán összesen. Még van málna, ribizli, majd jön a nyári alma.


  Az általános permetezés előtt szedegettem egy kis kerti portékát, bab, tök, kapor, cukkini,  répa, paradicsom, paprika, krumpli, uborka, zeller.


   


  Klári, nekünk is van jó pár könyvünk, sok olyan, amit még nem is olvastam el. De van sok olyan is, amit évente előveszek olvasni. Az a helyzet, hogy ilyenkor nem érek rá könyvet a kezembe venni, télen meg nem látok.


   


  Ölelés mindenkinek.


   


   

  2015-06-30  14:48
  Tete (25415)
  előzmény:
 8. 2015-06-30 14:4825415.

  Sziasztok kislányok!


  Mindenki nyaral, vagy ezerrel kertészkedik?


  pihenget, mert szigorú vagyok. Majd vérvételre kell mennie, de szerencsére nem fáj semmi neki.


  Unoka aikido táborban, a kicsi még két hétig bölcsibe aztán az is bezár.


  Én nagyon szivesen teszek-veszek körül.


  Ma tejszínes vargányás harcsafilé volt rizzsel. Du. dinnye főtt kukorica. A kukorica főleg a nagyobb unoka miatt, de látnátok a picike is, hogy eszi.


  Már az összes fügém lehullott. Ez a bokor tényleg már csak arra jó, hogy árnyékolja a konyhát. Ne legyen nagyon meleg. Paradicsom már érik lassan (többnyire a koktél fajtájúak), paprika is van pár db.  Vettünk le múlt héten négy padlizsánt, most csak kicsik vannak. Van két közepes cukkinim, ha nem megy tönkre. A bokorbabról már kétszer szedtem. Egyszerre először 90 dkg lett. A második szedés picivel kevesebb. A lényeg, hogy már főztem belőle palóc levest és két adagra való már fagyoskodik. A futós babom piros a rengeteg virágtól. Ha a bokorbab bejön akkor ezt a fajtát meghagynám fejtősnek, mert azt is nagyon szeretjük. A zacskóra az volt írva, hogy zöldnek is fejtősnek is alkalmas.


  elraktam pihenni, én meg megyek  után egy kicsit .


  Sok könyvünk van, elkezdtem újra olvasni őket. Egy csomóra nem is emlékszem. De legalább nem kell venni.Mire jó, ha feledékeny az ember?


  Ölelek mindenkit, vigyázzatok magatokra.

  2015-06-29  22:47
  mandula2 (25414)
  előzmény:
 9. 2015-06-29 22:4725414.

  Aki bújt, aki nem, megyek!


  Majd holnap is benézek, sziasztok!

 10. 2015-06-27 01:5325413.

  Képzeld Klári, én is fejhúzást akartam írni, de eszembe jutott, hogy a kimondott szó megvalósítja önmagát, így mégse. Pedig kimondatlanul is már 3 napja fáj a fejem, vagy 4.


  Sajnos mára apa teljesen kampeca lett. Megint rájött a szívritmusbaja, így nem merte elhagyni a vérhigítóját. Addig nem húzzák ki a fogát, 3 napig nem lehet szedni neki. a kórházba akart menni reggel, hogy megbeszélje az orvosával, de annyira ócskán volt a láztól is, hogy nem ment.


  Reggel 38,2 volt, lázcsillapító fogyóban, kenyerünk pár szelet, hát nekiindultam, kipróbáltam az új cipőmet. Jó benne menni, csak olyan meleg volt ma, hogy megsültem, már indulásnál a kapuban. Baromira ki voltam öltözve a cipő miatt, már egy kalappal nem akartam tetézni a kinézetemet. Pedig ha feltettem volna nem lett volna melegem, tapasztalat.


  Tulajdonképpen csak gyógyszert és kenyeret akartam venni, de aztán láttam szép gombát, és pacalt, és csirkecombot és egy jobb kinézetű gatyát, sportcipőbe való száratlan zoknikat, DM-ben is voltam,  2 nagy szatyorral cipeltem, végül már csak vonszoltam magam. Gyorsan elpakoltam a hűtőbe, és le kellett feküdnöm, nagyon melegem is volt. Persze elaludtam, család ma nem sokat evett. Rántottlevest csináltam sok tojással, mert apa nem akar rágni. Tejbegrízt akartam, a fiú imádja, de elfelejtettem, hogy az összes grízt ráraktam a mama grízestésztájára. De jobb volt a leves. Alvás után még elraktam kettesével a csirkecombokat, megmostam a pacalt, és már elő is főztem. Holnap gombapöri lesz, hogy apának ne kelljen rágni, pedig jobban szeretném a rántottat. Ugyanezért döntöttem a pacal mellett, azt se nagyon kell rágni.


  Én vagyok a hentesek réme, mindent megszagolok, mielőtt megveszem.


  Holnap még el kell menni kenyérért, és valami gyümölcsöt is kell venni, mert ha nincs akkor hiányzik.


  Julcsi irigylem a málnádat, de gondozni a szúrós bokrokat, és leszedni bizony azt nem irigylem. Nekünk is voltak málnabokraink, elvadulva, mikor ideköltöztünk, alig bírtuk kiírtani. Be se lehetett menni közéjük. És mögötte voltak a ribizlik, az is sok volt, átültettük, aztán szépen kipusztultak. A feketeribizlik is, a sok tűlevelű, ami a kertben volt, van, nem tűr meg semmi haszonnövényt.


  Éva, gyönyörű a kép az erdőről. Amikor még az emeleten laktam, gyönyörű naplementéket tudtam fotózni az emeleti ablakból.


  Jó éjt, aludjatok jól, senki se legyen beteg.!


   
   
   
   
  2015-06-25  20:15
  Tete (25409)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 11. 2015-06-25 23:4525412.

  Hehe!


  Én bezzeg bejöttem a fényképezőgépért. Az erdőt olyan szépen világította meg a búcsúzó Nap, hogy nem tudtam nem megörökíteni. Ilyenkor gyorsan kell fotózni, mert nagyon gyorsan eltűnik ez a szépség.


  A fügefa melletti kivi pedig szemtelenül a lámpára kapaszkodik. Hagynám, ha teremne, de így nyisszantás lesz a vége.


  Julcsi én is zokni! Nanáá!


  Lángos? Akkor tőled jött a finom illat! Küldhettél volna.


  Amikor bevertem a fejem, nekem is eszembe jutott a ragasztás, az a fehér-piros csíkos.

  2015-06-25  22:57
  szőrész (25411)
  előzmény:
 12. 2015-06-25 22:5725411.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Hogy mik történnek veletek?


  Nekem csak a lábaim fagynak le napok óta, ahogy ez a felhőzés kavarog, de este az ágyban betakarózva és vastag zokniban is ám!


  Megint jön a hullámvasút, meleg, majd hideg megint. Csak esne is, ha már kódorognak a felhők, de csak éppen permetez.


   


  Estefelé a nap még vissza-vissza kacsintott, olyankor megelevenedtek a virágaim színei, pár másodpercekre, megbabonázva néztem, ha bejöttem volna a fényképezőért elszalasztottam volna, úgysem látható a különbség a képeken, ezt látni kellett!


   


  Délután lebrummogtam 1 kiló 20 deka málnát, ettünk is málnás-görög joghurtot, de tejföllel finomabb.


  Ja igen, hazatért a szomszédasszony Görögországból, aszondja, az üdülőhelyeken semmi gond, ebből élnek, csönd van.


  Ma esmeg gyümölcsleves, tejfölös-sajtos-fokhagymás lángos.


  Estefelé hívnak a fiúk, közelednek hazafelé, süthetem a friss lángost. Ugye milyen jó ez a zsebitelefon?


   


  Évi azt a sarkot ragaszd be válámi piros szigetelő szalaggal, az majd elriaszt a hajlongástól!


   


  Ha nekem nem is, a paradicsomaimnak tetszik az idő, megtáltosodtak, mint a bolondgomba úgy nőnek. Talány, hogy melyik milyen lesz, olyan ez, mint a gyerek, nem lehet tudni ki lakik ott bent, csak majd ha kibújik. Tudom ultrahang, de én ragaszkodnék ahhoz az édes titokhoz, nekem ne mondja meg senki, elveszne az örömöm!


   


   


   


   

  2015-06-25  20:52
  mandula2 (25410)
  előzmény:
 13. 2015-06-25 20:5225410.

  Sziasztok!


  Ha egy üzlet beindul.... a radiátor lefejelése, az egy dolog.


  Másnap annyira fájt a fejem, alig láttam. Na de!! Tegnap megismétlődött, csak egy emelettel feljebb.


  Férj valamit csinált a mosókonyhában, én meg jobbnak láttam, ha ott vagyok, hátha... Már készen volt, amikor meg akartam nézni, erre puff! Miután fehér minden, nem vettem észre, hogy már ott van a betört tető /de már hányszor megtörtént ez!!/


  Akkorák koppant a fejem, mint a versben: "Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat."


  Hallgattam is egy ideig.


  A frissen füvezett részt egy elvetemült vakond feltúrta, pont a közepén. Szórtam az áldást, de elgereblyéztem, gondoltam, majd kinő újra. Ma reggelre újabb halom. Könyörgöm! Miért nem ott túr, ahol nincs fű?


  Tegnap töltött paprika volt, még mára is maradt. Finomat és bőségesen ettünk.


  Klári nem korai még az ide-oda mászkálás, meg a szerelés? A kényeztetés mellett fenyítsd meg!!


  Vera még mindig fáj a fejed? Szegény Férjed, nem irigylem.


  Az én szobámat befűtöttem, elég egy óra és máris kellemes


  meleg van. Éjszakára én is bukóra nyitom az ablakot.


  Marink az jó, hogy Veletek van a Vidámság. Gondolom szo.-vas. ez megduplázódik.


  A Julcsi jöjjön elő!


  Zsóóóka!


  Elmentem, jó éjszakát.

  2015-06-25  20:08
  arirangarirang (25408)
  előzmény:
 14. 2015-06-25 20:1525409.

  Jajajajajaj, már azt hittem úgy folytatod, hogy fejhúzás lesz.


  Amikor nagyon fáj, az ember még azt is bevállalná (képletesen persze). Jobbulást, fognak, fejnek!

  2015-06-25  20:08
  arirangarirang (25408)
  előzmény:
 15. 2015-06-25 20:0825408.

  Apának fáj a koronája, foghúzás lesz. Nekem fáj a fejem, hát elég már!


  Az idő ócska, egyik nap én is fáztam, de nem gyújtottunk be. inkább felöltöztem, és éjszakára mégis kinyitottam az ablakot bukóra.Eszem valamit, hátha elmúlik a fejem tőle.
  Hol vannak az eltévelyedettek? Julcsi, Zsóka? Éva?


   


   
   
   
   
  2015-06-25  18:19
  Tete (25407)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 16. 2015-06-25 18:1925407.

  Szégyellje magát az idő. Valamelyik este befűtöttünk. Csepergett, kínlódott az idő, fújt a szél, korán sötét volt. A kedvesem meg nagyon tud fázni.


  Tegnap moziban voltunk, meg vásárolni. Egy akcióvígjátékot láttunk, ketten voltunk a vetítőteremben, pedig egy nagy plázában filmeztünk. Vettünk megint szegfű meg vargánya gombát. Hónapokig kitart. A piacon halat, abból volt ma ebédre rántott hal, illetve holnap lesz harcsapaprikás. Ma a kocsihoz kellett alkatrészt keresnünk. Az után szaladgáltunk.


  Hétvégén szedek zöldbabot. Már lesz egy főzésre való. Ha nem is első osztályú, de saját. Jó kis palóc leveske készül majd. Meg szerintem valamilyen süti. Már a fiú unoka is jön haza. Igaz jövő héten meg táborba megy. De nem ott alvós, így majd az ő kedvére is sütök. Mielőtt elment madártejet emlegetett, hát majd lesz az is.


  Lányok tele van az összes tököm. A szó szoros és átvitt értelmében is. A tök bokromon, van három db. jó ujjnyis tök, és abból már kettő sárgul. Van virág, de csak hosszú vékony száron. Mi baja lehet? Igaz a padlizsánomon meg van vagy nyolc kis padli egyszerre. Szóval van ami sikerül, van ami nem.


  állandóan csinál valamit, szedi a gyogyókat, meg fáslizza a lábát, de nem tud nyugton maradni. Mondjuk arra már rábeszéltem, hogy a kocsit szerelő nézze át és vizsgáztassa le. Ez is nagy haladás. Most éppen antennát szerel. Szerencsére nem a tetőn. Azt hiszem nyaralás helyett  a lábadozása idején együtt töltött idő lesz az idei kaland. Így még pakolnom sem kell. Élvezzük, hogy akkor kelünk amikor tetszik, azt csináljuk amihez kedvünk van. A lényeg, hogy együtt.


  Szép estét mindenkinek. Azért nem kellene egy kicsikét nyárnak is lennie? Idén medence helyett  ez lesz?


  Vigyázzatok magatokra. Ölelés mindenkinek.


   

  2015-06-25  14:58
  Tete (25406)
  előzmény:
 17. 2015-06-25 14:5825406.

  Tegnap írtam egy hosszúúúúú levelet, hát nem élszállt mielőtt elküldtem volna? Majd nekiesek és leírom újra.


  Addig is nevében köszönöm a jókívánságokat.


  Padlizsánkrémleves volt (most csináltam elsőre) és rántott harcsa lesz, majd most fogom sütni. Sült krumpli sali vagy házi  tartár hozzá. Sárgadinnye, jegeskávé.


  Ölelés mindenkinek.

  2015-06-24  19:38
  bmari (25404)
  előzmény:
 18. 2015-06-25 00:5025405.

  Megint totál lepukkadt a gépem, csak tudnám mitől. Este semmi baja, másnapi bekapcsolásnál minden más, ugrál, másképpen néz ki, szóval.....


  Mondtam emberek vigye a pokrócot a tisztítóba, ott megy el előtte naponta. Most megvárja, amíg a kocsiban koszos lesz, aztán majd beadja, mama, meg engem fog szidni, hogy nem mosom ki.


  Ma elkezdtem főzni a mexikói babot, mert apja azt mondta vett fejtettbabot a sárga dudás autótól. 2x átkutattam a mélyhűtőt, csak zöldbab volt, sárga színben.


  már a szemem jött ki, olyan éhes voltam, mikor nehezen érkezett 2,5 kg fejtettbab, nehogy hiányt szenvedjünk máskor. 2 részletben lett így megfőzve, a húsos része már kész volt, kuktában 5 perc alatt elkészült a bab, kevertem, nagyon fincsi volt, vagy én voltam nagyon éhes.


  Fiú ma úgy fölidegesített, egy pillanat alatt semmit nem láttam, na mondom itt a vég. De végül is migrénem lett, viszont ilyet még nem éreztem, 10 éves korom óta van migrénem. Mindent eltakart a csillogó fény, máskor csak oldalról látok söröskupak szerű recés félkör alakú, rezgő fényeket, hányinger, mikor ez elmúlik jön a fejfájás.


  Most nem jött vagy fél óráig, de mikor ettem, hát...... nem volt fájdalomcsillapító, vettem be lázcsillapítót, használt.


  Éva, mi van veled? Jobban vagy?


   
   
   
   
  2015-06-24  19:38
  bmari (25404)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 19. 2015-06-24 19:3825404.

  Szervusztok Leánkák!


   


   


  Klári, javulást kívánok a párodnak. Fontos, hogy otthon van már. Nagyon kell őket kényeztetni, finomat főzni. Most sok gyümölcs, zöldség van, bár mindig van. A kertemben most málna és ribizli van, a cseresznye lassan leérik.


  Van kis tök, kis cukkini, répafélék, cékla, újkrumpli. Finom lett a kovászos uborkám nekem is.


  Csak kimegyek és megszedem a levesnekvalót. Permetezni kellene a fákat a tetvek miatt, de az eső miatt most nem lehet.


  Az eső esik, bár ma délelőtt sütött a nap, visszatettem a kötelekre a mosott ruhákat még egy kicsit. Vera, nekem is szárad kinn egy plédem, +2 kis szőnyeg, de nem akarnak száradni.


  Itt van az unokám, jól elfoglal minket, sokat játszunk, énekelünk. Jól eszik, jól alszik.


  Mandula, ez a fejelés, nahát, fáj a fejed még? Az ember ilyenkor alig tér észhez, tiszta agyrázkódást kap.


  Vigyázzatok magatokra Leánkák, szép napokat kívánok.


  Kinyílt a trombitafolyondár virága.


   


   

  2015-06-22  18:32
  Tete (25399)
  előzmény:
 20. 2015-06-23 23:4625403.

  Sziasztok!


  Klári attól a 4 meleg naptól nem sikerült megnőni a veteményednek? Nem csodálkozom.


  Én énekeltem a muskátliknak, mikor beültettem őket az állandó helyre, de a petrezselyemnek hiába. Igaz csak levél petrezselem, és csak virágládában van, de cérnavékonyak, és foltosak, megint megette valami láthatatlan szörny.


  Reggel csepergett az eső, annyi különféle csiga sétálgatott a füvön, lépni se lehetett. Ha itthon lett volna apa, összeszedtük volna, és ki az erdőbe. Van kicsi sárga, kicsi csíkos, kicsi valamilyen mintás, aztán nagy éticsigu. Francia lennék, meg lett volna az ebéd.


  Valaki aki ismerte régen a kutyámat, mondta a neten, hogy milyen kifakult a kiskutya. Hogy lehet, hogy nem vettem észre? Gyönyörű aranyszínű folt volt az oldalán, és több helyen, most szinte teljesen fehér. A bőrén látszik a folt helye, de a szőre fehér. Ezen gondolkodtam egész éjjel, fél 5kor felkeltem, és megfőztem az ebédet, mert a mamának kellett főzni, tegnap rosszul volt. Gondoltam, ha már úgyis fent vagyok.....húslevest csináltam grízes tésztával.


  Nehogymár dicséretet kapjak tőle, letolta a férjemet, hogy minden sós. Szerintünk nem, de mondtam a férjemnek, én beszüntetem a főzést, ha nem bír főzni, vagy rendeljen, vagy vegyenek kifőzdében, és fagyasszák le, bánom én. Fél éjjel főzök, aztán kiönti.


  Ideküldi esőben a pokrócát, hogy mossam ki, mert büdös. Semmi szaga nincs, majd most lesz, ha nem szárad meg hamar. Mosott már valaki azt az újfajta nagyon puha anyagból lévő pokrócot? Mosás után is olyan marad, mint előtte? Szerintem tisztítóba kéne vinni.


  A kovászosubim olyan, mint az álom. Mikor kivettem a kenyeret belőle, még nem volt mindenhol átlátszó, de olyan csípős kiforrós savanyú volt, nem mertem már benne hagyni. Leszűrtem, lemostam egyenként, de kevés lett a lé rajta, gondoltam egy merészet, és öntöttem hozzá vizet, hogy ellepje. Isteni finom lett, kiázott az a kellemetlen savanyú íze, ropogós, finom. Csak, hogy ehessek belőle, csináltam vacsira tojásrántottát, amivel el is rontottam a gyomrom, már régen ettem rántottát.


  Fáj a fejem, mondták ma ez lesz aki érzékeny.


   


   
   
   
   
  2015-06-23  09:05
  Tete (25402)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 21. 2015-06-23 09:0525402.

  nevében köszönöm a jókivánságokat.


  Szép reggelt mindenkinek.


  Itt nálunk kicsit borús az idő. Medence nem melegszik. Igaz unoka meg máshol nyaral jelenleg. Főleg miatta van.


  Levettem ma 4 padlizsánt. Tejszínes padlizsánkrémleves lesz valamennyiből. Pirítós kockákkal. A kovászos ubim elég puhácskának tűnik, de még nem kóstoltam. Vele randizott a karfiol is az üvegben. Ma borsóleves lesz meg hamis túrógombóc. Tepertős pogit is tervezek. Úgy is fog menni a sütő a padlik miatt. A tököm tele van. Szó szerint is meg átvitt értelemben is. Van a bokron három kicsike tök. Már kettő sárgul. Így az életben nem lesz belőle semmi. Pedig azt hittem még fagyasztok is le télre. Vannak kis zöldbabok, de már kicsinek is kanyarodnak. Hiába valami miatt nem megy ez nekem. Pedig olyan szeretettel odafigyeléssel gondozok mindent.


  mennie kell jelentkezni a körzeti dokinál, majd gondolom megmondja meddig kell pihennie. Kapott egy csomó gyógyszert. Ez van. Jó, hogy nem lett nagyobb baj.


  Úgy éreztem magam reggel, mint akin átment az úthenger. Három félét is álmodtam, egyik sem volt kellemes. Amikor zaklatott vagyok, akkor vannak ilyenek. Az a baj, hogy reggel meg azt sem tudom ki kivel van, és alig tudok az álmok hatása alól szabadulni. De majd megrázom magam és


  Perszehogypersze most  (is) kényeztetem ezerrel. 


  Legyen szép napotok.

  2015-06-22  23:23
  arirangarirang (25401)
  előzmény:
 22. 2015-06-22 23:2325401.

  Cipellő még nem volt rajtam, nem mentem sehová. Hétvégén halászlé party volt, fincsi volt. Mama rosszul van, de mindannyian, holnap főzni kell neki, mert ma 3x lett riadóztatva a férjem. Lesz húsleves, az már biztos, és valami tészta. De, hogy velem mi lesz, mikor én délben szoktam felébredni? És hiába is erőszakoskodom magammal, hogy ha napközben nem alszom, akkor majd éjjel tudok, nem tudok, aztán nappal pedig elájulok.


  Fincsi lett a kovászos uborkánk. Leszűrtem, és beraktam a hűtőbe. Ha még találok régi krumplit, lehet, hogy krumplistészta lesz, ahhoz lehet enni kovászost.


  Jó éjt mindenkinek! betegnek gyógyulást!


   


   
   
   
   
  2015-06-21  22:20
  mandula2 (25398)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 23. 2015-06-22 23:0225400.

  Na látod, minden jó, ha a vége jóóó!

  2015-06-22  18:32
  Tete (25399)
  előzmény:
 24. 2015-06-22 18:3225399.

  itthon van!!!!!!!!!!!!!

  2015-06-21  22:20
  mandula2 (25398)
  előzmény:
 25. 2015-06-21 22:2025398.

  Sziasztok!


  Eltelt a hétvége. Kivel mi történt?


  Klári, mi újság mit mondanak az orvosok, mikor mehet haza? Meddig kell még pihennie?


  Vera hogy vált be az új cipelléd? Nyom? Nem nyom? Ez itt a kérdés!!


  Julcsi merre?


  Marink, ott van már az unoka? Akkor nincs pardon, fittnek kell lennetek! Jó egészséget hozzá!


  Velem annyi, hogy lefejeltem a fürdőszobában a radiátort. Fejem, nyakam /nyekkent egy nagyot/ a vállam alaposan megrándult, a kezem alig mozog, a térdem meg... szóval jól vagyok.


  Menni, fogni alig tudok, fordulni is csak teljes testtel, mintha bábuból lennék.


  Na mindegy, ez is elmúlik egyszer.


  Sütöttem egy nagyon lapos, nagyon vacak süteményt. Férjnek pedig pont így ízlett.


  Az utolsó szemig elfogyott. Ki érti ezt?


  Reggel 13 fok volt kint, szinte őszies az idő.


  Lányok! Holnapra kérnék egy kis drukkot!!


  Mindenkinek jó éjszakát, reggel találkozunk, sziasztok.

 26. 2015-06-21 02:2225397.

  Látja a paradicsom a napot, ha süt, 2 oldalról, délelőtt balról délután jobbról.


  Nem értem ezt a káposztát.


  Mindenesetre jó lett, többször elfogyott a tetejéről a lé, sós meleg vizet kapott a kenyér tetejére, már a hűtőben csücsül. 


  De megváltozott a menü, nagyon friss halat vettünk a Metr...-ban, ahogy hazaértünk már mostam, sóztam, és be a mélyhűtőbe. Külön raktam az alaplének valót, azt jegesen is be lehet rakni a vízbe főni, mire megfő a hagymával, és hazaér a kosztos társaság, addig a többi kiolvad.


  Meglepetés ért, a szelet hal drágább, mint az irdalni való filé. Legközelebb csak olyat veszek, és csak az alapléhez veszek szeleteltet. Régen sokszor vettünk filét, anyu miatt, és a fiú is jobban merte enni amíg kicsi volt.


  Vettünk 1 hete a kiskutyinak kocsiba való biztonsági hámot, mert a múltkor mikor beteg volt én is az voltam, és apa egyedül vitte az orvoshoz, még nem volt ez a hám, és méterenként kellett félreállni, mert mindig mászott volna rá. Persze kicsi lett a hám, most mentünk kicserélni nagyobbra.


  Mentem fél métert a tavalyi szandálomban, már nagyon nyomott. Mellesleg mikor felpróbáltam csodás puha volt, aztán mikor megvettem kaktusz lett belőle. Vagy 30 pár új cipőm van ugyanezért. Egyszer felajánlom jótékony célra, csak a helyet foglalják. És nem ám 2000Ft-s, van köztük 20 fölötti is., mert apa azt mondta az biztosan kényelmes. Hát nem.


  Gondoltuk, hűvös van, veszünk nekem egy sportcipőt, és ha nem elegántos kiöltözős helyre megyünk, ......


  Direkt sportáruházba mentünk, annyi embert szombat délután, sportboltban sose láttam. Hatalmas áruház, hatalmas parkolóval, hely sehol. Mondom itt ingyen van valami, hát nem volt, szerintem az a sok ember mind nyaralni megy. Csak mi nem.


  Cipők igen silányak, a 26 éve vett Adid...s cipőm nemrégen szakadt el hátul, de a kertben még jó. Ezek könnyűek, tiszta műanyag, és még nyomott is a piszok, amelyik tetszett, elöl az ujjaim fölött.


  Aztán elmentünk a Nik....e, és Adid....s boltba, 37 ezer egy cipő, onnan is ki.


   Végül a Metr...ban vettünk, az is olyan kis satnyácska, de "csupán" 10 ezer volt. Pipa vagyok, remélem ez nem csapott be, és nem válik kényelmetlenné, vagy nem terül szét, mint a fiúnak vettünk a piacon egyszer, 1 hét után olyan lett, mint a lapospalacsinta.


  És van egy titkos tervem, oda is kell egy sportcipő, amit apa messzemenően nem támogat. Lesz Shih-tzu találkozó 2 is egymást követő héten, legalább az egyikre szeretnék elmenni, de apa nagyon ellenáll, és nélküle nem jutok el oda.


  Mindig ezt csinálja velem, állandóan összeesküvés elméleteket gyárt, akár szomszéddal akarok barátkozni, vagy neki mindegy. Aztán ráhagyom, mert beleülteti a fejembe a hülyeségét. Most azzal jön, hogy a kutyus meg lesz zavarva. Ha meg lesz, eljövünk. De a kozmetikában nagyon szerette a kozmetikus 3 kutyusát, csak nem engedtük el a pórázról, mert megszökött volna.


  Új divatot csináltunk a Shih-tzuk közt, egyre többről levágták a hatalmas szőrüket, kis pilincka lábuk van macifazon nélkül, mint a csivavák.


  Megettem egy fél kiló cseresznyét, kissé sok volt, hatásra. Egyébként még ettem volna.


  Debrecenit ettünk ebédre, de én már 1-től elrontottam a gyomrom, helyette cseresznyéztem.


  Kéne aludni, ha álmos lennék, megint elaludtam tv közben.


  Jóccakát mindenkinek!


   


   


   
   
   
   
  2015-06-19  00:07
  szőrész (25393)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 27. 2015-06-19 22:2425396.

  Sziasztok, jó estét!


  Klári a gyógyuláshoz idő és türelem kell. Látod, szépen gyógyul és nemsokára már otthon kényeztetheted.


  Most lenne jó kertészkedni, az idő kiváló lenne rá, de most nekem sincs kedvem. A terasz tele lett száraz falevelekkel. Néztem, hogy honnan kerültek oda, hiszen egy órája söpörtem. Újra söprés, kis idő múlva megint falevelek. Kutya fölfelé ugat. Megfejtés: a csatornába hullott tavalyi leveleket dobálták ki a madarak.


  Létrázni kellene, megnézni hogy mi is történt, talán befészkelték magukat, vagy más állat költözött be és útban vannak neki a levelek? Akárhogy is van, holnap a végére járunk. /járok/ Ha valaki fogná a létrát, miközben én felmászok, az nem lenne egy utolsó dolog.


  Lent a téren láttam őgyelegni egy-két "ráérő" emberkét, de Isten mentsen meg tőlük... szóval magad uram, ha szolgád nincs.


  Ma megettem az idei málna termést! Egy szem volt, az is csak félig érett.Remélem nem fogja megülni a gyomromat. Bezzeg Julcsi csak brummog egyet, és máris ott a fél kiló (vagy több?) a kosarában.


  Van még két szem eprem is, de nem bánom hogy nincs több, mert nagyon vacak íze van. Tavaly azt hittem, hogy már kiirtottam, erre valahonnan előkerült ez a két szemet hozó tövecske.


  A cseresznye nagyobbik része a fán szárad meg, vagy a madarak eszik.   Dupla élvezet nekik, mert finom a cserkó, feltétnek pedig ott van benne a kukac! brrrrrrrrrr Egészségükre.


  Tárkonyos rumli nagyon finom lett, holnapra is maradt belőle.


  Miért van az, hogy az üzletben kapható paradicsomok még mindig éretlenek? Félbevágom és a zöld részt kidobom. A héja pedig olyan kemény, mintha csonthéjas lenne.


  Nekem nincs babom - még mindig a zacskóban vannak a szemek - már idén nem is lesz. Ami petrezselyem magot elvetettem, abból jó termés ígérkezik, már kemény másfél centisek a kis petruskák. A füvem viszont szépen nő... itt-ott.


  Esti kávét megittam, most aztán már el is mehetek aludni. Jó éjszakát Mindenkinek.

  2015-06-19  17:36
  Tete (25395)
  előzmény:
 28. 2015-06-19 17:3625395.

  Szép estét mindenkinek.


  A hajnali beköszönést úgy gondoltam majd ha felébredtek. Amikor elküldtem akkor néztem, hogy félreérthető.


  ma már felkelhetett. Most már az is  nagy  boldogság. Hazajövetelről még nincs szó. Próbálok neki kedveskedni amivel csak tudok. Azt mondja már unalmában is eszik. Nagyon sovány, ráférne jó pár kiló, úgyhogy egyáltalán nem baj. Valahogy nem találom a helyem, pedig máskor is sokat vagyok egyedül, de akkor dolgozik, most meg tudom, hogy beteg, állandóan nála járnak a gondolataim.


  Meg az unokáim kedvenceit  is főzöm sorra, borsófőzelék, mákos guba, krumplis tészta, rántott hús. Még maradt kielégítetlen óhaj, a madártej. Azt majd legközelebb. Nagyobb unoka az apukájával kenu-túrára megy a hétvégén. Jövő héten meg a másik nagyszülőkhöz utazik.  Aztán táborba.


  Most nincs igazán kedvem kertezni. Feltöltöttük a medencét, alig volt meleg idő, jött a lehülés. Még nem is lehetne használni hideg a víz, de egyébként is hűvös van.


  Eldöntöttem holnap karfiolt kovászolok. A babomat állandóan lesem, de még csak virágos, babhüvelyek nincsenek rajta.


  Jók legyetek, vigyázzatok magatokra.


   

  2015-06-19  04:21
  Tete (25394)
  előzmény:
 29. 2015-06-19 04:2125394.

  Szép reggelt (majd) mindenkinek.


  Vera, én Julcsi instrukciói alapján csináltam a kovászolt káposztát. A felét megfőztem a másik fele bő lével a hűtőben. Most direkt kimentem megnézni. Finom, nem barnult meg. Elég sok lében van, ami az eredeti.


  Egyébként olvastam, hogy cukkini, karfiol, zöld paradicsom is kovászolható. Lehet a karfiolt kipróbálom. Gyakorlatilag bármilyen zöldséggel meg lehet csinálni.


  Én a fekete koktélparadicsommal meg vagyok lőve. Már pindurinak is fekete, honnan fogom tudni, mikor szüretelhető? Most állandóan tapogatom, de még beton kemények. Lehet majd megsokallják az inzultálást. 


  ma már talán felkelhet. Egy csomó vizsgálata lesz  még. Szerencsére nem fáj  neki semmi, de már nehezen bírja az ágyhoz kötöttséget.


  Vigyázzatok magatokra. nem igazán tudtam aludni, azért a hajnali levél.

  2015-06-18  22:47
  arirangarirang (25392)
  előzmény:
 30. 2015-06-19 00:0725393.

    


  Jááááj vizet nem szabad rá önteni! 


  Felhígul a lé és az nem forrt meg. Holnap főzd meg, kihülés után hűtő felső polc. Szombat-vasárnap ehetik.


   


  A kovászos káposzta az nem döngölt -savanyú káposzta.


  Kovászos: káposzta LAZÁN az üvegbe, ugyanúgy!!! mint az uborka, kapor, kenyér, BŐVEN SÓS VÍZ!! Jól lepje el legalább 2-3 ujjnyira. A kenyér és a káposzta is magába szív, csökken a sós vízszint, elromlik, ha kiforratlannal pótolod.


  Ha kilóg, akkor romlik, mindig lé alatt legyen a káposzta.


   


  "Az a kis fürtös cseresznyenagyságú a balkonparadicsom?"  Az igen.


  Az esővíz jó, de az nem, hogy "nem látja a növény a napot". Merthogy tető van fölötte.


   


  Jóccakát!


   

  2015-06-18  22:47
  arirangarirang (25392)
  előzmény:
 31. 2015-06-18 22:4725392.

  Lécci, lécci valaki!
  Csináltam kovászolt káposztát a gyerekemnek. Hoztak hozzá olyan kenyeret amit megehet ő is. Ma isteni szerencse, hogy a kenyér alól kihalásztam villával egy kis falatot, most pont jó, nagyon finom. Lehalásztam a kenyeret, és az 1 szál kaprot, tettem rá még egy kis vizet, és be a hűtőbe. Most kérdeztem tőle, hogy vasárnap csináljak-e nekik töltött vagy székelykáposztát, de még nem válaszolt. Kb. 1 kg a kápi, apa vette, csurig döngöltem vele egy 2literes üveget. Kockáztassam meg, hogy vasárnapig megbuggyan a hűtőben, vagy szűrjem le, és tegyem a fagyasztóba? Ugyanis télen egy adag megromlott, igaz akkor nagy üvegben volt, és megbarnult a teteje, aztán annyi volt neki.


  A kovászosubi még nem jó, nem volt kint egy percig sem, Első nap még sütött a nap a belső párkányon volt a káposztával együtt, de mikor lehűlt, beraktam a konyha legmelegebb részébe, majd ma délután ismét süttettem egy kicsit. Tudom nem kell neki a napsütés, csak a meleg, de így kicsit melegebb volt, mintha nem rakom oda.


  Virágzik a balkonparadicsom, nem nagyon sok virága van, még nem sokat nőtt mióta beültettem. Sajnos az eső nem éri, mert fedett a terasz, de majd gyűjtök neki esővizet, remélem beválik. Mekkora egy ilyen paradicsom? Az a kis fürtös cseresznyenagyságú a balkonparadicsom?


  Klári örülök, hogy a párod jobban van. Nem csodálom, hogy a lekváros kenyér nem ízlik neki, és gondolom a mennyiség sem egy férfiembernek való.


  Sziasztok, jó éjt, süninek szerencsés utat!


   


   


   
   
   
   
  2015-06-17  23:39
  szőrész (25390)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 32. 2015-06-18 06:5525391.

  Szép jó reggelt mindenkinek!


  Tegnap a nagy történetírásban elmulasztottam megköszönni, hogy gondoltatok ránk és jobbulást kivántatok.


  Köszönjük.


  Igen Mandula értem én, hogy minden van valamiért és minden akkor amikor.


  is döntés előtt állt, a betegség  miatt (is) sikerült neki választ találni. Én nem akartam befolyásolni, de titokban arra gondoltam, hogy jó lenne, ha úgy döntene ahogy tette.


  Még ki kell találjam mit vigyek neki délután. Egy kis hazait. Persze szolidan. Az ebédet megeszi (akármilyen is), de a mézes vagy a lekváros kenyér vacsorára nem nyerte el a tetszését. Tegnap elvittem az első érett  1 szem cseresznyényi méretű koktélparadicsomot, ma az első  kaliforniai zöldpaprikát fogom. Amikor hazajön akkor lesz padlizsánkrém a sajátból. 


  Vigyázzatok magatokra.

  2015-06-17  21:21
  mandula2 (25389)
  előzmény:
 33. 2015-06-17 23:3925390.

   


   Szervusztok leánkák!


   


  Hehe Évi, nekem van egy szem kukuricám, nem tudom hogy került ide, de kikelt és szépen furulyázza a leveleit kifelé.


  Gondolom tojta egy madár, ahogy a tiszafákat, az ezüstfenyő-gyereket, a mahóniákat és egyéb növényeket-virágokat, amiket én nem is ültettem.


  Citromfű? Kis kazlat, vagy nagy kazlat kérsz? Menta is rengeteg.


   


  Brummogtam egy félkilónyi málnát, begurigáztuk a felét, a másik felét pedig cukros tejföllel kikevertem. Aszonták a fiúk, hogy te mit ki nem találsz? és vígan bekanalazták az adagjukat. Titkon arra gondoltam, hátha nem ízlik nekik, több marad, de nemmmm!


  Ezt most a reggeliért kaptad!


   


  Nemrég jöttem be, sünkalandunk volt.


  Megint.


  Hajnalban is acsarkodásra ébredtem, kitántorgok, még félsötétben, már megint a sün csámborog át a kutyaudvaron. Vannak időpontjai, de hogy hol jön vissza, még nem sikerült kideríteni, csak mindig kifelé igyekszik. Szóval hajnalban, gyakorlottan vittem a söprűt, a kutyákat megfenyegettem, a sünit hátragörgettem. Most este már másodszor hallom a hangokat, mit hangokat, örjöngést, két enyém, és a két szomszéd áriázott. Kertészkesztyű fel, vödörbe a sün, kuttykísérettel kiraktam az utcára, ha már olyan nagyon arra igyekszik. Most csönd van. Meddig?


   


  Barackok még zöldek, de nem lesz olcsó, nálam is csak pár szem van a fán. Rossz időt kapott a virágzás után.


  Viszont a téli körtén tavaly egy sem, idén elégedett vagyok.


  Idő jön, fájnak az itt-ott-jaim. Esőt kérek, nem akarok locsolni, mert drága és nem ér fel az esővel.


   


  Jóccakát!


   


   

  2015-06-17  21:21
  mandula2 (25389)
  előzmény:
 34. 2015-06-17 21:2125389.

  Sziasztok!


  Klári! Mindennek van valami oka. A betegségnek is, a satnya növényeknek is...csak elég nehéz megfejteni, ahhoz bizony idő és türelem kell.


  Lehet hogy ezzel a pár nap kényszerpihenővel valami rosszat került el. Fogja fel így, és máris inkább hálás lesz.


  Ilyen napom kevés volt, és nem csak mostanában. Hajnalban felkeltem, hogy kiengedjem Borcsit a konyhából. Kibotorkáltam úgy négy óra körül, akkor láttam, hogy nincs is bent. Nem baj hogy felébredtem, legalább elmélkedtem egy kicsit,  amíg újra el nem aludtam. Reggel nyolc óra körül ébredtem. Fürdés, dolgok elvégzése, közös kávézás.


  Gondoltam egyet, egy nagyot és merészet, azt mondtam magamnak, hogy most bizony visszafekszem. Már ugyan nem pizsamában, hanem felöltözve, egy pléddel betakarva. Bekapcs. a szám.gépet és a tegnap abbahagyott videót ma megnéztem.


  Azután még egyet, aztán még egy felet. Akkor már nem bírtam tovább a semmittevést - pedig ezek a videók húúú de jók voltak és kellettek a lelkemnek -. Úgy kellett magamra parancsolni, hogy nyugi, nyugi, az idő rossz, helyetted senki nem csinál meg semmit, maradj nyugton.


  Nem ehhez a semmittevéshez szoktam hozzá, így az  nagyon fárasztó tud lenni.


  Délutánig bírtam, aztán mint akibe rugót tettek, gyorsan behoztam a lemaradásomat.


  Van itt a szemem előtt egy cédula, rajta ez áll: "MA ÉS MINDEN NAP IDŐT HAGYOK MAGAMNAK ARRA, HOGY CSAK ÚGY LEGYEK, ANÉLKÜL, HOGY BÁRMIT IS CSINÁLNÉK"


  Ez itt van már évek óta, de csak nagyon ritkán nézek rá és tartom be. /majd feltűnőbb helyre teszem!!!/


     Egyszóval semmit ne siettessetek, mert mindennek meg van a maga ideje. 


  Vera ez az én négylábúm egy őrült, azt hiszi, hogy ő egy őzike, vagy gazella. Mostanában már nem szökell akkorákat, mert nincs hol. Miatta kellett a kertet egy alacsony kis kerítéssel ketté választani. Magasat és hosszút tud ugrani. Fölfelé még nincs is baj, de amikor leugrik a magasból a kőre... engem a frász kerülget.


  Az ásást most szünetelteti, de a friss füvet nem kíméli. Szerencsére mindig a nyomában vagyok, így aztán mielőtt rámenne, sumákolva körülnéz... viszont én ott vagyok és lecsapok rá. Legalább várja meg, amíg egy kicsit megerősödik a fű. Augusztusra úgyis kiszárad. /töröld, töröld/


  Mamánál ez a szokásos?


  Julcsi, holnap rumli leves lesz, méghozzá tárkonyos. Ma már nem bírtam tovább, rántottam egy szelet karajt, hozzá petr.burgonyát és kovászos uborkát. Előtte még egy nagy tányér leves.


  Reggel gondoltam rád, na miért is???? hehe  Naggggyon finom volt!


  Lányok! Kinek kellene citromfű palánta? Julcsi, talán te említetted? Verának meg szedek majd pillangóvirág magokat - ha kell -. Csak halkan jegyzem meg, nekem még mindig nincs egy szál kaprom sem.


  A fügéim nagyok is, kicsik is, de még mindegyik zöld, éretlen.


  Évek óta szeretnék legalább egy szál kukoricát. Tegnap láttam az egyik telken rengeteget, de az ember nem lop, a tulaj meg nem volt ott. Kértem volna, bár kétlem, hogy 1 méteresen már megeredne máshol.


  Évekkel ezelőtt a másik topikból kaptam valakitől piros napraforgó magot. Nálam hmmm.. kinőtt, virágzott is, de a szomszédba is adtam pár szemet, azt látni kellett volna!!! Olyan csodálatos nagyra nőtt és megszámlálhatatlan sok szép tányért hozott. Hiába na! Sz-ból nem lehet várat építeni. Nálam ilyen a föld és kész.


  Marink, minden rendben van?


  Zsóka utasítása alapján tavaly befőztem pár üveggel s.barackot lekvárnak. Nagyon finom lett. Idén is kellene pár  eltenni, hogy legalább a sütibe legyen. Milyenek az árak, fogalmam sincs. Lehet már egyáltalán puha barackot kapni?


  Az előbb még szedtem cseresznyét. Olvasószemüveggel bontottam ki, ebben a pár szemben nem volt kukac.


  Az előzőekben volt. Hova lettek? Na nem mintha hiányolnám a díszes társaságot!


  Gyógyulást, pihenést, jó éjszakát kívánok.    m.

  2015-06-17  19:18
  Tete (25388)
  előzmény:
 35. 2015-06-17 19:1825388.

  Szép estét mindenkinek.


  Múlt pénteken éjjelvezetési ideje letelt. Elért Mosonmagyaróvárig. Ott ki kellett volna vennie 45 órás pihenőt. Kocsit ott hagyta, (mivel Győr volt az egyik lerakója), megszervezték a hazajövetelt. Szombaton de. meg is érkezett. A hét közepén meghúzta a hátát (az közben megjavult), de a jobb lába meg térdtől lefelé dagi lett. Mivel  már mindenki szervezett programot magának, azt mondtuk a buli elnapolva. Úgy is hőség van, nem sütögetünk, hűsöl mindenki otthon. Azért szombaton este torta, köszöntés, pezsgőzés volt. Lábára kapott krémet, borogassa, polcolja fel. Hétfőn hajnali kettőkor indulás Móvárra a kocsihoz. Lepakolás több helyen. Este hazajött, újra doki. Csípés, kenegessük, borogassuk, polcolja. Kedden reggel sem volt jobban elment a kórházba az SFR-re. Amint megvizsgálták azonnal vízszintesbe parancsolták. Három napig még a mosdóba sem mehet ki. Mélyvénás trombózis. Kapja a gyógyszereket, hasába szurit. Szerencsére nem fáj neki. 


  Unoka meggyógyult, jár bölcsibe. A nagyobbik már vakációzik, ő velem van. Azaz többnyire a szomszédban az unokatestvéreinél. Én hol ott velük, (hogy ne a nővérem vigyázzon háromra, hol úton a kórházba, illetve nála


  Jól kezdődött a nyár a szünidő. A fügém (az a kevés ami eddig fenn maradt a bokron) most potyog. A tök, cukkinik virágoznak, majd elsárgulnak és leesnek. A futós zöldbab virágzik, a bokorbab satnya. A paprika palántákon vannak paprikák, de nem nagy durranás. Van olyan paradicsom ami másfél méteres de paradicsom nincs rajta. Szóval a helyzetet legjobban a hajtépős hangulatjellel tudnám jellemezni.


  teljesen kiakadt, hogy ha ez a 60 éves szülinapi ajándék (mármint a betegség) akkor köszöni, de nem kér belőle. Meg pasiból van a szentem, aki  37,5 hőmérsékletnél már végrendelkezik. Hát ennyi kislányok.

  2015-06-16  21:55
  mandula2 (25384)
  előzmény:
 36. 2015-06-17 15:2325387.

  Klári sajnálom a -t. Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok neki.


  Mikor még nem láttam sohase krumplit elvetve, csak a piacon, hát már igencsak asszonyka voltam.A szomszéd kertben rengeteg fehér virág volt. Az asszony apja virágos volt, meg voltam győződve, hogy azt neki ültették. Mondom milyen sok szép virágotok van, mi a neve? Azóta is azon röhögnek.


  Tegnap csináltam a lefagyasztott savanyú káposztából, és a lefagyasztott kész pörköltből székelykáposztát, na az 2 hétig ki fog tartani, annyi lett.


  Mama tegnap rosszul volt, a meleget átvészelte, mikor lehűlt rosszul lett. Én sem vagyok 100-as, mindig szédelgek, de szerintem a szemüvegem is rossz. 1 éve nem tudtam megszokni.


  Hétvégén töménytelen mennyiségű halászlé lesz, jönnek a kosztosok. Remélem hogy olyan finom lesz, mint legutóbb, az nagyon jól sikerült.


  Kiskutyám azóta mióta lehűlt az idő szaladgál nagy boldogan a kertben. Mikor meleg volt nem is akart kimenni.


  Képzeld Éva, láttam egy videót, egy kutya mindig ásott, mikor kivitték a telekre, és annyira ásott, hogy elszakadtak az izületei az egyik lábában. Nem is jött helyre. Magyarázd el a kutyádnak, hogy az ásás káros az egészségre.


   


   


   


   
   
   
   
  2015-06-16  23:09
  szőrész (25386)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 37. 2015-06-16 23:0925386.

   


   Évi ezt mondtam álmodban? Biztos egy jó tárkonyos rumlilevesre gondoltam!


  Esetleg a paprikás rumlira, ha valahol elgurulva mégis találnánk egy tojáskát is, amiből a bő lébe szaggatunk galuskát, úgy kiadósabb és kenyeret sem kell hozzá enni.


   


  Első fezék gyümölcsleves elfogyott, gondolom holnap ott vár majd az asztalon újabb két tálka gyümölcs.


   


  Remoskában sült cseresznyés-meggyes pite, kis darabka maradt holnapra.


   


  Múlt héten levágtam a sóskát, leszáraztuk, megpároltam, fele a fagyasztóba, feléből finom mártás. Mondtam, hogy két szem krumpli, sós víz és kész. Hazajövök, fő a két szem krumpli, tele vele a kisfazék, gondolom a két legnagyobb fődögélt ott, 4 tányérra való lett a végén. Sőt én másnap átpirítottam maroknyit zsíron és egy tojáskát ütöttem rá  szokás szerint és egy kovászos uborkával megreggeliztem.


  Van négy bokor rumlim a kertben, ma megint felhúztam a tövükre a földet, már bimbósak.


  Ma sokat gyomláltam, fájok is itt-ott, megyek olvasni és a hűvösben aludni egy jót.


   


  Örülök a lehűlésnek, sokkal kellemesebb, bár tudom, a nyaralóknak meg a meleg a jó, de azért nem a 35 fok!


  A hideg ellen felöltözünk, de mit veszünk már le magunkról, mikor fehérneműnyi az összes ruházatunk a melegben?


   

  2015-06-16  21:55
  mandula2 (25384)
  előzmény:
 38. 2015-06-16 22:5225385.

   


   Klári jobbulást neki!


   


  Betegség soha nem jön jól, na de ilyen időzítést!


   

  2015-06-16  17:42
  Tete (25383)
  előzmény:
 39. 2015-06-16 21:5525384.

  Sziasztok, jó estét!


  Dehogy szűnt meg a topik! Gondolom, mindenkinek volt plusz elfoglaltsága, meg a hőség, aztán az eső, a vihar... szóval itt vagyunk, ne félj, nem leszel egyedül.


  Ez Verának szólt.


  Ez pedig Klárinak: hétfőn  nem volt éppen a legjobb idő, de azért lehetett volna ünnepelni.


  Azt hiszem, nem ilyen áron gondoltad Te sem, hogy hosszabb ideig legyetek együtt. Ez fájdalmas betegség, biztosan a sok üléstől van.


  Mielőbbi gyógyulást kívánok, Te pedig ne aggódj, hamarosan rendbe jön, aztán jöhet a .


  Amikor a tv-ben mutatták a kamionosokat, gondoltam Rátok is, az inzultálásokkal kapcsolatban.


  Vera mi van veletek? Férj, Lányod, Mama, kutyus... na meg Te?? Allergia?


  Julcsi! Lépj ki az álmaimból! Arra riadtam fel, hogy álmomban meghívtalak titeket egy jó kis vacsorára, és akkor derült ki, hogy három szem krumplin kívül nincs más itthon. Ez még viccnek is rossz lenne, bár gyanítom, hogy te megoldanád ezt a kínos helyzetet.


  "három szem krumpli? óóó, hát abból csodás lakomát lehet varázsolni"     Na majd megbeszéljük.


  Marink megnyitod a NAGYI ovit? De jó lesz nektek!


  Zsóka működik a klíma?


  Jó éjszakát, gyógyulást, pihenést!


   

  2015-06-16  17:42
  Tete (25383)
  előzmény:
 40. 2015-06-16 17:4225383.

  mélyvénás trombózissal kórházban. Majd jövök.


  Vigyázzatok magatokra.

  2015-06-16  14:56
  citylako (25382)
  előzmény:
 41. 2015-06-16 14:5625382.

  Megszünt a topik?


   
   
   
   
  2015-06-12  15:00
  mandula2 (25378)
  előzmény:
 42. 2015-06-14 00:4425381.

  Bánatos vagyok, hogy tönkre mentek a gyümölcsfáink is. Igaz, sose volt aki leszedje. Amíg a papák éltek, volt cseresznyénk, csak meg kellett enni, el voltunk kényeztetve. Apósomnál 3 cseresznyefa volt, egy korai, 2 mostani, de fokozatosan értek, egyik a másik után. Apukáméknál egy fél fa volt, mert az is nagyon öreg volt már, viszont olyan finom cseresznyét nem ettünk még azóta se. A piacon 1200 volt 1kg cseresznye a múlt héten, és mi az hármunknak 2 napra? Lassan drágább, mint a hús.


  Ma igazán ki voltam nyúlva. Mióta nyitva az ablak, mindig hirtelen ébredek valami zajra, és a hirtelen ébredés nem az én világom. Fejfájás szédülés, hányinger, egész napi kóválygás.


  A vérnyomásom úgy néz ki kevesebb gyógyszerrel alacsonyabb, mint amikor teletömtek a télen 3x 3 marék gyógyszerrel, hamar leálltam róla. Találtam egy módszert, állítólag katonáknak tanítják, fájdalomcsillapító, na az nekem nem, viszont a vérnyomásom, pulzusom rendezi. Gondolom ez is közrejátszik, hogy kevesebb gyógyszer is elég.


  Fogni kell egy golyóstollat, aminek nem megy be a hegye. A középső ujjad tenyér felőli oldalát kell vele nyomni a körömtől kb fél cm-re. Meg lehet találni könnyen, ahol baromira fáj. Először a bal, majd a jobb kezeden, 1-1 percig. Nem kell átbökni az ujjad, elég csak nyomni rendesen, a végére már imádkozol, hogy mikor telik le az 1 perc. Nekem nem azonnal hatott, hanem másnapra, de egyenlőre jó.


  Ma már azt olvasta a férjem az időjárás jelentésben, hogy előrébb jön a lehűlés, gondolom a vihar se marad el, most már hétfőre mondják.


  Ma délután volt valami szélvihar, elvitt minden üres cserepet, amit be akartam ültetni.


  Kutyusom olyan kopasz, hogy rémes, kis virgács lábai lettek, nézegeti magát a tükörben, nem tudja ki az ott. Mindig olyan kismackósra volt nyírva, de mondtam, hogy kopasszák meg, úgy látszik akkor biztos a lehülés, a múltkor is így jártunk.


  Ma nagyon megjártam. Apa vett házi szalonnát, otthagyott egy picit, amit bekaptam, aztán vágtam hozzá még, paprika, paradicsom. Azóta egész nap járkálok, nem is mertem enni a rizses húsból, csak üres rizst, zsír nélkül. Sose szoktam szalonnát enni. Nem mondom, hogy jól vagyok lakva.


  Pedig nagyon ennék cseresznyét, de nem merek, még vizet se, pedig szomjas vagyok, de azonnali hatása van. Nem vagyok álmos, mit lehet csinálni ha nagyon meleg van, fekve tv-zni, aztán 2 perc múlva durmolni.


  Ti aludjatok, szép álmokat!


   


   


   
   
   
   
  2015-06-13  11:25
  bmari (25380)
  előzmény:

  -----------------------------------------------------------
  ...
 43. 2015-06-13 11:2525380.

  Szervusztok Leánkák!


   


   


  Mandula, a rebarbarám szára zöld színű. Láttam én is fotókon rózsaszínűt, az enyém nem olyan.


  Megyek is ki mindjárt, szedek egy adagot kompótnak. Lehűtve jó lesz ebben a nagy hőségben.


  Már korán reggel gazoltam, de el kell bújni később, nem lehet a napon lenni, még sapkában sem.


  Borsóm kiszedve, fejtve, fagyasztva, meg vagyok vele elégedve. Érik a paradicsom, lesz már paprika is.


  Érik a júniusi cseresznye.


  Jön az unoka vakációzni, amíg az óvoda zárva lesz.


   


   


   


  1. cseresznye


  2. sárga cukkini


  3. fáklyaliliom


  4. Mária liliom


   

  2015-06-09  10:21
  mandula2 (25365)
  előzmény:
 44. 2015-06-12 21:1225379.

  Az én fürdőruháim is így szokták végezni, már elő se merem venni, hogy megnézzem. Jártam a vizitornára, ott egy övet kell felcsatolni, hogy egyensúlyozzál a vízben, az is erőkifejtés., és a fürdőruhán nem látszott semmi, mikor nem volt rajtam. Az uszodában, pedig klasszul átlátszott, még a popolóm is látszott. Az volt a szerencsém, hogy éppen ott volt a lányom, ő szólt, idegen biztosan nem mondta volna meg. De nemigen hiszem, hogy megyek víz mellé, a strandot utálom, uszodában nem tudom kihasználni az időt, mert nem tudok órákat úszkálni, A természetes vizekben pedig iszonyom van, még a Balcsiban is az elején, hamar leégek, nem éri meg nekem. Fürdőkádban nem kell több tízezer forintos fürdőruci.


  Undok kis férgek vannak mostanában, én csak rózsatetűre emlékszem. Van egy örökzöld bokrunk, ki lesz vágva, ha idén is csonkig rágják valami láthatatlan lények, állítólag valami lepkék lesznek a hernyaukból. Na még az is, frászt kapok a lepkéktől. Kislány koromban az ilyen nagy esők után, mint ami a héten volt, undorító nedves volt a léckerítésünk, és volt egy villanyoszlop a kertünk sarkában, az valahol hozzáért a kerítéshez, és rázott a kapu.Azon a villanyoszlopon olyankor férfitenyér nagyságú éjjeli lepkék voltak. Mutálódtak az áramtól?Ott volt egy ágyás eper is, és ott is voltak. Azóta undorodom a lepkéktől, bogaraktól, ezért is találnak meg mindig. A teraszon a virágcserépbe beköltözött egy türkizzöld darázsféle. Éppen locsoltam, és bebújt a földbe, akkor jól megöntöztem, mikor ázottan előmászott, kapott a papucsommal.


  Mi itt az őserdőben lakunk, Olyan hangyáink vannak, ami fekete, és fényes, mintha lakkozva lenne, kb. 8mm. Nem is beszélek róluk, mert már vakarózom.


  Ma Hancikát megkopasztották, olyan kicsi lett, kiborult teljesen, bemászott az ágyába, és eldőlt mint a zsák.


  Én is elfáradtam, ott ültem végig, rémesen meleg volt, mikor kiszálltam a légkondis autóból, amíg beértem a lakásba 5m, teljesen bezavarosodott a fejem, mint migrénnél. Most a gyomrom fáj, hogy még boldogabb legyek.


  Ma nem locsolok, ha kell a víz nekik, hát most így jártak.


  Keddtől állítólag drasztikus lehülés lesz, na kiváncsi vagyok.


  Megetetem a Hancit, aztán bedőlök az ágyba.


  Jóéjt


   
   
   
   
  2015-06-12  15:00
  mandula2 (25378)
  előzmény:
 45. 2015-06-12 15:0025378.

  Sziasztok!


  Klári, unoka hogy van??


  úgy néz ki, hogy ünneplés marad hétfőre?


  Akkor is jó lesz!


  Tegnap délelőtt levágtam az elnyílt rózsákat, akkor lettem figyelmes egy össze-vissza rágott hajtásra. Amikor azt vágtam, valamik rápotyogtak a kezemre, de az a szemüveg ami rajtam volt, csak nézésre jó, látásra kevés.


  Lefotóztam a hajtást, ilyet még nem is láttam. Egy egész család!!! lakmározott! Azért ez már disznóság. Mit képzelnek? Fotózás után összetapostam az egész díszes társaságot, de el kellett mennünk, na meg meleg is lett volna a permetezéshez, ez így elmaradt.


  Voltunk pár üzletben, én is szerettem volna venni magamnak egy könnyű szandált, de sajnos mindegyiknél a legkisebb méret - már ha volt egyáltalán - 6-ossal kezdődött. A lábamból hiányzott a 36-oshoz kb. fél-egy cm. Marad a jól kitaposott /nem is tudom van-e olyan egyáltalán/ cipellém.


  Az a helyzet, hogy amióta itt lakunk és nem járok be naponta a városba, nagyon ellustultam vásárlás terén.


  A fürdőruháimat átnézve riadtan vettem észre, hogy az alig háromszor használt bikinim /de az egyberészesek is/ amikor fel akartam venni, reccsent a gumijuk, aztán úgy is maradt. Azért az nagyon nagy luxus lenne emiatt újat venni.


  Ha én nem is, de talán a varrónő meg tudja oldani ezt a problémát.


  Három óra után már lehet menni a kertbe esetleg napozni - óóóvatosan!!! - kalap vagy sapka kötelező!!


  Marink nagyon hallgatsz!!


  Julcsi! Valami víz mellettit - ha szabad kérnem!

  2015-06-10  22:23
  Tete (25377)
  előzmény:
 46. 2015-06-10 22:2325377.

  Igen én is megkérdeztem a barátunkat (G-t). Nevetséges, hogy nincs ellene semmi. A bokrunk teteje magasabban van az eresznél, jó pár négyzetméter területet elfoglal. Most komolyan hogy a bánatban lehet minden beteg levelet levadászni. Párat levettem, aztán az ötödiket már el sem tudtam engedni, mert ragadtam a fehér tejétől. Inkább a füge sem kell.Nem volt bátorságom megnézegetni mit rejt az összepöndörödött levél. ÚÚÚÚÚÚtálom amikor mindenféle dögök jelennek meg.


  Unoka megijesztett, mert az ebéd utáni alvásból, úgy ébredt, hogy forró volt mint a tűz. A doktornő  mondta picit piros a torka, meg jönnek a fogacskái is. Kis tündérem hasig nyálas állandóan. Simogattam a  hátát és amikor abbahagytam megfogta a kezem és magához húzta. Akkor simogattam tovább. Aztán ez még megismétlődött párszor. Igen, ő tudatta, hogy azt akarja csináljam tovább. Holnap én viszem az ovist (a lányok lustálkodhassanak), meg úgy is vásárolnom kell.


  hazaérkezése  a hétvégére egyre bizonytalanabbnak tűnik. De mint tudjuk a remény meg a hal.................


   tökéletesen megfelel nekem hétfőn is, csak jó lett volna bulizni a hétvégén.


  Ki üzemelte be a karót?


  Jó éjszakát mindenkinek.

  2015-06-10  20:22
  mandula2 (25374)
  előzmény:
 47. 2015-06-10 21:5325376.

  Köszi sajnos úgy tűnik.

  2015-06-10  20:54
  Utóélet (25375)
  előzmény:
 48. 2015-06-10 20:5425375.

  Bocsanat, hogy beleszolok. Nem choreutis nemorana lehet?


   

  2015-06-10  17:46
  Tete (25373)
  előzmény:
 49. 2015-06-10 20:2225374.

  Klári!


  Beírtam a G-ba, hogy: a fügefa betegségei


  Bálint gazda azt mondja, hogy a fügefának gyakorlatilag nincsenek betegségei.


  Soha nem tartottam valami sokra B.gazdát, de a másik tanácsadó sem mondott használható javaslatokat.


  Állítólag a fügefa elleni kártevőkre nincs más ellenszer, mint a levelek, vagy a hernyók leszedése.


  Én nem láttam hernyót, csak az összezsugorodott leveleket, rajta barna foltokkal, meg azzal az ezernyi fekete pöttyel. Eléggé undorító.


  Nagyon magas és terebélyes a fügefánk, nem tudom hogy lehetne megoldani? Létra, olló és elégetni a levágott leveleket.


  Klári az unokának gyors gyógyulást kívánok, de azt hiszem a kicsik már régen meggyógyultak, amikor mi még mindig aggódunk miattuk.


  Az ünneplést pedig bízd a jövőre, az idő mindent megold, akkor is, ha időközben aggályoskodunk a problémák miatt.  Minél több az akadály, annál jobban fog sikerülni!


  A rózsafa mellé állított karó nálunk is üzemel már délután óta!


  Na látod? Csak idő kérdése!


   


   


   

  2015-06-10  17:46
  Tete (25373)
  előzmény: