Válaszkereső

Válaszkereső

Kérdezd a szakértőket és a többieket! »

Játék

Játék

Játssz velünk!

Találd meg te is kedvencedet játékaink között!

Szponzorált hirdetések

Fórum - "A mi helyünk"

Keresés a fórumban
keresés a topikban
keresés a teljes fórumon
Mit fözzek holnap? (
15
 embernek tetszett)
»
Nyitó hozzászólás
2002-10-05 12:331.
Torolt_felhasznalo_282287
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2013-05-20 05:43179032.

Lemaradt a link. Ezt az ötletet módositottam magamnak: Mogyoróvajas, szezámmagos tofu.

előzmény:
    ancsa21 (179031)
    2013-05-20  05:26
  2. 2013-05-20 05:26179031.

Még  néhány ötlet azoknak, akik nem tudják még mit főzzenek. Lehetne pl:

1) Rántott garnéla rákokat készíteni

Ugyanúgy készül, mint a rántott hús. De ha te is teszel kevés olajban elkevert sok, legalább 3-4 részelt fokhagymát, majd azt jól összekevered a rákokkal, s hagyod őket békiben legalább 15 percig a sütés előtt... Már akkor egészen finom lesz az eredmény :-)) De ha még a zsemlemorzsába teszel egy kevés száraz reszelt sajtot, pl parmesant, akkor biztos lehetsz abban, hogy valami fenséges lesz az eredmény ;-))

2) Készíthetsz mellé pl quiona 'rizst' 

Nem mindegyik faját, de néhány quionát nagyon át kell mosni főzés előtt, mert különben kesernyés, vagy határozottan keserű lesz az íze. 2szeres mennyiségű, enyhén sós vízzel főztem össze a rizsfőzőben. A végén öntöttem rá kevés olajat, s összekevertem az apró kockára vágott zöldségekkel + petrezselyemlevél. Uezt, simán meg lehet rizsből is csinálni.

3) Tálalhatod mindenféle salátával, de a legegyszerűbb, ha finom zöldségeket meglocsolsz kevés citrommal. Itt csak olyan zöldborsót lehet kapni héjában, amelyik csak egy vékony héj, egészen mini szemekkel benne, vagy ellenkezően, jól héjára hizlaljak, amiben szintén alig van borsószem. Ha bőven terem valakinek a zöldborsó, ajánlom héjastól kipróbálni amikor még nagyon zsenge, mert finom. Egészséges is kell legyen, különben a kínai nem enné állandóan ;-))

4) Nem mindenki falatja, de aki szereti a tófut, annak figyelmébe ajánlom a falatokra vágott tófut, ízesített földimogyoró krémmel. A mogyorókrémben megpácoltam, majd azzal együtt összesüttem a HC-ben. Furán hangozhat, de ha a végén még ropogósra is pirítod, eszméletlen finom ;-)). Gyakorlatilag bármivel ízesítheted ami kéznél van. Amit javaslok, hogy legyen benne sós, meg kevés édes és savanyú íz is, mert azok kihozzák a földimogyoró ízét. Nem egészen így készült nálam, de ez volt az alapötlet.

-----------------

És most megyek, és kiróbálok egy tojás és búzaliszttől mentes palacsintát. Idáig biztatónak néz ki a keverék ;-))

Legyen nagyon szép a maradék ünnepetek  

3. 2013-05-20 04:50179030.

Beértem saját magamat :-)) De igy van ez rendjén, ünnepeljetek továbbra is, érezzétek jól magatokat. Akinek vallása, annak kivánok Áldott Pünkösdöt. Akinek hosszú hétvégéje, annak, no meg mindenki másnak is, kivánok további kellemes pihenést ;-))

Magamnak, meg mindenki másnak is, kivánok mindehhez egy finom teát, aminek egyik alapja a száritott, fehérszirmú pünkösdi  rózsa. Ami igy indul, az már rossz, nem lehet ;-))

Mikor ünnepelnivalónk van, időnként a tengerparti hotelbe megyünk, délutáni teára. Ez azért jó, mert akkor nem csak finom teát ihat az ember, hanem ott egye a fene alapon, még egy szelet torta is lecsusszanhat ;-)) Az ottani kedvenc teám a Myth of Nile. Háááát, ez a tea valami csoda.

Illetve nem is csoda, mert aminek olyan összetevői vannak, mint a fehér pünkösdi rózsa szirma, meg egyiptomi bazsalikom, valamennyi csipkebogyóval, földieper levéllel, és mindez összekeverve perzsa, rózsaszinű rózsabimbóval... Na szóval, a figyelmetekbe ajánlom :-)) Egyetlen bibije van ennek a teának, az ára...  

4. 2013-05-18 05:22179029.

Másik ötlet. Gombapörkölt.

Amihez csak annyit tennék hozzá, hogy valóban megéri biztos forrásból venni  jó minőségű száritott gombát! Mégha drága is. Mivel annyira kevés kell belőle, csak a jó izéért, igy sokáig eltart. Engem minden egyes alkalommal meglep, hogy milyen sokat segit az izetlen gombákon.  

Esetleg egy csontleves? ;-))

De lehet akár Fülöp szigeti abodo is a mai ebédetek ;-))  Pl úgy készítve, ahogy azt Gesellétől eltanultam.

Fülöp-szigeti abodo - ancsa21

Az abodo ételek lényege a fokhagyma, szójaszósz és ecet! Hogy aztán mit főztök süttök bele, az már teljesen mindegy.

Ha hússal készítitek, azt szeljétek falatokra, majd magas hőmérsékleten, kevés olajon,  hirtelen süssétek át. Igy magába zárja a finom levét. A húst lehet ízesíteni akármivel, de bőven elég a só is! Nem sok, mert a szójaszósz is sós! A gombát nem kell elősütni.

Majd vegyétek külön tálra az átsütött, magyarul az izét átadó húsfalatokat, és ha kevés, tegyetek még olajat a serpenyőbe. Majd azon pároljatok (süssetek) át, szégyentelen mennyiségű fokhagymát. Legalább 5-6 gerezd.

Mikor már megdinsztelődött, öntsetek rá ízlés szerinti mennyiségben szójaszószt és ecetet. Az arány kb 2:1-hez. És ha valami iz hiányotok támad, akkor kell hozzá még kevés barnacukor is. Kevés!!

Add ehhez az alaphoz vissza a húsfalatokat, vagy a felvágott gombát, és addig süsd/főzd kevergetve, amíg a hús átpuhul. Én lassan, alacsony lángon csináltam, de idő híján, ezt sokkal hamarabb is el lehet készíteni, magasabb hőmérsékleten. De akkor ott kell állni, és kevergetni. Párolt rizs megy hozzá.

A végeredmény, hihetetlenül finom, és érdekes is :-)) 

---------------------- 

Abban meg bizakodom, hogy az étel neve valóban abodo, és mondjuk nem adobo… ;-))

Legyen nagyon szép a hétvégétek!!  

5. 2013-05-18 05:00179028.

Még néhány ötlet, a mit főzzünkre:

Pl kencét. Padlizsánból, HC-ben sütve.

Akár úgy is kinézhet, hogy már kezdek belebolondulni ezekbe a "mit fözzek a HC"-be ötletektől, de nekem baromian tetszik,  hogy kipróbálhatom, hogy lehet alig munkával, alig odafigyeléssel, és alig energia felhasználással határozottan finom ételeket összehozni :-))

S ha még sejtenétek is, hogy teljesen megfeledkeztünk arról, hogy a padlizsánok csak főnek a saját levükben, mig mi vedéggel ebédelünk... Na, akkor örülök csak, hogy belebotlottam ezekbe az edényekbe :-DD 

A padlizsánok valóban laposra főtték össze magukat a saját gőzükben, de ez semmit nem változtatott az izükön! Pontban olyan volt, mintha sütőben készültek volna! És egy egész sütőt üzemeltettem volna, 3 db-ért. 

Citrom helyett zöldcitrom levét nyomtam a kencébe. Ezzel még finomabb lett! 

6. 2013-05-18 04:51179027.

MINDENKORI LEGJOBB RÉPATORTA - ancsa21

Forrás: Julie Daniluk: Meals that heal inflammation

24 szelet (N: kb. 30)

A szerző szerint "Ez a torta nem csak ízre jó, hanem biztosítja a napi gyógyszer adag fahéjat is. Lehet, hogy megdöbbentő a 7 teáskanál fahéj, de ha felosztjuk  a süteményt 24 darabra, akkor máris megfelelő mennyiségű fahéj jut egy-egy szeletre. Ez az a mennyiségű fahéj, amelyről kimutatták, hogy ha napi rendszerességgel fogyasztjuk, csökkenti a gyulladásokat, valamint a glükóz-, triglicerid-és koleszterin szint is csökkenhet, kb. 10-30 százalékot."

Hozzávalók:

2/3 pohár pasztörizálatlan folyékony méz (N: 3 evőkanál. Elég is volt)

1/4 csésze lágyított kókuszolaj (N: pálmaolaj)

2 nagyméretű tojás vagy 3 adag vegán tojás helyettesítő, (pl. 1 evőkanál őrölt lenmag beáztatva 3szoros vízbe)

1/2 csésze almaszósz (N: mandulavaj)

2 teáskanál vanília kivonat  (N: 1 teáskanál)

2,5 csésze liszt mandula liszt (N: 1,5 cs mandula + 1 cs GF liszt)

7 teáskanál fahéj

1 teáskanál szerecsendió

I teáskanál szegfűbors

1/2 teáskanál szegfűszeg

I teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál sütőpor -gluténmentes (vszeg ebből több kellene)

1/2 teáskanál só (szürke tengeri só vagy rózsaszín kősó)

2 csésze finomra reszelt sárgarépa (ebből is lehet több!)

3/4 csésze vörösáfonya, almalében felpuhítva (N: mazsola, áfonyalében puhitva)

1 bio citrom reszelt héja (én a levét is beletettem, jót tett neki)

Elkészítése: 

Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra.  (Sütési idő 45 perc)

Majd lehet a klasszikus módon is csinálni, külön a szárazanyagot elkeverni, majd a folyadékokat külön, aztán a kettőt össze, de én lusta vagyok ilyenre, így azt írom, ahogy én csináltam:

A gluténmentes lisztet és a mandulalisztet összekevertem a fűszerekkel, sóval és a sütőporral. Amiből szerintem kellene több is, mert nem nagyon húzta fel a sütit.

Majd ment hozzá a reszelt répa és a méz. Miután jól elkevertem azt is, simán beleöntöttem az összes folyékony hozzávalót, és egy fakanállal jól elkevertem. (Legközelebb a robottal csináltatom, hátha az is segít megemelni a sütit.)

Kész, öntöttem az előre kiolajozott sütőtábla, és máris sütöttem vagy 45-50 percet. Szerintem vagy a megadott hőmérsékletet kell emelni, vagy hosszabban sütni, de hogy ráfért volna a végeredményre, az biztos.

Külön megjegyzések:

A végeredmény valami eszméletlen finom sütemény :-))

Nem csak finom, hanem még boldogítja is az embert! Szó szerint. Miután egy komplett Gaps ebéd után megettem 3 db-ot (kisebb szeletek), ahelyett, hogy beájultam volna a desszerttől, valami egészen kellemes jóérzés kerített hatalmába, és határozottan vigyoroghatnékom is támadt :-DDD Valószínűleg a fahéj tette a dolgát ;-))

Ez a süti jóval „vizesebb”, mint a múltkori genfi kekszek, de még így is simán eláll a hűtőben.

Ha nem tesztek bele gluténmentes lisztet, akkor 100%-an megfelel a Gaps-nak, vagy a Paleónak is. Én spórból probálkozom, mert ölég drága errefelé a mandulaliszt. Pláne úgy, hogy nagyon rákaptam arra, hogy a főétkezés után nekem édesség kell ;-DDD

7. 2013-05-18 04:42179026.

Vilmos!

Hoztam én is egy sütit, egy répatortát, ami valóban irtó finom és még határozottan egészséges is! Mi lenne,  ha ezt is tovább gondolnád, és kitalálnád te is (meg bárki más is, aki ért hozzá), hogy mivel lehet jóval lazábbá tenni úgy a tésztáját, hogy értékeiből nemhogy veszitsen, hanem hozzá is tegyen!

Meg olyan krémet is kellene a tetejére kitalálni, ami épp úgy boldoggá tesz, mint maga a répatorta. Merthogy megtörtént, velem, igy személyes tanu vagyok arra,  hogy ami egészséges, az nem csak finom, de még boldogit is ;-))

előzmény:
    FarkasVilmos (179021)
    2013-05-15  17:04
  8. 2013-05-18 04:39179025.

Ez valóban gyönyörű, és ritka guszta is!! Csak...

És most magadra ne vedd Vilmos, amit épp a tortáddal kapcsolatban irok!!! De olyan történt, aminek én nagyon örülök. Ránéztem a tortádra, és azon kivül, hogy a szememnek irtó jót tett, az első gondolatom az volt, hogy szép, szép, de torta már nem kő...  Azt már nem tudom mi lesz holnap :-))

Hidd el, semmi közöd hozzá, csak épp a profi sütid látványára igy reagáltam, majd veszem is az alkalmat, hogy elmondhassam, ha az ember odafigyel az étkezésére, az valóban segit a szervezetének! Egyre többször azt veszem észre, hogy ahogy a szervezetem tisztulgat, az úgy üzenget, akár pro-, akár kontra dolgokat. Most pl azt,  hogy köszöni szépen, de nem kérne a tortából. És én ennek végtelenül örülök :-))

De ez semmit nem von le a te remekművedből!! :-))

Olivka kérdése valóban jó, anno -néhány próbálkozásnál-, én is csak "maszatos" szeleteket tudtam vágni. Aztán egyszer valaki mondta, hogy forró vizbe kell a szeletelő kést mártani, majd úgy szelni, de én addig már nem jutottam el. Valóban igy van?

------------------

U.i. Most utólag benéztem az oldaladra Vilmos, és láttam, hogy a szuper kinézet mögött egy jóval, de jóval egészségesebb torta található, mint ahogy eddig az oroszkrém tortákat csinálták! Lehet, hogy mégis rákivánok? :-DD

előzmény:
    FarkasVilmos (179021)
  9. 2013-05-18 04:28179024.

Igen, pontban igy reméltem, köszönöm Kira :-))

Abban meg ezer százalékra biztos vagyok, hogy nem csak én fogok örülni a megjelenitett ételeiteknek.  A baj csak az, hogy reggel itt a gépnél elhatározom, majd jönnek dolgok, amik felülirják az elhatározásom :-DD

Viki, meg Többiek, ti is előkerülhetnétek ;-)) 

előzmény:
    kira21 (179019)
    2013-05-15  15:54
  10. 2013-05-16 10:12179023.

Gyönyörű!

Áruld el kérlek ennek a szép szeletelésnek a titkák! Ha én habos tortát szeletelek, akkor mindig összekrémezem a piskótát is, nem látszanak ilyen szépen elkülönülve a rétegek.  

előzmény:
    FarkasVilmos (179021)
  11. 2013-05-16 10:10179022.
    Nagyon inspiráló fotók! Mind jöhet! 
    előzmény:
    kira21 (179019)
    2013-05-15  15:54
  12. 2013-05-15 17:04179021.

Sziasztok! Hoztam egy új videóreceptet. Régi recept kissé újragondolva.

Oroszkrém torta

Üdv: Farkas Vilmos 

13. 2013-05-15 15:59179020.

Tegnap pedig az egyik ismerosunknel voltunk vacsoran, egy farm, rengeteg haziallattal, minden sk keszul otthon, a sajttol a hazi gyurt tesztaig.... a pacolt sonkan keresztul a friss ropogos salatakig....

Nagyon finom volt a paradicsomos tagliatelle, galambbal keszult....

Mindent nem fotoztam, volt hazi pacolt sonka, salatak, tobb fele, es sajtok.

Udv.

14. 2013-05-15 15:54179019.

Ok, Ancsa, megigerem..... a blogra mostanaban ritkan teszek fel recepteket, mert van mar vagy 2-300, es mindig azokat fozom...... mostanaban ezeket csinaltam...-->, mostmeg jon a meleg, es akkor szinte csak salatan es paradicsomon elunk... hust nem kivan az ember, hal az szokott lenni.

1. Spargakremleves fagyasztobol elovett husveti sonka maradekkal

2. Sutoben sult tengeri hal - gratinalt zoldparadicsommal

3. Pulyka fasirt narancsos spargaval

4. Rozmaringos csicseriborso leves

Itt rengeteg a sparga, meg mindig, hetek ota azt (is) esszuk, mar majdnem ingyen adjak.... :-) raktam a fagyasztoba is.

előzmény:
    ancsa21 (179012)
    2013-05-14  05:02
  15. 2013-05-14 08:15179018.

Tudtam, hogy valamit elfelejtettem... Olivka, mostanára nagyon kellemes, főzés nélküli időszakot kivánok neked :-))

előzmény:
    Oliva_ (179010)
    2013-05-13  13:13
  16. 2013-05-14 08:03179017.

Jó reggelt, szép napot!

Én pedig a tojásos nokedlire kaptam most föl a fejem, Lili, megvan a mai ebédem. Ugyanis szomszédom megkezdte idén is nagybani zöldségszállításait a számomra, ez megnyilvánult már fél rekesz paradicsomban, retekben, káposztában (említettem tavaly, hogy egy zöldséges barátjától mindig megkapja a kirakni már nem érdemes zöldségeket a kecskéi számára, ám ő a hibátlan darabokat lenyúlja szegény kecskéktől saját és az én konyhám számára...), tegnap pedig 5 szép fej salátát kaptam és eszem, míg én magam is kecskévé válok. Krumplival, köménnyel salátafőzelék is lesz belőle.

A múlt héten kapott fejeskáposztából a tegnapi ny.kirándulásunkra (Gödöllő kastély stb.) -- nem viccelek -- 196 db káposztás pogit sütöttem másként, mint szoktam. Ugyanis most olajon sóval borssal, koriander és köménymaggal kicsit megpároltam a káposztát, ezt kentem rá a kinyújtott megkelt tésztára és úgy hajtogattam. Hát ez még sokkal finomabb volt, mint a szokásos nyerskáposztás változat -- pedig az se piskóta. Megpróbálok emlékezni a kb. mennyiségekre és ezután mindigy így készítem. Bár találtam a neten számos receptet, de lementem hídba, amikor azt olvastam, hogy fél kg. liszthez 2 kg (kettő kilogram)  káposztát veszünk...

Van egy fél cukkínim, azt palacsintatésztába fogom reszelni a kertben található egyéb zöldekkel -- isteni lesz az is salátával. Idén rengeteg turbolyám nődögél szanaszét, pedig nem is vetettem. Tavaly éppen fordítva volt...

Viszont szomorú vagyok, mert a hatalmas és meggyel teli fámat a tegnap éjszakai vihar szabályosan kettészelte, mintha villám sújtotta volna, és a nagyobbik fele lezúdult a szomszéd kerítésére, rózsámra és egyéb bokraimra. Még nem tudom, mi van alatta, mert mozdíthatatlan. 

előzmény:
    litita (179011)
    2013-05-13  22:18
  17. 2013-05-14 07:06179016.

Nagyon OFF lesz, csak egy kis érdekesség :-))

Mikor tavaly január elején utaztam haza, az AirAsiával repültem. S bár valóban ez volt az első olyan utam, amit nem nyűglődtem végig, de igyekeztem az időmet úgy kitölteni,  hogy minél kevesebb gondoljak arra, hogy mi fenét is keresek én egy gyúlékony fémbe belezárva, messze a felhők fölött...

Így irtóra megörültem, mikor a pilótafülke előtt "jógázva", belemozdultam a kapitányba, akik éppen kijött a fülkéből, hogy aludni térjen. Ami sikerült is neki, egy bő óra múlva :-)) Addig valóban egy jóízűt beszélgettünk, ami számomra nagyon hasznos volt. Rengeteg háttér információt adott. Ő mondta, hogy a gépen van a fő tulajdonos is,  Tony Fernandez is. Húúú, mondom az nagyszerű, akkor meg kéne kérdezni tőle, hogy mi a fene vitt rá egy zenében üzemelőt arra, hogy légitársaságot vegyen magának. Nyugodtan kérdezze meg -mondta a pilóta, Fernandez úr nem csak szereti ha kérdezik, de ha repül a cégével, akkor  mindig körbejárja a gépet, és beszélget a személyzettel is, meg az utasokkal is. Szuper-, mondtam, de mi lesz ha éppen átalszom az egészet? Addig szoktam ijesztgetni magam, még a végén olyan mély álomba zuhanok, hogy úgy kell kelteni… Irtó rendes volt a pilóta, mondta semmi baj, ha tudja,  hogy a főnök már mocorog, szól nekem. Igy is volt. Kijött a fülkéből (!!!) pedig üzenhetett is volna, és mondta mehetek az első osztályra, kérdezhetem a tulajt. Naná, hogy azonnal mentem :-))

Első kérdésem az volt, hogy mit álmodott aznap éjjel, mikor reggelre ébredve elhatározta, hogy megvesz egy tönkrement maláj légitársaságot akkor, mikor amúgy a világhírű Virgin cégnél dolgozik, sőt, annak zenekiadásának a vezetője?

És akkor elmesélte Fernandez úr, hogy eredetileg egy nagy amerikai cégnek volt a főkönyvelője. Mikor is egy fogadáson belebukkant Richard Bransonba, aki éppen a zenei kiadásával kínlódott.  Fernandezt meg idegesitette, hogy mennyire nem tudját azt profi módon összehozni, pedig annyira egyszerú lenne. Mondta is Bransonnak, hogy nagyon pocsékul kell csinálják a dolgot, ha ennyire nem tudják beinditani, mert ha ő csinálná, akkor... Rendben,- mondta Branson-, mikor tud kezdeni? És ott akkor, még ha csak szóban is, de kinevezte a Virgin Music, ha jól emlékszem,  igazgatójának. Jól sült el a dolog, mert mindketten jól jártak, és a VM is világhírű lett.

Majd, mint már a Virgin egyik főnöke, egy hivatalos fogadáson összefutott azzal a ciprusi hapsival, aki  az Easyjet tulajdonosa, és akinek neve soha nem jut eszembe... Egy pohár bor mellett jót beszélgettek, s ahol is egyre több ötletet kapott arra nézvést, hogy nem is rossz üzlet a fapados repülés. Telt múlt az idő, mikoris kiderült, hogy eredeti hazájában, Malajziában éppen tönkrement az állami maláj repülőtársaság fapadosra épített egysége. 

Fernandez úr gyorsan felhívta két malajziai barátját, s néhány hét múlva mindannyian kölcsönt vettek fel, s eladták a házaikat is (miközben a feleségeket végig csendesítették ;-), s 1, azaz egy ringitért megvették a tönkrement állami repülőtársaságot, a hozzá tartozó, már elfelejtettem hány rengeteg millió adósságával együtt. Majd megalapították az AirAsiát, amit világhírre futtattak rövid időn belül.  A többi meg már történelem. 

Több más között még arról is beszélt Tony Fernandez, hogy nemrégiben volt egy fogadása Richard Bransonnal a Virgin cég tulajával, valamikori főnökével. A fogadás tétje az volt, hogy aki veszt, annak a másik légitársaságánál, annak egyik útján kell felszolgálni. Egész úton. De úgy, hogy akkor győztes tulaj is a gépen legyen. Mondta, hogy kb május közepére várható a fogadás teljesítése, amit ő nyert, és Branson lesz a légi utas kiszolgáló a London-Kuala Lumpur járaton. Emlékszem, még nagyon drukkoltam, hogy éppen azon a gépen történjen, amivel én majd hazarepülök. Ami aztán nem jött össze, mert mikor hosszú hónapok múlva jöttem ide vissza, addigra megszűntették az AirAsia londoni járatát. Legnagyobb bánatomra. Aztán vártam a hírt, hogy mikor teljesült a fogadás. Majd, hogy sokáig semmi hír nem volt róla, teljesen elfelejtettem az egész történetet.  (Itt az nlc-n el is akartam mesélni, de a sugarazás meg egyéb ilyen apróságok kimosták a történetet a fejemből.)

Mindez most azért jutott eszembe, mert épp tegnap olvastam az egyik angol bulvár online lapon, hogy minap Richard Branson nem csak felszolgált Fernandez egyik járatán, hanem még AirAsia légikisasszonynak is beöltözött :-DD Úgy látszik annyira elfoglaltak voltak, hogy eddig húzódott a fogadás végrehajtása, de végülis is betyárbecsülettel eleget tettek a fogadásnak :-DDD Amit nagyon szerettem a történetben, hogy a pilótától kezdve Tony Fernandezig mindenki irtó rendes, nagyon is emberi volt. Semmi nagyképűség, semmi izé, hogy én a milliárdos, vagy épp a nagy gép pilótája. Szerettem résztvevő lenni ebben a történetben. Is. Mert velem mindig történik valami  :-))

-------------------------- 

A nagy kételkedőnknek meg üzenem, hogy nyugodt lehet, minden így történt, betű szerint ;)). És ha még tudná, hogy az út végén behívtak a pilótafülkébe is, és jó sokáig okosítottak az ott lévő dolgokról, miközben odakint a váróban fiúnkat a kórság ette, hogy hol maradtam le… Hát nem örülne neki, így nem is teszem :-DDD

18. 2013-05-14 06:02179015.

Ez meg a tegnapi ebédünk volt. Gessellével :-))

Disznó hasaalja falatok, pirospozsgásra sütve - ancsa21

Nagyobb falatokra vágtam a bőrös húst, majd fűszereztem, amihez éppen kedvem volt. (Most éppen fokhagyma -mindig! :-), aprókömény, rozmaring, só)

A HC kétfenekűben egy evőkanálnyi olajon, magas hőn, gyorsan átsütöttem a falatokat. (Magukba zárják a hús nedvét.)

Majd kevés vizet alátéve, nagyon alacsony hőfokon (elektromos tűzhely 1-es fokozat) szinte megabáltam a húsfalatokat. Mikor a vizet elfőtte, magasabb hőmérsékleten (2-es), pirospozsgásra piritottam őket, hogy a bőr roppanos legyen. Miután kihűlt, az lett...

Megint tanultam. Méghozzá azt, hogy különösen az ilyen kétfenekűben sűltek nem ropogósak, amig az edényben vannak... Még akkor sem, ha már régen roppanniuk kellene... Ezért tovább piritottam a kelleténél. Miután meghűlt egy kicsit, az eredmény valami csoda finom lett, de határozottan kalapács minőségű fogak kellenek a bőréhez, az annyira roppanós lett. De nagyon élveztük! :-DDD 

A párolt káposztát meg a sorozat lábosában csináltam. (Hehe, mindössze 3 db-ból áll a sorozatom :-DD) 

Szó szerint mindent egyszerre beletettem az edénybe, vágott káposztát, 1 kávéskanál barnacukrót, apróköményt, sót, almaecetet, majd rátettem a fedőt, és elmentem dolgomra. Vagy kétszer kellett ránézni, átkeverni, hogy mindenhová jusson a fűszerekből. Ennyi melóm volt vele.  Határozottan finom lett az eredmény. 

Újabb tanulság, hogy ezekben az edényekben valahol elvesződik a só ize, meg az ecet ize is. A többi nem, de e kettőé mindig. Ezért kevésbé sózom a dolgokat az elején, majd a vége felé teszem rá a megfelelő mennyiséget. Igy, utólag kellett még hozzá az almaecetből. Megkapta :-))

19. 2013-05-14 05:31179014.

Szakika, ezt neked hoztam :-)) Ha ennek a sütinek lecsökkented a méz tartalmát, vagy cukrot helyettesitő akármivel készited, akkor bátran és nyugodtan lehet édességet enned, nem fogja a cukrodat megbirizgálni. Vagy legalábbis nem nagyon. Ez inkább egy proteinnel teli étek, semmint édesség. Nézz utána, hogy belefér-e étrendedbe, s ha igen, mekkora mennyiségben.

Genfi gyömbér kekszek – ancsa21

(Forrás: Julie Daniluk – Meals that heal inflammation)

A gyömbér és a fahéj is gyulladáscsökkentő!

Hozzávalók:

1/2 csésze mandula vaj

2 teáskanál fahéj

2 teáskanál őrölt gyömbér (N: 1.5 Ek turmixolt friss)

2 csésze mandula liszt

1 evőkanál étkezési lenmag, őrölt

6 evőkanál pasztörizálatlan méz* (N: szűken mért 5 Ek)

1 teáskanál vanília kivonat

Ha van, akkor forgácsolt mandula tetejére (N: kandírozott gyömbér forgácsok)

Elkészítése:

1.. Melegítsük elő a sütőt kb. l70 ˇ C fokra

2.. Tedd az összes hozzávalót egy tálba, és keverd alaposan össze.

3.. A tésztát kézzel kb. 2 cm-es golyókká formázzuk, majd egy villa (vagy kéz) segítségével laposabbra nyomjuk.  A villával díszesebb lesz a kinézete.

4. Ha van, szórd meg a kekszeket a forgácsolt mandulával (vagy bármi mással)

4.. Tedd a sütiket egy pergamennel kibélelt tepsibe**, majd

5. Süsd kb 10-12 percig, vagy amíg aranysárg lesz. A kekszek kihűlés után keményednek.

24 db,  kb. gyerektenyér nagyságú keksz lesz belőle

Ancsa megjegyzései:

A süti nagyon finom lesz, és minél tovább áll el, annál jobban előbújnaka fűszerek ízei!! Hűtőben, vagy légmentesen záródó üvegben kell tárolni. Nyugodtan lehet hússal készült étel után is fogyasztani, nem teszi álmossá az embert, vagyis teljesen békén hagyja a cukorszintet. Kipróbálva, naponta ;-)) Amióta elkészítettem, azóta majd minden nap, a főétkezés után megengedek magamnak 1, vagy 2 db-ot. Szép az élet ;-))

* Én csak 5, szűk evőkanálnyi mézet adtam hozzá, de még ez is sok volt. Kb. 2,5-4 evőkanál lesz az igazi mennyiség.

** Próbaképp én HC-ban készítettem. Az első adag teljesen odaégett a magas hő miatt. Akkor megtanultam, hogy a sütiknek nem kell előforrósítani a duplafenekűt… ;-)) A többit jóval hosszabb ideig, de minimális hőmérsékleten csináltam. S bár erre is megfelelt a HC edény, azért legközelebb sütőben is kipróbálom.

Glutén mentes, Paleonak megfelel, és még a GAPS-ba is bőven belefér.

Véleményem szerint, erősen lecsökkentett menyiségű méz esetében, még a cukorbetegek is ehetik. Aki por alakú cukorpótlót használ, annak meg kellene növelni a nedves, összefogó anyagot. Azt hiszem jó lesz az, ha 2 evőkanál őrölt (!!!) lenmaghoz tesztek 4-5 evőkanál vizet, majd néhány percre magára hagyjátok, hogy megkocsonyásodjon.

előzmény:
    1szaki (179000)
    2013-05-11  19:22
  20. 2013-05-14 05:20179013.

Drága Lili, akkor sorjában :-))

1) Köszönet a továbbitott bajor krumpliért! Ez valami irtó jól hangzik. Olyannyira,  hogy eldőlt, csütörtök este ezt adom a vacsoravendégeinknek. Eddig halpaprikásban gondolkodtam, főleg egy muzlim házaspár miatt, de ez a krumpli egyszerűen felülirta :-DD Ugyan marad a hal, de majd rántva.  Húsleves helyett meg zöldségleves lesz az alap, a vega férj miatt. Nem egyszerű az élet :-DD

A szövegből én is Anyára saccolok.  Neki is köszönet. Látod, ő is nagyon hiányzik. Egyrészt a nagyon jó receptjei miatt, másrészt, hogy annyi mindent tudott a fűszerekről, meg minden másról is. Én biztos rengeteget tanultam tőle! Domi lelkem, meg... na hogy is fogalmazzam, hogy ne legyen nyálas... Élethez segitett az ötleteivel, tanulmányai megosztásával! Az én életemet biztos megsegitette,s valószinűleg meg is hosszabbitja amit tőle tanultam el :-)) De hiányzik nekem mindenki más is! Aki jókedvet hozott, aki az egyszerű receptjét, mindegy volt. Mindenkitől lehet valamit tanulni, és az a világ legjobb dolga. Na, majd csak lesz válámi :-))

2) A képeim szineit sajna a tulipiros alaposan felszinezi. Szegény gépet már javitották is, de csak elbirizgálták...  Tetejében olyan setét lesz minden kép, hogy mindegyikre rá kell  nyomni egy rakás fényt. Na szóval érik, hogy szülinapomra nézek egy másikat. Pedig annyira szeretem ezt a Nikont, hogy el sem tudom mondani :-))

3) Igen, tócsni a cicege :-DDD Pontban innét a topikból tanultam ezt is, csakhát a memória egység :-DD Tudom mi a tócsni, de akkor sem az lesz vacsorára, akárhogy is rákivántam most arra is :-DD

4) Sokat törtem a fejem a kenyérkosaradon, mert annak a kör-megtartó forma kisütés technikája valóban kihivást jelentett számomra :-DD Jól elvoltam azzal, hogy én hogy oldottam volna meg. Valószinűleg sehogy :-DDD Max az jutott eszembe, hogy egy lábasra tekertem volna körbe. Már csak az a probléma maradt hátra, hogy akkor hogy ne csússzon le onnét... :-DD

előzmény:
    litita (179011)
    2013-05-13  22:18
  21. 2013-05-14 05:02179012.

Na végre, hogy előkerültél te is :-)) Valóban nagyon hiányoltam a mediterrán, szemet és gyomrot megörvendeztető képeiddel, receptjeiddel! Nem csak jó látni téged is, hanem máris beinditottad a fantáziámat!! Van a fagyóban apró rák, igy férjnek töltött palacsinta helyett, töltött tortilla lesz az ebédje. (Ha már az én paradicsomos húsgombócaim elmaradtak. :-)

Komolyan kérlek Kira! Mivel tudom, hogy mennyire elfoglaltak vagytok, nem kell, hogy szövegelj itt, annak jó vagyok én... ;-)), de ha valamit felteszel a blogodra, nyomd már ide annak képét! Magamról tudom, hogy az ember kényelmes (ez van...), és ezért azt szereti ha az orra alá nyomják a lehetőségeit. Ilyenkor rögvest ötlete is lesz, és/vagy máris klikkel a linkre, hogy megcsinálja ami a kép mögött van. Sokat segitenél. Nekem is :-))

előzmény:
    kira21 (179009)
    2013-05-12  16:30
  22. 2013-05-13 22:18179011.

Sziasztok.

Ma kicsit Liventának éreztem magam. Abból készítettem ebédet, ami maradék volt a hűtőben, meg a spájzban. Sütöttem egy kevés kockára vágott krumplit, utána abban a serpenyőben szintén felkockázott kolozsvári szalonnát, utána 2-3 szál újhagymát, utána kis darabokra összevágott spárgát. És a végén az egészet együtt átsütöttem. Előtte meg spárgakrémleves volt.

Tegnap rántott csirkemáj volt krumplival. Volt még a múlt héten csirkeraguleves, tojásos nokedli salátával, rántott cukkini, palacsinta, meg ilyenek. Semmi izgalmas.

Erről a vízen kullogóról már hallottam, csak a vízenkőtt nevét nem hallottam még. Meg nem is kóstoltam soha, de majd egyszer.

MPiggy, de aranyosak a kis kuktáid! Vagy zongoraművésznőid?

Liventa, megnéztem ám e te dagonyázós jófiúdat is, tündéri!

Ancsa, de jó képeket hoztál!!! Köszi szépen. Ez tényleg színorgia, ami ott volt.

Az a rizottó is nagyon guszta!

A bajor krumplisalátát valamikor régen valaki beírta ide (talán Anya? De nem biztos), én meg szépen lementettem magamnak, ez volt

Bajor krumplisaláta

"És akkor most leírom a bajor krumplisaláta receptjét, amit bécsi krumplisalátának is neveznek, ugyanis ez dukál a vínersnicli mellé.

Fél kiló krumplit főzzünk meg héjastul sós, köményes vízben. Amíg fő, elkészítjük a furcsa salátaöntetet. Azért furcsa, mert álmomban sem gondoltam volna, hogy egy salátának húsleves az alapja. Pedig ennek biz az.
    Tehát egy jókora bögrényi húslevest forraljunk fel két evőkanál borecettel, kanálnyi mustárral, sóval-borssal, és szórjunk bele két nagy felaprított lilahagymát. Utóbbit nem kell főzni, épp csak egy pillanatra forrázzuk le, amikor a mártás már kicsit besűrűsödött. Én egy kicsit csaltam a sűrítést illetően: a főtt krumpliból pürésítettem bele valamicskét, így kellő állagot értem el.
    A forrón meghámozott, felkarikázott krumplihoz keverjük óvatosan a mártást, hogy a szeletek ne törjenek össze. Némi idő elteltével a krumpli magába szívja a mártást, ekkor még megszórjuk egy kis snidlinggel és langyosan tálaljuk. (Pritaminpaprika hivatalosan nem kell bele, ám nekem éppenséggel ahhoz volt kedvem, hogy azt is tegyek bele. Mi másért, a színe végett természetesen. Gyula úgyis mindig azzal vádol, hogy szín szerint főzök. Hát ez bizony szakmai ártalom, és kész...) "

A kenyérkosár úgy nem omlott össze, hogy behajtottam a széleket a tálba, és még egy karimát is tettem a tetejére. (ne mond senkinek, de egy kicsit azért megrogyott). Nem hiszem, hogy nekifogok még valaha, de, ha mégis, akkor biztos, hogy nem így fogom csinálni, lemondok a karimáról, de fordítva teszem a tálat, úgy sütöm majd, akkor legalább az alja is megsül.

Amíg BMarika jön, elmondom, hogy a cicege, az olyasmi (szerintem), mint a tócsni. Azt tudod, milyen?

Olyan szépek ezek a kajaképek nálad!

Kira, de megenném most azokat a palacsintacsíkokat rákkal!

23. 2013-05-13 13:13179010.

Hű, de örülök, hogy ennyi finomságot, jó ötletet látok!

Sajnos én most nem tudok mutatni semmit, nem főztem napok óta! 

24. 2013-05-12 16:30179009.

Ancsa, olyan jo latni Teged (is).

Regen nem voltam - a blogon is, sok a munka.  de most kuldok nehany receptet az utobbi napokbol. Udv.

1. Sparga felfujt

2. Palacsinta csikok rakkal es cukkinivel

3. Toltott palacsinta

előzmény:
    ancsa21 (178989)
    2013-05-10  05:41
  25. 2013-05-12 15:10179008.

Még ezek, aztán eldugultam :-))

Házi majonéz: Egyszerűen vétek üzletben venni, annyira egyszerű, és gyors is!  Ez éppen 1 tojássárgájából, 1 evőkanál frissen nyomott citromléből, 1 mokkáskanál mustárporból, kb 1/2 kávéskanál sóból, és ha jól emlékszem, 2 dl olajból készült. Ment minden egy magasabb pohárba, bele a merülő mixer, és pillanatok alatt kész volt. A lényeg, hogy az elején hosszabban kell az alján turmixolni, és csak aztán lassan felfelé húzni a mixert, mikor az alja már jó keménynek látszik. Eszméletlen jó tartása lett!! Igaz, én pálmaolajból készitettem, ami lehet, hogy másként viselkedik, mint az oliva.

Kidobott pénz...: Nem is kevés... Vettem egy zöldség spirálót (vagy mifenét...), hogy több kedvem legyen nyers ételekhez. Most vagy én nem spirálok jól, vagy a répában van a hiba, de ez minden volt, csak nem spirál. Majd még kipróbálom cukkinira is, aztán ha azzal sem spirál... mérges leszek :-))

Tökös almapüré: Lassúfőzőben, egy iccaka alatt alacsony hőfokon, egyetlen csepp viz nélkül összefőztem tök- és almakockákat, kevés cukorral, gyömbérrel, fahéjjal és kevés kókusztejjel. A kinézete valami borzalmas lett... De izre, nagyon finom :-)) S mikor tettem még hozzá kakaóport, meg egy csepp rumot, a tetejére meg kókuszkrémet, na az már igazi volt :-)) Újabb tapasztalat, hogy a lassufőzőben főtt dolgok messze tovább eltarthatók, mint a simán főzöttek. Nem tudom miért, de igy van. Ez a tökös dolog min 2 hétig elvolt a hűtőben.

Virágtea: Mr Liéktől kaptuk, Kinából hozták nekünk. Izre nem valami hűde, node látványra, valami eszméletlen szép :-)) És mindössze egyetlen poharat roppantottunk szét a forró vizzel... 

Hát ennyi lett volna mostanra. Remélem tudtam néhány ötletet adni, mégha néha én más edényt is használok.

Nagyon nagyon kellemes hetet kivánok nektek a jövő hétre! Is :-)) 

26. 2013-05-12 14:52179007.

Aztán még néhány ötlet:

Kimchi. SK készités :-))  Hááát... a dolgát jól teszi, de amit a koreai étteremben lehet kapni, az mérföldekkel szebb. Meg finomabb is...  ;-)) 

Quinoa rizsfőzőben: Primán el lehet benne késziteni! És nincs vele semmi gond. A lényeg, hogy minimum kétszeres viz kell hozzá! De van amelyikhez még több is. Ki kell tapasztalni.

Tojásleves-üvegtésztával: Aki GAPS-ol, az bizony időnként nagyon rákiván valami laktatóbb levesre is. Én ilyenkor üvegtésztát használok. Még a tojásleveshez is jól megy :-)) 

Sűlt oldalas: Hát ez valami eszméletlen finomra sikerült!  Barátaink voltak itt vagy két hete, és a férj valami eszméletlen mennyiséget bevágott. Nem tudta abbahagyni :-)) Dagadtam a büszkeségtől :-DDD (Ez sütőben készült. Először fólia alatt, majd anélkül, ropogosra sütve.)

27. 2013-05-12 14:41179006.

Lehet  benne sültpaprikát csinálni. Ezt is próbaképp csináltam. 2 nagy darab paprika bőven elfér benne. Legközelebb egy kevés kinai fekete ecettel is meglocsom az elején, hátha még jobb lesz :-)) Ugyanúgy viselkedett, mintha sütőben készitettem volna. A héját vidáman le lehetett húzni. Jelenleg fokhagymás olajban ücsörög a hűtőben. (A gépem valamiért irtóra pirosozik...)

Volt még, igaz régebben, fokhagymás vajban sűlt máj is. Májat egy álom ezzel késziteni! Bele minden, majd egyszer rákukk, és a végén lehet is már enni :-))

Pénteken meg vega samosát is csináltam benne. Ez bolti, fagyasztott cucc volt. Itt még nem látszik, hogy a végén mennyire szép pirospozsgásra pirult. Vendégünk volt, és elfelejtettem mégegyszer lefotózni. A lényeg, hogy az olajban való sütés helyett néhány csepp olajon sűlt ez is.

28. 2013-05-12 14:22179005.

Aztán megihletett Olivka egyik minapi receptje, ahol savanyúkáposztát meg tejszint hozott össze. Nálam kókusztejjel készült, és a savkáposzta mellé még ment répa-, meg édeskrumpli szeletek is. Izlés szerint lehet fűszerezni! Már csak azért is, mert  nem emlékszem mit imrpovizáltam néhány napja :-DDD Egy biztos, mindent beletettem az elején egyszerre, és egy kavarás után, semmi más dolgom nem volt vele. A végén, hogy nyers is legyen benne, félbevágott zöld levelekre szedtem a savkáposztás akármit, és egy tojást sütöttem rá. Valóban nagyon klassz volt!!

A mai ebédem meg kevés vajon sűlt, fokhagymás, kókusztejes csirkecomb volt. Ezt kevés rizzsel ettem. Jó vóóót :-)) 

29. 2013-05-12 14:14179004.

Bizony jó lenne, ha otthon is lehetne kapni, legalább ezt a kétfenekű sütőt! Egyrészt, mert valóban sok energiát meg lehet ezzel spórolni. Másrészt, sok munkát/időt is meg lehet vele spórolni. Mondjuk, az ára nem volt a legolcsóbb, de ha összevetem azzal,  hogy több szabadideje lesz az embernek, akkor már nincs nagyon min hezitálni.

Én már mindenfélére használom. Képzeld el, még halat is sütöttem benne!!! Önként és dalolva! Mert alig, vagy akár nincs is halszag a házban, mikor sütöm őket! A boltban meg kikuncsorgom, hogy belezzék ki a jószágot, igy valóban csak izesiteni kell, meg az elsőknél kitapasztalni, hogy meddig süljenek. Hozok is jó pár példát, hogy kedvet csináljak hozzájuk, ha már kapni lehet. 

Mondjuk én még mindig nem nagyon eszegetem a halakat, de a férj szerint jóizűek. Ezt éppen citrommal, vajjal és rozmaringgal csináltam. Annyit megtanultam, hogy nem érdemes teletömni az edényt, mert átpuhulni átpuhul benne minden, de kevesebb helyen lesz ropogós. A végén 2 halat kiszedtem, és külön piritottam őket.

Aztán próbaként, sütöttem még  céklát is. Az is nagyon jó lett benne. A következő adagnál már félbe, vagy max 3 szeletre vágott céklák mennek bele, s igy kerül majd még a sütibe is, nem csak az ebédhez ;-)) Valamelyik nap félbevágott fokhagymákat fogok sütni. Mert annak ellenére, hogy itt nevetségesen olcsó az áram, az én szivem bizony vérzik, mikor látom, hogy egy félbevágott fokhagyma sütésére bekapcsolják a sütőt... Igy meg alig hőmérsékleten elsülöget majd magában, mig én, mondjuk olvasni fogok ;-))

Készült még zöldborsós rántotta is benne. Ami mezei rántotta amúgy, csak héjára hizlalt zöldborsót felszeltem, és azzal sütöttem össze. Tudom ajánlani, most hogy beindul nálatok is a borsószezon! Finom lesz :-)

előzmény:
    1szaki (179000)
  30. 2013-05-12 13:58179003.

Drága Szakika, de jó viszontlátni téged is 

Nagyon jó a sütőben való sütés is! Jót találtál ki! Legközelebb majd illatokat is küldjél, mert az összetevők alapján nem lehetett rossz az sem :-))  Ezt a krumpliágyon sütést én is meg fogom csinálni. Igaz, én már ebben a kütyüben fogom előadni. Már nagyon megbántam, hogy nem a mélyebb változatát vettem meg... de végülis kettőnket egy étkezésre még még igy is kiszolgál.

Jaj Istenem cukorbetegség. Mostanában, ahogy nézegetem azokat az oldalakat, ahonnét ötleteket lehet kapni, elképesztően sokszor  futok bele cukorral bajlódok oldalaiba. Vagy véleményébe. Most már ezerszázalékosan biztos vagyok abban, hogy a munkahelyi étkezdék, meg a sok előre elkészitett étel, a polcokon található "élelmiszerekkel" együtt inkább ellenségeink, semmint ételünk. Nincs más hátra, mint vissza a gyökerekhez.

Ezzel a 800 lépéssel rendesen felkeltetted a kiváncsiságom ;-)) Miért éppen 800 lépés? Egy biztos, a kinaiak szentül hisznek a 8-as szám erejében ;-)) Éppen tegnap nyavalyogtam a férjemnek, hogy csak össze kéne szednem magam, és nekilátni egy-egy sétának. A baj csak ott van, hogy most, ha nem is  nagyon magasan lakunk, de egy olyan hetykén emelkedő hegyen igen, ahová mikor hazaautózunk, 3-szor is van olyan pontja, ahol az alattunk lévő utat nem látni, csak az út fenti végét, meg az eget... Lefelé vidáman indulna az ember... node egy rendesebb séta után még ide felmászni... :-DDD Egyelőre még borsódzik a hátam :-DDD

Mihamarabbi jobbulást, meg egyáltalán, JÓ EGÉSZSÉGET kivonok neked! Meg mindenki másnak is :-))

előzmény:
    1szaki (179000)
  31. 2013-05-12 13:35179002.

Nahát Mari lelkem, ezzel a méretes csülökkel KO-t küldtél be... Annyira hiányzik, de annyira!! 

Kinomban már a múltkor azt csináltam, hogy vettem egy "csülköt", itt azért másként szabdalják az állatokat, majd beáldoztam egy rendes adag folyékony füstömet, hogy hátha... Hát nem. Annyira nem, hogy a végén ki is dobtam az egészet.

Mi az a cicege? Már hallottam nevét... de nem tapadt meg bennem ;O)

Égedelem, abban biztos lehetsz, hogy eggyel több azok száma, akik várják az ötleteidet ;-)) Jó lopkodást!! Én is azt teszem ;-))

előzmény:
    bmari (178999)
    2013-05-10  20:22
  32. 2013-05-11 19:51179001.

Sziasztok!

Litita  nagyon jók a fotók, gondolom, a rajtuk lévő ételek is finomak!!!

Én mostanában nagyon kevésszer  főzök,  akkor 2-3 napra...de majd remélem, hamarosan már adhatok esetleg én is ötleteket nektek. Addig is szívesen olvasom ---és néha lopom---a tireceptjeiteket.

Jó vasárnapi főzőcskézést!

33. 2013-05-11 19:22179000.

Kedves Ancsa21!

Örülök az írásaidnak. Alig várom, hogy nálunk is kapható legyen ez a duplafenekű duplasütő. Addig azt a megoldást választom, hogy a serpenyőben, olajban sütés helyett pl. a pontyszeleteket ma a sütőben sütöttem meg. A tepsi aljára vastagon szeletelt újkrumplit tettem (egy csíkban citromkarikákat nekem), megcsepegtettem olajjal, erre tettem a besózott halszeleteket, amiket megszórtam hal fűszerkeverékkel, fokhagyma gerezdekkel, megcsepegtettem olajjal. Egy órán keresztül sütöttem (alufóliás takarás nélkül), nagyon finom volt párolt rizzsel és vegyes salátával a családomnak.

A cukromra kell vigyáznom, ezért csökkentem a krumplit, rizst, kenyeret, ezen kívül minden étkezés előtt vagy után legalább 800 lépést gyalogolok. Nekem ez vált be, ezért merem javasolni. Most is elmegyek vacsora után sétálni, már hiányzik, ha véletlenül kimarad. Minden reggel egy megállót gyalogolok, a jövő héttől két megállóra növelem a távot. Betartottam eddig a fokozatosság elvét, soha nem éreztem izomlázat, erre vigyázok.

Szép estét kívánok mindenkinek!

Szeretettel: 1szaki

előzmény:
    ancsa21 (178998)
    2013-05-10  09:13
  34. 2013-05-10 20:22178999.

Sziasztok!

Ma bableves volt csipetkével, és matutka/cicege.

Főtt még egy méretes füstült csülök is, még húsvétról tartalékolva.

Mennyei volt. 

35. 2013-05-10 09:13178998.

Valóban eszméletlen szépen megsülnek a husok ebben a HC kétfenekűben. És az izük is sokkal finomabb lesz! Arról meg nem beszélek, hogy a legtöbb a saját levében, illetve zsirjában fő át, meg sül ki. Azért ennél egészségesebben már csak akkor lehet húst enni, ha egyáltalán nem esszük ;-DD

Tegnapelőtt kurkumával és  reszelt friss gyömbér* kencével sütöttem csirkecombokat. Szavamra, ennek az edénynek köszönhetően nem csak megszerettem a csirkét (combját!!), de nagyon szivesen eszem. Ha másban készitem, nem kell, mert se ize, se bűze. Pedig a HC-ben jóval kevesebb kell még a fűszerezésből is.

Épp a Liventának emlitett egészséges sütit is ebben sütöttem, próbaképp. Egy próbát megért, de most úgy gondolom, jobb lesz a sütőben ;-)) 

---------------------

* Nem is reszeltem a gyömbért, mert meguntam, hanem leturmixoltam egy nagyobb gyökeret, és a hűtőben tartom. Bármikor kell, csak előkapom. Az indiai barátnőm még fokhagymát is turmixol hozzá, s igy késziti el az ételeit.

A Gapsra irott megjegyzésedre külön, mert mondanivalóm van ;-)) Régen a fiam mondta mindig mikor csendre intettem, hogy "nade anya, még mondanivalóm van" :-)))

előzmény:
    Oliva_ (178974)
    2013-05-03  09:28
  36. 2013-05-10 09:04178997.

Lili!

Tőled meg kérem a bajor krumplisaláta receptjét! Már megint valami eszméletlen jó salátasort találtál ki. Illetve tálaltál ki ;-)) A diszitést ellopom.

A kenyérkosarat meg hogy a bánatban csináltad meg, hogy nem omlott össze a fala! Jó ég, hogy neked mekkora türelmed lehetett :-))

előzmény:
    litita (178976)
    2013-05-04  17:20
  37. 2013-05-10 09:01178996.

Na, ez a süti-látvány, ez biza viszonzást kiván... ;-)) Csak előbb le kell forditani a receptet... Csináltam egy nagyon finom sütit, ami tetejében még gyógyit is ;-)) Nemsokára beirom! Hogy nem fájjon azok szive, akik nem ehetnek olyan finomságot, amit te csináltál. Csuda guszta, na!

Jut eszembe Liventa!!

Azt hiszem te voltál az, aki valami csodaszép, és ritka gusztusos kocsonyát mutattál be! Igaz, jó pár hete annak. De kérnémszépen a receptjét!! Ez lesz a legkövezelebbi csontlevesem ;-))

A vizenkullógod is érdekel! Főleg, hogy irtad, szép leveles lesz a süti. Férj megérdemel ilyen finomságot!

előzmény:
    liventa (178979)
    2013-05-04  20:00
  38. 2013-05-10 08:53178995.

Gombás rizottó, lassúfőzőben - ancsa21

1) Az egésznek az a lényege, hogy előre megpiritottam a hagymát, és valamennyire hozzádinszteltem a gombákat és az izesitők jó részét is.

2) Majd az egészet áttettem a lassúfőzőbe. Hozzáöntöttem a nyers rizst, és öntöttem rá vizet. Sóztam és izesitettem még fűszerekkel. Hogy mennyi viz kell hozzá? Jó kérdés :-)) Én sem tudom, mert ez volt az első eset, hogy egyáltalán rizottót készittem... Hát még, hogy lassúfőzőben... Az eredeti mennyiség kevés volt, igy öntöttem utána. Nem lett semmi baja se a főzőnek, se a rizottónak ;-))

3) Semmi dolgom nem volt vele!! Még kevergetni sem kevergettem, mikor vizet öntöttem hozzá! Az ize meg mennyei lett!! 

Valóban igaz, hogy ezekben a készülékekben sokkal intenzivebbek lesznek az izek! Való igaz, az is hozzásegitett ehhez, hogy tettem hozzá az erdélyi barátnőmtől kapott, ottani száritott erdei gombákból is. Igy azért könnyű nagyon finom izeket elérni ;-))

39. 2013-05-10 08:39178994.

Irtó aranyosak ezek az emberpalánták! És ahol a zenétől átszelleműlten néznek... :-DDD

A rizottódról  jutott eszembe, hogy a közelmúltban én lassúfőzőben adtam elő!! Mindjárt elő is keresem a képeket. Nem hogy nem kellett x időn keresztül kavargatni, hanem szinte semmi melóval lett nagyon finom risottó. Viszont lőttem az ötletet, legközelenn "kiná"-ból csinálom meg! Mikor nemrég Singaporéban voltunk, jól bevásároltam belőle. Hogy ott mennyivel olcsóbb, uram, atyám.

Igaz, cserébe szegény férjem egy egész álló délután, meg este hurcolta a több kiló adagot a hátán... Épp karácsony délutánján, alig néhány perccel zárás előtt találtuk meg a forráshelyét. Utána meg már kivártuk az Orchard street esti kivilágitását, majd ottani végig, meg az onnét való hazagyaloglást. Kisindiába. S mindez több kiló quinával a hátán. Kedvenc férjem minimum aranyérmet érdemel :-))

De ha már emlitettem a singaporeai karácsonyt, itt van néhány fotó. Nem a legjobbak, de a lényeget mutatják :-)) Méghozzá azt, hogy tavaly a lilás árnyalat (itt ott vörössel hangolva... háát) volt a karácsony szine.

előzmény:
    MPiggy (178983)
    2013-05-07  02:05
  40. 2013-05-10 08:16178993.

Izéééé.... Nem jobbak ők senkinél, még csak nem is mások, csak épp elegük lett a zaklatásból. 

Jé, tényleg! Paradicsommártásos húsgombóc! Köszi Liventa, már tudom mit főzzek holnap :-DD

Aranyos ez az "ujja kaká", vagy valami ilyesmi, kisember :-))

előzmény:
    liventa (178984)
    2013-05-07  08:16
  41. 2013-05-10 08:11178992.

Hát nem tudom, hogy otthon melyik kiejtéssel fut a neve, de én biza sokáig kvinának hivtam a magvait :-)) Nehezen álltam rá,  hogy kiná-nak kéne ejteni.

Épp a napokban csináltam magamnak én is. Megint kitapasztaltam, való igaz, hogy jóval kevésbé zavarja meg a szervezetet, mint akár a rizs is. Csakhát piszok drága... Igy könnyű lesz ősemberezni, mert mikor kiszámolja az ember, hogy mibe kerül egy adagja, pláne garnirungként... Könnyebben mond le róla ;-))

előzmény:
    Oliva_ (178985)
    2013-05-07  14:44
  42. 2013-05-10 08:06178991.

De jó, hogy te is előkerültél. Örülök neked is. Sőt, biztos vagyok benne, hogy ÖRÜLÜNK neked. Abban is biztos vagyok, hogy jóval többen, mint akik ezt el is mondják ;-))

Mielőtt bedöglött volna a singaporeai/európai kapcsolat -amiről van aki tudja, hogy hogyan és miért történt ;-))-, szépen végigolvastam, az ég tudja hány száz beirást :-)) Az egyik szemem ugyan nevetett, hogy vagyunk még, de a másik biza szomorkodott, hogy mennyire megfogytunk.

Ezzel együtt, én bizony nagyon is megértem azokat, akik néhány eszetlen, tudatosan rosszat akarók miatt behúzódtak a zártba. Nagyon is megértem, hogy nem akarják kitenni magukat napi zaklatásnak, megállás nélküli sértegetésnek. Hogy azt már ne is emlitsem, mikor emberségükben, legfájóbb problémáikban tapossák őket. Talán én is eltűnnék, ha...

Ha nem hinnék abban nagyon is, hogy ha mindenki visszahúzódik néhány agyament miatt, akkor éhány agyament fogja a világunkat uralni. Hát azt azért már mégsem ;-)) Arról meg nem beszélve, hogy ahogy rajtam is segitettek, úgy remélhetőleg én is, meg az itt irogató, tudást és receptet megosztó mindannyiunk tud másoknak segiteni. Ha semmi másban, hát abban, hogy megsegitünk többeket, mit főzzenek holnap ;-))

Az az nlc, amelyik meg hagyta hogy ez igy legyen, azt egye meg a rossebb.

---------------

MPiggy, te se tőrödj azzal a szemétséggel, amivel kóstolgatnak. A szemeteknek idejük van, neked, meg mindannyiunknak, jövőnk ;-))

előzmény:
    MPiggy (178987)
    2013-05-07  20:15
  43. 2013-05-10 07:46178990.

Viszont kivánom, neked is legyen nagyon szép a napod ;-))

44. 2013-05-10 05:41178989.

Hehe :D Angliában élő fiam szerint a tavalyi nyár július 23-án volt :-DD

--------------

Ez csak egy villámgyors bekukk, mert végre megint van internetünk... Most éppen a tengeralatti kábellel volt baj. (De a javitása nem sokat javitott az nlc működésén... Néha olyan lassú, hogy csak egy jó téma -amibe sikerült bejelentkezés után belefutnom :-DD, no meg ti vagytok annak oka, hogy mégis kivárom, amig hajlandó üzemelni... De ez egy tragédia amúgy, amit az nlc művel.)

Most megyek az ebéd utolját összedobni, meg kómotosan megebédelni, aztán majd jövök. Addig is legyen nagyon szép a reggeletek 

előzmény:
    liventa (178988)
    2013-05-09  06:59
  45. 2013-05-09 06:59178988.

Az idei tavasz nálunk április második hetére esett...

Ilyen szélsőséges időjárás mellett nem tudom eldönteni, hogy rizst avagy sivatagi növényeket termesszek-e zöldségek helyett. 

előzmény:
    MPiggy (178987)
    2013-05-07  20:15
  46. 2013-05-07 20:15178987.

Akkor jo...nem kutatok keresek tovabb. Probaltad mar? En persze most hoztam magammal nagyon jo kulseju kezzel keszitett tarhonyat a Feny utcai piacrol, igy quinoa helyett ma azt eszunk, olasz-szeru csirkeragu melle. Ujabban, ahogy olvastam egy receptben valahol, ehhez a raguhoz teszek finomra orolt szaritott gombat. Kellemes plusz izt ad. A kiszuperalt, kavedaralasra mar nem hasznalt kavedaralban daralom le a felmarek szaritott gombat.

liventa nagyon tunderi a kicsi fiu! Rettento jokat lehet jatszani a saros pacsmagban az biztos. Erdekes, az ikrek kozul Evike az aki nem szereti ha piszkos a keze, o is jon es keri a kimosdatast.

Meg nem igazan olvastam vissza, egyelore nem latom kik azok akik "kileptek" es zart ajtok mogott fozocskeznek, maguknak.

Nehany honapja (jo nehany honapja!) egyszer beneztem hozzatok es dobbenten lattam valaki nagyon rusnya dolgokat hordott ossze. Olyan igazi szekant szemtelenkedo ismeretlen volt.Anonymus...

megyek akkor fozocskezni. A kislanyoknak sutok valamit, holnap foladom nekik az otthonrol hozott aprosagokat- kisruhakat,trikokat. Kinek mit. melle befer egy kis suti. Egyre nehezebb a dolgom, mindenki egeszsegesen akar taplalkozni..ami persze roppant jo dolog, csak ven fejjel mar nem olyan konnyu ujitgatni. repa-banan-alma "puspokkenyer" talan megfelelo lesz, meg az elmaradhatatlan krumplis pogacsa (noha az a regi recept... Lajos Mari keze nyoman 30 dg fott krumpli, 30dg  vaj... 30 dg liszt meg a tejfol.... Ajjaj. de nem arulom el a cimzetteknek)

Itt is bekoszontott a koranyar, ma mar 27 C jarja. Hol a tavasz??

előzmény:
    Oliva_ (178985)
    2013-05-07  14:44
  47. 2013-05-07 19:28178986.
    Ma pásztorpitét főztem, de nem krumplipürét tettem a tetejére, hanem paszternákpürét.
  48. 2013-05-07 14:44178985.

Nagyon helyesek a lányok! Örülök, hogy újra jöttél!

A quinoa-nak nincs magyar neve, mi is ezt a nevet használjuk rá. 

előzmény:
    MPiggy (178983)
  49. 2013-05-07 08:16178984.

Kedves Kata, csak hogy újra itt vagy! Lécci ne tünedezz el, amúgy is eléggé megfogyatkoztunk (tudod, a "jobbak" átmentek szigorúín zárt topikokba...)

A két kis tüneményért cserébe itt egy jófiú  ------>>> (hangot rá!) 

Imádom! A hétvégén leginkább a zöldfűszeres paradicsommártásban főtt húsgombócok ízlettek neki. 

előzmény:
    MPiggy (178983)