Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
TV műsorok receptjei
Többször csalódtam már a tv-s szakácsok receptjeiben..... lelkesen előadják, hogy milyen gyorsan és egyszerűen készül el minden..... de ha én is megcsinálom, egész más lesz az eredmény. Gyakorlott háziasszony vagyok, nem ezzel van a gond. De a hiba bennem is lehet, mert mindent elhiszek, mindent beleteszek, még azt is amiről úgy gondolom, hogy ez nem is illik hozzá, vagy nem az én ízlésem. Elhiszem, hogy úgy lesz jó, aztán meg jön a csalódás és többet nem is csinálom meg.....
Nektek minden bejön?
Bár ez nem tv-műsor, de szerintem jó kis blog. Ők is foglalkoznak kaja véleményezéssel (budapestiek előnyben), meg van egy kis sütögetés. A kezdők fellélegezhetnek:VIDEÓVAL:).
https://www.facebook.com/pages/FoodFlash/747625791986106? fref=ts
Valahol láttam a neten olyan képeket, amilyennek mutatják a tv-ben az elkészült ételeket, aztán párhuzamban azokat a képeket, ahogy otthon sikerült.... hát elég vicces.
Én is ezt éltem át, amikor porchettát (olasz fűszeres töltött hústekrecs) csináltam a férjem hathatós segítségével. Hosszúkás, karcsú tekercsnek kellett volna lennie, de nekünk rövid, dagadt borzadály lett belőle, egyszerűen azért, mert 2 vásárcsarnonok végigjárva sem találtunk megfelelő süldő malac császárhúst hozzá. Amikor levágtuk a kötözőzsineget, szétesett az egész.... jó-jó elfogyott, de dicsekedni nem lehetett vele......
Neked is igazad van... most belegondoltam, hogy akkor ott ebédnél tényleg azt mondták, hogy finom, de azóta senkinek nem jutott eszébe azt kérni....mert akkor megcsinálnám. Megvannak az alap magyaros kajáink, a nemzetközi kedvenceink (ami nem keveri az édeset a sóssal)és ezek az egyszer kipróbált dolgok feledésbe merülnek.
Képzeld tavaly nyáron volt szintén az Ízes életben keleties húsgolyó szintén keleties káposztasalátával. Na, gondoltam egy kerti partin bedobom, mint különlegességet. (azt hiszem, csináltam mást is, hogy tényleg jóllakjanak ). Ne tudd meg, mennyi különleges hozzávalót meg kellett vennem.... édes szójaszósz, szezámolaj, mogyoróvaj, gyömbér, szezámmag, mogyoró..... egyszer ki is próbáltam magunknak.....
ette mindenki mint a cukrot, csak nekem nem ízlett, mert túlnyomórészt édes volt.
Legközelebb az én vendégeim az évek óta szokásos bográccsal vendégeltek meg minket.... semmi újítás...... ne ti sem kaptok többet ilyet
Ez igaz, gyűjtöm a receptfüzetembe a szokatlan recepteket is, de ha válogatok és ötletet keresek, valahogy mindig a megszokottnál kötök ki. Vagyis vannak új receptjeim, csak a hozzávalók nem annyira különlegesek.
Ma reggel láttam az Ízes élet-ben, hogy csirkét sütött Zsófika narancslével édesburgonya körettel... hát hamar elkapcsoltam....... inkább csináltam gyümölcssalit a narancsból.......
Teljesen jogos és igaz,amit mondasz.
Ahogy nézem, kedvemre való, ahogy kipróbálom, már látom, hogy nem igazán. Csak éppen nem merek kihagyni semmit, mert akkor már nem pont olyan lenne. Ha csak egy hozzávalóval van bajom, akkor fogadkozom, hogy legközelebb megcsinálom anélkül...... aztán már elmarad a dolog, mert nem szerettem bele az eredménybe igazán.
"Az egész család imádta, de én nem tudtam megenni..... azóta persze többször nem csináltam...."
Hmm.... Én imádom nézni, ha jóízűen falják a főztömet. Akkor érzem úgy, nem volt elvesztegetett idő, amit a konyhában töltöttem. Egyébként is jól esik kényeztetni azokat, akiket szeretünk.
Biztos van olyan étel, ami nem jár nagy macerával, és el tudnád készíteni magadnak az említett arab kajával párhuzamosan. Ha mást nem, egy natúrszeletet, és akkor mindenki boldogan falatozhatna.
Esetleg kivehetnél egy adagnyit magadnak egy kisebb edénybe, még a fűszerezés előtt, és abba nem raknál fahéjat.
Még egy "hétköznapi" ételnek is annyi változata van, lehet! Mozogj egy kicsit bátrabban a konyhában, találd fel magad, kísérletezz!
Miért nem?
Én pl a madártejet nem szeretem. Én vagyok az egyetlen a félkerek világon, aki nem szereti. De a család szereti, hát elkészítem nekik. Nem kóstolom meg, csak csinálom, már rutinból. Tudom, hogy x liternyi tejhez miből mennyi kell.
5 liter tej a minimum, mert mindenkinek beleborul a feje az edénybe, majd ment magának el pluszban a többiek elől és még spejzol is másnapra üvegben stb.
Én meg nem eszem.
Készíts nekik újból, de egy kis részét tedd külön és fűszerezd át magadnak más arányokkal. Talán úgy Neked is beválik.
Én néha arra hagyatkozom, amit szeretek ízekben és ebből hozok ki dolgokat. Na nem újdonságokat, mert arra a főzési tudásom kevés. De gyakran rakok össze ízeket ad hoc.
Citromos, tejszínes, tárkonyos husi spenótos nokedlivel. Lehet másnak ez fúj, de én mindnek szeretem az ízét, erre gondolva nekem bejött elkészítve.
Ne legyél undi! :) Főzd meg a finomat a családodnak. Az is jó érzés, hogy valamit úgy készítesz el, hogy másnak tökéletes, de te meg nem ennéd. :)
Az ilyen ízlelésbeli különbségek miatt nem tartom reálisnak a kóstolós, értékelős műsorokat sem. Tetszett a főzős vetélkedő, ahol megkóstolták a végeredményt és véleményeztek. De ott is volt olyan, ami az egyiknek nagyon ízlett, a másik félretolta, hogy pocsék.
Na! Akkor most jó vagy sem? :)
Akkor tényleg eléggé idegenkedsz a szokatlantól.
Azért a családnak csinálhatod, ha nekik bejött.
Én nem értelek.
Engem akkor tud megfogni egy étel, amit látok, hallok, olvasok róla, ha eleve az én ízlésemnek, ízvilágomnak tetszik, ami benne van.
Minek olyannak nekiállni, amiről tudom, hogy van benne bármi is, amitől berzenkedem?
Egy arab húsos egytálételt próbáltam ki, amibe kellett őrölt fahéj..... sokkal kevesebbet tettem bele, mint kellett volna, de azt éreztem a legjobban. Az egész család imádta, de én nem tudtam megenni..... azóta persze többször nem csináltam....
Erről a párom jutott eszembe...ő szokta mindig mondani, hogy na persze, 15 perces kaják...de már eleve onnan indul, hogy minden elő van készítve, megtisztítva, összevágva, sütő meleg stb. Azért ha így nézzük, régen nem 15 perc az már.
Milyen igaz!!!! Én még nem tudom, hogy szeretem-e a koriander zöldjét, mert még nem vettem soha....... bejön a curry, az oregano, bazsalikom (inkább a morzsolt), tárkony, ilyesmi.....
Akkor viszont el kell kerülnöd azt az ételt.
Vagy lehet antironiának van igaza, hogy tényleg egy nagyon picit kell az adott fűszerből tenni az ételhez, akkor nem érzed igazából annak a fűszernek az ízét, csak az étel karakterén változtat egy átlagoshoz képest - lehet kicsit megborult a kezedben a kanál és több sikeredett bele, az meg már nagyon kiérződik belőle?
Összedobálják, igen, na meg összevágják a műsort, és ami ott belefér 15 percbe, az nekünk másfél óra.... ők sohasem lesznek koszosak, mindig rend van körülöttük...... nekünk meg égnek áll a hajunk!
De sokszor van olyan hozzávaló, ami nekem idegen... és ha nem teszem bele, akkor az nem is lesz olyan..
Sok mindent elfogadok, de azt hiszem, hogy már úgy maradok, hogy az édeset sóssal kombinálva nem szeretem. Ezért nem fér bele a fő ételekbe a fahéj, a citromhéj, narancshéj meg ilyenek. Ezután nem fogok hinni a tv szakácsoknak, csak akkor lehet, hogy az étel sem lesz olyan....
Hát nem tudom. Akkor ezek szerint nekem szerencsém volt vagy mi? Mert tényleg amiket eddig megcsináltam, ehetőek voltak és olyan 90 %-ban ízlett is mindegyikünknek.
Ja, és van egy csipetnyi irigység meg egy csapott evőkanálnyi szakmai féltékenység is az állításban. Itt vagyok én, és "azok" főzőcskéznek a tévében. Nyilván csupa vacakot.
Ezt soha nem tudjuk meg. De jól néznek ki.
A receptekre úgy tekints, mint egy alapötletre, nincsenek kőbe vésve. Nyugdtan alakítgasd a saját ízlésed szerint. Én pl. a koriander zöldjét utálom, hiába írják/mondják, hogy az kihagyhatatlan összetevő, bolond leszek "elrontani" vele az ételt.
Épp ezt akartam írni, hogy a menyem csak csiliből háromfélét használ, és akkor még hol vannak "a fűszerek"?
Nekem egyszer egy országosan is ismert séf mondta azt, hogy "amit ezek a tévében összedobálnak, az esetek nagy részében az ehetetlen és a bűn rossz között vannak" :)
Hááát...ha gyakorlott szakács vagy, akkor érdemes kicsit odafigyelni azokra a receptekre. Értem ezalatt azt pl. hogy ne tegyünk egy kelt tésztánál fél kiló liszthez 10 deka élesztőt, mert az ugye nem kicsit fura.
Na és persze nyitottnak kell lenni az új, a szokatlan ízek felé is - talán azért nem tetszettek bizonyos ételek, mert valami megszokottat, ismerős ízt vártál.
Én elég sok receptet kipróbáltam már, de inkább J.Olivertől, Nigellától, G.Ramsaytől (bár csináltam már a Marton J., Jenei T. receptjei közül is) - eddig szerencsére mindegyik bevált.
Ugyanaz a srác csinálja a szárnyas ízvadászt is, érdemes azt is megkukkantani!
Pl. ez a sáfrányos-mandulás csirke valami isteni!
http://szarnyasizvadasz.blog.hu/2015/01/08/safranyos-mand ulas_csirke_716
Szerintem magadban kell tisztáznod, hogy mennyire vagy elfogadó az új ízekkel szemben.
Ne csak a tv-ben tetsszen - mert pl. divatos kaja - hanem próbálj nyitott lenni új ízek kipróbálására.
Mesélek egy történetet: van egy idős nagybácsi a családban. Kb. a rántotthús-pörkölt-töltöttkáposzta magyar szentháromságban leírható a gasztronómiai preferenciája. Egy nagyobb családi összejövetelkor indiai menü volt. Jó fűszeres csirke tikka masala, naan lepény, és még néhány fűszeres falatka, chutney-k (szintén jó fűszeresek). Pali bácsinak külön csináltam rántotthúst krumplipürével. Ebédelünk, erre elkezd tekintgetni a masalas fazék felé... Szagolgat, majd kérdezi: ti mit esztek...?? Mondom, hogy mit... ERre ő: meg szabad kóstolni??? Hát persze, mondom, de nem irigységből nem kínáltam, hanem mert tudom, mennyire földhözragadt ízlése van.
summa summarum: még háromszor szedett belőle. Pedig elvileg se a csípőset, se a túl hagymásat, se az egzotikusat nem szereti...
Az új Street Kitchen című műsorban épp indiai kaját csináltak legutóbb...... az is tetszett....
Na, pont ott volt az a mondat: van-e a piruló hagyma és fokhagyma illatánál jobb illat a világon? Ugye nincs....... mi van? kicsit túlzásokba esnek néha....
Ezt a műsort beállítottam sorozatfelvételre, mindig megnézem, de kritikus leszek!!!
Van ez az ízes élet..... olyan jól meg van csinálva, hogy mindig belelkesülök, de aztán elindulok dolgozni és elfelejtem .
Persze miután már több mindent kipróbáltam és semmi sem volt olyan....
Ez max. a magyar konyhára lehet érvényes....
Egy indiai fűszerkeverék min. 6-8 fűszerből áll, és még mellette használnak 3-4 másikat.
Egyik kedvenc konyhám az indiai!
Hát a fűszerezés valóban ízlések és pofonok kérdése... :)
Viszont akkkor tudomásul kell venned, hogy nem lesz ugyanaz az étel. Nem lehet, hogy túl sok fahéjat tettél bele..? Csak egy gondolatnyi kell! Nem érzed ki belőle, de mégis finom háttérízt ad.
Persze nem akarom rád erőszakolni , csak azért mondom, hogy pont attól lesz pl. az a darálthúsos töltelék keleties, és nem hortobágyi húsospalacsinta-töltelék. :-D
Én a stáljuci "ez isteni! hm..." nyalakodós receptjeivel jártam meg, amit mindig barátoknak készít, mert imádják és mindig "bejön". Hát, egy nagy kalap kaki volt!
Azóta jól megnézem az ilyen főzőműsorokat és nem hiszek el mindent. Egyszer egy szakács azt mondta, hogy az az étel, amiben són és borson kívül több, mint 4 fűszer van, na az tuti szar lesz. És igaz! :)
Ehhez hozzá jön a nekem idegen ízek párosítása: lekvár hússal... Sós kókusz... Ááááááá, köszi, de nem. :)
Az előzőekhez még annyit, hogy kipróbálni érdemes lehet mindent, aztán vagy bejön, vagy nem..... sokszor azért csábulok el, mert annyira lelkesen adják elő....
A netes receptek sem mindig jönnek be elsőre, de van amikor másodszorra már kissé átalakítom a magam tapasztalata szerint. Ja és a leg leg lényeg: ne próbáljatok ki semmit élesben, vendégek előtt, mert tuti nem lesz jó... előbb ki kell próbálni... bár vannak olyan drága alapanyagok, amikor az ember sajnálja csak úgy megcsinálni....
Azért is írtam, hogy bennem is van hiba, mert lassan el kéne döntenem, hogy mit szeretek és mit nem. Konkrétan keleti húsos kajához mindig raknak őrölt fahéjat, de azt én nem tudom jóízűen megenni, mégis tettem bele legutóbb, annyira dícsérte a szakács. Na nem is ízlett... most már tudom.....
És a fűszernövények..... legutóbb egy malacsült tetszett meg, amibe hagymás-fokhagymás-kenyérmorzsás töltelék került zöld fűszernövényekkel: kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya.... mindent megvettem, de az összhatás nem ízlett.....
Nem is vettem magamra. :))
No de hogy a témához is írjak: nem tudom, ismered-e Fábry karácsonyi pamfleetjét... Ahol előadja, hogy az egyik nagynéni hiperszuper diótorta receptjét senki nem tudta leutánozni.... Mert persze a tánti gondosan úgy adta tovább a receptet, hogy 1-2 hozzávalót nem írt bele. Nehogy már mások is meg tudják sütni az ő csodatortáját... És persze a családi összejövetelekkor nagy szemmel rácsodálkozott, hogy "hát angyalkám, nekem mindig sikerül..."
Szóval nem kell hanyattesni a receptektől, józan ésszel végig kell nézni a hozzávalókat, és az esetek nagy részében bizony ki lehet szúrni, hogy hol nem stimmel a mennyiség, vagy hol hiányzik valami alkootórész....