Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
 1. 2015-08-18 11:23181350.

  Én még maradok a húshőmérőnél , így is nagyon jók lesznek az alacsony hőfokon készülő húsok, bár kell idő hozzájuk....

  2015-08-18  08:55
  ancsa21 (181346)
  előzmény:
 2. 2015-08-18 11:19181349.

  Szép  Nyári Napokat Ancsa!


  Nagyon szuper, hogy van pótunokád! A recepteket, ötleteket majd átgondolom, raktározom, köszönöm. :))


  Nálunk is telik a nyár -túl gyorsan- ; dolgozunk -sosem elég gyorsan- ; főzök, takarítok -előbbit lelkesen, utóbbit kevésbé nagy örömmel ; csavargunk a gyerekekkel, néha nélkülük is...Gyerekszám változó, most éppen 4, holnap 6, ha visszatérnek az unalmas szürke hétköznapok , többet leszek itt is, most ha nagyon muszáj ülök csak a gép elé...:)) Lassan jön az ebédeltetés, paradicsomleves van, kelkáposzta főzelék -nekem-, borsó főzelék lesz -gyerekeknek, sült csirke mindnyájunknak. :)


   

  2015-08-18  05:45
  ancsa21 (181342)
  előzmény:
 3. 2015-08-18 09:50181348.

  A végére pedig egy egészen más, de szintén hallatlanul jó ötlet. Mivel nem is tudom megint jövök megint -lehányzó ma kivételesen du 5-ig van a suliban-, meg itt a kukorica szezon is, meg ez amúgy is pásszol a kínai onokánkkal ;-)), akkor főzzünk kukorica levest.


  Kukorica leves - ancsa21
  Az ötlet innét van.


  A leves lényege, hogy késsel vágd le a friss kukorica szemeket a csutkájáról, majd a csutkával együtt főzd meg, (IP) kuktában. Így lesz jóval intenzívebb kukora íze a levesnek.


  Fűszerezheted kakukkfűvel, és tárkonnyal, ahogy én is tettem. De bármi mással is, ami kedvedre van.


  A végén turmixold össze. Én csak egy mezei botturmixot használtam, s emiatt nem lett teljesen krémes az állaga. Az íze viszont annál inkább megfelelt ;-)) Le is lehet szűrni, ha már annyi időd van ;-))


  De feltúrbózni is lehet. Pl ropogósra sütött szalonnával, sonkával, kevés tejszínnel, stb.


  -----------------


  Legyen nagyon szép a maradék nyaratok is!! 


   

 4. 2015-08-18 09:37181347.

  Ancsa megjegyzései a csirkemell szüvizéshez:


  - A megadott időn túl is lehet szüvizni husokat.
  Ezért nem kell frászt kapni, ha esetleg valamennyivel a megadott időn túl jut eszedbe, hogy kirohanj  a konyhába. (A megfelelő géppel ez nem probléma, de tudod ki fizessen annyit egy újabb, marha nagy helyet foglaló ketyeréért ;-))


  - E módszernek nagy előnye, hogy így jóval a szükséges idő előtt elő lehet főzni, készíteni a husikat, csak a vákumban kell hagyni őket, vagy akár fagyasztani is. Majd a megfelelő időpontban csak előkapni és mindegyiket ropogósra átsütni. Mindenki azt fogja hinni, hogy egész nap a konyhában robotoltál, pedig szó szerint csak néhány perc az, amikor valóban csinálsz is valamit.


  - A szüvinácik szerint hallatlanul fontos, hogy mit, mennyi ideig, milyen hőmérsékleten. Akit érdekel, az nézzen utána. De mindabból, amiket már elolvastam e témából, kiderült, hogy ez csak azoknak fontos, akiknek vagy van szüvigépjük, vagy hőmérővel be tudják állítani a megfelelő hőmérsékletet, sőt van időzített kikapcsolójuk is -eszméletlen jó házibarkács dolgokat láttam e témában :-DD-, vagy éppen valóban húsnácik... Én egyik sem vagyok, és emiatt tökre megfelel ez az egyetlen, IP-ben készített módszer. Ezzel is el fogom tudni kápráztatni a jövőbéli vendégeinket :-DD


  - Az IP-ben én csak 40 percig szüviztem a csirkemelleket. De a jövőben minimum 1 órán keresztül fogom.  Csak azért, mert attól jobban érzem magam. A bacik meg remélhetőleg sokkal rosszabbúl ;-)) Eddig még egyetlen fogyasztójuk sem halt bele...


  - Mivel itt nem drága a csirkemell (bezzeg a csirkeszárny...), ezért nem tököltem velük, csak fűszereztem őket, majd mentek a cipis zacskóba. Tényleg csak próba-szerencse alapon láttam neki, mert úgy voltam vele, hogy úgyis ki kell dobnom a végén az egészet. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez ilyen jól fog elsülni!! 


  - Annak ellenére, hogy mindegyik mell más  méretű, ill. vastagságú volt, minden darab teljesen átfőtt.  A jövőben viszont közel egyforma méretre fogom őket szelni.


  - Már csirkeszárnyban gondolkodom :-))


  S már csak egy a végére: természetesen tudom, hogy szüvi helyett szüvidnek kéne ejteni, írni, de a szóvégi d-t én is elegánsan lenyelem, mint a franciák beszéd közben :-DD Meg különben is, csak anélkül jön össze a szivivel ;-))


  ------------------


  Források:


  -- Innét indult az egész: Sous Vide Duck Breast. Itt láthattok menetközbeni fotókat is.


  -- Majd jött ez, ahol már tudományosan is neki lehet látni a témának ;-)) The Food Lab's Complete Guide to Sous Vide Chicken Breast. Tudom ajánlani az oldalt, itt jó sokat lehet megtanulni ahhoz, majd ugyanazt az egy, de nagyon kevés melóval összehozott módszert alkalmazd ;-))


  -- És itt tanultam el, hogy lehet ezt egy vastagabb edényben is csinálni: Stovetop Sous Vide, Episode 1. A fud visiz dát cám-ról... A séf nagyon ámerikáit beszél :-DD 


  Viszont, nagyon javallom még annak is megnézni az ott beszúrt videót, aki egy kukkot sem ért ámerikáiul, mert a videóból gyakorlatilag mindent meg fog érteni!


   

  2015-08-18  08:55
  ancsa21 (181346)
  előzmény:
 5. 2015-08-18 08:55181346.

  És akkor moooost... most jön a sziviszüviztem egyet :-DD A nyüglődő részleteket már leírtam, most csak az elkészítése. Először IP-vel, majd anélkül. Mert úgy is lehet, és nem kell súlyos tízezreket a szüviző gépre költeni!!


  Ezzel a sous vide (szüvi) módszerrel mindent el lehet készíteni. Akár tojásrántotta szerűséget is. Mármint annak, akinek nincs jobb dolga, én ezt is kihagyom az életemből :-))


  Aki esetleg szintén nem tudta volna eddig, ez a módszer arra jó, hogy alacsony, nagyon is meghatározott hőmérsékleten, hosszabb időn keresztül, vákumba zárt, főleg husokat lehet úgy előfőzni, hogy azoknak a leve nem fövődik ki, vagy el, és mellé még omlós puha is lesz a hús.  Most már én is tudom bizonyítani, ez valóban így van! Előre is elnézést, hogy nem sznoboskodok tovább a sous vide leírásával, de így legalább azok is megtanulják a módszer nevét, akiknek gyerekkorukban szinten nem volt francia nevelőnőjük... ;-))


  IP-ben, szüvi módszerrel készített csirkemell - ancsa21


  1) Vágd megfelelő méretűre a szüvizni kívánt húst, és ízesítsd kedved szerint, de önts rá kevés olivát, vagy mikor már a zacsiban van, tegyél minden szeletre kb egy féldominónak megfelelő, vékonyra szelt vajkockát. Tedd az egészet a hütőbe, 2 órára. Jobbra el.


  1) Mikor letelt a pácolási idő, jöhet a vákumozás.  Ha neked sincs hozzávaló géped, akkor min két módszer közül választhatsz. Ami a lényeg, hogy kell hozzá egy határozottan jól tartó, erős zárú cipzáras műanyag zacskó.  


  -- Elfekteted a zacsit, s kinyomsz belőle annyi levegőt, amit csak tud. Majd beleteszel az cipzár egyik végébe egy szívószálat, s amennyire csak lehet, ráhúzod a cipit. Egy két rendesebb szívással kiszívod a maradék levegőt, majd anélkül, hogy levegőt engednél  be, ügyesen kihúzod a szívószálat.


  -- Vízkinyomásos módszer. Ez a nekem való :-)) A hús(oka)t beleteszed a zacsiba, és majdnem teljesen behúzod a cippert, majd az egészet úgy nyomod a víz alá, hogy csak a nyitott rész legyen a víz felett. Majd amennyire csak lehet, a jobbik / vagy ballik kezeddel nyomkodd ki a zacskóból a levegőt, majd sos húzd be a cipzárt. De a legjobb, ha ennél a pontnál befogsz valakit a családból, és együtt szipuztok ;-))


  2) Az IP-t töltsd fel kb a 7 csésze magasság vízzel, majd bökd meg a Keep Warm (tartsd melegen) gombot. Kb 20 percig csinálj bármi mást. Ezidő alatt felmelegszik a víz hőmérséklete, kb 70-72 C fokra. Ekkor "vákumozd" le a husikat, tedd őket a vízbe. Eredj ismét jobbdolgodra, kb 40-50 percre.


  3) Forrósíts fel nagyon kevés zsiradékot egy serpenyőben. Én kevesebb, mint 1 evőkanál olivát kentem szét a sütés előtt. (Állítólag az a legjobb, ha a szüvizett húsról leöntöd az alig mennyiségű kifőtt húslevét, és úgy sütöd, de én sajnáltam volna kidobni, és azzal együtt sütöttem! Különben is, alig főtt ki magából levet. Láthatod a 2-es képen, hogy milyen kevés volt a kifőtt lé :-))


  4) Vedd ki a zacsit a furcsa színűre főtt csirkemell husokkal... Tényleg randán fog festeni, erre készülj fel lelkileg ;-)) De a végén!! Majd süsd át a szeleteket. Ha rajtahagytad, akkor a bőrös, ha nem, akkor a felső oldalát süsd elsőre kb 4 percig, majd a másik oldalát is, kb 1 percig.


  Az eredmény valami hihetetlenül finom, a hús legbelsejéig leszívódott fűszerízzel, kívül ropogós, belül meg... ahogy már írtam, álom puha, saját nedvvel teli, jó ízű csirkemell lesz :-)) És ha ezt én mondom, akkor szó szerint vehetitek :-))


  Ha még nincs IP-d ;-)), 


  Akkor simán megfelel egy vastagabb edény is. Vagy hőmérő kell még mellé, és addig igazítod a hőmérsékletet, amíg az stabilan megfelelő lesz, vagy ha van olyan tűzhelyed, ahol a hőmérsékletet pontosan be lehet állítani, akkor bingó, csak beállítod a megfelelő hőt.


  Az összes többi, ahogy fent leírtam!


  -------------------------


  Bármelyik fenti módszert alkalmazod, határozottan nagyon súlyos tízezreket spóroltál meg!! És az eredmény csak nagyon kicsit fog eltérni a szüvi géppel készítettektől. Az meg legyen a kajasznobok öröme ;-))


  Ez a módszer bármilyen más hússal is üzemel! Csak előtte tájékozódj, hogy mi, meddig, hány fokon. Kívánok mindenkinek kellemes szüvizést :-))


   

 6. 2015-08-18 07:59181345.

  Akkor rögvest itt egy recept, kedvcsinálónak :-))


  Tófus öntettel készült tojásos krumplisaláta, IP-ben, alig idő alatt elkészítve - ancsa21


  1) A krumplit -héjasan!- illetve a tojásokat alaposan megmosni. Lehet, hogy a héjától kicsit csúnya lesz az eredmény, de mindazért, ami a héjából, meg közvetlenül alóla jön, azért viszont nagyon hálás lesz a szervezeted! Inkább arra hallgass, ne a szemedre ;-))


  2) IP-be önteni 1 dl vizet, beletenni a rácsot, beleönteni a nagyjából felkockázott krumplikat, tetejükre tenni a tojásokat, lefedni, majd megbökni a Steam gombot, s a kívánt időt beállítani. Ami ha jól emlékszem 6 perc* volt, majd jobbra el. Ennyi meló volt vele, és semmire nem kellett figyelni! Ez az én gépem :-)).


  Ez idő alatt el lehet készíteni az öntetet. Ami lehet a hütőből elővett mayo is, meg saját készítmény is. Ha mayo, akkor mehetsz tévézni is :-))


  Tofuból készített majonéz - ancsa21


  Már nem emlékszem a hozzávalókra, meg a mennyiségükre, mert mindig improvizálok, de hogy volt benne 2 kocka tofu, meg rendes adag joghurt, mustár, pici cukor, meg só, kb 2 evőkanál szezámpaszta (vagy mag), és 1 evőkanál oliva, 1 gerezd fokhagyma , meg kevés reszelt citromhéj, és kevés kurkuma meg aprított petrezselyem a szinek miatt, az biztos. Mindezt leturmixoltam kevés vízzel, és ízlelgetve addig tettem hozzá dolgokat, mígnem csettintettem, hogy ez az :-))


  A tojások meg? Pucolásuknál azok valóban kiugrottak a héjukból, pontban úgy, ahogy mások leírásában már olvashattam :-)) Ezek után rakottkrumpit, tojássalátát, kaszinótojást, stb, készteni egy álom lesz. Lehet, hogy a rakottkrumplit még én is kipróbálom. Nemsokára jön a kóbászutánpótlás ;-))


  --------------------


  * Namámost, ez a 7 perc valóban jól hangzik, és igaz is! De erre még rá kell számolni azt az időt, amíg a gép gőzre hergeli magát, jelen esetben kb 10 perc lehetett, meg a funkcióhoz ajánlott gőzkiengedési időt is.  Mennyiségtől függ, hogy mennyi iődre van szüksége míg gőznyomásra kél. Ha pl 5-6 liter levest főzől, akkor persze, hogy tovább tart e folyamat.


  Én ennél a főzésnél valahová el is kolbászoltam, így a gép magától engedte ki a gőzét, és ennek ellenére a tojások pont olyanra főttek meg, ahogy az a nagykönyvben előírva!


   

 7. 2015-08-18 07:22181344.

  Megint azzal a sajnálkozással kell kezdjem, hogy ez nem egy fizetett hírdetés. (Ki tudja miért, de senki  nem akar megdobni az örömömre szolgáló cuccok hírdetéséért... ;-))


  Instant Pot - kukta*:


  Nem csak ajánlani tudom, hanem szívből és még annál is jobban!!


  Ez a ketyere nem csak a legmodernebb kukta, legalábbis jelenleg, hanem valóban az egyik legjobb. És mivel árammal működik és minden utasítás beleépítve, így még azzal sem kell foglalkozni, hogy jajistenem, már megint ottfelejtettem a kuktát a gázon...


  Saját tapasztalat alapján mondom, hogy ha valami, akkor ez lehet a dolgozó családok jelenlegi egyik legjobb megoldása arra, hogy egészségesen főzzenek, a többihez képest elképesztően kevés időráfordítással olyan ételeket, amik ízben vernek minden más főzési módot. (Legalábbis azok közül, amiket én ismerek!! Ezt tessenek figyelembe venni :-)) Ha megtanultuk az ízesítést, meg a mennyiségeket, főleg a víz mennyiségét, akkor a még a legegyszerűbb ételek is olyan, de olyan ízt fognak szolgálni, hogy az egy csuda :-)) 


  Ami a legfontosabb, hogy ez nem csak kukta, hanem 7 különféle munkát tud még elvégezni, vagyis 1 a 7-ben:


  1) Magasnyomású főző 
  Nincs az vitamin, vagy bármi más, ami kiszabadulni tudna az ételből, mert ez a ketyere a 120 C fokos főzési hőmérséklet alatt keletkezett gőz nyomásának segítségével mindent visszanyom a fővő ételbe, illetve az ott lévő dolgokba. Még én is eszegetni kezdtem a húsételeket, mert még ezekből a tönkretett husokból is ki tudja hozni a maximális ízeket! S mivel a gőz nyomása nem engedi, hogy a víz lobogjon a főzési idő alatt, ezért se hús, se zöldség sem fő szét darabjaira. (Kivéve, ha túltolod az időmennyiséget ;-)) Ezért fontos, hogy milyen módszerrel engeded ki, vagy sem, a gőzt.


  2) Lassúfőző (crock pot)
  Nincs előttem semmiféle leírás, így csak fejből mondom, hogy ha jól emlékszem, akkor 8 órás főzési időre lehet beállítani. Mikoris kb 60-72 között főzi, vagyis, inkább lugozza az ételben fövőgető dolgokat úgy, hogy azokból is minden ott marad a végén. Ez is saját tapasztalat, mert én hosszú éveken keresztül alkalmaztam ezt a főzési módot.


  3) Rizs- és porridge főző
  20 éves távol-keleti, ezért rizzsel teli élettel mögöttem tudom állítani, hogy nincs az a rizsföző, amivel pl a barnarizst olyan finomra lehetne elkészíteni, mint ezzel a géppel. Pedig én nagy híve voltam a kerámia lassúfőző rizskészítésének is! A porridge meg... egy álom, komolyan mondom. Este bele minden, reggel lehet kebelezni.


  4) Pároló
  1-6 percig tart a párolási idő. Mindössze 1 dl vízzel az edény alján + a géphez tartozó rács segítségével a legkeményebb zöldségeket is úgy megpárolja, hogy azokat egyetlen csepp víz sem éri, és ha csak egyetlen perccel pároltuk tovább, hullanak szét darabjaikra. Saját tapasztalat. Ezt kell a leginkább kiszaszerolni, mert idáig én még mindent túlpároltam ;-))


  5) Dinsztel
  Mindent egyszerre lehet ezzel a géppel csinálni, kezdve a hagyma, fűszerek, stb dinsztelésénél. Itt viszont ügyelni kell arra, hogy elég magas hőmérsékleten teszi a dolgát. Ezért készíts mindent a kezed alá, majd ne hagyd egyetlen pillanatra sem magára, mert hamar képes odaégetni a hagymát pl.  Viszont ha ott állsz, és kevergeted, akkor töredék idő alatt dinsztel, s az eredmény pontban olyan jó lesz, mintha a hagyományos lassúbb módszerrel készítettek. Ez pl nagyon hasznos azoknak, akik nem ehetnek zsiradékkal készített ételeket, mert -kipróbáltam- vízzel is pontban ugyanúgy tud dinsztelni, mint kevés zsiradékon.


  Egyben ez a funkció az, amivel gyorsan előre lehet sütni a husokat, hogy majd később saját levükben főjenek tovább.


  6) Joghurt készítő
  Egy álom! Lehet közvetlen a főzőedényében is készíteni, de lehet nagyobb szájú üvegeket is használni. Nálam a maximális joghurt idáig 2 liter volt, de lehet akár 5 litert is egyszerre elkészíteni. Mivel én csak a növényi joghurtot bírom emészteni, ezért nekem kicsit tökölődni kell annak a mennyiségnek a megtalálásával, amivel keményállagú joghurtot tudok összehozni. Már egészen közel a megoldás. Búvom az internetet, és próbálgatok ;-)). Tetejébe a tehéntejet nem csak megfelelő hőmérsékleten tartja míg pöpec joghurt lesz belőle, hanem az érzékenyebbeknek előtte még 1-2 perces magashőmérsékletű hőkezeléssel még meg is töri azt a tejfehérjét, amivel az embereknek sok bajuk van.  Ezzel ugyan kitolódik a készítés ideje, de ennyit bőven megér az, hogy a szervezetnek nem kell a fehérje szétcincálásával kínlódnia.


  7) Melegen tart 
  Ha reggel / este beledobálsz mindent, akkor hazaérkezésed időpontjáig, vagy ébredésedig nem csak elkészíti az ételt, de melegen is tartja azt. Pontban azon a hőmérsékleten tartja, mikor már nem főzi az ételt, de nem engedi, hogy az, akár hosszabb állásidő miatt is romlásnak induljon. Na persze itt nem napokban kell gondolkodni, de ha jól emlékszem, akkor 8 órában igen :-))


  Sőt, van időkapcsolója is, így azt is meg lehet oldani, hogy nem lát azonnal főzéshez, hanem csak akkor, amikorra az neked a legkényelmesebb, hogy reggel / este minden frissiben elkészítve várjon benneteket. 


  Ezen kívül, van manuális kapcsolója is, amivel szabályozni lehet a főzési idő mennyiségét is. Ezért én pl nem 8 órát használok a növényi joghurt elkészítéséhez, hanem 12 órát állítok be, és máris megyek aludni :-)) 


  És mindez egyben, egyetlen nagyobb méretű edényként! Ha van még mellé egy jó turmixod, pláne egy konyhai robottal egybeépítve, ami szeletelni, reszelni és dagasztani is tud, akkor nincs az az étel, amit ezzel a két ketyerével ne tudnál elkészíteni, alig időráfordítással. 


  S bár van egy "okos" -smart- változata is az IP-knek, de én azt nem csak azért nem ajánlom, mert épp nemrégiben omlott össze annak az okos háttere, hanem tényleg úgy vagyok vele, hogy minél több informatika a háttérben, annál nagyobb és több a probléma lehetősége. Én ezért tudatosan választottam ezt, a kevésbé okos változatot :-))


  Az ára nem olcsó, de nem is kifizethetetlen. Csak arra vigyázzatok, hogy ha otthon nem lehetne esetleg megvenni, akkor ti NE Angliában vegyétek meg, mert ott orcátlanul drága! 


  -------------------


  * A recept oldalt állítottam be nektek. Kattints a kívánt ételtípusra, majd a lehulló menűből lehet választani. De ha a géppel kapcsolatos technikai részletek is érdekelnek, akkor kattints ide.


   

 8. 2015-08-18 06:09181343.

  Akkor jöjjön a "szivi, szüvi"ztem neked egyet :-)) Így tanultam meg a sous vide kiejtését :-DD


  Mikor valamikor jó régen először szembefutottam ezzel a főzési móddal, meg főleg annak a készüléknek az árával, ami szükséges  a szüvizéshez, hát csak legyintettem egyet, hogy a kajasznobék már megint elszórakoztatják magukat. Nem is érdekelt az egész dolog egészen két (vagy már akár három) nappal ezelőttig! Mikor is, keresgéltem valamiféle újdonságot a napi csirkefőzéshez is, meg a legújabb konyhai ketyeréhez is, a nagyon okos kuktámhoz, hogy nekem is meglegyen örömöm, és úgy szaladjak neki az aznapi főzésnek.


  Hogy milyen véletlennek volt köszönhető, azt nem tudom, de elsőre egy kacsamell sous vide receptbe bukkantam a kuktás receptek között. Ha nincs ott egy olyan kép, amitől a nyálképzésem azonnal beindul, akkor simán lapozok tovább, de így azonnal rácsaptam, és elolvastam minden olyat, amiből egy kukkot sem értettem... Majd mégegyszer elolvastam. Majd a problémát átadtam boldogulásra kedvenc férjemnek. Aki szintén csak oda lukadt ki, hogy itt megmagyarázzák ugyan, hogy miért lehetséges az IP kuktával sous vide módszerrel is főzni, de a hogyanja neki sem derült ki. A hosszú, csakazértisekkel teli sztori rövidre vágva, a végén találtam egy olyan oldalt, ahol ott virított egy végtelenül egyszerű megoldás az IP-hez is, meg a szüvizéshez is.


  Igenám, de mielőtt a sous vide-be belevágok, előbbre van az IP kukta... Vagyis, az az Instant Pot, amit vagy 4 héttel azután beszereztettem magamnak, miután megvettem egy újat a felrobbantottam helyett... Az itteni határ túloldalán élő menyem tesójáék elutaztak meglátogatni a gyerekeket Angliába, és mivel olyan kevés csomagot vittek magukkal, hogy csak néztem, eszembe is jutott, ezeknek simán beleférne egy IP csomag is keretükbe, ha lennének olyan szívesek...


  Voltak olyan szívesek :-)) Meg a férjem is, aki még csak szívrohamot sem kapott amiatt, hogy alig néhány héttel egy új beszerzése után ismét egy másik kuktára vágyom. Biztos látta rajtam, hogy annyira rámjött, hogy... majd a maga részéről reménytelennek minősítette az esetet. Így jutottam hozzá egy Instant Pot kuktához. Ami aztán néhány nappal ezelőtt elvezetett a sous vide módszerhez is.


  Végeredmény: El kell ismerjem, hogy a szüvi biza nem az ételsznobok módszere, hanem valóban nagyon is jó módszer! És aki még véletlen nem ismerné közületek, akkor most ő is ismerje meg. Az IP-t is, meg a szüvit is ;-))


   

 9. 2015-08-18 05:45181342.

  Hehe, saját farkamba haraptam :-DDD Nem, akkor is kívánok nagyon szép, és jó reggelt, Mindenkinek :-)) Meg kellemes nyarat, mert gondolom, mindannyian azzal vagytok elfoglalva. Én is élem a taxisofőrök és konyhai rabszolgák mindennapos nyári életét :-))


  Mivel kb 20 éve már nincs tinédzser az életünkben, ezért tökre elfelejtettem, hogy ezek a tinik szó szerint zabagépek. Mégha jány is az illető ;-)) Kb úgy zajlanak a mostani napjaink, hogy mikor éppen nem úton van a kínai pótunokafélénk, akkor megérkezik a suliból -ahová kivételesen nem én taxizom-, és már hallom is az ajtóból, hogy áááántiiii, egész nap a csirkédre gondoltam! Én meg rohanok, és már melegítem is az adagját :-DDD Becsületszavamra, ez majd minden nap, és szó szerint így történik.


  Most ismerkedik az európai ízekkel. Ha azt mondom, hogy ízlik neki, akkor nagyon messze vagyok még attól a látványtól is, amilyen hévvel és boldog arccal nyomja befelé a különféle csirkés kajákat. Meg a főzelékeket!! De leves az mindig kell. A kedvencétől, a savanyú káposztából készült korhelylevesből már a hideg is ráz, annyit eszünk belőle :-)) Aztán van még az áááánti, te vagy a legpróóóbb, ne menjünk étterembe, te sokkal jobban főzöl... Én meg nyelem örömmel a dícséretet, és rögvest töröm a fejem, hogy mi módra lehet még csirkét elkészíteni :-DD  Szerencsére már vannak nagy kedvencei, ezért úgy könnyebb, hogy ántiii, megint a fokhagymával és vajjal sültet kérem :-DD A lecsós csirkepörkölt is nagy kedvenc lett, de a legújabb szjuperkedvence a szüvizett csirkemell. Most ez megy éjjel (szó szerint :-)) és nappal is. Ez, valóban annyira jó dolog, hogy még engem is levett a lábamról, és ettem belőle! Pedig én tényleg ránézni sem tudok a csirkemellre, annyira ehetetlennek találom. Na, ha ez így előjött, akkor a szüvizéssel fogom kezdeni az ötletátadásokat.


  Ha meg éppen nem taxizom a hölgyet a különféle esti óráira, vagy éppen nem főzök, akkor én is tanítom a leányzót. Arra, amit előtte való nap megtanultam :-DD Legújabban az enyém a kémia, gazdaságtan és biológia, kedvenc férjem felelős az angolért (naná :-)), meg a fizikáért és a könyvelési alapokért. Írtó érdekes élményekben van részem, pl határozottan szerelembe hullottam a Mengyelejev táblázattal, pedig de sok bajom volt vele anno :-DD Hála az égnek a matek nagyon megy a jánynak, így azzal bajunk nincs.  Azért kaptuk a nyakunba az okítást is, mert néhány hónappal ezelőtt úgy felhúztuk két hét alatt néhány tantárgyból a vizsgájára, hogy az osztály vége felől felmászott az osztály harmadik legjobbja helyére. S mindez csak azért, mert mindenféle nagyon egyszerű, hétköznapi szinten érthető példán keresztül tanítottuk meg érteni a anyagot. Meg gondolkodni arról. (Mindez nagy meglepetés számomra, mert az itteni egyik legjobb suliba jár. Mindenesetre ez az egész történet kiváltott belőlem néhány erőteljesebb gondolatot az oktatással kapcsolatban...)


  Mindemellé, még jól táncol és énekel is -imádja a színpadi szereplést-, ezért sokat viszi a sulija különféle fellépésekre, vagy éppen iskolaközi versenyekre. Sőt, a tőle fiatalabbakat még okítjai is, kínai népitáncra. Sokat dolgoznak a mai gyerekek. Mármint a kínai mai gyerekek, mert a maláj gyerekekre még akkor sem tudom ugyanezt ráfogni, ha még oly nagyon is kedvelem őket ;-))


   


   


   

 10. 2015-08-05 08:18181341.

  Kajákkal majd később jövök. Meg amúgy sem tudnék sokat mutatni. Helyette viszont hoztam egy óriási ötletet! Amire mostanában nincs szükségetek, de télen nagyon sokat segíthet abban, hogy mindig legyen kéznél zöld petrezselyem, s ne kerüljön őrült összegbe.


  Itt állandóan dobálom ki a hütőben megfonnyadt petrezselymek tömegét. Ennek oka az is, hogy előre összefűznek egy akkora adagot, amit csak az éttermek tudnának felhasználni. De azok 99%-a egyáltalán nem használja őket, így a fene se érti annak  a két boltnak a filozófiáját, ahol egyáltalán kapni lehet. Akkora adag amit venni lehet sok egy átlag háztartásba, viszont a hűtőben napok alatt megfonnyad, majd dobhatom ki, és vehetem az újabb adagot.


  Pont ezért örültem meg nagyon annak az ötletnek, amit az interneten találtam. Sajna nem emlékszem, hogy hol. A lényege az, hogy a megvett zöld petrezselyem végéből vágjátok le le egy csipetnyit, majd tegyétek egy kevés vízzel feltöltött kisüvegbe, csomagoljátok be az egészet egy nejlonzacsiba, és úgy be a hűtőbe. Majd hetenként egyszer, esetleg kétszer, vágjatok le a végéből egy kis darabot, majd újracsomagolva mehet vissza a hűtőbe.


  Ez az adag ami a képen van 4 hete ücsörgött ott, és még mindig ilyen jó állapotban volt, pedig én míg el nem utaztunk, csak hetente egyszer vágtam vissza. Utána meg vagy három hétig egyáltalan nem. S bár még nem néztem meg, de most már 2 hónapja van ugyanaz az adag a hűtőben, és ahogy a zacsin átsejlik, még mindig jó állapotban. Egyszóval, szuper az ötlet, és üzemel is :-))


  -----------------------


  A friss bazsalikomot a héten fogom tesztelni. Szívből remélem, hogy az is üzemelni fog, mert azt tetejébe még aranyáron is mérik. Azt meg már rég feladtam, hogy mi megtermelhessük. Uuuutál minket a bazsalikom :-DD


   

 11. 2015-08-05 07:50181340.

  Zsumika, el nem tudod képzelni, hogy mennyire veled vagyok véleményeddel! Nem nehéz, ugyanúgy gondolkodom, mint te :-))


  Nem csak magával az egészségre hajazó étkezéssel kapcsolatban, de még az edényekkel kapcsolatban is. Én is azt vallom, hogy az újonnan házasulandók legnagyobb gondja az kellene legyen, hogy ha nincs elegendő rávalójuk, akkor vágják bele magukat egy  olyan adósságba, ami azonnal megtérül. Mert ahol egészséget lehet bebiztosítani, akár kölcsön felvételével is, ott azonnal megtérül az a befektetés. Ezen nem gondolkodni kell, hanem azt eldönteni, hogy mi legyen az az első 1-2 edény, vagy esetleg más, a szabadidejüket megteremtő konyhai ketyere, amibe elsőre bele tudnak vágni. Aztán a hogy erősödnek anyagilag, úgy jöhet a többi is.  Tapasztalatom szerint nagyon kevés, csak éppen határozottan jóminőségű dologra van szükségünk. Ahogy elnézem a mostani főzéseimet, egy olyan elektromos kukta/lassúfőző ketyerével, amit én is használok, meg néhány, az ételek tápértékét bebiztosító edényre van szükség -nálunk összesen 4 db-, meg egy olyan ketyerére, ami dagaszt, őröl, meg szeletel is, és slussz, semmi másra nem lesz szüksége. Akinek meg fussa olyan luxusra, mint pl a Thermomix, az már csak ráadás, de a fenti kombináció mellett teljesen szükségtelen. Saját tapasztalat :-)) Nekem is csak azért kellett, hogy a fájós ujjaim kiváltsa, s ha szükség úgy hozná, akkor a férjem is tudjon főzni. Amitől azért az ég kíméljen meg minket :-DD


  Vetted észre, ahogy valóban finom ételt előállítő eszközeink vannak kéznél, s amik emellé még jóval több szabadidőt is biztosítanak, mint bármelyik másik társuk, ott a kedv is hamar megjön ahhoz, hogy egyre újabb, és egyre jobb, tápértékben gazdag, finom ételt készítsen az ember? Pedig ez tényleg így van. Itt is érvényes az a mondás, hogy pocsék dolgokkal csak pocsék dolgokat lehet összehozni.


  Azon meg jókat tudok vidulni, mikor látom a családokat a legjobb minőségű benzint beszerezni, hogy a kocsijukat minél tovább tudják jó karban tartani, addig képesek minden szemetet magukba tömni, és eszükbe sem jut, hogy a szervezetük messze fontosabb, mint az autójuk. S ezért, annak még a kocsinál is jobban arra van szüksége, hogy olyanokat adagoljanak bele, amelyik hosszú távon tudja jó karban tartani.


  Célközösség megválasztása. Ez is érdekes egy dolog. Mikor annyi minden pocsék dologra képesek az emberek, valóban őrült összegeket kidobálni, akkor nem csak összerezzennek, hanem világgá is szaladnak egy-egy, valóban és bizonyítottan a segítségükre lévő, az életüket szó szerint megsegítő, tetejébe szabadidejüket is rendesen megnövelő konyhai ketyere beszerzésének árától. Még akkor is, ha elsőre valóban ijesztő az ilyen dolgoknak az ára, akkor is olyan a hosszútávú a hasznuk, hogy azt nem lehet semmi mással összevetni.


  Nem lenne se a kenyérrel, meg egyáltalán, se az összes glutént tartalmazó étellel sem semmi baj, ha azt a profit érdekek miatt nem nemesítették volna halálra. Itt szó szerint kell értelmezni, hogy sokak halálára... Nem tudom mióta esszük kenyereinket, de hogy azokkal az elmúlt néhány évtizedig semmi baj nem volt, az biztos. Ugyanez a helyzet a tönkretett tehéntejjel is. Bár ennek valódi hasznáról akár komoly vitát is lehet nyitni, de akkor is az van, hogy hosszú évszázadokon keresztül nem sok baja akadt vele a fogyasztóinak. Igaz, a régiek csak keveset fogyasztottak belőle, és annak zömét is csak erjesztve. Kefír, joghurt, stb.


  Most is csak azért kell biztatni azokat, akiknek még nincs bajuk a kenyérrel, tejjel, meg a termékeivel, hogy csak módjával éljenek a jelenlegi gabonákból, tehéntejből, vagy éppen az azzal készített ételekkel (amiket ennek hívni nevetséges), vagy esetleg egyáltalán ne fogyasszák azokat, mert csak idő, meg a szervezetük ellenálló képességének kérdése, hogy mikor betegszik meg az is, akinek eddig semmi baja nem volt. Egészen elképesztő éveket élünk mostanában.


  ----------------------


  Nagyon köszönöm jókívánságodat, biztosra veheted, hogy eljutott hozzám, mert nagyon jól éreztük magunkat :-)) Igazából Japánba igyekeztünk volna, de egy fontos apróság jött közbe, ami miatt valószínűleg év végén Angliába reppenünk, és emiatt kihúztuk a borsosan drága Japán utat. Ha beletartozik az életünkbe, majd eljutunk oda is. Ha meg nem,  akkor kimaradt :-))


   


   

  2015-07-08  13:44
  Zsumi45 (181333)
  előzmény:
 12. 2015-08-05 07:13181339.

  Jajj... ne is emlékeztess az állatokra. Az óriás pókunk még indulás előtt meghalta magát. Azóta van egy másik, ugyanabban a klotyóban. Valami mágnesként húzza ezeket oda. Ez utóbbi még életben volt minap, annak ellenére is, hogy három lábát is elveszítette. Habár, az utóbbi napokban egyszer sem láttuk. Lehet, hogy az utolsó lábát elveszítve éhenhalt valahol...


  De van helyette a mesterháló melletti fürdőben (tényleg mesterhálónak hívják :-)) egy csótány család. Eddig csak a baromi méretű, szerintem hím mászkált ott. Amit már rég agyoncsaptam volna, ha nincs olyan férjem, aki szerint állatot csak akkor ölünk, ha az életünkre tör... Bár be tudnám bizonyítani, hogy az éjszaka közepén előbukkanó iszonyat méretű csótány is tud szívhalált okozni, de eddig megkíméltem életét. Az erkélyre kisepertem már, de ez olyan, hogy visszajön. Már megkértem, hogy engem hagyjon békén, mert egyszer véletlen hozzávágom a papucsom, aztán nézhet az üvegesre vált szemén kifelé.


  Szóval engem már békén hagy, de tényleg :-)) Cserébe viszont beszerzett egy feleséget, és minap láttam egy csótány gyereket is masírozni... Na, ezt azonnal kisepertem, remélvén a szaporodási láncot megszakítani. Meglátjuk ki nyert a végén.


  De volt még valóban gyomorforgató más állatélményem is. A minap épp a mesterhaló mesterfürdőjének klotyójából jövök kifelé, mikor is az egyik macskánk, mint a rajzfilmekben, kidugta a fejét a fürdő végében lévő kádból és körbenézett, hogy ki is zavarta meg álmában. Annyira aranyos volt, hogy szívből nevettem a látványán. Egész addig, míg oda nem értem, hogy megsimogassam a buksiját. Akkor láttam, hogy egy döglött patkánnyal van együtt, és már csócsálni is kezdte... Gyomorrengés visszafogva. Lerohantam beszerezni a legfontosabb eszközöket. Vissza, egyik kézben nejlonzacsi, őrült mennyiségű papirral, másik kézzel kihalásztam a macskát, amelyik nem akarta hagyni a zsákmányát. Nem részletezem, ez mégis egy főzős fórum... de sikerült a problémát megoldani, és az elhúnyt a kukában landolt. A macska meg nem tudom hol, de előtte hátsón illettem egy kicsit.


  Ilyenek után már szemem is csak akkor rezdült, mikor a kínai jány jelentette, hogy a lépcsőház ablaka alatt lévő banánlevélen egy nagyon hosszúra nőtt kígyó mereszti magát, és próbál a háztető végébe feljutni valahogy. Azt hittem hülyül. De nem. Tényleg ott tekergette magát. Nem tudom pontosan milyen hosszú lehetett, de hogy volt kb 1,3-1,5 méter, arra (kígyó)mérget vennék. Cserébe viszont határozottan karcsú volt. Hogy aztán ez az a nagyon mérgező zöld fajta, amitől még a helyiek is nagyon félnek, azt nem tudom, de a leírásuk alapján nagyon hasonlít arra. Mindenesetre néhány perc múlva eltűnt, így már csak attól kell tartani, hogy mikor bukkan elő a padlásról, és vajon melyik szobában teszi tiszteletét...


  Ha most azt mondom, hogy baromian elegem lett az őserdei lakókból, akkor messze vagyok még attól, amit érzek. És akkor ott vannak még a majmok, amik bejönni már nem tudnak, de valószínűleg emiatti mérgükben rendszeresen kiborítják a kukát. És ha Geselle nincs kéznél, akkor mondom a magamét, de megyek és takarítom a lejárót utánuk. Ahol, mire észreveszem a dolgokat, addigra a szétdobált kajáknak, meg a trópusi nap hevének köszönhetően a randa csípős fájást okozó tűzhangyák seregei élvezik az ingyen kaját, és nem tűrik, hogy ebben megzavarják őket. Ha meg igen, akkor harapnak. Én meg sziszegek és szitkozódom, mert az tényleg fájdalmas. A szúnyogok viszont este támadnak... amikre a minden mögött megbúvó gekkók is előjönnek. Őket viszont nagyon kedvelem. Kivéve mikor rámesnek, és a puha testükkel végigszaladnak rajtam, ahol éppen menekülési utat sejtenek… De még mielőtt végleg kitörne rajtam a sikítófrász, leugranak, és farkukat maguk után hagyva rohannak valódi fedezéket keresni. Mondtam már, hogy szép az élet a trópusokon? :-DDD


  ---------------------


   


  A kelgyót megmutatom, a többi látványától megkíméllek benneteket ;-))


   

  2015-07-08  09:51
  galile (181330)
  előzmény:
 13. 2015-08-05 06:25181338.

  Galile lelkem, próbáld majd ki a kölest, mint levesbetétet. Nekem nagyon bejött. S mint látható, a vendéglánynak még annál is jobban :-)) Telít, sűrít és állítólag még egészséges is. Sőt határozottan jó is. Ami ritka nagy kivétel, mert ami nagyon jó, az vagy hízlal, vagy erkölcstelen -ahogy az angolok mondják ;-DD


  Még nem csináltam meg, de napirendben van, hogy barnarizst, kölest és mandulát lisztté "aprítok", őrlök -a keverék arányt majd kisasolom a netről-, majd ezt fogom ételsűrítőnek használni. Köles nélkül ez már nagyon bevált. Szerintem azzal még jobb lesz, mert a köles még selymesebbre tudja sűríteni az ételt.


  Nem értek hozzá, de úgy néz ki, hogy az egres a homokos területeket szereti. Legalábbis állandóan rogyásig terem a homokos területen élő ismerőseinknél. Nézz utána, hátha egy kis homokos lazítással megmaradna nálatok. Én egyébként ránézni sem tudok, mert már a látványától is 2 liter nyál lesz a számban :-DD Még akkor is, ha tudom, hogy az az adag éppen édes lenne.


  Csatlakozom Zsumihoz, szerinem is azzal tudod a legtöbbet a gyerekeidnek adni, hogy megtanítod őket egyrészt az egészséges étkezésre, meg főleg arra, hogy élvezzék az ételek saját ízeit, s így ne ronthassa el, meg meg, őket a 'tudományos precízséggel és tudással' összehozott labor-ételek. Amik arra jók, hogy nyereséget hozzanak a kitalálójának meg a gyártójának,  no meg arra, hogy bebiztosítse a gyógyszeripar bevételét is.


  Éppen most olvasom egy amerikai újságíró nyomkereső, vagyis ételösszetevő- és elkészítésüket kikutató újságíró könyvét. Hát valami borzalom, amiket kinyomozott, és bizonyítani is tud. Még csak az elején vagyok, de később fogok belőle idézgetni, legyen csak mindenki tisztában azzal, hogy mit is nyom magába, mikor betér egy-egy gyorsétterembe.


  De jó ötletet adtál ezzel a kuktában készített fokhagymás krumplival!! Máris beindult a fantáziám, és a napokban meg is csinálom azt az indiai krumplikockásat, amit nagyon szeretek. A többiek meg ehetik, mást nem kapnak. Legfeljebb mellé még fokhagymás joghurtban föredőző uborkát ;-))


  Én közben, még az eddigieknél is jobban beleszerelmeskedtem az elektromos kuktámba :-)) Már nem csak naponta használom, de már többször is. Ma annak lesz például napja, hogy kipróbálom benne a tojásfőzést. Állítólag a kuktában is lehet lágytojást is, meg főtt is készíteni. Sőt, az ilyen tojások maguktól kiugranak a héjukból :-)) A hétvégére meg olyan sült oldalast gondoltam ki -meglepi a jánynak-, amit először kuktában majdnem készre főzök, majd megkapja az sk készített bbq bevonatát, és máris mehet a sütőbe, hogy ott összeérjen az kencéjével. Eddig mindenhol azt olvastam, hogy eszméletlen finom lesz. Möglátjuk. Tesztelés után jelenti fogom az eredményt.


  Tökfőzelék. Tegnap ezt kapta ebédre a leányzó. Lehet, hogy ennek volt oka,  hogy este a nagyijánál landolt, ahová minket is meghívtak egy vacsorára? :-DD Na, majd ha hazajön, kikérdezem.


  ---------------------


  Élvezik a gyerekek a nyarat? Ilyenkor szoktak lovagolni is? Istenem, de jó nekik :-)) 


   

  2015-07-09  09:28
  galile (181336)
  előzmény:
 14. 2015-08-05 06:02181337.

  Szia Mindenki :-))


  Én is előkeveredek. Azért senki ne higgye, hogy ilyen sokáig nyaraltuk magunkat, mert közel két hete már itthon vagyunk. Csak rögvest ajándékba kaptunk egy tinédzser kínai lányt, akivel akadnak dolgok. Egyáltalán nem rosszak, de most vele töltjük az időnket :-))


  Kajáról nem tudok majd sokat mesélni, mert egyrészt ahol éppen landulunk, ott mindig a kedvenceimet eszem. Most is, a pho-t. Reggelire, vacsorára. Ebéd nuku, akkor mászkálás van. Annyit ettem belőle, hogy a végére rendesen meg is untam. Ami nálam azért nagy szó ám ;-))


  Mióta itthon vagyunk, most meg sárgarizs (köles) levest, meg az azzal kiegészített savanyúkáposztás korhely levest ettünk. Minden nap... Hol egyiket, hol másikat. Reggelire, vacsorára biztosan. De ha itthon volt a lehányzó, akkor ebédre is... Annyira ízlenek ezek a levesek a kínai leányzónak, hogy másnapra is ugyanazeket kéri. Namármost, én imádom a kölest is, hát még a korhely levest, de ha még én is fellázadtam ellenük, akkor el tudjátok képzelni mi mennyiséget tudtunk le az utóbbi időben :-DD


  Gondoltam, hogy mesélek majd ittis egy kicsit, de annyira időhiányos lettem, hogy kitaláltam, helyette egyszerűen bemásolom majd azt, amit az otthoni barátosnémnak írtam. 


   

 15. 2015-07-09 09:28181336.

  A csicsókával pont így jártam....semilyen formában sem szeretem a gyakorlatban, noha elméletileg egy nagyon klassz zöldségféle...:))


  Köles egyedül a kölesfasírtba jött be, a zabpelyhet, ,magokat nagyon szeretjük!


  Egres az én kedvencem is, de már nem is próbálok venni, -kivétel, ha szép sárga színűt látok valahol véletlenül- ha bokorral találkozok, lelkesen eszegetek. Ideköltözésünk után minden évben ültettem egyet-kettőt, de nem maradtak meg sajnos. Anyuéknál sem. :( Mamáéknál voltak hatalmas bokrok, apróbb szemű gyümölcsökkel, de vagy ellenállóbbak voltak, vagy mivel a szőlőtőkék között jöttek elő, megfelelő időben lettek permetezve...


  A házi szilvás gombóccal már nagyon adós vagyok a családnak, de most túl sok a feladat, meg csak újkrumplim van itthon, így max. valami gyors desszert fog készülni...Főtt maradt tegnapról, a hús kicsit kevés, így nyulat rántok hozzá. (Éjszaka kiszöktek, egyiket túlságosan megdögönyözték a kutyák, így lett rántani való hús mára...)


   

  2015-07-08  14:09
  Zsumi45 (181334)
  előzmény:
 16. 2015-07-08 14:20181335.

  Leggyorsabbnak a mediterrán lecsót találom- mert nagyon szeretem is!


  Előre megtisztítok, felaprítok mindent, seperc alatt a fedeles serpenyőben elkészül. Arányok ízlés szerint.


  Ha nem kell vigyázni a vonalakra, kevés kolozsvári, v. füstölt szalonna az alap, amit kicsit lepirítok,( fölös zsír leöntve) rá a durvára vágott vöröshagyma, kis fokhagyma, s fedő alatt dinsztelem.Hamarosan rá a különféle színű paprikák, cukkini, padlizsán( vagy tök), és a cikkekre vágott paradicsom.( ha nem szeretik benne a héját, leforrázás után lehúzom). Magamnak mást nem is teszek bel, picit sózom, ha nincs szalonna benne. 


  Gyerekeknek gazdagítom: rizs, kolbász, tojás hozzáadásával.


  Jó étvágyat!

  2015-07-08  13:37
  Jordán Petra (181332)
  előzmény:
 17. 2015-07-08 14:09181334.

  Én meg a gyermekeidhez, családodhoz gratulálok szeretettel!


  Tudom, hogy sokat kell tenni a saját kert, gazdaság fenntartásához, de ezzel tudsz legtöbbet tenni értük.


  Jó, hogy beszélünk ezekről a dolgokról, lendületet ad nekem is, hogy folytassam a "népem" szoktatását a sok menzai és tömeg-gyors-kaják ellenére. Tegnap épp magokból vásároltam be jócskán a sokféle zöldség mellett. (cékla, újabb adag kovászolni való uborka és káposzta, s.répa, cukkini, padlizsán). Kacérkodtam a batátával is, de most nem fért a keretbe. Fel kellene kutatni a balástyai termelőket, hátha olcsóbban lehetne beszerezni közvetlenül tőlük.


  Jut eszembe, az egyetlen a csicsóka, amitől idegenkedem, nyersen kóstoltam, s nagyon megcsavarta a bennsőmet. Esetleg sütve kipróbálhatnám.


  Kölest is vettem, eddig nem volt túl sikeres a kísérletem, nem szántam elég időt a lassú főzésére. Majd a kolozsvári rakott káposztába szánom.


  Bevallom, évente 1x saját "pödrésű" szilvás gombóc  is terítékre kerül. Nem volt túl szerencsés időzítés 36 darabot, 36 fokban előállítani, de sok puszit kaptam érte.


  Egyébként legtöbb süteményem gyümölcsös, diós, vagy más magokkal dúsított. Most a meggyes pitém kapott prézli helyett dióval összedarált zabpelyhet a meggy alá. (receptje az almás pitéhez hasonló).


  Egres vásárlásom 600 Ft/kg mellett nem volt szerencsés, annyira savanyú, hogy szinte mar. Tőről szemeztem a rokonomnál finomat, azért kívántam meg a piacon.


  No, lassú nagyon a gépem, elküldöm, mielőtt elszáll.


  Üdv. és viharmentes lehűlést mindenfelé!


   


   

  2015-07-08  09:31
  galile (181328)
  előzmény:
 18. 2015-07-08 13:44181333.

  Ezen vagyok, Ancsám! Diétára egyelőre nincs szükségünk, de nem is lesz, ha az alapelvekhez tudjuk magunkat tartani.


  A testsúly megőrzése is biztosított, ha csökkentéshez nem is elég. Magam jó 10 éve léptem a tudatosan étkezők és egészségesebb  módon készítők táborába. Azóta volt ugyan fogyásom-lelki és fizikai terheléses okokból- de azt sajnos vissza szedtem, kényszerű mozgáshiány miatt. Viszont egészséges vagyok!


  A főzés-sütés eszköze nálam a sokat szidott márkás, "nagyondrága" nemesacél edényzet. Nyugdíj mellett 3 évig ugyanis árultam, ételkóstolós bemutatókon. Keresetemet visszaforgattam, s ma az unokáim háztartását is várja néhány darab. A cég rossz hírét azoknak a munkatársaknak köszönheti, akik a termék igazi értékeit maguk sem ismerik, bemutatni sem tudják, s rosszul választják meg a célközönséget.


  Meggyőződésem, hogy 3-4 alap darabbal, helyes használattal megéri az árát. Valóban sokkal értékesebb és ízletesebb  étel, sokkal gyorsabban és olcsóbban állítható elő és elnyűhetetlen. Közel 10 év után is olyan, mint új korában, napi használattal, persze vigyázok is rá. Méretét a család létszámához lehet választani, kukta és sütőtál is van. Öblösekben párolunk, gőzölünk, s nem öntünk el semmi főzővizet.-( Természetesen minden elkészíthető hagyományos módon, ízben és recepttel, de akkor minek a "drágaság"?)


  A táplálék összetétel. Mint mondtam, mindenevők vagyunk, de napok eltelnek, hogy egy falat kenyeret sem, de ha igen, max: 5-10 dg/ fő/nap. Köretben lisztes, krumpli v. rizs csak az adag fele, mellette ugyanannyi zöldség, de inkább az egész. Gyümölcs és saláta féle korlátlan. Hozzáadott cukor alig, magamnak inkább nem. Gyerekek kicsit igénylik :) 


  Tejtermék a természetesen savanyított, hús vegyesen, de sosem több 10 dg/fő/nap, s az is "tiszta", lehetőleg nem gyárilag feldolgozott.


   


  Ennyit tudok "hozzád tenni"  Ancsa. Kellemes utat, kikapcsolódást, pihenést! Várunk vissza!

  2015-07-07  13:10
  ancsa21 (181327)
  előzmény:
 19. 2015-07-08 13:37181332.

  Valami gyorsat, mert ebben a melegben alapból ki lehet dőlni, nemhogy még a forró tűzhely is rátegyen....

 20. 2015-07-08 10:13181331.

  Közben jövök megyek, mert de. gépnél kell dolgoznom, de közben igazítok egyet-egyet az ebédhez, eszembe jutott, hogy ami még nekem -a kuktán kívül- nagy segítség, az a robotgéppel összevágott és olajjal felöntött hagyma, mivel szinte minden ételhez kell, így ha egyszerre elkészítem a heti adagot, az ebédek gyorsabban készülnek..


  Meg ha már praktikák, pár napja a pizzatésztát a krumpli főzővizéből gyúrtam be a szokásos módon (víz, élesztő,só, olívaolaj, liszt, egy napig min. a hűtőben pihen.) Kőlapon sütöttem 250 fokon, a tökéletesnél is finomabb lett, hólyagosan ropogós, mégis puha, érdemes a lisztevőknek kipróbálni!

  2015-07-08  09:51
  galile (181330)
  előzmény:
 21. 2015-07-08 09:51181330.

  A pók...ááá...a nagyobb példányoktól (erre  szerencsére tenyérnyiek nincsenek), szívem szerint világgá futnék, de ha gyerek van a közelben, kénytelen vagyok nyugalmat mutatva leszámolni velük. Utoljára Lili lányom osztálykirándulásán kaptam el egy igen testes példányt egy üveggel...


  A sok zöldséggel egyetértek, a liszttel -igaz tönköly-,  tejjel-laktózmentes-, krumplival még nem készültem fel a szakításra, azt hiszem amíg nincs belőle probléma, nem is fogom tudni rávenni magam...


  Mai menü zöldbab leves, borsó -családnak- és tökfőzelék-nekem-, csirkemell grillezve, és hát csak halkan, szégyenlősen írom le, hogy a fánktészta is keleget...

  2015-07-07  13:10
  ancsa21 (181327)
  előzmény:
 22. 2015-07-08 09:43181329.

  Szia,


   


  igen a gyerekek megjöttek, zajlik az élet meg a nyár -hogy is gondoltam, hogy pihenés lesz, munkával, kerttel, állatokkal, csavargásokkal telitűzdelve...de azért jó..:)))


  Kukta és a krumpli,- a mi kedvencünk a kuktás krumpli, de nem sült, se nem főtt. Vhagyma pirít olajon(elhagyható), krumplikockák szintén átpirít, aztán fél pohár vízzel felöntöm,só, felforralom, lekapcsolom, mire kiszuszogja magát, kész is.  Petrezselymes krumpli  ugyanez, csak ha kinyitom, a forró krumplira vajat dobok és friss petrezselymet.


  Sült krumplihoz a kukta az eddigi tapasztalataim alapján csak előfőzésre jó. Kedvenc sütögetős változat, hogy egészben előfőzőm a krumplikat, félbevágom, fűszerezem, egy darabka vajjal és vhagymával alufóliába csomagolom és mehet a parázsba.


  A sült krumplit sütőben szoktam készíteni, ha olajban sütöm, akkor is érdemes előtte egészben megsütni az egész szemeket. (Mivel igazán így a finom, ez meg elég macerás, ezért szoktam át a zacskós hasábkrumplira......amelyikben nincs adalékanyag, az egész jó...Azért vannak időszakok, amikor eszembe jut, hogy a kenyérsütéskor bedobáljam a becsomagolt krumplikat..)

  2015-07-07  12:06
  ancsa21 (181321)
  előzmény:
 23. 2015-07-08 09:31181328.

  Szia,


   


  gratulálok az unokáidhoz! Csak nyugodtan. :))


  Kovászos uborka, tökfőzelék, menta, citromfű, mint az én konyhám. :))


  Lecsót, rakott káposztát a francoskáim nem eszik, büntetésből múlt héten főzeléken tartottam őket... (Azért kerestem a nekik is jóleső ízeket..)


   

  2015-07-01  12:03
  Zsumi45 (181313)
  előzmény:
 24. 2015-07-07 13:10181327.

  Jajjajajaj, dehogy búcsú! A lényeget meg kell még osztanom veletek!


  Számít, hogy mit eszünk? Miazhogy!! Nagyon is!! Ismét van rá bizonyítékom :-))


  Aki régről olvas, az tudja, hogy a tök sovány, a közelmúltig sportoló férjemnél évekkel ezelőtt kiderült, hogy magas a koleszterinje. Hogy nem a kajától, az biztos. Vegetáriánus volt az elmúlt 30 évben, nagy néha a tenger gyümölcseivel kiegészítve. (Utóbbira brrrr a részemről...) Maradt az, hogy akkor genetikai alapon. Az első gyógyszerrel sikerült a szintet annyira lehúzni, hogy már egy éve csak a minimumnak is a felét szedi, s így szokott olyan 4.4 - 4.6 körül lenni a koleszterinje.


  Kérdeztem anno a dokiját, hogy tudok-é kajával segíteni rajta. Mondta, hogy nem, mert max 2-3 %-t lehetne azzal lehúzni, és cserébe pocsék dolgokon kell éljen. Ebben maradtunk.


  Viszont, kb 2,5 - 3 hónappal ezelőtt elkeveredtem az u.n. növényalapú ételekhez. Először kíváncsiságból (a különféle ételallergiáim miatt), de a végén saját örömömre csináltam a különféle helyeken ellesett ételeket. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy annyi növényt kell egy kajába belesrófolni, amennyit csak tud az ember :-)) Nagyon kevés gabonafélével.  Nálunk ez főleg barnarizst jelent, illetve kölest. Nagy néha még kasha-t is, de az itt eszméletlen drága, és csak néha kapni. S mivel egyre jobban ízlettek ezek a kaják, nekem, ezért kedvenc férjem is ezeken élt.


  Kb 1,5 héttel ezelőtt volt az esedékes vérvizsgálata. Kiderült,hogy a koleszterinje óriásit zuhant. 4.5-ről 3.6-ra. A cukorszintje, bár az is a határon belül volt, de az is 1 egész egységet esett vissza. Meg még két fontos dolog lett messze jobb, mint az átlag, csak már elfelejtettem, hogy micsodák. (Igaz, cserébe meg kiderült, hogy kicsi probléma van a májával. Ezért most az azt gyógyító ételeket esszük :-))


  Egy biztos, semmi más változás nem volt, nem történt az elmúlt hónapokban azon kívül, hogy ráálltunk a növényi alapú ételekre. Ezért megegyeztünk a dokival, hogy ez a kiemelkedő javulás bizony a zöldségalapú (plant based) kajáknak lesz köszönhető.


  Szóval, csak bíztatni szeretnék mindenkit,  hogy arccal, főleg a párolt, illetve főtt zöldségek, meg a a napi rendszerességgel fogyasztott nyers gyümölcsök felé. Ebből nem kell sok, de naponta egyetek meg legalább 1 db almát. Mindezt egészítsetek ki naponta legalább 1 zöldturmixszal is. (Remélem így kell írni...) Vegyétek nagyon vissza a lisztes termékeket (ha teljesen elhagyjátok sem baj, sőt!) és ugyanez a tejjel is. Aztán a többit bízzátok a szervezetekre. Én már bizonyítottan tudom, hogy meg fogja hálálni :-))


  ------------------------


  U.i. Állítólag fogyaszt is ez az étekrend. Ezt sajna nem tudom  bizonyítani :-DD


   

 25. 2015-07-07 12:40181326.

  És végül a mai.... baromian nem akart vendégünk.  Akkora mint egy kinyújtott tenyér. Jelenleg a klotyóban van bezárva. Majd be kell szerezni valakit, aki be is mer menni, és kitessékelni őkelmét. 


  ----------------------


  Addig is legyetek nagyon boldogok, egyétek magatokat egészségesre, és örüljetek, hogy nincs ekkora pókotok ;-)) Kb 3 hét múlva leszek. Kellemes nyarat mindenkinek!   

 26. 2015-07-07 12:35181325.

  Ez meg a mai ebédünk volt.


  Kuktában főtt édeskrumpli, szezámöntettel, feketebabbal és bazsalikomos paradicsommal


  Csak azért említettem a kuktát, mert hihetetlen finomra főzte, vagyis inkább párolta az édeskrumplikat. Pedig azok különfélék voltak ízre, színre, de főleg alkatra. És mégis, mindegyik egyformán átpárolódott az utolsó sejtjéig. Azt hiszem kiderült mostanra, hogy mennyire kedvemre van ez az új jószág :-DD


  Szezámöntet: Joghurt, szemmag, oliva, só, zöldcitrom. Zzzz. A többit mindenki ismeri ;-))


   

 27. 2015-07-07 12:29181324.

  Upsz, ez lemaradt. De ezt nem én csináltam, csak megmutatom, hátha egyrészt ötletet ad valakinek, másrészt meg, hogy hála az égnek már ilyet is lehet kapni. A germ an üzletben :-)) Vegán töltött szőllőlevél, lábon érett paradicsommal :-))


   

 28. 2015-07-07 12:25181323.

  Buddha tál, kölessel és curryvel párolt zöldségekkel


  Csak áldani tudom azt az angol nőt, akinek ötletét átvettem a köles főzéséhez. Szárazon, kevergetve piríts meg 1 csésze kölest, míg kellemes illatot áraszt. A végén szórd meg sóval, vagy bármi más fűszerrel, amivel ízesíteni akarod. Ekkor adj hozzá 2.5 csésze, előre felforralt vizet -kezedet védjed a felcsapó gőztől. Gyorsan keverd el, fedd le, majd vedd vissza a hőmérsékletet a létező minimumra és úgy pároljad még 25 percig. Ne nyitogasd a fedőt! Remélem látni, hogy minden egyes köles szemecske külön külön gurul :-))


  A curryhez csináltam "pörkölt" alapot, csak paprika helyett curry port + kurkumát tettem hozzá. Sóztam, fűszereztem, majd kevés vizzel, időeltolással tettem hozzá a zöldségeket. Elsőre a répa jött, majd később a karfiol és a végén a borsó. Végig alacsony hőmérsékleten, inkább pároltam, semmint főztem. (A közeljövőben ez sem fogja megúszni a kuktát :-))


  A végén még adtam hozzá a színező is, meg élő enzimeket is tartalmazó falatokat is. Retek, lilakáposzta.


  A tofúkockákat megforgattam a rizslisztben elkevert fűszerekkel, majd előszor közepes hőmérsékleten átpároltam, s csak a végén sütöttem át magasabb hőmérsékleten. Nem csak látványos, de valóban nagyon finom lett.


   


   

 29. 2015-07-07 12:13181322.

  Aztán elkészült a második májtisztító leves, most éppen céklából. Ha ez annyira fog üzemelni, amilyen finom volt, akkor biztos a tisztítás sikere is :-)) Az ötlet ugyanonnét, mint múltkor.


  Ismét lekövettem az eredeti leírást, de ebből meg is tanultam, hogy leközelebb hogy lesz ez sokkal egyszerűbb is, meg gyorsabb is. Most, hogy megállás nélkül főzés helyett inkább párolom a zöldségeket, ennek a levesnek hozzávalóit is előre megpárolom, majd kevés zöldséglével összeturmixolom. Ugyanaz az eredmény, negyed annyi meló.


   


   

 30. 2015-07-07 12:06181321.

  1- Zöldborsóleves. Azt hiszem Zsumi miatt :-)) 


  2- Vasárnapi sülthús helyett sült (meg ízesített is) tofú, krumplival és joghurtos uborka. Határozottan otthoni érzetem volt ettől a menűtől ;-))


  A krumplit is az új kuktában csináltam, és az ő megoldásuk alapján. S bár jó volt, de legközelebb az én megoldásom lesz az igazi ;-)) A könyv szerint előre kell átsütni a krumplikat a kuktában, majd felönteni lével, és úgy megfőzni. Most már tudom, hogy pontban fordítva lesz a legjobb, s főleg ha sütőben fogom ropogósra sütni az utolsó porcikájáig átpárolt krumplikat ;-))


   


   

 31. 2015-07-07 11:59181320.

  A következőket meg ötletnek adom át, hátha valakiknek jól fog jönni. Elsőre egy baromi jó ötlet, amit az interneten találtam. Sajna nem tudom hol, pedig jó lenne ismét rátalálni, mert volt ott egy másik nagyon fogamra való ötlet is.


  Biztos ismeritek azt az amerikai tojásrántottát, aminek a felszíne jóval simább, mint a mifélénk, s nem zutyult állapotú. S bár nagyon szeretem ezt a simább változatot, de nincsenek idegeim 5-10 percig tologatni az alig hőmérsékleten sülő tojásokat.  És akkor találtam meg azt az ötlet, hogy


  Amerikai rántotta, alig perc alatt


  Annyi tojás, amennyire szükséged van + tegyél egy kevés tapióka lisztet (ételkeményítőt) hozzá. Ez nálam 2 tojáshoz egy nagyon szűken mért 1/2 kávéskanál volt. Majd keverd verd fel alaposan a tojásokkal, és öntsd a forró zsiradékra. Kettő másodpercig csak tologasd, vagyis ne kevergesd a sülő tojást, s kész is van.


  Mindössze arra vigyázz, hogy a tapióka lisztet előtte keverd el néhány csepp vízzel, majd alaposan keverd össze a tojással. Eredményeképp eszméletlen gusztán fog kinézni a rántottád :-))


   

 32. 2015-07-07 11:44181319.

  Megnéztem. És biztos nagyon finom is, de egy növényevő családnak nem éppen a legjobb fogás ;-)) Azért ki fogom próbálni darált gombával. 


   

  2015-07-03  11:33
  Jordán Petra (181315)
  előzmény:
 33. 2015-07-07 10:56181318.

  Nálad lesz a folyt-köv, de most ütött rajtunk a család kínai ága. Belőlem ugyan kiszakadt egy Oh, noooo... de most menni kell.


   

  2015-07-03  11:33
  Jordán Petra (181315)
  előzmény:
 34. 2015-07-07 10:54181317.

  Szép és kellemes napot, mindenkinek :-))


  Jöhettek Galile!! Csak írjad mikor, és máris rohanunk a reptérre értetek ;-)) Hogy aztán mint kosztosok mit szólnátok... azt nem tudom. Ugyanis én olyan szuper jó kapcsolatban élek, hogy csak akkor főzök, mikor kedvem van, és még csak ki sem hajíntanak emiatt a jódolgomból. De azért általában van kedvem, szóval, jöhettek ;-))


  Ügyeskezű férjet elirigylem. Nem nagyon, de egy kicsit igen. Legalább egy fúrásra! Nálunk ugyanis még mindig a priccsen vár az a faliszőttes, amit legalább 2 hónapja, ha nem több, vettünk. Nincs senki aki befúrna két lukat. Én képtelen vagyok, férj meg talán túl sem élné. Geselle férje már bepróbálkozott a múltkor, de azonnal el is törte a kölcsönkért fúrót, amit meg kellett vegyünk. A barátaink sem állnak jobban a témában, sőőőőt. Ezért csak vízszintesben nézegetem a faliképet :-DD


  Gondolom azóta, hogy nem jártam itt, a gyerekek már megérkeztek. Kívánok nagyon szép nyarat mindannyiótoknak!


  Zsumika, a te listád egy egy étele határozottan szíven ütött. Az a zsenge tökfőzelék! Egyszerűen nyálcsorgató, még csak gondolni is rá. De most hiába is ugrottam az ötletre, csak jóval később lesz belőle realitás, mert holnapután már megint a levegőben esz a frász. Engem. Férj élvezi. Az ő, nagyon megérdemelt pihenésére megyünk. Máshová, mint eredetileg akartuk, mert egy apróság közbejött. Szó szerint ;-)) A rakottkrumplidnál viszont becsuktam a szemem, és úgy olvastam tovább ;-)) 


  Miután nekünk is olyan az életünk, hogy mi itt, a gyerekek messze távol, így hidd el szívből mondom, nem irigyellek érte. Nem olyan rossz, mint aminek sokan beállítják, de nem is jó. S bár a skyp meg a többi nagyon sokat segít, de a valódi mégis csak az, mikor ülünk az asztal körül és órákon keresztül úgy dumálunk, hogy teljes 3D-ben látjuk, sőt, akár érezzük is egymást. Időnként a mellé rendelt finom sörrel együtt ;-))


  Remélem mire visszaérünk te már átköltöztél új helyedre. De ha nem, akkor kívánok tovább kellemes pakolászást.


  Szia Marika! Épp a napokban gondoltam rád, és tessék, itt talállak :-)) Időnként tényleg frászt kapja az ember attól, hog gondol valakire, akivel nagyon régen nem találkozott, nem beszélt, és az hirtelen megjelenik a (szájber) életében. Örülök neked :-)) Azt meg nagyon is el tudom képzelni, hogy micsoda paradicsomi állapot lehet a kertetekben. Bizonyítod állandóan, hogy nem csak a szakmádban voltál kiemelkedő, de a kertedben is :-)) Nálunk holnap lesz zöldbab, és életemben először kuktában fogom megfőzni. Hát elég érdekes,  hogy kb 2 perc lesz a főzési idő :-)) Aztán van mellé még az a kb 15 perc, amit mezítláb fogok eltölteni, amíg nyomásra fel-, majd letornázza magát ;-)) 


  Fogok írni erről a csodagépről (mert én már kitapasztaltam a csodái egy részét), hogy azok, akik még nem ismerik, tudjanak róla. Mert bár nekem nincs szükségem olyan segítségre ami még több szabadidőt csinál a számomra, de azt sk kitapasztaltam már, hogy ez a jó kis ketyere milyen segítségére van a munka és család között rohangáló szülők, nagyszülők részére.


   

 35. 2015-07-03 14:56181316.

  Fincsi lehet!


  Nem gondoltad még több zöldséggel gazdagítani? Én legalább kovászos uborkával enném, de más saláták is mennek hozzá. Ötleteljünk, hogy mit párolnánk még hozzá?

  2015-07-03  11:33
  Jordán Petra (181315)
  előzmény:
 36. 2015-07-02 13:20181314.

  Sziasztok!


   


   


  Ancsa, nálunk tökfőzelék lesz egyik nap.


  Már szépen alakul a kertem, lehet naponta szedegetni és onnan főzni. Zöldbab ma van.


      


   


   

  2015-06-26  09:11
  ancsa21 (181311)
  előzmény:
 37. 2015-07-01 12:03181313.

  Szervusztok!


  Köszi a sok finom ötletet! Kevés időm és lehetőségem a kuriózumok felkutatására, de helyette itt a termelői kispiac! Előző este, 5km.-es ( no jó, legyen 50) körzetben leszedett zsenge zöldségek, valóban zengő barack, hamvas cseresznye-meggy. Igaz, ez sem olcsó, sőt, a multiknál olcsóbb. :(  


  A gyümölcs levesek nem fogynak ki a hűtőmből, friss citromfűvel, menta levéllel. A napi 2 szem paradicsom sem, -bármi mellé. 


  Magamnak volt: majdnem tzaziki: joghurtos, kapros híg tökfőzi, hideg sült oldalassal.( az oldalast tepsiben jól kisütöttem, mellette cékla, burgonya, különféle paprikák, hagymák (lila és fok..)bazsalikom, rozmaring, alufólia alatt.) A hús melletti "zugehört" külön , más alkalommal ettem, s a szaftot harmadnap  arra használtam, hogy mediterrán (cukkinis) lecsó alapja legyen. Muszáj spórolnom, hogy aztán 2x 4 adag komolyabb fogást vigyek a "dolgozóknak".


  Ezek: Rakott kelkáposzta, hagyományos recept szerint, de minimalizálva a zsír, viszont a tetején rásütve tojásos joghurt.( Görög krémjoghurtot használok tejföl helyett, ez 10 %-os.) Másik menű: rakott krumpli kovászos uborkával.


  Ezeket mindjárt viszem is nekik.


  Idősebbik unokám végre letette a II. évfolyam utolsó vizsgáját is, hétfőn utazik Hollandiába. Még másfél év itthon, s azután viheti a fiú. :-)  Nekem: :-(  


  Azzal már dicsekedtem, hogy az ifjabbik előre hozott angol érettségije 100 % lett? 


  No, bedugulok, mert rám jött a büszkélkedési vágy!


  Mellesleg 2 nap alatt eladtam a férjem által annó összkomfortosított szupi garázst, de új lakhelyemen nehezen fogok találni hasonlót, vagy egyáltalán megfizethetőt:(  


   

 38. 2015-06-29 13:28181312.

  Szia-szia,


   


  mehetünk hozzád kicsit kosztosnak? Nagyon sok érdekes alapanyagot használsz, amik egészségesek és finomak, most is végigböngésztem a receptjeidet, majd hatásodra barna rizst főztem kuktában lenmaggal, napraforgómaggal, avokádóval, cukkinivel.(nekem is évek óta nagy szerelem a kukta, múlt hétvégén elszöktünk férjjel kettesben -ill. négyesben- gyerek nélkül tengert látni, pihenni a hajtás után, természetesen jött velünk a kukta is. :)))


  Örülök, hogy bejött a fagyigép! A turmixos változatokat próbáltam, de nem lett olyan, mint amilyet szerettem volna. A gépben krémesebb. A tavaly tavasszal vett új gépben (kompresszoros) meg még jobb lesz.


  Én sem az ár miatt használom, hanem mert így tudom, hogy olyat eszünk, ami finom is, egészséges is. Nagy melegben gyereknek-is- a jégkása nagy kedvenc -bármilyen gyümölcs, 100%-os gyümölcslével turmixolva-. Szép pohárban, citrom karikával, mentával díszítve mutatós vendégfogadó.


  A puffasztott rizs nekem nagyon nem ízlik, nem is hozok haza soha, gyerekek sem ismerik, így Csanádom lelkesen mesélte egy vendégeskedés után, hogy ő bizony puffantott rizst evett...


  A gyerekek másfél hete a nagyszülőknél vannak, ma jönnek haza, várom már, mert nagyon üres nélkülük a ház, bár rengeteget dolgoztunk az elmúlt napokban. Ha nem is házfelújítottunk, de a gardróbot átalakítottuk, a korábban csináltatott hatalmas szekrényeket férjem felszeletelte (ezért nagyon ), majd 30cm-enként felfúrta a falra polcnak..(Mielőtt átépítettük a házat,  lett tervezve, az új helyén nem volt praktikus) Azért volt különösen nagy feladat, mert a házunkban elsősorban tömés falak vannak, aztán vasbeton pillérek, áthidalók, meg pár helyen tégla...megkínlódott a lyukakkal, amiből 120-at kellett fúrni...


  A fekete szezámmag jobb, mint a sima? Mert ízre nekem ugyanaz.

  2015-06-26  09:11
  ancsa21 (181311)
  előzmény:
 39. 2015-06-26 09:11181311.

  Ez meg a mai reggelim volt. Naná, hogy érett paradicsommal :-))


  Hummusz puffasztott rizskarikákon + idény gyümölcs ;-))


  Mivel tényleg gyerekjáték egy adag hummuszt összeütni, nagyon megéri kézközelben tartani 1-2 csicseriborsó konzervet. Leöblíteni a saját levétől, bele a turmixba, hozzá só, 1-2 fokhagyma, legalább 1/2 citrom leve + reszelt héja (itt kicsi citromot kapni), 2 EK szezámkenőce, só. Ha vékonyderekúra akarjátok, akkor olajat ne is adjatok hozzá, csak joghurtot, ahogy ma én is csináltam. Néhány zzz és kész is van. Tálalásnál azért locsoljatok rá kevés oliva olajat.


  Pirított kenyérrel, vagy ellenkezően, puha arab laposkenyérrel az igazi. Nekem mindegyik nuku, így maradt a puffasztott rizsszelet. Még jó, hogy szeretem, mert különben bajban lennék.


  Megszórtam a tegnap készített pirított tökmaggal, meg fekete és fehér szezámmaggal. Hogy ebből is vendégfogadó vegán kaja lesz, az is biztos :-))


  Az idénygyümölcs Ausztráliában idényezik :-)) Itt nemsokára mangószüret lesz, és már nem szakad meg a szívem miatta, mert lesz belőle fagyiiink :-))


  -----------------------


  Akkor be is értem magam. Remélem, ahogy én kaptam, úgy én is tudtam ötletet továbbadni. Mindenesetre kívánok nagyon, de nagyon szép hétvégét. Mindenkinek :-))   

 40. 2015-06-26 08:55181310.

  Mi már meg is ebédeltünk, sőt még fagyiztunk is a végén :-)). Én a tévé előtt, kedvenc férjem meg itt, a számgép előtt... Naná, hogy akkor küld valami fontosat a Ph.D. hallgatója, mikor indul az ebéd. Volt:


  Meeeeeeggyleves :-))
  Aranyár ide, aranyár oda, ezt többször meg fogom ismételni. Legfeljebb előbb csinálok egy almalevest, amiből egy üvegnyi zuttyal meggyleves lesz ;-))


  Még tegnap csináltam egy eszméletlen guszta, és nagyon finom kaját, aminek végét ma ettük meg. Nem öndicséret, ez valóban eszméletlen jó :-)) Ezt fejlesztettem tovább.


  Vajon sült fűszeres répa, párolt zöldbab, zöldcitromos rizs, és mentás szezámöntet 
  Pontban ez volt a recept is :-)) Azért annyit részletben, hogy ha valami fenséges rizst akartok, akkor reszeljetek a főzővizébe zöldcitrom héját, és ha fussa, akkor a levéből is nyomjatok bele. Egy pici só, kiskanál olaj, és indulhat is a főzés. Majd meglátjátok, vagyis megízlelitek milyen finom is lesz így a rizs.


  A mentás szezámöntet meg állt a következőkből: Tetszés szerinti mennyiségben szezámmag (kb 2 evőkanál), 1 gerezd fokhagyma, joghurt, só. Esetleg bors még. Én nem tettem bele. Turmix, és kész is. És hogy szép is legyen meg nyers is legyen benne, felkozkáztam 2 db, végre gyönyörűen megérett paradicsomot. Azóta is paradicsomot eszem paradicsommal :-)) De, hogy ezt a fogást a leendő vendégek is enni fogják, az biztos. Látványos is, finom is, alig munkával készül el, mi más kéne a vendégfogadáshoz? ;-))


  Mivel itt nem lehet kapni karcsú répákat, (leginkább csak bazi nagy méretű kínait), ezért a mostani, kivételesen kisebbeket felszeltem, és úgy sütöttem meg a duplafenekűben egy nagyon szűken mért kiskanál tisztított vajban. Mivel fedve is volt, meg lassan is sült, ezért a répa az összes fűszer ízét magába nyalta. A zöldbabot meg csak megpároltam, majd ahogy nagyoktól láttam, jeges vízbe dobtam. Így valóban nem főtték túl magukat, és a színüket is megtartották.


  Ezt meg csak megmutatom, mert  nem hinném, hogy egyrészt sokaknak bejönne, másrészt meg, hogy otthon is olyan olcsó lenne a fekete szezámmag, mint itt. Pedig nem csak nagyon egészséges, hanem még határozottan tonizál is, a


  Feketeszezámmag tonic leves
  Ha mégis lenne rá jelentkező, megkeresem azt a kínai szakácskönyvet, amiből kibányásztam, és beírom a receptet. Hogy a fekete szezámnak jó hatása van, azt az is bizonyítja, hogy az ifi orvosunk ajánlatára, most már sűrűn és direkt használom. Leginkább mindenre rászorom. Ha jól emlékszem, akkor ez erősíti a lép munkáját, amelyik meg felelős a minden jót felszívni szándékozó vékonybél munkájáért. 


   

 41. 2015-06-26 06:20181309.

  Aztán volt még:


  Májtisztító leves is
  Arról majd külön, hogy a májtisztítás most fontossá vált az életünkben, az ételünkben. Vettétek észre, mennyire közel hangzanak az étel-élet szavaink? Nem is lehet a véletlen műve. Többek között ezért is imádom a magyar nyelvet :-))
  Az ötlet innét való, és csak annyiban tértem el, hogy 3 db kisméretű, maradék krumpli is ment hozzá. Ezt kivéve, pontban ugyanúgy készült. Akinek szüksége van rá,  a megadott linken találtok még másik két levest is, amik pontban ugyanilyen finomak lehetnek, mint amit kipróbáltam.


  Tisztított vajon sült chow-chow, fűszerekkel
  Ez otthonira lefordítva lehet pl zsenge tök, vagy éppen karalábé is. Simán hámozd meg őket, és a kedved szerinti fűszerekkel, meg sóval megszórva süsd át először alacsony hőmérsékleten meg kevés vajon úgy, hogy a sülés elején még le is feded az edényt, hogy előbb átpárolódjon. Majd a végén magas hőmérsékleten süsd kívül ropogósra. Nekünk nagyon bejött :-))


  Zöldséges rizs párolt tökkel és sült chow-val
  Az előbbi a tányéron összetalálkozott a párolt tökkel, amit kuktában pároltam meg, néhány kukoricával együtt. Hogy ezt a legújabb beszerzésű kuktát nekem találták ki, az biztos. Gyors, mindent tud... míg lehet tévézni, mint én ;-)) Részletek később ;-)) A lényeg, hogy a minitököt semmivel sem kellett ízesíteni, max a rászórt fűszerekkel. Azok egyike a vörös színű cserszömörce volt. A rizshez viszont került mindenféle felkozkázott zöldség. Uborka, piros paprika, petrezselyem,, meg nem emlékszem mi még. 


  -----------------------


  Van még, de csak később :-))


   


   

 42. 2015-06-26 06:01181308.

  Aztán volt még:


  Mustáros gomba brizzsel
  Úgy indul, mint a "normális" gombapörkölt, majd paprika helyett megy bele a mustárral előre elkevert kókusztej. Só, bors, meg kedvetek szerinti fűszer még, majd szépen lassan összefövögeti őket az ember. A lassúfőzéstől sokkal jobb ízű lesz az étel. (Meg a kuktától is!)


  Reggelire salátalevélbe burkolt tojás
  Ezt csak azért mutatom, hogy vigasztaljam azon sorstársakat, akiknek szintén nuku kenyér, hogy még a tükörtojást is lehet salátába burkolni, majd úgy elfogyasztani, hogy kicsit más legyen, mint más reggeleken ;-)).


  Kicsit beződült mangófagyi
  A képen messze jobban, mint a valóságban :-)) Cserébe viszont nagyon finom volt, és így már visszajöhetett a mangó is az életembe. Hálás is vagyok érte, mert nagyon szeretem, nyersen viszont már nem bírja el a szervezetem. 


   

 43. 2015-06-26 05:53181307.

  Ezek csak ötletek, amiket a nagyon rohangálós napokon csináltam:


  Mindent bele leves
  Hűtőtakarításra szuper. Ami maradék zöldségeket találtam, mind ment a levesbe. Kway teo, szélesebb rizstésztával ettük. (Na, hogy ez utóbbit hogy fogom otthon beszerezni...)


  Paradicsomos káposzta párolt karfiollal, sült tofu kockákkal
  Maradt még a múltkori krumplipüréből, meg kaptam aranyos méretű káposztát is, hát nem volt nehéz összehozni a menűt. S bár nagyon sápadtaknak tűnnek a tofukockák, de nagyon kellemes sült színük volt. Összekevertem rizslisztet sóval, borssal, fekete szezámmal, meg kakukkfűvel, és abban forgattam meg a kockákat. Utoljára csináltam kockaformában, mert az oldalak átsütésével szórakozzon az, akinek nincs jobb dolga. Viszont a jövőben uezt a sütési módot többször is fogom csinálni, mert kivül ropogott a tofu, belül viszont kellemesen puha maradt. Csak hasábokba vágom a tofut a kevesebb forgatás miatt. (Lehet bő olajban is átsütni, de azt én kihagyom.)


  Mint előbbi + sárgaborsó püré és joghurt (kókusz)
  Gondolom ettől az átlag magyar gyomor berezeg, de higgyétek el, hogy finom volt együtt a kettő. Végül is, az indiaiak is hasonló módon tesznek egymás mellé zöldségeket, és még kemény pengő pénzeket is fizethet érte az ember ;-))


   

 44. 2015-06-26 05:39181306.

  Na még erre, aztán hozom a kajáimat. Mert ha már fotóztam, legyen haszna :-))


  Igazából soha nem értettem azokat, akik valóban szeretik a felújításokat... Pedig az angol barátnőnk is ilyen. Ma már nem csinálja, de régebben alig várta, hogy rácsapjon egy romos, de karakteres házra, és nekilátott helyrehozni. Tartott, ameddig, de  nem hogy zokszava nem volt, de élvezete annál inkább.


  Mentségemre csak azt tudom előszedni, hogy aki gyerek-, fiatalkorát azzal töltötte a felnőttekkel együtt, hogy a vertházuk falát kétévente lekapírgálják, meg újratapasszák, majd meszeljék, s takarítsanak a nyári szünetében, az kb úgy érezhetnek, mint én. Hogy az ilyen munkák velem nem tudták megszerettetni egy régi ház felújítását, az már biztos :-)) Viszont, cserében felnézek mindenkire, aki ezt szívből tudja csinálni.


   


   

  2015-06-25  18:17
  galile (181301)
  előzmény:
 45. 2015-06-26 05:32181305.

  Édes lelkem, kalapot le előtted, ha te mindezt már hetvenkedődben adod elő!! Inkább, eszméletlen jó vagy :-))


  A hirtelen "összedobott" ételeid pedig főállásban is megállják a helyüket. Az a joghurtos diós karfiol, az bizony nagy ötlet, és máris befurakodott a fejembe. Valami hasonló tutira lesz nálunk is!


  A meggylevesedre már rájárok... pedig még csak most hűl. Eddig, még ha eszembe is jutott volna, hogy csináljak -de nem jutott-, biztos visszatartott volna, hogy ezt is, mint minden olyat, amit az itteniek nem szeretnek s ezért csak egy helyen lehet kapni, azt aranyárban mérik. De most akkorát ütött a meggyleves olvasata, hogy muszáj volt megcsinálni :-))


  A régi, igazi virsli mindig megbocsájtható! De csak az. Mert amit pl itt csirke "frankfurterként" adnak, az megbocsájthatlan bűn. De a helyiek szeretik, és ahogy elnézem, tonnaszámra eszik. 


  A takarításért, meg a pakolásért piszkosul nem irigyellek! S igen, a betonfalak, főleg, ha vasakkal is teli van, lezárhatja a wifi útját. Itt a házunkban vannak olyan pontok, amik bár jóval közelebb vannak a routerhez, mint pl a hálószoba, de mégsem ér oda a hullám.


  Sőt, a volt házunkban még azt is kiderítettük, hogy az alaposan megvasalt pillérek pl "elhúzzák" az iránytűt is. Nem viccelek. S bár nem emlékszem a pontos eltérésre, de  az eltérés akkora volt, hogy észak helyett valahol 30 fokkal odébbra mutatta az irányt. 


  Mindenesetre kívánok neked jó pakolászást, és határozottan kellemes új otthon kialakítását. Ez utóbbi az ajándék a pakolászás utánra ;-)) Azt meg még inkább odakívánok neked, hogy még nagyon sokáig legyél a csipetcsapatod hasznára :-))


   

  2015-06-16  15:57
  Zsumi45 (181297)
  előzmény:
 46. 2015-06-26 05:13181304.

  Aranyos vagy te is Galile, meg Zsumi is Tényleg szomorú voltam, de már nem! Sőt :-)) -S itt jött egy nagy szünet, mert közben bejött Geselle, aki nagyon dumálós kedvében volt :-))


  Igazából nagyon irigyellek Galile a gyerekekért. Mindig is nagycsaládos szerettem volna lenni. Rajtam is múlott, hogy nem jött össze. Így marad az, hogy kívülről szurkolok a nagycsaládosoknak, és élvezem az ő kibővített életüket, a tiétekét is :-)) Van egy ismerős család, ahol 7 gyerek üli körbe az asztalt, meg káosz a köbön, de valami eszméletlen jó csapatot alkotnak :-))


  A meggybefőttes citromfüves ötleted is landolt! Legközelebb azt is megcsinálom. Remélem erről az arab/német üzlet is tudni fog, mert csak náluk lehet kapni meggybefőttet, s azt is csak időnként. Jajj, majd lefotózom a minap látott 'cégtáblájukat', amit tuti, hogy egy érdekes koncepcióval megáldott "művész" csinált.  Magyarul, valaki összefabrikálta :-)) De, eszméletlen jóra sikerült. Aszongya, hogy "GERM" majd külön sorba, hogy "AN" shop.  S mindehhez még jön a barna árnyalataiból festett szívárvány:-DDD Remélem nem fogja német csaj mérgében levenni, mert szerintem ez így szenzációs :DD


  Jöhetnek a fagyis ötleteid is! Megérkezett a fagyigép, és már  háromszor is csináltam. Valamit... De még gyakorolni kell, mert nem egyszerű a vegán fagyit készítők élete. Habár, a múltkor egy nagyobb vendégségbe vittem egy adag -te jó ég elfelejtettem, hogy miből készített fagyimat..., amihez adtam egy jó adag tofut, tejszín helyett. Biztos voltam benne, hogy rajtam kívül senkit nem fog érdekelni. Legnagyobb meglepetésemre, még a sznob barátnőnk is akkora adagot szedett magának, duplázva is, hogy csak néztem. A végén nekem nem jutott belőle :-)) 


  A minap meg mogyorókrémes csokoládésat csináltam, szintén tofuval. Csak ez most a nagyon selymes fajtájából való volt. Erre ez lett a legmorzsásabb :-DD Ebbe került a meggybefőttből, aminek vége most levesként végezte be.


  Sajna fotót csak egyet tudok mutatni, mert vagy a helyzet nem volt alkalmas, vagy csak egyszerűen elfelejtettem. De a legelsőt megörökítettem, mert azt mangóból csináltam. kicsit ugyan zöld lett, ki tudja miért... de valóban nagyon finom.


  Viszont már ennyi idő alatt is összeszedtem néhány, a fagyigéppel kapcsolatos tapasztalataimat. Gyorsan el is mondom :-))


  - Semmivel nem olcsóbb az otthoni fagyi előállítása, mint amit üzletben lehet kapni, sőt, tehát aki spórolni akar csak a gép beszerzésével, az ne is gondolkodjon annak megvételéről!


  - Cserébe viszont az otthon készített fagyiban semmi ártó nincs, ha csak le nem számítom azt a kupica konyakot, ami valahogy belekeveredett ;-)) Éppen ezért, simán lehet ételallergiás gyerekeknek, felnőtteknek is hideg finomságokat csinálni. Emiatt érdemes lehet elgondolkodni a vételen. Én pl évek óta nem ehettem fagyit, mert még a vizes alapúba is tesznek valamit, amit nem bír elviselni a szervezetem,  hát még a tejporos változataikat.


  - Ezzel együtt, most hogy végre van gépem, rögvest kedvet kaptam ahhoz,  hogy akkor most kipróbálom azt is, hogy lehet gép nélkül fagyit csinálni :-DD Mert naná, hogy most jönnek egymás után szembe azok a receptek, amik vegánok is, meg fagyik is :-)) Állítólag egy jó turmix kell hozzá, semmi más.


  - Ez utóbbiról tutira beszámolok majd, mert nem mindenkinek van -pl nekem sem lesz otthon- ahhoz szerencsém, hogy a gép hűtőtartálya elférjen a fagyasztóban. Mindenesetre amíg itt vagyunk, sűrűn lesz fagyink ;-)).


  --------------------


  A rakottkrumpli ötletedet meg sem láttam... Sőt, egy jó nagy sóhajjal olvastam tovább.


   

  2015-06-16  14:43
  galile (181296)
  előzmény:
 47. 2015-06-26 03:20181303.

  Eddig tartott 


  Tegnapelőtt felbontottam egy féltve őrzött meggybefőttet, amiből alig használtam egy keveset. A hűtő meg tele, oda már nem fért. Most nyálcsorgató ötlet bejött, hát gyorsan tettem hozzá kevés kókuszjoghurtot (tej nem volt felbontva), meg kevés mézet és fahéjat és csak összemelegítettem őket. Még Geselle szerint is jó, csak savanyú :-DD Ma így lesz kerek a finom ebédünk, köszi Zsumika!!


  Nektek, sőt, mindenkinek pedig szép és jó reggelt kívánok


   

  2015-06-26  03:06
  ancsa21 (181302)
  előzmény:
 48. 2015-06-26 03:06181302.

  Jelentem, eddig olvastam, és most eltünök meggylevest csinálni :-DD


   

  2015-06-24  16:01
  iringo45 (181299)
  előzmény:
 49. 2015-06-25 18:17181301.

  Nagy segítség az, ha finom házikosztot kap az ember. :))


  Házfelújítás az kemény dió, öreg házat újítottunk mi is fel, de nagyon szeretjük. :)))

  2015-06-24  17:53
  Zsumi45 (181300)
  előzmény: