Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Lekvár cukor nélkül

Reni1231
Létrehozva: 2016. július 6. 08:26

Sziasztok!


Édesapám cukorbeteg és szeretnék neki diabetikus lekvárt befőzni...tavalyelőtt befőtteknél működött a pötyi édesítő és tök finom is lett, viszont semmi ötletem sincs, hogy a lekvárba mit tegyek, ami megfizethető és nincs mellékíze.


Xilit-et nem szeretnék, mert egyrészt hasmenést okoz nagy mennyiségben, másrészt pedig fura mellékíze van. A gyümölcscukor megint olyan, hogy ha tele szórom vele a lekvárt, akkor nagyon magas lesz a GI-je. Láttam a Dr. Oetker-nek befőző cukrát diabetikusban, de én azért sokallom ezt a 1300-1500 Ft-os árat / kg gyümölcs.


Valakinek valamilyen ötlet/tanács/tapasztalat? Nagyon hálás lennék!

  1. 2016. július 17. 18:3625.

    Tökéletesen fog működni a negyedannyi.

    előzmény:
    Reni1231 (21)
    2016-07-12  08:22
  2. 2016. július 14. 15:5124.

    Lekvár főzésénél én is a dzsemfixet használom, mivel a férjem cukorbeteg. A lekvár ezzel is olyan finom, mint a cukorral és nem is annyira hizlaló :)

  3. 2016. július 12. 12:4023.

    Neked meg majdnem elfelejtettem megírni, hogy a kis üvegekben kapható diab. lekvárok tulajdonképpen finomak. (amik 400 grammosak,helyes kis sokszögletű üvegben vannak és gyümölcsös a tetejük.) Mindenféle gyümölcsből kaphatók...drágák, de hát ha veszed a gyümölcsöt, meg a diabos édesítőt, akkor helyben vagy..((( Anyum volt cukros, 4 és fél évig volt itt nálunk, ezalatt minden reggel vajas-lekváros kenyeret kért, tehát összegyűlt néhány üveg..))) Most ezekben teszem el a baracklekvárt. Esetleg ha nem tudsz róla, létezik diabetikus méz is, itt nálunk a Müllerben lehet kapni. Elképesztően hasonlít a valódi mézre....sajnos árban nem annyira..((( De ha egy ember fogyasztja időnként,akkor azért megéri.

    előzmény:
    Reni1231 (21)
    2016-07-12  08:22
  4. 2016. július 12. 12:3222.

    Akár ugyanabba is járhatnánk, mert te nem kedveled  a zselésítőket, tehát fel sem tűnik neked, hogy a többféléből éppen melyiket lehet kapni..))) Szalicil: megmagyarázhatom az egyes helyeket, mert pont a napokban okosítottak ki a buszon és értetlenül néztek rám, hogy kösz, nem használom évtizedek óta, nem érdekel..))


    A cukor mennyiségével van több probléma: Jó spájzod lehet. És talán nem féléretten leszedett, otthon beérett barackot teszel el, ui nem mindegy, az ilyen barack soha nem olyan édes, mint amit ragyogó napsütésben a fáról szedsz le....és ha előbbibe teszel 20 deka cukrot, az nem lesz igazán finom. Az igazi, érett barackot akár cukor nélkül is el lehet tenni. jó pár éve voltak a Ball üvegek , azokba belekanalazta az ember a kicsit lemixelt barackot, lezárta és addig dunsztolta, ahogy a használati utasítás írta. Következő tavasszal még olyan íze volt, mint a frissnek!

    előzmény:
    peszike (20)
    2016-07-11  20:07
  5. 2016. július 12. 08:2221.

    Köszönöm mindenkinek! A DW-s negyed annyi mellett voksoltam, rendeltem. Viszont olvastam olyat, hogy az eritrit kikristályosodik befőzéskor és abban van az is, ezzel tapasztalat valakinek?

  6. 2016. július 11. 20:0720.

    Akkor nem ugyanazokba a boltokba járunk...


    Nem általában az E-betűkkel van bajom, hanem az E200-as csoportba tartozó vegyületekkel. Ezek a tartósítószerek.


    Sajnos van erre allergiás a családban, szóval minden csomagolást alaposan bogarászunk a boltban. Másrészről meg az a véleményem, hogy annyi tartósítószert etet meg velünk az élelmiszeripar, hogy 500 év alatt sem fogunk lebomlani...


    ' Egyébként tudtommal már nem lehet szalicilt kapni, csak egyes helyeken.'


    Ezt Te írtad. Nem tudom, hogy mit értesz egyes helyek alatt, ezért írtam, hogy keress rá.


    Szerencsére a max. 20 dkg cukor /1 kg gyümölcs bőven tartósít E200-asok és szalicil nélkül is. Épp tegnap este olvastam egy sárgabaracklekvár receptet, 65 dkg cukrot írt a gyümölcs kilójához, hát ennek már az olvasásától is összeragadt a szám.


     

    előzmény:
    eda-1952 (18)
    2016-07-11  17:16
  7. 2016. július 11. 17:3219.

    Igazad  van a cukorral kapcsolatban, erről majdnem megfeledkeztem:


    "A szalicil igen erős csíraölő hatású készítmény, amely hosszú időn át és kiválóan akadályozza meg a befőttek, savanyúságok penészedését, rothadását, erjedését. Nem véletlenül futott be akkora karriert anyáink, nagyanyáink korában. Csak az a baj, hogy megterheli a szervezetet, főként a gyomrot, emellett kiütést, köhögést, hasmenést, allergiás tüneteket okozhat, amire a gyerekek és az asztmában szenvedők különösen is érzékenyek. A benzoesav és származékai – a nátrium-, illetve kálium-benzoát – szintén kiválthatnak allergiát, mindent összevetve azonban kevésbé károsak az egészségre, mint a szalicil. Az sem véletlen, hogy jelenleg ez a világon legelterjedtebb tartósítószer.
    A szorbinsav, illetve sója, a kálium-szorbát a legártalmatlanabb tartósítószer (noha enyhe allergiás tüneteket ez is kiválthat), a szervezetben szén-dioxidra és vízre bomlik. Azt azonban tudni kell, hogy kifejezett csíraölő hatása nincs, de gátolja az élesztő- és penészgombák, valamint néhány baktériumfaj szaporodását. Ezért csak a tökéletesen tisztán, illetve csíramentesen elrakott befőttek, savanyúságok eltarthatóságát hosszabbítja meg.
    A tartósítószert kiválthatjuk természetes, az egészségre ártalmatlan anyagokkal, módszerekkel. Hatásos például, ha az eltett savanyúságok, főzeléknek való zöldségek tetejére étolajat öntünk vagy nagyobb mennyiségű sót adunk ezekhez. (Az olajat persze fölhasználás előtt el kell távolítani, a sok sót ki kell mosni.) A gyümölcsök eltevésében a cukor és a méz a természetes tartósítószerek, illetve kis mennyiségben az alkohol (a rum vagy a tiszta szesz). A konyhai eljárások közül pedig a gőzölés és a dunsztolás az, amivel részben vagy egészben kiválhatjuk a tartósítószert."


    Ennyit a szorbinról, meg hát tulajdonképpen a cukorról is, ami ma az első számú közellenség. Mert gyárban "vonják ki" a répából.. (cukornádból is...) Igazán utánanézhetne az, aki azt hiszi, hogy a többi cukorpótlót  a fáról szedik és csomagolják..)))


    A házi tartósításnak régen két fontos szereplője volt  a só és a cukor, attól függően, miről volt szó.Ehhez szoktam hozzátenni, hogy volt melléjük egy remek, hűvös, levegős kamra is. Na például az nekem nincs..(((Tehát zselésítőszert használok, sütőben fertőtlenítem az üvegeket és rummal öblítem ki a fémtetőket.


     


    Szerintem utólag nem igazán lehet édesíteni egy lekvárt---igaz, soha nem próbáltam. Én azt csinálom, hogy többféle mennyiségű cukorral teszem el (mert mindig csak kis mennyiséget teszek el egyszerre) és ráírom az üvegre. Aztán a banda válogathat..)))

    előzmény:
    ácsceruza (16)
    2016-07-11  11:17
  8. 2016. július 11. 17:1618.

    Én nem érzem, hogy a képembe tolják...))) Sőt időnként keresni kell, mert pont az nincs, ami kellene.... meg hát nagyon meg kell nézni, hol mennyibe kerül. Te is az vagy, aki megijed az E betűtől?


    Az E967-től is félj akkor..))) Az E440 pedig a pektinek száma. E szerint  a pektin is tartósítószernek minősül...merthogy az is. Arra használod, nem?


    Igen, tudom, hogy  lehet szalicilt kapni, azt írtam, hogy egyes helyeken van. Ha ezt írtam, akkor miért javaslod, hogy keressek rá?


    Egyébként több, mint 30 éve nem használok szalicilt. Nem szerettem az ízét, főleg ha sokat használtak belőle, talán az első zacsi zselésítőszert megvettem, ahogy megjelent  a boltokban.

    előzmény:
    peszike (17)
    2016-07-11  12:50
  9. 2016. július 11. 12:5017.

    Képzeld, több gyártó (Oetker, Haas - a legtöbb boltlánc ezeket tolja a vásárló képébe) termékét is megnéztem. A szorbinsav tartósítószernek minősül (E200) így a magam részéről lemondok róla.


    Szalicil pedig kapható, keress rá a neten. 

    előzmény:
    eda-1952 (15)
    2016-07-11  08:45
  10. 2016. július 11. 11:1716.

    A cukor nem csak édesít, de a tartósításért is felelős.
    Gondolom, az édesítőszerek nem tudják ugyanezt.



    Én annak idején sportot űztem abból, hogy egyre kevesebb cukorral tettem el lekvárokat és végül eljutottam oda, hogy sikerült cukor és tartósítószer nélkül eltenni lekvárt és nem lett semmi baja. (De nem volt finom, szerintem kell bele édesség, hogy jobb legyen az ízvilága...)


    Ezt most csak azért említem, mert ha a tartósítás megoldott, akkor rossz gondolat az, hogy a lekvárt (legalább részben) utólag édesítse magának az, aki azt kívánja? És azzal, amit a gyomra jobban bír.


    De ez csak egy felvetés részemről, diabetikus dolgokban nem vagyok otthon, talán még sosem kóstoltam ilyen ételt.

  11. 2016. július 11. 08:4515.

    "Sajnos ezek a dzsemfixek, befőzőcukrok mind tartósítószert tartalmaznak." A zacskó előttem: nagyrészt pektint tartalmaznak,  a tartósítószer bennük:szorbinsav, pálmaolaj. Szóval szerintem az életben nem nézted meg mi van bennük, valahol olvashattad..))) A második mondatod is tanusítja, eléggé gúnyoros hangú. Egyébként tudtommal már nem lehet szalicilt kapni, csak egyes helyeken.


    Cukormennyiség  a lekvárban meg ízlés kérdése---már ha nincs figyelembe veendő betegség. Ha valaki nem cukorbeteg, akkor nem látom be, miért ne ehetne olyan lekvárt, ami ízlik neki. És persze senki nem a lekvárban lévő cukortól fog meghízni, hacsak nem evőkanállal kanalazza az üvegből, ipari mennyiségben. Éppen ezért szerintem tökfelesleges xilitet és társait venni méregdrágán. Csendben megjegyezném, hogy nem létezik szerintem annyi nyírfa...))) Most hogy utánanéztem, igazából nem is állítják ezt. Pedig az az érv szokott lenni, hogy a répacukrot gyárban állítják elő, a nyírfacukrot meg nem. 

    előzmény:
    peszike (13)
    2016-07-11  07:32
  12. 2016. július 11. 07:3714.

    http://laptopkonyha.hu/receptek/magyarorszag-tortaja/magya rorszag-cukormentes-tortaja-2012-cukormentes-almatorta-egres sel.recept


    2012-es cukormentes országtorta eritrittel. Emlékszem, egy itteni fórumon is kitárgyalták anno, hogy túl sok benne az eritritol.


    Amúgy a vidéki cukrászda, ahol sógornőm a lánya cukormentes tortáit vásárolja, szintén átállt a xilitről az eritritre, mert a xilitre sokan panaszkodtak a már előttem mások által leírt hatása (hasfájás, hasmenés) miatt. Nekem az idei torta nem túlzottam ízlett, de nem biztos, hogy ez az édesítőszer-váltás hibája.

    előzmény:
    gerdamama (10)
    2016-07-06  18:30
  13. 2016. július 11. 07:3213.

    Sajnos ezek a dzsemfixek, befőzőcukrok mind tartósítószert tartalmaznak. Persze, tudom, sokan a szalicilt is alapból szórják a lekvárba, nekik ez nem okoz problémát.


    Zselésítéshez javaslom a növényi eredetű pektint (almából készítik általában). Nagyobb gyógynövényboltokban kapható, neten is rendelhető. Egy csomag (60-100 g) a felirat szerint 18-20 kg gyümölcshöz elegendő, de ha nem akarsz hitlerszalonna keménységű lekvárt, akkor akár a duplájához is (saját tapasztalat, az első adag pektinnel készített eperlekváromat vágni lehetett, mert beletettem az előírt mennyiséget).


    Topikindító alapkérdéséhez nem tudok hozzászólni, ez sztem elsősorban ízlés és pénztárca kérdése. Jómagam csökkentett cukortartalmú lekvárokat gyártok, ha nagyon muszáj lenne, akkor a teljesen cukormentes vonalon indulnék el, vagy xilitet használnék, nálunk a család jól bírja.


    A folyékony Polisweet édesítő hőálló és elég gazdaságos is.

    előzmény:
    etilany (11)
    2016-07-07  10:23
  14. 2016. július 8. 21:3412.

    Én cukor nélkül szoktam levárt eltenni (csináltam már almából, szilvából, eperből), és nagyon finom - aki nem tudja, nem is jön rá, hogy nincs benne semmi. Szilvából, almából és eperből csináltam, annyi, hogy érett kell legyen a gyümölcs, de szépen kiadja az ízét, édes lesz.


     

    előzmény:
    Reni1231 (1)
    2016-07-06  08:26
  15. 2016. július 7. 10:2311.

    A dzsemfix nagyon jó. Eleve sokkal kevesebb cukor kell a lekvárba, ha ezt használod. Anyósom cukorbeteg, ő azzal a  folyékony édesítővel helyettesíti a  cukrot, nem szoktam érezni külöbséget az ő és az én cukorral főzött lekvárom közt...

    előzmény:
    Reni1231 (7)
    2016-07-06  13:50
  16. 2016. július 6. 18:3010.

    "Ezeket a 3:1-ben dzsemfixeket hogy használod?"


    Egész egyszerűen úgy, ahogy rá van írva a tasakra! A kimagozott barackot botmixerrel összetöröm, megmérem, rá a kb. harmadannyi cukrot (esetemben xilitet), és a szükséges mennyiségű dzsemfixet. 135 dkg gyümölcshöz kell egy tasakkal. Pár perc főzés, és kész.



    Még a xilitre visszatérve, nyilván nem véletlen, hogy a diabetikus  "országtorták" is ezzel készülnek, ha valami pocsék mellékíze vagy -hatása lenne, mást használnának hozzá. Minden évben megkóstoljuk, és nem könnyű hozzájutni, sokszor még a speciális cukrászdákban sincs. Egyszer egy körúti cukrászdában közölték, hogy náluk nincs és nem is lesz, mert túl drága, és nem tudják kellő haszonnal eladni. De van sokféle diabetikus torta, vegyek azokból. És azok hogyhogy nem drágák? - kérdeztem. Hát mert azokat bármilyen cukorpótlóval lehet édesíteni, de az országtorta receptje kőbe van vésve, ahhoz csak a drága és jó minőségű xilit használható, világosított fel a mester.
    Persze senkit se akarok rábeszélni, nem kapok jutalékot.
    Jó sütés-főzést-befőzést mindenkinek!

    előzmény:
    Reni1231 (7)
    2016-07-06  13:50
  17. 2016. július 6. 16:509.

    Jelenleg a legjobb a piacon a Szafi Fitt márka (valaki épp linkelte is a webáruházat), de kapható még mástól is, pl. DiaWellnes, Nature Cookta...

    előzmény:
    Reni1231 (6)
    2016-07-06  13:49
  18. 2016. július 6. 16:498.

    Ne tarts tőlük, én évek óta nem cukorral, hanem ezekkel főzöm a lekvárt (is), kivéve a xilitet, mert az nálam kizárt.

    előzmény:
    Reni1231 (5)
    2016-07-06  13:48
  19. 2016. július 6. 13:507.

    Gerdamama, igen tudom, hogy ez nagyon szubjektív sajna. Nekem pl. eszméletlen gyomor görcsöm van a xilit-től, apumnak a hasa megy tőle. Stevia-t még sosem próbáltuk. Ezeket a 3:1-ben dzsemfixeket hogy használod? (Lekvárt még sosem főztem be, bocsi a tudatlanságomért)

    előzmény:
    gerdamama (2)
    2016-07-06  11:13
  20. 2016. július 6. 13:496.

    Lobélia esetleg konkrétat is tudsz mondani ilyeT? Márka, stb?

    előzmény:
    Lobélia (3)
    2016-07-06  12:33
  21. 2016. július 6. 13:485.

    Köszönöm! Szétnézek, bár így ismeretlenül kicsit tartok tőle.

    előzmény:
    trebaci (4)
    2016-07-06  13:23
  22. 2016. július 6. 13:234.

    Pár ötlet: http://www.dietas-termekek-webshop.hu/szenhidratszegeny_t ermekek_309/cukorhelyettesitok_335


     


    Még nem használtam ilyesmit, eddig ha tettünk el lekvárt, cukorral tettük el.

    előzmény:
    Reni1231 (1)
    2016-07-06  08:26
  23. 2016. július 6. 12:333.

    Eritrit és stevia keverékéből álló cukorpótlóval tökéletesen működik, mellékíz nincs.

    előzmény:
    Reni1231 (1)
    2016-07-06  08:26
  24. 2016. július 6. 11:132.


    Miután megírtad a tapasztalataidat az édesítőkről, azt hiszem, hiába is kérsz tanácsot, mert mindenki másképp látja, érzi...


    Nálam a xilit nagyon bevált, az egyetlen, aminél nem érzek semmilyen mellékízt. Minden másnál igen, az agyondicsért, természetes steviával  a világból ki lehet üldözni. Számolni is ugyanúgy kell vele, mint a cukorral, nem kell törni a fejet, hogy hány csöpp vagy tabletta felel meg a kívánt mennyiségnek. Én évek óta xilittel főzök lekvárt, és azzal sütök süteményt is a családi összejövetelekre. Mindenki szereti, és az a jelszó, hogy az egészségeseknek sem árt. Én is olvastam, hogy hasmenést okoz, de ezt egyetlen ismerősünk se tapasztalta. Persze nem tudom, mi az a "nagy mennyiség", mert mi alapvetően nem vagyunk édesszájúak, anno cukorból is mindig kevesebbet használtam, mint amit a recept előírt.
    Lekvárfőzéshez a Haas vagy az Oetker 3:1 dzsemfixet veszem, amelyik kezembe akad a boltban, mind a kettő jó. Többféle gyümölcsöt főztem már vele (legutóbb tegnap sárgabarackot), a gyömbéres sütőtök lekvárom pedig "világhírű". Ezt mindig vinnem kell az USA-ba, ahol aztán percek alatt eleszi a gyerek elől a nemzetközi kollektíva. :) Még senkinek se tűnt fel, hogy nem "igazi" cukor van benne.

    előzmény:
    Reni1231 (1)
    2016-07-06  08:26

Címlap

top