Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
lassan annyi receptem lesz, hogy a tiéd csak karácsonykor kerül sorra és akkor igazán jó lesz a "jó kis karácsony íz" :-)))))))
A tetejét pedig szintén vastagon beszórom a csokimáz után , szeletelt mandulával!
Nagyon mutatós lesz és nem utolsó sorban isteni finom!! :-)))))
Ja! A plusz még! A tésztába mindíg teszek egy kis mézeskalács fűszerkeveréket! Attól jó kis karácsony íze lesz!! :-)))))))
MINDENKINEK nagyon köszönöm a segítséget!
Szép sorban ki is fogom próbálni mindet! :-))))))
Még egyszer:
KÖSZI!!!
Sacher torta
Hozzávalók
13 dkg rétesliszt
13 dkg vaj
13 dkg étcsokoládé
11 dkg porcukor
11 dkg kristálycukor
1 vaníliáscukor
7 tojás
tortabevonó, olaj
A vajat a porcukorral és a tojássárgájával habosra keverjük, majd az olvasztott csokival is simává dolgozzuk. A tojásfehérjét félig felverjük majd fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük. A habot óvatosan a vajas keverékhez adjuk és a lisztet is házzászitáljuk. Kivajazott, lisztezett tortaformába szépen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe tesszük és úgy mint a piskótát megsütjük.
Amikor kihűlt kettévágjuk és megkennjük baracklekvárral, illetve kívülről is és tortabebonóval (a szokásos módon 1-2 evőkanál olajjal felolvasztva) bevonjuk.
4 tojás,
10 dkg vaj,
14 dkg porcukor,
14 dkg étcsokoládé,
7 dkg finom liszt.
A tetejére: 10 dkg házi sárgabaracklekvár, 12 dkg étcsokoládé, 12 dkg cukor, 1 teáskanál olaj, 4 evőkanál víz
A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljk a lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabaracklekvárral. A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgőz fölött) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Megszilárdulva szeleteljük.
ha kívül kezdene barnulni, de belül még nem okés, boríts rá lazán alufóliát.
(masszív, tömör süti, könnyen szivacsos marad, ezért kell a lassú sütés)
Én ezt a receptet szoktam csinálni, ha valami nem világos, szívesen segítek.
Tésztához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. liszt
1 ek. cukrozatlan kakaópor
10 dkg étcsoki (szerintem a tibi a legjobb minőség)
10 dkg vaj (esetleg margarin, de vajjal fincsibb)
Ebből piskótát csinálsz úgy, hogy a vajat és a csokit összeolvasztod, amikor langyos, akkor kevered habosra a tojássárgájával és a cukorral, majd mehet bele óvatosan a liszt és a felvert tojásfehérje. A biztonság kedvéért szoktam beletenni egy fél csomag sütőport is.
50 percig kell sütni, tehát viszonylag lassan.
Tapasztalatom szerint a klasszikus méretű tortaformában (talán 24 cm?), ez elég kis lapos lesz, tehát vagy másfélszerezd a mennyiséget, vagy süsd kisebb méretűben (én ezt fogom)
Miután kihűlt, kettévágod, megkened bőkezűen baracklekvárral, rárakod a tetejét és kívülről is bekened. Szintén tapasztalat, hogy egy 400 g-os sárgabaracklekvár kevés szokott lenni rá. Kicsit száraz marad tőle (mármint az én ízlésemnek, de ez a vajas-csokis tészta nem tud úgy átázni, mint egy klasszikus piskóta)
Ezután felolvasztasz egy tábla étcsokit 5 dkg vajjal és bevonod vele a tortát. Próbáld gyorsan megcsinálni a bevonást, mert ha sokat kenegeted a tetejét, akkor feljön a lekvár is és egyenetlen lesz a kinézet.
Remélem segítettem, bocs, ha túlságosan szájbarágós voltam, de nem tudom, hogy milyen tapasztalt vagy, én meg elég gyakran csinálom ezt a tortát. Jó ünneplést nektek és boldog szülinapot a párodnak!
milyen lassan és hány fokon kell sütni?
sajna a kilók nem ezen múlnak :-(
hátha az enyém is szereti csak még nem tud róla :-)))
Sacher-süti - Mikkotól:)
Hozzávalók:
3 tojás
100 g zsír (ezzel a legfinomabb, én libazsírral csináltam)
100 g kakaó
500 g cukor
500 g liszt
1 csomag sütöpor
250 ml tej
A cukrot és a tojásokat kézi mixerrel habosra keverjük és a többi hozzávalóval összekeverjük. Kizsírozott tepsibe öntjük (a sütö tepsijébe) és 200 fokon 30-40 percet sütjük.
Ez az alap süti, a fiamnak régen minden héten egyszer sütöttem ezt a sütit. Ünnepi alkalmakra lehet variálni, kettévágni, lekvárral vagy krémmel megkenni.
A Sacher utánzathoz a következöket csináltam:
elöször a nagy tepsis sütit négy nagyobb részre vágtam, (középen kereszt) majd ezeket egyenként elfeleztem és jó, hazai baracklekvárral nagyon vastagon megkentem. Visszahelyeztem a másik felüket. Csokoládét olvasztottam göz fölött, melybe egy kis tejszínt és vizet öntöttem, mígnem a kellö folyékony állagot nem kaptam. Ezzel vastagon bekentem a sütik tetejét. Így nem keményedik meg a csoki, hanem kicsit puha, krémes lesz. Tálalásnál kockákra vágtam.
Ezt a mennyiséget lehet magasabb és kisebb átméröjü tepsiben sütni, akkor nagyon magas lesz és lehet több réteget krémmel kenni. Nagyon csokis, finom sütemény és föleg egyszerü, hamar megy és nem lehet elrontani.
a receptnek nagyon örülnék, mert néztem itt a neten is, de honnan tudja az ember lánya, hogy melyik a jó??
boldog szülinapot a te párodnak is!
12 és fél deka puha vajat habosra kavarunk ugyanennyi porcukorral. kanalanként hozzávegyítünk 12 és fél deka reszelt, puha csokoládét és egyenként 6 tojássárgát. ha kész, könnyedén hozzákeverjük 7 tojás habját meg 13 és fél deka finomlisztet.
vajjal kikent formában lassan (!!!) megsütjük.
a többi ugyanaz. szita, baracklekvár, csokimáz.
a fölszedett pluszkilókért nem vállalok felelősséget! :-))
én különben kirsch tortát szoktam sütni, az enyém azt imádja, nagyon egyszerű, és tényleg finom:-)
és melyik a jobb?
kipróbáltad már valamelyiket?
Képzeld, az én páromnak és holnap van a szülinapja és én is pont Sacher-tortát sütök neki!
Te, nem lehet, hogy egybeesik a két ember? :-)))))
A tied hány éves lesz?
Majd előszedem az én tuti receptem, elküldöm, ha nem küldenek számodra szimpatikusat, jó?
4 tojás,
10 dkg vaj,
14 dkg porcukor,
14 dkg étcsokoládé,
7 dkg finom liszt.
A tetejére: 10 dkg házi sárgabaracklekvár,
12 dkg étcsokoládé,
12 dkg cukor,
1 teáskanál olaj,
4 evőkanál víz
A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljk a lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabaracklekvárral. A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgőz fölött) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Megszilárdulva szeleteljük.
Elkészítés: 16 dkg vajat 16 dkg cukorral és 6 tojássárgájával habosra keverünk. Belevegyítünk 2 szelet puhított csokoládét, 16 dkg darált diót (2 kanál rumot is adhatunk hozzá) és a 6 tojás keményre felvert habját. Vajjal kikent formában lassan sütjük. Ha kihűlt, a tetejét megkenjük baracklekvárral és az alábbi mázzal öntjük le.
Máz: 50 dkg csokoládét 2 kanál olajjal lassan felolvasztunk, és ráöntjük a tortára. Másnapig állni hagyjuk.
Ui. sajnos nem tudok sacher torta receptet.