Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
27
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
 1. 2015-04-27 07:46181162.

  Miért is végtelenül fontos az egészségünkhöz, az életünkhöz, hogy mit eszünk, mit és hogyan lélegzünk be?*


  Mert a levegő, meg az ételünk az, ami egy jól üzemelő anyagcserének köszönhetően hozza össze azt az energiát, amit a nyugati tudomány bioelektromosságnak nevezett el, és ami ellát minket az élethez szükséges energiával.


  Amit megeszünk, azt a szervezetünknek el kell bontani, fel kell dolgozni, és át kell alakítania glukozzá (cukorrá). S mikor 6 db O2 (levegő) nekiszalad a glukoznak (étel) = az anyagcsere végén létrejön belőlük 6 db H2O (szervezetünk felhasználja) és 6 db CO2 (a végén kilélegezzük). S mindeközben felszabadul 686 Kcal.


  Ennek a felszabaduló 696 Kcal-nak egy része adja pl a hőt (testhőmérséklet), meg még több más dolgot, -de én sajna nem tudom még mit-, de azt igen, hogy ennek a 686 Kcal-nak nagy része lesz az a bioelektromosság, ami az életünkhöz (pl szerveink működéséhez) való energiát biztosítja, és amit a nyugati orvoslás nem is olyan régen fedezett fel.


  Hogy jobban érthető legyen: Glukóz + 6 O2 = 6 H2O + 6 CO2 = 686 Kcal.


  A kínaiak mindössze, de minimum 2.5 EZER évvel ezelőtt már úgy tudtak erről a bioelektromosságról, hogy már írásjelben is rögzítették. Úgy nevezték el, hogy QI (csi), vagyis az élet energiája. Az eredeti kínai írásban a qi jelét, két másik írásjelből fésülték össze. Az egyik jel a rizst (ételt) jelenti, míg a a másik a levegőt (oxigént). Amik összetalálkozásából jön létre az életenergiánk, a Qi jele*. 


  Ebből következik az, hogy minél jobban megkönnyítjük szervezetünknek az ételeinkből a glukozzá átalakítás munkáját, és minél jobb minőségű levegő szívunk be, valamint minél tudatosabban és mélyebben veszünk levegőt, azzal valóban jóval több energiát tudunk a magunk hasznára termelni. Aminek legnagyobb részét (a többi szervünkhöz képest 12x többet) az agyunk fog felhasználni. Akár okosabbak is lehetünk ételeinktől ;-))


  Magyarul ez azt jelenti, hogy együnk olyan dolgokat, és olyan mennyiségben, minőségben, hogy azt a szervezetünk minél könnyebben tudja glukozzá alakítani, s ezáltal az életünkhöz, főleg az agyunk működéséhez szükséges energiát minél könnyebben, gyorsabban tudja létrehozni. Emiatt kell elkerülni azokat a tápanyagtól már teljesen kifosztott, üres ételeket, amikkel a világ teli van körülöttünk, de nem hogy hasznunkra nincsenek, hanem egyenesen komoly kárunk lesz belőle.


  Szó szerint értendő, hogy vagy energiával telire, egészségesre, vagy éppen (súlyos) betegre tudjuk magunkat enni. Mindenesetre én kívánom, hogy mindannyian egyétek magatokat egészségesre, és termeljetek minél több életelektromosságot magatoknak :-))


   


  -------------------


  Magán megjegyzésem: És még azokat van képe néhány nyugati agyamentnek alternatív gyógyítónak nevezni, akik őket több mint 2.5 ezer évvel megelőzték a tudomány ezen ágában is.


  Dr. Yang Jwing-Ming 


   

 2. 2015-04-27 06:44181161.

  S ha ritkán is, de főztem az elmúlt napokban. Megmutatni viszont nem tudom, mert most a mobilommal van baj. A változatosság kedvéért benyelt valami vírust. Már kibelezték (kártyáit), de előbb meg kell taláni a garanciáját, hogy ingyér javítsák. E kettősség... Na, ez aztán összehoz majd néhány napot :-))


  Viszont elmesélem a tegnapi rögtönzést, mert nagyon jóra sikerült. Éhségben születnek a jó ötletek :-)) Hagyma, sok fokhagymával megdinsztel, a végén pirospaprikával megszór. Eddig akár pörköltnek is indulhat, vagy akár paprikáskrumplinak. Mert hogy azt akartam volna... De nem volt itthon csak édeskrumpli. Az ment bele, fél zsacskó zöldborsóval, meg majd egy egész csésze quinoával. Lehet ízesíteni bármivel, de füstös legyen közötte. Nálam 1 kiskanál füstfolyadék. Majd vízzel felönt, megsóz, s lezárni a kuktát. Lehet menni olvasni. Fél óra múlva valami egészen jó ízű vacsorát lehet kanalazni. És ha még joghurtot is tesztek rá, attól lesz cak az igazi :-))


   

 3. 2015-04-27 06:36181160.

  "Szerintem ez az, ami miatt érdemes kísérletezni, mert vannak dolgok, amik bár nem hagyományosan magyar ételek, mégis megragadnak a konyhában."


  Így van Galile, ez meg egy másik nagy igazság :-)) És nem csak a változatosság kedvéért, hanem pl épp a rizstészta az, ami nagyon jó is, ha bekerül az otthoni ételek sorába, mert az pl az emésztésnél jóval kevesebb terhet ró a szervezetre, mint a hagyományos búzából készült tészták. És akkor még nem is vettük számításba azt, hogy a minél nagyobb tömegű termelés, meg a természetes támadók elkerülése érdekében mennyire tették tönkre a búzát. Keverni kell. Egyik nap ilyen, másik alkalommal olyan tészta. És máris egy lépéssel beljebb van az illető, pocakján kívül, megtámogatta egészségét is.


  A magok is nagyon jó példa. Főleg a lenmag! Bárcsak mindenki, ha nem is naponta, de hetente többször is használná ezt, vagy magtestvéreit. Elődeink még tudtak ezekről, a mai "modern" ember már alig, vagy leginkább semmit. Hát akkor meg? Továbbra is jöjjenek csak róluk a hírek (receptek), hogy ismét tudjunk hatásaikról úgy, hogy még finomakat is eszünk. :-))


  ----------------------


  Galile, tőled leloptam a paradicsomleves ötletét, Zsumitól meg a tojással elkevert joghortot! Ez utóbbi óriási ötlet, és egyban nagy segítség nekem, mert mindig bajban voltam a csőben sütött zöldségek önteteivel. Mától kezdve, megoldva :-)) Sőt, már neki is rohant a fantáziám, hogy ízesítőkkel feltúrbózott joghurtba keverek egy kis utimaghéjfű keveréket, s azzal öntöm meg a tetejüket... Na, ezt kipróbálom legközelebb. Azt meg megnézem, hogy valóban ez-é a uti stb neve...


   

  2015-04-23  09:24
  galile (181156)
  előzmény:
 4. 2015-04-27 06:24181159.

  Liventám, gyakorlatilag már Zsumi válaszánál válaszoltam neked is, de azért a lényeget megismétlem. Tudod, ismétles(ből lesz több meló ;-))


  Valóban az a lényeg, hogy az ember a környezetében lévő alapanyagokat használja fel. Emellé még az a fontos, hogy kövessük az évszakokat, és az abban megtermő alapanyagokat. Ha ezt időnként kiegészítjük külhonból származó apróságokkal, pl egy-egy zöldségféle, vagy még inkább gyümölcs, azzal nem hogy baj nincs, hanem még érdekesebbé teszi az ételeinket. De ez csak a ritka alkalmak közé tartozik. Aki meg azt nyomja, hogy ő csak az innen meg onnan származó akármivel találja jónak ételét, annak fejét meg lehet simogatni, majd sürgősen tovább lépni. Sznobbal minek vitatkozzon az ember? ;-))


  Az viszont nagyon igaz, hogy a fűszerek, meg gyógynövények azok, amikkel nem csak változatossabbá tehetjük a mindennapi falatjainkat, de a velük készített ételeinket akár gyógyszerként is szedhetjük a tányérunkra. Ezzel kapcsolatban mindjárt mesélek valamit, amit nemrégiben tanultam ;-))


  A másik, a praktikák. Én nem tartozom azon zsenik közé, akiknek eldurran az agyuk, és írtó jókat tudnak kitalálni. Azok közé tartozom, akik viszont azonnal rá tudnak érezni, hogy hűűű, de ... ez, máris indulnak kipróbálni. Többek között, ezért is nyomom fel a főztjeimet, mert én már kitapasztaltam, hogy így könnyebb, vagy éppen más módszerrel még jobb az eredmény, az legyen már másnak is hasznára. Otthon még nem beszél mindenki idegen nyelvet, főleg nem a saját korosztályunk, hát jussanak el hozzájuk is a lehetőségek, a változatosságok.


  Vagy, ha éppenséggel már tudom, hogy ezt így könnyebb emészteni, azt úgy jobban beveszi a szervezet, ezt érdemes elkerülni, meg ilyenek, akkor azt is átadom. Mert akinek egyszer megbomlik az anyagcseréjének hihetetlenül finomra hangolt üzemelése, az keményen megtanulja, hogy mit érdemes, és mit nem. Ha meg nem muszáj, akkor minek tanuljon bárki is a saját kárán? Elég, ha az enyémből tanul ;-DD


   

  2015-04-23  08:40
  Liventa (181155)
  előzmény:
 5. 2015-04-27 06:06181158.

  "Kitalálom, mit mivel helyettesíthetek"


  Zsumika lelkem, ez a lényeg  :-)) Én is pontban ezt csinálom. Meglátok valamit ami kedvemre van, főleg amerikai oldalakon, de azok összetevőjéből sokszor több dolog sem kapható errefelé. Akkor jön az, hogy mit is mivel is tudnék helyettesíteni? És beindul a kisokos ;-)) A végére mindig összejön valami olyan, ami a kedvemre van.


  Igazából a felhasználható alapanyagok, úgymint zöldségfélék, meg húsfélék, helyileg adva vannak. Ezeket ki lehet egészíteni idegen földről származókkal, leginkább gyümöcsökkel. De igazából a  fűszerek, gyógynövények felhasználásával lehet igazán az ízeken változtatni. Azon, meg már miért is ne lehetne? Sőt, szerintem kell is, mert különben nagyon unalmas lenne az étkezésünk.


  Egyszóval, kívánok további kellemes fejtörést a mit mivel helyettesítéshez :-))


  ------------------


  Ha tudod mi az amit keresel, akkor látni, és tudni is fogod, hogy melyiket válasszad. Az előre elkészített "műkajákat" maximálisan kerülni kell, akár hazai, akár külföldi konyha készítette. Viszont nagyon érdemes az előre elkészített alap dolgokat, például pasztákat (tomyam, mezei zöld-, vagy vörös curry alap, stb) megvenni, mert azok változatát ugyan otthon is meg lehet csinálni, de felesleges, mert soha nem lesz olyan, mint ahogy azt az idegenbéli hozzáértők a megfelelő hozzávalóikkal el tudják készíteni.


  A fűszerekkel majdnem ugyanez  lehet a helyzet, de én ott azt javallom, hogy náluk igénybe kell venni a legnagyobb könyvtárat, internetet, ahonnét ki lehet bogarászni a különféle fűszer(por)keverékeket. Így messze olcsóbban jössz ki, másrészt meg saját ízlésed felé kanyarínthatod az összetevőket. Eleinte pocsék dolgot hozunk össze, de harmadik nekiugrásnál már biztos, hogy a saját ízlésnek megfelelő keveréket tudod összehozni.


   

  2015-04-22  15:55
  Zsumi45 (181152)
  előzmény:
 6. 2015-04-27 05:50181157.

  Hát igen, talán a legnehezebb feladat, mikor az ember leginkább csak saját magára főz, hogy akkor mit. Nem tudom te hogy vagy vele, de mikor hosszú évekig egyedül éltem (nem volt ellenemre, sőt ;-)), akkor hajlamos voltam arra, hogy csak összecsaptam valamit, majd akár fakanállal, féllábon állva a konyhában el is fogyasztottam.


  Pedig nagy hülyeség volt tőlem. Ezt akkor tanultam meg, mikor az amerikai barátainknál töltöttem hosszabb időt. Ott, főleg a férj, aki heti öt napon át más város egyetemén okított, olyan klassz dolgokat főzött magának, akár minden este, hogy minden ujjam megnyaltam. És nem ám miattam főzte az ínycsiklandó érdekes dolgokat, hanem maga miatt. Mondta is, hogy megérdemli ;-))


  Remélem te is így csinálod, és a kedvedre lévő ételeid azok egyben nagyon ízletesek is. Az meg jó, hogy a hétvégét nagyobb családoddal tudod tölteni. Legyen benne részetek még nagyon sokáig.


   


   

  2015-04-21  16:14
  Zsumi45 (181148)
  előzmény:
 7. 2015-04-23 09:24181156.

  "Ancsa praktikáit itthoni ételeinkben is remekül fel lehet használni."


  Szerintem ez az, ami miatt érdemes kísérletezni, mert vannak dolgok, amik bár nem hagyományosan magyar ételek, mégis megragadnak a konyhában.


  Nekem ilyen pl. a rizstészta , a paradicsomlevest is úgy készítem, hogy vhagyma pirít, olaszos fűszerkeverékkel megszórom, bele a paradicsompüré, só, zöldfűszerek (zellerzöld, lestyán), ha összefőtt, lezárom, üvegtésztát teszek bele. Sokkal finomabb, mint hagyományos tésztával, tisztább ízű, nem sűrűsödik úgy be.


  Vagy a magok. Tegnap végül a maradék húslevest leszűrtem, egy maréknyi zöldborsóval forraltam, beletettem a káposztatorzsát, csepp őrölt babért, petrezselymet, 1 ek görög joghurtot, ebből lett a krémleves, amit újhagyma zöldjével, lenmaggal szórtam meg.


  A magok is olyan sokféleképpen használhatóak!

  2015-04-23  08:40
  Liventa (181155)
  előzmény:
 8. 2015-04-23 08:40181155.

  Számomra az is megfontolandó vezérelv, hogy lehetőleg a helyben termett zöldségeket-gyümölcsöket-magvakat fogyasszuk a szezonjaiknak megfelelően -- na jó, én is veszek citromot, tengeri halat, és télen is eszem a fagyasztóból nyáron termett dolgokat...De azt pld. nem látom be, hogy miért kellene ázsiai vagy egyéb egzotikus termékeket itthon fogyasztanom. Ott, a maguk helyén szívesen!


  Ancsa praktikáit itthoni ételeinkben is remekül fel lehet használni.


  Most legyalulom a káposztámat és kovászolom, mert az előző adag fogytán van.

  2015-04-22  15:55
  Zsumi45 (181152)
  előzmény:
 9. 2015-04-22 15:57181154.

  Mindent kétszer? mindent kétszer? 

  2015-04-22  15:55
  Zsumi45 (181152)
  előzmény:
 10. 2015-04-22 15:55181152.

  Ancsa Drága! Nem tudom, éltél-e idehaza a fővárostól távoli kis településen- akár városban is? Lehet, hogy vannak Ázsiai boltok, sőt a multik rendre tartanak ilyen-olyan "akciós" heteket, de az idáig eljutó különlegességek inkább csak agyon tartósított, mesterségesen érlelt, mű kaják. Lehet, hogy tévedek, de amiket eddig kipróbáltam, ezt a benyomást keltik. Ja és méregdrágák.


  /Ámbár ez relatív, kinek-mi a drága:(  /


  Ettől függetlenül élvezem a receptjeidet, olvasom, s próbálom elképzelni is. Kitalálom, mit mivel helyettesíthetek. Sőt egészen más szemmel fogok ezután keresgélni a polcokon, olyan élvezettel írsz számomra sosem hallott élelmiszerekről.! 


  Jó lenne, ha minden háziasszony gyakran használná az itthon megtermelhető összes zöldség fajtát, s a kisgyerekek ismernék, elfogadnák legalább a populáris, hétköznapi zöldségeket az óvodai, iskolai menzán! 


  Elismerem, ebben nagy szerepe van a mostani nagymamáknak,  kimaradt egy egész generáció, akik most szülők. Tisztelet a kivételnek!


  Fermentálás: Ráéreztem, mert nem öntöm el sosem a kovászos uborka levét,amíg tart, zöldsalátákat, csalamádét ízesítek vele ecet helyett. Káposztát is gyakran kovászolok, mert igazi hordósat alig kapni, mindenütt a borkősavas változatot árusítják.


   


   

  2015-04-19  05:18
  ancsa21 (181140)
  előzmény:
 11. 2015-04-22 15:55181152.

  Ancsa Drága! Nem tudom, éltél-e idehaza a fővárostól távoli kis településen- akár városban is? Lehet, hogy vannak Ázsiai boltok, sőt a multik rendre tartanak ilyen-olyan "akciós" heteket, de az idáig eljutó különlegességek inkább csak agyon tartósított, mesterségesen érlelt, mű kaják. Lehet, hogy tévedek, de amiket eddig kipróbáltam, ezt a benyomást keltik. Ja és méregdrágák.


  /Ámbár ez relatív, kinek-mi a drága:(  /


  Ettől függetlenül élvezem a receptjeidet, olvasom, s próbálom elképzelni is. Kitalálom, mit mivel helyettesíthetek. Sőt egészen más szemmel fogok ezután keresgélni a polcokon, olyan élvezettel írsz számomra sosem hallott élelmiszerekről.! 


  Jó lenne, ha minden háziasszony gyakran használná az itthon megtermelhető összes zöldség fajtát, s a kisgyerekek ismernék, elfogadnák legalább a populáris, hétköznapi zöldségeket az óvodai, iskolai menzán! 


  Elismerem, ebben nagy szerepe van a mostani nagymamáknak,  kimaradt egy egész generáció, akik most szülők. Tisztelet a kivételnek!


  Fermentálás: Ráéreztem, mert nem öntöm el sosem a kovászos uborka levét,amíg tart, zöldsalátákat, csalamádét ízesítek vele ecet helyett. Káposztát is gyakran kovászolok, mert igazi hordósat alig kapni, mindenütt a borkősavas változatot árusítják.


   


   

  2015-04-19  05:18
  ancsa21 (181140)
  előzmény:
 12. 2015-04-22 15:32181151.

  Úgy látszik a sonka, vagy a leve még aktuális. Tegnap főztem meg egy kicsi, de "Békebeli" kötözöttet, amit kirándulásra visznek a lányomék. Jobban szeretjük a felvágottaknál, vagy bármi ipari hentes készítménynél. Ámbár ez is ipari, de mégiscsak Pick.


  Levéből ma jó sűrű lencse levest főztem zöldséggel, citrommal, babérlevéllel. Nem rántottam, nem is tejfeleztem, mégis nagyon tartalmas lett. (Hét végéig elég nekem, akkor jön az ifjuság, nekik majd sütök-főzök)


  Általában ha már húsféle, inkább a saját sütésűből hidegen, vagy pástétomnak, egybe fasírtnak. Szendvicsbe is.


   

  2015-04-22  08:40
  galile (181150)
  előzmény:
 13. 2015-04-22 08:40181150.

  A tegnapi ebédedről jut eszembe, hogy padlizsánom is van még egy fél. (És elfelejtettem betenni a kenyér mellé tegnap, pedig egy gyors krémnek jó lett volna...)


  Nekem tízórait, uzsonnát kell két gyereknek minden nap pakolni, így sokszor készítek kelt sütiket. A hétköznapokon én is magamnak főzök csak (vagy olvasztok), mert vacsorára nem szeretnek főttet enni (Iskolában, óvodában, munkahelyen esznek meleget.) Férjem néha visz dobozban, de nem jellemző. (Elég kevés húst eszek ilyenkor nem kívánom, hétvégén úgyis a fiúk miatt van szinte mindig.)

  2015-04-21  16:14
  Zsumi45 (181148)
  előzmény:
 14. 2015-04-22 08:33181149.

  Miért ne lehetnének kendőtől -vagy aminek nevezik nálatok- éppen olyanok, mint mi itt?  :) Jó lenne, ha minél jobban elterjedne a köztudatban is, hogy attól mert más a vallásuk, bőrszínük, szokásaik, a lényeges dolgokban ugyanúgy éreznek.


  A halas receptet köszönöm, de míg a halat szeretjük, addig a tenger gyümölcsei és különösen a rák feketelistás nálam. Allergiás vagyok rá, a húgom éppen úgy. Amikor Horváto.ba tesómékkal, anyuékkal vendéglőbe voltunk, és szüleink rákos tálat rendeltek, előre vigyorogtunk a húgommal, hogy na most kiderül, kitől örököltük. Anyu volt a bűnös....


   


  A receptjeiddel úgy vagyok, hogy olvasom őket és mazsolázok ki belőle részeket, hogy ha éppen lesz olyan alapanyagom vagy meglátom a boltban,  akkor be tudjam építeni a mindennapokba.


  Az ételeinket szeretem én is nagyon színesen. :)


  A főzést eléggé lazára vettem a héten, hétfőn még itthon volt a kisnagyfiam, így akkor kellett, tegnap ugyanazt ettem. A sonkaléből (fele lé, fele víz), meg a sült pulyka nagyobb csontjaiból készült a hamis húsleves, kevés borsóval. Nagyon ízletes, finom lett.


  Második spagetti volt a sült hús darabkáiból, sült zöldségesen. (cukkini, padlizsán, káposzta, olívabogyó, kukorica.) Nekem nagyon ízlett, Levente ímmel-ámmal megette...a tésztát meg a húst. Hiába, nem esznek meg minden zöldséget...a testvérei meg sem kóstolták, így tegnap este, amikor készítettem a kenyeret, kivettem egy adag tésztát, robotgépben összeaprítottam a tegnapi szószt fokhagymapéppel, sóval, és lett egy tepsi pizzaszerűség , amit lelkesen megevett az egész család. :))) (Lánykám megtalált egy darab olívabogyót, mint bűnjelet, de aztán nem firtatták, miből is készült...bár jól ismerik a főztömet, szerintem tudták mit is kaptak ).


  Ma még van levesem, de nem tudom még megeszem-e. (Harmadszorra csak nagyon ritkán, ha különlegesen finom én pedig nagyon nem akarok főzni, szoktam megenni, inkább fagyasztok, de ebbe most belefőztem a tésztát, így nem fagyasztható sajnos.)


  Holnap jönnek anyósomék, vasárnapig, úgyhogy lesz bőven főtt, ma inkább kimennék a kertbe, meg mosnom kéne. (Úgy döntöttem, ma nem dolgozok gépen, majd holnaptól, amikor átadom a háztartás nagy részét...)


  A sült hús darabkáiból fagyasztottam azért le, nagyon szép a kertben a sóskám, lehet szedek egy adagnyit belőle, krumplival csinálok sóskaszószt és beledobálom a húsfalatkákat...


   

  2015-04-21  05:29
  ancsa21 (181145)
  előzmény:
 15. 2015-04-21 16:14181148.

  Ancsám, nagyon köszönöm! 


  Kevesebb borssal kipróbálom! Vasárnap unokáim az ínyenc udvarlóval nálam ebédelnek, biztos értékelni fogják!


  Szeretjük a marhából készült vadast is. A "régi szép időkben" igazi vad félékből, vagy házinyúlból készítettem./ 11 éve halt meg a férjem, azelőtt voltak ezek az idők :-(  /.


  Megadom a módját a vadasnak, nem ám leveshús és zöldség ízesítve, mint a menzán, hanem pácolom, és párolom-sütöm a húst.Néha kell a vörös hús is, a vérképzéshez, bár legtöbbször kevés csirke és pulyka kerül az asztalra.


  Rapszodikus nálam a főzés, mert egyedül élek, de hetente 1-2 alkalommal komolyabban főzök, a külön élő kis családomnak is. Magamnak nagyon egyszerű, de fincsi dolgokat, s az is eltart pár napra.Nemrég költöztem közelebb lányomékhoz, azóta ők hívnak vasárnaponként, hétközben én segítek be a dobozolt ebédekkel.


  Most pl. a görög muszaka ízesítésében, könnyített kis rakott padlizsánt -2 szem krumplival, hús nélkül, besamel helyett csak joghurtba kevert tojással -készítettem. Mellé 1 friss paradicsomból lila hagymával salátát.


  Sajnos saját képeket csak némi késéssel tudok felrakni, ehhez az ifjak segítsége kell, még nem szereztem be a hozzávaló kütyüket.


  "köret"


   


   

  2015-04-21  05:01
  ancsa21 (181144)
  előzmény:
 16. 2015-04-21 05:50181147.

  Ezt meg a vegáknak hoztam:


  Csípős tofu, párolt zöldbabbal és fokhagymás pörkölt mogyóróval - ancsa21


  Csípős tofu:
  pofon egyszerű! Csípős paprikakrémet keverjetek össze (kókusz)joghurttal, 1 narancs levével és reszelt héjával. Az így kapott krémet kenjétek a szeletekre vágott tofura, majd hagyjátok ízesedni 1-2 órát.


  Bármilyen edényben, nagyon kevés olajjal alatta sütheted, de akár sütőben is. Nem csak az látványa, de az íze miatt is érdemes fehér, meg fekete szezámmaggal megszórni. Vagy bármi mással, ami van kéznél.


  A párolt zöldbab meg inkább csak blansírozás. Forrásban lévő sós vízbe dobtam, majd mikor már puhulni látszott (2-3 perc), akkor szűrőbe öntöttem és hideg vizet engedtem rá. (Hát amennyire az itt hideg ;) Semmiféle más ízesítése nem volt. Az erősen csípős íz mellé nem is kell.


  Megint csináltam -meg is égettem-, pörkölt mogyorót, de most úgy, hogy a chilikrém meg olaj mellé még szeltem rá vagy 4-5 gerezd fokhagymát is, majd még jól megsóztam. Még így, megégve is nagy mennyiségben ették a hirtelen becsöppent kínai ismerőseink ;-))


  Párolt barnarizzsel ettük. És fogjuk is még ;-))


  ------------------


  A kaját is, meg a fotókat is lámpafénynél csináltam. Az ételen nem, de a fotókon ez nagyon meglátszik ;-))


  Nagyon szép napot, Mindenkinek 


   


   

 17. 2015-04-21 05:38181146.

  Ezt meg neked, meg a halszeretőknek hoztam Galile. Valamiért úgy gondolom, hogy szeretitek a halat. Jól sejtem?


  Ez egy thai ízesítésű, valóban könnyen elkészíthető fogás, amennyiben be tudsz szerezni vagy tomyam-, vagy vörös curry (red curry) sűrítményt. Elvileg, az eredeti hozzávalókból otthon is meg lehet csinálni, de én nem hiszem, hogy megéri annyit utánajárni, majd a galagánt meg ilyeneket beszerezni jó drágán, s a végén kidobni az el  nem használt maradékát. Kivéve, ha sűrűn él valaki ilyesfajta ételek készítésével.


  Óriásgarnélák tomyam, vagy vörös curry levesben - ancsa21


  Bármelyiket tudjátok beszerezni, készítsetek azzal egy alaplevet. Amit érdemes tovább ízesíteni zöld-, vagy rendes citrommal és még kókusztejjel is. A vörös currynél csak a mennyiségre vigyázzatok, mert az cudar erős tud lenni!


  Ehhez a legjobb a szélesmetélt rizstészta. Ha nincs, akkor valami nagyon vékonyra nyújtott tésztából, laskából csináljátok. Ha rizstésztát készítetek, azt külön főzzétek ki forrásban lévő sós vízben, rövid idő alatt! Ha tovább főzitek a kelleténél, szétesik.


  A saját ízlésre hangolt alaplében magas lángon rövid idő alatt főzzétek meg az akármilyen méretű rákokat. A végén hozzádobhattok néhány zöldlevelet is. Hogy ezekből mi van otthon a spenóton kívül, azt sajna nem tudom. Itt, hála az égnek, tucatjával van is, meg dobálják is bele minden levesbe.


  Szedjetek a rizstésztából öblös tányérokba, majd tegyetek rá a rákokból, és merjetek hozzá a forró levesből. A végén megszórhatjátok koriander zöldjével, de mehet rá kókuszkrém is. Egy két szelet zöldcitrom viszont kötelező -lenne- ;)


  Jó étvágyat mindehhez :-))


  U.i. Ezt az ételt ugyanígy el lehet csirkével, meg hallal is készíteni. Sőt, pl gombával és lila shallott hagymával még vegán módra is. Sőt, az az igazi ;-))


  -------------------


  Erre az ételre kicsit ráfaragtam. Ugyanis én egyáltalán nem szeretem a tenger gyümölcseit... Egyedül ezzel a prawn nevű izével szoktam kivételt tenni. Hogy mégis ezt választottam, az egy varázslatnak volt köszönhető... Ugyanis, az étteremben, ahová éhségem bevitt, a mellettem lévő asztalnál ülő fiatalember ezt ette, és olyan elképesztően jó étvággyal, meg örömmel az arcán, hogy hatott rám varázslata :-)) Mindenesetre tanulópénz megfizetve, varázslat legközelebb elhessegetve :-DD


  Egyébként, ki tudja, ki volt az az eszement, aki a tenger gyümölcseinek nevezte el ezeket, vagy a szükségesnél messze több lábbal, vagy egyáltalán láb nélkül élő, szerintem határozottan szagos, és legtöbbször nyálkás izéket??? Nagyon mellétalált...


   

  2015-04-20  08:31
  galile (181142)
  előzmény:
 18. 2015-04-21 05:29181145.

  Ezeket meg csak úgy, mutiba ;-)) Két kolleganőnek akkora adagokat hoztak ki, hogy azt tényleg képtelenség volt megenni. Az egyik, a forró olajban kisütött noodles (előre főzött, majd szárazra lecsepegtetett spagetti), amit fehérmártással elkészített tengergyümölcsökkel tálaltak fel. A másik egy "egyszerű" sültrizs, ananászban.


  A két fejkendős moszlim kolleganőből a szürke kendős a már hosszú évek óta szokásos stílust viseli, míg a másik a legújabb, mármint a pár éve terjedő fejkendő divatot követi. De mindkettőjük a világ legaranyosabb teremtményei. Az én nagy kedvencem szürkében van ;-)).  Az ember ki sem nézné belőle, de minden mókában benne van. Leginkább, ahol tényleg dőlünk a nevetéstől :-DD


   

 19. 2015-04-21 05:01181144.

  Zsumika, nézd csak mit hoztam neked kipróbálásra. Elég érdekes is, meg nem is macerás (csak elő kell készíteni, aztán sitty sutty megy). Tetejébe még nagyon finom is :-)) Az elmúlt napokban többször is kilengtem, s bár továbbra is a zöldség az egyetlen menő itthon, de mikor étteremben voltunk,  ettem husit is ;-)) Ez volt az egyik.


   


  Gyömbérrel és feketeborssal készült marhahús és zöldség falatok – ancsa21
  4 személyre


  30 dkg, valami jobb minőségű marhahús, vékony csíkokra vágva
  Ez lehet több is, ha nem teszel hozzá paprikát
  1/4 csésze szójaszósz (megosztva)
  1/3 csésze sherry, vagy bármi más édes bor (megosztva)
  1-2 evőkanál kukoricakeményítő (attól függ mennyire akarod besűríteni)
  1/3 csésze csirkehúsleves (ha van. Ha nincs, víz és házi ízesitő)
  1 evőkanál szezámolaj (vagy normál olaj- a szezámolaj ízesebb, és itt az a jobb)
  1/2 evőkanál cukor
  1 evőkanál frissen őrölt fekete bors 
  1-1 zöld- és piros, husos paprika, közepes falatokra vágva (ha van otthon, de nem szükséges)
  1 közepes vöröshagyma, közepes falatokra vágva (ez szükséges)
  2 közepes gerezd fokhagyma, apróra vágva (kb 2 teáskanálnyi)
  3-4 vékony újhagyma (nem szükséges, de jó is, meg szép is ;)
  2 teáskanál darált, vagy hajszálvékony szeletekre vágott friss gyömbér
  1-2 evőkanál olaj (de megbízható házizsír is ugyanilyen jó ;)
  Só ízlés szerint


  - Keverj össze 1 evőkanál szójaszószt, és 1 evőkanál bort egy tálban, majd dobáld bele a szeletre vágott husokat. Alaposan keverd őket össze, hogy a szósz mindenhol érje a husikat. Hagyd állni szobahőmérsékleten legalább 20 percig, de  legfeljebb 3 óráig. (Azért nem kell hozzá só, mert a szójaszósz sós)


  - Közben keverd össze finom péppé a megmaradt szójaszószt és a keményítőt, majd add hozzá a szezámolajat, cukrot, és ismét keverd simára.


  - Szeld fel a paprika- és hagymafalatokat. Zúzd össze a fokhagymát.


  - Kedvenc serpenyődben (wok sokkal jobb ;) forrósítsd fel az 1-2 evőkanálnyi olajadat, majd sűrű kevergetés közben a bors mennyiséggel együtt süsd át a húsfalatokat. (Minél vékonyabbra vágod a húst, annál jobban és hamarabb átsül!) Mikor már a marhahús falatok puhár, de még nem keményre sültek, halászd ki őket egy külön tányérra. (A profik ugyan másként csinálják, de egy átlag főzöcskéző így tudja bebiztosítani, hogy át is süljenek a húsfalatok.)


  - Ha kevés olajad maradna, löttyints egy keveset a serpenyőbe, majd öntsd hozzá a vékonyra szelt gyömbért.  Mikor már érzed illatát, mehet hozzá a fok-, meg vöröshagyma, és a paprikafalatok. Magas lángon gyors kevergetés mellett sütve párold őket össze. Max 3 perc! Mikor látod, hogy közel vannak a készhez, dobd utánuk az újhagymákat is, és még annyi ideig süssed keverve az egészet, míg az újhagyma is megtottyan.


  - Mikor kész, mehet vissza a hús is, és ekkor löttyintsd hozzájuk az előre elkészített keményítős szószt. Szintén magas hőmérsékleten keverve forróra sűrítsd össze az egészet.


  -  Kész is van. A legjobb finomra párolt rizs mellé tálalni, de valójában olyan garnírungot választhatsz, amihez csak kedved van.  (A jó égnek sem jut eszembe hogy mondjuk magyarul, hogy garnírung...)


  Ancsa javallatai:


  Ezek a magas hőmérsékleten való, wokban, serpenyőkben való forgatva átsütött husok, ill. zöldségek nagyon hamar elkészülnek. Egy-egy menet kb 2-3 percig tart csak. A húst jól át kell sütni, míg a zöldségeknél az a jó, ha kicsit sercenősek maradnak.


  Ha szereted a fokhagyma ízét, akkor azt a kevergetve sütve főzés legvégén, de még a keményítős szósz hozzáadása előtt add a készülő ételedhez. Így ízét ugyan nem adja át teljesen a szósznak, de apró falatja ízbombaként fog robbanni a szádban ;-))


   


  -------------------------


  Tegnap a férjem barát-kollegái megünnepelték az utolsó tanítási napot, amihez én is csatlakoztam. 


   

  2015-04-15  16:01
  Zsumi45 (181131)
  előzmény:
 20. 2015-04-20 10:49181143.

  Akkor valamiféle olyan gazdaságot visztek, amiben régen sok család élt, pontosabban, megélt. Sok örömöt, és főleg egészséget kívánok a tartóknak, és az eltartottaknak is :-)) Van aki levágja az eltartottak egy részét? A legnehezebb pontja az egészséges husoknak...


  A 3 gyerek a szebb. Tényleg így gondolom. 


  A ribizli csatnidat lőttem. Az is el fog készülni, van itthon ribizlim. Fagyasztott persze. A céklasaláta végülis nem készült el, mert egy dolognak láttam neki, aztán egészen másfelé kanyarodott mire kész lett. Ahogy az történni szokott.


  Ha egyszer lesz kedved hozzá, pórbáld ki a krumplipürét kókusztejjel. A jó ég tudja miért, attól annyival jobb állaga lesz, hogy hihetetlen. És másnap,melegítve is pontban olyan jó lesz, mint első napján. 


  ----------------


  Még jó, hogy most benéztem! Majdnem elájultam, mikor láttam, hogy az alfredo szósz hozzávalóknál 1 kiskanál sót javasoltam. Senki eszébe ne jusson ilyen mennyiséget használni!! A kiskanálnyi mennyiség a miso pasztára vonatkozott. Csak valahogy nem sikerült mellé írni.


   

  2015-04-20  08:30
  galile (181141)
  előzmény:
 21. 2015-04-20 08:31181142.

  Sziasztok!


  Főzés: Végül szombaton a köret krumplipüré lett, vasárnap hasábkrumpli. Egy nagy új kínai kelt csináltam meg salátának. (citromlé, balzsamecet, olívaolaj, méz, só, salátafűszerkeverék-citromhéj, rózsabors, rozmaring- kevés fokhagyma, egy szál újhagyma, fél tvpaprika, egy paradicsom egész apróra vágva volt a dresszing.) És mivel sem a pulykahús, sem a saláta nem túl karakteres, így csatnival ettük. Tavaly csináltam  ribizliből eperfa epréből -nádcukorból karamell, azon lilahagyma pirít, abba zöldfűszer -már nem tudom mikor melyiket használtam, nem érzik ki az íze, éppen csak egy teltebb árnyalatot ad-ebben talán zsálya van, csepp balzsamecet.


  A krumplilevesbe belefőztem 4 db krumplit, tegnap este abból csináltam sajtos kenyérrudakat, zsemlét, mert múlt héten olyan sikere volt, hogy ismételni kellett. Szombat este pedig megfőztem egy füstölt csülköt, ami Húsvétról maradt (már nem kívántuk akkor), kuktában, fél óra alatt fő, első vizet leöntöm, a levében hagyom kihűlni. Ma lehet a lé egy részéből csontleves lesz sok zöldséggel, azt hiszem.


  Tegnap még palacsinta volt saját őszibaracklekvárral (alig cukros, a befőzőfazéknak hála tartósítószer sem kell bele.)), mézes fahéjjal.


   

 22. 2015-04-20 08:30181141.

  De klassz helyen laksz! Nem sok hely van, amit sajnálok, hogy nem jutunk el, de Borneó ilyen. :)) Na de mi utazások helyett a három porontyot vállaltuk be. :)


  Lovakhoz: Mindent úgy csináltunk a lovainkkal, ahogy a nagykönyvben le van írva, hogy így NE, de aztán ahogy telnek az évek, folyamatosan fejlődünk, ügyesedünk, így már nem vagyunk rossz gazdái az állatainknak. Egy welsh jellegű tüneményes természetű kancánk van, amit tavaly ősszel cseréltünk el egy kisebb csökönyös pónifiúért, akin mérete miatt nem lehetett lovagolni, de Szelídet vemhesen kaptuk. Decemberre ígérték a születést, most lett meg..Ő pont olyan lovacska, amilyet az ember nyugodtan tart a gyerekek mellett, a kicsit meg reméljük sikerül megnevelni idővel. A korábbi póniból is egész sokat sikerült tanítgatással kihozni, viszonylag jó helyre is került végül, úgyhogy reméljük hasonló lesz itt is, azt leszámítva, hogy ha jó természete lesz a csikónak, megtartjuk őt is, mert ketten jobb nekik.


  Más állataink is vannak, de mivel kicsi a területünk -1800nm-, azért a tartható állatok száma véges. Tyúkok vannak, saját szaporítás, egy hét múlva várhatóak az első idei kiscsibék, mert a kotlós már jó két hete ül, nyulak - a legkönnyebben előállítható egészséges hús, tavaly voltak libák, idén egy pulyka, meg lehet lesz még pár. A jó minőségű -táp- és antibiotikummentes - húsért, tojásért foglalkozunk velük, saját célra.


  Társállatok még a két kutya, két cica.


   


  Receptjeid: Már kétszer olvastam, van bennük bőven tanulnivaló és újdonság, köszönöm! Az umamiról már olvastam, de nem próbáltam, muszáj lesz beszerezni. :))


   


   

  2015-04-19  04:03
  ancsa21 (181136)
  előzmény:
 23. 2015-04-19 05:18181140.

  Ma egy olyan megoldást hoztam magammal, ami remélhetőleg másoknak is akkora segítségére lesz, mint nekem volt. Meg lesz is :-)) 


  Akit sorsa leszedett a sajtos, tejfölös, tejszínes, de akár a tojásos ételekről is, főleg az ezekkel készített tésztákról, az szintén kitapasztalhatta, hogy mennyire élesen tudnak hiányozni azok a tészták, amik olyan jó kis csuszmákosok lesznek ezektől a hozzávalóktól. S ha még a gluténnel is baja lesz, akkor lehetne csak bajban. De nem lesz ;-))


  Becsület szavamra, az eredeti ötlet a saját fejemből pattant ki. Karfiolkrém helyettük! Kókusztejjel. Meg is főztem... Aztán sehogy nem akaródzott sikerülni, vizesen folyt mindenfelé, ízetlen volt, bárhogy is próbálkoztam. Fel is adtam. Majd egy nap belefutottam egy szintén próbálkozó mérges idegenbe az interneten, akinek meg babból nem jött össze... És akkor eldurrant az agyam, s máris megtaláltam a magam heurékáját ;-DD


  Sajnos, ez megint egyike azoknak az ételeknek, amit hirtelen felindulásból improvizálok össze. Ezért csak kb emlékszem miket is használok, meg mennyit. De szavamra, ennyi elég is lesz, mert a többi valóban csak a saját fantáziátoktól és ízlésetektől fog függeni.


  Vegán, sült karfiolos és babos "szósszal" készített Alfredo -ancsa21


  A lényeg a sütőben sült karfiol! Szedd rózsáira, vagy szeld fel a rózsákat, majd spricceld meg olajjal, és szórjad meg kedvenc fűszereiddel. A sütésnél csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl, mert akkor fehér helyett, neked is enyhen színezett lesz a "krémed", mint nekem.  De karfiol mellé tehetsz még bármilyen más zöldséget is! 


  Hogy ne kelljen külön vacakolni a hagyma, fokhagyma dinszteléssel (bár úgy is lehet), szeld fel ezeket is, és süsd meg a karfiollal együtt. A fokhagymát érdemes héjában sütni, mert úgy még ízesebb, édesebb lesz. A végén csak kinyomod a héjából.


  Mikor kész, vagy saját magad főzte, vagy felbontott konzerv fehér babbal + (kókusz)tejjel turmixold össze annyi és olyan ízesítővel, ami kedvedre van!


  Amikre én biztosan emlékszem: Mustár, kevés élesztőpehely (aki bírja, annak sajt is lehet), kevés umami íz (miso)*, citromlé és kevés reszelt héja (csodát csinál a citromhéj), ízlés szerint olivaolaj, kiskanálnyi só, bors.


  A tésztás ételeket én mindig rézstésztából csinálom. Ha meg nagyon rámjön az igazi tészta ehetnék, akkor jön a gluténmentes tészta. De azok még nem annyira jók, hogy nagyon odalennék értük.


  Legutóbb egy kisebb fej karfiolból csináltam + 1 db fehérbab konzervből. Ebből olyan sok lett, hogy napokig ettük. Természetesen, újabb, különféle zöldségekkel :-)) 


  --------------------


  Az umamit, mint az ötödik ízt határozták meg. Valahol a fermentált és sós íz között van. Az ázsiai konyhák ősidők óta jól ismerik ezt az ízt, és tudják azt is, hogy ez nem csak egészséges, hanem ízével mindent meg lehet bolondítani, ízesebbé tenni. Az umami ízek közé tartozik pl a fermentálással készített szója öntet, vagy éppen a japánok nagy kedvence, a miso. Ha ezekből egy keveset teszel az ételedhez, azonnal érzed, hogy valamitől más lett. Az umami íz az, amitől más lett :-)) 


  U.i. Misót lehet otthon is kapni. Már kb 20 évvel ezelőtt is tudtam venni a pesti Ázsia boltban. Vszeg most már mindenfelé máshol is kapható. Tetejébe a miso nem csak ízt ad, hanem tele van olyan élő baktériummal, ami a szervezet számára nagyon hasznos. Néhányunknak írtózatosan fontos. Ezért soha nem főzd magas hőmérsékleten, ha a bacikat is magadévá akarod tenni ;-))


   

 24. 2015-04-19 04:34181139.

  És te Liventa lelkem, te merre jársz mostanában? Remélem,hogy csak a tavaszi munka tart innét távol, semmi más!


  Mindenesetre nagyon várunk vissza. Ebben 100% biztos lehetsz :-))


   

  2015-04-16  09:30
  Liventa (181132)
  előzmény:
 25. 2015-04-19 04:32181138.

  A lassúfőzésről, vagy akár az abálásról (külföldiül konfitálás) jutott eszembe Zsumika egyrészt az,  hogy tök mindegy milyen eszközt használsz, a lényeg a sok időn keresztül tartó alacsony hőmérséklet. Másrészt meg az, hogy az így készített étel, csírátlanítodik is. Saját, megdöbbentő tapasztalatomon keresztül jöttem rá.


  Van annak éve, akár több is, hogy almalekvárt (modernül, almavajat) akartam csinálni az elektromos lassúfőzömmel. (Ezt a kényelme miatt szeretem.) Másnap reggel még kikapcsoltam a pult sarkában ücsörgő főzőt, majd biztos történt valami, ami elvitte figyelmem (vagy csak a memóriám...), de tény és való, hogy se aznap, se másnap, se harmadnap nem jutott eszembe, hogy az almalekvár ott ücsörög a főzőben. Nem nehéz elfeledkezni róla, mert kívülről pontban úgy néz ki üresen, mint mikor még benne a kaja, plusz a sarokban, ugyanabban a üűpózban éldegéli amúgy is a mindennapjait.


  A negyedik nap, mikor ebben, a napi 34 C fokos hőségben végre eszembe jutott, némi félelemmel attól, hogy mi vár a főzőben, rohantam kidobni az egészet. Nem fogod elhinni, de ebben a rohadt tök nedves hőségben semmi baja nem lett a lekvárnak!!! Semmi!! Pedig alacsony hőmérsékleten főztem, ami kb olyan 50-60 C fok között lehet. És nem csak hogy nem romlott meg, hanem mikor inkább kísérletből, semmint komolyan, de a maradékot betettem a hűtőbe, akkor még hosszú hónapokig tudtam használni.


  Azóta én maximális híve vagyok a lassúfőzésnek. Igaz, hogy mikor idő híja, akkor jön az ellentettje, s kapom elő a gyorsfőző kuktát. Azzal még nem sikerült hasonló kisérletet végrehajtanom. De egyet felrobbantani már igen ;-DD


   

  2015-04-17  13:41
  Zsumi45 (181134)
  előzmény:
 26. 2015-04-19 04:13181137.

  Szia Zsumi45!


  Ha most azt mondom, hogy nagyon örülök felbukkanásodnak én is, akkor vedd úgy, hogy messze jobban, mint soraimon át fog jönni :-))


  Szenttül meg vagyok arról győzödve, hogy főleg a mai világban elkél az a segítség, amit akár egy ilyen maroknyi csapat is össze tud hozni ;-)) És igen, a te segítséged is nagyon jól fog jönni azoknak, akik a skálán lévő lehetőségekből veled hasonló dolgokat szeretnek enni is, meg csinálni is. Aztán úgyis lesznek olyanok, akik eddig ugyan másokat szerettek, de csak kipróbálják amit te feltettél, mert az olyan guszta, meg érdekes, meg...


  Egyszóval, kérlek ne is várj felkérésre, csak hozzad és tegyed fel az ételeidet. Bizton tudom, hogy sokaknak hasznára fog válni :-))


  ----------------


  Ez a céklasorozatlövés... Jó sok mászkálásba tartott mire kaptam céklát a minap. Galile céklasalátája olyan erősen beindított a beszerzésre, hogy valóban majd egy hetet mászkáltam üzletről üzletre :-)) Aztán most te is ezzel batátás céklával. Kész vége, valamelyik még ma elkészül. (Mostanság alig főztem. Egyrészt mert rámjött a dög lustaság... no meg sokat mászkáltam mindenfelé, s ettem ahová az éhség éppen bevitt.) 


   

  2015-04-17  13:41
  Zsumi45 (181134)
  előzmény:
 27. 2015-04-19 04:03181136.

  Bár Zsuminak kezdtem írni az első sorokat, de csak nem bírtam megállni, és visszatértem a kiscsikódhoz :-)) Te Galile, én még ilyen aranyos jószágot nem láttam. Soha nem hittem volna, hogy egyszer azt fogom mondani egy kiscsikóra, hogy bűbájos is, meg huncut is. Pedig szavamra az, mindkettő maximálisan illik rá :-)) Nem is csoda, hogy jó nagy vendégsereget hozott össze nektek ;-))


  Nehéz volt kitalálni a jelekből, de aszerint lovaitok vannak ;-DD. Hát nem semmi! Meg gondolom az a meló sem, amivel a tartásuk együtt jár. De mivel hosszú évek óta csupa "lóbolonddal" vagyok körbevéve, ezért pontosan tudom ám, hogy aki lovakkal foglalkozik, annak a velük járó meló az messze  nem, vagy nem úgy meló, mint nekem lenne ;-)) Hány lovatok van? Milyen gyakorisággal lovagoljátok őket? Gondolom a gyerekek akár naponta is tennék ;-)).


  Vannak mellete más állataitok is? Pl egy Boci? Azért jutott ám eszembe a Boci, mert egy ismerősöm vett egy ősi magyar vérvonallal rendelkező bocit (s ez lett a neve a bocikeresztségben), amit társbérletben tart egy lovas ismerősénél. Lám, megint egy lovas kapcsolat ;-)) Ez a szent lótartó család gondoskodik Bociról naponta. Jó és ügyes kapcsolat jött ezzel létre, mert Boci nemsokára anyuka lesz, és a tejből a tejre allergiás* barátnőm is fog tudni literszámra készíteni joghurtot, no meg bőven fog jutni a 3 gyerekes lovas családnak is, akik nem állnak valami fényesen. Pedig nagyon megérdemlik, annyira rendesek, hogy az már észbontó. 


  Na, a lényeg akkor is, legyen nagyon sok örömötök a csikóban is :-))


  ------------------


  * Eleinte azt hittem, hogy hülyül velem. Mert hogy csúnyán allergiás a tejre. De a saját szememmel láttam, mikor igazi, boltot nem látott tehéntejből készítete a joghortot, s itta literszámra, hogy semmi baja nem lett tőle. Sőt, állítja, hogy jobban érzi magát. Tényleg nem értem, hogy mitől okozhat allergiát a boltokban kaptható tej, és az miért nem, ami egyenesben a Bocikból jön. 


  Ja, és hogy válaszoljak kérdésedre is, egy muzulmán olajsejkségben élek, Bruneiban, Borneó szigetén. 


   

  2015-04-14  08:09
  galile (181130)
  előzmény:
 28. 2015-04-17 14:31181135.

  Szia!


  Holnap reggel én is konfitálni tervezek, nagyon jók lesznek a húsok alacsony hőfokon. A pulykánk két combját tervezem megsütni a bőrős hájára téve, fűszerezve a kertből. (kakukkfű, rozmaring)


  Köret, saláta még bizonytalan, attól függ, megyek-e még boltba.


  Leves zöldséges krumplileves, friss lestyánnal, reszelt gyúrt tésztával. A levest őrölt paprikásan készítem -nem túl sokkal, szülők termesztette/őrölte  paprika-, egészben teszem bele a hagymákat, párolom, csak a végén öntöm fel, tálaláskor tejföllel esszük.


  Mennem kell, megint jönnek hozzánk, most nagyon sok a munka, még pár nap, aztán bővebben is tudok írni...

  2015-04-17  13:41
  Zsumi45 (181134)
  előzmény:
 29. 2015-04-17 13:41181134.

  Neked is és Liventának is köszönöm a biztatást. 


  Ancsa technikáit a magam szerény konyhai eszközeiben igyekszem kipróbálni. pl. a konfitálást azt hiszem Tőle lestem el, bár csak gáztűzhely takarékján tudom megvalósítani. A sok-sok távoli zöldséget-gyümölcsöt hírből sem ismerem, de kipróbáltam az itthon kaphatókat. Az avokádót, batátát pl. kifejezetten szeretem, s a medvehagyma is bevonult, bár a keleti országrészben borsos áron szerezhető be.


  -Batátát céklával, burgonyával együtt pároltam hasábokra vágva, fűszereztem köménymaggal, s oliva olajjal spricceltem. Finom volt.


  -Medvehagymát és sóskát társítottam (mivel mindkettőből kevés volt ) és nagyon finom krém leves lett belőle.


  -Maradék sonka, kemény tojás átlényegült 1-2-szál leves zöldséggel, burgonyával, tejföllel savanyú levessé. 


  -Kalács reszelt almával, kicsi darált dióval, máglyarakássá. 


  Ilyesféleképp minden maradék újra hasznosul nálunk. 


  Gratulálok a kis csikóhoz! Gyógyulát Neked!                               A Zselicben élő kis barátném gyönyörű kis báránykák fotóit küldte. Magam városban élek, de gyerekkorom kertes kisvárosi házban telt, ahol drága nagyszüleim mindent megtermeltek a konyhára, pedig eredendően nem ez volt a foglalkozásuk. Ma is sokan segíthetnének magukon, ha lenne rá hajlandóságuk.


  Várom én is az ötleteiteket, Üdv! 


   

  2015-04-16  19:36
  galile (181133)
  előzmény:
 30. 2015-04-16 19:36181133.

  Hasonlót szerettem volna írni reggel, de valami vírus megakasztotta a gépet, így csak most jutottam ide...


  Szeretek különleges receptekről olvasni, mert jó ötleteket adhat és szeretek hagyományos ételekről is, mert én is szeretem újragondolni az ételeket. A magasságokról meg annyit, hogy nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nálam azért vannak napok, amikor azzal teszem a legjobbat, ha elkerülöm a konyhát. A főzéshez kedv kell. :)


  Zsumi:előre örülök a Te receptjeidnek is! :)


  Tegnap és ma nem főztem, mert nemcsak a gépem betegeskedett, fagyasztóból ettem. (Nagymamám mindig veszekedett velünk, engedetlen unokákkal, ha huzatban, nagy szélben akartunk lenni, hétfőn délután a viharos szélben órákig nézegettük a bohó kiscsikónkat -új nekünk még nagyon-, most megértettem miért...)


   

  2015-04-16  09:30
  Liventa (181132)
  előzmény:
 31. 2015-04-16 09:30181132.

  Egyetértek veled, szerintem tökéletesen összefoglaltad a lényeget. És ezeket az ésszerű elveket még bárki könnyen be is tarthatja a napi rohanás közepette.


  További örömteli főzőcskézést és hozd bátran a fogásaidat.

  2015-04-15  16:01
  Zsumi45 (181131)
  előzmény:
 32. 2015-04-15 16:01181131.

  Szervusztok!


  Összeszedtem a bátorságom, hogy írjak is, ne csak olvassak.


  Ugyanis hellyel-közzel 2 éve követem az itteni ötleteket, bár még csak a lépcső alján toporgok, ahol Ti már a legfelső szinteket ostromoljátok.


  Tehát: Magam a leghétköznapibb alapanyagokból, minden fajta megszorítás nélkül ,de kísérletezve a fellelhető újakat is bevetve főzök-sütök. Lassan unokáim is felnőttek, de még a saját nagymamámtól megszokott fogásoknál tartok, viszont az ételkészítés kímélő módozatait gyakorolom.Tehát nem agyon digerálva, csak épp gőzben párolva a főzelék félék, nincs olajban  sütve sem a hús, sem a krumpli, vagy zöldség. Viszont több gőzben párolt, csőben sült, rakott étel, vastag aljú edényben, fóliában készítve. Gyakori az egytál étel, raguk, sűrű levesek, mártások, hogy könnyen melegíthető legyen a "dolgozók" hétköznapjaiban.


  Annyiban egészségesen táplálkozunk, hogy kevés zsiradék, szénhidrát, konyhasó, viszont sok friss színes zöldség, gyümölcs szerepel étrendünkben.Utóbbiak még mindig nem elegendő arányban!  A gabonák közül is igyekszem többfélét variálni.


  Gyengénk a sütemény, bár abban is felezve a cukor, s inkább túrós, vagy gyümölcsös, magas kakaó tartalmú csokis, utóbbi az ünnepeken.


  Lehet, hogy szerencsések a génjeink, mert 5 generációt áttekintve és az oldalágakat is, nem ismerek tej érzékeny egyént, s a tejtermékeket kifejezetten kedveljük.


  Elvem: "A mérték az érték." Minél változatosabban, szélsőségektől mentesen.


  Ennyi a bemutatkozás, készülök unokáim részére összegyűjteni kedvenceik receptjeit, bár már régen nem írott receptek szerint főzök, inkább irányelvek lesznek. A sütiknél jobban ragaszkodom az alkotók pontosabb arányához, hiszen ott a külcsín is számít.


  Ha így is érdekel Titeket, miket készítek, majd konkrétumokat is írok.


   

 33. 2015-04-14 08:09181130.

  Remélem így látod, ha nem, akkor írom, hogy kiscsikónk született. :)

  2015-04-14  08:03
  galile (181129)
  előzmény:
 34. 2015-04-14 08:03181129.

  Szép Reggelt!


  Szultán, szultánné?! Merre élsz Te? Azt láttam, hogy nem Magyaro.-on, de nem gondoltam ilyen egzotikus helyre. :)


  Tejcsokit alapban nem veszek, de a gyerekek nagyon sokat kaptak, hosszú évek alatt megértettem a rokonsággal, hogy olcsó, kakaómasszás csokit ne adjanak. -Ha be is csúszik egy-egy, akkor az kuka. Most csak finoman célozgatok rá, hogy csokit ne. De kaptunk bőven, aminek a gyerekek nagyon örülnek és számon tartanak..így azt találtam ki, ha sokan vagyunk -mivel a legtöbb családba nincs ilyen tabu- akkor elhasználom őket sütibe, fagyiba.


  Tejtermék nélküli fagyit úgy szoktam, hogy gyümölcsöt turmixolok össze mézzel, vaníliával -ezt is nagyon szeretik, csak az melegbe való. Vagy a 100%-os gyümölcsléből készült jégkása...de csokifagyit is tudsz csinálni, kókusztejből, tojássárgájából összefőzve, fagyasztva...esetleg banánnal, pörkölt mogyoróval, dióval, pisztáciával dúsítva! Nagyon szeretem a fagyi gépet, mert iszonyú finom egészséges fagyi költeményeket lehet benne készíteni!


  Kenyérnél nekem az jött be, hogy tönkölylisztet veszek, sok maggal, kovásszal sütöm. Bár tegnap először próbáltam ki a szódabikarbónás kenyeret -fele liszt, fele magkeverék- és egész jó lett. Egy óra alatt kenyér volt az asztalon. Nálunk komolyabb egészségügyi problémák szerencsére nincsenek, így bár próbálok minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, magokat adni, a liszt és a tejtermékek sincsenek letiltva.Édesítésre mézet és nádcukrot használok, de minél kevesebbet.


   

  2015-04-14  05:48
  ancsa21 (181128)
  előzmény:
 35. 2015-04-14 05:48181128.

  Upsz... Az a sárga a köleskásán, az egy csipet kurkuma. Szépít is, meg egészséget is ad.


  Ezenkívül már csak bocsánat az elgépelésekért, röptében nyomtam, és nem olvastam vissza, mert perceken belül  indulnom kell.


  Mindannyiótoknak kívánok finom és egészséges ételeket, s azt, hogy mindettől jókedvetek és temérdek energiátok legyen ;-))   

  2015-04-14  05:37
  ancsa21 (181127)
  előzmény:
 36. 2015-04-14 05:37181127.

  És akkor itt van még néhány újabb Buddha tál. S bár ezek ugyanaz a kategória amiket már mutogattam, de sebaj, hátha ezek is étvágyat keltenek az elkészítésükhöz ;-))


  1. Kölessel főtt zöldbableves... -nek indult. Aztán úgy besűrített a köles, hogy főfogás lett belőle :-)) De így is nagyon jó lett! Joghurttal és mindenféle apró magvakkal ettük.


  2. Kasha (hajdina - most már legalább tudom honnét ered a kása szavunk :-) párolt brokkolival, lilakáposztával és magvakkal
  A vegán ételeknél fokozottan kell figyelni a fehérje bevitelre. Kétségbeesni nem kell, mert majd minden zöldség is tartalmaz valamennyi fehérjét, de vannak kiemelkedő segítségek. Pl a sok közül egyik a tökmag. Ebből érdemes rendesebb adagot szórni az ételekre. Nem csak fehérjét ad, de ízt is, meg rágnivalót is.


   


  3. Kókusztejben főtt köleskása, plusz dió, kurkuma, méz és goji
  Pontban ennyi a receptje :-))


   

 37. 2015-04-14 05:13181126.

  Próbáltam kitalálni, hogy mi születhetett meg egy buli kellős közepén... talán egy boci?? De nem jöttem rá. Látni ugyanis nem látom. Ki tudja miért, innét elérhetetlen a képfeltöltés oldal. Rá nem tudok jönni a miértjére. Pedig törtem rajta eleget a fejem :-DD


  --------------


  Viszont a képfeltöltésről jutott eszembe, hogy nekem is fel kell tölteni  néhányat. A minap errefelé többen nagykanállal ettek ;-)) A szultán kettes számú fiának volt az esküvője. Ezt sajna nem láttam sk szemeimmel, mert piszok módon most nem hívtak meg minket ;-DD 


  Ettől függetlenül személyesen ismertem a herceget. Egy évig segítettem őt is az IT órákon, mikor abba a középsuliba járt, ahol akkoriban tanársegítőként dolgoztam. Saját tapasztalatom, hogy a szultánné, az anyjuk, nagyon jó munkát végzett mint szülő. Ezek a szultánfik és lányok, egytől egyig tisztelettudóak. Egyszer régen épp szembementem a suli folyosóján ezzel a herceggel, mikor a likas zsebemen keresztül kihullott a kulcscsomóm. Hát van ilyen, hogy likas zseb :-DD Abban a pillanatban Malik herceg gondolkodás nélkül ugrott, és kapta fel a kulcsokat, majd egy meghajlás kiséretében át is adta. Jól meg is lepett vele :-))


  1. Az ifi pár
  Hogy ők nem a diónyi méretű emeráldoktól sárgultak be, az biztos... azok mi lehetnénk ;-)) Már akit érdekelnek az ilyen csecsebecsék. Engem, szavamra, nem. 


  2. A szigorú tekintetű após ;-)) - a Szultán
  Szavamra, mosolyogni is tud. Dehát mikor az ember gyereke házasodik, akkor azt illik komolyan előadni. Errefelé legalábbis. Viszont a szultánné nagyon aranyos volt. Őt a tévében láttam, az családi befogadó estén. Szó szerint lehetett látni, egy egyszerre örül is, meg szurkol is, hogy minden jól menjen. Miután vele is már többször volt szerencsém szót váltani, elmondhatom, tényleg egyike az anyák / anyósok seregének. Semmi megjátszás, vagy kivagyokénezés nincs benne. Pedig bazi sok pénze van mellé :-))


  3. A trónus alatt
  A királyi családban bármi olyan történik, ami hivatalos, akkor azt a trónteremben, a trónuson ülve pecsételik meg. De ilyen trónus kijár a mindennapi pároknak is. Ugyanígy feldiszítve várja őket, ahol ők lesznek a nap királyai.


  4. Esti vacsoránál már sötétlilában, smaragdokkal
  Ahogy elnéztem, a smaragdokból is jutott néhány diónyi méretű... S mivel valamikor egyszer megleptem magam egy aprócska smaragddal diszített gyűrűvel -azóta sem tudom hol hánykolódik-, így határozott saccom van, hogy nekem elég lenne az a nyaklánc. A nyugdíjas éveinket rendesen besmaragdozná ;-))


  (A képeket az angol DailyMail oldalról töltöttem le.)


   

  2015-04-12  16:53
  galile (181122)
  előzmény:
 38. 2015-04-14 04:25181125.

  Ha valamiben 100%-an biztos lehetsz, akkor az az, hogy soha nem fogod lefagyasztani ezt a topikot. Pláne nem ilyenkor, mikor csak úgy nyüzsögnek a hozzászólások ;-DD


  A menűlistád első pontjánál máris becsuktam a szemem. Az a kenyér... Istenem, ez nekem kínzás a javából. Majd a következőnél ismét azonnal csukott szemű lettem. A fagyidnál. Nekem se glutén, se tejtermék... Ha állandóan csuknom kell a szemem, úgy nehezen fog menni az olvasás :-DD


  Szerintem engedd meg magadnak azt a luxust, hogy a tejcsokit kiiktatod az életetekből. Szerintem az nem embernek való... És nem csak azért, mert rettenetes szappaníze van, hanem az összes ragacs miatt, amit beletesznek. De ha mégis, és bevonónak használod, akkor legközelebb próbáld ki úgy, hogy adsz kevés olajat hozzá. Nem csak fényesebbé teszi a bevonatot, de jobban fog ragadni a gyümölcsre.


  Viszont erről jutott eszembe a kínai gyümölcs bevonás. Ők egy hosszú pálcikára fűznek fel különféle gyümölcsöket, amiket akár megszelnek és töltenek másfélével, pl dióval. Sőt, mindenféle főtt babfélét is felfűznek, majd ki tudja hogyan, nagyon vékony karamell cukormázzal vonják be. A vékony karamell réteg megakadályozza az oxidációt, és emiatt sokáig frissen marad a gyümölcs. Viszont alig édesíti meg a gyümölcsöt. A végén behúzzák egy celofán zsacsiba, és nyugodtan árusíthatják napokig, míg el nem fogy. Ki kéne deríteni a technikájukat. Nekem nagyon bejött.


  Rántott hús kuktában?? Na, ez nagyon érdekelne! Kérem szépen a technikáját, meg "sütési" idejét is. Nemsokára nálunk is vendégeskedés lesz, és jó lenne valami olyat csinálni, ami nem köt hosszú időre a konyhához. Habár, a sütőben rántott hús is már maga főzési mennyország, de úgy sejtem, kuktával, még könnyebb kell legyen ;-)).


  Azért nem semmi vagy, három gyerek mellett még komoly banyabulikra meg egyéb vendégeskedésekre is futja energiádból. Kalapot lengetek :-))


  (Én sajna nagyon későn tanultam meg, de most megtanultam rendesen, hogy a köles az nem csak jó, hanem nagyon is jó. Nektek is, meg mindenki másnak is, jó étvágyat hozzá :-))


  A zellerkrémlevesedet nagyon irigylem! Itt még hallomásból sem ismerik a gyökerest. Pedig én arról álmodozom, hogy vékonyra vágott szeleteiből csinálnám a lasagna tésztátlan változatát. De ez csak álom marad, míg haza nem költözünk.


   

  2015-04-13  13:27
  galile (181124)
  előzmény:
 39. 2015-04-13 13:27181124.

  Hát akkor kezdjük, remélem nem fagyasztom le jobban a topicot..


  Előzmény, hogy három gyerek anyukája vagyok, akiket próbálok minél egészségesebb ételekkel és finomságokkal etetni. A cél érdekében vannak állataink (tyúk, nyúl) és kisebb nagyobb sikerrel küzdök a konyhakertért...


  Pénteken este anyuka barátnőimet hívtam át egy kis pletykálkodásra, miután mindenki lefektette a gyerkőcöket.


  Mozarellával szórt kenyérrudakat sütöttem, a szokásos kovászos kenyértésztába tettem tojássárgáját, főtt-reszelt krumplit és 10 dkg vajat (2 kg liszthez), amihez sajtos mártogatós krémeket -lazacos, olívabogyós, baconos-tojásos- készítettem.


  Szerettem volna kivit és epret csokimázba forgatni saslik pálcára tűzve, de hiába tettem a csokinyulak mellé 85%-os csokit, nem lett jó a máz, (pedig tudhattam volna, jártam már így régebben), gy csak szépen felfűztem a gyümölcsöt.


  Azért a csokinyulakat is sikerült megfogyasztani, mert elkészült a gyerekek nagy örömére a szezon első fagyija. -Alaprecept 3 tojás sárgája, 3 dl tej, vanília, kakaópor összefőzni, ha kicsit hűl, mézzel édesíteni, 3 deci tejszínt hozzá, és mehet a fagyigépbe. Most méz helyett két nyúl ugrott a háromszoros adagba.


  Hozzá tejszín alapú hab ( A szifonba tettem pár csokitojást és tejet még a hét elején gofrihoz.) és gofri szívecskék. Ez utóbbit szeretem sütni, ha sok gyerekem van itthon, ha előkerülnek a sütők, akkor 2-3 napig közkívánatra készül. (Alaprecept: 2 tojás, fehérjét külön csepp sóval porrá, sárgájához 1 ek cukor, 10 dkg olvasztott vaj, vanília, 1 lötty PinaColada, 40 dkg liszt. A liszt egy részét ha van kéznél, őrölt mandulával vagy kókuszreszelékkel helyettesítem. )


  Szombaton zellerkrém leves volt, tojásos nokedli, -saját tojásból-, saláta, gyerekeknek gyümölcsfagyi -saját lekvár, natúr joghurt, vanilia, méz, tejszín-, hab, gofri -kehelybe.


  Vacsorára szalonnát, hagymát sütöttünk saját kenyérrel.


  Vasárnap levágtuk a pulykánkat, abból lett húsleves, rántott hús kuktában készítve, sült krumpli, saláta (julienre vágott rápa-alma-cékla 1:1:1 arányban), desszert újra fagyi, de most csoki, simán vaníliás tejszínhabbal, gofrival. Ez utóbbi azért mindig másként készült, hol teljes kiőrlésű tönkölylisztből, hol őrölt mandulával, egyszer meg csak simán) Azért most pár hétre megint elteszem a sütőt..


  Ma a tegnapi levest, húst, salátát ettem, hozzá kölest főztem, -hiába a jó példa ragadós-, hagymát pirítottam vajon, levessel öntöttem fel, reszeltem bele a végén répát, cukkinit.


  A receptek nálam általában saját fejlesztések, az alapötletet sokfelől merítgetem. Egy-két kivétel van, jellemzően a süteményeknél.


   

  2015-04-12  16:53
  galile (181123)
  előzmény:
 40. 2015-04-12 16:53181123.

  Mármint a menü leírása....

  2015-04-12  16:53
  galile (181122)
  előzmény:
 41. 2015-04-12 16:53181122.

  Hú mennyi recept/ötlet! Úgy tűnik jó ötlet volt kölest venni a hatásodra. (Pár éve használtam, aztán elmaradt.)


  Mai menü elnapolva, mert újabb látogatókat kaptunk miatta:


  http://kepfeltoltes.hu/150411/042_www.kepfeltoltes.hu_.jp g


   


  (Csak tegnap harminc ismerős és barát jött megcsodálni -tegnapelőtt éjjel született, amikor épp banyabulit tartottam..)

  2015-04-12  06:03
  ancsa21 (181121)
  előzmény:
 42. 2015-04-12 06:03181121.

  S mielőtt bárki azt hinné, hogy milyen bazi okosan kitalálok dolgokat, azt megnyugtatom, én is az internetről főzök :-)) Ha simán lemásolok valamit, annak azonnal megadom a forrását, és nem csak azért, mert úgy tisztességes, hanem mert ha valaki megsegített a tudásával, az valóban megérdemli, hogy mindenki tudja, ő volt a kitaláló.


  De ezeket az ételeket már én találtam ki. Mert valóban az van, hogy csak elkezdeni nehéz, de utána már nagyon nehéz leállni az üzletben, hogy milyen 'színezőket' is vegyen az ember :-))


  Habár van még a talomban, de mára ennyi elég is lesz. Legyen nagyon nagyon szép a hétvégétek, ami idő alatt egészségesre eszitek magatokat :-))  -----------------


  U.i. Zajec lelkem, remélem lefagyasztottal néhány tonhal krémet! Mert amikor kell, csak előkapod, valamivel összeturmixolod, és máris megvan a zöldségek mellé a zsírlód ;-))


   


   

 43. 2015-04-12 05:55181120.

  1. Édes- plusz rendes krumplileves, kápival
  Ez megint az a kategória, hogy ha az ilyen levesekbe belefőzöl kölest is, akkor nem csak jól laksz, hanem gyógyítod is magad. (Ebben most nincs köles, de hogy legközelebb lesz, az biztos :-))


  2. Vörösbabfőzelék,indiai  párolt káposztával, zöldcitrommal locsolva
  Ha a vörösbabfőzeléket jó sok chilivel főzöd össze, nem csak megfelelő fehérjéhez jutsz, hanem az emésztési tüzet is, amit az indiaiak anginak hívnak, fel tudod tüzelni. A chili, bármilyen alakban segíti az emésztést. Az indiai párolt káposzta a kurkumától, meg az indiai fűszerektől lesz egészen más ízű, annak ellenére, hogy amúgy ez is csak egy párolt káposzta ;-)) S lehet, hogy meglepő, de mindkettőjük íze még jobb lett a ráfacsart zöldcitromtól. Minden valószínűség szerint, alattuk párolt barnarizs ücsörgött.


  3. Étteremben is tudnak színezni - koreai húsleves
  Ahogy a japán kajákat nem, úgy a koreai ételeket annál inkább szeretem. Ezt a levest kimchivel színezték és erősítették, meg meglepően sok zsenge póréhagymát is tettek hozzá. A hajszálvékonyra vágott hús falatokat kihalásztam, azt Geselle kapta ajándékba :-)) Középen különféle módon savanyított zöldségek vannak. Ez éttermi kaja volt. De már simán csinálok ilyet itthon is. A savanyított cuccost meg egyszerűen megveszem, és a hütőben akár hónapokig is elvannak.


   

 44. 2015-04-12 05:41181119.

  Néhány újabb Buddha tál:


  1. Lila-zöld tál
  Köles alapon dinsztelt lilakáposzta, pörgetve sütött kaylan (bármiféle zsenge zöld, vagy káposzta), feketebab (fehérje), s ha jól emlékszem, akkor csicseriből készített zsírzó :-))


  Bármelyik részét lehet másnap, más formában előadni. Pl a lilakáposzta a végén összejött egy fűszeresre sütött tofú szelettel (elfelejtettem lefotózni). A feketebab maradék néhán nap múlva salátán találta magát. Egyszóval érdemes nagyobb adagot csinálni mindenből, mert a következő napokban egész más kombinációban fogják magukat találni.


  Saját tapasztalat, hogy a lassúfőzőben, vagy a kuktában megfelelő ideig főzött zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék jóval tovább bírják a hütőben, mint bármelyik "normális" úton főzött társuk. Az ilyen cuccokkal, már az elkészítésüknél is rengeteg időt meg lehet spórolni, de pluszban még jön a hosszabb hütőidő is, ami még több szabadidőt ad a rohanásokkal teli munkanapokra.


  2. Sárgaborsófőzelék, színezékkel
  Mikor színeskáposztát veszek, rögves leszlek egy darabkát belőle, mert írtó jól fog jönni, mint színező :-)) Néhány hajszálvékonyra vágott lila azonnal feldobja a legegyszerűbb ételt is. S mikor főzelékszerűség van alatta, ahhoz nagyon kell valami rágnivaló is. 


  3. Barnarizs, maradék sárgaborsófőzelék + ropogós színezék
  A maradék sborsófőzelék másnap "zsírlóként" jelent meg a barnarizs fölött. (Na, ez utóbbit egy áldás kuktában csinálni!!) Mindezt, az előző napról maradt "rágcsák" retek + zellerszár egészítettem ki, és bár hasonló volt mint előző nap, de mégis annyira más, hogy külön étel lett belőle. 


  4. Zöldborsóleves kölessel
  Ebben nem is a színezés a fontos, hanem az, hogy még a zöldborsó leves is lehet önálló étel, ha kölessel főzöd össze. Pl így kitünő, magaddal vihető ebéded lehet a munkahelyeden. Sajnos, nagyon csúnya mennyiséget tudok megenni belőle :-))


   

 45. 2015-04-12 05:10181118.

  Nézd csak, még a főzeléket is jól meg lehet színezni. És hogy mellé milyen pompás plusz ízt is adott a színezék, te jó ég! Ne higgy nekem, csak próbáld ki ;-))


  Vegán lencsefőzelék sárga szemámmártással 


  Füstösre hangolt lencsefőzelék, amibe bőven került sárgarépa is, meg édeskrumpli is. Bár nem látszik, de ott vannak :-)) S ahogy látjátok, főzeléket is lehet mindenféle egyéb más zöldséggel enni. Hogy  hasznára lesz, azt én már tapasztalatból tudom.


  Sárga szezámöntet


  Sajna csak repeszeire emlékszem, mert mindig improvizálok, meg pár hete csináltam, de kiindulásnak elég lesz. A mennyiség tőletek függ. Nem kell félni, sikerülni fog ;-))


  Került bele: fehér szezámmag, (kókusz)joghurt, kevés víz, kurkuma (ettől sárgul be), citrom, reszelt héja is, jó minőségű mustár, kakukkfű (mert az mindbe kell ;-)), só, és vszeg egy kevés méz is.


  Az egészet turmixoljátok simára, és kész is. Bármire lehet öntözni! Salátától kezdve a sült husokig, mindenre. A hütőben meglepően sokáig eláll. 


   

  2015-04-08  17:07
  galile (181113)
  előzmény:
 46. 2015-04-12 04:36181117.

  S ha már a gyógyító, vagy "csak" tápláló ételeket emlegettem, elmesélem, hogy most éppen a nagyon sokadik olyan könyvet olvasom, ahol súlyos betegségből (pl rák) tudtak kimászni emberek azzal, hogy kitették étrendjükből a nehezen emészthető dolgokat, helyettük viszont annyi színes zöldséget ettek, amennyit csak le tudtak  nyomni.  


   


  Ehhez a kínai dokiktól azt is eltanultam, hogy vigyázni kell a nyers zöldségek fogyasztásával. Csak mértékkel, mert a problémával küszködő szervezetnek hozzáadott terhet ad a nyers zöldségek feldolgozása. Egyrészt mert ezek hűtenek, s a szervezetet fel kell melegíteni. (Nem is véletlen, hogy a természet akkor adja a legtöbb zöldet mikor tisztítani kell -tél után-, vagy éppen hűteni minket, nyáron.)


  S bár a nyers zöldségek, főleg zöld levelek élettani hatása egyszerűen elvitathatlan, mégis, az anyagcsere zavarokkal rendelkezőknek csak okosan szabad velük élni. Pl aki paleózik, az a hús + saláta kombináció után azonnal nyomjon le egy csésze forró levest.  A leves bármi lehet, csak legyen híg, és annyira forró, ami még nem égeti a száját.


  Aki pedig ugyanúgy hiányolja a zöld turmixokat mint eddig tettem én, annak azt ajánlotta az ifjú doki, hogy csak evés után (és nem helyette) igyák azok, akiknek bármilyen emésztési, anyagcsere problémájuk van. Szó szerint alig vártam, hogy az első zöldleveles turmixot lehajthassam :-DD


   

 47. 2015-04-12 04:16181116.

  Hmmmm Galile, ez valami piszok jól hangzó menűsor, amit összehoztál :-)) Beleértve a "kilengésed" is, amire nekem is nagyon fájna a fogam. Híres vagyok arról, hogy mennyire szeretem a rakottkrumplit. A kelkáposzta főzelékkel együtt szülinapos ebédet jelentenek nekem :-DD


  Viszont, 5 piros pontot is érdemelsz, hogy rántás nélkül készítetted a sborsó levest ;-)) Egyébként, magam is szívesen élek a füstös ízzel. Füstölt hús hiányában folyékony füstöt használok. Állítólag messze ártalmatlanabb, mint pl a bbq-tól beföstösödött kaják. De jó is, hogy errefelé se nem ismerik, se nem árusítják a füstölt husokat, mert azt már nem tudnám megállni, hogy ne egyek belőlük.


  A zöldség-színezésről meg kiderült számomra, hogy csak nekilendülni volt nehéz, aztán már azt nehéz megállni, hogy ne vásároljon össze az ember mindenféle színes zöldséget :-)) Ez tényleg így van. De már azt is tudom, hogy az ilyen "színezett" zöldségebédek, amennyiben kevésbé ártó, vagy még inkább, hasznunkra váló gabonafélékkel párosítottak, akkor gyógyszerként is üzemelnek.


  A legtöbb táplálékszakértő, megosztva első helyen javasolja a barnarizst és a kölest. Aztán van még sok minden más is, de azok zöme elég drága mulatság. Ezért érdemes tudni, hogy a köles közel azonos jótulajdonságokkal bír, mint pl a quinoa, viszont ára annak csekély töredéke. 


  A fiatal kínai doki (tényleg csak áldani tudom azért amit értem tett és tesz) megígérte, hogy majd mikor lesz ideje, összeállít egy olyan zöldség-színlistát, amiből tudni fogom, hogy melyik mit gyógyít. Ez természetesen csak egy nagyon kivonatolt dolog lesz, de irányadónak biztos kitünő.


  -------------


  Sütés... a fiúknak tegnap megint csináltam, most éppen nagyon jól sikerült kakaós tekercset. Hogy annak milyen eszméletlen jó illata volt. Azzal kellett beérjem... Nehéz volt :-))


   

  2015-04-08  17:07
  galile (181113)
  előzmény:
 48. 2015-04-12 03:47181115.

  Kívánok szép, és nagyon jó hétvégi reggelt, Mindenkinek :-)) 


  Mindenesetre jobbat annál, mikor azon kell gondolkodnotok, hogy műtét, vagy nagyon rizikós kiropraktikai kezelés. (remélem így kell írni) Az mri jó is lett, meg nem is. Jó, mert nyoma sincs bármiféle gonosz dolognak. Rossz, mert kiderült, hogy az L4-nél annyira beszorult a gerincvelőm, hogy egy kb 1 cm-es szakaszon már elegendő vért sem kap. Hát még a maradék szakasz. Az idegsebész teljesen odáig volt attól, hogy a kínai ki tudott szedni a fájdalomból, és azt mondta, hogy akkor talán ott lesz a megoldás, nem a műtőasztalon. El is kérte a nevet meg telefont, mivel neki is fáj a dereka :-)) A kínai doki most gondolkodik azon, hogy neki merjen-é fogni egy egyengetésnek, mert a mélyen becsúszott porckorong is szétnyomhatja a velőt... Miközben volt annyira őszinte, hogy előre megmondta, az ilyen segítség legtöbbször csak időszakos. Mi meg csak törjük a fejünket...


  Csak azért írom meg ezeket a dolgokat a nyilvánosságnak, hogy minden egyes nyavalyámon keresztül felhívjam a figyelmet arra, hogy  milyen hihetetlenül fontos az, mit eszel!! Ha nincs az a 30+ éves derékfájás a nem tudott glutén- és tej intolarenciám miatt, s ami derékfájással senki nem tudott mit kezdeni, akkor nincs az az évtizedekig tartó rossz tartás, amivel gyengíteni akartam az állandó fájdalmat, és akkor nem mászkálnak el a csigolyák, meg korongok, és nem tartok itt, ahol.


  S mindez csak azért, mert a keleti orvoslással szemben, a nyugati mentalításban nem volt helye annak, hogy vannak számunkra rossz ételek, és vannak amik gyógyítanak minket. Most már, akár több százmillióan tudnak a betegítő ételekről, akik zömében a tönkre silányított, agyon génkezelt búzánknak köszönhetően egyre komolyabb emésztési problémákkal küzdenek. E skála végén meg ott van az MS, a különféle rákos megbetegedéssel együtt.


  Mindenesetre felhívom a figyelmeteket, ha semmi okát nem lelik egy állandóan létező derékfájásotoknak, amit meg sem tudtok határozni, hogy igazából hol fáj, csak mindenhol, akkor adjatok egy esélyt egy kisérletnek, és hagyjátok abba a glutén tartalmú ételek fogyasztását!! Minden valószínűség szerint rekordidő alatt jobban lesztek.


  Ha meg ettől jobban lesztek, akkor saját tapasztalataim után én azt javallom, tartsátok magatok távol a gluténtől és egyben a tejtermékektől is, kb 2 évig, aztán lehet újra próbálgatni a kenyeret és tésztás kajákat. Ha még lesz hozzá kedvetek ;-)) De akkor is csak mértékkel!! Tejterméket meg csak savanyítva. Mert a tehéntej az valóban élet, erő és egészség. A kisbocinak tutira ;-))


   


   


   

 49. 2015-04-08 17:12181114.

  Kifelejtettem az ebédleírásból a céklasalátát. (Dresszing olívaolaj, méz, só, póré, citromlé, kk mustár, balzsamecet, salátafűszer, pár kanál tejföl, bele julienre vágott nyers cékla.)

  2015-04-08  17:07
  galile (181113)
  előzmény: