Mit fözzek holnap?

Torolt_felhasznalo_282287
Torolt_felhasznalo_282287
Létrehozva: 2002. október 5. 12:33
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
182113 hozzászólás
 1. SilverEagle
  Offline
  2016. november 24. 10:06182113.

  Szia Drága!
  Nagyon meglepő dolgokat írtál, de van benne számomra is olyan, amit kipróbálok.
  Egy biztos: Én életemben - max 1-1 pohár sörön kívül- más alkoholt nem ittam! A gesztenye italhoz nem rum, hanem aroma a finom- nekem. Szűrlemény csak akkor marad vissza nekem is, ha nem csak gesztenye, hanem pld zab vagy rizs italt is készítek. Akkor lesz olyan mennyiség, amiből érdemes golyócskákat csinálni- főleg ha gesztenye is van benne...keksz helyett gesztenye massza is jó bele- akkor geszti golyók lesznek, amit kakaóba vagy fahéjba mártok.
  A másik: én cukrot a gépbe soha nem használok. Nekem az eritrit jött be- számomra nincs utóíze, és elég jól édesít. Kolléganőmet kértem, hogy hozzon nekem a boltból ide a melóhelyre kockacukrot, hogy 1-1 szemet mutatóba tegyek teába/gabona kávéba. Hát hallod 3 szem sem édesít annyira, mint 2 pici szem stevia...Ha elfogy a kockacukor, többet nem hozatok, mert ragasztót nem kívánok inni, mert ez csak kilóméterekről láthatott cukrot...
  Én az italok készítésekor szándékosan nem turmixolom tovább, mert szeretem a szűrleményből készülő, sokkal egészségesebb édességet, így örülök, ha marad a szűrőben valami, és csinálhatok golyókat. Mivel a bérem igencsak kevés, süteményeket nem áll módomban venni és sütni sem, mert a gáz is igencsak drága mire megsül valami, a gatyámat fizetem a gázra.A kókuszreszeléket nem igazán szoktam kihagyni csak a gesztenyénél egyszer hagytam ki, de akkor kicsit nyákos lett az ital. Az arra jó, hogy krémesebb, tej-szerű állaga legyen.
  Amikor nem tettem bele kókuszt, akkor az egész elkészült italt felhasználtam guba készítésére, amit nem mákkal, hanem dióval, vagy darált napraforgó maggal szórtam meg, és nagyon fincsi lett.Vágtam bele soronként aszalt (nem friss- olyat még nem vettem) fügét, és datolyaszilvát. mennyei lett. nem volt otthon mazsola, így helyette ezeket tettem bele soronként (kiflinként).


  Nagyjából ennyi. :)


   


  Remélem, hamar feleded a gesztenyés itallal kapcsolatos rossz élményedet, mert aromától nem hinném, hogy bajod lenne- nekem nem volt soha. :)

  Legyen szép napotok!


  előzmény:
  ancsa21 (182108)
  2016-11-23  03:23
 2. ancsa21
  Offline
  2016. november 23. 04:58182112.

  Na még ezt, aztán elhallgatok. De nem sokáig, mert ki tudja miért, de a tegnap kizárás azt hozta ki belőlem,  hogy nekiugrottam a shanghai-i élményeink megírásának...


  Ezek a képek mindegyike a gurka táborban készült, miközben kerestem az utat a tenger partjára. Ezt, a nem igazi utat is csak úgy találtam meg,  hogy egy kiskatona útba igazított :-)) De ez az út még a part előtt véget ért, és egy sűrű susnyáson kellett volna átvágni. Eső után, papucsban. Kihagytam :-))


  Középen jobbra lenne látható a majomfa, amennyiben látható lesz. Ravaszak ezek a majmok, mert pontban olyan színű fát választottak maguknak, mint a bundájuk színe. Még a valóságban is nehéz volt látni őket. Pedig a majmok mindenhol ott vannak. Főleg a tisztilakótelep környékén, mert ott mindig kajára lelnek.


  Akkora mennyiségben vannak, és olyan szemtelenek már, hogy speciális hangeffektust kell ellenük használni. Időnként olyan hangzavart engednek útjára, mintha lőnének a közelben. Bár ezt is hamar meg fogják tanulni az állatok, és akkor újra kezdődhet annak eldöntése, hogy ki is él és kinek a területén...


  -------------------


  Legyen nagyon szép a napotok, a hetetek, meg egyáltalán, az életetek 


   


   

 3. ancsa21
  Offline
  2016. november 23. 04:31182111.

  Még gyorsan elmesélem a tegnap reggelemet. Mert olyan szép volt. A kezdés. A hazaérkezés már nem annyira, mert megint kizárt az elektromos művek... Meg az a jóember, aki elhelyezte a kapu kézinyitásához szükséges dobozt. Kívülről, azt csak majomkéz hosszúsággal lehet elérni. S ha tudtam volna, meg is kértem volna az útközben fellelt majmokat, hogy jöjjenek már segítségemre ;-)) Mindenesetre elvonultam a legközelebbi étterembe, ahol benyomtam rendes mennyiségű limonádét, majd egy bő óra múlva hazamentem, és láss csodát, a szezám felnyílt :-))


  Gyönyörű volt a tegnap reggel. Mostanában már ismét éjszaka esik az eső, nappal meg hétágra süt a nap. Ilyenkor összejön az időnként, hogy reggel csak úgy tombol a természet, és minden megjelenése a legszebb formáját hozza. Ezért is volt az, hogy miután kedvenc malaj éttermemben megreggeliztem, akkor nekivágtam az étterem melletti kaptatónak. No meg azért is, mert legújabban követem a kínaiak azon tanácsát, hogy  minden étkezés után 100 lépést kell tenni. 


  Szinte ízzot a levegő, annyira jól érezte magát minden a természetben. Talán ennek is volt köszönhető, de tényleg meg sem éreztem azt a kaptatót, amin felsétáltam. S közben fotóztam. Az utca közvetlen szélén álló fán rohangáló majmokat, meg a gyönyörűséges virágokat. Olyannyira kedvet csináltak, hogy fogtam magam és elautóztam a közelben lévő gurka katonai központba is. Egyrészt azért, mert ott gyönyörű a tengerpart, másrészt élményeket gyűjteni, mert ott régen sokat sétáltunk a tengerpartján. Mindent találtam, csak a tengerpart keresett részét nem. Viszont majdnem a keblemre öleltem mindenkit, mert ez ugyan a gurkák tábora, de attól még katonai kiképző hely is. Én egyetlen bájos mosollyal, meg sűrű integetéssel simán behajtottam. Majd az óriási területen állandóan eltévedtem. A végén, gondolom a magasabb tisztek lakóhelyéhez értem, ahol is az ott dolgozó kiskatonák mutatták meg hogy juthatok le a tengerpartra. Imádom azt a mentalitást, ahol nem ellenségnek néznek, hanem azt gondolják, valami dolga kell legyen ott az illetőnek, mert különben miért mászkálna arrafelé. Régen, mikor jóval kisebb is volt ez a laktanya, valóban nyitott volt a tengerpartja azoknak, akik ott akartak sétálni. Majd bekeményítettek egy idő után, de ahogy látom, ismét az a maláj gondolkodás kerekedett felül, hogy az emberek jók, s nem akarnak ártani a katonáknak ;-)) Mindenki látta, hogy fotózok, de senki nem szólt rám. Igaz, cserébe nem én sem fotóztam a katonai járműveket, vagy magát a laktanyát se. Mert ha ők rendesek, akkor a látogatónak is annak kell lennie. 


  S ha most ezt összeteszem azzal,  hogy az előtte való nap, mikor a magánkórház kinti részén akartam fotózni, ahová bárki bármikor mehet, akkor az őrzővédő rám szólt, hogy azt tilos... Nem tehet róla, neki parancsba adták, hogy mit kell csinálnia. Ezért húzott is el rendesen, mikor, de miéééért neeem, de miéééért nemmel a nyakába szakadtam.


  1) Olyan kár, hogy nem látszanak a szirmokon megmaradt esőcseppek, amint azok ott ragyogtak a napsütésben. (Férj még nem tudja, de egyre inkább gondolkodom egy új fotómasinában...)


  2) Itt már félúton vagyok, lefelé.


  3) Ez a bougainvillea is csak úgy ízzott a napsütésben (Ki tud kitalálni ilyen leírhatatlan nevet ezeknek a gyönyörűségeknek?)


  4) Remélem látszik a majom. Egy darabig szemeztünk, majd megunt és útjára indult :-)) Akkor még nem tudtam, hogy később találkozom egy egész fára való adagjukkal is :-))


  -------------------


  Határozottan nehezedik a szívem attól,  hogy a jövőben nem fogjuk ezeket a harsogó színeket látni. Nincs mese, időről időre vissza kell jönnünk :-))


   

 4. ancsa21
  Offline
  2016. november 23. 03:55182110.

  Ez meg idegen tollakkal való... hát nem éppen dicsekvés. Inkább isten áldjon, elköszönés. A japán kajáktól. Legalább is, az éttermekben fogyasztott japán kajáktól. Úgy döntöttem, hogy most voltam ott utoljára. Igazából soha nem tudtam rájönni,  hogy mi bajom a japán kajákkal, azon kívül,  hogy mindig úgy kellett bevonszolni magam oda, a barátok, meg férj kedvéért. Ők imádják. Én meg mindig nyűglődtem, hogy okát nem tudom, de ki nem állhatom az ízüket.


  Nem is én jöttem rá a bajomra, hanem az osztrák barátnőm -akivel rendesen egyezik az ízlésünk :-))-, mikor mondta, hogy ő sem szereti, mert minden édes. Bingó! Akkor jöttem rá, hogy attól a fura édeskés íztől émelygek, csak valamiért nem esett le a tantusz. Mindenesetre most majd a kezembe veszem a japán ételeket, és a saját számízére, sósra hangolom őket. Osztán majd meglátjuk, hogy úgy fognak-é ízleni, vagy sem.  De addig is tovább csodálkozom úgy kedvenc férjemen, mint a barátainkon, hogy mindemellé még képesek nyersen enni a halat is...


  1) Nyers hal tál... (nem nekem :-))


  2) Valami marhahusos - az osztrák barátnőm ette, és szerinte már majdnem alkalmas emberi étekre ;-))


  3) Japánosra hangolt padlizsán, s.a.j.t.t.a.l. Mivan???


  4) Végre egy normális kaja, ramen leves. Naná,  hogy én ettem ;-)) Azok a cifra kinézetű halpogácsából szelt falatok kezdés előtt a férjemnél landoltak.


  Azt szívből remélem, hogy már otthon is van ramen leveses hely, ahol semmi nyers izével nem riogatják az embert, annál inkább ezzel a finomra főtt levessel várják. Természetesen umami ízre hangolva!


   

 5. ancsa21
  Offline
  2016. november 23. 03:41182109.

  Néhány kajaötlet:


  1) Bakonyi sertésborda -szerűség. Szerűség, mert nem bordából volt. Mindenesetre ez nagyszerű arra a megoldásra arra, mikor igyekszem eldugni a húst, hogy ne "lássam" evés közben. No meg arra is, hogy imádom a szottyos dolgokat ;-)) Ezért iszonyat mennyiségű szósszal főztem meg a gombát. Amiknek amúgy is van egy különleges tulajdonságok, főzés közben egyszerűen felszívódnak... De jó vóót. Ezt Geselle is, meg Meiqi is bizonygatta ;-))


  2) Embernek ugyanaz a gombás étel volt, csak ő hús helyett kapott rá egy csomó zöldborsót. Ez az elvinnivaló adagja volt.


  3) Gyümölcs salátát ettünk mellé, amit jó alaposan meglocsoltunk citrommal. Megint kiderült,  hogy a kínaiaknak van igazuk, mikor az édeset összehozzák a savanyúval ;-)) Csillaggyümölcs meg persiommon volt az alap. A mákszórás csak dísz, de annyira szép lesz tőle,  hogy muszáj csinálni :-)) A persimmon íze az érett sárgabarackra hajaz, így tavaszra tudom ajánlani, hogy próbáljátok ki azt citrommal meglocsolva.


  4) Geselle gf muffinjai. Saját feje után csinálta, de annyira finom lett, hogy megkértem addig írja le a hozzávalókat, míg nem felejti el. Különben agyoncsapom ;-))


   

 6. ancsa21
  Offline
  2016. november 23. 03:23182108.

  Szia Ezüstsas :-)) 


  Neked is először köszönet a linkért, másodjára meg egy nagy köszönet a gesztenye ital receptért! Azt már napokkal ezelőtt megcsináltam, de aztán sok minden jött közbe, beszámolás helyett másra kellett az idő. Néha bizony lógásra is, mert addig sem kell szembenézni a pakolással ;-))


  De sajnos, én most egy jó ideig rá sem fogok tudni nézni a gesztenyeitalra... Először ugyanis el kell felejtenem azt a rettenetes gyomorégest, amit a jamaicai rum okozott... Mert másra nem tudom ráfogni, csak arra. Már régen nem bírom a piát, de hogy ennyire nem, az most meglepett. Nem mintha nagyon hiányozna, de néha egy-egy korty csak jól esne. Mindenesetre most az igazán jó rumnak is viszontnemlátást intettem :-(


  Viszont megosztanám veled a tapasztalataimat:


  1) Először is azt, hogy nekem semmi nem maradt vissza a hozzávalókból, mert miután kész lett az ital, kétszer még lefuttattam azt a progit, amivel gyümölcsitalokat lehet csinálni. Ez nem fűt, rövid ideig tart, viszont jóval hosszabban turmixol. Ennek köszönhetően egy majdnem teljesen simára turmixolt, nagyon sűrű ital lett az eredmény. Annyira, hogy a végén alaposan fel kellett vizezni, hogy iható legyen. Lehet, hogy egyszer is elég lett volna a turmixolást lefuttatni ahhoz, hogy teljesen sima ital legyen belőle, de úgy voltam vele, biztos ami biztos :-))


  2) Mert a fenti, már tudom, hogy legközelebb csak fél pohár rizst fogok hozzátenni + a gesztenye mennyisége, valamint semmit a kókuszreszelékből. Ez utóbbit nem tudta teljesen szétcincálni a gép. Reszelék nélkül teljesen sima, mint a tej, olyan italod lesz, ha te is lefuttatod még a "gyümölcscentrifuga" progit.


  3) Cukrot csak a fővés után tettem hozzá, mikor már csak turmixoltam, hogy ne égjen le az alja. Lehet, hogy nem éget volna le, de ez is a biztos ami biztos kategória volt :-)). (A rumot is csak a végén tettem hozzá, de annak a jövőben lőttek...) 


  4) Olaj kell hozzá, egy csipet só is, így azok maradnak a jövőben is. Még esetleg kipróbálom steviával, mert most kaptam olyat, aminek nincs az a borzalmas utóíze. Ennek is van valami stichje, de az semmi az eredetihez képest.


  Mindenesetre annyi tapasztalattam a hátam megett, amennyivel már kitapasztaltam a gépet, így láttatlanban is merem mondani, hogy így lesz igazán jó a gesztenye ital. Csak előtte még tényleg el kell felejteni, hogy mi is kapcsolódott hozzá ;-))


  A minap viszont csináltam mandulatejet, az egészségesebb verzió szerint. Vagyis nem főztem, hanem csak áztattam, majd összeturmixoltam, de nem a tejfőzőgépben. Na ott maradt egy csomó reszelék, azzal majd kezdeni kell valamit. Egyelőre a hűtőből figyel kifelé, és minden ajtónyitásnál reménykedik. Én is, hogy csak rámjön a megcsinálhatnékja. De most van édességem, Geselle csinált nekem nagyon finom gf muffint, amit rendesen  beosztok magamnak ;-)).


  ------------------------


  Nem nevetek azon, hogy szeretsz dolgozni, sőt, szívből örülök neki! Én is mindig szerettem melózni, s alig vártam a kihivásokat. Ezért is esett olyan rosszul, mikor itt rákényszerítettek a nasságosasszony szerepre. 


   

  előzmény:
  SilverEagle (182106)
  2016-11-14  10:23
 7. ancsa21
  Offline
  2016. november 23. 02:49182107.

  Szia Zsumika :-))


  Először is köszönet a linkért! Másodjára, nagyon várom ám a  beszámolódat. Akár dióhéjban is, csak jöjjön ;-)) / Gondolom te is nagyon elfoglalt lehetsz, mint mostanában én is. Bár jobban el kéne foglalni magam, főleg most a könyvek kiválogatásával, de még nincs szívem nekiesni ennek a melónak. Pedig az idő repül alólunk, mint a szélvész.


   

  előzmény:
  Zsumi45 (182105)
  2016-11-09  12:14
 8. SilverEagle
  Offline
  2016. november 14. 10:23182106.

  ond


  Sziasztok, szép napot!


  Ancsa drága megint sok-sok finomat hoztál- annak ellenére, hogy azt írtad, kevesebb időd van. Örülök, mert sok ötletet veszek, és nagyon érdekel a keleti konyha. Igaz, hogy az erőset soha az életbe meg nem eszem, mert fulladok tőle, olvasni szeretem, hogy milyen érdekes és finom ízvilág lehet  arrafelé.

  A gabonatej recepteket itt találod, ahol én a gépemet vettem:
  http://www.gabonatej.hu/gabonatej_receptek/gabonat ej-receptek?lang=HU
  És itt van az én készülékem, amit a világ kincséért sem adok oda senkinek, mert szinte naponta dolgozik nekem Jázminkám:
  http://www.gabonatej.hu/automata-valasztek/jasm ine-automatak?lang=HU
  Innen a zöld változat csücsül a picike, de nekem annál kedvesebb konyhám asztalán. :)


  Ami a gesztenye italt illeti, én azt a rizstej keresztezésével készítem.
  1 AP (adagolpohár) rizs
  10 dkg főtt, hámozott gesztenye összevágva
  ízlés szerint rum aroma
  0,5-1 AP kókuszreszelék (én a kettő között 3/4-et szoktam)
  késhegynyi himalaya só
  1 evőkanál paleo olaj
  1-1,5 evőkanál eritrit vagy más cukor helyettesítő
  víz maximum jelzésig


  30 perc alatt Isteni finom gesztenye ital készül.
  Le kell szűrni, és én a szűrleményhez keksz reszeléket, kevés lekvárt, közepére meggyet vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt téve golyókat készítek.
  Mivel a szűrleményben már van kókusz, így paleo kakaóba, gabonakévé porba vagy fahéjba forgatom.
  Mennyei édesség is van az ital mellé. :)


  Egészségem rendben- remélem, veletek is minden okés :)
  Suliba járok szombatonként, így 1 szabadnapom van hetenként, ami nagyon kevés. Próbálok eleget pihenni, de nem igazán jön össze.

  No megyek, mert melót hoztak. Mondták nem sürgős, de mivel szeretek dolgozni- komolya, nem kell nevetni :)- így nekilátok a kapott feladatnak.


  Legyen szép napotok/hetetek :)
  Ezüst Sas


   


  előzmény:
  ancsa21 (182098)
  2016-10-24  06:09
 9. Zsumi45
  Offline
  2016. november 9. 12:14182105.

  Szia Ancsa! Most csak ennyire futja, talán majd dióhéjban beszámolok különféle élményeinkről, volt gasztronómia is. 


  http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/HomeArt/Masterpiec eCookware/Individual-Items-(v2).aspx

  előzmény:
  ancsa21 (182104)
  2016-11-09  06:27
 10. ancsa21
  Offline
  2016. november 9. 06:27182104.

  Ezt a fülöpszigeti húsételt viszont nagyon a figyelmedbe, figyelmetekbe ajánlom! Én megcsináltam, csak megmutatni nem akarom... Ugyanis nem húst használtam fel hozzá, hanem tofút. Az meg összetört a kavarásnál. Valóban szörnyű kinézete lett, viszont az íze! Hihetetlen jó vóóót :-))


  Nem kell megijedni a paradicsom és a földimogyoró keverékétől! Nagyon jó kis elegyet hoznak össze :-)) Én nem tettem hozzá sajtot, de aki bírja, annak még annyival is finomabb lesz az étele. A fotó az eredeti cikk helyéről való.


   

  előzmény:
  galile (182102)
  2016-10-24  13:50
 11. ancsa21
  Offline
  2016. november 9. 06:16182103.

  Majd kérek képet a hosszúszőrúről is ;-)) Ganoderma gomba hazai erdeinkben? Galile, ez baromi jó hír!! Már csak azért is, mert ez a gombafajta ritka nyavalygó egy népség, és csak nagyon megfelelő körülmények között hajlandó szaporodni. Határozottan egészséges mindenféle szükséges hozzá. Így, ha az otthoni erdeinkben megtapadt itt, ott, az bizony nagyszerű hír :-))


  És? Megcsináltad a macerás gombás tortelliniket? Ahogy ismerni véllek, valószínűleg igen.


  Igazán nincsenek nekem szigorú dolgaim, még kevésbé szigorú elveim ;-)) Elveim vannak, de csak néhány. Mondjuk azokat aztan be is tartom, és igyekszem be is tartattni. Nagyon egyszerűek, és alapvetőek kellene legyenek mindenki életében. De rántott sajtot akkor sem csinálok a vegásoknak, egyenek zőccségeket ;-DD. Pláne itt, ahol tömegével van olyan, amivel otthon még jó darabig nem fognak találkozni. (Még nem tudom, de biztosra veszem, hogy mélyen panaszolkodhattak az eljárásom miatt ;-)) Viszont cukor mennyiség ügyben egy kicsit megvédem őket. Nem nagyon, mert valóban hátborzongatóan sok cukrot nyomtak be, de az biztos, hogy a legnagyobb forróságot fogták ki ittlétük alatt. Literszámra nyomták le a teákat.


  ----------------------


  Nálam mostanában nem csak lustaság rulez, és még csak ihlet hiányában sem szenvedek (na jó, egy kicsit igen), de annál többet nem vagyok itthon, és / vagy eszemben sincs főzni. Annyira az utolsókat nyomjuk, hogy simán megengedem magunknak, hogy naponta máshol, másféle ételek között válogatva együnk valamit. Reggelink van, majd meló után beülünk valahová. Ezzel együtt néha becsúszik egy két kaja készítése, de aztán tényleg csak ennyi. No meg néhány adag, emberi fogyasztásra alkalmatlan akármi létrehozása... Cserébe Geselléék kutyája határozottan hálás :-))


   

  előzmény:
  galile (182102)
  2016-10-24  13:50
 12. galile
  Offline
  2016. október 24. 13:50182102.

  Szia, sziasztok!


  A cicának most, hogy megjött a hideg sokkal hosszabb szőre van, csak fénykép nincs róla...:)


  A pecsétviasz gomba: Ganoderma lucidum, reishi gomba .- Itt is elsősorban kapszula vagy por formában árusítják, de néha-néha sikerülhet az erdőben is találni, ha valaki sokat járja az erdőt...


  A gombát is ezerféleképpen lehet elkészíteni, éppen úgy, mint bármi mást. Ha levest, vagy leveses ételt főzöl, akkor simán beledobhatod szárított formában is a gombát, majd megszívja magát. (Legalábbis amiket én szárítottam, annál működik.)


  Amit még nem készítettem gombából, de nagyon tervbe van véve, az tortellini gombás-hagymás-petrezselymes töltelékkel. Az a baj vele, hogy elég sokáig tart elkészíteni, főleg mivel nagy adagot érdemes csinálni, mert nagyon jól fagyasztható félkész étel..Lehet jól működne rizslisztes alappal is...


  Ahhoz képest,hogy elméletileg a héten már nem szerettem volna gombát enni, férj hazaállított egy fél kosárnyi kései laskával, lett belőle gombásrizs...(barnarizsből, paprikásan, zellerrel és borsóval) Volt még tegnapról lencseleves tészta helyett árpagyöngyével. A kapott (krémes) és készített (meggyes-mákos rétes) sütik voltak a kiegészítés...Azért jó látni Ancsa, hogy  fiatal vendégek fogadásánál, Te is kénytelen vagy lazítani a szigoron. :) Bár a négy nap alatt 1 kg cukor az rettenetesen sok...


   

  előzmény:
  ancsa21 (182097)
  2016-10-24  05:26
 13. ancsa21
  Offline
  2016. október 24. 07:18182101.

  Most meg ezek fővögetnek a konyhában:


  1. Mindent bele leves
  Egész pontosan, minden zöldségmaradékot bele leves :-)) Volt benne hagyma, fokhagyma, répa, káposzta, karfiol (egy egész fejjel, mert szeretem :-)), paprika, paradicsom.


  2. Zöldborsó főzelék
  Erre már most tudom, hogy ráfáztam... Nagyon hígnak nézett ki, és tettem hozzá kölest. Majd most megint vizet, mert sűrű lett. Nem tudom elképzelni mi lesz a vége. Talán majd szeletekben kell együk :-))


   

 14. ancsa21
  Offline
  2016. október 24. 06:36182100.

  1. Congee rántottával
  Teljes értékű Phd + kínai doki reggeli. Kb minden nap ezt eszem, csak a feltéteket változtatom. Ma éppen fasírozott volt. 


  2. Chia, joghurt, alma-szilva
  Amíg lehetett. Most majd lesz chiamag valamiféle növényi tejjel leöntve + összepárolt almaszilvakörte :-))


  3. Spenótkéremmel töltött haltekercsek 
  Ez csak ötletadás, én nem élek hallal. Kiruccantunk a barátnőkkel egy valódi olasz pizzázóba, és ők ezt ették. Én meg pizzát, de azt már látott mindenki :-)) A halszeleteket átpároltak, a spenótkrémet leturmixolták, majd elkenték a halszeleteken. Felgöngyölték, és vajon párolt zöldséggel tálalták. Ha disznóhúsba tekerik, még én is megettem volna :-))


  4. Krumplifőzelék rántott hallal
  Most mondhatnám, hogy a férjem ette... de én is ;-)) A fene se tudja miért van az, hogy a halra ránézni sem tudok, semmiféle formában nem eszem, kivéve a rántott halat -keszeget!!!-, meg a fish and chipset. Mindenesetre megnyugtató, hogy az itt élő osztrák barátnőm is így van vele :-)) Viszont az is biztos, hogy a rántott halas ebédet ismét letudtam a következő 1-2 évre.


   


   

 15. ancsa21
  Offline
  2016. október 24. 06:26182099.

  Néhány kaja ötlet. Nem sok, mert mostanában tényleg alig vagyok a konyhában. Igyekszem minél több helyen kajálni, mielőtt hazafelé vesszük utunk :-)) 


  1. Csirkemell csíkok sárga mártásban
  Ezt az ötletet innét vettem, majd módosítottam magamra. Paleóra, tejtermék nélkülire. Mert én hol paleózom már, hol meg vegán vagyok... Így szép az élet :-))


  2. Édeskrumpli, joghurt, pirított szalonnával
  Ez az étel meg a P.H.D., Perfect Health Diet, féle étkezés szabályain alapszik. Ez nagyon kedvemre van, és igazából ezt követem az utóbbi bő 3 hétben. Attól, hogy ebben lehet rizst (fehér), meg akár normál krumplit is enni, nekem nagyon bejön. És, ami a lényeg, valóban gyógyít!! Hogy engem megsegít, jobban mint bármi eddig, az biztos.


  3-4. Japán zöldséges palacsinta
  Ez is a P.h.d. receptje alapján készült. Amitől ez japán lett volna, azt a hozzávalót kihagytam, mert attól a zöldségtől vakaródzom, mint a nehézség. De kihagytam a tengergyümölcseit. Egye aki szereti őket... Úgyhogy ez most úgy japán, mint ahogy  koreai, de zöldséges palacsinta :-))


  ----------------


  A  kínai kölökdoki leállított a joghurtról. Sajnos ebben is igaza volt, de a joghurt, mégha kókusztejből is készült, cefetül hiányzik. Pedig a PHD szerint nem csak ehetném, hanem még az érlelt sajtok is fogyaszthatók lennének. Brühühühhhhűűű...


   


   

 16. ancsa21
  Offline
  2016. október 24. 06:09182098.

  Szia Ezüstszárny :-)) Először is, annak ellenére, hogy elfelejtettem írni, hogy megy a drukk neked, az attól függetlenül megy, állandóan, hogy beszélek róla, vagy sem! Remélem minden rendben van!


  Hát igen, tényleg igyekszem finom és rengeteg zöldséggel teli ételt csinálni. Főleg azért, mert akinél kiesnek a lisztes dolgok, annak a jó ég tudja, hogy milyen hosszan -rettenetesen hosszú évekig- állandó hiányérzete van. És ha mellé még hússal sem él, akkor még inkább. Ezt a hiányérzetet valóban csak úgy lehet kitölteni, ha viszont a maradék lehetőségekből minél színesebb, finomabb, és egészségesebb kaját csinál az ember. És valóban hála azoknak a szuper blogolóknak, akik helyettem is kiötlik, hogy milyen klassz dolgokat lehet növényekből összehozni! Mert nekem még fantáziám sincs hozzá. Étvágyam, hála az égnek, az van :-)) Az meg egy másik misét is megérne, hogy mennyire azt  hiszi egy rakás "vegetáriánus" a világban, hogy a tésztás kaják, meg a szendvicsek a vegi étrend alapja. No meg főleg a gombák, hogy témánál maradjak :-)) Pedig már ott a megnevezésben is, hogy ők zőccségesek lennének. Pedig nem :-)) 


  Édes lelkem, nekem nagyon kőne a kölestejed receptje! De még a zabtejé is! De még ezeknél is jobban, a gesztenye tejé :-)) A rozstejre is fájna a fogam, de azt egy mély sóhajjal kihagyom. Pedig én imadtam a rozsos dolgokat! Különösen a rozskenyeret!! Már szagolni is... hát még leszelni egy teljes karéjt belőle, jól megkenni juhtúróval, majd rákarikázni a paradicsomszeleteket... és mikor a rozskenyérből kiízlett a kömény íz is... Na szóval, az maga volt a gyönyör :-DDDD 


  Jól is teszed, hogy kevés cukrot használsz. Épp a minap nézegettem, hogy milyen hihetetlen mennyiségű cukrot nyomnak bele a kereskedelemben kapható, különféle, patikatisztaságú ételműhelyekben készített műkajákba. Embert (állatot is!) rászoktattak a cukros ízre, hogy minél többet vegyen és egyen a portékájukból. Hogy emiatt (is), hány millió ember betegedett már bele a műkaják okozta különféle betegségekbe, azt már csak a jó ég tudja. Azt viszont már a létező statisztikák, hogy nagyon csúnya milliószámra vannak. Mi is alig használunk itthon cukrot, vagy mézet. 1 kg cukor kb 1/2 évre elegendő. Kettőnknek. Mikor magyar látogatók jönnek, akkor ennyi 1 hét alatt eltűnik. De volt már két ifi látogatónk is, akik ketten 4 nap alatt termeltek be 1 kg cukrot. Valamint három nap alatt, 2.3 kg sajtot... Mert, hogy ők vegetáriánusok... Na ezt elmesélem :-))


  Pár hónapja jött hozzánk két ifi. Egyik 17, a másik 21 éves. Itt csak átutazóban voltak, egy egy hónapos indonéz önkéntens meló után, hazafelé menet. S mivel a szigeten, ahol melóztak csak helyi kaja volt, főleg az ifi legény alig evett valamit. Le is fogyott rendesen, ami csak hasznára volt, mert nagyon sok rajta a felesleg. Induláskor előtt írták nekem, hogy ki vannak éhezve jó kis vegetáriánus kajára, és kérnek rántott sajtot. Írtam vissza, hogy otthon, az anyujuktól kérhetnek, tőlem nem. Itt távolkeleten nem rántott sajtot kell enni, hanem helyi specialításokat, amihez otthon soha nem lesz szerencséjük. Mivel tudtam, hogy mindketten vegetáriánusok, jól felkészültem mindenféle zöldséggel. Ezekből megették a vajaskenyeret, meg a paprikát, paradicsomot és uborkát... És ha nagyon belehúztak, akkor mindez tojásrántottával is kiegészült. Vittük őket mindenféle étterembe. Ezekből bejött nekik a nudlis kaja (noodles), valami egyszerű öntettel.  Már másnap feladtam elveimet, és vettem 1 kg sajtot. Készült belőle sajtos kenyér, sajtos rántotta, sült krumpli rárolvasztott sajttal, sajtos szendvics, valamint sajt sajttal. A végén 3 nap alatt 2.3 kg sajtot nyomtak be, mert ők vegetáriánusok :-DDD Tartottam ugyan -tök feleslegesen- hegyibeszédet arról, hogy mi is a vegi kaja, de nem hiszem,  hogy sok sikert érhettem el vele. Mindenesetre felpakoltam őket egy rakás vegán, meg vegetáriánus könyvvel mielőtt hazaindultak. nem hinném, hogy egyet is kinyitottak volna. Engem csak azért bánt a dolog, mert amúgy ez a két kölök valami elképesztően aranyos volt, hihetetlen jó rálátással minden másra, kivéve a vegetáriánus létet és annak kajáit ;-)) 


  Székelykáposzta!!! De jó ötlet. Na, ez lesz a héten, az tuti. Nekem!! Mert tényleg úgy néz ki, hogy nekem, akármennyire is nem kedvelem, de valóban húst kell ennem, mert hasznomra van. S bár még nem vagyok teljesen túl azon a sokkon, amit a gluténmentes kenyer okozott a szervezetemnek, de az már bizonyos, hogy a hús segítségemre van ebben a problémában is. Keveset eszem belőle, meg igyekszem jól elbújtatni, de napi kétszer egy-egy kis adaggal már lemegy. Reggelire általában rizsnyák + 1 db, valóban kisméretű fasírozott. Ma 1 db fasírozott a zöldborsó főzelékhez. Ami még mindig készül a lassúfőzőben. Én meg éhes vagyok már... 


  A tejföl szót meg sem láttam... ;-))


   

  előzmény:
  SilverEagle (182096)
  2016-10-22  13:49
 17. ancsa21
  Offline
  2016. október 24. 05:26182097.

  Attól tartok Galile, hogy minden valószínűség szerint nem ugyanarról a gombáról beszélünk  Ami reishi (pecsétviasz stb) gombáról én beszélek, azt csak kapszulában, -benne, gondolom por alakban lehet- kapni, mint gyógyszert. Így ütésem sincs az ízéről :-)) Nem kötött ugyan vényhez, de mivel ölég drága, ezért csak akkor veszik az emberek a kínai patikákban, mikor azt az orvos javasolja. Amit bírok még nagyon a kínai gyógyításban, hogy a magára valamit is adó doktor csak akkor rendel drága orvosságot, ha arra valóban szükség van. Pedig a kínai gondolkodás azonos a minél hamarabbi profit összehozásával. És mégis, a dokik ebben nagyon becsületesek. Egyébként tényleg nagyon hatásos, a szervezetet minden pontján erősítő... nem is tudom mi. Talán maradjunk a gombagyógyszer megnevezésnél ;-)).


  A másik, hogy a shiitake-t sem úgy magában, vagy főzeléknek használják errefelé -egy bizonyos párolt étel kivételével-, hanem úgy, hogy beledobálnak az étel méretetétől függően néhányat a készülő kajába. Főleg levesekbe, de simán szelnek egy két gombafejet bármilyen más wokban készült ételhez is. De mivel ehhez előre be kell áztatni a gombákat, vagy jó hosszú időre, vagy lassúfőzőben előre párolva főzni, ezért ez utóbbit főleg az éttermekben csinálják.  


  Bár én is szeretem a gombafőzeléket, meg levest is, de még akkor is jó régen volt bármelyikük is. Igaz, ha semmi más nem jut már eszembe, vagy nem találtam a neten fogam alá való fotót, akkor valami gombás kaja csak beköszön :-)) Ahogy most visszagondoltam, legújabban rizottóként.


  --------------------------


  Igaz nem egészen így képzeltem el, de így is nagyon aranyos a macsekotok :-)) Valamiért én jóval hosszabb szőrűre gondoltam. Jót derültem azon is, hogy mennyi fotó van feltéve kutyákról, macskákról  gallery.site-ra. 


   

  előzmény:
  galile (182095)
  2016-10-22  08:05
 18. SilverEagle
  Offline
  2016. október 22. 13:49182096.

  Sziasztok, szép napot!
  Ancsa drága remélem, már jól vagy. Tudom, hogy az újdonság ereje sok embert magával ragad amikor ilyen minden mentes dologra bukkannak, mert azt gondolják, hogy az jó. Te nagyon sok finomat készítesz ilyen mű izék nélkül is- én inkább tőled merítek ötleteket, és nem érdekelnek az ilyen minden mentes cuccok. Kukoricát nem eszem semmilyen formában, mert emésztetlenül távozik tőlem, így kihagyom.
  A rizs, rozs, zab, köles dolgokat szoktam enni- főleg tejital formában inkább inni. Eritritet használok, cukrot nagyon ritkán. Több hónapig nem fogy el 1 kg cukor. Cukor félékből is van kókusz cukrom- még azt se használom sűrűn.
  Kenyér féléket nem szoktam sütni- rozskenyeret veszek, de azt is mértékkel eszem.Zöldség félékből, csirkéből, pulykából készítem ételeimet, rizs, rozs vagy köles liszttel sűrítek. A túró és a tejföl az a két dolog, amit havi 1x megengedek magamnak, mert nagyon szeretem mindketőt. Túróból desszertet szoktam készíteni gyümölcsökkel, a tejfölt főzésnél használom néha, de valamilyen reggeli vagy vacsi kiegészítéseként néha elcsábulok rá. :)
  Ma székelykáposztát eszem- ahhoz is kicsi tejfölt fogok enni, és rozskenyeret egy kicsi szeletet.
  Holnapra van egy magos bundába rántott csibe mellem, ahhoz pürét és zöldségköretet készítek.
  Nasinak most készítettem gesztenye italt- isteni lett, megkóstoltam :)
  Hétfőre - és szerintem keddre is marad - gombapörköltet készítek durum tésztával, uborka salival amibe sok fokhagymát is teszek. :)


   


  No megyek Mancit mosásra bírom, és közben Kincseimnek adok almát, puffasztott rizst és gránátalma darabokat. Nekik is kell a hidegben vitamindús nasi a mag mellé! 


  További szép hétvégét!

  előzmény:
  ancsa21 (182089)
  2016-10-20  06:28
 19. galile
  Offline
  2016. október 22. 08:05182095.

  Valóban van itthon pecsétviaszgomba. Egyszer találtunk is, azóta a szekrényben csücsül szárítva, mert persze van egy csomó jó hatása -mint jópár másik taplófélének-, de keserű...


  Azért a gombákkal mint mellékhatás nélküli gyógyítókkal legyél fenntartással, mert aminek van hatása, annak mellékhatása is. A gomba nehezen emészthető étel a kitin miatt is, nagyon sokan ettől is betegek -többen, intenzívebben, mint a tejtől, búzától. Nagyon sok gombánál nem egyértelmű a fogyaszthatóság sem. (Mérgező, nem ehető, ehető, feltételesen ehető, az érzékenyeknél allergiás reakciót kiváltó, hat éves kor alatt, terhesség idején nem ajánlott stb.stb.) Ezt sem kell túlzásba vinni, részemről úgy vagyok vele, hogy hetente egyszer-kétszer szívesen esszük, (Persze lehet már ez is túlzás.) mert nagyon-nagyon finom, és a könyveket, írásokat, képeket szívesen olvasgatom, próbálom megtanulni, mert nagyon érdekesek összetettek ezek a gombák. ..azért az elméleti tudás (nem tudás) mellett nagyon kell a gyakorlati is, mert ezt nem lehet könyvből megtanulni...Így is csak pár fajtát merek felügyelet nélkül leszedni...Szerencsénkre találtunk gombaszakértőket a környékünkön, akiknek meg tudjuk mutatni. :)


  A macska -így meg tudod nyitni?-:


  http://gallery.site.hu/d/26693687-2/002_001.JPG

  előzmény:
  ancsa21 (182094)
  2016-10-21  04:25
 20. ancsa21
  Offline
  2016. október 21. 04:25182094.

  Szerintem nyugodtan higgyél a gombák gyógyító erejében. Van nekijük :-)) Miután otthon megtelepedtünk, mi is ki fogjuk tanulni a gombászat csínját bínját. Már bejelentkeztem egy barátnőnknél, akik szívesen okítanak minket. Nagyon várom :-))


  Azért gondolj bele, az sem véletlen ám, hogy a világ egy legjobb, minden mellékhatástól mentes gyógyszere a reishi gomba (ganoderma lucidum)! Ha jól tudom, ennek magyar neve vörös pecsétgomba. Ha nem, sorry! Ez a reishi gomba az egész szervezetre, egészében és külön külön minden szervre is erősítő, és ezen keresztül gyógyító hatással van. Szó szerint úgy gyógyít, hogy szervezetünk minden egységét erősíti. Egyetlen baja van, hogy baromi drága. Mármint az igazi. Mert már ezt is hamisítják. 


  Emlékszem, hogy otthon nem is olyan régen mekkora botrány keletkezett e gombának termesztője körül. Szegény, gondolom teljesen jóhiszeműen úgy hírdette gombáját, hogy az gyógyítja a rákot. Mikor ennek közvetlen gyógyítását nem lehetett bizonyítani, a nyakába is varrtak vagy 10 milla büntetést. Pedig igaza volt ám! Csak nem abban, hogy ez a csodagomba a rákot gyógyítja, hanem abban, hogy úgy megerősíti a szervezetet, hogy az jóval könnyebben, vagy akár egészében is meg tud a rákkal bírkózni! 


  Aztán ott van a shiitake, amit láttam a belinkelt oldalon is. Ezt is hetente egyszer, kétszer kéne fogyasztani, ha nem másképp, hát levesbe főzve, hogy katonásan őrízze egészségünket. Mivel itt bőven lehet kapni, én használom is. Viszont, ha éppen nem muszáj, nem eszem meg, hanem kidobom. Így a kutya is egészségesebb lesz ;-)) A levesben. vagy főzelékben úgyis benne maradt a jótéteménye, viszont a nyálkás húsával nem tudok kibékülni. Hogy otthon milyen fajtáját árusítják, azt nem tudom, mert az itt kapható, gyógyszernek is használható shiitake az nem fehér, hanem barna. Kívül, bévül, mindenhol. Még csemete korában is.


  A többiért meg, rókagomba, stb. csak a nyálam csorog. Errefelé még hírből sem. Az ausztráloktól ugyan hozzák a tömegtermelt gombákat, de azoknak nem sok ízük van. Kivéve azt a nagyon finom, nagyon husos gombát, aminek most nem jut eszembe a neve, és amit néhanapján kapni is lehet. Ez tényleg olyan harapnivaló gomba, konzisztenciában is, meg méretben is, hogy hús helyett használom. Főleg feltétként.


  Most meg nekivágok, és összeírom azokat az akupunktúrás pontokat, amiket kedvenc kínai dokim a legújabb távgyógyításában ajánlott. Ez az áldott lélek időről időre, már amennyire láttatlanban ez lehetséges, igyekszik segíteni otthoni ismerőseinknek. 


  --------------------


  A macskádat külön is, meg különutasként is elképzeltem, és szó szerint hangosan felnevettem :-DDD 


   

  előzmény:
  galile (182092)
  2016-10-20  14:34
 21. ancsa21
  Offline
  2016. október 21. 03:56182093.

  Nem tudom mi történt, de a topik megnyitásakor az áprilisi bejegyzésekkel indított. Megint fejlesztenek? De hogy semmi sem történik véletlenül, arra az is a legjobb példa, hogy az első most felhozott, de akkori (;-DD) beírásod Galile, éppen a kovászos kenyérről szólt! Bingó, telitalálat :-DD És bár arra is reagál a mélyen tisztelt szervezetem, de csak akkor, ha egy egész szeletet ettem belőle. Úgy, a kenyér törzse tájékáról, ahol a legvastagabb :-DD Össze nem lehet hasonlítani azzal a  borzalommal, amit a gluténmentes kenyér okozott. Pedig kb ugyanakkora volt a mennyiség. Én is sajnáltam magam ;-)) Baromian. Pedig nem szokásom.


  Tényleg szerencse, hogy feljött ez a régi beírásod, mert amúgy sokat nem tudnék hozzátenni a véleményedhez. Maximum sűrűn bólogatni, azt meg úgysem láthatod :-DD Azért csak eszembe jutott néhány dolog ;-))


  Ha valaminek jelei vannak... Kezdem azzal,  hogy egyrészt azokat felülírja az, az egészen elképesztő kívánalom, amit a szervezet összehoz a gluténnal teli termékek látványára. Kinek az édesre, kinek a sós változatára. Én az utóbbiakat erősítem. Nem tudom milyen lehet egy félig kemény drogról lejönni, de valami olyasminek képzelem el azt az érthetetlen sürgetést és vágyat egy újabb adag gluténnal telített akármire, amit a szervezet olyankor összehoz, ha meglátja a búzalisztből készült termékeket. Ha időnként nem csinálnám végig ezeket a kívánós rohamokat, én sem hinném el létezésüket. De így, hites tanúja, de a legkevésbé sem élvezője is vagyok. Így, nem is véletlen, hogy sokaknak végtelenül nehéz lemondani róla. Nekem sem volt könnyű, de átállítottam az agyam, és így csak ritkán jön rám a kenyeret ennék roham. De még így is rámjön! Majd utána fogok nézni, mert egyre erősebb a gyanúm, hogy a glutén ugyanúgy viselkedik az idegeinkkel, meg ki tudja mi mással még, mint egy határozott függőséget kiépítő drog. 


  Másrészt írtó érdekes megfigyelni, hogy már olyan korán indulnak a jelek, pl abból a falatból, amit még rágunk, és éppen lenyelni készülünk. Még úton sincs a gyomorhoz, de az is, meg az agy is érzékeli, hogy itt valami nem stimmel. Hogy ebből, pl gyomorfájás, vagy bármi más lesz. Csakhát sokan nem hiszik el, mert éppen egy kovászos kenyérszelethez van szerencséjók. Hogy kire is gondolok most?? De persze így van, a jelekre figyelni kell, és sürgősen lejönni a jelet kiváltó dolgokról. 


  A kereskedelemben kapható, legnagyobb mennyiségben termelt búza, (de a rozs, stb is) és a mindenféle akármikkel etetett,meg hormonokkal telinyomott tehenek tejéből készült tej- és tejtermékek nem véletlenül lettek főbűnösnek kikiáltva. Én elég sokat olvasok ezekről, mert a tudás még abban is segít, hogy az ember egyre könnyebben tudja leszerelni függőségi érzését. Olyan hihetetlen mennyiségben, de főleg iramban növekszik azoknak a száma, akik ezekre érzékenyek, allergiásak, vagy éppen belehalnának a fogyasztásukba, hogy a főbűnösség kikiáltása jogos! És nem azért, mert a "fejlett"  nyugaton búzából és tejből fogyasztjuk a legtöbbet, hanem mert ezeket, az ételeink alapjait tönkrették a profit érdekében. Ma már azok, akik nem reagálnak az ezekből készült termékekre, azok egyszerűen szerencsések. Vagy csak még nem tudják, hogy nekik is bajuk lesz, csak idő kérdése. Ha valamit nem változtatnak sürgősen, ebből súlyos, a nyugati világ felére nézvést végzetes problémák lesznek. 


  "Rengeteg gyerek jóformán fehér kiflin, tejen, meg bolti vackokon él. Mert nem szeret mást.."


  Nem lehet véletlen. Mégiscsak az lesz amit sejdítek,  hogy a glutén és a tejfehérjéje drogként üzemel a szervezetben, és súlyos függőségi viszonyt alakít ki. És akkor ott van még, a bennük is lévő, meg hozzájuk adott cukor is. És most nem térek ki rá, de a cukornál meg jön a szétgenetikázott kukorica, a maga elképesztő cukormennyiségével... 


  A kategóriáddal, meg a többivel maximálisan egyetértek. És határozottan bólogatok :-))


   

  előzmény:
  galile (182091)
  2016-10-20  09:02
 22. galile
  Offline
  2016. október 20. 14:34182092.

  Sehol senki, azért így a kávé mellől folytatom, egy linkkel:


  http://ripost.hu/cikk-elkepeszto-gomba-dieta-minimalis-ka loria-gigantikus-gyogyero


  -Nem mintha fenntartás nélkül hinnék a benne leírtakban, de amíg összegyűjtjük a gombát, az biztosan egészséges -Már ha az olyan helyzetekből, mint én ma délelőtt -hegyoldalon mászás, kövek között -egyik kezemben kosár gomba, a másikban bot, a nyakamban a macska (mert utánam jött, és miután a fennakadt a csipkebogyós-kökényesben, nem akaródzott a saját lábán jönnie...Persze hátrányos helyzetű perzsa lévén, nem volt egyszerű a dolga...és ha már macska, azért vettünk perzsát, hogy majd olyan nyugis lesz, mint egy díszpárna, csak sajnos Pöttömkénk ezt nem tudta, így a legélénkebb macska, aki megfordult nálunk, kénytelen puccos frizurát hordani...) mögöttem a kutya is jött, de ez utóbbi nem sok vizet zavart. Szóval, ha ezeket a helyzeteket megússza valaki épp csontokkal, akkor egészséges elfoglaltság...:)))


  Az eredménye mindenképpen megvolt a túrának, mert egy szép adag illatos gombát gyűjtöttem. Ebédre a brokkolifőzelék mellé rizikéből sütöttem fasírtot...Nagyon-nagyon finom lett...

  előzmény:
  galile (182091)
  2016-10-20  09:02
 23. galile
  Offline
  2016. október 20. 09:02182091.

  Sajnálom, hogy így jártál. Jobbulást! :(


  Elég hosszú a hozzászólásod ahhoz, hogy azt válogassam ki belőle, amit akarok. -De én már csak ilyen akaratos vagyok,  anyukám is réges-rég megmondta....Szóval én levontam a következtetésemet, nincs csodaszer... semmi. Mert egyik fórumon ezt istenítik, másikon azt. Egyik héten csodaszer az egyik gabonaféle, másik héten a másik. Ha valami nem esik jól, vagy jelei vannak, hogy nem esik jól, félre kell tenni. ..és mindenből módjával kell enni..változatosan.Meggyőződésem azért kell a sok csodaszer, hogy ne kelljen mértékletesnek lenni. Szegény búza, meg a tej sokszor van kikiáltva főbűnösnek, és egészen biztosan sokan érzékenyek rá, vagy van vele problémájuk, de van még olyan gabonaféle, amit ilyen nagy mennyiségben, sokszor kizárólagosan esznek az emberek? Rengeteg gyerek jóformán fehér kiflin, tejen, meg bolti vackokon él. Mert nem szeret mást...Ez nekem teljesen más kategória, mint hogy megeszik a sok zöldségen, gyümölcsön, húsfélén tojáson felül napi 1-2 szelet tk magos kenyeret, meg iszik egy pohár tejet.


  A gyerekekkel azért kiegészíteném, hogy amíg közösségbe nem kerülnek, azt esznek meg, amit eléjük raksz. De aztán nem. Hanem amit a többiek esznek...jobb esetben elcserélik az egészséges sütit a boltira, rosszabban hazahozzák, legrosszabb esetben kidobják, mert nem merik bevallani, hogy nem ették meg. Én ezért lazítottam a szabályaimon..Most a többrekeszes uzsonnásdoboz előnyeivel játszadozom, a gyerekek lelkesek érte. Mai uzsonnájuk, saját sütésű tönkölykalács vajjal -csokidarabokkal, mazsolával, mandulával-, két falat pillecukor (ajándékba kapták a tengerentúlról, sajnos nem dobhatom ki, de ha többet teszek, elajándékozzák legalább az egyiket :))), egy szelet sajt, egy marék -házi- almachips, réparopi, egy marék mandula, pár db grissini. (Bolti, de olívaolajjal, nincs benne adalék.)  

  előzmény:
  ancsa21 (182090)
  2016-10-20  07:18
 24. ancsa21
  Offline
  2016. október 20. 07:18182090.

  Amitől viszont határozottan meg is ijedtem, hogy mennyire nem voltak tisztában az ott irogatók azzal, hogy a liszt- és tejérzékenység nem önálló betegség, hanem csak egyik tagja egy olyan betegségcsoportnak, aminek skálája az ételérzékenységtől, a súlyos cukorbetegségen, vagy éppen multiple sclerorison keresztül a legvadabb rákbetegségig minden megtalálható. És ezek nem csak egy bolyban vannak, hanem egyikből keletkez(het)nek a másik, leginkább a súlyosabb változatok. Nem kötelező, hogy bárki pl rákos beteg legyen, akinek lisztérzékenysége van, de hogy összehasonlíthatatlanul több rá az esélye, mint azoknak, akiknek nincs ilyen problémájuk, arra sajnos mérget lehetne venni. 


  Azt csak szívből merem remélni, hogy csak azokon az utóbbi heteken volt az a sütemény- és kenyér roham, amit nekem lehetőségem volt visszaolvasni, de előttük rengeteg olyan ötlettel és recepttel segítették egymást, amik valódi tápértéket tartalmaztak. Adja az Isten, hogy így legyen. 


  Mára már látja és hírdeti a nyugati orvosok, ugyan egyelőre csak kis része, hogy a jól megválasztott étellel nem csak jobban lehet élni, de életet is lehet menteni. Ezt,  a többségi nyugati orvosok, biológusok zömének arroganciájával lenézett kínai, indiai, stb, keleti orvosok már évezredek óta tudják, és gyakorolják is. Ha ők meghallják, hogy miket esznek a nyugati, "felvilágosult" emberek tömegei, mint pl ez a műkenyér is, azonnal összeszorítják a szájukat -ők bezzeg nem hülyézik le a nyugati orvosokat-, helyette inkább vesznek néhány nagy levegőt, majd megkérik az illetőt, hogy ne tegye. És elmondják neki, hogy helyette inkább mit egyen, ami étel nem a gyomrát fogja kitölteni, hanem az életét megmenteni. Ahogy ez velem is ugyanúgy mint másokkal megtörtént, éppen a tegnapi napon, mikor elmeséltem a kínai dokinak, hogy mitől lettem oda 3 napra. Elég érdekesen nézett rám :-))


  És már csak azt mormogom még ki magamból, hogy egyre kevésbé értem azokat, akiknek ott a kezükben a világ legnagyobb könyvtára, az internet, hogy akkor miért nem néznek még alaposabban szét, hogy mi lehet a legnagyobb segítség az ő, vagy éppen gyerekei számára. Akár keleti, akár nyugati megoldásban. Mert azt biztosan állíthatom, hogy aki tápanyag nélküli, sőt a szervezetet csak mérgező hozzávalókkal teli ételeket készít, csupán azért, hogy ne kelljen a gyerekének amiatt szenvedni, hogy nem eheti azt amit kortársai, azok sajnos nem segítik a gyerekeiket. Ezek, a tápanyag szikráját sem tartalmazó kenyerek, pékárúk nagyritkán ugyan fogyaszhatók, node naponta?? S ezért képesek önfeláldozóan vagy hajnalban kelni, vagy éppen éjszakába nyúlóan sütni. Ezzel ugyan megsegítik a gyerekek lelkét, komfort érzetét, de hogy egészségüket nem, az ezerszázalékos. Sajnos. 


  Nem értem,  hogy miért nem lehet arra bíztatni a gyerekeket, vagy határozottan beléjük nevelni azt, hogy büszkén vállalják fel, ők tudják mit ehetnek, és mit nem. És erről, ha éppen kedvük van rá, fel is világosítják a többieket. Ha kell, akkor az óvónénit is, meg a dadust is, vagy éppen a tanáraikat. A gyerekek meg, ha mástól nem is, -sajnos a legkevésbé a szüleiktől-, de így legalább egymástól könnyen eltanulják, hogy vannak akik más ételekkel élnek. És annyi. A gyerekek mindent könnyen elfogadnak, és ha nem akadályozzák őket, vagy éppen nem beszélnek otthon hülyeségeket a szülők arról az akármi mentes ételről, amivel egyre több társuknak kell élni, akkor minden probléma nélkül fognak együtt enni. A gyereklélek elképesztően jó befogadó, megértő és támogató! 


  Tapasztalom én is, hogy a szülőkkel, meg a felnőttekkel van a legtöbb probléma. Legtöbbje nem tud másként gondolkodni, csak ahogy azt gyerekkorukban megszokták. Ezt látom magam is, akár naponta is. Pl a kínai rokonoknak már négy éve magyarázom, hogy nem ehetek lisztből készülteket, meg nem ihatok tejes dolgokat. Mi volt erre a legtöbbször a válasz? Meghívtak minket kínai gombócot (dumplingot) enni... majd csodálkoztak, hogy én a tegnapi maradék rizst kértem magamnak. De volt olyan is, mikor kint voltam náluk, hogy sorozatban vittek olyan étterembe, ahol az u.n. mennyei csirkéből főzték tejfehérre a levest. Tejtől volt a fehér színe... És nem, évekig nem értették, hogy mi a fene bajom van, mert olyan nincs, hogy valaki valamit nem ehet. Mondjuk ez náluk érhető viselkedés is, mert ha valakik, akkor a kínaiak nagyon is tudják, hogy kell egészségesen étkezni. Vagyis izé, eddig tudták. Most majd a nyugati ételekkel szépen tönkre fogják magukat vágni.


  ----------------------


  Aki véletlen elolvassa mormolásom, azt arra kérem, legyen mindenki segítségére azzal, hogy legalább nem ütivágja azokat, akik másként kénytelenek élni életüket. Segítsen azzal, hogy befogadja a másként étkezőket, de elutasítja az értéktelen, minden táprértékétől megfosztott ételeket. A világot egyenként lehet jobbá, szebbé, egészségesebbé, élhetőbbé tenni. Mindenkinek megvan ebben a maga feladata és kötelessége. Köszönöm, ha teszitek :-))


   


   


   

  előzmény:
  ancsa21 (182089)
  2016-10-20  06:28
 25. ancsa21
  Offline
  2016. október 20. 06:28182089.

  Hát ez az!! Semmit nem tettünk a lapossal :-)) De még a macskák sem! Ami azért mifelénk nagy szó ám ;-)) Nem tudni mi baja volt, de bedöglött. Szerintem gyári hiba. Az esetleg,  hogy az itteni magas páratartalom tette volna tönkre, kizárható, mert direkt úgy kerestünk gépet, hogy annak azt bírnia kell.


  Itt nem csak azért nincs javítóhely, mármint az aprócseprő hibáknál nagyobb dolgokat is helyrehozó javítás, mert ez egy pici ország, hanem mert nincsenek. Eddig nem volt érdekes, az olajból befolyt összegek miatt volt pénzük az elromlott dolgokat eldobálni. Nekem ez az elején az agyamra ment, de aztán mint mindent, ezt is megszokja az ember. Talán majd most, hogy egyrészt az olaj ára a béka hátsója alatt (fogyasztóknak baromi jó), talán rászoknak, hogy nem kell mindent eldobálni.


  ------------------------


  De nem csak a lapitopi ment tönkre, hanem én is... Tényleg majdnem kinyúltam egy gluténmentes kenyér miatt. Ugyan rövid ideig tartott, hogy egy gluténmentes élettel foglalkozó csoport tagja lehettem, de az ottaniak lelkesedése, és információs tárháza engem is levett a lábamról, és vettem egy relatíve világszerte ismert ausztrál cég gmentes kenyérporát. Majd megcsináltam..


  Már akkor kétségeim támadtak, mikor kiderült, hogy csak víz kell hozzá, semmi más, majd láttam az azonnali "kelését", mikor is egy határozottan kifagyott kocsikenőcs kiszálasodott masszájához lett hasonló. De akkor még legyűrtem ellenérzésem, sőt ellenkezően, alig tudtam kivárni, hogy megsüljön, majd megkenjem zsírral (!!! én csináltam :-)), meg vajjal, és rá firom paradicsom, meg nem finom, de legalább paprikára hasonlító kaliforniai izé.


  Az, hogy a szépen magasló kenyérke a sütés utolsó pillanatában összeomlott, az sem okozott problémát, az én sütéseim mindig ilyenek, ezért oda se neki érzéssel vágtam le az első szeletet. Majd megint nem hallgattam az ellenkező üzeneteket küldözgető megérzésemre, és jól megkentem, majd jött a rávaló, és hammm... Fura volt, meg nyúlós is, de legalább valami, ami kenyérféle. Gondoltam, ha majd kihűl, jobb lesz. Nem lett jobb, de könnyebben lehetett szelni. Végülis 3 szeletet termeltem be. Kettőt zsírosdeszkaként, egyet meg vajaskenyérként. És minden ellenérzés ellenére baromi boldog voltam. Estig.


  Mikor is beindult életem legrosszabb éjszakája, majd nappala. Én még ilyen beteg életemben nem voltam semmitől, pedig volt benne sugárkezeléstől kezdve addig minden, míg ki nem derült, hogy a rohangálásaim megszámlálhatatlansága nem csak az elromlott anyagcserém, meg a kezelés miatt van, hanem amiatt is, hogy a szervezetem nem bírja a rövidláncolatú, főleg gyümölcsöket. (Fodmap) Kb 3 napba került, mire kikeveredtem a legrosszabból. Most már tudom, hogy megint hetekig fog eltartani, amíg megint gatyába rázom, legalább alapfokra a szervezetem.


  És most jön, amiért mindezt elmondtam. Hogy azon a helyen, ahol én is belelkesedtem, az emberek ezt egymásnak ajánlgatják. Leginkább kisgyerekes szülőknek, akiknek azzal valóban jóval könnyebb lesz az életük, hogy két szelet műkenyér közé bevágnak valami mást. Értem én őket! Hogyne érteném, hisz én is voltam (egyedülálló) szülő, akinek alig, vagy egyáltalán semmire sem volt ideje. Csakhogy...


  Csakhogy, annak ellenére, hogy nem mindenki szervezete fog olyan rettenetesen reagálni, mint az enyém, de csak idő kérdése, hogy mindenki reagáljon az olyan előre készített gm lisztekre, aminek fő összetevője a kukorica, meg a minden jóságától megszabadított kiherélt rizs, meg ki tudja milyen kémiai puffasztók és "kelesztők". Akinek ugyanis baja van a gluténnel, annak alapjáratban vagy már van, csak még nem tud róla, vagy biztonsággal állítható, hogy baja lesz a gabonákban található cukorral is. Leginkább, még a búzánál is jobban tönkretett, alaposan génmódosított kukoricában található cukorral. Amit nem véletlenül módosítottak úgy,  hogy minél magasabb legyen a cukortartalma. Az édeset nem csak az emberek szeretik, hanem az állatok is. Szívesebben fogyasztják azt, a számukra előállított gabona és egyéb kotyvalékot, ami édeskés.


  És akkor még ott vannak az ilyen lisztekből készített receptek is, amiknek sokasága tartalmaz iszonyat mennyiségű cukrot (pluszban!) és margarint... Sk szemeimmel láttam azt, az amúgy látványra a csodaszép "sütit", amibe 35 - 40 dkg margarint kellett tenni. És akkor nagyon szomorú lettem. Volt rá jópár napom azon  gondolkodni, hogy valóban létezik az a mondás, hogy a pokolra vezető út jószándékkal van kirakva. Mert abban egyetlen másodpercig sem kételkedem, hogy az ott egymást segítő, főleg hölgyek, a legjobb szándékkal ajánlották süteményeiket, kenyérféle készítményeiket. Mindemellé természetesen az is lehet, hogy az ő lisztkotyvalékuk messze jobban lett összeállítva. Csak én kételkedem benne. Abban viszont nem kételkedem, hogy mennyire nem fogják érteni, hogy hosszútávon miért is nem gyógyulnak az ilyen lisztekkel 'segített' felnőttjeik, de főleg a gyerekeik. Szomorú ez, nagyon.


   

  előzmény:
  SilverEagle (182088)
  2016-10-12  17:57
 26. SilverEagle
  Offline
  2016. október 12. 17:57182088.

  Szia Drága!
  Mi jót tettél azzal a szegény lapossal? Annyit írtál a billentyűzettel, hogy megadta magát? Szomszéd országba tudnak csak cserélni ? Hmm...
  Remélem, jól vagy, várunk vissza!


   


  További szép estét mindenkinek!


   


  előzmény:
  ancsa21 (182087)
  2016-10-10  08:01
 27. ancsa21
  Offline
  2016. október 10. 08:01182087.

  Lassacskán én is előkeveredek! Jó sok minden történt velünk. Többek között pl a laptopunk is kihalta magát. De valami irtó furcsa módon, még a garancia lejárta előtt. Nem is hittünk a szemünknek :-)) Ki kellett cserélni a teljes billenytyűzetet. De azt csak a szomszédos országban tudták megoldani, oda meg el kellett postázni...  Errefelé még az Isten malmai is jóval lassabban őrölnek. Na szóval elvoltunk egy darabig a kölcsön kapottal, de azon csak üzengetni, max levelezni lehetett, olyan ménkű lassan üzemelt.


  Most csak bejelentkeztem, hogy élek, és majd jövök. Addig meg majd kitalálom, hogy hogy lehet úgy hozzászólni ezen az új felületen, hogy nem névre kelljen kattintani, hanem csak úgy, új hozzászólást írni. 


   


   

  előzmény:
  Zsumi45 (182086)
  2016-09-28  18:07
 28. Zsumi45
  Offline
  2016. szeptember 28. 18:07182086.

  Szia! 


  A padlizsánt minden formában nagyon szeretjük, ezt a paradicsomos , sajtos rakottast hamarosan elkészítem! köszi!


   

  előzmény:
  galile (182085)
  2016-09-28  17:46
 29. galile
  Offline
  2016. szeptember 28. 17:46182085.

  Sziasztok!


  Megint dolgozni kell, ilyenkor fórumozok rendszerint, mert ha tehetem, le sem ülök a gép elé...


  Az üvegaljú tárolóm olyasmi, mint ügyintéző tett fel képet, csak fehér csatos tetővel. Talán 600 ft/db áron, semmi extra, de lehet benne sütni, fagyasztani is. Így ha pl. rakott krumplit csinálok, és másnap férj is viszi, akkor ezekbe az edényekbe is rétegezek egy adagot, külön sütöm meg. (Magamnak meg másnap délben, hogy friss legyen.)


  Ha már rakott, tegnap nagyon finom padlizsánt sütöttem, bár diétásnak nem mondható, de annál finomabb. Apropója, hogy miután vége lett a nyárnak, sok gyerekkel, csavargással, majd az iskolakezdési mizériának, férjjel megszöktünk 4 napra kicsit romantikázni kettesben, az itthon maradottaknak pedig tegnap este többek között hozott alapanyagokból egy kis olasz hangulatot tettem az asztalra. (11 főre)


  A rakott padlizsántól indultam, de jól elkalandoztam...Először is főztem egy paradicsomos alapot, vhagyma, fokhagyma, olívaolaj, többféle paradicsom -közte kicsit száron aszalódott-fehérbor. A padlizsánszeleteket olívaolajoztam, fűszereztem, olajban megsütögettem, aztán tálba olaj, rá paradicsom szósz, rá padlizsán, aztán szósz, aztán sajtok (mozzarella, parmezán), sorba -sorba, amíg el nem fogyott. A sajt és a padlizsán súlya megegyezett...-Ezt sütöttem össze. Épp olyan finom lett, mint amit ettünk, büszke is voltam rá. Nem is értem miért nem sütöttem még ilyet...:)

  előzmény:
  ancsa21 (182074)
  2016-09-23  07:52
 30. SilverEagle
  Offline
  2016. szeptember 24. 17:41182084.

  Mivel én nem kávézom, nincs darálóm sem, de most olyan sokféle lisztem van, hogy talán az egész életemben elég lesz :)


   


  Én már nem vásárolok joghurtokat egyáltalán. Régebben vettem, mert szerettem müzlivel, aszalt gyümivel , magvakkal reggelire.
  Most nem engedhetem meg magamnak, és már nem is vagyok oda érte annyira. Ha az automatába több magot teszek, akkor joghurt sűtűségű lesz a mag tejem, és abba is finom mindaz, amit régen joghurtba szerettem.

  előzmény:
  ancsa21 (182064)
  2016-09-13  06:18
 31. SilverEagle
  Offline
  2016. szeptember 24. 17:36182083.

  Szerintem nem rossz választás- sőt, még szerencsét is hozhat :)


   


  előzmény:
  ancsa21 (182065)
  2016-09-13  06:25
 32. SilverEagle
  Offline
  2016. szeptember 24. 17:33182082.

  Szia Drága!Szia mindenkinek! :)

  Az a könyv kölcsön lett adva, és sajna nem adták vissza nekem, így üthetem a nyomát. Külföldre távozott az a család, melynek hölgy tagja kapta kölcsön, és elfeledte visszaadni.


   


  Én viccesen "dörögtem" Sheriffre, mert én van amit megértek, és van amit nem angolul. Vizsgám az nincs, és csak egy játékban próbálok kommunikálni angolul. Tulképpen a nyelv miatt maradtam a játékban- mondván így gyakorolom az angolt-, de ott speciális szavak, kifejezések vannak, amivel játékon kívül nem érek semmit. Akkor lenne értelme, ha a külföldi játékosokkal másról is beszélgetnénk, nem csak játékkal kapcsolatban. Tőlem lehet csusszanni egyikből a másikba- max nem értem meg, és kérdezek :)
  Ez is egyfajta tanulás lehet.

  előzmény:
  ancsa21 (182066)
  2016-09-13  06:33
 33. Zsumi45
  Offline
  2016. szeptember 24. 15:33182081.

  Nos, nekem úgy tűnik, Marcsi még nem tudta össze egyeztetni ezeket a bemutatókat a műsorának tradicionális hangulatával. Nálam már nem ennyire szigorúan zsiradék mentesek, glutén mentesek az ételek. De legalább látjátok, mennyire diétásan lehet főzni.(én kicsit sózok, habarok, rántok, stájbolok,)


  Vannak tepsik is, amiben a sütőben is át lehet sütni pl. a főtt csülköt.


  A lényeg, hogy ne fűtsük túl, tartsuk be az időt! Különben, ha a korábban megszokott nagy lángon, sokáig "gyötörjük" az ételt, akkor kudarcnak éljük meg a főzést.


   

  előzmény:
  Zsumi45 (182080)
  2016-09-24  14:59
 34. Zsumi45
  Offline
  2016. szeptember 23. 22:33182078.

  Szia Ancsa!


  Az edény , amit dicsérek, ma is épp olyan, mint új korában. Ez nem bevonatos, hanem hőtárolós aljú nemesacél. A külseje tükörfényesre polírozva a belseje selyemfényűre.  Ide teszek egy linket, türelmesen olvasd el, pörgesd le végig! 


  Nemcsak itthon lehet kapni, de cipelni nem érdemes....Az ára minden forgalmazó országban egyforma.


  http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/HomeArt/Masterpiec eCookware/Product-Range.aspx


  Nagyon könnyű megtanulni a célszerű használatát,s ekkor minden előnye érvényesül. Sokan nem szánnak időt a megismerésére, ők azok, akik nem aknázzák ki a lehetőségeit.


  Menyasszony unokám is ilyet kap nászajándékba. 


  Nemcsak ez a cég gyártja, hasonlót mások is kínálnak, talán még drágábban, viszont vigyázni kell, mert sokan hamisítják.  


   

  előzmény:
  ancsa21 (182074)
  2016-09-23  07:52
 35. Zsumi45
  Offline
  2016. szeptember 23. 22:20182077.

  Nem látom, hogyan lesz ebben vakuum? Hol csatlakozik a szivattyú?

  előzmény:
  ugyintezo.a (182076)
  2016-09-23  09:11
 36. ancsa21
  Offline
  2016. szeptember 23. 07:55182075.

  Ez meg a fotó hozzá... (Lányok, majd később visszanézek, most nincs idegem továbbra az nlc-vel kínlódni.)


   

  előzmény:
  ancsa21 (182074)
  2016-09-23  07:52
 37. ancsa21
  Offline
  2016. szeptember 23. 07:52182074.

  Szia Mindenki! Úgy néz, hogy most már én is előkeveredek. Annak ellenére is, hogy most meg tüntetek el :-)) Feltételezem, nektek is rendesen összejött, mint nekünk. Igaz, nálam sok szépe is beleépület az elmúlt hetekbe. De még annál is több kaaaajaaa :-))


  De hol is kezdjem? Talán Ezüstszárny teáskannájával... amit sehogy sem tudok kiverni a fejemből :-)) Már csak azért sem, mert már hosszú évek óta ott motoszkál, hogy kéne ilyet (is) venni, de mindig lebeszélem magam róla, mert amúgy van már 4 komplett teaszettünk. Ay elegánstól a kínai kék-fehérig, mindenféle. Akkor meg minek egy ötödiknek? Hát mondjuk azért, mert határozottan szerelmes vagyok az olyan formájú és színű keleti kannákba, mint amit láttam Ági konyhájában. Eddig megálltam, hogy nem vettem, de már határozottan rezeg a léc.


  Zsumi, ha 2004-ben vetted meg az edénykészleted, és ha ennyi év után is még mindig áldani tudod, akkor az tényleg nagyon jól kell üzemeljen! Érezni valami különbséget az első hetek használata, illetve a 11 évvel későbbi használat között?


  Ezt csak azért kérdem, mert pl nekem itt van az a HappyCall nevű serpenyő, amit én tényleg határozottan sokszor használok, talán most már 4 éve. Ennek pl az alsó részénél már érezni, hogy nem ugyanolyan jó, mint az elején volt. De nem a sütésnél, vagy főzésnél, hanem a mosogatásnál. Már olyan csipőlaza tisztítani, mint azelőtt volt. És most azon gondolkodom, hogy vegyek-é újat belőle, vagy kivárjam, míg hazamegyek, és ránézek a te edényeidre. Megtennéd, hogy megdobsz egy privivel, hogy kb mennyibe is fájna egy olyan serpenyő szerűség, amivel két embernek megoldom a főleg zöldség és néha hús sütéseit, meg talán kisebb mennyiségű főzést is esetleg?


  Hmmm, ez a nem drága ikea üvegtárló is felkeltette ám a kiváncsíságomat! Köszi Galile az ötletért! Gondolom most jól teli vagytok az őszi iskolakezdéssel is, meg a betakarítással is. Ha majd lazulnak a dolgok körülötted, azért nézzél ám be!


  Ami viszont a kajamaradék milyenjét, hogyanját illeti, azzal én másként gondolok, bánok. Ugyanis a maradékot nem szeretem másnap megenni. Harmadnap már igen :-)) Nekem az a jó, ha van valami más a másnapi ebédre. Ezért sem bánom, hogy nem tudok kisadagokat főzni, mert szépen betolom a maradékot a hűtőbe, ami aztán harmadnap, esetleg negyednap nagyon jól fog jönni. Főleg, hogy nem kell főzni aznap :-))


  Ami mostában nem is lenne probléma, mert megint rengeteget kajálunk házon kívül. Most hogy nemsokára többen is világgá megyünk, egyre többet jövük össze ismerősökkel, barátokkal, és élvezzük egymás társaságát is, meg a könnyen kifizethető ebédeket is. (Amiben azért akad kivétel, mint pl a tegnapi olasz étterem. Hű, micsoda áraik vannak...) Az összes, Európába visszatérő ugyanazon sóhajtgat mint én is, hogy otthon már csak alig lesz ilyen jó dolgunk. Viszont sok minden másban meg lesz. Remélhetőleg :-DD


  ---------------------


  Ági, hogy emlegettem a teafőződet jutott eszembe, hogy van itt nekük ám egy óriási teafőzőnk! A minap arra járva le is fényképeztem neked. De mivel a délutáni forgalom miatt csak egy rossz szögben tudtam fotózni, inkább kerestem az interneten egy jobb képet róla. Tessék, most már a tiéd is :-))


  Viszont az a csúfság is megeshet, hogy ez biza nem teáskanna, hanem olajos kanna, és nem tea ömlik belőle, hanem olaj... Mert hogy ez az olajkitermelés itteni "fővárosában", az ország másik végében található Kuala Belaitban látható.  A minap arra volt dolgunk. Mindjárt meg is mutatom, hogy mit kaptam fizetségbe az odavissza sofőrködésemért ;-))


   


  Ez az ötödik próbálkozásom!!! Most fotó nélkül,  hátha így már fel méltóztatik az nlc venni a szöveget... (Megint fejlesztik???)


   

 38. galile
  Offline
  2016. szeptember 14. 07:18182073.

  Akkor az teljesen jó! Én még az üvegszerű műanyagnál tartottam...(Ami szintén sokkal jobb a simánál.)

  előzmény:
  Zsumi45 (182072)
  2016-09-13  21:49
 39. Zsumi45
  Offline
  2016. szeptember 13. 21:49182072.

  Szia, ha megnézted a link mögött rejlő millió féle edényt, látható, hogy a teljes kollekció magára a nemesacél főzőedényre való fedőtől, az üveg főtt étel tárolón keresztül a kemény műa. hengerekig mindenféle méretű és alakú termékekből áll. Még tortatál, sajttál és zacskó záró ketyere is. Nem a műanyag dobozokról beszéltünk.

  előzmény:
  galile (182068)
  2016-09-13  19:09
 40. Sheriff-2
  Offline
  2016. szeptember 13. 20:05182071.

  Szia,


  Én sokszor használok zacskót arra a célra, mehet a fagyasztóból a forró vízbe (is).


  Csak példának.

  előzmény:
  galile (182068)
  2016-09-13  19:09
 41. galile
  Offline
  2016. szeptember 13. 19:38182070.

  Végére értem .. a főzésen gondolkodom, hogy mi érdekeset is készítettem.. Sok-sok finomságot, mindig sokan vagyunk, tegnap pl rétest sütöttem, hatalmas adagot -24 lapból- ma délutánra elfogyott az utolsó szemig. A túrósat csináltam most másképpen, főztem tejbegrízt -tönkölydarával-, azt robotgépben összekevertem túróval, ízesítettem, ezt töltöttem a lapokba. A bolgár sós rétest is picit másképpen csináltam, mert a fetasajthoz, tojáshoz reszelt mozzarellát kevertem. Gyerekbarátabb lett így.


  Volt a napokban zeller-lencse vegyesfőzelék (jól passzol a két íz), ropogósra sült bőrű csirke (4 órát konfitáltam,pár percet grilleztem, vajjal kenegettem), aztán tárkonyos szarvasragu leves májgombával, vasárnap késői vacsi (főzős filmet néztünk, korán vacsoráztunk, így 9-10 órára igen megéheztem) készült is gyorsan sült szalonna tarajosan pirosra sütve, fokhagymás pirított zsemle, sárgarépa avokádókrémes mártogatóssal, saláta. A gyerekek tündériek voltak, ahogy pillanatok alatt felébredtek, és egymás után jelentek meg nagy lelkesedéssel, hogy mi ez a jó illat...


  Múlt héten volt egész gyereksereg, dupla szülinapi zsúr, úgy húsz gyerekkel. Sütöttem is sok finomságot, a gyerekek olyan lelkesen ették a minimálcukros finomságokat, hogy öröm volt nézni. Volt citromtorta, mandulás csokitorta, gyümölcstorta, pogácsa, pizza, dinnye, szőlő,meg számháború az erdőben. Jó volt, bár a zsúr végén nagyfiam rosszul nyúlt a kosárlabdába, így könyökig gipszet kapott...Csak hogy ne legyen már olyan nyugis mifelénk...(Mert közben kerítést is építünk, van papánk is a hétre, aki segít, meg unokaöcsi hétközben dajkaságban, meg tesómék, akik pár házzal mellénk költöztek...)

  előzmény:
  galile (182069)
  2016-09-13  19:11
 42. galile
  Offline
  2016. szeptember 13. 19:11182069.

  A babliszttel azért ne próbálkozzatok a hagyományos (elektromos) darálóval. Kísérleteztem, hogy azt használnám főzelék sűrítésére, dobhattam ki a darálót...(Ízre pedig jó lett volna...)

  előzmény:
  ancsa21 (182064)
  2016-09-13  06:18
 43. galile
  Offline
  2016. szeptember 13. 19:09182068.

  Sziasztok!


  Micsoda pörgés. :) Olvaslak közben vissza Benneteket, és az első, amihez feltétlenül hozzá kellett szólnom, az a tárolók. Vákumos-nem vákumos, nem vagyok mérvadó, mert bár pár éve beszereztem egy szettet, de az elmosogatott szilikon záró vicikek-vacokok szépen lassan elvesztek. Felvágottakhoz, sajtokhoz néha jó lenne, de főtthöz úgysem, mert egyrészt annyian vagyunk, hogy sokliteres doboznak lenne értelme, másrészt max másnap szeretem megenni ugyanazt, harmadrészt mivel nincs mikróm,ezért csak plussz egy mosogatnivaló. Meleget úgysem teszek semmilyen műanyag dobozba, meg nem is melegítenék benne. ezzel is úgy vagyok, mint a margarinnal. Rossz ízét érzek benne ételnek, italnak, így nagyon régen eszembe sem jut hasonlót használni.


  Viszont, ami miatt elkezdtem írni, az az üvegaljú, műanyag tetejű tárolódobozok. Abba pakolok uramnak is ebédet, felvágottakat is. Szép is, jó is, én ikeában vettem, nem is túl drága...


   

  előzmény:
  ancsa21 (182061)
  2016-09-13  05:59
 44. Zsumi45
  Offline
  2016. szeptember 13. 07:45182067.

  Szia Ancsa!


  Az általam említett külföldi cég értékesítési rendszere az 1990-es években ismeretlen volt hazánkban. Kiváló sütő.főző termékeit "nyugati" áron, bemutatás után lehetett megvásárolni.  A magyaros ételek is elkészíthetők benne, de előnye a könnyű, zöldséges étkeknél érvényesül igazán. Tanulni kell a célszerű használatát, elfogadni a változást, amit elérhetünk vele. Akik az ára és az újszerűsége miatt "szidják", nem szeretnek tanulni, főzni, nem akarnak változtatni egészségtelen táplálkozási szokásaikon.


  A tároló rendszere részben ugyan sokféle méretű, alakú műanyag edény, de speciális, üvegszerű mindennek ellenálló anyagból készül. Vannak a főzőedényekhez passzoló vákuum fedők is, tehát az elkészített ételt közvetlenül,"sterilen" le lehet zárni és hűtőbe tenni, majd leégés nélkül újra melegíteni.


  2004-ben szántam magam a beszerzésére, azóta sütök-főzök naponta, de áldom azóta is a döntésemet.


  Szívesen segítek, ha hazajöttök!

  előzmény:
  ancsa21 (182061)
  2016-09-13  05:59
 45. ancsa21
  Offline
  2016. szeptember 13. 06:33182066.

  Hmmm... nekem is nagyon kéne egy ilyen, magyarul írott könyv, amiből ki tudnám bogarászni, hogy bizonyos dolgokra mellik pontok lennének a legjobbak. Mert bár Eric mondta, hogy a jövőben majd bármikor bátran kérdezzem emilben, de jobb szeretném magam is okítani. Neked megvan még az a könyv? Esetleg kölcsönbe is adod? ;-))


  -----------------


  Látom, hogy rádörrentél Sheriffre, hogy angolul írt neked. Lehet, hogy direkt volt, de lehet ám az is, hogy csak leírta, hogy "hi", majd ezzel bele is csúszott az angol nyelvbe anélkül, hogy észrevette volna, majd úgy folytatta.


  Ez az egyik nyelvből a másikba való ide-oda való csuszkálás mindennapos ám azoknál, akik egyszerre használnak két nyelvet. Elég egyetlen szó a másik nyelven, és úgy csúsznak át oda, hogy az agyuk nem is érzékeli, hogy már a másik nyelven nyomják. S ha ez még nálam is így van, annak ellenére, hogy aki nálamnál rosszabb idegen nyelv érzékével bír, az egyszerűen hazudik, akkor ez mindenki másnál még intenzívebben kell előforduljon. Szóval ez is lehet. Meg az is, hogy nem kell ám mindent véresen komolyan venni ;-))


   

  előzmény:
  SilverEagle (182036)
  2016-09-07  09:40
 46. ancsa21
  Offline
  2016. szeptember 13. 06:25182065.

  Annyiban elvéreztem az ajándékokkal, hogy bár személyre szabottak, de semmi különös. Errefelé nagyon nehéz ám hasznos ajándékot venni. A helyi, főleg borneói mintázatú, vagy tárgyú dolgokat alig, vagy egyáltalán nem kapni már. Régen voltak jó ajándéküzletek, de aztán alig idő után kihaltak. A helyieknek nem kellett a portékájuk, a külföldiek száma meg annyira megcsappant, hogy ők már nem tudják fenntartani az ilyen üzleteket. Van ugyan néhány balinéz üzlet, ahol megint alig kapni ajándéknak való dolgot. Dög nehéz, tiszta fából készült bútorokat annál inkább. Pláne úgy nehéz személyre szabni, hogy valójában nem is ismerem milyen körülmények között laknak otthon, sem ízlésüket. Így végül vettem két nagyon jópofa pénztárcát, és majd teszünk bele szerencsepénzt is :-)) Ami nem lesz sok, hogy ne legyen kellemetlen, de hogy a néhány dollárt megkérjük arra, hogy szerezzék be nekik apáikat, meg anyáikat is, az biztos :-))


   

  előzmény:
  SilverEagle (182037)
  2016-09-07  14:03
1 2 3 4 5