Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
 1. 2016-02-11 08:17181446.

  Mármint az előbb beígért, gyógyító, erősítő, roboráló reggelit akartam volna betenni.


   

  2016-02-11  08:14
  ancsa21 (181445)
  előzmény:
 2. 2016-02-11 08:14181445.

  Na jó lányok, feladtam! Degeljen meg az, aki nem tud évek alatt egy rendesen üzemelő oldalt összehozni, én nem kínlódok ezzel többet. Pedig kétszer is bejelentkeztem hozzá, kétszer is újra javítgattam a sortördeléseket, vastagoltam is, majd a guta ütött meg, hogy vagy kidobott a rendszer, vagy éppen azt találta ki, hogy a megadott betűszám felett vagyok. Pedig nem. És nem, és nem.


  Sziasztok! Benneteket azért továbbra is szeretlek ;-)) De az nlc-t rühellem.


   

 3. 2016-02-11 07:50181444.

  Szokás szerint, megint eldumáltam az időt ;-)) Galile,  hálás lennék a chilisbabos receptedért! Ez valahogy mindig kimaradt az életemből, pedig nagyon jó lenne megcsinálni egy jó recept alapján.


  Hmmm... borsófőzelék? Tükörtojással? Nálunk is lesz. Biztosan. Még akkor is, ha kedvenc férjem nem szereti a babakaját, vagyis a főzelékeket :-))


   

  2016-01-19  10:48
  galile (181430)
  előzmény:
 4. 2016-02-11 07:46181443.

  Ilike, azért az a baconba bújtatott spárga sem lehet rossz. Még nem néztem meg a linket, de már listára téve ez is! A sajt kimarad :-((


  Zsumika, a pomeló alatt azt a finomságos gyümölcsöt érted, amiért a szívem szakad meg? Mert ha igen, akkor szívből örülök, hogy már otthon is lehet kapni! Én nagyon szeretem, de sajna a szervezetem különcködik, és nélkülem úgy döntött,  hogy márpedig ő nem szeresse... Pedig valami eszméletlen finom a pomelo. Amit errefelé pamelónak hívnak. Talán mert könnyebb kiejteni :-))


  Pintyőke drága, de jó téged is látni :-)) A jóelőbb persze már olvastalak benneteket, téged is, és így egy kicsit neked is szólt, hogy miért is írtóztam valahányszora az nlc-re akartam volna bejelentkezni. De ahogy összeszedtem magam, remélem téged is majd többet lehet látni, olvasni tőled! Mert váltig az a meggyőződésem, hogy minél több irányt, minél több véleményt olvas az ember, annál inkább segítségére lesznek a leírtak. Vagy így, vagy úgy, de mindenképp ;-))


  Sajnos, vagy még inkább hála az Istennek olyan sok programunk volt mostanában, hogy nem volt időm tökölődni azzal, hogyan is hozzam össze a két egymást nem szerető kódrenszert. Így olyan a helyzet, mint az átkosban. Azon a gépen, ahol minden kód stimmel lehetne ugyan írogatni, de látni nem nagyon. Ahol meg látni lehet, ott útálják a kódok egymást. Fogadjunk, hogy ha mindkettő összejön, akkor meg kedvem nem lesz hozzá ;-DD


  Azért ma megpróbálom felcsempészni a múltkor lemaradt 2-es számú egészséges receptet is. Ki tudja miben bízva, de csak megpróbálom ;-))


  Zsumika, be ne csukd a szádat!! Én annyira szeretem, amikor kinyitod, de annyira :-)) Biztos kilátszik a lóláb, visszafelé olvasok esmét :-))


  Galile, az új ízekkel, meg a hozzá még nem szokásban neked nagyon igazad van! Valóban az van, hogy előbb el kell dönteni, hogy akarunk-é egy újabb ízzel megpróbálkozni vagy sem. Aztán jön a megcsináljam ezt, vagy sem problémaköre ;-)) Vagyis tényleg az van, hogy a fejünkben dől el, hogy mit fogunk szeretni. Vagy sem :-DD


  De én amondó vagyok, és ezért is nyomom az új ízek kavalkádját mindenki orra alá, hogy legyen rá példája, bírja ezt a magyar gyomor, hisz itt vagyok rá ékes példának ;-)) És ez nem vicc, tényleg komolyan gondolom azt, hogy ha nem is mindent, de néha azért ki kéne próbálni új ízeket és megoldásokat is. Még akkor is, ha az ember, naná, mert nagyon kedveli, visszafordul a megszokott ízeihez. Lásd engem, aki éppen a jó régi, tejfölös pirított morzsás karfiolra vágyik éppen ;-)) Pedig ebben a pillanatban pl fekete szezámpaszta van éppen mellettem, és időnként abból nyalogatok :-)) Jó, mondjuk ez egyben érdekesség is, meg szükség is, mert az évtizedekig tartó gyulladásaimat sikerült annyira lehűtenem, hogy most abban végletben van a szervezetem, hogy tisztára kihülőben... Komolyan mondom, tiszta röhej, amit ezt a test összehoz nekem :-DDD


  Na tessék, most hogy rákerestem nektek, hogy miért is jó melegítésre a fekete szezámmag, kiderült,  hogy ez fiatalít is :-DDD Ezt eddig nem tudtam. Igaz, hogy a kínai oldalról meg az derül ki, hogy ehhez minimum egy évig kell minden nap fogyasztani belőle, de ha valóban fiatalít, én benne vagyok :-)) És állítólag három év múlva már a fog is kinő tőle... Most nem tudom mit gondoljak, mert azt én már személyesen tudom, hogy milyen  hallatlanul nagy és értékes tudomány a kínai gyógyászat, de ettől még az én szemem is fennakadt  :-)) Mindenesetre itt van egy példa arra,  hogy lehet otthon elkészíteni.


  Én nagyon egyszerűen csináltam. Két, az új konyhai ketyeréhez adott mérőpohár fekete szezámmagot beletettem a fözőbe egy adag rizzsel, öntöttem hozzá 1.1 liter vizet, se cukor, se semmi, majd gomb benyom, s elmentem zuhizni. Mire lejöttem a fürdőből, kész is volt a reggeli fekete leves :-))


  Csak azért nem írok többet az új ketyeréről, mert lehet, hogy a guta üt meg miatta... Tegnap kaptam meg, Singaporéból cipelték ide nekem, s ma már nem akart az egyik gombja üzemelni. Most direkt nem nézek rá, csak majd este, mert akkor kevesebb idő marad hajtépésre, ha valóban kiderül, hogy megint sikerült egy bedöglött cuccost a magunkévá tenni... Ez velünk túl sűrűn fordul elő!!!! Tetejébe Sporéból, ahová vissza sem tudjuk küldeni egyhamar. Pedig egy álom lenne a használata! Tényleg egy álom. Tegnap pl alig mennyiségű mandulából és rizsből csináltam 1 liter tejet. Eszméletlen finomra sikeredett. Erre ma meg... Na, majd legközelebb beszámolok, hogy mit csinált ez a.... 


  Mindenesetre hírét adom, mert ha üzemel, akkor ez a gép szó szerint egy Isten áldása lesz annak, aki nem ihat bocitejet. Így akár naponta többször is készíthet magának növényi tejet mindenféle magból, vagy bármi másból, ami kezébe akad. S akkor ott van még az a 5 magvas paszta szerűség is, ami akár életet is tud menteni.  Hogy a különféle krémlevesek elkészítését már meg se említsem. S  nem kell semmivel sem szenvedni, csak beletesz, beleönt, bekapcs, s fél óra múlva akár ihatja, eheti amit megfőzött magának :-)) Ezt a fajtát vettük meg.


  Légyszí drukkoljatok a gépnek, mert ha nem üzemel, én agyonütöm. De tényleg :-))


   


   

 5. 2016-02-11 07:00181442.

  Hoppá, jutott eszembe, hogy a múltkor nem írtam annak a kedves valakinek, aki priviben kérdezett tőlem a savanyított lilahagymáról.


  Kedves Kérdező! / direkt nem írom ki a neved ;-))


  Mentségemre szóljon,  hogy egészen a legutolsó bejelentkezéseig nem tudtam a prividről, -a tiedről sem- mert egyetlen egyszer sem jelezte a rendszer. Viszont mikor néhány héttel ezelőtt utóljára beléptem, akkor már jelezte, de leveled elolvasni még nem tudtam.  Ma, ki tudja miért, már elolvasni is sikerült. Válaszolni viszont... nuku. Akkor ideírom, amit neked írtam volna:


  Hűtős lilahagyma savanyítás:


  Nem ecettel savanyítom a lilahagymát, hanem citrommal. Tetejébe semmi hókuszpókusz, csak lilahagyma vékonyra leszel, majd kis üvegbe gyömöszölöm és rányomok citromlevet. Egy tisztességes fej lilahagymára 1 citrom leve, majd összerázom őket. Ettől hamarosan felére tottyan a hagyma. Néha, mikor éppen a hűtőben kotorászok, akkor ismét rázok egyet. Így nekem nagyon sokáig eláll a hűtőben. Remélem neked is sikerül, mert akár díszítésnek is nagyszerű,  hát még az íze miatt ;-))


   

 6. 2016-02-11 06:50181441.

  Na, mit gondoltok? Be kellett-é ismét jelentkeznem a hozzászólás elküldéséhez, vagy sem? Nyertetek. Minden egyes alkalommal, külön külön.


  S nem hogy nem szégyenlik magukat az ilyen pocsék melóért, ahelyett cserébe összevissza jópofiznak, mintha mi sem lenne normálisabb, mint az, hogy nem tudnak, immáron évek óta összehozni egy normálisan üzemelő weboldalt.


  ----------------


  Most megint kopi és pészt, majd újrajelentkezés következik.


   

  2016-02-11  06:47
  ancsa21 (181440)
  előzmény:
 7. 2016-02-11 06:47181440.

  Zsumika, ez a tibeti kefír, ez  nagyon ütős lehet! Oly annyira, hogy betápláltalak téged is, meg a kefírt is a memória egységembe (vszeg a külső tárló lesz a megoldás, kedvenc férjem ;-)), mert ha hazamegyünk, akkor biztos hogy megkereslek a kérésemmel,  hogy szeretnék majd kefírmagot kapni tőled. A kefírrel együtt lőttem az egész receptedet is. Bár nemrég megint csináltam a vendégeinknek egy újabb egészfejes karfiolból, indiai ízesítésűre hangolt "burkolt" fejeskarfiolt, de szavamra, azóta is a jó régi prézlis megoldáson jár az eszem. Főleg azért, mert nemrég sikerült már majdnem tejföl ízű tofu akármit készítenem.


  --------------------------


  Érdekes, hogy éppen most mennyire összejött ez a tibeti dolog az életembe. A minap együtt vacsoráztunk meg nagyon jókat dumáltunk egy Tibetből elszármazott ismerősünkkel, aki ha nem éppen itt operál, akkor Indiában menti az életeket. S hogy milyen érdekes alakulnak a sorsok, arra az ő embermeséje is nagyon jellemző. Naná, hogy elmesélem ;-))


  Tsening doktor embermeséje ott kezdődött, mikor szüleinek Tibetből el kellett menekülni a kínai vérengzés elől. Nekik sikerült, mert az ország déli részén laktak, ahonnét néhány apró holmijukat sebtében összekapva, szó szerint hegyeken áthágva érkeztek India legészakibb részébe. Írnám, hogy hová pontosan, de nem jut eszembe a terület neve. Ott ahol megtelepültek több tibeti családdal együtt, ugyan nyomorúságos körülmények között, de legalább békében tudtak élni. Édesanyja valamikor néhány évet olyan iskolában tanult még Tibetben, ahol angol női szerzetesek is oktattak, így össze tudott rakni néhány egyszerű angol mondatot. E kevés, valóban néhány szavas tudásának köszönhetik, hogy a későbbiekben óriásit fordult az életük.


  Észak-India azon részen néhány év múlva megjelent egy angol házaspár, akiket a jószívük vitt oda. Saját költségükön tanítgatták az ott élő, főleg a földmíves munkához nem értő tibetieket, hogy mit és hogyan ültessenek, mikor mit kell tenniük, hogy legalább meg tudják termelni a maguknak valót, majd ha lehet, akár kereskedni is a zöldségekkel. S mivel Tsening édesanyja volt az egyetlen, aki legalább pöntyögött valamit angolul, így őt fogadták fel tolmácsnak is meg házvezetőnőnek is. 


  Az angolok köszönetül a kedvességéért, meg a szívből jövő munkájáért, távozásukkor 400 fonttal ajándékozták meg, az akkor még elemi iskoláit meg sem kezdett Tsening családját. Ez óriási pénz volt akkoriban, pláne egy ilyen szegénységben élő családnak. Az apa meg ahelyett, hogy nagyobb házat, vagy bármi mást vett volna az összegből, netán eldorbézolta volna a haverokkal, az összeget megfelezve beindította akkor még szerény üzletét -földterületeket vett-, a másik felét pedig biztonságba (gondolom bankba) helyezte, hogy abból tanítatthassa a fiát ameddig csak bírják az összegből. Persze nem bírták végig anyagilag, de ez az indítás elég volt arra,  hogy a későbbiekben Tsening minden adandó munkát bevállalva el tudja végezni az orvosit.


  S ma, ez a valamikor hihetetlen mélyszegénységben élő kisfiú naponta menti embertársai életét.  A különféle, nyaktól a törzs végéig tartó rákbetegségek műtéteire specializálta magát. S hogy ezen felül még többet tehessen az olyan szegényekért, mint amilyen valamikor ő is volt, ezért úgy döntött,  hogy még egy terület specialítását kitanulja, majd ha lehet, akkor hetente egy alkalommal, de ha az nem jön össze, akkor havonta minimum egy napot igyekszik majd a nincstelenek gyógyítására fordítani. (Nem úszta meg, hogy ne meséljem el neki a mi Batthyány-Strattmann Lászlónk életét és munkásságát. :-)) Nagyon szép esténk volt. S Tsening embermeséje is megerősített abban, hogy csak a jó értelemben vett/adott segítségnek van tartalma is meg jövője is. 


   

 8. 2016-02-11 06:07181439.

  Szia Mindenki :-))


  Jöttem volna már hamarabb is, de... De én is besétáltam abba a csapdába, amit az nlc-t irányítok hoznak össze, mikor is kézi igazgatással állítják be, nyomják a látogató orra alá azt a topikot ami szerintük fontos, s amibe amibe kíváncsiságától hajtva csak belenéz az érdeklődő. (Sajna, ebben is csalnak az nlc-t üzemeltetők, mint ahogy teszik azt az általuk kiválogatott disgusting -disqus- hozzászolásokkal is) Azokat olvasva az élettől is elmegy a normális érdeklődő kedve, hát még a fórumtól. Ha most még a mindennapos direkt csalásokat is félretesszük, akkor még mindig ott vannak azok a hozzászólások is, amiknek nem hogy egy valamikor kedvelt, akár színvonalasnak is mondható újság utódjának oldalán nem lenne helyük, de még a legocsmányabb, a lumpen szintet is mélyen alászántó alja oldalokon sem. Itt meg hagyják az ilyen szinten írogató őrülteket "beszólni".


  De most vettem egy levegőt és jövök, mert bár nem egyszerű a dolog, de az valóban rajtunk múlik, hogy mit engedhetnek meg velünk szemben, és mit nem.


  Szóval, Szia Mindenki :-))


  --------------------------


  Már nem is tudom, hányszor kellett belépnem. Egy biztos, külön minden beíráshoz minimum egyszer. 


   

 9. 2016-02-11 05:49181438.

  Szijja lelkem! Látom neked a link elfogadtatása nem megy. Én már meg sem próbálom, örülök, hogy sikerült bejelentkeznem ebbe a ki nem mondom micsoda krizlerájba :-DDD


  Másold be úgy a linket, hogy valahol ütsz egy space-t, és akkor ugyan nem fog linkelni, viszont ki lehet kopizni, majd kiszedni belőle a felesleges szóközt, akár el is jutni a kiflikhey ;-)) Mindenesetre áruld el előre, hogy hol van a felesleges szóköz.


   


   

  2016-02-10  15:45
  ilona0628 (181437)
  előzmény:
 10. 2016-02-10 15:44181436.

  Mivel képet nem tudok feltenni, így  kifli linkjét ide teszem! :)


 11. 2016-02-10 15:41181435.

  Sziasztok!


  Ma egy nagyon finom hagyományos tejes kiflit hoztam kívül ropogós belül puha foszlós! :)


 12. 2016-02-09 15:03181434.

  Sziasztok!


  Nagyon régen voltam itt már azt gondoltam, hogy töröltek de nem. Olyan sok receptjeim vannak szívesen megosztok veletek egy párat. Sajnos ide képet nem tudok feltenni.Mindig ki írja A feltöltött file mérete túl nagy (>500kB). Így csak a recept likjeit tudom betenni.


  Karfiolos csirke http://www.receptlap.hu/recept/karfiolos_csirke__12972


  Jól bevált fehér kenyér http://www.receptlap.hu/recept/_jol_bevalt_feher_kenyer_11 348


  Baconba tekert sajtos spárga http://www.receptlap.hu/recept/baconba_tekert_sajtos_sparg a__11903


  Burgonyaperec http://www.receptlap.hu/recept/burgonyaperec_10735


  Jó nézelődést és További szép napot! Ilona

 13. 2016-01-22 19:47181433.

  Ma rakott karfiolt készítettem, majdnem hagyományos módon. Változás: a "prézli " némi teljes kiőrlésű morzsához 1-1 kávéskanál őrölt lenmag, őrölt zabpehely, szezámmag. Tejfel helyett saját készítésű tibeti kefír. A darált hús pulykából készült, borsikafűvel fűszereztem.


  Holnap reggelire reform muffin: 


  -1 pohát saját kefír + 4 egész tojás+1 pohár étolaj+ fél citrom lé


  -1 pohár teljes kiőrlésú búzaliszt+ fél-fél pohár durvára őrölt dió, őrölt napraforgó mag, őrölt lenmag,zabpehelyliszt, rozsliszt,1-1 kiskanál szódabikarbóna, fahéj,csipet só, reszelt citromhéj(bio),reszelt gyömbér, kis kurkuma,  1 vastagabb sárgarépa lereszelve, fél tasak aszalt áfonya.


  A folyékonyakat habverővel jól kikevertem, a szilárdakat is jól összekevertem, majd a kettőt egyesítve szintén.


  Kapszlikkal bélelt formába kanalaztam,tetejére darabos zabpelyhet és csokicseppeket szórtam. Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sült. ( tűpróba) (Gázsütőm van, hőfokot nem tudom, de nálam teljes lángon ennyi.)


  A Csipet-csapat jött és elvitték 1 pomelo társaságában, amit mellé ajánltam.


   


   

  2016-01-21  14:10
  Zsumi45 (181431)
  előzmény:
 14. 2016-01-22 00:03181432.

  Szia Drága Ancsa!


  Sziasztok Kedves Ismeretlenek! 


  Nagyon rég nem jártam itt, már féltem is talán töröltek.


  De nem, szerencsére még élt a nick nevem is.


  Örülök Ancsám, hogy továbbra is jársz a fórumra és hozod az egészséges ételek receptjeit, és sok-sok hasznos tudást.


  Még annyit, borzasztó lett az oldal arculata, igazad van Ancsika.


  Üdvözlettel:  Pintyőke


   

  2016-01-16  04:40
  ancsa21 (181429)
  előzmény:
 15. 2016-01-21 14:10181431.

  Kedveseim!


  Örülök, hogy jelentkeztetek, látlak Titeket! Be-be pillantottam, s halogattam másnapra az írást- aztán elmarad. 


  Családomnak heti 2 alkalommal főzök (abból 2-2 az enyém), ők a vasárnapit osztják meg velem, így mindenki kevesebb munkával megússza. A legtöbb félkész főételből fagyasztok, s azt variálva mindig tudok valamihez nyúlni. (pl. darált hús hagymán lepárolva, többféleképp fűszerezett kisebb adagok)


  Ma pl. magamnak egy korábbi gombás tészta feltétjét kevertem csicseriborsó konzervvel (hagymán, -pici füstölt szalonnán-párolt laskagomba és kápia paprika, némi szárított zöldség keverékkel). Felfedeztem a zöldségesnél egy közeli kisüzemben szárított, só és glutamát mentes "vegetát". Kicsit nagyobbra darálja, így jól felismerhetők az alkatrészek. Ezt is használom ízesítésre, ha sietek.


  Gyakran szelek nagyobb adag vegyes salátát, amit öntet nélkül nagyobb ételdobozba gyömöszölök, éppen csak citromot facsarok rá, s abból eszegetnek a gyerekek is, s magamnak is hagyok. (Pl: lila káposzta, lila hagyma, kínai kel, édeskömény gumó,sárgarépa, kápia paprika, zöldpaprika, rukkola, jégsaláta, stb)  A rukkola íze kicsit agresszív, lehet helyettesíteni spenóttal is. Mindenki olyan öntetet kever, amit kíván.


  Még nem fejeztem be a költözést sem, most néhány régi bútor elajándékozását szerveztem, hogy helyem legyen a saját kedvenceimnek. Karácsony előtt lányomékkal összeszedtünk 6 nagy zsák kinőtt holmit, régebbi divatú szövet kabátokat, szorítós újszerű magas sarkú cipőt, s elvittük az egyik gyülekezetbe- ahol ruhaosztást szerveztek.


  Sosem unatkozom, mert felfedeztünk barátnőmmel többféle rendszeres nyugdíjas programot, pl. filmklub délutánonként. A korábbi hangverseny bérletem is megvan, sőt karácsonyra lányommal kölcsönösen színházjegyeket ajándékoztunk- összebeszélés nélkül .


   No, megint nem a kaja receptekről írtam, de annyit rögtönzök, meg sem jegyzem pontosan miket. Tudatosan kerüljük a korábbi sütiket, némi fogyás van tervbe véve az egész családnál.


  Ha én egyszer kinyitom a számat! No, most becsukom! 


   


   


   

  2016-01-19  10:48
  galile (181430)
  előzmény:
 16. 2016-01-19 10:48181430.

  Szia Ancsa!


   


  Újabb egészséges étkek. :)


  Ilyen nagyon más ízvilágú, mint amit megszoktunk ételekhez itthon nem szoktam nekiállni, mert először ennem kell valahol, hogy el tudjam dönteni, szeretem-e..Azért jegyzem az összetevőket, és ha valamelyik szembejön, kipróbálom...


  Le sem merem írni, hogy mi meg saját kolbászt, szalámit töltöttünk, ez az utóbbi hét legjelentősebb kulináris tette mifelénk...Olyan finom lett -eddig a kolbászt kóstolgattuk- hogy ezentúl azt hiszem rendszeresen fogjuk megtenni. :)))


  Bár napi ebédről nem írtál, azért leírom, hogy nálunk brokkolikrémleves, srépás borsófőzelék lesz tükörtojással. Vacsorára pedig chilis babot készítek vasfazékban sütve , frissen gyúrt/sütött tortilla lapokkal...(Sajnos avokádót elfelejtettem venni, most anélkül esszük, család  jégsalátával, én nyers zellerrel)


  Zsumi: Remélem jól vagy, csak olyan sokat van Veled a család, hogy nincs időd, kedved számítógépezni...


  Szép Napot Nektek!

  2016-01-16  04:35
  ancsa21 (181428)
  előzmény:
 17. 2016-01-16 04:40181429.

  Most vettem csak észre, hogy volt több üzenetem is. A feladókat, meg a tárgyat látom, de sajnos nem lehet kinyitni a leveleket.


  Így kénytelen leszek a válaszokkal addig várni, míg az nlc nevű förtelmes kóceráj képes lesz kijavítani a saját maga összehozott hibáit. Bízzunk abban, hogy nem tart majd a végítéletig...


   

 18. 2016-01-16 04:35181428.

  Uuupsz... Az nlc, meg az új laptop spéci word szerkesztőjének kódjai (nem microsoft) nem szeressék egymást. Akkor valamit ki kell találni, mielőtt a következő receptet feltöltöm. Ez el fog tartani egy ideig.


  Mindenesetre a lényeg azért ott van, minden olvasható, akit érdekel, annak lehet nekilátni egészséget, vagy legalább annak lehetőségét megfőzni ;-))


  Addig viszont míg kiötlöm a kódolási összeboronálást, küldök millió ölelést. Mindenkinek!


  ----------------------


  Ja, és ne tőrödjetek azokkal a zümögőkkel, akik esetleg mérgesen leugatják majd, hogy nehogy már egy leves segíteni tudjon. Ennek a leves pudingnak is az evés a próbája ;-))


   

  2016-01-16  04:26
  ancsa21 (181427)
  előzmény:
 19. 2016-01-16 04:26181427.

  És akkor itt van a már emlegetett leves receptje. Amit itt olvastok, az mind Dr Mao könyvéből való, az én gyalázatos fordításommal.


   


  ------------------


   


  IMMUNITÁST ERŐSÍTŐ LEVES

  Forrás: Dr. Mao's Secrets of Longevity Cookbook: Eati ng for Health, Happiness, and Long Life / Immunity Soup / by  Dr. Mao Shing Ni Bio


  A leves előnyei: Erősíti az immunitást + gyulladáscsökke ntő + serkenti az anyagcserét + erősíti az emésztést + jó ha ngulatot teremt


  Ennek a receptnek az eredetije egy olyan személytől érkez ett, akinek anyja IV.áttétes tüdőrákban szenvedett, s amit t úlélt, mert ezt a levest fogyasztotta. A beteg hölgy a recep tet egy nagyon híres Kínában élő onkológus doktortól kapta.  A hölgy betegségét a 70-es éveiben diagnosztizálták, de enne k a levesnek az állandó fogyasztása után betegségét nem  csak túlélte, de megélte a nyolcvanas éveiis. Elég egy  pillantást vetni erre a levesre, és máris látni, hogy milye n fontos és hatékony összetevőkből áll. A gombáról ismert, h ogy növeli a természetes ölősejtek aktivítását, különösen a  shiitake gomba, amely ugyan egyenesben nem gyógyítja a rákot , de annak leküzdésében megerősíti a szervezetet. A mungobab  méregtelenít, míg a jujube datolya (zsidótövisbogyó) jó vér képző. Ez a leves megsegíti a rákkezelés miatt bekövetkezett  étvágytalanság csökkentését is, mert a benne lévő gyógyfüve knek köszönhetően az étvágy visszatér, valamint segítik a gy omor  működését, és fokozzák a gyógyuláshoz szükséges életen ergiát is.


  Hozzávalók:


  1/2 csésze száraz szójabab
  1/2 csésze lencse
  1/2 csésze mu ngo bab
  10 darab szárított shiitake gomba
  10 szárított piros jujub e datolya (zsidótövisbogyó)
  2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, tisztítva
  2 póréhagyma,  apróra vágva
  2 csésze friss pitypang zöld
  6-8 szelet friss g yömbér, hámozva
  5 mogyoróhagyma, apróra vágva
  1 teáskanál őr ölt kurkuma
  1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  1 teáskaná l fahéj
  1 teáskanál őrölt kardamom
  1 teáskanál őrölt szegfűs zeg
  1 csokor petrezselyem, apróra vágott
  1 evőkanál apróra v ágott friss koriander
  1 teáskanál apróra vágott friss rozmar ing
  1 teáskanál apróra vágott friss bazsalikom
  1 teáskanál a próra vágott friss metélőhagyma 


  Főtt barna rizs, tálaláshoz


  Elkészítése:


  1. Tedd az összes hozzávalót, kivéve a rizst egy nagy edén ybe, majd töltsd fel annyi vízzel, hogy a hozzávalók fölé ér jen kb 2-3 cm-re. Először magas hőmérséklettel forrald fel,  majd vidd le a hőmérsékletet alacsonyra és úgy párold fedő n élkül kb 2-3 órát, de addig biztosan, amíg a száraz bab megf ő.. 


  2. Barna rizzsel tálald a levest. A maradékot hűtsd le szo bahőmérsékletre, s csak aztán tedd a hűtőbe, ahol légmentese n 3  napig tárolható, illetve fogyasztható.  


  A hagyományos kínai orvoslásban gyakran írják fel a betegn ek a jujube datolya fogyasztását, mert az jótékonyan hat a k emoterápia miatt kialakult vérszegénység helyrehoztatlában.  A vörösszínű jujube datolyát amúgy is gyakran használják a h agyományos gyógyításban mikor az emberek valamiféle krónikus  betegségben szenvednek, de akár súlyos kimerülés esetén, va gy például a hölgyek szülés utáni visszaerősítésében is. Ez  a datolyaszerűség megsegíti a vörösvérsejtek termelését, sti mulálja a vesék, és a csontvelő üzemelését, emeli a test ene rgiaszintjét, s egyben megnyungatja az elmét, és egyensúlyba  hozza a hormonok működését is. A jujube datolya megtalálhat ó az ázsiai üzletekben, de akár online is be lehet szerezni  őket. 


   

  2016-01-16  04:15
  ancsa21 (181426)
  előzmény:
 20. 2016-01-16 04:15181426.

  Mielőtt feltenném azt a levesreceptet, ami talán súlyos betegségben szenvedőknek is akár segítségére lehet, muszáj néhány magán-megjegyzéssel kezdeni:


  Senki nem állíthatja azt, hogy pl az a leves, amit mindjárt bemásolok, gyógyítja pl a rákot. De azt bizton állíthatja mindenki, leginkább azon doktorok, akik tudományos alapon bizonyítottan tudják, hogy a betegség legyőzésében az ember saját szervezete a legnagyobb hatásfokú és leghasznosabban üzemelő orvosság, hogy étkeink tudnak gyógyítani. Ahogy sajnos már azt is tudjuk, hogy étkeink meg tudnak betegíteni minket, és súlyos esetben akár ölni is. 


  Épp ezért, soha senki nem állíthatja, hogy a következő leves gyógyítja a rákot. De azt igen, és a következő kijelentésben benne vannak a saját tapasztalataim is, hogy a tudatosan és jól összeállított étkeink meg tudják segíteni a szervezetünk működését. Akár úgy, hogy meg tudják emelni energiaszintünket, vagy úgy, hogy a hozzávalók tisztítják a szervezetünket, s mindezzel, no meg az összes többivel együtt, lett légyen az akár sugár-, vagy kemoterápia is, hatásosan felvegyék a harcot egy gyógyíthatatlannak ítélt betegség ellenében.


  - A kínai tradicionális orvoslás, ami évezredeken keresztülhúzódó megfigyeléseken, majd azokból leszűrt tapasztalatokból, és kiróbált gyógyításból áll, minimum 4 ezer éve tudja, hogy ha mi nem segítünk magunkon (értem ezalatt a szervezetünk megsegítését), azon (egy/vagy) Isten sem tud segíteni. Márpedig a kínaiaknak jutott pár istenség, ezért nagyon tudják miről beszélnek ;-)) Pláne, ha a kipróbálás csak annyiból áll, hogy készítünk egy jó sűrű levest. Nekünk most, a mai "modern" korban élőknek már csak annyi dolgunk van, hogy amiről biztonyosan tudhatjuk, hogy nem árt, ki kell próbálni. (Én már tudom, hogy ennél messze többet ki lehet TCM-ből próbálni, de haladjon csak mindenki a saját érdeklődési sebességével ;-))


  - A következőben beírt levesben az égvilágon semmi olyan nincs, ami káros hatással lenne szervezetünkre. Sőt, pontban az ellenkezője az igaz, de azt majd a lentebb említett doktor saját szavaival fogja bizonyítani. S bár ezt a levest magam még nem főztem meg, de a jövő héten már sor kerül rá, én már akkor is saját tapasztalataimon keresztül tudom, hogy az összetevők valóban erősítik a szervezet munkáját. Tudom, mert tapasztaltam, hogy pl. a jujube datolya (amiről soha nem tudtam, hogy tisztességes magyar neve is van, zsidótövisbogyó :-)), az például jó vérképző, meg a zöld mungóbab határozottan tisztító és immunserősítő.


  - Azt viszont tudom, hogy otthon nem lesz könnyű a leveshez szükséges jujube datolyának (红枣 (hóng zǎo) or just 枣 (zǎo)) a beszerzése, még akkor sem, ha ezek mindenhol megtalálhatók, ahol néhánynál több kínai él. Ők tudják a dörgést, ezért a saját piacaikon árulják is a szárított jujubét. (Azért nem használom a magyar nevét, mert abból egyetlen árus sem fog rájönni, hogy mit is akartok esetleg beszerezni :-))


  - Szóval, ha valakit akár érdeklődése, akár kényszere rávisz arra, hogy elkészítse ezt a levest, annak elsőre ajánlom, hogy nézzen szét a kínai piacokon, vagy Ázsia boltokban. Aztán ott van még az online rendelés lehetősége is. Ebből is kihagynám az angol amazont, mert egyszerűen duplázzák, néha akár triplázzák is az árakat. Viszont sejthető, hogy simán lehet rendelni Kínából is, de bárhonnét máshonnan, ahol megterem. Úgy tudom van arab hasonmása is, de mivel én itt bármikor be tudom szerezni a kínai változatát, a többi beszerzési lehetőségről nincs tudomásom. Nézzetek megatok utána. 


  - Ezen kívül még csak annyit, hogy ahogy itt sem, otthon sem lehet könnyű beszerezni a zöldfűszereket, és a legkevésbé téli időszakban. Ezért én biztos, hogy azok szárított változatát fogom használni. Az az általános szabály, hogy a zöldfűszerek fele mennyiségével azonos szárítottat lehet használni.


  - A kínai ifi dokimtól azt is ki fogom tudakolni, hogy vajon be lehet-é a kuktát vetni a leves megfőzésébe, vagy az nem annyira ajánlott. Remélem lehet ;-)) Mindenesetre amint tudom a biztos választ, megosztom veletek azt is. 


  -------------------


  Ezt a receptet is, mint ahogy több, általam is már jól ismert, sőt többször fogyasztott gyógyító hatású étel receptjét is, Dr. Mao Shing Ni Bio: Dr. Mao's Secrets of Longevity Cookbook: Eating for Health, Happiness and Long Life" könyvében találtam.


   


  Nagyon kérek mindenkit, hogy egészséges mennyiségben, vagyis nagyon ;-)) kételkedjen mindabban, amit majd ez a doki állít. Saját érdekében mindenki nézzen utána a doktor tevékenységének, munkásságának, valamint több évtizedes tanácsadásainak hasznosságának. Én mindenesetre annyit előre át tudok adni róla, hogy egy végtelenül hosszú orvosdinasztiának a tagja. A hosszú sorban éppen ő a 38-ik, aki embertársai gyógyítására fordította erejét, energiáját és tudását. Azt nem tudom, hogy neki van-é családi követője, de nagyon remélem, hogy a dinasztia sorozata nem vele fejeződik be. Mindenesetre az ő orvoslásában már teljességgel összekapcsolódik a TCM és a nyugati orvoslás, amit még kiegészített a tápanyagok kutatásában elért Ph.D fokozattal is.


  Aki beszél angolul, annak lehetősége van internetes könyvtárakban meglelni Dr Mao ezen, meg akár több könyvét is. Ahol viszont én eddig nem leltem meg a "Secrets of Self-Healing" könyvét, pedig de nagyon fáj rá a fogam! Ha valaki valahol belebotlik, kérem sos ossza meg velem forrását! Esetleg elektromos könyvét ;-))


   

 21. 2016-01-16 03:04181425.

  Nu akkor, az elsőre kiderült, hogy nem minden nap papsajt az nlc-s gazdiknál.


   

  2016-01-16  03:02
  ancsa21 (181424)
  előzmény:
 22. 2016-01-16 03:02181424.

  Istenem, most vettem csak észre, milyen jó, hogy csak visszarendezték a hozzászólás ablakot arra a régire, amit legalább jól át lehetett tekinteni. Na, akkor ha már lúd, legyen kövér, megpróbálok egy képfeltöltést is...


  -----------------


  A kép, ha átmegy, egy mezei tofu mayo tojás saláta lenne, aminek olajmentes receptjét majd akkor írom be, mikor rájöttem, hogy hová is mentettem a tofuból készült mayo receptemet. Vannak új gépeink is, meg külsős tárlóink is... ;-))


   


   

 23. 2016-01-16 02:54181423.

  Drága Mindenki :-))


  Abban ezerszázalékig biztos vagyok, hogy nélkülem is jól indult az új évetek, de azért én is beleteszem a magamét: Legyen Egészséges és Nagyon Boldog az Új Évetek! Ha ezek megvannak, jöhet a gazdagodás is, amit szintén szívből odakívánok nektek. ;-))


  Már néha benéztem ide is, de bejelentkezés előtt mindig sikerült, naná, hogy azonnal beleszaladnom egy olyan topikba, ahol ezerrel szidták az nlc-t, mert nem üzemel ez sem, meg az sem, meg semmi sem.


  Én meg úgy döntöttem, hogy nekem nincs kedvem azzal a teljesen elhülyült amerikai/nyugati mentalitással találkozni, ahol hibát ugyan hibára halmoznak, de azt óriási pofátlansággal nem tekintik se hibának, se nem mutatnak dolgaik miatt felelősséget. Helyette viszont agybafőbe nyomják a cukimuki édeskéjeiket.


  De most más ügyben is dolgom volt az nlc-n, hát úgy döntöttem, egye fene, megpróbálok belépni. És lám, sikerült. Fura érzés kerített hatalmába :-DD


  Örömmel láttam -bár most még nem olvastam végig, csak belepillogtam- az ünnepekre való készülődéseiteket, meg a menüket is. Később fogom megajándékozni magam, veletek :-))


  Nekünk valami egészen más és nagyon új Karácsonyban volt részünk, ahol a főzés szinte sehol sem volt :-)). Még akkor is, ha kétféle ennivalót is megültünk, a Szentestét is, meg a nyugati világban szokásos első karácsony napi ebédet is.


  De ha már a sors úgy hozta, hogy sikerült belépni is, meg írni is (az elküldés még ugyan kétséges...), akkor ki is használom a lehetőséget, és gyorsan kikutatom, majd feltöltöm azt a két, esetleg három receptet, ami akár nagyon fontos is lehet jónéhány olyan olvasónak, aki ugyan nem ír, de ott van a háttérben.


  Mert ha új év, akkor az igenis kezdődjön a legfontosabb dologgal, az egészséggel. Ami pedig nagyban attól függ, hogy mit főzünk holnap ;-)) És most menek keresgélni.


   

 24. 2015-12-27 17:24181422.

  Első ünnepen anyuéknál voltunk, ott  húsleves volt, a húshoz paradicsomszósz, aztán sült pulykacombok, zöldséges rizs, tepsis krumpli, sült csirke, káposzta saláta, desszertnek házi krémes, hájas, beigli tészta dióval vagy kókusszal töltve, én vittem mézes sütit, házi stollent.


  Második Ünnepen anyósoméknál voltunk, ahol nagyobb vendégség volt. Ott húsleves készült -mi kapirgálós tyúkunkból-, rántott hús (disznóból), rizs, sült -konfitált- őzgerinc, én készítettem szószt hozzá -a lesülő húslével- erdeigombával, tejszínnel. Ropogós hagymakarikák, tepsis krumpli, saláta kínai kellel, friss zöldséggel, majonézes szósszal külön. Süti: fagyi szelet, diós, mákos beigli, mézesek, lekváros diós linzerkarika...lehet valamit kihagytam....Gyerekek unokatestvérekkel még pár napig nagyszülőknél maradnak -hat unokatestvér, hatalmas a boldogság, mi meg kettesben leszünk kicsit apával... A karácsonyi ajándékom varrógép(ek), így részemről sokszor bevonulok a kialakított kuckómba és varrással tervezem a pihenőidőt tölteni. :)))))


   


  Zsumi: A Te keresztneved Zsuzsa? Enyém Gabi

  2015-12-27  17:11
  galile (181421)
  előzmény:
 25. 2015-12-27 17:11181421.

  Nagyon Boldog Ünnepeket Nektek!


  A Karácsonyra való tekintettel, részemről lazábbra vettem a főzést -mosolyogtunk is férjjel rajta, hogy nálunk a félkész, előre panírozott dolgok számítanak ritkaságnak...Évek óta viszonylag egyszerűt főzök Szenteste, aztán vagy vendégség miatt különleges menü készül első ünnepre, vagy mint most, 25.-én, 26.-án hazamegyünk és a szülők kényeztetnek minket. :)))


  Bővebben: Szenteste aprósütemény, az adventi időszakban, ha sütöttem, pár darab ment nyersen a Karácsonyi dobozba, így csak sütni kellett. Egy egész szépséges csokitorta is volt a fagyban, amit ajándékba kaptam Mikuláskor, de pont volt friss sütemény, így lefagyasztottam, hogy majd Karácsonykor. Egy héttel korábban halat paníroztunk, úgy került be a fagyasztóba, volt még félkész rántott hagyma karika, tintahal karika, sült krumpli. Pároltam zöldségeket, a répa, borsó, kukorica kapott lilahagymás hamis tartármártást, a brokkoli, kelbimbó, karfiol külön tálba került kivételesen, nem kellett a gyerekeknek enni belőle. Leves nem volt, ettünk rendesen ebédet.


   


   

  2015-12-24  13:52
  Zsumi45 (181420)
  előzmény:
 26. 2015-12-24 13:52181420.

  BOLDOG KARÁCSONYT!


  Gondolom, mindannyian el vagyunk havazva, még ebben a tavaszias időben is! Még én is szaladok vissza a konyhába! 


  Remélem utólag megtudjuk, kinél, mi volt az ünnepi menü! 


  Addig is kellemes ünneplést!


  Zsu

 27. 2015-12-11 18:26181419.

  Szia Kedves.. Ili?-jó lenne tudni, hogyan szólíthatunk.


  Köszi a jókívánságot, viszont kívánom, látom benne vagy már nyakig.


  Lassacskán én is túl vagyok az ünnepi tervezésen,s a bevásárlás nagy részén. Bár minden héten sütök, de most "alkottam". Vasárnap (12 felnőtt + számos gyerek) családi összejövetel, ahová vendégként megyek, s a szokványos adventi apró sütik helyett kitaláltam valamit. Elneveztem after muffinnak, mert egy kakaós- mentás- magvas keverékből sütöttem, citrom mázzal vontam be, s bele tűztem 1-1 friss rozmaring bóbitát (fenyőfát imitálva). Belekerül 1-1 arany csillagos cellofán zacsiba, rá egy zöld szalaggal átkötött kis kártya , szaloncukorral. Kártyán a jókívánságom, s a felnőttek tányérja mellé teszem. A gyerekek kis játékokkal személyre szabott csomagocskákat kapnak. Imént lettem kész, mert holnap más programom lesz, színházba megyek a barátnőmmel.


  Jövő héten megsütöm az elálló linzer alapú sütiket és a sós rudat, bejglit rendeltem.


  Szent este a lányoméknál leszünk, ott lesz a hal. Leánykáim készítik a mézest is. Első napján nálam ebédelünk:Borlevest, narancsos kacsasültet tervezek lila káposztával és burgonya krokettel. Valami könnyített somlói lesz a desszert.A hozzá való piskótákat is megsüthetem előre.


  Minden szépet és jót kívánok Nektek,  Ancsáéknak és az olvasó üzemmódban ide látogatóknak is!


   


   

  2015-12-10  13:31
  galile (181418)
  előzmény:
 28. 2015-12-10 13:31181418.

  Sziasztok!


   


  Hát igen, mindenféle zöldséget, kenyérfélét el lehet egészségesebben készíteni, legalább olyan finomra, mint az eredeti változat..


  Az utóbbi időben kevesebbet sütöttem, köszönhető a mikulás édességeinek  is, mert hiába vettem itthonra viszonylag kis mennyiségű, nagy kakaótartalmú finomságokat, de minden fele szaloncukrokkal, édességcsomagokkal kedveskednek a gyerekeknek. Iskola, óvoda, rokonság, ismerősök....Itthon most nem is kapnak fehér kenyeret, meg vacsorát is főzök nekik -sok zöldséggel, hússal.


  Persze kivételek mindig vannak, így vasárnap elkészült az első adag mézes sütemény -cukor nélkül. A gyerekek lelkesen díszítgették -Lili különösen, enyém meg a tömegtermelés volt, kicsi csillag, rá egy fél diót. (Ez nálunk a kedvenc.) Jön a hétvége, készíthetem is a következő adag tésztát, mert bizony elfogyott. Igaz adtam anyósoméknak, vittem a templomba a koncert szeretetvendégségére, meg persze rájártunk mindannyian...


  Mai ebéd zöldbabfőzelék sárgarépával, habarva, sült csirkemájjal. Amitől ez a főzelék különösen jó lesz, hogy lezárás után egy kis marék petrezselyemzölddel megszórom és nyomok bele egy gerezd fokhagymát.


  Ancsa: Kedvenc eszközökből a konyhámban van bőven, ilyen a jó minőségű zöldségvágó, a szűrő, amit rá tudok tenni a mosogatóra (én a fémet szeretem), a forgótányéros robotgép a sütikhez, aprító, turmix.. a hely persze sosem elég, de szerencsére nem kell túlzottan centiznem...Igaz nagy a család is, pikk-pakk telepakoljuk a konyhát...meg a házat....amikor hazaér a három gyerek, az olyan, mintha forgószél söpörne végig...Egy óra múlva nyomokban sem található meg a viszonylagos rend..Ez néha elkeserítő, de hát ez van...Ha főtt van vacsorára, az is a rendetlenséget erősíti, ráadásul rászoktak a konyhaasztalon tanulásra, kézműveskedésre -1-2 gyerek mindig van ott, van aki tanul, van aki vagdos, ragaszt, gyurmázik vagy éppen gyöngyöt fűz...


  Azért ez az írás, fórumozás mennyire időrabló! Ha kevesebb időm van, akkor is gyorsan átfutom-gondolom, amit írtatok, csak futtában nem lehet válaszolni, ezért előfordul, hogy a válasz elmarad, ezért elnézéseteket kérem, és szép adventi készülődős napokat Nektek!


   

  2015-12-02  18:31
  Zsumi45 (181417)
  előzmény:
 29. 2015-12-02 18:31181417.

  Légy üdvözölve kedves Világjáró


  Megint elkápráztatsz, de a módszert követni fogom. Párolt zöldség, valami lötyivel, ami nálam gyakrabban paradicsomos , amíg a saját befőzésből tart.


  Már Galilénknek is akartam írni, hogy milyen tanulékony lettem, s bátor, mert egyre többet hasznosítok a Tőletek látottakból. 


  Kicsit lefordítom szögediesre, s jöhetnek a variációk zöldségre.


  Ha csak magamnak készül: cékla, sütőtök (v. batáta, sárgarépa) cukkini (v. padlizsán, zeller) sorolhatnám tovább- amit épp szépnek látok a zöldségesemnél- jénaiba kockázva, egyedileg fűszerezve, olivaolajjal spriccelve- sütőben fél óra...Ezalatt némi szabadon választott takarítás, mosógép pakolás-v, hajtogatás...


  Ha az egész családnak, akkor kicsit hagyományosabb megnevezés: Natúr husik- zöldségekkel. Elég sokféle fészkes virágú készült Ancsa tofus öntetéhez hasonlóan, úri nevén gratinírozva. (?).


  Újabban unokáim sem igénylik az édes sütiket, így szabadon variálom a stanglikat, kevert búza, rozs és zablisztből, sajttal, köménymaggal, lenmaggal, szezámmaggal, vagy napraforgó maggal szórva. Ha mégis vmi kevert muffinra támad kedvem, abban is helyettesítem a liszt egy részét dióval, darált tökmaggal, mákkal, kókusz reszelékkel.Ki nem maradhat belőle v.mi gyümölcs. 


  Hát így....


   


   

  2015-12-02  04:13
  ancsa21 (181415)
  előzmény:
 30. 2015-12-02 05:00181416.

  Aztán volt még:


  1. Cserszömörcsés tofu


  Na, ez valami fenomenális volt! Még akkor is, ha nem követtem igazán az eredeti receptet, csak hellyel közzel. Ez szerintem bármilyen hússal, de leginkább csirkével lenne nagyon finom. A citrus meg a csípős gyömbér együtt... Na szóval, tudom ajánlani :-))


  2. Fokhagymás sült tök


  Ősz van, mi más lehetne, mint tök tökkel? Még itt is, az örök (mostanában állandó zuhogó esővel teli) örök nyárban is ;-)) Rémísztően egyszerű fogás. A tököt szeld fel, majd enyhén sózd meg, s a végén kend meg vékonyan olajba reszelt fokhagymás öntettel. Szórhatsz még rá másféle fűszert is, de ez így is elegendő. Színezésnek, meg étvágygerjesztőnek szórd meg mákkal. Én a kétfenekű HappyCall nevű jószágban tudtam le egyszerre a párolását is, meg sütését is. Miközben lában lógattam a tévé előtt...


  Már ez a kettő együtt is írtó finom ebédet hozott össze, de már ott figyel már a hűtőben néhány párolt cékla is, és már a joghurt is elkészült hozzá. Még azon töröm a fejem, hogy mivel ízzel kéne még jobban feldobni ezt a színes fogást is. De bármi más is kerüljön még melléjük, pl zöldre hangolt krémes csicseri, a legjobbat fogják összehozni a


  3. Barnarizses Jób könnyeivel ;-))


  Az, hogy barnarizs rajongó vagyok, az köztudott kell legyen már. De azt egyszerűen nem értem, hogy miért csak most fedeztem fel magunknak a Jób könnyét. Tényleg nem értem. Ennek a gabonafélének nem csak az íze igazán finom, meg határozottan jól esik ráharapni is, de tetejébe a világ egyik legegészségesebb ételei közé is tartozik! Egy kínai mondás állítja -márpedig nekik ebben legalább 5 ezer éves saját tapasztalatuk van-, "Az ételterápia jobb egy gyógyszernél - Jób könnye". Ezzel nem csak nagyon egyetértek, hanem igyekszek is élni ezzel a lehetőséggel. Ezért mi már zöldséget eszünk zöldséggel :-)) Ennek már határozott előnyeit is látjuk. De erről majd csak valamikor később.


  Mindenesetre valami roppanós is kell az ilyen ételekhez. Ez tegnap néhány szelet friss kaliforniai paprika volt. De szórhattok még rá kevés pirított mogyorót is, az is csak ízesebbé és finomabbá fogja tenni. Garantálom :-))


  ------------------------


  S bár nem készült róla fotó, de itt az a menüsor, amit a minapi vip-es vendégeinknek készítettem. Az egyetemnek voltak vip-sek, nekünk már jó cimboráink azóta :-)) S bár majdnem elájultam attól, hogy csak sikerült a nagy dumálás közben megégetni az egyik fogást, de még így is befalták majd az egészet. S esküdtek rá, hogy nem udvariasságból ették a megégetett karfiolt :-))


  A leves gyömbéres répaleves volt, amibe bőségesen reszeltem a friss gyömbérből. Hogy sűrűbb legyen, tettem hozzá kb félmaroknyi kesudiót. Helyette 1-2 kisebb krumpli is nagyon jó lesz. Fűszernek csak só került bele, kakukkfűvel, mert ezek mindenbe kellenek :-)) A végén simára összeturmixoltam. Előtte való nap is elkészíthető, mivel a várakozás csak jót tesz az ízeknek.


  S bár lehetett volna előétel is, de mi a leves mellé ettük a pirított kenyéren felszolgált erdélyi padlizsánkrémet. Na, ezt a fogást szerintem ma már Hongkongban is csinálják, mert helyben le kellett diktálni a hogyanját ;-)


  Főfogásként volt az enyhén megégett, egészben párolt, majd sült karfiol, amit helyi, boltban kapható zöldséges pasztával pirosra színezett tofus réteggel vontam be. A karfiolt előre megpároltam a szó szerint csudinak becézett IP kuktában, majd rákentem az aznapi kedvem szerint összeállított tofuskrémet, és betoltam a sütőbe. (Majd nem kellett volna jókat dumálni a vendégekkel...) Valójában írtó egyszerű és gyors is, ha rendelkezel a meló nagy részét rólad levevő kuktával meg turmixszal. De egyben, ez ritka látványos egy fogás is lesz azonnal, amint a végén ráülteted a kurkumával sárgára színezett dinsztelt káposzta halmazra :-)) 


  A karfiolt előző nap meg lehet párolni, majd hűtőbe vele. Órákkal a vendégek előtt már be lehet kenni a bármilyen kedvetekre való kenceficével, majd betolni a hideg sütőbe. A sütésnek  elegendő lesz annyi idő, ami alatt a rákent réteg átsül.


  Desszertnek mezei, sütőben sült sütőtök volt, ízesítés nélküli kókuszjoghurttal. Szó szerint pukkadásig ettük magunkat, s mégsem jött a kaja utáni kóma. Helyette jött a finom zöld tea, meg újabb órákig tartó dumálás. Jó vóóót, nnnna :-))


   

 31. 2015-12-02 04:13181415.

  Ez meg a gombásunk volt: 


  Zöldséges gomba - ancsa21


  Ha nektek sincs elegendő gombátok, de krémes gombást ennétek, akkor ti is szeljetek bele különféle zöldséget, ami a kezetek ügyébe kerül.


  A hagymát pirítsátok üvegesre, dobjátok rá a felszelt gombákat és zöldségeket. Löttyintségek meg valami krémessel. Nálunk ez sűrű kókusztej volt. Sózzátok, ízesítsétek kedvetek szerint, majd határozottan enyhe hőmérsékletek főzzétek össze. Ennyire egyszerű étel, ami a végén nagyon finom lesz ha jól válogatjátok össze a fűszereiteket :-))


  -------------------


  Aki át mond, mondjom bét is ;-)) Úgy látszik valóban javíthattak az nlc-sek a háttérben, mert most jóval gyorsabban szippantják már fel a fotókat.


   

 32. 2015-12-02 04:07181414.

  Mivel szerencsés vagyok, ezért sok olyan dolgot meg tudok venni, majd ki is próbálni, amiről nem biztos, hogy sokan tudnak odahaza. Ezért, amiről, határozottan saját tapasztalatok alapján jó véleményem van, azt ahogy eddig is, a jövőben is igyekszem megosztani veletek. Már csak azért is, mert nem minden arany, amit fénylik, s ezért egy rakás pocsék dolgot be tud szerezni magának az ember. Egy rakás, kidobott pénzzel.


  Nos, ezekről a konyhai bigyókról határozottan jó a véleményem, tudom ajánlani nektek:


  1. Zöldség szeletelő: Hajszálvékonyra vág + 3 nagyobb méretre is
  Ezt az angol Amazonról szereztem be. Nem volt filléres az ára, de szavamra, minden fontot megér! Nem csak hajszálvékonyan szel mint a beretva, de úgy csinálták meg, hogy mosogatás közben nem tudod ujjaidat szelni :-)) Az egyetlen kifogásom ellene, hogy csak arra a három méretre szel, amire be lehet állítani, de ez legyen a legnagyobb problémám. Kis helyen is elfér. Remélem sokáig éles marad, mert utána el nem tudom képzelni, hogy lehetne megélesíttetni a kését.


  Be akartam linkelni nektek, de most, határozottan gyorsfuttában, nem találtam az Amazonon.


   


  2-3 Összecsukható szűrő
  Szintén kis helyre való. Már gyűjtögetem őket :-)) Nem tudom milyen hosszan képesek összetottyanni anélkül, hogy eltöredeznék a mozgó műanyag részét, de egyelőre semmi jelét nem adja, pedig én valóban nagyon sokat használom, és össze is lapítom minden használat után. Négy különféle méretben árusítják. Fillérekért sikerült megvennem az egyik itteni üzletben. Bár évekkel ezelőtt valahol Ausztráliában már kacérkodtam egy ilyennel, de mivel annak darabját 14 dollárért mérték, nem kellett. Ki tudja miért :-)) Itt 2 dollár volt darabja. Be is szereztem belőlük az összes rokonnak.


   

  2015-12-02  03:36
  ancsa21 (181412)
  előzmény:
 33. 2015-12-02 03:39181413.

  Jézusom. Kb 10 percig tartott 3 kép felszippantása. Már megint jobbították az nlc-t? Az újratervezett "hozzászólás" dobozt, meg elrendezését már szóba sem hozom...


   

  2015-12-02  03:36
  ancsa21 (181412)
  előzmény:
 34. 2015-12-02 03:36181412.

  Ha már gombát, meg rakott krumplit emlegettél, akkor jelentem, ezek nálunk is voltak :-)) Csak gondolom egészen másként, mint nálatok. De ebben az a szép, hogy lehet így is, meg úgy is :-)) Ahogy nálunk volt a rakott krumpli:


  Tojásos tofuval és zöldségekkel rakott krumpli - ancsa21
  Forrás: saját kútfő


  3 db tojást összeturmixoltam 30 dkg kemény tofuval -ami lehet máshol túró, vagy akár tejszínes sajt is-, meg annyi (kókusz)joghurttal, hogy jól önthető legyen. Hogy mikkel fűszereztem még a són meg a kakukkfüvön kívül, amik mindenbe belekerülnek, arra nem emlékszem. Épp ezért fűszerezzétek kedvetek szerint. Meg amúgy is :-))


  A zöldségeket -amik bármik lehetnek -csak ne eresszenek sok vizet-, nálunk cukkini és kaliforniai paprika, előre, hajszálvékonyra leszeltem. Enyhén sóztam őket, majd kb fél óra alatt hagytam kicsepegni belőlük a vizet. Egy pirex tálat kikentem olajjal, majd szeltem bele egy, szintén hajszálvékonyra vágott krumplisort. Arra szórtam a zöldséges réteget, majd öntöttem rá a tofus krémből. Aztán jött az ismétlés.


  A rakottas tetejére került még a tofus öntetből, aminek egyik felére szórtam még száraz reszelt sajtot is kedvenc férjnek, igaz, határozottan szűkkezűen mérve. Majd be a sütőbe. Hogy ne égjen meg a tofus öntet, fóliával letakarva sütöttem 2/3-ad időben, majd anélkül, hogy szép színe is legyen.


  Ancsa megjegyzése:


   


  Csak ajánlani tudom! Annyira finom lett, hogy bár kettő, valóban bőséges mennyiségű ebédre terveztem, de ez simán eltűnt egy ebéd, meg egy enyhe vacsorában :-)) Bármilyen zöldséges saláta jó hozzá.


   

  2015-11-26  16:41
  galile (181410)
  előzmény:
 35. 2015-12-02 03:09181411.

  A szokásos... Ha egyszer egy üzlet beindul nálunk, akkor abból nálunk semmi perc alatt bolondokháza lesz. Lett is. Az is a szokásos, hogy minden egyszerre jön össze. Össze is jött. Félelemkeltő is volt benne, kétszer is, nagy örömök is, kétszer is, meg határozott sikertelenség is, összeboronálva nagy sikerekkel. Egyszóval a háttérben ment az életünk a maga sűrű útján :-))


  Az is szokásos, hogy mikor betérek ide egyik szemem sír, a másik nevet. Magyarázni sem kell a miértjét. De mivel lehet választani, én az örömöt választom, hogy azért még vagyunk néhányan :-))


  Épp ezért: Szép és jó reggelt Mindenkinek 


  --------------------


  Zsumika, köszönet a jókívánságodért. Ha zűrök után is, de határozottan bejött :-)) Galile, bár határozottan dagad a lelkem attól, hogy kedvedre vannak a fotóim, most csak néhány helyben lőttet tudnék hozni. S bár Bangkokban lőhettem volna tonnaszám, de egyrészt minden időm elvitte, hogy olyan helyet találjak ahol apró méretű bútort lehet kapni, vagy egy céget aki ilyennel is foglalkozik -sehol meg senki persze-, másrészt meg nem volt kedvem, mert rájöttem, hogy én már ezt, a teljesen a pénzbe meg annak költésébe beleőrült, csupa betonhegyből álló várost én már nem szeretem... Annyira nem, hogy határozottan azon agyalok, hogy északra, vagy délre mozduljunk onnét. Tannéni, az a gombás pite nagyon kedvemre való, és lesz is asztalunkon. Köszönet az ötletért :-))


   

 36. 2015-11-26 16:41181410.

  Sziasztok!


   


  Tannéni: Jól hangzik a gombás pite, azért különösen, mert bár vége a gombaszezonnak, sok finom erdei gomba várja a fagyban,hogy elkészítsem. :)


   


  Zsumi: Ma gondoltam Rád, mert tegnap estéről marad ebédre rakott krumpli, amihez úgy ettem volna valami zöldséget, céklám és sütnivaló tököm volt itthon...szerintem már tudod, melyik ötletedre kerestem rá, mert elfelejtettem a fűszereket. Nagyon-nagyon finom volt együtt! :)))


  Ancsa: Nagyon szeretem a fényképeidet, köszönöm. Neked pedig jó csavargást!


   

  2015-11-23  09:38
  Tannéni (181409)
  előzmény:
 37. 2015-11-23 09:38181409.
  Csak ajánlani tudom.
  Csirkés gombás pite

  Hozzávalók


  70 dkg csirkemell


  4 szál újhagyma (póréhagymával helyettesíthető)


  30 dkg gomba


  1 pohár tejföl


  1 ek liszt


  1 ek mustár


  1 húsleves kocka


  1 csomag leveles tészta


  só, bors, őrölt szerecsendió, őrölt rozmaring


  1 tojás a kenéshez


  A csirkemellet felcsíkozzuk, serpenyőben felhevített olajon elkezdjük pirítani, sózzuk és borsozzuk. Az újhagymákat felkarikázzuk és a húshoz adjuk. Megfűszerezzük még kb. fél mokkáskanál szerecsendióval és 1 teáskanálnyi rozmaringgal. A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük és a serpenyőbe tesszük. Meghintjük a liszttel és elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt és a ragu levébe belemorzsoljuk a leveskockát. Addig főzzük, amíg a gomba is megfő, utána átszedjük egy tepsibe. A leveles tésztával beborítjuk, a széleit villával a tepsi oldalára nyomkodjuk, ha marad ki tészta a tetejére dekorációt is készíthetünk. Egy felvert tojással megkenjük és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 38. 2015-11-04 18:27181408.

  Sikeres, eredményes és kellemes utat, napokat kívánok Ancsa!

  2015-11-03  05:55
  ancsa21 (181407)
  előzmény:
 39. 2015-11-03 05:55181407.

  Ennek saját készítésű fotói is a férjem gépén vannak, de mert annyira jó volt, megmutatom az eredet forrást, mert ki tudja mikor keveredek megint elő. Feketebab burger


  Részletes saját kreálmány leírása, majd valamikor. Addig is millió üdvözlet és szeretet, Mindenkinek! 


   

 40. 2015-11-03 05:52181406.

  Még megmutatom, hogy milyen is errefelé egy minizápor, ami ugyan csak néhány percig tart, de addig leszakad az ég is :-))


  De hogy az esős idő legyen mellé valami jó is, ilyen nyálkás időben csak igazán jó forró paninit enni. (Már akinek lehet :-(() S mutatom mellé a létező legkorszerűbb panini sütőt, amit a piacon lehet kapni. Egy grillsütő, rá a panininek való, majd rá egy wok, vízzel félig töltve,  hogy jó alaposan átsüljön az a panini, és mellé még jó lapos is legyen :-DD


  ------------------


  Ezt meg azoknak a végén, akik azon keseregnek, hogy milyen nehéz munkával keresik kenyerüket. Nekik mutatom, van még annál is nehezebb munka. Ez a hölgy pl 25 kilót hurcolt magán 3 napig. Reggeltől estig, néhány perces pihenőkkel. És mindezt a reklám kedvéért... A hapsi ruhája még nehezebb volt, de mivel nem emlékszem a pontos kilókra, inkább nem saccolom súlyát. Viszont ennek a kiállítással egybekötött vásárnak köszönhetem, hogy 2 nap múlva nagyon olcsón reppenek Bangkokba. Hurrá :-))


  u.i. Csak azért mutatom magam is, hogy lássátok valóban milyen dög nehéz és nagy volt a cucc, amit viselniük kellett, így tudjátok csak igazán átérezni a ruha, és a munka súlyát is.


   


   

 41. 2015-11-03 05:39181405.

  És még...


  1. Lecsó tojással és spenóttal
  Hétvégi reggelire találták ki. Pompás, laktató és gyönyörűen néz ki. Mi más kell még egy kellemesen induló hétvégéhez? Na jó, legyen. Néhány szelet frissen pirított komiszkenyér ;-))


  2. Kínai vöröstea
  Ha van közeletekben kínai teásüzlet, akkor tudom javallani, hogy vegyetek és főleg esténként igyatok vörösteát. Nem csak finom, de áldásos is. Van ennek csúnyán drága változata is, meg annak szuper íze és hatása is... Na majd jövőre, mikor megyünk megint Kínába, akkor ott beszerezzük, mert az itteni árától már egyszer hanyatt estem.


  És ha még azt is elárulom, hogy a vöröstea:  egy természetes fogyasztótea is, amely csökkenti a vér zsírtartalmát, normalizálja a magas koleszterinszintet, védi a májat és a beleket – hiszen kímélően salaktalanít és méregtelenít is??? Forrás itt.


   


  3. Török göngyölt szőllőlevél
  Néha ilyen is kell. Csak úgy, kiszedegetve a dobozából :-)) Hála az égnek, meg a német-szír házaspárnak, már ilyenekhoz is hozzájutunk.


  4. Zöldbableves kölessel
  Talán soha nem említettem még, hogy leveses vagyok... Vagy igen? ;-)) A lényeg akkor is, hogy leves mindig, mindenképpen, és mostanság már majdnem mindig kölessel. Az ifi kínai doki annyira meggyőzött a köles értékéről, hogy azóta amibe csak lehet, zutty bele. Tegnap pl lencselevest főztem, abba is ment egy csészényi köles. És milyen kellemesen sűrű lesz tőle a leves! Nem is kell hozzá már második ;-)) Na jó, ha az is tele van finomságos zöldséggel, akkor mégis jöhet :-))


   


   

 42. 2015-11-03 05:19181404.

  Pssszt... majd elfelejtettem. És ha még a felnőttek adagjába löttyintesz kevés vodkát is... Na szóval, majd jövőre :-))

  2015-11-03  05:17
  ancsa21 (181403)
  előzmény:
 43. 2015-11-03 05:17181403.

  Sőt, az sem árt, ha az ember finomakat iszik:


  1. Koreai alma-, narancstea
  Ennek receptjét egy itteni koreai étteremben kunyiztam el. A hölgy nem volt biztos a hogyanjában, de ennyi is elég volt nekem :-)) A lényeg megint a kuktafözőben, vagy a lassanfőzésben van!!


  2 db alma 6 szeletbe vágva. 1 db narancs 4-be vágva (nekem nem volt itthon, ezért már tudom, hogy egy nagyobb mandarin is megteszi!). 2-3 egyben fahéj (ez azért jó, mert nem színezi el a levet, de ízt annál inkább ad. Ismét felhasználható, ne dobd ki!) + még néhány olyan ízes fűszerféle, ami van a kezedügyében + 3 evőkanál cukor. És mindehhez minimum 4 liter víz!!


  Tedd mindezt egy kuktába, vagy vasedénybe, vagy bármi olyan edénybe, ami nem engedi ki az ízeket. Ha kuktában csinálod, akkor állíts be 1 órát, majd utazz el rokonlátogatóba :-DD Ugyanis elég sok idő kell amíg ennyi vizet magas nyomás alá hoz + 30 perc, de akár 1 óra főzési idő + legalább 30 perc visszahülési idő. Viszont cserébe semmi dolgod. 


  Nem tudom, hogy a kuktának köszönhető, vagy más edénnyel is pontban ilyen jó ízű gyümölcsteád lesz a végén, de mi esküdtünk rá, hogy ez messze kenterbe vágja az összes bolti változatot. S tetejébe a mindössze 3 evőkanál cukortol, meg a gyümölcsök cukrától is lesz annyira édes, hogy egy könnyű tea, vagy inkább teás ital legyen belőle. Biztosra veheted, hogy a fahéjtól meg a fűszerektől és gyümölcsöktől  kellemesen ízesített eredményed lesz. Ami melegen is jó, meg alaposan behűtve is.


  2. Görögdinnye, grapefruit, citrom, pici só
  Hát ez már csak jövőre lesz jó, de akkor próbáld ám ki!! Mi a minap ittuk. Meg ittuk. Meg ittuk :-)) Nagyon kell hozzá a citrom, és egy pici só is, ki ne hagyd!


  Kb 4-5 csésze görögdinnye 1-2 grapefruit, 1 citrom (v 2 kisbb zöldcitrommal még jobb :-)) és bő csipetnyi só. Turmixba velük, majd ihatják is. Mármint jövőre...


   

 44. 2015-11-03 04:57181402.

  Azért néha egy kis édesség is elkél:


  1. Zabos almás süti, joghurttal tálalva
  Nem én voltam zabos, hanem a süti ;-)) S bár a gluténérzékenyek élete nem habostorta, de hogy nem kell édesség nélkül élniük, arra én vagyok a legjobb példa. Pedig én még édesszájú sem vagyok :-)) Én ezt csináltam meg, csak magamra igazítottam. Pl datolya helyett hajszélvékonyra leszelt alma volt, soronként megszóra fahéjjal. A cukormennyiséget is nagyon lecsökkentettem! De a zabos alap határozottan jó, és bármi más gyümölccsel,most pl szilvával, körtével is felhasználható.


  2. Madártej - már amennyi látszik belőle...
  A thermomix nevű csodával csináltam, és majd hanyatt estem a meglepetéstől, hogy milyen kevés melóval, milyen kevés idő alatt lehetett elkészíteni, az amúgy (számomra nagyon) macerás madártejet. Meiqinek annyira bejött, hogy azóta nyaggatja az anyját egy jobb turmixért :-)) 


  3. Narancsos sült banán, joghurt, csokiöntet
  Ez is pofonegyszerű!!! Kezdjél olvasztani kevés, kb 1 evőkanálnyi barnacukrot. Majd dobáld rá a hosszában félbe, majd keresztben is felszelt 1/4-es banánokkal. Gyorsan hintsd meg az előre lereszelt narancs héjával, meg annak levével, és állandó keverés mellett egyszerre karamellizáld a cukrot, és süsd át a banánszeleteket. A végén tálald forrón, majd tegyél rá habot, vagy kókuszjoghurtot, és öntözd meg csokiöntettel. (El nem árulom nektek, hogy milyen régről maradt meg egy kevés csokiöntet... Van ez már bőven több mint 1 éves, hanem jóval több... és még mindig szuper, semmi baja :-))


  4. Villámgyors édesség
  Sűrű joghurt (akár édesítve), néhány  befőtt, granola és bármi más, ami kezed ügyébe esik, és máris kész az ebéd utáni édesség.

 45. 2015-11-03 04:31181401.

  Ha nem is naponta, de hetente egyszer, kétszer még husizni is lehet. Nálunk legfeljebb akkor, mikor vendégek jönnek, vagy Meiqi éppen nálunk van. Na, akkor csak igazán zeng az ááááánti, csináltál nekem sült csirkét?


  1. Lassan sült csircombok - dögnehéz vastepsiben
  Galeli, ezt pontban a te vasedényedhez találták ki! Nekem csak egy vastepsim van, sajnos fedő nélkül, de ez még így is mennyei! Igaz, állandó frászban is vagyok tőle, mert ha ezt elejtem, nem csak a konyha kövezetet töri fel... Ezt éppen magyarosra igazítottam, jó sok hagyma + lecsós alap + kolbászos ízesítés, fokhagyma-, őrölt: paprika, kömény és koriander. A fotón még csak 2/3-ig van készen, mert délelőtt majdnem készre sütöttem, majd a vendégek érkezése előtt kapta a végleges színét is, meg hőfokát is :-)) De nem volt már időm fotózni, mert a kínai vendégek rácsaptak. Jó volt látni :-))


  2. Csirkecombok, joghurttal, sajttal
  meg persze színezőkkel :-)) Ezt is a vasedényekre találták ki. Annak hiányában én a kétfenekűben csinálom. Azzal is szuper lesz. A végeredményről nem készült kép. Jóvóóót ;-))


  3. Joghurtos csirke
  Attól volt joghurtos, hogy abban szüviztem. Majd ízesítettem azokkal, a mik a képen láthatóak. (Fogalmam sincs már, hogy mikkel :-DD)


  Ezt a szüvizést is csak áldani tudom. Egyszerre lehet több adagot is leszüvizni, majd mehet vagy a hütőbe, vagy a fagyasztóba, és szükség esetén csak elő kell kapni. Csináltam ilyen többes adagról fotót, de az a férjem laptopján van, az meg vele. Legközelebb megmutatom, csak hogy rábeszéljenek benneteket arra, hogy lehet rengeteg időt megtakarítani is, meg nagyon finom falatokat csinálni!


  4. Sültcsirke, krumpli, tofus coleslow
  Ahogy a címben szerepel :-))


   


   

 46. 2015-11-03 04:11181400.

  Aztán ott vannak az egészséges krumplik is, az édes változatuk. Amira esküsznek az orvosok, hogy az mennyivel jobb a számunkra. Én aszondom, higgyünk nekik ;-))


  1. Kuktában főtt édeskrumpli 
  Tényleg csak áldani tudom ezt az elektromos kuktaketyerét! Krumpli lemos, egyben bele a kuktába, 4 perc beállít, jobbra el. Az eredmény meg magáért beszél :-))


  2. Uaz, mint előző, csak még jobban felszínezve
  Joghurttal, aprított színes zöldségekkel + igény és ízlés szerinti zöld, vagy szárított fűszerekkel megszórva. Aki nem hiszi el, hogy mennyire finom lesz az ebédje/vacsorája, az ne higgyen nekem, próbálja ki ;-))


  3. A természet színezte krumplik
  Már önmagukban is igazán étvágygerjesztőek. Annyira jól néznek ki, hogy akár egy kevés vajjal és sóval is összehoznak egy ebédet ;-)) A többi, pl párolt zöldségek, s valami öntet, már csak ráadás.


  4. S milyen könnyű megcsinálni, kukta emelet
  Még ennél is többféle zöldség párolható össze! Csak beledobod a rácsot, 1 csésze vizet, a zöldségeket, ha lehet elkülönítve, "steam" bekapcs, majd megint jobbra el. Valóban ennyi, és már a kaja végén felszolgált kukorica is kéznél van. MOndom én, hogy pontben nekem találták ki ezt a kuktajószágot :-))


   

 47. 2015-11-03 03:57181399.

  Na, de hogy ötleteljek is, íme, ajánlatok, hogy mit főzzetek holnap. Egészséget drágáim, egészséget főzzetek, ez a legfontosabb!! A többi, nem lényeges ;-)) 


  Itt van mindjárt a tofú ;-))


  1. Pl, cukkinis lecsóhoz
  Gondolom otthon még bőviben van a paprika meg paradicsom végiből, és ha van még cukkini is, akkor érdemes összehozni őket. De hogy fehérje is legyen benne, kolbászféleség helyett szójasajtot főztem bele. Bingó,  annyira bejött, hogy sokszor vissza fogom tapsolni.


  2. Kimchis tofukrémes tésztához
  Turmixolj össze 1/2 marék kimchit (savanyúkáposztát, őrölt-, vagy chilipaprikával) és annyi tofúval, hogy elegendő mennyiségű krémed legyen. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral határozottan jobb ízűvé tudod tenni, majd valóban azzal ízesíted, amivel csak akarod. Ha jól emlékszem, én tettem bele szezám magot, akkor legalább 3 evőkanálnyit, meg 1-2 gerezd fokhagymát biztosan. De tényleg, ne félj a dologtól, csapj bele mindent a turmixba, amit szeretsz amúgy is, és amiről azt gondolod, hogy össze fognank passzolni. Príma ízű tésztád lesz a végén úgy, hogy egészséges is lesz (kivéve azoknak, akik bedőlnek annak, hogy a tofú egészségtelen...). Tetejébe telve lesz úgy fehérjével, hogy nem kell hozzá egy állatot sem levágni, és mindemellé még annyi vékonyra aprított zöldséget is tehetsz, amennyi csak belédfér. És ha a tésztád, még gluténmenten is... ;-))


  3. Paradicsomos káposzta sózott tofúval
  Ezt most csak megmutatom, hogy ilyet is lehet csinálni, majd később megkérdem a kínai rokonokat, hogy pontosan mennyi só is kell a tofú tartósításához. Besózva, majd alacsonyon hőn "rásütve" minimum 1,5 hónapig eláll a hűtőben, és még jó íze is lesz. Ez annak igazán érdekes, aki csak ritkán tud tofúhoz jutni.


  4. Majonéz helyett tófukrémes krumplisaláta
  Mintha ezt már ajánlottam volna... de ha nem, akkor nagyon tudom javallani, mert lesz olyan finom, mintha mayoból csinálnád, csak éppen össehasoníthatatlanul kevesebb olajat fogsz benyelni vele. Ez azoknak megoldás, akik nem élhetnek sok zsiradékkal. Én csak a saját fejem után mentem, de itt van pl egy recept, ahonnét ötletet kapsz a hogyanra. 1 gerezd fokhagymát azért tegyél bele ;-)) 


  A minap itt vacsorázott a szekéraljnyi kínai, és nem akarták elhinni, hogy az a finom sárgás ízé a krumplival, az tofú. Pedig ők a kínaiak, nem én :-)) De náluk még nem szokás, hogy a tofút másként is lehet fogyasztani, s nem csak ahogy megszokták. Tettem bele 1/2 kiskanálnyi kurkumát, attól lett ennyire sárga. Meg a mobilomtól...


   


   

 48. 2015-11-03 03:31181398.

  A macska meg a számgép... Hát hogy őszinte legyek, én szenttül meg voltam arról győződve, hogy ilyen elképesztő marhaság csak velünk történhet meg!! Álmomban sem képzeltem volna, hogy mással is meg tud esni :-DD Most mondjam azt, hogy ennek örülök? Hát mondom ;-)) Mert azt jó tudni, hogy ilyen eszement hülye esetek nem csak velünk esnek meg :-))


  Egyébként nem a mi macskáink egyike volt. Van itt az utcában -nem tudni kinél- egy ritka nagy darab, nagyon nagy és izmos dög fiú macska, akit, mint kiderült, nem csak mi utálunk, hanem a szomszédaink is. Hozzájuk is befurakszik, és megjelöli a területét. De mivel a szomszédék zárt ajtók és ablakok melletti aircond világban élnek, nekik ez az élvezet csak ritkán jut. Ezzel szemben nálunk éjjel nappal nyitva vannak az ablakok. Igaz behálózva a majmok ellen. Ami elvileg jó lenne a macskák ellen is. De ez utóbbi nem üzemel, mert az egyik ablakon kivágtunk egy macskabejárót a sajátjainknak, hogy bármikor ki tudjanak menni dolgukat végezni. Na, ezt fedezte fel az a dög nagy macska, meg azt is, hogy a mieink meg lány macsekok. Akik ugyan már soha nem fognak anyává válni, de ezt a dögöt az érdekli a legkevésbé. Most az van, hogy zárjuk állandóan a konyhaajtót, meg a hálószobánkat. Sajna az emeletre vivő ajtót nem tudom zárni, mert a szerelő kb 2 hónappal ezelőtt eltűnt a kilinccsel együtt, s azóta sem láttuk. Errefelé valóban lassan őrölnek Isten malmai :-)) Viszont, amikor csak meglátom ezt a valóban ritka utálatos jószágot, akkor igyekszem a legvadabb módon üldüzőbe venni, és kergetni mindenfelé. Legutóbb már a partvist is utána vágtam, de sajna az sem használt. Kiheveri a szívrohamát, és újból támad. Kitartó egy dög :-DD


  A sorozatunk viszont még nem szakadt meg! Sőt, kiegészült egy leégett porszívóval, meg egy problémás mobillal. Ami ahhoz képest, hogy milyen piszok drága volt (a jóminőségű zenei hangzása, meg a relatíve jó fotói miatt), többször a kelleténél bajlódik valamivel. Most éppen olyannal, amivel még a javítósok sem találkoztak soha. De még az interneten sem találtak olyan infót, amiből ki tudnák következtetni, hogy mit kezdjenek a problémával. Na, ez csak igazán jellemző ránk :-DDD


   

  2015-10-28  16:35
  galile (181395)
  előzmény: