Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Az is nagyon jó.
Mi, az anyukámmal évek óta a következőképp tesszük el a barackot: Minben 1 kg megtisztított barackoz 1 liter vizet és 40 dkg cukrot számítunk. (tisztítás: forró vízbe kell dobni néhány másodpercre a barit, és utána könnyebb lehúzni a héját). A vizet felforralom és beleteszem a cukrot, majd amikor jól elolvadt a cukor, 1 késhegynyi szalicilt adok hozzá, és ezzel is egy kicsit összefőzöm. Ezután a felezett barikat beleteszem ebbe a szirupba egysorosan. Amikor a barackkal is buborékozni kezd a szirup kiszedem és az előre elkészített tiszta üvegekbe teszem . Ezután a sziruppal (amiben az 1 kg-nyi gyümi előkészült) nyakonöntöm, és még 1 evőkanál rummal ízesítem , majd rázárom a fedelét. és azonnal a helyére állítom a kamrában. Ezt nem kell dunsztolni, és elég gyorsan elkészíthető. Jó munkát!
A barackot megmosom kétszer, meghámozom, először kétfelé vágom, kiveszem a magját, majd tovább darabolom a húsát akkora kockákra, amit jóízűen be lehet kapni, amikor esszük.
Közben felteszem a szirupot, 1 liter vízhez 30 dkg cukrot teszek, s amikor már forr, beleteszem a szalicilt is. (Tudom, hogy ez ellen sokan tiltakoznak, én mindig ezt használok, s még sosem romlott meg semmi).
Amikor forr a szirup, beleteszem az őszibarack darabokat, forrástól kezdve kb 5 percig főzöm, majd forrón üvegekbe töltöm.
Ezt meleg dunsztba teszem (párnák, takarók közé), s amikor kihűl, kb 2 két nap, akkor a végleges helyére, a polcra.