Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Őzhúsból mit?

Moserif
Létrehozva: 2004. augusztus 10. 08:04
Édesapám kapott egy nagy darab őzcombot. Még nem volt "dolgunk" vadhússal, és nem szeretnénk elrontani. Van valami különleges fortélya az elkészítésének? Illetve várok mindenféle receptet! (kb. 1,5 kg húsról van szó) Kösszenet, szép napot mindenkinek
  1. 2014. november 17. 16:2019.

    Áfonyás őz mandulafánkkal.


    Hozzávalók:

    700 g őzcomb
    100 g füstölt szalonna
    50 g liszt
    Sütéshez: olaj

    Pácoláshoz: olaj, kakukkfű, bors, borsikafű Mártás:
    200 g áfonya
    150 g narancs
    1 dl vörösbor Mandulafánkhoz:
    150 g burgonya
    250 g liszt
    1 db tojás
    1,5 dl tej
    20 g élesztő
    10 g só
    50 g mandula 5 g őrölt bors
    Sütéshez olaj.


     


    Elkészítés módja:

    Az őzcombot enyhén megklopfolod, majd füstölt szalonnacsíkokkal megtűzdeled. . A megtűzdelt szeleteket olajos pácba forgatod A pác: tiszta olaj, kakukkfű, őrölt bors, borsikafű.  A lisztbe mártott szeleteket kevés felhevített olajban  kisütöd . Mártása a narancsos áfonya. Vörösborban a vékony metéltre vágott narancshéjat megabálod . Ha kihűlt, az áttört áfonyalekvárhoz adod


    .Mandulafánk   A sós főtt burgonyát leszűröd és áttöröd .Ha lehűlt, hozzáadod  a felvert tojást, a tejben felfuttatott élesztőt, a fűszereket és a lisztet. Egy formázható keménységű burgonyatésztát kapsz.. Egy negyedóra pihentetés után olajba mártott evőkanállal fánkokat formázol szeletelt mandulában megforgatod,


     


    és bő, forró olajban pirosra sütöd .


     


     



     

    előzmény:
    Moserif (1)
    2004-08-10  08:04
  2. 2014. november 17. 07:5018.

    Ez a kérdés engem is érdekel..:)

    előzmény:
    Moserif (1)
    2004-08-10  08:04
  3. 2004. augusztus 13. 12:2217.
    Helló Moserif ! Csatlakozom Carbyhoz. Semmi misztifikáció. Gyakran főzök vadat. Öreg vadászoktól tanultam a legtöbb receptet. Nem pácolok. Viszont alaposan lefaggyúzom, hártyázom.

    A pörköltet:
    Sok hagymával ugyanúgy mint pl. marhahúsból. Fűszerezés tetszés szerint (én boróka bogyót, kakukkfüvet, esetenként gombát stb. is teszek bele, mert "ami ott nő, ahol a vad, az összepasszol".
    Fontos a jó házi paprika. Minimális vízzel felönteni és inkább szükség szerint utána töltögetni. Sózni csak a vége felé, hogy ne legyen cipőtalp. A vörös bort és a főzés befejezése előtt kb 1o parc, 1/4 órával korábban öntöm hozzá. Sós víben főtt krumpli, foszlós kenyér, kovászos uborka vagy ecetes paprika.

    A tűzdelt, egészben sült őzcomb áfonyal lekvárral, burgonya krokettel is csuda jó. Fűszerezni tetszés szerint (pl. só, bors kakukkfű keverékkel jól bedörzsölni. Először körben megpirít, majd alufóliával letakarva kis víz vagy vörösbor alá, cikkekre vágott vöröshagyma mellé, megpárolni, zsírjára sütni. Húst kivéve melegen tartani, a pecsenye léből mártást készíteni: én liszttel kicsit megszótom elkeverem, kevés víz v. vörösborral felöntve besűrítem, bormixszerrel pürésíte. )m

    Most nincs több időm. Ha valakit érdekel, később felteszek pár receptet.
    Jó étvágyat kívánok!
    előzmény:
    Moserif (1)
     
  4. Torolt_felhasznalo_420556
    Torolt_felhasznalo_420556
    2004. augusztus 10. 09:5616.
    Sziasztok!
    Erika, remek recepteket irtál, én is hasonloan készitem a vadpörit. Még mielőtt készre fő azonban én teszek bele 1kiskan. örölt fahéjjat, . . ez egész mebolonditja a kaját:)
    Lányok, a vadhusnál nagyon lényeges, hogy a vér teljesen kiázzon belőle, ezért ecetes hideg vizbe teszem kb. 3orára és alaposan átöblitem.

    ŐZCOMB VADASAN

    HOZZÁVALOK:1, 5kg őzcomb, 15dkg sárgarépa, 15dkg petreszelyemgyökér, hagyma, 1/2citrom, 1cseripaprika, kevés egész bors, koriandermag, 5dkg liszt, 2dl tejföl, kevés cukor, 1dkg mustár, 0, 5dl huslé(leveskockábol), 1db babérlevél, ecet, so.

    ELKÉSZITÉS:A megmostt hust felszeleteljük, 1lábasban 1kanálnyi zsiron megpároljuk a karikára vágott sárgarépát, petrezselymet, hagymát. Hozzáadjuk a szeletekre vágott citromot, babérlevelet, koriandert, egész borsot, cseripaprikát és kb. 2-3evőkan. ecetet. Amikor a sárgarépa kezd üvegesre párolodni belerakjuk a husszeleteket, felöntjük huslével és fedő alatt puhára fözzük. Ha kész kiszedjük a hust 1edénybe. A visszamaradt levét átpaszirozzuk. Kevés zsiradékon rántást készitünk, mustárral és 1kiskan. cukorral izesitjük. Ezután 2dl tejfölt adunk hozzá, az egészet felforraljuk és a husra öntve tálaljuk.

    Köretnek burgonyagombocot, zsemlegombocot vagy makaronit adhatunk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2004. augusztus 10. 09:5015.
    Köszönök minden hozzászólást! Remélem sikerül valami finomat összehoznunk!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2004. augusztus 10. 08:5614.
    Őzcomb mártásban

    Hozzávalók:
    8 szelet őzcomb,
    10 dkg húsos füstölt szalonna,
    fél liter vörösbor,
    2 dl tejföl,
    10 dkg zsiradék,
    3 gerezd fokhagyma,
    5 szem áfonya,
    2 friss hámozott paradicsom,
    kevés pirospaprika,
    egy kis szál rozmaring,
    bors (szemes),
    kevés kakukkfű,
    1 fej vöröshagyma,
    2 szem szegfűszeg,
    kevés szerecsendió,

    Elkészítes:
    Megmelegítjük a zsiradékot, és a megsózott, borsozott szeleteket hirtelen megsütjük mindkét oldalán. Meleg tányéron felretesszük. A megmaradt zsiradékon a hagymát és a szalonnát megpirítjuk, de a hagyma ne pirosodjon meg, majd visszarakjuk a combokat, és együtt dinszteljük. Mikor zsírjára sültm, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, az összevagdosott fokhagymát, az áfonyát, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a szemesborsot, a kakukkfüvet és rászórunk egy kevés pirospaprikát. Az egészet felöntjuk a vörösborral. A megpuhult hússzeleteket tűzálló tálra szedjük. A mártáshoz hozzákeverjük a tejfölt, rottyantunk rajta egyet, és a hússzeletekre öntjük. Így tálaljuk.
    Megjegyzés:
    Főtt burgonyakocka vagy knödli illik hozzá (krumpligombóc).



    Őzpörkölt galuskával

    Hozzávalók:
    4 nagy fej vöröshagyma
    1 evőkanál zsír
    1 kg őzcomb
    2 dl víz
    2 dl vörösbor
    ízlés szerint só, bors és vadfűszer keverék
    A körethez:
    1/2 kg rétesliszt
    2 tojás
    só, víz
    Elkészítés:
    A zsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Amikor üveges rátesszük az apróra szeletelt őzhúst. Felöntjük vízzel és a borral, megfűszerezzük, és puhára főzzük. A körethez a lisztet és a tojást kevés vízzel felöntjük, és csomómentesre keverjük. Ízlés szerint megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a galuskaszaggatón könnyen átmenjen, de nem folyjék le róla. A masszát forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a galuskák a víz tetejére feljönnek. Tésztaszűrővel kiemeljük a fazékból, és enyhén sós hideg vízzel leöblítjük.

    előzmény:
    Moserif (1)
     
  7. 2004. augusztus 10. 08:5513.
    Páclé őz, szarvas, nyúlhús, vad szárnyasokhoz.

    Hozzávalók:
    2, 5-3 liter víz, 2 dl ecet, 400 g vegyes zöldség, 2 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 20 szem bors és koriander, 8-10 szem borókabogyó, 1-2 babérlevél, só

    Elkészítése:
    A forrásban lévő vízhez hozzáadjuk az ecetet, a megtisztított karikára illetve szeletre vágott zöldségféléket és a hagymát, fokhagymát, a babérlevelet, a dúrvára megtört szemes fűszereket és ízlés szerint sózzuk.
    Lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk, hagyjuk teljesen kihűlni. A pácolandó húst egy nagyobb porcelán, üveg vagy hibátlan zománcú tálba tesszük, leöntjük a páclével amelynek teljesen el kell lepnie, lefedjük és a hűtőbe tesszük. 3-6 napig érleljük, mindennap 1-2 alkalommal megfordítva benne a húst.
    Általában a visszamaradt páclét és zöldséget a hús elkészítéséhez felhasználjuk.

    Megjegyzés:
    A páclébe kevés erős (cseresznye) paprikát is főzhetünk. Ez megbolondítja!
    Ecet helyett száraz bort is használhatunk kétszeres mennyiségben.
    előzmény:
    Moserif (1)
     
  8. Torolt_felhasznalo_232005
    Torolt_felhasznalo_232005
    2004. augusztus 10. 08:5412.
    Tárkonyos vadragu leves.

    Isteni.
    előzmény:
    Moserif (1)
     
  9. 2004. augusztus 10. 08:5411.
    Igen nagyon jól hangzik! :D
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_429455 (9)
     
  10. Torolt_felhasznalo_429455
    Torolt_felhasznalo_429455
    2004. augusztus 10. 08:5110.
    jaj és én kenyeret szeretek hozzá, mert akkor több ízt érzek a pöciből, viszont nokedli, főtt krumpli is illik.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. Torolt_felhasznalo_429455
    Torolt_felhasznalo_429455
    2004. augusztus 10. 08:499.
    hahó!

    ha őz és pörkölt, akkor ki ne hagyjuk a fűszerek közül a borókabogyót és a kakukkfüvet!
    én két hete bográcsban csináltam vadpörköltet, és abba még mindenféle kerti fűszernövényt is beledobtam! van egy szerkezetem, olyan mint egy teatojás vagy hogy hívják csak nagyobb és abba az egészborstól elkezdve a borókabogyón át a zöldfűszerekig mindent beledobok. szuper, ert nem kell kihalászni a bogyókat, viszont az íze belemegy persze. ha nincs ilyen, lehet házi megoldásokat is kitalálni: géz, harisnya, teatojás stb. . .
    a vörösbor mindnképpen fontos, sőt én a két héttel ezelőttit úgy csináltam, hogy csak vörösborral öntözugettem fel. . . isteni volt! jó kis sűrű szaftja lett. . .
    azt is hozzáteszem, hogy a vadpörkölt alá a sok hagymán kívül én egy jó kis lecsós alapot is teszek nagyon apróra vágott paprikából (mi az erőset is szeretjük) és egy kevés paradicsomból. ez is csak íz és szaftfokozó. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2004. augusztus 10. 08:388.
    Ez időbe kb. mennyit jelent? /nehogy úgy járjunk, hogy ebédre szánjuk, és vacsi lesz belőle. . . :) /
    előzmény:
    hogolyo (6)
     
  13. 2004. augusztus 10. 08:377.
    ja bocs, azt elfelejtettem, hogy egy kicsivel bővebben fűszerezem
    előzmény:
    hogolyo (6)
     
  14. 2004. augusztus 10. 08:366.
    szerintem is nokedli a legjobb, és uborka saláta vagy kovászos uborka. Én ha vadpörköltet főzök, kicsit több vizet teszek rá, mint a disznóhúsra, és kis lángon csinálom, hogy lassan főjön el a leve, mert kicsit lassabban puhul
    előzmény:
    Moserif (4)
     
  15. 2004. augusztus 10. 08:325.
    galuska vagy fött krumpli a köret. . .
    egy kis vörösbort jó ha teszel a pörköltbe!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2004. augusztus 10. 08:274.
    És a pörihez milyen köret illik?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_867187 (3)
     
  17. Torolt_felhasznalo_867187
    Torolt_felhasznalo_867187
    2004. augusztus 10. 08:223.
    Még valami fontos: nem szabad a vadhúst misztifikálni és mindenféle hülyeségnek bedőlni, hogy pl. napokig pácolnikell és ilyesmik. Egy fenét! A lényeg a fűszerezés és hogy sütés előtt párolni kell (pl. előpárolás kuktában). De ezt más húsnál is így kell.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. Torolt_felhasznalo_867187
    Torolt_felhasznalo_867187
    2004. augusztus 10. 08:202.
    Pörkölt (recept ugyanaz, mint bármely más hús), fokhagymával, szalonnával tűzdelt sült őzcomb áfonyalekvárral, hmmmm. . . finom! :)
    előzmény:
    Moserif (1)
     

Címlap

top