Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Őzhúsból mit?
2004-08-10 08:041.
Létrehozva: 2004. augusztus 10. 08:04
Édesapám kapott egy nagy darab őzcombot. Még nem volt "dolgunk" vadhússal, és nem szeretnénk elrontani. Van valami különleges fortélya az elkészítésének? Illetve várok mindenféle receptet! (kb. 1,5 kg húsról van szó) Kösszenet, szép napot mindenkinek
Áfonyás őz mandulafánkkal.
Hozzávalók:
700 g őzcomb
100 g füstölt szalonna
50 g liszt
Sütéshez: olaj
só
Pácoláshoz: olaj, kakukkfű, bors, borsikafű Mártás:
200 g áfonya
150 g narancs
1 dl vörösbor Mandulafánkhoz:
150 g burgonya
250 g liszt
1 db tojás
1,5 dl tej
20 g élesztő
10 g só
50 g mandula 5 g őrölt bors
Sütéshez olaj.
Elkészítés módja:
Az őzcombot enyhén megklopfolod, majd füstölt szalonnacsíkokkal megtűzdeled. . A megtűzdelt szeleteket olajos pácba forgatod A pác: tiszta olaj, kakukkfű, őrölt bors, borsikafű. A lisztbe mártott szeleteket kevés felhevített olajban kisütöd . Mártása a narancsos áfonya. Vörösborban a vékony metéltre vágott narancshéjat megabálod . Ha kihűlt, az áttört áfonyalekvárhoz adod
.Mandulafánk A sós főtt burgonyát leszűröd és áttöröd .Ha lehűlt, hozzáadod a felvert tojást, a tejben felfuttatott élesztőt, a fűszereket és a lisztet. Egy formázható keménységű burgonyatésztát kapsz.. Egy negyedóra pihentetés után olajba mártott evőkanállal fánkokat formázol szeletelt mandulában megforgatod,
és bő, forró olajban pirosra sütöd .
Ez a kérdés engem is érdekel..:)
A pörköltet:
Sok hagymával ugyanúgy mint pl. marhahúsból. Fűszerezés tetszés szerint (én boróka bogyót, kakukkfüvet, esetenként gombát stb. is teszek bele, mert "ami ott nő, ahol a vad, az összepasszol".
Fontos a jó házi paprika. Minimális vízzel felönteni és inkább szükség szerint utána töltögetni. Sózni csak a vége felé, hogy ne legyen cipőtalp. A vörös bort és a főzés befejezése előtt kb 1o parc, 1/4 órával korábban öntöm hozzá. Sós víben főtt krumpli, foszlós kenyér, kovászos uborka vagy ecetes paprika.
A tűzdelt, egészben sült őzcomb áfonyal lekvárral, burgonya krokettel is csuda jó. Fűszerezni tetszés szerint (pl. só, bors kakukkfű keverékkel jól bedörzsölni. Először körben megpirít, majd alufóliával letakarva kis víz vagy vörösbor alá, cikkekre vágott vöröshagyma mellé, megpárolni, zsírjára sütni. Húst kivéve melegen tartani, a pecsenye léből mártást készíteni: én liszttel kicsit megszótom elkeverem, kevés víz v. vörösborral felöntve besűrítem, bormixszerrel pürésíte. )m
Most nincs több időm. Ha valakit érdekel, később felteszek pár receptet.
Jó étvágyat kívánok!
Erika, remek recepteket irtál, én is hasonloan készitem a vadpörit. Még mielőtt készre fő azonban én teszek bele 1kiskan. örölt fahéjjat, . . ez egész mebolonditja a kaját:)
Lányok, a vadhusnál nagyon lényeges, hogy a vér teljesen kiázzon belőle, ezért ecetes hideg vizbe teszem kb. 3orára és alaposan átöblitem.
ŐZCOMB VADASAN
HOZZÁVALOK:1, 5kg őzcomb, 15dkg sárgarépa, 15dkg petreszelyemgyökér, hagyma, 1/2citrom, 1cseripaprika, kevés egész bors, koriandermag, 5dkg liszt, 2dl tejföl, kevés cukor, 1dkg mustár, 0, 5dl huslé(leveskockábol), 1db babérlevél, ecet, so.
ELKÉSZITÉS:A megmostt hust felszeleteljük, 1lábasban 1kanálnyi zsiron megpároljuk a karikára vágott sárgarépát, petrezselymet, hagymát. Hozzáadjuk a szeletekre vágott citromot, babérlevelet, koriandert, egész borsot, cseripaprikát és kb. 2-3evőkan. ecetet. Amikor a sárgarépa kezd üvegesre párolodni belerakjuk a husszeleteket, felöntjük huslével és fedő alatt puhára fözzük. Ha kész kiszedjük a hust 1edénybe. A visszamaradt levét átpaszirozzuk. Kevés zsiradékon rántást készitünk, mustárral és 1kiskan. cukorral izesitjük. Ezután 2dl tejfölt adunk hozzá, az egészet felforraljuk és a husra öntve tálaljuk.
Köretnek burgonyagombocot, zsemlegombocot vagy makaronit adhatunk.
Hozzávalók:
8 szelet őzcomb,
10 dkg húsos füstölt szalonna,
fél liter vörösbor,
2 dl tejföl,
10 dkg zsiradék,
3 gerezd fokhagyma,
5 szem áfonya,
2 friss hámozott paradicsom,
kevés pirospaprika,
egy kis szál rozmaring,
bors (szemes),
kevés kakukkfű,
1 fej vöröshagyma,
2 szem szegfűszeg,
kevés szerecsendió,
só
Elkészítes:
Megmelegítjük a zsiradékot, és a megsózott, borsozott szeleteket hirtelen megsütjük mindkét oldalán. Meleg tányéron felretesszük. A megmaradt zsiradékon a hagymát és a szalonnát megpirítjuk, de a hagyma ne pirosodjon meg, majd visszarakjuk a combokat, és együtt dinszteljük. Mikor zsírjára sültm, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, az összevagdosott fokhagymát, az áfonyát, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a szemesborsot, a kakukkfüvet és rászórunk egy kevés pirospaprikát. Az egészet felöntjuk a vörösborral. A megpuhult hússzeleteket tűzálló tálra szedjük. A mártáshoz hozzákeverjük a tejfölt, rottyantunk rajta egyet, és a hússzeletekre öntjük. Így tálaljuk.
Megjegyzés:
Főtt burgonyakocka vagy knödli illik hozzá (krumpligombóc).
Őzpörkölt galuskával
Hozzávalók:
4 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 kg őzcomb
2 dl víz
2 dl vörösbor
ízlés szerint só, bors és vadfűszer keverék
A körethez:
1/2 kg rétesliszt
2 tojás
só, víz
Elkészítés:
A zsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Amikor üveges rátesszük az apróra szeletelt őzhúst. Felöntjük vízzel és a borral, megfűszerezzük, és puhára főzzük. A körethez a lisztet és a tojást kevés vízzel felöntjük, és csomómentesre keverjük. Ízlés szerint megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a galuskaszaggatón könnyen átmenjen, de nem folyjék le róla. A masszát forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg a galuskák a víz tetejére feljönnek. Tésztaszűrővel kiemeljük a fazékból, és enyhén sós hideg vízzel leöblítjük.
Hozzávalók:
2, 5-3 liter víz, 2 dl ecet, 400 g vegyes zöldség, 2 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 20 szem bors és koriander, 8-10 szem borókabogyó, 1-2 babérlevél, só
Elkészítése:
A forrásban lévő vízhez hozzáadjuk az ecetet, a megtisztított karikára illetve szeletre vágott zöldségféléket és a hagymát, fokhagymát, a babérlevelet, a dúrvára megtört szemes fűszereket és ízlés szerint sózzuk.
Lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk, hagyjuk teljesen kihűlni. A pácolandó húst egy nagyobb porcelán, üveg vagy hibátlan zománcú tálba tesszük, leöntjük a páclével amelynek teljesen el kell lepnie, lefedjük és a hűtőbe tesszük. 3-6 napig érleljük, mindennap 1-2 alkalommal megfordítva benne a húst.
Általában a visszamaradt páclét és zöldséget a hús elkészítéséhez felhasználjuk.
Megjegyzés:
A páclébe kevés erős (cseresznye) paprikát is főzhetünk. Ez megbolondítja!
Ecet helyett száraz bort is használhatunk kétszeres mennyiségben.
Isteni.
ha őz és pörkölt, akkor ki ne hagyjuk a fűszerek közül a borókabogyót és a kakukkfüvet!
én két hete bográcsban csináltam vadpörköltet, és abba még mindenféle kerti fűszernövényt is beledobtam! van egy szerkezetem, olyan mint egy teatojás vagy hogy hívják csak nagyobb és abba az egészborstól elkezdve a borókabogyón át a zöldfűszerekig mindent beledobok. szuper, ert nem kell kihalászni a bogyókat, viszont az íze belemegy persze. ha nincs ilyen, lehet házi megoldásokat is kitalálni: géz, harisnya, teatojás stb. . .
a vörösbor mindnképpen fontos, sőt én a két héttel ezelőttit úgy csináltam, hogy csak vörösborral öntözugettem fel. . . isteni volt! jó kis sűrű szaftja lett. . .
azt is hozzáteszem, hogy a vadpörkölt alá a sok hagymán kívül én egy jó kis lecsós alapot is teszek nagyon apróra vágott paprikából (mi az erőset is szeretjük) és egy kevés paradicsomból. ez is csak íz és szaftfokozó. . .
egy kis vörösbort jó ha teszel a pörköltbe!