Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Házi keksz
Sziasztok!
A gyermekeim nagyon szeretik a kekszeket, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Ezért ha van időm akkor sütök nekik. De sajnos sokszor előfordul, hogy muszáj megvennem a boltban a nem éppen " egészséges" kekszeket. Tudtok olyan helyről ahol esetleg házi kekszet lehet venni, vagy rendelni? Találtam pár kézműves keksz készítőt, de azok horror áron vannak.
Nem hát..))) Főleg egy korunkbéli magyar, akárhol éljen.
de kekszett nem
Ez a keksz múltideje...????
Mondjuk szerintem mi se legyünk annyira büszkék, amikor komoly szakácskönyvek (és szakácsok) is magától értetődő természetességgel mondják áuténtikus magyar ételeknél, hogy "...és rakjunk bele egy kis Vegetát". Oszt minek?
Na jó, a palacsinta porból az azért tényleg durva :)
Írok idevágó irodalmat:
Csukás István: Máj-dal
Kinyírom a májam,
a májam kinyír engem.
Egymást lessük félidőben:
az állás döntetlen.
Én nyelem a mérget,
ő meg feldolgozza,
nem érdekli hülyeségem,
sem, hogy mi okozza.
Vagyunk zsák s a foltja
már örökre ketten,
s együtt sóhajtjuk a végén:
tettem, amit tettem.
Eda draga nagyon szomoru lettem.
Nagyon tevedsz,nem mindenki kesziti a palacsintat es a sutiket a dobozbol .
Ezt akarom majd megsütni, csak jussak hozzá:
http://divany.hu/alapkonyha/2015/12/04/penteki_suti_naran csos-kokuszos_tallerok/
akkor ma is valamit tanultam, kekszi kérlek
emil svábot ismered? hozott tőle a hátébénk 25 szelet különféle sütit, csajbuliznak, de kekszett nem
és pogit is elfelejtett nekem a rusnyája
aszongyák annál nics semmi műanyagból
igen létező valami:)
és nagyon fini:)
...
Te magad sütsz.Megveszed a házi kekszet drágán.
Megveszed a bolti kekszet kevésbé drágán.
Más lehetőség nem nagyon van :)
Bolti keksz: mi pl. ezt a sorozatot nagyon szeretjük (többféle ízben is van). Azt nem tudom, mennyire egészséges, de az biztos, hogy finom.
Oreo: én imádom. Nálunk szinte mindig van itthon. Egyébként ez a "sütivita" teljesen értelmetlen. Mindenkinek más ízlik. Nincs olyan, hogy "finom". Legfeljebb olyan, hogy "nekem ízlik". Engem pl. a hagyományos, népszerű süteményekkel (zserbó, bejgli, linzer, hájas tészta stb.) a világból ki lehet kergetni, annyi utálom.
ez nem csak a te fantázisneved?
létező valami?
Még a mieink közül sem teszek bele annyi sütőport, amennyit a recept ír..))))
http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/mezes-keksz-avagy -hogyan-keszitsunk-otthon-mese-kekszet/
házi mese keksz :)
Hékás, itt lejjebb tettem fel képet a házilag készült oreoról:azt én sütöttem. Elég szorgos vagyok?...))) De senki nem volt oda érte, a kész boltiért sem, mindegy, kipipáltuk..))) A helyette készült linzereket is sütöttem..))))
Az első mondat jó, DE ne utánozzunk senkit, hogy legyen xy amerikai celeb és angolul foglalkozás, hely.
Le kellene róla szokni, hogy ami külföldi az szuper és követendő.
inkább valami magyart kellene világsikerre vinni
szabó pista cukrász legyen bartolo valastro jr
kovács éva legyen martha stewart
kis rózsi legyen mary berry, jacqui biess
akkor a rózsi cuki lesz a charly's bakery
kisteleki józsef legyen mario batali, gordon ramsay, emeril lagasse, jamie oliver, wolfgang puck....
szép tünde legyen anne burrell, anne burrell, giada de laurentiis, nigella lawson.....
akkor majd a külföld fog magyart másolni
Én általában több tojást teszek bele, és akkor alig kell sütőpor.
Na, talán egyszer rászánom az időt....
Ritkán szoktam ilyen bíbelődős sütiket sütni, inkább szeretem a gyorsan összedobható, de finom dolgokat.
Az utóbbi időben rengetegszer sütöttem - különféle gyümölcsökkel - galette-et, szerintem zseniális! Tényleg 5 perc alatt összedobható, 20p alatt megsül. És ha még egy gombóc vaníliafagyit is ráteszel, tényleg non plus ultra.
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2014/05/almas-galette .html
http://www.nyammm.hu/2013/07/fahejas-almas-galette.html
http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2014/08/08/szilvas_galette _198/
stb. stb.
Még azt a vastag palacsintát is porból készítik..
Épp a minap láttam a Lidl-ben (néhány hete "amerikai hét" volt), nagy műanyag flakonban palacsinta por, annyival nagyobb a flakon, hogy bele kell tölteni tejet, és összerázni az egészet - voilá... ott a "palacsinta" tészta.
(nem mertem elolvasni az összetevők listáját... )
én meg az ilyenekért annyira nem vagyok oda, hogy fogalmam sincs melyik jó
1-2 évente ha eszem 1 karika oreo és annyi, 40 éves korom előtt soha nem is volt a számba keksz
szorgos fehérnépek kisérleteznek a házi oreoval is
gugli : oreo cookie homemade
A muffinnál azt a rengeteg sütőport nézem rossz szemmel. A mi sütijeinkbe, késhegynyi, legfeljebb negyed csomag kell.
Meg minden sütijük egy ellapult korongra hajadzik.
98%-ban. Én a vaníliás részbe két kanál vanília aromát szoktam tenni. Olyan nem lesz mint az, mert a gyári receptet szerintem a Danone elégette.
Ez a Pilóta keksz receptje? Mert akkor viszem...)))
Nézd, Az USA-ban a jelek szerint általában nem tudnak sütni. Palacsintát sem. Ez az Oreo házilag is egy ízetlen izé, őszintén szólva a muffint még elfogadtam, bár nem értettem a körülötte kialakult lelkesedést, aztán van a brownie, vagy micsoda, meg a piték, amiknél a mieink százszor jobbak... viszont övékétől szépen fel lehet hízni. Gondolom direkt ezért tanítják meg a gyerekeket reggel palacsintát sütni (már amit ők annak neveznek), meg zacskókból sütit készíteni. Filmen még nem láttam normális ételt náluk, persze remélem, hogy az életben normálisabban táplálkoznak.Fánk nélkül..)))
Le kellene róla szokni, hogy ami külföldi az szuper és követendő.
Ezt a receptet már háromszor megcsináltam, mióta felfedeztem. Nagyon finom, majdnem olyan mint az igazi.
(1) Vaníliás tészta:
150 g liszt
75 g vaj
50 g porcukor
1 tk vanília kivonat
˝ citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 ek hideg víz (szükség esetén)
(2) Kakaós tészta:
120 g liszt + 30 g kakaópor
65 g vaj
50 g porcukor
1 tk vanília kivonat
˝ citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 csipet só
1 tojás sárgája
1 ek hideg víz (szükség esetén)
(3) Töltelék:
100 g étcsokoládé (Jó minőségű, nálam 40%-os.)
40 g vaj (NEM margarin!)
40 g tejszín (állati, 30-35% zsírtartalmú)
1 púpos ek porcukor (Magasabb kakaótartalom esetén ez lehet akár 2 ek is.)
Megjegyzés:A tésztába VALÓBAN nem kell sütőpor, valamint a kakaós tésztában direkt van 10 g-mal kevesebb vaj, hiszen a kakaópor önmaga is valamelyest zsíros.
Elkészítés:A vaníliás kekszekhez* liszthez keverjük a sót és porcukrot, majd egy tálkába szitáljuk. Belemorzsoljuk a vajat, ráreszeljük az előzőleg alaposan megsikált citrom héját, végül hozzáadjuk a citrom levét, a vanília kivonatot és a tojássárgáját. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd ha szükségét érezzük, akkor egy evőkanál HIDEG vizet adhatunk a tésztához, hogy szépen összeálljon. A kész tésztát lefóliázzuk, majd egy órára hűtőbe tesszük. (Lehetőleg ne többre, hogy a tészta még picit puha maradjon és jól lehessen nyomdázni.)
A tésztát lisztezett munkalapon 0,3-0,4 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszúrjuk, nyomdázzuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk. A tepsit LEGALÁBB 3 órára hűtőbe tesszük, majd 165-170°C-on 8 perc alatt készre sütjük. (Tovább nem kell sütni, épphogy csak egy kis színt kapjon.)
*A kakaós tészta is így készül, csak ott első lépésben a kakaót is a szárazanyagokhoz keverjük.A töltelékhez a vajat összeolvasztjuk az étcsokival, majd hozzákeverjük a hideg tejszínt és a porcukrot. A kész tölteléket kb. 20 percre hűtőbe tesszük, majd ha krémes állagúra szilárdult, akkor habzsákba szedjük és összeragasztunk 1-1 csokis és vaníliás kekszet. A kész kekszeket zárd dobozban – különösen nyári hőségben inkább hűtőben – tároljuk.
Hát igen. A régi finom Pilótakekszet kisöpörték a piacról. Ahogy a nagyon finom győri speciálunkat is.(nápolyi) Amóta a Danone megvette, csak valami kakaós ízű kásás izé a töltelék. Az Oreo-ról meg ugyan az a véleményem. Semmi íz, csak hatalmas marketing.
A Ladelizia tényleg zseniális, de nem gyerekeknek-kétpofárazabáláshoz méretezettek az áraik...
Csajos beszélgetéshez, beülni kávézni OK, tényleg iszonyú finom.
Én a Lidl-ben levő zabpelyhes biokekszet jónak tartom.
Illetve ismerőseim ajánlották a múltkor a la deliziát:
http://www.ladelizia.hu/rolunk/
Nem voltam még, szóval bővebben nem tudok írni róluk.
én egyébként évek óta csodálkozom, hogy mit lehet szeretni azon az oreo-n.... Egyszer kóstoltam, és nem kívántam soha többször!
A marketingjét jól megcsinálták, hogy mindenki EZT akarja.....
Nix besonderes!
a régi magyar pilótakeksz ezerszer finomabb volt. :)
Emlékszel még, a gyerekkorunkbeli pilótakekszre..? Annak az alja teljesen más tészta volt... És a krém se ilyen agyonadalékolt műmájer ízfokozós izé... vót....
Kipróbáltam, jól sikerült---de nem vagyok oda érte. A lekváros linzerkarika sokkal finomabb, meg a Paulette is.
aki szereti és nem lusta az csinál
nem kell diploma hozzá
Ejnye...sk Oreo. Csak finomabb (volt), mint a bolti, bármilyen származású cégé..)))
Német bio oreo? aha...)))
Tessék, ez garantáltan házi:
Ha nem kilószámra eszik a bolti kekszet, szerintem nem kell agyonaggódni az egészségesség témát....
Nyilván a legjobb a házi, de ha mondjuk megesznek hetente 1x 5 db Zabfalat győri kekszet, nem lesz attól semmi bajuk...
A mértéken van a hangsúly.
Szia.
Én azt szoktam csinálni, hogy begyúrok egy alapreceptet és többféle képpen ízesítem. Fémdobozba sokáig eláll. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb tészta fagyasztható. Nincs horror ár, és biztosan tudod mi van benne. Egy este legyárthatod a heti mennyiséget. Még a gyerkőcök is segíthetnek. Általában az ilyen nekik jó buli. Abban az esetben, ha ez megoldható nem vennék boltit.
és még az se biztos, hogy azok nem műanyagkekszek ebben az országban
jobb biztonságosabb tippem nincs, mint hogy német érdekeltségű boltokban nézz biot
én néha az oreo szeretem