Válaszkereső
Válaszkereső

Kérdezd a szakértőket és a többieket! »

Játék

Játék

Játssz velünk!

Találd meg te is kedvencedet játékaink között!

Fórum - "A mi helyünk"

Keresés a fórumban
keresés a topikban
keresés a teljes fórumon
Mit fözzek holnap? (
22
 embernek tetszett)
»
Nyitó hozzászólás
2002-10-05 12:331.
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-04-20 09:06180220.

    Sziasztok.

     

    Lányok, nagyon kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

  2. 2014-04-19 18:56180219.
    Minden kedves Főzőtündérnek nagyon szép ünnepet kívánok! 
  3. 2014-04-16 20:15180218.

    A húsvéti menük között szerepelni fog a pásztorpite és a diós-narancsos répatorta is -- amolyan átmenetként ünnepi és hétköznapi között.

    Csak úgy mondom... 

  4. 2014-04-16 08:05180217.

    Szívesen próbálnám, de itt a közelben nem kapok paszternákot, pedig nagyon szeretem, amikor még nagy kertem volt, azt is ültettünk, a húslevesben is jobban szerettem, mint a petrezselyem gyökeret.

     

    előzmény:
    Oliva_ (180216)
    2014-04-15  22:11
  5. 2014-04-15 22:11180216.
    Próbáld ki egyszer karalábé helyett paszternakkal!
    előzmény:
    kaleva (180214)
    2014-04-15  19:51
  6. 2014-04-15 20:49180215.

    Nálam is zöldségnap sikeredett ma: olajon pároltam zeller-karalábé-s.répa-póréhagyma-krumpli kockákat kb. egyenlő mennyiségben, beledobtam néhány kolbászkarikát és miután a reszelt sajt szépen ráolvadt, jól beebédeltem.

    Utólag vettem észre, hogy rengeteg petrezselymemből egy szál se került rá...

    előzmény:
    kaleva (180214)
    2014-04-15  19:51
  7. 2014-04-15 19:51180214.

    De jók!Hasonló tepsis ételeket szoktam én is, bármilyen vegyes zöldségre rá a csirkecombok, olyan finom tud lenni!

     

    Én ma húsos karalábét csináltam, régi, de nagyon finom!  

     

    előzmény:
    Oliva_ (180213)
    2014-04-15  10:50
  8. 2014-04-15 10:50180213.

    A hétvégi menü képekben:

     

    1. padlizsános ravioli 

     

    2-3-4.: csirke zöldségekkel együtt sütve, lépésről-lépésre  

  9. 2014-04-14 22:23180212.

    Az alap egyszerűen ízetlen volt, és a pontypatkók is mélyhűltek voltak -- mi a fene jutott eszembe, hogy olyat vettem?! -- és valami diszkrét pocsolyaízzel rendelkeztek, amit az alaplé nem tudott feledtetni.

    Máskor a piaci halasnál friss halszeletet v. filét szoktam venni és ugyancsak friss és jóízű sürítményt, abból egészen jó lesz a halászlé --- persze az se vetekszik a fiaméval, mert ő a levét is maga főzi-passzírozza vegyes halakból. 

    előzmény:
    kaleva (180211)
    2014-04-14  16:41
  10. 2014-04-14 16:41180211.
    Mitől lett rossz?Nekem is van egy doboz fagyasztott alapom, azzal volt a gond?
    előzmény:
    liventa (180210)
    2014-04-14  15:15
  11. 2014-04-14 15:15180210.

    Én ma halászlét főztem magamnak fagyasztott sürítményből és pontyszeletekből -- nem akarok dicsekedni, de pocsék lett...

     

    előzmény:
    kaleva (180209)
    2014-04-14  14:41
  12. 2014-04-14 14:41180209.

    Szervusztok!

     

    A tegnapi csirkepöri-nokedli ebédről megmaradt galuskákból ma tojásos nokedli lesz az unokámnak, magamnak meg csináltam kísérletképpen (a cukkini-spagettiből merítve az ötletet),  tojásos cukkinit.

    Finom - de nem nokedli

  13. 2014-04-14 13:49180208.

    Kedves Fórumozók! (Offtopic)

     

    Szeretnélek megkérni Titeket, hogy töltsétek ki a kérdőívemet, mely a magyar gasztronómia filmeken történő megjelenésének hatásait vizsgálja. A kérdőív a szakdolgozatomhoz fontos, ezért hálásan megköszönném ha mielőbb kitöltenétek. A kitöltés kb. 5 percet vesz igénybe.

    Segítségeteket előre is köszönöm!


    https://docs.google.com/forms/d/1dS9T2NWVf_5z55 jNWvlquAt9SfvUhwcwM4YgxK0CeeQ/viewform
  14. 2014-04-13 20:07180206.
    Kerteszeteket hívjál fel, szinte biztos, hogy van nekik, ráadásul most április-május a szezonja. 
    előzmény:
    liventa (180205)
    2014-04-13  19:55
  15. 2014-04-13 19:55180205.

    Ó, hát hogyne lenne, ha eszem lenne!

    Elmegyek valami faiskolába (pl. Obi) és kicsit megdörzsölgetve megszaglászom a leveleket, hogy igazi-e? Vagy valahonnan importálnom kell?

    Mert sokféle van állítólag, de csak 1 az igazi.

    Nagyon hiányzik a krumplifőzelékből a jellegzetes babéríz, nem is tudom, mikor éreztem utoljára... 

    előzmény:
    Oliva_ (180204)
    2014-04-13  19:43
  16. 2014-04-13 19:43180204.

    Liventa, neked van kerted, egy kis baberbokornak nincs helye benne?

     

    az enyém még itt van a lépcsőházban, amint jo idő lesz, költözik ki a kertbe.

     

    Akkor kattantam rá a valódi babérra, amikor ismerősök hoztak friss babér ágakat Görögországbol, es megereztem az igazi babér ízt. 

    előzmény:
    liventa (180203)
    2014-04-13  19:36
  17. 2014-04-13 19:36180203.

    És még mondja valaki, hogy az anyósok nem angyalok!

     

    Én a maradék salátalevemből löttyentettem bele egyrészt az ízéért, másrészt hogy a 2 beleütött tojat egyben maradjon belül lágy sárgájával --- nyami!

    De az a babérlevél nagyon kellett volna bele... (honnan vegyek babérízű babérlevelet, mert az enyémnek a világon semmi íze nincs?) 

     

    Dórim a savanyúkáposztából ma levest főzött virslivel amolyan frankfurti stílusban, utána morzsasüti volt nála -- én kolbásszal szoktam, bele tejföl; éljenek a levesfőzők és -evők (azaz mi mindnyájan)! 

    előzmény:
    kaleva (180200)
    2014-04-13  15:35
  18. 2014-04-13 18:31180202.
    Én is főztem magamnak már diétásan, liszt nélkül, zabkorpával: finom!
    előzmény:
    derine (180201)
    2014-04-13  16:52
  19. 2014-04-13 16:52180201.
    na most megyek tojáslevest főzni magamnak én is kömény, fokhagyma, babérlevél, tárkony fűszerezéssel szeretem
    előzmény:
    kaleva (180200)
    2014-04-13  15:35
  20. 2014-04-13 15:35180200.

    Olivka, a vejem kedvence a tojásleves, mindig azt készítek, amikor jön, mert azt máshol nem kap! A tegnapi nap volt a kivétel, mert nem szólt előre, hogy jön, így a milánói mártás maradékához főztem gyorsan egy kis tésztát, azt ette - azt is szereti. 

     

    Liza, a vejem "eklektikusan" szereti a tojáslevest, ötvözve a köményest a savanyúval! A kömény mellé teszek még babérlevelet, a végén egy kis tárkonyecetet is - és a tojást is félbuggyantottan. Nem keverem nagyon szét, de nem is egész. De ilyet csak nálam kap!  A maradékot mindig elviszi egy befőttes üvegben!(Egyébként is nagyon leveses a gyerek. Bár azt vettem észre, hogy a pasik mind levesesek.)

    előzmény:
    Oliva_ (180196)
    2014-04-13  14:25
  21. 2014-04-13 14:33180199.

    Egészségetekre! Köszi Oliva!

    Épp ma reggel mondtam a lányomnak, hogy valami klasszikus ám egyszerű levest ennék -- de mit? Hát tojáslevest jó köményesen. A tojást nem keverem rongyosra benne, hanem buggyantom.

    előzmény:
    Oliva_ (180196)
    2014-04-13  14:25
  22. 2014-04-13 14:30180198.

    Örülök, hogy Neked is ízlik, Évám! Ízre nincs nagy különbség, ugyanazok az ételek készíthetők belőle (én tészták szószába, rakottak töltelékébe is belecsempészem, mert nem győzöm szedni) és még könnyebb is bánni vele. Na és kipusztíthatatlan -- viszont a helyén marad.

    Valaha volt "nyeles spenótom", amit egyfolytában irtottam, mert még a beton réseibe is elvetette magát, míg végül sikerült teljesen kiirtanom -- nagyon bánom. 

    előzmény:
    kaleva (180195)
    2014-04-13  14:22
  23. 2014-04-13 14:25180197.
    Remek, köszönöm -- hajrá Kaleva!
    előzmény:
    Oliva_ (180193)
    2014-04-13  13:58
  24. 2014-04-13 14:25180196.
    Nálunk ma egy igazi különlegesség volt: tojás leves , a férjem kérésére. Utána pedig csirkecombok, amit együtt sütöttem  krumplival, zöldségekkel.
    előzmény:
    kaleva (180194)
    2014-04-13  14:19
  25. 2014-04-13 14:22180195.
    Liza, tavaly ettem életemben először mángoldot, és nagyon megtetszett, olyan jó a szára is! 
    előzmény:
    liventa (180192)
    2014-04-13  08:59
  26. 2014-04-13 14:19180194.

    Köszönöm Olivka, ez nagyon finom lehet!  Közben a fb-n már meglestem, kíváncsi voltam nagyon.

     

    Nálunk ma csirkepörkölt volt, természetesen sk. nokedlivel!  

     

    Holnap veszek káposztát, remélem, húsvétra beérik! Ha nem, az se baj, jó lesz később is!  

    előzmény:
    Oliva_ (180193)
    2014-04-13  13:58
  27. 2014-04-13 13:58180193.
    Megpróbálom megint: kaposzta   
    előzmény:
    kaleva (180190)
    2014-04-12  20:28
  28. 2014-04-13 08:59180192.

    Én a mángolddal jártam úgy, hogy miután egész télen szedtem, ki akartam rángatni, hogy legyen helyem az új veteményeknek.

    De annyira beindult, hogy pár napja is több zacskóval tettem a mélyhűtőbe kicsit blansírozva és folyton eszem. A spenóthoz képest azért is szeretem, mert nagyok a levelek és a zsenge fehér szára is finom, nem kell egyenként leszárazni.

    előzmény:
    litita (180187)
    2014-04-12  15:04
  29. 2014-04-13 08:53180191.

    Nekem is, ha meg csak beírom, hogy "hansági (töltött)káposzta", akkor hülyeségeket ad ki. Pedig biztosan más egy kicsit, mint a sima húsgombócok s.káposztában.

    Én tegnap raktam le egy újabb adagot (a régi maradék levével siettetem az erjedését), a gyerekek szerint bele kell applikálnom a húsvéti menübe is... 

    előzmény:
    Oliva_ (180188)
    2014-04-12  17:08
  30. 2014-04-12 20:28180190.
    Olivka, nekem azt írja ki, hogy a honlap nem található! 
    előzmény:
    Oliva_ (180188)
    2014-04-12  17:08
  31. 2014-04-12 20:25180189.

    Szervusztok!

     

    Végre idejutottam én is! Nagyon felcsigáztatok a káposztával,  szerencsére unokám is kapacitál rá, mert nagyon szereti "nyersen" is.

                 Mostanában elég sokszor főzőcskéztem, többek között milánói tésztát, a mártásból bőven maradt, és ma kipróbáltam az Alchri-féle változatot: cukkinit szálasra gyalultam, forró teflon serpenyőben kicsit átforgattam (zsiradék nélkül), és erre tettem a húsos-gombás mártást!

    Szuper finom!

            Diétázóknak melegen ajánlom!

     

    Holnap csirkepörkölt lesz nokedlivel, eredetileg tojásos nokedlit terveztünk, de nem kaptunk ma salátát, későn mentünk vásárolni.  

     

     

      

  32. 2014-04-12 17:08180188.

    Lili,

    most már en is rábeszéllek a káposzta savanyitasra!

    Mutatom az enyémet, es a hansági káposztát, amit ebből főztem.

     

     http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/egytaletelek /hansagi-kaposzta.html

     

    előzmény:
    litita (180187)
    2014-04-12  15:04
  33. 2014-04-12 15:04180187.

    Sziasztok.

     

    Én valamelyik nap gyümölcslevest főztem, és kaptam a szomszédtól egy fej friss salátát, hát, persze, hogy tojásos nokedli dukál a szezon első salátájához. Nokedliből, persze, több készült, hogy másnap legyen a paprikás csirkéhez is. Ma töltött káposztát vettem ki a fagyasztóból, lassacskán meg kell enni ezeket a téli ételeket.

     

    Látom, nálatok is sok finomság készült. Nálam már kint van a spenót, egy-két hét, és már lehet enni belőle.

    Én a spenótot eddig mindig egynyári növénynek gondoltam, és mindig gyökerestül szedtem ki. Most meg valaki azt mondta, hogy lehet meghagyni a gyökeret, kijön megint. Szerintetek?

    A sóska nagyon nem akar nálam kikelni, sokadszor. Pedig azelőtt évekig szedtem többször egy évben. Most meg megmakacsolta magát, pedig már minden alkalommal más hellyel próbálkozom. Juszt sem adom fel!

     

    Annyit beszéltek itt erről a saját gyártású sav. káposztáról, hogy kezdek megbarátkozni az ötlettel, egyszer kipróbálom. Eddig nekem a piaci is nagyon jó volt, de mostanában már többször ráfáztunk, és nem volt annyira jó.

  34. 2014-04-10 19:05180186.

    Jut eszembe: talán olvastad kertészkedős topikokban, hogy nálam kitört a batáta-termesztési láz és más másokat is megfertőztem. Tavaly nagy zsákban, de idén már szabadföldbe fogom ültetni a most gyökeresedő palántákat (mert ez nem olyan, mint a krumpli, hogy csak bedugom a földbe).

    A lényeg: cukorbetegek fogyaszthatják -- de ezt Te úgyis tudod, csak éppen boltban nagyon drága (6-800 Ft / kg). Termeszteni pedig egyszerű, ha van egy talpalattnyi helyünk.

    előzmény:
    1szaki (180184)
    2014-04-10  16:32
  35. 2014-04-10 19:02180185.

    1szaki, jelentkezésed örömére ismét beenged az NLC -- napközben nem tudtam belépni (reggel és tegnap este mások panaszkodtak).

    Ugye milyen jól tudnak esni ezek az egyszerű ételek. Lényegük, hogy jó az alapanyag és frissen készülnek. Annyira sajnálom, ha valakinek sok egyéb szempont mellett még valamilyen diétára is figyelnie kell. Sokkal idő- és pénzrablóbb vállalkozás lehet egy egyszerű kaját összeütni, mint egyébként.

    Vígaszul -- és örömömben, hogy végre beléphettem -- fölteszek egy gusztusos spenótpitét, amit most küldött egy barátnőm és nagyon tetszik.

    Pl sok tölteléket és egy kevéske tésztát biztosan Te is megkockáztathatsz.

    (1 oz. = 2 evőkanál v. 6 teáskanál; ha kéritek, szívesen lefordítom a receptet). 

     

    előzmény:
    1szaki (180184)
    2014-04-10  16:32
  36. 2014-04-10 16:32180184.

    Kedves Liventa!

    Régóta figyelem, hogy mennyire hasonlít a te ízlésed az enyémhez.

    Most írok erre egy példát. Mindig nagyon szerettem a krumplit, de mióta cukros lettem, a krumpli átment az aranyárban mért különlegességek kategóriájába. Néha megengedek magamnak pár jutalomfalatot az alábbi módon elkészítve: kacsa- vagy libazsírban szeletelt lila hagymát dinsztelek, hozzá teszek kápia paprikát vagy valamilyen piros színű paprikát, megsózom, fedő alatt dinsztelem. Erre teszem a fél cm-nél vastagabbra karikázott krumplit. Szoros fedő alatt dinsztelem, ha kell, kis vizet öntök alá. Puhára párolom, az alját kissé lesütöm. Na, ebből szoktam én pár falattal megjutalmazni magamat, ha jó voltam, és belefér a napi diétámba. Nagyon jó a sütőben sütött pontyszeletekhez vagy a serpenyőben párolt csirkemell falatokhoz. Ezekhez én mindig sok savanyúságot, nyáron salátákat szoktam enni, de nagyon jó még hozzá a diabetikus meggybefőtt is.

    Szeretettel:

    1szaki

     

    előzmény:
    liventa (180183)
    2014-04-10  10:00
  37. 2014-04-10 10:00180183.

    Hónapok óta most fordul elő először, hogy a régi már elfogyott, újat meg még nem is vettem. Hiányzik.

     

    Viszont friss mángold- és csalánlevélből remek fokhagymás spenótot" főztem tükörtojással.

    Tavalyi krumpliból pedig a szokásos módszeremmel készítettem petrezselymes-medvehagymás "újkrumplit" (a krumplit rádobom az olajra/zsírra és lefedve párolom víz nélkül, majd megsózom és rádobom a fölszabdalt zöldeket, tovább párolom/lepirítom, míg egy kicsit túlpuhul -- jóízű krumpliból isteni, husi se kell hozzá, legföljebb némi saláta).

    előzmény:
    Oliva_ (180182)
    2014-04-10  09:24
  38. 2014-04-10 09:24180182.

    Készen lett a káposztám, nem is hittem volna, hogy ilyen finom lesz!

    Tegnap este azt ettem vacsorára, semmi mást! 

    előzmény:
    liventa (180180)
    2014-04-05  22:17
  39. 2014-04-06 11:56180181.

    Koszonom a segítséget! A forrása úgy látom, hogy leállt, akkor holnapig még hagyom, mert holnap lesz 5 napos. 

     

    Ma csirkét sutok egy nagyon régi recept alapján, es medvehagyma krém leves lesz még. 

    előzmény:
    liventa (180180)
    2014-04-05  22:17
  40. 2014-04-05 22:17180180.

    Oliva, ezt azért nem lehet pontosan megmondani messziről, mert több tényezőtől függ: hőmérséklet, kenyér kovásztartalma, a csillagok állása miegymás.

    Pár nap után leáll a forrása (az se mindig egyformán csendes vagy heves), megkóstolod --- én mindig kicsit éretlennek találom, de azért úgy 5 nap után kidobom a kenyeret, átrakom 2 kisebb zárható üvegbe v. dobozba, felöntöm a levével és be a hűtőbe. 

    Azután napról-napra csak jobb lesz, de hagytam már elől is a konyhapulton és akkor is hibátlan volt, míg csak el nem fogyott (függően attól, hogy egedül eszegetem napi szinten v. népes családnak is főzök-e belőle).

     

    Nem lesz olyan puhán szálas, mint a hordós káposzta, az állaga inkább a káposztasalátáéhoz hasonló -- legalábbis nálam. Legutóbb kicsit sok hagymát vagdaltam bele, így magában nyersen nem volt olyan kellemes.  

    Remélem ízleni fog, váljon Nektek is egészségetekre! 

    előzmény:
    Oliva_ (180179)
    2014-04-05  19:13
  41. 2014-04-05 19:13180179.
    Honnan tudom, hogy kész a káposztám? Azt írtátok, hogy 4-5 nap, de most akkor 4 vagy5? 
    előzmény:
    liventa (180177)
    2014-04-04  15:01
  42. 2014-04-04 19:45180178.
    Igen, mar forr, es az illata is ígéretes.....
    előzmény:
    liventa (180177)
    2014-04-04  15:01
  43. 2014-04-04 15:01180177.

    Annyira látszik, hogy szívvel és fantáziával sütsz-főzöl, Oliva! Na és a hozzávalókat se sajnálod...

     

    Az aktuális káposztaellátmányom végét ettem ma csak úgy nyersen és pont eszembe jutott, hogy vajon beindítottad-e már a projektet. Most már legalább a nap melegét lehet használni az érleléshez -- kíváncsi vagyok, hogy fog ízleni. Forrogat, van már kellemes savanykás illata? 

    előzmény:
    Oliva_ (180176)
    2014-04-04  11:36
  44. 2014-04-04 11:36180176.

    Liventa, képzeld, szerda este óta kovászolódik a káposztám! Nagyon kiváncsiak vagyunk - férjemmel együtt - hogy mi lesz belőle!

     

    Hétvégén csináltam egy tésztában sült fasírtot, nagyon ízlett a családnak, ráadásul gyorsan el is készült.

    Tegnap cukkinit sütöttem és készült egy müzliszerűség próbaképpen, de olyan finom lett, hogy biztosan fogom még csinálni, sőt már gondoltam arra, hogy más gyümölcsökkel is kombinálom. 

     

    Hétvégére még semmi ötletem... ki mit fog főzni? 

    előzmény:
    liventa (180175)
    2014-04-03  06:57
  45. 2014-04-03 06:57180175.
    Igen, már rég föladtam a zöldséget zöldséggel koncepciómat és semmivel se vagyok lepusztultabb... Eccer élünk! (remélem...)
    előzmény:
    kaleva (180174)
    2014-04-02  20:34
  46. 2014-04-02 20:34180174.
    Liza, ez a kolbászzsíros-sajtos pirítós telitalálat! 
    előzmény:
    liventa (180173)
    2014-04-02  19:11
  47. 2014-04-02 19:11180173.

    Üdv a fedélzeten, Kaleva!

     

    Én ma rendeztem spenót-napot, a fagyóból vettem elő a jó fokhagymás, mángolddal vegyes, tejben áztatott zsömivel készült spenótot (amit kint felejtettem és meg kellett főznöm a múltkor). Tojás híján serpenyőben kolbászkarikákat sütöttem, a zsírjukban kenyeret pirítottam, majd sajtot olvasztottam az egészre és ez volt a feltét. 

     

    Szép estét Nektek! 

    előzmény:
    kaleva (180170)
    2014-04-02  17:31