Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mascarpone - CSALÓDÁS!
Sziasztok!
Életemben először vettem Mascarponét. Olasz gyártmányt. Eddig vajkrémből csináltam a Tiramisut, mert az olcsóbb.
A neten mindenki ódákat zeng erről a sajtféléről. Hát, nem tudom... Lehet, hogy rossz márkát vettem, de nem erre számítottam. Egy enyhén tejszín ízű sajtféleség. Kellemes, de semmi több. Ez lenne a Mascarpone?
Nem tudom, valahogy többre számítottam. Ennél már egy márványsajtos vajkrém is sokkal érdekesebb és karakteresebb ízű.
Soha ilyen vacak még nem lett a Tiramisu, pedig most az egyszer nagyjából eredeti recept szerint csináltam.
Igazáből nem sok íze van, ezért szoktam én ízesíteni.
megsüvegellek ha tévedésből neked küldtem
ha a hülyének megmondják, hogy az akkor tud tanulni
persze csak akkor ha nem teljesen sötét
Strapa? Hogy is mondjam csak....
Bár nem én tettem fel az eredeti kérdést, azért mégis rosszul érzem magam a válaszodtól.
Minek kell folyton egymást minősíteni?
minek strapálod magad?
falura jó a kamu szocreal tira is
de azért a világ boldogabbik részén a lusta nőknek is van hama hama recept
itt akad pár féle és nem a "szar olasz sajnak" kell a finom ízt szolgáltatnia
Nem ismerem az olaszt, én magyarból csinálok mindent - és a vajkrémes, vajas krémet meg utálom. :-)
Szerintem egyszerűen nem tudtad mire számíts. Szerintem a legfőbb jellemzője bármelyik mascarponenak, hogy egyáltalán nincs karaktere. A márványsajt viszont egy rendkívül erős, karakteres dolog, mondhatni és két szélsőséget hasonlítasz össze. Kb. mint egy vadhús meg egy fiatal csibe húsa úgy viszonyulnak egymáshoz.
Á, nem kívánok a mascarponéval szorosabb viszonyt kialakítani, nekem tökéletesen elég, ha a férjem boldog tőle :)
Csak azért írtam, mert nem értettem, miért kell tele szájjal kiröhögni azt, aki egy drága összetevőt egy hasonló, de olcsóbb termékkel helyettesít. Aztán amikor egyszer mégis megcsinálja az eredeti összetevővel, csalódik, hiszen nem ahhoz az ízvilághoz szokott. Nem igazán értettem, hogy ebben mi az a hű de baromira vicces... Egyébként igen, a legtöbb ember számára a mascarpone drága termék, és hiába írja a szakácskönyv, hogy az kell bele, ha nincs pénze rá. Ezen persze lehet röhögni, tényleg nagyon vicces dolog a szegénység.
Ilyen drága étel témában nekem még nagy csalódás volt a homár. Nem mondom, hogy rossz, mert finom, de semmi extra. A márna kb. ezerszer finomabb :)
Finom lehet!....ami még fokozható azzal, hogy felaprított füstölt lazacfilével keverjük ki és egy kis zöldhagyma zöldjét, vagy ha van snidling, azt keverni hozzá. ( plussz pici citromlé) Pirítóssal isteni!!
Sziasztok!
Sós változatra: Kis doboz mascarponét összekeverünk egy konzerv tonhallal (olajat leöntjük róla) , fokhagymával, pici só, bors és már mehet is a pirítósra! :)
Kipróbáltam én is tejfölből, de sós krémsajtként használtam fel, kenyérre kenve.
A "számtan" nálam is kb. ugyanaz lett, a bekerülési ktsg, munkadíjat se számítva, cca. mintha a boltban készen megvennéd.
Ezért legfeljebb megszállottságból szabad házi készítéssel próbálkozni.
(Vagy ha van otthon 1/pár tehened.)
Jaaa, bocsi, itt a tiramisu házilag van, nem a mascarpone...
Elnézést.
Nekem egyébként legjobban az amaretto likőrrel jön be a tiramisu. :) Olaszországban így tanultam/láttam, azóta is így készítem. Jó erős kávéval, és az amarettoval sem szabad takarékosan bánni...
EGyszer végigolvastam egy "házi mascarpone" receptet, és
- egyrészt tejfölből csinálják, tehát az már eleve savas, ergo NEM mascarpone
- másrészt ha összeadod a tejföl árát, és az eredmény súlyát, visszaosztva kb. ugyanott vagy, mintha megvennéd készen.
És még dógoztál is vele egy csomót.
Ohhhhhhhhhh, bocsánat, most veszem észre, ez UGYANAZ a teszt, és nem másik!
Itt egy másik Mascarpone-teszt is, a házi mascarpone-készítés receptjével
javítom: mascarponéás= mascarpone-s akart lenni
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20150611-a-legjobb- olasz-edesseg-hazilag-mascarpone-tiramisu.html
Olasz édességek -jobb szélen a mascarponéás receptek- az egyik kedvenc gasztro-oldalamról, a Grocceni-ről:
http://grocceni.com/olasz/dolci.html
...és Limoncelloba áztatott piskóta, és rá mascarpone porcukorral, citromhéjjal és citromlével elkeverve... :-)
És Antironia nagyon keni a témát, használd az ötleteit.
A jó minőségű mascarpone a tiramisu alapja. Nem véletlen lett ez a desszert, ennyire híres. Na, jó a többi összetevő is rongálhatja a végeredményt, de a mascarpone az mascarpone.
A vajkrémet teletolják mindenféle "járulékos cuccokkal", ami fokozza az ízélményt, de nem minőségi étel.
Aki sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt, annak az ízvilága, ízélvezete eltávolodik a természetestől. Egy "natúr" mascarponét íztelennek, hitványnak érez.
Ebben azért vagyok ennyire biztos, mert egy jó ideje egyre tisztábban, natúrabban étkezem, ha alkalomadtán az élelmiszer ipar által agyonfinomított, ízesített, adalékanyagokkal tuningolt kaját eszem, nekem az már túl sós, vagy édes, vagy az állaga fura. A gyomromat is megfekszi. Valahogy túl sok, minden tekintetben.
Ha tisztán étkezel, a tiszta, minőségi alapanyagokat, ínyencként fogod értékelni.
És az olasz konyhának nincs párja. A tiramisu pedig....
Lazán kapcsolódó téma, az eltűnt ízek nyomában...
http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20151002-bolti-turo- teszt-hazi-turo-az-ipari-ellen.html
Ízesítés nélkül persze hogy nem ízlik neked! :)
Viszont BÁRMIVEL lehet ízesíteni. Ha sós irányba akarsz elmenni, akkor fokhagyma, snidling, kékpenészes sajt, zöldppisztácia, fenyőmag, és... és... és...
Ha meg édes, akkor alap a porcukor, és aztán lehet citromhéj+citromlé, vagy pikánsabbra lime, lehet vaníliásra, karamellásra, kávésra, és ami még eszedbe jut. :)
Akkor viszont továbbra sem értem, mi nem ízlett rajta..
ok, tudom, hogy ízlések és pofonok....))), de szerintem az egyik legjobb minőségű.
Én időnként Spár-osat szoktam venni. Az is finom, de jóval olcsóbb, mint a szarvasi. Én nem csinálok belőle tiramisut, csak rákenem valamire, mint pl. a vajat és csak úgy megeszem. A legistenibb a szintén Sparban kapható tönkölyös rúddal. Azzal felséges.
Teljesen meg tudlak érteni, nekem is csalódás volt a mascarpone, amikor először megkóstoltam. Férjem imádja, úgyhogy nálunk mindig van itthon, de csak ő eszi. Kalácsra keni. Egyszer megkóstoltam, de számomra teljesen ízetlen volt, na mondom, ezt pont kihagyom, semmit nem vesztek, mi ebben a jó... Számomra megmagyarázhatatlan a férjem rajongása iránta, de szívesen veszem neki, ha ennyire szereti :)
Szerintem nem vacak lett a tiramisud, csupán más lett az íze, mint amit megszoktál. Aztán ha mégsem bírod megszokni az ízét, csináld azzal, amivel NEKED finom, az a lényeg.
A Szarvasi mascarpone volt az, ami tejszínt tartalmazott, és citromsavat, semmi mást. A többi olcsóbb változatban minden volt a sz...tól a repülőig.
A szarvasiak pedig jókat csinálnak szerintem, a mozzarellájuk is teljesen rendben van!
Lovilio, én is ezt próbáltam ki, mert eredeti olasz és olcsóbb is, mint a többi. Nem akartam a szarvasi magyar utánzattal kezdeni, ami ráadásul még drágább is.
Háát nem is tudom....de én emlékszem, hogy jóó huszon évvel ezelőtt, amikor életemben először próbálkoztam Tiramisut készíteni és nem nagyon lehetett még a boltokban kapni rendes, igazi Mascarponét, akkor bizony kénytelen voltam - ha jól emlékszem - valamilyen sima, natúr sajtkrémből előállítani a Tiramisu krémjét. De bizony megszenvedtem vele! Mit kellett bűvészkedni, hogy megfelelő édes krémmé váljon az a krémsajt!? Tejszínízű pudingot főztem és azzal kevertem össze....szerencsére ma már erre nincs szükség, amióta finomabbnál finomabb kitűnő minőségű Mascarponéhoz lehet hozzájutni, azzal érdemes készíteni! Azért nem véletlenül vált ennyire népszerűvé az eredeti, finom olasz desszert....
Ja-ja, a halrudacska is tökéletes példa!
Ebből szerintem az a tanulság, hogy ha amerikai hamburgert akarsz, akkor ne rizstésztából akard főzni!
Nekem (bár nem szeretem a halat..) az a hasonlat jutott eszembe késő este, hogy ha valaki halként csak panírozott halrudacskákat evett, majd egyszer elétesznek egy tál méregdrága füstölt lazacot, és erre elkezd panaszkodni, hogy "halíze van".
márványsajtos tiramisu
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.............
Még jó, hogy nem csípőspaprikás kockasajtból akartad csinálni, egy kis jól lesütött szalonnapörccel meghintve!
Majdnem leköptem a monitort a kávéval.....
Ebből szerintem az a tanulság, hogy ha amerikai hamburgert akarsz, akkor ne rizstésztából akard főzni!
Nyilván megszoktad a márványsajtos tiramisut (amit inkább meg sem próbálok elképzelni, hogy milyen íze lehet!)...
Én egyszer készítettem életemben tiramisut (kávésat), mascarponéből, és mégis jó lett!
Még jó, hogy nem csípőspaprikás kockasajtból akartad csinálni, egy kis jól lesütött szalonnapörccel meghintve!
Nem tudom, melyik márkát vetted, de én egy Nosalty cikk kapcsán kezdtem kiolvasni a mascarponek összetevőit, addig azt hittem, tejszínből vannak (én naív...).
Vannak azok, amik tejszínből készülnek, és vannak azok, amik ezt az ízt és állagot próbálják utánozni kb. 10 féle összetevőből.
Persze az a drága, amelyik csak tejszínből van, és az finom is.
Addig nem értettem, hogy miért van az, hogy egyik mascarpone sz..r másik meg jó.
Nálam az egész tábla csoki elfogyasztása így zajlik...
Felbontom, letörök egy kockát. Ízlik, na akkor letörök egy sort. Megeszem. Még egy sor.... Hát ez még mindig finom.... :) És egy újabb sor..
Aztán: hát ennyit már nem érdemes eltenni, jöjjön az utolsó két sor is.
És volt-nincs....
Igen, és mindig csak "no, már csak egyet kóstolok meg!"
Aztán a végén valahogy mind elfogy.
Most már jegyzetelek is, izibe.
Ettől tartok én is.Hogy elkészítem és akkor jön a kísértés.
Ritkán eszem édességet, de most nagyon kell a változatosság.
Majd próbálok ellenállni.Vagy, nem.
Azt már nem mentem ki megnézni, pontosan mi a neve. Nehogy az is megkísértsen!
Most nemrég találtam áfonyás zabpelyhes keksz receptet -"fogyókúrás-nasinak"- , abba kell egészben is és darálva is.
(Na a darált már pirítatlan lesz, mert már megdaráltam egy adagnyit. )
Meg is van, ez az, cukormentes!
zabpehelykeksz
(zabpelyhem volt itthon, a zabkorpa helyett teszem bele darálva, kávédarálóval daráltam finomra.)
Igen-igen! :) Az is eredeti olasz babapiskóta. Minőségi termék. És nem is drága. :)
A Lidles babapiskóta is finom, és nekem kevésbbé tűnik cukrosnak, mint a többi máshol vett.
Többnyire nasinak veszemmagamnak.
Igen, több más termék ára is csalós, sokszor látom tesztekben, nem mindig a drága a jó.
Hát én is remélem.... :)
De ha valaki egy tejszínkrémsajtban hibának látja, hogy tejszín ízű.... hát nemtom... :-D .-D
Igen-igen.... Nekem is van olyan muffinreceptem, ami őrölt zabpehelyből készül, de őrlés előtt meg kell pirítani a pelyhet. Tényleg finomabb. :)
Szuper!
Remélem, hogy a TI is pozitívabban lát majd ezen infók után.
Kár, hogy eszembe jutott, van itthon müzli!
De csak egy picit hoztam ide.
Jó a müzli-recept, lehetséges, hogy kipróbálom majd.
(Ez a dobozos -meg a többi "gyári" müzli is- biztosan hizlalóbb, mint ha sk csinálod meg.)
(Pirított szezámról eszembe jutott, hogy olvastam valahol, hogy a zabpehely is finomabb kicsit megpirítva.)