Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tönkölykenyér MÁSZKOS
Sziasztok!
Szoktam sütni teljes kiőrlésű búzalisztből és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztból is kenyeret. A normál teljes kiőrlésűnél semmi probléma, kevés élesztőtől is szépen megkel, jó lyukacsos és laza lesz.
A t.k. tönkölylisztből sütött viszont mászkos, tömött, nedves állagú, mintha rozslisztből sütöttem volna.
Normális ez? Mert nem olvastam erről sehol semmit, csak saját tapasztalat. Tudom, hogy a t. k. tönköly egészségesebb, de a sima t. k. kenyérnek viszont sokkal jobb az állaga.
Lehet, hogy túl sok sót tettél bele, nekem akkor szokott ilyen lenni, ha túlsózom.
Röviden: kovász, csipet élesztő, só, magok, tk liszt. Kézzel gyúrom, sütőben sütöm. Összesen min. 8 órát kel. Párás sütőben, vagy fedeles tálban sütöm.
(Valamikor leírtam a pontos lépéseket is, de sok helyen írnak a kenyér készítéséről jól. Ha jó a tészta állaga, szépen meg is kelt, akkor a kenyér is jó lesz.:)
Mostanában többször sütöttem toast kenyeret, 1 kg tk tliszthez 10 deka vajjal 1 cs szárított élesztővel.
A fehér tönkölylisztet cukorbetegek is fogyaszthatják.
Jajj, nem keverem fehérliszttel, sőt, inkább még plusz tönkölykorpát teszek bele és magokat is. Cukorbeteg vagyok, így csak t.k.-űt ehetek, abból is csak napi 1-2 vékony szelettel.
Köszi!
Elkérhetném a t.k. tönkölykenyér receptedet?
Rendszeresen sütök tk tönkölyből, de sosem lett mászkos, természetesen tömörebb kenyér, de finom.
Ma toastkenyér jön, csak teljes kiőrlésű tönkölyt teszek bele, víz, élesztő, vaj, liszt.-Teljesen jó szokott lenni.
A tegnapi kenyerünk is csak teljes kiőrlésű tklisztből készült, kovásszal, magokkal, az is teljesen jó. - A rozs és a sima teljeskiőrlésű lisztből sokkal kevésbé finom kenyér, lesz, nem is használom őket.
Érdekes, hogy amikor frissen őrölt tönkölylisztet kapok, teljes kiőrlésűt- még sokkal-sokkal finomabb lesz a kenyér...Lehet egyszer a házi malomba is be kell fektetni...
Keverni kell teljes kiőrlésű lisztet legalább fele-fele arányban fehér tönkölyliszttel. 500 gramm liszt, két kiskanál só, egy kiskanál cukor, fél kocka élesztő, egy e.k. olaj, kb 3dl víz. Nem szabad túl hígnak lenni a tésztának, ruganyos, jól formálható legyen.