Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-12-20 16:55180925.

    Na jó, szépségversenyen nem lennének esélyesek, de könnyűek, porhanyósak és finomak. És a Templom-téren a betlehemes alatt kosárkából kínálva el fognak fogyni....

    2014-12-19  19:10
    Liventa (180924)
    előzmény:
  2. 2014-12-19 19:10180924.

    Arra ébredtem, hogy az idén se marad el a karácsony. Így aztán 80 dkg lisztből, 60 dkg vaj/margarin keverékéből, 40 dkg cukorból és egy kispohár joghurtból összehevenyésztem egy tésztát és 3 részre osztottam.


    Egyik adagba belegyúrtam reszelt gyömbért és ledarált édeskömény magot, ment a hűtőbe. A másikba kókuszreszeléket kevertem és ment utána. A harmadikba kakaót és reszelt narancshéjat gyúrtam bele, és leváltotta az első adagot a frigóban.


    Az elsőt már nyújtottam/szaggattam és sütöttem is, majd sorban a többit. 


    Ez lett belőle, a mézeseket hivatottak kiváltani az idén ---->

  3. 2014-12-16 17:00180923.

    A szálas, zsenge zöldbabot én is nagyon szeretem, mindig fagyasztottam le így egészben, olyan finom sós vízben megpárolva, és pirított morzsába forgatva, önálló ételként, vagy köretként is, kis tejföllel, esetleg majonézzel.


    De lehet csokorba fogva, baconba tekerve megsütni, mutatós és finom!

    2014-12-16  09:45
    Oliva_ (180922)
    előzmény:
  4. 2014-12-16 09:45180922.

    Lili, biztosan lehet kapni mirelit zöldbabot is, ami nincs darabolva. Én úgy szoktam, hogy nyáron, amikor hozzájutok szép zöldbabhoz, akkor mindig teszek el a fagyasztóban olyant is, amit nem darabolok össze.


    Fűszer tényleg nincs, mert a zöldbabot sós vízben előfőzöm, utána a pirításnál már nem teszek sót, mert a sonka is sós. Maximum kis borsot darálok rá. A pirított hagyma és sonka elég ízt fog adni.


    Konfitálás: nyugodtan  próbáld ki, hidd el, hogy megsül a hús, sőt hihetetlenül omlós és szaftos lesz. Én konfitálni magasabb, olyan 140 fok körüli hőfokon szoktam. 


    A zsírról pedig annyit, hogy többször felhasználható: leszűröm, befőttesüvegbe öntöm és megy a hűtőbe.


    Van egy másik módszer, amikor egész húst zsír nélkül sütnek lassan, akkor szoktak 80-100 fokon sütni, igaz, hogy az 5-6 órát is eltarthat. Ezt a módszert még nem próbáltam, ha jól emlékszem, pár éve Alchri írt erről itt, a blogján biztosan van pontos recept.


     


     

    2014-12-15  11:28
    litita (180920)
    előzmény:
  5. 2014-12-15 18:35180921.

    Litita, én leginkább a lemenőimet látom vendégül, amikor nem kell semmi flanc -- ellenben ha kicsit protokollárisabb a dolog, máris pánikba esek. Ezért pl. idén a sokéves "kollegális" összejövetelünket egy ügyes mozdulattal áthelyeztem egyik kollégámhoz.


    A bárányt a mérete és a guszta világos színe alapján fel tudod ismerni. Tégy egy próbát kisebb adaggal.


    A tegnapi disznótoros vacsi nagyon kellemes volt, nem csak a sok étel-ital, de a kellemes összeszokott társaság is.

    2014-12-15  11:28
    litita (180920)
    előzmény:
  6. 2014-12-15 11:28180920.

    Sziasztok.


    Köszönöm szépen (egy meghajlós smile)!


    Oliva, igen, ez az, és nagyon finom! Nyugodtan hozzátok néha vissza a távoli emlékezetből. Én is visszatérek még rá, mert még nekem is, aki nem egy kimondottan tortafun, ízlett. És még a maradékot sem osztottuk szét, hanem elcsipegettük. Csak ahányszor a konyha/hűtő felé jártunk, lelevágtunk magunknak egy szeletkét. Aztán valahogy elfogyott...


    Ilyen hosszú zöldbabot a mirelitte pultokban kell keresni? Tetszik ez a póré-sonka-zöldbab köret. Semmi ízesítés?


    Liventa, azért te sem szégyenkedhetsz a vendégfogadásaiddal, olvasom ám, figyelmesen. És mindig "csipegetek" magamnak ezt-azt a menűdből. Aztán jól lakok. 


    A bokrocska, köszöni szépen, megvan. Télen sem hagyja el magát, segítségemre van.


    Na, ezért nem veszek soha bárányt, mert biztos valami nyúgdíjas derékfájós birkát kapok, és aztán csak bosszankodom.


    Milyen volt a disznótoros? Micsoda kérdés? Milyen lehet egy disznótoros. Csak jó!


    Látom, konfitáltok mind, egyszer már ki kellene próbálnom. Csak valahogy ez az alacsony hőfok mindig elijeszt, nehogy nyers maradjon, hiszen nem is igazán forró a sütő. De, látom, resike is azt írja, hogy finom, omlós lesz a libacomb utána.


    BMarika, te együtt tetted be a tepsibe a bőrös hájat meg a combokat, vagy előtte kisütötted a töpörtyüt és abban a zsírban konfitáltad?


    Zaju, nagyon finom lehetett a római tálban a sült comb. A céklát salátának vagy köretnek készítetted? Én holnap szeretnék sütni római tálban csirkecombfiléket aszalt gyümölcsökkel. Meghívtam a családot, fánkot sütnék, és azt mindenki szereti, de előtte valami tartalmasabbat is adnék. Lehet, hogy olyan Oliva-féle zöldbab lesz a köret meg tócsni.

  7. 2014-12-15 10:22180919.

     


    Ma paradicsomszószt készítek, főtt hússal lesz és krumpülipürével. 


    Lili, megint csodákat alkottál.


    Olivka, a feketeerdei sonkát én is nagyon szeretem.


    A konfitálás hasznos dolog. Legutóbb kacsacombokkal készült nálam, vettem bőrös hájat is, abban sütöttem ki. Sötét rózsaszínű lett a comb, a töpörtyű szintén. Nagy sikere volt.

  8. 2014-12-15 08:01180918.

    Resike!


    Köszönöm az ötletet. A 80/100 fok kb melyik fokozat a "sima" gázsütőn? 2-3 esetleg? Gőzöm sincs... de ki fogom próbálni.


    Elészítettem a netes receptet Rómaiban valami hihetetlenül finom lett, alig maradt belőle. Céklát ettünk hozzá, kaptunk apósomtól 5 db gyermekfej méretű céklát - szerintem hónapoki fogjuk enni. Én mondjuk, nem bánom.


    Vasárnap este végül maradkokat ettünk, mára készítem el a majonézes-virslis brokkolit, már párolódik.


    A gyerekek nem tudom, mit fognak enni, a brokkoli nem sláger....


    Z.

    2014-12-14  20:53
    resinifera (180917)
    előzmény:
  9. 2014-12-14 20:53180917.

    Lili, nagyon finom lehetett a libamell a gyümölcsökkel! A torta is jöhet, a bokrodról mindig valami finom gördül le!


    Zajec, ha legközelebb megkivánod a malacot, próbáljad ki nyugodtan a konfitálást. Már csináltam libacombbal is, disznóhúsból szép diójából. Tényleg sok zsir kell hozzá, szinte ellepje és nagyon alacsony hőfokon (kb 80-100 fokon) 3-4 órát sütöttem lefedve. A végére teljes omlós puha és szaftos, és marad persze a finom pecsenyezsir.Ja, bocsi, ha a több órás puhitás után még nem olyan sült a teteje,akkor öntsed le a zsirt és tedd vissza kis időre erősebbre kapcsolva.


    De azt is csináltam már, hogy kevés zsiradékon, ahogy irták jól megpiritani minden oldalon, hogy szép piros sült kéreg legyen rajta, be a kuktába kevés vizzel és puhára főzni. Utána megint lehet megpiritani, mert a főzés közben elveszti és besűriteni a levét.


    Ma nálunk tepsiben sült cékla, sárgarépa és krumpli volt, külön kupacokba téve, nem keverve. Fűszer csak só és köménymag. Nekem hozzá roston sült naphal volt, fiúknak sült csibemell.

  10. 2014-12-14 15:41180916.

    Liliiiiiiiii, ezek eszméletlenül jól néznek ki, a kettő közötti lazac- és pulykaköltemények se lehettek alább valók! Annyira értesz a vendégeid kényeztetéséhez, hogy az irigylésre méltó! (jó, látom, hogy a sütő-főző bokrocskád se szenderült még téli álomra és besegített egy kicsit).


    A báránynak még annyi birkaszaga se volt, amikor a nyáron főztünk, hogy ha nem tudom, mi van a bográcsban, szentül hittem volna, hogy mondjuk zsenge őzpörkölt. Bátran próbáld ki -- persze ne valami kivénhedt ürüt sózzanak rád.


    Most megyek disznótorozni.

    2014-12-14  14:45
    litita (180913)
    előzmény:
  11. 2014-12-14 15:02180915.

    Nalunk ma grillcsirke volt, finom zoldbabbal koritve.


     


    vajon megpiritottam  karikazott porehagymat, es kis csikokra vagott feketeerdei sonkat. Ebbe forgattam bele a megparolt zoldbabot. A babot egyebkent nem is vagtam ossze, igy nagyon mutatos is volt.

  12. 2014-12-14 15:00180914.

    Lili, nagyon finom menut kaptak a vendegeid! A Rozalinda torta  nalunk is slager vokt par eve, aztan teljesen elfelejtodot... Ugye ez az, aminek a tesztaja tojasfeherjebol keszul?

    2014-12-14  14:45
    litita (180913)
    előzmény:
  13. 2014-12-14 14:45180913.

    Sziasztok.


    Liventa, én még bárányt soha nem vettem, mindig félek, hogy büdös lesz. De már ettem külföldön nagyon finom báránybordát.


    Savanyú káposztát dinsztelve nagyon szeretem. Cicó szokott sütőben sütni olyan fánkfélét sav. káposztával és füstölt csülökkel töltve. Volt szerencsém enni belőle. Hát, valami isteni!


    Tegnap itt volt a család szülinapozni. Kaptak előételnek körtés-szőlős-lilahagymás libamellsalátás, főételnek meg adtam lazacnyársat, pulykacsíkokat előző nap bepácolva, és fogpiszkálóra harmonikaszerűen felhúzva, páclével besűrítve. Ezekhez krumplit főztem. Aztán volt un. Piedone tokány (vörös babbal), ahhoz knédlit ettek.


    Desszertnek sütöttem Rozalinda tortát, nagy sikere volt.


    Kép csak a tortáról meg a salátáról készült. A többi, ahogy jött le a tűzhelyről, úgy ment is be a szájacskánkba.

  14. 2014-12-14 08:49180912.

    A savanyúkáposztás langallómnak (alias kenyérlángos v. akár pizza) bulin is nagy sikere volt: szalonnacsíkokat kisütök, a zsírján szálasra vágott hagymát dinsztelek, rádobom a savanyúkáposztát és rövid ideig párolom. A legegyszerűbb kelttésztát a gáztepsiben elrendezem, a káposztás trutyit elterítem rajta, borssal-koriandermaggal megszórom, tejföllel meglocsolom (esetleg sajt is mehet rá) és megsütöm.


    Szép vasárnapot!

    2014-12-13  20:37
    kaleva (180911)
    előzmény:
  15. 2014-12-13 20:37180911.

    Még soha nem készítettem savanyúból a párolt káposztát, de ebből, amit mostanában veszek, nagyon jó lehetne, nem vad savanyú, érezni, hogy nem borkősavval savanyították! Nemrég volt párolt lilakáposztám, jó sok, azt akár minden nélkül is megeszem!

    2014-12-13  19:54
    Liventa (180910)
    előzmény:
  16. 2014-12-13 19:54180910.

    Olyasmire gondolok én is: http://www.nosalty.hu/recept/baranygerinc-fokhagymas-pa szternakkal-fuszermartassal


    Bár a paszternák helyett én inkább zöldségeket (incl. kelbimbó) grilleznék a wokban köretnek + mezei krumplipüré. Az is előfordulhat, hogy egészben szurkálnám meg szalonnacsíkokkal és fokhagymagerezdekkel és enyhén be is pácolnám -- a rozmaringgal szemben vannak fenntartásaim, zavar az illata a húsoknál.


    Bmari disznósajtja nagyon vonzó, ám a Te káposzta-projekted is csábító. Van még s.k. kovászolt káposztám és az a jó, hogy ha elfogy, könnyedén pótolható így télvíz idején is. És egészséges és vitaminforrás és nagyon sokoldalúan felhasználható és és és... Darálthusim is van kéznél. De pl. a kacsamadaramhoz remek pároltkáposztát is készíthetnék holnap belőle (a svábok mindig savanyúkáposztából készítik, finom).


     

    2014-12-13  19:17
    kaleva (180909)
    előzmény:
  17. 2014-12-13 19:17180909.

    Szervusztok!


    Liza, olyan guszta "nyeles" báránysültet lehet kapni éttermekben, állítólag nagyon finom, én még nem ettem, de nagyon jól néz ki!


    Én ma megint káposztát főzök, most nagyon kívánom, akár minden nap meg tudnám enni - most jó nagy gombócokat csináltam, és kicsontozott csülökdarabok is főnek alattuk, füstölt hús gyanánt csípős kolbász is került bele.


    Zajec, anyukám tudott csodás omlós húsokat sütni, pl. karajt egyben, a befűszerezett húst először kevés forró zsírban átforgatta, hogy a felülete "bezáródjon", aztán kevés vizet aláöntve, lefedve sütötte.


    BMarikám, az a disznósajt megszólal, olyan csodásan néz ki, tökéletes! Nagyon ügyes vagy!


     

    2014-12-13  16:31
    Liventa (180908)
    előzmény:
  18. 2014-12-13 16:31180908.

    Nálam egy guszta báránygerinc (vagy mi, ami a sertésnél a karaj?) lapul a mélyhűtőben és nem tudja, mi legyen vele -- egyáltalán egyben maradjon vagy felszabdaljam -- majd kotorászok a neten én is, ha közelednek az evők.


    Szép estét!

    2014-12-13  10:29
    Zajec (180907)
    előzmény:
  19. 2014-12-13 10:29180907.

    Nagyon ritkán eszünk malacot, általában madarat, de most valahogy nagyon megkívántam. Azért is pácoltam, mert malaccal tényleg semmi tapasztalatom, a recept azonban jónak hangzott és a fényképen is szépet mutatott. Sajnos nem tudom, hol találtam.


    Azt hiszem, a sok zsíros variációra gondoltam én is - ha ez a konfitálás, akkor legyen az, én arra gondoltam. Amit aztán az ember napokig eszik zsíroskenyérrel, hagymával. Ó jaj.


    Z.

    2014-12-13  10:19
    Liventa (180906)
    előzmény:
  20. 2014-12-13 10:19180906.

    Ez így csak finom lehet, én is szeretem a rómait. Bevallom az "őszintét", én nagyon ritkán pácolok, mert ritkán tudom előre, hogy mit kezdek az adott húsommal --- legyen neki annyi elég, amit a sütés alatt magába szívhat... Pedig evidens, hogy a hidegben pihenve sokkal jobban átjárják az ízek.


    Jó étvágyat Nektek!


    (Az utólag jutott eszembe, hogy a kérdésed talán arra vonatkozik, hogy sok zsírba merítve szeretted volna sütni, azaz konfitálni --- ebben viszont nincs tapasztalatom.)

    2014-12-13  09:47
    Zajec (180905)
    előzmény:
  21. 2014-12-13 09:47180905.

    Köszönöm, Liventa.


    A madarakat én is nagyjából így készítem, de soha nem merem othagyni.


    A malacról közben döntöttem: mivel két öklömnyi darabom volt, bepácoltam: napraforgó-olíva olaj keverékbe tettem sertéssült-sót (Kotányi , khm, ennyi csalás belefér), két gerezd összenyomott fokhagymát, pici kakukkfüvet, pici szójaszószt, pár csepp balzsamecetet és 5-6 db felaprított szárított paradicsomot. Most ebben a pácban csücsülnek a húsdarabok, amiket akkora darabokra vágtam, mint egy fél pulyka-medalion. Kinn vannak a teraszon, jó hidegben.


    Holnap készítem el, római tálban, krumplival. Remélem belefér - sajnos elég kicsi a rómaim, a hús meg megvan vagy 60 dekányi.


    Az alap-recept a netről van, reggel keresgéltem. Igaz, az sütőzacskót ír de az nincs itthon. Illetve ír hozzá egy feldarabolt édesköményt is- vettem egyet, de még hezitálok, a gyerekek miatt. Én mondjuk szeretem.


    Este ha megérkezik, készítek egy céklát is, szeretjük. Ehhez a sülthöz kimondottan kellemes lesz a fantáziám szerint.


    A ragulevest már feltettem, kellemesen illatozik.


    Zajec.

    2014-12-13  08:57
    Liventa (180904)
    előzmény:
  22. 2014-12-13 08:57180904.

    Zajec, én csak azt tudom elmondani, hogy hogyan készítettem ki tegnap egy ártatlan kacsamadarat hasonló módon.


    Semmi elősütés -- pláne főzés --, csak szépen befűszereztem kb. grillfűszerekkel, a gáztepsi aljára leheletnyi vizet öntöttem (ne tapadjon le, mielőtt zsírt ereszt), ráhelyeztem a madarat, mellé tettem felszabdalt vöröshagymát, héjában hagyott fokhagyma gerezdeket, a hasába pedig almát.


    Alufóliával gondosan befedtem és bétoltam a nagyon forró sütőbe, majd kb. 15 perc után levettem a hőt olyan 160 fokra és 2 órán át felé se néztem. Ezután megkóstoltam (már ehető volt, de még nem vált le a csontjáról), hogy nem kell-e utánfűszerezni, majd kikapcsoltam és a sütőben hagytam, mert el kellett loholnom. A fólia maradt rajta és marad is, amikor ma készre sütöm (attól függően, hogy mennyit puhult még a maradék hőben), mert így is kapott színt és Isten ments, hogy kiszáradjon. Legfeljebb a végén kapom le róla és ismét felcsavarom pár percre a sütőt, hogy azért ropogósabb legyen a bőre.


    Hát ennyi!


    Loholnom pedig a faluházba kellett, ahol a szépkorúak karácsonyán egy tökéltes marhapörköltet kaptunk nokedlival és káposztasalátával, borokkal és tortákkal -- és persze műsorral-zenével.


    Holnap este pedig disznótoros nyögdíjas klub lesz ----- azután a tél folyamán falusi betlehemes, borfőző verseny, nyitott pincék, farsang és hipp-hopp, már jöhet is a tavasz és kezdhetünk fogyókúrázni!

    2014-12-13  07:56
    Zajec (180902)
    előzmény:
  23. 2014-12-13 08:00180903.

    Hm...


    szalonnát, paradicsomot, cukkinit és kruplit tudtam azonosítani. Meg egy doboz gyöngyöző Krusovicét... 

    2014-12-12  10:14
    bmari (180896)
    előzmény:
  24. 2014-12-13 07:56180902.

    Tündérek!

    SOS segítség kellene: egyben sült combot szeretnék sütni, zsírban. Borzasztóan kívánom, de még sosem készítettem.


    Annyit tudok, hogy fűszerezés után át kell pirítani, aztán sütótálban sütni rogyásig.


    Van valami tipp, hogy lehetne elérni, hogy puha maradjon, ne cipőtalp? Lefedve süssem vagy sem? Kb menniy ideig? Vagy pároljam át előbb kuktában?


    A tűzhelyemről annyit, hoyg egy teljesen hagyományos gáz, nem légkeveréses. Vannak rajta fokozatok 1-8 ig, gőzöm sincs, melyik hány fok. Nálam csak 1-es, 2-es, 3-as, 4-es stb fokozatok vannak.


     


    Zajec


     

  25. 2014-12-12 16:31180901.

    Marika, ez a disznósajt, ahogy mondani szokás, nyolc nyelven beszél! Jó volt az ízesítés is? 


    Mi van ott a muffinsütőben? Látok paradicsomot, szalonnát, talán cukkínit (vagy uborkát?), és még? Nincs fénykép a késztermékről?


    Látok ám nagyon finom pitét is a muffinsütő mögött. Dőzs!

    2014-12-12  10:14
    bmari (180896)
    előzmény:
  26. 2014-12-12 15:34180900.

    Én krumplis tésztát, fogok csinálni . Hmmm...... imádom ecetes uborkával 

    2014-12-12  10:27
    Liventa (180898)
    előzmény:
  27. 2014-12-12 12:05180899.

    Köszönöm (jük!) a történelmi kutatást, így mindjárt másképp fogom főzni is, enni is! Na jó, főzni ugyanúgy fogom, mint eddig, de közben erre fogok gondolni.


    Egyébként most csak "egy adagosat" készítettem: fél kg husihoz egy nagy konzervdoboz káposztával, lábasban. Ha "dupla" adag készül, ahhoz már cserépfazekat használok, és nem főzöm, hanem a sütőben sütöm. Ilyenkor rejtek bele kevés füstölthúst is, apró darabokban - most csak kolbásszal készítettem.


    Ma nem főzök, maradt még spagettiszósz. Holnap estére pisztrángot gondoltam zöldbabsalátával nekem (zöldbab puhára párolva kihűtve, egészen finomra vágott lilahagyma, pici citromlé, olívaolaj, majoranna, kakukkfű) és krumplipürével a gyerekeknek, holnaputánra valami jó ragulevest és még majd valamit, most még nem tudom, mi lesz az. Jöhetnek ötletek!


    Vasárnap vacsorára majonézes-virslikarikás párolt brokkoli lesz, friss puha kenyérrel.


     


    Zajec

    2014-12-12  10:10
    Oliva_ (180894)
    előzmény:
  28. 2014-12-12 10:27180898.

    Ezek is remekül hangzanak, köszönöm szépen!

    2014-12-12  09:41
    litita (180892)
    előzmény:
  29. 2014-12-12 10:17180897.

    Bmarika, nagyon guszta ez a disznósajt!


    Hű, mi finom készül a muffinsütődben?

    2014-12-12  10:14
    bmari (180896)
    előzmény:
  30. 2014-12-12 10:14180896.

    Itt az ideje készíteni megint egy kis házi disznósajtot.


    A maffinsütő is kell majd, de most más célra. 


     


  31. 2014-12-12 10:11180895.

    Tehát szembeszökő különbség, hogy a székelykáposztában nincs káposztalevélbe töltött hús, a kolozsváriban viszont igen.

    2014-12-12  10:10
    Oliva_ (180894)
    előzmény:
  32. 2014-12-12 10:10180894.

    Most már érdekelt, mi a különbség a két káposztás étel között, idemásolom, amit találtam:


    Székelykáposzta:  Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre


    Kolozsvári káposzta:A kolozsvári káposztát a XVII. század közepén megjelent Zrínyi-udvar szakácskönyvében említik először – a recept pontos címe: „Az káposztás húson kezdem el, úgy mint Magyar és Horvátország címerén” – de itt még nem szerepel a kolozsvári jelző. Tótfalusi Kis Miklós a század végén (1695) már kolozsvárinak nevezi ételét (Káposzta kolozsvári módon), készítéséhez kövér tyúkot vagy fél ludat használ. Töltött káposzta néven nem találunk receptet Zrínyi szakácskönyvében, de szakácsa ennek elle- nére készített hasonlót, igaz, hús nélkül (Káposztát köleskásával főzni). A kölest miután tiszta vízben megforrasztotta, sózta, borsozta és káposztalevelekbe töltötte, vízben vajjal, pirított vöröshagymával megfőzte. Tótfalusinál előkerül a hús és az étel neve is már: Töltött káposzta, ellenben gabonaféle (rizs, köles…) nincs a töltelékben. Az összevagdalt tehénhúst és szalonnát sóval, borssal, gyömbérrel ízesíti, káposztalevelekbe tölti és apróra vágott, sós káposztával együtt megfőzi. Mikor elkészült az étel, bort tölt hozzá, és megszórja borssal. A kolozsvári töltött káposzta egyik legkülönlegesebb receptje Déryné Széppataki Rózától, a vándorszínészet korának híres szubrettjétől származik, a XIX. század közepéről. A színésznőnek nemcsak kedvenc étele volt ez a fogás, de maga is sokszor főzte, és azt vallotta, csak disznóölés idején lehet igazán finoman készíteni. Az ő változatában a lábas vagy bogrács aljára teljes egészében szalonnabőrke kerül, amire töltött káposztát ra-kunk (olyasmit, mint ahogyan ma készítjük). Erre hurka, szalonna és hússzeletek jönnek, majd ismét töltött káposzta. Rétegezés közben belerejtünk egy megtűzdelt sült kappant vagy libát is. Végül vizet öntünk rá, szalonnával befedjük, s már főhet is

    2014-12-11  14:23
    Zajec (180888)
    előzmény:
  33. 2014-12-12 10:05180893.

    Resi, igen, nyugodtan készítsd azzal a pörköltet, én is azzal csinálom. Tegnap pl. sonkás borsóleves volt, ezt a fajtát mindig berántom, a rántáshoz is kókuszzsírt használok.  


    Ha nem mondod a családnak, hogy más zsiradékot használsz, észre sem fogják venni.


    És még egy fontos dolog, amit Kaleva említett: ha kókuszzsírban sütök, nincs zsírszag a lakásban! A múltkor készítettem a buffalo csirkeszárnyakat, azokat olajban kell kisütni, semmi szag nem volt sem közben, sem utána.


     


    Lili, most a második variációt, a majonézes heringsalátát csináltam, mert cékla nem volt itthon. Én a nyers hagyma helyett újhagymát használtam, amit előtte kicsit megpirítottam, mert nyersen nem tudom megenni.

    2014-12-11  19:20
    resinifera (180890)
    előzmény:
  34. 2014-12-12 09:41180892.

    Sziasztok.


    Nem tudom, Olivka most melyiket készítette el. Az a zelleres is nagyon finom, van egy céklás, amit szintén szeretjük.


    Jaj, miért nem tudok még mindig semmit bemásolni ide???


    Na, beírom:


    Céklás heringsaláta


    Rétegezés: héjában főtt krumpli szeletelve vagy nagy lyukú reszelőn reszelve, hering darabkák, hagyma szeletelve (én újhagymát teszek), főtt sárgarépa szeletelve vagy reszelve, egy kis olivaolaj, egy kis majonéz, és megint ugyanez a rétegezés, aztán reszelt főtt cékla, rá majonéz és a tetejére kemény tojásokat reszelünk apró lyukú reszelőn.


    De most én a hagyományos heringsalátámat fogom készíteni (talán Olivka is erről beszélt)


    Majonézes heringsaláta


    Mennyiségek tetszés szerint.


    Mondjuk 2 db. hering (itt nem a pácoltra gondolok, ez annál nagyobb, de azért egy pontynál kisebb), 2-3 közepes főtt sárgarépa, 3-4 savanyú uborka, egy nagyobb fej hagyma, 1 üveg zöldborsó konzerv, 3-4  héjában főtt krumpli, 3-4 főtt tojás, 2 dl. tejföl, 2 dl. majonéz, bors. Só csak ha nem elég sós.


    A zöldségeket kockára vágjuk, a heringet kifilézzük, felszeleteljük. A hagymát felkockázás után besózzuk egy kicsit.


    Egy tálba összekeverjük a hozzávalókat (a hagymát kinyomkodjuk), mehet bele a tejfől, majonéz, jól átkeverjük, és még megkóstoljuk, nem kell e sózni, borsozni.


     


     

    2014-12-11  15:29
    Liventa (180889)
    előzmény:
  35. 2014-12-11 20:36180891.

    Szervusztok!


    A kókuszzsírnak nincs kókuszíze, nagyon finom, a tojásos nokedlit is azzal csináltam, (sőt, a székelykáposztához a hagymát is azon dinszteltem meg!) , nagyon szeretem, legutóbb a zabpehelylisztből kevert palacsintát is kókuszzsírral sütöttem - késhegynyi kellett hozzá, - és nem lett "olajszag" a lakásban!


    Kenyérre kenve vaj helyett isteni, nagyon jó íze van!


    Zajec, a tejfölt én sem keverem a káposztához, aki kér, tesz rá evés előtt!


     


    Resike, a rakott savanyúkáposztára én is rásütöm a tejfölt, az úgy finom!

    2014-12-11  19:20
    resinifera (180890)
    előzmény:
  36. 2014-12-11 19:20180890.

    Szervusztok,


    kiváncsi vagyok én is a kókuszzsirra, milyen. A héten vettem egy kis dobozzal, kipróbálásra.


    Oliva, pörköltöt is készithetek azzal?


    Székelykáposzta v. kolozsvári nálam is jöhet bármikor. De én még nagyon szeretem a rakott káposztát savanyú káposztából, ahogy én csinálom sok-sok káposzta, kevés rizs és abba kevert pörkölt, tetején sok sült tejföllel és sült szalonnával. Nem éppen diétás, de jó!


    Nálunk ma krumplifőzelék volt, egybesütött tarjával.


    Szombatra rizseshúst kért a férjem. Vasárnap még kérdéses.Olyan legyen, amit a fiam is megeszik (valami csirkemell).

  37. 2014-12-11 15:29180889.

    Ugye a zelleres heringsalátádról beszéltek? Nekem végül műanyagvödröcskés ecetes-hagymás heringet sikerült kerítenem hozzá legutóbb, és nagyon ízlett. Szerintem egy karácsonyi menüsorba is remekül beleillik.


    Szerencsém, hogy nem vagyok éhes, mert Zajec tejszínes-fokhagymás apróhusijától összefut a nyál a számban. Apró galuskákat v. pirított tarhonyát tudok elképzelni hozzá.


    Az ebédem párolt tőkehal volt brokkolival, vacsi spenót lesz tükörtojással v. bundáskenyérrel. Holnapra viszont vettem jó húsos kacsa far-hátat, leves lesz belőle.

    2014-12-11  14:19
    litita (180887)
    előzmény:
  38. 2014-12-11 14:23180888.

    Nohát Kaleva nem értem, hogy gabalyodtak össze az erők, a káposzta előtt nálunk is tojásosgaluska volt, igaz, csak savanyúuborkával.


    Szerintem a székely/kolozsvári egy és ugyanaz, nálunk csak a tányéron kerül bele tejföl. Sok. Van, aki eleve belekeveri de nekem ez furcsa.


    Ma bolognai spagetti lesz.


    A szószoshusi egyszerű: pulyka apróhúst olajon megpirítok, rá pici víz, majoranna, só. Puhára párolom, majd felöntöm főtőtejszínnel és mehet bele gy pici fokhagyma. Ezzel párolom puhára, addig össze is sűrűsödik a tejszín, ez a szósza neki.


     


    Zajec

  39. 2014-12-11 14:19180887.

    Sziasztok.


    Milyen lett a heringsaláta? Örülök, hogy ízlett annó.


    Én a szilveszteri bulira tervezek heringsalátát (is), akkor viszont nagy adaggal csinálok, mert elsején is jön egy baráti házaspár morzsapartira, nekik feltétlenül kell. Meg még külföldről is lesz itt egy másik barátnőm, ő mindig csak ezt kéri. Na, meg én is szeretem. Pedig messze nem mindenért vagyok annyira oda, amiket készitek, csak a vendégek kérik, hát megcsinálom.


    Szóval, ha január első napjaiban erre jártok, gyertek, ti is kaptok.


    Nagyon tudom ajánlani ehhez az orosz boltban vásárolt hordós heringet (így kell kérni, mert nincs kitéve).


    Nálunk ma kínai sült rízs volt ebédre. Az mindig jöhet, sosincs elutasítva. 


    Holnap, a férjemet szülinapjára elviszem valahova ebédelni, szombaton meg a családdal itt tartjuk nálunk.


    A kókuszzsíron már én is sokszor gondolkoztam. Főleg az tetszett, hogy sokszor lehet felhasználni. Csak még nem jutottam el odáig, hogy vegyek is.  Általában napraforgó olajon sütök (vagy vajjal keverve), olivaolajat csak a salátákhoz használom.

    2014-12-11  11:38
    Oliva_ (180885)
    előzmény:
  40. 2014-12-11 14:00180886.

    Köszönöm szépen, Oliva! Akkor be is ruházok némi kókuszzsírt, láttam a Sp-ban.

    2014-12-11  11:36
    Oliva_ (180883)
    előzmény:
  41. 2014-12-11 11:38180885.

    Lili, tegnap nálunk heringsaláta volt a vacsora, ezt az ételt te kedveltetted meg velünk! 

  42. 2014-12-11 11:37180884.

    A kókusztejnek viszont van kókuszos íze, de nagyon jó tud lenni az ázsiai ételekben.


    Többször főztem már levest vagy raguféléket kókusztejjel, és nem lett "bounty-s" ízű a végeredmény. 

    2014-12-11  11:36
    Oliva_ (180883)
    előzmény:
  43. 2014-12-11 11:36180883.

    Én rendszeresen főzök kókuszzsírral, egyáltalán nem lesz kókuszíze semminek. Amikor először használtam, fura illata volt, amikor elkezdett forrósodni az edényben, de gyorsan megszoktam (nem rossz illat, csak furcsa, mert nem a szokásos olivaolaj illat).


    Manapság már csak az olasz ételekhez használok olivaolajat, vagy amihez kell az oliva aromája is. Egyébként mindenhez kókuszzsír. Könnyen beszerezhető, ma már szinte minden szupermarketben árulják.

    2014-12-11  09:45
    Liventa (180882)
    előzmény:
  44. 2014-12-11 09:45180882.

    Ancsám, ha kókusztejet/-zsírt használok az ételekhez, akkor mindennek kókuszíze lesz? Mert engem pl. ez nagyon zavarna. Bocsánat, azért kérdezek ilyen -- mások számára talán evidens -- marhaságot, mert még sose használtam, de a minap is töprengve álldogáltam a kókusz-izék előtt, de nem spendáltam bele egy próba kedvéért.


    A reszeléket édes sütiben szeretem.

    2014-12-11  06:05
    ancsa21 (180876)
    előzmény:
  45. 2014-12-11 07:32180881.

    Micsoda rendező a sors :-)) Mielőtt ezt, az utolsó beírást el tudtam volna küldeni, megérkezett a TNT-s hapsi. Így minden jó, ha vége jó :-))


    Sziasztok!! 


     

  46. 2014-12-11 07:29180880.

    S a végére egy ital, ami szintén finom :-))


    Ízlés szerinti mennyiségben keverj össze vörösáfonyalevet ginnel, kevés (zöld)citrommal, és annyi tonikkal, szódával, amennyivel nem rontod el az ízeket :-)) 


    A végén öntsd a pohárba helyezett jégkockákra, majd diszítsd szelet citrommal, és ha van akkor néhány áfonyával is. 


    Egészségetekre legyen Karácsonykor, vagy bármikor máskor is :-)) 


    Adjon az Isten
        szerencsét,
        szerelmet, forró
        kemencét,
        üres vékámba
        gabonát,


        árva kezembe
        parolát,
       lámpámba lángot,
        ne kelljen
        korán az ágyra
        hevernem,


    kérdésre választ
        ő küldjön,
        hogy hitem széjjel
        ne düljön,


     


        adjon az Isten
        fényeket,
        temetők helyett
        életet --
        nekem a kérés
        nagy szégyen,
        adjon ugyis, ha
        nem kérem.


    Nagy László csodás soraival kívánok Áldott Karácsonyi Ünnepeket, és egyben Boldog, de főleg Egészségben gazdag Új Évet is Mindannyiótoknak, no meg mindenki másnak is, aki közel áll szívetekhez :-))


  47. 2014-12-11 06:46180879.

    Jajjajjj, majdnem kifelejtettem az egyik legfontosabb hozzávalót, a balzsamecetet!!


    Okvetlen öntsetek hozzá belőle, mert attól jönnek össze pikánsra az ízek!! 


     

    2014-12-11  05:37
    ancsa21 (180874)
    előzmény:
  48. 2014-12-11 06:41180878.

    Gluténmentes almás süti-, meg alma bundában - ancsa21
    Hogy almaszezon van felénk, az biztos látszik :-))


    A lényeg, hogy mindkettő gluténmentes liszttel készült. Igazából még nincs kialakult, mindenre jó gm lisztem, ezért valahányszor sütni támad kevem, felcsapom az internetet, és a legjobbnak kinéző lisztkeverékkel próbálkozom. Eddig még nem volt egyikkel sem baj.


    Természetesen soha nem lesz olyan, mintha búzalisztet használna az ember, de hogy nem csak ehető, hanem finom is lesz a végén a süti, arra tanú vagyok én is, meg vendégeink is :-)) Szóval, nem kell betojni, ha leoszt a sors glutén mentességet, semmivel sem lesz rosszabb az étkezésünk. Sőt!! Messze egészségesebb lesz :-))


    Ezekhez jól ment volna a házikészítésű magtejem, de ezt csak nemrégiben hoztam össze, így majd csak legközelebb élvezkedhetek, süti tejjel, ami még finom is, meg egészséges is, szóval, hurrrrráááá :-))


    Barnarizs és mandulatej kókuszreszelékkel - ancsa21


    Az alapötletet egy mókás kedvű ausztrál főzöstől kaptam. A kókuszreszelék ötletet a Magtej.hu-ról szedtem, és örökre hálás leszek mindkettőjüknek! Most lett igazán tejszerű is, meg finom is, meg hát jóval olcsóbb is, ez a tej. Nem lesz kókusz íze! De hogy milyen finom... Két, vagy három slukkra úgy nyalakodtam el 1 litert belőle, hogy észre sem vettem...;-))


    Őrölj finomra 5 dkg barnarizst + 4 dkg mandulát + kb 1 -1,5 dkg kókuszreszeléket. Kávéörlőben is simán megy, de persze a legkönnyebb egy jobb géppel turmixoltatni. Az se baj, ha liszt helyett krémet kapsz a végén, mert úgyis megfőzöd majd.


    Adjál hozzá 1-1,3 liter vizet, 2 csipetnyi sót, 1 evőkanál (kókusz)olajat, 1 evőkanál mézet, ízlés szerinti mennyiségben vanilía kivonatot, majd kb 70-80C (vagy esetleg mint én a géppel 90) fokon főzzed, kb 8-10 percig. (Hamar ki fogod tapasztalni, hogy melyik hő jó neked, és mennyi ideig! Nekem a 90 fok jött be, 10 percig.)


    A végén, akár adagokban is, turmixold le az egészet. A turmixolt, kihűlt tejet szűrd le (a legjobb a magtej zacsi!), majd egészségedre! Ne hidd el nekem, hogy mennyire finom, próbáld ki magad is, majd döntsd te el ;-))


     

  49. 2014-12-11 06:14180877.

    Mogyorókrémes, thai ízesítésű leves - ancsa21
    Innét az ötlet.


    Ennek a levesnek a lényege a mogyorókrém, kókusztej és zöldcitrom. Namármost, nekem csak ezek nem voltak itthon :-)) De annyira rákívántam, hogy muszáj volt helyettesítőket kitalálni.


    A mogyorókrém helyett összeturmixoltam pirított mogyorót kevés olaj és víz keverékével. Uez pepitában, mikor a reszelt kókuszt turmixoltam össze vízzel, majd felengedtem még többel, hogy "tej" legyen belőle. Zöldcitrom helyett meg rendes citrom azért csak akadt itthon. 


    És még így is szuper lett a leves, még ha messze nem is olyan szép, mint az eredeti, de merem figyelmetekbe ajánlani, mert írtó jóóó :-)) 


    Mi ettük rizsmetélttel is, meg csak úgy, hozzákevert fehérbabbal is (konzerv), hogy azért fehérje is legyen benne.