Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
a vásári törökméz valahogy igy készül
Cukorból 4-5 evőkanál amit folyékonyra kell olvasztani, de ne égjen meg nagyon, mert akkor keserű lesz. Ezután jöhet bele a sz.bóna vagy szalakáli amiből elég egy kis kávéskanálnyi, de látod majd mennyire fog habosodni a karamell.
Kiönteni próbáld meg olajozott alufóliára, mert arra nem ragad rá. vagy szilikon formába ha keményebb akkor már lehet törni vágni minden de szolok egy komplett hidat levett máskor a nagynéném fogsorárol
Egy par informaciot szeretnek kozze tenni. Az egyik hogy nalunk Kanadaban lehet torokmezet kapni, lehet hogy van az USA-ban is. De ha veletlenul erre jartok akkor nezzetek korbe. Itt nalunk a Dollar Store-ok forgalmazzak.
A Fyllo-val nem fog mukodni, mert az tul puha. Kedves magyarorszagi magyarok: a Fyllo vagy Filo teszta, az olyan mint a magyar reteslap amit keszen lehet kapni.
Toltetlen napolyilapot pedig az europai delikatesz boltokban lehet kapni - probaljatok meg, a lengyel boltokat is!
Van valami idead?
Valaki azt mondta, hogy zsirospapirt adtak hozza----
?? :-)
biztosan ugyanaz.
Megprobalom a Te finom recepteidet abban. Es, talan akkor nem is fog kicsorogni a mez. . .
KOSZI SZEPEN a SOK SEGITSEGEDET!!!!!
Ezeket a lapokat eloszor kiolvasztod, aztan vigyazva szejjelszeded oket, es mindegyiket vekonyan bekened olvasztott vajjal. Aztan rateszed a tolteleket, es ujbol osszecsavarod a lapokat. FINOM!!! es gyors.
Koszi a sok segitseget Tigris!!!
Azt hiszem "FILLO"-ban fogom kiprobalni.
Ismered? VAn az Magyarorszagon?
14 dkg liszt, 7 dkg cukor, 7 dkg vaj, egy tojás, 3 dl tej. A lisztet a tej felével el kell keverni, majd belekeverni a többi hozzávalót. Az egészet alaposan kikeverjük, lehet habverővel, lényeg, hogy egyenletes legyen. Az ostyasütőt előforrósítjuk, majd egy teáskanálnyi tészát teszünk bele, összenyomjuk, gyorsan megsütjük, s megsülése után azonnal tölcsér alakúra csavarjuk, amíg még meleg.
(Lehet kapni fém tölcsérformázót az üzletekben, ami voltaképp egy lemezből kialakított kúp alakú eszköz, erre hajlíthatjuk rá a meleg ostyát, de ha nem a tökéletesség a cél, kézzel is remek tölcsért készíthetünk. ) Ezek a tölcsérek kicsik lesznek, de gyerekeknek akkor is jóság.
Ha kisebb ostyákat sütünk, akkor azokat ne csavarjuk fel, hanem a fagylaltot kehelyben tálalva díszítsük vele. Az ilyen kisebb ostya egyik oldalát olvasztott csokoládéval is meg lehet ijeszteni, gyerekek nagy örömére. :-) Ügyes kező háziasszony különféle formákat is tud ostyából sütni.
Igen, gondolom a nápolyi szelet az a nápolyi, a lapok külön megtöltve vanília, mogyoró, mindenféle krémmel.
Sajnos a googleban nem találtam semmit, hogy a lapokat hogyan is kell elkészíteni.
Csak azt nem ertem, hogy mitol nem folyik el a mez a lapok kozott?
Es, nem lehet mast ratenni mint egy fa-deszkat? Ugy ertem, valami nehez plasztikot talan, vagy mast????? Es, ha sulyt teszunk ra, akkor nem folyik szet a massza?
A "napolyi", az szerintem az amit a superben lehet venni dobozban, van amiben csoki van, van amelyik csak cukros.
Most mar csak a "napolyi szelet" hianyzik, ---mert itt azt sem ismerik.
De, ha jol emlekszem, valamilyen ostya szeru dolog volt az aljan es tetejen. . . . ?? Valami feher atlatszo dolog???
Az volt a napolyi?? Tudod veletlenul??
Hozzávalók:
30 dkg cukor, 3/4 pohár víz, 15 dkg méz, 1 citrom leve, 25 dkg dió vagy mogyoró, 4 tojás fehérje, nápolyi-lapok.
Elkészítés:
A vízből és cukorból vastag szirupot főzünk, kavargatással hozzátesszük a mézet, úgy, hogy nehogy színt váltson. Beletesszük a citrom levét és a diót. Levesszük a tűzről, addig kavargatjuk, míg vastagabb lesz. Felverjük a tojásfehérjét, lassan összekeverjük a masszával, nápolyi-lapra öntjük, elegyengetjük, ráhelyezünk egy másik lapot, deszkával s mégegy nehézséggel lenyomatjuk. Kihűlve vizes késsel daraboljuk.
Törökméz 2.
Hozzávalók:
25 dkg méz, 12, 5 dkg cukor, 2 tojás fehérje, 12, 5 dkg dió, nápolyi-lapok.
Elkészítés:
A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barna és nyúlós lesz. Próbaként kiveszünk a szirupból egy cseppet és hidegvízbe cseppentjük, ha megköt, jó. A tűzről levéve állandó veréssel hozzáadjuk a már felvert tojásfehérje habhoz. Hozzátesszük a darált diót, melegen a nápolyira öntjük kb. 1 cm vastagságban, majd ráhelyezzük a másik lapot. Ezt tovább rétegezhetjük.
Meleg helységben pár napig száradni hagyjuk, nem lesz teljesen szilárd.