Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mascarpone - CSALÓDÁS!

Lillyke55
Létrehozva: 2015. október 4. 19:05

Sziasztok!


 


Életemben először vettem Mascarponét. Olasz gyártmányt. Eddig vajkrémből csináltam a Tiramisut, mert az olcsóbb.


A neten mindenki ódákat zeng erről a sajtféléről. Hát, nem tudom... Lehet, hogy rossz márkát vettem, de nem erre számítottam. Egy enyhén tejszín ízű sajtféleség. Kellemes, de semmi több. Ez lenne a Mascarpone?


Nem tudom, valahogy többre számítottam. Ennél már egy márványsajtos vajkrém is sokkal érdekesebb és karakteresebb ízű.


Soha ilyen vacak még nem lett a Tiramisu, pedig most az egyszer nagyjából eredeti recept szerint csináltam.

  1. 2015. október 12. 13:0672.

    Igazáből nem sok íze van, ezért szoktam én ízesíteni.

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2015-10-04  19:05
  2. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. október 8. 16:1171.

    megsüvegellek ha tévedésből neked küldtem


    ha a hülyének megmondják, hogy az akkor tud tanulni


    persze csak akkor ha nem teljesen sötét

    előzmény:
    lizinka (70)
    2015-10-08  15:30
  3. 2015. október 8. 15:3070.

    Strapa? Hogy is mondjam csak....


    Bár nem én tettem fel az eredeti kérdést, azért mégis rosszul érzem magam a válaszodtól.


    Minek kell folyton egymást minősíteni?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (69)
    2015-10-08  14:44
  4. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2015. október 8. 14:4469.
  5. 2015. október 8. 11:1068.

    Nem ismerem az olaszt, én magyarból csinálok mindent - és a vajkrémes, vajas krémet meg utálom. :-)


    Szerintem egyszerűen nem tudtad mire számíts. Szerintem a legfőbb jellemzője bármelyik mascarponenak, hogy egyáltalán nincs karaktere. A márványsajt viszont egy rendkívül erős, karakteres dolog, mondhatni és két szélsőséget hasonlítasz össze. Kb. mint egy vadhús meg egy fiatal csibe húsa úgy viszonyulnak egymáshoz.

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2015-10-04  19:05
  6. Torolt_felhasznalo_613491
    Torolt_felhasznalo_613491
    2015. október 6. 13:0167.

    Á, nem kívánok a mascarponéval szorosabb viszonyt kialakítani, nekem tökéletesen elég, ha a férjem boldog tőle :)


    Csak azért írtam, mert nem értettem, miért kell tele szájjal kiröhögni azt, aki egy drága összetevőt egy hasonló, de olcsóbb termékkel helyettesít. Aztán amikor egyszer mégis megcsinálja az eredeti összetevővel, csalódik, hiszen nem ahhoz az ízvilághoz szokott. Nem igazán értettem, hogy ebben mi az a hű de baromira vicces... Egyébként igen, a legtöbb ember számára a mascarpone drága termék, és hiába írja a szakácskönyv, hogy az kell bele, ha nincs pénze rá. Ezen persze lehet röhögni, tényleg nagyon vicces dolog a szegénység.


    Ilyen drága étel témában nekem még nagy csalódás volt a homár. Nem mondom, hogy rossz, mert finom, de semmi extra. A márna kb. ezerszer finomabb :)

    előzmény:
    antironia (51)
    2015-10-05  19:14
  7. 2015. október 6. 10:3866.

    előzmény:
    csutak51 (63)
    2015-10-06  09:06
  8. 2015. október 6. 10:2665.

    Finom lehet!....ami még fokozható azzal, hogy felaprított füstölt lazacfilével keverjük ki és egy kis zöldhagyma zöldjét, vagy ha van snidling, azt keverni hozzá. ( plussz pici citromlé) Pirítóssal isteni!! 

    előzmény:
    bambi5 (64)
    2015-10-06  09:49
  9. 2015. október 6. 09:4964.

    Sziasztok!


    Sós változatra: Kis doboz mascarponét összekeverünk egy konzerv tonhallal (olajat leöntjük róla) , fokhagymával, pici só, bors és már mehet is a pirítósra! :)

  10. 2015. október 6. 09:0663.

    Kipróbáltam én is tejfölből, de sós krémsajtként használtam fel, kenyérre kenve.


    A "számtan" nálam is kb. ugyanaz lett, a bekerülési ktsg, munkadíjat se számítva, cca. mintha a boltban készen megvennéd.


    Ezért legfeljebb megszállottságból szabad házi készítéssel próbálkozni.


    (Vagy ha van otthon 1/pár tehened.)

    előzmény:
    antironia (61)
    2015-10-06  08:48
  11. 2015. október 6. 08:5062.

    Jaaa, bocsi, itt a tiramisu házilag van, nem a mascarpone...


     


    Elnézést.


     


    Nekem egyébként legjobban az amaretto likőrrel jön be a tiramisu. :)  Olaszországban így tanultam/láttam, azóta is így készítem. Jó erős kávéval, és az amarettoval sem szabad takarékosan bánni...


     

    előzmény:
    csutak51 (56)
    2015-10-05  21:45
  12. 2015. október 6. 08:4861.

    EGyszer végigolvastam egy "házi mascarpone" receptet, és


    - egyrészt tejfölből csinálják, tehát az már eleve savas, ergo NEM mascarpone


    - másrészt ha összeadod a tejföl árát, és az eredmény súlyát, visszaosztva kb. ugyanott vagy, mintha megvennéd készen.


    És még dógoztál is vele egy csomót.

    előzmény:
    csutak51 (58)
    2015-10-05  21:54
  13. 2015. október 6. 08:4660.

    előzmény:
    Róza555 (54)
    2015-10-05  21:07
  14. 2015. október 5. 22:1559.

    Ohhhhhhhhhh, bocsánat, most veszem észre, ez UGYANAZ a teszt, és nem másik!

    előzmény:
    csutak51 (58)
    2015-10-05  21:54
  15. 2015. október 5. 21:5458.

    Itt egy másik Mascarpone-teszt is, a házi mascarpone-készítés receptjével

    előzmény:
    csutak51 (56)
    2015-10-05  21:45
  16. 2015. október 5. 21:5057.

    javítom: mascarponéás= mascarpone-s akart lenni

    előzmény:
    csutak51 (56)
    2015-10-05  21:45
  17. 2015. október 5. 21:4556.

    http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20150611-a-legjobb- olasz-edesseg-hazilag-mascarpone-tiramisu.html


    Olasz édességek -jobb szélen a mascarponéás receptek- az egyik kedvenc gasztro-oldalamról, a Grocceni-ről:


    http://grocceni.com/olasz/dolci.html


     

  18. 2015. október 5. 21:3555.

    ...és Limoncelloba áztatott piskóta, és rá mascarpone porcukorral, citromhéjjal és citromlével elkeverve... :-)

    előzmény:
    antironia (51)
    2015-10-05  19:14
  19. 2015. október 5. 21:0754.

    És Antironia nagyon keni a témát, használd az ötleteit.

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2015-10-04  19:05
  20. 2015. október 5. 21:0453.

    A jó minőségű mascarpone a tiramisu alapja. Nem véletlen lett ez a desszert, ennyire híres. Na, jó a többi összetevő is rongálhatja a végeredményt, de a mascarpone az mascarpone.


    A vajkrémet teletolják mindenféle "járulékos cuccokkal", ami fokozza az ízélményt, de nem minőségi étel.  


    Aki sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt, annak az ízvilága, ízélvezete eltávolodik a természetestől. Egy "natúr" mascarponét íztelennek, hitványnak érez. 


    Ebben azért vagyok ennyire biztos, mert egy jó ideje egyre tisztábban, natúrabban étkezem, ha alkalomadtán az élelmiszer ipar által agyonfinomított, ízesített, adalékanyagokkal tuningolt kaját eszem, nekem az már túl sós, vagy édes, vagy az állaga fura. A gyomromat is megfekszi. Valahogy túl sok, minden tekintetben.


    Ha tisztán étkezel, a tiszta, minőségi alapanyagokat, ínyencként fogod értékelni.


    És az olasz konyhának nincs párja. A tiramisu pedig....


     

    előzmény:
    Lillyke55 (1)
    2015-10-04  19:05
  21. 2015. október 5. 19:4852.

    Lazán kapcsolódó téma, az eltűnt ízek nyomában...


     


    http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20151002-bolti-turo- teszt-hazi-turo-az-ipari-ellen.html


     


     

  22. 2015. október 5. 19:1451.

    Ízesítés nélkül persze hogy nem ízlik neked! :)


     


    Viszont BÁRMIVEL lehet ízesíteni. Ha sós irányba akarsz elmenni, akkor fokhagyma, snidling, kékpenészes sajt, zöldppisztácia, fenyőmag, és... és... és...


     


    Ha meg édes, akkor alap a porcukor, és aztán lehet citromhéj+citromlé, vagy pikánsabbra lime, lehet vaníliásra, karamellásra, kávésra, és ami még eszedbe jut. :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_613491 (48)
    2015-10-05  16:34
  23. 2015. október 5. 19:1250.

    Akkor viszont továbbra sem értem, mi nem ízlett rajta..


     


    ok, tudom, hogy ízlések és pofonok....))), de szerintem az egyik legjobb minőségű.

    előzmény:
    Lillyke55 (45)
    2015-10-05  13:42
  24. 2015. október 5. 17:1649.

    Én időnként Spár-osat szoktam venni. Az is finom, de jóval olcsóbb, mint a szarvasi. Én nem csinálok belőle tiramisut, csak rákenem valamire, mint pl. a vajat és csak úgy megeszem. A legistenibb a szintén Sparban kapható tönkölyös rúddal. Azzal felséges.

Címlap

top