Keresés a fórumban

Mit fözzek holnap? (
23
 embernek tetszett)
Több Gasztro topik »
»
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2014-07-28 11:30180532.
    Sziasztok!
    A hétvégén még ezt "főztem"

    Csicseriborsó saláta (Fűszeres Eszter)

    Hozzávalók:

    2 db 40 dkg-os csicseriborsó-konzerv
    2-2 piros és zöld kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
    40 dkg koktélparadicsom, felnegyedelve
    4 gerezd reszelt fokhagyma
    1 nagy csokor finomra vágott friss petrezselyem
    3 zöldcitrom héja
    1 zöld chilipaprika, kimagozva és felaprítva
    6 evőkanál olívaolaj a tetejére
    1 teáskanál őrölt római kömény
    só és őrölt bors
    1 csomag pita, a tálaláshoz

    Elkészítés:


    1. A csicseriborsót lecsepegtetjük,
    hideg vízzel alaposan átöblítjük.


    2. Egy nagy tálban összekeverjük
    a csicseriborsót, a paprikakockákat, a paradicsom-negyedeket, a finomra zúzott
    fokhagymát és a felaprított petrezselymet. Ráreszeljük az egyik zöldcitrom
    héját, majd rányomjuk az összes levét. Meglocsoljuk az olívaolajjal.


    3. A csicseriborsó-salátát
    sózzuk-borsozzuk, és lefedve legalább 30 percre behűtjük. Szeletekre vágott
    pitakenyérrel a legfinomabb.


    4 adag lesz belőle.




    Megj.
    Sima citrommal készítettem 2 db.
    római köményt kihagytam.
    tettem rá feta sajtot.
    3 adag lett belőle.
  2. 2014-07-27 12:54180531.
    Ezek is nagyon jól állnak neki!
    2014-07-27  10:19
    kaleva (180530)
    előzmény:
  3. 2014-07-27 10:19180530.
    Vizeskancsóm van, a nyáron kaptam, de egy kis csésze nagy örömömre lenne, ne árválkodjon a kicsi csészealjam. Bár igyekszem ezzel-azzal megtölteni, hogy hasznosnak érezze magát!
    2014-07-26  21:57
    Liventa (180529)
    előzmény:
  4. 2014-07-26 21:57180529.
    Ha a v-i bolhapiacon járok -- már nagyon aktuális --, nyitva tartom a szemem csészécske-ügyben, mert az kell Neked. Ebből a fajtából a vizeskancsók is tetszenek nekem.
    2014-07-26  17:50
    kaleva (180528)
    előzmény:
  5. 2014-07-26 17:50180528.
    Jó színe van a gyöngyöknek, a neszesszer meg csodaklassz, szeretem nézegetni a fb-n is ezeket a foltmunkákat.

    Több edényt már nem nagyon akarok, mert nem tudom, hová rakjam, van annyi minden, most ezeket a kékeket használom, szeretem, bár egy-két mélytányér/tál nagyon jó lenne, az nincs - és még a picike tányérkához szeretnék egy csészét.
    (Azért az Ikeából becsúszik néha egy-egy színes darab...)
    2014-07-26  17:39
    Liventa (180526)
    előzmény:
  6. 2014-07-26 17:43180527.
    Ja?! A gyöngyöcskéket egy másik barátnőm fűzte korábban, épp ott hevertek az asztalon, hát megmutattam...
    2014-07-26  17:39
    Liventa (180526)
    előzmény:
  7. 2014-07-26 17:39180526.
    Ez már tényleg egész gyűjtemény, Évám, érdemes lenne bolhapiacokon vadászni a hiányzó darabokra.
    Nekem csak ez a 3 db képezi a készletemet + 1-2 valahol szétszórva: a tálkába jöhet a főpapi, a tányérkába pedig a sali vagy a szelet kenyér, hozzá a szomszédasszonytól kapott nagy régimódi evőeszköz (csak olyan méretes kanállal esik jól a leves).
    A másfajta kékmintás tányéraimat is szeretem, ennél több és színesebb mintákat a levesemben nem szívesen nézegetek.  
    A kis neszesszert is mutatom, most kaptam egy kedves barátnőmtől, aki csodálatos foltmunkákat készít.
    2014-07-26  16:22
    kaleva (180524)
    előzmény:
  8. 2014-07-26 16:25180525.
    Félrebeszélek! Nem menzás, hanem "koleszos" tányéroknak hívjuk... Kollégium menzájáról kerültek az első darabok a családba. Csúnya dolog, ejnye-bejnye, de már elévült, olyan rég volt!
    2014-07-26  16:22
    kaleva (180524)
    előzmény:
  9. 2014-07-26 16:22180524.
    Liza, ezeket mi is "menzás" tányéroknak hívjuk, a családban volt egy-két "elemelt" darab, mély is, sajnos nekem olyan nincs. Amik most vannak, azokat ajándékba kaptam, két kedves Tündértől! Nagyon szeretem ezeket az edényeket, minden étel jól mutat bennük.

    Íme a készletem:  (de talán már mutattam is valamikor.)
    2014-07-26  16:04
    Liventa (180523)
    előzmény:
  10. 2014-07-26 16:04180523.
    Tökéletes! Amúgyis mérsékelni szeretném a fehérliszt használatát, töltöttpaprikát is tervezek még a közeljövőben a nagy sikerre való tekintettel, így utánanézek, felénk hol kapható (vagy a gyerekeket ráállítom). Egyébként is hatásos gyógynövény az utifű a torok és a hörgők problémáira.
    Egyébként van néhány ilyen kékszegélyes mély és lapos tálkám nekem is -- szerintem az enyéimet valaki valami menzán tulajdonította el...
    Az első adag bodzaleki 3 l lett, de óriási a termésem az idén. Egy tálka feketeszedret is hozzákevertem, mert már szedni kellett és magában kevés volt.
    2014-07-26  15:44
    kaleva (180522)
    előzmény:
  11. 2014-07-26 13:41180521.
    Lizám, jó bodzaszedést-főzést kívánok! Az idei nyár bőséges és korai termést hozott minden vonalon, bár azt hiszem, nem is a nyár, hanem az enyhe tél miatt van így.

    Tudom, hogy ez nem diétás topik, de hátha valakit érdekel: a napokban az ételeket útifűmaghéjjal sűrítem, nagyon jópofa!
    Már sokat olvastam róla, de most "elém jött" egy üzletben, kis kiszerelésben, így nem volt drága (eddig drágállottam!), de olyan kevés kell belőle, hogy megéri, főleg annak, akinek a búzafélék ártanak.
    Tegnapelőtt vadast főztem, azt sűrítettem vele, ma töltöttpaprika mártásába tettem, pillanatok alatt besűrűsödik egy fél kanálnyi anyagtól!
    2014-07-25  18:56
    Liventa (180520)
    előzmény:
  12. 2014-07-25 18:56180520.
    Elkezdődött a bodzaszezon. Ma szedtem és szemeztem az első adagot, holnap folytatom és megfőzöm. Azután folyt. köv., mert folyamatosan érnek be a fürtök. Feketeszedret is szüreteltem, ezt is folytatni kell hetekig, de nagyon finom nyersen is.
    Szép estét Nektek!  stb.
  13. 2014-07-24 15:04180519.
    Mert Te egy jóhiszemű Tündér vagy!
    2014-07-24  13:35
    kaleva (180518)
    előzmény:
  14. 2014-07-24 13:35180518.
    Lizám, nagyon örülök, hogy sikerült a vendéglátás - bár én egy percig sem kételkedtem a menüd sikerességében! 
    2014-07-24  08:07
    Liventa (180517)
    előzmény:
  15. 2014-07-24 08:07180517.
    Köszönöm a kedves megjegyzéseiteket, ez a menü tényleg nagyon bejött! 
    Tálalás előtt tudtam gyorsan néhány fotót készíteni, a husiról azt sem, mert azt már együtt sütöttük meg percek alatt a wokban -- omlott szét a szánkban és nagyon finom volt a különféle trutyikkal.
    A pitasütést még gyakorolnom kell, vagy szétnyíltak vagy sem, de mivel nyílt lángon egy szitaszetű alátéten sültek, ízük szuper lett.

    A rétes is jobban sikerült, mint bármikor életemben: a töltelék ízes és szaftos, a tészta pedig ropogós rajta.
    Na és a limonádéhoz a vendégek szedték a citromfüvet és mentát az udvaron. Mi nem vezető lányok azért rozéból 1-2 hideg fröccsöt is leküldtünk...
    Az eső pedig hol szakadt hol nem, de azért bátran kiültünk a fák alá, csak a "szeansz" végén kellett pánikszerűen bemenekíteni a cuccokat.

    A zsíroskenyérre nem került sor, de igaz: jó hozzávalókból nagyon eteti magát.
  16. 2014-07-23 15:43180516.
    Sajnos az egész nlc kihalt. :(
    2014-07-23  15:27
    Tannéni (180515)
    előzmény:
  17. 2014-07-23 15:27180515.
    Szomorú látni, hogy így kihalt a topik. Pár éve óriási nyüzsgés volt itt, öröm volt olvasni a sok bejegyzést. Volt olyan is, hogy nem volt olyan nagy öröm, ment a vita, de volt élet. Látom, milyen sok a törölt felhasználó.
  18. 2014-07-23 11:31180512.
    Ez egy igazi nyári lakoma! 
    2014-07-23  08:26
    Liventa (180509)
    előzmény:
  19. 2014-07-23 10:19180511.
    Nem lebecsülendő a lilahagymás zsíroskenyér sem.
    2014-07-23  08:26
    Liventa (180509)
    előzmény:
  20. 2014-07-23 08:37180510.
    Lizám, ez a menü a legkényesebb ízlést is ki kell hogy elégítse! Garantált siker. 

    2014-07-23  08:26
    Liventa (180509)
    előzmény:
  21. 2014-07-23 08:26180509.
    Egyszerű nyári menüvel várok ma barátokat/kollégákat:
    Csirkemell csíkok gyros-fűszerezéssel
    Frissen sütendő s.k. pita
    Ketchupos gombasaláta
    Sültpaprika-saláta 
    Padlizsánsaláta
    Zelleres heringsaláta
    Sajtkockák fűszeres olívaolajban pácolva
    Meggyes-túrósrétes ugyancsak frissen sütve
    Citromos innivalók, tea, kávé
    Aki éhes marad, sajnálom, ehet mangalicazsíros parasztkenyeret lilahagymával vagy szalonnával...
  22. 2014-07-22 15:27180508.
    Olyasmi, mint a vargabéles, csak mákból. :)
    2014-07-22  15:17
    Tannéni (180506)
    előzmény:
  23. 2014-07-22 15:17180506.
    Stahlnak egy nagyon finom mákos tészta receptje. Ismered?

    RAKOTT MÁKOS TÉSZTA
      

    Hozzávalók:
     

    1 csomag cérnametélt
    1 csomag cukrozott darált mák
    3 db alma
    2 dl tej
    5 dkg margarin
    3 tojás
    10 dkg baracklekvár
     

     Elkészítés:
     
    Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gzsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk egy kisebb jénai tálat.

    A
    cérnametéltet kifőzzük és amíg a tészta puhul, egy közepes méretű
    serpenyőben margarinon megpároljuk a vékony cikkekre vágott almát.

    Ha a tészta kifőtt, összekeverjük a cukros mákkal.

    Ezután egy lábosba öntjük a tejet és beletesszük a margarint, majd megvárjuk míg elolvad.

    Aztán a margarinos tejet ráöntjük a mákostésztára, összekeverjük, és a jénaiba kanalazzuk a tészta felét.

    A tésztára jöhet a párolt alma, majd a tészta másik fele. Ezzel a rétegezés kész, mehet is a sütőbe, míg az ízek összeérnek.

    Amíg a tészta sül, szétválasztjuk a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk baracklekvárt.

    Következő
    lépésként kivesszük a tésztát a sütőből, vékonyan megkenjük lekvárral,
    az ízek fokozása érdekében megszórjuk még egy kis cukrozott darált
    mákkal, majd rápúpozzuk a lekváros habot is.

    Még 15 perce visszatoljuk a tésztát a sütőbe, és már kanalazhatjuk is a finomságot.
    2014-07-21  21:53
    CsillagViki (180496)
    előzmény:
  24. 2014-07-22 15:08180505.
    Szia Viki!
    Csak a puffinnál láttam. A palacsintákat sárgabarack lekvárral kell megkenni, rá darált dió porcukorral és darabolt csokival. A tetejére lehet olvasztott csokit is.
    2014-07-22  15:02
    CsillagViki (180504)
    előzmény:
  25. 2014-07-22 15:02180504.
    Szia!
    Milyen az a zserbópalacsinta?
    2014-07-22  14:59
    Tannéni (180503)
    előzmény:
  26. 2014-07-22 14:59180503.
    Sziasztok!
    Hétvégi menü: zöldbableves füstölt hússal, zserbó palacsinta, túrós csusza. A csuszát sütőben szoktam megsütni, bacon szalonnával betakarva.
  27. 2014-07-22 09:55180502.
    Legfőképpen vacsorát főzök. Főleg iskolaidőben. Mert mindenki csak este jön haza.
    Nyáron, ha a gyerekek itthon vannak, akkor nekik persze ebédet is.
    2014-07-22  09:38
    derine (180501)
    előzmény:
  28. 2014-07-22 09:38180501.
    Viki Te külön főzöl még vacsorát is???
    2014-07-21  21:53
    CsillagViki (180496)
    előzmény:
  29. 2014-07-22 09:36180500.
    Liventa!


    Nagyon is jó az a mezei limonádé!
    2014-07-21  17:21
    Liventa (180492)
    előzmény:
  30. 2014-07-22 09:35180499.
    A kovászos uborka leve szódával, vagy buborékos ásványvízzel is fantasztikusan jó üdítő ital, nagy melegben, jó lehűtve természetesen! 
    2014-07-22  09:33
    kaleva (180498)
    előzmény:
  31. 2014-07-22 09:33180498.
    Most meg ilyeneket iszom. 
    Ayran - török joghurtital. Fele joghurt, fele víz, pici só, eszméletlen finom! 
    2014-07-22  09:30
    kaleva (180497)
    előzmény:
  32. 2014-07-22 09:30180497.
    Oliva, ilyen italfélét alkottam a múltkoriban, csak nem volt kéznél mentalevelem, hát főztem több liter mentateát, lehűtöttem, abba raktam a darabolt citrusféléket! Nagyon jó volt!

    2014-07-21  20:51
    Oliva_ (180493)
    előzmény:
  33. 2014-07-21 21:53180496.
    Szép estét!
    Nálunk ma főleg gyümölcs volt és víííz. (A gyereknek gyümölcslé.)
    Délben lecsót csináltam. Volt benne padlizsán meg egy kis rókagomba és vargány is. Finom volt.
    Vacsorára pedig mákos tésztát óhajtott a gyerek. Neki nem árt. :)
  34. 2014-07-21 21:45180495.
    Eccerű és naccerű! Köszönöm, Oliva!
    2014-07-21  20:51
    Oliva_ (180493)
    előzmény:
  35. 2014-07-21 20:53180494.
    Tirom= töröm
    2014-07-21  20:51
    Oliva_ (180493)
    előzmény:
  36. 2014-07-21 20:51180493.
    Mi mostanaban ezt isszuk:
    Egy nagy kancsoba beledarabolok egy zoldcitromot, kicsit meg is tirom, hogy kijojjon a leve. Teszek bele menta- es citromfu leveleket, jegkockat es felontom vizzel.


    A sima limonadet is szinesitheted narancs- vagy grapefruitkarikakkal.
    2014-07-21  17:21
    Liventa (180492)
    előzmény:
  37. 2014-07-21 17:21180492.
    Kíváncsi is vagyok, hogy az ígért esős napok után újra megjelennek-e. Tényleg a porhanyósgomba-fotókra hajaznak leginkább, nagyon kellemes gombaillatuk/-ízük van rántottában is és -- mivel rengeteg parit, paprikát, padlizsánt stb. kaptam a szomszédtól -- zöldséges gombaragu is készült belőlük. És nem is estek jobban össze, mint akármelyik gomba. Szóval jöhetnek minden esőnap után...
    Imádom az ilyen muszaka-szerű rakott ételeket, lécci küldj nekem egy kis maradékot -- egy fotóval is beérem!
    A napokban várható vendégeim valamilyen salikat fognak kapni (Lilitől ellesem, hogyan tálaljam gusztusosan) és meggyes-túrósrétest. Mostanában mindig az innivalókkal vagyok bajban, mert ugye sör-bor kizárva a sofőrök miatt, a bolti üdítőket utálom, teát főzni is utálok -- és mindig az utolsó percben jut eszembe, hogy úristen mit fognak inni... Végül kapnak egy mezei limonádét.
    2014-07-21  11:57
    Oliva_ (180491)
    előzmény:
  38. 2014-07-21 11:57180491.
    Lili, nagyon örülök, hogy újra töltesz fel fotókat, egytől-egyig minden ételed szuper!


    Liventa, milyen jó, hogy nálad a kertben is terem gomba! Ha most bevizsgáltattad, akkor ez azt jelenti, hogy legközelebb már nem kell, mert biztosan ugyanilyen gomba fog nőni?


    Nálunk most van sok cukkini és padlizsán, ezért muszakát fogok ma főzni.
  39. 2014-07-21 08:04180490.
    Lili, külön köszönet a hering-ötletért, beízzítottam a pesti gyerekeket -- gondolom gazdaságosabb is a hordós hering, mint a sok hagyma és lé között néhány árva halacska az üvegesben.
    2014-07-19  17:13
    litita (180484)
    előzmény:
  40. 2014-07-20 08:41180489.
    Szia Litita, de jó megint látni a szépségeidet! Hiányoltuk!
    Fogok is megint tallózni a korábban kimentett salátáid/önteteid között, mert ma  jön 2 kollégám nyaralni és -- ha ezt a hétvégét is túlélem -- meg fognak látogatni a jövő héten. 
    Én nem fotóztam mostanában, pedig tegnap a 6 l-es lábas tele töltöttpaprikával egészen mutatós volt: fehér, piros és zöld paprikák + csupasz gombócok a piros mártásban -- maradt is belőle 2 árva paprika, de csak azért, mert a mártás és a pirított tarhonya elfogyott mellőle (a tarhonya hirtelen ötlet volt, de nagyon illett hozzá). Utána a citromos álomhoz hasonló nasi volt a kánikulára való tekintettel.
    Azt hiszem, ma gombás omlett lesz reggelire, de hogy a késői ebéd mi lesz, még a jövő zenéje. Egy szép darab marhalábszár félig megfőtt, abból leves sok zöldséggel, daragaluskával, a husihoz lehetne pl. torma- és kapormártás, majd slambuc v. langalló. Utóbbiak nem túl vasárnapiak, de az ifjúság szívesen bekebelezi bármelyiket. A réteslapokból pedig túrósrétes v. vargbéles...?
    Bálintnak sok boldog szülinapot!
    2014-07-19  17:05
    litita (180482)
    előzmény:
  41. 2014-07-19 22:22180488.
    Az nagyon jó ehhez.
    2014-07-19  21:19
    kaleva (180487)
    előzmény:
  42. 2014-07-19 21:19180487.
    A tonhalat csak azért kérdeztem, mert nekem most olyanom van (kaptam), mint a RioMare, de nem pont az, de olyan sokdobozos, és a fele olaj, fele a hal. Mindig leöntöm, aztán alig marad hal... Még jó, hogy nem én vettem. 
    2014-07-19  18:21
    litita (180486)
    előzmény:
  43. 2014-07-19 18:21180486.

    Konzerv tonhalat, vagy a márka érdekel? Mert azt nem tudom.
    Ami éppen volt itthon.


    Igen, azt hiszem, csak le van sózva. Füstölve biztos
    nincs, külön lehet kapni az Arbatban nagyon finom füstölt halakat, több félét
    is, egyik finomabb, mint a másik.


    Amikor leszedem a saját néhány padlizsánomat, és ha akkor
    nem lesz ilyen dögmeleg (most a hőmérőnk, ami a napon van 46,3 fokot mutat),
    megsütjük faszénen kint.

    2014-07-19  18:02
    kaleva (180485)
    előzmény:
  44. 2014-07-19 18:02180485.
    Lili, a vendégvárós asztalod megint gyönyörű, és jó sok finomságot készítettél szokásod szerint. Na és azok a "poharas" zöldségek! Még dísznek is szépek, remélem, sokat elrágcsáltak a vendégek is!
    A tonhalsalátához milyen tonhalat használtál? 
    A hordós hering csak le van sózva, nincs pácolva, vagy füstölve? 


    A padlizsán héja az csak akkor ilyen, ha szabadtűzön sül, sütőben inkább fől, nem lesz szenes-ropogós - kár, hogy nem előbb olvastam az írásod, épp most pucoltam meg két nagy padlizsánt, szinte 2 darabban jött le a héjuk, lefényképeztem volna, hogy lásd!  Most fogyott el az előző adag, ami a képen volt.
    A gázon sokkal gyorsabban megsül, mint a sütőben, ebben a melegben ez a lényeg. 
    2014-07-19  17:13
    litita (180484)
    előzmény:
  45. 2014-07-19 17:13180484.

    És most megnézem, ti miket készítettetek.


    Oliva, hogy te miket nem találsz. Remélem, ez a
    citromos-mákos mártás ott van valahol az oldaladon.


     A csirkés-spenótos egytál nagyon jól jönne nekem is
    holnapi ebédnek. Spenót van a kertben, csirke a fagyasztóban, csak mascarpone
    sehol (nincs az a pénz, amiért most elmennék vásárolni). Viszont van tejföl és
    tejszín. Na, majd meglátjuk, félek, hogy megint a sütőbekapcsolásával lesz némi
    dilemma.


    Liventa, látom, hogy már túl vagytok a heringen, csak a
    jövőre nézve szeretném elmondani, ha a családtagjaid Pesten laknak, akkor mond
    meg nekik, hogy menjenek el egy Arbat boltba, több is van belőle, és vegyenek
    hordós heringet. Azt pácolhatod is saját ízlésed szerint (víz felforralva,
    ecet, cukor, szegfűszeg, babérlevél, és sok hagyma, egy-két napig álljon), meg
    salátákhoz is használhatod. De, ha darabokra vágod (akár kifilézve, akár nem),
    lerakod egy tányérra, rá karikákra vágott hagyma (lila még jobb), leöntöd pici
    olivaolajjal, és főzöl hozzá krumplit (semmi nem kell a krumpliba són kívül),
    isteni vacsorád lesz.


    De sok finomságot ettél mostanában. Olvasom és nyelek
    nagyokat…


    A gombához annyit, hogy nálunk mindenki a családban fél
    az igazi gombától, ezért csak csiperkét szoktam néha venni. És bizony én is
    szárított gombával adok neki némi ízt (attól valahogy senki sem fél).


    Nagyon bátor vagy ezzel a saját gomba evésével, én biztos
    nem mernék. Pedig én nem is félek annyira a gombáktól.


    Remélem, készülnek majd fotók a hétvégi nagy lakomáról.


    Viki, ez a gyümölcsös prósza nagyon tetszik nekem,
    gyümölcs is van most, gondolkozom, hogy meg kellene sütni (ha nem lesz 40 fok).
    Nem túl száraz?


    A langallót is biztos szeretnénk, de nem sütök, mert
    megesszük. Nekünk elég lenne két kocka, annyiért meg nem dolgozok, és nem
    kapcsolom be a sütőt. Maradnak a vásárok, pedig ott messze nem olyan jó.


    Hajdinagombócot nem hallottam eddig. Ideje kipróbálni.


    Jé, én is fagyit ettem az előbb. Ebben a melegben nagyon
    jól esett. Igaz, nálam nem saját gyártmány. Nagyon finomat gyártatok a Carte D’orral. És én csak max. 2 gombócra vagyok hitelesítve.


    Kaleva, én még nem is láttam ilyen szépen, egyben lejönni
    a padlizsánhéjat, pedig párszor már készítettem, igaz, sütőben.