Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

TV műsorok receptjei

Torolt_felhasznalo_854192
Torolt_felhasznalo_854192
Létrehozva: 2015. március 2. 13:55

Többször csalódtam már a tv-s szakácsok receptjeiben..... lelkesen előadják, hogy milyen gyorsan és egyszerűen készül el minden..... de ha én is megcsinálom, egész más lesz az eredmény. Gyakorlott háziasszony vagyok, nem ezzel van a gond. De a hiba bennem is lehet, mert mindent elhiszek, mindent beleteszek, még azt is amiről úgy gondolom, hogy ez nem is illik hozzá, vagy nem az én ízlésem. Elhiszem, hogy úgy lesz jó, aztán meg jön a csalódás és többet nem is csinálom meg.....


Nektek minden bejön?

  1. 2015. május 4. 17:2634.

    Bár ez nem tv-műsor, de szerintem jó kis blog. Ők is foglalkoznak kaja véleményezéssel (budapestiek előnyben), meg van egy kis sütögetés. A kezdők fellélegezhetnek:VIDEÓVAL:). 


    https://www.facebook.com/pages/FoodFlash/747625791986106? fref=ts

  2. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 6. 14:2533.

    Valahol láttam a neten olyan képeket, amilyennek mutatják a tv-ben az elkészült ételeket, aztán párhuzamban azokat a képeket, ahogy otthon sikerült.... hát elég vicces.


    Én is ezt éltem át, amikor porchettát (olasz fűszeres töltött hústekrecs) csináltam a férjem hathatós segítségével. Hosszúkás, karcsú tekercsnek kellett volna lennie, de nekünk rövid, dagadt borzadály lett belőle, egyszerűen azért, mert 2 vásárcsarnonok végigjárva sem találtunk megfelelő süldő malac császárhúst hozzá. Amikor levágtuk a kötözőzsineget, szétesett az egész.... jó-jó elfogyott, de dicsekedni nem lehetett vele......

  3. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 6. 14:1932.

    Neked is igazad van... most belegondoltam, hogy akkor ott ebédnél tényleg azt mondták, hogy finom, de azóta senkinek nem jutott eszébe azt kérni....mert akkor megcsinálnám. Megvannak az alap magyaros kajáink, a nemzetközi kedvenceink (ami nem keveri az édeset a sóssal)és ezek az egyszer kipróbált dolgok feledésbe merülnek.


    Képzeld tavaly nyáron volt szintén az Ízes életben keleties húsgolyó szintén keleties káposztasalátával.  Na, gondoltam egy kerti partin bedobom, mint különlegességet. (azt hiszem, csináltam mást is, hogy tényleg jóllakjanak ). Ne tudd meg, mennyi különleges hozzávalót meg kellett vennem.... édes szójaszósz, szezámolaj, mogyoróvaj, gyömbér, szezámmag, mogyoró..... egyszer ki is próbáltam magunknak.....


    ette mindenki mint a cukrot, csak nekem nem ízlett, mert túlnyomórészt édes volt. 


    Legközelebb az én vendégeim az évek óta szokásos bográccsal vendégeltek meg minket.... semmi újítás...... ne ti sem kaptok többet ilyet 

    előzmény:
    November5 (28)
    2015-03-05  09:59
  4. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 6. 14:0931.

    Ez igaz, gyűjtöm a receptfüzetembe a szokatlan recepteket is, de ha válogatok és ötletet keresek, valahogy mindig a megszokottnál kötök ki. Vagyis vannak új receptjeim, csak a hozzávalók nem annyira különlegesek.


    Ma reggel láttam az Ízes élet-ben, hogy csirkét sütött Zsófika narancslével édesburgonya körettel... hát hamar elkapcsoltam....... inkább csináltam gyümölcssalit  a narancsból....... 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (27)
    2015-03-04  15:47
  5. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 6. 14:0530.

    Teljesen jogos és igaz,amit mondasz. 


    Ahogy nézem, kedvemre való, ahogy kipróbálom, már látom, hogy nem igazán. Csak éppen nem merek kihagyni semmit, mert akkor már nem pont olyan lenne. Ha csak egy hozzávalóval van bajom, akkor fogadkozom, hogy legközelebb megcsinálom anélkül......  aztán már elmarad a dolog, mert nem szerettem bele az eredménybe igazán.

    előzmény:
    cabron (26)
    2015-03-04  15:39
  6. 2015. március 5. 11:1929.

    "Az egész család imádta, de én nem tudtam megenni..... azóta persze többször nem csináltam...."


     


    Hmm.... Én imádom nézni, ha jóízűen falják a főztömet. Akkor érzem úgy, nem volt elvesztegetett idő, amit a konyhában töltöttem. Egyébként is jól esik kényeztetni azokat, akiket szeretünk.
    Biztos van olyan étel, ami nem jár nagy macerával, és el tudnád készíteni magadnak az említett arab kajával párhuzamosan. Ha mást nem, egy natúrszeletet, és akkor mindenki boldogan falatozhatna. 


    Esetleg kivehetnél egy adagnyit magadnak egy kisebb edénybe, még a fűszerezés előtt, és abba nem raknál fahéjat.


    Még egy "hétköznapi" ételnek is annyi változata van, lehet! Mozogj egy kicsit bátrabban a konyhában, találd fel magad, kísérletezz!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (25)
    2015-03-04  15:35
  7. 2015. március 5. 09:5928.

    Miért nem?


    Én pl a madártejet nem szeretem. Én vagyok az egyetlen a félkerek világon, aki nem szereti. De a család szereti, hát elkészítem nekik. Nem kóstolom meg, csak csinálom, már rutinból. Tudom, hogy x liternyi tejhez miből mennyi kell.


    5 liter tej a minimum, mert mindenkinek beleborul a feje az edénybe, majd ment magának el pluszban a többiek elől és még spejzol is másnapra üvegben stb.


    Én meg nem eszem.


    Készíts nekik újból, de egy kis részét tedd külön és fűszerezd át magadnak más arányokkal. Talán úgy Neked is beválik.


    Én néha arra hagyatkozom, amit szeretek ízekben és ebből hozok ki dolgokat. Na nem újdonságokat, mert arra a főzési tudásom kevés. De gyakran rakok össze ízeket ad hoc.


    Citromos, tejszínes, tárkonyos husi spenótos nokedlivel. Lehet másnak ez fúj, de én mindnek szeretem az ízét, erre gondolva nekem bejött elkészítve.


    Ne legyél undi! :) Főzd meg a finomat a családodnak. Az is jó érzés, hogy valamit úgy készítesz el, hogy másnak tökéletes, de te meg nem ennéd. :)


    Az ilyen ízlelésbeli különbségek miatt nem tartom reálisnak a kóstolós, értékelős műsorokat sem. Tetszett a főzős vetélkedő, ahol megkóstolták a végeredményt és véleményeztek. De ott is volt olyan, ami az egyiknek nagyon ízlett, a másik félretolta, hogy pocsék.


    Na! Akkor most jó vagy sem? :)


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (25)
    2015-03-04  15:35
  8. Torolt_felhasznalo_483234
    Torolt_felhasznalo_483234
    2015. március 4. 15:4727.

    Akkor tényleg eléggé idegenkedsz a szokatlantól. 


    Azért a családnak csinálhatod, ha nekik bejött. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (25)
    2015-03-04  15:35
  9. 2015. március 4. 15:3926.

    Én nem értelek.


    Engem akkor tud megfogni egy étel, amit látok, hallok, olvasok róla, ha eleve az én ízlésemnek, ízvilágomnak tetszik, ami benne van.


    Minek olyannak nekiállni, amiről tudom, hogy van benne bármi is, amitől berzenkedem?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (1)
    2015-03-02  13:55
  10. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 4. 15:3525.

    Egy arab húsos egytálételt próbáltam ki, amibe kellett őrölt fahéj..... sokkal kevesebbet tettem bele, mint kellett volna, de azt éreztem a legjobban. Az egész család imádta, de én nem tudtam megenni..... azóta persze többször nem csináltam....

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (22)
    2015-03-04  15:21
  11. Torolt_felhasznalo_483234
    Torolt_felhasznalo_483234
    2015. március 4. 15:2524.

    Erről a párom jutott eszembe...ő szokta mindig mondani, hogy na persze, 15 perces kaják...de már eleve onnan indul, hogy minden elő van készítve, megtisztítva, összevágva, sütő meleg stb.  Azért ha így nézzük, régen nem 15 perc az már. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (21)
    2015-03-04  15:19
  12. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 4. 15:2223.

    Milyen igaz!!!! Én még nem tudom, hogy szeretem-e a koriander zöldjét, mert még nem vettem soha....... bejön a curry, az oregano, bazsalikom (inkább a morzsolt), tárkony, ilyesmi.....

    előzmény:
    gerdamama (15)
    2015-03-04  09:52
  13. Torolt_felhasznalo_483234
    Torolt_felhasznalo_483234
    2015. március 4. 15:2122.

    Akkor viszont el kell kerülnöd azt az ételt.


    Vagy lehet antironiának van igaza, hogy tényleg egy nagyon picit kell az adott fűszerből tenni az ételhez, akkor nem érzed igazából annak a fűszernek az ízét, csak az étel karakterén változtat egy átlagoshoz képest - lehet kicsit megborult a kezedben a kanál és több sikeredett bele, az meg már nagyon kiérződik belőle?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (20)
    2015-03-04  15:17
  14. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 4. 15:1921.

    Összedobálják, igen, na meg összevágják a műsort, és ami ott belefér 15 percbe, az nekünk másfél óra.... ők sohasem lesznek koszosak, mindig rend van körülöttük...... nekünk meg égnek áll a hajunk!

    előzmény:
    zsof.berg (13)
    2015-03-03  08:30
  15. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 4. 15:1720.

    De sokszor van olyan hozzávaló, ami nekem idegen... és ha nem teszem bele, akkor az nem is lesz olyan..

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (12)
    2015-03-03  07:40
  16. Torolt_felhasznalo_854192
    Torolt_felhasznalo_854192
    2015. március 4. 15:1619.

    Sok mindent elfogadok, de azt hiszem, hogy már úgy maradok, hogy az édeset sóssal kombinálva nem szeretem. Ezért nem fér bele a fő ételekbe a fahéj, a citromhéj, narancshéj meg ilyenek. Ezután nem fogok hinni a tv szakácsoknak, csak akkor lehet, hogy az étel sem lesz olyan....

    előzmény:
    antironia (10)
    2015-03-02  21:22
  17. Torolt_felhasznalo_483234
    Torolt_felhasznalo_483234
    2015. március 4. 14:4118.

    Hát nem tudom. Akkor ezek szerint nekem szerencsém volt vagy mi? Mert tényleg amiket eddig megcsináltam, ehetőek voltak és olyan 90 %-ban ízlett is mindegyikünknek.

    előzmény:
    zsof.berg (13)
    2015-03-03  08:30
  18. 2015. március 4. 14:2717.

    Ja, és van egy csipetnyi irigység meg egy csapott evőkanálnyi szakmai féltékenység is az állításban.  Itt vagyok én, és "azok" főzőcskéznek a tévében. Nyilván csupa vacakot.

    előzmény:
    n.eleonoraa (16)
    2015-03-04  12:08
  19. 2015. március 4. 12:0816.

    Ezt soha nem tudjuk meg. De jól néznek ki.

    előzmény:
    zsof.berg (13)
    2015-03-03  08:30
  20. 2015. március 4. 09:5215.

     


    A receptekre úgy tekints, mint egy alapötletre, nincsenek kőbe vésve. Nyugdtan alakítgasd a saját ízlésed szerint. Én pl. a koriander zöldjét utálom, hiába írják/mondják, hogy az kihagyhatatlan összetevő, bolond leszek "elrontani" vele az ételt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (4)
    2015-03-02  18:00
  21. 2015. március 4. 09:4914.

    Épp ezt akartam írni, hogy a menyem csak csiliből háromfélét használ, és akkor még hol vannak "a fűszerek"?

    előzmény:
    antironia (7)
    2015-03-02  19:18
  22. 2015. március 3. 08:3013.

    Nekem egyszer egy országosan is ismert séf mondta azt, hogy "amit ezek a tévében összedobálnak, az esetek nagy részében az ehetetlen és a bűn rossz között vannak" :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (1)
    2015-03-02  13:55
  23. Torolt_felhasznalo_483234
    Torolt_felhasznalo_483234
    2015. március 3. 07:4012.

    Hááát...ha gyakorlott szakács vagy, akkor érdemes kicsit odafigyelni azokra a receptekre. Értem ezalatt azt pl. hogy ne tegyünk egy kelt tésztánál fél kiló liszthez 10 deka élesztőt, mert az ugye nem kicsit fura.


    Na és persze nyitottnak kell lenni az új, a szokatlan ízek felé is - talán azért nem tetszettek bizonyos ételek, mert valami megszokottat, ismerős ízt vártál.


    Én elég sok receptet kipróbáltam már, de inkább J.Olivertől, Nigellától, G.Ramsaytől (bár csináltam már a Marton J., Jenei T. receptjei közül is) - eddig szerencsére mindegyik bevált.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (1)
    2015-03-02  13:55
  24. 2015. március 2. 21:2411.

    Ugyanaz a srác csinálja a szárnyas ízvadászt is, érdemes azt is megkukkantani!


     


    Pl. ez a sáfrányos-mandulás csirke valami isteni!


     


    http://szarnyasizvadasz.blog.hu/2015/01/08/safranyos-mand ulas_csirke_716


     


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_854192 (9)
    2015-03-02  19:23

Címlap

top