Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Házi keksz

Pamocsi
Létrehozva: 2015. december 7. 10:34

Sziasztok!


A gyermekeim nagyon szeretik a kekszeket, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Ezért ha van időm akkor sütök nekik. De sajnos sokszor előfordul, hogy muszáj  megvennem a boltban a nem éppen                   " egészséges" kekszeket.  Tudtok olyan helyről ahol esetleg házi kekszet lehet venni, vagy rendelni? Találtam pár kézműves keksz készítőt, de azok horror áron vannak.

  1. 2015. december 8. 19:0636.

    Nem hát..))) Főleg egy korunkbéli magyar, akárhol éljen.

    előzmény:
    margaret3711 (33)
    2015-12-08  17:06
  2. 2015. december 8. 18:5435.

    de kekszett nem


     


     


    Ez a keksz múltideje...????

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (31)
    2015-12-08  12:40
  3. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2015. december 8. 17:5734.

    Mondjuk szerintem mi se legyünk annyira büszkék, amikor komoly szakácskönyvek (és szakácsok) is magától értetődő természetességgel mondják áuténtikus magyar ételeknél, hogy "...és rakjunk bele egy kis Vegetát". Oszt minek?


    Na jó, a palacsinta porból az azért tényleg durva :)


    Írok idevágó irodalmat:


    Csukás István: Máj-dal


    Kinyírom a májam,
    a májam kinyír engem.
    Egymást lessük félidőben:
    az állás döntetlen.

    Én nyelem a mérget,
    ő meg feldolgozza,
    nem érdekli hülyeségem,
    sem, hogy mi okozza.

    Vagyunk zsák s a foltja
    már örökre ketten,
    s együtt sóhajtjuk a végén:
    tettem, amit tettem.

    előzmény:
    margaret3711 (33)
    2015-12-08  17:06
  4. 2015. december 8. 17:0633.

    Eda draga nagyon szomoru lettem.


    Nagyon tevedsz,nem mindenki kesziti a palacsintat es a sutiket a dobozbol .  


     


     

    előzmény:
    eda-1952 (14)
    2015-12-07  21:19
  5. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2015. december 8. 12:4532.
    előzmény:
    Pamocsi (1)
    2015-12-07  10:34
  6. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. december 8. 12:4031.

    akkor ma is valamit tanultam, kekszi kérlek


    emil svábot ismered? hozott tőle a hátébénk 25 szelet különféle sütit, csajbuliznak, de kekszett nem


    és pogit is elfelejtett nekem a rusnyája


    aszongyák annál nics semmi műanyagból


     

    előzmény:
    mesekeksz (30)
    2015-12-08  12:31
  7. 2015. december 8. 12:3130.

    igen létező valami:)


    és nagyon fini:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (27)
    2015-12-08  12:24
  8. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2015. december 8. 12:2729.

    ...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (27)
    2015-12-08  12:24
  9. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2015. december 8. 12:2528.

    Te magad sütsz.Megveszed a házi kekszet drágán.
    Megveszed a bolti kekszet kevésbé drágán.

    Más lehetőség nem nagyon van :)


    Bolti keksz: mi pl. ezt a sorozatot nagyon szeretjük (többféle ízben is van). Azt nem tudom, mennyire egészséges, de az biztos, hogy finom.


    Oreo: én imádom. Nálunk szinte mindig van itthon. Egyébként ez a "sütivita" teljesen értelmetlen. Mindenkinek más ízlik. Nincs olyan, hogy "finom". Legfeljebb olyan, hogy "nekem ízlik". Engem pl. a hagyományos, népszerű süteményekkel (zserbó, bejgli, linzer, hájas tészta stb.) a világból ki lehet kergetni, annyi utálom.

    előzmény:
    Pamocsi (1)
    2015-12-07  10:34
  10. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. december 8. 12:2427.

    ez nem csak a te fantázisneved?


    létező valami?

    előzmény:
    mesekeksz (25)
    2015-12-08  12:11
  11. 2015. december 8. 12:1526.

    Még a mieink közül sem teszek bele annyi sütőport, amennyit  a recept ír..))))

    előzmény:
    Dnanga (17)
    2015-12-07  21:46
  12. 2015. december 8. 12:0324.

    Hékás, itt lejjebb tettem fel képet a házilag készült oreoról:azt én sütöttem. Elég szorgos vagyok?...))) De senki nem volt oda érte, a kész boltiért sem, mindegy, kipipáltuk..))) A helyette készült linzereket is  sütöttem..))))

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (18)
    2015-12-08  07:44
  13. 2015. december 8. 12:0023.

    Az első mondat jó, DE ne utánozzunk senkit, hogy legyen xy amerikai celeb és angolul foglalkozás, hely.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (22)
    2015-12-08  10:01
  14. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. december 8. 10:0122.

    Le kellene róla szokni, hogy ami külföldi az szuper és követendő.


    inkább valami magyart kellene világsikerre vinni


    szabó pista cukrász legyen bartolo valastro jr


    kovács éva legyen martha stewart


    kis rózsi legyen mary berry, jacqui biess


    akkor a rózsi cuki lesz a charly's bakery


    kisteleki józsef legyen mario batali, gordon ramsay, emeril lagasse, jamie oliver, wolfgang puck....


    szép tünde legyen anne burrell, anne burrell, giada de laurentiis, nigella lawson.....


    akkor majd a külföld fog magyart másolni


     

    előzmény:
    eda-1952 (14)
    2015-12-07  21:19
  15. 2015. december 8. 08:5121.

    Én általában több tojást teszek bele, és akkor alig kell sütőpor.


     


     

    előzmény:
    Dnanga (17)
    2015-12-07  21:46
  16. 2015. december 8. 08:4920.

    Na, talán egyszer rászánom az időt....


     


    Ritkán szoktam ilyen bíbelődős sütiket sütni, inkább szeretem a gyorsan összedobható, de finom dolgokat.


     


    Az utóbbi időben rengetegszer sütöttem - különféle gyümölcsökkel - galette-et, szerintem zseniális! Tényleg 5 perc alatt összedobható, 20p alatt megsül. És ha még egy gombóc vaníliafagyit is ráteszel, tényleg non plus ultra.


    http://szellemafazekban.blogspot.hu/2014/05/almas-galette .html


    http://www.nyammm.hu/2013/07/fahejas-almas-galette.html


    http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2014/08/08/szilvas_galette _198/


     


    stb. stb.


     


     

    előzmény:
    Dnanga (13)
    2015-12-07  21:15
  17. 2015. december 8. 08:4319.

    Még azt a vastag palacsintát is porból készítik..


     


    Épp a minap láttam  a Lidl-ben (néhány hete "amerikai hét" volt), nagy műanyag flakonban palacsinta por, annyival nagyobb a flakon, hogy bele kell tölteni tejet, és összerázni az egészet - voilá... ott a "palacsinta" tészta.


     


    (nem mertem elolvasni az összetevők listáját... )

    előzmény:
    eda-1952 (14)
    2015-12-07  21:19
  18. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. december 8. 07:4418.

    én meg az ilyenekért annyira nem vagyok oda, hogy fogalmam sincs melyik jó


    1-2 évente ha eszem 1 karika oreo és annyi, 40 éves korom előtt soha nem is volt a számba keksz


    szorgos fehérnépek kisérleteznek a házi oreoval is


    gugli : oreo cookie homemade


     


     

    előzmény:
    eda-1952 (8)
    2015-12-07  19:46
  19. 2015. december 7. 21:4617.

    A muffinnál azt a rengeteg sütőport nézem rossz szemmel. A mi sütijeinkbe, késhegynyi, legfeljebb negyed csomag kell.
    Meg minden sütijük egy ellapult korongra hajadzik.

    előzmény:
    eda-1952 (14)
    2015-12-07  21:19
  20. 2015. december 7. 21:4316.

    98%-ban. Én a vaníliás részbe két kanál vanília aromát szoktam tenni. Olyan nem lesz mint az, mert a gyári receptet szerintem a Danone elégette.

    előzmény:
    eda-1952 (15)
    2015-12-07  21:23
  21. 2015. december 7. 21:2315.

    Ez a Pilóta keksz receptje? Mert akkor viszem...)))

    előzmény:
    Dnanga (13)
    2015-12-07  21:15
  22. 2015. december 7. 21:1914.

    Nézd, Az USA-ban a jelek szerint általában nem tudnak sütni. Palacsintát sem. Ez az Oreo házilag is egy ízetlen izé, őszintén szólva a muffint még elfogadtam, bár nem értettem a körülötte kialakult lelkesedést, aztán van a brownie, vagy micsoda, meg a piték, amiknél  a mieink  százszor jobbak... viszont övékétől szépen fel lehet hízni. Gondolom direkt ezért tanítják meg  a gyerekeket reggel palacsintát sütni (már amit ők annak neveznek), meg zacskókból sütit készíteni. Filmen még nem láttam normális ételt náluk, persze remélem, hogy az életben normálisabban táplálkoznak.Fánk nélkül..)))


    Le kellene róla szokni, hogy ami külföldi az szuper és követendő.

    előzmény:
    antironia (9)
    2015-12-07  19:58
  23. 2015. december 7. 21:1513.

    Ezt a receptet már háromszor megcsináltam, mióta felfedeztem. Nagyon finom, majdnem olyan mint az igazi.


    (1) Vaníliás tészta:


    150 g liszt


    75 g vaj


    50 g porcukor


    1 tk vanília kivonat 


    ˝ citrom reszelt héja


    1 ek citromlé


    1 csipet só


    1 tojás sárgája


    1 ek hideg víz (szükség esetén)


    (2) Kakaós tészta:


    120 g liszt + 30 g kakaópor


    65 g vaj


    50 g porcukor


    1 tk vanília kivonat 


    ˝ citrom reszelt héja


    1 ek citromlé


    1 csipet só


    1 tojás sárgája

    1 ek hideg víz (szükség esetén)


    (3) Töltelék:


    100 g étcsokoládé (Jó minőségű, nálam 40%-os.)


    40 g vaj (NEM margarin!)


    40 g tejszín (állati, 30-35% zsírtartalmú)


    1 púpos ek porcukor (Magasabb kakaótartalom esetén ez lehet akár 2 ek is.)
    Megjegyzés:A tésztába VALÓBAN nem kell sütőpor, valamint a kakaós tésztában direkt van 10 g-mal kevesebb vaj, hiszen a kakaópor önmaga is valamelyest zsíros.
    Elkészítés:A vaníliás kekszekhez* liszthez keverjük a sót és porcukrot, majd egy tálkába szitáljuk. Belemorzsoljuk a vajat, ráreszeljük az előzőleg alaposan megsikált citrom héját, végül hozzáadjuk a citrom levét, a vanília kivonatot és a tojássárgáját. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd ha szükségét érezzük, akkor egy evőkanál HIDEG vizet adhatunk a tésztához, hogy szépen összeálljon. A kész tésztát lefóliázzuk, majd egy órára hűtőbe tesszük.  (Lehetőleg ne többre, hogy a tészta még picit puha maradjon és jól lehessen nyomdázni.)
    A tésztát lisztezett munkalapon 0,3-0,4 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszúrjuk, nyomdázzuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk. A tepsit LEGALÁBB 3 órára hűtőbe tesszük, majd 165-170°C-on 8 perc alatt készre sütjük. (Tovább nem kell sütni, épphogy csak egy kis színt kapjon.)

    *A kakaós tészta is így készül, csak ott első lépésben a kakaót is a szárazanyagokhoz keverjük.A töltelékhez a vajat összeolvasztjuk az étcsokival, majd hozzákeverjük a hideg tejszínt és a porcukrot. A kész tölteléket kb. 20 percre hűtőbe tesszük, majd ha krémes állagúra szilárdult, akkor habzsákba szedjük és összeragasztunk 1-1 csokis és vaníliás kekszet. A kész kekszeket zárd dobozban – különösen nyári hőségben inkább hűtőben – tároljuk.


     


     

    előzmény:
    Dnanga (12)
    2015-12-07  21:08

Címlap

top